Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύλληψη εθελοντή πυροσβέστη για εμπρησμό στη Σάμο
  • [02] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη
  • [03] Χωρίς Σαμαράκη άρχισε εργασίες η Βουλή των Εφήβων
  • [04] Σουηδία: Αύξηση του ποσοστού αναποφάσιστων για το ευρώ
  • [05] Στηρίζει Αραφάτ η Διεθνής Κοινότητα
  • [06] Σε άλλη φυλακή πιθανότατα μεταφέρεται ο Οτσαλάν
  • [07] Τυφώνας έσπειρε το θάνατο στη Νότια Κορέα
  • [08] Επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών στο Κασμίρ
  • [09] Πακιστάν: Σύλληψη στελέχους των Ταλιμπάν
  • [10] Νέα επίθεση κατά των Αμερικανών στο Ιράκ

    [01] Σύλληψη εθελοντή πυροσβέστη για εμπρησμό στη Σάμο

    13/9/2003 7:13:00 μμ

    Εθελοντής πυροσβέστης συνελήφθη στη Σάμο με την κατηγορία του εμπρησμού δάσους με πρόθεση, πράξη που ομολόγησε. Πρόκειται για τον Σοφιανό Τριανταφύλλου, του Γεωργίου, 20 ετών, κάτοικο Καρλοβασίου, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή από αξιωματικούς της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού κι άνδρες του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σάμου. Στην περιοχή του δήμου Καρλοβασίου προκλήθηκαν από τον Αύγουστο μέχρι την Παρασκευή δώδεκα εμπρησμοί σε δασικές εκτάσεις. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

    [02] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στην Κρήτη

    13/9/2003 7:29:00 μμ

    Σεισμική δόνηση εντάσεως 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε Δυτικά της Κω στις 16:46 και έγινε αισθητή στο Ηράκλειο και στα βορειοανατολικά παράλια της Κρήτης. Το επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν στον θαλάσσιο χώρο Δυτικά της Κω και συγκεκριμένα 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιοχή της Κρήτης από τον σεισμό.

    [03] Χωρίς Σαμαράκη άρχισε εργασίες η Βουλή των Εφήβων

    13/9/2003 7:15:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Αρχίζουν το Σάββατο οι εργασίες της 7ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Στο εφετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου συμμετέχουν περίπου 24.000 μαθητές από σχολεία των δύο χωρών και του απόδημου ελληνισμού. Από αυτούς 350 θα μεταφέρουν στο ελληνικό κοινοβούλιο τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη γενιά τους που επεκτείνονται από το εκπαιδευτικό σύστημα, τον πολιτισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον πόλεμο στο Ιράκ, το πρόβλημα των ναρκωτικών, το εκπαιδευτικό σύστημα, τον κοινωνικό ρατσισμό, τα προβλήματα της εφηβείας, την ανεργία και το περιβάλλον. Μεγάλος απών από τη σύνοδο αυτή είναι ο αείμνηστος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες. Ο ''αιώνιος έφηβος'' ήταν πρόεδρος της επιτροπής του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων.

    [04] Σουηδία: Αύξηση του ποσοστού αναποφάσιστων για το ευρώ

    13/9/2003 7:02:00 μμ

    Προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων έχει το "όχι" στην εισαγωγή του ευρώ για το δημοψήφισμα που διεξάγεται την Κυριακή στη Σουηδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι αρνητικές προς το ευρώ ψήφοι ανέρχονται στο 46%, έναντι 40% για τις θετικές ψήφους και 14% για τους αναποφάσιστους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη από το ινστιτούτο Temo για την εφημερίδα Dagens Nyheter λίγες ώρες μετά τον θάνατο της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ. Τα νούμερα δείχνουν μία υποχώρηση δύο ποσοστιαίων μονάδων τόσο στο στρατόπεδο του "ναι", όσο και στο στρατόπεδο του "όχι" και αύξηση κατά 4% των αναποφάσιστων.

    [05] Στηρίζει Αραφάτ η Διεθνής Κοινότητα

    13/9/2003 7:09:00 μμ

    Ένας 85χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε το πρωί του Σαββάτου κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους στην παλιά πόλη της Νάμπλους, στη Δυτική Όχθη. Στο μεταξύ, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αντέδρασε στην απόφαση του Ισραήλ να απελάσει από τη Ραμάλα τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις πρωινές ώρες το Ισραήλ να μην υλοποιήσει την απόφασή του. Παράλληλα, το απόγευμα θα συνεδριάσει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την κατάσταση στη Μ. Ανατολή.

    Ανθρώπινη ασπίδα για τον ηγέτη τους

    Στο μεταξύ χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν έξω από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, δημιουργώντας ανθρώπινη ασπίδα.

    Επίσης, τουλάχιστον 5.000 Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Τουλκαρέμ ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Αραφάτ πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαρακτήρισε απερίσκεπτη την απόφαση αυτή. Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης εκδίωξης του Παλαιστίνιου Προέδρου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Δήλωσε ότι η εκδίωξη του Αραφάτ δεν θα ήταν εποικοδομητική και κάλεσε όλα τα μέλη να επικεντρωθούν στην επιτυχία του οδικού χάρτη.

    Εξάλλου, λανθασμένη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου την απόφαση του Ισραήλ τονίζοντας ότι αυτή δεν συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.

    Για ''υποκρισία'' της διεθνούς κοινότητας κάνουν λόγο οι Ισραηλινοί

    Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ κατήγγειλε το Σάββατο την "υποκρισία" του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για την εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    "Οταν πρόκειται να υπερασπιστεί έναν τρομοκράτη όπως ο Γιάσερ Αραφάτ ο κόσμος κινητοποιείται, αλλά όταν σκοτώνονται παιδιά και γυναίκες στους δρόμους του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας σιωπά", δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    "Παρά τις αδικαιολόγητες αυτές επικρίσεις, το Ισραήλ δεν θα μεταβάλει την επί της αρχής απόφαση η οποία ελήφθη την Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας να απαλλαγεί από τον Γιάσερ Αραφάτ την κατάλληλη στιγμή", πρόσθεσε.

    Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει υπ΄ όψιν τις διεθνείς αντιδράσεις, καθώς συμμετέχει στην κοινότητα των κρατών αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει με ποιόν τρόπο η διεθνής κατακραυγή θα επηρεάσει την τύχη του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική αρνητική θέση είναι τελείως διαφορετική από αυτήν των άλλων χωρών, διότι η Ουάσινγκτον είναι σύμμαχος του Ισραήλ.

    [06] Σε άλλη φυλακή πιθανότατα μεταφέρεται ο Οτσαλάν

    13/9/2003 7:18:00 μμ

    Ο πρώην ηγέτης των Κούρδων ανταρτών, Αμπτουλάχ Οτσαλάν, που μέχρι σήμερα κρατείται ολομόναχος στο νησί-φυλακή Ιμραλι, ενδέχεται να μεταφερθεί προσεχώς σε άλλη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο του Σαββάτου. Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι το αίτημα μεταφοράς του Οτσαλάν από το Ιμραλί, όπου κρατείται από τον Φεβρουάριο του 1999, υποβλήθηκε από τους δικηγόρους του πιο διάσημου κρατούμενου της Τουρκίας και έγινε δεκτό από την κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία ερεύνησε την φυλακή του Σινκάν σε προάστιο της Αγκυρας και βρήκε πως πληροί τις προϋποθέσεις κράτησης του Οτσαλάν.

    Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο πρώην ηγέτης των Κούρδων

    Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Οτσαλάν πάσχει από αναπνευστικά προβλήματα, από ιγμορίτιδα, από καρδιολογικές και νεφρικές ενοχλήσεις και είναι σαφές ότι χρειάζεται να υποβληθεί σε ''ανεξάρτητο'' ιατρικό έλεγχο.

    Το τέλος της απομόνωσης του πρώην ηγέτη των Κούρδων ανταρτών είναι μια από τις κύριες διεκδικήσεις των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συμπαθούντων τον κουρδικό αγώνα, τόσο στην Τουρκία, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    [07] Τυφώνας έσπειρε το θάνατο στη Νότια Κορέα

    13/9/2003 7:11:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον 25 νεκροί και 11 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Μαέμι από τη Νότια Κορέα. Νωρίτερα ο τυφώνας είχε πλήξει και το αρχιπέλαγος της Οκινάβα, στη νότια Ιαπωνία, όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και άλλοι 94 τραυματίστηκαν Ο Μαέμι (που σημαίνει "αηδόνι" στα κορεάτικα) είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 216 χιλιομέτρων την ώρα. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση KBS στο λιμάνι Μπουσάν ανατράπηκαν πολλοί γερανοί βάρους από 800 έως 1.000 τόνων.

    Δραματικές ώρες - Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές

    Τα περισσότερα θύματα πνίγηκαν ή παρασύρθηκαν από κατολισθήσεις. Ένας άνδρας 50 ετών έχασε τη ζωή του πέφτοντας με το κεφάλι από τη στέγη του σπιτιού του όταν τον παρέσυρε ο άνεμος. Αλλοι δύο έπαθαν ηλεκτροπληξία από κομμένα καλώδια.

    Στην ανατολική και νοτιοανατολική Κορέα περίπου 2.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους γα να γλιτώσουν από τις πλημμύρες. Στην ίδια περιοχή υπολογίζεται ότι σε 1,34 εκατομμύρια σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

    [08] Επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών στο Κασμίρ

    13/9/2003 7:00:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τέσσερις Ινδοί στρατιώτες, ανάμεσά τους και ένας αξιωματικός, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας ισλαμιστών σε στρατόπεδο του ινδικού Κασμίρ τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ένοπλοι ισλαμιστές άνοιξαν πυρ και έριξαν χειροβομβίδες εναντίον στρατιωτών που φρουρούσαν την είσοδο του στρατοπέδου, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Σριναγκάρ. Ένας ή δύο ισλαμιστές κατόρθωσαν στη συνέχεια να διεισδύσουν στο στρατόπεδο όπου και εξουδετερώθηκαν.

    [09] Πακιστάν: Σύλληψη στελέχους των Ταλιμπάν

    13/9/2003 7:24:00 μμ

    Στα χέρια των αστυνομικών Αρχών του Πακιστάν βρίσκεται από την Παρασκευή ένα ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν. Πρόκειται για τον Μοχάμαντ Ομάρ, ο οποίος συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσε να περάσει τα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν, με την αιτιολογία ότι δεν διέθετε τα κατάλληλα έγγραφα. Ο Ομάρ είναι στενός συνεργάτης του πρώην κυβερνήτη της αφγανικής πόλης Κανταχάρ, του μουλά Μοχάμαντ Χασάν Ραχμανί. Κατά την ανάκρισή του Μοχάμαντ Ομάρ αποκαλύφθηκε ότι ήταν στέλεχος των Ταλιμπάν με πολύ στενούς δεσμούς με τον κυβερνήτη της Κανταχάρ. Υπενθυμίζεται ότι το Πακιστάν, που απέσυρε την υποστήριξή του στο αφγανικό καθεστώς των Ταλιμπάν από τον Σεπτέμβριο του 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, έχει συλλάβει πολλούς υπόπτους που λέγεται ότι σχετίζονται με τους Ταλιμπάν ή την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, κυρίως αυτούς που επιχειρούν να περάσουν στο πακιστανικό έδαφος από το Αφγανιστάν. Πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν παραδοθεί από τις πακιστανικές Aρχές στις ΗΠΑ.

    [10] Νέα επίθεση κατά των Αμερικανών στο Ιράκ

    13/9/2003 7:21:00 μμ

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Ιρακινός τραυματίστηκαν το Σάββατο από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο όχημά τους στην περιοχή Σούλα, προάστιο στο βορειοανατολικό τμήμα της Βαγδάτης. Αμέσως, η περιοχή αποκλείστηκε από Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ την ίδια ώρα διεξάγουν έρευνες για τη σύλληψη των δραστών. Ωστόσο, το επεισόδιο δεν έχει επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής, επισήμως από τον αμερικανικό στρατό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 September 2003 - 18:09:46 UTC