Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Καραμανλής
  • [02] Σήμερα η κηδεία του Ευάγγελου Γιαννόπουλου
  • [03] Στην τελική ευθεία η δίκη από την Τρίτη
  • [04] Ο Αχμέντ Κόρει νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων
  • [05] Β.Κορέα: Πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς θα παρουσιαστεί σε παρέλαση
  • [06] Ενισχύεται η δημοτικότητα Μπλερ και Εργατικών
  • [07] Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ
  • [08] Οικονομικές θυσίες για το Ιράκ ζητά ο Μπους
  • [09] Αποφασίζουν για απεργία οι βενζινοπώλες
  • [10] ''Ωφέλιμη και για τις πλούσιες χώρες μια ευνοϊκή συμφωνία με τις
  • [11] Ευρωμπάσκετ 2003: Το 3 στα 3 για την Εθνική μας
  • [12] ΠΟΥ: Σε εγρήγορση για πιθανή επανεμφάνιση του SARS
  • [13] Η δουλειά ''σκοτώνει'' τον... έρωτα!
  • [14] Χρονοδιάγραμμα της κατοχής ζητά το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

    [01] Στις Βρυξέλλες ο Καραμανλής

    8/9/2003 10:27:00 πμ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, όπου στις 16:30 το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δίνοντας το όνομα του σε χώρο του μεγάρου του στη βελγική πρωτεύουσα, ενώ ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Πατ Κοξ θα κάνει τ΄ αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης.

    [02] Σήμερα η κηδεία του Ευάγγελου Γιαννόπουλου

    8/9/2003 10:25:00 πμ

    Με τιμές εν ενεργεία υπουργού, κηδεύεται στις 12.00 το μεσημέρι στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Στη νεκρώσιμη ακολουθία θα παραστεί ο πρωθυπουργός, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι του πολιτικού και δικηγορικού κόσμου, φίλοι και συνεργάτες.

    [03] Στην τελική ευθεία η δίκη από την Τρίτη

    8/9/2003 9:36:00 πμ

    Στην τελική ευθεία μπαίνει από την Τρίτη η δίκη των μελών της 17Ν, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απολογίες όλων των κατηγορούμενων και τα στοιχεία που αποτέλεσαν αντικείμενο της διαδικασίας θα συνεκτιμηθούν από τους δυο εισαγγελείς που θα εγκαινιάσουν τον κύκλο των αγορεύσεων. Πολλές πτυχές της δράσης τού Αλέξανδρου Γιωτόπουλου όλα αυτά τα χρόνια, παραμένουν στο σκοτάδι, καθώς ο φερόμενος ως καθοδηγητής τής οργάνωσης, δεν απάντησε σε πολλά κενά που προκύπτουν από την απολογία του.

    [04] Ο Αχμέντ Κόρει νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων

    8/9/2003 10:55:00 πμ

    Tην απόφαση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ να τοποθετήσει στην θέση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αχμεντ Κορέι, ενέκρινε την Κυριακή η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η ηγεσία της οργάνωσης Φατάχ. Ο Αχμεντ Κορέι, έκανε έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθούν την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει εάν θα αποδεχτεί τη θέση. ''Θα μιλήσουμε με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση'', δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο αεροδρόμιο του Αμάν, με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών, Μαρουάν Μούασερ και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ναμπίλ Σααθ, καλώντας παράλληλα Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους με βάση τον οδικό χάρτη.

    Η Χαμάς απειλεί με αντίποινα

    Την ίδια ώρα, νέα επίθεση εξαπέλυσαν ισραηλινά ελικόπτερα την Κυριακή, σε αποθήκη πυρομαχικών της Χαμάς στη Λωρίδας της Γάζας, ενώ νωρίτερα, είχαν επιτεθεί εναντίον του σπιτιού μέλους της Χαμάς τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

    Το πρωί της Δευτέρας, ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο φυλάκιο Ερέζ, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ενώ λίγο πριν ένοπλοι Παλαιστίνιοι είχαν επιτεθεί με όλμους εναντίον οικισμού εβραίων εποίκων στη Γάζα δίχως να υπάρξουν τραυματισμοί.

    Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της ηγεσίας της Χαμάς έρχονται λίγο μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ότι θα εντοπίζει και θα σκοτώνει τα μέλη μαχητικών οργανώσεων που βρίσκονται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Η Χαμάς έχει απειλήσει, με αντίποινα το Ισραήλ, μετά την επίθεση του στρατού κατά του πνευματικού της ηγέτη Αχμέντ Γιασίν, το Σάββατο.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχύσει πάντως τα μέτρα ασφαλείας μετά τις απειλές της Χαμάς θα επιχειρήσει να εξαπολύσει επιθέσεις αυτοκτονίας σε αντίποινα για την απόπειρα εξόντωσης του πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης,σείχη Αχμεντ Γιασίν το περασμένο Σάββατο.

    Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε "ευαίσθητα" σημεία στην Ιερουσαλήμ, κυρίως κοντά σε σταθμούς λεωφορείων, σχολεία και εμπορικά κέντρα και ελέγχουν τους πάντες που εισέρχονται στην πόλη.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας Σιν Μπετ έχει αναλάβει την προστασία αρκετών υπουργών, μεταξύ των οποίων του υπουργού Εσωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ ,του υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ και του υπουργού Οικονομικών, Μπινιαμίν Νετανιάχου, μετά τις απειλές που εξακόντισε η Χαμάς για την εξόντωση ισραηλινών αξιωματούχων.

    Διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις

    Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

    Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, η Ουάσινγκτον, δηλώνει ότι παραμένει πιστή στον οδικό χάρτη και καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, τόνισε την Κυριακή από το Κάιρο ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επανεξετάσει την απόφασή της σχετικά με την Χαμάς, αν αυτή μετατραπεί σε ''πολιτικό κόμμα''.

    Το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να γράψουν την πολιτική πτέρυγα του κινήματος Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα ζήτησαν από τους "15" να λάβουν επείγοντα μέτρα κατά της οργάνωσης.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε την Κυριακή πως όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός των Παλαιστινίων θα πρέπει να έχει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτική υποστήριξη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να προχωρήσει προς ένα παλαιστινιακό κράτος.

    [05] Β.Κορέα: Πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς θα παρουσιαστεί σε παρέλαση

    8/9/2003 9:21:00 πμ

    Ένα νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ενδέχεται να παρουσιάσει η Β. Κορέα σε στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, κατά τον εορτασμό για την 55η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Β. Κορέας, τονίζει στη σημερινή της έκδοση η νοτιοκορεατική εφημερίδα "Τσοσούν Ιλμπο". Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, οι ΗΠΑ θα διαβουλευθούν με τους συμμάχους τους για ''τις εγγυήσεις στον τομέα της ασφάλειας'', που θα μπορούσαν να προταθούν στη Πιόνγιάνγκ με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα. Εκκρεμής παραμένει, ωστόσο, η ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου γύρου των συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας, στις οποίες εμπλεκονται επίσης Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία και Ν. Κορέα.

    Ανταλλάγματα για να παραιτηθεί η Πιόνγιάνγκ του προγράμματός της

    Όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές και ο Τύπος στη Ν. Κορέα, κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην Πιόνγιάνγκ είναι πιθανό να παρουσιασθεί σε όλο της το μεγαλείο η βορειοκορεατική πολεμική ηγεσία, με πρωτοστατούντα τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

    Η "Τσοσούν Ιλμπο" τονίζει πως η Πιονγκγιάνγκ έχει περαιώσει την κατασκευή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου τον περασμένο χρόνο και σκοπεύει να τον παρουσιάσει. ''Ο πύραυλος αυτός αναμένεται να παρουσιασθεί για πρώτη φορά στην παρέλαση για την 55η επέτειο της Β. Κορέας. Οι ΗΠΑ και η Ν. Κορέα βρίσκονται σε επιφυλακή'', τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή.

    Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, ο πύραυλος έχει βεληνεκές 3.000-4.000 χλμ, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του πυραύλου Ταεποντόνγκ-1 που η Β. Κορέα έρριψε στην Ιαπωνία το 1998. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Β. Κορέα έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστική βολή του νέου πυραύλου, ή εάν πρόκειται να το πράξει, τονίζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

    Στο μεταξύ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Πάουελ τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι χώρες που την υποστηρίζουν πρόκειται ''να αποφασίσουν εντός των προσεχών εβδομάδων ως προς τις ποιες εγγυήσεις στον τομέα της ασφάλειας θα μπορούσαν να αντιπροτείνουν στους Βορειοκορεάτες προκειμένου να κάνουν αυτό το βήμα''.

    Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν τονίσει κατ' επανάληψη πως δεν προτίθενται να επιτεθούν στη Β. Κορέα, όμως αρνούνται να υπογράψουν ένα σύμφωνο μη επίθεσης, όπως επιμένει η Πιονγκγιάνγκ.

    [06] Ενισχύεται η δημοτικότητα Μπλερ και Εργατικών

    8/9/2003 9:07:00 πμ

    Aνοδο σημειώνει η δημοτικότητα του Bρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του Εργατικού Κόμματος, παρά τους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση από τις έρευνες για τη διαλεύκανση των συνθηκών αυτοκτονίας του επιστημονικού σύμβουλου της κυβέρνησης Ντέιβιντ Κέλι, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας "Τάιμς". Το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψήφιζε τους Εργατικούς στις εκλογές, ποσοστό που φέρει το κόμμα να προηγείται του Συντηρητικού Κόμματος (34%) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (19%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-6 Σεπτεμβρίου.

    Τη... βάση στη δημοτικότητα ''πιάνει'' ο Μπλερ!

    Το Εργατικό Κόμμα ανέκτησε 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση προς παρόμοια δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου, οι Συντηρητικοί κέρδισαν δύο μονάδες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το μόνο κόμμα στη Βρετανία που αντιτάχθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ, υποχώρησε κατά έξι μονάδες.

    Επιπλέον, στην κλίμακα της δημοτικότητας ο Μπλερ βαθμολογείται με 5,14 στα 10, έναντι 4,92 στις αρχές Αυγούστου. Ο συντηρητικός αντίπαλός του Ιαν Ντάνκαν Σμιθ αξιολογείται με 4,25 στα 10, έναντι 4,35 τον Αύγουστο.

    Η αυξημένη δημοτικότητα του Μπλερ και των Εργατικών μπορεί να αποδοθεί στα πρώτα σημάδια που παρατηρούνται για την ανάκαμψη της οικονομίας, και κυρίως της βιομηχανικής παραγωγής στη Βρετανία, σημειώνει η εφημερίδα. Τα καλά αυτά νέα μπορεί να έχουν επισκιάσει μερικώς τα αρνητικά αποτελέσματα από την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ, όπου έχουν αναπτυχθεί 10.500 Bρετανοί στρατιώτες κι αναμένεται να αποσταλούν κι άλλες ενισχύσεις.

    Ο υπουργός Αμύνης Τζεφ Χουν, ο οποίος θα πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών σήμερα το απόγευμα, αναμένεται με αυτήν την αφορμή να ανακοινώσει την ενίσχυση των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [07] Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ

    8/9/2003 9:28:00 πμ

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει ιρακινοί αντάρτες σε γέφυρα στο κέντρο της Βαγδάτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, συλλαμβάνοντας τέσσερις υπόπτους Ιρακινούς.

    Με την κάλυψη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων οι στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια μπροστά στα έντρομα μάτια γυναικών και παιδιών και συνέλαβαν τους υπόπτους.

    Όταν οι ένοικοι των σπιτιών δεν απαντούσαν την εντολή των στρατιωτών να ανοίξουν τις πόρτες, οι στρατιώτες σκαρφάλωναν στους τοίχους με σκάλες ή παραβίαζαν τις εισόδους με προτεταμένα τα όπλα τους. Σε κάθε επιδρομή οι στρατιώτες υποχρέωναν τα γυναικόπαιδα να καθίσουν στο πάτωμα σε ένα δωμάτιο ενώ ανέκριναν τους άνδρες στα υπόλοιπα.

    Σε μια περίπτωση ένας άνδρας οδήγησε τους στρατιώτες σε ένα γειτονικό σπίτι, όπου συνέλαβαν τον μικρότερο αδελφό του.

    "Η επιχείρηση αυτή στέλνει ένα μήνυμα στους κακούς : Θα σας κυνηγήσουμε ως το τέλος" δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Στηβ Ράσελ, επικεφαλής της επιχείρησης.

    Ο συνταγματάρχης Τζέιμς Χίκεϊ ,που πιστεύει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πλησιάζουν τον Σαντάμ Χουσέιν, τόνισε ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι σημαντικές γιατί οι συλληφθέντες δίνουν πληροφορίες για το πως ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ αποφεύγει μέχρι στιγμής τη σύλληψη.

    [08] Οικονομικές θυσίες για το Ιράκ ζητά ο Μπους

    8/9/2003 9:14:00 πμ

    Μετά τον ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε και την βοήθεια των πολιτών των ΗΠΑ, ώστε να αντεπεξέλθει οικονομικά στη διατήρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Σε διάγγελμά του την Δευτέρα, υποστήριξε πως η παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ είναι απαραίτητη και ζήτησε να εκταμιευθούν 87 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτηθεί η στρατιωτική επιχείρηση και η ανοικοδόμηση της χώρας αυτής. Ο Μπους ζήτησε επίσης από τον ΟΗΕ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στο Ιράκ και πως δεν θα πρέπει να εμποδίζει άλλες χώρες να συμμετάσχουν στρατιωτικά. Ο Μπους τόνισε πως το Ιράκ θα είναι το κύριο μέτωπο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Μπους: ''Στόχος μας ένα ελεύθερο Ιράκ''

    ''Πριν από δύο χρόνια, είπα στο Κογκρέσο ότι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας θα είναι ένας αγώνας μακρύς και δύσκολος, ένας πόλεμος διαφορετικού είδους, που θα δίνεται σε πολλά μέτωπα και σε πολλά μέρη. Το Ιράκ είναι τώρα το κύριο μέτωπο'', δήλωσε ο Αμερικανος πρόεδρος.

    "Η στρατηγική μας στο Ιράκ θα έχει τρεις στόχους: να εξαλείψουμε τους τρομοκράτες, να συσπειρώσουμε την υποστήριξη άλλων χωρών για να δημιουργήσουμε ένα ελεύθερο Ιράκ και να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να αναλάβουν την ευθύνη για την άμυνά τους στο μέλλον", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Όσον αφορά τις πολλαπλασιαζόμενες επιθέσεις εναντίον των 130,000 αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ ο Μπους εξέφρασε την πεποίθηση πως "αυτές αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από τυφλή οργή. Οι τρομοκράτες έχουν έναν στρατηγικό στόχο: θέλουν να εγκαταλείψουμε το Ιράκ πριν τελειώσουμε τη δουλειά μας. Θέλουν να κλονίσουν τη θέληση του ελεύθερου κόσμου".

    Εντονη κριτική από τους Δημοκρατικούς υποψήφιους

    Τις δηλώσεις Μπους επέκριναν οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2004, Χάουαρντ Ντιν και Τζον Κέρι, κατηγορώντας τον για ανειλικρίνεια στο ζήτημα του Ιράκ.

    "Ας είμαστε ειλικρινείς: ένα διάγγελμα 15 λεπτών δεν μπορεί να εξαγοράσει τους 15 μήνες που έχουν περάσει για να παρασύρουν τους Αμερικανούς σε λάθος δρόμο σχετικά με το γιατί να γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ και δεν εξαγοράζουν τις 15 εβδομάδες της κακής διαχείρισης των προσαπαθειών για ανοικοδόμηση", τόνισε ο Χάουαρντ Ντιν, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Βερμόντ.

    "Να εκφωνήσεις ένα διάγγελμα από την τηλεόραση δεν συμβάλλει στο να καθησυχασθούν οι Αμερικανοί για όσα συμβαίνουν στο Ιράκ. Το να πεις την αλήθεια στους Αμερικανούς απαιτεί όχι έναν λόγο, αλλά ειλικρινείς απαντήσεις στα δύσκολα θέματα", τόνισε ο πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι.

    [09] Αποφασίζουν για απεργία οι βενζινοπώλες

    8/9/2003 12:05:00 μμ

    Το ενδεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων εξετάσουν αυτή την ώρα στην γενική τους συνέλευση, οι βενζινοπώλες που αντιδρούν στους ελέγχους του ΣΔΟΕ για τις ταμειακές μηχανές στα πρατήρια καυσίμων. Ήδη στην Κέρκυρα οι πρατηριούχοι έχουν κηρύξει απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη. ''Η απεργία είναι μονόδρομος. Καλύφθηκε μόνο ένα μέρος των προβλημάτων ενώ δεν αντιμετωπίστηκε το τεχνικό πρόβλημα της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις αντλίες. Το πρόβλημα είναι αντικειμενικό και υπάρχει πόρισμα του υπουργείου ανάπτυξης για το αδύνατο της σύνδεσης των συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών με τις αντλίες'', δήλωσε στην ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος των Ελλήνων βενζινοπωλών Κυριάκος Καρτάνος.

    [10] ''Ωφέλιμη και για τις πλούσιες χώρες μια ευνοϊκή συμφωνία με τις φτωχές''

    8/9/2003 10:30:00 πμ

    ''Μια καλή συμφωνία, ευνοϊκή για τις φτωχές χώρες'', κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (OMC) στο Κανκούν του Μεξικού θα ήταν επίσης επωφελής και για τις πλουσιότερες χώρες, τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφσον, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα στην εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς". Μία συμφωνία για τη μείωση των τελωνειακών δασμών, ταυτόχρονα και στις αναπτυσσόμενες και στις πλούσιες χώρες, θα δημιουργούσε αίφνης κέρδη ύψους 520 δις. δολαρίων, ωφελώντας ταυτόχρονα και τις φτωχές και τις πλούσιες χώρες.

    Μία τέτοια συμφωνία θα ενίσχυε την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα γλίτωνε 140 εκατ. ανθρώπους από τη φτώχεια, έως το 2015, τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο Γούλφσον κάλεσε εξίσου τις μεν πλούσιες χώρες να άρουν τους τελωνειακούς περιορισμούς, τις δε φτωχές να φιλελευθεροποιήσουν τις αγορές τους.

    Ο ίδιος τόνισε πως οι επιδοτήσεις στη γεωργία στις πλούσιες χώρες είναι πιο σημαντικές από το ΑΕΠ της Αφρικής.

    [11] Ευρωμπάσκετ 2003: Το 3 στα 3 για την Εθνική μας

    Πηγή: ΑΠΕ 8/9/2003 8:51:00 πμ

    Αήττητη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της η Εθνική Ελλάδας στο πλαίσιο του τέταρτου ομίλου του Ευρωμπάσκετ και αύριο ταξιδεύει με προορισμό τη Στοκχόλμη. Η Ελλάδα έκανε την Κυριακή το "τρία στα τρία" επικρατώντας της Ουκρανίας με 79-73, μια νίκη που ήρθε χάρη σε ένα εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, όταν οι διεθνείς παρουσίασαν ακριβώς την αντίθετη εικόνα από αυτή που έδειξαν στο πρώτο. Ο Ντικούδης (21π.) ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ελλάδας, αλλά Χατζηβρέττας και Χαρίσης αποδείχτηκαν παίκτες κλειδιά, αφού στην τρίτη περίοδο έδωσαν γρήγορο ρυθμό και πέτυχαν διαδοχικά σουτ τριών πόντων.

    ''Βροχή'' από τρίποντα

    Μόνο στην έλλειψη ενδιαφέροντος, μπορεί κανείς να αποδώσει την άσχημη εικόνα που παρουσίασε η Εθνική σε ολόκληρο το πρώτο μέρος της αναμέτρησης με την Ουκρανία.

    Αν κανείς δεν είχε δει τους δύο προηγούμενους αγώνες με την Κροατία και την Τουρκία, θα αδυνατούσε να πιστέψει πώς αυτή η ομάδα έγινε η πρώτη που εξασφάλισε το εισιτήριο για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ. Ελλειψη πάθους στην άμυνα, επιπόλαιες επιλογές στην επίθεση, όσο κι αν ο Γιάννης Ιωαννίδης ανακάτευε διαρκώς την τράπουλα -χρησιμοποίησε ακόμη και τον Δημήτρη Παπανικολάου στο δεύτερο δεκάλεπτο- προσπαθώντας να δοκιμάσει νέα σχήματα.

    Μετά από δέκα λεπτά παιχνιδιού η Ελλάδα είχε... καταφέρει, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να πετύχει μόνο 9 πόντους, (22-9). Ο Γκρέγκορι Χίζνιακ λειτουργούσε σαν φόβητρο μέσα στη ρακέτα για τους Ελληνες διεθνείς. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν θέμα συστημάτων, αλλά χαλαρότητας και, παρά τις φωνές του "Ξανθού", στο ημίχρονο η Ουκρανία είχε οικοδομήσει διαφορά 20 πόντων, 39-19.

    Μία ακόμη φορά η ανάπαυλα του ημιχρόνου είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την Εθνική Ελλάδας. Χαρίσης και Χατζηβρέττας επέστρεψαν ορεξάτοι στο παρκέ, "έτρεξαν" την ομάδα και πετυχαίνοντας από 11 και 9 πόντους αντίστοιχα έδωσαν το έναυσμα για την τρίτη νίκη σε ισάριθμες αναμετρήσεις. 36 πόντους πέτυχε σε δέκα λεπτά η Ελλάδα, σχεδόν τους διπλάσιους δηλαδή απ΄ όσους μετρούσε σε ολόκληρο το πρώτο μέρος. Κι αυτό γιατί οι Ελληνες βρήκαν ελεύθερα σουτ -τραγικά ποσοστά στο πρώτο μέρος- και αυτή τη φορά τα σουτ μπήκαν.

    "Βροχή" από τρίποντα ακολούθησε στην τρίτη περίοδο για να ισοφαρίσει η Εθνική σε 49-49 πριν λήξει το τρίτο δεκάλεπτο (55-54 υπέρ των Ουκρανών). Ο Δήμος Ντικούδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της τελευταίας περιόδου (21π. συνολικά) και έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Φραγκίσκο Αλβέρτη και Ευθύμη Ρεντζιά, η Ελλάδα υποχρέωσε την Ουκρανία στην τρίτη της ήττα με 79-73.

    Τα δεκάλεπτα: 9-22, 19-39, 54-55, 79-73

    ΕΛΛΑΔΑ: Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας 11, Παπαλουκάς, Παπανικολάου 1, Σιγάλας, Φώτσης 4, Αλβέρτης 17, Ντικούδης 21, Χαρίσης 11, Ρεντζιάς 14, Κακιούζης.

    ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Λεμπέντεφ 4, Ραγιέφσκι 8, Μπαλάσοφ 14, Ντρόζντοφ 19, Μοσκαλένκο, Κριάπα 7, Οκούνσκι 13, Χίζνιακ 8.

    [12] ΠΟΥ: Σε εγρήγορση για πιθανή επανεμφάνιση του SARS

    8/9/2003 9:28:00 πμ

    Ο Nοτιοκορεάτης γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Λι Τζονγκ Γουόκ, προειδοποίησε τη Δευτέρα από τη Μανίλα πως το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο μπορεί να ξανακάνει την εμφάνισή του, κι άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει να ενισχυθούν τα δίκτυα επιτήρησης για να περιορισθεί η απειλή. "Το SARS θα επανέλθει, ή όχι; Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι εκκινώντας από την υπόθεση πως θα επανεμφανισθεί", τόνισε ο Λι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής Δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ.

    Το 90% των κρουσμάτων στον δυτικό Ειρηνικό

    "Η πρόκληση για εμάς είναι στο εξής να ενισχύσουμε τα δίκτυα επιτήρησής μας, που θα εντοπίσουν και θα χειρισθούν το SARS εάν αυτό ξαναεμφανισθεί", τόνισε ο νέος διευθυντής του ΠΟΥ.

    Ο Λι υπενθύμισε πως η περιοχή του δυτικού Ειρηνικού υπήρξε η "πλέον πληγείσα" περιοχή από την επιδημία, με το 90% των κρουσμάτων να έχουν καταγραφεί εκεί.

    Οι κυβερνήσεις της περιοχής έχουν ζητήσει από τον ΠΟΥ να αυξήσει τη χρηματική βοήθεια στην περιοχή, φοβούμενες μία νέα έξαρση του SARS, αλλά επίσης και των άλλων απειλητικών μολυσματικών ασθενειών. Μία σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά τη διάρκεια της 5ήμερης συνεδρίασης της επιτροπής αυτής.

    [13] Η δουλειά ''σκοτώνει'' τον... έρωτα!

    8/9/2003 10:26:00 πμ

    Οι άνδρες που θέλουν "καλή ερωτική ζωή" θα πρέπει να μην... εργάζονται σκληρά, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες! Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα μεγάλης έρευνας που έκανε το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Μακουάρι της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο επικεφαλής των ερευνητών, Γκράεμ Ράσελ, δήλωσε ότι οι εργοδότες αν θέλουν "χαρούμενο, παραγωγικό προσωπικό" θα πρέπει όχι μόνο "να μην το σκοτώνουν στην εργασία" αλλά να φροντίζουν "να περνά καλά και στο σπίτι". Συνολικά, οι ερευνητές μελέτησαν 4.000 εργαζόμενους, κυρίως σε υψηλόβαθμες θέσεις και το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό.

    Το 50% των αντρών δήλωσε ότι η εργασία τους είναι τόσο εξαντλητική που όταν επιστρέφουν σπίτι "δεν έχουν όρεξη για τίποτα" ενώ ένα ποσοστό 45% δήλωσε ότι λόγω της σκληρής εργασίας δεν έχει καλή ερωτική ζωή.

    Το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν ότι η σκληρή εργασία των συντρόφων τους "σκοτώνει" την ερωτική ζωή τους ανέρχεται στο 80%.

    Ο δρ. Ράσελ παρατήρησε πάντως ότι οι νέοι άρχισαν να "αντιστέκονται". "Ανδρες και γυναίκες κάτω των 35 ετών αρνούνται προαγωγή στην εργασία τους, όταν πιστεύουν ότι αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις τους", είπε.

    [14] Χρονοδιάγραμμα της κατοχής ζητά το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

    8/9/2003 11:01:00 πμ

    Την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την παραμονή των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, εξέφρασε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπως μεταδίδουν τα σαουδαραβικά Μέσα Ενημέρωσης. ''Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μία απόφαση με την οποία θα ορίζεται χρονοδιάγραμμα για την περίοδο παραμονής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσεμ αλ-Θάνι, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που έγινε στη Τζέντα.

    ''Να διευρυνθεί ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών''

    Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, επανέλαβε την έκκληση για διεύρυνση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, ώστε να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο Σεϊχης Χαμάντ, του οποίου η χώρα προεδρεύει του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, χαιρέτισε τη συγκρότηση του μεταβατικού Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Ιράκ και χαρακτήρισε τον σχηματισμό της πρώτης μεταπολεμικής κυβέρνησης ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 September 2003 - 9:48:36 UTC