Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή δουλειά μέχρι τις εκλογές ζητά ο Σημίτης
  • [02] Νέα πυρά Καραμανλή κατά της κυβέρνησης
  • [03] Συνάντηση εργασίας Μπακογιάννη - Αγγελοπούλου
  • [04] ΔΕΘ: Ο ''χάρτης'' των κινητοποιήσεων
  • [05] Αντιδράσεις για τη μετάβαση του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα
  • [06] Αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις ζητούν οι Τουρκοκύπριοι
  • [07] Εκρηκτικοί μηχανισμοί σε δύο Ι.Χ στα Χανιά
  • [08] Πιέσεις προς την Τουρκία για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [09] Αρνείται τα πάντα ο Γιωτόπουλος
  • [10] Δεν έδωσε καμια απάντηση ο Γιωτόπουλος
  • [11] Υπόθεση Κέλι: Αναβολή ακροάσεων μέχρι 15 Σεπτεμβρίου
  • [12] Εκκληση Αμπας για διάσωση του ''οδικού χάρτη''
  • [13] Αλβανοί αυτονομιστές απειλούν με πόλεμο
  • [14] Συναντήσεις Καραμανλή με ΙΝΚΑ και ΓΕΣΕΒΕ
  • [15] Αναζήτηση λύσης για το Καζίνο της Πάρνηθας
  • [16] Ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους των παλαιών οφειλών στην ΕΥΔΑΠ
  • [17] Στην Στερεά Ελλάδα το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ
  • [18] Χωρίς προβλήματα η προπόνηση της εθνικής
  • [19] Δύο μήνες εκτός ο Μίλεν Πέτκοφ
  • [20] Κλήρωση για το β΄γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας
  • [21] ''Πολιτιστικές ανάσες'' από την Νομαρχία Πειραιά
  • [22] Η Κύπρος μέσα από σπάνιους χάρτες

    [01] Σκληρή δουλειά μέχρι τις εκλογές ζητά ο Σημίτης

    4/9/2003 4:58:00 μμ

    Γρήγορη και αποτελεσματική δουλειά ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τον εξάμηνο προγραμματισμό της κυβέρνησης. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εμπεδώνει κλίμα αξιοπιστίας, γεγονός που δημιουργεί αέρα νίκης. Στα θέματα άμεσης προτεραιότητας της κυβέρνησης είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ, η παρουσίαση την προσεχή εβδομάδα της "Χάρτας Σύγκλισης", η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, η καλύτερη αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν εξαγγελθεί για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

    Αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών της κυβέρνησης

    Την ολοκλήρωση του προγράμματος "Ελλάδα 2004" συζήτησε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση , ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την κοινή απόφαση να ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός κύκλος με αποφασιστικότητα και δύναμη, καθώς και με την επίλυση των εκκρεμοτήτων, προκειμένου να εμπεδωθεί το κλίμα αξιοπιστίας στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει στις εκλογές με αισιοδοξία και αέρα νίκης.

    "Υπάρχουν στόχοι, πρόγραμμα, προοπτικές και αποφασιστικότητα'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    Επίσης, στη συνεδρίαση έγινε ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου κατά μήνα.

    Για το μήνα Σεπτέμβριο πρώτη προτεραιότητα είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο και στο περιθώριο της ΔΕΘ, όπου ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή το βράδυ θα απευθύνει την κεντρική οικονομική ομιλία, ενώ το Σάββατο το βράδυ θα απευθύνει χαιρετισμό στο δείπνο που διοργανώνεται προς τιμήν του από τους επιχειρηματίες.

    Την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η χάρτα κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης, η οποία αργότερα θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό στο Ζάππειο και θα τεθεί στο επίκεντρο διαλόγου με το λαό.

    Eπίσης, εντός του Σεπτεμβρίου θα συνέλθει Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τον προϋπολογισμό του 2004 και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας και τον εκλογικό νόμο καθώς μετά τα μέσα του μήνα ο κ. Σκανδαλίδης θα συγκαλέσει τη Διακομματική Επιτροπή, προκειμένου να εκπονηθεί το σχέδιο νόμου.

    Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Ηγουμενίτσα, όπου θα εγκαινιάσει το νέο λιμάνι, την ίδια περίοδο θα παρακολουθείται η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων, για τα οποία ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως σε αυτή τη φάση δεν χωρούν ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις.

    Την ίδια ώρα, σε συσκέψεις συναρμοδίων υπουργών θα παρακολουθείται η υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ, αλλά και ολοκλήρωση του απολογισμού του Β' ΚΠΣ, ενώ ως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί το πόθεν έσχες από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και θα έχει αρχίσει η συζήτηση για τα μισθολόγια.

    Στις 4 Οκτωβρίου προβλέπεται να συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ως προς την οποία θα γίνει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά θα υπάρξει και ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Στις 16 του μήνα συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής, ενώ την ίδια περίοδο προβλέπεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, μέσα στον Οκτώβριο θα συνέλθει η Διυπουργική Επιτροπή ανάπτυξης της υπαίθρου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Φλώρινα για τα εγκαίνια του εργοστασίου, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνισμού, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θα ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος, θα προωθηθεί ο νέος κώδικας της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο νέος νόμος για το πόθεν έσχες, ενώ τέλος στις 13 θα συνέλθει η Διυπουργική Επιτροπή Τουρισμού.

    Για το μήνα Νοέμβριο, κατ' αρχήν θα συζητηθεί η οικονομική πολιτική ενόψει το νέου προϋπολογισμού, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, θα συνέλθει η Διυπουργική Επιτροπή για τα ναρκωτικά και θα πραγματοποιηθούν περιοδείες του Πρωθυπουργού στην περιφέρεια.

    Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής, θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα συνέλθει Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για τα δάση και τους βοσκοτόπους, αλλά και για την απασχόληση, ενώ τέλος θα συζητηθεί η ναυτιλιακή πολιτική, καθώς από την αρχή του νέου χρόνου θα αρθεί το καμποτάζ.

    Από Γενάρη και ως την Ανοιξη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση του κοινωνικού πακέτου, η λειτουργική προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και να έχει κλείσει ο έλεγχος του πόθεν έσχες.

    Στο μεταξύ, θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξαγγελθείσες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαπραγματεύσεις για τα ειδικά μισθολόγια.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να αναπτύσσεται μια πλούσια δραστηριότητα από πλευράς του ΠΑΣΟΚ με παρεμβάσεις και συνδιασκέψεις, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντά στις παρεμβάσεις της Ν.Δ. με διευκρινίσεις, αποσαφηνίσεις και προβολή του κυβερνητικού έργου.

    [02] Νέα πυρά Καραμανλή κατά της κυβέρνησης

    4/9/2003 5:10:00 μμ

    Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό για την ακρίβεια στην αγορά, εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ν.Δ, μετά τη συνάντηση του με εκπροσώπους του ΙΝΚΑ και της ΓΕΣΕΒΕ. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, ενώ πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός και φέτος αναμένεται να κλείσει 2 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Επίσης, έκανε λόγο, για προεκλογικά ''τηλεοπτικά σόου κατά της ακρίβειας" και τόνισε ότι "η κοινωνική πολιτική είναι εθνικό χρέος για κάθε κυβέρνηση". ''Ο κ. Καραμανλης μηδενίζει τα θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ανεργίας και της ακρίβειας, ψελλίζοντας τις αδιέξοδες προτάσεις τού κόμματος του, δεν πρόκειται να τον παρακολουθήσουμε'', απάντησε ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαπας.

    Ανέβηκαν την Τετάρτη οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης

    Στο μεταξύ, ανέβηκαν την Τετάρτη οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του κοινωνικού πακέτου από τον Πρωθυπουργό.

    Ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση για τα 29 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, άσκησε οξύτατη κριτική στη Ν.Δ, την οποία χαρακτήρισε ως κόμμα παρωχημένης ιδεολογίας, που διαθέτει, όπως είπε, μόνον ύβρεις και κούφια συνθήματα.

    Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας την Τετάρτη σε συγκέντρωση επιστημονικών συνεργατών του κόμματος του, σε κεντρικο ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο Κώστας Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία και ανυπαρξία κοινωνικού προσώπου.

    Ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, μίλησε για απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων παραμονές εκλογών και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "εκποίηση άρον- άρον της δημόσιας περιουσίας", για αναξιόπιστη οικονομική πολιτική και για ανυπαρξία κοινωνικής ευαισθησίας.

    Σημίτης: Βέβαιος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ

    Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, την Τετάρτη, καταχειροκροτούμενος από περίπου 2.000 χιλιάδες μέλη και στελέχη του κόμματος.

    Βέβαιος για τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές που θα γίνουν την Ανοιξη του 2004, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο γήπεδο του Πανελληνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Κώστας Σημίτης, αναφέρθηκε στο όραμα, τους στόχους και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι προσφέρει μόνο ύβρεις, ψεύδη και κούφια συνθήματα.

    "Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον", ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η εξουσία δεν είναι όχημα ικανοποίησης προσωπικών εγωισμών.

    Δριμύτατη επίθεση Κ.Κ.Ε

    Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του το Κ.Κ.Ε, σε σχόλιό του για την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 29 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

    Η επίθεση είχε σαν αιτία το ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο "σιδηρούν παραπέτασμα" και "αυταρχική φιλοσοβιετική Αριστερά".

    "Η ομιλία του πρωθυπουργού για τα 29 χρόνια του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιεί μόνο την πολιτική της Δεξιάς, αλλά και την προδικτατορική της ορολογία" αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ο κ. Σημίτης δεν έκανε καμία νύξη για τους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία.

    [03] Συνάντηση εργασίας Μπακογιάννη - Αγγελοπούλου

    4/9/2003 3:19:00 μμ

    Συνάντηση εργασίας είχαν την Πέμπτη στο Δημαρχιακό Μέγαρο, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η κ. Αγγελοπούλου, μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε εύσημα στον δήμο Αθηναίων για τη διοργάνωση του Ποδηλατικού γύρου στο πλαίσιο των Αθλητικών Διοργανώσεων. "Η συνεργασία του δήμου με την ''Αθήνα 2004'' θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερα ένταση μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πως στόχος του δήμου είναι να βγει η Αθήνα κερδισμένη από αυτή την αθλητική εμπειρία", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

    Δηλώσεις

    "Η καλή διεξαγωγή του Ποδηλατικού γύρου στο πλαίσιο των Αθλητικών Διοργανώσεων, δείχνει ότι οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Tο ενδιαφέρον μας είναι πάρα πολύ μεγάλο, γιατί η Αθήνα είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς, η Αθήνα θα έχει τους Αγώνες, στη διάρκειά τους εμείς θέλουμε να είναι μια πόλη όμορφη, να είναι καθαρή, λειτουργική, για πάρα πολλούς λόγους", δήλωσε η κα Αγγελοπούλου.

    Η Αθήνα πρέπει να βγει κερδισμένη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επεσήμανε η κα Μπακογιάννη.

    "Οι δημότες της, όπως και όλοι οι Έλληνες πρέπει στο τέλος των Αγώνων να έχουν κερδίσει και να είναι υπερήφανοι από αυτή την πολύ μεγάλη εθνική προσπάθεια. Αυτό απαιτεί πάρα πολύ δουλειά", κατέληξε η δήμαρχος Αθηναίων.

    [04] ΔΕΘ: Ο ''χάρτης'' των κινητοποιήσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 4/9/2003 7:40:00 μμ

    "Θερμό" αναμένεται το προσεχές διήμερο, καθώς με την ευκαιρία των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σωματεία, φορείς, εργαζόμενοι και τα σώματα ασφαλείας διοργανώνουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

    Παρασκευή

    Οι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα "υποδεχθούν" τον πρωθυπουργό την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στον οδικό κόμβο του αεροδρομίου "Μακεδονία".

    Εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας θα συγκεντρωθούν στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής, στην πλατεία Λευκού Πύργου ζητώντας να χαρακτηρισθεί το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν ένστολη πορεία, η κατεύθυνση της οποίας δεν έχει ακόμη καθορισθεί.

    Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δημήτρης Κυριαζίδης, εκτιμάται ότι στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν πάνω από 4.000 εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας.

    Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ προγραμματίζει για την Παρασκευή στις 7μ.μ. διαμαρτυρία με παράσταση Καραγκιόζη με πολιτικό περιεχόμενο στην πλατεία της ΧΑΝΘ και την ίδια ώρα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) διοργανώνει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Επίσης, την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, στην Καμάρα, η Αντιεξουσιαστική συνέλευση αλληλεγγύης διοργανώνει μηχανοκίνητη πορεία προς τις φυλακές Διαβατών, ζητώντας την απελευθέρωση των 7 προφυλακισμένων οι οποίοι κατηγορούνται για τα επεισόδια στη Σύνοδο Κορυφής.

    Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα καλεί σε συγκέντρωση και πορεία προς της ΔΕΘ, η Πρωτοβουλία σωματείων και συνδικαλιστών από τον δημόσιο και ιδιωτικό φορέα (πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά).

    Σάββατο

    Το Σάββατο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ενωση Δημοσιοϋπαληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του Κοινωνικού Φόρουμ, της Πρωτοβουλίας "Γένοβα 2001", της "Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο" και των φορέων που μετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Πορεία θα ακολουθήσει στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ και από εκεί πορεία στην οδό Τσιμισκή που θα καταλήξει και πάλι στην Αριστοτέλους.

    Με τα τρακτέρ αναμένεται να κατέβουν οι αγρότες της "Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Σάββατο στις 7μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ.

    Οι διαδηλωτές θα κάνουν πορεία μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ και μετά θα κατευθυνθούν, μέσω της οδού Τσιμισκή, προς το αμερικανικό και βρετανικό προξενείο.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα και η Πρωτοβουλία σωματείων και συνδικαλιστών καθώς και η Αντιεξουσιαστική συνέλευση αλληλεγγύης.

    [05] Αντιδράσεις για τη μετάβαση του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα

    4/9/2003 2:44:00 μμ

    Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού για μετάβαση αξιωματούχων του την ερχόμενη Κυριακή στα κατεχόμενα με σκοπό τη μελέτη των προβλημάτων των εγκλωβισμένων. Τα μέλη της ομάδας θα είναι η Καίτη Κληρίδη, Τάσος Μητσόπουλος, Σωτήρης Δράκος και Φοίβος Νικολαϊδης και θα συνοδεύονται από αντιπροσωπεία Καρπασιτών. Σημειώνεται ότι στα μέλη της ομάδες δεν περιλαμβάνεται κανένας που κατέχει οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα, προκειμένου να απαντηθούν οι ανησυχίες όσων δήλωσαν ότι η επίσκεψη δυνατό να εμπεριέχει το στοιχείο της επίσημης αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Η απόφαση του ΔΗΣΥ για επίσκεψη στην κατεχόμενη Καρπασία έχει προκαλέσει της αντιδράσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, καθώς και των εκτός Κυβέρνησης Νέων Οριζόντων.

    Απάντηση Αναστασιάδη

    Ιδιαίτερα καυστικός έναντι των κομμάτων, τα οποία επέκριναν την απόφαση του ΔΗΣΥ, ήταν ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε "ύβρεις και υποκρισία" τις επικρίσεις και μίλησε για συγχυσμένη πολιτική ηγεσία. Ταυτόχρονα, απέρριψε τις επικρίσεις, ότι η επίδειξη διαβατηρίων συνιστά κάποιας μορφή αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    "Όταν αναγνωρίζονται πιστοποιητικά του ψευδοκράτους για έκδοση ταυτοτήτων, αδειών οδήγησης και εγγραφές αυτοκινήτων", είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, "είναι ασυνέπεια να κατηγορούν ένα κόμμα, το οποίο πήρε την τολμηρή απόφαση να μεταβεί στα κατεχόμενα, για να δει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα των εγκλωβισμένων, έστω και αν χρειαστεί να επιδείξει διαβατήρια σε μη όργανα".

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, πως η επίδειξη διαβατηρίων δε δημιουργεί νομικό καθεστώς και κάλεσε όσους επικρίνουν τον ΔΗΣΥ "να κοιταχθούν στον καθρέφτη, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να πάψουν να υβρίζουν".

    Εξάλλου, η πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος, Καίτη Κληρίδη, η οποία είναι αρμόδια για θέματα συνεργασίας με τους Τουρκοκυπρίους, δήλωσε ότι σήμερα θα αποφασισθεί η σύνθεση της ομάδας και ο χρόνος μετάβασής της στα κατεχόμενα. Η κα Κληρίδη ανέφερε, πως οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει και ότι επιβάλλεται η επίσκεψη στα κατεχόμενα, έστω και αν χρειαστεί η επίδειξη διαβατηρίων, αφού σκοπός είναι μελέτη των προβλημάτων των εγκλωβισμένων και η στενότερη επαφή με τους Τουρκοκυπρίους.

    Για υπαναχωρήσεις κάνουν λόγο ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Κλεάνθους, επέκρινε τον ΔΗΣΥ για υπαναχώρηση από αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε, πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Αναστασιάδη, για ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμό.

    Ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την εκτίμηση ότι, προτού πάρει την απόφασή του ο ΔΗΣΥ, θα έπρεπε να καταθέσει τον προβληματισμό του στο Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να μην υπήρχε ούτε η υποψία πως πίσω από αυτήν υπήρχαν σκοπιμότητες και προσχήματα. Επιπλέον, μίλησε για "πλήγμα στο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου" και πρόσθεσε, πως "οι σπασμωδικές αντιδράσεις υποσκάπτουν την πολιτική αξιοπιστία".

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, επανέλαβε την άποψή του ότι είναι άσοφη η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού, "η οποία", όπως είπε, "θα τύχει εκμετάλλευσης από το κατοχικό καθεστώς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο".

    Ο κύριος Ομήρου μίλησε για σύγχυση στον ΔΗΣΥ, με αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις και παλινωδίες. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι τέτοια θέματα θα πρέπει να συζητούνται σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και να λαμβάνονται κοινές αποφάσεις. Ο κ. Ομήρου είχε επικρίνει και την επίσκεψη της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνης Ζορμπά, που είχε μεταβεί στα κατεχόμενα με την Καίτη Κληρίδη για επαφές με Τουρκοκύπριες γυναίκες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της επαναπροσέγγισης και συνεργασίας.

    Το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι προβληματίζεται για το ενδεχόμενο κομματικών επισκέψεων στα κατεχόμενα χωρίς να ταχθεί εναντίον της απόφασης του ΔΗΣΥ. Αντίθετα, επικρότησε την απόφαση του ΔΗΣΥ το Κίνημα Ενωμένων Δημοκρατών, του οποίου η βουλευτής Ανδρούλα Βασιλείου έχει ήδη πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ριζοκάρπασο για το θέμα της λειτουργίας του Γυμνασίου στην κατεχόμενη κοινότητα.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, επεσήμανε πως "θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος", λέγοντας ότι "δεν υπάρχουν ούτε προδότες ούτε υπερπατριώτες" και ότι "οι απόψεις μπορούν να εκτεθούν νηφάλια και με ηρεμία".

    "Αλίμονο αν επιτρέψουμε να δοθεί το μήνυμα ότι αυτοί σφάλλουν και βλάπτουν την πατρίδα και οι άλλοι όχι", είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. Επιπλέον τόνισε, πως "το ΑΚΕΛ μελετά το θέμα της μετάβασης στα κατεχόμενα, γιατί, ενώ ο κόσμος πηγαινοέρχεται, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα τι θα γίνει με ανθρώπους, που ηγούνται του κυπριακού λαού".

    Διερωτήθηκε, τέλος, "για πόσο καιρό δε θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και άνθρωποι, που κατέχουν πολιτειακά αξιώματα".

    [06] Αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

    4/9/2003 12:29:00 μμ

    Το γραφείο, που θα δέχεται αιτήσεις Τουρκοκυπρίων για τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές, θα λειτουργεί από σήμερα και θα υπάγεται στη λεγόμενη "Γενική Εισαγγελία". Μέσω του γραφείου αυτού το κατοχικό καθεστώς καλεί τους ιδιοκτήτες των περιουσιών, που σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο απαλλοτριώθηκαν, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, απαιτώντας αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναφέρει, πως "tη δαπάνη της προσφυγής θα αναλάβει το δημόσιο", όπως το αποκαλούν. Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν ότι άλλες 111 περιουσίες Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές απαλλοτριώθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2003 ενώ δημοσιεύουν αναλυτικά τα στοιχεία, τα οποία αφορούν την ακίνητη περιουσία, που απαλλοτριώθηκε και τα ονόματα των ιδιοκτητών της.

    [07] Εκρηκτικοί μηχανισμοί σε δύο Ι.Χ στα Χανιά

    4/9/2003 11:58:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    "Εκρηκτική" ήταν η χθεσινή νύχτα στα Χανιά. Στις 4 τα ξημερώματα οι κάτοικοι του οικισμού Τσικαλαριά του δήμου Σούδας Χανίων, ξύπνησαν από έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αγνωστοι δράστες είχαν τοποθετήσει κάτω από δύο αυτοκίνητα εκρηκτικό μηχανισμό, που αποτελείτο από δύο μασούρια δυναμίτη. Ο μηχανισμός εξερράγη με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το φορτηγό κλούβα ιδιοκτησίας του Μιχαήλ Λαβεντζάκη και να υποστεί σοβαρές ζημιές το επιβατικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας Αικατερίνης Πατσουμαδάκη συζύγου του Λαβεντζάκη. Και τα δύο αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα έξω από την οικία και την βιοτεχνία των παθόντων και σε απόσταση 30 μέτρων μεταξύ των.

    Οι μηχανισμοί εξερράγησαν με χρονική διαφορά ενός λεπτού. Εκτός από τις ζημιές στα δύο αυτοκίνητα, μεγάλη ζημιά υπέστη η βιοτεχνία των παθόντων στην οποία κατασκευαζόταν είδη καλλιτεχνικής κεραμικής.

    Οι υαλοπίνακες της βιοτεχνίας καταστράφηκαν ολοσχερώς, έσπασαν πολλά κεραμικά καθώς και μηχανήματα μεγάλης αξίας. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή καθώς έσπασαν τζάμια σπιτιών σε απόσταση 200 μέτρων ενώ τμήματα των δύο αυτοκινήτων, καθίσματα και τροχοί βρέθηκαν σε αυλές κοντινών σπιτιών.

    Οι ιδιοκτήτες της βιοτεχνίας υποστηρίζουν ότι δεν είχαν διαφορές με κανένα, ωστόσο ο Μιχαήλ Λαβεντζάκης είναι αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Χανίων και δεν αποκλείεται η σε βάρος του βομβιστική επίθεση να σχετίζεται με αυτή του την ιδιότητα

    [08] Πιέσεις προς την Τουρκία για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    4/9/2003 12:10:00 μμ

    Καθολικής επίκρισης έτυχε χθες η Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά τη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων στο Στρασβούργο αναφορικά με το θέμα του Γυμνασίου στο Ριζοκάρπασο. Η τουρκική αντιπροσωπεία δέχθηκε φοβερές πιέσεις, ιδιαίτερα από τις αντιπροσωπείες της Ολλανδίας και της Ιταλίας, τις οποίες προσπάθησε να αντικρούσει με διάφορες δικαιολογίες. Ισχυρίστηκε πως ο λόγος, που δεν επετράπη η λειτουργία του Γυμνασίου, είναι ο μικρός αριθμός των μαθητών, ενώ υποστήριξε ότι υπεύθυνες για τα κατεχόμενα είναι οι αρχές του ψευδοκράτους, με τις οποίες θα έλθει σε επαφή. Ο ισχυρισμός αυτός δε γίνεται διεθνώς δεκτός, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί τελεσίδικα, πως υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές είναι η Τουρκία.

    Το κλίμα, που επεκράτησε στη χθεσινή Σύνοδο στο Στρασβούργο, περιέγραψε ο βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος εκπροσωπεί την Κυπριακή Βουλή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Όπως είπε ο κ. Δημητρίου, η Κυπριακή αντιπροσωπεία αντέκρουσε έντονα τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, επισημαίνοντας πως τα έξοδα λειτουργίας του σχολείου καταβάλλονται αποκλειστικά από την Κυπριακή Δημοκρατία και η λειτουργία του Γυμνασίου στην Καρπασία είναι θέμα αρχής, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

    [09] Αρνείται τα πάντα ο Γιωτόπουλος

    4/9/2003 12:44:00 μμ

    Αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση του με την 17Ν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. "Δεν συμφωνώ με τις ενέργειες της 17Ν αλλά και δεν τις καταδικάζω. Η δράση της οργάνωσης αποτελεί ένοπλη πολιτική πάλη, που είχε στόχο την ανατροπή του συστήματος. Μία τέτοια δράση που δεν αναπτύχθηκε σε αγγελική κοινωνία, δεν μπορεί να κρίνεται με βάση τον ποινικό κώδικα", τόνισε στην απολογία του ο Γιωτόπουλος, που αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση σε ένα καλοστημένο επικοινωνιακό σχέδιο των Αγγλων και των Αμερικάνων, με στόχο να υποβιβαστεί μία συγκεκριμένη πολιτική δράση και να εμπλακούν στην υπόθεση της τρομοκρατίας άνθρωποι, που ανέπτυξαν αντιδικτακτορική δράση και παρέμειναν ασύλληπτοι.

    ''Επικοινωνιακό αγγλοσαξωνικό παιχνίδι''

    Ο Γιωτόπουλος διαβάζοντας χειρόγραφες σημειώσεις του υποστήριξε, ότι το γεγονός, πως ουδέποτε συνελήφθη στην διάρκεια της δικτακτορίας, παρόλο, που ανέπτυξε εντονότατη δραστηριότητα κατά της χούντας μέσω της οργάνωσης ΛΕΑ, αποτέλεσε το ευάλωτο σημείο του, καθώς παρέμεινε πολιτικά ανένταχτος μετά τη μεταπολίτευση.

    "Οι περισσότεροι αντιστασιακοί, είπε, απέκτησαν φήμη μετά τη σύλληψη και την καταδίκη τους". Όπως είπε ο κατηγορούμενος άλλαξε το όνομά του χρησιμοποιώντας το όνομα Μιχάλης Οικονόμου το 1971,όταν οι γαλλικές αρχές εντόπισαν σε διαμέρισμα στο Παρίσι βαλίτσα με αρχεία της ΛΕΑ.

    Μετά τη μεταπολίτευση, όπως είπε, επέλεξε να κρατήσει το ψεύτικό όνομα, γιατί ήδη είχε αναπτύξει σχέσεις μ' αυτό, αλλά κυρίως από φόβο, ότι θα εντοπιστεί και θα υποστεί τις συνέπειες της δράσης του, που είχε στραφεί κυρίως κατά των Αμερικανών. Ο Γιωτόπουλος υποστήριξε, ότι είναι ο μόνος από τους κατηγορούμενους, που το όνομά του δεν προέκυψε μετά την έκρηξη στον Πειραιά, αλλά ήταν γνωστό στις αγγλικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από το 2000.

    Ο Γιωτόπουλος τόνισε στο δικαστήριο ότι ολόκληρο το επικοινωνιακό σχέδιο για τη 17Ν εκπονήθηκε από ξένους ειδικούς και στηρίχθηκε στην παρουσία αρχηγού. "Οποιοσδήποτε Έλληνας θα είχε γνώση του χώρου της Αριστεράς και θα ήξερε ότι αυτός ο χώρος ήταν κατ' εξοχήν αντιαρχηγικός. Ξένοι, που έχουν σαν μοντέλο τους τον ΙΡΑ και απευθύνονται στην αγγλοσαξονική κοινή γνώμη, που δεν μπορεί να δεχθεί εξάρθρωση χωρίς σύλληψη αρχηγού, εκπόνησαν αυτό το σχέδιο".

    Ανέφερε επίσης, ότι στόχος αυτού του σχεδίου ήταν και να υποβιβασθεί και να απαξιωθεί μία ολόκληρη κοινωνική δράση κατά τα αγγλοσαξονικά πρότυπα των ψυχοπαθολογικών προσωπικοτήτων, των σίριαλ κίλερς. Έτσι, όπως είπε ο Γιωτόπουλος, όταν συνελήφθη του έλεγαν στην Ασφάλεια ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν την έκδοσή του και επειδή προέβλεπαν ότι ο κ. Σημίτης θα ενδώσει στο αίτημα, του πρότειναν να αναλάβει την ευθύνη για τις τρεις πρώτες ενέργειες της οργάνωσης, δολοφονίες Γουέλς, Μάλλιου και Πέτρου και Σταμούλη, που είναι παραγγεγραμμένες.

    Ο Γιωτόπουλος είπε, ότι σε αντίστοιχη προτροπή θα πρέπει να ενέδωσε ο Παύλος Σερίφης, ο οποίος προανακριτικά αναφέρθηκε στην υπόθεση Γουέλς, εξυπηρετώντας ουσιαστικά την ανάγκη των αρχών να καλύψουν το πλήρες σκοτάδι, που έχουν για την ίδρυση της 17Ν και τις πρώτες της ενέργειες.

    Όπως, είπε, το πρόσωπό του εξυπηρετούσε το επικοινωνιακό σχέδιο των Αγγλοαμερικάνων, γιατί συγκέντρωνε τρία βασικά στοιχεία: την ιστορία του πατέρα του, το γεγονός, ότι δεν είχε καμία πολιτική κάλυψη, αλλά και το ότι ήταν εξαφανισμένος μετά τη μεταπολίτευση. "Η χρήση του ονόματός μου απευθύνεται στο θυμικό και δεν αφορά πραγματικά στοιχεία".

    Στο πλαίσιο αυτό του σχεδίου, σύμφωνα με τον Γιωτόπουλο, καλλιεργήθηκε επιμελώς και ο μύθος της δεσπόζουσας προσωπικότητας στην οργάνωση, ώστε να δικαιολογηθεί η παρουσία του αρχηγού. Όπως είπε ο κατηγορούμενος, επτά από τους συγκατηγορουμένους του ανήκουν σε ανώτερο μορφωτικό επίπεδο από το δικό του, γεγονός, που κατά την εκτίμησή του, καταρρίπτει ολόκληρο το σχέδιο: "ο μύθος της δεσπόζουσας προσωπικότητας είναι καταφανές ψέμα, για να επιτρέψει την γελοία ταχυδακτυλουργία: υπερέχει, άρα είναι αρχηγός".

    Ο Γιωτόπουλος τόνισε ότι καμία ολιγομελής αριστερή οργάνωση δεν έχει αρχηγούς, ενώ ακόμη και οι λεγόμενοι καθοδηγητές βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Αν συνέβαινε το ίδιο και μ' αυτόν, όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες που τον αναγνωρίζουν σε διάφορες ενέργειες.

    Είπε επίσης ότι όπως αποδείχθηκε η 17Ν λειτουργούσε με ένα μοντέλο οριζόντιων πυρήνων, που αποφάσιζαν μόνοι τους για την δράση τους. Αναφερόμενος στα αποτυπώματα του, που εντοπίστηκαν στα κρησφύγετα της 17Ν, ο Γιωτόπουλος υπογράμμισε στο δικαστήριο, ότι αφορούν αποκλειστικά κινητά αντικείμενα και ότι επίσης ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος, αν συγκριθεί με αυτά του Σάββα Ξηρού και του Δημήτρη Κουφοντίνα, οι οποίοι αποδέχονται ότι πήγαιναν στις γιάφκες.

    "Τα τοποθέτησαν στα κρησφύγετα, είπε ο Γιωτόπουλος για τα αποτυπώματα και τα χειρόγραφά του, και έβαλαν τον Σάββα να τα πει". Επισήμανε επίσης, χαρακτηρίζοντας όλα τα ευρήματα a priori ύποπτα, ότι δεν εντοπίστηκε κανένα δικό του δείγμα βιολογικού υλικού στα επίμαχα διαμερίσματα, υποστηρίζοντας ότι ο Εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης όταν συνελήφθη του είχε πει δεν με ενδιαφέρει αν αρνείσαι, η επιστήμη έχει κάνει προόδους.

    Για τις προανακριτικές ομολογίες του Σάββα Ξηρού, ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι αποτελούν προϊόν χρήσης φαρμάκων και ψυχαναγκασμών, ενώ παραλλήλισε τον συγκατηγορούμενό του με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά τη σύλληψή του από τις τουρκικές αρχές.

    Ο Γιωτόπουλος έκανε ειδική μνεία στην κατάθεση του δημοσιογράφου Κώστα Μπακατσέλου, αυτόπτη μάρτυρα στην δολοφονία Μομφεράτου, χαρακτηρίζοντάς την ψευδή. "Η περίπτωσή του είναι διαφωτιστική για το πως κατασκευάζεται ένας ψευδομάρτυρας, αλλά για το πως το δικαστήριο είναι έτοιμο να στηρίξει την δικανική του πεποίθηση σ' αυτήν την ψευδομαρτυρία".

    Για την ομολογία του Πάτροκλου Τσελέντη, την οποία χαρακτήρισε, δόλια και γεμάτη αντιφάσεις, ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι ο συγκατηγορούμενός του "προσέφερε υπηρεσία στις αρχές". Όπως είπε, όσα αναφέρει ο Τσελέντης γι' αυτόν αποδεικνύουν ότι δεν τον γνωρίζει. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τσελέντης είναι κάποιος, που μάλλον θα έπειθε και σίγουρα δεν θα παρασυρόταν, αφού ήταν πολιτικά συνειδητοποιημένος και όχι αφελής.

    Ο Γιωτόπουλος τόνισε ότι ο Τσελέντης και ο Κουφοντίνας αποτελούσαν ισχυρό πόλο μέσα στην οργάνωση και τους χαρακτήρισε "δίδυμο, που δεν θα μπορούσε κανείς να πείσει να μετέχει σε μία δολοφονία".

    Κλείνοντας την ανάγνωση των σημειώσεών του ο Γιωτόπουλος επανέλαβε, ότι είναι αθώος, κάτι, που, όπως είπε, γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γεγονός, που προκύπτει, όπως είπε, από δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, μόνο το 20% τον θεωρεί αρχηγό "παρά την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ". Κατήγγειλε επίσης ότι οι δικαστές δεν έχουν περιθώριο ανεξάρτητης κρίσης, αλλά έρχονται να επικυρώσουν μία απόφαση. Η διαδικασία συνεχίζεται με την υποβολή ερωτήσεων από την έδρα προς τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    [10] Δεν έδωσε καμια απάντηση ο Γιωτόπουλος

    4/9/2003 5:26:00 μμ

    Επικαλούμενος την πρόθεση που όπως είπε έχουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, να πετύχουν την καταδίκη του δεν δέχτηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε και να παραμείνει στο βήμα, όταν ήρθε η σειρά της πολιτικής αγωγής να υποβάλει ερωτήσεις, ενώ στην αίθουσα του δικαστηρίου σχολιάστηκε αρκετά η άρνησή του, καθώς ανάλογη στάση με αυτή είχε τηρήσει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας έναντι των εκπροσώπων των θυμάτων της ''17 Νοέμβρη''. Ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι όλοι οι συγκατηγορούμενοί του που τον εμπλέκουν στην υπόθεση προσδοκούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, ενώ επανέλαβε ότι αν και διαφωνεί με τη δράση της ''17Ν'' δεν την καταδικάζει. Η συνεδρίαση διακόπηκε με ερωτήσεις που υπέβαλαν συνήγοροι πολιτικής αγωγής στις οποίες ωστόσο, ο Γιωτόπουλος δεν έδωσε καμία απάντηση. Η εξέταση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου θα συνεχιστεί και την Παρασκευή.

    Για προκατάληψη του εισαγγελέα μίλησε ο Γιωτόπουλος

    Ο αναπληρωτής εισαγγελέας έδρας Βασίλης Μαρκής, ζήτησε εκ νέου από το δικαστήριο να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με τον Πάτροκλο Τσελέντη και τον Σωτήρη Κονδύλη, θέμα που θα κριθεί από το δικαστήριο.

    Αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας Χρήστου Λάμπρου ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και τον κατηγόρησε για προκατάληψη.

    "Με έχετε καταδικάσει εξ αρχής με τους διάφορους "μπακατσέλους". Είστε απομεινάρι μιας άλλης Ελλάδας. Όσες ύβρεις έχετε εκστομίσει είναι τίτλος τιμής για εμάς. Αλλες ερωτήσεις...", είπε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος απευθυνόμενος στον εισαγγελέα.

    Ακολούθησε έντονος διάλογος του προέδρου του δικαστηρίου με τον κ. Λάμπρου καθώς ο εισαγγελέας συνέχιζε την υποβολή ερωτήσεων χωρίς να παίρνει απάντηση.

    ''Ισόβια θα φάω, ισόβια θα έτρωγα''

    Πρόεδρος: Εάν δεν απαντά, τι να του πω εγώ;

    Εισαγγελέας: Εγώ ρωτώ...

    Το θέμα έληξε μετά από πεντάλεπτη διακοπή της διαδικασίας, που ζήτησε ο εισαγγελέας.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο εάν θα αναλάμβανε την ευθύνη για τις πράξεις του, στην περίπτωση, που θα ήταν μέλος της 17Ν.

    Πρόεδρος: Εάν ήσασταν μέλος, θα είχατε το θάρρος να το πείτε, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας;

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Ισόβια θα φάω, ισόβια θα έτρωγα. Τι κερδίζω; Με λένε μάλιστα και δειλό.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της έδρας σχετικά με το αν μπορούσαν άλλοι κατηγορούμενοι να συντάξουν προκηρύξεις πιθανολόγησε, ότι όπως άκουσε στις απολογίες τους θα ήταν σε θέση ένας ή δύο.

    Αναφερόμενος στον πατέρα του ο Γιωτόπουλος είπε, ότι είχε την εξής ατυχία, είχε απέναντί του το σύστημα, τους κομμουνιστές αλλά και τους τροτσκιστές επειδή αποχώρησε από την 4η Διεθνή. "Ο πατέρας μου δεν είχε σχέση ούτε με την τρομοκρατία, ούτε με τίποτα", είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Η διαδικασία συνεχίζεται με την υποβολή ερωτήσεων.

    [11] Υπόθεση Κέλι: Αναβολή ακροάσεων μέχρι 15 Σεπτεμβρίου

    4/9/2003 6:28:00 μμ

    Την αναβολή των ακροάσεων έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε ο δικαστής Μπράιαν Χάτον, ο οποίος διευθύνει τις έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του επιστήμονα και συμβούλου του βρετανικού υπουργείου Αμυνας Ντέιβιντ Κέλι. Η αναβολή των ακροάσεων στόχο έχει να του επιτρέψει να αξιολογήσει ποιές από τις πληροφορίες που ήδη έχει συλλέξει θα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερειακά και εμπεριστατωμένα, όπως τόνισε ο ίδιος. Ο λόρδος Χάτον πρόσθεσε πως τα πρόσωπα που έχουν κληθεί να παρουσιαστούν κατά τη δεύτερη φάση των ακροάσεων, είτε είναι νέοι μάρτυρες ή έχουν καταθέσει, θα ειδοποιηθούν πριν την 15η Σεπτεμβρίου.

    [12] Εκκληση Αμπας για διάσωση του ''οδικού χάρτη''

    4/9/2003 2:24:00 μμ

    Να αποδείξουν την υποστήριξη προς το πρόσωπο του ή να ανακαλέσουν την εντολή που του έχουν δώσει, κάλεσε τους Παλαιστίνιους βουλευτές ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς κατά τη ομιλία που απηύθυνε την Πέμπτη στην ολομέλεια της παλαιστινιακής Βουλής. Ο Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ''να εργασθεί πιο σκληρά'' για τη διάσωση του οδικού χάρτη, εξήρε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν κατέβαλε επαρκείς προσπάθειες για να περιορίσει τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού. Επιπλέον, κατηγόρησε το Ισραήλ για την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και για την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχαν κηρύξει παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις, ενώ τάχθηκε κατά της χρήσης βίας ενάντια στην παλαιστινιακή αντιπολίτευση, κυρίως εναντίον της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, των δυο κυριοτέρων ισλαμικών οργανώσεων.

    Ζητά εντατικοποίηση των προσπαθειών από τη διεθνή κοινότητα

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός τόνισε ότι το ''κουαρτέτο'' των ειρηνοποιών -ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ενωση- πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για τη διάσωση του οδικού χάρτη.

    Ο Αμπάς κάλεσε εξάλλου τις ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στον Αραφάτ, θέτοντας τέλος στον αποκλεισμό του ''συνταγματικού και νόμιμου προέδρου'' του παλαιστινιακού λαού και ''ιστορικού ηγέτη του''.

    Ο Αμπάς τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης και για τη συνέχιση της εφαρμογής του ''οδικού χάρτη''.

    ''Η εκεχειρία καταστράφηκε με πολιτική απόφαση''

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες το Ισραήλ για την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και τόνισε ότι η εκεχειρία κατέρρευσε επτά εβδομάδες μετά την εφαρμογή της, εξαιτίας των δολοφονιών ισλαμιστών μαχητών από τον ισραηλινό στρατό και υπογράμμισε:''Η εκεχειρία καταστράφηκε με πολιτική απόφαση''.

    Το Ισραήλ από την πλευρά του επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση της εκεχειρίας στην παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ στις 19 Αυγούστου κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

    Προσπάθειες για εκτόνωση της εσωτερικής κρίσης

    Ο Αμπάς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση λύσης.

    ''Δεν αρνούμαι την ύπαρξη προβλημάτων στις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την προεδρία. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να διορθωθεί στη βάση του'', τόνισε.

    Η εν λόγω συνεδρίαση κατά την οποία ο Αμπας έκανε έναν απολογισμό των πρώτων εκατό ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, θεωρείται κρίσιμη, καθώς νωρίτερα κατέστησε σαφές ότι εάν δεν του δοθεί η εξουσία για να αναλάβει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες.

    Σημειώνεται ότι η διαμάχη, με αιχμή τον έλεγχο των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, έχει φέρει αντιμέτωπους τον Αμπάς και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και έχουν εμποδίσει τον πρώτο να προχωρήσει σε σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση του ''οδικού χάρτη''.

    [13] Αλβανοί αυτονομιστές απειλούν με πόλεμο

    4/9/2003 2:14:00 μμ

    Πόλεμο απειλεί να εξαπολύσει με στόχο τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ο Αβντίλ Γιακούπι, ο οποίος δηλώνει αρχηγός του αυτονομιστικού Αλβανικού Εθνικού Στρατού της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο bTV. "Η Μακεδονία δεν μπορεί να αποτελεί ένα κράτος διότι ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι είναι ένας εγκληματίας αναμεμειγμένος στην επίθεση εναντίον του (Ζόραν) Τζίντζιτς. Για το λόγο αυτόν εξεγειρόμαστε και αρχίζουμε έναν πόλεμο", δήλωσε ο Αβντίλ Γιακούπι, που είναι γνωστός ως "Τσακάλι", στην τηλεφωνική του συνέντευξη προς το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο. "Η Μακεδονία πρέπει να γίνει προτεκτοράτο υπό την αιγίδα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών", πρόσθεσε ο Αβντίλ Γιακούπι, που καταζητείται από την αστυνομία της πΓΔΜ.

    Συνεχίζονται τα τελεσίγραφα

    Ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός απηύθυνε την περασμένη Δευτέρα τελεσίγραφο προς τις δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ να αποσυρθούν από το βόρειο τμήμα της χώρας, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς. Το τελεσίγραφο επρόκειτο αρχικά να εκπνεύσει το βράδυ της Τρίτης, αλλά παρατάθηκε επ αόριστον.

    Ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός απαιτεί επίσης τη χορήγηση αμνηστίας και την απελευθέρωση των Αλβανών τους οποίους η οργάνωση θεωρεί "πολιτικούς κρατούμενους". Το 2001 αιματηρές συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπο επί επτά μήνες τον Απελευθερωτικό Στρατό (UCK), που έχει διαλυθεί, και τις δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ. Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, που έκτοτε διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της χώρας.

    Ο Αβντίλ Γιακούπι δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ότι "δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς στις τάξεις του Αλβανικού Εθνικού Στρατού" και ότι ο "Αλί Αχμέτι είναι εξευτελισμένος".

    Πρώην πολιτικός ηγέτης των ανταρτών, που συγκρούσθηκαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις το 2001 ο Αλί Αχμέτι ίδρυσε τη Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση , η οποία κατέλαβε 16 έδρες στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

    [14] Συναντήσεις Καραμανλή με ΙΝΚΑ και ΓΕΣΕΒΕ

    4/9/2003 3:55:00 μμ

    Επαφές με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Καταναλωτών και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, στα γραφεία του κόμματος. Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων εν όψει της ΔΕΘ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα γραφεία του κόμματος, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ επέδωσε στον κ. Καραμανλή υπόμνημα, αναπτύσσοντας τις θέσεις της συνομοσπονδίας για τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

    ΓΣΕΒΕΕ: Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν εξισορροπούν τις απώλειες των μικρομεσαίων

    Σύμφωνα με το υπόμνημα, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν εξισορροπούν τις απώλειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) από την πολιτική που ασκείται σε βάρος τους.

    Η επίσκεψη του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ στα γραφεία της ΝΔ εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων εν όψει της ΔΕΘ.

    Η συνομοσπονδία έθεσε στον κ. Καραμανλή μια σειρά επιπλέον προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον κλάδο, όπως η ανεξέλεγκτη επέκταση των πολυκαταστημάτων, ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα φορολογικά κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας, ο μερικός αποκλεισμός τους από το Γ' ΚΠΣ, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη διαρκή αύξηση των δημοτικών τελών, καθώς και το γεγονός ότι για τις ΜΜΕ δεν έχει θεσπιστεί ένα σύστημα χρηματοδοτικής στήριξης με επιδότηση επιτοκίου και σύστημα εγγυήσεων.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Σιούφας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Πρ. Παυλόπουλος, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ευ. Μεϊμαράκης, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Γ. Αλογοσκούφης, ο Συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου Γ. Σαλαγκούδης, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης Αθ. Νάκος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος.

    [15] Αναζήτηση λύσης για το Καζίνο της Πάρνηθας

    4/9/2003 5:36:00 μμ

    Συμβιβαστική λύση στα προβλήματα των εργαζομένων στο Καζίνο της Πάρνηθας, που έχουν σημειωθεί μετά την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος λόγω ιδιωτικοποίησης, αναζητήθηκε σε τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Τουρισμού, Δημήτρη Γεωργακόπουλου. Επίσης, στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο υφυπουργός Εργασίας Ελευθέριος Τζιόλας, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) Τάσος Χωμενίδης, καθώς και οι εκπρόσωποι της Hyatt, της ΓΣΕΕ και του σωματείου εργαζομένων στο Καζίνο της Πάρνηθας.

    Γεωργακόπουλος: ''Να μην διακοπεί η λειτουργία του καζίνου''

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κάλεσε την εργοδοσία και εργαζόμενους να βρουν λύσεις κοινά αποδεκτές, μέσα από διάλογο, έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του καζίνου, που αποφέρει έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ όσον αφορά στις εργασιακές διαφορές, σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν διμερείς επαφές και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσει νέα τριμερής συνάντηση στις 10 Σεπτεμβρίου.

    [16] Ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους των παλαιών οφειλών στην ΕΥΔΑΠ

    4/9/2003 3:40:00 μμ

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε τη ρύθμιση όλων των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών πελατών της. Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά οφειλές ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ που δημιουργήθηκαν έως τις 31.12.2000 από διάφορες αιτίες (κατηργημένες παροχές, κατανάλωση νερού, δικαιώματα σύνδεσης και χρήσης του αποχετευτικού δικτύου κ.λπ.) καθώς και όλες τις καταλογισθείσες επ' αυτών προσαυξήσεις. Για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2003, απαιτείται υποβολή αίτησης εκ μέρους του πελάτη στο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο της ΕΥΔΑΠ με τη προϋπόθεση ότι η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές της αυτής υδροπαροχής. Οι πελάτες της ΕΥΔΑΠ θα απαλλάσσονται από όλες τις προσαυξήσεις, εφόσον εξοφλήσουν μετρητοίς τις οφειλές τους, ενώ αν επιλέξουν την εξόφλησή τους σε δέκα άτοκες μηνιαίες δόσεις, θα απαλλάσσονται από το 50% των προσαυξήσεων.

    [17] Στην Στερεά Ελλάδα το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

    4/9/2003 3:35:00 μμ

    Στη Στερεά Ελλάδα, το νότιο Αιγαίο και την Αττική καταγράφεται από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για το 2001 το υψηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ενώ το χαμηλότερο στις περιφέρειες της δυτικής Ελλάδας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία το υψηλότερο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη Στερεά Ελλάδα (5.792.281 δρχ), στη συνέχεια στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου (4.590.513 δρχ) και στο νομό Αττικής, όπου το αντίστοιχο μέγεθος φθάνει τα 4.308.112 δρχ. Αντίθετα, η Θράκη και η Ήπειρος κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη το μέγεθος αυτό είναι 3.223.211 δρχ. και στην Ήπειρο 3.269.905 δρχ.

    Ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης σε Θράκη - Ήπειρο

    Η Στατιστική Υπηρεσία επισημαίνει πάντως ότι οι περιοχές της Θράκης και της Ηπείρου αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς από το μέσο όρο της χώρας. Ειδικότερα, με μέσο όρο αύξησης 7,4%, η Θράκη αναπτύσσεται με ρυθμό 8% και η Ήπειρος με ρυθμό 7,6%.

    Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ της συνολικής αύξησης σε σχέση με την αύξηση που σημειώνεται για τις δύο προαναφερόμενες περιοχές, είναι μικρή και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να προσεγγίσουν τον προαναφερόμενο μέσο όρο.

    Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πέτυχαν οι περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (9,2%) και των Ιονίων Νήσων (8,2%). Αντίθετα, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 6,8% στη δυτική Μακεδονία και κατά 5,3% στη Θεσσαλία.

    Σε ό,τι αφορά την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά τομέα περιοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνεται αύξηση κατά 3,9% στον πρωτογενή τομέα, κυρίως στη δυτική και Στερεά Ελλάδα, ενώ η Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία εμφάνισαν μειώσεις.

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συγκεντρώνεται κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής και της κεντρικής Μακεδονίας. Μόνον αυτές οι δύο περιφέρειες συγκεντρώνουν το 55,5% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος της χώρας. Ειδικά η Αττική συγκεντρώνει το 37,7%, ενώ η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας μόνο το 2,8% και του νοτίου Αιγαίου μόνο το 3%.

    [18] Χωρίς προβλήματα η προπόνηση της εθνικής

    4/9/2003 7:40:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Χαλάρωμα περιλάμβανε η προπόνηση της Πέμπτης για την εθνική ανδρών στο Ερεβάν, της Αρμενίας. Οι διεθνείς γυμνάστηκαν περίπου δύο ώρες σε ένα από τα τέσσερα γήπεδα στις εγκαταστάσεις "Μαλάτια", ενώ μετά από δυο γύρους τρέξιμο, το κλίμα έγινε πολύ πιο χαλαρό και εύθυμο, τόσο με τις ασκήσεις που περιλάμβαναν εναέριες μονομαχίες, όσο και με το παραδοσιακό "κορόιδο". Στη συνέχεια ακολούθησε "οικογενειακό" διπλό, με τη συμμετοχή του Παρασκευά Αντζα και του Στέλιου Γιαννακόπουλου. Ωστόσο, η εντολή του Ρεχάγκελ ήταν οι δύο παίκτες να μην μπαίνουν δυνατά στις φάσεις, καθώς μέχρι την Τετάρτη ακολουθούσαν ατομικό πρόγραμμα. Μέχρι τώρα, αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή τους στον αγώνα του Σαββάτου και όλα θα εξαρτηθούν από την αυριανή και τελευταία προπόνηση.

    Νικοπολίδης: ''Να λειτουργήσουμε ως ομάδα''

    Μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης, ο Αντώνης Νικοπολίδης τόνισε ότι: "αυτό που θα μετρήσει μεθαύριο είναι η ομάδα. Αν λειτουργήσουμε καλά όλοι μαζί τότε δεν υπάρχει διαχωρισμός άμυνας-επίθεσης και δεν μας φοβίζει τίποτα".

    Στη συνέχεια, ο πορτιέρο της Εθνικής μας σημείωσε ότι η πρόκριση στους τελικούς του Euro 2004 είναι όνειρο καριέρας για τον καθένα από τους ποδοσφαιριστές, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που δεν έχει γευτεί παρόμοιες χαρές.

    "Κάθε ματς είναι διαφορετικό και ξέρουμε ότι αυτό του Σαββάτου είναι οριακό για μας, όμως η ψυχολογία μας είναι πολύ καλή", επισήμανε ο Νικοπολίδης.

    Όταν κλήθηκε να διαλέξει μεταξύ Παναθηναϊκού και εθνικής σχετικά με το αν το καλοκαίρι θα ήθελε να βρίσκεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας ή να είναι πρωταθλητής Ελλάδας, ο Έλληνας τερματοφύλακας δεν το πολυσκέφτηκε, απαντώντας πως θα ήθελε και τα δύο.

    [19] Δύο μήνες εκτός ο Μίλεν Πέτκοφ

    4/9/2003 7:34:00 μμ

    Επιτυχημένη ήταν η επέμβαση στους προσαγωγούς, στην οποία υποβλήθηκε την Πέμπτη, ο Μίλεν Πέτκοφ. Ο μέσος της ΑΕΚ είχε αντιμετωπίσει διαδοχικά προβλήματα τραυματισμών στο σημείο αυτό από το ξεκίνημα της προετοιμασίας και ο Λάκης Νικολάου αποφάσισε να τον βάλει στο χειρουργείο, ώστε να απαλλαγεί μια και καλή από το πρόβλημα αυτό. Ο Βούλγαρος παίκτης αναμένεται να πάρει αύριο εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ η επιστροφή του στην ενεργό δράση υπολογίζεται σε περίπου δύο μήνες.

    [20] Κλήρωση για το β΄γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας

    4/9/2003 1:28:00 μμ

    Το παιχνίδι του Αιγάλεω με τον κάτοχο του τροπαίου ΠΑΟΚ ξεχωρίζει από τη β' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, αφού η κληρωτίδα δεν έβγαλε κάποιο ντέρμπι στην κλήρωση, που έγινε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Καστοριά, Πατραϊκός, Καλαμάτα και Χαλκίδα προκρίθηκαν στην επόμενη φάση χωρίς αγώνα, ενώ ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Εργοτέλη. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 9, 10, 17 και 24 Σεπτεμβρίου και οι επαναληπτικοί στις 1, 8 και 29 Οκτωβρίου.

    Τα ζευγάρια

    Λύκοι - ΟΦΗ

    Αιγάλεω - ΠΑΟΚ

    Κέρκυρα - Ατσαλένιος ή Ακράτητος Χαλκηδόνα - Εθνικός Αστέρας

    Εργοτέλης - Ολυμπιακός

    Αρης - Καλλιθέα ή Λεβαδειακός

    Ποσειδών Ν. Π. ή Πανιώνιος - Απόλλων Αθ.

    Ατρόμητος - Ξάνθη

    Ποντιακός Νέας Σάντας ή Ηρακλής - Θύελλα Πατρών

    Αχαρναϊκός - Αγροτικός Αστέρας

    [21] ''Πολιτιστικές ανάσες'' από την Νομαρχία Πειραιά

    4/9/2003 4:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Aπό τα Αντικύθηρα μέχρι τα Καμίνια και το Πέραμα ξεδιπλώνει το πολιτιστικό της πρόσωπο η Νομαρχία Πειραιά, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε εκδηλώσεις που γίνονται, δίνοντας "Πολιτιστικές ανάσες", στη περιφέρεια του νομού. Το μήνυμα ότι ο πολιτισμός ανήκει σε όλους, μπορεί να φτάσει παντού, ενυπάρχει στην καθημερινότητα των ανθρώπων, στον τρόπο ζωής τους, στις τοπικές κοινωνίες.

    Αναλυτικά οι εκδηλώσεις

    Με αυτό το σκεπτικό που περιέχει έναν ξεχωριστό συμβολισμό, ο φετινός πολιτιστικός Σεπτέμβρης θα είναι διαφορετικός για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα έχουν προγραμματιστεί από την Νομαρχία Πειραιά.

    Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές τoυ Νομού και σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις καθώς, δήλωσε και ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

    "Η συμμετοχή όλων των πολιτών στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας αποτελεί για μας πρωταρχικό στόχο, καθώς ο πολιτισμός είναι ένα υψηλό ιδανικό και ταυτόχρονα το μονοπάτι που οδηγεί σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής", τόνισε ο κ. Μίχας.

    Σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Νομαρχίας, λαμβάνουν χώρα στους περιφερειακούς δήμους που υπάγονται στη Νομαρχία Πειραιά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων πολιτών και να μην αποκλειστεί κανείς από τις καλλιτεχνικές και εν γένει πολιτιστικές δραστηριότητες.

    Συγκεκριμένα οι "Πολιτιστικές Ανάσες" περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

    Τρίτη 2/9, θεατρική παράσταση "Ταρτούφος" με τον Τάσο Χαλκιά στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Πέμπτη 4/9, συναυλία των Socrates στον Πόρο Σάββατο 6/9, θεατρική παράσταση "Ο Φιλάργυρος" από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με τον Βασίλη Τσιβιλίκα στις Σπέτσες Τετάρτη 10/9, συναυλία του Στέλιου Καραϊνδρου στο Αγκίστρι Σάββατο 13/9, θεατρική παράσταση "Λοκαντιέρα" του Νίκου Δαφνή στα Μέθανα Τετάρτη 17/9, θεατρική παράσταση της Λαϊκής Αθηναϊκής Σκηνής "Σωκράτης Σοκ και Μεγαλείο" του Γιάννη Μόρτζου στην Αίγινα Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή 19,20,21/9, συναυλία Πένυς Ξενάκη και Ορχήστρας Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά στα Κύθηρα και Αντικύθηρα Τετάρτη 24/9, επιθεώρηση "Φτώχεια, πείνα και κομπίνα" με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη στο Πέραμα Παρασκευή 26/9, συναυλία-θεατρικό δρώμενο των Καλογερόπουλου και Νικόπουλου στη Σαλαμίνα Σάββατο 27/9, συναυλία Χωματά-Βιολάρη-Κουμιώτη στα Καμίνια Κυριακή 28/9, συναυλία Πένυς Ξενάκη στην Παλαιά Κοκκινιά

    [22] Η Κύπρος μέσα από σπάνιους χάρτες

    4/9/2003 2:30:00 μμ

    Μια ιστορική περιδιάβαση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την Κύπρο κατά τους νεώτερους χρόνους, επιχειρείται μέσα από ενενήντα σπάνιους χάρτες (15ος-19ος αι.), επιλεγμένους από τη συλλογή της Σύλβιας Ιωάννου, που θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη. Υπό τον τίτλο ''Γλυκειά χώρα, Κύπρος'' και μέσα από τα μάτια των ευρωπαίων που χαρτογράφησαν το νησί σκιαγραφείται η ιστορία του, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται η εξέλιξη της σχετικής χαρτογραφίας. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ ΑΕ.

    ''Γλυκειά χώρα, Κύπρος''

    Η έκθεση αρθρώνεται γύρω από θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την ποικιλία των ενδιαφερόντων της ευρωπαϊκής Δύσης για το νησί της Αφροδίτης.

    Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται σπάνιοι ενημερωτικοί μονόφυλλοι χάρτες και εκδόσεις που εικονογραφούν τον πόλεμο της Κύπρου (1570-1571), πολύτιμα χειρόγραφα όπως το νησολόγιο του ελληνικής καταγωγής ναυτικού Antonio Millo (1582), μια πρώιμη έκδοση του Theatrum Orbis Terrarum και του Parergon του Ortelius ή το τυπογραφικό δοκίμιο του χάρτη της Κύπρου του P. Mariette (1660).

    Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Σπίτι της Κύπρου και παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευριδίκης Κωστοπούλου) από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Οκτωβρίου 2003.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 September 2003 - 16:55:07 UTC