Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Γουέστον για το Κυπριακό
  • [02] Ήρθαν τα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου
  • [03] Αισιοδοξία Στεφανόπουλου για την πορεία της χώρας
  • [04] Συνεργασία Σημίτη με Κώστα Σκανδαλίδη
  • [05] Κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών
  • [06] Ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στην Αθήνα
  • [07] Παρουσίαση σχεδίου του Συντάγματος στους ευρωβουλευτές
  • [08] Ερντογάν: Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία με σκοπό την ένταξη
  • [09] Υπερψήφιση πρότασης για συντονισμό συστημάτων ασφάλισης
  • [10] Κύπρος: Οι περιουσίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [11] Υιοθέτηση ελληνικής έκθεσης για την περιφερειακή ανάπτυξη
  • [12] Ισπανία: Ανασχηματισμός της κυβέρνησης ενόψει εκλογών
  • [13] Το Πακιστάν πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά στον Μπιν Λάντεν
  • [14] Η βρετανική Αστυνομία φοβάται επιθέσεις αυτοκτονίας
  • [15] Ενισχύεται η άποψη για αυτοκτονία του Κέλι
  • [16] Ανακάλυψη ομαδικού τάφου στη Βοσνία
  • [17] Διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις η Λιβύη με το Λίβανο
  • [18] Κίνα: Προς επικύρωση της συνθήκης για απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών
  • [19] Συνελήφθη πρώην στρατηγός του Χουσεΐν
  • [20] Η Πολωνία αναλαμβάνει τον έλεγχο ζώνης κατοχής στο Ιράκ
  • [21] 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς
  • [22] Εκκλησιαστική λειτουργία μέσω Internet
  • [23] Συνεργασία Τζάστιν Τιμπερλέικ με ΜακΝτόναλντς

    [01] Επαφές Γουέστον για το Κυπριακό

    3/9/2003 7:28:00 μμ

    Κύκλο επαφών για το Κυπριακό, άρχισε στις Βρυξέλλες ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τόμας Γουέστον. "Είναι δύσκολο να φανταστούμε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού" δήλωσε και προανήγγειλε επίσκεψη στην Τουρκία τον Οκτώβριο. Παράλληλα, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν πολύ καλή προσπάθεια για επίλυση και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει θετική αντιμετώπιση και βούληση και από τις δυο πλευρές.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος υποστήριξε επίσης ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των διαπραγματεύσεων από πλευράς Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Όσον αφορά στη συμφωνία τελωνιακής ένωσης, δήλωσε ότι το θέμα αφορά Ε.Ε.- Τουρκία, υπογραμμίζοντας με έμφαση.

    "Αν οι ΗΠΑ είχαν μια συμφωνία τελωνειακής ένωσης με κάποιο κράτος το οποίο στη συνέχεια θα σύναπτε ανάλογη συμφωνία με άλλο κράτος τότε θα γεννιόνταν σοβαρά ερωτηματικά".

    Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τόμας Γουέστον συναντήθηκε με αξιωματούχους της Ε.Ε. επιφορτισμένους για τις σχέσεις Τουρκίας Κύπρου, με εκπροσώπους του γραφείου του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν και του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Την Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι και τη Ρώμη για διαβουλεύσεις με την Ιταλική Προεδρία για το Κυπριακό.

    [02] Ήρθαν τα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου

    3/9/2003 6:52:00 μμ

    Η βροχή έκανε ήδη την εμφάνισή της στην πρωτεύουσα νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ είναι πιθανό να έχουμε και καταιγίδες το βράδυ στην Αθήνα. Η πολιτική προστασία είναι σε ετοιμότητα και κλιμάκιο της υπηρεσίας θα μείνει όλο το βράδυ στον Κηφισό. Βροχές και κατά τόπους καταιγίδες έχουμε σε ολόκληρη τη χώρα. Τα φαινόμενα είναι πιο έντονα στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.

    Σε ετοιμότητα οι αρχές για παν ενδεχόμενο

    Η βροχή, η οποία έπεσε νωρίς το απόγευμα στην πρωτεύουσα δεν ήταν ξαφνική.

    Οι μετεωρολόγοι μας είχαν προειδοποιήσει.

    Πτώση της θερμοκρασίας, νεφώσεις και κατά τόπους καταιγίδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε όλη τη χώρα.

    Στην Αθήνα το βράδυ αναμένονται πιο έντονες βροχοπτώσεις και πιθανές καταιγίδες και η πολιτική προστασία είναι σε ετοιμότητα.

    Κλιμάκιο της υπηρεσίας βρίσκεται από το απόγευμα στον Κηφισό και θα παραμείνει εκεί όλο το βράδυ για παν ενδεχόμενο.

    [03] Αισιοδοξία Στεφανόπουλου για την πορεία της χώρας

    3/9/2003 7:26:00 μμ

    Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αίγινα, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο Αγιο Νεκτάριο. Ο κ. Στεφανόπουλος, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού, τόνισε ότι η χώρα μας διανύει την καλύτερη περίοδο της πολιτικής ιστορίας της, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες βελτιώνουν καθημερινά την οικονομική τους θέση. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε πως οι επισημάνσεις του δεν συνδέονται με την πολιτική κανενός κόμματος.

    [04] Συνεργασία Σημίτη με Κώστα Σκανδαλίδη

    3/9/2003 3:32:00 μμ

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, είχε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο σύζήτησαν τον νέο εκλογικό νόμο και την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σκανδαλίδης, τόνισε ότι μετά τη ΔΕΘ θα καταθέσει στα κόμματα την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, μαζί με τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να γίνει διάλογος επί της ουσίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, όσον αφορά την περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας, επισήμανε ότι έχει πάρει το "πράσινο φως" για να διατυπώσει σχετικές προτάσεις.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκανδαλίδης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Όσον αφορά το νέο εκλογικό νόμο, ο υπουργός ανέφερε στην πρόταση προς τα κόμματα θα υπάρχουν και κάποια εναλλακτικά σενάρια, για να γίνει ο διάλογος επί της ουσίας. Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική διαδικασία, θα συνεχιστεί η συζήτηση με το Γ' θερινό τμήμα της Βουλής και στη συνέχεια, στο τέλος αυτού του διαλόγου, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

    Σχετικά με τη θεσμική συγκρότηση της χώρας, κατά την πρωινή συνάντηση συζητήθηκαν η ευρύτερη θεσμική συγκρότηση της χώρας, η πορεία των αυτοδιοικητικών και διοικητικών θεσμών, η περιφερειακή αναδιάρθρωση και όλα αυτά που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο, όσο και εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ.

    [05] Κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών

    3/9/2003 3:03:00 μμ

    Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Πέμπτη για τις περιοχές Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λασιθίου και Ευβοίας, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διευκρινίζοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στις παραπάνω περιοχές, έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Με βάση τα προβλεπόμενα, η ΓΓΠΠ παρακαλεί τους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.λπ.) και ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    [06] Ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στην Αθήνα

    3/9/2003 6:30:00 μμ

    Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι βρέθηκε η οριστική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης του Ειρηνοδικείου, του Πταισματοδικείου Αθηνών και του Δικαστηρίου Ανηλίκων, που στεγάζονται στο Σαρόγλειο Μέγαρο (Ομόνοια) από το έτος 1986. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τη σύσκεψη, χαρακτήρησε την εξέλιξη αυτή ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς "και το τελευταίο δικαστήριο στην Αθήνα αποκτά τη δική του στέγη, ανάλογη των υπερσύγχρονων Μεγάρων που έχουν ήδη παραδοθεί, όπως του Εφετείου Αθηνών, των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου".

    Παράδοση στα τέλη του 2004

    Το νέο κτίριο του Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου Αθηνών θα ανεγερθεί στο οικόπεδο του δικαστικού Μεγάρου Αθηνών (Εφετείο Αθηνών) που περικλείεται από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τις οδούς Δέγλερη, Κάλβου και Λουκάρεως και θα καταλάβει μέρος του χώρου επάνω από τον ήδη κατασκευασμένο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

    Το κτίριο θα έχει συνολική επιφάνεια 6.500 τ.μ., η οποία είναι κατά 1.600 τ.μ. μεγαλύτερη αυτής που σήμερα στεγάζει τις δικαστικές υπηρεσίες (4.900 τ.μ.).

    Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 13.646.368 ευρώ και το κτίριο αναμένεται να παραδοθεί περί τα τέλη του 2004.

    [07] Παρουσίαση σχεδίου του Συντάγματος στους ευρωβουλευτές

    3/9/2003 6:16:00 μμ

    Το σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος, παρουσίασε την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Ο κ. Ντ' Εστέν αναφέρθηκε στην προσπάθεια 16 μηνών για τη σύνταξη ενός κειμένου που να μπορεί να γίνει αποδεκτό από το μεγαλύτερο φάσμα των ευρωπαίων. Παρουσίασε τις βασικές αρχές που στοχεύουν, όπως είπε ''στον καθορισμό μίας νέας ισορροπίας των εξουσιών, λαμβάνοντας υπ' όψιν αυτό που αποτελεί τη μεγάλη πρωτοτυπία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι η ένωση των λαών και η ένωση κρατών''. Το λόγο επί του σχεδίου Συνθήκης θα έχει σε ένα μήνα η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που ξεκινάει επί Ιταλικής Προεδρίας, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

    ''Λειτουργήσαμε σαν τον Μοντεσκιέ''

    Καθορίσαμε ένα σύστημα δημοκρατίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα, είπε, το οποίο λαμβάνει υπ' όψιν τα 450 εκατομμύρια κατοίκους, την πολυμορφία των κρατών μελών, αλλά και τη θέληση ενότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Μοντεσκιέ, διανοητής του διαφωτισμού, είχε προτείνει ένα δημοκρατικό σύστημα για τις ανάγκες ενός κράτους-έθνους. Εμείς -κατέληξε ο κ. Ζισκάρ Ντ' Εστέν- θα μου επιτρέψετε να πω με όλη τη σεμνότητα που απαιτείται, ότι λειτουργήσαμε σαν τον Μοντεσκιέ στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

    Δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες αλλαγές του κειμένου κατά τη Διακυβερνητική

    Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ρόλο που έχει να παίξει πλέον η Διακυβερνητική η οποία θα ξεκινήσει μέσα σε ένα μήνα και θα έχει στη διάθεσή της μόλις δυόμισι μήνες για την τελική κατάληξη.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη -είπε- αποφάσισε ότι το σχέδιο Συνθήκης που προτείνουμε θ' αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων.

    Σε ό,τι αφορά την έκβαση των εργασιών, ο κ. Ντ' Εστέν υποστήριξε ότι οι πιθανές λύσεις είναι τρεις: Να κατορθώσει η Διακυβερνητική να καλυτερεύσει το σχέδιο, να καταλήξει σε ένα σχέδιο κατώτερο από το προτεινόμενο, ή τέλος να το ψηφίσει όπως έχει.

    Ο κ. Ντ' Εστέν υποστήριξε ότι δεν έχει και πολλές δυνατότητες η Διακυβερνητική να βελτιώσει το κείμενο, για δύο πρακτικούς λόγους:

    - Τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά, μόλις δυόμισι μήνες για ένα κείμενο στο οποίο η Συνέλευση έχει δουλέψει 16 ολόκληρους μήνες.

    - Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Διακυβερνητική παίρνει τις αποφάσεις με ομοφωνία, ενώ η Συνέλευση εργάσθηκε μέσα από διαδικασίες πλειοψηφίας.

    Κατά τον κ. Ντ' Εστέν η Διακυβερνητική δεν έχει συμφέρον να καταλήξει σε κατώτερο του προτεινόμενου κείμενο, γιατί θα εκθέσει την Ένωση σε σοβαρούς κινδύνους, θα είναι δε τρομερή η απογοήτευση των ευρωπαίων.

    ''Δεν μπορούμε να αγγίξουμε μέρος του οικοδομήματος - είπε- χωρίς να διατρέξουμε τον κίνδυνο να γκρεμισθεί το σύνολο'' .

    Η τρίτη λύση είναι και η προτιμότερη- κατέληξε χωρίς περιστροφές- να γίνει αποδεκτό το κείμενο της Συνέλευσης με κάποιες μικροπροσθήκες ομόφωνα αποδεκτές.

    Ο κ. Ντ' Εστέν καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές.

    [08] Ερντογάν: Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία με σκοπό την ένταξη

    3/9/2003 3:27:00 μμ

    Τις παραμονές της επίσκεψής του στη Ρώμη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ''Ρεπούμπλικα'', εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα εξηγήσει στους Ιταλούς συνομιλητές τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ώστε να την οδηγήσει μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα δημοκρατικά κριτήρια. Από την πλευρά του, την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κούριερ".

    ''Πιο θετικό το κλίμα στο Κυπριακό''

    ''Πραγματοποιούμε όλα τα βήματα που χρειάζονται προκειμένου να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια που μας ζητήθηκαν. Καταργήσαμε το άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου, ψηφίσαμε νόμους για τους χώρους που ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι οπαδοί άλλων θρησκειών, τροποποιήσαμε το νόμο που επιτρέπει τη μετάδοση προγραμμάτων σε διαφορετικές γλώσσες και, τέλος, προσαρμόσαμε τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας", τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Σε ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως "όταν η Ε.Ε. αποφάσισε να δεχθεί μόνο το ελληνικό τμήμα προκάλεσε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Στην Κύπρο, υπάρχουν δυο λαοί και δυο κράτη. Οπωσδήποτε όμως τώρα, υπάρχει ένα θετικό κλίμα σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν και πιστεύουμε ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα βρουν κάποια λύση. Τα αποτελέσματα δεν επιτυγχάνονται ούτε με τη βία ούτε με τα τεχνικά χρονοδιαγράμματα."

    Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του στο να υπάρξει αναφορά στο ευρωπαϊκό σύνταγμα στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία της συνείδησης και η απαγόρευση των διακρίσεων αποτελούν την αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η σύγχρονη Ευρώπη.

    Γκιούλ: Την επόμενη δεκαετία θα ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε.

    ''Η Τουρκία δεν θα είναι βάρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά πλούτος'', τόνισε ο Γκιουλ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βιέννη, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει ήδη μια 50χρονη σχέση με την ''ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    ''Αν εκπληρώσουμε τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, εκτιμώ ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στα τέλη του 2004. Στην περίπτωση των μεγάλων χωρών αυτές κρατούν χρόνια. Στην περίπτωση της Ισπανίας κράτησαν 8 χρόνια. Η ένταξή μας στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα είναι εντάξει'', τόνισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

    ''Σκεφτείτε μόνο την τεράστια εμπορική αγορά των 70 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας ή την τόσο σημαντική γεωστρατηγική της θέση. Επίσης και στον τομέα της μουσικής, όπως έδειξε και ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον, του ποδοσφαίρου ή του κινηματογράφου, η Τουρκία θα είναι πλούτος για την Ευρώπη'', δήλωσε ο Γκιουλ.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι ανοικτές στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

    ''Αλλες χώρες έχουν κάποιες ενστάσεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Γερμανία. Όλοι γνωρίζουν όμως τη σημασία της χώρας μου για την μελλοντική Ευρώπη'', πρόσθεσε ο Γκιούλ.

    [09] Υπερψήφιση πρότασης για συντονισμό συστημάτων ασφάλισης

    3/9/2003 7:28:00 μμ

    Πρόταση κανονισμού για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ψήφισε την Πέμπτη η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με την υιοθέτηση της έκθεσης της ευρωβουλευτού Τζιν Λάμπερτ. Στην έκθεση τονίζεται ότι το κοινοτικό δίκαιο που αφορά την κοινωνική ασφάλιση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες της ΕΕ. Στόχος είναι να διασφαλίζονται τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης για τα άτομα που μετακινούνται εντός της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν επίσης τροπολογίες που βελτιώνουν την κατάσταση των μεθοριακών υπαλλήλων, των αναπήρων και των ανέργων.

    Σημαντικό βήμα στην την προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων στην ΕΕ

    Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για εναρμόνιση των συστημάτων, αλλά για συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

    Ειδικά για τους ανάπηρους το πρόβλημα είναι ότι όταν μετακινούνται σε νέο κράτος μέλος χάνουν συνήθως το δικαίωμα για τις παροχές τους στο αρχικό κράτος κατοικίας και αναγκάζονται να διεκδικούν τις παροχές στη νέα χώρα κατοικίας. Η τροπολογία που ψηφίσθηκε λύνει το πρόβλημα.

    Για τους ανέργους αναγνωρίζεται επίσης με τροπολογία, ότι τα άτομα που εγκαταλείπουν την εργασία τους σε ένα κράτος μέλος για να μετακινηθούν σε άλλο για οικογενειακούς λόγους, δεν θα πρέπει να χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας στη νέα χώρα εγκατάστασής τους.

    Σημειώνεται ότι μία αμφιλεγόμενη τροπολογία που αποσκοπούσε στη διεύρυνση του ορισμού της οικογένειας, ούτως ώστε να αναγνωρισθούν άλλες μορφές γάμου που έχουν θεσμοθετηθεί σε διάφορα κράτη μέλη, καταψηφίσθηκε.

    Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής η κα Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του συγκεκριμένου κανονισμού έχει μεγάλη σημασία για την προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων στην ΕΕ.

    Το θέμα της κινητικότητας συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή, ενώ ουσιαστικά αποτελεί προϋπόθεση για μία πραγματική ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

    Η Επίτροπος ανέφερε σχετικά ότι κάθε χρόνο στην Επιτροπή φθάνουν χιλιάδες διαμαρτυρίες από εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν σε μία χώρα και ζουν σε μία άλλη και συνήθως γίνονται αντικείμενα διακρίσεων λόγω του μη αποτελεσματικού συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

    Υποστήριξε ότι η πρόταση δεν θα συμβάλλει μόνο στον εκσυγχρονισμό του συστήματος, αλλά και στην απλοποίησή του, ώστε να λειτουργήσει πιο εύκολα και για τους πολίτες αλλά και για τα κράτη μέλη.

    [10] Κύπρος: Οι περιουσίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης

    3/9/2003 6:02:00 μμ

    Η διασφάλιση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα αναμένεται να συζητηθεί άμεσα σε συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και το θέμα της προτεραιότητας της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Χαράλαμπος Πετεινός, επιβεβαίωσε ότι έχουν υποβληθεί δύο ερωτήσεις από τον εισηγητή για τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ολλανδό Ερικ Γιούρκενς.

    Ο κ. Γιούρκενς καλεί τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το θέμα των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και κατά πόσον έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα από την Τουρκία για τη διασφάλιση του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

    Για το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Γιούρκενς επισημαίνει ότι η Αγκυρα οφείλει να συμμορφωθεί προς περίπου 400 αποφάσεις και διατυπώνει το ερώτημα ποιες είναι οι πλέον σημαντικές, ούτως ώστε να εξετασθούν κατά προτεραιότητα.

    Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αρχίσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η εξέταση της αίτησης της Τουρκίας για την εξάντληση των λεγόμενων εσωτερικών ενδίκων μέσων για τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

    [11] Υιοθέτηση ελληνικής έκθεσης για την περιφερειακή ανάπτυξη

    3/9/2003 4:29:00 μμ

    Σημαντική για τα συμφέροντα της χώρας μας και ειδικότερα για την περιφερειακή της ανάπτυξη θεωρείται η έκθεση των ευρωβουλευτών Μανώλη Μαστοράκη (ΠΑΣΟΚ) και Χοσέ Πομές Ρουίθ για τα θέματα πολιτικής συνοχής της Eυρωπαϊκής Ενωσης που υιοθετήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, επιτεύχθηκε η διατήρηση του κατώτατου ποσοστού 75% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ ως βασικού κριτηρίου επιλεξιμότητας για τον στόχο 1 των περιφερειών και μετά τη διεύρυνση. Υπενθυμίζεται ότι λόγω ''στατιστικής επίδρασης'' πολλές περιφέρειες (μεταξύ των οποίων και ελληνικές) θα χάσουν την επιλεξιμότητά τους στον στόχο 1, λόγω του νέου υπολογισμού του κοινοτικού ΑΕΠ.

    Με την έκθεση ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει τις περιφέρειες που θα χάσουν την επιλεξιμότητά τους, όπως αυτές που θα είναι επιλέξιμες.

    Επίσης, για τις περιφέρειες που χάρη στις δικές τους προσπάθειες έχουν ξεπεράσει το καθεστώς του στόχου 1, η έκθεση ζητά την επαρκή οικονομική τους στήριξη για ένα μεταβατικό στάδιο, ώστε να σταθεροποιήσουν την ανοδική τους πορεία.

    Υποστηρίζεται επίσης η ειδική ενίσχυση που πρέπει να δοθεί στις απόκεντρες, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιφέρειες, όπως και στα νησιά μέσω της ένταξής τους σε έναν ανανεωμένο στόχο 2 ή σε μία ειδική κοινοτική πρωτοβουλία.

    Mε την έκθεση, απορρίπτεται επίσης κάθε προσπάθεια επανεθνικοποίησης της περιφερειακής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής.

    Ζητείται παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απλοποίηση των κανόνων άσκησης της περιφερειακής πολιτικής.

    Παρουσιάζοντας την έκθεσή του ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου ο κ. Μαστοράκης, τόνισε ότι η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική συνοχής της ΕΕ διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στην υποστήριξη της ενιαίας αγοράς και της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

    Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής συνοχής μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της ιδιαίτερης αύξησης των διαφορών των επιπέδων ανάπτυξης μεταξύ των περιφερειών της νέας Ευρώπης και την ανάγκη διάθεσης μέσων που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα.

    Υπογράμμισε την ανάγκη να θεωρηθεί το 0,45% του ΑΕΠ της ΕΕ ως το ελάχιστο όριο που θα πρέπει να διατεθεί για μία αξιόπιστη περιφερειακή πολιτική.

    [12] Ισπανία: Ανασχηματισμός της κυβέρνησης ενόψει εκλογών

    3/9/2003 6:26:00 μμ

    Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, προχώρησε την Τετάρτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προκειμένου να δώσει στον Μαριάνο Ραχόι, που τον διαδέχτηκε στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, την ελευθερία να αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα, ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάρτιο. Στη θέση του Ραχόι ως πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης διορίστηκε ο Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος παραμένει και υπουργός Οικονομίας. Επίσης, ο Χαβιέ Αρένας, πρώην γενικός γραμματέας του κόμματος, αναλαμβάνει δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του επιτελείου του Αθνάρ. Τη θέση του Ραχόι ως εκπροσώπου της κυβέρνησης καταλαμβάνει ο Εντουάρντο Ζαπλάνα, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας.

    [13] Το Πακιστάν πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά στον Μπιν Λάντεν

    3/9/2003 5:57:00 μμ

    Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Επίσης, ο Φάισαλ Σάλεχ Χάγιατ τόνισε πως παραμένει άγνωστο το που βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν, ωστόσο σημείωσε ότι το δίκτυο του, η αλ Κάιντα, έχει αποδυναμωθεί χάρη στις σημαντικές πληροφορίες βασικών συνεργατών του, που συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες. ''Για μένα είναι μετρημένος ο χρόνος και οι δυνατότητες που έχουν ο Οσάμα και όσοι συνδέονται με αυτόν'', υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πακιστανός υπουργός. Όσον αφορά στις πληροφορίες που θέλουν τον Σαουδάραβα τρομοκράτη να κρύβεται στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν, ο Χάγιετ κάλεσε όσους λένε πως βρίσκεται στο Πακιστάν να τους δώσουν αποδείξεις και αυτοί θα αναλάβουν δράση.

    [14] Η βρετανική Αστυνομία φοβάται επιθέσεις αυτοκτονίας

    3/9/2003 5:30:00 μμ

    Η Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή από επιθέσεις αυτοκτονίας και μια τρομοκρατική επίθεση είναι σχεδόν αναπόφευκτη, όπως δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ ο αρχηγός της Αστυνομίας του Λονδίνου σερ Τζον Στίβενς. ''Η απειλή για επιθέσεις αυτοκτονίας υπάρχει και πρέπει να τη λάβουμε υπόψη μας'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στίβενς, ο οποίος πρόσθεσε πως η αλ Κάιντα στρατολογεί νέα μέλη στη Βρετανία. Ο Βρετανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για χημικές και βιολογικές επιθέσεις.

    Θέμα χρόνου μία χημική επίθεση

    Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες που να δείχνουν ότι επίκειται μια χημική ή βιολογική επίθεση, ο Στίβενς πιστεύει πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο και υπογραμμίζει πως αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να αναπτύξει αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους του Λονδίνου.

    "Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ λέει πως μια επίθεση είναι αναπόφευκτη και πιστεύω πως πιθανότατα να έχει δίκιο", κατέληξε ο αρχηγός της Αστυνομίας του Λονδίνου, υπογραμμίζοντας πως βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού από ποτέ.

    [15] Ενισχύεται η άποψη για αυτοκτονία του Κέλι

    3/9/2003 11:40:00 πμ

    Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή Χάτον από άτομα του προσωπικού περιβάλλοντος του Βρετανού καθηγητή και συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα όπλων, Ντέιβιντ Κέλι, ενισχύουν την άποψη περί αυτοκτονίας, αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του καθηγητή. Ο καθηγητής ψυχολογίας, Κιθ Χότον, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τις Αυτοκτονίες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής του θρησκευτικού δόγματος, Μπαχάι, το οποίο πρέσβευε ο εκλιπών καθηγητής, εκτίμησε ότι όντως πρόκειται για αυτοκτονία.

    Ο κ. Χότον ανέφερε ότι το απομονωμένο σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα του Κέλι, η απουσία ενδείξεων πάλης και η αφαίρεση του ρολογιού, ώστε να κοπούν πιο εύκολα οι φλέβες του καρπού, συντείνουν στην υπόθεση της αυτοχειρίας.

    Επίσης, ο καθηγητής Χότον επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να έπαιξαν και ψυχολογικοί παράγοντες, που ίσως έκαναν τον Ντέιβιντ Κέλι πιο ευάλωτο.

    Ο οικογενειακός γιατρός του δρ. Κέλι, κατέθεσε στην επιτροπή Χάτον ότι ο Κέλι δεν είχε εμφανίσει ποτέ σημάδια κατάθλιψης ή σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Μία γειτόνισσα, προφανώς η τελευταία που είδε τον καθηγητή Κέλι ζωντανό, κατέθεσε ότι δεν πρόσεξε τίποτα αξιοπερίεργο στη συμπεριφορά του.

    Μάλιστα την είχε καθησυχάσει λέγοντας ότι "τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα".

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό που είχε την ευθύνη των ερευνών για την ανακάλυψη του δρ. Κέλι μετά την εξαφάνισή του, δεν υπήρχαν ίχνη πάλης με κάποιον που θα μπορούσε να βρίσκεται στο σημείο την ώρα του θανάτου του καθηγητή.

    Ο Ντέιβιντ Κέλι αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του μετά την αποκάλυψη του ονόματός του ως πηγής του BBC στο ρεπορτάζ που ανέφερε ότι τα στοιχεία του φακέλου για το ιρακινό οπλοστάσιο είχαν διογκωθεί.

    Τη Δευτέρα η σύζυγός του, Τζάνις, κατέθεσε ότι ο ίδιος δήλωνε "προδομένος και απογοητευμένος" από τη δημοσιοποίηση του ονόματός από το Υπουργείο Αμυνας.

    Πηγή: BBC Greek

    [16] Ανακάλυψη ομαδικού τάφου στη Βοσνία

    3/9/2003 3:55:00 μμ

    Περισσότερα από 300 πτώματα έχουν ανασύρει οι ιατροδικαστές στη Βοσνία από μαζικό τάφο, που βρέθηκε στα ανατολικά της χώρας και πιθανότητα είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Ο Μουράτ Χούρτιτς, υπεύθυνος της Επιτροπής για τους εξαφανισθέντες της μουσουλμανικής κοινότητας της Βοσνίας, τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 253 πλήρεις σκελετοί και 72 που δεν είναι πλήρεις, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ακόμη δύσκολο να καθοριστεί πόσα πτώματα έχουν ταφεί στον ομαδικό τάφο. Σύμφωνα με τον Χούρτιτς, οι εργασίες άρχισαν στις 28 Ιουλίου θα συνεχιστούν ακόμη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

    Εκατοντάδες θύματα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα

    Ο μαζικός τάφος, που βρίσκεται στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας στην ορεινή περιοχή Τσρνι Βρι, στα περίχωρα του Ζβόρνικ, έχει πλάτος τέσσερα μέτρα, μήκος 40 και βάθος τρία μέτρα.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκεί είναι θαμμένα τα πτώματα τουλάχιστον 500 θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα (1995) και αμάχων του Ζβόρνικ, που είχαν σκοτωθεί στην αρχή του πολέμου (1992-1995).

    Επίσης, στον τάφο υπάρχουν τα λείψανα ανθρώπων που είχαν αρχικά ταφεί σε άλλους κοινούς τάφους και πιθανόν να μεταφέρθηκαν εκεί μετά το τέλος του πολέμου, σε μια προσπάθεια να εξαφανιστούν αποδείξεις για ωμότητες που είχαν διαπραχθεί.

    [17] Διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις η Λιβύη με το Λίβανο

    3/9/2003 3:39:00 μμ

    Μουάμαρ Καντάφι

    Ο Λίβανος ενημερώθηκε σήμερα Τετάρτη πως η Λιβύη αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, εξαιτίας των κατηγοριών που διατύπωσε η Βηρυτός εναντίον του Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, για την υπόθεση της εξαφάνισης ηγέτη των σιιτών του Λιβάνου, το 1978, ανακοίνωσε ανώτατος Λιβανέζος αξιωματούχος. ''Οι λιβανικές αρχές ενημερώθηκαν πως η Λιβύη διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Λίβανο'', πρόσθεσε ο ίδιος διευκρινίζοντας πως το προσωπικό της πρεσβείας της Λιβύης στη Βηρυτό θα εγκαταλείψει τη χώρα σήμερα. Ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, ζήτησε την Κυριακή την επέμβαση του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για να ερευνηθεί η υπόθεση της εξαφάνισης του ιμάμη Μούσα Σαντρ, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τον Αύγουστο του 1978 ενώ βρισκόταν στη Λιβύη.

    [18] Κίνα: Προς επικύρωση της συνθήκης για απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών

    3/9/2003 2:43:00 μμ

    Η Κίνα είναι έτοιμη να επικυρώσει τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Χόφμαν, γενικός γραμματέας της 3ης διάσκεψης για την εφαρμογή της συνθήκης αυτής, οι εργασίες της οποίας άρχισαν την Τετάρτη στη Βιέννη. ''Οι Κινέζοι φαίνονται έτοιμοι να επικυρώσουν τη συνθήκη'', είπε ο Χόφμαν και πρόσθεσε: ''Αυτή η εντύπωση μου δημιουργήθηκε τον Ιούλιο στο Πεκίνο σε συζητήσεις που είχα με Κινέζους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους''. Η Κίνα έχει υπογράψει τη συνθήκη, αλλά δεν την έχει επικυρώσει, επτά χρόνια μετά την υιοθέτησή της από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 24 Σεπτεμβρίου 1996. Το ίδιο ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [19] Συνελήφθη πρώην στρατηγός του Χουσεΐν

    3/9/2003 7:00:00 μμ

    Έναν πρώην στρατηγό του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν συνέλαβαν οι αμερικανικές δυνάμεις αργά το βράδυ της Τρίτης, όπως έγινε γνωστό από κατοίκους της πόλης Μπαακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. ''Συνέλαβαν έναν στρατηγό διοικητή μιας μεραρχίας, τον Νασάιφ Γιάσεμ αλ-Σαμαράι, και τον γιο του Λουάι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα'', δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αμερικανικές αρχές δεν ανακοίνωσαν τίποτε για τη σύλληψη του στρατηγού και του γιου του. Στο μεταξύ, τρεις πολίτες που φέρονται να ανήκουν στο ισλαμικό ριζοσπαστικό κίνημα "Ανσαρ αλ Ισλάμ" και κατείχαν βαλίτσες που περιείχαν εκρηκτικά, συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Κιρκούκ.

    Καθημερινές οι επιδρομές σε περιοχές των Σουνιτών

    Τρία στρατιωτικά οχήματα είχαν σταματήσει μπροστά στο σπίτι των καταζητούμενων και λίγο αργότερα, πατέρας και γιος συνελήφθησαν από τους Αμερικανούς στρατιώτες, τόνισε η ίδια πηγή.

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες προχωρούν σε καθημερινές επιδρομές στις περιοχές των Σουνιτών τόσο στη Βαγδάτη όσο και σε γύρω πόλεις που κατά παράδοση οι κάτοικοι υποστήριζαν τον Σαντάμ.

    Η πόλη Μπαακούμπα που απέχει 65 χλμ. από τη Βαγδάτη, κατοικείται από Σουνίτες και Σιίτες.

    Οσον αφορά τη σύλληψη των φερόμενων ως μέλη του κινήματος Ανσαρ αλ Ισλάμ, αυτή έγινε από άνδρες μέλη της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της τοπικής ιρακινής αστυνομίας.

    [20] Η Πολωνία αναλαμβάνει τον έλεγχο ζώνης κατοχής στο Ιράκ

    3/9/2003 3:15:00 μμ

    Υπό τον έλεγχο της Πολωνίας βρίσκεται από την Τετάρτη μια ζώνη κατοχής πέντε επαρχιών, η οποία εκτείνεται από το κεντρικό ως το νότιο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε στη Χίλα, στην τοποθεσία της αρχαίας Βαβυλώνας, 100 χλμ. νότια της Βαγδάτης, παραβρέθηκαν οι υπουργοί Αμυνας της Πολωνίας και της Ουκρανίας Γέρζι Σμαϊτζίνσκι και Εβχέν Μαρτσούκ, καθώς και ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματικός που βρίσκεται στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες και Ισπανοί αξιωματούχοι στα ερείπια της Βαβυλώνας. Η Πολωνία, που πήρε τη σκυτάλη από τους Αμερικανούς πεζοναύτες, θα αναλάβει τη διοίκηση μιας πολυεθνούς δύναμης 21 χωρών.

    Περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες από 21 χώρες

    Στη διάρκεια της τελετής, ο Πολωνός στρατηγός Αντρέι Τίσκιεβιτς τόνισε ότι για πρώτη φορά δημιουργείται η πολυεθνής μεραρχίας, η οποία σχηματίστηκε, όπως είπε, με τη βοήθεια με τη βοήθεια των Αμερικανών και χάρη στη θαρραλέα απόφαση των 21 χωρών.

    Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, στόχος της μεραρχίας είναι να βοηθήσει τον ιρακινό λαό, να σβήσει τα ίχνη της θηριώδους δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν και να εγκαθιδρύσει μια νέα βάση για μια ειρηνική ζωή.

    Ο αρχηγός των Αμερικανών Πεζοναυτών στο νότιο Ιράκ, ο στρατηγός Τζέιμς Κόνγουεϊ, επέδωσε συμβολικά στον Πολωνό αξιωματικό ένα κόκκινο φάκελο και προειδοποίησε τους διαδόχους του ότι το μεγαλύτερο στοίχημα θα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, του εφοδιασμού σε καύσιμα και της βιομηχανικής παραγωγής στην περιοχή.

    Η ζώνη που ανατίθεται στη διεθνή μεραρχία εκτείνεται από την περιοχή νότια της Βαγδάτης ως τη βρετανική ζώνη κατοχής στο νότιο Ιράκ.

    Τα πολωνικά στρατεύματα, που αριθμούν 2.350 στρατιώτες, καθώς και 500 Βούλγαροι στρατιώτες, θα αναλάβουν τον έλεγχο των επαρχιών της Κερμπάλας και της Βαβυλώνας.

    Οι επαρχίες της Καντισίγια και της Νατζάφ θα ανατεθούν σε 1.400 Ισπανούς στρατιώτες, 160 στρατιώτες από την Ονδούρα, 300 από τον Δομίνικο, 360 από το Σαλβαδόρ και 100 από τη Νικαράγουα.

    Στην επαρχία Ουασίτ (νοτιοανατολικά της Βαγδάτης) σταθμεύουν 1.650 Ουκρανοί στρατιωτικοί και 25 από το Καζακστάν.

    Εξάλλου, μια μονάδα επιμελητειακής υποστήριξης αποτελούμενη από 80 Σλοβάκους, 140 Ούγγρους, 160 Ρουμάνους, 80 Φιλιππινέζους, 100 Λετονούς, 50 Λιθουανούς και 160 Μογγόλους, θα επιχειρεί σε ολόκληρη τη ζώνη.

    [21] 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς

    Πηγή: ΑΠΕ 3/9/2003 4:36:00 μμ

    Το καθιερωμένο ραντεβού των κόμικς, 4 -7 Σεπτεμβρίου με το ελληνικό κοινό, πραγματοποιείται για 8η χρονιά στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, με ηχηρά ονόματα ξένων πρωτοπόρων και έργα ελλήνων σχεδιαστών. Το διαφορετικό στίγμα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς , που διοργανώνει το περιοδικό Βαβέλ υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι ο μικρότερος αριθμός προσκεκλημένων, με μια πιο αναλυτική ματιά στα έργα τους. Θέμα του φεστιβάλ είναι τα "Μακρινά Ταξίδια", κεντρικός άξονςς αναφοράς θα είναι τα έργα του μεγάλου Αργεντινού κομίστα Αλμπέρτο Μπρέτσια, ενώ και τιμώμενο πρόσωπο είναι ο cult Αγγλος δημιουργός Ντέηβ Μακήν. Φυσικά οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από μουσικές συναυλίες.

    Φαντασία και χιούμορ

    Τη μερίδα του λέοντος στην έκθεση κατέχει το αφιέρωμα στον Αργεντινό θρύλο του κόμικς Αλμπέρτο Μπρέτσια με εκατό πρωτότυπα έργα του, ένα μικρό διασωθέν τμήμα δηλαδή της μεγάλης παραγωγής του, που δυστυχώς κατέστρεψε με μανία το δικτατορικό καθεστώς της Αργεντινής.

    Επίσης, τιμώμενο πρόσωπο στο Φεστιβάλ είναι ο cult Αγγλος δημιουργός Ντέηβ Μακήν, με δείγματα από την πολύπλευρη δραστηριότητα του στα κόμικς που τον καθιέρωσαν, εικονογραφήσεις βιβλίων, δίσκων κ.ά.

    Το αφιέρωμα στον Μακήν, μετά την Αθήνα, θα ταξιδέψει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Ο Ελβετός Τομάς Οτ, ο Ιταλός Τζουζέπε Παλούμπο, ο Γάλλος Αλεξ Μπαρμπιέ, η γαλλική ομάδα Αμόκ κι άλλα ονόματα του χώρου των κόμικς, εκθέτουν διπλα στους έλληνες καλλιτέχνες Βερύκιο, Βιτάλη, Δερβενιώτη, Ζαφειράτο, Ζερβό, Ζήκο, Θωμά, Μπότσο, Ναβροζίδου, Παπαστάμο, Πεχλιβανίδη, Solup, Ταμπακέα, Ωρυνό.

    "Το Φεστιβάλ έχει καταφέρει να είναι ένα ανοιχτό βήμα για μας", παραδέχονται οι Eλληνες κομίστες, οι οποίοι φέτος εικονογραφούν και αφηγούνται ένα κοινό θέμα, τα "Μακρινά Ταξίδια", καταθέτοντας ο καθένας την δική του φαντασία και χιούμορ.

    Στην χώρα μας οι σχεδιαστές κόμικς είναι λίγοι κι ακόμα λιγότερες οι γυναίκες.

    Εξίσου περιορισμένο είναι και το αναγνωστικό κοινό, όχι όμως και το κοινό του Φεστιβάλ στο Γκάζι που κάθε χρόνο ξεπερνά τις 150.000.

    Για τη Νίκη Τζούδα, ψυχή της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, τα κόμικς και η έκθεση είναι απλώς η αφορμή.

    Στόχος αυτής της γιορτής είναι να εκφράζεται η νεανική δημιουργικότητα μέσα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τέχνης. Είναι και ο λόγος που ο χαρακτήρας του είναι καθαρά καλλιτεχνικός και όχι εμπορικός,σε αντίθεση με ξένα αντίστοιχα φεστιβάλ.

    [22] Εκκλησιαστική λειτουργία μέσω Internet

    3/9/2003 1:41:00 μμ

    Πειραματική εκπομπή των λειτουργιών της μέσω διαδικτύου (webcasting) άρχισε μια αγγλική εκκλησία. "Ορισμένες οικογένειες έχουν χρόνια να πάνε στην εκκλησία. Για να τους προσεγγίσουμε, θα πρέπει να πάμε όπου αυτές βρίσκονται, και βρίσκονται στους υπολογιστές τους", είπε ο αιδεσιμώτατος Αλαν Μπέιν του ιερού ναού Αγίων Φιλίππου και Ιακώβου στο BBC. Τις εκπομπές χορήγησε η πάροχος υπηρεσιών γουεμπκάστινγκ Telewest. Περίπου 500 άνθρωποι από όλο τον κόσμο συνδέθηκαν στην υπηρεσία, ενώ ψήφισαν για να διαλέξουν τον καταληκτικό ύμνο της λειτουργίας.

    Πηγή: Onlinejournalism.com BBC

    News: http://news.bbc.co.uk/

    St. Philip and St. James Church: http://www.stphilipstjames.org/

    Telewest: http://www.telewest.co.uk/

    [23] Συνεργασία Τζάστιν Τιμπερλέικ με ΜακΝτόναλντς

    3/9/2003 1:33:00 μμ

    Η εταιρία των εστιατορίων ΜακΝτόναλντς ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τον τραγουδιστή της ποπ Τζάστιν Τιμπερλέικ, για διεθνή διαφημιστική εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε ήδη από την Τρίτη, στόχος της οποίας είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων καθώς ο ανταγωνισμός στο χώρο αυτό έχει γίνει πολύ σκληρός. Ο Τιμπερλέικ, πρώην μέλος του αμερικανικού συγκροτήματος N'Sync θα τραγουδά το διαφημιστικό μήνυμα στα αγγλικά το οποίο φυσικά θα αναφέρεται στα χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού του κόσμου.

    Τα στελέχη της εταιρίας, που εδρεύει στο Οακ Μπρουκ του Ιλινόι, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το μέγεθος της δαπάνης και περιορίσθηκαν να αναφέρουν ότι η διαφημιστική εκστρατεία ξεκίνησε την Τρίτη, από το Μόναχο και ότι η εταιρία είναι ο βασικός χρηματοδότης των συναυλιών του Τιμπερλέικ σε 35 χώρες.

    ''Ξοδέψαμε πολλά χρήματα'', είπε απλά ο Λάρι Λάιτ διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρίας και πρόσθεσε ότι είναι η μεγαλύτερη διεθνής διαφημιστική εκστρατεία στην 50χρονη ιστορία της εταιρίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 September 2003 - 16:58:15 UTC