Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση στη Βουλή για τη Νέα Ολυμπιακή
  • [02] Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Σημίτη
  • [03] Μολυσμένο το νερό στα Γιάννενα
  • [04] Ημέρα μνήμης για το Χορτιάτη Θεσσαλονίκης
  • [05] Στα αζήτητα δεκάδες πτώματα λόγω καύσωνα στη Γαλλία
  • [06] Νέα εκδοχή για τη βύθιση του ρωσικού υποβρυχίου
  • [07] Οι ΗΠΑ σκέφτονται νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ
  • [08] Οι ΗΠΑ ενισχύουν την ιρακινή Αστυνομία
  • [09] Επαφές ΗΠΑ-Τουρκίας για ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων
  • [10] Συρία και Ε.Ε. ζητούν ευρύτερο ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ
  • [11] Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών στέλνει η εφορία
  • [12] Τεράστιος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη

    [01] Ένταση στη Βουλή για τη Νέα Ολυμπιακή

    2/9/2003 10:59:00 μμ

    Ανέβηκαν οι τόνοι το βράδυ της Τρίτης στο θερινό τμήμα της Βουλής, με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Νέα Δημοκρατία, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Προκόπη Παυλόπουλου, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιθυμεί να σβήσει τις αμαρτίες του παρελθόντος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής καταλόγισε την Αξιωματική Αντιπολίτευση πως δεν έχει αντιπρόταση και ότι ανησυχεί μήπως πετύχει η ρύθμιση. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για "ξεπούλημα της εταιρείας", ενώ ο ΣΥΝ μίλησε για "ιστορία πολιτικού παραλογισμού".

    Παυλόπουλος: ''Πολιτικός φερετζές η τροπολογία''

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την τροπολογία "πολιτικό φερετζέ, πίσω από τον οποίο η κυβέρνηση κρύβει την επιχείρηση διάλυσης και απαξίωσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με μία αόριστη και πρόχειρη τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που επιχειρεί να σβήσει τις βαριές αμαρτίες του παρελθόντος".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπονόμευσαν την πορεία της Ολυμπιακής με κομματικές διοικήσεις και απέδωσε στο ακέραιο στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για το "φιάσκο" των τριών προηγούμενων προγραμμάτων εξυγίανσης και των συναφών επιχειρήσεων ιδιωτικοποίησης.

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποια θα είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της τροπολογίας και την χαρακτήρισε ότι "τελεί υπό διαλυτική κοινοτική αίρεση".

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία, ενώ απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πράξουν το ίδιο, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος και ότι θα φθάσουν μέχρι τέλους για να δουν τι κρύβεται από πίσω.

    Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ ζήτησαν την απόσυρσή της

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας έκανε λόγο για ''ξεπούλημα της Ολυμπιακής'', ενώ σημείωσε ότι με την τροπολογία αποτελεί καθοριστικό χτύπημα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

    Επίσης, επέρριψε ευθύνες και στη Ν.Δ., κατηγορώντας την ότι συμφωνεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με την συγκεκριμένη τροπολογία καταστρατηγείται το άρθρο 20 του Συντάγματος, καταργείται η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταστρατηγείται το εμπορικό δίκαιο και ο ποινικός κώδικας, ποδοπατούνται τα δικαιώματα των ασφαλιστικών ταμείων και παραβιάζεται η ευρωπαϊκή σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε ότι με την τροπολογία η Ολυμπιακή Αεροπορία κατακερματίζεται και στην ουσία διαλύεται, χωρίς προοπτική επιβίωσης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για "συναίνεση με την διακριτική σιωπή της, η οποία ήταν σαφής".

    Σκληρή απάντηση από τον Χρήστο Βερελή

    Για καταγγελτικό λόγο, κατηγόρησε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία, όπως τόνισε, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν θέλει να δοθεί προοπτική στην Ολυμπιακή, καθώς δεν υποβάλλει κάποιες συγκεκριμένες αντιπροτάσεις.

    Ο κ. Βερελής προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ολυμπιακή Αεροπορία θα κλείσει, καθώς ο χρόνος για την σωτηρία της δεν είναι απεριόριστος, ενώ υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για να μην χαθούν θέσεις εργασίας και αναγκαστεί να κλείσει η εταιρεία.

    Όσον αφορά στην κατηγορία εκ μέρους της Ν.Δ. ότι πιθανά η τροπολογία να μην τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπουργός Μεταφορών αντέταξε πως δεν υπάρχει ανάγκη προληπτικού ελέγχου από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι είναι γνωστοί οι κύκλοι και εδώ και στις Βρυξέλλες, που επιθυμούν συγκεκριμένη λύση για την Ολυμπιακή.

    Επίσης, ανέφερε ότι από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι δεν παράγεται με την τροπολογία κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο ενώ αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρίνισε ότι σε αυτό έχει προσφύγει η Ολυμπιακή και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τέλος, ο κ. Βερελής κάλεσε όλα τα κόμματα να εγκαταλείψουν τον μικροκομματισμό και να βοηθήσουν, έτσι ώστε να δοθεί λύση και να επιβιώσει η εταιρεία.

    [02] Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Σημίτη

    2/9/2003 9:25:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Η κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει σταθερή αξία για το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνεργασία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο το προγραμματισμό δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά στο κοινωνικό πακέτο, που ανακοίνωσε ο κ. Σημίτης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι στο κόμμα παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι οι απόψεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις αντιλήψεις της συντηρητικής παράταξης, η οποία είναι ικανή να θυσιάζει τα κοινωνικά συμφέροντα στο βωμό της αγοράς.

    [03] Μολυσμένο το νερό στα Γιάννενα

    2/9/2003 8:59:00 μμ

    Σοβαρό πρόβλημα από αυξημένο μικροβιακό φορτίο εντοπίστηκε πριν από περίπου 15 ημέρες στο δίκτυο ύδρευσης των Ιωαννίνων, ωστόσο δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα Τρίτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις κατά του δήμου και της ΔΕΥΑΙ, που δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους καταναλωτές. Η αντιπολίτευση στο δήμο, πληροφορήθηκε τις τελευταίες μέρες ότι στο νερό υπάρχει μικροβιακό φορτίο που εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές και ζήτησε από τον δήμαρχο κ. Νίκο Γκόντα να ενημερώσει τους κατοίκους.

    Οι Γιαννιώτες τρέχουν για εμφιαλωμένα

    Ο δήμαρχος Ιωαννίνων επισήμανε ότι αρχικά το πρόβλημα εντοπίστηκε σε μια γεώτρηση στις πηγές της Κρύας που προμηθεύει την πόλη με νερό, αλλά στη συνέχεια εντοπίστηκαν μικροβιακά φορτία και σε άλλες πηγές, που σταδιακά τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

    Ο κ. Γκόντας, κάλεσε τους πολίτες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης, ενώ σημείωσε ότι από το πρωί της Τετάρτης θα αρχίσει η αύξηση της χλωρίωσης του νερού.

    Μόλις τα τοπικά ΜΜΕ έκαναν γνωστό το πρόβλημα και με τις δηλώσεις του δημάρχου, οι Γιαννιώτες άρχισαν να εφοδιάζονται εμφιαλωμένα νερά από τα σούπερ-μάρκετ της πόλης, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι παραγγελίες στα τοπικά εργοστάσια εμφιαλωμένου νερού.

    [04] Ημέρα μνήμης για το Χορτιάτη Θεσσαλονίκης

    2/9/2003 8:09:00 μμ

    Συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια, από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, την ημέρα που οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους 149 κατοίκους του Χορτιάτη, ως αντίποινα για τη βοήθεια που προσέφεραν σε αντάρτικες ομάδες στην περιοχή. Το πρωί, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Χάρη Καστανίδη, του αρχηγού της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια.

    [05] Στα αζήτητα δεκάδες πτώματα λόγω καύσωνα στη Γαλλία

    2/9/2003 9:57:00 μμ

    Μια διαφορετική πτυχή, αυτή της ανθρώπινης αδιαφορίας, έφερε στο φως, ο καύσωνας που έπληξε αυτό το καλοκαίρι τη Γαλλία. Δεκάδες πτώματα ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, παραμένουν στα αζήτητα. Την ίδια ώρα, για τις ανάγκες των ψύξης των χιλιάδων πτωμάτων έχουν επιστρατευθεί και τα ψυγεία μεγάλων φορτηγών για νωπά λαχανικά, τα οποία έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νεκροτομεία.

    Η άλλη όψη ενός δραματικού καλοκαιριού

    Η Γαλλία έχει ζήσει φέτος ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια στην ιστορία της.

    Δοκιμάστηκε από φοβερούς καύσωνες που στοίχισαν χιλιάδες ζωές, επλήγη από φοβερές πυρκαγιές.

    Μέσα σε όλα αυτά, σοκ προκαλεί και η αποκάλυψη ότι δεκάδες πτώματα, κυρίως ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους παραμένουν στα αζήτητα, σε νεκροτομεία της χώρας.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien περισσότεροι από 60 ηλικιωμένοι που υπέκυψαν από τον καύσωνα, θα κηδευτούν αύριο στο Παρίσι, χωρίς κανείς να τους έχει αναζητήσει.

    Οι κηδείες τους θα γίνουν στο κοιμητήριο Thiais για φτωχούς Παριζιάνους, χωρίς το παραδοσιακό τελετουργικό αφού το θρήσκευμα τους παραμένει άγνωστο στις αρχές.

    [06] Νέα εκδοχή για τη βύθιση του ρωσικού υποβρυχίου

    2/9/2003 8:53:00 μμ

    Πλημμύρισε από νερά και δεν βυθίστηκε λόγω κακοκαιρίας, το ρωσικό υποβρύχιο που ναυάγησε ανοιχτά της Θάλασσας του Μπάρεντς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πηγή του ρωσικού στόλου, τονίζοντας μάλιστα ότι ο κυβερνήτης του υποβρυχίου, είχε προτείνει στους ανωτέρους του να το φέρουν σε μικρό βάθος ώστε να γίνουν ευκολότερα οι προσπάθειες άντλησης των υδάτων και η στεγανοποίηση των ήδη πλημμυρισμένων διαμερισμάτων του.

    Αργησαν οι ενισχύσεις

    Ο σκόπελος της στρατιωτικής γραφειοκρατίας, ίσως τελικά να ευθύνεται για τη νέα τραγωδία που σημειώθηκε σε ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο το προηγούμενο Σάββατο.

    Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, που μίλησε ανώνυμα, ο κυβερνήτης είχε έγκαιρα ζητήσει βοήθεια από τους ανωτέρους του, ωστόσο εκείνοι περιορίστηκαν στο να του λένε "έρχονται ενισχύσεις".

    Η καθυστέρηση αυτή, στάθηκε ικανή για να πλημμυρίσουν και άλλα διαμερίσματα και το υποβρύχιο τελικά να βυθιστεί οδηγώντας στο θάνατο εννέα ναυτικούς.

    [07] Οι ΗΠΑ σκέφτονται νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ

    2/9/2003 11:21:00 μμ

    Την ιδέα μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με σκοπό να υποκινήσουν και άλλες χώρες να συμμετάσχουν με στρατιωτικές δυνάμεις στη σταθεροποίηση του Ιράκ, συνεχίζουν να επεξεργάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. "Θα θέλαμε να καταστήσουμε λεπτομερέστερη την εντολή του ΟΗΕ, από πολιτική και στρατιωτική άποψη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι οικονομικοί τομείς της ανοικοδόμησης του Ιράκ θα μπορούσαν να ενταχθούν επίσης στο σχέδιο αυτό.

    Συνομιλίες μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όμως δεν διευκρίνισε το πότε ενδέχεται να κατατεθεί επισήμως η νέα πρόταση ψηφίσματος από την Ουάσινγκτον.

    Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ είχε αναφερθεί στην ιδέα μιας πολυεθνικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την προϋπόθεση ότι η διοίκηση της θα παρέμενε σε αμερικανικά χέρια.

    Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει παρουσιάσει επισήμως αυτή την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι είναι μία από τις πολλές επιλογές που εξετάζονται από την αμερικανική κυβέρνηση.

    [08] Οι ΗΠΑ ενισχύουν την ιρακινή Αστυνομία

    2/9/2003 10:18:00 μμ

    Για ταχεία επέκταση των δυνάμεων της ιρακινής Αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ''τρομοκρατική απειλή'' την οποία αντιμετωπίζει η χώρα, έκανε λόγο ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. «Το Ιράκ αντιμετωπίζει μια σημαντική τρομοκρατική απειλή», τόνισε ο κ. Μπρέμερ προσθέτοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστωθεί συρροή ξένων μαχητών και τρομοκρατών. Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις έχουν ήδη ένα πρόγραμμα που αποβλέπει στην αύξηση των δυνάμεων της ιρακινής Αστυνομίας από 45.000 που είναι σήμερα σε 65.000 έως 70.000 άνδρες.

    Ο Μπρέμερ ζητά τη συνεργασία του ιρακινού λαού

    Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στην Βαγδάτη μετά την επιστροφή από τις διακοπές του στις ΗΠΑ, ο Μπρέμερ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του, καθώς και εκείνα του Προέδρου Μπούς, στις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Νατζάφ.

    "Ήταν ένα ιδιαίτερα απεχθές έγκλημα που διεπράχθη εναντίον ενός από τους πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ'', δήλωσε ο Μπρέμερ αναφερόμενος στην επίθεση της Παρασκευής.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή στο Ιράκ, ο καλύτερος τρόπος για να προληφθούν τέτοιες επιθέσεις είναι να ανατεθεί στους Ιρακινούς μια πιο μεγάλη ευθύνη σε θέματα ασφαλείας.

    "Αυτό απαιτεί μια συνεργασία από την πλευρά του ιρακινού λαού και καλύτερες πληροφορίες", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πολ Μπρέμερ.

    [09] Επαφές ΗΠΑ-Τουρκίας για ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων

    2/9/2003 9:59:00 μμ

    Στην Αγκυρα βρίσκεται από την Τρίτη, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, προκειμένου να έχει συνομιλίες με θέμα τη μελλοντική ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Μεταξύ των συνομιλητών του στρατηγού Τζόουνς περιλαμβάνεται ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού επιτελείου, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, ο υπουργός Αμυνας Βέσντι Γκονούλ, καθώς και δύο στρατηγοί του πεζικού της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, θα επακολουθήσει επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πενταγώνου στην Αγκυρα για τον ίδιο σκοπό.

    Διχάζει την Τουρκία η αποστολή στρατευμάτων

    Την 1η Μαρτίου φέτος το τουρκικό κοινοβούλιο αρνήθηκε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το τουρκικό έδαφος με τελικό προορισμό το Ιράκ.

    Ακόμα και σήμερα, πολλοί είναι οι βουλευτές που αρνούνται να εγκρίνουν την αποστολή στο Ιράκ τουρκικών δυνάμεων, αν δεν προηγηθεί η σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

    Ωστόσο, την Παρασκευή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης μιας τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

    [10] Συρία και Ε.Ε. ζητούν ευρύτερο ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ

    2/9/2003 8:27:00 μμ

    Έναν ευρύτερο ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, έτσι ώστε περισσότερες χώρες να προσφέρουν βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, ζήτησε την Τρίτη από τη Δαμασκό ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα. ''Ορισμένες χώρες προς το παρόν έχουν επιφυλάξεις να μετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Θα πρέπει να μπορέσουν να προσφέρουν και αυτό θα γίνει μόνο με την εγγύηση του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σολάνα. Την ίδια άποψη εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε.

    Αλ Ασαντ: ''Έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στον ιρακινό λαό''

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σολάνα, ο Σύριος πρόεδρος τόνισε ότι η Δαμασκός δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα για βοήθεια με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει την πρόθεση να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί από τον ιρακινό λαό.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας επισήμανε ότι αν και η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους Ιρακινούς για το καλό της γείτονος αραβικής χώρας, δεν αναγνωρίζει επισήμως τη νέα ιρακινή κυβέρνηση που ανακοινώθηκε την Δευτέρα από το διορισμένο από της ΗΠΑ προσωρινό ιρακινό κυβερνητικό Συμβούλιο.

    "Η στάση μας έναντι της κυβέρνησης είναι η ίδια με τη στάση που τηρήσαμε έναντι του προσωρινού κυβερνητικού Συμβούλιου. Ελπίζουμε πάντως ότι θα βοηθήσει να επέλθει ηρεμία στην κατάσταση στη χώρα για το καλό του ιρακινού λαού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας.

    Τέλος. ο κ. αλ Σάρα ευχήθηκε μέσα στις προσεχείς εβδομάδες τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ.

    [11] Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών στέλνει η εφορία

    2/9/2003 8:01:00 μμ

    Τη δωδέκατη παρτίδα με 233.138 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί το υπουργείο Οικονομικών σε φορολογουμένους. Τα 66.000 σημειώματα είναι χρεωστικά και τα 35.000 προβλέπουν επιστροφή φόρου, ενώ τα υπόλοιπα είναι μηδενικά. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των 5.000.000 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εφέτος.

    [12] Τεράστιος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη

    Αννίτα Πασχαλινού 2/9/2003 9:53:00 μμ

    Μάθαμε ότι "φλερτάρει" τη Γη, μόλις πριν από λίγες μέρες, με πιθανότητα μάλιστα "να βγούν και ραντεβού" στις 21 Μαρτίου του 2014. Ο λόγος για τον αστεροειδή 2003 QQ47, που έχει βάρος 2,6 δις τόνους και "τρέχει για να μας φθάσει" με ταχύτητα 20 χλμ/δευτερόλεπτο! Οι πιθανότητες πρόσκρουσης στη Γη είναι μία στις 909.000, ωστόσο εκείνο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η τροχιά που διαγράφει και η μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσει.

    Συγκεντρώνει χαμηλή βαθμολογία

    Εντοπίστηκε, για πρώτη φορά από τους Αστρονόμους του Ερευνητικού Προγράμματος Λίνκολν για Αστεροειδείς, στις 24 Αυγούστου.

    Μετά από 51 παρατηρήσεις, οι Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αφού οι πιθανότητες πρόσκρουσης στη Γη είναι μία στις 909.000.

    Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι πιθανότητες θα γίνονται ακόμα μικρότερες, όσο συνεχίζεται η παρακολούθηση του και συγκεντρώνονται περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτόν.

    Στην κλίμακα Τορίνο ο 2003 QQ47, κατατάσσεται στη βαθμίδα 0, που σημαίνει ότι πρακτικά υπάρχουν 0 πιθανότητες πρόσκρουσης στη Γη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βαθμολογίες 8, 9, 10 της κλίμακας Τορίνο, είναι αυτές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και που μεταφράζονται σε πιθανή σύγκρουση με συνέπειες τοπική καταστροφή, τον αφανισμό και την παγκόσμια κλιματική καταστροφή.

    Επικίνδυνος μόνο ''θεωρητικά''

    Ο 2003 QQ47 έχει μήκος 1,2 χιλιομέτρων είναι δηλαδή μόλις το 1/10 από τον αστεροειδή που χτύπησε πριν από 65.000.000 χρόνια τη Χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό και εξαφάνισε το είδος των δεινοσαύρων.

    Θεωρητικά, αστεροειδείς σαν αυτόν, θα μπορούσαν να καταστρέψουν μία ολόκληρη ήπειρο, αφού μία πιθανή πρόσκρουση του με τη Γη, θα ισοδυναμούσε με έκρηξη 350 δις τόνων ΤΝΤ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 September 2003 - 20:56:50 UTC