Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακοινώνεται η ''Κοινωνική Χάρτα''
  • [02] Συνέλαβαν και δεύτερο Ελληνοκύπριο οι κατοχικές αρχές
  • [03] Παραδίδεται αύριο η περιφερειακή του Υμηττού
  • [04] Νέος γύρος επαφών Ελλάδας - Τουρκίας
  • [05] Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη Μονή Πετράκη
  • [06] Αντιμέτωπος με Ε.Ε και ΟΗΕ ο Ντενκτάς
  • [07] Την Πέμπτη θα απολογηθεί ο Γιωτόπουλος
  • [08] Η ημέρα της κρίσης για τον Αμπού Μπακάρ Μπασίρ
  • [09] Ισραήλ: Έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση κατά της Χαμάς
  • [10] Γαλλία: Πυροσβέστες παγιδεύτηκαν στις φλόγες
  • [11] Λήξη της εκεχειρίας ανακοίνωσε το ΡΚΚ
  • [12] Ινδικά πυρά στη γραμμή εκεχειρίας με το Πακιστάν
  • [13] Ισχυρός τυφώνας απειλεί τις νότιες ακτές της Κίνας
  • [14] Επίσκεψη Αμπντάλα στην Τεχεράνη
  • [15] Ιράν: Δίνουμε μάχη κατά της Αλ Κάιντα
  • [16] Σεισμική δόνηση συγκλόνισε κινεζική επαρχία
  • [17] Αργεντινή: Ξανανοίγουν οι υποθέσεις συνεργατών της δικτατορίας
  • [18] Ανακρίθηκε γιος του Σαρόν για παράνομο χρηματισμό
  • [19] Φόρος τιμής στον Χο Τσι Μινχ από χιλιάδες Βιετναμέζους
  • [20] Τη σύλληψη πρακτόρων του Πινοσέτ διέταξε δικαστής
  • [21] Επίσκεψη Αθνάρ στη Λιβύη
  • [22] Έκρηξη μπροστά σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης
  • [23] Δύο Αμερικανοί αστυνομικοί νεκροί στη Βαγδάτη
  • [24] Έφτασε στη Νατζάφ η σορός του Αλ-Χακίμ
  • [25] Ισραήλ και ΗΠΑ κατηγορεί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ για το θάνατο Χακίμ
  • [26] Δεν έχει ζητηθεί από τη Ρωσία η αποστολή δυνάμεων
  • [27] Το Κουβέιτ χαιρετίζει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης
  • [28] Βακτήριο χολέρας σε ιχθυοτροφείο του Χονγκ Κονγκ

    [01] Ανακοινώνεται η ''Κοινωνική Χάρτα''

    2/9/2003 8:02:00 πμ

    Πακέτο κοινωνικών μέτρων για τη στήριξη των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και των ανέργων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Τα μέτρα ύψους 1,3 δις ευρώ προβλέπουν αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ και επιδόματα ανεργίας, προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο και χορήγηση στεγαστικών επιδομάτων στους φοιτητές. ''Η κυβέρνηση θα δώσει από δανεικά, ένα ευρώ αύξηση στους ανέργους και στους συνταξιούχους", σχολίασε με καυστικό τρόπο ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Σουφλιάς. Απαντώντας στις δηλώσεις Σουφλιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κατηγόρησε τη ΝΔ για πολυγλωσσία.

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει ΔΕΘ

    Αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης θα έχει ο πρωθυπουργός με θέμα την προετοιμασία της ΔΕΘ.

    Την Δευτέρα, η Κοινωνική Χάρτα, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Νίκου Χριστοδουλάκη. Η στήριξη των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων αποτελούν τον πυρήνα των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    ''Η κυβέρνηση θα δώσει από δανεικά, ένα ευρώ αύξηση στους ανέργους και στους συνταξιούχους, τη στιγμή που έχει λεηλατήσει τους πολίτες με την ακρίβεια, τις φορολογικές επιδρομές και τις κάκιστες κοινωνικές παροχές'' δήλωσε σχολιάζοντας το κοινωνικό πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση, ο Γ. Σουφλιάς,

    Απαντώντας, ο Χρ. Πρωτόπαπας κατηγόρησε για πολυγλωσσία τη ΝΔ. Όπως είπε, από τη μια ο κ. Καραμανλής έχει δηλώσει αλλεργία στην παροχολογία της κυβέρνησης και από την άλλη ο Γ. Σουφλιάς δηλώνει πως το κοινωνικό πακέτο δεν είναι επαρκές. "Ας συνεννοηθούν μεταξύ τους τα στελέχη της ΝΔ για να μπορέσουμε και εμείς να σχολιάσουμε" τόνισε ο ίδιος.

    Συνάντηση Σημίτη - ΣΒΕΕ

    Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

    Η διοίκηση του Συνδέσμου έθεσε στον πρωθυπουργό τα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδος και τα οποία, όπως υπογράμμισαν, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

    ''Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό τα χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση των έργων υποδομής που αφορούν τη Β. Ελλάδα να δεθούν με συγκεκριμένους πόρους έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν'' δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης.

    Οι βιομήχανοι Β. Ελλάδος, ζήτησαν τη στήριξη των επενδύσεων της περιφέρειας μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, την απόδοση πρόσθετων πόρων για την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, αλλά και των έργων υποδομής στη Β. Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.

    Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία με στόχο τη μείωση της κρατικής παρέμβασης σ' αυτήν καθώς και μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Συμεωνίδης, συνέστησε προσοχή στη δημοσιονομική πολιτική, καθώς όπως είπε οποιαδήποτε χαλάρωση στον οικονομικό τομέα - εν όψει εκλογών - δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

    Επαφές Καραμανλή

    Οι βιομήχανοι είχαν επίσης συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, από τον οποίο ζήτησαν να καταβάλει κάθε προσπάθεια εντός και εκτός Βουλής για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια.

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε επίσης και με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, οι οποίοι του εξέθεσαν τις προτάσεις των εργαζομένων.

    [02] Συνέλαβαν και δεύτερο Ελληνοκύπριο οι κατοχικές αρχές

    2/9/2003 11:21:00 πμ

    Οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν και άλλο Ελληνοκύπριο, που επρόκειτο να περάσει στα κατεχόμενα. Πρόκειται για το Σάββα Τερζή, ο οποίος, σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, χρησιμοποίησε το διαβατήριο του πατέρα του. Όπως γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, οι κατοχικές αρχές ισχυρίζονται, πως ο Ιωάννου έσπασε την κλειδαριά μπαλκονόπορτας σπιτιού στην Καντάρα, όπου διαμένει Τουρκοκύπριος, λέγοντας ότι είναι δικό του. Στο μεταξύ, αφέθηκε ελεύθερος ο Κώστας Ιωάννου, ο οποίος συνελήφθη προχθές κατά την επιστροφή του από την Καντάρα. Στο μεταξύ η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας ανακοίνωσε, ότι συμφωνεί πλήρως με τους βουλευτές Αμμοχώστου και την έκκλησή τους προς τους Έλληνες της Κύπρου να μην επισκέπτονται τα κατεχόμενα σε ένδειξη συμπαράστασης στους σκλαβωμένους κατοίκους της Καρπασίας.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή αισθάνεται ικανοποίηση "για την ομόφωνη στάση των Βουλευτών της Επαρχίας Αμμοχώστου όλων των κομμάτων στο θέμα των τουρκικών ενεργειών σε βάρος των εγκλωβισμένων και των εμποδίων, που προβάλλει η Τουρκία, στη μόρφωση των Ελληνόπουλων της κατοχής".

    Εξάλλου, με άλλη ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας καταγγέλλει την απαγόρευση, που επιβάλλουν οι Τούρκοι κατακτητές στους επισκέπτες προσκυνητές από την ελεύθερη περιοχή της Κύπρου, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Συνεσίου Ριζοκαρπάσου.

    [03] Παραδίδεται αύριο η περιφερειακή του Υμηττού

    2/9/2003 11:10:00 πμ

    Εγκαινιάζεται αύριο από τον Πρωθυπουργό και παραδίδεται στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, από τον ανισόπεδο κόμβο της Κατεχάκη μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο των Γλυκών Νερών, μήκους 13 χλμ. Η περιφερειακή λεωφόρος, που θα επιτρέπει στους οδηγούς να διανύουν σε λιγότερα από επτά λεπτά τη διαδρομή από την Καισαριανή έως τα Γλυκά Νερά θα δοθεί στην κυκλοφορία στις 2μμ αύριο, και η ημερήσια κυκλοφορία προβλέπεται ότι θα είναι πάνω από 30.000 αυτοκίνητα. Πρόκειται για έναν από τους πιο σύγχρονους και εντυπωσιακούς αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης, που θα δώσει ανάσα και στις λεωφόρους Κηφισίας και Μεσογείων. Επίσης από το Νοέμβριο οι οδηγοί θα πηγαίνουν κατευθείαν από την Ελευσίνα στα Σπάτα. Στο μεταξύ από τις 11 το πρωί σήμερα τίθεται σε λειτουργία η είσοδος της Αττικής Οδού από την Λεωφόρο Πεντέλης με κατεύθυνση το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Από σήμερα στις 11 το βράδυ έως τις 5 αύριο το πρωί θα ισχύσουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα της οδού Πειραιώς μεταξύ της λεωφόρου Κηφισού και της οδού Φλέμινγκ, προκειμένου να διευκολυνθούν οδικές εργασίες.

    Συγκεκριμένα, θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα της οδού Πειραιώς προς Αθήνα και στο τμήμα της, μεταξύ της οδού Φλεμινγκ και της λεωφόρου Κηφισού καθώς και περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος στο κλάδο της οδού Πειραιώς προς Πειραιά, όπου θα αποκλεισθεί η αριστερή λωρίδα.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων από Πειραιά προς Αθήνα θα διεξάγεται μέσω της οδού Πειραιώς, δεξιά Καραολή Δημητρίου, Εθνάρχου Μακαρίου, Χρυσοστόμου Σμύρνης και Πειραιώς, ενώ η κυκλοφορία από Αθήνα προς Πειραιά θα περιορισθεί σε μια λωρίδα.

    [04] Νέος γύρος επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

    2/9/2003 10:48:00 πμ

    Ο 13ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή των πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων Εξωτερικών, Αναστάσιου Σκοπελίτη και Ουγούρ Ζιγιάλ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης, συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να ενημερώσει σχετικώς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση αμέσως μόλις του ζητηθεί.

    [05] Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη Μονή Πετράκη

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/9/2003 11:04:00 πμ

    Σε εκτόνωση οδηγείται η κρίση, που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας και Πατριαρχείου μετά την απόφαση να στέλνεται ο κατάλογος των υποψηφίων μητροπολιτών των λεγομένων νέων χωρών προς ενημέρωση του Πατριάρχη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Φανάρι θα αποδεχθεί την απόφαση της εκκλησίας της Ελλάδας, κρίνοντας ότι έτσι υλοποιείται η Πατριαρχική Πράξη του 1928. Ταυτόχρονα δεν θα ζητήσει κοινοποίηση καταλόγου για την χηρεύουσα μητρόπολη Ελευθερούπολης. Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδας, η διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνέρχεται σήμερα, προσανατολίζεται να κοινοποιήσει στη πολιτική ηγεσία της χώρας την επεξηγηματική επιστολή, που θα στείλει στο Φανάρι.

    [06] Αντιμέτωπος με Ε.Ε και ΟΗΕ ο Ντενκτάς

    1/9/2003 10:07:00 μμ

    Αντιμέτωπο με τη διεθνή καταδίκη βρίσκεται το καθεστώς του Ντενκτάς για την εκδίωξη των δύο Ελληνοκυπρίων δασκάλων από το δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου, θέμα για το οποίο ενημερώθηκε ήδη η Ιταλική Προεδρία, ενώ πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, διαβεβαίωσε απόψε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταβάλλει προσπάθειες για διευθέτηση του θέματος, ενώ η Σοσιαλιστική Ομάδα στην Ευρωβουλή, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρός της Γιώργος Κατηφόρης, θα κινηθεί χωρίς καθυστέρηση ασκώντας πίεση στην Τουρκία. Το διωγμό των Ελληνοκυπρίων δασκάλων καταδίκασαν με αυστηρό τρόπο Αθήνα και Λευκωσία.

    Συνεχίζει τις προκλήσεις

    Νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσάτσος, αλλά και η Βρετανίδα ευρωβουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς, έθεσαν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνοντας στις παρεμβάσεις τους, ότι οι κατοχικές αρχές επιδιώκουν την εκδίωξη των ελληνοκυπρίων, που απέμειναν στην Καρπασία.

    Στο μεταξύ και σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε το κατοχικό καθεστώς. Σύμφωνα με καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, το καθεστώς Ντενκτάς απαγόρευσε σε Ελληνοκύπριους προσκυνητές, από τις ελεύθερες περιοχές, να εισέλθουν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Συνεσίου Ριζοκαρπάσου.

    Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της η οδηγία για την απαγόρευση διαβιβάστηκε από τον Ραούφ Ντενκτάς μέσω του υιού του Σερτάρ, στην περιφερειακή διεύθυνση της ψευδοαστυνομίας στο Λεονάρισσο και τέθηκε με αυστηρότητα σε εφαρμογή την ίδια μέρα.

    Πίσω από την ενέργεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται οι οργανωμένοι Γκρίζοι Λύκοι, οι οποίοι απαιτούσαν επίμονα το κλείσιμο της εκκλησίας του Αγίου Συνεσίου.

    [07] Την Πέμπτη θα απολογηθεί ο Γιωτόπουλος

    2/9/2003 10:04:00 πμ

    Την Πέμπτη θα απολογηθεί τελικά ο φερόμενος ως καθοδηγητής της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αφού η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας διακόπηκε το πρωί, λόγω του θανάτου του αδελφού ενός εκ των μελών του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, ο εφέτης Νίκος Ζαϊρης έχασε τον αδελφό του και όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, είναι το δεύτερο συγγενικό του πρόσωπο, μετά τη μητέρα του, που φεύγει από τη ζωή μέσα σε τρεις μήνες. Λόγω ψυχικής φόρτισης, ο κ. Ζαΐρης, ο οποίος έχει ήδη μεταβεί στην Κάλυμνο για την κηδεία του αδελφού του, δε θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη διαδικασία ούτε αύριο και γι αυτό η δίκη διακόπηκε για την Πέμπτη.

    [08] Η ημέρα της κρίσης για τον Αμπού Μπακάρ Μπασίρ

    2/9/2003 11:07:00 πμ

    Κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και με τον κατηγορούμενο να καλεί τους υποστηρικτές του να αποφύγουν τις εντάσεις, δικαστήριο της Ινδονησίας θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση για την δίκη του μουσουλμάνου ανώτατου κληρικού Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο οποίος φέρεται ως ηγέτης της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια. Ο Μπασίρ κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, για απόπειρα ανατροπής της κοσμικής κυβέρνησης καθώς και ότι είναι ο ιθύνων νους σειράς βομβιστικών επιθέσεων κατά χριστιανικών ναών το 2000. ''Μπορείτε να φωνάζετε 'Ο Θεός είναι μεγάλος' όμως σας παρακαλώ μη δημιουργήσετε χάος'', τόνισε σε μήνυμά του ο Μπασίρ στους εκατοντάδες πιστούς του, που είχαν ζώσει το δικαστικό μέγαρο στη Τζακάρτα για να δείξουν την υποστήριξή τους στον κληρικό, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσής του και υπέρ της θρησκείας.

    Αρνείται κάθε κατηγορία

    ''Πιστεύω, πως υπάρχουν μέσα στο πλήθος Αμερικανοί προβοκάτορες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν χάος'', τόνισε ο κληρικός σε λογύδριό του, πριν αρχίσουν οι δικαστές την ανάγνωση των 222 σελίδων, που αποτελούν την απόφαση εναντίον του.

    Οι πολιτικοί ενάγοντες ζήτησαν από την έδρα να επιβάλει στον 65χρονο Μπασίρ 15 έτη κάθειρξη για έσχατη προδοσία κατά της νομίμου κυβέρνησης, για εξύφανση σχεδίου δολοφονίας της νυν προέδρου Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, για ανάμειξή του σε κύμα βομβιστικών ενεργειών και για παραβίαση του νόμου περί μεταναστεύσεως.

    Ο Μπασίρ αρνήθηκε κάθε κατηγορία και κατηγόρησε τους ενάγοντές του ως πιόνια στις αμερικανικές βλέψεις για απαξίωση του Ισλάμ.

    ''Ό,τι και να αποφασίσει το δικαστήριο, εγώ θα νικήσω'', τόνισε.

    Η σημερινή δικαστική απόφαση αναμένεται εναγωνίως, καθώς θεωρείται ως μία πρώτη δοκιμή για τη βούληση της ινδονησιακής κυβέρνησης να πατάξει τα ακραία ισλαμιστικά κινήματα που δρουν στη χώρα.

    Η ισλαμιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια κατηγορείται, επίσης, για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ δεν κατηγορείται για την εν λόγω επίθεση.

    [09] Ισραήλ: Έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση κατά της Χαμάς

    2/9/2003 10:10:00 πμ

    Μετά τις έξι επιδρομές ελικοπτέρων με πυραύλους τις τελευταίες 13 ημέρες, με στόχο την εξόντωση ηγετικών στελεχών της ισλαμικής οργάνωσης, το Ισραήλ είναι έτοιμο ''να αυξήσει την πίεση'' κατά της Χαμάς, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ. Εξάλλου, τη Δευτέρα, ισραηλινό ελικόπτερο εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυραύλους στη Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της Χαμάς και να τραυματιστούν άλλοι 15 Παλαιστίνιοι. Στο μεταξύ, υπέκυψε στα τραύματά της μια 10χρονη Παλαιστίνια που είχε τραυματιστεί σοβαρά στη διάρκεια επίθεσης ισραηλινών ελικοπτέρων με πυραύλους στη Γάζα στις 26 Αυγούστου.

    ''Καμία ενέργεια από την Παλαιστινιακή Αρχή''

    ''Αν χρειαστεί να ενισχύσουμε τις πιέσεις στη Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας, θα το πράξουμε'', τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. ''Ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, εφόσον η Παλαιστινιακή Αρχή δεν κάνει τίποτα ενάντια σε αυτές τις οργανώσεις'', πρόσθεσε ο Μοφάζ.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μοσέ Γιααλόν, προειδοποίησε ότι ο στρατός έχει λάβει όλα τα μέτρα για την ανάληψη δράσης στη Λωρίδα της Γάζας αν η Χαμάς συνεχίσει τις επιθέσεις με ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος.

    Ο ραδιοσταθμός των ενόπλων δυνάμεων μετέδωσε ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από αρκετά ισραηλινά υπουργεία καθώς εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς.

    Μια οργάνωση που πρόσκειται στην Χαμάς δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή σε ιστοσελίδα στο Ιντερνετ τραπουλόχαρτα με τις φωτογραφίες ισραηλινών ηγετών και με την λεζάντα : ''Καταζητούνται''.

    Στην ''τράπουλα'' αυτή της Χαμάς ως τζόκερ εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν.

    Υπέκυψε δεκάχρονη Παλαιστίνια

    Υπέκυψε στα τραύματά της μια 10χρονη Παλαιστίνια που είχε τραυματιστεί σοβαρά στη διάρκεια επίθεσης ισραηλινών ελικοπτέρων με πυραύλους στη Γάζα στις 26 Αυγούστου, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Στόχος της επίθεσης ήταν δύο μέλη της οργάνωσης Χαμάς, που κατόρθωσαν όμως να ξεφύγουν.

    Από τις εκρήξεις των πυραύλων είχαν σκοτωθεί δύο Παλαιστίνιοι περαστικοί και είχε τραυματιστεί σοβαρά η 10χρονη Σάνα αλ Ντάουρ, που υπέκυψε το πρωί της Δευτέρας.

    Από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα έχουν σκοτωθεί 3.442 άνθρωποι, εκ των οποίων 2.581 Παλαιστίνιοι και 800 Ισραηλινοί.

    [10] Γαλλία: Πυροσβέστες παγιδεύτηκαν στις φλόγες

    2/9/2003 8:06:00 πμ

    Τρεις Γάλλοι πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους όταν το όχημά τους παγιδεύτηκε σε πύρινο κλοιό κατά τη διάρκεια κατάσβεσης μίας πυρκαγιάς σε δάσος της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του σώματος στην επαρχία Βαρ, το πρωί της Τρίτης. Το όχημα αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες και οι πυροσβέστες, δύο εκ των οποίων ήσαν εθελοντές, παγιδεύτηκαν μέσα στην καμπίνα του. Ένα δεύτερο όχημα, που κι εκείνο είχε παγιδευτεί, κατόρθωσε να βγει από τον πύρινο κλοιό. Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε αργά την Κυριακή, ανάγκασε της αρχές να προβούν στην απομάκρυνση αγνώστου αριθμού κατοίκων από την πόλη Κογκολέν, ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική. Στις 28 Ιουλίου, άλλοι τέσσερις άνθρωποι, τρεις εκ των οποίων ήσαν ξένοι παραθεριστές, έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στην ίδια περιοχή. Από τις αρχές καλοκαιριού, οι πυρκαγιές στη Γαλλία κόστισαν τη ζωή σε οχτώ ανθρώπους και αποτέφρωσαν 60.000 φυσικής έκτασης στη χώρα.

    [11] Λήξη της εκεχειρίας ανακοίνωσε το ΡΚΚ

    2/9/2003 8:04:00 πμ

    Η κύρια ένοπλη κουρδική οργάνωση στην Τουρκία, το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ανακοίνωσε τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας που κήρυξε προ τετραετίας, κρίνοντας πως τα μέτρα που έλαβε η Αγκυρα εναντίον των αυτονομιστών τους αναγκάζουν να ξαναπιάσουν τα όπλα. ''Επανεκτιμήσαμε την κατάσταση και ανακοινώνουμε πως η μονομερής εκεχειρία λαμβάνει τέλος από 1ης Σεπτεμβρίου και δεν πρόκειται να ξανατηρηθεί παρά μόνον εάν αυτό συμφωνηθεί διμερώς'', τονίζει το ΡΚΚ σε ανακοινωθέν του, που διενεμήθη μέσω του φιλοκουρδικού πρακτορείου Τύπου Μεσοποταμία ΜΗΑ, το οποίο εδρεύει στη Γερμανία.

    Όξυνση των συγκρούσεων

    ''ΕΠί της παρούσης, έχει καταστή αδύνατη η τήρηση της μονομερούς εκεχειρίας'', εκτιμά η κουρδική οργάνωση στο ανακοινωθέν της.

    Το ΡΚΚ, το οποίο έχει μετονομαστεί Καντέκ, κήρυξε την μονομερή εκεχειρία το 1999, λίγο μετά τη σύλληψη του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων δεσμών για ''εσχάτη προδοσία'' και ''αποσχιστικές τάσεις''.

    Η Τουρκία ουδέποτε αναγνώρισε την εκεχειρία που κήρυξε το ΡΚΚ και τα τελευταία χρόνια πολλές αψιμαχίες πραγματοποιούνταν στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μία όξυνση των συγκρούσεων.

    [12] Ινδικά πυρά στη γραμμή εκεχειρίας με το Πακιστάν

    2/9/2003 11:01:00 πμ

    Ινδοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στην Γραμμή Ελέγχου, στο Κασμίρ, σκοτώνοντας δύο πολίτες στην πακιστανική πλευρά, όπως γράφουν σήμερα Τρίτη οι πακιστανικές εφημερίδες. Μία έφηβη σκοτώθηκε και άλλη μία τραυματίσθηκε από τα πυρά των ινδικών δυνάμεων στον τομέα Σαμάνι και ένας άνδρας σκοτώθηκε στον τομέα Νακιάλ, όπου υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Την Κυριακή από πυρά του ινδικού πυροβολικού στον τομέα Νακιάλ σκοτώθηκαν πέντε κορίτσια και ένα παιδί, σύμφωνα με την εφημερίδα ''The Nation''. Πακιστανικές και ινδικές δυνάμεις ανταλλάσσουν συχνά πυρά στην Γραμμή Ελέγχου, που έχει μήκος 740 χλμ και χωρίζει το Κασμίρ από το 1949 σε ινδικό και πακιστανικό τμήμα.

    [13] Ισχυρός τυφώνας απειλεί τις νότιες ακτές της Κίνας

    2/9/2003 10:07:00 πμ

    Ο ισχυρότερος τυφώνας του έτους απειλεί τις νότιες ακτές της Κίνας, με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, υποχρεώνοντας τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να εκδώσουν προειδοποίηση για τους κινδύνους, που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι πολίτες. Επιχειρήσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες και αγορές παραμένουν κλειστές στο Χονγκ Κονγκ και εκατομμύρια πολίτες έχουν σπεύσει σε σούπερ-μάρκετ για να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό. Το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι οι θυελλώδεις άνεμοι μπορεί να φθάσουν σε ταχύτητα μέχρι τα 180 χλμ την ώρα. Ο τυφώνας Ντουζουάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου 240 χιλιόμετρα ανατολικά του Χονγκ Κονγκ και κινείται δυτικά.

    [14] Επίσκεψη Αμπντάλα στην Τεχεράνη

    2/9/2003 9:56:00 πμ

    Επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, την πρώτη Χασεμίτη μονάρχη τα τελευταία 25 χρόνια, θα πραγματοποιήσει ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, όπως ανακοινώθηκε ταυτόχρονα στην Τεχεράνη και το Αμμάν. ''Η επίσκεψη είναι σημαντική γιατί συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο για την περιοχή'' δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών, Ναμπίλ Σάριφ. ''Όλες οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής'', δήλωσε ο Ιορδανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στο Ιρακινό και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη που θα συζητήσει κυρίως ο βασιλιάς Αμπντάλα με τον Ιρανό πρόεδρο, Μοχαμάντ Χαταμί. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν ακόμη δύο συμφωνίες που θα αφορούν τον τουρισμό και το εμπόριο.

    [15] Ιράν: Δίνουμε μάχη κατά της Αλ Κάιντα

    2/9/2003 8:51:00 πμ

    Καμάλ Χαραζί

    Η χώρα του αποδύεται σε μία ''σοβαρή'' μάχη κατά του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα, τόνισε τη Δευτέρα από το Κουβέιτ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, διαψεύδοντας τις αμερικανικές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες Ιρανοί οπλοφόροι έχουν διεισδύσει στο Ιράκ. ''Το Ιράν διεξάγει μία σοβαρή μάχη κατά των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα κι έχει απελάσει προς τις χώρες τους μεγάλο αριθμό από στοιχεία του δικτύου αυτού'', τα οποία έχουν συλληφθεί στο Ιράν, τόνισε ο υπουργός μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, οι οποίες περιστράφηκαν κυρίως στην κατάσταση στο Ιράκ.

    ''Δεν διεισδύουν ένοπλοι Ιρανοί στο Ιράκ''

    ''Αλλα μέλη της Αλ Κάιντα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση στο Ιράν και θα δικαστούν εάν διαπιστωθεί πως έχουν διαπράξει ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν την εθνική ασφάλεια του Ιράν'', τόνισε ο ίδιος ενώπιον των δημοσιογράφων, κατά την μονοήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Εμιράτο, που εγγράφεται στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Κουβέιτ ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Ουάσιγκτον.

    Παράλληλα, ο Χαραζί διέψευσε πως η χώρα του επιτρέπει σε ενόπλους να διεισδύουν στο Ιράκ: ''Δεν είναι αληθές, κι εάν οι Αμερικανοί έχουν αποδείξεις θα πρέπει να τις παρουσιάσουν''.

    Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, τόνισε πως από το φθινόπωρο του 2001 η χώρα του έχει απελάσει, μετά την αναγνώρισή τους, πολλά μέλη της Αλ Κάιντα, ''που ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπερνά τους 500''.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στον Τύπο, ο Χαραζί ενδέχεται να έθιγε και το θέμα του εκπροσώπου της Αλ Κάιντα, Σολεϊμάν Αμπού Γάιθ, ο οποίος εξέπεσε της κουβεϊτινής του ιθαγένειας και θα κρατηθεί στο Ιράν.

    [16] Σεισμική δόνηση συγκλόνισε κινεζική επαρχία

    2/9/2003 8:45:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα Τρίτη στις 07:16 (ώρα Πεκίνου) στα δυτικά της ουϊγουρικής επαρχίας Ζινγκζιάνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές. ''Οι πρώτες πληροφορίες μας υποδεικνύουν μία δόνηση 5,9 βαθμών της κλίμακος Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα'', τόνισε εκπρόσωπος του σεισμολογικού γραφείου της Κασγκάρ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 25 χλμ. από τα σύνορα με το Τατζικιστάν, σε απόσταση 130 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Κασγκάρ. Η περισσότερο πληγείσα κοινότητα είναι αυτή της Μπουλούνγκο, που βρίσκεται στην ορεινή ζώνη, περίπου 100 χλμ από την πρωτεύουσα της περιφέρειας Ακτο.

    "Η συγκοινωνία και επικοινωνία στην βαρύτερα πληγείσα κοινότητα είναι σε κακή κατάσταση και μας είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει'', τόνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος του σεισμολογικού κέντρου της αυτόνομης κιργίζιας επαρχίας του Κιζίλσου, στην οποία υπάγεται η περιφέρεια Ακτο.

    Η ίδια πηγή τόνισε πως η κοινότητα του Μπουλούνγκο αριθμεί 20 - 30.000 κατοίκους.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο μία δόνηση 6,8 Ρίχτερ ανατολικά του Κασγκάρ είχε ως αποτέλεσμα 268 νεκρούς και 4,000 τραυματίες. Περίπου 20.000 κατοικίες, 591 σχολεία και 384 τεμένη είχαν καταστραφεί.

    [17] Αργεντινή: Ξανανοίγουν οι υποθέσεις συνεργατών της δικτατορίας

    2/9/2003 8:42:00 πμ

    Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αργεντινής, ένα από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας, έδωσε εντολή να ανοίξουν και πάλι οι φάκελοι δύο μεγάλων υποθέσεων στην οποία ενέχονται στρατιωτικοί που κατηγορούνται ότι βασάνισαν και δολοφόνησαν εκατοντάδες αντιφρονούντες του δικτατορικού καθεστώτος 1976-1983, μετέδωσαν τα ΜΜΕ της Αργεντινής. Η απόφαση επανεξέτασης αφορά 39 στρατιωτικούς και έναν πολίτη που κατηγορούνται για σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο δικαστής Ροντόλφο Κανικόμπα δήλωσε ότι η κράτηση ορισμένων αξιωματικών θα συνεχισθεί καθώς τους βαρύνουν κατηγορίες για απαγωγή ανηλίκων και παράνομη κατάσχεση των περιουσιών κρατουμένων.

    ''Να μην αφεθούν ελεύθεροι''

    Η απόφαση αυτή του Κανικόμπα συνδέεται με την απόφαση του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, από την Ισπανία, να διαβιβάσει στην Αργεντινή αίτημα για την έκδοση των 39 πρώην στρατιωτικών και του ενός ιδιώτη.

    Ο δικαστής Κανικόμπα είχε δηλώσει το Σάββατο ότι βρισκόταν σε αδιέξοδο και δεν είχε άλλη επιλογή από το αφήσει ελεύθερους τους αξιωματικούς τους οποίους ζητούσε να εκδοθούν στην Ισπανία ο Ισπανός δικαστής.

    Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτή την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν είναι βέβαιο εάν με αυτή την εμπλοκή οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί θα δικασθούν τελικά στην Αργεντινή.

    Ακόμα κι αν οι δύο νόμοι περί αμνηστίας που είχαν εκπονηθεί στη δεκαετία του '80 ακυρώθηκαν από το Κογκρέσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινή έπρεπε να επικυρώσει την ακύρωση ώστε αυτή να μπορέσει να ισχύσει.

    Τη Δευτέρα, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Κανικόμπα και του ζητούσαν να μην αφήσει ελεύθερους τους 39 κατηγορούμενους αξιωματικούς και τον ένα πολίτη.

    "Αφήνοντας ελεύθερα αυτά τα υποκείμενα είναι σαν να επιτίθεσαι για άλλη μια φορά κατά ολόκληρης της κοινωνίας", δήλωσε η Εστέλα ντε Καρλότο, επικεφαλής της ένωσης οι Μητέρας της Πλατείας ντε Μάγιο, μιας οργάνωσης που προσπαθεί να βρει τους ανηλίκους που "εξαφανίσθηκαν" κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

    Μόνο τα μέλη της στρατιωτικής χούντας της Αργεντινής δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι οι συνεργάτες τους.

    [18] Ανακρίθηκε γιος του Σαρόν για παράνομο χρηματισμό

    2/9/2003 8:23:00 πμ

    Αριέλ Σαρόν

    Για περισσότερες από εννέα ώρες εξετάσθηκε από την αστυνομία, ο Όμρι Σαρόν, ένας από τους γιους του Ισραηλινού πρωθυπουργού,στο πλαίσιο των ερευνών για μία υπόθεση παράνομων κονδυλίων, που φέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική του εκστρατεία, όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοφωνία της χώρας. Ο Όμρι Σαρόν, βουλευτής του κόμματος Λικούντ, του οποίου ηγείται ο πατέρας του, ανακρίθηκε από το ειδικό κλιμάκιο κατά της διαφθοράς της αστυνομίας σε προάστιο του Τελ Αβίβ.

    Και ο ίδιος ο Σαρόν προς εξέταση;

    Αφού αρχικά είχε αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις της ερευνούσας αρχής πριν από λίγους μήνες, ο Όμρι Σαρόν ανακοίνωσε τελικά πως θα δεχθεί να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, προσέθεσε η ίδια πηγή.

    Η κρατική ραδιοφωνία τόνισε επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να εξετασθεί και ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν. Ο άλλος γιος του Τζιλάντ, που επίσης εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, τήρησε "σιγήν ιχθύος" κατά την εξέτασή του από την αστυνομία στα μέσα Ιουλίου.

    Η υπόθεση αφορά παράνομα κονδύλια που τροφοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του Σαρόν κατά τις προκαταρκτικές εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη του Λικούντ. Η οικογένεια Σαρόν κατηγορείται πως παραβίασε τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης των κομμάτων, αποδεχόμενη δάνειο από έναν φίλο, τον Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία Σύριλ Κέρν.

    Η άρνηση της οικογένειας Σαρόν να καταθέσει για την υπόθεση έχει προκαλέσει πάμπολλες επικρίσεις από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση στο Ισραήλ.

    [19] Φόρος τιμής στον Χο Τσι Μινχ από χιλιάδες Βιετναμέζους

    2/9/2003 10:41:00 πμ

    Χο Τσι Μινχ

    Δεκάδες χιλιάδες Βιετναμέζοι τίμησαν την Τρίτη στο Ανόι την 34η επέτειο από το θάνατο του ιδρυτή του κομμουνιστικού Βιετνάμ και ήρωα της ανεξαρτησίας της χώρας, Χο Τσι Μινχ. Παρά την τροπική ζέστη, μιά τεράστια ουρά είχε σχηματιστεί έξω από το μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ καθώς χιλιάδες εργάτες, βετεράνοι αλλά και πολλοί νέοι περίμεναν επί ώρες για να προσκυνήσουν την ταριχευμένη σορό του ''θείου Χο''. ''Αισθάνομαι την ανάγκη να έρθω για να προσκυνήσω κάθε χρόνο'' εξηγεί ο 64χρονος Νγκουγιέν Θι Λάι.

    Στην πλατεία Μπα Ντιν όπου βρίσκεται το μαυσωλείο οι αρχές είχαν αναρτήσει τεράστια πανό που έγραφαν :''Ζήτω το ένδοξο Κομμουνιστικό Κόμμα'', ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν επαναστατικά τραγούδια.

    Ο Χο Τσι Μινχ πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 1969 από καρδιακή προσβολή, έξι χρόνια πριν από την κατάληψη της Σαϊγκόν από τις δυνάμεις του βορείου Βιετνάμ, η οποία μετονομάστηκε σε Πόλη του Χο Τσι Μινχ.

    Στις 2 Σεπτεμβρίου είναι και η επέτειος της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ, που είχε κηρύξει το 1945 ο Χο Τσι Μινχ, εγκαινιάζοντας τον αγώνα κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας που ολοκληρώθηκε το 1954 με την ήττα των δυνάμεων του Ντιέν Μπιέν Φου.

    [20] Τη σύλληψη πρακτόρων του Πινοσέτ διέταξε δικαστής

    2/9/2003 9:53:00 πμ

    Αουγκούστο Πινοσέτ

    Τη σύλληψη δύο πρώην πρακτόρων της χούντας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, διέταξε τη Δευτέρα ο Χιλιανός δικαστής, Αλεχάνδρο Σόλις, της συγγραφέως Μαριάνα Καλιέχας και του ταξίαρχου Κρίστοφερ Βίλικε, που φέρεται πως συμμετείχαν στη δολοφονία του αντιφρονούντα στρατηγού Κάρλος Πρατς το 1974 στο Μπουένος Αιρες, ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές. Ο Βίλικε έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση σε στρατόπεδο, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί και η Καλιέχας στις γυναικείες φυλακές του Σαντιάγο. Αμφότεροι υπήρξαν μέλη της Διεύθυνσης Εθνικής Πληροφόρησης (DINA),της μυστικής αστυνομίας του δικτατορικού καθεστώτος.

    Βάσει πολλών μαρτυριών, η Καλιέχας κατηγορείται πως ενεργοποίησε τον πυροκροτητή της βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο, στο οποίο βρήκαν τον θάνατο ο Πρατς και η σύζυγός του Σοφία Κούτμπερτ, στο προάστιο Παλέρμο του Μπουένος Αιρες, στις 30 Σεπτεμβρίου 1974, όπου έμεναν εξόριστοι στην Αργεντινή, μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.

    Η Καλιέχας τότε ήταν παντρεμένη με τον Αμερικανό Μάικλ Τάουνλι, επίσης μέλος της DINA, ο οποίος μετέπειτα παραδέχθηκε πως τοποθέτησε τη βόμβα.

    Ο Βίλικε είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό της ενέργειας εναντίον του ζεύγους Πρατς.

    Ο Σολίς απήγγειλε κατηγορίες τον περασμένο Φεβρούαριο και σε άλλους πέντε υπευθύνους της DINA στα πλαίσια της ίδιας έρευνας.

    [21] Επίσκεψη Αθνάρ στη Λιβύη

    2/9/2003 9:20:00 πμ

    Χοσέ Μαρία Αθνάρ

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Λιβύη εντός του μηνός, τόνισε τη Δευτέρα κυβερνητική πηγή, υπονοώντας πως η βορειοαφρικανική χώρα αρχίζει να προβάλει ξανά στον παγκόσμιο πολιτικό ορίζοντα, έπειτα από πολλές δεκαετίες αποκλεισμού. ''Είναι σχεδιασμένο, και προετοιμάζεται το χρονοδιάγραμμα'', τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως κατά την επίσκεψη του Αθνάρ είναι προγραμματισμένες και συνομιλίες με τον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι. Ο Αθνάρ, έχει προγραμματίσει το ταξίδι του για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, όμως αναμένει να διευκρινισθούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψής του, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να πεί πότε ήταν η τελευταία φορά που Ισπανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τρίπολη. Ο Αθνάρ δεν θα είναι πάντως ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεφθεί τη Λιβύη, καθώς κι ο Ιταλός ομόλογός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε συνομιλίες με τον Καντάφι στην Τρίπολη τον περασμένο Οκτώβριο

    [22] Έκρηξη μπροστά σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης

    2/9/2003 11:49:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα το πρωί μπροστά σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί Ιρακινοί αστυνομικοί και να καταστραφούν πολλά οχήματα που ήταν σταθμευμένα μπροστά από το τμήμα, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η έκρηξη, που ήταν πολύ ισχυρή, σημειώθηκε στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Ράφασα λίγο μετά τις 10.00 (ώρα Ελλάδος). Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα σωστικά συνεργεία μετέφεραν τουλάχιστον δύο τραυματίες αστυνομικούς στα νοσοκομεία. Το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται κοντά στο ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών.

    [23] Δύο Αμερικανοί αστυνομικοί νεκροί στη Βαγδάτη

    2/9/2003 10:30:00 πμ

    Δύο άνδρες της αμερικανικής στρατιωτικής αστυνομίας σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός. "Δύο Αμερικανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε, όταν το όχημα τους προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο νότια της Βαγδάτης", δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι η επίθεση εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα. Από την 1η Μαΐου, που ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους κήρυξε επισήμως το τέλος των εχθροπραξιών στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 67 Αμερικανοί στρατιώτες σε εχθρικές επιθέσεις.

    [24] Έφτασε στη Νατζάφ η σορός του Αλ-Χακίμ

    2/9/2003 10:02:00 πμ

    Δεκάδες χιλιάδες Σιίτες συνόδευσαν σήμερα το πρωί τη σορό του αγιοταλάχ Μοχάμαντ Μπάκερ αλ-Χακίμ από την Κούφα στη ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ Νατζάφ, όπου και θα ενταφιαστεί ενώ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Ο ανώτατος σιίτης κληρικός έχασε τη ζωή του σε έκρηξη βόμβας την περασμένη εβδομάδα μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 120 άτομα. Σύμφωνα με την σιϊτική παράδοση οι πιστοί διήνυσαν με τα πόδια τα 15 χιλιόμετρα, που χωρίζουν την Κούφα από τη Νατζάφ μοιρολογώντας για τον θάνατο του Αλ-Χακίμ, χτυπώντας το στήθος και τα κεφάλια τους.

    ''Φρούριο'' η Νατζάφ

    Κατά μήκος της πορείας της νεκρώσιμης πομπής εκτός από δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς είχαν αναπτυχθεί και ισχυρότατες δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας μετά την ανακάλυψη χθες στην Κούφα δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων. Η νεκρώσιμη πομπή διήρκεσε τρεις ημέρες και πέρασε από όλους τους ιερούς τόπους των σιϊτών μουσουλμάνων, οι οποίοι αποτελούν το 60% του ιρακινού πληθυσμού.

    Η τελετή ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή από τη Βαγδάτη και η σορός του Αλ-Χακίμ πέρασε από την Καρμπάλα και την Κούφα πριν μεταφερθεί στην Νατζάφ.

    [25] Ισραήλ και ΗΠΑ κατηγορεί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ για το θάνατο Χακίμ

    2/9/2003 8:31:00 πμ

    Χασάν Νασράλα

    Μόνον οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν μεγάλο κέρδος από τη δολοφονία ενός ανώτερου σιίτη κληρικού, δήλωσε τη Δευτέρα ο ηγέτης της λιβανικής ανταρτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, σε πλήθος πιστών σιιτών, αναφερόμενος στο θάνατο του αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπάκερ αλ Χακίμ, σε βομβιστική επίθεση στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα. "Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν ένα κράτος στο Ιράκ, θέλουν ένα διασπασμένο Ιράκ και οι Ισραηλινοί θέλουν να τσακίσουν το Ιράκ", τόνισε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σεϊχης Χασάν Νασράλα, ενώπιον 3.000 σιιτών, που είχαν συγκεντρωθεί στα νότια προάστια της Βηρυτού για να θρηνήσουν τον θάνατο του αλ Χακίμ.

    ''Οι επιθέσεις χαλυβδώνουν τους Αραβες''

    "Για πάνω από έναν λόγους είναι μέσα στα συμφέροντα και στα σχέδια του Ισραήλ να σκοτωθούν όλοι οι ηγέτες εκείνοι που αποτελούν, ή μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για το Ισραήλ", τόνισε.

    Οι υποστηρικτές του, που ήσαν πολυάριθμοι για να μπορέσουν να χωρέσουν στη μεγάλη αίθουσα όπου μιλούσε ο Νασράλα, τον παρακολουθούσαν μέσα από κύκλωμα τηλεόρασης με οθόνες έξω στο δρόμο. Πολλοί κράδαιναν φωτογραφίες του Χακίμ κι ανέμιζαν μαύρες σημαίες.

    Ο Νασράλα τόνισε πως επιθέσεις όπως αυτή που κόστισε τη ζωή στον Χακίμ, ή όπως οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ηγετικών στελεχών των παλαιστινιακών οργανώσεων, χαλυβδώνουν τους Αραβες.

    "Σήμερα στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ αποφάσισε να ξεγράψει τους ηγέτες της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ, τους ηγέτης της παλαιστινιακής εξέγερσης. Όμως το αραβικό έθνος, στη πολιτισμική, συναισθηματική και διανοητική του σύνθεση, όποτε απειλείται με θάνατο κι όποτε δολοφονείται, ξυπνά από τον λήθαργό του και ξεσηκώνεται", διατράνωσε ο Νασράλα.

    [26] Δεν έχει ζητηθεί από τη Ρωσία η αποστολή δυνάμεων

    2/9/2003 8:15:00 πμ

    Η Ρωσία δεν έχει δεχθεί αίτημα να συμμετάσχει με στρατεύματά της στη δύναμη σταθεροποίησης στο Ιράκ, τόνισε το βράδυ της Δευτέρας ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιούρι Φεντότοφ, υπενθυμίζοντας πως η Μόσχα αξιώνει να δοθεί σημαντικότερος ρόλος στον ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιταρ-Τας. ''Όχι απλώς δεν έχουμε δεχθεί κανένα σχετικό αίτημα, αλλά και το περιεχόμενο του νέου σχεδίου για τη διεθνή στρατιωτική παρουσία είναι προς ώρα πολύ ασαφές'', τόνισε ο υφυπουργός.

    Μόνο με σαφή εντολή του ΟΗΕ

    ''Κατ' αρχάς θα πρέπει να καθορίσουμε τη θέση μας σε σχέση με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε τέτοιες προτάσεις'', τόνισε ο Φεντότοφ, προσθέτοντας πως ''τα πράγματα δεν είναι ακόμη σαφή ως προς αυτό το θέμα''.

    Οι τρεις χώρες του ''στρατοπέδου της ειρήνης'' - Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία - οι οποίες δεν υποστήριξαν τον αμερικανικό πόλεμο στο Ιράκ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ανταποκριθούν στην αμερικανική πρόσκληση να συμμετάσχουν στη δύναμη σταθεροποίησης στο Ιράκ εάν δεν υπάρξει σαφής εντολή από τον ΟΗΕ.

    Οι ΗΠΑ, μετά την επίθεση κατά της έδρας του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, έχουν εκφράσει τη βούληση να μετακυλήσουν ορισμένες αρμοδιότητες στον ΟΗΕ, ακόμη κι αν αυτό θα πρέπει να μεταφρασθεί σε περιορισμένο διαμοιρασμό της διοίκησης του Ιράκ.

    Ο Φεντότοφ επανέλαβε την έκκληση της Ρωσίας για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΟΗΕ στην πολιτική ζωή του Ιράκ, προκειμένου να ''οργανωθεί μία κοινωνία πολιτών, να προετοιμασθούν οι εκλογές και οι συνταγματικές αλλαγές''. ''Αυτό ενδεχομένως να απαιτήσει χρόνο, όμως είναι σημαντικό να χαραχθεί μία συνολική στρατηγική για την ανοικοδόμηση, έχοντας τουλάχιστον υπ' όψιν κάποια χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της'', πρόσθεσε.

    [27] Το Κουβέιτ χαιρετίζει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης

    2/9/2003 8:07:00 πμ

    Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ

    Tο σχηματισμό της 25μελούς ιρακινής κυβέρνησης από το Συμβούλιο της Μεταβατικής Διακυβέρνησης, χαιρέτισε το βράδυ της Δευτέρας το Κουβέιτ, εκφράζοντας συνάμα την ευχή να συμπηχθούν νέες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και μαζί να γυρίσουν μία νέα σελίδα μετά την εισβολή του 1990 από τα στρατεύματα του Σαντάμ Χουσεΐν. ''Το Κουβέιτ ευελπιστεί στην εγκαθίδρυση σχέσεων δημιουργικών και συνεργασίας με τη νέα ιρακινή κυβέρνηση'', τόνισε ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κούνα. Αυτές οι σχέσεις θα πρέπει να εδράζονται στο σεβασμό των συμβάσεων και της διεθνούς νομοθεσίας και να ''ξεπεράσουν τα αρνητικά αποτελέσματα'' της εισβολής από τα στρατεύματα του Σαντάμ.

    [28] Βακτήριο χολέρας σε ιχθυοτροφείο του Χονγκ Κονγκ

    2/9/2003 9:42:00 πμ

    H μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ στο Χονγκ Κονγκ αποφάσισε να κλείσει το σύνολο των τμημάτων πώλησης ψαριών στα υποκαταστήματά της, καθώς εντοπίστηκε βακτήριο χολέρας σε ένα ιχθυοτροφείο. Πρόκειται για την αλυσίδα "ParknShop" που διέκοψε τη λειτουργία περίπου 50 τμημάτων πώλησης ψαριών για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Βακτήρια χoλέρας είχαν εντοπιστεί και την περασμένη εβδομάδα σε ιχθυαγορά της πρώην βρετανικής αποικίας. Τον περασμένο μήνα, είχε χάσει τη ζωή της από χολέρα μία γυναίκα στο Χονγκ Κονγκ, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των θυμάτων της νόσου από την αρχή του χρόνου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 September 2003 - 9:25:47 UTC