Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Γκουσίνσκι
  • [02] Στη Θεσσαλονίκη η Β. Παπανδρέου
  • [03] Σώοι βρέθηκαν οι δύο αγνοούμενοι ανοιχτά της Ζακύνθου
  • [04] Κονδύλης: ''Στόχος των προκηρύξεων, η αντίδραση των μαζών''
  • [05] Ακαρπες οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β. Κορέας
  • [06] Νέα ισραηλινή εισβολή στα κατεχόμενα
  • [07] Εκρήξεις στο κέντρο των Σκοπίων
  • [08] Έξι στους δέκα Βρετανούς δεν εμπιστεύονται τον Μπλερ
  • [09] Επίσκεψη Σολάνα στο Ιράν για τα πυρηνικά
  • [10] Στρατιωτικά οχήματα του Β' Π. Πολέμου ανασύρθηκαν από το Δούναβη
  • [11] Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη
  • [12] Η ''κοινωνική Χάρτα'' επί τάπητος
  • [13] Προκρίθηκε η Μανιάνι - Εκτός τελικού Ξάνθου-Πιλάτου
  • [14] Τμήμα από τα τείχη των Αθηνών σε κοινή θέα
  • [15] Βαλκανικό μουσικό φεστιβάλ στις Σέρρες
  • [16] ΠΟΕ: Καθυστέρηση της απόφασης για φθηνότερα φάρμακα στις φτωχές χώρες
  • [17] Διαβήτης τ.2: Γυμναστική ίσον πρόληψη και θεραπεία
  • [18] Θύμα του καύσωνα η ''βελανιδιά της Μαρίας Αντουανέτας''

    [01] Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Γκουσίνσκι

    29/8/2003 11:40:00 πμ

    Αποφυλακίζεται εντός της ημέρας ο Ρώσος Μεγιστάνας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι, όπως διατάσσει με βούλευμά του το συμβούλιο Εφετών, μετά από σχετική εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών. Ο Γκουσίνσκι θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους: την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ - ποσό κατά 40.000 ευρώ μεγαλύτερο απο αυτό που ζήτησε ο Εισαγγελέας - και την απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Δεν έχουμε παραλάβει αίτημα έκδοσής του από τις αρμόδιες ρωσικές αρχές, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας.

    Γκουσίνσκι: ''Δεν είναι έγκυρο το ρωσικό ένταλμα''

    Στο αίτημα του Ρώσου μεγιστάνα των ΜΜΕ, το οποίο υπεβλήθη την Πέμπτη από τους συνηγόρους του προς το Συμβούλιο Εφετών αλλά και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι το ένταλμα των ρωσικών αρχών, από τις οποίες κατηγορείται για απάτη, ύψους 250 εκατ. δολαρίων, δεν είναι έγκυρο και καταγγέλλεται ως αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να ζητήσουν την έκδοση του Γκουσίνσκι για την κατηγορία της απάτης ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

    Ο Γκουζίνσκι, ιδιοκτήτης ΜΜΕ και μίας τράπεζας στη Ρωσία, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' ως καταζητούμενος στη Ρωσία και οδηγήθηκε τη Δευτέρα στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για το αίτημα έκδοσής του με βάση τα στοιχεία, που θα διαβιβαστούν από τη Γενική Εισαγγελία της Μόσχας.

    [02] Στη Θεσσαλονίκη η Β. Παπανδρέου

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/8/2003 10:41:00 πμ

    Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η οποία σε συνάντηση με τους φορείς της πόλης, θα δώσει στοιχεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τα κονδύλια για τα μεγάλα έργα της συμπρωτεύουσας. Η υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης και παραχώρησης της εκμετάλλευσης, μετά την αδυναμία της αναδόχου εταιρίας να εξασφαλίσει βιώσιμο χρηματοοικονομικό μοντέλο. Το έργο θα επαναπροκηρυχτεί ως δημόσιο προκειμένου το μετρό της Θεσσαλονίκης να κατασκευαστεί στα πρότυπα του μετρό της Αθήνας.

    Νωρίτερα, η υπουργός εγκαινίασε τη νέα πηγή υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από τον ποταμό Αλιάκμονα. Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" η κυρία Παπανδρέου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αναβάθμισης, συνολικού κόστους 861 εκατομμυρίων ευρώ.

    Επισκέφθηκε, επίσης, τους υπό κατασκευήν ανισόπεδους κόμβους της περιφερειακής και τον κόμβο του Λαγκαδά στην Εγνατία Οδό και διαβεβαίωσε ότι μέχρι την άνοιξη του 2004, θα έχουν ολοκληρωθεί τα 107 από τα 139 χιλιόμετρα του μεγάλου αυτού οδικού έργου.

    [03] Σώοι βρέθηκαν οι δύο αγνοούμενοι ανοιχτά της Ζακύνθου

    29/8/2003 8:01:00 πμ

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των Αντώνη Βριόνη και Ανδρέα Τζαβάλα, οι οποίοι αγνοούνταν από το βράδυ της Πέμπτης, όταν το ιστιοπλοϊκό σκάφος, τύπου "Καταμαράν" στο οποίο επέβαιναν ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή, 2 ναυτικά μίλια ανατολικά του ακρωτηρίου ''Ακρα Κρυονέρι'' Ζακύνθου. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην ακτή Κρυονερίου από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Ζακύνθου που ερευνούσαν για την τύχη τους από ξηρά. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο ιστιοπλοϊκό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, περισυνελέγη από τους επιβάτες άλλου ιστιοπλοϊκού, το οποίο έπλεε εκεί κοντά.

    [04] Κονδύλης: ''Στόχος των προκηρύξεων, η αντίδραση των μαζών''

    29/8/2003 10:31:00 πμ

    Με την υποβολή ερωτήσεων στο Σωτήρη Κονδύλη συνεχίζεται, από το πρωί, η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Ο Κονδύλης, ο οποίος έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή του σε τρεις ενέργειες της οργάνωσης, αρνήθηκε ότι πυροβόλησε αλλά και το ότι έριξε χειροβομβίδα στη συμπλοκή με τους αστυνομικους στα Σεπόλια. Επίσης, υποστήριξε πως ουδέποτε είχε επισκεφθεί τις γιάφκες της οργάνωσης, ενώ, αναφερόμενος στην ιεραρχική δομή της "17Ν", είπε τα εξής: ''Υπήρχαν κάποιοι πυρήνες ανεξάρτητοι. Δε γνώρισα αρχηγό. Εγώ ήμουν στον πυρήνα με τον Κουφοντίνα, το Σάββα και λίγο με το Χριστόδουλο Ξηρό. Ο Κουφοντίνας νομίζω ότι ήταν ο πιο έμπειρος. Με τον Τζωρτζάτο δε συζητήσαμε ποτέ για κάποια ενέργεια, γιατί δεν ήταν στο δικό μου πυρήνα''.

    ''Ηττημένη η οργάνωση, πολιτικά και επιχειρησιακά''

    Απαντώντας σε ερώτηση της έδρας σχετικά με τη γνώμη που σχημάτισε για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, μετά τις συναντήσεις που είχαν σε ρεμπετάδικα, ο Σωτήρης Κονδύλης ανέφερε : ''Συμπέρανα ότι ήταν κάποιο μέλος της οργάνωσης. Υπερείχε όλων. Ήταν ο πιο μορφωμένος, ο πιο καταρτισμένος πολιτικά. Διάβαζε τη ''Λιμπερασιόν'' και σχολίαζε τα δημοσιεύματα. Μαζί του δε συνεργάστηκα επιχειρησιακά''.

    Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Κονδύλης υποστήριξε πως όλα τα μέλη της οργάνωσης είχαν γνώμη και λόγο για τα χτυπήματα της "17Ν", λέγοντας ότι δε θα μπορούσε να γίνει κάποια ''σοβαρή'' ενέργεια και να υπάρχουν διαφωνίες.

    Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση με τις προκηρύξεις της ήθελε να περάσει πολιτικό μήνυμα, προκειμένου να αντιδράσουν οι μάζες. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι πολιτικά και επιχειρησιακά η οργάνωση έχει πλέον ηττηθεί.

    [05] Ακαρπες οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

    29/8/2003 10:16:00 πμ

    Σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αρνηθεί να αποδεχτεί τους όρους της για τη διευθέτηση της κρίσης, η Β. Κορέα απείλησε να ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, μετά το πέρας των τριήμερων συνομιλιών μεταξύ των έξι δυνάμεων στο Πεκίνο, σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκανγκ. Νωρίτερα, η Β. Κορέα παρουσίασε "πακέτο λύσεων", διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εφόσον συναφθεί συμφωνία μη-επίθεσης με τις ΗΠΑ. Όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Πιονγιάνγκ για διγλωσσία κατά τις συνομιλίες του Πεκίνου. "Οι έξι χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο για την διευθέτηση της κρίσης", δήλωσε ο επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας. Νωρίτερα, σε τηλεγράφημα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, αναφερόταν ότι στα μέσα Οκτωβρίου μπορεί να αρχίσει νέος κύκλος συνομιλιών στο Πεκίνο.

    Πιόνγιάνγκ: ''Οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν τη στάση τους''

    Σε επίσημη ανακοίνωση που μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA τονίζεται ότι "αν οι συνετές προτάσεις που καταθέσαμε απορριφθούν, θα βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να πνίξουν την Β. Κορέα αξιώνοντας από την Πιονγιάνγκ να καταργήσει κατ' αρχήν το πυρηνικό της πρόγραμμα".

    "Σε αυτή την περίπτωση, η Β. Κορέα δεν μπορεί να διαλύσει την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη και δεν θα έχει άλλη επιλογή από την ενίσχυσή της" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η επόμενη φάση των συνομιλιών απειλείται από την άρνηση της Ουάσινγκτον να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Πιονγιάνγκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι ελπίδες για επιτυχή κατάληψη των διαπραγματεύσεων στο Πεκίνο "προδόθηκαν" από την "εχθρική" πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

    ''Οι έξι χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο'', τόνισε ο Λι Σου- χιούκ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. ''Ο τόπος και η ημερομηνία διεξαγωγής των συνομιλιών θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού", πρόσθεσε ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

    Το πακέτο που παρουσίασαν οι Βορειοκορεάτες περιλαμβάνει συμφωνία μη-επίθεσης με τις ΗΠΑ καθώς και σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τους Αμερικανούς, εγγυήσεις για οικονομική συνεργασία μεταξύ Β. Κορέας και Ιαπωνίας και μεταξύ των κορεατικών κρατών.

    ''Σε αντάλλαγμα, η Β. Κορέα δεν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, θα επιτρέψει την επιθεώρηση (των πυρηνικών εγκαταστάσεών της) και θα σταματήσει να εξάγει και να κάνει πειράματα για πυραύλους'', τονίζεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

    Ωστόσο, από την Ουάσιγκτον Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Β. Κορέα απείλησε μέσω αξιωματούχου της στο Πεκίνο ότι θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, προκειμένου να καταστήσει σαφές σε όλους ότι είναι μια πυρηνική δύναμη.

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατηγορεί την Πιονγιάνγκ για συνέχιση μιας τακτικής διγλωσσίας, τονίζοντας: "Αποστέλλουν δύο ειδών μηνύματα μιλώντας και για επίδειξη της πυρηνικής τους δύναμης και για αποπυρηνικοποίηση".

    Είναι σαφές ότι έως την τελευταία στιγμή η Ουάσινγκτον πιέζει τη Β. Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά η Πιονγιάνγκ ζητεί σε αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλειά της. "Οι Αμερικανοί λένε ότι ο επόμενος γύρος των επαφών μπορεί να γίνει εφόσον δηλώσουμε ότι εγκαταλείπουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα", δήλωσε Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι υπάρχει "άψογη συνεργασία" μεταξύ των μερών που παρακολουθούν τις συνομιλίες με τη Πιόνγιάνγκ και πρόσθεσαν ότι μέχρι στιγμής οι συνομιλίες κινούνται σε "θετικό" κλίμα, παρά το σχόλιο της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Κλερ Μπουσάν ότι οι Βορειοκορεάτες συνηθίζουν τις "εκρηκτικές δηλώσεις".

    Στις συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β. Κορέας στο Πεκίνο συμμετείχαν η Β. Κορέα, η Ν. Κορέα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

    [06] Νέα ισραηλινή εισβολή στα κατεχόμενα

    29/8/2003 9:33:00 πμ

    Τρία ισραηλινά τεθωρακισμένα άρματα, δύο εκσκαφείς και άντρες των δυνάμεων καταστολής με προστασία από αέρος εισέβαλαν σήμερα Παρασκευή στ' ανατολικά του Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές ασφάλειας. Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να ''να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα'' προκειμένου να αποτραπεί μελλοντική επίθεση με πυραύλους από τη Χαμάς. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ρίψη από τη βόρεια Γάζα αυτοσχέδιου πυραύλου Κασάμ από τους Παλαιστίνιους ο οποίος έπεσε, χωρίς να προκληθούν θύματα, κοντά στην ισραηλινή βιομηχανική πόλη Ασκελόν. Το συντομότερο δυνατό θα εκδικηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς το θάνατο στελέχους της, το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια επίθεσης ισραηλινού πολεμικού αεροσκάφους. Με τον αξιωματούχο της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, πρόκειται να συναντηθεί την Κυριακή στο Ισραήλ ο Αριέλ Σαρόν.

    Χαμάς: ''Οι σιωνιστές θα πληρώσουν το τίμημα''

    "Οι Μουντζαχεντίν μας θα γίνουν μάρτυρες το συντομότερο δυνατό για να υποχρεώσουν τους σιωνιστές να πληρώσουν το τίμημα", αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γάζα. Η ένοπλη πτέρυγας της Χαμάς κάλεσε μάλιστα τα μέλη της "να λάβουν τις μεγαλύτερες δυνατές προφυλάξεις ενάντια στα εχθρικά ελικόπτερα που πετούν πάνω από τη Γάζα".

    Στο Ισραήλ ο κ. Σολάνα ''θα επαναλάβει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την έξοδο από την κρίση πέραν την αμέσου εφαρμογής του ''οδικού χάρτη'', τόνισε η εκπρόσωπός του.

    Ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος έπληξε με πύραυλο μια άμαξα που έσερνε γάιδαρος με συνέπεια να σκοτωθεί ένα στέλεχος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι μάρτυρες και νοσηλευτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θύμα είναι ο Χάμντι Καμπάς, στέλεχος εν ενεργεία των ταξιαρχειών Ιζζ αλ Ντιν αλ Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας των φανατικών της Χαμάς. Στην ίδια επίθεση, στη πόλη Χάν Γιούνις της Λωρίδας της Γάζας, τραυματίσθηκαν τρεις ακόμα Παλαιστίνιοι. Δεν υπήρξε σχόλιο ή αντίδραση από ισραηλινής πλευράς.

    Την εντολή στις ένοπλες δυνάμεις ''να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα'', έδωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ώστε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να μην ξαναμπορέσει να ρίξει πυραύλους Κασάμ στο Ισραήλ.

    Ο Σαρόν, που αναφέρθηκε ρητά στη ρίψη παλαιστινιακού πυραύλου κατά της βιομηχανικής ισραηλινής πόλης του Ασκελόν, χαρακτήρισε αυτήν την παλαιστινιακή ενέργεια ''κλιμάκωση'' συνομιλώντας με Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς που επισκέπτονται επίσημα την Ιερουσαλήμ.

    Στην πόλη Ασκελόν υπάρχει και διανεμητικό κέντρο ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση μεγάλης περιοχής του Ισραήλ.

    [07] Εκρήξεις στο κέντρο των Σκοπίων

    29/8/2003 8:01:00 πμ

    Τρεις βομβιστικές επιθέσεις έγιναν τη νύχτα στην πόλη των Σκοπίων, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση πολιτικών ηγετών από τις χώρες της περιοχής, με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των εθνοτήτων. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι μία βόμβα είχε ως στόχο κυβερνητικό κτίριο, μια άλλη ένα δικαστήριο και η τρίτη ένα στρατόπεδο. Από τις επιθέσεις δεν υπάρχουν τραυματίες. Ωστόσο, προκλήθηκε αναστάτωση και η αστυνομία απέκλεισε το κέντρο της πόλης των Σκοπίων. Οι τρεις βομβιστικές επιθέσεις έγιναν με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη και η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης και των τριών ενεργειών είναι το ίδιο άτομο.

    Ανθρωποκυνηγητό για τον ''Διοικητή Τσακάλι''

    Οι επιθέσεις έγιναν λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση δύο αστυνομικών που είχαν απαχθεί από έναν Αλβανό οπλοφόρο, στο Κουμάνοβο.

    Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του απαγωγέα, που είναι γνωστός ως "Διοικητής Τσακάλι" και περίπου 15 συνεργών του, οι οποίοι πιστεύεται ότι κρύβονται στην περιοχή του Κουμάνοβο.

    Καθώς αναζωπυρώνονται τα εθνικιστικά επεισόδια στην ΠΓΔΜ, αλλά και στο νότιο τμήμα της Σερβίας/Μαυροβουνίου, ηγέτες οκτώ κρατών της περιοχής και άλλοι αξιωματούχοι συναντώνται σήμερα Παρασκευή στην Οχρίδα για να συζητήσουν τρόπους για την εκτόνωση της έντασης.

    Στόχος της διήμερης διάσκεψης της Οχρίδας είναι η ενθάρρυνση του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των κατοίκων της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Αλβανίας. Η διάσκεψη γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πάρουν μέρος οι ηγέτες της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Σερβίας/Μαυροβουνίου.

    [08] Έξι στους δέκα Βρετανούς δεν εμπιστεύονται τον Μπλερ

    29/8/2003 9:11:00 πμ

    Η εμπιστοσύνη των Βρετανών στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, έχει μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή στην εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ", την επομένη της κατάθεσης του Τόνι Μπλερ στην επιτροπή Χάτον για τις συνθήκες του θανάτου του κορυφαίου συμβούλου του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο Ντέιβιντ Κέλι. Το 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο Μπλερ δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης έναντι 27% που τον εμπιστεύονται. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου "YouGov", το 47% των Βρετανών έχουν λιγότερο καλή γνώμη για τον Τόνι Μπλερ μετά την κατάθεσή του στην επιτροπή Χάτον ,το 54% λιγότερο καλή γνώμη για τον υπουργό Αμυνας Τζεφ Χουν και το 36% για το BBC.

    Αναφορικά με το σύνολο της κυβέρνησης Μπλερ, μόνο το 22% εκτιμά ότι "αξίζει εμπιστοσύνης".

    Η δημοσκόπηση δείχνει πάντως ότι και η συντηρητική αντιπολίτευση δεν δείχνει ικανή να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες της κυβέρνησης Μπλερ στο ιρακινό πρόβλημα, καθώς η εμπιστοσύνη των Βρετανών προς τους Τόρις δεν αυξήθηκε παρά μία μονάδα σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 36% των ψηφοφόρων θα έδιναν την ψήφο τους στους Εργατικούς αν διεξάγονταν σήμερα εθνικές εκλογές και το 35% θα ψήφιζαν υπέρ των Τόρις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1998 το 74% των Βρετανών δήλωνε πως εμπιστευόταν τον Τόνι Μπλερ, ποσοστό που σήμερα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο αφότου ο ηγέτης των Εργατικών ανήλθε στην εξουσία.

    [09] Επίσκεψη Σολάνα στο Ιράν για τα πυρηνικά

    29/8/2003 9:04:00 πμ

    Στο Ιράν θα βρίσκεται από το βράδυ του Παρασκευής ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα, όπου θα παραμείνει και το Σάββατο με στόχο να ασκήσει πιέσεις στην ιρανική ηγεσία ώστε να αποδεχτεί τις απρογραμμάτιστες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Σολάνα. Ο αξιωματούχος της ΕΕ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν και τον υπουργό του των Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, και ολοκληρώνοντας την περιοδεία του θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Ιορδανία και την Τρίτη τη Συρία. Η επίσκεψη του κ. Σολάνα στο Ιράν πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την αποφασιστικής σημασίας σύσκεψη των επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής ενέργειας (ΙΑΕΑ), οι οποίοι θα εξετάσουν από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου το φάκελο του Ιράν.

    [10] Στρατιωτικά οχήματα του Β' Π. Πολέμου ανασύρθηκαν από το Δούναβη

    29/8/2003 9:41:00 πμ

    Ειδικοί του κροατικού στρατού ανέσυραν ένα φορτηγό του ρωσικού στρατού και ένα γερμανικό τζιπ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από την κοίτη του Δούναβη, όπως μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA. Τα αυτοκίνητα αυτά εντοπίσθηκαν στην κοίτη του Δούναβη πριν από δέκα ημέρες, κοντά στο χωριό Μπατίνα, καθώς έπεσε πολύ η στάθμη των υδάτων του ποταμού, ύστερα από μία περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας. Στην ίδια περιοχή έχουν εντοπισθεί ένα γερμανικό τανκ, άλλο ένα τζιπ και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού, τα οποία θα ανασυρθούν από την κοίτη του Δούναβη τις προσεχείς ημέρες.

    ''Μικρό Στάλινγκραντ'' η μάχη της Μπατίνα

    Τα κροατικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα οχήματα αυτά έπεσαν στο ποτάμι ύστερα από τη μάχη της Μπατίνα, το 1944, στην οποία είχαν εμπλακεί δυνάμεις του γερμανικού και του ρωσικού στρατού και γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι. Η μάχη αυτή θεωρείται μία από τις σφοδρότερες του Δευτέρου Παγκοσμίου στα Βαλκάνια και σε αρκετά βιβλία αναφέρεται ως ''μικρό Στάλιγκραντ''.

    Κατά την επιχείρηση για την ανάσυρση των παλαιών στρατιωτικών οχημάτων από το Δούναβη, η περιοχή αποκλείσθηκε από την αστυνομία, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι στα οχήματα μπορεί να υπήρχαν βόμβες που δεν είχαν εκραγεί. Το πρακτορείο HINA μετέδωσε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Δούναβη θα εκτεθούν στο πολεμικό μουσείο του Ζάγκρεμπ.

    [11] Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη

    29/8/2003 10:54:00 πμ

    Βόμβα εξερράγη το πρωί της Παρασκευής σε οδική αρτηρία στην πόλη Ραμάντι του Ιράκ, την ώρα που περνούσε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν Αμερικανοί στρατιώτες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. ''Η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που περνούσαν δύο αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα κοντά στο Μεγάλο τέμενος Σαντάμ, στο κέντρο του Ραμάντι, με αποτέλεσμα να καταστραφεί πλήρως ένα όχημα, να υποστεί ζημιές το δεύτερο και να τραυματιστούν στρατιώτες'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισμαήλ αλ Σουαϊντάι, κάτοικος της πόλης. Οι Αμερικανοί στρατιώτες ζήτησαν ενισχύσεις και έφτασαν στην πόλη δύο ελικόπτερα που πετούσαν πάνω από την πόλη καθώς μεταφέρονταν οι τραυματίες, τόνισε η ίδια πηγή. Το Ραμάντι είναι προπύργιο των Σουνιτών οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν και θέατρο πολλών αντιαμερικανικών επιθέσεων.

    [12] Η ''κοινωνική Χάρτα'' επί τάπητος

    29/8/2003 11:48:00 πμ

    Υπό διαμόρφωση το οικονομικό πακέτο και η γενικότερη στρατηγική της "Χάρτας Σύγκλισης". Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλακη. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και θα διασφαλίσει τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με εκείνες των άλλων κοινοτικών χωρών, τόνισε ο κ. Σημίτης. Εξάλλου, από την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα πραγματοποιήσει ένα νέο ''γύρο'' συνομιλιών με τους άλλους υπουργούς στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2004. Στο μεταξύ, "πακέτο" αιτημάτων εν όψει της ΔΕθ έχει ετοιμάσει η ΓΣΕΕ, η οποία θα αναλύσει το διεκδικητικό της πλαίσιο σε συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι η ηγεσία της με τον Πρωθυπουργό.

    Την ερχόμενη εβδομάδα οι οριστικές αποφάσεις

    Το κοινωνικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και άλλα μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.

    Μεταξύ των μέτρων, τα οποία θα συζητηθούν στην κυβερνητική επιτροπή και στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, είναι τα ακόλουθα:

    Η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ από 1.1.2004 κατά 30-35 ευρώ το μήνα. Η αύξηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 1.1.2004 κατά 30 ευρώ. Η αύξηση των μισθών στο δημόσιο έως 6,4% από 1.1.2004 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Η καταβολή την 1.1.2004 της πρώτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος και στο δημόσιο. Η χορήγηση μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στους φοιτητές, που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους. Το μέτρο αυτό μελετάται στο υπουργείο Οικονομικών και αν οριστικοποιηθεί θα περιληφθεί στο κοινωνικό πακέτο. Εξετάζεται ώστε το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης να ανέρχεται σε 100 έως 150 ευρώ. Η αύξηση των επιδομάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες Η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, καθώς και των μακροχρόνια ανέργων.

    Συνάντηση του Πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΓΣΣΕ

    "Υπάρχουν οι δυνατότητες της οικονομίας για περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ εν όψει πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι υπάρχει, επίσης, και το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να προχωρήσει με ζητούμενο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.

    Αντιδράσεις για την υπό ανακοίνωση ''χάρτα''

    Στο μεταξύ, σκληρή κριτική εξαπέλυσε η Γ. Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον κοινωνικό προσανατολισμό της κυβέρνησης, από τη Σαλαμίνα όπου περιοδεύει. Η κ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στη "χάρτα κοινωνικής σύγκλισης" έκανε λόγο για "απόκλιση".

    [13] Προκρίθηκε η Μανιάνι - Εκτός τελικού Ξάνθου-Πιλάτου

    29/8/2003 8:32:00 πμ

    Μιρέλα Μανιάνι

    Η Νίκη Ξάνθου με την Στέλα Πιλάτου έμειναν εκτός τελικού του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Παρίσι. Η Ξάνθου που μετείχε στο Α΄ προκριματικό γκρουπ είχε καλύτερο άλμα στα 6.37μ (είχε ένα ακόμη έγκυρο στα 6.20μ), επίδοση που δεν στάθηκε αρκετή για να της χαρίσει την πρόκριση. Το ίδιο και για την Πιλάτου, που στο Β΄ γκρουπ με 2.21μ βρέθηκε εκτός τελικού, ενώ στις άλλες προσπάθειές της είχε άλματα στα 6.05μ και 5.97μ. Η Ξάνθου κατετάγη 8η στο Α΄ γκρουπ και 17η στο σύνολο, ενώ η Πιλάτου 10η στο Β΄ γκρουπ και 21η στο σύνολο. Αντίθετα, η Μιρέλα Μανιάνι προκρίθηκε στον τελικό του ακοντισμού, που θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο, με την καλύτερη επίδοση (62.48μ) από το Β΄ προκριματικό γκρουπ, και την 3η καλύτερη μετά το 63.71μ της Ρωσίδας Τατιάνα Σικολένκο και το 62.89μ της Λεβερνέ Εβέ από τις Μπαχάμες που αγωνίστηκαν στο Α΄ γκρουπ. Από την πλευρά της, η Αγγελική Τσιολακούδη με 56.66μ, πήρε την 10η θέση στο Α΄ γκρουπ και την 17η στο σύνολο με αποτέλεσμα βέβαια να μείνει εκτός τελικού.

    [14] Τμήμα από τα τείχη των Αθηνών σε κοινή θέα

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/8/2003 10:03:00 πμ

    Τμήμα των τειχών των Αθηνών

    στον Κεραμεικό

    Τη δυνατότητα να θαυμάσουν, κάτω από τρία γυάλινα στέγαστρα, τα τείχη της πόλης των Αθηνών σε πλήρη ανάπτυξη, θα έχουν σύντομα όσοι περνούν από την οδό Αιόλου. Τα αρχαία αποκαλύφθηκαν στο τμήμα της Αιόλου, μεταξύ της Σοφοκλέους και της πλατείας Κοτζιά, σε βάθος μόλις 40 εκατοστών, κατά τη διάρκεια των εργασιών πεζοδρόμησης της οδού, στο πλαίσιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το τμήμα που αποκαλύφθηκε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι το πληρέστερο κομμάτι οχύρωσης της πόλης των Αθηνών που έχει βρεθεί. Το κόστος του έργου, η μελέτη του οποίου εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανέρχεται σε 60 εκατ. δραχμές.

    [15] Βαλκανικό μουσικό φεστιβάλ στις Σέρρες

    29/8/2003 9:03:00 πμ

    Βαλκανικό μουσικό φεστιβάλ πραγματοποιείται στις Σέρρες στις 2, 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ γειτονικών λαών που συμβάλλει παράλληλα και στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας των Σερρών. Σε αίθουσα του Επιμελητηρίου των Σερρών υπογράφηκε πρωτόκολλο συμφωνίας για το Φεστιβάλ αυτό, με εκπροσώπους επτά χωρών της Βαλκανικής. Από ελληνικής πλευράς υπέγραψαν ο αρχιμουσικός και μαέστρος της εταιρίας "Μουσικοί Ορίζοντες" Τάσος Αρβανιτίδης, αλλά και η πρόεδρος του Φεστιβάλ Σοφία Γεωργιάδου-Σωτηρίου, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη φεστιβαλική αυτή εκδήλωση κορυφαίο γεγονός. Σημειώνεται ότι το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

    [16] ΠΟΕ: Καθυστέρηση της απόφασης για φθηνότερα φάρμακα στις φτωχές χώρες

    29/8/2003 8:51:00 πμ

    Η εκτελεστική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)αποφάσισε σήμερα Παρασκευή να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για την χορήγηση φθηνών φαρμάκων κατά του AIDS και άλλων σοβαρών ασθενειών στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, παρά την ευνοϊκή πρόταση της διαπραγματευτικής ομάδας του διεθνούς οργανισμού. "Δεν υπάρχει συμφωνία, απαιτούνται περισσότερες διαπραγματεύσεις ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Κιθ Ρόκγουελ. Οι διαπραγματευτές τόνισαν ότι η Αργεντινή και οι Φιλιππίνες αποδέχτηκαν μεν τη συμφωνία αλλά ζήτησαν να κάνουν χωριστές ανακοινώσεις για να εκφράσουν κάποιες ανησυχίες τους.

    Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν όμως αυτό το αίτημα, εκφράζοντας φόβους ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε όλη τη συμφωνία. Οι ανησυχίες που εξέφραζαν η Αργεντινή και οι Φιλιππίνες δεν έχουν διευκρινιστεί.

    Νωρίτερα, μέλη του ΠΟE είχαν δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι επετεύχθη συμφωνία στη διάρκεια της κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του κεντρικού διαπραγματευτικού συμβουλίου του Οργανισμού, στο οποίο μετέχουν και τα 146 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    [17] Διαβήτης τ.2: Γυμναστική ίσον πρόληψη και θεραπεία

    29/8/2003 10:25:00 πμ

    Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η γυμναστική είναι ένας αλάθητος και ασφαλής τρόπος για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Να σημειωθεί ότι πάνω από ένα εκατ. Αυστραλοί υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2 και οι μισοί δεν το γνωρίζουν. Συνήθως, συμβαίνει σε άτομα άνω των 50 χρόνων που είναι υπέρβαροι και πρόκειται για κληρονομική πάθηση. Το βασικό είναι, ότι μπορεί σήμερα να τεθεί υπό έλεγχο με την κατάλληλη διατροφή και σωματική άσκηση.

    Ασκηση η καλύτερη λύση

    Οι μύες εκείνων που ταλαιπωρούνται από την συγκεκριμένη πάθηση, δεν μπορούν να απορροφήσουν γλυκόζη ή ινσουλίνη, που ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με την έρευνα των Αυστραλών επιστημόνων.

    Οι μύες των διαβητικών που αδρανούν, προσαρμόζονται στο να υπολειτουργούν με αποτέλεσμα το αίμα να αλλάζει πορεία και να μην έχει επαφή με τους μύες. Ο ρόλος της σωματικής άσκησης είναι να στείλει το αίμα στις κανονικές οδούς.

    Αυτός είναι και ο λόγος που η γυμναστική είναι τόσο ωφέλιμη δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Κλαρκ, συμβουλεύοντας τους ασθενείς: "Κινηθείτε, βγείτε έξω και χρησιμοποιείστε το σύστημά σας όπως πρέπει, αντί να καθηλώνεστε στον καναπέ".

    [18] Θύμα του καύσωνα η ''βελανιδιά της Μαρίας Αντουανέτας''

    29/8/2003 10:32:00 πμ

    Ο αυγουστιάτικος καύσωνας που, όπως υπολογίζεται, οδήγησε στο θάνατο περίπου 10.000 ανθρώπους στη Γαλλία, σκότωσε και την ηλικίας 322 ετών βελανιδιά που κάποτε χάριζε τη σκιά της στη Μαρία Αντουανέτα, γράφει η εφημερίδα Le Monde. Η βελανιδιά φυτεύτηκε το 1681, όταν δημιουργήθηκε ο αχανής κήπος γύρω από το παλάτι των Βερσαλλιών. Κάποτε, όταν ο Λουδοβίκος XVI έκοψε πολλά από τα δέντρα του κήπου για να τα αντικαταστήσει, χάρισε τη ζωή στη βελανιδιά διότι, όπως το θέλει η παράδοση, η βασίλισσα αγαπούσε τη σκιά της. Με τα χρόνια το δέντρο έμεινε στην ιστορία ως ''βελανιδιά της Μαρίας Αντουανέτας''.

    Όπως δήλωσε στην παρισινή εφημερίδα ο Αλέν Μπαρατόν, επικεφαλής των κηπουρών στις Βερσαλλίες, ''για πολλές ημέρες παρατηρούσαμε ότι το δέντρο ήταν πολύ αδύναμο και μάλιστα φαινόταν να μην έχει ζωή. Την Τρίτη κάναμε μία διεξοδική εξέταση και διαπιστώσαμε ότι ήταν πράγματι νεκρό''.

    Η βελανιδιά πέθανε από υπερβολική ζέστη, λέει ο Μπαρατόν.

    Παλιότερα προστατευόταν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα από μία συστάδα νεότερων και πιο γερών δένδρων, πολλά όμως από τα οποία ξεριζώθηκαν από μία μεγάλη καταιγίδα το 1999.

    ''Έκτοτε, δεν προστατευόταν από τον ήλιο και ήταν εκτεθειμένη στις υψηλές θερμοκρασίες'', πρόσθεσε ο αρχικηπουρός.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 August 2003 - 8:57:39 UTC