Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Καρλόβασι της Σάμου
  • [02] Έκρηξη σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων
  • [03] Αναβολή της συνεδρίασης λόγω ατυχήματος του Ι. Σταμούλη
  • [04] Ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν και Νάμπλους
  • [05] Εξηγήσεις ζητά ο Σιράκ για τα θύματα του καύσωνα
  • [06] Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τον θάνατο Κέλι
  • [07] Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Ιράν
  • [08] Λιβερία: Πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης ο Γκιούντ Μπρίαντ
  • [09] Ταξιδιωτική οδηγία για την Υεμένη εξέδωσαν οι ΗΠΑ
  • [10] Ερευνα για το θάνατο του Ντάνα ζητά το Reuters
  • [11] Νεκρός Αμερικανός στην πόλη Ντιουανίγια
  • [12] Μπιτς Βόλεϊ: Μετατίθεται ο πρώτος σημερινός αγώνας
  • [13] Αυστραλία: Θορπ - Φρίμαν πρεσβευτές του 2004
  • [14] Ποδηλασία: Ρεκόρ κόσμου η Ρωσία στο Παγκόσμιο πίστας
  • [15] Χρυσές οι Αμερικανίδες στο σύνθετο ομαδικό
  • [16] Φρένο στην επέκταση του γηπέδου της ΑΕΚ βάζει το ΣτΕ
  • [17] Αρση Βαρών Παίδων - Κορασίδων: Tρία μετάλλια κατέκτησε ο Ακριτίδης
  • [18] Τένις: Η Ελβετίδα Κασάνοβα αντίπαλος της Δανιηλίδου
  • [19] Καναδάς: Φόβοι για νέο ιό τύπου SARS
  • [20] Ρεκόρ 10χρονης Κινέζας κολυμβήτριας

    [01] Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Καρλόβασι της Σάμου

    21/8/2003 10:52:00 πμ

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε, στις 10.00 το πρωί, η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 21.40 χθες το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή Ποτάμι στο Καρλόβασι της Σάμου και η οποία, λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου της περιοχής, έφθασε μέχρι τα Σεϊτάνια, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες. Για την κατάσβεσή της έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντές και κάτοικοι από τους γύρω δήμους, συνεπικουρούμενοι από τέσσερα δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Ο νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας, με δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που πήραν μέρος στην πυρόσβεση, άφησε αιχμές για όσους προσπαθούν να κάψουν το νησί, τονίζοντας τα εξής: "Σε κάθε περίπτωση στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι η Σάμος θέλει και μπορεί να καταφέρει να μείνει αλώβητη από τις φωτιές φέτος. Δε θα περάσουν οι διαθέσεις εμπρηστών, οι οποίοι εκτιμούν ότι έχουν έδαφος για να δράσουν. Δεν έχουν έδαφος για να δράσουν''.

    [02] Έκρηξη σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων

    21/8/2003 9:05:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από 4 γκαζάκια εξερράγη στις 4.20 το πρωί στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, στη Λεωφόρο Δεκελείας 231, στην Νέα Φιλαδέλφεια. Το μηχάνημα που ανήκει στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας υπέστη μικρές υλικές ζημιές χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    [03] Αναβολή της συνεδρίασης λόγω ατυχήματος του Ι. Σταμούλη

    21/8/2003 10:18:00 πμ

    Το πρωί της Παρασκευής θα συνεχιστεί η συνεδρίασή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου επρόκειτο να απολογηθούν σήμερα οι Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, καθώς ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, Ιωάννης Σταμούλης, είχε ένα μικρό ατύχημα και χρειάστηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες. Με την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Σταμούλης δήλωσε κώλυμα και ζήτησε από το δικαστήριο είτε να διακόψει για αύριο είτε να διατάξει να συνεχιστεί η διαδικασία με την απολογία άλλου κατηγορούμενου. Με πρόταση του εισαγγελέα έδρας, Χρήστου Λάμπρου, αποφασίστηκε να τηρηθεί η σειρά των κατηγορουμένων κανονικά και έτσι η συνεδρίαση θα επαναληφθεί αύριο το πρωί. Στο μεταξύ χθες, οι 13 συνήγοροι υπεράσπισης γνωστοποίησαν στο δικαστήριο τις προθέσεις τους για τριήμερη αποχή από τη διαδικασία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας υποστηρίζοντας ότι ο Ανέστης Παπαναστασίου παραμένει παράνομα στη φυλακή, αφού δεν ανανεώθηκε έγκαιρα το ένταλμα κράτησης του. Το Συμβούλιο Εφετών είναι το μόνο αρμόδιο να επιληφθεί τυχόν αντιρρήσεων του κατηγορουμένου, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    [04] Ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν και Νάμπλους

    21/8/2003 11:04:00 πμ

    Δύο επιδρομές στην Τζενίν και την Νάμπλους εξαπέλυσαν τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις, μετά την απόφαση που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ριζοσπαστικών Παλαιστινιακών οργανώσεων, σε περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταστείλει τη δράση τους, μετά την επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη, στην Ιερουσαλήμ που στοίχισε τη ζωή σε 20 άτομα. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι. Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί είχαν σκοτώσει δύο παλαιστίνιους αδελφούς ηλικίας 15 και 16 ετών και τραυμάτισαν άλλα τρία άτομα στη διάρκρια εισβολής του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τουλκάρεμ και στον προσφυγικό καταυλισμό της προκειμένου να συλλάβουν Παλαιστίνιους που καταζητούνται από το Ισραήλ.

    Τι ζητάει ο Αμπάς από τον Αραφάτ

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς σχεδιάζει να απευθύνει τελεσίγραφο στον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ να λάβει κατασταλτικά μέτρα εναντίον των ριζοσπαστικών οργανώσεων Χαμάς και ισλαμική Τζιχάντ.

    ''Ο Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) θα παρουσιάσει στον Αραφάτ και στην παλαιστινιακή διοίκηση τέσσερις όρους. Αν οι όροι αυτοί δεν εξασφαλίσουν την υποστήριξη του Αραφάτ, η κυβέρνηση θα παραιτηθεί'', δήλωσε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Τι ζητάει ο Αμπάς από τον Αραφάτ

    Ο Μαχμούντ Αμπάς ζητεί από τον Γιάσερ Αραφάτ και την κεντρική επιτροπή της Φατάχ να υποστηρίξουν με γραπτή δήλωση τη δράση της Παλαιστινιακής Αρχής εναντίον της Χαμάς και της Τζιχάντ.

    Επίσης, ο Αραφάτ θα πρέπει στη συνέχεια να υποστηρίξει τα μέτρα που ελήφθησαν για την εξάρθρωση των ένοπλων καθεμιάς από αυτές τις δύο οργανώσεις.

    Θα πρέπει να εγκρίνει τα άμεσα μέτρα εναντίον των δύο οργανώσεων, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση να απευθύνονται στα ΜΜΕ, το πάγωμα της χρηματοδότησής τους και την καταστολή των οργανώσεων που συνδέονται με αυτές.

    Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Αραφάτ να συγκεντρώσει όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις ασφάλειας υπό τη μοναδική αρχή του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Νωρίτερα, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν τις πρώτες πρωινές ώρες και αποχώρησαν πριν την αυγή, ενώ άλλες μονάδες πραγματοποιούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο κέντρο και τις δυτικές συνοικίες της Νάμπλους.

    Και οι δύο πόλεις θεωρούνται προπύργιο των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι.

    Στην Τζενίν, ένοπλοι Παλαιστίνιοι αντάλλαξαν πυρά με τους στρατιώτες, που εισέβαλαν στην πόλη με 15 θωρακισμένα οχήματα.

    Οι Ισραηλινοί είχαν σκοτώσει δύο Παλαιστίνιους αδελφούς ηλικίας 15 και 16 ετών και τραυμάτισαν άλλα τρία άτομα στη διάρκρια εισβολής του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τουλκάρεμ και στον προσφυγικό καταυλισμό της προκειμένου να συλλάβουν Παλαιστίνιους που καταζητούνται από το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν στη διάρκεια της νύχτας την κατοικία στη Χεβρώνα του παλαιστίνιου καμικάζι που εξαπέλυσε την επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, όπως επίσης και το σπίτι ενός παλαιστίνιου ακτιβιστή στην Τζενίν.

    Η ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου

    Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν σε συνάντηση που είχε με επιτελείς του στον τομέα της ασφάλειας, μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, αποφάσισε την ανάληψη δράσης κατά των παλαιστινιακών ριζοσπαστικών οργανώσεων αν δεν το πράξει άμεσα η παλαιστινιακή κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς.

    ''Αν η παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας,πραγματικά και σημαντικά μέτρα, δεν θα καταστεί δυνατό να προχωρήσουμε στον τομέα των διπλωματικών συζητήσεων'', αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ιερουσαλήμ.

    Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται τα μέτρα που θα ληφθούν από το Ισραήλ, αναμένεται πάντως να περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιδρομές για τη σύλληψη ή τη δολοφονία παλαιστίνιων ακτιβιστών.

    ''Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ανέφερε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ και η προώθηση της διπλωματικής διαδικασίας. Η ανάληψη δράσης από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στοχεύει στην προώθηση της διαδικασίας'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Διεθνής καταδίκη

    Τέλος σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβίωσης του Οδικού Χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή φαίνεται να βάζει ο νέος κύκλος αίματος που άρχισε το βράδυ της Τρίτης στην Ιερουσαλήμ.

    Οι ισλαμικές οργανώσεις "Τζιχάντ" και "Χαμάς" ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που έσπειρε το θάνατο σε 20 ανθρώπους και τραυματίστηκαν 130.

    Πολλά από τα θύματα ήταν μικρά παιδιά.

    Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε επαφή με τη Χαμάς και τη Τζιχάντ και έδωσε εντολή να συλληφθούν το συντομότερο τα μέλη των οργανώσεων.

    Τη νέα επίθεση αυτοκτονίας καταδίκασαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία

    Την ''αλληλεγγύη'' του και τη 'συμπόνια του γαλλικού λαού προς τον ισραηλινό λαό'' εξέφρασε με επιστολή του στον ισραηλινό πρωθυπουργό και ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, έκανε λόγο για τερατώδες και αδικαιολόγητο έγκλημα, σπεύδοντας ωστόσο να διαχωρίσει την τρομοκρατία από τις προσπάθειες της παλαιστινιακής αρχής να ανακτηθούν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

    "Η τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τον αγώνα για τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού'' είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η καλύτερη απάντηση στους τρομοκράτες είναι να συνεχισθεί ο διάλογος για την εφαρμογή του οδικού χάρτη.

    [05] Εξηγήσεις ζητά ο Σιράκ για τα θύματα του καύσωνα

    21/8/2003 10:30:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ ζήτησε από υπουργούς της κυβέρνησης να εξηγήσουν πώς πέθαναν τόσες χιλιάδες άνθρωποι στην διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα. Οι υπουργοί Υγείας, Εσωτερικών, Περιβαλλοντος, Γεωργίας και Βιομηχανίας θα πρέπει να παρουσιάσουν την Πέμπτη στον Γάλλο πρόεδρο αναλυτικά στοιχεία για το πως αντέδρασαν οι υπηρεσίες τους στον καύσωνα. Η παρέμβαση Σιράκ, κρίθηκε αναγκαία μετά την αποκάλυψη ότι οι θάνατοι από τον καύσωνα ξεπερνούν τον αριθμό που ανακοινώθηκε αρχικά. Σύμφωνα με τα γραφεία κηδειών, τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου σημειώθηκαν σε ολόκληρη την γαλλική επικράτεια τουλάχιστον 10.000 περισσότεροι θάνατοι από ό,τι προηγούμενες χρονιές. Στο μεταξύ, καταγγελίες υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για δραματική αύξηση των θανάτων εξ αιτίας του καύσωνα.

    Καταγγελίες υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης για δραματική αύξηση των θανάτων εξ' αιτίας του καύσωνα.

    Στην Ισπανία, η κυβέρνηση δέχεται τα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι πέθαναν από την ζέστη.

    Στην Πορτογαλία, την χώρα που επλήγη περισσότερο απ' όλες από τον καύσωνα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι περίπου 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα.

    Ο φετινός καύσωνας, που σάρωσε τη χώρα από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια στην ιστορία της Πορτογαλίας.

    Στην Ιταλία, ομάδα πίεσης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσεις επίσημη έρευνα για τους θανάτους που προκλήθηκαν από τον καύσωνα μετά την άρνηση του υπουργείου Υγείας να δημοσιοποιήσει στατιστικά στοιχεία.

    [06] Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τον θάνατο Κέλι

    21/8/2003 10:02:00 πμ

    Στην επιτροπή του δικαστή Μπράιαν Χάτον, που ερευνά τις αιτίες του θανάτου του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου του Βρετανικού υπουργείου Αμυνας, για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, κατέθεσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης Γκόντρικ Σμίθ. Η ιδέα να διαρρεύσει στον Τύπο η πληροφορία ότι ένας αξιωματούχος ομολόγησε πως είχε επαφή με το BBC, ήταν του διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Αλαστερ Κάμπελ, αποκάλυψε ο Σμίθ. "Έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση στις 7 Ιουλίου, επειδή διακατέχονταν από ανησυχία, εν όψει των ερωτήσεων βουλευτών στις οποίες θα απαντούσε την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ", είπε ο κ. Σμιθ. Στο μεταξύ, στην κατάθεσή του, ο διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ επέρριψε την ευθύνη για την αποκάλυψη του ονόματος του καθηγητή Κέλι στα μέσα ενημέρωσης, στον υπουργό Αμυνας, Τζεφ Χουν.

    Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ο Χουν

    O Αλαστερ Κάμπελ, διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, επέρριψε την ευθύνη για την αποκάλυψη του ονόματος του καθηγητή Κέλι στα μέσα ενημέρωσης, στον υπουργό Αμυνας, Τζεφ Χουν.

    Επικαλούμενη φίλους του υπουργού Αμυνας, η εφημερίδα The Guardian, αναφέρει πως, ο Τζεφ Χουν, είναι εξαιρετικά οργισμένος από την συμπεριφορά του Αλαστερ Κάμπελ και δηλώνει αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση έτσι ώστε να μη υπάρχει καμία απολύτως σκιά γύρω από τον ρόλο του στην υπόθεση.

    Όσον αφορά την αποκάλυψη ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Τόνι Μπλερ, Τζόναθαν Πάουελ, είχε εκφράσει μέσω εσωτερικού e-mail σοβαρότατες επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα επιχειρήματα του ντοσιέ στοιχειοθετούσαν αιτία πολέμου, ο Αλαστερ Κάμπελ είπε πως δεν έχουν σημασία σχολιασμοί ατόμων που δεν είχαν καμία σχέση με την εκπόνηση του ντοσιέ.

    Η εμφάνιση του Αλαστερ Κάμπελ στην έρευνα Χάτον, δεν πείθει τους επικριτές του "αρχιπροπαγανδιστή του Τόνι Μπλερ" ακόμα και μέσα στο Εργατικό Κόμμα.

    Η βουλευτής των Εργατικών, Αλις Μέον, λέει πως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση μεγιστοποίησε τα στοιχεία και ότι ο Αλαστερ Κάμπελ, θα τα παρουσίαζε, αφού αυτή είναι η δουλειά του.

    "Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αποπροσανατόλισε το Κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη για να περάσει έναν αστήριχτο και αδικαιολόγητο πόλεμο", δήλωσε η Αλις Μέον.

    Η θέση του Αντριου Γκίλιγκαν του συγγραφέα του ρεπορτάζ που προκάλεσε την αντιπαράθεση του BBC με την κυβέρνηση, επιβαρύνεται μετά την δημοσιοποίηση e-mail του προς μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου, με το οποίο υποδεικνύει ορισμένα ερωτήματα που θα έπρεπε να τεθούν στον δόκτορα Κέλι κατά την κατάθεση του στην Επιτροπή.

    Πηγή: ΒΒC Greek

    [07] Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Ιράν

    21/8/2003 9:55:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί το νότιο Ιράν. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι η δόνηση σημειώθηκε στις 07.02 (ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό της ήταν βορειοανατολικά της μικρής πόλης Μπαμ στην επαρχία Κερμάν. Mέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών δήλωσε ότι η περιοχή όπου έγινε ο σεισμός είναι αραιοκατοικημένη. Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στο Ιράν. Μάλιστα μόλις πριν ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2002, το χτύπημα του Εγκέλαδου κόστισε τις ζωές 229 κατοίκων των βορείων περιοχών της χώρας.

    [08] Λιβερία: Πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης ο Γκιούντ Μπρίαντ

    21/8/2003 8:26:00 πμ

    Ο επιχειρηματίας και μετριοπαθής πολιτικός Γκιουντ Μπρίαντ ανέλαβε την Πέμπτη, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβερίας χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι όλων των αντιμαχόμενων πλευρών στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη γειτονική Γκάνα. Ο Μπρίαντ θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του τον προσεχή Οκτώβριο από τον προσωρινό πρόεδρο της Λιβερίας, Μόζες Μπλάχ που διαδέχτηκε τον έκπτωτο πρώην ηγέτη Τσαρλς Τέιλορ.

    [09] Ταξιδιωτική οδηγία για την Υεμένη εξέδωσαν οι ΗΠΑ

    21/8/2003 9:56:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τετάρτη τους Αμερικανούς υπηκόους να μην ταξιδεύουν στην Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί στη χώρα αυτή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να αποφύγουν να μεταβούν στην Υεμένη αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο και όσους βρίσκονται ήδη εκεί να δώσουν τα στοιχεία τους στην αμερικανική πρεσβεία, στην πρωτεύουσα Σάναα.

    "Η απειλή για όλους τους Αμερικανούς πολίτες στην Υεμένη παραμένει έντονη επειδή η Αλ Κάιντα συνεχίζει τις προσπάθειες της να ανασυστήσει μια ενεργή βάση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθέσεις από εξτρεμιστές, άτομα ή ομάδες, εναντίον πολιτών, εγκαταστάσεων, επιχειρήσεων και άλλων συμφερόντων", αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία.

    Τον περασμένο Μάιο οι ΗΠΑ είχαν διατάξει να φύγουν από την Υεμένη όλοι οι μη απαραίτητοι υπάλληλοι και οι οικογένειες του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας επικαλούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

    [10] Ερευνα για το θάνατο του Ντάνα ζητά το Reuters

    20/8/2003 11:45:00 μμ

    Τη διεξαγωγή ενδελεχούς, αμερόληπτης και επισταμένης έρευνας για το θάνατο του εικονολήπτη του Reuters, Μάζεν Ντάνα, ζητά με επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, ο γενικός διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Τομ Γκλόσερ. Παράλληλα, καλεί τον αμερικανό υπουργό Αμυνας, να θέσει σε ισχύ νέες πρακτικές προκειμένου να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.

    [11] Νεκρός Αμερικανός στην πόλη Ντιουανίγια

    20/8/2003 11:54:00 μμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και ακόμα ένας τραυματίσθηκε κοντά στην πόλη Ντιουανίγια, 180 χλμ νότια της Βαγδάτης. Είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυρών με ομάδα ενόπλων. Και οι δυο στρατιώτες, ανήκαν στο 3ο Σώμα Υποστήριξης Διοίκησης (COSCOM) που λειτουργεί από το Κουβέιτ.

    [12] Μπιτς Βόλεϊ: Μετατίθεται ο πρώτος σημερινός αγώνας

    21/8/2003 9:47:00 πμ

    Η Οργανωτική Επιτροπή της Αθλητικής Διοργάνωσης αποφάσισε να μεταθέσει την ώρα έναρξης του αγώνα μεταξύ των ομάδων της Εσθονίας (Κristjans KAIS / Rivo VESIK) και της Ιαπωνίας (Koichi NISHIMURA / Kentaro ΑSAHI). Το ματς το οποίο επρόκειτο να αρχίσει στις 09.00 της Πέμπτης 21 Αυγούστου 2003 στο κεντρικό γήπεδο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπιτς Βόλεϊμπολ, θα διεξαχθεί στις 15:30 στο γήπεδο προθέρμανσης. Η αλλαγή του προγράμματος αποφασίσθηκε για απολύτως τεχνικούς λόγους, με σκοπό να δοκιμασθούν τα εναλλακτικά σενάρια διεξαγωγής αγώνων, σε περίπτωση που υπαγορευθεί αιφνίδια αλλαγή, λόγω εκτάκτου ανάγκης. Κατά συνέπεια, η αυλαία της τρίτης αγωνιστικής της προκριματικής φάσης θα ανοίξει στις 10.00 και όχι στις 09.00, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες ημέρες.

    Αποθεώθηκαν οι Ελληνες αθλητές από 1000 θεατές

    Αν και η ελληνική ομάδα έχασε το πρώτο σετ 21-16, πήρε το δεύτερο με 21-15 και επικράτησε 15-13 στο τάιμ μπρέικ, υπό τις επευφυμίες των περίπου 1.000 θεατών που παρακολούθησαν τους αγώνες.

    Ο Παύλος Μπελιγράτης και ο Θανάσης Μιχαλόπουλος μετά την επιτυχία επί των Βραζιλιάνων με 2-0 σετ, νίκησαν και στο δεύτερο αγώνα τους για τον 6ο όμιλο του Παγκόσμιου τσάλεντζερ.

    Το ελληνικό δίδυμο επικράτησε στο τάιμ μπρέικ των Τσέχων, Πάλινεκ και Σμρεκά με 2-1 σετ, 16-21, 21-15 και 15-13

    Με αυτή τη νίκη βρίσκονται πολύ κοντά στην πρόκριση στις "16" καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

    Κοντά στην πρόκριση στους "16" του FIBV Τσάλεντζερ που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊμπολ, βρίσκονται οι Γιώργος Γιάτσης, Ηλίας Ζολασταθιάδης.

    Μετά τη νίκη 2-1 την Τετάρτη επί των Ισραηλινών Σαμπράνοβιτς/Πετράεφ, το ελληνικό δίδυμο αντιμετωπίζει σήμερα τους Ιταλούς Γκάλι/Φενίλι και αν επικρατήσει θα εξασφαλίσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

    Νωρίτερα, τέσσερις ομάδες ζευγάρωσαν τις νίκες τους, και εξασφάλισαν την απ' ευθείας πρόκρισή τους στους "16" του τουρνουά Challenger, που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο του Φαλήρου.

    Μετά την ολοκλήρωση του προκριματικού γύρου, που εξελίσσεται σε έξι ομίλους, στην επόμενη φάση συνεχίζουν 16 ομάδες: οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο και οι τέσσερις καλύτερες μεταξύ των έξι ομάδων, που θα καταλάβουν την τρίτη θέση.

    Οι ομάδες, οι οποίες σημείωσαν την Τετάρτη τη δεύτερη νίκη τους είναι οι Ουκρανοί Μίκολα Μπάμπιτς/Ντμίτρο Χουντόλεϊ, οι Αυστριακοί Φλόριαν Γκος/Μπέρναρντ Στράους, οι Ιάπωνες Κοϊτσι Νισιμούρα/Κεντάρο Ασάχι και οι Ελβετοί Τίνο Σούετζ/Φίλιπ Ράινμαν.

    Αποτελέσματα - βαθμολογία 2ης αγωνιστικής

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής και οι βαθμολογίες:

    1ος όμιλος

    Σιέμπερουντ/Χόινταλεν (Νορβηγία)-Γκάλι/Φενίλι (Ιταλία) 2-0 (21-19, 21-11) Σαπράνοβιτς/Πετράεφ (Ισραήλ)-Γιάτσης/Ζολασταθιάδης (Ελλάς) 1-2 (21-15, 16-21, 12-15)

    Βαθμολογία Ν-Η

    Σιέμπερουντ/Χόινταλεν 2-0 Γιάτσης/Ζολασταθιάδης 1-1 Σαπράνοβιτς/Πετράεφ 1-1 Γκάλι/Φενίλι 0-2

    2ος όμιλος

    Καραχάλιος/Κωστακόπουλος (Ελλάς)-Μπάμπιτς/Χούντολεϊ (Ουκρανία) 1-2 (13-21, 21-16, 7-15) Κοτρίνο/Γκαρθία (Ισπανία)-Γκρίνμπεργκς/Σταλς (Λετονία) 1-2 (21-19, 18-21, 13-15)

    Βαθμολογία Ν-Η

    Μπάμπιτς/Χούντολεϊ 2-0 Κοτρίνο/Γκαρθία 1-1 Γκρίνμπεργκς/Σταλς 1-1 Καραχάλιος/Κωστακόπουλος 0-2

    3ος όμιλος

    Νισιμούρα/Ασάχι (Ιαπωνία)-Νεράτζης/Γιαννακάκος (Ελλάς) 2-0 (21-14, 24-22) Κάις/Βέσικ (Εσθονία)-Γκόρτσανιουκ/Μούρτζιος (Ελλάς) 2-0 (21-16, 21-8).

    4ος όμιλος

    Μάγκνουσον/Μπρίνγκμποργκ (Σουηδία)-Σουλτς/Ράινμαν (Ελβετία) 2-0 (22-20, 21-19) Σίλβα/Ξίστο (Αγκόλα)-Χιθ/Ρόμπερτς (ΗΠΑ) 0-2 (17-21, 16-21)

    Βαθμολογία Ν-Η

    Σβένσον/Γκίλμπερτσον 2-0 Χιθ/Ρόμπερτς 1-1 Σουλτς/Ράινμαν 1-1 Σίλβα/Ξίστο 0-2

    5ος όμιλος

    Γκος/Στράους (Αυστρία)-Αντελχοφ/Κούτσκε (Βέλγιο) 2-1 (21-18, 19-21, 15-9) Σβένσον/Γκίλμπερτσον (Σουηδία)-Μάρνικς Τ./Μάρνικς Κ. (Λετονία) 0-2 (14-21, 15-21)

    Βαθμολογία Ν-Η

    Γκος/Στράους (Αυστρία) 2-0 Αντελχοφ/Κούτσκε (Βέλγιο) 1-1 Μάρνικς Τ./Μάρνικς Κ. 1-1 Σβένσον/Γκίλμπερτσον 0-2

    6ος όμιλος

    Γκόρανσον Κ./Γκόρανσον Ε. (Νορβηγία)-Κλέπερ/Λουϊζάο (Βραζιλία) 2-0 (21-18, 21-15) Μιχαλόπουλος/Μπελιγράτης (Ελλάς)-Πάλινεκ/Σμρτσκα (Τσεχία) 2-1 (16-21, 21-15, 15-13)

    Βαθμολογία Ν-Η

    Μιχαλόπουλος/Μπελιγράτης 2-0 Πάλινεκ/Σμρτσκα 1-1 Γκόρανσον Κ./Γκόρανσον Ε. 1-1 Κλέπερ/Λουϊζάο 0-2

    [13] Αυστραλία: Θορπ - Φρίμαν πρεσβευτές του 2004

    21/8/2003 8:18:00 πμ

    O Παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση και χρυσός ολυμπιονίκης, Ίαν Θορπ και η χρυσή Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ, Κάθι Φρίμαν, θα είναι οι πρεσβευτές του τηλεοπτικού δικτύου "7" της Αυστραλίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο Αυστραλός ολυμπιονίκης μετέβη πρόσφατα στην Αθήνα μαζί με την επίσης Ολυμπιονίκη των 400 μέτρων, Κάθι Φρίμαν, για λογαριασμό του αυστραλιανού τηλεοπτικού καναλιού 7 το οποίο έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το δίκτυο "7" επειδή έχει και τα δικαιώματα των αγώνων έχει ήδη αρχίσει την διαφήμισή τους. Στο πλαίσιο της διαφημιστικής αυτής εκστρατείας σε ώρα μεγάλης ακροαματικότητας, το κανάλι πρόβαλε την εκπομπή ''The Great outdoors'' που ήταν μία εξαιρετική διαφημιστική εκστρατεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την πόλη των Αθηνών.

    O Θορπ δήλωσε μεταξύ άλλων ''ότι από τη στιγμή που επισκέφθηκα την Αθήνα αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Ο Θορπ και η Αυστραλή ιθαγενής αθλήτρια Φρίμαν φωτογραφήθηκαν στον Παρθενώνα, στη Σαντορίνη, στο Μοναστηράκι και στη Ζέα, όπου έγιναν οι Αγώνες κολυμβήσεως της εποχής.

    ''Δεν ήξερα ότι οι κολυμβητικοί Αγώνες έγιναν εδώ το 1896'', είπε ο Θορπ.

    'Θα πρέπει να ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες'', πρόσθεσε, ''καθώς έπρεπε να παλέψεις με τα κύματα και τον άσχημο καιρό''.

    [14] Ποδηλασία: Ρεκόρ κόσμου η Ρωσία στο Παγκόσμιο πίστας

    21/8/2003 11:38:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    "Εσπασαν" τα χρονόμετρα οι Ρώσοι στο ομαδικό πουρσουίτ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πίστας εφήβων - νεανίδων, που διεξάγεται στη Μόσχα. Οι Κονσταντίν Ντεμούρα, Νικολάι Τρουσόφ, Αντον Μίντλιν και Μίκαιλ Ιγκνατίεφ, σε αγώνα για τον α' γύρο του ομαδικού πουρσουίτ, κάλυψαν την απόσταση των τεσσάρων χιλιομέτρων σε 4:07.715 συντρίβοντας το ρεκόρ που κατείχε η Αυστραλία από τις 30 Δεκεμβρίου 1995 στην Αδελαϊδα με 4:10.103.

    Δεν τα κατάφεραν οι Έλληνες

    Μπορεί να μην κατάφεραν να διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο ή τουλάχιστον στην οκτάδα, όμως με μόλις 20 ημέρες προπόνησης στο ποδηλατοδρόμιο της Βουλγαρίας, η επίτευξη ενός νέου ατομικού ρεκόρ αποτελεί σίγουρα επιτυχία.

    Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Μαρίτσης και ο Δημήτρης Γεωργίου, οι οποίοι στο τελικό του χιλιομέτρου, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος πίστας εφήβων - νεανίδων, κατέκτησαν την 20η και 23η θέση με 1:08.063 και 1:08.667 αντίστοιχα, βελτιώνοντας τα ατομικά τους ρεκόρ.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Τσέχος Φιλίπ Ντίτζελ με 1:04.094, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Γάλλο Ντιντιέ Ενριέτε με 1:04.974 και στην τρίτη τον Γερμανό Ντομινίκ Χάρζειμ με 1:05.381.

    Στον τελικό του Σκρατς, ο Λευτέρης Νικολάου ήταν 18ος σε συνολικά 28 ποδηλάτες που πήραν μέρος.

    Η πρώτη θέση κατέληξε σε γαλλικά χέρια και συγκεκριμένα στον Σεμπαστιάν Ντεσπλανγκέ, ενώ στο δεύτερο και στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν αντίστοιχα οι Καμίλ Κουτζίνσκι (Πολωνία) και Ντάνιελ Τόρσεν (Αυστραλία).

    [15] Χρυσές οι Αμερικανίδες στο σύνθετο ομαδικό

    21/8/2003 11:33:00 πμ

    Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία τους στο σύνθετο ομαδικό γυναικών σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, πανηγυρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανίδες ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο ενόργανης γυμναστικής, που διεξάγεται στο Αναχέιμ της Καλιφόρνια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Ρουμανία και στην τρίτη την Αυστραλία.

    [16] Φρένο στην επέκταση του γηπέδου της ΑΕΚ βάζει το ΣτΕ

    21/8/2003 10:01:00 πμ

    Προσωρινή αναστολή των έργων για την κατασκευή και επέκταση του γηπέδου της ΑΕΚ και των χώρων πολλαπλών χρήσεων αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βάσει του σκεπτικού η δημόσια έκταση στην οποία επιτελούνται έργα αποτελεί προέκταση του άλσους.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί δύο μήνες μετά.

    [17] Αρση Βαρών Παίδων - Κορασίδων: Tρία μετάλλια κατέκτησε ο Ακριτίδης

    21/8/2003 9:28:00 πμ

    Τα πρώτα τρία μετάλλια πανηγύρισε η ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών Παίδων - Κορασίδων που διεξάγεται στο Ντόρτμουντ. Ο Αρτούρος Ακριτίδης πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στα 50 κιλά, κατακτώντας δύο ασημένια κι ένα χάλκινο, ενώ συνέτριψε όλα τα πανελλήνια ρεκόρ. Συγκεκριμένα ο 16χρονος αθλητής του Ηρακλή Καβάλας ήταν 3ος στο αρασέ με 85κ. και δεύτερος στο ζετέ και το σύνολο με 110 και 195 αντίστοιχα. Έτσι, κατέρριψε τα παλιά ρεκόρ στην κατηγορία Παίδων, που ανήκαν στον Παύλο Λαζαρίδη με 78 - 95,5 - 172,5 κιλά, από το 2001.

    [18] Τένις: Η Ελβετίδα Κασάνοβα αντίπαλος της Δανιηλίδου

    21/8/2003 9:01:00 πμ

    Η Ελβετίδα Μίριαμ Κασάνοβα θα είναι η αντίπαλος της Λένας Δανιηλίδου στον πρώτο γύρο του US Οπεν, που αρχίζει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και είναι το τελευταίο από τα τέσσερα ετήσια τουρνουά γκραν-σλαμ. Η 18χρονη τενίστρια είναι Νο86 στην παγκόσμια κατάταξη και πέρυσι, στην πρώτη εμφάνισή της στο τουρνουά, είχε αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο. Σημαντικότερες στιγμές της καρίερας της μέχρι τώρα είναι η κατάκτηση του τουρνουά των Βρυξελλών το 2002 και η πρόκριση στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον την ίδια χρονιά, οπότε είχε φτάσει ως το Νο54 της παγκόσμιας κατάταξης.

    [19] Καναδάς: Φόβοι για νέο ιό τύπου SARS

    21/8/2003 9:33:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μυστηριώδης ιός που φέρεται ότι έχει ομοιότητες με τον ιό της "άτυπης πνευμονίας", θεωρείται από τις αρχές του Καναδά υπεύθυνος για τον θάνατο έξι ατόμων στην επαρχία της Βρετανικής Κολούμπια τις τελευταίες εβδομάδες. Επιδημιολόγοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) έφτασαν στην περιοχή και θα συνεργαστούν με τις ιατρικές υπηρεσίες του Καναδά για την αντιμετώπιση του νέου ιού. Από τις πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις σε 150 άτομα που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, προκύπτει ότι ο ιός από τον οποίο προσεβλήθησαν φέρει γενετικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον ιό SARS. Τα περισσότερα κρούσματα δεν ήταν σοβαρά, όμως έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Ο Ντέιβιντ Πάτρικ, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών της Βρετανικής Κολούμπια είπε ότι η ασθένεια δεν εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο όπως η "άτυπη πνευμονία".

    "Θα μπορούσε όμως να προκληθεί από μια αποδυναμωμένη, μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού που προκαλεί το SARS".

    Η αξιωματούχος της ΠΟΕ, Κατρίν Λαιτμάγιερ, τόνισε ότι "είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα προκαταρκτικών εξετάσεων και ότι έχουμε "ακτινογραφήσει" μόνο ένα μικρό μέρος του γονιδιώματος του ιού".

    Ο ιός της άτυπης πνευμονίας πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα τον περασμένο χρόνο, προσέβαλε 8.000 ανθρώπους σε 32 χώρες και προκάλεσε τον θάνατο 800 εξ' αυτών.

    Πηγή: BBC Greek

    [20] Ρεκόρ 10χρονης Κινέζας κολυμβήτριας

    21/8/2003 9:03:00 πμ

    Ένα δεκάχρονο κορίτσι είναι ο νεαρότερος άνθρωπος που έχει ποτέ διασχίσει κολυμπώντας το μήκους 25 χιλιομέτρων κανάλι Τσουαντζού που βρίσκεται ανάμεσα στο Γκουαντόνγκ και στο νησί Χαϊνάν στη νότια Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα. Η Γουάνγκ Γιγιάν από το Πεκίνο παραβλέποντας τις αντιξοότητες, κατάφερε να διασχίσει το κανάλι μέσα σε δέκα μόνο ώρες. Το κατόρθωμα της έσπασε το ρεκόρ για το νεαρότερο κολυμβητή που διέσχισε ποτέ το κανάλι, ρεκόρ που προηγουμένως κατείχε ένα δεκατριάχρονο αγόρι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 August 2003 - 9:22:11 UTC