Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανατροπή βυτιοφόρου με προπάνιο στη Μάνδρα
  • [02] Eνοχλημένοι ''2004'' - Βενιζέλος από τις δηλώσεις Ραϊαν
  • [03] Πυροβόλησε το γείτονα του κι αυτοκτόνησε
  • [04] Ένας γλάρος ματαίωσε πτήση της Ο.Α.
  • [05] Προφυλακίστηκε ο απαγωγέας κτηνοτρόφου
  • [06] Νομοσχέδιο συνοριακών φυλάκων - ειδικών φρουρών
  • [07] Απήγαγε 15χρονη για να την παντρευτεί
  • [08] Πολεμικό υλικό βρέθηκε σε αποθήκη στη Θάσο
  • [09] Eξαρθρώθηκε κύκλωμα νοθείας καυσίμων
  • [10] Σύγκρουση ΙΧ με λεωφορείο ΚΤΕΛ-Ενας νεκρός
  • [11] Ρόδος: Εξετάζεται απόπειρα αποπλάνησης 11χρονης τουρίστριας
  • [12] Αρνείται τις κατηγορίες ο Θεολόγος Ψαραδέλλης
  • [13] ''Μάτωσε'' η ειρηνευτική διαδικασία
  • [14] Αρχισαν οι ασκήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων
  • [15] Κηδεύτηκε ο εικονολήπτης του Ρόιτερ στη Χεβρώνα
  • [16] Αποτροπιασμός για το πολύνεκρο χτύπημα
  • [17] Ενας νεκρός και δύο τραυματίες σε επίθεση στο Τικρίτ
  • [18] Ενδεικτικές τιμές μόνο σε νερά και αναψυκτικά
  • [19] Ανοιξαν πανιά στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας
  • [20] Μπιτς Βόλεϊ: Τέσσερις ομάδες ζευγάρωσαν τις νίκες
  • [21] Εν. γυμναστική: Στο πρώτο σκαλί του βάθρου η Κίνα
  • [22] Προσφυγή Λυμπερόπουλου κατά Παναθηναϊκού
  • [23] Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων ''Πρέσπες 2003''
  • [24] Κίνα: Το μυστικό της ομορφιάς... ψάχνουν ερευνητές

    [01] Ανατροπή βυτιοφόρου με προπάνιο στη Μάνδρα

    20/8/2003 7:12:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Βυτιοφόρο φορτωμένο με προπάνιο ανατράπηκε το απόγευμα στο 39ο χιλιόμετρο της Παλιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών, στο ύψος της Μάνδρας. Ο δρόμος παρέμεινε προσωρινά κλειστός για λόγους ασφαλείας και η κυκλοφορία διεξάγοταν από παρακαμπτήριους. Ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία, αφού πρώτα ειδικό όχημα της πυροσβεστικής κατάφερε να ανασηκώσει το βυτιοφόρο.

    Ο οδηγός του βυτιοφόρου έχασε, πιθανότατα λόγω υπερβολικής ταχύτητας, τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί και ο ίδιος να εγκλωβιστεί στην καμπίνα του βυτιοφόρου.

    Χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών προκειμένου να μπορέσει να απεγκλωβιστεί.

    Για την αποφυγή εκρήξεως οι πυροσβέστες έριξαν ειδικό χημικό, για να προκληθεί ψύξη στο φορτίο προπανίου.

    [02] Eνοχλημένοι ''2004'' - Βενιζέλος από τις δηλώσεις Ραϊαν

    20/8/2003 6:56:00 μμ

    Συνάντηση εργασίας είχαν το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρόεδρος του Αθήνας 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά. Τόσο η Γιάννα Αγγελοπούλου, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησαν με θετικά σχόλια για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, ενώ δεν έκρυψαν την ενόχληση τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πήτερ Ράϊαν, συμβούλου ασφαλείας του "ΑΘΗΝΑ 2004". Ο κ. Ράϊαν σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" είπε με νόημα πως τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα εν όψει 2004 δεν είναι τα ενδεδειγμένα.

    Απόλυτοι στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων

    Χθες Tρίτη, ο Πίτερ Ράιαν, έσπευσε να δηλώσει με τάσεις αυτοκριτικής ότι κάποιες φράσεις θα μπορούσε να τις είχε διατυπώσει αλλιώς στην συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα.

    Σήμερα, η πρόεδρος του "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου δεν έκρυψε την ενόχληση της. Αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι η χώρα μας έχει δώσει μοναδικά δείγματα γραφής στην προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. "Αλλά η προετοιμασία που γίνεται για την ασφάλεια δεν είναι μόνο για την εποχή των Αγώνων, είναι ουσιαστικά η προετοιμασία που κάνει χώρα για το μέλλον. Δεν υπάρχει χώρα μέχρι τώρα, μέσα στη γενική ανησυχία και την οικουμενική ανησυχία, που να έχει κάνει τέτοιο προγραμματισμό όπως η δική μας, που να έχει δώσει τόσα χρήματα για την υποδομή και για την προετοιμασία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ασφάλειας. Δεν υπάρχει χώρα που να έχει τόσους καλούς συμβούλους και τόσες καλές συνεργασίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα ασφάλειας", είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: "Εκτιμώ το γεγονός ότι ο Πίτερ Ραιαν προέβη σε διευκρινιστική και αυτοκριτική δήλωση και πιστεύω πως και τα ΜΜΕ θα κάνουν την κατάλληλη χρήση αυτού του γεγονότος".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η ηγεσία του ΑΘΗΝΑ 2004 όσο και κυβερνητικά στελέχη, είναι προβληματισμένοι από τις δηλώσεις του Πίτερ Ραιαν. Προς το παρόν όμως δε φαίνεται να τίθεται θέμα απομάκρυνσης του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [03] Πυροβόλησε το γείτονα του κι αυτοκτόνησε

    Πηγή: ΝΕΤ 20/8/2003 6:39:00 μμ

    Ενα πρωτοφανές αιματηρό επεισόδιο έγινε χθες το απόγευμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο 58χρονος Παναγιώτης Γκολφίνος ενοχλήθηκε από τη φασαρία που έκαναν τα παιδιά που έπαιζαν. Πήρε την καραμπίνα του και πυροβόλησε εξ επαφής το γείτονά του, Ανδρέα Θωμά, 40 χρόνων. Ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση του 40χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική μονάδα του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

    Επασχε από ψυχολογικά προβλήματα

    Παναγιώτης Γκολφίνας

    Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να πιστέψουν ακόμα την απίστευτη τραγωδία, που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους, με αφορμή ένα παιδικό παιχνίδι.

    Ολα άρχισαν λίγο μετά τις 8, το βράδυ της Τρίτης, στη συνοικία Αγία Αικατερίνη Ηρακλείου.

    Τα παιδιά του 40χρονου Ανδρέα Θωμά έπαιζαν ανέμελα και άκουγαν δυνατά μουσική.

    Ενοχλημένος ο γείτονας του Παναγιώτης Γκολφίνος βγήκε και τους έκανε παρατήρηση. Ο πατέρας τους βγήκε να τα υπερασπιστεί. Οι δύο άντρες λογομάχησαν έντονα. Ο 58χρονος μπήκε στο σπίτι του και επέστρεψε με μια καραμπίνα. Ο Παναγιώτης Γκολφίνος πυροβόλησε το γείτονα του με τον οποίο είχε πολύ καλές σχέσεις.

    Στη συνέχεια ο Γκολφίνος, συνταξιούχος του δήμου και πατέρας πέντε παιδιών, οχυρώθηκε στην ταράτσα του σπιτιού του και απειλούσε τους γείτονες. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Δεν τον πρόλαβαν όμως. Ο 58χρονος κατέβηκε στο ισόγειο άνοιξε την πόρτα και έβαλε τέλος στη ζωή του με το ίδιο όπλο, που λίγο νωρίτερα είχε πυροβολήσει το γείτονα του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης και αυτόχειρας είχε ψυχολογικά προβλήματα.

    Ο Ανδρέας Θωμάς σε κρίσιμη κατάσταση διακομίστηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κρανίο. Η κατάσταση του θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.

    [04] Ένας γλάρος ματαίωσε πτήση της Ο.Α.

    20/8/2003 4:44:00 μμ

    Ένας γλάρος που "εισέβαλε" στον κινητήρα αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, την ώρα της απογείωσης, ήταν η αιτία για τη ματαίωση της πτήσης 903 από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, που είχε ως προορισμό την Αθήνα. Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 7.55 π.μ. με 137 επιβάτες. Κατά την απογείωση, όμως, ο πιλότος αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με τον έναν κινητήρα του αεροπλάνου και ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση.

    Τέλος καλό-όλα καλά, αν και με απρόοπτα

    Ύστερα από έλεγχο του αεροσκάφους διαπιστώθηκε ότι στον κινητήρα του είχε "εισβάλει" ένας γλάρος, καθώς κατά την απογείωση το αεροπλάνο είχε "χτυπηθεί" από ένα σμήνος πουλιών.

    Οι επιβάτες της πτήσης προωθήθηκαν προς τον προορισμό τους με άλλες πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    [05] Προφυλακίστηκε ο απαγωγέας κτηνοτρόφου

    Πηγή: ΑΠΕ 20/8/2003 4:27:00 μμ

    Με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας Καβάλας προφυλακίζεται στην Κομοτηνή ο 42χρονος έμπορος κρεάτων Χρήστος Παξεβάνης που οργάνωσε και εκτέλεσε στις 14 Αυγούστου την ένοπλη απαγωγή, μαζί με συνεργού του, σε βάρος του 26χρονου κτηνοτρόφου Αθανασίου Μακέδου στα Λιμενάρια της Θάσου. Απολογούμενος είπε μεταξύ άλλων πως λόγοι οικονομικοί τον ώθησαν να προβεί στην πράξη του αυτή για την οποία μετανιώνει.

    Περιέγραψε με λεπτομέρειες το χρονικό της απαγωγής

    Και στην προανάκριση αλλά και στην τακτική ανάκριση παραδέχθηκε αβίαστα ότι αυτός ήταν ο ιθύνων νους της ένοπλης απαγωγής. Στην ανακρίτρια περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια όλο το χρονικό της απαγωγής για την οποία μάλιστα παραδέχθηκε πως προσχεδιάστηκε τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πριν την εκτέλεσή της.

    Στο μεταξύ η Αστυνομία της Καβάλας συνεχίζει τις αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Αλβανού εργάτη Βέρι Λούφι 23 χρόνων που ήταν συνεργός του Χρ. Παξεβάνη στην ένοπλη απαγωγή και έχουν χαθεί τα ίχνη του από το πρωί της περασμένης Πέμπτης.

    [06] Νομοσχέδιο συνοριακών φυλάκων - ειδικών φρουρών

    20/8/2003 3:03:00 μμ

    Ένταση δημιουργήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ''Ρύθμιση θεμάτων συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών και άλλες διατάξεις'', με αφορμή την ανάγνωση εκ μέρους του βουλευτή της Ν.Δ Πέτρου Μαντούβαλου, ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), στην οποία καταγγέλλεται η κυβέρνηση ότι ''μοναδικό σκοπό έχει να καταργήσει τη σημερινή ελληνική αστυνομία και στη θέση της να δημιουργήσει μια παραστυνομία των μέτρων της και των επιλογών της'' και επισημαίνει ότι ''ο πόλεμος αστυνομικών και των δυο νεοσύστατων παραστυνομιών τώρα αρχίζει''. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί των άρθρων κατά πλειοψηφία.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης χαρακτήρισε ''απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την ανακοίνωση, πρόκληση κατά της κυβέρνησης, της Βουλής και του δημοκρατικού πολιτεύματος'', τόνισε ότι ''η κυβέρνηση και η Βουλή δεν εκβιάζονται από κανένα συνδικαλιστικό όργανο'' και ζήτησε από τη Ν.Δ να πάρει θέση.

    Απαντώντας ο βουλευτής της Ν.Δ Τάσος Νεράντζης υποστήριξε ότι η ανακοίνωση δεν αφορά το κόμμα του, που ''δεν τρέχει πίσω από συνδικαλιστικές οργανώσεις'' και πρόσθεσε ότι ''ο πόλεμος εισήχθη από τις δικές σας ρυθμίσεις''.

    Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, με τις οποίες καθορίζονται πλέον οι αρμοδιότητες των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών.

    Ειδικότερα, αναφέρει για τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς ότι ''δύνανται να διατίθενται για εκτέλεση υπηρεσίας φρούρησης και μεταγωγής κρατουμένων και φρούρησης αστυνομικών υπηρεσιών και κρατητηρίων αυτών.

    Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών έχουν τις ίδιες εξουσίες, καθήκοντα και υποχρεώσεις με το αστυνομικό προσωπικό, πλην αυτών που αναφέρονται στην άσκηση των προανακριτικών καθηκόντων''.

    Όσον αφορά τις προσλήψεις ορίζεται ότι ''τα υποψήφια για πρόσληψη τέκνα του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δολοφονείται ή τραυματίζεται θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού, λαμβάνουν δέκα μονάδες επιπλέον των καθοριζομένων''.

    [07] Απήγαγε 15χρονη για να την παντρευτεί

    Πηγή: ΑΠΕ 20/8/2003 7:24:00 μμ

    Νεαρός από την Ξάνθη ''χτυπημένος'' από τα βέλη του έρωτα πήγε στο χωριό Δοκός της Ροδόπης και απήγαγε με τη θέλησή της την 15χρονη Σ.Χ. μαθήτρια που διαμένει μόνιμα με τους γονείς της στη Γερμανία και βρέθηκε στο Δοκό προκειμένου να επισκεφθεί συγγενικά της πρόσωπα. Οι δύο νέοι αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, αλλά οι γονείς της ανήλικης κατέθεσαν μήνυαση κατά του απαγωγέα και γρήγορα εντοπίστηκε το ζευγάρι. Ετσι έληξε άδοξα ένας πολύ πιθανός μελλοντικός γάμος. Πρόκειται για την 3η εκούσια απαγωγή, η οποία σημειώνεται το τελευταίο 20ήμερο στην περιοχή της Θράκης.

    [08] Πολεμικό υλικό βρέθηκε σε αποθήκη στη Θάσο

    Πηγή: ΑΠΕ 20/8/2003 7:22:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Πολεμικό υλικό απομεινάρι του Β' παγκοσμίου πολέμου εντόπισε σε αποθήκη παλιού σπιτιού στον Πρίνο της Θάσου ο Γιώργος Παστράς 55 χρόνων από την Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ενώ κατεδάφιζε την αποθήκη που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του πεθερού του, εντόπισε ένα αυτόματο πυροβόλο όπλο, πέντε γεμιστήρες, 140 φυσίγγια των 9 mm, τέσσερις χειροβομβίδες και άγνωστο αριθμό πυροκροτητών. Ενημέρωσε την Αστυνομία της περιοχής και αυτή με τη σειρά της το Στρατό και πήγε στον Πρίνο πυροτεχνουργός, ο οποίος παρέλαβε το πολεμικό υλικό για να το καταστρέψει. Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που εντοπίζονται σε παλιά σπίτια ή αποθήκες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπλα, φυσίγγια, χειροβομβίδες κλπ από ιδιώτες, τα οποία αποτελούν απομεινάρια είτε του Β' παγκοσμίου πολέμου είτε του εμφυλίου.

    [09] Eξαρθρώθηκε κύκλωμα νοθείας καυσίμων

    20/8/2003 6:43:00 μμ

    Μεγάλο κύκλωμα νοθείας καυσίμων στον Πειραιά εξάρθρωσε το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Μέσα σε ειδικές κρύπτες-αποθήκες, εντοπίστηκαν περίπου 80.000 λίτρα αποχρωματισμένου πετρελαίου ναυτιλίας, που οι επιτήδειοι το διοχέτευαν στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης. Οι αρμόδιοι του ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι το κύκλωμα αυτό είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε ολόκληρη την Αττική.

    Στο παράνομο εργαστήριο

    Στις αποθήκες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, επίσης, πέντε αντλίες κυκλοφορίας με ηλεκτρικό μοτέρ, ένα κομπρεσέρ και ένας μηχανισμός φίλτρων καθαρισμού καυσίμων με ηλεκτροκινητήρα.

    Στον ίδιο χώρο υπήρχαν και δεκάδες κενά πλαστικά δοχεία με χημικά υγρά και σάκοι με υδρασβέστιο υλικά που χρησιμοποιούνται στον αποχρωματισμό του πετρελαίου.

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι πίσω από αυτή την υπόθεση λειτουργεί το τελευταίο εξάμηνο κύκλωμα αδίστακτων προσώπων που επιδιώκουν να καρπωθούν τη διαφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης από το πετρέλαιο ναυτιλίας, σε βάρος του Δημοσίου.

    Η συνολική κατασχεθείσα ποσότητα των 77.000 λίτρων αποχρωματισμένου πετρελαίου, είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχει κατασχεθεί μέχρι σήμερα, ενώ η αποκαλυφθείσα παράνομη εγκατάσταση είναι η τέταρτη κατά σειρά που εντοπίζει το ΣΔΟΕ ΠΔ Αττικής από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [10] Σύγκρουση ΙΧ με λεωφορείο ΚΤΕΛ-Ενας νεκρός

    Πηγή: ΑΠΕ 20/8/2003 5:56:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Ενας 62χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του σε μετωπική σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου και λεωφορείου του ΚΤΕΛ νομού Πιερίας. Πρόκειται για τον Γεώργιο Κάλφα, ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο, ενώ σοβαρά τραυματισμένος ανασύρθηκε από το παραμορφωμένο ΙΧ και ο συνοδηγός Γεώργιος Δαμαλής 61χρόνων από το Λιβάδι Ελασσόνας. Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Ελασσόνας όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 62χρονος για άγνωστους λόγους βγήκε από την πορεία του εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από την Ελασσόνα για την Κατερίνη.

    Τραυματίστηκε και ένα ανήλικο παιδί

    Το λεωφορείο μετά τη σύγκρουση ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά ο οδηγός Κωνσταντίνος Μεταξιώτης 52 χρόνων και πέντε επιβάτες που επέβαιναν σε αυτό.

    Οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο παιδί μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αναχώρησαν για τον προορισμό τους.

    [11] Ρόδος: Εξετάζεται απόπειρα αποπλάνησης 11χρονης τουρίστριας

    20/8/2003 1:50:00 μμ

    Ενας 65χρονος ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος στο Φαληράκι της Ρόδου συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία της αποπλάνησης μιας 11χρονης Αγγλίδας. Εναντίον του υποβλήθηκε μήνυση εκ μέρους της μητέρας της ανήλικης χθες και ο κατηγορούμενος προσήχθη ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί. Αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι είναι θύμα εκβιασμού, ενώ σε τρεις αλλεπάλληλες καταθέσεις της η 11χρονη περιέγραψε πως την αποπλάνησε ο 65χρονος στο διαμέρισμά της. Με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ο 65χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές της Κω. Πάντως είναι γεγονός ότι έχουν περιοριστεί τα επεισόδια από την έξαλλη συμπεριφορά των τουριστών μετά την έντονη αστυνομική παρουσία στο Φαληράκι, ενώ τα τεκταινόμενα στην περιοχή απασχολούν ανελλιπώς τον βρετανικό Τύπο.

    ''Δεν χαρίζονται'' οι αστυνομικές αρχές σε κανέναν

    Στο νησί βρίσκονται πολλοί Αγγλοι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία που ''καταγράφουν'' κάθε βράδυ όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν στο Φαληράκι, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των νεαρών συμπατριωτών τους, οι οποίοι διασκεδάζουν άλλοτε με ξέφρενους ρυθμούς και άλλοτε με προκλητικό τρόπο.

    Υπάρχει άλλο ένα περιστατικό που σημειώθηκε χθες και αφορά μια 18χρονη Αγγλίδα που στις 2 τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο ανέβηκε σε ειδικη μπάρα και επεδείκνυε τα γυμνά στήθη της. Εκείνη την ώρα γινόταν στο μπαρ ''διαγωνισμός μπικίνι'', αλλά μπήκαν μέσα οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τη νεαρή Αγγλίδα με την κατηγορία της προσβολής της δημόσιας αιδούς. Προσήχθη στο αυτόφωρο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών μετατρεπόμενη προς 4,40 ευρώ την ημέρα, αλλά για να ασκήσει έφεση πρέπει να καταβάλει εγγύηση 2.500 ευρώ. Μέχρι τώρα η καταδικασθείσα Jemma Anne Ganning δεν έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για να αφεθεί ελεύθερη.

    Παράλληλα το δικαστήριο καταδίκασε και τον ιδιοκτήτη του μπαρ Κυριάκο Παπαθανασίου από την Κύπρο, σε φυλάκιση δύο μηνών, γιατί το κέντρο λειτουργούσε χωρίς άδεια.

    Κι ενώ οι δικαστικές αίθουσες ήταν γεμάτες Αγγλους δημοσιογράφους, φωτογράφους, και κάμεραμεν άγνωστος τηλεφώνησε για τοποθέτηση βόμβας και έτσι όλοι βγήκαν στους δρόμους μέχρις ότου η Αστυνομία κάνει τις απαραίτητες έρευνες σε όλους τους χώρους. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.

    [12] Αρνείται τις κατηγορίες ο Θεολόγος Ψαραδέλλης

    20/8/2003 6:28:00 μμ

    Με την απολογία του Θεολόγου Ψαραδέλλη συνεχίστηκε μετά από δεκαήμερη διακοπή λόγω θέρους η δίκη της υπόθεσης της 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στην απολογία του ο Θεολόγος Ψαραδέλλης αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε δυο ληστείες, το 1986 και το 1988, που αποδίδονται στη 17Ν, ενώ παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος σε μια ληστεία το 1983 με τον αποβιώσαντα Γιάννη Σκανδάλη, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για την έκδοση ενός πολιτικού βιβλίου, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει ότι επρόκειτο για ενέργεια της οργάνωσης. Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης αναφέρθηκε, εξάλλου, στην πολύχρονη πολιτική του δραστηριότητα, τόνισε στο δικαστήριο πως είναι τροτσκιστής και δεν υποστηρίζει τις απόψεις, αλλά και την πρακτική της 17Ν. Με την απολογία του Κώστα Καρατσώλη θα συνεχιστεί την Πέμπτη το πρωί η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ δεν αποκλείεται την Πέμπτη να απολογηθεί και ο Ηρακλής Κωστάρης.

    Επικαλείται ''σύγχυση των αρχών'' όσον αφορά τη συμμετοχή του σε ληστεία

    Η ληστεία, στην οποία παραδέχεται συμμετοχή του, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κατηγορούμενος έγινε σε χρόνο που ισχύει η παραγραφή του αδικήματος, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο αυτή έγινε το 1988.

    Όπως ανέφερε θυμάται πολύ καλά πως σ' εκείνη τη ληστεία δεν είχε γίνει χρήση όπλων και ότι ο ίδιος είχε βοηθήσει μια έγκυο γυναίκα.

    Ο Ψαραδέλλης απέδωσε την εμπλοκή του στη ληστεία του 1986 σε σύγχυση των αρχών, καθώς και σ' αυτήν υπήρχε μια έγκυος γυναίκα, ενώ για εκείνη του 1988 υποστήριξε πως το επίμαχο διάστημα βρισκόταν συνεχώς στο νοσοκομείο, καθώς η αδελφή του αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας.

    ''Στο πρόσωπό μου επιχειρείται συκοφάντηση της 4ης Διεθνούς''

    Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι στο πρόσωπό του επιχειρείται να χτυπηθεί και να συκοφαντηθεί το κίνημα της 4ης Διεθνούς, καθώς, όπως είπε, αυξάνεται διαρκώς η απήχησή του σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κατηγορούμενος θεωρεί, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, πως, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ιμπεριαλιστές βαφτίζουν τρομοκράτες όσους λένε απλώς αντιαμερικανικά συνθήματα με απώτερο στόχο να πνιγούν οι φωνές κατά του αταξιακού συστήματος, που επικρατεί με την παγκοσμιοποίηση.

    Για τον Παύλο Σερίφη, τον οποίο εμπλέκει κατά την προανακριτική απολογία του στη διπλή δολοφονία των Πέτρου και Σταμούλη -κατηγορία που έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 20ετίας- ο Ψαραδέλλης είπε πως δεν τον γνωρίζει και συμπλήρωσε ότι ''πρέπει να δέχθηκε μεγάλη πίεση για να τα πει αυτά''.

    Αναφερόμενος στη γνωριμία του με το Βασίλη Τζωρτζάτο, ο Ψαραδέλλης ανέφερε ότι συχνά έκανε συζητήσεις μαζί του και διαφωνούσαν κάθετα πολιτικά. Οπως τόνισε, ποτέ ο Τζωρτζάτος δεν του είχε κάνει λόγο για ένοπλο αγώνα.

    [13] ''Μάτωσε'' η ειρηνευτική διαδικασία

    20/8/2003 7:39:00 μμ

    Αλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της βίας που πνίγει την ειρηνευτική διαδικασία στην πολύπαθη Μέση Ανατολή προστέθηκε χθες με τη νέα αιματηρή βομβιστική επίθεση, που πραγματοποίησε Παλαιστίνιος καμικάζι. Στόχος του ένα λεωφορείο γεμάτο Εβραίους προσκυνητές, στη δυτική Ιερουσαλήμ. Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 130 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται περίπου 40 παιδιά, το μικρότερο μόλις 1,5 έτους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις Τζιχάντ και Χαμάς, με τις οποίες ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς σταμάτησε κάθε είδους διάλογο. Το Ισραήλ απάντησε με διακοπή των επαφών με την Παλαιστινιακή Αρχή και επέβαλε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

    Εμπλοκή στις κάθε είδους συνομιλίες

    Λίγες ώρες μετά το φρικτό συμβάν το Ισραήλ αποφάσισε την αναστολή των προγραμματισμένων συνομιλιών με τους Παλαιστινίους για θέματα ασφαλείας, καθώς και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από την Ιεριχώ και την Καλκίλια της Δυτικής Όχθης.

    Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβι Πάζνερ κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι ''δεν κάνει απολύτως τίποτα κατά της τρομοκρατίας''.

    Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ''παρέβη τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τον 'οδικό χάρτη' το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, καθώς αρνήθηκε ''να αφοπλίσει και να διαλύσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις''.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν πρότεινε, μάλιστα, την "εξάλειψη" του αρχηγείου του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας.

    "Καταδικάζω έντονα αυτήν τη φριχτή ενέργεια που δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και έδωσα οδηγίες στον υπουργό Ασφαλείας να ξεκινήσει έρευνα", ήταν η πρώτη αντίδραση από πλευράς του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς.

    "Λυπάμαι πραγματικά για τις οικογένειες των θυμάτων αυτού του οδυνηρού συμβάντος" πρόσθεσε ο Αμπάς και κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα.

    "Θα πρέπει να περιμένουμε, να κάνουμε υπομονή και θα δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις τους, όμως ελπίζω πως το Ισραήλ θα ενεργήσει συνετά επειδή τα αντίποινα δεν συμφέρουν την ειρηνευτική διαδικασία" τόνισε.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφόρησης Ναμπίλ Αμερ, τόνισε πως η χρονική συγκυρία της επίθεσης υπήρξε κρίσιμη, και πως διακυβεύει τις προσπάθειες όλων των πλευρών.

    Ταυτόχρονα η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε πως διακόπτει κάθε επαφή με τις παλαιστινιακές ριζοσπαστικές οργανώσεις.

    Παράλληλα δόθηκε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους μαχητές που ευθύνονται για τη επίθεση, ενώ ο Παλαιστίνιος υπουργός Ενημέρωσης Ναμπίλ Αμρ δήλωσε ότι ο Αμπάς θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει για τη λήψη μέτρων κατά των ισλαμιστών μαχητών που ανέλαβαν την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση.

    Και ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

    Εκδίκηση για το θάνατο στελεχών της Χαμάς...

    Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν η Παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, με τηλεφώνημα της σε λιβανικό τηλεοπτικό σταθμό και η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

    Σε βιντεοταινία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Χαμάς στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης εμφανίζεται ένας άνδρας που είπε ότι ονομάζεται Ραέντ Αμπντέλ-Χαμίντ Μασκ και ότι θα έκανε την επίθεση για να εκδικηθεί το θάνατο μελών της οργάνωσης.

    Στους νεκρούς της επίθεσης περιλαμβάνεται και ένα βρέφος 1,5 έτους που είχε τραυματιστεί σοβαρά και υπέκυψε στο νοσοκομείο Χαντάσα όπου είχε μεταφερθεί, παρά τις προσπάθειες των γιατρών για να το κρατήσουν στη ζωή.

    Ενα άλλο μωρό, ηλικίας μόλις ενός μηνός, βρέθηκε σώο και αβλαβές στα συντρίμμια του λεωφορείου. Η αστυνομία αναζητά ακόμη τους γονείς του.

    [14] Αρχισαν οι ασκήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

    20/8/2003 7:24:00 μμ

    Στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή όλων των σωμάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων άρχισε η Ρωσία στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού, στην Απω Ανατολή. Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος 70 πολεμικά σκάφη, 30 σκάφη ανεφοδιασμού, 70 μαχητικά και 70.000 στρατιώτες. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ασκήσεις δεν θα βάλουν σε κίνδυνο τις γειτονικές χώρες. Σε ξεχωριστές ασκήσεις θα πάρουν μέρος και πολεμικά σκάφη από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα καθώς και σκάφη της αμερικανικής ακτοφυλακής.

    [15] Κηδεύτηκε ο εικονολήπτης του Ρόιτερ στη Χεβρώνα

    20/8/2003 2:51:00 μμ

    Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την Τετάρτη στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης την κηδεία του Μάζεν Ντάνα, του 41χρονου εικονολήπτη του πρακτορείου Ρόιτερ, που σκοτώθηκε από Αμερικανικά πυρά στο Ιράκ. Η περιφορά του φέρετρου του Ντάνα, σκεπασμένο με την παλαιστινιακή σημαία, έγινε στους δρόμους της πόλης στην οποία έγινε γνωστό το όνομά του με τις συνεχείς μεταδόσεις του για τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των περίπου 500 εβραίων εποίκων και των περίπου 150.000 Παλαιστινίων που διαβιούν εκεί. Ο Ντάνα πυροβολήθηκε από ένα Αμερικανικό άρμα μάχης την ώρα που ο Παλαιστίνιος εικονολήπτης τραβούσε πλάνα κοντά σε φυλακή της Βαγδάτης, την Κυριακή. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη χαρακτήρισε την ενέργεια ''τραγικό γεγονός''.

    Ο Ντάνα είναι ο 18ος δημοσιογράφος που σκοτώνεται στο Ιράκ.

    Ο εικονολήπτης του Ρόιτερ ζούσε στην Βαγδάτη με την γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του.

    Στη κηδεία του παρευρέθηκαν συνάδελφοί του από το Λονδίνο, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, όπου την Τετάρτη επικρατεί μεγάλη ένταση μετά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην δυτική Ιερουσαλήμ.

    [16] Αποτροπιασμός για το πολύνεκρο χτύπημα

    20/8/2003 7:36:00 μμ

    Ειδεχθές έγκλημα αποτελεί για σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα η βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε χθες τη Βαγδάτη με στόχο τα γραφεία του ΟΗΕ. Ο αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 24, ενώ υπολογίζεται ότι άλλα 20 άτομα είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια, δεκάδες είναι οι τραυματίες και πολλοί οι αγνοούμενοι. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Ο γ.γ. του ΟΗΕ θέτει τις ΗΠΑ ενώπιον των ευθυνών τους. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων ενώ τονίζει ότι η επίθεση αποτελεί πλήγμα για το ρόλο του ΟΗΕ στην ανασυγκρότηση του Ιράκ. Αργότερα σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών.

    Η αρχή ενός αντιαμερικανικού ανταρτοπόλεμου;

    Από τη σφοδρή έκρηξη στο κτήριο που στέγαζε την αποστολή του ΟΗΕ στην Ιρακινή πρωτεύουσα, σκοτώθηκαν 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο. Περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν.

    Ηταν 4.30 μ.μ. της Τρίτης όταν έγινε η επίθεση στα γραφεία της αποστολής του Οργανισμού στη Βαγδάτη.

    Ολη τη νύχτα το έργο της διάσωσης βρισκόταν σε εξέλιξη, καθώς υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια του ξενοδοχείου Κανάλ, μεταξύ αυτών και υπάλληλοι του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ανώτερος πράκτορας του FBI στην Βαγδάτη δήλωσε ότι ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην βομβιστική επίθεση εναντίον του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών, υπαινισσόμενος ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τ. Μπους επανέλαβε σε μήνυμα του ότι πίσω από αυτήν την επίθεση κρύβονται τα υπολείμματα του καθεστώτος Σαντάμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που αρνήθηκε ένα πολιτικό ρόλο στα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ, καταδίκασε την προφανή επίθεση αυτοκτονίας και δήλωσε πως δεν θα ανασταλούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσει να ορθοποδήσει και πάλι το Ιράκ.

    Και ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, κατέθεσε με βεβαιότητα ότι τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα δίνουν το παρόν στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Παρόλο που καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης οι πολιτικοί αναλυτές μιλούν για οργανωμένη πια αντιαμερικανική αντίσταση, από Ισλαμιστές, Σιίτες και Σουνίτες φυλάρχους αλλά και Αραβες εθελοντές από το εξωτερικό. Αμερικανικές πηγές αποδίδουν την επίθεση σε καμικάζι της οργάνωσης Ανσάλ αλ Ισλάμ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για πρώην οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Οι δολιοφθορές στο δίκτυο υδροδότησης αλλά και στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ήταν σύμφωνα με ειδικούς η αρχή. . . ενός αντιαμερικανικού ανταρτοπόλεμου.

    Διεθνής καταδίκη

    Κατά το γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράκ είναι έργο μίας οργανωμένης εξέγερσης και δεν αποτελούν μεμονωμένες ενέργειες. Ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού ήταν σε διακοπές στη Φινλανδία από την περασμένη εβδομάδα με την Σουηδή σύζυγό του και επιστρέφει στα Ηνωμένα Εθνη μέσω Στοκχόλμης. ''Θα συνεχίσουμε το έργο μας. Θα επιμείνουμε, έχουμε έργο να κάνουμε. Δεν θα φοβηθούμε'', υπογράμμισε. Αργότερα σήμερα πρόκειται μάλιστα να υπάρξει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών. Περίπου στις 24.00 ώρα Ελλάδας ο Κ. Ανάν θα μιλήσει στον Τύπο.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συλλυπητήρια επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναφέρει: "Βαθύτατα συγκλονισμένος από την απεχθή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη , που προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος σας και διακεκριμένος διπλωμάτης Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλο, θα ήθελα να σας μεταφέρω τόσο προσωπικά, όσο και για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου σε εσάς και στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες τρομοκρατίας, εναντίον προσώπων που εργάζονταν για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ". Τα συλλυπητήρια τους προς τον γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασαν με τηλεγραφήματα τους όλοι οι Ελληνες πολιτικοί αρχηγοί.

    Τη βομβιστική επίθεση καταδίκασαν με δριμύτητα μεταξύ των αραβικών χωρών η Σαουδική Αραβία, το Κουβέϊτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Βραζιλία, πατρίδα του Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλλο, ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που σκοτώθηκε κατά τη χθεσινή επίθεση στη Βαγδάτη.

    Παράλληλα η γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας Ιρένε Χαν δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση αποτελεί ''μία ακόμη απόδειξη ότι οι άνθρωποι που υπηρετούν την ανθρωπότητα και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εύκολοι στόχοι σε ένα κόσμο όπου η εθνική ασφάλεια έχει υπερισχύσει της ανθρώπινης ασφάλειας''.

    Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τρία από τα έξι μέλη του προσωπικού που έχει στην Βαγδάτη μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ, μία ενέργεια η οποία μπορεί να καθυστερήσει τα σχέδια της ΕΕ για την χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

    Η Βρετανία θα επιδιώξει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την έκδοση απόφασης με την οποία θα παρέχεται μία ισχυρότερη εντολή των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ μετά την αιματηρή επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που σημειώθηκε χθες στην Βαγδάτη, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην πρόβλεψαν το κενό στο τομέα της ασφάλειας που δημιουργήθηκε μετά την αιφνιδιαστική κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Στο Κάιρο, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού που οδήγησε στον θάνατο τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ και τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική ενέργεια. Παράλληλα απευθύνει έκκληση προς τον ιρακινό λαό να μη μετέχει σε τέτοιες ενέργειες, επισημαίνοντας ότι αυτές ''δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ιρακινού λαού''.

    Από την πλευρά του ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ έκανε έκκληση προς τους διεθνείς ηγέτες να θέσουν τέρμα στο κύμα βίας, μία ημέρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις σε Βαγδάτη και Ιερουσαλήμ που προκάλεσαν το θάνατο σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους. Μιλώντας από τη θερινή κατοικία του κοντά στην Ρώμη ο Πάπας είπε ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη βία πρέπει να διερωτηθούν τώρα με ποιο τρόπο μπορεί να σταματήσει το κύμα βίας.

    Στο Παρίσι, η οργάνωση για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωση δηλώνει συγκλονισμένη από την χθεσινή επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.

    Στη Γενεύη ο προσωρινός Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μπερτράν Ραμσαράν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι βέβαιος πως οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ θα συνεχιστούν και κυρίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στο Ανόϊ η κυβέρνηση του Βιετνάμ σε ανακοίνωση δηλώνει σοκαρισμένη από την βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη και εκφράζει τα ''ειλικρινή συλλυπητήριά της'' προς τον Κόφι Ανάν και στις οικογένειες των θυμάτων και ιδιαίτερα στην οικογένεια του Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [17] Ενας νεκρός και δύο τραυματίες σε επίθεση στο Τικρίτ

    20/8/2003 2:03:00 μμ

    Ενοπλη επίθεση σημειώθηκε εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας στην πόλη Τικρίτ του κεντρικού Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργολάβος αμερικανικής εταιρείας και να τραυματιστούν δύο στρατιώτες, ανακοίνωσε αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ. Ο αξιωματικός δεν αναφέρθηκε στην εθνικότητα του νεκρού, αλλά διευκρίνισε ότι η φάλαγγα δέχθηκε επίθεση με αυτοπροωθούμενες οβίδες στο κέντρο της Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Συνολικά έχουν σκοτωθεί σε ανταρτικές επιθέσεις 61 Αμερικανοί στρατιώτες από την 1η Μαΐου, οπότε η Ουάσινγκτον κήρυξε επίσημα το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    [18] Ενδεικτικές τιμές μόνο σε νερά και αναψυκτικά

    20/8/2003 5:44:00 μμ

    Δεν θα διευρυνθεί το μέτρο της επιβολής ενδεικτικών τιμών σε άλλα είδη τροφίμων και ποτών πέραν των νερών και των αναψυκτικών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Aνάπτυξης Aκης Tσοχατζόπουλος μετά τη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των Bιομηχανιών Tροφίμων και των Eπιχειρήσεων Σούπερ Mάρκετ. O Υπουργός είπε ότι η διαμόρφωση των τιμών σε ορισμένα προϊόνταν (ανέφερε ενδεικτικά το ελαιόλαδο και το κρασί)απασχολούν τις υπηρεσίες του υπουργείου που θα ξεκινήσει έρευνα για τη σύγκριση των τιμών στην Eλλάδα με τα άλλα κράτη μέλη.

    Αυτοσυγκράτηση για αυξήσεις

    ''Σκοπός μας είναι η διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού στην αγορά και προετοιμάζουμε θεσμικές παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο. Eτσι η αυστηρή εποπτεία της αγοράς με ελέγχους και ο διάλογος με τους εκπροσώπους της αγοράς είναι δύο από τις παραμέτρους για να επιτύχουμε τους στόχους μας" τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Σχετικά με τις ενδεικτικές τιμές ο πρόεδρος του Συνδέσμου Bιομηχανιών Τροφίμων Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Eπιχειρήσεων Σούπερ Mαρκετ Παντελής Παντελιάδης τόνισαν ότι η εφαρμογή του μέτρου οδηγεί σε αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Δηλαδή οδηγούν σε στρεβλώσεις και αυξήσεις.

    Mε την άποψη συμφωνεί και το INKA.

    O Υπουργός συμφώνησε και επισήμανε ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση όταν υπάρχουν στρεβλώσεις, αλλά άμεσα δεν υπάρχει πρόθεση επιβολής ενδεικτικών τιμών σε άλλα προϊόντα εκτός από τα νερά και τα αναψυκτικά που ήδη εφαρμόζεται το μέτρο.

    O Ακης Τσοχατζόπουλος ζήτησε αυτοσυγκράτηση στην περίπτωση της επιβολής αυξήσεων.

    Από την πλευρά του ο κ. Πεντελιάδης ανέφερε ότι τα σούπερ μάρκετ θα προχωρήσουν σε προσφορές για την προσέλκυση πελατών από Σεπτέμβριο.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι η βιομηχανία τροφίμων αυξάνει τα τελευταία χρόνια τις τιμές χονδρικής των προϊόντων της κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, κατά μέσο όρο.

    Eπίσης σε ό,τι αφορά στο ύψος των αυξήσεων στα σχολικά υπήρξε δέσμευση για συγκράτηση των τιμών.

    Στο μεταξύ ο Υπουργός τόνισε ότι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔEH θα εγκριθεί το Σεπτέμβριο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [19] Ανοιξαν πανιά στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας

    20/8/2003 6:06:00 μμ

    Εντυπωσιασμένοι από το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κoσμά, αλλά και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν οι αθλητές που άνοιξαν πανιά την Τετάρτη το μεσημέρι στην Αθλητική Διοργάνωση της Ιστιοπλοΐας, κλείνοντας τον κύκλο των Αθλητικών Διοργανώσεων του Αυγούστου. Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ιστιοδρομιών στην κλάση των Μιστράλ, ο Νίκος Κακλαμανάκης βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης με 13 βαθμούς ποινής. Κερδίζοντας τη πρώτη ιστιοδρομία αλλά τερματίζοντας 18ος στη 2η, ο Αιμίλιος Παπαθανασίου βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης (19 βαθμοί ποινής), μετά την ολοκλήρωση της 1ης ημέρας στην "Αθήνα 2003 Regatta". Μετά την ολοκλήρωση και της 2ης ιστιοδρομίας (1η ημέρα) στην κλάση των 470 των ανδρών, για την "Αθήνα 2003 Regatta", το ελληνικό πλήρωμα που συγκροτούν οι Κοσματόπουλος και Τριγκώνης βρίσκεται στη 15η θέση της κατάταξης με 32 βαθμούς ποινής.

    Αποτελέσματα

    470 ανδρών

    Ύστερα από την ολοκλήρωση και της 2ης ιστιοδρομίας (1η ημέρα) στην κλάση των 470 των ανδρών, το ελληνικό πλήρωμα που συγκροτούν οι Κοσματόπουλος και Τριγκώνης βρίσκεται στη 15η θέση της κατάταξης με 32 βαθμούς ποινής.

    Οι Έλληνες ιστιοπλόοι κατετάγησαν αντιστοίχως 31οι και 1οι μετά τις πρώτες δύο ιστιοδρομίες.

    Οι τρεις πρώτοι:

    Μαρίνιο-Νούνιες (Πορτογαλία) 5 βαθμοί ποινής Κγιάεργκααρντ-Μέλερ (Δανία) 11 Κλίγκερ-Γκαλ (Ισραήλ) 11

    Εξαιτίας του πολύ δυνατού ανέμου, δεν πραγματοποιήθηκε η ιστιοδρομία στα Μιστράλ των γυναικών.

    Yngling

    Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δύο ιστιοδρομιών στην κλάση Yngling γυναικών, το ελληνικό πλήρωμα που αποτελούν οι Γιακουμίδου, Δημητρακοπούλου και Μαντζαράκη, βρίσκεται στην 8η θέση με 14 βαθμούς ποινής, αφού και στις δύο κούρσες οι Ελληνίδες ήταν έβδομες.

    Οι τρεις πρώτες:

    Ταράν-Ματεβούσεβα-Καλίνινα (Ουκρανία) 3 βαθμούς ποινή Σουίτ-Τατς-Πιούρντι (ΗΠΑ) 4 Τάις-Μπες-Ντε Γιονγκ (Ολλανδία) 12

    Φινν

    Κερδίζοντας τη πρώτη ιστιοδρομία αλλά τερματίζοντας 18ος στη 2η, ο Αιμίλιος Παπαθανασίου βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης (19 βαθμοί ποινής) μετά την ολοκλήρωση της 1ης ημέρας.

    Οι τρεις πρώτοι:

    Αντακάν (Τουρκία) 5 βαθμοί ποινής Τρούιλο (Ισπανία) 8 Αϊνσλι (Βρετανία) 8

    Μιστράλ

    Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ιστιοδρομιών στην κλάση των Μιστράλ, ο Νίκος Κακλαμανάκης βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης με 13 βαθμούς ποινής.

    Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης τερμάτισε 8ος στην πρώτη κούρσα και 5ος στη δεύτερη.

    Μια θέση πάνω από τον Έλληνα αθλητή βρίσκεται ο Κύπριος Ανδρέας Καριόλου (3ος και 8ος αντίστοιχα, με 11 βαθμούς ποινής).

    Οι τρεις πρώτοι:

    Φαν Ντάικ (Ολλανδία) 4 β. π. Τόμπιν (Νέα Ζηλανδία) 7 Σάντος (Βραζιλία) 8

    Η ελληνική συμμετοχή

    Από ελληνικής πλευράς παίρνουν μέρος:

    Ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης (Ιστιοσανίδες Mistral) οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά (470) οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης (470) η Αθηνά Φρέι (Mistral) ο Αιμίλιος Παπαθανασίου (Finn) η Βιργινία Κραβαριώτη (Europe) ο Αντώνης Μανωλάκης (Laser) οι Δημήτρης Θεοδωράκης και Αντώνης Μπουγιούρης (Tornado) οι Λεωνίδας Πελεκανάκης και Γιώργος Κοντογούρης (Star) οι Θανάσης Παχούμας και Βασίλης Πορτοσάλτε (49er) και οι Κατερίνα Γιακουμίδου, Ευτυχία Μαντζαράκη, Ελένη Δημητρακοπούλου (Yngling).

    Η εκκίνηση των ιστιοδρομιών θα δίνεται στις 13.00 και καθημερινά θα διεξάγονται δύο ιστιοδρομίες στις κατηγορίες Mistral, 470, Finn, Laser, Star και Yngling (συνολικά 11 κούρσες σε κάθε μια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες) και τρεις στην κατηγορία 49er, στην οποία το σύνολο των ιστιοδρομιών είναι 16.

    Το πιο σύγχρονο και οργανωμένο Κέντρο Ιστιοπλοΐας

    Η προετοιμασία ενόψει της εκκίνησης ολοκληρώθηκε την Δευτέρα, καθώς μετά την καταμέτρηση των σκαφών ακολούθησαν οι δοκιμαστικές ιστιοδρομίες, ενώ την Πέμπτη ανοίγει η αυλαία του επίσημου αγωνιστικού προγράμματος της "Regatta Αθήνα 2003".

    Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά, έχουν αποσπάσει τα κολακευτικά σχόλια των αθλητών, προπονητών, συνοδών και παραγόντων, που συμμετέχουν στην Αθλητική Διοργάνωση.

    Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει το πιο σύγχρονο και καλά οργανωμένο Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον κόσμο, στο οποίο από την Τρίτη 19 Αυγούστου έως και τις 28 Αυγούστου θα κτυπά η καρδιά της Παγκόσμιας ιστιοπλοϊκής κοινότητας και βέβαια των φίλων του αθλήματος.

    Οι εγκαταστάσεις και η διοργάνωση απέσπασαν τα εγκωμιαστικά σχόλια κορυφαίων ιστιοπλόων, όπως ο περίφημος Βρετανός Μπεν Εϊνσλι (χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ και ασημένιος στην Ατλάντα στα Finn), ο Αργεντινός Χούλιο Αλμπέρτο Λαμπαντέιρα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία (54 ετών) συμμετέχων στους αγώνες και η Ιταλίδα Αλεσάντρα Σενσίνι (χρυσή Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ και χάλκινη στην Ατλάντα στα Μιστράλ).

    Δηλώσεις

    "Η εγκατάσταση έχει προχωρήσει αρκετά, είναι πολύ εντυπωσιακή. Πληροί τις προϋποθέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είναι τέλεια θα λέγαμε! Το μόνο πρόβλημα είναι οι αποστάσεις καθώς η εγκατάσταση είναι τεράστια. Η διαδρομή είναι πρόκληση, είτε όταν φυσάει από τον Βορρά, γιατί οι βόρειοι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς, είτε όταν δεν έχει πολύ αέρα, γιατί κάνει πολύ ζέστη γεγονός που δυσκολεύει ειδικά τους Βόρειο-ευρωπαίους. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός γιατί αν θέλεις να πετύχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να βρίσκεσαι εδώ φέτος. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στην κατηγορία μου, τα Finn, αλλά αυτό φαντάζομαι και για τις άλλες κατηγορίες", είπε ο Μπεν Εϊνσλι.

    Από την πλευρά της η Αλεσάντρα Σενσίνι, αναφέρθηκε στις διαφορές που είχε πέρυσι η εγκατάσταση.

    "Η εγκατάσταση είναι διαφορετική από πέρυσι. Η προβλήτα είναι το διπλάσιο μέγεθος. Όλα είναι καλά, τα πάντα προετοιμάζονται και δοκιμάζονται ώστε του χρόνου να είναι τέλεια. Το μόνο πρόβλημα είναι η ζέστη που υπάρχει στην Ελλάδα. Στην χθεσινή προπόνηση είχε πολύ δυνατό αέρα και πολύ καλές συνθήκες στο νερό. Θα δούμε σήμερα τι μας επιφυλάσσει η θάλασσα!".

    Ο Χούλιο Αλμπέρτο Λαμπαντέιρα δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος τόσο από τις εγκαταστάσεις όσο και από το δοκιμαστική διοργάνωση.

    Κώστας Τριγκώνης (470 M):

    "Η εγκατάσταση δείχνει πολύ καλή. Υπάρχουν βέβαια ακόμα κάποια μικροπροβλήματα, όπως για παράδειγμα δεν έχει προβλεφθεί πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις των αθλητών. Επίσης, χρειάζονται δέντρα, τέντες και γενικά αρκετά πράσινο. Δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα με την οργάνωση, το προσωπικό είναι πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό και υπάρχει πολλή οργάνωση. Ο ανταγωνισμός είναι υψηλός. Όλες οι Ολυμπιακές ομάδες είναι εδώ".

    Βασίλης Πορτοσάλτε (49er):

    "Πολύ καλή η εγκατάσταση, καλύτερη από αυτή της Βαρκελώνης και της Ατλάντα. Πολύ μεγάλη, όμως χρειάζεται λίγο πράσινο. Έχουμε κάνει καλή προετοιμασία, αρκετή δουλειά. Το αποτέλεσμα θα δείξει. Είναι ένας δοκιμαστικός αγώνας και είναι μια δυνατή προπόνηση για το Παγκόσμιο στην Ισπανία".

    Αντώνης Μανωλάκης (Laser):

    "Είναι πολύ καλή η εγκατάσταση, αν και είναι η πρώτη μου εμπειρία σε προ-Ολυμπιακή διοργάνωση. Ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ καλός, αρκετά υψηλός μπορούμε να πούμε. Εχουν έρθει όλοι οι αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Ικανοποίηση Βενιζέλου-Αγγελοπούλου για τις εγκαταστάσεις

    Το πρωί της Τετάρτης, η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν στο ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά. Ηταν μια συνάντηση εργασίας με το βλέμμα στραμμένο στην συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στις 26 Αυγούστου.

    Στον Αγιο Κοσμά άρχισε η τελευταία δοκιμαστική αθλητική διοργάνωση του φετινού καλοκαιριού, αυτή της ιστιοπλοΐας.

    Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά έχουν κλέψει την παράσταση. Το κέντρο ιστιοπλοΐας έχει έκταση, περισσότερα 1.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει ήδη αποσπάσει κολακευτικά σχόλια αθλητών και παραγόντων.

    Στην αθλητική διοργάνωση της ιστιοπλοΐας παίρνουν μέρος 410 αθλητές και αθλήτριες από 43 χώρες

    [20] Μπιτς Βόλεϊ: Τέσσερις ομάδες ζευγάρωσαν τις νίκες

    20/8/2003 3:40:00 μμ

    Τέσσερις ομάδες ζευγάρωσαν τις νίκες τους, κατά τη πρωινή περίοδο της Δοκιμαστικής Διοργάνωσης του Μπιτς Βόλεϊ και ουσιαστικά εξασφάλισαν την απ' ευθείας πρόκρισή τους στον Γύρο των "16" του τουρνουά Challenger, που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο του Φαλήρου. Μετά την ολοκλήρωση του προκριματικού γύρου, που εξελίσσεται σε έξι ομίλους, στην επόμενη φάση συνεχίζουν 16 ομάδες: οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο και οι τέσσερις καλύτερες μεταξύ των έξι ομάδων, που θα καταλάβουν την τρίτη θέση. Οι ομάδες, οι οποίες σημείωσαν την Τετάρτη τη δεύτερη νίκη τους είναι οι Ουκρανοί Μίκολα Μπάμπιτς/Ντμίτρο Χουντόλεϊ, οι Αυστριακοί Φλόριαν Γκος/Μπέρναρντ Στράους, οι Ιάπωνες Κοϊτσι Νισιμούρα/Κεντάρο Ασάχι και οι Ελβετοί Τίνο Σούετζ/Φίλιπ Ράινμαν. Τη δεύτερη ήττα τους γνώρισαν και τα δύο ελληνικά "δίδυμα", που αγωνίσθηκαν το πρωί, οι Σπύρος Καραχάλιος/Νίκος Κωστακόπουλος και οι Δημήτρης Νεράτζης/Νίκος Γιαννακάκος.

    Τα αξιοσημείωτα της πρώτης περιόδου:

    Ο αγώνας Φλόριαν Γκος/Μπέρναρντ Στράους (Αυστρία)Ρον Αντελχοφ/Γουάρντ Κούκε (Βέλγιο) διήρκεσε 59 λεπτά, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ για τα μέχρι στιγμής δεδομένα της δοκιμαστικής διοργάνωσης. Το ματς ανέδειξε νικητές τους Αυστριακούς με σκορ 2-1. Το σκορ 24-22 (46 πόντοι)στο δεύτερο σετ του αγώνα Κοϊτσι Νισιμούρα/Κεντάρο Ασάχι (Ιαπωνία) -Δημήτρης Νεράτζης/Νίκος Γιαννακάκος αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο άθροισμα πόντων μεταξύ των 16 αναμετρήσεων, που έχουν διεξαχθεί ως τώρα, έναντι των 48 πόντων (25-23) στο χθεσινό ματς Μίκολα Μπάμπιτς/Ντμίτρο Χουντόλεϊ - Γιάνις Γκρίνμπεργκς/Αούστρις Σταλς. Η αναμέτρηση Τίνο Σούετζ/Φίλιπ Ράινμαν (Ελβετία) - Ματίας Μάγνουσον/Χάνες Μπρίνκμποργκ (Σουηδία) κρίθηκε μεν στα δύο σετ, ωστόσο η συνολική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν η ελάχιστη δυνατή δηλαδή μόλις τέσσερις πόντοι. Σε ατομικό επίπεδο εξακολουθεί να διαπρέπει και να διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης ο Ουκρανός Μίκολα Μπάμπιτς, ο οποίος προηγείται στις επιτυχημένες επιθέσεις (60) και στα μπλοκ (10).

    Τα αποτελέσματα της πρωϊνής περιόδου

    Τα αποτελέσματα της σημερινής πρωινής περιόδου έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα σκορ των σετ):

    Αγώνας Νο 13

    Σπύρος Καραχάλιος/Νίκος Κωστακόπουλος (Ελλάδα)-Μίκολα Μπάμπιτς/Ντμίτρο Χουντόλεϊ (Ουκρανία) 1-2 (13-21, 21-16, 7-15). Aγώνας Νο 14

    Φλόριαν Γκος/Μπέρναρντ Στράους (Αυστρία)Ρον Αντελχοφ/Γουάρντ Κούκε (Βέλγιο) 2-1 (21-18, 19-21, 15-9). Αγώνας Νο 15

    Κοϊτσι Νισιμούρα/Κεντάρο Ασάχι (Ιαπωνία)Δημήτρης Νεράτζης/Νίκος Γιαννακάκος (Ελλάδα) 2-0 (21-14, 24-22). Αγώνας Νο 16

    Τίνο Σούετζ/Φίλιπ Ράινμαν (Ελβετία)Ματίας Μάγνουσον/Χάνες Μπρίνκμποργκ (Σουηδία) 0-2 (20-22, 19-21)

    Πρόγραμμα αγώνων 2η - 3η περίοδο

    Το πρόγραμμα των υπόλοιπων σημερινών αγώνων του τουρνουά (2η και 3η περίοδος):

    14.30: Hoidalen / Kjemperud (ΝΟΡΒΗΓΙΑ) - Galli / Fenili (ITAΛΙΑ) 15.30: Silva / Xisto (ΑΝΓΚΟΛΑ) - Heath / Roberts (ΗΠΑ) 16.30: Svensson / Gibertsson (ΣΟΥΗΔΙΑ) - K. Marnics / T. Marnics (ΛΕΤΟΝΙΑ) 17.30: Κ. Goransson / E. Goransson (ΝΟΡΒΗΓΙΑ) - Κlepper/ Correa (ΒΡΑΖΙΛΙΑ) 20.00: Μichalopoulos / Beligratis (EΛΛΑΔΑ) - Palinek / Smrcka (ΤΣΕΧΙΑ) 21.00: Shapranovich / Petraev (IΣΡΑΗΛ) - Giatsis / Zolastathiadis (ΕΛΛΑΔΑ) 22.00: Cotrino / Garcia (ΙΣΠΑΝΙΑ) - Grinbergs / Stals (ΛΕΤΟΝΙΑ) 23.00: Κais / Vesik (ΕΣΘΟΝΙΑ) - Μοurtzios / Gortsianouk (ΕΛΛΑΔΑ)

    [21] Εν. γυμναστική: Στο πρώτο σκαλί του βάθρου η Κίνα

    20/8/2003 4:08:00 μμ

    Η Κίνα επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κατέκτησε για έκτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο στους άνδρες, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, που διεξάγεται στο Αναχέιμ των ΗΠΑ. Οι Κινέζοι ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου με 171.996 βαθμούς και ακολούθησαν οι ΗΠΑ (171.121β) και η Ιαπωνία (170.708β). Οι Κινέζοι, που είχαν κατακτήσει και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, ήταν πρώτοι και στις διοργανώσεις του 1983, 1994, 1995, 1997 και του 1999.

    Η τελική κατάταξη:

    Κίνα 171,996 βαθμοί ΗΠΑ 171,121 Ιαπωνία 170,708 Ρωσία 168,771 Ρουμανία 167,909 Ν. Κορέα 166,283 Γαλλία 165,546 Ουκρανία 165,108

    [22] Προσφυγή Λυμπερόπουλου κατά Παναθηναϊκού

    20/8/2003 4:03:00 μμ

    Προσφυγή σε βάρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κατέθεσε την Τετάρτη, ο Νίκος Λυμπερόπουλος, βάση της οποίας ζητά από τους πράσινους" να του καταβάλουν το ποσό των 530.000 ευρώ. Σύμφωνα με την προσφυγή που κατέθεσε ο παίκτης, στις 28 Φεβρουαρίου προβλεπόταν να εισπράξει την τελευταία δόση από το συμβόλαιο που είχε με τον Παναθηναϊκό. Όμως, αντ' αυτού, εισέπραξε ως έναντι το ποσό των 60.000 ευρώ και μέχρι σήμερα, δεν έχει εξοφληθεί η οφειλή. Έτσι, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά κατά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θέλοντας να διασφαλίσει τα χρήματα του.

    Ο παίκτης δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για την κίνηση αυτή, ενώ από την πλευρά του Παναθηναϊκού εκφραζόταν η σιγουριά πως πολύ σύντομα θα λυθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την ομάδα.

    Απομένει η ημερομηνία της εκδίκασης της υπόθεσης, που θα οριστεί από την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ, για να λυθεί το θέμα.

    [23] Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων ''Πρέσπες 2003''

    20/8/2003 5:40:00 μμ

    Με τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου, στις 22 Αυγούστου, στον Αγιο Αχίλλειο, θα ανοίξει η αυλαία των εκδηλώσεων "Πρέσπες 2003". Ενενήντα πέντε συντελεστές συμμετέχουν στη συναυλία που θα ξεδιπλώσει τα μαγικά ηχοχρώματα της διάσημης Ελληνίδας συνθέτριας που έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις και διθυραμβικές κριτικές, ενώ έχει ήδη στο ενεργητικό της πέντε δισκογραφικές εκδόσεις με την γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM και με παραγωγό τον Μάνφρεντ Έιχερ. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν η Μαρία Φαραντούρη και η Δήμητρα Γαλάνη, η Ορχήστρα Πατρών πλαισιωμένη από δέκα διακεκριμένους σολίστ, με επικεφαλής τον ομποΐστα Βαγγέλη Χριστόπουλο και με διευθυντή ορχήστρας τον Αλέξανδρο Μυράτ, η Χορωδία του Ελληνικού Φεστιβάλ με διευθυντή τον Αντώνη Κοντογεωργίου και ο σαξοφωνίστας David Lynch με κουαρτέτο τζαζ.

    Ο υφυπουργός πολιτισμού Γιώργος Λιάνης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τη συναυλία της κα. Καραΐνδρου ως την πιο σημαντική της φετινής διοργάνωσης, τονίζοντας πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να παρουσιαστεί στις Πρέσπες.

    Οι συντελεστές θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό ηχητικό σύμπαν, ταξιδεύοντας τους ακροατές σε κόσμους ονείρου που γεννήθηκαν από ταινίες σταθμούς, άλλες με την υπογραφή του Θόδωρου Αγγελόπουλου (Ταξίδι στα Κύθηρα, Ο Μελισσοκόμος, Τοπίο στην Ομίχλη, Το μετέωρο βήμα του πελαργού, το Βλέμμα του Οδυσσέα, Μια αιωνιότητα και μια μέρα) και άλλες με υπογραφή της Τώνιας Μαρκετάκη (Η τιμή της αγάπης) του Λευτέρη Ξανθόπουλου (Καλή πατρίδα σύντροφε) του Χριστόφορου Χριστοφή (Ρόζα) και της γερμανίδας Μαργκαρέτε Φον Τρότα (L' Africana) αλλά και από θεατρικές παραστάσεις με υπογραφή των Ζυλ Ντασσέν και Αντώνη Αντύπα.

    Στη φετινή διοργάνωση θα τιμηθούν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Κορτσάρης, ο καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Μουτσόπουλος, που ανακαίνισε την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου και η οικογένεια του Φλωρινιώτη ζωγράφου Θέμη Μιλώση, που πέθανε πέρυσι.

    Το υπόλοιπο πρόγραμμα εκδηλώσεων "Πρέσπες 2003", περιλαμβάνει:

    Συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη, στην πλατεία της Φλώρινας (23/08) Συναυλία της Καίτης Γαρμπή στο Λιμνοχώρι (24/08) Συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Αμύνταιο (25/08) Συναυλία του Λευτέρη Πανταζή και Στάθη Αγγελόπουλου στο Βαρικό (26/08) Συναυλία της Δέσποινας Βανδή στη Φλώρινα (27/08) Συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Αμμοχώρι (28/08) και συναυλία του Μανώλη Λιδάκη και της Ελένης Τσαλιγοπούλου στη Μελίτη (31/08).

    Επιπλέον περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση "Αγγέλα Παπάζογλου" με την Αννα Βαγενά, στις Κάτω Κλεινές (29/08) και στον Φιλώτα (30/08).

    [24] Κίνα: Το μυστικό της ομορφιάς... ψάχνουν ερευνητές

    Πηγή: ΑΠΕ 20/8/2003 2:37:00 μμ

    Δείγματα DNA από 20 πανέμορφες γυναίκες πήραν επιστήμονες στην Κίνα, προκειμένου να ανακαλύψουν το μυστικό της ομορφιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα. Ερευνητές από τη σχολή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χιουνάν σκοπεύουν να μελετήσουν τα δείγματα του DNA, για να δουν κατά πόσο υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής στη γενετική κατασκευή των γυναικών αυτών, που θα μπορούσε να αποτελεί το μυστικό της ομορφιάς. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε μάλιστα και τη βοήθεια ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, προκειμένου να εντοπίσει τις 20 ομορφότερες γυναίκες της περιοχής, σύμφωνα με την εφημερίδα Τσάινα Ντέιλι.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι δέχτηκε να βοηθήσει στο εγχείρημα αυτό, αφού πρώτα εξασφάλισε ότι οι ερευνητές θα είναι προσεκτικοί στη χρησιμοποίηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την έρευνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 August 2003 - 16:53:58 UTC