Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από κεραυνούς
  • [02] Μηχανική βλάβη στο επιβατηγό ''High Speed 1''
  • [03] Στο εισαγγελέα ο παιδοκτόνος των Σερρών
  • [04] Πενήντα νεκροί από θερμοπληξία στο Παρίσι!
  • [05] Τις ευθύνες της για τις τραγικές πυρκαγιές αναζητά η πορτογαλική
  • [06] Έτοιμο να δικάσει μέλη της Αλ-Κάιντα το Ιράν
  • [07] Επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από τον Λίβανο
  • [08] Καταρρακτώδεις βροχές στη Σενεγάλη
  • [09] Φονικός τυφώνας στην Ιαπωνία
  • [10] Αναμένεται να παραιτηθεί ο Τέιλορ - Διάδοχος ο Μπλαχ
  • [11] Κολομβία: Έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού
  • [12] Κουμπάροι από χθες Ερντογάν-Μπερλουσκόνι
  • [13] Τρείς συλλήψεις μελών του ΙΡΑ Διαρκείας στη β. Αγγλία
  • [14] Φιλιππίνες: Απιαστος ο υπεύθυνος της Τζαμάα Ισλαμίγια
  • [15] Στον Μπλερ εστιάζονται οι έρευνες για το θάνατο του Κέλι
  • [16] Στίβος: Στα χέρια της Μούτολα το Γκόλντεν Λιγκ
  • [17] Τένις: Στην κορυφή της Παγκόσμιας κατάταξης η Κλάιστερς
  • [18] Σεβίλη-Παναθηναϊκός 1-0
  • [19] Μπάσκετ: (Ευρωπαϊκό Εφήβων) Ιταλία-Ελλάδα 84-105
  • [20] Με μαθηματική ακρίβεια η πρόγνωση γάμου

    [01] Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από κεραυνούς

    11/8/2003 10:31:00 πμ

    Καταιγίδες έπληξαν την Κυριακή το απόγευμα πολλές περιοχές της χώρας. Στο Σταυρό Θεσσαλονίκης από κεραυνό σκοτώθηκε η 29χρονη Μαρκέλα Νοβότνα από την Τσεχία τη στιγμή που κατευθυνόταν από την πλαζ προς το ξενοδοχείο, για να προφυλαχθεί από το μπουρίνι. Στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Σωζόπολης κεραυνοβολήθηκε ο Ευθύμιος Γιωτάκης 31 χρόνων, από τα Γλυκά Νερά Αττικής, ενώ οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του. Ισχυρές βροχές και πυκνό χαλάζι έπεσε στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι βροχοπτώσεις στην Αθήνα δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα παρά μόνο στους επιστρέφοντες εκδρομείς του Σαββατοκύριακου.

    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Στ. Ελλάδας έλαβε τρεις κλήσεις από πολίτες για απομάκρυνση δέντρων που είχαν ξεριζωθεί και είχαν καταλάβει τμήματα των οδών.

    Στο νομό Φθιώτιδος μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, σπίτια και αυτοκίνητα προκάλεσε η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή.

    Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, η πυρκαγιά στα Βασιλικά Σαλαμίνας που προκλήθηκε πιθανότατα από κεραυνό.

    Δυο πυρκαγιές ξέσπασαν από κεραυνούς στην Εύβοια και μια στη Θεσπρωτία που σβήστηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που ακολούθησαν.

    Στην Εύβοια, η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11 το βράδυ του Σαββάτου, απείλησε κατοικημένες περιοχές.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήδη έχει προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Ικαρία, Σάμο και Λασίθι.

    Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που ξέσπασαν στο δήμο Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου, στους Φιλιάτες και στα Βασιλικά Θεσπρωτίας, αλλά και στη Μουρτερή Ευβοίας.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί το 2003 στην Ελλάδα είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με άλλα χρόνια, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις κλιματολογικές συνθήκες όσο και στη βελτίωση των μεθόδων πρόληψης και κατάσβεσης.

    Περίπου 215 από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εφέτος ξεκίνησαν από τις εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στην Ελλάδα σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΈΘΝΟΣ ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Παναγιώτης Φούρλας.

    [02] Μηχανική βλάβη στο επιβατηγό ''High Speed 1''

    11/8/2003 11:26:00 πμ

    Μηχανική βλάβη σε μια από τις τέσσερις κύριες μηχανές του υπέστη το επιβατηγό πλοίο ''High Speed 1'', το οποίο με 698 επιβάτες έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τζιάς και Μακρονήσου με προορισμό τα λιμάνια της Πάρου και της Σαντορίνης. Το σκάφος αναμένεται να καταπλεύσει στην Πάρο με περίπου δυο ώρες καθυστέρηση, ενώ όλοι οι επιβάτες του είναι καλά στην υγεία τους.

    [03] Στο εισαγγελέα ο παιδοκτόνος των Σερρών

    11/8/2003 10:44:00 πμ

    Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 21χρονος Κωνσταντίνος Αντίκογλου, που σκότωσε χθές το μόλις δύο μηνών παιδί του στο διαμέρισμα της οικογένειας, στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Ο παιδοκτόνος, χρησιμοποιώντας τραπεζομάχαιρο, κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα στην καρδιά του βρέφους, το οποίο βρήκε πλημμυρισμένο στο αίμα και τυλιγμένο με ένα σεντόνι η 19χρονη μητέρα του, που κοιμόταν και δεν αντιλήφθηκε τη στυγερή δολοφονία. Στην προανάκριση ο Αντίκογλου ομολόγησε την πράξη του, λέγοντας μάλιστα πως την είχε προσχεδιάσει, λόγω της πρόσφατης απόλυσής του από την εργασία του και των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετώπιζε.

    [04] Πενήντα νεκροί από θερμοπληξία στο Παρίσι!

    11/8/2003 10:39:00 πμ

    "Εξαιτίας του ασυνήθιστου για το Παρίσι καύσωνα, τα τελευταία τέσσερα 24ωρα περίπου 50 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία", δήλωσε την Κυριακή μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο γιατρός επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών Γαλλίας, Πατρίκ Πελού. Σύμφωνα με την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψή του πρόκειται για "αιφνίδιους θανάτους από θερμοπληξία, αλλά σε καμία περίπτωση για φυσιολογικούς θανάτους". Τέλος εξέφρασε τη λύπη του, που οι παρισινές υγειονομικές αρχές δεν προβαίνουν στη λήψη έκτακτων μέτρων, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενόψει και της μετεωρολογικής πρόβλεψης για την παράτασή της.

    Συνεχίζονται οι καταστροφικές πυρκαγιές

    Στο μεταξύ περίπου 30 χιλιάδες στρέμματα δάσους και φυτικών καλλιεργειών γενικώς κατέκαψαν οι φετινές φωτιές στη νότια Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις τοπικές αρχές της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Φλέγεται ακόμα η περιοχή κοντά στο Εθνικό Πάρκο στο Σεβέν απ΄ όπου και απομακρύνθηκαν παραθεριστές για προληπτικούς λόγους. Στην ίδια γεωγραφική περιοχή, η φωτιά στα περίχωρα της πόλης Λουσεράμ, βόρεια της Νίκαιας, έχει κατακάψει περίπου 15.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης μέσα σε ένα επταήμερο ενώ πυροσβέστης που συμμετείχε στις προσπάθειες πυρόσβεσης στο νησί της Κορσικής τραυματίστηκε.

    [05] Τις ευθύνες της για τις τραγικές πυρκαγιές αναζητά η πορτογαλική κυβέρνηση

    11/8/2003 10:39:00 πμ

    Έρευνες πρόκειται να ξεκινήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Πορτογαλία, όσον αφορά τον τρόπο, που χειρίσθηκαν οι υπηρεσίες της χώρας τις τεράστιες πυρκαγιές, που από τα τέλη Ιουλίου κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές, που φθάνουν το ένα δισ. ευρώ. "Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συντάξει μία "Λευκή Βίβλο", όπου θα εξετάζονται τα πράγματα με πάσα λεπτομέρεια", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αντόνιου Φιγκεϊρέντου Λόπες, σε τηλεοπτική συζήτηση για τις πυρκαγιές που προβλήθηκε απευθείας από το κρατικό δίκτυο RTP.

    Ανεπαρκή τα μέσα κατάσβεσης

    "Στη "Λευκή Βίβλο" θα αναπτύσσονται όλα όσα συνέβησαν, οι μηχανισμοί που λειτούργησαν, εκείνοι που δεν λειτούργησαν, τα σφάλματα που διαπράχθηκαν'', τόνισε ο Πορτογάλλος υπουργός, δηλώνοντας πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν στο Κοινοβούλιο στις 15 Οκτωβρίου. "Είμαστε πέρα για πέρα αποφασισμένοι να διδαχθούμε από όλο αυτό", τόνισε ο ίδιος.

    Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράου Μπαρόζου έχει επικριθεί πως αντέδρασε με αξιοσημείωτη βραδύτητα στην τραγωδία, ενώ οι δήμαρχοι των περιοχών, που επλήγησαν επιτέθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών για την έλλειψη συντονισμού των, ούτως ή άλλως, ανεπαρκών μέσων κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    Η κυβέρνηση εξάλλου βρέθηκε στο στόχαστρο και για τις περικοπές στα κονδύλια, που προορίζονταν για την πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών, που επέβαλε στις αρχές του χρόνου.

    [06] Έτοιμο να δικάσει μέλη της Αλ-Κάιντα το Ιράν

    11/8/2003 10:17:00 πμ

    Το Ιράν θα δικάσει το ίδιο τα μέλη της Αλ-Κάιντα που κρατεί και τα οποία δεν θα μπορέσει να εκδώσει σε άλλες χώρες, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί. "Εάν δεν εξακριβωθεί ποια είναι η χώρα προέλευσής τους και εάν καμία χώρα δεν τους δεχθεί, θα κάνουμε αυτό που είπε ο υπουργός Πληροφόρησης, δηλαδή να τους δικάσουμε στο Ιράν", δήλωσε ο Ασεφί αναφερόμενος στα μέλη της Αλ-Κάιντα, που τους έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια. Εάν αποδειχθεί ότι μέλη της Αλ-Κάιντα κρατούνται στο Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη δεν επιβεβαίωσε ποτέ, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Σαάντ μπιν Λάντεν, έναν από τους γιους του Οσάμα μπιν Λάντεν και του Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιτ, εκπρόσωπο της Αλ-Κάιντα, από τους οποίους αφαιρέθηκε η σαουδαραβική και η κουβεϊτιανή ιθαγένεια αντίστοιχα.

    [07] Επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από τον Λίβανο

    11/8/2003 10:13:00 πμ

    Δύο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου πετώντας λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε χαμηλό ύψος πάνω από τη πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, αναστατώνοντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας, χωρίς όμως να πλήξουν κάποιο στόχο, σύμφωνα με ανακοίνωση της λιβανικής αστυνομίας. Η χαμηλή πτήση των ισραηλινών αεροσκαφών, στη 1 π.μ, ώρα Ελλάδας, υλοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη σύνοδο, που είχε χθες βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν με επιτελείς του για να εξετάσει "την πιθανότητα στρατιωτικών αντιποίνων" στην επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής αποφασίσθηκε να δοθεί η άδεια στον στρατό και στην αεροπορία να πραγματοποιήσουν πλήγματα, όμως "κατά τρόπον ακριβή". Οι στρατιωτικοί παρουσίασαν στον Σαρόν μία σειρά από "πιθανά αντίποινα", σε περίπτωση νέου πλήγματος της Χεζμπολάχ. Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε σήμερα το Ισραήλ είναι στο στάδιο αυτό υπέρ της ανάληψης διπλωματικής δράσης για την αντιμετώπιση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ, όμως εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν, θα μπορούσε να πλήξει συριακούς στόχους στο Λίβανο.

    "Επιλέξαμε να απαντήσουμε στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενεργώντας σε διπλωματικό επίπεδο. Εάν όμως η Χεζχμπολάχ επιλέξει την κλιμάκωση, το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά και είναι πιθανό να πληγούν συριακοί στόχοι", τόνισε ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ζεέβ Μπόιμ. "Από την πλευρά μας θέλουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση", υπογράμμισε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

    Εξάλλου ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν χθες το απόγευμα μία αντιαεροπορική συστοιχία έξω από χωριό στα νότια του Λιβάνου, σε αντίποινα για τους χθεσινούς βομβαρδισμούς από μουσουλμάνους αντάρτες, που στάθηκαν αιτία για τον θάνατο ενός ισραηλινού εφήβου, όπως ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

    [08] Καταρρακτώδεις βροχές στη Σενεγάλη

    11/8/2003 9:14:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας 10χρονος και δύο ενήλικες έχασαν τη ζωή τους, τρείς πολίτες αγνοούνται, ενώ 14 σπίτια καταστράφηκαν μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν για δεύτερο 24ωρο στα βορειοανατολικά της Σενεγάλης, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης στην πρωτεύουσα Ντακάρ. Ο δεκάχρονος έχασε την ζωή του στο Ματάμ (βόρεια), σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό, που πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς 14 σπίτια. Δύο γέφυρες υπέστησαν ζημιές, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Ντακάρ. Δύο ακόμη γέφυρες κινδυνεύουν. Μέχρι στιγμής, δεν εχουν εκτιμηθεί συνολικά οι ζημιές απο την κακοκαιρία, που πλήττει τη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής για δεύτερη συνεχή μέρα.

    [09] Φονικός τυφώνας στην Ιαπωνία

    11/8/2003 9:09:00 πμ

    Οκτώ είναι οι νεκροί, 12 οι αγνοούμενοι και 79 οι τραυματίες από τον φονικό τυφώνα Ετάου, ο οποίος έπληξε την Ιαπωνία την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα την Δευτέρα η ιαπωνική αστυνομία. "Οι νεώτερες έρευνες επιβεβαίωσαν πως οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ραγδαίων βροχοπτώσεων, των ισχυρών ανέμων και των άλλων ζημιών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα", τόνισε εκπρόσωπος του σώματος, τονίζοντας πως άλλα 12 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

    Δύο από τα θύματα, η μία ήταν μία 38-χρονη γυναίκα που πνίγηκε όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από έναν ποταμό λάσπης, ήσαν κάτοικοι της βορείου επαρχίας Χοκάιντο.

    Δύο άλλοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Εχίμε (νοτιοδυτικά) κι άλλοι τέσσερις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συνολικά 79 άτομα τραυματίσθηκαν σε όλη τη χώρα, εντούτοις κανένα από αυτά δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο τυφώνας απομακρύνθηκε από την Ιαπωνία την Κυριακή περί τις 06.00, τοπική ώρα (μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος) και μετατράπηκε σε μετρίου μεγέθους βαρομετρικό χαμηλό, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της χώρας.

    [10] Αναμένεται να παραιτηθεί ο Τέιλορ - Διάδοχος ο Μπλαχ

    11/8/2003 9:01:00 πμ

    Οι άμαχοι της πρωτεύουσας Μονροβία, που το τελευταίο δίμηνο πολιορκείται στενά από ανταρτικές δυνάμεις, καταναλώνουν με άνεση τα μόνα αγαθά που τούς απέμειναν, ελπίδα και πίστη. Τις βραδυνές ώρες ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ επανέλαβε ότι είναι θύμα διεθνούς συνωμοσίας, ότι θα εξοριστεί αναγκαστικά, ότι δεν θέλει άλλο ο λαός της Λιβερίας να υφίσταται δεινά εξαιτίας του. Ο Τέιλορ δεν ζήτησε να παραμείνει σε ισχύ το σημερινό Σύνταγμα της δυτικοαφρικανικής χώρας. Ο πρόεδρος της Λιβερίας διόρισε διάδοχό του στην προεδρία τον ως σήμερα αντιπρόεδρο Μόουζες Μπλαχ. Η Λιβερία είναι σε εμφύλιο πόλεμο για τα 14 τελευταία έτη, πρακτικά διαρκώς. Ο Τσαρλς Τέιλορ έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για σωρεία εγκλημάτων ενώπιον δικαστηρίου του ΟΗΕ, που εδρεύει στη γειτονική Σιέρα Λεόνε.

    Τον τελευταίο καιρό μία δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση στη Μονροβία, ιδίως στο κρίσιμο χρονικό διάστημα όταν ο Τέιλορ εγκαταλείψει τη χώρα.

    "Τώρα πλέον δεν ηχούν σφαίρες. Επικρατεί η σιωπή. Δηλαδή η διαφορά είναι ότι τώρα πεθαίνουμε σιωπηλοί'', ήταν η δήλωση ενός πολίτη από την Μονροβία.

    [11] Κολομβία: Έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού

    11/8/2003 8:28:00 πμ

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της πόλης Σαν Μαρτίν, στην κεντρική Κολομβία, από την έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία αποδίδει την ενέργεια στους αριστερούς αντάρτες της οργάνωσης Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας(FARC). Η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 20.00 τοπική, (04.00 ώρα Ελλάδος σήμερα) κοντά σε ένα βενζινάδικο στην είσοδο της πολίχνης, 200 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μπογοτά, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία της επαρχίας Μέτα.

    Πολλά οχήματα και κατοικίες καταστράφηκαν από την έκρηξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που χρεώνει την επίθεση στη FARC, "τους μόνους τρομοκράτες που επιτίθενται στον άμαχο πληθυσμό μέσα στη χώρα".

    Ο εκπρόσωπος του σώματος τόνισε πως ο οδηγός του παγιδευμένου φορτηγού είχε τον χρόνο να πηδήξει έξω από το όχημα πριν την έκρηξή του.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στόχος ήταν να εκραγεί το φορτηγό πάνω στο βενζινάδικο, όμως η έκρηξη σημειώθηκε πριν το όχημα φθάσει στον στόχο του.

    Για τη σύλληψη των δραστών ορίσθηκε αμοιβή 20 εκατ. πέσος

    [12] Κουμπάροι από χθες Ερντογάν-Μπερλουσκόνι

    Πηγή: ΝΕΤ 11/8/2003 11:31:00 πμ

    Δέκα χιλιάδες ήταν οι καλεσμένοι στο γάμο του γιου του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων και ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήταν ένας από τους μάρτυρες στην τελετή. Σοβαρά επεισόδια, όμως, έγιναν έξω από το κτίριο της τελετής, όπου διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιρακ.

    Σάστισε η νύφη με τη διαχυτικότητα του κουμπάρου!

    Ήταν αδιαμφισβήτητα ο γάμος της χρονιάς στη γειτονική Τουρκία. Μπορεί η γνωριμία τους να σκηνοθετήθηκε από την σύζυγο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μητέρα του γαμπρού, αλλά ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο μικρότερος γιος του Τούρκου πρωθυπουργού και η Ρεγιάν Ουζούνερ αντάλλαξαν όρκους αφοσίωσης ενώπιον τεσσάρων μαρτύρων στο εκθεσιακό κέντρο Κιρντάρ της Κωνσταντινούπολης.

    Η εφημερίδα Σαμπάχ χαρακτήρισε τον γάμο "προεκλογική συγκέντρωση". Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς, ότι την γαμήλια τελετή την παρακολούθησησαν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες καλεσμένοι. Παρούσα ήταν σχεδόν όλη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαικής Ενωσης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ήταν και ένας από τους μάρτυρες του μυστηρίου.

    Η Ρεγιάν είναι μόλις δεκαεπτά ετών, μαθήτρια λυκείου και ακολουθεί πιστά τις επιταγές της ισλαμικής παράδοσης. Ίσως για αυτό να έδειξε σοκαρισμένη μπροστά στον διάχυτο αυθορμητισμό του Σιλβιο Μπερλουσκόνι, που έσκυψε να της φιλήσει το χέρι. Φάνηκε τόσο σαστισμένη, που πήρε άρον άρον το χέρι της μέσα από την παλάμη του Ιταλού Πρωθυπουργού. Η Ρεγιάν δεν αποχωρίζεται ποτέ την μαντίλα στις δημόσιες εμφανίσεις της, ούτε βέβαια και στο γάμο της. Όπως άλλωστε και η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού.

    Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών

    Οι νιόπαντροι πόζαραν στο φωτογραφικό φακό δεκάδων δημοσιογράφων, που πολιορκούσαν το κτίριο από νωρίς το πρωί. Το ζευγάρι είχε ζητήσει από τους καλεσμένους να προσφέρουν τα χρήματα που θα έδιναν για δώρο σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας για τα παιδιά.

    Όσο για το γαμήλιο ταξίδι τους, ο πιο πιθανός προορισμός τους θα είναι η Ριζούντα στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, όπου ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει πολυτελή βίλα. Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί είχαν μετατρέψει σε φρούριο το εκθεσιακό κέντρο και τη γύρω περιοχή, όπου θα γινόταν η τελετή.

    Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτοφανή, με άντρες ακροβολισμένους στα γύρω κτίρια με κάμερες, που κατέγραφαν και την παραμικρή ύποπτη κίνηση, έτσι ώστε τίποτα να μην μπορεί να αμαυρώσει το γιορταστικό κλίμα.

    Ωστόσο, βίαια επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και ομάδα διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκε έξω από την είσοδο του συνεδριακού χώρου και άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    [13] Τρείς συλλήψεις μελών του ΙΡΑ Διαρκείας στη β. Αγγλία

    11/8/2003 10:06:00 πμ

    Τρεις άνδρες συνελήφθησαν χθες στη βόρεια Αγγλία και πολλά όπλα κατασχέθηκαν, στα πλαίσια των ερευνών για τις δραστηριότητες του ΙΡΑ Διαρκείας, μίας αποσχισθείσας ομάδας από την οργάνωση, όπως ανακοινώθηκε από την ιρλανδική αστυνομία. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από κοινού από την ιρλανδική και τη βρετανική αστυνομία στο Γιορκσάιρ, σύμφωνα με ανακοινωθέν της ιρλανδικής αστυνομίας, και στη διάρκειά της συνελήφθησαν τρείς άνδρες και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια κι ένα τουφέκι. Οι έρευνες αφορούσαν επίσης εγκληματικές ενέργειες στη νοτιοδυτική ιρλανδική κομητεία του Λίμερικ, και τη δραστηριότητα του ΙΡΑ Διαρκείας, της εκτός νόμου ομάδας, που αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία, κι αποσχίσθηκε από την οργάνωση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στην ιστορική συμφωνία του 1989 και είναι η μόνη ρεπουμπλικανική ομάδα στη Β.Ιρλανδία, που αρνείται να συμμορφωθεί με τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

    [14] Φιλιππίνες: Απιαστος ο υπεύθυνος της Τζαμάα Ισλαμίγια

    11/8/2003 8:26:00 πμ

    Ο υπεύθυνος της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζαμάα Ισλαμίγια στις Φιλιππίνες Φαθούρ Ροχμάν αλ Γόζι, που έχει δραπετεύσει από τις φυλακές της χώρας, κατόρθωσε να διαφύγει από το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι ένοπλες δυνάμεις της Μανίλα, παραδέχθηκε την Δευτέρα στρατιωτικός εκπρόσωπος. Η πρόεδρος των Φιλιππινών Γκλόρια Αρόγιο ζήτησε από τα ανταρτικά κινήματα που δρούν στη νήσο Μιντανάο να τηρήσουν αποστάσεις και να μην προστατεύσουν τον αλ Γόζι, ο οποίος προ μηνός κατόρθωσε να δραπετεύσει από φυλακή της Μανίλας, παρέα με δύο μέλη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

    ''Είναι θεμελιώδες για τον στόχο της μάχης κατά της διεθνούς τρομοκρατίας να συλληφθεί εκ νέου ο αλ Γόζι'', τόνισε η Αρόγιο.

    Οι κυβενρητικές δυνάμεις χτένισαν την περιοχή του Λανάο, στη Μιντανάο, την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις με μονάδες του Μουσουλμανικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF).

    Την Κυριακή βρήκαν τον θάνατο τρείς αντάρτες της ομάδας που θεωρείται πως προστατεύει τον αλ Γόζι.

    Στις ίδιες συγκρούσεις τραυματίσθηκαν κι έξι στρατιώτες.

    [15] Στον Μπλερ εστιάζονται οι έρευνες για το θάνατο του Κέλι

    11/8/2003 10:01:00 πμ

    Σε διακοπές θα βρίσκεται σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, όταν θα ξεκινήσει η έρευνα για τις συνθήκες της αυτοκτονίας του Ντέιβιντ Κέλι, Βρετανού ειδήμονα στα όπλα μαζικής καταστροφής, η οποία αναμένεται να θέσει εν αμφιβόλω την ηγετική πολιτική του στο θέμα του Ιράκ και ενδέχεται να επηρεάσει τις δυνατότητές του για επανεκλογή. Ο Λόρδος Χάτον, υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής δικαιοσύνης, ανοίγει σήμερα τον φάκελο του θανάτου του δρ. Κέλι, ο οποίος βρέθηκε με κομμένες τις φλέβες τον περασμένο μήνα, μετά την εμπλοκή του ονόματός του και του ρόλου του σε μία δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC, ως προς το κατά πόσον ο Μπλερ υπερέβαλε τις οπλικές δυνατότητες του Ιράκ για να παρελκύσει την κοινή γνώμη υπέρ του πολέμου.

    Αμφιλεγόμενος ο ρόλος του Μπλερ λένε οι δημοσκοπήσεις

    Ο Μπλερ, που βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένειά του στην έπαυλη ενός Βρετανού αστέρα της πόπ στις Νήσους Μπαρμπέιντος, συγκαταλέγεται μαζί με πολλούς άλλους υπουργούς της κυβέρνησής του στον κατάλογο των μαρτύρων, που ο Λόρδος Χάτον θα καλέσει να καταθέσουν στη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες πιστεύεται, πως θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

    Ο αμφιλεγόμενος χειρισμός του θέματος από την κυβέρνηση, πριν και μετά τον θάνατο του Κέλι, έχει οδηγήσει τη δημοτικότητα του Μπλερ σε πτώση. Σε χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για λογαριασμό της Κυριακάτικης Μέιλ δείχνει πως το 41% των Βρετανών κατηγορεί τον Μπλερ για τον θάνατο του Κέλι, ενώ το 68% απαντά, πως πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν υπήρξε ειλικρινής.

    Αντιπολιτευόμενοι κύκλοι τονίζουν, πως τα πορίσματα της έρευνας θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για τον Μπλέρ και το Εργατικό Κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στα μέσα του 2006.

    Η υπόθεση Κέλι έχει επιτείνει την προσοχή της κοινής γνώμης στην αδυναμία του Μπλερ και του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους να προσφέρουν επαρκείς αποδείξεις ότι ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν όντως διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, μία δικαιολογία που προέβαλαν κατά κόρον προκειμένου να δικαιολογήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [16] Στίβος: Στα χέρια της Μούτολα το Γκόλντεν Λιγκ

    11/8/2003 11:39:00 πμ

    Η Μαρία Μούτολα είναι η μοναδική που διεκδικεί πλέον το μεγάλο έπαθλο των Γκόλντεν Λιγκ. Η δρομέας από τη Μοζαμβίκη κέρδισε στο Βερολίνο την κούρσα των 800μ. και χρειάζεται άλλες δύο νίκες (στις 15 Αυγούστου στη Ζυρίχη και στις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες) για να κερδίσει τα 1.000.000 δολάρια που δίνει η IAAF στους αθλητές που κερδίζουν σε όλα τα μίτινγκ της σειράς. Αντίθετα με την Μούτολα, η Τσάντρα Στούρουπ από τις Μπαχάμες δεν κατάφερε να παραμείνει στην τροχιά του επάθλου, καθώς έμεινε τρίτη στην κούρσα των 100μ. πίσω από τις Αμερικανίδες Ουάιτ και Γκέινς. Από πλευράς επιδόσεων, ξεχώρισε το 2.05 της Χέστρι Κλοέτ στο ύψος.

    Η Νοτιοαφρικανή αθλήτρια επιχείρησε μάλιστα να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ της Στέφκα Κονσταντίνοβα, όμως δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα 2.10μ.

    Η Τουρκάλα Σορέγια Αϊχάν εξάλλου, πέτυχε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στα 1.500μ. με 3:59.58.

    Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, που σημαδεύτηκε από την αφόρητη ζέστη και τα παιχνίδια του αέρα, η νέα νίκη του Λετονού Στάνιοσλαβς Ολιαρς στα 110μ. με εμπόδια, μπροστά από τους Αμερικανούς Ρος και Τζόνσον.

    Αποτελέσματα

    Αναλυτικά οι τρεις πρώτοι νικητές ανά αγώνισμα:

    ΑΝΔΡΕΣ 800μ.

    Εζεκιίλ Σέπενγκ (Ν.Αφρική) 1:44.71 Βίλφρεντ Μπουνγκέι (Κένυα) 1:44.73 Μπουλαένι Μουλαουτζί (Ν.Αφρική) 1:45.00

    110μ. με εμπόδια

    Στάνισλαβ Ολιαρς (Λετονία) 13.15 Ντουάνε Ρος (Η.Π.Α.) 13.19 Αλεν Τζόνσον (Η.Π.Α.) 13.21

    Ακοντισμός

    Ρέιμοντ Χέκτ (Γερμανία) 84.32μ. Μπόρις Χένρι (Γερμανία) 83.64 Πέτερ Εσενβάιν (Γερμανία) 82.65

    Επί κοντώ

    Ντμίτρι Μαρκόφ (Αυστραλία) 5.86μ. Οκερτ Μπριτς (Ν.Αφρική) 5.76 Νικ Χάισονγκ (Η.Π.Α.) 5.76

    3.000μ.

    Λεονάρντ Μουσέρου (Κένυα) 7:38.36 Τζέιμς Κουάλια (Κένυα) 7:39.23 Μπέντζαμιν Λίμο (Κένυα) 7:40.22

    100μ. (κούρσα 1)

    Φρανκ Φρέντερικς (Ναμίμπια) 10.23 Τζον Κάπελ (Η.Π.Α.) 10.23 Τζον Ντράμοντ (Η.Π.Α.) 10.23

    100μ. (κούρσα 2)

    Ντάρβις Πάτον (Η.Π.Α.) 10.17 Σον Κρόφορντ (Η.Π.Α.) 10.20 Γκάμπορ Ντόμπος (Ουγγαρία) 10.26

    400μ.

    Τζερόμ Γιανγκ (Η.Π.Α.) 45.11 Ερικ Μιλαζάρ (Μαυρίκιος) 45.20 Μαρκ Ρακίλ (Γαλλία) 45.27

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ 100μ. (άνεμος +2.8 μέτρα/δευτερόλεπτο)

    Κέλι Ουάιτ (Η.Π.Α.) 10.84 Κρίστι Γκέινς (Η.Π.Α.) 10.86 Τσάντρα Στούρουπ (Μπαχάμες) 10.88

    400μ.

    Λορέιν Φέντον (Τζαμάικα) 49.98 Αμι Μπάκε Τιάμ (Σενεγάλη) 50.67 Σάνια Ρίτσαρντς (Η.Π.Α.) 51.26

    1.500μ.

    Σορέγια Αϊχάν (Τουρκία) 3:59.58 Ιρίνα Λιστσίνσκα (Ουκρανία) 4:08.01 Αλέσια Τούροβα (Λευκορωσία) 4:08.20

    Μήκος

    Ελβα Γκούλμπουρν (Τζαμάικα) 6.77μ. Μπιάνκα Κάπλερ (Γερμανία) 6.66 Τόντε Βάζι (Ουγγαρία) 6.66

    Ύψος

    Χέστρι Κλοέτ (Ν.Αφρική) 2.05μ. Βίτα Παλαμάρ (Ουκρανία) 1.99 Εϊμι Ακάφ (Η.Π.Α.) 1.99

    800μ.

    Μαρία Μούτολα (Μοζαμβίκη) 1:59.01 Στέφανι Γκραφ (Αυστρία) 1:59.32 Χαμού Αμίνα Αότ (Μαρόκο) 1:59.37

    400μ. με εμπόδια

    Γιάνα Πίτμαν (Αυστραλία) 53.94 Σάντρα Γκλόβερ (Η.Π.Α.) 54.20 Ραασίν ΜακΙντος (Η.Π.Α.) 54.82

    Τριπλούν

    Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία) 14.89μ. Μαγκνταλίν Μαρτίνεζ (Ιταλία) 14.67 Φρανσουάζ Μπανγκό Ετονέ (Καμερούν) 14.60μ.

    [17] Τένις: Στην κορυφή της Παγκόσμιας κατάταξης η Κλάιστερς

    11/8/2003 10:48:00 πμ

    Ιστορία στο γυναικείο τένις έγραψε την Δευτέρα η Κιμ Κλάιστερς. Η Βελγίδα πρωταθλήτρια, κατέκτησε το Διεθνές τουρνουά του Λος Αντζελες και εκτόπισε από την κορυφή της Παγκόσμιας κατάταξης την Αμερικανίδα, Σερένα Ουίλιαμς, που έμεινε στο Νο 1 για 57 εβδομάδες. Η Κλάιστερς έπιασε τους 6.039 βαθμούς και σε συνδυασμό με την αγωνιστική απραξία της Ουίλιαμς που έπεσε στους 5.995 βαθμούς, ανέβηκε στην πρώτη θέση. Η απογοητευτική εμφάνιση της Λένας Δανιηλίδου στο τουρνουά του Λος Αντζελες, έφερε την πρωταθλήτρια μας στο Νο 25 της Παγκόσμιας κατάταξης, έναντι της 22ης θέσης που κατείχε την περασμένη εβδομάδα.

    Οι πρώτες 10 της παγκόσμιας κατάταξης (σε παρένθεση η θέση που κατείχαν στις 4 Αυγούστου), είναι οι εξής:

    (2) Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο) 6.039 (1) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 5.995 (3) Ζιστίν Ενίν (Βέλγιο) 5.007 (4) Λίντσεϊ Ντέιβνεπορτ (ΗΠΑ) 3.582 (5) Βένους Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 3.536 (6) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 2.932 (7) Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2.589 (9) Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Σλοβακία) 2.078 (8) Τσάντα Ρούμπιν (ΗΠΑ) 2.077 (10) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 1.990

    [18] Σεβίλη-Παναθηναϊκός 1-0

    11/8/2003 10:21:00 πμ

    Την δεύτερη ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια γνώρισε ο Παναθηναϊκός στο τουρνουά "Τροφέο Κολομπίνο" που διεξάγεται στην Ισπανία. Έτσι μετά την ήττα από την Ουέλβα την Παρασκευή με 2-1, η ελληνική ομάδα έχασε την Κυριακή στον μικρό τελικό και από την Σεβίλλη με 1-0 και πήρε την 4η θέση. Η ομάδα του Ιτζάκ Σούμ ξεκίνησε τον αγώνα επιθετικά χωρίς όμως οι παίκτες του Ισραηλινού τεχνικού, να μπορούν να δημιουργήσουν κάποια αξιόλογη ευκαιρία. Ενώ για μία ακόμη φορά, οι "πράσινοι" αμυντικά λειτουργούσαν καλά, στην επίθεση αντιμετώπιζαν σοβαρότατα προβλήματα και ειδικά στην ανάπτυξη της ομάδας.

    Μετά το 25ο λεπτό του αγώνα ο ρυθμός έπεσε και μέχρι την λήξη του ημιχρόνου δεν έγινε τίποτα σημαντικό. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Σουμ έκανε πολλές αλλαγές με το "τριφύλλι" να δείχνει σαφέστατη διάθεση να πιέσει στον χώρο του κέντρου.

    Παρόλα αυτά η Σεβίλη ανέλαβε τα ηνία του αγώνα και κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ στο 59ο λεπτό.

    Σκόρερ ήταν ο Ντάριο Σίλβα τον οποίον θα θυμούνται οι οπαδοί της ΑΕΚ από τις περυσινές αναμετρήσεις με την Μάλαγα για το Κύπελλο UEFA.

    Βέβαια για το γκολ έβαλε και το χεράκι του ο Κώστας Χαλκιάς αφού το σούτ του Ντάριο Σίλβα δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατό, όμως η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του τερματοφύλακα των "πρασίνων".

    Καλύτερη ευκαιρία για να ισοφαρίσει ο Παναθηναϊκός ήταν αυτή του 81ου λεπτού όταν ο Παπαδόπουλος κέρδισε πέναλτι το οποίο όμως δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει ο Σαπάνης.

    Έτσι το 1-0 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν δεν αγωνίσθηκε, καθώς αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο γόνατο και ο Σουμ προτίμησε να τον ξεκουράσει.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης (46΄ Χαλκιάς), Γκούμας, Μόρις, Χένρικσεν (46΄ Κυργιάκος), Μινχ (46΄ Ζουτάουτας), Μπασινάς (55΄ Μικάελσεν), Βλάοβιτς (46΄ Παπαδόπουλος), Κωνσταντίνου, Επαλέ, Κωνσταντινίδης, Μάριτς (46΄ Σαπάνης).

    Σεβίλλη: Νοτάριο, Νιέγκους, Ντοράντο, Αλφάρο, Όσκαρ, Βίκτορ (46΄ Αντονίτο), Γκαγιάρδο, Ποντέστα (55΄ Μπατίστα), Άλβες, Μαρανιόν, Όρνος (46΄ Ντάριο Σίλβα)

    [19] Μπάσκετ: (Ευρωπαϊκό Εφήβων) Ιταλία-Ελλάδα 84-105

    11/8/2003 8:34:00 πμ

    Την πρώτη θέση του 3ου ομίλου των προκριματικών του Ευρωπαϊκου Πρωταθλήματος, που διεξάγονται στην πόλη Κιαβένα της Ιταλίας, κατέλαβε η Εθνική εφήβων. Η ελληνική ομάδα επικράτησε και της Ιταλίας στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι της με 105-84 και πανηγύρισε έτσι με τον καλύτερο τρόπο της πρόκριση της στο Challenge Round. Τα δεκάλεπτα: 12-26, 36-51, 54-74, 84-105. Οι πόντοι: ΕΛΛΑΔΑ: Καράμπαμπας 2, Μιλόσεβιτς 13, Ντιμπ, Βασιλόπουλος 13 (3), Λόλλας 15 (3), Τσαρουχάς 15 (3), Σάκοτα 17 (4), Νεοφυτίδης, Τεβετζίδης 2, Μπένας, Μπρόζος 25 (3), Μπέλος 3

    Στα άλλα σημερινά παιχνίδια σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Σλοβενία-Σκοτία 108-56 Ισλανδία-Ολλανδία 89-80

    Η τελική Βαθμολογία

    Ελλάδα 10 Ιταλία 9 Σλοβενία 8 Ισλανδία 7 Ολλανδία 6 Σκοτία 5

    [20] Με μαθηματική ακρίβεια η πρόγνωση γάμου

    11/8/2003 9:11:00 πμ

    Ένας μαθηματικός διατείνεται ότι μπορεί να προβλέπει σχεδόν με πλήρη ακρίβεια ποια από τα νιόπαντρα ζευγάρια θα χαρούν έναν ευτυχισμένο γάμο και ποια όχι, χρησιμοποιώντας δύο αλγεβρικές τύπους. Ο καθηγητής Τζέιμς Μάρεϊ βεβαιώνει ότι οι δύο μαθηματικοί τύποι που επινόησε έχουν ποσοστό επιτυχίας 94%, όταν πρόκειται να προβλέψει εάν το ζευγάρι θα παραμείνει μαζί, γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ. Οι αλγεβρικοί τύποι υπολόγισαν στατιστικά ποια ζευγάρια θα περάσουν μαζί καλή ζωή και το αντίθετο, στη διάρκεια 10ετούς μελέτης σε δείγμα 700 ζευγαριών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την έρευνα διεξήγαγε ο δρ. Μάρεϊ του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

    Ένα μαθητικό-αλγεβρικό μοντέλο

    Ο καθηγητής και ένας ψυχολόγος παρακολουθούσαν τα ζευγάρια στη διάρκεια 15λεπτης συνομιλίας τους όταν αυτά είχαν λίγο καιρό παντρεμένα. Η ικανότητα του ζευγαριού να επικοινωνεί σε θέματα όπως το σεξ, το μεγάλωμα των παιδιών και τα χρήματα λήφθηκε υπόψη, βάση μιας βαθμολογημένης κλίμακας που έδινε θετικές μονάδες για καλές ενδείξεις όπως το χαμόγελο και χειρονομίες τρυφερότητας και αρνητικές μονάδες για κακές ενδείξεις, όπως η ψυχρότητα, η ειρωνεία, το στρέψιμο του βλέμματος αλλού.

    Οι μονάδες μετατρέπονταν σε αλγεβρικούς όρους καθιστώντας τους συντάκτες της μελέτης ικανούς και κάνουν προγνώσεις.

    Τα συμπεράσματα διαμόρφωσαν ένα μαθητικό-αλγεβρικό μοντέλο με δύο εξισώσεις, μια για το σύζυγο και μια για τη σύζυγο.

    Η ίδια εξέταση γινόταν ανά διετία στα ζευγάρια και το μοντέλο που είχε προβλέψει ποιοί γάμοι θα κατέληγαν σε αποτυχία αποδεικνυόταν με πλήρη ακρίβεια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 August 2003 - 9:00:44 UTC