Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή η Πολιτεία για το ενδεχόμενο πυρκαγιών
  • [02] Ομογενειακό Χωριό στην Αλεξανδρούπολη
  • [03] Κέρκυρα: Σύλληψη Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών
  • [04] Περιοδεία Χριστόδουλου στο νομό Σάμου
  • [05] Ληστεία σε τράπεζα στο Ν. Ηράκλειο
  • [06] Τουρκία: Στρατηγός σε πολιτική θέση παρά τις μεταρρυθμίσεις
  • [07] Απολογία-ποταμός από τον Τσελέντη
  • [08] Εννέα οι νεκροί από τις 72 πυρκαγιές στην Πορτογαλία
  • [09] Συνομιλίες με αξιωματούχους της IAEA άρχισε το Ιράν
  • [10] Μνημείο για τα θύματα της Σρεμπένιτσα θα εγκαινιάσει ο Κλίντον
  • [11] Εκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Αφγανιστάν
  • [12] Δρομολογούνται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β.Κόρεας
  • [13] ''Υψηλά'' στις προτιμήσεις των τουριστών η Ελλάδα
  • [14] Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών
  • [15] Νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [16] Συνεχίζεται η ανoδική πορεία των ΕΛΤΑ
  • [17] ''Όχι'' της Ρεάλ σε Τσέλσι για τον Ραούλ
  • [18] Ο Κένιον Τζόουνς στον Παναθηναϊκό
  • [19] Πόλο: Νίκη της Εθνικής Νεανίδων επί της Πορτογαλίας
  • [20] Στην 16η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης Σφυρή-Καραντάσιου
  • [21] Η Δανιηλίδου έπεσε πάλι στο Νο 22 της παγκόσμιας κατάταξης
  • [22] Παρουσίαση των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων του Παναθηναϊκού
  • [23] Στο φως του φεγγαριού 62 Ιεροί Τόποι!
  • [24] Εκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2004 ζητά η ελληνική κυβέρνηση
  • [25] Τρεις στους τέσσερις Ιάπωνες έχουν κάμερα στο κινητό τους!
  • [26] Ποπ-Σταρ... η Σερί Μπλερ

    [01] Σε επιφυλακή η Πολιτεία για το ενδεχόμενο πυρκαγιών

    4/8/2003 3:38:00 μμ

    Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς οι άνεμοι που θα πνέουν θα είναι ισχυροί έως θυελλώδεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στις περιοχές αυτές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Τι απαγορεύεται

    Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως:

    κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (αλυσοπρίονα, δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), στάθμευση πάνω σε ξερά χόρτα απόρριψη αναμμένων τσιγάρων σε υπαίθριους χώρους ή από το αυτοκίνητο.

    Ειδικότερα οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    να αποφύγουν το ανάμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στο ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [02] Ομογενειακό Χωριό στην Αλεξανδρούπολη

    4/8/2003 7:16:00 μμ

    Τη δημιουργία Ομογενειακού χωριού στην περιοχή Παλαγίας της Αλεξανδρούπολης, ενέκρινε το νομαρχιακό συμβούλιο Έβρου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο οικισμός θα περιλαμβάνει περίπου 400 σπίτια, που θα διατεθούν σε δικαιούχους ομογενείς, σε κόστος που δεν θα ξεπερνά το 50% των τιμών της αγοράς. Ο οικισμός θα αναπτυχθεί σε έκταση 600 στρεμμάτων και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία 5 συνολικά ομογενειακών χωριών σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε και τη σύσταση της εταιρίας "Ομογενειακό χωριό Α.Ε.", με κύριους μετόχους την περιφέρεια, τη νομαρχία, το δήμο Αλεξανδρούπολης, την Αναπτυξιακή εταιρία της νομαρχίας και εκπροσώπους των ομογενών.

    Η εταιρία θα αναλάβει τη διαχείριση του οικισμού αλλά και την ευθύνη ελέγχου των έργων και των υποδομών που προγραμματίζονται να γίνουν, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ. Ευρώ περίπου.

    [03] Κέρκυρα: Σύλληψη Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών

    4/8/2003 2:36:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι λιμενικές αρχές της Κέρκυρας στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και ιδιαίτερα στο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία προς την Ελλάδα. Την Κυριακή το βράδυ με τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Αλβανία και Κέρκυρα εντόπισαν ένα ταχύπλοο να κινείται με κατεύθυνση το ΒΔ τμήμα του νησιού. Αμέσως μεγάλο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, που βρισκόταν στην περιοχή, το πλησίασε ζητώντας από τον χειριστή να σταματήσει για έλεγχο. Αυτός τότε αντέδρασε και κάνοντας στροφή 180 μοιρών επιχείρησε να μπει στα αλβανικά χωρικά ύδατα. Τότε οι λιμενικοί με σκοπευμένες βολές στη μηχανή του σκάφους το ακινητοποίησαν. Ωστόσο, από τα απόνερα του σκάφους του Λιμενικού, ανετράπη. Όταν πλησίασαν οι λιμενικοί περισυνέλεξαν τον Αλβανό χειριστή και το βοηθό του και πολλά δέματα, που περιείχαν συνολικά 70 κιλά χασίς. Οι δύο Αλβανοί με τις κατηγορίες σε βάρος τους και μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα της Κέρκυρας.

    [04] Περιοδεία Χριστόδουλου στο νομό Σάμου

    4/8/2003 1:37:00 μμ

    "Να προσευχηθούμε για να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο και μεταξύ των γειτονικών λαών", ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στους Φούρνους, όπου οι κάτοικοι του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι του εξέφρασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Χριστόδουλου στο νομό Σάμου είναι η Ικαρία.

    [05] Ληστεία σε τράπεζα στο Ν. Ηράκλειο

    4/8/2003 12:47:00 μμ

    Δύο άγνωστοι με την απειλή όπλων λήστεψαν στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας το υποκατάστημα της ΝΟVΑ Bank στην οδό Πρασίνου Λόφου 9 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Οι ληστές αφαίρεσαν αδιευκρίνιστο χρηματικό ποσό, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

    [06] Τουρκία: Στρατηγός σε πολιτική θέση παρά τις μεταρρυθμίσεις

    4/8/2003 2:21:00 μμ

    Ένα στρατηγό διόρισε επικεφαλής ενός από τους ανώτερους θεσμούς του πολιτικού μηχανισμού ο τουρκικός στρατός, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν με στόχο να περιοριστεί η πολιτική επιρροή του τουρκικού στρατού ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Στην επίσημη ανακοίνωση, του γενικού επιτελείου, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, διευκρινίζεται ότι ο στρατηγός Σουκρού Σαριισίκ διορίστηκε γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK), ενός πολιτικού και στρατιωτικού οργάνου, μέσω του οποίου ο στρατός επηρεάζει καθοριστικά τη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων. Η εκτελεστική εξουσία του Συμβουλίου μειώθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα όταν το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα σύνολο μεταρρυθμιστικών μέτρων με στόχο τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ώστε η Τουρκία να προχωρήσει στο δρόμο της ένταξης στην ΕΕ. Η μεταρρύθμιση αφήνει στους πολιτικούς τη θέση του γενικού γραμματέα του MGK, την οποία ως τότε κάλυπταν οι στρατηγοί.

    ''Μεταβατική περίοδο'' τη χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί

    Ωστόσο για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και έτσι ο στρατός μπορούσε τυπικά να προχωρήσει σε έναν τελευταίο διορισμό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν είχε ήδη δηλώσει χθες πως η κυβέρνηση δεν θα αντιτασσόταν σε ένα τέτοιο διορισμό, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια "μεταβατική περίοδος" στη διάρκεια της οποίας ένας στρατηγός θα ασκήσει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου για έναν ακόμη χρόνο.

    Στην ανακοίνωση του στρατού, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνεδρίαση με θέμα τις προαγωγές και τις αποστρατείες, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες, αναφέρεται επίσης ότι 18 στρατιωτικοί αποστρατεύθηκαν για "πειθαρχικούς λόγους", μια έκφραση που γενικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανάμιξη ενός αξιωματικού σε δραστηριότητες υπέρ των ισλαμιστών.

    [07] Απολογία-ποταμός από τον Τσελέντη

    4/8/2003 4:48:00 μμ

    Αποκαλυπτικός είναι στην απολογία του ο Πάτροκλος Τσελέντης, ο "Αλέκος" της 17Ν, σηματοδοτώντας μια αλλαγή σκηνικού στη δίκη. Ο Τσελέντης, κατά τη διάρκεια της 100ης συνεδρίασης, χωρίς να χρησιμοποιεί χειρόγραφα, όπως οι μέχρι τώρα απολογούμενοι κατηγορούμενοι έδωσε τις πρώτες ουσιαστικά λεπτομέρειες για την πολύχρονη και αιματηρή δράση της Οργάνωσης, καθώς είναι από τους λίγους κατηγορουμένους, που έχουν ομολογήσει αρκετά στοιχεία για τη δράση της 17Ν χωρίς στη συνέχεια να τα έχει αναιρέσει. Ο Πάτροκλος Τσελέντης άρχισε την απολογία του με μία μεγάλη συγγνώμη ενώ απέδωσε ηγετικό ρόλο τόσο στον Δημήτρη Κουφοντίνα όσο στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Συγγνώμη ζήτησε ο Τσελέντης

    Ο κατηγορούμενος με την έναρξη της απολογίας του εξέφρασε την οδύνη του για τους ανθρώπους, που συμφώνησε να χάσουν τη ζωή τους. "Αισθάνομαι, είπε, ότι πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους, που με αγάπησαν, που με εμπιστεύθηκαν, ελπίζω, ότι η στάση της ζωής μου και η ποινή που θα μου επιβάλλετε θα είναι η αρχή της κάθαρσης για τις πράξεις τις οποίες έχω κάνει και ντρέπομαι γι' αυτές, γιατί έβλαψα ανθρώπους".

    Ο Τσελέντης ξεκίνησε την απολογία του αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια αλλά και αργότερα στα φοιτητικά του όπου, όπως είπε, άρχισε να ασχολείται με τις ριζοσπαστικές ιδέες και οργανώσεις. Δήλωσε επίσης ότι δεν αισθάνεται καθόλου περήφανος για όλα αυτά, που εξιστορεί στο δικαστήριο.

    Ο "Αλέκος" της 17Ν είπε, πως γνώρισε στο Πανεπιστήμιο τον Κουφοντίνα το '82, ότι συζητούσαν για τις παράνομες οργανώσεις και πως πίστευε, πως η αλλαγή στη κοινωνία χρειάζεται βία, δράση, σύγκρουση. Με τον Δημήτρη Κουφοντίνα ανέφερε ότι συμφώνησαν στην ένοπλη δράση και όπως του άφησε να εννοηθεί, υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι μπορούσαν να τους προμηθεύσουν τα όπλα, ενώ δεν είχαν αναφερθεί στο όνομα της Οργάνωσης.

    Σύμφωνα με τον Πάτροκλο Τσελέντη, ο οποίος είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής κατηγορούμενος που εμμένει στην στάση που τήρησε κατά τη σύλληψή του, ο Κουφοντίνας του είχε εξηγήσει τότε, ότι υπάρχει μία ομάδα ατόμων που πίστευαν ότι μπορούν μέσω συγκεκριμένων ενεργειών να βοηθήσουν την κοινωνία να ενεργοποιηθεί και μέσω μαζικού κινήματος να αλλάξουν τα πράγματα.

    Όπως είπε ο κατηγορούμενος τα πρώτα άτομα, που γνώρισε ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Γιάννης Σκανδάλης, που έχει απεβιώσει. Ο Τσελέντης αναφέρθηκε εκτενώς στην πρώτη ενέργεια της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε, στην ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων το Δεκέμβριο του 1983. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο στην ενέργεια συμμετείχε ο ίδιος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Γιάννης Σκανδάλης και ένα ακόμη άτομο εύσωμο, μελαχρινό με μαύρα μαλλιά, το οποίο ο ίδιος υπέθεσε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης.

    Όπως είπε ο κατηγορούμενος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό φρουρό της τράπεζας Χρήστο Μάτη, γεγονός που ο ίδιος δεν είδε. Είπε, ωστόσο, ότι στο αυτοκίνητο, όταν έφευγαν ο Κουφοντίνας ήταν κάτωχρος και δικαιολογούνταν για το λόγο που αναγκάστηκε να πυροβολήσει τον αστυνομικό, καθώς είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα έπρεπε να χαθεί ανθρώπινη ζωή.

    Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο έξι έως εφτά μήνες μετά τη ληστεία ο Δημήτρης Κουφοντίνας τού γνώρισε ένα άλλο μέλος της οργάνωσης, το οποίο το προσφωνούσαν Πέτρο και όπως είπε είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι τότε κατάλαβε ότι είναι μέλος της 17Ν και όχι κάποιας άλλης οργάνωσης. Όπως είπε ο κατηγορούμενος η επόμενη ενέργεια στην οποία συμμετείχε ήταν η δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη το 1985.

    Ο Τσελέντης υποστήριξε, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν εκείνοι, που πυροβόλησαν τον εκδότη και τον οδηγό του. Όπως είπε και ο ίδιος πυροβόλησε χωρίς όμως να χτυπήσει η δική του σφαίρα τον οδηγό. Ο κατηγορούμενος, τόνισε, ότι στη διάρκεια της ενέργειας δεν ήταν παρών ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ενώ όπως είπε, νομίζει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου, που χρησιμοποίησαν ήταν ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

    Αναφερόμενος στον Γιωτόπουλο και στον Κουφοντίνα ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι ήταν εκείνοι που επέλεγαν τους ρόλους, που θα είχε το κάθε μέλος στις ενέργειες, που θα έκανε η οργάνωση.

    Είπε επίσης ότι πριν από κάθε ενέργεια ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ετοίμαζε σε χειρόγραφο την σχετική προκήρυξη, την διάβαζαν, γίνονταν διορθώσεις και τελικά το χειρόγραφο το έπαιρνε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και το δακτυλογραφούσε.

    Εντονη η αντίδραση του Γιωτόπουλου

    Σύμφωνα με την απολογία του Τσελέντη, ο Αλ. Γιωτόπουλος ήταν παρών στην ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Πατησίων τον Ιούλιο του 1988, όπως επίσης και ο ίδιος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Σάββας Ξηρός.

    Ο Τσελέντης ανέφερε ότι έξω από το Ταμιευτήριο βρισκόταν ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος προσποιούμενος ότι ακούει μουσική από γουόκμαν άκουγε τις συχνότητες της Αστυνομίας, ενώ λίγο πιο πέρα ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Οπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, η Οργάνωση πρόσεχε πολύ ώστε σε ενέργειες που αφορούσαν δολοφονίες ανθρώπων ή βομβιστικές επιθέσεις να μην χτυπήσουν άλλους πλην των στόχων. Είπε επίσης ότι από ''αλαζονεία'' όταν εγκατέλειπαν αυτοκίνητα μετά από επιθέσεις, άφηναν μέσα σ' αυτά άδεια πακέτα από τσιγάρα που μάζευαν από το δρόμο ή γόπες με σκοπό ''να μπλέξουμε, να παίξουμε ή να περιγελάσουμε την Αστυνομία''.

    Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν έπεσε ποτέ στην αντίληψή του να υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση μελών της Οργάνωσης για επικείμενους στόχους.

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά των Αμερικανών αξιωματούχων υποστήριξε ότι τους εντόπιζαν από τις πινακίδες των αυτοκινήτων, τα ίδια τα αυτοκίνητα που, όπως είπε, συνήθως ήταν αμερικάνικα ή από παρακολουθήσεις που έκαναν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

    Ο Τσελέντης υποστήριξε στο δικαστήριο επίσης ότι δεν αποδέχεται την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Τσαντ και τη ληστεία στο σούπερ μάρκετ ''Μαρινόπουλος'', τις οποίες από την αρχή έχει αρνηθεί.

    Οπως είπε στο δικαστήριο εάν είχε λάβει μέρος για λόγους αρχής θα αποδεχόταν τη συμμετοχή του.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσελέντης προανακριτικά, αλλά και ενώπιον του ανακριτή είχε υποστηρίξει ότιι γνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως ''Πέτρο'' και δεν είχε υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το ρόλο του συγκατηγορουμένου του στην Οργάνωση.

    Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του ώστε την Τρίτη η διαδικασία να συνεχιστεί με την εξέταση του κατηγορουμένου από την έδρα και τους συνηγόρους.

    Αμέσως μετά τη διακοπή με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος φανερά εκνευρισμένος υποστήριξε ότι η απολογία του Τσελέντη ήταν εξ ολοκλήρου υπαγορευμένη. Επίσης, ο Γιωτόπουλος μίλησε για αλλαγή κατάθεσης κατά τρόπο προκλητικό και εξώφθαλμο μόνο και μόνο για να υποστηριχθεί το κατηγορητήριο κατά του. "Ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός των ενεργειών της οργάνωσης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν υποσχέσεις για όσους κατηγορούμενους δείξουν το Γιωτόπουλο ότι σε 2-3 χρόνια θα είναι έξω με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου", είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Γιωτόπουλος.

    [08] Εννέα οι νεκροί από τις 72 πυρκαγιές στην Πορτογαλία

    4/8/2003 7:14:00 μμ

    Περισσότεροι από 3.000 πυροσβέστες και στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις προσπάθειες να τεθούν υπό έλεγχο οι χωρίς προηγούμενο πυρκαγιές, που πλήττουν την Πορτογαλία και έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο σε εννέα ανθρώπους, ενώ η κυβέρνηση πρόκειται να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση "εθνικής καταστροφής", διαβάθμιση κατώτερη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία τραγωδία χωρίς προηγούμενο στην Πορτογαλία από πλευράς πυρκαγιών", δήλωσε χθες το βράδυ κατά την διάρκεια εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο και πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει την χώρα σε κατάσταση ''εθνικής καταστροφής". Στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελβετία και στη Βρετανία, καθώς και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή. Τεράστιες δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν από πυρκαγιές στον Καναδά.

    ''Κατάσταση εθνικής καταστροφής''

    Αξιωματούχος στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ, ότι περίπου 3.000 πυροσβέστες και στρατιώτες καταβάλλουν προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο 72 πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας. Στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν περίπου 800 πυροσβεστικά οχήματα και πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα από το εξωτερικό.

    Οι προσπάθειες δυσχεραίνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, την περασμένη εβδομάδα έχασαν την ζωή τους από τις πυρκαγιές εννέα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροσβέστη. Στην περίπτωση μίας πυρκαγιάς χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να σβηστεί αφού κατέκαψε 110.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά σε δάση τα τελευταία 15 χρόνια.

    Το ένα τρίτο της Πορτογαλίας καλύπτεται με δάση και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 260.000 στρέμματα είχαν καεί μέχρι τις 27 Ιουλίου οπότε άρχισαν οι τελευταίες πυρκαγιές. Η κυβέρνηση της Λισσαβόνας ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Καναδάς: Τεράστιες δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν

    Περίπου 11.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς περί τις 350 φωτιές μαίνονται σε δάση στις επαρχίες του Καναδά Μπρίντις Κολούμπια και Αλμπέρτα, ενισχυμένες μάλιστα από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

    Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καεί περί τα 400.000 στρέμματα δασικής έκτασης μόνο στην Μπρίντις Κολούμπια το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

    Ειδικοί κάνουν λόγο για τις χειρότερες πυρκαγιές σε δάση στο Καναδά τα τελευταία 50 χρόνια.

    Το CNN μετέδωσε ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες γύρω στους 30 βαθμούς και δεν αναμένεται βροχή νωρίτερα από το άλλο Σαββατοκύριακο.

    Στρατιωτικές δυνάμεις μετέχουν στο έργο κατάσβεσης μαζί με περίπου 2.000 πυροσβέστες.

    Πιστεύεται ότι οι μισές από τις πυρκαγιές οφείλονται σε αμέλεια, όπως πέταμα τσιγάρων και άλλες σε κεραυνούς. Στο μεταξύ, από υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και μερικές ημέρες.

    Θερμοκρασίες-ρεκόρ σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες

    Στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Βρετανία και στην Πορτογαλία, καθώς και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή.

    H μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε θερμοκρασίες-ρεκόρ γι' αυτή την εβδομάδα στη νοτιοδυτική Γερμανία με 40 και στο Λονδίνο με 37,2 βαθμούς.

    Η Βρετανία είχε τον θερμότερο Ιούλιο από το 1999.

    Υψηλές τιμές για το όζον αναφέρθηκαν στη νοτιο-ανατολική Αυστρία και σε πολλές βελγικές πόλεις, ενώ από ξηρασία δοκιμάζονται κυρίως η Τσεχία, η Κροατία, η Σερβία και η Ρουμανία.

    Μεγάλες πυρκαγιές σημειώνονται και στην Ισπανία, όπου μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω απο 120.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών.

    Οι περισσότερο πληγείσες περιοχές είναι αυτές της Ανδαλουσίας, της Εστρεμαδούρας και της Καστίλια Λα Μάντσα, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Από τις πυρκαγιές δεν έχουν αναφερθεί θύματα στην Ισπανία, αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν χάσει την ζωή τους επτά άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, που πέθαναν από αφυδάτωση, καρδιολογικά προβλήματα και άλλες συναφείς παθήσεις.

    Από υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ατμοσφαιρική ρύπανση δοκιμάζεται και η Γαλλία εδώ και μερικές ημέρες, ενώ όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 32 μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου.

    Από την ζέστη δοκιμάζονται κυρίως η περιοχή του Παρισιού, η ανατολική και η νοτιοανατολική Γαλλία.

    Στη Ρωσία έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής πάνω από 500 πυρκαγιές δασών με περισσότερο πληγείσες τις περιοχές της Καρελίας, του Μουρμάνσκ και του Αρχανγκέλσκ στα βορειοδυτικά, ενώ επικρατούν υψηλές, για την περιοχή, θερμοκρασίες.

    Από την Ανοιξη έχουν καταστραφεί 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων σε περίπου 21.500 διαφορετικές πυρκαγιές.

    [09] Συνομιλίες με αξιωματούχους της IAEA άρχισε το Ιράν

    4/8/2003 7:05:00 μμ

    Κρίσιμες συνομιλίες με τους νομικούς εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) άρχισε η κυβέρνηση του Ιράν. Οι νομικοί της IAEA αναμένεται να εξηγήσουν στους Ιρανούς αξιωματούχους, σε τι συνίσταται η υπογραφή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου στη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων. Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, γιατί από αυτήν θα κριθεί το αν τελικά η Τεχεράνη θα υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο.

    [10] Μνημείο για τα θύματα της Σρεμπένιτσα θα εγκαινιάσει ο Κλίντον

    4/8/2003 7:15:00 μμ

    Μνημείο - κοιμητήριο στη μνήμη των χιλιάδων Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν το 1995 στη Σρεμπένιτσα θα εγκαινιάσει το Σεπτέμβριο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Όπως δήλωσε ο Πάντι Ασντάουν, Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία, την παρουσία του Κλίντον, ζήτησαν οι Μουσουλμάνοι που επέζησαν της σφαγής σε ένδειξη φόρου τιμής για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα. Για το μνημείο που θα στοιχίσει περίπου 5,7 εκατομμύρια δολάρια, έχουν συνεισφέρει οικονομικά, πολλές ξένες κυβερνήσεις μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ αλλά και μεμονωμένα άτομα. Το ποσό των 5.000 δολαρίων θα διαθέσει η Παλαιστινιακή Αρχή ενώ το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υποσχεθεί να συμβάλουν οικονομικά με το ποσό των 200.000 δολαρίων.

    [11] Εκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Αφγανιστάν

    4/8/2003 4:40:00 μμ

    Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν την Κυριακή, από έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Ακτσα στην επαρχία Τζοουτζάν στο βόρειο Αφγανιστάν, ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος", νεκροί και τραυματίες ήταν μέλη της δύναμης του στρατηγού Ρασίντ Ντόστουμ, στην οποία ανήκει η αποθήκη πυρομαχικών. Πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερος, ενώ πρόσθεσαν ότι από την έκρηξη υπέστησαν ζημιές γειτονικά κτίρια.

    Πακιστάν: Αντεξε βρέφος για 36 ώρες κάτω από ερείπια

    Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση του Πακιστάν μετέδωσε τη Δευτέρα, ότι ένα αγοράκι έξι μηνών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια των σπιτιών που ισοπεδώθηκαν από την ισχυρή έκρηξη που στοίχισε την ζωή σε 47 ανθρώπους σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο βόρειο Πακιστάν.

    Το βρέφος παρέμεινε για 36 ώρες χωρίς τροφή και νερό. Η έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στο χωριό Γκαγιάλ Νταρελ, όχι μακριά από την πόλη Τσίλας του βόρειου Πακιστάν, που απέχει 200 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ. Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη οφείλεται σε ατύχημα.

    [12] Δρομολογούνται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β.Κόρεας

    4/8/2003 3:17:00 μμ

    Σύντομα θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο οι συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης σχετικά με τον πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Οι ημερομηνίες και άλλες διαδικαστικές λεπτομέρειες αυτών των συνομιλιών δεν έχουν αποφασισθεί, αλλά Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει, ότι είναι πιθανόν να διεξαχθούν εντός του Αυγούστου, ενώ άλλες πλευρές, οι οποίες θα συμμετάσχουν έχουν δηλώσει, ότι στόχος είναι να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, επικεφαλής του κομμουνιστικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, εξασφάλισε το 100% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, που διοργανώθηκαν στη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

    Πήρε το 100% - Συμμετείχε το 99,99%

    Την περασμένη Παρασκευή η Πιονγιάνγκ αποδέχθηκε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη συμμετοχή έξι πλευρών, της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι τότε η Πιονγιάνγκ απαιτούσε τη διεξαγωγή διμερών αμερικανο-βορειοκορεατικών συνομιλιών για τη διευθέτηση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

    Όσον αφορά τις εκλογές ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ήταν μεταξύ των 687 υποψηφίων, που είχαν οριστεί από το κυβερνών Κόμμα των Εργατών, οι οποίοι έλαβαν άπαντες το 100% των ψήφων κατά την ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της ανώτατης λαϊκής συνέλευσης. Η συμμετοχή ήταν το μόνο "μαύρο" σημείο αυτών των εκλογών, παραδέχθηκε το επίσημο πρακτορείο KCNA. Ήταν 99,9%, γιατί το 0,01 που δεν συμμετείχε είτε βρισκόταν στο εξωτερικό είτε ταξίδευε στη θάλασσα, εξήγησε το πρακτορείο ειδήσεων.

    Σύμφωνα με το KCNA, ο λαός προσέφερε την "απόλυτη" υποστήριξή του στο δικτάτορα, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην Πιονγιάνγκ. Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ηγείται της χώρας από το θάνατο του πατέρα του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, το 1994.

    Ως Γενικός Γραμματέας του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών, ο Κιμ διοικεί την ισχυρή επιτροπή εθνικής άμυνας, η οποία ελέγχει το βορειοκορεατικό στρατό, που αριθμεί 1,2 εκατομμύριο στρατιώτες και αξιωματικούς. Το βορειοκορεατικό κοινοβούλιο, το οποίο έχει μόνο τυπικές εξουσίες, συνεδριάζει μία ή δύο φορές το χρόνο για να επικυρώσει τον προϋπολογισμό καθώς και τις σημαντικότερες αποφάσεις, που λαμβάνει το Κόμμα των Εργατών, το οποίο αποτελεί τον πραγματικό θεσμό διακυβέρνησης της χώρας.

    [13] ''Υψηλά'' στις προτιμήσεις των τουριστών η Ελλάδα

    4/8/2003 5:30:00 μμ

    Υψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών παραμένει φέτος η Ελλάδα, παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία και τα άλλα προβλήματα (Ιράκ, SARS κλπ.), τα ποσοστά των εισερχομένων τουριστών διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και η μείωση που μέχρι στιγμής παρατηρείται, περιορίζεται. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Στο πρώτο εξάμηνο του 2003 το ποσοστό της μείωσης των αφίξεων των πτήσεων τσάρτερ περιορίζεται σταδιακά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου από τα 26 κρατικά αεροδρόμια, παρουσιάζεται μείωση μόλις 0,05% σε σχέση με το 2002, με προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

    Αισιοδοξία Τσοχατζόπουλου για τη αύξηση των αφίξεων

    Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι αφίξεις τσάρτερ ανήλθαν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ τον Ιανουάριο υπήρξε αύξηση 16%.

    Τον Μάιο υπήρξε πτώση 8%, τον Ιούνιο πτώση 2,7% και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, πτώση 0,05%.

    Συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου με τις εκτιμήσεις των γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ, εκτός απροόπτου, επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο εισερχόμενος τουρισμός δεν θα παρουσιάσει ουσιαστικές απώλειες και το 2003 θα κλείσει με ελαφρά μείωση από 2 έως 3,5% έναντι του 2002, χωρίς να αποκλείεται και η αισιόδοξη εκτίμηση ότι τελικά η μεταβολή θα είναι μηδενική.

    Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους ελληνικούς προορισμούς, παρατηρείται μία ανακατάταξη εις βάρος κλασικών τουριστικών προορισμών, όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Σάμο, ενώ ενισχύονται μη παραδοσιακοί προορισμοί, όπως Καβάλα, Μυτιλήνη, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη.

    Με μικρές αυξομειώσεις παρουσιάζονται οι προορισμοί Ηράκλειο, Ρόδος, Χανιά, Σκιάθος και Ζάκυνθος.

    Με βάση τα μέχρι σήμερα προσωρινά στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας, συνεχίζεται η αυξητική τάση αφίξεων τουριστών και κατά τον μήνα Ιούλιο.

    Χαρακτηριστικά, έναντι του 2002, Μυτιλήνη (+0,7%), Κεφαλλονιά (+6,79%), Χανιά (+5%), Ρόδος (+4%), Κως (+2,22%), Καλαμάτα (+30,3%) είναι από τους κερδισμένους του Ιουλίου, η Θεσσαλονίκη παραμένει στάσιμη, ενώ συνεχίζεται η αρνητική τάση σε Σαντορίνη

    (-12,4%) και Κέρκυρα (-5%).

    Τα Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ θα συνεχίσουν τη μάχη προβολής που δίνουν, όπως όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με ανάλογη προβολή και πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων σε μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες.

    Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ, δείχνουν ότι η Γερμανία θα κλείσει με πτώση 5% του τουρισμού της προς την Ελλάδα, η Βρετανία με αύξηση 0,5%, η Δανία με πτώση 2,5%, η Νορβηγία με μηδενική μεταβολή, η Φινλανδία με αύξηση 2%, η Ιταλία με αύξηση 10%, η Ολλανδία με πτώση 6%, η Γαλλία με αύξηση 5%, οι χώρες Βίζενγκραντ (Κ.Ευρώπης) με πτώση 5%, η Αυστρία με αύξηση 5%, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο με αύξηση 5%, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λατινική Αμερική με πτώση 5%, η Αμερική με πτώση 23%, το Ισραήλ με πτώση 1%, η Ρωσία με αύξηση 1%, η Ιαπωνία με πτώση 30% και ο Καναδάς με πτώση 7%.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια κατά τον μήνα Ιούλιο θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο και ''προς το τέλος αυτής της δύσκολης χρονιάς θα κατορθώσουμε να ισοφαρίσουμε τη μείωση που είχαμε αρχικά'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν απέκρυψε ότι υπάρχουν πάντως προβλήματα στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς. Τα προβλήματα δεν αφορούν φαινόμενα ακρίβειας στα ίδια τα ξενοδοχεία, αλλά στη διακίνηση, στη σίτιση, στην εστίαση και στα κάμπινγκ.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, κοινά κλιμάκια της Γ.Γ. Εμπορίου, του ΕΟΤ και του ΣΔΟΕ κινούνται από σήμερα, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, με σκοπό να διαπιστώσουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    ''Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει ευαισθησία και σεβασμός προς τις κατευθύνσεις της πολιτικής την οποία υλοποιούμε, διότι η ''επιθετικότητα'' του ελληνικού τουρισμού είναι το μεγαλύτερό μας όπλο. Εκεί επενδύουμε και αυτό θα το διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο'', υπογράμμισε ο υπουργός.

    [14] Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών

    4/8/2003 2:43:00 μμ

    Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων ταχυδρομεί μέσα στις επόμενες ημέρες προς τους ασφαλισμένους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Μέχρι τώρα έχουν αποσταλεί περισσότερες από 4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έναντι 5 εκατομμυρίων που υπολογίζεται ότι υποβλήθηκαν εφέτος στην Εφορία. Στην ενδέκατη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων περιλαμβάνονται 99.388 χρεωστικά σημειώματα, 115.699 πιστωτικά και 144.738 μηδενικά.

    Οι αποδέκτες χρεωστικών σημειωμάτων καλούνται να καταβάλουν συνολικά 186,6 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθετο φόρο τον οποίο εφόσον η εκκαθάριση της δήλωσής τους έχει γίνει τον Αύγουστο θα πρέπει να εξοφλήσουν σε δυο αντί τριών δόσεων. Ωστόσο, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης διατηρούν το δικαίωμα της έκπτωσης 2,5% επί του οφειλόμενου φόρου.

    Οι αποδέκτες πιστωτικών σημειωμάτων δικαιούνται επιστροφής φόρου ύψους 50,2 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει το 83,4% των δηλώσεων που υπεβλήθησαν φέτος, ήτοι 4.171.483 δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν εισοδήματα 52,8 δισ. ευρώ και θα αποφέρουν στα ταμεία του δημοσίου 1,346 δισ. ευρώ.

    [15] Νέος αναπτυξιακός νόμος

    4/8/2003 7:36:00 μμ

    Σταθερό φορολογικό καθεστώς για δέκα χρόνια και αντικειμενικό προσδιορισμό κερδών, αύξηση των επιχορηγήσεων για κάθε δημιουργούμενη νέα θέση εργασίας και απλούστευση των διαδικασιών υποδοχής επενδύσεων, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου, το οποίο αναμένεται να δοθεί την Τρίτη στη δημοσιότητα, εκτός απρόοπτου. Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου θα ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και θα βελτιωθεί το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στην παρούσα φάση δεν δικαιολογείται ως γενική κατεύθυνση η αύξηση των ενισχύσεων προς τους υποψηφίους επενδυτές.

    Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει τις εξής ''περιοχές'' κινήτρων:

    Βελτίωση κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις και επενδύσεις εταιριών με διεθνοποιημένη δραστηριότητα. Αύξηση της επιχορήγησης για κάθε νέα θέση εργασίας. Αύξηση των επιχορηγήσεων για επενδύσεις στον τουρισμό. Αποσύνδεση της επιχορήγησης από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για εκείνες τις επενδύσεις που χαρακτηρίζονται προηγμένης τεχνολογίας ή για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων παραγωγής νέων προϊόντων. Καθιέρωση εναλλακτικής δυνατότητας δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού για τις επενδύσεις του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου (ν.2601/98) αντί των φορολογικών εκπτώσεων που προβλέπονται σήμερα. Παροχή δυνατότητας επιλογής συστήματος τεκμαρτής φορολόγησης για τις νέες επιχειρήσεις για μια ολόκληρη δεκαετία. Στην περίπτωση αυτή, τα φορολογητέα καθαρά κέρδη θα προσδιορίζονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 7% του ποσού των κεφαλαίων που επενδύονται. Απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών εξέτασης των επενδυτικών σχεδίων. Εξορθολογισμό και βελτίωση διαδικασιών Απλούστευση ενδιάμεσων διαδικασιών. Θα προβλέπεται σαφής καθορισμός των ημερομηνιών έναρξης και λήξης πραγματοποίησης των επενδυτικών δαπανών.

    [16] Συνεχίζεται η ανoδική πορεία των ΕΛΤΑ

    4/8/2003 1:59:00 μμ

    Ιδιαίτερα θετικά είναι τα οικονομικά στοιχεία των Ελληνικών Ταχυδρομείων και για τη χρήση του 2003, συνεχίζοντας έτσι την κερδοφόρα πορεία και βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών για πέμπτη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρώτο εξάμηνο του 2003 ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ ανήλθε σε 227,8 εκατ. Ευρώ και είναι αυξημένος κατά 10,55% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρίστος Βερελής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θετική πορεία των ΕΛΤΑ, που άρχισε με τη χρήση του 1999, συνεχίζεται και στη χρήση του 2003, αυξάνοντας κάθε χρόνο τα καθαρά αποτελέσματα.

    [17] ''Όχι'' της Ρεάλ σε Τσέλσι για τον Ραούλ

    4/8/2003 1:19:00 μμ

    Ένα απλησίαστο παγκόσμιο ρεκόρ επιχείρησε να δημιουργήσει ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, όμως του το στέρησαν η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ραούλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "As", ο Ρώσος ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας πρόσφερε στην "βασίλισσα" 100 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει στο "Στάμφορντ Μπριτζ" τον Ραούλ. Ωστόσο, οι διοικούντες τους πρωταθλητές Ισπανίας και ο διάσημος στράικερ απάντησαν αρνητικά. "Ο παίκτης δεν πωλείται", τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Ρεάλ, Χόρχε Βαλντάνο. Από την πλευρά του, ο Ραούλ, υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για καμία προσφορά, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φύγει από την Μαδρίτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το παγκόσμιο ρεκόρ για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή, ανήκει στην Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία το καλοκαίρι του 2001, δαπάνησε 71,6 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του Ζινεντίν Ζιντάν.

    [18] Ο Κένιον Τζόουνς στον Παναθηναϊκό

    4/8/2003 12:13:00 μμ

    Παίχτης του Παναθηναϊκού είναι πλέον και "με την βούλα" ο Αμερικανός Κένιον Τζόουνς. Ο πρώην παίκτης του Αμαρουσίου θα αποτελέσει δίδυμο μέσα στη ρακέτα των "πρασίνων" με τον Ντάριλ Μίντλετον. Το πρωί της Δευτέρας, η "πράσινη" ΚΑΕ ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του έμπειρου άσου, όπως είχε προαναγγείλει το βράδυ της Κυριακής με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ομάδας, Παύλος Γιαννακόπουλος. Πλέον, οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό θα κινηθούν γρήγορα για την απόκτηση ενός ακόμη πάουερ φόργουορντ, που θα είναι και η τελευταία εφετινή μεταγραφή.

    [19] Πόλο: Νίκη της Εθνικής Νεανίδων επί της Πορτογαλίας

    4/8/2003 7:26:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Την τρίτη νίκη της σε ισάριθμες συναντήσεις πέτυχε η Εθνική ομάδα πόλο των Νεανίδων, που μετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Εμμεν, επικρατώντας της Πορτογαλίας με το ευρύ 8-2. Οι παίκτριες του Κώστα Πετράκη "καθάρισαν" το παιχνίδι από το πρώτο επτάλεπτο, όταν και προηγήθηκαν με 4-1. Ένα δύσκολο βράδυ περιμένει την Τρίτη την Εθνική Ελλάδας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την ισχυρή Ρωσία (19.45), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Η αυριανή αντίπαλος της Εθνικής νίκησε την Δευτέρα τη Γαλλία με 14-7, ενώ σε παιχνίδι του Β' ομίλου η Τσεχία επικράτησε της Βρετανίας με 9-4.

    Οι αντίπαλες προηγήθηκαν στο σκορ με τη Μαρτίνεζ, για να απαντήσουν οι Ελληνίδες με 4 διαδοχικά γκολ από τις Σολανάκη, Ασημάκη, Ζερβακάκη και Λολακίδου.

    Εν συνεχεία, 25 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του δεύτερου επτάλεπτου, η Σολανάκη έκανε το 5-1, για να εκτοξευθεί η διαφορά ακόμη περισσότερο στην τρίτη περίοδο, όταν τα τέρματα της Μακαρούνη και της Ζανιδάκη ανέβασαν τη διαφορά στα 6 γκολ (7-1).

    Τα επτάλεπτα: 4-1, 1-0, 2-0, 1-1.

    Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι Σολανάκη (2), Μακαρούνη, Ζανιδάκη, Ασημάκη, Ζερβακάκη, Ηλ. Ψούνη και Λολακίδου. Για την Πορτογαλία σκόραραν οι Μαρτίνεζ και Κούνχα.

    [20] Στην 16η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης Σφυρή-Καραντάσιου

    4/8/2003 7:19:00 μμ

    Οι πολύ καλές εμφανίσεις τους στο Γκραν Σλαμ του Κλάγκενφουρτ, "εκτόξευσαν" τις Εφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου, στη 16η θέση της γυναικείας Παγκόσμιας κατάταξης μπιτς Βόλεϊ για το 2003. Αντίθετα, η Θάλεια Κουτρουμανίδου με τη Βίκυ Αρβανίτη "έπεσαν" στην 21η θέση, ενώ οι Κατερίνα Νικολαΐδου και η Μαρία Τσιαρτσιάνη "σκαρφάλωσαν" στην 40η.

    [21] Η Δανιηλίδου έπεσε πάλι στο Νο 22 της παγκόσμιας κατάταξης

    4/8/2003 5:27:00 μμ

    Στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης "επέστρεψε" η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, που αποκλείστηκε πρόωρα από το διεθνές τουρνουά του Σαν Ντιέγκο, καθώς βρήκε στον δρόμο της την μετέπειτα νικήτρια, Ζιστίν Ενίν από το Βέλγιο, παρέμεινε στους 1.341 βαθμούς και έχασε μία θέση στον σχετικό κατάλογο. Στην κορυφή βρίσκεται πάντα η Σερένα Ουίλιαμς με 6.060 βαθμούς, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, απειλείται από την Κιμ Κλάιστερς, που έφτασε πλέον στους 5.911 βαθμούς.

    Οι πρώτες 10 της παγκόσμιας κατάταξης (σε παρένθεση η θέση που κατείχαν στο τέλος Ιουλίου), είναι οι εξής:

    1. (1) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 6.060 βαθμοί 2. (2) Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο) 5.911 3. (3) Ζιστίν Ενίν (Βέλγιο) 5.007 4. (5) Λίντσεϊ Ντέιβνεπορτ (ΗΠΑ) 3.546 5. (4) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 3.536 6. (6) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 2.932 7. (7) Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2.660 8. (8) Τσάντα Ρούμπιν (ΗΠΑ) 2.495 9. (9) Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Σλοβακία) 2.078 10. (10) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 1.990

    [22] Παρουσίαση των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων του Παναθηναϊκού

    4/8/2003 5:05:00 μμ

    Παρουσιάστηκαν και επισήμως την Δευτέρα το πρωί τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού στις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Οι παίκτες που πλαισίωσαν τους "πράσινους" ήταν λίγο πολύ γνωστοί από τη θητεία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ όσους δεν ξέραμε, τους μάθαμε από τα φιλικά προετοιμασίας του Παναθηναϊκού.

    Δηλώσεις

    "Είναι μία ιδιαίτερη μέρα για τον νέο Παναθηναϊκό. Ξαναλέω ότι ο Παναθηναϊκός δεν πήρε παίκτη από προσφυγές. Σεβόμαστε όλες τις ομάδες. Είμαστε εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις μας και περιμένω όλους τους φορείς, ΕΠΟ, ΕΠΑΕ και ΕΑΑ να σεβαστούν τον Παναθηναϊκό. Αυτό το απαιτούμε, δεν το ζητάμε", ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Παναθηναϊκού Αργύρη Μήτσου.

    "Να πω για το θέμα που είμαι χρεωμένος στον Τύπο. Για το 10αρι. Στην πρώτη ομιλία είχαμε μιλήσει για ηγέτη 10αρι και πράγματι σαν νέος πρόεδρος και σαν πράσινος φίλαθλος έβλεπα ότι η ομάδα φαινόταν να είχε ανάγκη τέτοιο πρόσωπο. Στην ζωή μου όμως ποτέ δεν ήμουν δογματικός. Πολλές φορές άλλο είναι το επιθυμητό και άλλο το εφικτό. Φτάσαμε πολλές φορές στην απόκτηση ενός τέτοιου παίκτη, αλλά είτε αντικειμενικές αδυναμίες, είτε ένα διαφορετικό σκεπτικό μας έκαναν να αλλάξουμε κατεύθυνση. Το σκεπτικό δεν το φτιάχνει η διοίκηση, αλλά οι τεχνοκράτες, δηλαδή οι προπονητές και οι γενικοί διευθυντές. Έχουν ένα σχέδιο που αυτό εφαρμόζουμε. Πήραμε παίκτες που χρειαζόταν η ομάδα και θα δώσουνε τη ζωή τους για την ομάδα. Αν δεν υπάρχει ηγέτης θα το δείτε στο γήπεδο", τόνισε o πρόεδρος του ΠΑΟ.

    Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του Βέλιμιρ Ζάετς.

    "Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με τα παιδιά που ήρθαν. Όλοι είναι πολύ καλοί παίκτες και έχουν τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας παίκτης του Παναθηναϊκού. Έχουν πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και είναι πολύ καλοί χαρακτήρες, κάτι που είναι σημαντικό. Στη ζωή πάντα θέλεις το καλύτερο. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε πολλά, αρκετά από αυτά τα καταφέραμε. Φτιάχνουμε μία νέα ομάδα που πιστεύω ότι θα δέσει πάρα πολύ γρήγορα και αυτό το είδαμε και στα φιλικά, αφού για κάθε θέση και σύστημα έχουμε λύσεις", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τριφυλλιού.

    "Έχουμε 25 καλούς παίκτες και υπάρχει ανταγωνισμός για κάθε θέση και νομίζω ότι θα είμαστε πλήρεις".

    Όσον αφορά το 10αρι ηγέτη: "Κάναμε πολλές προτάσεις σε παίκτες που δήθεν είναι 10αρια, γιατί αυτό είναι παλιά ορολογία. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που να είναι ηγέτες, Εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε ομάδα και δεν θέλουμε να βασίζεται η ομάδα σε έναν παίκτη. Αλλωστε στον Παναθηναϊκό έχουμε πολλές ηγέτες, όπως είναι οι Νικοπολίδης, Μπασινάς, Κυργιάκος, Χένρικσεν και Ολισαντέμπε και θα φτιάξουμε κι άλλους".

    Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν με τα νούμερα που θα έχουν οι φανέλες τους τη νέα αγωνιστική περίοδο.

    Πρώτος το λόγο πήρε ο Ζόελ Επαλέ που θα φοράει το νούμερο 10: "είμαι ευχαριστημένος που ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα της Ελλάδας. Δεν ήρθα για βόλτα, αλλά για να πάρουμε πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια. Δουλέψαμε πολύ καλά στην προετοιμασία και πήγαμε καλά στα φιλικά. Είμαστε σε καλό δρόμο. Χρειάζεται ακόμα δουλειά και θέλουμε βοήθεια από όλους, κόσμο και διοίκηση για να πετύχουμε το στόχο μας".

    Ακολούθησε ο Ραϊμούντας Ζουτάουτας που κρατούσε το νούμερο 14: "Έρχομαι από μία καλή ομάδα που είναι Μακάμπι και τώρα είμαι σε μία πολύ μεγαλύτερη. Ελπίζω να πετύχω πολλά".

    Ο Σίλβιο Μάριτς θα φοράει το 4: "Είμαι χαρούμενος που ήρθα στον Παναθηναϊκό που είναι μια μεγάλη ομάδα και έχει πάρα πολλούς καλούς παίκτες. Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη επιτυχία στην κατάκτηση της πρώτης θέσης. Έχουμε και το Champions League και άρα μας περιμένει πολύ δουλειά φέτος".

    Ο Γερμανός Μάρκους Μινχ θα φοράει το νούμερο 20, αυτό που φόραγε ο Αγγελος Μπασινάς, ο οποίος πιθανότατα θα επιλέξει το 6: "Χαίρομαι που είμαι εδώ. Περιμένω να έχουμε μία καλή σεζόν. Έχουμε έναν πολύ μεγάλο στόχο, να πάρουμε το πρωτάθλημα γιατί ο Παναθηναϊκός είναι πολλά χρόνια χωρίς τίτλο. Και περιμένουμε πολλά από το Champions League. Αλλά εκεί έχουμε πολύ μεγάλους αντιπάλους. Πιστεύω να έχουμε και τύχη και να έχουμε στο τέλος πολύ καλά αποτελέσματα".

    Ο Νασίφ Μορίς επέλεξε το νούμερο 3: "Ευχαριστώ τον πρόεδρο και όλους στην ομάδα που μου έδωσαν την ευκαιρία να παίξω στην μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Είναι η μεγαλύτερη της καριέρας και μου δίνει τη δυνατότητα να παίξω στο Champions League που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Θα δώσω τα πάντα, όπως πιστεύω θα δώσουν τα πάντα και οι υπόλοιποι νέοι παίκτες, αλλά και οι παλιοί για να πετύχουμε τους στόχους μας".

    Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος που επέλεξε το νούμερο 11 ήταν ο πιο τρακαρισμένος από όλους: "Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα και είμαι χαρούμενος. Θα δώσω τα πάντα για να βοηθήσω την ομάδα μου".

    Ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν θα έχει στη πλάτη το νούμερο 18: "Πριν έρθω στον Παναθηναϊκό έπαιζα σε μικρές ομάδες. Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα και αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα. Το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να δείξω στο γήπεδο το τι μπορώ να πετύχω. Λίγα λόγια και πολύ ποδόσφαιρο".

    Ο Αλέξανδρος Τζόρβας, ο νεαρός τερματοφύλακας θα έχει το νούμερο 31: "Ο Παναθηναϊκός ήταν στόχος για μένα από μικρός. Ευχαριστώ τον πρόεδρο, τον Ζάετς, τον Σουμ και κυρίως τον Τάκη Οικονομόπουλο που τα τελευταία 7 χρόνια είναι κάτι σαν πατέρας μου".

    Ο Κώστας Χαλκιάς για ακόμα μια φορά (η τρίτη) παρουσιάστηκε από τον Παναθηναϊκό, αφού τα τελευταία χρόνια όλο φεύγει και μετά επιστρέφει ξανά.

    Ο πρώην τερματοφύλακας του Ηρακλή θα πάρει το 12 του Γιαν Μικάλεσεν, ο οποίος μάλλον θα καταλήξει στο 35: ''Θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν όλοι στον Παναθηναϊκό. Θα προσπαθήσω να ολοκληρώσω το έργο που ξεκίνησα πριν από λίγα χρόνια. Είχα αρχίσει πολύ καλά μια χρονιά, αλλά είχα μια μεγάλη ατυχία. Ευτυχώς χάρη στον κ. Μήτσου ξεπέρασα το πρόβλημα (ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού τον είχε εγχειρήσει όταν είχε υποστεί εξάρθρωση ωμοπλάτης). Θέλω να κάνω καλή χρονιά για να δικαιώσω τον κόσμο του Παναθηναϊκού που έδειχνε την εκτίμηση του στο πρόσωπο μου ακόμα και όταν ήμουν αντίπαλος. Δουλεύουμε πολύ όλα τα παιδιά. Εγώ ήρθα αργά και πρέπει να δουλέψω περισσότερο για να πετύχω τους στόχους. Λιγότερα λόγια, περισσότερη δουλειά για να έρθουν τα αποτελέσματα που θέλει ο Παναθηναϊκός".

    Τελευταίος μίλησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιτζάκ Σουμ: "Δεν υπάρχουν 11 παίκτες για να βασιστεί η ομάδα. Υπάρχουν 25 καλοί παίκτες και όλοι είναι υποψήφιοι για την 11αδα. Ανάλογα τον αγώνα και τον αντίπαλο θα φτιάχνουμε την 11αδα. Θα αποτελείτε κάθε φορά από τους 11 καλύτερους για το συγκεκριμένο ματς".

    [23] Στο φως του φεγγαριού 62 Ιεροί Τόποι!

    4/8/2003 4:46:00 μμ

    Με τίτλο "62 Ιεροί Τόποι στο φως του φεγγαριού", το Υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνει, για 5η συνεχή χρονιά, κατά την Πανσέληνο της 12ης Αυγούστου 2003 μουσικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Συνολικά 57 εκδηλώσεις απλώνονται σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία και να προσεγγίσει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, δίνεται η ευκαιρία και σε πολλούς νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους σε χώρους που αποτελούν διαχρονικά σημεία αναφοράς για τον ελληνικό πολιτισμό.

    Βενιζέλος: ''Σας προσκαλώ όλους''

    Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό τη βραδιά της Πανσελήνου από τις 21.00 έως τη 1.00.

    Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Επίσης, την Τρίτη 12 Αυγούστου θα παραμείνουν ανοιχτοί για τους επισκέπτες, χωρίς να φιλοξενήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι χώροι της Ακρόπολης, του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα, του Σουνίου, του Αρχαίου Σταδίου της Ολυμπίας και της Πολιόχνης της Λήμνου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι:"H πανσέληνος του Αυγούστου είναι και φέτος μία γοητευτική ευκαιρία προκειμένου όλοι οι Έλληνες αλλά και όλοι οι επισκέπτες της χώρας μας να βιώσουν την μυσταγωγία των αρχαιολογικών μας χώρων κάτω από το φως του φεγγαριού. Προσκαλώ λοιπόν όλους εκείνους που το θέλουν και που θα βρίσκονται στις 12 Αυγούστου κοντά σε έναν από τους 57 αρχαιολογικούς χώρους, όπου θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις ή κοντά σε χώρους που θα είναι ανοικτοί, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και να απολαύσουν τη μοναδική αυτή τη βραδιά. Αυτός είναι ένας τρόπος να τιμήσουμε και να προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και κυρίως ένας τρόπος να νοιώσουμε θεματοφύλακές της".

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις

    Αρχαιολογικοί Χώροι - Μνημεία, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

    ''Πανσέληνος 2003'' / Τρίτη 12/08/03:

    Αρχαιολογικός Χώρος

    Ερμηνευτές

    1

    ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Σαββίνα Γιαννάτου-Tάσος Μυσιρλής

    ''Πάω να πω στο σύννεφο''

    2

    ΑΡΧΑΙΟΛ.ΧΩΡΟΣ ΥΡΙΩΝ ΝΑΞΟΥ

    Ηλίας Λιούγκος

    Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι και στο Μίκη Θεοδωράκη

    3

    ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ

    Παιδική Ορχήστρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    ''Μικρές Μουσικές Στιγμές''

    4

    ΚΑΣΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Μαρία Δημητριάδη, Μανώλης Ανδουλιδάκης

    ''Με μια κιθάρα στο φεγγάρι''

    5

    ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ

    Μανώλης Μητσιάς, Αργυρώ Καπάρου

    ''Η μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού''

    6

    ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ Π. ΣΧΟΛΕΙΟ

    Νίκος Πλάτανος

    Μουσική σε ποίηση Νίκου Καββαδία

    7

    ΣΤΑΔΙΟ ΔΕΛΦΩΝ

    Λίνος Κόκοτος, Δημήτρης Καβράκος

    ''Θαλασσινό τριφύλλι'' - ''Ώρες''

    8

    ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ

    Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος

    '' Περίπλους στην Επτανησιακή μουσική παράδοση''

    9

    ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΑΡΤΑΣ

    Γιώργος Υδραίος, Σύλβια Καπερνάρου, Γιάννης Θωμόπουλος

    ''Μελωδίες κάτω από την Πανσέληνο''

    10

    ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Μελίνα Τανάγρη

    ''Στο Κάστρο''

    11

    ΠΥΡΓΟΣ ΡΑΓΙΟΥ

    Γιώτα Βέη

    ''Το φεγγάρι κάνει κύκλο''

    12

    ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ

    Νένα Βενετσάνου

    ''Προς Νέα Γη''

    13

    ΒΕΡΓΙΝΑ

    Χειμερινοί Κολυμβητές

    ''Ο ήλιος και το φεγγάρι''

    14

    ΑΙΑΝΗ

    Δημήτρης Νικολούδης

    Αφιέρωμα στο Μ. Θεοδωράκη- Μ. Χατζιδάκι- Μ. Κουγιουμτζή- Μ. Πλέσσα, Α. Καλδάρα

    15

    ΔΙΟΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

    ΧΑΪΝΗΔΕΣ

    ''Του φεγγαριού τα μυστικά κανείς δεν τα γνωρίζει''

    16

    ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

    Πασχάλης Τόνιος - Παίδες Ελλήνων

    ''Ασματα του Φεγγαριού στη Χώρα του Ήλιου''

    17

    ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

    Μόρφω Τσαϊρέλη

    Ελληνικές και ξένες μπαλάντες για φωνή και ακορντεόν

    18

    ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Γεώργιος Κατσαρός, Φωτεινή Σαββατιανού, Ηλίας Κλωναρίδης, Γιώργος Τσαρνάς

    ''Αναδρομή''

    19

    ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

    Μαρία Φαραντούρη

    ''Στου φεγγαριού τα πάθη''

    20

    ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΔΗΛΟΥ

    Αλίκη Καγιαλόγλου

    Μελοποιημένη ποίηση Ελλήνων και ξένων ποιητών

    21

    ΚΙΟΝΙΑ ΤΗΝΟΥ

    Χρήστος Τσιαμούλης

    ''Μουσικό ταξίδι''

    22

    ΑΥΛΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ

    Ερμής Θεοδωράκης

    Αφιέρωμα στον Ιάνη Ξενάκη και σε άλλους συνθέτες

    23

    ΦΡΟΥΡΙΟ ΙΤΖΕΔΙΜ ΣΟΥΔΑΣ

    Ross Daly Λαβύρινθος

    ''Με ethnic στοιχεία από τη Μεσόγειο μέχρι την Ανατολή''

    24

    ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

    Σοφία Βόσσου

    ''Το όνειρο του φεγγαριού''

    25

    ΑΥΛΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ

    Κατερίνα Ξηρού

    ''Τραγούδια της Σμύρνης και του Αιγαίου''

    26

    ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

    Ειρήνη Κουρδάκη

    Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι

    27

    ΤΟΞΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ/ΠΥΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    Πολυκανδριώτης Θανάσης

    ''Στου φεγγαριού την αγκαλιά''

    28

    ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΘΑΣΟΥ

    Feminarte Γιάννης Γεωργιάδης

    Συλλογή από χορούς εθνικών μουσικών σχολών της Ευρώπης και επιλεγμένα έργα των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη

    29

    ΙΕΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

    Βορείων Ανάταξις

    ''Έντεχνες και λαϊκές επιτυχίες''

    30

    ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΜΠΕΛΙΔΙΚΗΣ

    Αντισεισμική Κομπανία

    Μουσική αναδρομή

    31

    ΠΕΛΛΑ

    Γιάννης Μαρκόπουλος

    ''Τα τραγούδια μου''

    32

    ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Μιχάλης Δημητριάδης, Βάσια Ζήλου, Κώστας Σκανδάλης

    ''Από το έντεχνο ως το λαϊκό''

    33

    ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

    Κώστας Θωμαϊδης, Θεοδωρής Οικονόμου

    ''Μελοποιημένη Ποίηση απ' όλο τον κόσμο''

    34

    ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΡΟΔΟΥ

    Δημήτρης Κατοίκος

    Αφιέρωμα στο Μ. Θεοδωράκη

    35

    ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΩ

    Γεωργία Συλλαίου, Σάκης Παπαδημητρίου

    Μουσικό ταξίδι σε Κουρτ Βάιλ, Μπρέχτ, Α. Λ. Βέμπερ, Μ. Λοϊζο, Μιούζικαλ, Σόουλ και Έντεχνο τραγούδι

    36

    ΗΡΑΙΟ ΣΑΜΟΥ

    Γιώργος Ματσακάκης Ζωή Ζενιώδη, Μυρσίνη Μαργαρίτη

    Αφιέρωμα στην 'Οπερα

    37

    ΚΑΣΤΡΟ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ

    Νέστωρ Δημόπουλος

    Σύγχρονη jazz και μουσική από το χώρο του Broadway

    38

    ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Μουσικό σχήμα ''Οκτάβα''

    ''Σύγχρονος Κρητικός Ήχος μέσα από την παράδοση''

    39

    ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Τάνια Τσανακλίδου

    ''Ελεγεία του Αυγούστου

    40

    ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΗΡΑΣ

    Robert Williams, Αγάπη Παπαμήτσου

    ''Μουσική με την Πανσέληνο''

    41

    ΚΑΖΑΡΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

    Νεάρχου Παράπλους

    Ελληνική παραδοσιακή λαϊκή και νησιωτική μουσική

    42

    ΔΩΔΩΝΗ

    Νότης Μαυρουδής, Παν/της Μάργαρης, Βασίλης Γισδάκης, Νατάσα Τσίρου

    ''Το Μινόρε της Φωνής''

    43

    ΑΚΡΟΠΟΛΗ

    44

    ΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ - ΑΙΓΙΝΑ

    45

    ΣΟΥΝΙΟ

    46

    ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

    47

    ΠΟΛΙΟΧΝΗ ΛΗΜΝΟΥ

    48

    ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ (Ν.Χ.)

    Μίμης Πλέσσας

    ''Ωδές του Φεγγαριού''

    49

    ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ(Ν.Χ.)

    Αιμιλία Υψηλάντη

    ''Το Παραμύθι της Ευγένας'' του Θ. Μοντσελέζε

    50

    ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ (Ν.Χ.)

    Καίτη Χωματά, Ρένα Κουμιώτη

    ''Νέο Κύμα''

    51

    ΠΥΡΓΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ (Ν.Χ.)

    Γιώργος Κόρος, Κατερίνα Κόρου, Ηλίας Μακρής

    ''Από το δημοτικό τραγούδι, στο Μίκη Θεοδωράκη ''

    52

    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΠΤΕΡΑΣ (Ν.Χ.)

    Βασίλης Παπαβασιλείου

    Ποιητική και φιλοσοφική βραδιά

    53

    ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Ν.Χ.)

    Ηλίας Ανδριόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Ιωάννα Φόρτη

    Μελοποιημένη ποίηση Μ. Θεοδωράκη, συνθέσεις από τις ''Ωδές'' του Α. Κάλβου, ''Προσανατολισμοί'' του Ο. Ελύτη

    54

    ΠΟΥΡΙΑ ΣΚΥΡΟΥ (Ν.Χ.)

    Καίτη Κουλλιά

    Αφιέρωμα στο Μ. Χατζιδάκι και στο Μ. Θεοδωράκη, παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια

    55

    ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ (Ν.Χ.)

    Σοφία Νοητή

    ''Από την παραδοσιακή ως τη Jazz μουσική''

    56

    ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΝΘΟΣ (Ν.Χ.)

    Βαγγέλης Δημούδης

    ''Παραδοσιακή Μουσική της Θράκης και της Μακεδονίας''

    57

    ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΕΜΕΑΣ (Ν.Χ.)

    Εύη Τσίρτση, Μαρία Νεοφυτίδου

    ''Πανσελήνου Ωδή''

    58

    ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΜΗΛΟΥ (Ν.Χ.)

    Βασίλης Κονταξής

    ''Ύμνοι Πανσέληνοι''

    59

    ΜΥΚΗΝΕΣ (Ν.Χ.)

    Κλαούντια Ντελμέρ

    Μεσογειακή έντεχνη και παραδοσιακή μουσική έκφραση

    60

    ΕΛΕΥΣΙΝΑ- ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ν.Χ.)

    Νίκος Δημητράτος

    Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο

    61

    ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ (Ν.Χ.)

    Μαρία Παπαπετροπούλου, Sedef Ercetim, Χριστίνα Γιαννακοπούλου

    Έργα για πιάνο, τσέλο και τραγούδι (Αφιέρωμα στο Χατζιδάκι)

    62

    ΚΑΣΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

    Μικτή Χορωδία και Ορχήστρα του Ωδείου ''Νίκος Σκαλκώτας''

    ''Τραγουδώντας με το φεγγάρι''

    [24] Εκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2004 ζητά η ελληνική κυβέρνηση

    4/8/2003 4:17:00 μμ

    Πρόταση για κοινή έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχει απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση στη βρετανική πλευρά. Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, η θετική ανταπόκριση των Βρετανών θα αποτελούσε μία πολιτιστική και πολιτική πρωτοβουλία οικουμενικών διαστάσεων. Την ίδια ώρα, το Βρετανικό Μουσείο σε επίσημη ανακοίνωσή του διαψεύδει το δημοσίευμα των ''Sunday Times'', το οποίο ανέφερε ότι εκπρόσωποί του διαπραγματεύονται την επιστροφή των γλυπτών, έστω και προσωρινά, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι συζητήσεις που πραγματοποιούν εκπρόσωποι του Μουσείου με Έλληνες αρχαιολόγους, επικεντρώνονται όχι στην πιθανή μετακίνηση των μαρμάρων, αλλά σε άλλους τομείς ακαδημαϊκής και πολιτιστικής συνεργασίας, όπως ο δανεισμός στην Ελλάδα από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου σημαντικών ελληνικών αρχαιοτήτων για να εκτεθούν του χρόνου, στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας''.

    Παράλληλα, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου είναι αρνητικοί ως προς την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και όπως επισημαίνεται δεν διαβλέπουν καμία περίπτωση να επιστρέψουν μόνιμα.

    [25] Τρεις στους τέσσερις Ιάπωνες έχουν κάμερα στο κινητό τους!

    4/8/2003 1:34:00 μμ

    Τρία στα τέσσερα κινητά τηλέφωνα στην Ιαπωνία διέθεταν ενσωματωμένη κάμερα την 31η Μαρτίου, σύμφωνα με άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ. Παρατηρείται δηλαδή μια σημαντική αύξηση κατά 50% από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με την αύξηση τέτοιων συσκευών στην Ευρώπη, φαίνεται πως τα εικονοτηλέφωνα θα βρίσκονται παντού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

    Πηγή: Poynter Institute

    [26] Ποπ-Σταρ... η Σερί Μπλερ

    4/8/2003 1:52:00 μμ

    Τα προσόντα της Σερί Μπλερ, συζύγου του Βρετανού Πρωθυπουργού, στη μουσική, οδηγούν σε ξέφρενους ρυθμούς φέτος το καλοκαίρι τους Βρετανούς στις πίστες χορού. Η Σερί, σε μια ευσυνείδητη προσπάθειά της να βοηθήσει το σύζυγό της Τόνι Μπλερ, όταν φοιτητές πανεπιστημίου του Πεκίνου του ζήτησαν να τραγουδήσει, τον περασμένο μήνα στη διάρκεια ομιλίας του για το θέμα του πολέμου του Ιράκ, εκείνη έσπευσε να σιγοψυθυρίσει ένα στίχο από το τραγούδι των Μπιτλς ''When I'm 64''. Τώρα η προσπάθειά της αυτή τελεσφόρησε στη χορευτική σκηνή καθώς το τραγούδι ακούγεται ξανά και ξανά και προβλέπεται να γίνει η μουσική επιτυχία του καλοκαιριού για τους Βρετανούς παραθεριστές σε δημοφιλή θέρετρα όπως η Ιμπιθα στην Ισπανία και η Αγία Νάπα στην Κύπρο, γράφει η εφημερίδα ''Ιντιπέντεντ''.

    Το σουξέ του καλοκαιριού

    ''Το τραγούδι ακούγεται στα κλαμπ σε όλη την Ευρώπη'', ανέφερε πηγή της μουσικής βιομηχανίας στην εφημερίδα. ''Στην αρχή εκλήφθηκε ως αστείο αλλά τώρα είναι η μεγάλη επιτυχία στα νυκτερινά κλαμπ. Είναι φαιδρό να το σκέφτεται κανείς αλλά η Σερί θα μπορούσε να γίνει το άκουσμα του καλοκαιριού'', πρόσθεσε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 August 2003 - 16:56:38 UTC