Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογικός νόμος και Τ.Α στο Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά των Δήμων
  • [03] Δύο νεκροί σε τραγικό δυστύχημα στο Μενίδι
  • [04] Πρόταση Καστανίδη για Βαλκάνιο Συνήγορο του Πολίτη
  • [05] Παρκαδόροι τέλος για τα νυχτερινά κέντρα
  • [06] Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κόρινθο
  • [07] Πρόστιμα από το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
  • [08] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Μάνη
  • [09] Σε δίκη δήμαρχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας
  • [10] Σταματά η κατεδάφιση του σπιτιού που έζησε ο Γ. Σκαρίμπας
  • [11] Την ένσταση του Χ.Ξηρού συζητά το δικαστήριο
  • [12] Λιβερία: Χωρίς τέλος ο εμφύλιος
  • [13] Αφαίρεσαν οι ΗΠΑ την Αυστραλία από τους πιθανούς στόχους
  • [14] Φιλιππίνες: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών
  • [15] Ιράν: Ο έλεγχος της IAEA κριτήριο για την υπογραφή του πρωτοκόλλου
  • [16] Ο Σβαρτζενέγκερ εγκαταλείπει τις πολιτικές του φιλοδοξίες
  • [17] Σχέδιο Μπους για ''Καθαρό Εμπόριο Διαμαντιών''
  • [18] Υεμένη: Έκρηξη βόμβας κοντά στην αμερικανική πρεσβεία
  • [19] Ληστές δολοφόνησαν Γερμανό τουρίστα στο Ρίο ντε Τζανέιρο
  • [20] Απήγαγαν τη σύζυγο και την κόρη του για να παραδοθεί!
  • [21] Συρία-Τουρκία ζητούν τερματισμό κατοχής του Ιράκ
  • [22] Σε ονομαστική ψηφοφορία το ν/σ για τη μερική απασχόληση
  • [23] Στην Ντόρτμουντ ο Φλάβιο Κονσεϊσάο
  • [24] Με σφραγίδα... Χούτου
  • [25] ''Επιτρέποντες'' με τον Δ. Πιατά στο Θέατρο της Επιδαύρου
  • [26] Αναρρώνουν με επιτυχία σιαμαία μετά τον διαχωρισμό τους
  • [27] ΗΠΑ: Αυξήθηκε ο αριθμός των ανδρών με HIV
  • [28] Τέλος εποχής για το ''κατσαριδάκι''
  • [29] Μαλαισία: Εκκληση για φρένο στα διαζύγια μέσω SMS

    [01] Εκλογικός νόμος και Τ.Α στο Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ

    30/7/2003 12:50:00 πμ

    Ο εκλογικός νόμος αλλά και θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης εξετάστηκαν την Τρίτη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να γίνει ολοκληρωμένος διάλογος σύνθεσης -όπως τόνισε χαρακτηριστικά - για τον εκλογικό νόμο.

    Ποικίλες απόψεις και διάλογος σύνθεσης

    Ο εκλογικός νόμος βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης τρίωρης συνεδρίασης του Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Σημίτη και στην οποία πήρε μέρος και ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, που παρουσίασε τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις της κυβερνητικής πρότασης.

    Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη συνεδρίαση υπήρξε καταρχήν συμφωνία όλων των μελών του αλλά και ποικίλες απόψεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στο διάλογο.

    Συμφωνήθηκε, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για τον εκλογικό νόμο και τις γενικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ η σχετική πρωτοβουλία για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας θα αναληφθεί προσωπικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρώτη σύγκληση του Οργάνου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα έχει ως θέμα τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκπόνηση του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στα τέλη Ιανουαρίου και παράλληλα ότι η "Χάρτα για την πραγματική σύγκλιση", η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα ενταχθεί τελικά στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Οσον αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη όπως οι Α. Κακλαμάνης, Κ. Γείτονας, Μ. Αποστολάκη, Χ. Αράπογλου, Α. Κοτσακάς εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις στα θέματα της λίστας και της διπλής κάλπης.

    Αντίδραση Κακλαμάνη

    Νωρίτερα, ανακοίνωση για τις ενστάσεις του Απόστολου Κακλαμάνη, σχετικά με τον εκλογικό νόμο, εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Βουλής.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι τα όσα είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης σε συνέντευξη του τροφοδοτούν το διάλογο και όχι τις διαμάχες.

    "Ο πρόεδρος της Βουλής δεν αντιδικεί με κανέναν, ούτε φυσικά με την κυβέρνηση, που ως βουλευτής στηρίζει με την ψήφο του. Πιστεύει πάντα στο διάλογο, συμμετέχει στην προκειμένη περίπτωση σε αυτόν και ελπίζει, ότι από αυτό το διάλογο θα προκύψει η καλύτερη δυνατή σύνθεση και για το νέο εκλογικό νόμο".

    [02] Συνάντηση Σημίτη-ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά των Δήμων

    30/7/2003 11:47:00 πμ

    Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για όσους Δήμους βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, εξετάζονται σε σύσκεψη που έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Εσωτερικών και το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή των χρεών προς τις ΔΕΚΟ, το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους ιδιώτες, τους εργαζόμενους και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    [03] Δύο νεκροί σε τραγικό δυστύχημα στο Μενίδι

    30/7/2003 11:09:00 πμ

    Τραγικό δυστύχημα με δύο νεκρούς και έναν βαριά τραυματία συνέβη λίγο πριν τις 9.00 το πρωί στην οδό Εφηβείας 1, στο Μενίδι. Τρεις εργάτες, ιδιωτικού συνεργείου, που είχαν αναλάβει έργο αποχέτευσης και οδοποιίας για λογαριασμό του Δήμου Αχαρνών, παγιδεύτηκαν σε φρεάτιο λυμάτων , την ώρα που προσπαθούσαν να το ξεβουλώσουν με αποτέλεσμα οι δύο να χάσουν την ζωή τους και ο τρίτος να μεταφερθεί σε σοβαρή κατάσταση από τις αναθυμιάσεις στο Σεισμανόγλειο νοσοκομείο. Νεκροί είναι ο Δημήτριος Κολοβός, 45 ετών χειριστής εκσκαφέα και ο Αλβανός υπήκοος Βασίλι Ράσα, 42 ετών, ενώ τραυματίας είναι ο επίσης Αλβανός υπήκοος Δημήτρης Τσακάλης, 32 ετών.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το δυστύχημα συνέβη όταν ο Τσακάλης μπήκε σε φρεάτιο λυμάτων το οποίο είχε βουλώσει για να δει τι είχε συμβεί αλλά λιποθύμησε από τα δηλητηριώδη αέρια.

    Ο Ράσα κατέβηκε αμέσως να τον βοηθήσει, αλλά και αυτός χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, με αποτέλεσμα να χάσει επίσης τις αισθήσεις του.

    Ο Κολοβός προσπάθησε επίσης να βοηθήσει τους δύο συναδέλφους του και κατέβηκε στο φρεάτιο αλλά λιποθύμησε και αυτός. Οι υπόλοιποι εργάτες ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, συνεργεία της οποίας ένα τέταρτο αργότερα ανέσυραν τους εργάτες, αλλά για τους δύο ήταν ήδη αργά.

    Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Αχαρνών.

    [04] Πρόταση Καστανίδη για Βαλκάνιο Συνήγορο του Πολίτη

    30/7/2003 10:58:00 πμ

    Τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Βαλκάνιου Συνηγόρου του Πολίτη, κατά τα πρότυπα λειτουργίας του Σουηδικού "Όμπουντσμαν", πρότεινε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Χάρης Καστανίδης στη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη. Ο κ. Καστανίδης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, είπε πως οι χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο της ανασυγκρότησης αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα κακοδιαχείρισης, γραφειοκρατίας και καταπάτησης δικαιωμάτων των πολιτών. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα και ύστερα από διαβουλεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των βαλκανικών χωρών, θα καταστεί δυνατόν η υλοποίηση του θεσμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    [05] Παρκαδόροι τέλος για τα νυχτερινά κέντρα

    30/7/2003 8:46:00 πμ

    Ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών όποιου απαιτεί ή δέχεται χρήματα από ιδιοκτήτη ή κάτοχο οχήματος για να διευκολύνει τη στάθμευσή του σε δημόσιους χώρους (δρόμους, πεζοδρόμια και πλατείες), καθώς και εκείνου που αυθαίρετα καταλαμβάνει τους προαναφερόμενους χώρους. Αυτό προβλέπει τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που κατατέθηκε στη Βουλή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο ιδιοκτήτης καθώς και ο υπεύθυνος καταστήματος ή επιχείρησης, που γνωρίζει ή ανέχεται τις παραπάνω πράξεις, στην περίπτωση που αυτές γίνονται προκειμένου να εξασφαλισθούν θέσεις στάθμευσης ή να διευκολυνθούν πελάτες του συγκεκριμένου καταστήματος ή επιχείρησης. Εκτός από αυτή την ποινή επιβάλλεται και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος ή της επιχείρησης για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, που διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

    [06] Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κόρινθο

    30/7/2003 8:26:00 πμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας, κατέγραψαν στις 01.44 μετά τα μεσάνυχτα οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον Κορινθιακό Κόλπο, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κορίνθου, ανοιχτά της κοινότητας Δερβένι. Η δόνηση προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο. Οι κάτοικοι ανησύχησαν περισσότερο γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει και άλλη σεισμική δόνηση μικρότερης έντασης που είχε επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Ακράτας. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [07] Πρόστιμα από το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

    30/7/2003 9:38:00 πμ

    Νέα πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ τιμώρησε με χρηματική ποινή 80.000 ευρώ, την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΑ, με το αιτιολογικό της συγκαλυμμένης διαφήμισης που έγινε στην εκπομπή "Πρωινός καφές" σε κατάστημα εσωρούχων. Επίσης, πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε στην τηλεόραση του Star, γιατί στο δελτίο ειδήσεων έκανε εκτεταμένο ρεπορτάζ για πατέρα που φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά τις δυο κόρες του, στην Κερκίνη Σερρών, παραβιάζοντας το άρθρο περί τεκμηρίου αθωότητας. Εξάλλου, πρόστιμο 20.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στο Μega, γιατί στην εκπομπή "Σαν στο σπίτι σας", η ηθοποιός Σπεράντζα Βρανά χαρακτήρισε με αισχρή λέξη, γυναίκα σεξουαλικά ψυχρή. Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Λασκαρίδης, πρόεδρος του ΕΣΡ, έκανε λόγο για υποβάθμιση της τηλεόρασης, και μάλιστα σε πρωινή ζώνη.

    Τέλος, με την υπογραφή του Νέου Προεδρικού Διατάγματος για τις τηλεοπτικές άδειες, το Συμβούλιο θα αρχίσει να αναμένει αιτήσεις, στο νέο του κτίριο, στο οποίο και μεταφέρεται εντός του Αυγούστου, στην οδό Αμερικής.

    [08] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Μάνη

    30/7/2003 8:58:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 7 χθες το απόγευμα στη θέση Λάγια της Μάνης καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δίνουν μάχη 30 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 32 ανδρών με τη βοήθεια 9 οχημάτων. Με το πρώτο φως της ημέρας συμμετέχει στην προσπάθεια και πυροσβεστικό αεροσκάφος.

    [09] Σε δίκη δήμαρχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

    30/7/2003 8:35:00 πμ

    Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμπεται ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ενός κοριτσιού 20 μηνών που είχε τραυματιστεί βαριά στο στήθος και μετά από έναν μήνα εξέπνευσε, από πτώση μπάρας στο γυμναστήριο του Παναθλητικού Συνδέσμου Φιλάθλων Συκεών. Σε δικη παραπέμπεται και ο υπευθυνος του γυμναστηρίου.

    Η μικρή Μαρία Στραχίνη είχε τραυματιστεί το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου του 1999 όταν με τη μητέρα της, Κατερίνα Παγουρίδου, πήγαν στο δημοτικό γυμναστήριο Συκεών να παραλάβουν το μεγαλύτερο γιό της οικογένειας ο οποίος γυμνάζονταν.

    Περιμένοντας το αγόρι να τελειώσει το πρόγραμμά του το κοριτσάκι ξέφυγε από την προσοχή της μητέρας του και πλησίασε σε μια μπάρα στήριξης για ασκήσεις μπαλέτου, βάρους περίπου 50 κιλών η οποία βρισκόταν στηριγμένη όρθια σε διάδρομο. Η μπάρα ξαφνικά έπεσε καταπλακώνοντας το κορίτσι το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά.

    Με βαρύτατη θλάση πνευμόνων και ήπατος το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο ''Γεώργιος Γεννηματάς'' όπου οι γιατροί έκριναν μετά από μερικές μέρες αναγκαία την μεταφορά του σε ειδικό κέντρο στην Αθήνα. Λίγη ώρα όμως πριν την μεταφορά της στην Αθήνα, η μικρή Μαρία άφησε την τελευταία της πνοή.

    Μετά το θάνατο του παιδιού, οι γονείς κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου στη Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και με βούλευμα αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του δημάρχου καθώς και του υπευθύνου του γυμναστηρίου.

    [10] Σταματά η κατεδάφιση του σπιτιού που έζησε ο Γ. Σκαρίμπας

    30/7/2003 8:34:00 πμ

    O Γ. Σκαρίμπας

    Διακόπτονται οι εργασίες κατεδάφισης του κτιρίου επί των οδών Σκαρίμπα 7 και Γκομίνη όπου έζησε μέχρι το θάνατό του ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας. Το σήμα διακοπής απέστειλε στην πολεοδομία του Δήμου Χαλκίδας, η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, με εντολή του υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

    [11] Την ένσταση του Χ.Ξηρού συζητά το δικαστήριο

    30/7/2003 10:21:00 πμ

    Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν επί της ένστασης του Χριστόδουλου Ξηρού να μην ληφθούν υπόψη οι προανακριτικές καταθέσεις καθώς και η απολογία του στην 4η τακτική ανακρίτρια, συνεχίζεται η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Την ακύρωσή τους ζήτησε χθες, δια του συνηγόρου του Γιώργου Αγιοστρατίτη, ο Χριστόδουλος Ξηρός, όταν κλήθηκε να απολογηθεί υποστηρίζοντας, ότι είναι προϊόν ψυχολογικής βίας, πιέσεων, εκβιασμών αλλά και απειλών από αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, που παρίστατο, κατά παράβαση του νόμου, στην ανάκριση. Με την έναρξη της διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου ανέφεραν, ότι η παρουσία αστυνομικών συνιστά ακυρότητα της απολογίας του κατηγορουμένου, ενώ επεσήμαναν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν είχε δικηγόρο ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παπαναστασίου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, υποστήριξε ότι όσα διαδραματίστηκαν θίγουν τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας.

    [12] Λιβερία: Χωρίς τέλος ο εμφύλιος

    30/7/2003 9:16:00 πμ

    Μονομερή εκεχειρία, κήρυξε την Δευτέρα η βασική ανταρτική οργάνωση της Λιβερίας, η LURD που μάχεται εδώ και 11 ημέρες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα Μονροβία. Η κυβέρνηση της Αφρικανικής χώρας απέρριψε την πρόταση ζητώντας από τους αντάρτες να αποσύρουν αμέσως τα στρατεύματά τους από την πρωτεύουσα. Προηγούμενες απόπειρες για εκεχειρία στην χώρα δεν είχαν επιτυχία. Η κατάσταση στην πρωτεύουσα Μονρόβια χαρακτηρίζεται δραματική, με πολλά παιδιά και πολίτες να αντιμετωπίζουν επισιτιστικά προβλήματα, καθώς τα αποθέματα νερού και τροφής μειώνονται δραματικά, ενώ έντονη είναι και η δυσφορία του κόσμου από την μη επέμβαση της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

    Εκκληση Ανάν για αποστολή διεθνών δυνάμεων

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν εξέφρασε την ανησυχία του για το αιματοκύλισμα στη Λιβερία και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την άμεση ανάπτυξη Νιγηριανών στρατευμάτων στη χώρα αυτή, χρησιμοποιώντας για τις μετακινήσεις τους και για κάθε επισιτιστική βοήθεια την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε.

    Ο Αναν σε επιστολή του στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζει την ανάγκη να επισπευτεί η αποστολή ενός ή και δύο ταγμάτων από τη Σιέρα Λεόνε στη Λιβερία.

    Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις αντεπίθεσης εναντίον των οργανώσεων ανταρτών για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβερίας, Μπουκάναν, την οποία κατάφεραν να καταλάβουν οι αντάρτες.

    Η κατάληψη του λιμανιού Μπουκάναν από τις οργανώσεις ανταρτών σημαίνει ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ακόμη υπό τον έλεγχό της το κεντρικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

    Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στην πρωτεύουσα της χώρας, Μονρόβια, για την κατάληψη δύο γεφυρών που οδηγούν προς το κέντρο της πόλης.

    [13] Αφαίρεσαν οι ΗΠΑ την Αυστραλία από τους πιθανούς στόχους

    30/7/2003 10:19:00 πμ

    "Μας συγχωρείτε. Κάναμε λάθος!". Διόρθωσαν οι Αμερικανοί την αρχική τους αναφορά, σύμφωνα με την οποία οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών περιελάμβαναν και την Αυστραλία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία στους στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων, παρόμοιων με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου. "Δεν θεωρούν ότι η Αυστραλία, σ αυτή τη φάση, είναι στόχος τρομοκρατικής επίθεσης της Αλ-Κάϊντα", δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης Ντάρελ Ουίλιαμς, αναφερόμενος στην αμερικανική διόρθωση. "Οι ΗΠΑ μας ενημέρωσαν ότι έκαναν λάθος. Η Αυστραλία δεν περιλαμβάνεται στις χώρες, που ίσως είναι πιθανός στόχος και θα κάνουν σχετική διόρθωση", υποστήριξε ο Ουίλιαμς. Ως γνωστόν, "οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες, που αφήνουν σαφώς να εννοηθεί, ότι η Αλ-Κάιντα έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη για να προχωρήσει σε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας για να προωθήσει τους στόχους της", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, Γκόρντον Τζόντριου.

    [14] Φιλιππίνες: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών

    30/7/2003 10:02:00 πμ

    Γκλόρια Αρόγιο

    Παραιτήθηκε προκειμένου να θέσει τέλος στην "αναταραχή" στο στράτευμα, έπειτα από τη στάση 300 στρατιωτών την περασμένη Κυριακή στη Μανίλα ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού των Φιλιππίνων στρατηγός Βίκτορ Κόρπους. Σε επιστολή του προς την Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο, ο στρατηγός Κόρπους αναφέρει, ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά του για να διατηρηθεί η ενότητα και η σταθερότητα του στρατού. Ο στρατηγός Κόρπους και ο υπουργός Αμυνας Αντζελο Ρέγες κατηγορήθηκαν από τους στασιαστές, ότι οργάνωσαν τις επιθέσεις στις νότιες Φιλιππίνες για να επιτύχουν την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Ο στρατηγός Κόρπους αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας ότι "στερείται βάσης".

    Δεκτή η παραίτηση αλλά παραμένει στο στρατό

    Οι 300 στασιαστές, οι οποίοι παραδόθηκαν αφού κατέλαβαν και κράτησαν επί 22 ώρες ένα συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της Μανίλας, ζήτησαν την παραίτηση της Προέδρου Αρόγιο, του στρατηγού Κόρπους και του υπουργού Αμυνας.

    Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων έκανε δεκτή την παραίτηση του στρατηγού Κόρπους από τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού, ωστόσο εκπρόσωπός της ανακοίνωσε, ότι ο στρατηγός θα παραμείνει στις τάξεις της στρατιωτικής ιεραρχίας.

    [15] Ιράν: Ο έλεγχος της IAEA κριτήριο για την υπογραφή του πρωτοκόλλου

    30/7/2003 9:58:00 πμ

    Καμάλ Χαραζί

    Η υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλών από το Ιράν, θα αποφασισθεί μετά την επίσκεψη των ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA), ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί. Εμπειρογνώμονες της IAEA αναμένονται "τις προσεχείς ημέρες" στη χώρα για μία "επεξηγηματική αποστολή" όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και η οποία σύμφωνα με τον Καμάλ Χαραζί, θα κρίνει το εάν το Ιράν θα δεχθεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    Η διεθνής κοινότητα, ανησυχώντας μήπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για ειρηνική χρήση κρύβει ένα στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα πιέζει την Τεχεράνη να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο ν, το οποίο θα επιτρέψει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας να πραγματοποιεί χωρίς προειδοποίηση επιθεωρήσεις των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    Η Τεχεράνη έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να υπογράψει το πρωτόκολλο τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το υπογράψει ποτέ και προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

    Η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι μία ομάδα εμπειρογνωμόνων σε νομικά θέματα θα μεταβεί στις αρχές Αυγούστου στο Ιράν για να εξηγήσει στην ιρανική ηγεσία πώς θα εφαρμοσθεί το συμπληρωτικό πρωτόκολλο για το Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεχθεί να το υπογράψει.

    [16] Ο Σβαρτζενέγκερ εγκαταλείπει τις πολιτικές του φιλοδοξίες

    30/7/2003 11:22:00 πμ

    Ο ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ ενδέχεται να μην είναι υποψήφιος για την θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας στις μεμονωμένες εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με συνεργάτη του ο οποίος προτιμά να τηρήσει την ανωνυμία του. "Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να κάνει για να λήξει αυτό το θέμα, αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία κινείται αυτή την στιγμή. Από όσο είμαι σε θέση να ξέρω, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Τζέραλντ Φορντ θα μπορούσαν να του τηλεφωνήσουν και να πουν 'σε χρειαζόμαστε', αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο σενάριο που να μπορεί πιθανώς να τον ωθήσει να κατέβει στις εκλογές" δήλωσε ο συνεργάτης του διάσημου ηθοποιού. Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ο Σβαρτζενέγκερ ίσως ανησυχεί ότι θα εκτεθεί σε προεκλογικές επιθέσεις για την προσωπική ζωή του.

    Προτιμά το ρόλο του πατέρα από το ρόλο του κυβερνήτη

    Πάντως σημειώνουν ότι η θητεία του στον κινηματογράφο, η φήμη που έχει αποκτήσει καθώς και η προσωπική περιουσία του, αυξάνουν τις πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές στην πολιτεία, από όπου ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του ως κυβερνήτης!

    Όπως σημείωσε ο συνεργάτης του διάσημου ηθοποιού, η σύζυγος του Σβαρτζενέγκερ και τηλεοπτικό πρόσωπο, Μαρία Σράιβερ, ανιψιά του δολοφονημένου Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, είναι κατά της υποψηφιότητας του χολιγουντιανού σταρ στις εκλογές.

    "Ανησυχεί για τα παιδιά τους και την ποιότητα ζωής που θα είχαν με έναν πατέρα, ο οποίος 20 ώρες την ημέρα θα ασχολείται με τα καθήκοντα του ως κυβερνήτης" σημείωσε.

    "Τώρα που είναι μεταξύ 5 και 14 ετών αντίστοιχα, είναι μια περίοδος που ποτέ δεν επαναλαμβάνεται και είναι η στιγμή που τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους...νομίζω ότι αυτό είναι που και εκείνη σκέφτεται" συμπλήρωσε ο συνεργάτης του Σβαρτζενέγκερ, υπογραμμίζοντας ότι ο κινηματογραφικός "Εξολοθρευτής" ίσως κάνει ανακοίνωση ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

    Η απόσυρση του διάσημου ηθοποιού από την προεκλογική μάχη θα ανοίξει τον δρόμο στον πρώην δήμαρχο του Λος Αντζελες, Ρίτσαρντ Ράιορνταν, τον μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνο ο οποίος είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να αναμετρηθεί με τον Σβαρτζενέγκερ.

    [17] Σχέδιο Μπους για ''Καθαρό Εμπόριο Διαμαντιών''

    30/7/2003 11:13:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους προχώρησε σε απόφαση που έχει στόχο να σταματήσει το εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών μέσω του οποίου λέγεται ότι χρηματοδοτούνται οι εμφύλιοι πόλεμοι στην αφρικανική ήπειρο. Σε επιστολή του προς τους Αμερικανούς νομοθέτες, ο Τζορτζ Μπους κάνει λόγο για το ρόλο που παίζει το παράνομο εμπόριο διαμαντιών "στην χρηματοδότηση συγκρούσεων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το παράνομο εμπόριο ίσως αποτελεί πηγή χρηματοδότησης και του δικτύου της αλ Κάιντα. Με την υπογραφή του σχεδίου, ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει σε εφαρμογή τις εμπορικές απαγορεύσεις στο πλαίσιο του διατάγματος "Καθαρό Εμπόριο Διαμαντιών", τμήμα της διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του εμπορίου των ακατέργαστων διαμαντιών. Επιπλέον απαγορεύει την εισαγωγή τους από την Λιβερία, όπου τις επόμενες μέρες αναμένεται να φθάσει ειρηνευτική στρατιωτική δύναμη. Το διάταγμα "Καθαρό Εμπόριο Διαμαντιών" υποχρεώνει τους έμπορους διαμαντιών να κρατούν αρχεία για όλα τα φορτία του πολύτιμου λίθου και επιτρέπει στις αμερικανικές διωκτικές αρχές την πρόσβαση.

    [18] Υεμένη: Έκρηξη βόμβας κοντά στην αμερικανική πρεσβεία

    30/7/2003 11:08:00 πμ

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης σε περιοχή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Σανάα. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματισμοί, ούτε υπήρξαν ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η βόμβα εξερράγη σε δρόμο κατοικημένης περιοχής, προκαλώντας το σπάσιμο των τζαμιών στα γειτονικά σπίτια. Αξιωματούχοι της αστυνομίας αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια για την έκρηξη, ενώ απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την πρεσβεία και έκαναν έρευνα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Το περασμένο Σάββατο, η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς, οι οποίοι ζουν στην Υεμένη να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να διατηρούν χαμηλό προφίλ. Η προειδοποίηση ακολούθησε την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα να εκδώσει στις ΗΠΑ δυο Υεμένιους τρομοκράτες, τον κληρικό σεΐχη Μουχάμαντ Αλι Χάσαν αλ Μοαγιάντ και τον βοηθό του Μοχάμεντ Μούσιεν Ζίαντ.

    [19] Ληστές δολοφόνησαν Γερμανό τουρίστα στο Ρίο ντε Τζανέιρο

    30/7/2003 10:57:00 πμ

    Αγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες, έναν Γερμανό πολίτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο 59χρονος Χέρμπερτ Φρέιμπεργκερ είναι ο πρώτος ξένος πολίτης που δολοφονείται αυτή τη χρονιά στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, η οποία εξελίσσεται σε μια πολύ επικίνδυνη πόλη.

    Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι δράστες πυροβόλησαν τον 59χρονο Γερμανό στο κεφάλι, ενώ προσπαθούσε να αντισταθεί, την ώρα που τον λήστευαν στην τουριστική περιοχή Σάντα Τερέσα του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    [20] Απήγαγαν τη σύζυγο και την κόρη του για να παραδοθεί!

    30/7/2003 10:56:00 πμ

    Αμερικανός συνταγματάρχης παραβιάζοντας κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης προχώρησε στην απαγωγή της συζύγου και της κόρης καταζητούμενου Ιρακινού στρατηγού, αφήνοντας σημείωμα, που έλεγε "εάν τις θέλεις πίσω, παραδόσου"! Ο συνταγματάρχης Ντέιβιντ Χογκ, διοικητής της 2ης ταξιαρχίας της τέταρτης μεραρχίας πεζικού του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται "σκληρές μέθοδοι" με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών. Την περασμένη εβδομάδα, είπε, οι άνδρες του απήγαγαν τη σύζυγο και την κόρη ενός ιρακινού αντιστρατήγου και άφησαν το εξής σημείωμα: "Εάν θέλεις να απελευθερωθεί η οικογένειά σου, παραδόσου", σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Ουάσινγκτον Ποστ".

    Η μέθοδος είχε φυσικά αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή, ο Ιρακινός στρατιωτικός, προκειμένου να απελευθερωθούν η σύζυγος και η κόρη του, εμφανίσθηκε στην πύλη της αμερικανικής βάσης και παραδόθηκε δύο μέρες αργότερα.

    "Οι πρακτικές αυτές είναι δικαιολογημένες", υποστήριξε σθεναρά ο συνταγματάρχης Χογκ προσθέροντας ως διακιολογία τον εξής συλλογισμό: "Πρόκειται για μία επιχείρηση συλλογής πλροφοριών από τους κρατουμένους, και αυτοί οι άνθρωποι έχουν πληροφορίες". Ωστόσο η σύλληψη αμάχων ως ομήρων κατά τη διάρκεια πολέμου αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

    [21] Συρία-Τουρκία ζητούν τερματισμό κατοχής του Ιράκ

    30/7/2003 10:34:00 πμ

    Την κοινή άποψη της Συρίας και της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τερματίσουν την κατοχή του Ιράκ και να παραδώσουν την εξουσία σε μια εκλεγμένη ιρακινή κυβέρνηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μουστάφα Μίρο. Ο κ. Μίρο πραγματοποιεί στην Αγκυρα μια ιστορική επίσκεψη, που στοχεύει στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Αγκυρας και της Δαμασκού -επί έτη εχθρών που πριν από πέντε χρόνια έφτασαν στο κατώφλι της στρατιωτικής αντιπαράθεσης- και προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον. "Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι υποστηρίζουν το τέλος της κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ, την εγκατάσταση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης από τον ιρακινό λαό στην οποία θα πρέπει να εκπροσωπούνται τίμια όλες οι κοινωνικές ομάδες", δήλωσε ο κ. Μίρο στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον Tούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ιστορική επίσκεψη έπειτα από 17 χρόνια

    Ο Σύρος πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου δέχεται έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", κάλεσε τις χώρες τις περιοχής, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Ιράν, να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, προκειμένου να αντισταθούν στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αναχαράξουν τον χάρτη της Μέσης Ανατολής.

    Οι συροτουρκικές συνομιλίες πραγματοποιούνται μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [22] Σε ονομαστική ψηφοφορία το ν/σ για τη μερική απασχόληση

    30/7/2003 9:01:00 πμ

    Αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μερική απασχόληση και τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα κατέθεσε τα μεσάνυχτα της Τρίτης η ΝΔ, λίγο πριν τη διακοπή της συνεδρίασης στη Βουλή λόγω έλλειψης απαρτίας. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης οξύνθηκε μετά και την τροποποίηση που έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης σύμφωνα με την οποία οι άνεργοι από ομαδικές απολύσεις, θα έχουν προτεραιότητα στην επιλογή για την κάλυψη των θέσεων μερικής απασχόλησης στο δημόσιο. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 το πρωί της Τετάρτης.

    Κατά τη χθεσινή συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, κατηγόρησε το νομοσχέδιο ότι διακρίνεται για "φαυλότητα και κομματικό νεποτισμό" και δήλωσε ότι το κόμμα του όχι μόνο θα το καταψηφίσει, αλλά ότι θα το καταγγείλει και θα χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό όπλο -όπως προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας- για την μη εφαρμογή του.

    Και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, διότι θεωρούν ότι έχει προεκλογικό χαρακτήρα, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας και χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια από το γεγονός ότι δεν καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα συνάπτουν τις συμβάσεις εργασίας με τις δημόσιες υπηρεσίες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [23] Στην Ντόρτμουντ ο Φλάβιο Κονσεϊσάο

    30/7/2003 10:36:00 πμ

    Στην Ντόρτμουντ και όχι στην Μίντλεσμπρο θα συνεχίσει την καριέρα του ο Φλάβιο Κονσεϊσάο. Ο Βραζιλιάνος μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης συμφώνησε σε όλα με την γερμανική ομάδα με την οποία θα αγωνιστεί ως δανεικός για ένα χρόνο. Μάλιστα η Ντόρτμουντ μετά την λήξη του δανεισμού θα έχει την επιλογή να τον κρατήσει μόνιμα στις δυνάμεις της. Η ξαφνική αλλαγή του Κοσνεϊσάο που είχε συμφωνήσει με την Μίντλεσμπρο, οφείλεται στο γεγονός ότι με την Ντόρτμουντ θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ η ομάδα του ΜακΛάρεν είναι εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

    [24] Με σφραγίδα... Χούτου

    30/7/2003 8:31:00 πμ

    Με κορυφαίο και πάλι τον υπό τιμωρία... Λάμπρο Χούτο που πέτυχε δύο γκολ σε φιλικό δείχνοντας ότι περνάει περίοδο φορμαρίσματος ο Ολυμπιακός κατάφερε να νικήσει με 3-2 σε αγώνα προετοιμασίας επί της Ρουμανικής Αστρα Πλοέστι στο Βόσλι της Αυστρίας βάζοντας σε σκέψεις την διοίκηση του συλλόγου για τον αν θα πρέπει να άρει την τιμωρία του η όχι. Ο Χούτος άνοιξε το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό, εκμεταλλευόμενος "μαγική" ενέργεια και ασίστ του Τζιοβάνι, ενώ "έγραψε' το 2-0 στο 55΄ με έξοχη ατομική προσπάθεια. Δύο λεπτά αργότερα ο Τάκης Γκώνιας πέτυχε το τρίτο γκολ των πρωταθλητών Ελλάδας, στο διάστημα που κυριάρχησαν ολοκληρωτικά.

    Ικανοποίηση Προτάσοφ για τη νίκη

    Μετά το 60ο λεπτό, "πάτησε φρένο' κάτι που ίσως να ήταν απόρροια των πολλών αλλαγών που πραγματοποίησε ο Ολεγκ Προτάσοφ. Ως αποτέλεσμα τούτου, ο Μάρτσιν Κούζμπα, στην πρώτη του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα, δεν είχε την ευκαιρία να δείξει κάτι σπουδαίο, ενώ κι η Αστρα (9η στο περσινό πρωτάθλημα Ρουμανίας) μείωσε το σκορ και έφυγε από τη Βόσλι με μια αξιοπρεπέστατη ήττα.

    Στο 71΄ με απευθείας φάουλ ο Μάριους Ιριμέσκου έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κατεργιαννάκη, ενώ το τελικό 3-2 διαμόρφωσε ο Γκεοργκέλ Τοποράν με σουτ έξω από την περιοχή.

    Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Μπούτσεκ (46΄ Κατεργιαννάκης), Πάντος (65΄ Νινιάδης), Βάλλας, Κουλουχέρης (65΄ Ανατολάκης), Ντόβας (46΄ Βενετίδης), Καρεμπέ (46΄ Στολτίδης), Γεωργιάδης (46΄ Γκώνιας), Καστίγιο (46΄ Μαυρογγεννίδης, Καφές (46΄ Τζόρτζεβιτς), Τζιοβάνι (65΄ Κούζμπα), Χούτος (65΄ Τάτσης).

    Αρκετά ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Ολεγκ Προτάσοφ μετά το τέλος του φιλικού αγώνα εναντίον της ρουμανικής Αστρα Πλοέστι. Η νίκη, έκανε τον Ουκρανό προπονητή να χαρεί, αν και υπογράμμισε ορισμένα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. "Εχουμε καλά στοιχεία αλλά χρειάζεται υπομονή και χρόνος για να δέσει η ομάδα, αφού φέτος ήρθαν πολλοί νέοι παίκτες" ανέφερε μεταξύ άλλων. Την Τετάρτη, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει σε νέο φιλικό την ισραηλινή Χάποελ Τίκβα.

    [25] ''Επιτρέποντες'' με τον Δ. Πιατά στο Θέατρο της Επιδαύρου

    30/7/2003 9:14:00 πμ

    Με μια σπάνια κωμωδία του Μενάνδρου, τους "Επιτρέποντες" θα εμφανισθεί φέτος ο Θεατρικός Οργανισμός της Κύπρου με τον Δημήτρη Πιατά, στον ρόλο του υπηρέτη Ονησιμου, στις 1 και 2 Αυγούστου, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο Μένανδρος έγινε γνωστός 200 χρόνια μετά τον Αριστοφάνη, δημιουργώντας νέο είδος θεάτρου τη λεγόμενη "Νέα Κωμωδία" που εμφανίστηκε ως ανάγκη ανανέωσης των θεατρικών δομών της εποχής του. Οι "Επιτρέποντες θα φιλοξενηθούν και στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στις 4 και 5 Αυγούστου. Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Εύης Γαβριηλίδης, ενώ μαζί με τον Δημήτρη Πιατά εμφανίζονται οι Νίκος Χαραλάμπους, Στέλλα Φυρογένη, Σταύρος Λούρος και άλλοι.

    Στους "Επιτρέποντες" ο Μένανδρος μας μεταφέρει στην εποχή του, καυτηριάζοντας τις συμπεριφορές των ανθρώπων, με κεντρικό πρόσωπο του έργου του , τον παμπόνηρο υπηρέτη του ζεύγους Παμφίλης-Χαρίσιου, τον Ονήσιμο.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Πιατάς, για τον ρόλο του, σε σχετική συνέντευξη τύπου "πιστεύω ότι πρόκειται για μια παράσταση που προτείνει μια νέα θεατρική αισθητική, κόντρα στο ρεύμα ης εποχής που είναι η θεατρική αλλά κυρίως τηλεοπτική βαρβαρότητα, της οποίας μέρος είμαι κι εγώ. Απλώς, αισθάνομαι ότι δεν πάει άλλο" τόνισε ο δημοφιλής κωμικός.

    Τα σκηνικά είναι του Γιάννη Μετζικώφ και η μουσική σύνθεση του Μιχάλη Χριστουδουλίδη.

    [26] Αναρρώνουν με επιτυχία σιαμαία μετά τον διαχωρισμό τους

    30/7/2003 10:38:00 πμ

    Η υγεία των σιαμαίων από τη Νότια Κορέα, τα οποία διαχωρίστηκαν στις 22 Ιουλίου στο νοσοκομείο "Ράφλς", όπου είχε γίνει και ο ανεπιτυχής διαχωρισμός των αδελφών Λαλέχ και Λαντάν Μπιτζανί από το Ιράν, βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Η Τζι Χι και η Σα Ρανγκ ("Αγάπη") δεν χρειάζονται πλέον αντιβιοτικά και η πορεία της υγείας τους είναι τόσο καλή που μπορεί και να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο της Σιγκαπούρης την επόμενη εβδομάδα! Η Τζι Χι, το όνομα της οποίας σημαίνει "Σοφία", είναι η πιο δραστήρια από τις δύο αδελφές και δείχνει να της αρέσει να παίζει με τις νοσοκόμες. Και τα δυο κοριτσάκια, ηλικίας 4 μηνών, άρχισαν να πίνουν γάλα.

    [27] ΗΠΑ: Αυξήθηκε ο αριθμός των ανδρών με HIV

    30/7/2003 8:40:00 πμ

    Ο αριθμός των ανδρών που μολύνονται από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS συνέχισε την ανοδική του πορεία και το 2002, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό, ανάμεσα στους ετεροφυλόφιλους και oμοφυλόφιλους άντρες αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία συγκεντώθηκαν από 25 πολιτείες των ΗΠΑ παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την πρόληψη από τον ιό HIV. Από το 1999, η αύξηση του αριθμού των οροθετικών στον ανδρικό πληθυσμό έφτασε το 17,7% επιβεβαιώνοντας άλλες έρευνες που έδειξαν πως οι άνδρες παραμένουν μια ομάδα υψηλού κινδύνου.

    Αντίθετα, οι στατιστικές δείχνουν πως ο αριθμός των οροθετικών στις άλλες ευάλωτες ομάδες (μειονότητες, τοξικομανείς, νέοι) παραμένει σταθερός για το 2002 σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

    Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός των οροθετικών στις ΗΠΑ κυμαίνεται απο 850.000 ως 950.000, όμως τουλάχιστον το ένα τέταρτο από αυτούς τους ανθρώπους δεν γνωρίζουν πως έχουν μολυνθεί.

    Τα Κέντρα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών αποκάλυψαν επίσης ότι οι διαγνώσεις AIDS αυξήθηκαν κατά 2,2% στις 42.136 τον περασμένο χρόνο.

    "Η επιδημία του AIDS στις ΗΠΑ βρίσκεται πολύ μακριά από την ημέρα της εξάλειψη της" δήλωσε ο Δρ. Χάρολντ Τζάφε, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την πρόληψη των νόσων HIV, STD και TB.

    [28] Τέλος εποχής για το ''κατσαριδάκι''

    30/7/2003 10:30:00 πμ

    Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen σταματά οριστικά στις 30 Ιουλίου την παραγωγή του πιο διάσημου μοντέλου της, του ''σκαραβαίου'', που έχει πουλήσει εδώ και 70 χρόνια περισσότερα από 21,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Έχοντας αφήσει εποχή ως "συμπαθητικό και οικονομικό αυτοκίνητο για τις λαϊκές μάζες", ο σκαραβαίος έκανε τον κύκλο του και μας αποχαιρετάει. Το τελευταίο αυτοκίνητο, που βγαίνει σήμερα από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου Πουέμπλα στο Μεξικό, είναι ένα από τα 3.000 που κατασκευάστηκαν στο όνομα της νοσταλγίας.

    Τα μοντέλα της ''τελευταίας έκδοσης'' σε χρώματα ανοικτό μπλε και κρεμ, με κινητήρα 1.600 κυβικών εκατοστών, θα πωλούνται έναντι 84.000 πέσο (περίπου 7.000 ευρώ).

    Το αυτοκίνητο σχεδίασε ο Γερμανός μηχανικός Φέρντιναντ Πόρσε στις αρχές της δεκαετίας του '30 και η μαζική του παραγωγή άρχισε το 1939. Οι πωλήσεις του απογειώθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1955 πουλήθηκε το εκατομμυριοστό αυτοκίνητο.

    Όμως, τη δεκαετία του '70 οι πωλήσεις άρχισαν να πέφτουν και το 1978 η Φολκσβάγκεν σταμάτησε την παραγωγή του στην Ευρώπη.

    Από τότε κατασκευάζεται αποκλειστικά στο Μεξικό και οι πωλήσεις φτάνουν μόνο τα 1.000 αυτοκίνητα το μήνα.

    Από το 1998, η Φολκσβάγκεν κυκλοφορεί τη νέα εκδοχή του ''Σκαραβαίου'' που παράγεται επίσης στο εργοστάσιο της Πουέμπλα.

    [29] Μαλαισία: Εκκληση για φρένο στα διαζύγια μέσω SMS

    30/7/2003 8:36:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ προέτρεψε τους μουσουλμάνους να μην καταφεύγουν στα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) για να δηλώσουν στις συζύγους τους την πρόθεσή τους να χωρίσουν, παρότι η μέθοδος αυτή θεωρείται καθ' όλα νόμιμη από τις θρησκευτικές αρχές. Σημειώνεται ότι οι μουσουλμάνοι που θέλουν να χωρίσουν καλούνται να δηλώσουν τρεις φορές την πρόθεσή τους αυτή, πριν ο χωρισμός θεωρηθεί έγκυρος. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, θρησκευτικοί αξιωματούχοι αποφάνθηκαν ότι η πρώτη δήλωση μπορεί τώρα να γίνεται με σύντομο γραπτό μήνυμα μέσω του κινητού τηλεφώνου.

    Τα SMS πρέπει να ενισχύουν το γάμο λέει ο Μαχατίρ

    Ο 77χρονος Μαχατίρ είπε ότι η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας τώρα επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να στείλει σύντομο γραπτό μήνυμα για ν' ανακοινώσει στη σύζυγό του την επιθυμία του να υποβάλλει αίτηση διαζυγίου.

    ''Δεν είμαι ειδικός σε αυτόν τον τομέα αλλά λένε ότι είναι καθ' όλα νόμιμο και καθ' όλα ισλαμικό. Νομίζω όμως, ότι αν κάποιος θέλει να χωρίσει η γυναίκα του, θα πρέπει να καταφύγει σε μια διαφορετική προσέγγιση, πιο προσωπική'', ο 77χρονος Μαχατίρ.

    Ο Μαχατίρ πρόσθεσε ότι οι μουσουλμάνοι, στους οποίους επιτρέπεται να παντρευτούν έως και τέσσερις γυναίκες, πρέπει να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας για να ενισχύουν το γάμο τους και όχι για να τον διαλύουν.

    Ο πρωθυπουργός, που παντρεύτηκε τη γυναίκα του σε ηλικία 27 ετών, δεν παρέλειψε να εκφράσει την προσωπική του αποδοκιμασία για την πολυγαμία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 July 2003 - 9:09:00 UTC