Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σκανδαλίδη-Πολύδωρα για εκλογικό νόμο
  • [02] Συνεδρίαση Υπουργικού για επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών
  • [03] Κουφοντίνας: ''Η δράση της 17Ν, μήνυμα αντίστασης''
  • [04] Αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Λιβερία
  • [05] Στην Ουάσινγκτον ο Μαχμούντ Αμπάς
  • [06] Καταστροφικός τυφώνας σε Φιλιππίνες-Χονγκ Κονγκ
  • [07] Συντριβή ελικοπτέρου στη Χαβάη - 4 νεκροί
  • [08] Επαναληπτικές εκλογές στην Καλιφόρνια
  • [09] Τρεις γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες στο Μεξικό
  • [10] Τέξας: Αιματηρή επίθεση σε κτηματομεσιτικό γραφείο
  • [11] Ράμσφελντ: ''Θα δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες''
  • [12] Σήμερα η απόφαση εργαζομένων της Ο.Α για τη νέα εταιρεία
  • [13] Έβδομη με ρεκόρ η Εθνική 4Χ200μ. ελεύθερο
  • [14] Νίκη του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι
  • [15] Τουρνουά Στάνφορντ: Στο β' γύρο η Δανιηλίδου
  • [16] Στη Μελβούρνη η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης
  • [17] Προσοχή στην ταυτόχρονη χρήση αντιηλιακού-αντικουνουπικού

    [01] Συνάντηση Σκανδαλίδη-Πολύδωρα για εκλογικό νόμο

    24/7/2003 10:59:00 πμ

    Με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Την Τετάρτη, ο Κώστας Σκανδαλίδης ενημέρωσε την γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επανέλαβε ότι το κόμμα της δεν συμμετέχει στο διάλογο, εμμένοντας στο αίτημα για απλή αναλογική. Η κυβερνητική πρόταση θα δοθεί στα κόμματα μετά τις 15 Αυγούστου, και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί η Διακομματική Επιτροπή.

    [02] Συνεδρίαση Υπουργικού για επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών

    24/7/2003 10:05:00 πμ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει σήμερα στις 10.30 για την κάλυψη των τεσσάρων κενών θέσεων αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο, για τη θέση του αντιπροέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και για τη μία κενή θέση αντιπροέδρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ακολούθως ο κ. Σημίτης θα προεδρεύσει διυπουργικής σύσκεψης με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών για την προετοιμασία της ΔΕΘ και για τα έργα στον Πειραιά.

    [03] Κουφοντίνας: ''Η δράση της 17Ν, μήνυμα αντίστασης''

    24/7/2003 11:38:00 πμ

    Κλαίγοντας, έκλεισε την απολογία του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος επέλεξε, αντί επιλόγου, συμβολικούς στίχους του Κωστή Παλαμά. Το ποίημα αναφέρεται στην προτροπή πατέρα προς το γιό του να μην παρατήσει το περιβόλι που του κληροδοτεί και να μην φοβηθεί ''το χαλασμό και τη φωτιά'' αλλά να κτίσει κάστρα και αν χρειαστεί, μέσα σε αυτά να ''ταμπουρωθεί''. Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που φώναζαν το σύνθημα ''το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά''. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου που από την αρχή είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί χειροκροτήματα, διέκοψε τη διαδικασία, ζητώντας να αποβληθούν όσοι απο το ακροατήριο προκάλεσαν φασαρία μέσα στη δικαστική αίθουσα. Ο κ. Μαργαρίτης ζήτησε να παραμείνουν μέσα στη δικαστική αίθουσα μόνο 120 άτομα, όσες και οι θέσεις που προβλέπονται για το ακροατήριο.

    Απολογία-μανιφέστο

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας απολογήθηκε τη μία ώρα απο χειρόγραφες σημειώσεις, επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη δράση της 17Ν, την οποία χαρακτήρισε επαναστατική.

    Όπως είπε, η 17Ν είναι η άλλη Αριστερά ''αυτή που αντί να γυρίζει και το άλλο μάγουλο δίνει κλωτσιά στο καλάμι και πιστεύει οτι η λύση μπορεί να είναι μόνο επαναστατική... Είναι η Αριστερά του Μαρξ, του Λένιν και του Αρη''.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε ότι ο Λένιν ονομάζει ενέργειες, όπως αυτές της 17Ν, ''παρτιζάνικες'' και τις εντάσσει στο πλαίσιο του επαναστατικού αγώνα.

    ''Οταν η 17Ν μπήκε στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα, στο Πολεμικό Μουσείο και στο Συκούριο έκανε πράξεις ένοπλης επαναστατικής προπαγάνδας. Ήθελε να δείξει ότι βασιζόταν στις δικές της δυνάμεις για να εξασφαλίζει μόνη της τα μέσα για τον αγώνα. Όταν ο Αρης Βελουχιώτης έμπαινε σε ένα χωριό, έκανε πράξη ένοπλης προπαγάνδας δείχνοντας ότι μπορεί να δρα κάτω απο τη μύτη των Γερμανών. Η αμερικανική κατοχή δεν είναι άμεση. Η δράση της 17Ν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά της αντάρτικης δράσης''.

    Με την έναρξη της απολογίας του, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δήλωσε στο δικαστήριο ότι αρνείται τις κατηγορίες και πως δεν δέχεται να συνεργήσει στο να δικαστεί μια επαναστατική οργάνωση ως εγκληματική.

    Παράλληλα, διευκρίνησε ότι είναι αλληλέγγυος με όλες τις ενέργειες που έκαναν οι σύντροφοί του στην οργάνωση και δεν θα μιλήσει για κανέναν συγκατηγορούμενό του.

    Επίσης, υποστήριξε πως πιστεύει ότι το δικαστήριο δεν θέλει και δεν μπορεί να δικάσει τη 17Ν για αυτό που πραγματικά ήταν. Το χαρακτήρισε μάλιστα δικαστήριο ''εκτάκτων μέτρων'' που πριμοδοτήθηκε με ειδικούς νόμους και διατάξεις και κλήθηκε να φέρει σε πέρας μια σκανδαλώδη διαδικασία.

    ''Τα όριά σας φάνηκαν στην απόφασή σας για το πολιτικό έγκλημα... Η δράση μας ήταν πολιτική, οι σκοποί και τα αποτελέσματά μας ήταν πολιτικά. Η ιστορία θα καταγράψει αυτή τη δίκη ως πολιτική''.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ισχυρίστηκε οτι οι στόχοι που επέλεγε η 17Ν ήταν κυρίως συμβολικοί και ειδικότερα στρεφόταν σε βάρος του αμερικάνικού ιμπεριαλισμού και του καπιταλιστικού συστήματος. ''Η 17Ν δεν κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο σε όλα τα μέτωπα. Δεν μπέρδεψε ποτέ τη βία με τη βιασύνη. Δεν επιχείρησε να χτυπήσει την καρδιά του κράτους και να δημιουργήσει οξύνσεις. Οι ενέργειές της είχαν παραδειγματικό και προληπτικό χαρακτήρα''.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας τόνισε ότι στο σκεπτικό της οργάνωσης μεγαλύτερη βαρύτητα είχαν οι πράξεις και όχι τα λόγια, ενώ διευκρίνησε οτι ήταν αναγκαίες οι προκηρύξεις για την εξήγηση των θέσεων της 17Ν και της επιλογής των στόχων.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναφέρθηκε εκτενώς στην αποδοχή που, όπως υποστηρίζει, είχε η 17Ν σε μερίδα πολιτών και ισχυρίστηκε οτι πριν την έκρηξη στον Πειραιά σε δημοσκόπηση που είχε γίνει προέκυψαν οτι μόνο το 2% των πολιτών θεωρούσε την τρομοκρατία ως πρόβλημα. ''Η δράση της 17Ν συναντούσε την κοινωνική αποδοχή, που τη νομιμοποιούσε να συνεχίσει. Η 17Ν έδινε μήνυμα αντίστασης οτι απέναντι στην πανίσχυρη εξουσία κάποιοι αντιστέκονται''.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας επέλεξε να είναι λεπτομερής μόνο για τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς, χαρακτηρίζοντάς τον ''το μακρύ χέρι της αμερικανικής κυριαρχίας στη χώρα μας που κατηύθυνε και έλεγχε την κοινωνική ζωή''. Συνέδεσε μάλιστα τη δολοφονία αυτή με την ''προδοσία της Κύπρου''.

    ''Οπως είπε πρόσφατα ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας, οι "προδοσίες ξεπλένονται μόνο με αίμα"... Ο ελληνικός λαός ήξερε πολύ καλά γιατί εκτελέστηκε ο σταθμάρχης''.

    Λίγο πριν ολοκληρώσει την απολογία του ο Κουφοντίνας υποστήριξε οτι εξαιτίας των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων ''ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα συνεχίζεται εως ότου σταματήσουν να υπάρχουν τάξεις''.

    Ο εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου, διέκοψε κατά τη διάρκεια της απολογίας του τον κατηγορούμενο λέγοντας οτι φεύγει απο το θέμα και οτι δεν απολογείται αλλά προβαίνει σε δήλωση, ενώ ο συνήγορος πολιτικής αγωγής μίλησε για ανάγνωση ''πολιτικού μανιφέστου''.

    [04] Αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Λιβερία

    24/7/2003 11:31:00 πμ

    Την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην χώρα για να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος, χαιρέτησε ο υπουργός Αμυνας της Λιβερίας, Ντάνιελ Τσέα. Μετά τις συνομιλίες που είχαν την Τετάρτη οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής, για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποφάσισαν να αποστείλουν 1.000 Νιγηριανούς στρατιώτες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσέα εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πιστέψει στην άφιξη των ειρηνευτικών δυνάμεων μόνο όταν τους δει να έρχονται στην Λιβερία. "Οι υποσχέσεις θα πρέπει να γίνουν πράξεις", πρόσθεσε ο Λιβεριανός Υπουργός Αμυνας. Υπέρ τάχθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μιας αμερικανικής στρατιωτικής ανάμιξης, για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβερία, για την οποία αναμένεται απόφαση του Λευκού Οίκου. Ο Πάουελ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ έχουν ιστορική ευθύνη στη χώρα αυτή που ιδρύθηκε από αμερικανούς μαύρους πρώην σκλάβους τον 19ο αιώνα.

    Πάουελ: ''Εχουμε ιστορικό δεσμό με τη Λιβερία''

    ''Εχουμε ιστορικό δεσμό με τη Λιβερία, και έχουμε μερικές υποχρεώσεις ως η πιο σημαντική και η πιό ισχυρή χώρα της γής, να μην αποστρέφουμε το βλέμμα μας όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα σαν και αυτό'', τόνισε ο Κόλιν Πάουελ.

    ''Γυρίσαμε την πλάτη μας στην Ρουάντα στο παρελθόν και αυτό είχε τραγικές συνέπειες'', υπογράμμισε αναφερόμενος στη γενοκτονία που έγινε στη χώρα το 1994.

    ''Μόνο οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και ίσως μια ή δυο άλλες χώρες έχουν την στρατιωτική ικανότητα'' να διεξάγουν επιχειρήσεις όπως αυτή που είναι αναγκαία στη Λιβερία, σημείωσε τέλος ο Πάουελ.

    Ανταποκριτής του BBC στην Λιβερία μεταδίδει ότι οι κάτοικοι της χώρας αντέδρασαν "μουδιασμένα" στην αναγγελία άφιξης των ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς κάτι ανάλογο είχε προαναγγελθεί πριν πέντε εβδομάδες.

    Στο μεταξύ, οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Μονροβία, συνεχίζονται για 5η συνεχή μέρα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

    Αμερικανικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την Μονροβία μεταφέροντας ενισχύσεις για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας.

    Πηγή: BBC Greek

    [05] Στην Ουάσινγκτον ο Μαχμούντ Αμπάς

    24/7/2003 8:53:00 πμ

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς αφίχθη στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την Παρασκευή, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Αμπάς στην Ουάσινγκτον. Τον συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Σάαθ, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ασφαλείας Μοχαμάντ Νταχλάν και ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Βουλής Αχμάντ Κουρέι. Στην αντιπροσωπεία θα προστεθεί την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Σαλάμ Φαγιάντ. Οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά διακόψει τις επαφές τους με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ εδώ και δυόμισι χρόνια.

    [06] Καταστροφικός τυφώνας σε Φιλιππίνες-Χονγκ Κονγκ

    24/7/2003 8:56:00 πμ

    Είκοσι έναν νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Ιμπούντο στις Φιλιππίνες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των αρχών στην πρωτεύουσα της χώρας, Μανίλα. Ο τυφώνας, ο πλέον καταστροφικός που πλήττει το αρχιπέλαγος τα τελευταία πέντε χρόνια, προκάλεσε ζημιές που εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αξία τα 20 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ ανάγκασε 11.400 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής προστασίας. Στο μεταξύ, 16 ναυτικοί διασώθησαν από ελικόπτερο στα ανοιχτά του Χονγκ Κονγκ, τα παράλια του οποίου πλήττει ο τυφώνας Ιμπούντο. Το πλοίο-κοντέινερ ''Φουκ Φουνγκ'', χωρητικότητας 1.800 τόνων, υπέστη βλάβη εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας και ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι ταχύτητας 90 χιλιομέτρων. Οι αρχές χαρακτηρίζουν την επιχείρηση διάσωσης από τις πιο επικίνδυνες που έχουν επιχειρηθεί ποτέ.

    Το ελικόπτερο έκανε τρεις εξόδους για να διασώσει τους ναυτικούς, ορισμένοι εκ των οποίων αρχικώς αρνούνταν να εγκαταλείψουν το πλοίο.

    Το πλοίο πλέει ακυβέρνητο στα ύδατα του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι δεν θέτει κίνδυνο για άλλα πλοία στην περιοχή.

    [07] Συντριβή ελικοπτέρου στη Χαβάη - 4 νεκροί

    24/7/2003 8:52:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ελικόπτερο που εκτελούσε περιήγηση από αέρος στα αξιοθέατα της Χαβάης συνετρίβη στο νησί Καουάι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μόνο ένας εκ των επιβατών πιστεύεται ότι επέζησε. Το ελικόπτερο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του νησιού, σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Τον περασμένο μήνα άλλο ένα παρόμοιο περιστατικό προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων τουριστών όταν συνετρίβη ελικόπτερο σε ηφαιστειακή περιοχή της Χαβάης.

    [08] Επαναληπτικές εκλογές στην Καλιφόρνια

    24/7/2003 10:24:00 πμ

    Επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ για την ανάδειξη κυβερνήτη, εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν υπογραφές εναντίον του Δημοκρατικού Γκρέι Ντέιβις, οι οποίες ισοδυναμούν με ψήφο δυσπιστίας. Πρόκειται για μια ιστορική πρώτη στην πιο πολυπληθή αμερικανική πολιτεία. Το δικαίωμα της "ανάκλησης ψήφου" χαρακτηρίζεται ως μέτρο "άμεσης δημοκρατίας" και κατοχυρώθηκε το 1911, ώστε να μπορούν οι πολίτες να καλούν σε δημοψηφίσματα για θέματα πολιτικής και να αποπέμπουν αξιωματούχους που δεν επιθυμούν.

    Ο Γκρέι Ντέιβις που κάποτε θεωρείτο ως πιθανός υποψήφιος των Δημοκρατικών, είδε τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται λόγω της ενεργειακής κρίσης, της κρίσης του τομέα υψηλής τεχνολογίας και του τεράστιου χρέους της πολιτείας της Καλιφόρνια, που ανέρχεται σε 38 δις δολάρια.

    Οι επαναληπτικές εκλογές πρέπει να γίνουν εντός τριμήνου.

    Πιθανότερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αν και όχι ο επικρατέστερος, θεωρείται ο ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

    [09] Τρεις γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες στο Μεξικό

    24/7/2003 9:53:00 πμ

    Αλλες τρεις γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες κοντά σε μεθοριακή πόλη του Μεξικού, μία ημέρα μετά την έναρξη μιας εκστρατείας προστασίας των γυναικών από μια επιδημία δολοφονιών στην περιοχή. Περισσότερες από 250 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από το 1993 στην πόλη Σιουδάδ Χουαρέζ και στην γύρω περιοχή, στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ. Η πόλη βρίσκεται στο Ελ Πάσο του Τέξας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στέλνει 300 ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στην πόλη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου προστασίας των γυναικών.

    Η Σιουδάδ Χουαρέζ αποτελεί την άτυπη έδρα πολλών συμμοριών λαθρεμπόρων ναρκωτικών και συγκεντρώνει ένα μεγάλο πληθυσμό μεταναστριών εργαζομένων γυναικών.

    Τα μεξικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι σοροί των τριών γυναικών, που είχαν ηλικία από 20 ως 22 ετών, βρέθηκαν μαζί την Τετάρτη στην έρημο, περίπου 30 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

    Τα θύματα, που ανασύρθηκαν από ρηχούς πρόχειρους τάφους, είχαν καταγραφεί ως αγνοούμενες από το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Τελεβίσα.

    Τουλάχιστον οι μισές από τις 250 υποθέσεις δολοφονιών παραμένουν άλυτες.

    Συγγενείς των θυμάτων και οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τις αρχές ότι δεν κάνουν αρκετά για να διαλευκάνουν τις υποθέσεις των φόνων.

    [10] Τέξας: Αιματηρή επίθεση σε κτηματομεσιτικό γραφείο

    24/7/2003 9:50:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε σε κτηματομεσιτικό γραφείο και άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να βρουν το θάνατο και μία να τραυματισθεί, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης. Ο δράστης διέφυγε και η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή του. Ωστόσο η αναζήτηση τελείωσε όταν ο άνδρας αυτοπυροβολήθηκε, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Ο άνδρας πιστεύεται ότι εργαζόταν στην εταιρία. Το κίνητρο της επίθεσης δεν έγινε γνωστό. Η τραυματισμένη γυναίκα διαμετακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο.

    [11] Ράμσφελντ: ''Θα δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες''

    24/7/2003 11:10:00 πμ

    Οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα κλιμακώνονται με την ίδια αναλογία που θα αυξάνονται οι επιτυχημένες επιχειρήσεις των Αμερικανών στρατιωτών, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. ''Θα δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες των σορών των γιών του Σαντάμ. Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει το πότε. Θα είναι σύντομα; Σήμερα, αύριο'', τόνισε ο Ράμσφελντ. Στο μεταξύ, 3 Αμερικανοί στρατιώτες της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας σκοτώθηκαν την Πέμπτη στο Β. Ιράκ, σε επίθεση ενόπλων Ιρακινών, με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον ακριβή τόπο της επίθεσης, ανακοίνωσε Αμερικανός εκπρόσωπος. Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Ιρακινούς πολίτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και αρνήθηκαν να σταματήσουν σε φυλάκιο ελέγχου, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Γούλφοβιτς: ''Το κλειδί της επιτυχίας είναι η ταχύτητα και η μυστικότητα''

    ''Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερες επιθέσεις, ανάλογα με την επιτυχία μας'', τόνισε ο Μπρέμερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον την επομένη της επιβεβαίωσης του θανάτου των δύο γιών του Σαντάμ Χουσέιν στη Μοσούλη.

    ''Από το βορρά ως τον νότο του Ιράκ η δημοκρατία προοδεύει'' τόνισε ο Μπρέμερ προσθέτοντας ότι ''το Ιράκ δεν είναι πλέον μία χώρα βυθισμένη στο χάος''.

    ''Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές. Θα υπάρξουν εμπόδια στον δρόμο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας και του ιρακινού λαού'', πρόσθεσε ο Μπρέμερ.

    Ήδη το πρωί τρεις αμερικανοί στρατιώτες της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο Ιράκ σε επίθεση ενόπλων ιρακινών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Τοντ Προύντεν. Οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες και πυρά αυτομάτων όπλων στην περιοχή, όπου προχθές σκοτώθηκαν στη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης οι δύο γιοί του Σαντάμ Χουσέιν, Ουντάι και Κουσάι.

    Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Ιρακινούς πολίτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και αρνήθηκαν να σταματήσουν σε φυλάκιο ελέγχου, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    "Το αυτοκίνητο, που εκινείτο προς την κατεύθυνση των Αμερικανών στρατιωτών, τυλίχτηκε στις φλόγες από τα αμερικανικά πυρά", δήλωσε ο Χοντάιρ Χαϊντάρ Αλι, που τραυματίστηκε στο επεισόδιο.

    Από την επίσημη κήρυξη του τέλους του πολέμου στο Ιράκ από τον πρόεδρο Μπους την 1η Μαΐου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 41 Αμερικανοί στρατιώτες σε επιθέσεις ιρακινών ενόπλων.

    Ο Αμερικανικός στρατός πρόκειται μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες των σορών των γιών του Σαντάμ Χουσεΐν, για να αποδείξει ότι είναι πράγματι νεκροί.

    Τη σχετική απόφαση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αφού πρώτα ενημέρωσε μέλη του Κογκρέσου.

    ''Θα δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες. ''Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει το πότε''.''Θα είναι σύντομα; Σήμερα, αύριο'', τόνισε ο Ράμσφελντ.

    Ο Ράμσφελντ δεν αποκάλυψε τι δείχνουν οι φωτογραφίες αυτές, αν και άλλοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι οι σοροί των Ουντάι και Κουσάι Χουσέιν έχουν εν μέρει απανθρακωθεί μετά από την επίθεση που πραγματοποίησαν Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων στην πόλη της Μοσούλης.

    ''Είναι πολύ αποκρουστικές'', είπε αξιωματούχος του Πενταγώνου αναφερόμενος στις φωτογραφίες. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα πρόσωπα μπορούν να αναγνωρισθούν.

    ''Θα καταστήσουμε βέβαιο ότι ο Ιρακινός λαός θα μας πιστέψει τελικά'', είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα νωρίτερα ο υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς.

    Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου οι Αμερικανοί σκέφτονται πως πρέπει να δείξουν τις φωτογραφίες των φρικτά παραμορφωμένων και καμμένων πτωμάτων για να σταματήσουν οι θεωρίες ορισμένων ότι η όλη ιστορία είναι φανταστική.

    ''Αν δεν δημοσιευτούν οι φωτογραφίες θα δώσουμε όπλα στην προπαγάνδα και στα αραβικά μέσα να κατακρίνουν την Αμερική'', τόνισε η ίδια πηγή, αναφερόμενος στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί ανέφεραν ότι η ταυτότητα των πτωμάτων εξακριβώθηκε με τη βοήθεια πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην αντιπρόεδρος Τάρεκ Αζίζ.

    Οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν πάντως ότι θα είναι δύσκολο να πεισθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ο ιρακινός λαός ότι οι γιοί του Σαντάμ Χουσεΐν έχουν πράγματι σκοτωθεί.

    Ο Γούλφοβιτς δήλωσε ότι θα προτιμούσε οι δύο γιοί του Σαντάμ να είχαν συλληφθεί ζωντανοί.

    ''Το κλειδί της επιτυχίας τέτοιων επιχειρήσεων είναι η ταχύτητα και η μυστικότητα'', δήλωσε στον Τύπο ο Γούλφοβιτς μετά την επιστροφή του από περιοδεία το Ιράκ.

    Έκκληση προς τις ιρακινές δυνάμεις να πολεμήσουν ενάντια στους Αμερικανούς, απευθύνεται σε ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Χουσεΐν και που φέρεται να έχει ηχογραφηθεί μόλις στις 20 Ιουλίου, το οποίο μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια".

    [12] Σήμερα η απόφαση εργαζομένων της Ο.Α για τη νέα εταιρεία

    24/7/2003 10:54:00 πμ

    Αργότερα σήμερα θα γίνει γνωστό εάν τελικά οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές θα υπογράψουν το πρακτικό συμφωνίας για την ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής. Αργά χθες βράδυ, μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας, ξεκίνησαν έσχατες διαπραγματεύσεις με τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου Μεταφορών που διήρκεσαν έως τα μεσάνυχτα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή. Η τροπολογία για την ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή με ή χωρίς τη συμφωνία των ιπταμένων συνοδών και φροντιστών.

    [13] Έβδομη με ρεκόρ η Εθνική 4Χ200μ. ελεύθερο

    24/7/2003 9:40:00 πμ

    Η 7η θέση την οποία κατέκτησε η ελληνική ανδρική ομάδα στη σκυταλοδρομία των 4Χ200μ. ελεύθερο, συνοδευόμενη μάλιστα από πανελλήνιο ρεκόρ (7.20.60), ήταν το πρώτο "μεγάλο" αποτέλεσμα της ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης. Η ομάδα μας με τους Νίκο Ξυλούρη, Θανάση Οικονόμου, Ανδρέα Ζήσιμο και Δημήτρη Μαγγανά, τερμάτισε σε 7:20.60, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ που ''κρατούσε'' από πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου με 7:20.67. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αυστραλία, το ασημένιο οι ΗΠΑ και το χάλκινο η Γερμανία.

    Δηλώσεις

    Δυο από τα "γαλανόλευκα δελφίνια", τόνισαν:

    ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

    "Ήταν η πρώτη φορά που μια ελληνική ομάδα συμμετείχε σε τελικό. Η 7η θέση είναι μεγάλη επιτυχία, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αφού συνοδεύτηκε από ένα πανελλήνιο ρεκόρ. Μπορέσαμε να κολυμπήσουμε το ίδιο καλά και γρήγορα, και το πρωί στους προκριματικούς, και το απόγευμα στον τελικό. Το πιο ενθαρρυντικό είναι όμως ότι πλέον βρισκόμαστε κοντά στις μεγάλες δυνάμεις, κι αυτό μας δίνει δύναμη και όρεξη ενόψει του 2004".

    ΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    "Σήμερα ένιωθα δυνατός. Ίσως θα μπορούσαμε να πάρουμε και την 6η θέση από τους Αγγλους. Είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος. Το ότι είμαστε στην 7η θέση του κόσμου δείχνει μεγάλη πρόοδο. Μας υπολογίζουν πλέον, κι αυτό μετράει στα υπέρ μας".

    Τα αποτελέσματα στα 4χ200μ ελεύθερο ανδρών:

    Αυστραλία 7:08.58 ΗΠΑ 7:10.26 Γερμανία 7:14.02 Ιταλία 7:14.32 Καναδάς 7:17.38 Βρετανία 7:18.99 Ελλάδα 7:20.60 Κίνα 7:27.96

    [14] Νίκη του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι

    24/7/2003 9:46:00 πμ

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Χούτο, ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, σε φιλικό αγώνα που έγινε την Τετάρτη στην πόλη Ομπερμγκράου (70χλμ από Μόναχο). Ο διεθνής επιθετικός, που τελεί υπό τιμωρία από την "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ, σημείωσε και τα δύο γκολ, στο 43ο και το 47ο λεπτό, που χάρισαν τη νίκη στους πρωταθλητές Ελλάδας. Η εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο ήταν μέτρια, με τη Μακάμπι να φτάνει τρεις φορές κοντά στο γκολ, όμως ο Ελευθερόπουλος δήλωσε σε όλες "παρών".

    Προτάσοφ: ''Πολύ δυνατή προπόνηση''

    Ως μια "πολύ δυνατή προπόνηση" χαρακτήρισε ο προπονητής του Ολυμπιακού Ολεγκ Προτάσοφ το χθεσινό φιλικό παιχνίδι των "ερυθρόλευκων" με την πρωταθλήτρια του Ισραήλ, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

    Ο Ουκρανός τεχνικός της πειραϊκής ομάδας δήλωσε ικανοποιημένος από την εμφάνιση των παικτών του, τονίζοντας: "Ήταν η πρώτη μας ευκαιρία για να δούμε τι κάνουμε στο γήπεδο. Να δούμε ποιους παίκτες μπορούμε να υπολογίζουμε για τη βασική ενδεκάδα, και ποιους για τον πάγκο. Γι αυτό δώσαμε την ευκαιρία σε όλους να αγωνιστούν. Οι αντίπαλοί μας ήταν πιο φρέσκοι, αφού παίζουν την επόμενη εβδομάδα στα προκριματικά του Champions League. Είμαστε σε μια περίοδο που χτίζουμε την ομάδα κι έχουμε πολλή δουλειά. Γι' αυτό έδωσα την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά, για να δούμε που ακριβώς υπάρχουν οι ελλείψεις".

    Το παιχνίδι παρακολούθησε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος μιλώντας μετά το ματς στους Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την προετοιμασία των "ερυθρόλευκων" και αναφερόμενος στο θέμα Χούτου, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως η περίπτωση τεθεί υπό επανεξέταση.

    Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο, ο Χούτος με ατομική ενέργεια και πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, στην πρώτη αξιόλογη "επίσκεψη" του Ολυμπιακού, στην περιοχή της πρωταθλήτριας Ισραήλ.

    Με την έναρξη του β' ημιχρόνου, ο Καφές πέρασε έξοχα τη μπάλα στον Χούτο, ο οποίος δεν δυσκολεύθηκε να "γράψει" το 2-0, ενώ στο 65' ο Ντόβας ανέτρεψε τον Προχορένκο στην περιοχή και ο διαιτητής καταλόγισε το πέναλτι.

    Ο Ντελχάιμ ευστόχησε από τη βούλα και διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

    Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Ελευθερόπουλος (46΄ Μπούτσεκ), Μαυρογεννίδης (60΄ Μενδρινός), Βενετίδης (46΄ Πάντος), Κωστούλας (46΄ Κουλουχέρης), Βάλας (46΄ Ανατολακης), Καρεμπέ (46΄ Στολτίδης), Γκώνιας (46΄ Καφές), Γεωργιάδης (46΄ Ντόβας), Τζόρτζεβιτς (60΄ Νινιάδης), Τάτσης, Χούτος (60΄ Δερμιτζόγλι)

    [15] Τουρνουά Στάνφορντ: Στο β' γύρο η Δανιηλίδου

    24/7/2003 9:35:00 πμ

    Νίκη δια... περιπάτου πέτυχε η Λένα Δανιηλίδου στον α' γύρο του Διεθνούς τουρνουά 635.000 δολαρίων, που διεξάγεαι στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια που είναι Νο-22 στην Παγκόσμια κατάταξη (Νο-7 στο ταμπλό), επικράτησε 6-1, 6-2 της Τίνα Πίσνικ από τη Σλοβενία (Νο-47) και εξασφάλισε την παρουσία της στις "16" του τουρνουά. Στο β' γύρο, η Δανιηλίδου, θ' αντιμετωπίσει την Ιταλίδα Φραντσέσκα Σκιαβόνε (Νο-32) η οποία νίκησε 6-3, 6-1 την Αμερικανίδα Τζιλ Κράιμπας.

    [16] Στη Μελβούρνη η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης

    24/7/2003 10:25:00 πμ

    H Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο καταξιωμένο Διεθνές Φεστιβάλ της Μελβούρνης τον ερχόμενο Οκτώβρη. Πιο συγκεκριμένα, η Λαϊκή Ορχήστρα θα εμφανιστεί διαδοχικά στο Ντάργουϊν στις 5 Οκτωβρίου, στην Πέρθη στις 8 στην Αδελαϊδα στις 9 στο Σίδνεϊ στις 11 και στη Μελβούρνη στις 12 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μελβούρνης. Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", δημιουργήθηκε το 1997 από μουσικούς συνεργάτες του μεγάλου συνθέτη, γνώστες και λάτρεις του έργου του, με στόχο να το παρουσιάσουν σε όσο το δυνατό ευρύτερο κοινό, εντός και εκτός Ελλάδας.

    Στις συναυλίες που θα πραγματοποιήσει η Ορχήστρα στην Αυστραλία, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο από τα πρώτα ονόματα σήμερα στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, τον Δημήτρη Μπάση και την Καλλιόπη Βέττα.

    [17] Προσοχή στην ταυτόχρονη χρήση αντιηλιακού-αντικουνουπικού

    24/7/2003 9:53:00 πμ

    Η ταυτόχρονη χρήση του αντιηλιακού με τα αντικουνουπικά σκευάσματα στην επιδερμίδα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά, προειδοποιεί ο δρ Σιαοτσέν Γκου του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι μικρές, όπως πονοκέφαλοι και ερεθισμοί της επιδερμίδας, αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι επιληπτικές κρίσεις και υπερένταση. Τα αντιηλιακά και τα αντικουνουπικά σκευάσματα έχουν σχεδιαστεί για να μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αλλά η έρευνα αποκάλυψε πως η ταυτόχρονη χρήση τους κάνει το δέρμα να τα απορροφά με εντονότερους ρυθμούς απο ότι συνήθως. Οι παρενέργειες γίνονται πιο επικίνδυνες στα παιδιά, επειδή η επιδερμίδα τους είναι πιο ευαίσθητη και απορροφά γρηγορότερα τα χημικά. Ο δρ. Γκου συνιστά στους γονείς να βάζουν αντικουνουπικά σκευάσματα πάνω στα ρούχα των παιδιών και όχι στην ίδια την επιδερμίδα τους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έως ότου παρασκευαστούν υλικά πιο ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 July 2003 - 9:26:23 UTC