Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέσσερις σεισμοί ''ξύπνησαν'' Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα
  • [02] ''Φραγή'' στις φθηνές κυριακάτικες υπεραστικές κλήσεις
  • [03] Ντενκτάς: Συνάντηση μεν, απόρριψη δε
  • [04] Κλοπή σπάνιου βιβλίου από το ΑΠΘ
  • [05] Eκοιμήθη ο μητροπολίτης Παντελεήμων Β'
  • [06] Το ΚΚΕ ενδέχεται να καταψηφίσει τη Διεύρυνση
  • [07] Κατάθεση του Σπύρου Πανουσόπουλου
  • [08] Αντικυβερνητική διαδήλωση και επεισόδια στο πανεπιστήμιο της
  • [09] Φιλιππίνες: Σημειώθηκε έκρηξη σε αγορά
  • [10] Σκοτώθηκε Ρώσος πυροτεχνουργός
  • [11] Η Μποτσουάνα επόμενος σταθμός του Μπους
  • [12] Χονγκ Κονγκ: Πτώση λεωφορείου από γέφυρα
  • [13] Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ιρακινών ανταρτών
  • [14] Συνεχίζεται η κόντρα BBC και κυβέρνησης για τα όπλα
  • [15] Ναρκαλιευτές στέλνει στο Ιράκ η Νικαράγουα
  • [16] Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης πεθαίνει στο Ιράκ
  • [17] Σήμερα η απόφαση της επιτροπής εφέσεων για ΠΑΣ Γιάννινα
  • [18] Ισοπαλία 0-0 στον φιλικό Τέπλιτσε-ΑΕΚ
  • [19] Μουσική για το Αρχαίο Δράμα

    [01] Τέσσερις σεισμοί ''ξύπνησαν'' Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/7/2003 11:07:00 πμ

    Τέσσερις σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες τους κατοίκους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας. Η μεγαλύτερη, στη μία και μισή, ήταν 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο σεισμολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Καρακαΐσης εξήγησε ότι οι δονήσεις προήλθαν από τον Κόλπο του Σάρου, βορείως των Δαρδανελίων.

    "Σχεδόν 4 μέρες μετά τα 5,7 Ρίχτερ που έδωσε η ίδια περιοχή, η συχνότητα των μετασεισμών μειώνεται", αναφέρει. Επίσης εκτιμά ότι η περιοχή που έδωσε ισχυρό σεισμό το 1999 βρίσκεται πράγματι σε σεισμική έξαρση, τονίζει ωστόσο ότι οι ελληνικές κατοικημένες περιοχές είναι αρκετά μακριά από το συγκεκριμένο επίκεντρο.

    [02] ''Φραγή'' στις φθηνές κυριακάτικες υπεραστικές κλήσεις

    10/7/2003 11:31:00 πμ

    Παρελθόν αποτελεί γιά τους καταναλωτές η προσφορά του ΟΤΕ γιά υπεραστικές κλήσεις στο κόστος των αστικών τις Κυριακές. Το Εφετείο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα, που είχε καταθέσει ο ΟΤΕ προκειμένου να εξακολουθήσει την προσφορά αυτή καθώς η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών του το είχε απαγορεύσει θεωρώντας ότι κινείται εκτός ανταγωνισμού. Από τη μεριά του ο ΟΤΕ ζήτησε την άμεση πραγματοποίηση του απαραίτητου ελέγχου (έλεγχος κοστοστρέφειας) από την ΕΕΤΤ, πιστεύοντας, ότι σύντομα θα επανισχύσει το μειωμένο τιμολόγιο για τις υπεραστικές κλήσεις της Κυριακής. Ταυτόχρονα ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε να υποβάλλει τιμές διασύνδεσης για ώρες αιχμής και ώρες μη αιχμής για όλους τους εναλλακτικούς παρoχείς.

    [03] Ντενκτάς: Συνάντηση μεν, απόρριψη δε

    10/7/2003 11:25:00 πμ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι είναι έτοιμος αν προσκληθεί, να συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σχέδιό του ως λύση του Κυπριακού και αυτό το γνωρίζει ο Κόφι Ανάν. Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιοδήποτε σχέδιο που θα προβλέπει μειονοτικά δικαιώματα στους τουρκοκυπρίους και να παραγνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο. Ο Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, λέγοντας ότι ενήργησε ως ένας "προκατειλημμένος διαιτητής". Τον κατηγόρησε ακόμα για άσκηση πίεσης στην Τουρκική πλευρά για να αποδεχθεί τις δικές του απόψεις στις οποίες κατέληξε, όπως είπε, σε συνεργασία με τον Λόρδο Ντέηβιντ Χάνεϋ και την Ελληνική πλευρά. "Ο Αλβαρο Ντε Σότο έχασε την αξιοπιστία και την πειστικότητά του", είπε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    [04] Κλοπή σπάνιου βιβλίου από το ΑΠΘ

    10/7/2003 11:22:00 πμ

    Επισταμένη καταγραφή προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν κλοπές ή καταστροφές διενεργεί η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ μετα την διακρίβωση της κλοπής χρυσοδερματόδετου τόμου του 1892 από τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας της Σχολής στη διάρκεια της πρόσφατης κατάληψης της. Το βιβλίο "Ιστορία και μνημεία της Βυζαντινής Σμαλτοτεχνίας", του Ρώσου αρχαιολόγου Ν.Π.Κοντακόφ, που φέρεται πως εκλάπη στη διάρκεια της κατάληψης που έκαναν στο χώρο νεαροί οι οποίοι μετείχαν στην "Αντισύνοδο", είχε εκδοθεί στα 1892 στη γερμανική γλώσσα και θεωρείται ένα από τα τρία σπανιότερα που κυκλοφορούν.

    Σε λίγες ημέρες η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Θεοχάρη Παζαρά - διευθυντή του τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ - μόλις διαπιστώθηκε η κλοπή ενημερώθηκε το τοπικό αστυνομικό τμήμα καθώς και οι οίκοι δημοπρασιών για την περίπτωση του εντοπισμού του.

    Η καταγραφή των ζημιών αλλά και η ολοκλήρωση της απογραφής αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και θα σταλεί αναφορά στην πρυτανεία προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

    Η κατάληψη στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου άρχισε τρεις μέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και έληξε την Κυριακή, 22 Ιουνίου με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

    [05] Eκοιμήθη ο μητροπολίτης Παντελεήμων Β'

    Πηγή: ΑΠΕ 9/7/2003 9:09:00 μμ

    Από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου -πολιούχου της Θεσσαλονίκης, θα κηδευτεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β' που εκοιμήθη την Τετάρτη το απόγευμα σε ηλικία 78 ετών. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β' (κατά κόσμο Νικόλαος Χρυσοφάκης) βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη το απόγευμα σε κελί έξω από την ιερά μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, όπου συνήθιζε να ξεκουράζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο θάνατος του αποδίδεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σε ανακοπή καρδιάς. Το σκήνωμα του μητροπολίτη θα μεταφερθεί την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη από τον Αγιον Όρος και από την Πέμπτη το πρωί θα εκτεθεί σε λαικό προσκύνημα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

    Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β' γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1925.

    Μετά τις γυμνασιακές σπουδές του εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1942. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1950. Το επόμενο έτος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ταυτόχρονα προχειρίστηκε Αρχιμανδρίτης.

    Διορίστηκε τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και Πέλλης και με πρόταση του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Α' (Παπαγεωργίου) μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης επίσης ως Τακτικός Ιεροκήρυκας.

    Τον Ιούλιο του 1974 με ομόφωνη απόφαση της νόμιμης και κανονικής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξελέγη δια καταστάσεως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, και ενθρονίστηκε την 3η Αυγούστου στον ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας.

    Τη θέση κατείχε μέχρι και σήμερα - ημέρα του θανάτου του.

    Το 1996 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ.

    [06] Το ΚΚΕ ενδέχεται να καταψηφίσει τη Διεύρυνση

    10/7/2003 11:08:00 πμ

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν αποκλείει την καταψήφιση της Συνθήκης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να την επικυρώσει. Η γ.γ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με το γ.γ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, παρατήρησε ότι το ΚΚΕ δεν κατηγορήθηκε για ανθελληνισμό, όταν καταψήφισε την ένταξη της Ελλάδας και συνεπώς, πρόσθεσε, ούτε και τώρα μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος, ότι το ΚΚΕ είναι κατά της Κύπρου. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η θέση του κόμματος της στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου ήταν ότι η ένταξη πρέπει να συνδεθεί με την επίλυση του Κυπριακού, ανεξάρτητα από τη γνώμη του για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ταύτιση απόψεων για το Κυπριακό

    Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο κομμάτων για το Κυπριακό. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε την κ.Παπαρήγα για τις τελευταίες εξελίξεις υπό το φως της μερικής άρσης των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, καθώς και για τα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση για στήριξη των Τουρκοκυπρίων.

    Η Αλέκα Παπαρήγα στάθμευσε στην Κύπρο για λίγες ώρες, καθοδόν προς τη Συρία.

    [07] Κατάθεση του Σπύρου Πανουσόπουλου

    10/7/2003 9:47:00 πμ

    Με την κατάθεση του ηλεκτρονικού κ. Σπύρου Πανουσόπουλου, μάρτυρα υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Ο κ. Πανουσόπουλος υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει κανέναν απο τους κατηγορουμένους, αλλά, όπως είπε, η υπεράσπιση του Τζωρτζάτου του ζήτησε να καταθέσει ως ειδικός στα ηλεκτρονικά. Ο μάρτυρας είπε ωστόσο ότι δεν έχει γνώσεις στα εκρηκτικά, ενώ αναφέρθηκε και στην προσαγωγή το περασμένο καλοκαίρι του αδελφού του Γιώργου Πανουσόπουλου, για την υπόθεση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο Γιώργος Πανουσόπουλος είχε συλληφθεί λίγες ημέρες μετά την έκρηξη στον Πειραιά, χωρίς να του εξηγήσουν το λόγο και αφέθηκε ελεύθερος επειδή δεν προέκυψε τίποτα επιβαρυντικό γι αυτόν.

    [08] Αντικυβερνητική διαδήλωση και επεισόδια στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

    10/7/2003 10:59:00 πμ

    Εκατοντάδες υποστηρικτές του ιρανικού καθεστώτος καθώς και αστυνομικοί συγκρούσθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης με νέους και φοιτητές, που πραγματοποιούσαν αντικυβερνητική διαδήλωση, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις με την ευκαιρία της 4ης επετείου από τη βίαιη καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης, του 1999. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ομάδες νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο πανεπιστήμιο, αλλά και τους υποστηρικτές του καθεστώτος, που κινούνται εναντίον των οπαδών της αντιπολίτευσης.

    Συγκρούσεις σκληροπυρινικών και μεταρρυθμιστών

    "Η ατμόσφαιρα είναι τεταμμένη, παντού υπάρχει η μυρουδιά των δακρυγόνων. Η αστυνομία συγκρούσθηκε με νεαρούς, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τους πολιτοφύλακες και είδα αστυνομικούς να συγκρούονται με υποστηρικτές του καθεστώτος, που προσπάθησαν να πλησιάσουν στο Πανεπιστήμιο", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Οι πολιτοφύλακες είναι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του καθεστώτος, τους οποίους όμως δεν ελέγχει ο μετριοπαθής πρόεδρος Χαταμί.

    Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν πιθανές μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο, όπου πριν από τέσσερα χρόνια, είχε χάσει τη ζωή του ένα άτομο ύστερα από πέντε ημέρες μαζικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος.

    [09] Φιλιππίνες: Σημειώθηκε έκρηξη σε αγορά

    10/7/2003 10:51:00 πμ

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίσθηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας στις νότιες Φιλιππίνες. Η έκρηξη σημειώθηκε σε υπαίθρια αγορά της πόλης Κοροναντάλ, 1.020 χιλιόμετρα νοτίως της Μανίλας.

    Επιτόπου έχουν ήδη σπεύσει άνδρες του στρατού.

    [10] Σκοτώθηκε Ρώσος πυροτεχνουργός

    10/7/2003 10:48:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Ενας πυροτεχνουργός σκοτώθηκε το βράδυ της Τετάρτης την ώρα που προσπαθούσε να εξουδετερώσει μία βόμβα κοντά σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της Μόσχας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγές της ρωσικής αστυνομίας. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν μέσα σε ένα σακίδιο κοντά στο εστιατόριο Ιμπίρ, στη λεωφόρο Τβέρσκαγια-Γιαμσκάγια, μία από τις κυριότερες αρτηρίες της ρωσικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το σακίδιο είχε αφήσει στο δρόμο μία γυναίκα η οποία είχε προσπαθήσει να μπει στο εστιατόριο αλλά το έβαλε στα πόδια όταν οι φύλακες επιχείρησαν να της κάνουν σωματική έρευνα. Η γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, συνελήφθη.

    [11] Η Μποτσουάνα επόμενος σταθμός του Μπους

    10/7/2003 8:48:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μεταβαίνει σήμερα στην Μποτσουάνα -τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική- για ολιγόωρη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά κυρίως τρόπους ανάσχεσης της επιδημίας του AIDS, που πλήττει ήδη το 38,8% των ενηλίκων κατοίκων. Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε χθες στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τάμπο Μπέκι, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος κατ' επανάληψη έχει επικρίνει την πολιτική της Ουάσιγκτον.

    Συζητήσεις για ανάπτυξη και για αντιμετώπιση της μάστιγας του ΑΙDS

    Οι συνομιλίες του Αμερικανού πορέδρου με το Νοτιοαφρικανό πρόεδρο περιστράφηκαν στις συγκρούσεις και στις κρίσεις στην Αφρική, όπως στη γειτονική Ζιμπάμπουε, το εμπόριο, τη βοήθεια στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Στη Μποτσουάνα, ο Αμερικανός πρόεδρος, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Λόρα, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και την σύμβουλό του για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της μικρής αυτής αφρικανικής χώρας, Φέστους Μογκάε.

    Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στην ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης της χώρας που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διαμαντιών στον κόσμο, την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και το πρόβλημα του ΑΙDS που έχει αφήσει 69.000 ορφανά παιδιά και έχει προκαλέσει τον θάνατο 26.000 ανθρώπων το 2001. Παρά την μεγάλη παραγωγή διαμαντιών, η πλειοψηφία του πληθυσμού της Μποτσουάνα ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

    Η Λόρα Μπους θα επισκεφτεί κέντρο περίθαλψης παιδιών με AIDS στο νοσοκομείο Πριγκίπισσα Μαρίνα της Γκαμπορόν, συνοδεύόμενη από την πρώτη κυρία της χώρας, Μπάρμπαρα Μογκάε. Στη συνέχεια το αμερικανικό προεδρικό ζεύγος θα επισκεφτεί κέντρο προστασίας αγρίων ζώων στο Μοκολόντι και το απόγευμα θα επιστρέψουν στην Πρετόρια για να αναχωρήσουν την Παρασκευή για την Ουγκάντα και κατόπιν για τη Νιγηρία.

    [12] Χονγκ Κονγκ: Πτώση λεωφορείου από γέφυρα

    10/7/2003 8:39:00 πμ

    Διώροφο λεωφορείο γεμάτο με μαθητές και εργαζόμενους έπεσε από μια γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο του Χονγκ Κονγκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 και να τραυματιστούν 20 από τους επιβάτες του. Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και παιδιά μέχρι και 10 ετών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το λεωφορείο προσέκρουσε αρχικά σε μία νταλίκα, ξέφυγε από την πορεία του, έσπασε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της γέφυρας στον πολυσύχναστο δρόμο Τουέν Μουν λίγο μετά τα ξημερώματα και γκρεμίστηκε από ύψος 50 μέτρων.

    Ενα τμήμα του λεωφορείου σφηνώθηκε στη γη και οι διασώστες χρειάστηκε να κόψουν με πριόνια κομμάτια του διαλυμένου σκελετού του για να απελευθερώσουν όσους παγιδεύτηκαν μέσα.

    Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών είπε ότι όλοι οι επιβάτες έχουν ανασυρθεί από το λεωφορείο, αλλά οι διασώστες ψάχνουν ακόμη στη γύρω περιοχή για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν άλλα θύματα που να εκσφενδονίστηκαν από τα παράθυρα του οχήματος.

    [13] Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ιρακινών ανταρτών

    10/7/2003 11:42:00 πμ

    Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις με χειροβομβίδες και όλμους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής σε τέσσερις πόλεις του Ιράκ, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Τρεις επιθέσεις με όλμους εκδηλώθηκαν στην πόλη Ραμάντι, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Χειροβομβίδες εκτοξεύτηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις της 4ης Μεραρχίας Πεζικού στο Τικρίτ και σε μία βάση Επιμελητείας του αμερικανικού στρατού κοντά στο Μπαλάντ. Ιρακινοί αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι εκτοξεύτηκαν χειροβομβίδες και εναντίον της έδρας της αστυνομίας στην πόλη Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

    Αυξάνονται οι αμερικανικέ απώλειες

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι υπέκυψε στα τραύματ του ένας Αμερικανός στρατιώτης, που είχε τραυματιστεί στο Μπαλάντ,7 5 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 74 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την 1η Μαίου, που ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, εκ των οποίων οι 29 σε ένοπλα επεισόδια.

    Συνολικά στον πόλεμο του Ιράκ σκοτώθηκαν 212 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

    [14] Συνεχίζεται η κόντρα BBC και κυβέρνησης για τα όπλα

    10/7/2003 11:14:00 πμ

    Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης δεν πιστεύουν πια ότι θα εντοπιστούν στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής, υποστήριξε σήμερα το BBC, μια εκτίμηση, που αναμένεται, ότι θα επαναφέρει τη διαμάχη για το αν ο πόλεμος κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης ήταν δικαιολογημένος αλλά και θα πυροδοτήσει εκ νέου τη σύγκρουση μεταξύ της Ντάουνινγκ Στριτ και του καναλιού για τον τρόπο, που κάλυψε τα γεγονότα στο Ιράκ. Ανώτατοι υπουργοί της κυβέρνησης, "πράγματι πιστεύουν ότι υπήρχαν όπλα εκεί... όμως τα πραγματικά όπλα, οι σκουριασμένοι πύραυλοι... η πίστη ότι πραγματικά θα βρεθούν σβήνει πολύ γρήγορα. Η καλύτερη εξήγηση, που κυκλοφορεί προς το παρόν είναι ότι κάποια στιγμή λίγο πριν από τον πόλεμο ο Σαντάμ Χουσεΐν τα κατέστρεψε ή τα έκρυψε έτσι ώστε να μην βρεθούν ποτέ", υποστήριξε ο πολιτικός αναλυτής του BBC, Αντριου Μαρ, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

    Εμμένει ο Μπλερ στις δηλώσεις του

    Ενας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ πάντως χλεύασε τους ισχυρισμούς αυτούς τονίζοντας ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός εμμένει στις προηγούμενες δηλώσεις του. "Το BBC μιλάει για υψηλόβαθμους υπουργούς ενώ ο Τόνι Μπλερ είπε την Τρίτη ότι πιστεύει πως τα όπλα θα βρεθούν και δεν υπάρχει πιο υψηλόβαθμος από αυτόν", είπε.

    [15] Ναρκαλιευτές στέλνει στο Ιράκ η Νικαράγουα

    10/7/2003 8:54:00 πμ

    Το Κογκρέσο της Νικαράγουα ενέκρινε την Τετάρτη την αποστολή στο Ιράκ 230 στρατιωτών οι οποίοι θα ενταχθούν στην εκεί εγκατεστημένη πολυεθνική στρατιωτική δύναμη. Η πρόταση της κυβέρνησης εγκρίθηκε με τις ψήφους των 50 βουλευτών του δεξιού Φιλελεύθερου Συνταγματικού Κόμματος (PLN) ενώ οι 37 βουλευτές του Μετώπου των Σαντινίστας (FSLN) την καταψήφισαν, χαρακτηρίζοντας την αποστολή των στρατευμάτων ως "εθνική ντροπή" και "δώρο στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους".

    Οι Νικαραγουανοί στρατιώτες, στην πλειοψηφία τους μέλη μονάδων ειδικών στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών, αναμένεται να φτάσουν στο Ιράκ στα τέλη Ιουλίου. Το Σαλβαδόρ και η Ονδούρα αναμένεται επίσης να στείλουν στο Ιράκ 320 και 370 στρατιώτες αντίστοιχα στα τέλη Ιουλίου στο Ιράκ.

    Τα κοινοβούλια των δύο χωρών θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση των κυβερνήσεων τους εντός των προσεχών ημερών.

    [16] Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης πεθαίνει στο Ιράκ

    10/7/2003 8:51:00 πμ

    Υπέκυψε στα τραύματα του σήμερα το πρωί Αμερικανός στρατιώτης που είχε τραυματιστεί χθες στο Μπαλάντ, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 74 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την 1η Μαΐου, που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, εκ των οποίων οι 29 σε ένοπλα επεισόδια. Συνολικά στον πόλεμο του Ιράκ σκοτώθηκαν 212 Αμερικανοί στρατιώτες.

    Στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Κόλπο, το 1991, είχαν σκοτωθεί 147 Aμερικανοί στρατιώτες σε διάφορες μάχες και 235 σε περιστατικά μακριά από τα πεδία των μαχών.

    Το Πεντάγωνο δεν συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο των απωλειών τους Αμερικανούς που έχουν χάσει τη ζωή τους από φίλια πυρά.

    [17] Σήμερα η απόφαση της επιτροπής εφέσεων για ΠΑΣ Γιάννινα

    10/7/2003 11:02:00 πμ

    Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ για την προσφυγή του ΠΑΣ Γιάννινα, που υποστηρίζει ότι κακώς υποβιβάστηκε, αφού έχει πληρώσει τα χρέη του σε παλιούς ποδοσφαιριστές. Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν στα Γιάννινα, υπάρχει γνωμοδότηση της FIFA σύμφωνα με την οποία δεν υποβιβάζονται ομάδες που εξοφλούν τα χρέη τους, όπως έγινε άλλωστε με την Μονακό και με την Παρί Σεν Ζερμέν.

    [18] Ισοπαλία 0-0 στον φιλικό Τέπλιτσε-ΑΕΚ

    10/7/2003 10:35:00 πμ

    Ισόπαλη 0-0 με την Τέπλιτσε ήρθε η ΑΕΚ, στο πρώτο φετινό φιλικό της που διεξήχθη την Πέμπτη στο Σέεφελντ της Αυστρίας. Αν και η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο της προετοιμασίας της, πραγματοποίησε αρκετά καλή εμφάνιση απέναντι στην Κυπελλούχο Τσεχίας, που έδειξε πιο έτοιμη. Η Ενωση είχε καλές στιγμές με τους Κατσουράνη, Ιβιτς στο πρώτο ημίχρονο και με τους Ζαγοράκη, Γεωργέα στο δεύτερο, ενώ για την απόδοσή τους ξεχώρισαν οι Γεωργάτος και Τσάρτας (έπαιξε στο β΄ μέρος).

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Γιαννάκη Οκκά, που μόλις χθες μπήκε στο προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας, ενώ εξέπληξε με τη χρησιμοποίηση του Ρούσεφ στην βασική ενδεκάδα. Η ΑΕΚ ξεκίνησε με τους Χιώτη, Μπορμπόκη, Γεωργέα, Κασάπη, Καψή, Κατσουράνη, Μαλαδένη, Ρούσεφ, Κωνσταντινίδη, Ιβιτς, Γεωργάτο. Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν και οι Κωστένογλου, Κρέικ, Ζαγοράκης, Τσεβάς, Τσάρτας, Λάκης, Ναλιτζής, Πορτουλίδης.

    Στο μεταξύ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ διάλεξαν χθες τους αριθμούς που θα φέρουν στις φανέλες τους την αγωνιστική περίοδο 2003-2004 που είναι: Αραμπατζής 41, Γεωργέας 16, Γεωργάτος 31, Ζαγοράκης 6, Θάνος 36, Ιβιτς 30, Κρέικ 8, Κατσουράνης 21, Κωνσταντινίδης 20, Καψής 32, Κασάπης 17, Καραμέρης 35, Κωστένογλου 5, Κωστής 26, Λάκης 23, Λυμπερόπουλος 12, Μαλαδένης 7, Μπορμπόκης 2, Μιχαηλίδης 1, Μόρας 18, Ναλιτζής 88, Οκκάς 9, Πέτκοφ 3, Πουρτουλίδης 34, Ρούσεφ 14, Στεργιάτος 38, Τσάρτας 10, Τσεβάς 40, Τόσκας 39, Χιώτης 22.

    [19] Μουσική για το Αρχαίο Δράμα

    10/7/2003 8:38:00 πμ

    Η τρίτη εβδομάδα του "Μουσικού Ιουλίου" 18 και 19 Ιουλίου, είναι αφιερωμένη σε μουσική Ελλήνων συνθετών γραμμένη ειδικά για παραστάσεις Αρχαίου Δράματος, που ερμηνεύει το συγκρότημα Alea III της Βοστώνης υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου. Από σκηνής Ηρωδείου θα παρουσιαστεί η μουσική που συνέθεσε η μεγάλη μας τραγωδός Κατίνα Παξινού για τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, καθώς και μουσική των Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Κουρουπού, Νίκου Κυπουργού, Χρήστου Λεοντή, Θάνου Μικρούτσικου, Γιώργου Τσαγκάρη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το πρώτο μέρος κάθε βραδιάς θα περιλαμβάνει μουσική και χορικά, που αφορούν στην τραγωδία, ενώ το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται σε μουσική γραμμένη για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Στην ερμηνεία των χορικών συμπράττει το φωνητικό σύνολο "Εμμέλεια" σε διεύθυνση Βαλέρι Ορέσκιν.

    Το φωνητικό σύνολο "Εμμέλεια" ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1994 από νέους τραγουδιστές, λάτρεις της παλαιάς μουσικής με πρωταρχικό στόχο την ερμηνεία και διάδοση σπάνιων έργων προκλασικής και σύγχρονης μουσικής.

    Έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες συνθέτες, διαφορετικά μουσικά σύνολα, καθώς και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών.

    Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουλίου θα παιχτούν έργα των: Δημήτρη Μητρόπουλου, Χρήστου Λεοντή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκου Κυπουργού, Γιώργου Κουρουπού.

    Στις 19 Ιουλίου θα παιχτούν έργα των: Κατίνα Παξινού, Θάνου Μικρούτσικου, Τσαγκάρη Γιώργου, Μάνου Χατζιδάκι.

    Θα ακουστούν μουσικά αποσπάσματα από ποικίλες τραγωδίες και κωμωδίες: από την "Ιφιγένεια εν Ταύροις" (ΚΘΒΕ 1972), την "Αλκηστη" (Θέατρο Τέχνης 1996), από τους "Βατράχους" (Εθνικό Θέατρο 1998), "Ορνιθες" (Εθνικό Θέατρο 1999), "Λυσιστράτη" (Εθνικό Θέατρο 1997), "Νεφέλες" (ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας 2001), "Βάτραχοι" (Θεατρικός Οργανισμός "Αριστοφάνης 2001") κ.α.

    Τιμές εισιτηρίων: 22, 35


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 July 2003 - 10:00:20 UTC