Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραγδαίες εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ
  • [02] Παπαδόπουλος: Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί άμεσα
  • [03] Δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS
  • [04] Ψηφίστηκε ν/σ για τη χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς
  • [05] Ιβανόφ: Πρέπει να δημιουργηθεί επίσημη ιρακινή κυβέρνηση
  • [06] Σόλμπες: Σταδιακή οικονομική ανάκαμψη το β' εξάμηνο
  • [07] Λαϊκές αγορές και το απόγευμα
  • [08] Δεν αποφάσισε η ΕΠΟ για ΠΑΟΚ, Αρη, Ολυμπιακό και Πανιώνιο
  • [09] Στον ΠΑΟΚ ο Παντελιάδης
  • [10] Αρης: Σε κίνδυνο η συμφωνία με τον Ελ Κασίμι
  • [11] Οριστικοποιείται η μεταγραφή του Νικολαΐδη
  • [12] Ανακάλυψη γιγαντιαίου χταποδιού στη Χιλή

    [01] Ραγδαίες εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

    2/7/2003 11:11:00 μμ

    Η σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ήταν ίσως από τις πλέον δραματικές στην ιστορία του Κόμματος. Η απόφαση του Κώστα Σημίτη να ισχύσει το ασυμβίβαστο στις ιδιότητες του μέλους της κυβέρνησης και του καθοδηγητικού οργάνου, έγινε δεκτή από τα περισσότερα στελέχη αλλά υπήρξαν διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη, κυρίως τη στιγμή που ο Κώστας Λαλιώτης, ανακοίνωσε την απόφαση του να παραιτηθεί. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο Εκτελεστικό, αλλά και το αξίωμα του Γραμματέα.

    Ασυμβίβαστο για τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου

    Όλα ξεκίνησαν στις έντεκα παρά δέκα το πρωί όταν ο πρωθυπουργός στην κατ ιδίαν συνάντησή του με τον Κώστα Λαλιώτη στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη τού ζήτησε να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

    Τού πρότεινε μάλιστα, να αναλάβει το Υπουργείο Γεωργίας, με δεδομένο την πολύ καλή δουλειά, που έχει κάνει μέχρι τώρα και τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τους αγρότες.

    Την πρόταση του όμως, δεν απεδέχθη ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ίδιος ο κύριος Λαλιώτης παίρνοντας λίγο μετά το λόγο, είπε στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, ότι δεν αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού, αφού είναι μόνον ενάμισι χρόνο Γραμματέας και έχει να δώσει πολλά ακόμη από τη θέση αυτή.

    Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

    "Αν εγώ είμαι το βαρίδι, δέχομαι να γίνω Ιφιγένεια".

    Ο κ. Λαλιώτης δήλωσε ακόμη ότι θα παραιτηθεί και από την Κεντρική Επιτροπή και πώς δεν θα είναι υποψήφιος στη Β' Πειραιά στις επόμενες εκλογές, αλλά ζητά να καταλάβει τη 12η τιμητική θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

    Στη συνεδρίαση που ακολούθησε ο κ. Σημίτης δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές με στόχο, όπως είπε, τη νίκη στις εκλογές την Ανοιξη του 2004.

    "Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογή, με τη λογική να διαχειριστούμε την ήττα", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεση του, να επεκταθεί το ασυμβίβαστο σε όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

    "Οι πολλαπλές ευθύνες δεν βοηθούν στη νέα περίοδο που έχουμε εισέλθει", είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται για να έχουν τα μέλη του Ε.Γ. περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λυμένα τα χέρια τους από κυβερνητικές υποχρεώσεις, εν όψει των εκλογών.

    Θέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ

    Στη συζήτηση που ακολούθησε όλα τα στελέχη αναφέρθηκαν στην ανάγκη αλλαγής του πολιτικού κλίματος αλλά και στην παρουσία του Κώστα Λαλιώτη στο κόμμα.

    "Η ευθύνη για τις αποφάσεις είναι σε εσένα", είπε χαρακτηριστικά η Βάσω Παπανδρέου.

    "Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες εν λευκώ και εξ ορισμού. Αλλωστε αύριο θα τηλεφωνηθούμε", δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα Λαλιώτη είπε:

    "Το κατά πόσο η επιλογή αυτή συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, στην ενότητα και προοπτική νίκης, είναι κάτι που θα κριθεί και ο καθένας έχει την ευθύνη του".

    Την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης, επεσήμανε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου.

    "Πρέπει να κάνουμε τομές για μια καλύτερη οργάνωση", είπε χαρακτηριστικά.

    Στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ρέππας.

    "Συμφωνώ με τον πρόεδρο, χρειάζονται πρωτοβουλίες, δεν πρέπει όμως να δημιουργηθεί κλίμα εσωστρέφειας".

    Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας και σε λάθη του παρελθόντος.

    "Ο καθένας πρέπει να προσφέρει για την ενότητα. Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπως το Πεντελικό, τα οποία πληρώσαμε ακριβά".

    Τελικά όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και αποφασίστηκε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής για την εκλογή νέου Γραμματέα και Εκτελεστικού Γραφείου.

    Υποψηφιότητα Χρυσοχοΐδη για τη θέση του Γραμμ. Κεντρικής Επιτροπής

    Στις 19.00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός πήγε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφώνησε πρώτα στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να του προτείνει να είναι ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Σημίτη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός πρότεινε τη συμμετοχή στο Εκτελεστικό Γραφείο, των κ.κ. Απόστολου Κακλαμάνη, Φώφης Γεννηματά, Χρ. Πολυζωγόπουλου, Νίκου Αθανασάκη, Μιλένας Αποστολάκη, Τόνιας Αντωνίου, Πάρη Κουκουλόπουλος και Χρύσας Αραπόγλου.

    Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξέφρασε στον πρωθυπουργό την πρόθεση του να συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της ΓΣΕΕ.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    "Ο τόπος δεν αντέχει να πληρώνει άλλο τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε αναφερόμενος στις εξελίξεις που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι "εκλογές τώρα".

    Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ζήτησε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε ''ασπιρίνη'' τις αλλαγές στον ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, δήλωσε ότι όλα όσα συνέβησαν στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν μόνο θλίψη.

    Ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι υποδηλώνουν μία βαθύτατη κρίση των πολιτικών της κυβέρνησης και της συνοχής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκπροσώπησης κοινωνικών μερίδων, αναγκών και αιτημάτων της κοινωνίας. Ο κ. Βούτσης ανέφερ ότι δεν διαβλέπει ρηξικέλευθες τομές πολιτικής και προσανατολισμού. Είναι περισσότερο τομές χωριστικού τύπου, είπε και δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι τομές μιας άλλης πολιτικής, πιο κοινωνικής, πιο κοντά στον άνθρωπο.

    [02] Παπαδόπουλος: Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί άμεσα

    2/7/2003 10:48:00 μμ

    Τον κίνδυνο εδραίωσης της διχοτόμησης της Κύπρου, επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη στην Ε.Ε. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ για τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Τουρκοκυπρίους, ότι τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα και θα παραμείνουν διασφαλισμένα ακόμη και αν ενταχθεί η Κύπρος χωρίς να λυθεί το Κυπριακό.

    Οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι πολίτες

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους Τουρκοκυπρίους ότι είναι ίσοι πολίτες και ότι σε πολιτικό επίπεδο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τους αντιμετωπίζει ως μειονότητα.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι τυχόν ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς λύση μπορεί να επιφέρει τη διχοτόμηση και επανέλαβε τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση λύσης πριν από το Μάιο του 2004, για το καλό όλων των κατοίκων του νησιού.

    Ο Αλί Μπιράντ ρώτησε ευθέως τον κ. Παπαδόπουλο αν σκότωσε κανένα Τούρκο. "Δεν πυροβόλησα κανένα, δεν σκότωσα κανένα. Ημουν υπουργός και φυσικά ήμουν στην επιτροπή που προσπαθούσε να χειριστεί την κατάσταση (τα γεγονότα του 1963)".

    Ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να λυθεί το Κυπριακό πριν από τον Μάιο του 2004, για το καλό ολόκληρου του νησιού και των κατοίκων του. Και εξήγησε γιατί υπάρχει αυτή η επιθυμία και γιατί η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς, ότι θα διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, μετά την ένταξη λέγοντας: "Εάν μια μοιρασμένη Κύπρος ενωθεί, παρά να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος, τι σημαίνει αυτό; Δημιουργία συνόρων. Σωστά; Διότι, για να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που αφορά το εμπόριο, πρέπει να υπάρχουν σύνορα.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, δεν θα αποδεχθεί αγαθά να περνούν μαζικώς, που μπορεί να έχουν παραχθεί στην Τουρκία και να εισάγονται στη βόρειο Κύπρο, την οποία δεν έχουμε υπό τον έλεγχό μας και έτσι να βρίσκουν το δρόμο τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό, πρέπει να υπάρχουν σύνορα. Και κατέληξε: "Αυτό θα είναι εισαγωγή από το παράθυρο της διχοτόμησης.

    [03] Δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS

    2/7/2003 9:44:00 μμ

    Προβάδισμα της ΝΔ και υπεροχή του Κώστα Σημίτη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφει δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,4% έναντι 30,4% του ΠΑΣΟΚ, καταγράφοντας προβάδισμα 8 μονάδων, το Κομμουνιστικό Κόμμα φθάνει το 5,7%, ο ΣΥΝ το 3,7%, το ΔΗΚΚΙ 2%, το ΛΑΟΣ 2,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 17,5%. Ο κ. Σημίτης στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 37,5% έναντι 35,7% του κ. Καραμανλή, ενώ η διαφορά τους τον προηγούμενο Μάρτιο ήταν της τάξεως του 2,3%.

    Και στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία διευρύνει τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας 62,5% έναντι 21,9%, ενώ τον περασμένο Μάρτιο τα ποσοστά ήταν 59,2% και 25,1% αντίστοιχα.

    Στη διαχείριση των θεμάτων το κυβερνών κόμμα προηγείται στην εξωτερική πολιτική, στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Η ΝΔ σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο προηγείται του ΠΑΣΟΚ και στα θέματα της εθνικής άμυνας, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, στη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ και την οικονομία.

    Επίσης, εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα στους τομείς της παιδείας, της ανεργίας, της υγείας, της εγκληματικότητας, της διαφθοράς, του περιβάλλοντος, των ναρκωτικών και του ασφαλιστικού.

    Πάντως, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι εμπιστεύονται μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με τον Κ. Καραμανλή αρχηγό σε ποσοστό 36,9%, έναντι 33,6% μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη.

    Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τάσσεται το 35,1% έναντι του 57,7% που δηλώνει ότι επιθυμεί οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

    [04] Ψηφίστηκε ν/σ για τη χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς

    2/7/2003 10:36:00 μμ

    Ψηφίστηκε από το Α' θερινό τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς και την εκπαίδευσή τους σ' αυτά. Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Τσερτικίδης κατά την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων ο υφυπουργός παρουσίασε ορισμένες τροποποιήσεις.

    Η πρώτη αναφέρει ότι "αντισυνταγματική ή προδήλως παράνομη διαταγή ανωτέρου για χρήση πυροβόλου όπλου δεν αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης του αστυνομικού".

    Με τη δεύτερη, μειώνει από ένα έτος σε έξι μήνες το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο ποινής φυλάκισης σε αστυνομικό που εκτελεί παρανόμως πυροβολισμό ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

    Τέλος, με την τρίτη τροποποίηση απαλείφει διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία προβλεπόταν ο καταλογισμός ποινής στους αστυνομικούς, που υπερέβαιναν την άσκηση καθηκόντων τους, επειδή δήλωναν ότι βρισκόταν σε κατάσταση ταραχής.

    [05] Ιβανόφ: Πρέπει να δημιουργηθεί επίσημη ιρακινή κυβέρνηση

    2/7/2003 10:57:00 μμ

    Μία ιρακινή εκλεγμένη κυβέρνηση πρέπει να αντικαταστήσει, το συντομότερο, την προσωρινή αμερικανική διοίκηση στην Βαγδάτη, δήλωσε την Τετάρτη από τη Βουδαπέστη που επισκέπτεται επίσημα για 48 ώρες ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Ιγκόρ Ιβανόφ. Στο τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του, Λάζλο Κόβατς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι διεθνείς επιθεωρητές, με μία διεθνή εντολή, έπρεπε να πιστοποιήσουν αν το Ιράκ διέθετε, ή όχι, πυρηνικά όπλα.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία, που θα γίνει ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πρωτομαγιά του 2004, προσέφερε υποστήριξη στον αμερικανοβρετανικό πόλεμο στο Ιράκ.

    Μεταπολεμικά η ουγγρική κυβέρνηση έχει στείλει στο Ιράκ στρατιωτικό εκστρατευτικό σώμα περίπου 300 ανδρών.

    Πέρυσι, η Ουγγαρία εξήγαγε στη Ρωσία εμπορεύματα περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στην Ουγγαρία ξεπέρασαν στο ίδιο χρονικό διάστημα τα 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [06] Σόλμπες: Σταδιακή οικονομική ανάκαμψη το β' εξάμηνο

    2/7/2003 7:48:00 μμ

    H ανάπτυξη στην ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2003 και αναιμική το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι πιθανότητες ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης τη θερινή περίοδο είναι περιορισμένες", εκτιμά ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Πέδρο Σόλμπες. Παρουσιάζοντας την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο τρίμηνο, ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2003, επισημαίνοντας όμως τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να ισχύουν για την εξέλιξη της εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης.

    Ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης

    Σε ότι αφορά την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο κ. Σόλμπες είπε ότι το ενιαίο νόμισμα παραμένει ευθυγραμμισμένο με τις θεμελιώδεις αρχές που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία και αναγνώρισε ότι το ισχυρό ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος θα έχει επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ενώ αναμένεται να τονωθεί σημαντικά η εσωτερική ζήτηση.

    Σύμφωνα με τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις της Επιτροπής, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που συνδέονται με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη:

    - η μείωση της αβεβαιότητας μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ

    - η πτωτική πορεία του πληθωρισμού και

    - η βελτίωση των θετικών οικονομικών συνθηκών.

    Επισημαίνεται ότι μετά τη "σχεδόν μηδενική ανάπτυξη" στις αρχές του 2003 θα πρέπει να αναμένεται μια "περιορισμένη ανάπτυξη" της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2003, η οποία όμως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "κινδυνεύει να είναι ελαφρώς κάτω των αρχικών προβλέψεων".

    Στις εκτιμήσεις υπογραμμίζεται ακόμη ότι η οικονομία της ευρωζώνης χαρακτηρίζεται τελευταία από ένα ισχυρότερο νόμισμα και μειωμένα επιτόκια. Με την εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι η εσωτερική ζήτηση θα συμβάλει περισσότερο στην ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης απ' ότι η εξωτερική ζήτηση.

    Υπολογίζεται επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία παραμένει ισχυρή, θα ενισχυθεί από τη μείωση του πληθωρισμού που παρατηρείται.

    Τέλος, σε ότι αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, αναφέρεται ότι τους τελευταίους 18 μήνες το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 30% έναντι του δολαρίου και κατά περίπου 15% έναντι του ιαπωνικού γιεν και της βρετανικής στερλίνας.

    [07] Λαϊκές αγορές και το απόγευμα

    2/7/2003 9:13:00 μμ

    Στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και τις απογευματινές ώρες προσανατολίζεται η πανελλήνια ομοσπονδία του κλάδου και δεν αποκλείεται να υποβάλλει και επίσημα σχετικό αίτημα προς τα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με εκπροσώπους της ομοσπονδίας, οι Ελληνες καταναλωτές θεωρούν χρήσιμη τη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε ποσοστό 95,1%, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι ο κλάδος έχει περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης. Το ποσοστό αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Kappa Research για λογαριασμό της Oμοσπονδίας στο διάστημα 19-24 Μαΐου και σε δείγμα 1.200 καταναλωτών και 2.000 πωλητών.

    Τα σούπερ μάρκετ ωστόσο έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι παρά τα υψηλά ποσοστά προτίμησης των καταναλωτών για τις λαϊκές αγορές, η Πολιτεία επιμένει να μην στέκεται κοντά στον κλάδο, και εφόσον συνεχιστεί η στάση αυτή, οι επαγγελματίες της αγοράς προτίθενται να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις που δεν αποκλείεται να φτάσουν έως και στις καταλήψεις εθνικών οδών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της προαναφερόμενης έρευνας, τα πλεονεκτήματα των λαϊκών αγορών περιλαμβάνουν την ποικιλία των τιμών (81,2%), τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών και τη λειτουργία του ανταγωνισμού (64,6%), την ποικιλία και την εξασφάλιση ποιότητας των προϊόντων, καθώς και τις προσωπικές σχέσεις πελάτη και καταναλωτή (59,9%).

    Αντίθετα, τα σούπερ μάρκετ κερδίζουν στις "εντυπώσεις" έναντι των λαϊκών αγορών κατά 74,4% λόγω ωραρίου λειτουργίας, κατά 69,7% λόγω της αισθητικής, κατά 69,2% λόγω της καθαριότητας, κατά 49,9% λόγω της ευρυχωρίας και κατά 49,5% λόγω της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

    [08] Δεν αποφάσισε η ΕΠΟ για ΠΑΟΚ, Αρη, Ολυμπιακό και Πανιώνιο

    2/7/2003 11:25:00 μμ

    Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ανέβαλλε τελικώς για προσεχή συνεδρίασή της τη λήψη απόφασης επί των εφέσεων που έχουν υποβάλλει οι Αρης, ΠΑΟΚ (για την τιμωρία που τους επιβλήθηκε εξαιτίας των επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί τους στο μεταξύ τους παιχνίδι), Ολυμπιακός και Πανιώνιος (για το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε, επίσης για επεισοδιακή συμπεριφορά, στη μεταξύ τους συνάντηση). Ακόμη, η Επιτροπή εξέτασε την υπόθεση του ποδοσφαιριστή του Αιγάλεω, Σιλιγαρδάκη, ο οποίος είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα με διετή αγωνιστικό αποκλεισμό για χρήση αναβολικών ουσιών, ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβει προσεχώς.

    [09] Στον ΠΑΟΚ ο Παντελιάδης

    2/7/2003 11:23:00 μμ

    Στην επισημοποίηση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ για τον επόμενο χρόνο προχώρησε ο Σπύρος Παντελιάδης. "Είμαι ενθουσιασμένος από την υποδοχή που έτυχα στον ΠΑΟΚ. Με τιμά η εμπιστοσύνη των Πρέλεβιτς και Σφαιρόπουλου και θα προσπαθήσω για το καλύτερο για την ομάδα μου, η οποία δεν στερείται ιστορίας και τίτλων. Μ' αρέσει να δουλεύω και θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να πετύχει τους στόχους του. Στο να καταλήξω στην οριστική μου απόφαση, σημαντικό ρόλο έπαιξε η γνώμη και υπόδειξη του Ντούσαν Ιβκοβιτς, τον οποίο έχω σαν πατέρα μου. Μου σύστησε ανεπιφύλακτα να έρθω στον ΠΑΟΚ", υπογράμμισε ο 26χρονος πλέι μέικερ στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του "Δικεφάλου". Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα μεταβεί την Πέμπτη, ο Μπάνε Πρέλεβιτς, όπου και θα έχει μια σειρά επαφών με διάφορους εκπροσώπους παικτών.

    [10] Αρης: Σε κίνδυνο η συμφωνία με τον Ελ Κασίμι

    2/7/2003 11:15:00 μμ

    Ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει αν ο νέος Αρης θα καταφέρει να ξεφύγει από τα προβλήματα που τον συνοδεύουν. Η συμφωνία με τον Αραβα Σεΐχη Κάλιντ ελ Κασίμι ακροβατεί και δεν αποκλείεται να χαλάσει, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μέσα στα προσεχή 24ωρα. Ολα είναι ρευστά, αφού με βάση τα όσα ακούστηκαν και εκφράστηκαν επίσημα, φαίνεται πως οι νέοι επενδυτές δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του κόσμου, αλλά και μερίδας διοικητικών παραγόντων της ομάδας. Ο Αραβας σεΐχης ζήτησε τραπεζικές εγγυήσεις όμως, από τη στιγμή που το Νέο Ρύσιο είναι προσημειωμένο, δεν μπορεί να τις πάρει, με συνέπεια να υπάρχει εκκρεμότητα και αμοιβαία προκατάληψη.

    "Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ή πληρώστε ή φύγετε" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Καρεμπέρης στον Σεΐχη, μέσω του Γιάννη Κόντη.

    Λίγη ώρα αργότερα, ο Σεΐχης και ο Πέδρο Μπενάλι αποχωρούσαν από τα γραφεία της ΠΑΕ προβληματισμένοι.

    Στο μεταξύ ο Αρης, μετά την συμφωνία με τον Βέλγο Ντε Μπίλντε, που είναι από την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν έχει υπογράψει με όλες αυτές τις εκκρεμότητες, υπάρχει και προφορική συμφωνία με τον μάνατζερ του Βραζιλιάνου Ζοσό Αλοΐζιο, κ. Φρέιρε, που είναι κι αυτός με τη σειρά του στη Θεσσαλονίκη και περιμένει τις εξελίξεις.

    Τα ίδια ισχύουν και για τον Λεωνίδα Βόκολο. Ο παίκτης πέρασε τη μέρα του στη Θεσσαλονίκη περιμένοντας στο ακουστικό του την πρόσκληση της διοίκησης για να υπογράψει, αλλά μάταια.

    [11] Οριστικοποιείται η μεταγραφή του Νικολαΐδη

    2/7/2003 9:11:00 μμ

    Απόψε θα οριστικοποιηθεί η μεταγραφή του Ντέμη Νικολαΐδη στην Παρί Σεν Ζερμέν. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου, Φρανσίς Γκράιγ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και το μόνο που απομένει για να "πέσουν" οι υπογραφές είναι να περάσει ο Έλληνας επιθετικός τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    [12] Ανακάλυψη γιγαντιαίου χταποδιού στη Χιλή

    2/7/2003 10:27:00 μμ

    Ενα νεκρό γιγαντιαίο χταπόδι βάρους 13 τόνων και μήκους 12,40 μέτρων που είχε εκβράσει η θάλασσα ανακαλύφθηκε στα τέλη Ιουνίου σε μια παραλία στο νότιο τμήμα της Χιλής, ανακοίνωσε το Κέντρο Διατήρησης Κητοειδών του Σαντιάγο (CCC). Το χταπόδι βρέθηκε στις 24 Ιουνίου κοντά στο Λος Μουέρμος, όχι μακριά απο το λιμάνι του Μαουγίν, στις ακτές του Ειρηνικού, νοτιοδυτικά της πόλης Πουέρτο Μόντ, περίπου 1000 χλμ νότια του Σαντιάγο σύμφωνα με το CCC. Χταπόδι παρόμοιου μεγέθους είχε βρεθεί το 1896 στη χερσόνησο της Φλόριντα (ΗΠΑ) διευκρινίστηκε απο την ίδια πηγή.

    Αποστολή δειγμάτων σε ερευνητικές ομάδες

    Το χταπόδι που ανακαλύφθηκε στην Χιλή εξετάστηκε από τους επιστήμονες που το φωτογράφισαν και πήραν δείγματα από τους ιστούς του.

    "Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε δείγματα και πληροφορίες σε ερευνητικές ομάδες στη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, εκτός από αυτές της Χιλής, που θα επιτρέψουν την ταξινόμηση αυτού του χταποδιού, δήλωσε η Ελσα Καμπρέρα. υπεύθυνη του CCC.

    Ο Ιταλός ζωολόγος Λορέντζο Ρόσι ειδικός στη θαλάσσια πανίδα που ήταν ένας από τους πρώτους που έλαβαν φωτογραφίες του χταποδιού του Μαουγίν εκτίμησε ότι είναι παρόμοιο με εκείνο που ανακαλύφθηκε πριν από 107 χρόνια στην Φλόριντα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 July 2003 - 20:56:03 UTC