Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε θερμό κλίμα η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Ε.Ε.
  • [02] Πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα υποστηρίζει η αυστριακή
  • [03] Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός Χαμάς - Τζιχάντ;
  • [04] Σε ετοιμότητα στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράν
  • [05] Υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης ο ΟΗΕ
  • [06] Μείωση επιτοκίων από τη Fed
  • [07] Εκτός Παναθηναϊκού Σάριτς και Σαϊνιο
  • [08] Παρελθόν ο Αμανατίδης για τον Ολυμπιακό
  • [09] Μένει με προϋποθέσεις ο Κακιούσης στον Ηρακλή
  • [10] Mίκης Θεοδωράκης: Στις Γειτονιές του Ρίτσου

    [01] Σε θερμό κλίμα η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Ε.Ε.

    25/6/2003 10:20:00 μμ

    Νέα σελίδα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ηνωμένων Πολιτειών σηματοδοτεί η Σύνοδος Κορυφής της Ουάσινγκτον, η πρώτη μετά την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν συμφώνησαν ότι οι σκιές, οι τριβές και οι αντιθέσεις του παρελθόντος πρέπει να ξεπεραστούν και οι δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν από κοινού τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα. Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις τους υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε διάφορα θέματα, οι οποίες φωτίστηκαν λίγο αργότερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.

    Ομιλία Τζορτζ Μπους

    "Από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθενερά την ευρωπαϊκή οντότητα" υπογράμμισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος και χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε με τους Ρομάνο Πρόντι και τον Κώστα Σημίτη.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις συμφωνίες ΗΠΑ - Ε.Ε. που επιτεύχθηκαν για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, μια απειλή που όπως είπε είναι κοινή τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, στην κοινή στρατηγική για την πάταξη του διεθνούς κυκλώματος όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και στις συμφωνίες για συνεργασία σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων, όπως για παράδειγμα στην απελευθέρωση των αεροπορικών εταιρειών.

    "Θέλουμε ανοιχτούς ουρανούς", είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής, έκανε σαφείς επισημάνσεις στο θέμα του Ιράν και της Βορείου Κορέας.

    "Συμφωνήσαμε ότι το Ιράν θα πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας" είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποχρεώσει το καθεστώς του Ιράν να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

    Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Χαμάς, μείζον θέμα απόκλισης Ε.Ε -ΗΠΑ.

    Η Ουάσινγκτον ζητά από την Ευρώπη, να αποκλείσει στο σύνολο της την ισλαμική οργάνωση, αίτημα το οποίο η Ε.Ε. απορρίπτει.

    "Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τους εχθρούς της ειρήνης" τόνισε ενώ σε ερώτημα για την επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της Χαμάς, δήλωσε ότι δεν αρκεί για να επιφέρει την ειρήνη στην περιοχή.

    "Τετοιες οργανώσεις πρέπει να διαλυθούν" είπε χαρακτηριστικά.

    Ομιλία Κώστα Σημίτη

    Η διατλαντική συνεργασία λειτουργεί και παράγει αποτελέσματα θεμελιώδους σημασίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. παραμένουν προσηλωμένες σε κοινές αρχές και αξίες, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Χαρακτήρισε ύψιστης σημασίας την εφαρμογή του οδικού χάρτη στη Μέση Ανατολή ενώ αναφέρθηκε και στις πρώτες συμφωνίες που υπογράφονται ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ γύρω από θέματα νομικής συνεργασίας και καταπολέμησης του διεθνούς εγκλήματος.

    Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. αλλά όπως επισήμανε:

    "Αυτό που μας ενώνει θα υπερισχύει έναντι οποιουδήποτε θέματος μας χωρίσει".

    Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρχει πειθαρχία όταν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

    Δοθείσης της ευκαιρίας, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και για τη διαφοράς με την Τουρκία στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    Όπως είπε, όλοι θα πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει δημόσια προτείνει τη μέθοδο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    '' Καρφί '' Ρομάνο Πρόντι

    Πάρα πολύ καλή χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Αναφερόμενος στις υπάρχουσες αποκλίσεις, τόνισε ότι "δεν θα πρέπει να δαπανούμε την ενέργεια μας πάνω στις διαφωνίες" ενώ άφησε και σαφείς αιχμές γύρω από το ρόλο των ΗΠΑ και τις προσπάθειες τους για ειρήνη στον κόσμο.

    "Πολλοί λένε ότι η Eυρώπη είναι πολύ γηραία, αλλά η μεγάλη ηλικία φέρνει και σοφία, εμπειρία. Οι ΗΠΑ είναι πολύ νεαρές για να επιλύσουν όλα τα προβλήματα μόνες τους" δήλωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Μπους.

    [02] Πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα υποστηρίζει η αυστριακή αντιπολίτευση

    25/6/2003 6:08:00 μμ

    Τη διενέργεια ενός πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη υποστήριξε σήμερα σε διεθνή διάσκεψη του κόμματός του για το μέλλον της Ευρώπης στη Βιέννη, ο αρχηγός του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ. Ο κ. Γκούζενμπάουερ τάχθηκε κατά της διενέργειας εθνικών δημοψηφισμάτων για το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τα οποία συζητούνται ήδη σε κάποια από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποφευχθεί, όπως είπε, ένα μπλοκάρισμά του από την αρνητική έκβαση ενός σχετικού δημοψηφίσματος σε μια επί μέρους χώρα. Αντ' αυτού, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ, έπειτα από τη θετική ετυμηγορία της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών μέσα από ένα πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

    Σκεπτικός απέναντι στην τοποθέτηση του αρχηγού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίσθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Λιθουανίας Βιτένις Αντριουκάιτις, ο οποίος, παραπέμποντας στο πρόσφατο δημοψήφισμα στη χώρα του, όπως και στις υπόλοιπες, για την έγκριση της ένταξης στην ΕΕ, επισήμανε πως θα είναι δύσκολο να επιδειχθεί κατανόηση από τους πολίτες για ένα τέτοιο νέο δημοψήφισμα.

    Σε αντίθεση με τον κ. Γκούζενμπαουερ, ο αντιπρόεδρος των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Χάιντς Φίσερ, θεωρεί πως από συνταγματική σκοπιά ένα δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν είναι απαραίτητο και πως η διενέργεια σε πανευρωπαϊκή βάση θα ήταν προβληματική, ενώ προβάλει και το ερώτημα της ενδεχόμενης αρνητικής έκβασής του σε επί μέρους χώρες.

    Ως μη απαραίτητη θεωρεί τη διενέργεια γενικά ενός δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε αποσαφηνίσει συγχρόνως πως δεν θα ήταν αντίθετος με τη διενέργεια ενός πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος, εάν πραγματικά κάτι τέτοιο έβρισκε την υποστήριξη όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στη διάσκεψη των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών για το έργο της Συντακτικής Συνέλευσης, της οποίας τα αποτελέσματα, όπως τονίσθηκε σχετικά, ήταν σημαντικά καλύτερα απότι αναμενόταν, συνιστούν ένα βήμα στην κατεύθυνση για «περισσότερη Ευρώπη και δίνουν στην ΕΕ τη δυνατότητα για ευκολότερη δράση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρότερες χώρες.

    [03] Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός Χαμάς - Τζιχάντ;

    25/6/2003 8:53:00 μμ

    Σε τρίμηνη κατάπαυση του πυρός, συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες Παλαιστινίων αξιωματούχων, τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις που ηγούντο της Ιντιφάντα, η Χαμάς, οι Μάρτυρες του Αλ Ακσά και η Τζιχάντ. Σε κείμενο που παρέδωσαν στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και για το οποίο θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση αργότερα, δηλώνουν ότι θα σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους για τρεις μήνες. Η εκεχειρία αν τελικά επιβεβαιωθεί, παραμένει αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί, καθώς το Ισραήλ, εμμένει στη σκληρή στάση του. Το πρωί, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα, να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις Παλαιστίνιοι.

    Εν αναμονή της ''έγκρισης'' Αραφάτ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό κείμενο έχει ήδη κυκλοφορήσει και διαβαστεί από άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό και στον Μαρουάν Μπαργκούτι, ηγέτη της Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ.

    Εφόσον το σχετικό κείμενο, υπογραφεί από τον Αραφάτ, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το Κάιρο της Αιγύπτου, όπου βρίσκονται πολλοί επικεφαλής Παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Καμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από το Ισραήλ, που νωρίτερα, πραγματοποίησε νέα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να εξοντώσει μέλη της Χαμάς.

    Εμμένει στην πολιτική της βίας το Ισραήλ

    Ελικόπτερο, άνοιξε πυρ, εναντίον δυο αυτοκινήτων στην περιοχή Καν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο Παλαιστίνιοι και να τραυματισθούν ακόμα 16 ανθρώποι.

    Μεταξύ αυτών και ο Μοχαμεντ Σαγιέμ, μέλος της Χαμάς ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν και ο στόχος της νέας επίθεσης των Ισραηλινών.

    Σε άλλο επεισόδιο, που σημειώθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιούσαν συνάντηση ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζον Γουλφ και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ και σκότωσαν ακόμα δυο μέλη της Χαμάς.

    [04] Σε ετοιμότητα στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράν

    25/6/2003 8:56:00 μμ

    Οι Φρουροί της Επανάστασης και δέκα εκατομμύρια "μπασίντζι" (ένοπλοι ισλαμιστές) είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το Ιράν απέναντι σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση, προειδοποίησε την Τετάρτη, ο γενικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Γιάχια Ραχίμ Σαφαβί. ''Αν οι ξένες δυνάμεις αποπειραθούν να επιτεθούν στο Ιράν ή να δημιουργήσουν εντάσεις, οι Φρουροί της Επανάστασης και 10 εκατομμύρια καλά εκπαιδευμένοι "μπασίντζι" θα είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα για να εγγυηθούν την εσωτερική ασφάλεια και να αποκρούσουν την εξωτερική απειλή'', σημείωσε ο στρατηγός, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

    Σύμφωνα με δυτικές εκτιμήσεις, οι Φρουροί της Επανάστασης αριθμούν περί τους 100.000 άνδρες.

    Το σώμα των "μπασίντζι" έχει δέκα εκατομμύρια μέλη, σύμφωνα με Ιρανούς στρατιωτικούς υπεύθυνους.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να εμποδίσουν το Ιράν να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    [05] Υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης ο ΟΗΕ

    25/6/2003 9:25:00 μμ

    Ο ΟΗΕ τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του ιρακινού δικαστικού συστήματος, δήλωσε ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέγιο, προσθέτοντας ότι κινητήρια δύναμη αυτής της μεταρρύθμισης "πρέπει να είναι οι ίδιοι οι Ιρακινοί". Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος είχε συναντήσεις στη Βαγδάτη με δεκάδες δικαστές και δικηγόρους, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ διαθέτει ''πλούσια εμπειρία'' στη δικαστική μεταρρύθμιση κατά τη μεταπολεμική περίοδο σε πολλά κράτη και ''είναι έτοιμος να την προσφέρει και στο Ιράκ''.

    Ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης δήλωσε εξάλλου ότι η εμπειρία αυτή περιλαμβάνει επίσης τη γνώση για περιπτώσεις κρατών ''που επιχειρούν μετά από έναν πόλεμο να μεταβούν από την περίοδο της αυταρχικής στην περίοδο της δημοκρατικότερης διακυβέρνησής τους''.

    Ιδιαίτερη πτυχή αυτής της δικαστικής μεταρρύθμισης είναι η ιρακινή ποινική δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας θα κληθούν να λογοδοτήσουν στελέχη του καθεστώτος Χουσεΐν, που ''βαρύνονται'' για πολύ σοβαρά ποινικά εγκλήματα που τελέστηκαν στη διάρκεια της μακράς περιόδου διακυβέρνησης από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέγιο, ο οποίος πριν αποσταλεί στο Ιράκ από τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν θήτευσε Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι ο οργανισμός συνέδραμε σε ανάλογες περιπτώσεις, το 1999 στο Κόσοβο της Σερβίας και μεταγενέστερα ακόμα στο Ανατολικό Τιμόρ.

    [06] Μείωση επιτοκίων από τη Fed

    25/6/2003 9:43:00 μμ

    Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε στο τέλος της διήμερης συνόδου της νομισματικής επιτροπής της στη μεγαλύτερη μείωση των βασικών αμερικανικών επιτοκίων από το 1958. Σε μία προσπάθεια τόνωσης της ομοσπονδιακής οικονομίας και οριστικής εξόδου από τη φάση του στάσιμου πληθωρισμού και των μέτριων ρυθμών ανάπτυξης, το ημερήσιο επιτόκιο της Fed γίνεται άμεσα 1% με μείωση 0,25 μονάδας, το χαμηλότερο επίπεδο μετά το 1958. Οι εμπορικές τράπεζες αναμένεται να "ακολουθήσουν" άμεσα με μειώσεις των επιτοκίων τους παρεμβάσεων, αλλά και χορηγήσεων.

    [07] Εκτός Παναθηναϊκού Σάριτς και Σαϊνιο

    25/6/2003 8:26:00 μμ

    Παρελθόν για τον Παναθηναϊκό, αποτελούν οι Ντάνιελ Σάριτς και Κάρλος Σαϊνιο. Η "πράσινη" ΠΑΕ, διεμήνυσε την Τετάρτη στους δυο ποδοσφαιριστές του ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί τους. Ο Κροάτης είχε συνομιλήσει αρχικά με τον Βέλιμιρ Ζάετς και οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει να τα ξαναπούν. Ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος του "τριφυλλιού" είχε πει τότε στον Σάριτς πως η πρόθεση της διοίκησης ήταν να του γίνει μείωση στις αποδοχές και να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό, αφού πρώτα μιλούσε με τον Αγγελο Φιλιππίδη. Ο τελευταίος όμως αποχώρησε πρόωρα από τους "πράσινους" και έτσι ανακοινώθηκε στον μουντιαλικό αμυντικό ότι πρέπει να ψάξει να βρει ομάδα. Η περίπτωση του Κάρλος Σαϊνιο μοιάζει αρκετά με αυτή του Σάριτς με την διαφορά ότι στον Πορτογάλο είχε γίνει συγκεκριμένη οικονομική πρόταση. Ο Σαϊνιο άργησε να απαντήσει οπότε οι «πράσινοι δεν ήταν διατεθειμένοι να τον περιμένουν άλλο.

    [08] Παρελθόν ο Αμανατίδης για τον Ολυμπιακό

    25/6/2003 8:16:00 μμ

    Οριστικά παρελθόν από τον Ολυμπιακό αποτελεί ο Γιώργος Αμανατίδης. Ο έμπειρος αμυντικός συναντήθηκε την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο των "ερυθρολεύκων", Γιώργο Λούβαρη, όμως δεν βρέθηκε η "χρυσή τομή" για την ανανέωση του συμβολαίου του και ο ποδοσφαιριστής είναι πλέον ελεύθερος να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του σε ομάδα της αρεσκείας του.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ τονίζονται τα εξής:

    "Με αφορμή την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Γιώργο Αμανατίδη, η ΠΑΕ Ολυμπιακός αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον διακεκριμένο ποδοσφαιριστή για την πολυετή προσφορά του στην ομάδα. Ολα αυτά τα χρόνια με την αγωνιστικότητα και το ήθος του ο Γιώργος Αμανατίδης κέρδισε επάξια το χειροκρότημα όλων μας και δικαιωματικά θα κατέχει επίλεκτη θέση στη μεγάλη οικογένεια του Ολυμπιακού.

    Ο Ολυμπιακός, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του Γιώργου Αμανατίδη, πρόκειται να τον τιμήσει σε ειδική εκδήλωση, στο άμεσο μέλλον".

    Ο 33χρονος αμυντικός μεταγράφηκε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 1993, προερχόμενος από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Αγωνίστηκε με τους "ερυθρόλευκους" σε 205 ματς πρωταθλήματος, σημειώνοντας 10 γκολ, καθώς και σε 41 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πανηγύρισε με τον Ολυμπιακό την κατάκτηση επτά πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου, ενώ είχε σημαντική συμβολή στη σπουδαία πορεία της ομάδας του στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 1998-99, όταν έφτασε ως τα προημιτελικά.

    [09] Μένει με προϋποθέσεις ο Κακιούσης στον Ηρακλή

    25/6/2003 8:46:00 μμ

    Διεξοδική συζήτηση για τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίο να υπάρξουν για να παραμείνει στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας του Ηρακλή, είχε ο Λευτέρης Κακιούσης, με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Νίκο Παναγόπουλο. "Εξήγησα στον κ. Παναγόπουλο, ότι για να παραμείνω στην ομάδα θα χρειαστεί αφενός να τακτοποιηθούν οι οφειλές που υπάρχουν προς τους παίκτες από τη φετινή σεζόν και αφετέρου να ικανοποιηθεί ηθικά και οικονομικά ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Εφόσον συντελεστούν αυτά, τότε θα μπορούμε να έχουμε εκ νέου επαφή για να εξετάσουμε το πώς θα πορευτούμε από κοινού στο νέο πρωτάθλημα", τόνισε ο Ελληνας τεχνικός. Παράλληλα, τόνισε ότι "η καινούργια χρονιά θα είναι δυσκολότερη από την φετινή. Αποδείξαμε με την παρουσία μας ότι μπορούμε να υπάρχουμε, ωστόσο δεν έχουμε εισπράξει μέχρι τώρα την ανταπόκριση που περιμέναμε. Θα παλέψουμε για να βρεθεί διοικητική λύση, γεγονός που αν εν τέλει δεν συμβεί, αυτή η ομάδα μπορεί και να μην έχει μέλλον".

    [10] Mίκης Θεοδωράκης: Στις Γειτονιές του Ρίτσου

    25/6/2003 8:13:00 μμ

    "Επιτάφιος", "Ρωμιοσύνη", "Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας", τρία κορυφαία έργα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένα από το Μίκη Θεοδωράκη, θα πλημμυρίσουν το Ηρώδειο, στις 2 Ιουλίου, στη συναυλία που είναι αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης. Η παράσταση συνδέει τη μουσική ερμηνεία με τον ποιητικό λόγο, και θεατρικά δρώμενα με κινηματογραφημένο οπτικοακουστικό υλικό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λαπατά. Μαζί με τη Λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", ερμηνεύουν ως σολίστ οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος και Θοδωρής Αντωνιάδης. Η ανάγνωση κειμένων του Ρίτσου γίνεται από τον Γιάννη Φέρτη και την Κάκια Ιγερινού.

    ''Ο Ρίτσος ξανάρχεται στο προσκήνιο''

    "Με τα τραγούδια του ο Μίκης, μας πρόσφερε τη χαρά μέσα από δρόμους γνώριμους και αναγνωρίσιμους να ξεφύγουμε από την απλή ψυχαγωγία του καθημερινού και να επιδιώξουμε το όραμα. Με το έργο του ο Ρίτσος πρόσδωσε ποιητικότητα στον καθημερινό βίο και ανέδειξε σε ήρωα το λόγο που εμπνέει και εμπνέεται από τους ήρωες".

    Τα λόγια του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, Περικλή Κούκου αντανακλούν "την άδολη αγάπη που έχει ο λαός για τους πνευματικούς ανθρώπους, και που κανείς πολιτικός δεν μπορεί να κερδίσει", συμπληρώνει ο Μίκης Θεοδωράκης, στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

    "Εστω και μια φορά ο Ρίτσος ξανάρχεται στο προσκήνιο. Είναι ένα σύμβολο που ενοχλεί στις μέρες μας, δεν ακούγεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τα κέντρα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Για διάφορους λόγους τον έβαλαν στο περιθώριο", τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και συνδέει το έργο του ποιητή αλλά και το δικό του με τις κορυφαίες και "αιμάτινες" στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

    Κι επειδή η ποίηση του Ρίτσου απαγορευόταν στην εποχή της από το καθεστώς, ο Μίκης, με τα ίδια ιδανικά, προερχόμενος από το ίδιο κόμμα, με την ίδια επαναστατική αντιφασιστική ιδεολογία, μελοποίησε Ρίτσο , "απέκτησε επαναστατικό όπλο και μπήκε σε κάθε σπίτι", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η συναυλία-παράσταση θα περιοδεύσει σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σπάρτη και στους τόπους εξορίας του ποιητή, Μακρόνησο, Εξαμίλια Κορινθίας, Σάμο, Λήμνο, Λέσβο, Λέρο, Ικαρία και Αη- Στράτη.

    Τρεις κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου

    Επιτάφιος (1958)

    1. Πού πέταξε τ' αγόρι μου

    2. Χείλι μου μοσκομύριστο

    3. Μέρα Μαγιού 4. Βασίλεψες, αστέρι μου

    5. Ήσουν καλός 6. Στο παραθύρι στέκοσουν

    7. Να 'χα τ' αθάνατο νερό 8. Γλυκέ μου, εσύ δεν χάθηκες

    Ρωμιοσύνη (1966)

    1. Αυτά τα δέντρα

    2. Όλοι διψάνε

    3. Όταν σφίγγουν το χέρι

    4. Τόσα χρόνια

    5. Μπήκαν στα σίδερα

    6. Δέντρο το δέντρο

    7. Ποιος να το πει (Και τώρα πώς κλειδώσανε)

    8. Θα σημάνουν οι καμπάνες (Με τόσα φύλλα)

    9. Τραβήξανε ψηλά

    Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας (1972)

    1. Αναβάφτιση

    2. Κουβέντα μ' ένα λουλούδι

    3. Καρτέρεμα

    4. Λαός

    5. Μνημόσυνο

    6. Αυγή

    7. Δε φτάνει

    8. Πράσινη μέρα

    9. Συλλείτουργο

    10. Το νερό

    11. Το κυκλάμινο

    12. Λιγνά κορίτσια

    13. Τ' άσπρο ξωκλήσι

    14. Επιτύμβιο

    15. Εδώ το φως

    16. Το χτίσιμο

    17. Ο ταμένος

    18. Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 June 2003 - 20:57:15 UTC