Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετήσια Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Ε.Ε.
  • [02] Μέτρα υπέρ της ελληνικής γεωργίας στη νέα ΚΑΠ
  • [03] Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στον νεοϋορκέζικο Τύπο
  • [04] Αντίθετος ο ΔΣΑ στη συμφωνία Ε.Ε-ΗΠΑ για τις εκδόσεις
  • [05] Οργισμένη η Ουάσινγκτον για τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών
  • [06] Ραντεβού το 2004 Κεντέρης - Γκριν
  • [07] Μεγάλες επιτυχίες για τους αθλητές στίβου με αναπηρίες
  • [08] Καλλιτεχνική έκθεση για την ''Γραφειοκρατεία''
  • [09] Υπεράσπιση Μπους των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων
  • [10] Τολμηρό ελληνικό εγχείρημα για το βιβλίο ''Γκίνες''

    [01] Ετήσια Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Ε.Ε.

    23/6/2003 11:05:00 μμ

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί ο Πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, όπου θα συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους στη Σύνοδο Κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ελπίδα ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής των ΗΠΑ - Ε.Ε. θα αποτελέσει ένα βήμα αποκατάστασης των σχέσεων των δυο πλευρών, μετά το ρήγμα που δημιουργήθηκε λόγω Ιράκ, εξέφρασε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δίνοντας εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε τη διαφωνία ΗΠΑ - Ε.Ε.για το Ιράκ.

    Μία Σύνοδος Κορυφής με μεγάλες προσδοκίες

    Τη λήξη της ελληνικής προεδρίας θα επισημοποιήσει την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ.

    Το βάρος των συνομιλιών θα δοθεί στα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, καθώς και στη διατλαντική συνεργασία, ενώ θα εξεταστούν και θέματα όπως η Μέση Ανατολή, το Ιράκ και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας θα είναι ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Η συνοδεία των επικεφαλής θα αποτελείται από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέ Σολάνα, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Γιώργο Παπανδρέου, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Θεμάτων Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο και τους επιτρόπους της Κομισιόν Λ. Ντε Παλάθιο και Α. Λαμί.

    Επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς θα είναι σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα πλαισιώνεται από τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τους υπουργούς Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, Οικονομικών Τζον Σνόου, Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, Εμπορίου Ντόναλντ Έβανς, Μεταφορών Νόρμαν Μινέτα, Ενέργειας Σπένσερ Αμπρααμ και Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ.

    Τη σύνοδο θα παρακολουθήσουν ακόμη ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο Μπομπ Ζέλικ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Αντριου Καρντ.

    Η Συνάντηση Κορυφής θα αρχίσει με κατ' ιδίαν συνάντηση των κ. Μπους, Σημίτη και Πρόντι, και θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, που θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας.

    Οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο και στη συνέχεια οι κ. Σημίτης και Πρόντι θα ενημερώσουν τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο τους.

    Την ίδια ημέρα, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπογραφούν οι συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικο και Τζον Ασκροφτ, ο οποίος στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ελληνα ομολόγου του.

    Στο μεταξύ, για τις μεγάλες προσδοκίες που γεννά η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε. έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής στη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ μετά από μια ταραγμένη εποχή'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Πρωτόπαπας.

    Χόλμπρουκ: Ευφυής η πορεία της ελληνικής προεδρίας

    Στο μεταξύ, συγχαρητήρια στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. για τους χειρισμούς της μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κρίσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έδωσε μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρίτσαρντ Χόλμπροουκ.

    " Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε μια ιδιαίτερα ευφυή πορεία" είπε χαρακτηριστικά, και χαρακτήρισε πολύ επιδέξιους χειρισμούς τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Παράλληλε, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο, ΗΠΑ και Ε.Ε. να επιστρέψουν στην αρμονική σχέση του παρελθόντος και διαπίστωσε υπερβολές στον τρόπο χειρισμού του διαφορών τους γύρω από το Ιράκ, τους πρώτους μήνες του 2003.

    [02] Μέτρα υπέρ της ελληνικής γεωργίας στη νέα ΚΑΠ

    23/6/2003 10:06:00 μμ

    Δέκα μέτρα, που θα ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική γεωργία και θα φέρουν σημαντικούς πόρους στη χώρα μέχρι το 2014, περιέχονται στο πακέτο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. Την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, που θα είναι ίσως η τελευταία απόφαση της Ελληνικής Προεδρίας. Μια απόφαση, που αποτελεί το μεγαλύτερο πακέτο χρημάτων που εξασφάλισε ποτέ η χώρα μας για τη γεωργία, καθώς έχει ''κλειδωμένους'' πόρους περίπου 20 δις ευρώ, για μια δεκαετία (μέχρι το 2014).

    Καλύπτονται και τα μεσογειακά προϊόντα

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, που προεδρεύει στο Συμβούλιο, δήλωσε ότι η πολιτική, που πρόκειται να ψηφιστεί δεν καλύπτει μόνο τα προϊόντα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αλλά καλύπτει και τα μεσογειακά προϊόντα. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί και την ισχυρότερη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας.

    Αναλυτικά οι ρυθμίσεις, που ήδη έχουν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας είναι:

    Αυξάνεται η ποσόστωση γάλακτος, που έχει η Ελλάδα. Ακόμη δεν έχει ''κλείσει'' η ποσότητα αλλά θεωρείται σίγουρη μια αύξηση 110.000 τόνων. Ετσι η χώρα μας θα αγγίξει τους 850.000 τόνους το χρόνο, εξασφαλίζοντας μια αυτάρκεια γύρω στο 60%. Με τη νέα ποσόστωση μπορούν να ενταχθούν 1500 περίπου νέοι αγρότες στην παραγωγική διαδικασία. Η νέα ποσόστωση θα ισχύσει μέχρι το 2014. Αποδεσμεύεται η χορήγηση ενισχύσεων από την πραγματοποιούμενη παραγωγή. Για να μην υπάρξει όμως πρόβλημα σε ευαίσθητες περιοχές (για τη χώρα μας ''ευαίσθητη περιοχή'' θεωρείται όλη η Ελλάδα) η αποδέσμευση είναι κλιμακωτή ως εξής: Στο πριμ για τα αιγοπρόβατα μέχρι το 50%, στο πριμ για τις θηλάζουσες αγελάδες η σύνδεση μπορεί να μείνει μέχρι το 100%, όλες οι άλλες επιδοτήσεις (4) της βοοτροφίας μέχρι 30%, στις αροτραίες καλλιέργειες μέχρι το 25%. Μειώνονται οι θεσμικές τιμές των αροτραίων ως 2,5%. Η μείωση δεν επηρεάζει την ελληνική παραγωγή. Υποβοηθάει τη μείωση των τιμών σε πολλά βασικά είδη διατροφής με ευεργετικές επιπτώσεις στον καταναλωτή (και τον πληθωρισμό). Διατηρείται η παρέμβαση στο ρύζι. Αυξάνεται η αντιστάθμιση στην ορυζοκαλλιέργεια από 39,4 ευρώ το στρέμμα που είναι σήμερα σε 132,4 ευρώ το στρέμμα. Παραμένει ως έχει (σχεδόν) το εισόδημα στο σκληρό σιτάρι. Υπάρχει μικρή μείωση σε ελάχιστους μεγαλοπαραγωγούς με την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος. Η κοινοτική συμμετοχή σε προγράμματα περιβαντολογικών δράσεων αυξάνεται σε 85% από 60% που είναι σήμερα. Η κοινοτική συμμετοχή στις δαπάνες ανάπτυξης της υπαίθρου αυξάνεται από 50% σε 60%. Υπάρχει ειδική ρύθμιση για τους νέους αγρότες (διαχείριση εθνικών αποθέματος) ενώ τα ποσοστά πριμοδοτήσεων αυξάνονται από 55% σε 60%.

    [03] Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στον νεοϋορκέζικο Τύπο

    23/6/2003 9:57:00 μμ

    Με προβληματισμό και αρκετά ερωτηματικά είδαν Αμερικανοί δημοσιογράφοι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με άρθρα και ανταποκρίσεις σε μερίδα ΜΜΕ της Νέας Υόρκης. Ταυτόχρονα, τονίστηκε ο "θετικός ρόλος" της Ελληνικής Προεδρίας σε μια σειρά θεμάτων, που αφορούν την ενότητα και τη συνοχή της Ε.Ε. Σε ανταπόκριση του από το "Πόρτο Καρράς" ο Μπράντον Μίτσενερ επισημαίνει στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", ότι παρά τις όποιες δυσκολίες και τις μακροχρόνιες προσπάθειες για αλλαγές, ειδικότερα όσον αφορά την λήψη αποφάσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, "η κάθε μία από τις αποφάσεις, που ελήφθησαν αποτελεί σημαντικό βήμα για την Ε.Ε". Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το θέμα της μετανάστευσης και της παροχής ασύλου.

    "Αυτό που έλειψε από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ελλάδα ήταν περισσότερη ουσία", υποστήριξε η "New York Times", σε κύριο άρθρο της με τίτλο: "Η Ευρώπη περιφρονεί τους φτωχούς του κόσμου". Κατεξοχήν παράδειγμα η έλλειψη οποιασδήποτε αναθεώρησης της ισχύουσας ευρωπαϊκής πολιτικής, αναφορικά με τις γεωργικές επιδοτήσεις, που καταδικάζει τόσο τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όσο και τους φτωχότερους αγρότες στον αναπτυσσόμενο κόσμο", γράφτηκε χαρακτηριστικά από τη σύνταξη της εφημερίδας, τονίζοντας, ότι "ήταν πολύ λυπηρό, που στις συζητήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την παράνομη μετανάστευση και την παροχή ασύλου, τα κατεξοχήν αιώνια θέματα, που απασχολούν την Ε.Ε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο η αγροτική τους πολιτική συμβάλλει στην απόγνωση, που προκαλεί τα συγκεκριμένα μεταναστευτικά ρεύματα".

    Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ για "συνενοχή" σ αυτό το θέμα, καθώς "προδίδουν την υποτιθέμενη πίστη τους στην ελεύθερη αγορά και το εμπόριο, μέσω πλουσιοπάροχων επιδοτήσεων σε ορισμένες πολιτικά ισχυρές αγροτικές ομάδες". Όσον αφορά το οργανωτικό πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, υποστηρίχθηκε ότι "η Ε.Ε πραγματοποίησε μία από τις εντυπωσιακές, αυτάρεσκες Συνόδους Κορυφής της, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε ελληνικό θέρετρο, όπου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός σχεδίου, του νέου Συντάγματος για τους λαούς της Ευρώπης. Στη συγκέντρωση παρουσιάσθηκαν τα συνήθη φωτογραφικά στιγμιότυπα και ρητορικά διανθίσματα για τη συνεχώς προσεγγίζουσα Ένωση".

    Στην κυριακάτικη έκδοση της ίδιας εφημερίδας, δημοσιεύτηκε ανταπόκριση του Φρανκ Μπρούνι και της Ανθής Καρασάββα, καταγράφοντας τις "μεγάλες προκλήσεις", που έχει να αντιμετωπίσει η Ένωση στο άμεσο μέλλον, καθώς και τις βασικές θεματικές που απασχόλησαν τη Σύνοδο με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τη διεύρυνση και την αμυντική ταυτότητα της Ένωσης.

    Παρά το ότι το εγχείρημα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανταπόκρισης, αναγνωρίζεται ως "μεγάλη πρόκληση" η διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι "αφενός δεν πρόκειται πλέον για μία εμπορική συμμαχία ή ένα εγχείρημα στην κατεύθυνση προώθησης της δημοκρατίας και αφετέρου αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της ο πλουραλισμός των απόψεων επί των ίδιων βασικών θεμάτων, που οδηγεί ακόμη και σε αντίθετες απόψεις".

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, παρουσιάστηκε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος ενημερώνοντας ομάδα δημοσιογράφων ανέφερε ότι το προταθέν σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ, αντικατοπτρίζει την κοινή πεποίθηση των μελών της Ένωσης, για μια "ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπη".

    [04] Αντίθετος ο ΔΣΑ στη συμφωνία Ε.Ε-ΗΠΑ για τις εκδόσεις

    23/6/2003 8:45:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Την αντίθεση του στην επικείμενη υπογραφή των συμφωνιών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την έκδοση πολιτών και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή, που πρόκειται να συνυπογράψουν ο προεδρεύων της Ε.Ε Κώστας Σημίτης και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ε.Ε-ΗΠΑ την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον εκφράζει με ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Ειδικότερα, ο ΔΣΑ σε ψήφισμα του διαπιστώνει ότι οι συμφωνίες, έρχονται σε αντίθεση με το νομικό μας πολιτισμό, διότι δεν διασφαλίζουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές και δικαιώματα.

    Επισημαίνουν επίσης ότι "στις συμφωνίες αυτές δεν ορίζεται ρητώς και σαφώς η απαγόρευση έκδοσης ημεδαπών στις ΗΠΑ, η απαγόρευση έκδοσης, όταν στο αιτούν κράτος ισχύει η θανατική ποινή, η απαγόρευση έκδοσης όταν υφίσταται κίνδυνος επιβολής εξευτελιστικής μεταχείρισης και βασανιστηρίων ή όταν στο αιτούν κράτος δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη. Διαπιστώνει, επί πλέον, ότι η εξαιρετικά ασαφής διατύπωση των διατάξεων των συμφωνιών, καθώς και η παράδοση του "υπόπτου" στο αιτούν κράτος χωρίς καμία διαδικασία, σε περίπτωση που αυτός "συγκατατεθεί", εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την επιβολή τελικώς του "δικαίου" του ισχυρού. Για τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ. του ΔΣΑ αντιτίθεται στην υπογραφή των συμφωνιών αυτών και καλεί σε κάθε περίπτωση τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης να φέρουν σε συζήτηση τις συμφωνίες αυτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο".

    [05] Οργισμένη η Ουάσινγκτον για τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών

    23/6/2003 9:53:00 μμ

    Η βία συνεχίζεται στο Ισραήλ, παρά τις συνομιλίες στην Ιορδανία, όπου εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την ειρήνευση στην περιοχή. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε περιοχή βόρεια της Γάζας από οβίδα, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θεωρείται ότι εκτόξευσε ισραηλινό άρμα μάχης. Νοτιότερα, ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε από ανταλλαγές πυρών με Παλαιστινίους, μετά την εισβολή τμήματος του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Χαντ Γιούνις, όπου γκρέμισε δύο σπίτια. Την έντονη δυσφορία της για την πολιτική βίας που ακολουθεί το Ισραήλ, εξέφρασε δια στόματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας η Ουάσινγκτον.

    Με εκδίκηση απειλεί η Χαμάς

    Κριτική στο Ισραήλ για την πολιτική βίας που ακολουθεί μετά το θάνατο ακόμα ενός μέλους της Χαμάς, το Σάββατο το βράδυ, άσκησε ο Κόλιν Πάουελ, μιλώντας από το βήμα του παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την Κυριακή.

    "Ανησυχούμε που για ακόμα μία φορά ένα περιστατικό μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία ειρήνευσης στο Μ. Ανατολή" είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη δυσφορία της Ουάσινγκτον στην πολιτική των όπλων που ακολουθεί το Ισραήλ.

    "Για υψίστης σημασίας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού" έκανε λόγο ο Αριέλ Σαρόν, δίνοντας εύσημα στον ισραηλινό στρατό για τη δολοφονία το Σάββατο του στελέχους της Χαμάς.

    Από την πλευρά της η ισλαμική οργάνωση, δια στόματος του ηγέτη της Αμπτέλ Αζίζ Αλ Ραντίσι, δήλωσε ότι η πράξη των Ισραηλινών δεν θα μείνει ατιμώρητη.

    " Η νέα επίθεση, καταδεικνύει την πρόθεση των Ισραηλινών να σκορπίσουν το θάνατο σε χιλιάδες Παλαιστινίους" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Εμμένει στη σκληρή στάση του το Ισραήλ

    Τη δυσφορία τους για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, εξέφρασαν εκτός των ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του κουαρτέτου που υποστηρίζει τον οδικό χάρτη οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. της Ρωσίας και του ΟΗΕ. Με σκληρή γλώσσα απαντά στις επικρίσεις το Ισραήλ.

    "Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε επιθέσεις εναντίον Παλαιστίνιων που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες", δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάτ, ζήτησε τη Δευτέρα από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και τη Ρωσία να μετέχουν στην επιτροπή παρατηρητών που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ για να επιβλέπει την εφαρμογή του οδικού χάρτη.

    Με δηλώσεις του, ζήτησε από το κουαρτέτο να δώσει το πράσινο φως στον ΟΗΕ για την εγκατάσταση δύναμης στα παλαιστινιακά εδάφη.

    ''Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ μπορεί και οφείλει να έχει έναν σημαντικό ρόλο» είπε χαρακτηριστικά.

    Το αίτημα αυτό των Παλαιστινίων, αντικρούει έντονα το Ισραήλ.

    Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται

    Παρά τα εμπόδια, οι ΗΠΑ, συνεχίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες για εφαρμογή του οδικού χάρτη.

    Τη Μέση Ανατολή, θα επισκεφθεί στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, για συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή, αναλαμβάνει και η Γερμανία.

    Στο Λίβανο, μετέβη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, σε μία προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη των γειτονικών χωρών στον οδικό χάρτη.

    " Η Μ. Ανατολή θα αλλάξει. Και θα αλλάξει γρήγορα. Νομίζω ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίσερ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στη Συρία, σε μια προσπάθεια να ζητήσει από τη Δαμασκό να προχωρήσει στην εξάρθρωση της Χεζμπολάχ.

    "Η Συρία υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια δίκαιη και συνολική ειρήνη" δήλωσε από την πλευρά του ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται σε καμία περίπτωση την περιθωριοποίηση της.

    [06] Ραντεβού το 2004 Κεντέρης - Γκριν

    23/6/2003 10:01:00 μμ

    Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από την Αμερική για τον Κώστα Κεντέρη δυο μήνες πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του Παρισιού. Ο Μόρις Γκριν αποφάσισε τελικά να μην αγωνιστεί στον τελικό των 200 μέτρων στα αμερικανικά τράιαλς και έτσι το πολυαναμενόμενο ραντεβού του με τον Ελληνα Ολυμπιονίκη παίρνει νέα αναβολή.

    [07] Μεγάλες επιτυχίες για τους αθλητές στίβου με αναπηρίες

    23/6/2003 8:12:00 μμ

    Πέντε χρυσά, οχτώ αργυρά και έντεκα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Έλληνες αθλητές στίβου με αναπηρίες στο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας. Οι αγώνες αποτέλεσαν τεστ ενόψει των Παραολυμπιακών του 2004. Την εθνική ομάδα στίβου των ατόμων με αναπηρίες, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης. "Tώρα προσδοκούμε από εσάς, στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 να τιμήσετε και πάλι την Ελλάδα και να τη σηκώσετε ακόμη ψηλότερα" δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους Έλληνες αθλητές και τους μετέφερε τα αισθήματα τιμής και ευγνωμοσύνης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τις επιτυχίες τους. Ακόμη, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε στα μέλη της αποστολής ότι θα τα περιμένει στο Γραφείο του, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους, αναλυτικά, όλα τα θέματα που τα αφορούν, ενώ πρόσθεσε, πως πολύ σύντομα, μαζί με την Ομοσπονδία των Α.Μ.Ε.Α, θα διοργανωθεί μία βραδιά προς τιμή τους.

    [08] Καλλιτεχνική έκθεση για την ''Γραφειοκρατεία''

    23/6/2003 9:21:00 μμ

    Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη έκθεση με τίτλο "Γραφειοκρατία", στο πλαίσιο του προγράμματος "Πολιτεία". Δεκαεννιά διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες σχολιάζουν και σατιρίζουν τη γραφειοκρατία με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων, video art, που εκθέτονται στο χώρο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, που συχνά έχει αποτελέσει ''στόχο'' ως το κατ' εξοχήν υπουργείο της γραφειοκρατίας. Ο κ. Σκανδαλίδης, εγκαινιάζοντας την έκθεση και εξηγώντας τους λόγους μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, είπε πως πρόκειται για μια προσπάθεια απομυθοποίησης της γραφειοκρατίας μέσα από την τέχνη, που είναι η πιο δυνατή αποκαλυπτήρια δύναμη.

    "Δεν ξέρω, αναρωτήθηκε ο υπουργός, αν η κυρίαρχη ανάγκη, που υπηρετεί η επιλογή του χώρου είναι ο αυτοσαρκασμός ή η επιδίωξη της εντύπωσης ή ακόμη και η διάθεση εξοστρακισμού του "τέρατος με το γκρίζο χρώμα", για να υπερασπιστεί αμέσως μετά τα επιτεύγματα της πολιτικής του υπουργείου που είναι τα ΚΕΠ, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών μέσα από τα τηλεφωνικά κέντρα 1464 και 1502, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση κλπ.

    Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Βασιλίσσης Σοφίας 15.

    [09] Υπεράσπιση Μπους των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων

    23/6/2003 9:41:00 μμ

    Την άρνηση των ευρωπαϊκών κρατών να αποδεχτούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα επέκρινε για μία ακόμα φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση αυτή συμβάλλει στην πείνα στην Αφρική. "Ενεργώντας στηριζόμενες σε αβάσιμους, αντιεπιστημονικούς φόβους, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μπλοκάρει την εισαγωγή όλων των νέων γενετικά τροποποιημένων σοδειών. Εξαιτίας αυτών των τεχνητών εμποδίων, πολλά αφρικανικά έθνη αποφεύγουν να επενδύσουν στη βιοτεχνολογία, ανησυχώντας ότι τα προϊόντα τους θα αποκλειστούν από σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους σε διάσκεψη για τη βιοτεχνολογία.

    [10] Τολμηρό ελληνικό εγχείρημα για το βιβλίο ''Γκίνες''

    23/6/2003 9:51:00 μμ

    Ισορροπώντας με τους δύο αντίχειρες του πάνω σε κινούμενο όχημα, κατάφερε να διανύσει μια απόσταση 70 μέτρων και φιλοδοξεί να κατακτήσει μία θέση στο βιβλίο "Γκίνες". Ο αθλητής Κώστας Νικόπουλος έφερε σε πέρας με επιτυχία το τολμηρό του εγχείρημα το απόγευμα της Κυριακής στην παραλιακή λεωφόρο της Καβάλας. Ο αθλητής στηριζόμενος μόνο στους δύο αντίχειρες πάνω σε σανίδα, η οποία βρισκόταν στην οροφή αυτοκινήτου, διέσχισε μια απόσταση 70 μέτρων, ενώ το όχημα κινούνταν με ταχύτητα 20 χλμ/ώρα. Η όλη προσπάθεια βιντεοσκοπήθηκε και η κασέτα θα σταλεί στην "World Recor Guinness", προκειμένου να αναγνωριστεί το ρεκόρ από αρμόδια επιτροπή. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε δύο μήνες. Ο Κώστας Νικόπουλος γεννήθηκε το 1966 στη Γερμανία από γονείς μετανάστες. Το 1986 εισήχθη ως πρωταθλητής στίβου 100 και 200 μέτρων στη Γυμναστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, ενώ στη διάρκεια των περασμένων ετών παρακολούθησε σεμινάρια σε Ελλάδα, Αμερική κ.α. Στην Καβάλα διατηρεί σχολή πολεμικών τεχνών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 June 2003 - 20:59:22 UTC