Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλοίο με τόνους εκρηκτικών εντόπισαν οι αρχές
  • [02] Επτά χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
  • [03] Ακινητοποιημένα τα ταξί την Τρίτη και την Τετάρτη
  • [04] Υπέρ νέων ΧΥΤΑ οι Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [05] Φόνος στο Χαϊδάρι
  • [06] Αγνοείται ψαροτουφεκάς στα νερά του Πόρτο Γερμενού
  • [07] Κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ηλικιωμένους στην Ξάνθη
  • [08] Σύνοδος Ε.Ε- ΗΠΑ την Τετάρτη
  • [09] Με καταθέσεις γιατρών του ''Ευαγγελισμού'' συνεχίζεται η δίκη
  • [10] Μομφή ''κουαρτέτου'' κατά Ισραήλ
  • [11] Επίθεση κατά μέλους της σαουδαραβικής αντιπολίτευσης
  • [12] Αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία
  • [13] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
  • [14] Νέα έκρηξη πετρελαιαγωγού στο Ιράκ
  • [15] Νέες φήμες για την τύχη του Σαντάμ Χουσέιν
  • [16] Φρανκς: Απαραίτητοι 200.000 άνδρες στο Ιράκ
  • [17] Θα επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης
  • [18] Συζητήσεις για διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων
  • [19] Η Ρεάλ πρωταθλήτρια Ισπανίας
  • [20] Μπάσκετ: Νίκη προβάδισμα για τον ΠΑΟ
  • [21] SARS: Εξάλειψη στο Χονγκ Κονγκ- Δύο θάνατοι στον Καναδά

    [01] Πλοίο με τόνους εκρηκτικών εντόπισαν οι αρχές

    23/6/2003 10:48:00 πμ

    Πλοίο φορτωμένο με 680 τόνους εκρηκτικών εντοπίστηκε από ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος νωρίς το απόγευμα της Κυριακής να πλέει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας. Το μότορσιπ ''Baltic Sky'', με σημαία των νήσων Κομόρες, ανήκει σε αλλοδαπή ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ και σε αυτό επέβαιναν πέντε ναυτικοί από την Ουκρανία και δύο από το Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το θανατηφόρο φορτίο είχε προορισμό λιμάνι της Αφρικής. Το ''Baltic Sky'' οδηγήθηκε στο λιμάνι Πλατυγιαλίου Αιτωλοακαρνανίας, όπου παραμένει φρουρούμενο, ενώ οι συλληφθέντες ναυτικοί θα οδηγηθούν εντός της ημέρας ενώπιον του Εισαγγελέα.

    Δεκάδες τα ερωτήματα

    Οι συλληφθέντες κρατούνται στο Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, όπου και ανακρίνονται.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι κινήσεις του πλοίου είχαν γίνει αντιληπτές εδώ και ημέρες, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και είχαν κριθεί ύποπτες.

    Κατόπιν παρακολούθησης το μικρό φορτηγό προσεγγίσθηκε από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, όπου μετά τη διενέργεια ελέγχου ανακαλύφθηκαν τα εκρηκτικά για τα οποία, ο αλλοδαπός πλοίαρχος δεν είχε κάποια πειστική εξήγηση ή τα απαραίτητα έγγραφα.

    Το πλοίο συνοδεία περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος, οδηγήθηκε στο εμπορικό λιμάνι Πλατυγιαλίου Αιτωλοακαρνανίας, όπου οι Δικαστικές και Λιμενικές Αρχές διενεργούν λεπτομερή έλεγχο στα έγγραφα του πλοίου, αλλά και τα παραστατικά του φορτίου. Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

    Στα αμπάρια του, εκτός από τους 680 τόνους TNT, εντοπίστηκαν επίσης δεκάδες χιλιάδες πυροκροτητές, ενώ επί τόπου σπεύδουν, πυροτεχνουργοί του στρατού και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Ανδρες του Στρατού μέσα στις επόμενες ώρες θα μεταφέρουν τις ποσότητες των εκρηκτικών σε ασφαλή τοποθεσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το πλοίο ''Baltic Sky'' φέρει σημαία των νήσων Κομόρες, δεν είναι Ελληνικών συμφερόντων και ανήκει στην αλλοδαπή εταιρεία Alpha Shipping INC με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

    Να σημειώσουμε ότι τα νησιά Κομόρες, βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στη Σομαλία, ενώ τα νησιά Μάρσαλ βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό του είδους που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια, από το 1990, όταν είχε εντοπιστεί πλοίο το οποίο μετέφερε όπλα με προορισμό το Ιράκ.

    [02] Επτά χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

    23/6/2003 11:28:00 πμ

    Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Το πρωί τελέστηκε στο Α' νεκροταφείο μνημόσυνο, στο οποίο παρέστη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκίνησε το μεγάλο εγχείρημα της αλλαγής, που αποτελεί και σήμερα την πρόκληση για όλους μας, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμόζεται στις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη και την παγκόσμια σκηνή" δήλωσε μετά την τέλεση του μνημοσύνου ο πρωθυπουργός. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Κώστας Λαλιώτης, σε επιστολή του με ευκαιρία την επέτειο επισημαίνει οτι το ΠΑΣΟΚ είναι και οφείλει να παραμείνει ένα λαογενές κίνημα νικηφόρο και ελπιδοφόρο με ανοικτούς ορίζοντες.

    Μνημόσυνο και στην Κύπρο

    Στο μεταξύ μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στην εκκλησία του Αγίου Προκοπίου και στη Λευκωσία.

    Στην επιμνημόσυνη ομιλία του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Παπουτσής, εξήρε το ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου στην πολιτική και κοινωνική ανασύνταξη της Ελλάδας, καθώς και την προσφορά του προς την Κύπρο.

    Το μνημόσυνο τέλεσαν το ΚΙΣΟΣ και η επιτροπή Κύπρου του ΠΑΣΟΚ. Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στεφάνι κατάθεσε ο υπουργός Παιδείας.

    [03] Ακινητοποιημένα τα ταξί την Τρίτη και την Τετάρτη

    23/6/2003 8:16:00 πμ

    Χωρίς ταξί θα παραμείνει την Τρίτη και την Τετάρτη ολόκληρη η χώρα, μετά την απόφαση των αυτοκινητιστών να προχωρήσουν σε πανελλαδική κινητοποίηση, αντιδρώντας στην επιλογή της κυβέρνησης για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα ταξί.

    [04] Υπέρ νέων ΧΥΤΑ οι Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    23/6/2003 11:16:00 πμ

    Συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών της χώρας που τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ, παρά τις διαφοροποιήσεις των κομμάτων στη Βουλή. Από την έρευνα της MRB προκύπτει ότι υπέρ των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων τάσσεται το 63,3% των πολιτών. Από την έρευνα που δημοσιεύεται στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" προκύπτει επίσης ότι το σχετικό ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου αγγίζει το 71,8%. Αποκαλυπτική, όμως, είναι και η άγνοια των πολιτών, αφού το 29,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το θέμα ή δεν έχει άποψη.

    [05] Φόνος στο Χαϊδάρι

    23/6/2003 10:13:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Εγκλημα με δράστη το Ρουμάνο υπήκοο Λιέφ Τεζέσκου, 27 ετών και θύμα τον 33χρονο Κύπριο Ηρακλή Νεοφύτου διαπράχθηκε στις 06.20 το πρωί της Δευτέρας στο σπίτι του δεύτερου, στην οδο Καραϊσκάκη 40, στο Χαϊδάρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο την αστυνομία, που συνέλαβε το δράστη, ο Ρουμάνος σκότωσε, μετά απο φιλονικία, με μαχαίρι τον Νεοφύτου, ο οποίος είχε ερωτικές σχέσεις με την αδελφή του.

    [06] Αγνοείται ψαροτουφεκάς στα νερά του Πόρτο Γερμενού

    23/6/2003 11:40:00 πμ

    Έρευνες από ξηράς και θάλασσας διενεργούν οι λιμενικές αρχές για τον εντοπισμό του 52χρονου Αντώνιου Καφουνη, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν τις απογευματινές ώρες της Κυριακής στην θαλάσσια περιοχή Αγ. Νικολάου, Πόρτο Γερμενού, όπου είχε μεταβεί για υποβρύχιο ψάρεμα. Οι χθεσινές έρευνες απέβησαν άκαρπες και σήμερα συνεχίζονται με τη συνδρομή ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο μεταξύ, οι σωροί δύο ανδρών, ενός Ελληνα κι ενός Ούγγρου ανασύρθηκαν από τις θαλλάσσιες περιοχές Αλυκών Βόλου και Πόρων Πιερίας, αντιστοίχως, ενώ ένας Πολωνός υπήκοος, που παραλίγο να πνιγεί, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Πρόκειται για τον Niziok Azam, 40 ετών, ο οποίος νωρίτερα είχε κινδυνέψει να πνιγεί, ενώ κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή ελεύθερης πλαζ Αλίμου. Τη σχετική προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή γλυφάδας.

    Εξάλλου, το πρωί ανασύρθηκε νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή Αλυκών Βόλου ο Νικολουλης Γεώργιος, 77 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Γ. Ν. Ν. Βόλου για νεκροψία-νεκροτομή. Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Βόλου.

    Επίσης, από τη θαλάσσια περιοχή Ν. Πόροι Πιερίας, νεκρός ανασύρθηκε το πρωί, ο Ούγγρος υπήκοος Beres Mihaly, 74 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο Κατερίνης για νεκροψία-νεκροτομή. Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Πλαταμώνα.

    [07] Κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ηλικιωμένους στην Ξάνθη

    23/6/2003 9:45:00 πμ

    Διακόσιοι πενήντα ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, στην λουτρόπολη της Τραϊανούπολης Θράκης. Δικαίωμα συμμετοχής δίνεται σε ηλικιωμένους, όπως μεμονωμένα άτομα ή μέλη των ΚΑΠΗ, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας Ξάνθης ιατρική γνωμάτευση για τη δυνατότητα συμμετοχής τους, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα οτι δεν καλύπτονται για λουτροθεραπείες και εκκαθαριστικό της αρμόδιας ΔΟΥ. Ειδικά για την πρώτη περίοδο οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα ΚΑΠΗ, όπου υπάρχουν ήδη έτοιμες ομάδες ενδιαφερομένων. Το κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα παρέχει δυνατότητα για οικογενειακές διακοπές και μάλιστα σε οικογένεις με χαμηλά εισοδήματα και την πραγματοποίηση διακοπών σε άτομα με αναπηρίες.

    [08] Σύνοδος Ε.Ε- ΗΠΑ την Τετάρτη

    23/6/2003 8:53:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Μια ακόμη σημαντική σύνοδος, και συγκεκριμένα η σύνοδος κορυφής ΕΕ -ΗΠΑ την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, επισημοποιεί τη λήξη της ελληνικής προεδρίας. Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπίας, που θα συναντηθεί με τον Τζωρτζ Μπους στον Λευκό Οίκο, θα είναι ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας, το Μεσανατολικό, το Ιράκ, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και η δικαστική συνεργασία και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

    Και κατ' ιδίαν συνάντηση Μπους- Σημίτη- Πρόντι

    Της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας θα μετέχουν, εκτός από τους κ. Σημίτη και Πρόντι, ο Ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, οι Έλληνες υπουργοί, Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, όπως επίσης και οι Επίτροποι Ντε Παλάθιο και Λαμί.

    Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, τους υπουργούς Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, Οικονομικών Τζον Σνόου, Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, Εμπορίου Ντόναλντ Εβανς, Μεταφορών Νόρμαν Μινέτα, Ενέργειας Σπένσερ Εϊμπραχαμ, Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο Μπομπ Ζέλικ, τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Αντριου Καρντ.

    Η Συνάντηση Κορυφής θα αρχίσει με κατ' ιδίαν συνάντηση των κ. Μπους, Σημίτη και Πρόντι, και θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, που θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας.

    Οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο και στη συνέχεια οι κ. Σημίτης και Πρόντι θα ενημερώσουν τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο τους.

    Την ίδια ημέρα, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπογραφούν οι συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από τους υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικο και Τζον Ασκροφτ, ο οποίος στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ελληνα ομολόγου του.

    [09] Με καταθέσεις γιατρών του ''Ευαγγελισμού'' συνεχίζεται η δίκη

    23/6/2003 9:48:00 πμ

    Συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της 17Ν. Στη σημερινή διαδικασία θα ακουστούν καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Το ενδιαφέρον όμως αναμένεται να επικεντρωθεί στις καταθέσεις των γιατρών του ''Ευαγγελισμού'' οι οποίοι είχαν την ευθύνη της νοσηλείας του Σάββα Ξηρού. Την Παρασκευή οι περισσότεροι κατηγορούμενοι επανέλαβαν τους ισχυρισμούς τους ότι απειλήθηκαν ή κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και των απολογιών τους. Αφορμή στάθηκε η κατάθεση της αδερφής του Βασίλη Τζωρτζάτου, η οποία δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος κακοποιήθηκε. Αυτή την ώρα καταθέτει ο μάρτυρας υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, Αθανάσιος Μολυβιάτης, ο οποίος υπήρξε φίλος του κατηγορουμένου από το 1991.

    [10] Μομφή ''κουαρτέτου'' κατά Ισραήλ

    23/6/2003 11:24:00 πμ

    Επικρίσεις για τους θανάτους αμάχων, κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ε.Έ., της Ρωσίας και του ΟΗΕ, στη συνάντηση τους την Κυριακή στο Αμάν της Ιορδανίας, με στόχο την προώθηση του "οδικού χάρτη" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. "Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε επιθέσεις εναντίον Παλαιστίνιων που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες", απάντησε ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πως υπάρχει ακόμη ελπίδα για ειρήνη, αν ο ισραηλινός στρατός σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον μελών της και αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, απείλησε μάλιστα με αντίποινα το Ισραήλ για το θάνατο ηγετικού στελέχους της το βράδυ του Σαββάτου στη Χεβρώνα. Στο μεταξύ ακόμα πέντε Παλαιστίνιοι βρήκαν τον θάνατο την Κυριακή από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.

    Αντιδράσεις για τις επικρίσεις

    Οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου επέκριναν, την Κυριακή, το Ισραήλ για το θάνατο αμάχων Παλαιστινίων στη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός εναντίον ηγετικών στελεχών ισλαμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων, και ζήτησαν να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας. ''Το Κουαρτέτο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για το θέμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων που προκαλούν το θάνατο αθώων Παλαιστινίων και άλλων πολιτών'', ανέφερε η ανακοίνωση των τεσσάρων χωρών.

    Πάντως στην ανακοίνωση αναφέρεται η αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ για αυτοπροστασία έναντι τρομοκρατικων επιθέσεων και καταλήγει καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να σέβεται τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες και να καταβάλει μέγιστες προσπάθειες για να αποφεύγει την ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των πολιτών.

    Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων του Κουαρτέτου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε τη λύπη του για την επιχείρηση που στοίχισε τη ζωή ενός ηγετικού στελέχους της Χαμάς, πρόσθεσε όμως ότι η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να συνεχισθεί.

    Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, με τη σειρά του, τόνισε ότι η συνάντηση του "Κουαρτέτου" στην Ιορδανία σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα και τη θέληση της διεθνούς κοινότητας να περάσει το μήνυμα ότι "βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας και ότι είμαστε προσηλωμένοι στην προώθηση του "Οδικού Χάρτη", όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε δε ότι το "κουαρτέτο" θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε καμιά εξτρεμιστική ενέργεια να μην υπονομεύσει την προσπάθειά του.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι στη συνάντηση που θα έχει σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον, "θα επιβεβαιωθεί η κοινή βούληση της διεθνούς κοινότητας και θα ενισχυθεί η πρόθεση και η διάθεση να λυθεί το πρόβλημα".

    Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε επιθέσεις κατά των Παλαιστίνιων που θεωρούνται ύποπτοι ως τρομοκράτες, εκτιμώντας ότι η χώρα του πρέπει να υπερασπίζεται την ζωή των πολιτών της, απάντησε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. "Εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών κατέχουν πληροφορίες σχετικά με μια προετοιμαζόμενη τρομοκρατική ενέργεια, είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τους πολίτες της χώρας", συνέχισε ο κ. Κατσάβ και τόνισε ότι "κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας καταδικάσει γιατί το μόνο που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για την προστασία των πολιτών μας".

    "Υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή", δήλωσε στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, προειδοποίησε όμως ότι θα υπάρξει σκληρή παλαιστινιακή αντίδραση για τη δολοφονία ανωτάτου στελέχους της Χαμάς από ισραηλινούς στρατιώτες το βράδυ του Σαββάτου. Η Χαμάς αναμένεται σήμερα να αποφασίσει για το αίτημα εκεχειρίας του Αμπάς.

    Συνεχίζεται ακατάπαυστα η βία

    Λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης των τεσσάρων, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινού τεθωρακισμένου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ακόμα μία Παλαιστίνια, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, κοντά σε εβραϊκό οικισμό, επίσης στην περιοχή της Γάζας.

    Το πρωί της Δευτέρας ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίσθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Παλαιστινίους, στην ίδια περιοχή επίσης, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε παλαιστινιακό τομέα.

    Μία ημέρα νωρίτερα, σε επιχείρησή του στη Χεβρώνα, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, τον Αμπντάλα Καουάσμε, ο οποίος θεωρείται πρώτος στην ιεραρχία της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Η παλαιστινιακή οργάνωση προειδοποίησε ότι η δολοφονία του Καουάσμε ''δεν θα μείνει ατιμώρητη''.

    Τέλος, ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε κατηγορίες σε οπλίτρια, η οποία εξανάγκασε μία Παλαιστίνια να πιει το υγρό καθαρισμού που μετέφερε, σε ένα από τα φυλάκιά του. Η αναφορά του ισραηλινού στρατού τονίζει πως το συμβάν σημειώθηκε προ τεσσάρων μηνών στη Λωρίδα της Γάζας, όταν η οπλίτρια σημάδεψε με το όπλο της την Παλαιστίνια, της φώναξε και την ανάγκασε δια της βίας να πιει το καθαριστικό υγρό, που είχε μαζί της. Πηγές του στρατού αναφέρουν πως η οπλίτρια συνελήφθη την ίδια στιγμή και πως η Παλαιστίνια οδηγήθηκε και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Γάζας.

    Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν κατ΄επανάληψη παραπονεθεί για εκατοντάδες περιπτώσεις αυθαιρεσίας των ισραηλινών στρατιωτών στα φυλάκια, που έχουν στηθεί κατά εκατοντάδες σε πολλά σημεία της Γάζας και της Δυτικής Όχθης από την έναρξη της Ιντιφάντα. Ο στρατός τόνισε πως η παρούσα υπόθεση είναι μία από τις 35 κατηγορίες κατά του στρατού που εξετάσθηκαν στη διάρκεια της παλαιστινιακής εξέγερσης.

    Σκέψεις Ισραηλινών για δολοφονία Αραφάτ

    Στο μεταξύ, ο στρατηγός Μοσέ Γιααλόν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων παραδέχθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα ότι υπήρχε σκέψη στο Ισραήλ να δολοφονηθεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    ''Η αλήθεια είναι ότι είχαν γίνει πολλές συζητήσεις για το αν πρέπει να δολοφονηθεί ο Αραφάτ'', δήλωσε την Κυριακή ο στρατηγός Γιααλόν, σε συμπόσιο των ισραηλινών εμπορικών επιμελητηρίων στη Μπεερσέμπα, στην έρημο Νεγκέφ του Νοτίου Ισραήλ.

    Ο Ισραηλινός στρατηγός τόνισε ότι απέρριψαν την ιδέα, αφού ζύγισαν τα υπέρ και τα κατά, ωστόσο σημείωσε ότι θα ήταν συνετό να επανεξετάζουν από καιρού εις καιρόν το βάσιμο των συμπερασμάτων τους.

    [11] Επίθεση κατά μέλους της σαουδαραβικής αντιπολίτευσης

    23/6/2003 10:07:00 πμ

    Στο Λονδίνο δέχθηκε επίθεση

    ο Σαάντ Φακίχ

    Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε το βράδυ της Κυριακής στην κατοικία του στο Λονδίνο ο Σαάντ Φακίχ, εκπρόσωπος ενός κόμματος της σαουδαραβικής αντιπολίτευσης, από δύο άνδρες που του "εκόμισαν μήνυμα από την σαουδαραβική κυβέρνηση", όπως ανακοινώθηκε από οικείο του πρόσωπο. Την επίθεση επιβεβαίωσε μέσω του κινητού του τηλεφώνου και το ίδιο το θύμα, από το νοσοκομείο Σαιντ Μέρι του Λονδίνου. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε πως τα τραύματα, "που κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκαν από μαχαίρι", δεν ήταν σοβαρά.

    Υπέρ της αλλαγής του πολιτεύματος στη χώρα του ο Φακίχ

    "Σύμφωνα με τον Φακίχ, που ανέφερε πως επλήγη από μεταλλικό αντικείμενο στο πρόσωπο, στα πόδια και στο σώμα, οι δύο δράστες ανήκαν στη λευκή φυλή, ήταμ προφανώς Βρετανοί, αρκετά σωματώδεις και μιλούσαν μεταξύ τους αγγλικά.

    Για να τον πείσουν να τους ανοίξει την πόρτα, το βράδυ της Κυριακής στις 22.45, τοπική ώρα (00.45, ώρα Ελλάδος), οι δύο δράστες προσποιήθηκαν πως ήταν υδραυλικοί, που κάποιος τους φώναξε για μία επισκευή. Κατά την επίθεση ο Φακίχ προσπάθησε να αμυνθεί με ένα τραπεζάκι. Φεύγοντας οι δύο άνδρες του φώναξαν :"πάρ' το σαν ένα μήνυμα της σαουδαραβικής κυβέρνησης".

    Ο Φακίχ είναι εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κινήματος για τη Μεταρρύθμιση στην Αραβία, που χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό τύπο και το ραδιόφωνο για να παρακάμψει την λογοκρισία στην Σαουδική Αραβία και να διακηρύξει τις πολιτικές αρχές του για ειρηνική αλλαγή του πολιτεύματος.

    [12] Αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία

    23/6/2003 9:25:00 πμ

    Μικρό αεροσκάφος κατέπεσε στη δυτική Γαλλία αργά το βράδυ της Κυριακής, με συνέπεια να σκοτωθεί ο πιλότος και να τραυματισθούν πέντε από τους συνολικά 24 επιβαίνοντες. Το αεροσκάφος CRJ-100, της εταιρίας Brit Air, εκτελούσε πτήση από τη Ναντ στη Βρέστη, όταν κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή, 800 μέτρα από την πίστα του αεροδρομίου της Βρέστης. Δεν υπάρχουν ωστόσο τραυματίες στο έδαφος. Οι επιβάτες που βγήκαν από το αεροπλάνο χωρίς να έχουν τραυματισθεί απομακρύνθηκαν από την περιοχή με λεωφορείο. Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και προκλήθηκε φωτιά κατά την πρόσκρουσή του στο έδαφος. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται.

    [13] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία

    23/6/2003 8:43:00 πμ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 24 τραυματίσθηκαν κατά τον εκτροχιασμό ενός σιδηροδρομικού συρμού το βράδυ της Κυριακής στην είσοδο μίας σήραγγας στη δυτική Ινδία. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στην πόλη Κανκαβάλι, έξω από την πόλη Ρατζαπούρ, 400 χλμ νοτίως της Βομβάης. Αιτία, η σύγκρουση του τραίνου με βράχους που βρέθηκαν στις γραμμές λόγω κατολίσθησης, που αποδίδεται στις ραγδαίες βροχοπτώσεις του τελευταίου τετραήμερου. Ο συρμός εκτελούσε το δρομολόγιο Βομβάη- Καρβάρ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, 11 από τους 23 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [14] Νέα έκρηξη πετρελαιαγωγού στο Ιράκ

    23/6/2003 11:39:00 πμ

    Έκρηξη σημειώθηκε σε ιρακινό αγωγό πετρελαίου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίων. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η πληροφορία ελέγχεται. Το Ιράκ διοχέτευε στη Συρία, πριν από την αμερικανική εισβολή, περίπου 200.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τον πετρελαιαγωγό δύο φορές κατά τη διάρκεια της επίθεσης, για να σταματήσουν τη ροή του πετρελαίου στη Συρία.

    [15] Νέες φήμες για την τύχη του Σαντάμ Χουσέιν

    23/6/2003 10:34:00 πμ

    Νεκρός η ζωντανός. Κρυμμένος κάπου μέσα στο Ιράκ, ή φυγάς και φιλοξενούμενος σε κάποια γείτονα χώρα. Τα ερωτήματα για την τύχη του Σαντάμ Χουσέιν παραμένουν από την ημέρα που έπεσε η Βαγδάτη, με αποτέλεσμα τα σενάρια να φουντώνουν. Την περασμένη Τετάρτη, μια φάλαγγα τριών αυτοκινήτων που έφευγε από το Ιράκ δέχθηκε την περασμένη Τετάρτη την επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο πιστεύει ότι μέσα στα αυτοκίνητα βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσέιν και ο γιος του Ουντάι, γεγονός που προσπαθεί να επιβεβαιώσει. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της την Δευτέρα, η εφημερίδα Washington Post, που επικαλούμενη πηγές του Πενταγώνου δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διεξάγονται εξετάσεις DNA επί του υλικού που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει απόδειξη για την παρουσία του Σαντάμ Χουσέιν στη φάλαγγα των οχημάτων που δέχθηκε την επίθεση των αμερικανικών πυραύλων, ενώ αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εκφράζουν αμφιβολίες για την παρουσία του πρώην προέδρου του Ιράκ ή του γιου του στη φάλαγγα. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επίθεση είχε ως στόχο τέσσερις ή πέντε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ιρακινού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην χθεσινή έκδοση της εφημερίδας The Observer, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την υποκλοπή συνομιλίας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου είτε του Σαντάμ Χουσέιν είτε ενός από τους δύο γιους του.

    Ο ιδιαίτερος γραμματέας του Σαντάμ Χουσέιν Αμπεντ Χαμίντ Μαχμούντ, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Ιουνίου, δήλωσε πάντως στις αμερικανικές αρχές ότι ο Σαντάμ και οι δύο γιοι του ήταν εν ζωή μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [16] Φρανκς: Απαραίτητοι 200.000 άνδρες στο Ιράκ

    23/6/2003 9:19:00 πμ

    Πάνω από 200 χιλιάδες άνδρες χρειάζονται ώστε οι αμερικανικές δυνάμεις να καταφέρουν να εκπληρώσουν την αποστολή κατοχής του Ιράκ, σύμφωνα με τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Βαγδάτης, όπως γράφει το περιοδικό "New Yorker". Ο στρατηγός θεωρεί ότι "με την τροπή των γεγονότων, όπως αυτά συμβαίνουν τώρα, η κατοχή του Ιράκ έχει ανάγκη από περισσότερους από 200 χιλιάδες στρατιώτες". "Εάν η κατάσταση βελτιωθεί σαφώς, και εάν κάποτε γίνει πολύ-πολύ καλύτερη, τότε ο αριθμός των αναγκαίων ανδρών θα πέσει σημαντικά", δήλωσε σε συνέντευξή του στο ανωτέρω περιοδικό. Αναφερόμενος στον τέως ηγέτη της χώρας, Σαντάμ, για τον οποίο έλεγε λίγο μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, ότι είχε σκοτωθεί στη διάρκεια κάποιου από τους βομβαρδισμούς, ο στρατηγός Φρανκς επισήμανε τώρα ότι "δεν έχει κανένα στοιχείο στα χέρια του που να λέει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός".

    [17] Θα επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης

    23/6/2003 8:48:00 πμ

    Το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, που εδώ και 13 χρόνια παραμένει κλειστό στις εμπορικές πτήσεις εξαιτίας των κυρώσεων που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ, θα επαναλειτουργήσει, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρίας που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση του. Ο Τομ Ελκιν, υπεύθυνος για την προμήθεια του έργου του αμερικανικού κατασκευαστικού γίγαντα Bechtel, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί "πρωταρχικής σημασίας" την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Βαγδάτης. " Εργαζόμαστε για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο στις 15 Ιουλίου. Ήδη έχουν τοποθετηθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία", δήλωσε ο Ελκιν στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου ΟΙκονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στη Νέκρά Θάλασσα.

    [18] Συζητήσεις για διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων

    23/6/2003 8:40:00 πμ

    Αποφάσεις για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων αναμένεται να ληφθούν στα μέσα της εβδομάδας. Οι υπουργοί Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, θα συναντηθούν για το θέμα αυτό με τους παράγοντες της αγοράς, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει οτι όσο πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να λειτουργούν τα καταστήματα περισσότερες ώρες. Παράλληλα, εντός της εβδομάδας ο κ. Χριστοδουλάκης αναμένεται να ανακοινώσει και το νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα αναφέρεται σε κίνητρα για επενδύσεις.

    [19] Η Ρεάλ πρωταθλήτρια Ισπανίας

    23/6/2003 9:35:00 πμ

    H "βασίλισσα", στο θρόνο της. Σ΄ ένα κατάμεστο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε το καθήκον της νικώντας την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 3-1, κατακτώντας το πρωτάθλημα Ισπανίας. οι παίκτες του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε μπήκαν αποφασισμένοι στο γήπεδο και προηγήθηκαν με τον Ρονάλντο στο 9ο λεπτό. Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι η Ρεάλ θα έκανε περίπατο, ο Βίτορ πάγωσε την Μαδρίτη καθώς ισοφάρισε στο 35΄. Ευτυχώς για την Ρεάλ, στο 45΄ ο Ρομπέρτο Κάρλος με έναν από τους γνωστούς "κεραυνούς" έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του και έτσι το δεύτερο ημίχρονο απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Το τελικό 3-1 διαμορφωσε στο 61ο λεπτό ο Ρονάλντο με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή.

    Στο UEFA την τελευταία στιγμή η Μπαρτσελόνα

    Την ίδια στιγμή, η Μπαρτσελόνα επικρατούσε της Θέλτα με 2-0 (Σορίν 6΄, Σαβιόλα 50΄) και χάρη στην νίκη της "μισητής" Ρεάλ εξασφάλιζε την συμμετοχή της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ η Σοσιεδάδ που αποτέλεσε την έκπληξη της πριμέρα ντιβιζιόν και λόγο έλειψε να κάνει το "θαύμα", νίκησε την Ατλέτικο Μαδρίτης με 3-0 (Κοβάσεβιτς 51΄, Ντε Πέδρο 55΄, Νιχάτ 72΄) και διατήρησε την δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

    Αλαβές-Βαγιαδολίδ 1-1

    Λα Κορούνια-Εσπανιόλ 2-1

    Σανταντέρ-Οσασούνα 2-3

    Ράγιο Βαγεκάνο-Ουέλβα 0-0

    Μαγιόρκα-Μάλαγα 1-0

    Σεβίλη-Βαλένθια 0-3

    Μπαρτσελόνα-Θέλτα 2-0

    Ρεάλ Μαδρ.-Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-1

    Σοσιεδάδ-Ατλέτικο Μαδρίτης 3-0

    Βιγιαρεάλ-Μπέτις 1-4

    Η τελική βαθμολογία

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 38 αγώνες)

    Ρεάλ Μαδρίτης 78-Τσάμπιονς Λιγκ

    Σοσιεδάδ 76-Τσάμπιονς Λιγκ

    Λα Κορούνια 72-Τσάμπιονς Λιγκ

    Θέλτα 61-Τσάμπιονς Λιγκ

    Βαλένθια 60-ΟΥΕΦΑ

    Μπαρτσελόνα 56-ΟΥΕΦΑ

    Αθλέτικ Μπιλμπάο 55

    Μπέτις 54

    Μαγιόρκα 52

    Σεβίλη 50

    Ατλέτικο Μαδρίτης 47

    Οσασούνα 47

    Μάλαγα 46

    Βαγιαδολίδ 46

    Βιγιαρεάλ 45

    Σανταντέρ 44

    Εσπανιόλ 43

    Ουέλβα 36-Υποβιβάζεται

    Αλαβές 35-Υποβιβάζεται

    Ράγιο Βαγεκάνο 32-Υποβιβάζεται.

    [20] Μπάσκετ: Νίκη προβάδισμα για τον ΠΑΟ

    23/6/2003 9:23:00 πμ

    Μια... ανάσα από την επίτευξη του ντάμπλ, βρίσκεται πλέον ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον τρίτο τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο κλειστό των Πατησίων, επικράτησε 84-73 της ΑΕΚ και πλέον απέκτησε το πάνω χέρι στην υπόθεση τίτλος, αφού χρειάζεται μια νίκη προκειμένου να αποκτήσει τα σκήπτρα που διατηρούν οι "κιτρινόμαυροι". Πρώτος σκόρερ των γηπεδούχων, που για πρώτη φορά στη σειρά των τελικών αγωνίστηκαν μπροστά στους οπαδούς τους (ο 1ος τελικός έγινε κεκλεισμένων των θυρών), αναδείχθηκε ο Αλβέρτης που σημείωσε 20 πόντους. Ο επόμενος αγώνας των δύο ομάδων θα γίνει την Τετάρτη στο κλειστό των Ανω Λιοσίων.

    Κουτλουάι-Αλβέρτης με πολλά κέφια

    Οπως και στο πρώτο τελικό, έτσι και σήμερα, η ΑΕΚ μπόρεσε να πιάσει τον Παναθηναϊκό στον... ύπνο. Με τους Κικίλια, Αντιτς και Μπλάκνεϊ να σημειώνουν συνολικά 13 πόντους (πέντε ο πρώτος και από τέσσερις οι δύο άλλοι) αλλά και τους ψηλούς της ΑΕΚ να κάνουν πάρτι απέναντι στον Παπαδόπουλο (6 ριμπάουντ έναντι μόλις ενός), οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να κάνουν ένα σερί 0-15 και να πάρουν προβάδισμα 13 πόντων (2-15). Η είσοδος του Μίντλεντον στη θέση του Παπαδόπουλου (ο τελευταίος χρεώθηκε με τρίτο φάουλ), συνοδεύτηκε από ένα δυναμικό come back του Παναθηναϊκού.

    Οι "πράσινοι", εκμεταλλευόμενοι τα συνεχόμενα λάθη αλλά και την αστοχίων των παικτών της ΑΕΚ, μπόρεσαν (με αιχμή του δόρατος Μίντλεντον και Κουτλουάι) να δημιουργήσουν το δικό τους σερί, που σταμάτησε στο 17-3 με το σκορ να διαμορφώνεται 19-18 υπέρ τους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της α΄περιόδου.

    Το... βραχυκύκλωμα της ΑΕΚ συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, παρά το γεγονός ότι στο τέλος του πρώτου μπόρεσε να πάρει εκ νέου μια διαφορά τριών πόντων. Συνεχόμενα λάθη και σουτ χωρίς ιδιαίτερη ψυχραιμία, σε συνδυασμό με την ηγετική παρουσία του Κουτλουάι (και τη βοήθεια του Μίντλεντον), έδωσαν το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό για ένα νέο σερί, 11-2 αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει τους έξι πόντους (30-24), όσο δηλαδή τελείωσε και το ημίχρονο (41-35).

    Με καλή ομαδική άμυνα και χάρη στις... αλχημείες του Ντράγκαν Σάκοτα (με τον Τσιάρα αλλά και τους υπόλοιπους νεαρούς παίκτες να παίρνουν αρκετό χρόνο συμμετοχής ελλείψει Ντικούδη, Ταπούτου), η ΑΕΚ, έμεινε μέσα στο παιχνίδι (29΄ 58-54), βλέποντας ωστόσο συνέχεια την... πλάτη των "πρασίνων".

    Το τέταρτο φάουλ του Μπετς με το τζάμπολ της τέταρτης περιόδου, έγειρε την πλάστιγγα της νίκης στην πλευρά των γηπεδούχων. Ο Αγγλος σέντερ μαζί με τον Αντιτς (από την τρίτη περίοδο είχε χρεωθεί με τέταρτο φάουλ) που αποτελούσε το δίδυμο των ψηλών της ΑΕΚ, ουσιαστικά εξουδετερώθηκε και έτσι ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να φτάσει σε μερικά εύκολα καλάθια, το οποία τον βοήθησαν να "εκτοξεύσει" τη διαφορά στους 14 πόντους (72-58) στο 35΄ (με ηγέτη τον εκπληκτικό στην τρίτη περίοδο Αλβέρτη) και τελικά να πάρει τη νίκη με 84-73.

    Διαιτητές: Μαστραφτσής, Χριστοδούλου.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 20, Καλαϊτζής, Παπαδόπουλος, Λάκοβιτς 6, Φώτσης 8, Κουτλουάι 19, Μίντλεντον 12, Τσαρτσαρής 8, ΜακΝτόναλντ 4, Μπιούφορντ 7.

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 11, Κρίσπιν 12, Ζήσης 13, Μαγγούνης, Μπουρούσης, Χατζής 7, Κικίλιας 6, Αντιτς 10, Πασχάλης, Μπετς 12, Τσιάρας 2.

    [21] SARS: Εξάλειψη στο Χονγκ Κονγκ- Δύο θάνατοι στον Καναδά

    23/6/2003 10:39:00 πμ

    Απαλλαγμένο από το SARS είναι το Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των χωρών και των περιοχών στις οποίες εξακολουθούν να καταγράφονται νέα κρούσματα της νόσου. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο ΠΟΥ ύστερα από 20 συνεχείς ημέρες χωρίς κανένα νέο κρούσμα της επιδημίας στο Χονγκ Κονγκ. Στον Καναδά, ωστόσο δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από την άτυπη πνευμονία αυξάνοντας των αριθμό των θυμάτων από τη νόσο στη χώρα σε 38, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών του Τορόντο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 June 2003 - 9:08:56 UTC