Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικό κλίμα στη συνάντηση Φερχόιγκεν-Ντενκτάς
  • [02] Σε επιφυλακή οι Αρχές για αντιμετώπιση πυρκαγιών
  • [03] Περιοδεία Κωνσταντόπουλου σε Α. Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλής
  • [04] Κρατούσαν κλειδωμένο τον 83χρονο πατέρα τους
  • [05] Τροποποίηση κανονισμού για άρση ασυλίας βουλευτών
  • [06] Στις 26 Ιουνίου η απόφαση για Κόκκαλη-Μπουρμπούλια
  • [07] Διακοπή ρεύματος στην Αθήνα λόγω βλάβης στο δίκτυο
  • [08] Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες κοντά στους Στρατιώτες
  • [09] Ζαν Κλοντ Τρισέτ: Υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ
  • [10] Εποικοδομητική η περιοδεία Γ. Μαγκριώτη στον Καύκασο
  • [11] Η υπεράσπιση για Σάββα Ξηρό και Γιάννη Σερίφη
  • [12] Αυτοπυρπολήθηκαν Ιρανοί σε Αγγλία, Γαλλία
  • [13] Συνομιλίες Αμπάς με εκπροσώπους Χαμάς και Τζιχάντ
  • [14] Περίπου 200 πτώματα βρέθηκαν στη δυτική Ινδονησία
  • [15] Έλληνας ο νέος γγ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
  • [16] Β. Κορέα: Πυρηνικά όπλα εναντίον ΗΠΑ
  • [17] Νεκροί Αμερικανοί σε αιματηρά επεισόδια στη Βαγδάτη
  • [18] Με κινητοποιήσεις απειλούν οι βενζινοπώλες για τις ταμειακές
  • [19] Φοβούνται τα χειρότερα οι εργαζόμενοι στα Beauty and Diet
  • [20] Σύσκεψη για τα μεταλλεία Χαλκιδικής
  • [21] Παρατηρητήριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [22] Η Ελλάδα είχε το Μάιο τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε.
  • [23] Νέα επιτυχία για την Airbus
  • [24] Δεύτερη στο σύνθετο ατομικό η Εθνική ανδρών
  • [25] Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα ταξιδεύει με τις ''Ιερές Μουσικές''
  • [26] Συνέδριο για τα οπτικοακουστικά μέσα στην Ιταλία
  • [27] Πιο σύγχρονη νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες
  • [28] Ηχητική... έκδοση μέσω Internet
  • [29] Νέο πρωτόκολλο για το ασύρματο διαδίκτυο

    [01] Θετικό κλίμα στη συνάντηση Φερχόιγκεν-Ντενκτάς

    18/6/2003 6:03:00 μμ

    Σε συμφωνία κατέληξαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο οικονομικό μέρος του πακέτου των μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ απέρριψε τα προτεινόμενα εμπορικά μέτρα. Το πακέτο μέτρων προνοεί διάθεση 12 εκ. ευρώ, από τα οποία τα εννέα θα δοθούν σε τρεις Δήμους: της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου και της Κερύνειας. Δύο εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για προαγωγή του εμπορίου και ένα για προώθηση των επαφών μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Ασαφές παραμένει πως θα διατεθούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για το εμπόριο μετά την απόρριψη του τμήματος αυτού των μέτρων από τον Ντενκτάς.

    Διαπίστωσε ενδιαφέρον και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι παρά την απόρριψη των μέτρων από τον Ραούφ Ντενκτάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην εφαρμογή τους και εξαρτάται από τα μέρη να τα χρησιμοποιήσουν ή όχι.

    Επίσης είπε ότι διαπίστωσε ξεκάθαρο ενδιαφέρον από τις δύο πλευρές για εσωτερικό εμπόριο, κάτι το οποίο θα ήθελε η Ε.Ε να ερμηνεύσει ως ένα πρώτο βήμα.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Φερχόϊγκεν είπε ότι η ευθύνη για τη λύση του εναπόκειται στις κοινότητες στο νησί. Εμείς, πρόσθεσε, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε για να προχωρήσουν. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προτιμά την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου, αλλά σημείωσε πως ότι και να γίνει, η Κύπρος θα ενταχθεί.

    "Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, θα πρέπει να προωθηθεί πριν από την 1η Μαίου του 2004", δήλωσε την Τρίτη ο κ. Φερχόιγκεν.

    Αναχώρησε για Αγκυρα ο Τόμας Γουέστον

    Νωρίτερα, ο Ραούφ Ντενκτάς φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι η στάση του στη συνάντηση με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν δεν θα ήταν διαφορετική από αυτήν που τήρησε στη συνάντηση με τον Τόμας Γουέστον. Θα ζητήσει, είπε, από το Γκίντερ Φερχόιγκεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει ήσυχους τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι σταδιακά θα γίνουν καλοί γείτονες με τους Ελληνοκυπρίους.

    Ο Ντενκτάς κατηγόρησε ακόμη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θέλει τους Τουρκοκυπρίους να είναι υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων και ότι στοχεύει να δώσει την Κύπρο στην Ελλάδα και τη Μυτιλήνη στην Τουρκία, ή μία βάση στην Καρπασία για να λυθεί το Κυπριακό.

    Ο Ντενκτάς σχολίασε και τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων και απείλησε ότι όσοι χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια στις ελεύθερες περιοχές θα αποκλεισθούν, ενώ σταδιακά θα κλείσουν οι δίοδοι προς τα κατεχόμενα.

    Ο κατοχικός ηγέτης διαφώνησε και με τον Τόμας Γουέστον ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις πέραν του σχεδίου Ανάν και επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθεί μια συμφωνία στο πλαίσιο του σχεδίου. Κατά τον Ντενκτάς, ο Τόμας Γουέστον τήρησε μια πιεστική στάση, γεγονός που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν τα συμφέροντά τους υπεράνω των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

    Έξω από το λεγόμενο προεδρικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί 10 υποστηρικτές της πολιτικής Ντενκτάς, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα μέτρα που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των Τουρκοκυπρίων και ζητούσαν ισότητα και κυριαρχία.

    Την Τετάρτη εξάλλου ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κύπρο και ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ Τόμας Γουέστον που αναχώρησε για την Αγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει, ο Τόμας Γουέστον κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ενώ επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για επίλυση του Κυπριακού, αλλά δεν μπορούν να γίνουν δραματικές αλλαγές.

    [02] Σε επιφυλακή οι Αρχές για αντιμετώπιση πυρκαγιών

    18/6/2003 5:43:00 μμ

    Συνεδρίασε την Τετάρτη εκτάκτως το διυπουργικό όργανο πρόληψης πυρκαγιών της Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των τεσσάρων νομαρχών Αττικής και υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη. Κατά την έκτακτη αυτή σύσκεψη εκφράστηκε η ανησυχία για την όλο και μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς μετά το 2000. Ειδικότερα, το 2003 εκδηλώθηκαν στο νομό Αττικής 76 πυρκαγιές έναντι 63 το 2000, 37 το 2001 και 43 το 2002. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση οργάνου που θα παρακολουθεί τα δεδομένα που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, το οποίο απαρτίζεται από τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τον ΓΓ Περιφέρειας Αττικής, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και τους τέσσερις νομάρχες Αττικής.

    Συνεχείς περιπολείες

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως ο καθαρισμός των δασικών εκτάσεων και των χωματερών, έχουν εκταμιευθεί προς τους Δήμους 6,5 δισ. δραχμές, εκ των οποίων 1,5 δισ. για τους Δήμους της Αττικής.

    Από τις 17 Ιουνίου έχουν δημιουργηθεί 10 μικτά κλιμάκια, με επικεφαλής τον στρατό, που περιπολούν στα δάση και τις περιαστικές περιοχές της Αττικής, ενώ πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

    [03] Περιοδεία Κωνσταντόπουλου σε Α. Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλής

    18/6/2003 7:01:00 μμ

    Στους Δήμους Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής περιοδεύει την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στη συνάντησή του με τους δημάρχους συζήτησε τα προβλήματα των περιοχών. Στις 8 απόψε, στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ζεφυρίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναμένεται να τονίσει ότι οι πιο φτωχές περιοχές της Αθήνας είναι τελευταίες από πλευράς κυβερνητικού ενδιαφέροντος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραμμίσει ότι οι οικονομικές πιέσεις και τα κοινωνικά αδιέξοδα συνοδεύονται από μια συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ένταση των κοινωνικών αποκλεισμών.

    Επίσης αναμένεται να σημειώσει ότι μέσα στην Αττική οι ανισότητες είναι κραυγαλέες και αποτελούν τις δύο όψεις της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος θα αναφερθεί και στις παραιτήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δίνει την εικόνα πως φυλλορροεί και ξεφτίζει κάτω από τις αποκαλύψεις για τον τρόπο που πολιτεύεται και τις επιλογές που κάνει.

    Σχετικά με την άρνηση της κυβέρνησης να συγκροτηθεί Eξεταστική Erπιτροπή για το Χρηματιστήριο, ο κ. Κωνσταντόπουλος θα υποστηρίξει ότι αυτή η στάση της αποδεικνύει ότι είναι κούφια λόγια, χωρίς αντίκρισμα ρητορείες όλες οι πρωθυπουργικές διακηρύξεις για διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    [04] Κρατούσαν κλειδωμένο τον 83χρονο πατέρα τους

    Πηγή: ΑΠΕ 18/6/2003 5:08:00 μμ

    Κλειδωμένο σε ένα μικρό δωμάτιο μονοκατοικίας έξω από το Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης και κάτω από άθλιες συνθήκες κρατούσαν τον 83χρονο πατέρα τους δύο γυναίκες. Πρόκειται για την 38χρονη Αννα Καρατζόγλου και την 40χρονη αδερφή της Μαρία οι οποίες κρατούσαν κλειδωμένο επί 16 μήνες τον ηλικιωμένο πατέρα τους σε ένα δωμάτιο πέντε τετραγωνικών μέτρων και του πήγαιναν φαγητό μία φορά την εβδομάδα. Στην αυλή της μονοκατοικίας, οι δύο αδερφές οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, είχαν δεκάδες σκυλιά και γάτες. Η αστυνομία επενέβη όταν οι περίοικοι άκουσαν τον 83χρονο Γιώργο Καρατζόγλου να φωνάζει σε βοήθεια και ειδοποίησαν το αστυνομικό τμήμα των Νέων Επιβατών. Αστυνομικοί βρήκαν τον ηλικιωμένο κλεισμένο σε ένα δωμάτιο με άθλιες συνθήκες υγιεινής και ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον 83χρονο στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" όπου και νοσηλεύεται. Από τους αστυνομικούς συνελήφθη η Μαρία Καρατζόγλου και αναζητείται η 38χρονη αδερφή της.

    [05] Τροποποίηση κανονισμού για άρση ασυλίας βουλευτών

    18/6/2003 4:38:00 μμ

    Με φανερή ψηφοφορία θα αποφασίζει πλέον η Βουλή επί των αιτήσεων άρσης ασυλίας βουλευτών. Η σχετική πρόταση του προέδρου του σώματος Απ. Κακλαμάνη, για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, έγινε δεκτή ομοφώνως από την ολομέλεια. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική μόνο στην περίπτωση που το ζητήσει ο πρόεδρος της Βουλής ή ο αρχηγός του κόμματος στο οποίο ανήκει ο βουλευτής. Επίσης θα γίνεται διαχωρισμός από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας, εάν η εισαγγελική αίτηση αφορά πράξη που εξπίπτει στις αρμοδιότητες του βουλευτή ή αν είναι άσχετη με αυτές.

    [06] Στις 26 Ιουνίου η απόφαση για Κόκκαλη-Μπουρμπούλια

    18/6/2003 2:45:00 μμ

    Στις 26 Ιουνίου θα εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια Εφετών οι υποθέσεις του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και της πρωτοδίκου Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια προκειμένου να αποφασιστεί εάν ανατεθούν σε εφέτη ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης. Εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών Χαρίδημος Παπαδάκης ο οποίος χθες παρέλαβε το έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πέτρου Βέριου για τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών. Στο έγγραφό του ο κ. Βέριος αναφέρει ότι τόσο η υπόθεση του Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος όσο και της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια η οποία φέρεται να απέκρυψε το λόγο εξαίρεσης που υπήρχε, από την υπόθεση για τις λεγόμενες μετοχές ''φούσκες'' χρειάζονται περαιτέρω έρευνα. Επιπλέον ο κ. Βέριος τονίζει ότι θα πρέπει να ελεγχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κ. Κόκκαλη και της κυρίας Μπουρμπουλια στο εξωτερικό.

    [07] Διακοπή ρεύματος στην Αθήνα λόγω βλάβης στο δίκτυο

    18/6/2003 2:27:00 μμ

    Διακοπή ρεύματος, η οποία επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής των Αθηνών και των προαστίων, παρατηρείται αυτή την ώρα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΔΕΗ αποδίδεται σε βλάβη που σημειώθηκε στο Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης της Πλατείας Κουμουνδούρου. Το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει δεχτεί περισσότερες από 200 κλήσεις για εγκλωβισμένους σε ασανσέρ.

    [08] Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες κοντά στους Στρατιώτες

    18/6/2003 12:06:00 μμ

    Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες κοντά στην στρατευμένη νεολαία της χώρας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με "φόντο" τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών θα μετάσχει δυναμικά στην υλοποίηση του προγράμματος "Με όπλο τον Εθελοντισμό", το οποίο εκπόνησε και οργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των στρατευμένων στον εθελοντισμό, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Πρόκειται για μια σειρά 33 εκδηλώσεων σε όλα σχεδόν τα στρατόπεδα της χώρας, οι οποίες περιλαμβάνουν συζητήσεις με τους στρατευμένους, ομιλίες από τους Ολυμπιονίκες και μουσικές συναυλίες με συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του καλλιτεχνικού κόσμου, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λουκιανός Κελαηδόνης και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.

    Στην πρώτη εκδήλωση του προγράμματος (Πέμπτη 19 Ιουνίου), στην οποία θα παρίσταται και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, στον Αυλώνα, τον Σ.Ε.Ο. θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος κ. Κάχι Κακιασβίλη, ο οποίος θα επισκεφθεί όλες τις Ίλες και θα συζητήσει με τους στρατευμένους για το "εθνικό στοίχημα" του Ολυμπιακού Εθελοντισμού.

    Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Διονύση Τσακνή.

    Επόμενος "σταθμός" των Ελλήνων Ολυμπιονικών είναι το Μεσολόγγι, στις 24 Ιουνίου, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου, στον Ναύσταθμο του Σκαραμαγκά.

    [09] Ζαν Κλοντ Τρισέτ: Υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ

    18/6/2003 6:37:00 μμ

    Την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Τρισέτ, προέδρου της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Όπως είπε η Κατρίν Κολονά, εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου, ο Ζακ Σιράκ, πρόκειται να ανακοινώσει τη γαλλική πρόταση για τον αντικαταστάτη του Βιμ Ντουινζεμπέργκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέτ, που φέρετο ως εμπλεκόμενος σε τραπεζικό σκάνδαλο το 1990, αθωώθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, από το γαλλικό δικαστήριο. Η απόφαση του δικαστηρίου, έδωσε το πράσινο φως στο Γάλλο πρόεδρο για να τον προτείνει για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    [10] Εποικοδομητική η περιοδεία Γ. Μαγκριώτη στον Καύκασο

    18/6/2003 6:43:00 μμ

    Το Αζερμπαϊτζάν επισκέφτηκε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στον Καύκασο. Ο κ. Μαγκριώτης συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του ταξιδιού του δήλωσε ότι η Ελληνική Προεδρία έφερε το νότιο Καύκασο πιο κοντά στην 'Ευρύτερη Ευρώπη' των ''25'' με σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών και έδωσε νέα διάσταση στην ενεργειακή συνεργασία των δύο περιοχών, ανοίγοντας πρώτη το δρόμο για να φτάσει το φυσικό αέριο από τον Καύκασο στην Ευρώπη''.

    Συναντήσεις με την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν

    Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίεφ, ο οποίος δέχθηκε τον κ. Μαγκριώτη παρά τη βεβαρημένη υγεία του. Η ελληνική αποστολή συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αράζ Αζίμοφ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αμπιντ Σαρίφοφ, και με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Σαρχάντ Αλίεφ.

    Η παρουσία του Έλληνα υφυπουργού στην περιοχή, με το κλείσιμο της Ελληνικής Προεδρίας, εκτιμήθηκε από τις τοπικές κυβερνήσεις ως ''συνεπής'' και ''έντιμη'' στάση της Ελλάδας έναντι της υπόσχεσης που έδωσε στην αρχή της Προεδρίας, ότι ''ο νότιος Καύκασος αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της''.

    Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στη συνέχεια της συνεργασίας με την περιοχή τόσο μέσω της Ε.Ε, όσο και μέσω των διμερών σχέσεων και του Οργανισμού Συνεργασίας Παρευξείνιων Χωρών (ΟΣΕΠ).

    Η Ελλάδα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν

    Στο πολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα επανέλαβε τη θέση της -και θέση της Ε.Ε- υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, το 20% των εδαφών του οποίου (Ναγκόρνο Καραμπάχ) κατέχεται στρατιωτικά από την Αρμενία και ζήτησε την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, η οποία θα αποδεσμεύσει πολλές δυνάμεις ανάπτυξης για την περιοχή.

    Ο κ. Μαγκριώτης επανέλαβε την αποδοχή από την Ε.Ε της ελληνικής πρότασης για διορισμό ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στον νότιο Καύκασο και την ελληνική επιτυχία να επανεξετάσει η Ευρώπη τη συμμετοχή και των χωρών του Καυκάσου στην πρωτοβουλία των ''Νέων Γειτόνων'', οι οποίοι θα απολαμβάνουν σειρά προνομίων στην Ευρώπη των ''25'' που θα φέρει και γεωγραφικά την περιοχή του Καυκάσου εγγύτερα στην ΕΕ.

    Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τις συνεχείς και συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας για την προαγωγή της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου και επιβεβαίωσε τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της.

    Καλή συνεργασία Ε.Ε-Αζερμπαϊτζάν

    Στο οικονομικό επίπεδο, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχαζόπουλου στο Μπακού άνοιξε το δρόμο για να φτάσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

    Υπογράμμισε, επίσης, το ενδιαφέρον που θα έχει το ταξίδι του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, το φθινόπωρο στο Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος θα συνοδεύεται από πολλούς επιχειρηματίες.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών εκδηλώνεται για τους τομείς της αγροτοβιομηχανίας, δομικών υλικών-κατασκευών, φαρμάκων και ετοίμων ενδυμάτων.

    Υπολογίζεται ότι τα προσεχή χρόνια θα δραστηριοποιούνται στο Μπακού περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις. Η καλή συνεργασία Ε.Ε-Αζερμπαϊτζάν έγινε εμφανής και με τη συντονισμένη και επιτυχή εφαρμογή του νέου προγράμματος βοήθειας της Ε.Ε, TACIS, το οποίο προσαρμόστηκε στις προτεραιότητες του αναπτυξιακού προγράμματος του Αζερμπαϊτζάν.

    [11] Η υπεράσπιση για Σάββα Ξηρό και Γιάννη Σερίφη

    18/6/2003 4:15:00 μμ

    Με ένα μέλος του δικαστηρίου λιγότερο θα διεξάγεται στο εξής η δίκη της 17Ν, καθώς αποχώρησε για λόγους υγείας ο αναπληρωτής εφέτης Χαράλαμπος Παπαηλιού. Παντώς, επειδή είναι αναπληρωματικό μέλος δεν απαιτείται η αντικατάστασή του. Την Τετάρτη, ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είπε για τον Γιάννη Σερίφη- υπέρ του οποίου είχε καταθέσει και το 1978 όταν κατηγορήθηκε για την δολοφονία του Χρήστου Κασσίμη, αλλά αθωώθηκε- ότι η ιδεολογία και τα πιστεύω του δεν έχουν καμία σχέση με την 17Ν. Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου θα συνεχιστεί την Πέμπτη η δίκη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσουν γιατροί του ''Ευαγγελισμού''.

    ''Εκρηξη'' Σάββα Ξηρού

    Υπέρ του Σάββα Ξηρού κατέθεσε και η αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Ελισάβετ Βακαλοπούλου-Μπέη η οποία, όπως είπε, δεν τον γνωρίζει προσωπικά αλλά το έκανε για λόγους ηθικής τάξης απέναντι στον εαυτό της, καθώς της θύμισε κάτι από τους ηρωικούς αντιστασιακούς. ''Μια πτυχή του Σάββα Ξηρού μου θύμισε τους πιο ηρωικούς αντιστασιακούς. Από τη στιγμή, που συνελήφθη και έδωσε στοιχεία, μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος, αλλά έμεινε. Είχε βαθιά πολιτική συνείδηση, παλικαριά και συνέπεια'', ανέφερε, μεταξύ άλλων, η μάρτυρας.

    ''Κομμάτι του Παγκόσμιου Επαναστατικού Κινήματος" χαρακτήρισε τη 17 Νοέμβρη ο ιδιωτικός υπάλληλος, Γιώργος Κοσμάς, μάρτυρας υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού, ο οποίος κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι η 17 Νοέμβρη ήταν αριστερή οργάνωση, που έκανε με άλλα μέσα πολιτική παρέμβαση. Ο κ. Κοσμάς, ο οποίος είχε γνωρίσει το Σάββα Ξηρό στις Aρχές της δεκαετίας του 1970, είπε πως του είχε κάνει εντύπωση η οξυδέρκεια των παρατηρήσεών του.

    Η δημοσιογράφος Μαρία Γερογιάννη, μάρτυρας υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού, στην κατάθεσή της τον περιέγραψε "ως έντιμο και ευαίσθητο άτομο με υψηλό αίσθημα ευθύνης που αγαπούσε τον άνθρωπο και σεβόταν τη ζωή". Η ένταξή του στη "17Ν" σύμφωνα με τη μάρτυρα, ήταν πολιτική επιλογή ζωής και δεν υπήρχε ιδιοτέλεια στα κίνητρά του. Η κ. Γερογιάννη ισχυρίστηκε ότι η συμπεριφορά του Σάββα Ξηρού στο νοσοκομείο ήταν εντελώς διαφορετική. "Στον Ευαγγελισμό ο Σάββας δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος που ήξερα. Φερόταν σαν μικρό παιδάκι. Είχε κατακερματισμένη σκέψη και δεν είχαν συνοχή αυτά που έλεγε", υποστήριξε μεταξύ άλλων η μάρτυρας

    Προς το τέλος της διαδικασίας κι ενώ κατέθετε ο επίσης μάρτυρας υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού, Στέργιος Κατσαρός, ο κατηγορούμενος παρενέβη και ζήτησε από την έδρα όταν απευθύνει ερωτήσεις σε μάρτυρες να μην αναφέρεται ότι κάτι το είπε ο Σάββας Ξηρός αλλά ο Διώτης ή ο Σύρρος.

    Οπως ισχυρίζεται ο Σάββας Ξηρός με εντολή αυτών τού ασκήθηκε ψυχολογική βία και του χορηγήθηκαν φάρμακα που τον έκαναν να πει όσα είπε για την οργάνωση.

    Υπεράσπιση Γ. Σερίφη και Χριστόδουλου

    Eξετάστηκαν επίσης, ως μάρτυρες υπεράσπισης του Χριστόδουλου Ξηρού ο κ. Γιώργος Κουντούπης και ο κ. Ιωάννης Καρνάβας. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου είναι δραματική.

    Eξάλλου, ο μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, Ράλφ Ντράϊς, Γερμανός υπήκοος, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος ήθελε πάντα την ανατροπή του συστήματος με φανερό, όμως, τρόπο, κάτι που δε συνάδει με τη 17 Νοέμβρη.

    Ενδιαφέρον παρουσίασε και η κατάθεση του συγγραφέα- πρώην καθηγητή Οικονομικών- Παναγιώτη Φωτόπουλου ο οποίος είναι μάρτυρας υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι τα κίνητρά τους ήταν πολιτικά, κάτι που φαίνεται, όπως είπε, από τους στόχους της οργάνωσης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [12] Αυτοπυρπολήθηκαν Ιρανοί σε Αγγλία, Γαλλία

    18/6/2003 6:46:00 μμ

    Στα τραύματά της υπέκυψε η μία από τις δύο Ιρανές που αυτοπυρπολήθηκαν την Τετάρτη στο Παρίσι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις μελών των Μουτζαχεντίν του Λαού, από την γαλλική υπηρεσίας αντικατασκοπίας (DST). Η 40χρονη Μαρντιέχ Μπαχανί υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και το στήθος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται και η άλλη Ιρανή, όπως και ένας Ιρανός που αυτοπυρπολήθηκε στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ιρανών αντιφρονούντων στη Τεχεράνη.

    Διαδηλώσεις σε πολλές ιρανικές πόλεις

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν, το βράδυ της Τρίτης, μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και ενός αριθμού ''ταραξιών'', οι οποίοι σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA εκμεταλλεύτηκαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις Κερμάν Ταμπρίζ και Γιαζντ.

    Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, οι ''ταραξίες'' στη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Κερμάν άρχισαν να λιθοβολούν τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν ο τραυματισμός πολλών ατόμων. Οι δυνάμεις της τάξης αντιμετώπισαν με τον ίδιο τρόπο τους διαδηλωτές που τους λιθοβόλησαν στην πόλη Γιαζντ.

    Το IRNA έκανε επίσης λόγο για συγκρούσεις στην Ταμπρίζ όταν ''ταραξίες'' εισχώρησαν μεταξύ των διαδηλωτών. Οι δυνάμεις της τάξης περικύκλωσαν το πανεπιστήμιο.

    Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους στην πόλη αυτή, έχουν συλληφθεί συνολικά 90 άτομα τις δυο τελευταίες ημέρες, ενώ 30 άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Μασχάντ.

    Περιορισμένες συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στις πόλεις Ισπαχάν και Σιράζ, ενώ και στην Τεχεράνη μερικές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν και πάλι ειρηνικάτην Τρίτη οδηγώντας τα αυτοκίνητά τους ως το Πανεπιστήμιο.

    Ο Ιρανός Πρόεδρος ζητά την έκδοση των συλληφθέντων στο Ιράν

    Την έκδοση των μελών του ενόπλου κινήματος της ιρανικής αντιπολίτευσης Μουτζαχεντίν του Λαού που συνελήφθησαν την Τρίτη κοντά στο Παρίσι, ζήτησε την Τετάρτη ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί, σημειώνοντας ότι περιμένει από τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας.

    "Καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία ήταν θύμα των ενεργειών αυτών των ανθρώπων, το φυσιολογικό αίτημά της είναι να δικαστούν εκεί όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους ή το μεγαλύτερο αριθμό των εγκλημάτων τους", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός Πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

    Όσον αφορά στις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ο Χαταμί υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ωστόσο καταδίκασε τα βίαια επεισόδια από όπου κι αν αυτά προέρχονται.

    "Αν θέλουμε δημοκρατία, οφείλουμε να αποδεχθούμε ως φυσιολογικές τις διαδηλώσεις αυτού του είδους και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, που υπήρχε από το παρελθόν και εξακολουθεί να υπάρχει'', σχολίασε ο Ιρανός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι οι διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται σε ένα πολιτικό και δημοκρατικό πλαίσιο, καταδικάζοντας τα βίαια επεισόδια στο Ιράν.

    Μάλιστα, καταδίκασε ιδιαίτερα την επιδρομή φανατικών Ισλαμιστών στους κοιτώνες της εστίας του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, από την οποία προκλήθηκε ο τραυματισμός πολλών ανθρώπων.

    [13] Συνομιλίες Αμπάς με εκπροσώπους Χαμάς και Τζιχάντ

    18/6/2003 4:07:00 μμ

    Ο Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) θα έχει το βράδυ της Τετάρτης συνομιλίες με εκπροσώπους των ισλαμικών κινημάτων Χαμάς και Τζιχάντ σχετικά με το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, ανακοινώθηκε από τα δύο κινήματα. ''Θα συναντηθούμε στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) με τον Αμπού Μάζεν και θα συζητήσουμε όλα τα θέματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την κατάσταση στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής και έναν εθνικό διάλογο'', ανέφερε από την πλευρά του ο Μοχάμαντ αλ-Χίντι, ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ. Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στη Γάζα συνάντηση μεταξύ του Αμπάς και της επιτροπής, στην οποία εκπροσωπούνται 13 ισλαμικές παρατάξεις, αλλά δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα, ανέφερε ένας από τους συμμετασχόντες.

    Οι ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες πρόκειται να συνεχιστούν στο Κάιρο.

    [14] Περίπου 200 πτώματα βρέθηκαν στη δυτική Ινδονησία

    18/6/2003 3:53:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό της Ινδονησίας βρήκαν 194 πτώματα σε εμπόλεμες ζώνες στην επαρχία Ατσεχ, στη δυτική Ινδονησία, αφότου άρχισαν οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών στην περιοχή τον περασμένο μήνα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι μέχρι την Τρίτη τουλάχιστον 242 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο Ατσεχ, συμπεριλαμβανομένων 216 ανταρτών από το Ελεύθερο Κίνημα Ατσεχ(GAM)και 16 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

    Στην ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού δεν γίνεται αναφορά για απώλειες μεταξύ των αμάχων, αλλά σε προηγούμενη ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άμαχοι.

    Επίσης, δεν διευκρινίζεται εάν και πόσα από τα πτώματα πιστεύεται ότι ανήκουν σε αντάρτες ή αμάχους. ''Από τις 19 Μαΐου μέχρι τις 16 Ιουνίου 2003 ο Ερυθρός Σταυρός της Ινδονησίας έχει μεταφέρει 194 πτώματα και 30 τραυματίες'', τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Πηγές των ανταρτών ανέφεραν ότι δεκάδες άμαχοι και εκατοντάδες κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.

    Ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή απωλειών μεταξύ αμάχων και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Από την πλευρά τους μη κυβερνητικές οργανώσεις και κάτοικοι της επαρχίας Ατσεχ έχουν κατηγορήσει κυβέρνηση και αντάρτες για θηριωδίες τα τελευταία χρόνια.

    [15] Έλληνας ο νέος γγ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

    18/6/2003 2:37:00 μμ

    Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος εξελέγη νέος γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) μία θέση που για πρώτη φορά καταλαμβάνει εκπρόσωπος της χώρας μας. Στην εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης υπήρξαν τρεις υποψηφιότητες: του κ. Μητρόπουλου ο οποίος συγκέντρωσε 32 ψήφους, της Νιγηριανής Μόνικα Μπαφάνο που πήρε οκτώ ψήφους και του Ισλανδού Μάγκνους Γιόχανσον που δεν ψηφίστηκε.

    Ο διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός αποτελεί υπηρεσία του ΟΗΕ και έχει την απόλυτη αρμοδιότητα να επιβάλλει κανονισμούς στα θέματα που έχουν σχέση με τη διακίνηση της παγκόσμιας ναυτιλίας, (π.χ. ασφαλής ναυσιπλοΐα, προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κλπ).

    Ο διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) έχει 167 χώρες- μέλη, ενώ η Ελλάδα αποτελέι μέλος του από το 1958.

    Να σημειωθεί ότι η εκλογή του κ. Μητρόπουλου θα πρέπει να επικυρωθεί από τη γενική Συνέλευση του ΙΜΟ σε έξι μήνες.

    [16] Β. Κορέα: Πυρηνικά όπλα εναντίον ΗΠΑ

    18/6/2003 2:14:00 μμ

    Την πρόθεση της να αναπτύξει τα πυρηνικά της όπλα, προκειμένου να λειτουργήσουν ανασχετικά απέναντι στις ΗΠΑ, επανέλαβε την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, αναφέρεται ότι η Πιονγιάνγκ ''θα κλιμακώσει την ενίσχυση της αποτρεπτικής πυρηνικής της δύναμης'', την οποία χαρακτηρίζει ως ένα ''δικαιολογημένο μέτρο αυτο-άμυνας'' για την αντιμετώπιση της ''καθημερινά αυξανόμενης απειλής'', την οποία, όπως αναφέρει, αντιπροσωπεύει για τη χώρα η ''αμερικανική στρατηγική απομόνωσης και στραγγαλισμού της Βόρειας Κορέας''. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ''ο διάλογος και η πίεση δεν είναι δυνατό να συμβαδίσουν''.

    Παράλληλα η εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν, όργανο του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας, σε σχόλιο της, ξεκαθαρίζει ότι η Πιονγιάνγκ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ ''την αμερικανική αξίωση να καταργήσει πρώτη το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων'' που διαθέτει.

    Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες η Βόρεια Κορέα αποδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια το γεγονός ότι προτίθεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    [17] Νεκροί Αμερικανοί σε αιματηρά επεισόδια στη Βαγδάτη

    18/6/2003 7:22:00 μμ

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Βαγδάτη. Ένας Αμερικανός στρατιώτης και δυο Ιρακινοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, ένας στρατιώτης άνοιξε πυρ κατά των Ιρακινών, όταν διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες σε αμερικανικό στρατιωτικό κομβόι έξω από την πρώην προεδρική κατοικία, όπου προσωρινά στεγάζεται η νέα διοίκηση της χώρας. Οι απώλειες των Αμερικανών σε ανθρώπινες ζωές δεν σταματούν εδώ. Σε ένα άλλο περιστατικό που σημειώθηκε έξω από ένα βενζινάδικο στη Βαγδάτη, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμα ένας τραυματίσθηκε.

    Αθλιες συνθήκες ζωής για τους πρώην Ιρακινούς στρατιώτες

    Την Τετάρτη, εκατοντάδες Ιρακινοί στρατιώτες, ξεχύθηκαν στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τους μισθούς τους και τις πενιχρές αποζημιώσεις που έλαβαν μετά την επίσημη διάλυση του ιρακινού στρατού, από τον Αμερικανό διοικητή Πολ Μπρέμερ, στις 23 Μαΐου.

    Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 40 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ από την 1η Μαΐου, ημέρα που και τυπικά σταμάτησε ο πόλεμος.

    Στο μεταξύ, ο Αμπντελαζίζ αλ Χακίμ, υπαρχηγός του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ (SCIRI), διαχώρισε τη θέση της οργάνωσής του, της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης του Ιράκ, από τις αντι-αμερικανικές επιθέσεις.

    ''Δεν εγκρίνουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν υπάρχει φάτουα (θρησκευτική εντολή) των ουλεμάδων του Ιράκ που να επιτρέπει τέτοιες ενέργειες, διότι προκαλούν περισσότερα προβλήματα'' δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [18] Με κινητοποιήσεις απειλούν οι βενζινοπώλες για τις ταμειακές

    18/6/2003 7:08:00 μμ

    Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν αναστείλει, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, την εφαρμογή της απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση των ταμειακών μηχανών ειδικού τύπου στις αντλίες των πρατηρίων. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία προτείνει αντί για ταμειακές μηχανές να εγκατασταθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα με βυθομετρικές ράβδους, για τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των καυσίμων. Το παραπάνω σύστημα μπορεί να χρηματοδοτηθεί τόσο από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τα πρατήρια.

    Οφέλη για το Δημόσιο και τους πρατηριούχους

    Τα κονδύλια της επιδότησης προτείνεται να διατεθούν στους πρατηριούχους μέσω εταιρείας διαχείρισης της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, ενώ τα οφέλη τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους πρατηριούχους θα είναι μεγάλα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

    Ειδικότερα για το Δημόσιο, οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλιστεί η αυτόματη έκδοση αποδείξεων, η άμεση σύλληψη της δασμοφοροδιαφυγής, η αποτροπή αντιποίησης καυσίμων, ο έλεγχος διαρροών για την αποφυγή περιβαλλοντικής μόλυνσης, ο έλεγχος μέσω τερματικού των διακινούμενων καυσίμων από ΚΕΔΑΚ και ΣΔΟΕ, ο έλεγχος τιμών σε περίπτωση επιβολής πλαφόν και η εξυγίανση της αγοράς.

    Όσον αφορά στους πρατηριούχους, όπως αναφέρουν, θα εξασφαλιστεί η αναγνώριση εισροών-εκροών με παράλληλη καταγραφή των αποθεμάτων, ο ανταγωνισμός σε υγιή βάση, ο έλεγχος ελλειμματικών παραδόσεων, ο εκσυγχρονισμός των πρατηρίων, η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος για την ασφάλεια των εργαζόμενων και των πελατών και η προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

    [19] Φοβούνται τα χειρότερα οι εργαζόμενοι στα Beauty and Diet

    18/6/2003 3:35:00 μμ

    Διαφάνεια για το μέλλον της επιχείρησης Beauty and Diet ζητούν οι περίπου 700 εργαζόμενοι της, οι οποίοι την Τετάρτη πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας όπου και είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ νοιώθουν ανασφαλείς, καθώς έχουν αρχίσει συζητήσεις για την εξαγορά του Ομίλου Αυγερινοπούλου- όπου ανήκουν- από ξένο οίκο ή εγχώρια επιχείρηση. Οι συζητήσεις αυτές θα καταλήξουν στα τέλη του μήνα, αλλά υπάρχει ανησυχία μήπως οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν και η επιχείρηση οδηγηθεί σε πτώχευση, με επακόλουθο την ανεργία για τους απασχολούμενους σε αυτήν. Σε πολλά από τα ινστιτούτα της αλυσίδας συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας από τους εργαζόμενους.

    Καλά τα νέα για τις 500 απολυμένες της ''Σίσερ Παλλάς''

    Ενα βήμα μπροστά προς την αποκατάσταση της εργασιακής τους πορείας έκαναν οι απολυμένοι της "Σίσερ Παλλάς" με το υπουργείο Eργασίας μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Λευτέρη Τζιόλα.

    Οι 500 απολυμένες της επιχείρησης εμφανίστηκαν ικανοποιημένες από τα προγράμματα στα οποία θα ενταχθούν, καθώς οι επιχειρήσεις των δήμων και των νομαρχιών στο εξής θα δεσμεύονται να προσλαμβάνουν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας άτομα που έχουν απολυθεί. Ήδη υπάρχει δέσμευση από την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ να ενταχθούν οι επιχειρήσεις τους στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

    Επιπλέον αυξάνεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος ανεργίας από 12 σε 21 μήνες, ενώ αυξάνεται και η διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης των άνεργων στους 30 μήνες. Έτσι, τα άτομα που έχουν χάσει η δουλειά τους έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ή το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης ή το επίδομα ανεργίας που χρονικά αυξάνεται.

    [20] Σύσκεψη για τα μεταλλεία Χαλκιδικής

    18/6/2003 3:29:00 μμ

    Σύσκεψη για τα μεταλλεία Χαλκιδικής πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου και των υφυπουργών Οικονομίας Χ. Πάχτα και Ανάπτυξης Α. Καλαφάτη. Ο κ. Πάχτας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην υπόθεση των μεταλλείων Χαλκιδικής, ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο των επαφών. Στο διάστημα της τρέχουσας εβδομάδας, εξάλλου, πραγματοποιούνται νέες επαφές, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του υπό δημιουργία επιχειρηματικού σχήματος. Όπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και σύντομα θα δημιουργηθεί ένα νέο εταιρικό σχήμα που θα αναλάβει την ομαλή λειτουργία των μεταλλείων.

    Παραμένουν στα ορυχεία οι εργάτες

    Την ίδια ώρα συνεχίζουν να βρίσκονται κλεισμένοι, από τις 2 Ιουνίου, στις στοές των μεταλλείων στο Στρατώνι Χαλκιδικής, οι μεταλλωρύχοι της TVX Hellas. Οι εργάτες των ορυχείων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη των μεταλλείων μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα των νέων επενδυτών που θα συμμετάσχουν στη νέα εταιρεία και να υπογραφεί η συμφωνία παραχώρησης της επιχείρησης.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιουνίου στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά Σιθωνίας, σε μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Πόρτο Καρράς", όπου θα συνεδριάζουν οι αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [21] Παρατηρητήριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    18/6/2003 1:03:00 μμ

    Ένα νέο επιστημονικό "εργαλείο", το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταγράφοντας έγκαιρα τις μεταβολές που σημειώνονται σε αυτό το χώρο και ταυτόχρονα θα προβλέπει τις τάσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συγκροτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα". Τη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ονομάζεται, έχει αναλάβει ο ΕΟΜΕΧ.

    Στόχος να μπορεί να δημιουργηθεί μια επιχείρηση με κόστος 100 ευρώ

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, το Εθνικό Παρατηρητήριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ξεκινά τη λειτουργία του με χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ, έχει βασικό σκοπό την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων.

    Για να πετύχει το σκοπό του το όργανο αυτό θα δικτυωθεί με φορείς που υλοποιούν πολιτικές για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αμφίδρομη πληροφόρηση.

    Όπως τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος "στόχος της πολιτικής μας στον τομέα αυτό είναι να συντομεύσουμε επίσης όσο το δυνατόν το χρόνο δημιουργίας μιας επιχείρησης, αλλά και το κόστος της". "Θα επιθυμούσαμε να φτάσουμε στο σημείο να είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια επιχείρηση με κόστος κάτω των 100 ευρώ", είπε καταλήγοντας ο υπουργός.

    [22] Η Ελλάδα είχε το Μάιο τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε.

    18/6/2003 5:56:00 μμ

    Από 3,3% τον Απρίλιο σε 3,5% το Μάιο, αυξήθηκε στην χώρα μας ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Τον υψηλότερο πληθωρισμό στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώθηκε στην Ιρλανδία (3,9%) και ακολουθούσαν η Πορτογαλία (3,7%) και η Ελλάδα (3,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Γερμανία (0,6%), το Βέλγιο και την Αυστρία (από 0,9%).

    Στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 2,1% τον Απρίλιο σε 1,9% το Μάιο, ενώ πέρυσι ήταν 2%. Για τους "15", ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2% τον Απρίλιο σε 1,8% το Μάιο. Την προηγούμενη χρονιά ήταν 1,8%.

    Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2003, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δώδεκα κράτη μέλη και αυξήθηκε σε δύο (Ελλάδα-Ολλανδία), ενώ παρέμεινε στάσιμος μόνο στην Πορτογαλία.

    Σε σχέση με το Μάιο του 2002, σημαντικές αυξήσεις του πληθωρισμού σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (από 1,3% σε 2,3%), τη Μεγάλη Βρετανία (από 0,8% σε 1,2%) και τη Γαλλία (από 1,5% σε 1,8%), ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Αυστρία (από 1,7% σε 0,9%), τη Γερμανία (από 1,1% σε 0,6%) και τη Φινλανδία (από 1,8% σε 1,1%).

    Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε από 2,2% τον Απρίλιο του 2003 σε 2,1% το Μάιο, ενώ στην Ελβετία μειώθηκε από 0,7% σε 0,4% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

    [23] Νέα επιτυχία για την Airbus

    18/6/2003 1:55:00 μμ

    Υπογράφηκε την Τετάρτη μνημόνιο για την προμήθεια από την Airbus, 8 σούπερ τζάμπο A380 στον κορυφαίο νοτιοκορεάτικο αερομεταφορέα Korean Air. Σε αντίθεση με την ανταγωνίστριά της, αμερικανική Boeing, η οποία πλέον βγάζει περισσότερα χρήματα από τα ολοκληρωμένα αμυντικά συστήματα πολεμικών αεροσκαφών, παρά από τις πωλήσεις των πολιτικών αεροσκαφών της, η Airbus έχει προς το παρόν κλέψει την παράσταση στο φετινό Air Show στο Παρίσι.

    Η μεγαλύτερη ως τώρα συμφωνία ανήκει στην Airbus

    Η Airbus έχει κλείσει την μεγαλύτερη για την ώρα συμφωνία, αυτή με την αεροπορική εταιρία Emirates των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για προμήθεια 41 αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων 21 A380.

    Επιπλέον, άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην ημερησία του Κάταρ αλ-Σαρκ υποστηρίζει ότι η Qatar Airways έχει συμφωνήσει για αγορά 30 αεροσκαφών από την Airbus (η σχετική ανακοίνωση αναμένεται αργότερα εντός της ημέρας).

    Η συμφωνία με τις νοτιοκορεατικές αερογραμμές αφορά παραγγελία 5 αεροσκαφών A380 και δικαίωμα παραγγελίας (option) άλλων 3. Το συνολικό ύψος της παραγγελίας ανέρχεται σε 2,2 δισ. δολάρια και η οριστική υπογραφή αναμένεται εντός διμήνου.

    Η Korean Air υπέγραψε παράλληλα μνημόνιο για παραγγελία 7 αεροσκαφών B777 και 2 αεροσκαφών B747-400ERF από τη Boeing.

    [24] Δεύτερη στο σύνθετο ατομικό η Εθνική ανδρών

    18/6/2003 1:29:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Την δεύτερη θέση στο σύνθετο ατομικό κατέλαβε η Εθνική ανδρών στο Διεθνές μίτινγκ "World Stars", που ολοκληρώθηκε στην Μόσχα. Η Εθνική μας συγκέντρωσε 215,450 βαθμούς, ενώ πρώτη ήταν η Ρωσία με 222,500 και τρίτη η Λευκορωσία με 215,400 βαθμούς. Η ελληνική παρουσία σημαδεύτηκε από την ατυχία του Βλάση Μάρα, ο οποίος υπέστη διάστρεμμα ελαφράς μορφής στο δεξί πόδι, κατά την διάρκεια των ασκήσεων εδάφους και δεν αγωνίσθηκε στους κρίκους και τον πλάγιο ίππο. Ο Μάρας θα υποβληθεί για προληπτικούς λόγους, σε ακτινογραφία, αντικαταστάθηκε από τον Χρήστο Δασκαλάκη. Παράλληλα, ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η παρουσία του Δημοσθένη Ταμπάκου ο οποίος αγωνίσθηκε σε τέσσερα όργανα και βαθμολογήθηκε με 9.700 βαθμούς στους κρίκους, 9.250 στο δίζυγο, 8.900 στον πλάγιο ίππο και 8.100 στο μονόζυγο, όπου είχε πτώση. Ακόμη από την βαθμολογία των άλλων αθλητών μας, ξεχώρισε το 9.300 του Βασίλη Τσολακίδη στον πλάγιο ίππο, το 9.600 του Κώστα Μπαρμπάκη στις ασκήσεις εδάφους και το 9.500 του Μάρα στο μονόζυγο.

    [25] Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα ταξιδεύει με τις ''Ιερές Μουσικές''

    18/6/2003 4:29:00 μμ

    "Ιερές Μουσικές" είναι ο τίτλος εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που θα παρουσιαστούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα και 30 ιερούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα από τις 4 ως τις 13 Ιουλίου. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να αναδείξει τη σύγκλιση και αλληλεπίδραση των πολιτισμών, πέρα από εθνικές και θρησκευτικές διαφορές. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε τις "Ιερές Μουσικές" ως τη σημαντικότερη εκδήλωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, τονίζοντας ότι "οι θρησκευτικές τελετουργίες εκφράζουν την βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να επικαλείται το καλό, να απωθήσει το κακό, να επικοινωνήσει με το θείο και να συνδεθεί με τη βαθύτερη ουσία της φύσης και το μυστήριο της ζωής".

    Μουσικές απ' όλο τον κόσμο

    Με αφορμή το γεγονός αυτό, θα έρθουν στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα του διεθνούς χώρου, όπως η εκπληκτική ερμηνεύτρια των γκόσπελς Μπάρμπαρα Χέντριξ και ο κιθαρίστας Πάκο Πένια.

    Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμα τα ονόματα του διάσημου ψάλτη Ζριχάν, από το Ισραήλ, οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες από τη Δαμασκό, και οι Σούφι από το Μαρόκο και το Πακιστάν.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ελληνική παρουσία με τέσσερις από τις σπουδαιότερες βυζαντινές χορωδίες, ενώ ξεχωριστή είναι η παρουσία της ομάδας "Χορικά" της Ζουζούς Νικολούδη, με δυο τελετουργικές χορογραφίες από τις Βάκχες και τους Όρνιθες.

    Πρόκειται για έναν μαραθώνιο συναυλιών και τελετουργικών που ξεκινά από 40 επιλεγμένους χώρους, στην Ελλάδα και ο οποίος θα κορυφωθεί στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας με τη συμμετοχή όλων των συγκροτημάτων που θα στείλουν το μήνυμα της συναδέλφωσης και της σύγκλισης, το μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Συγκεκριμένα, στους Δελφούς θα παρουσιαστούν μοναχοί από το Θιβέτ, στο Ασκληπιείο της Κω, χοροί της έκστασης και της θεραπείας των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας, στο Κάστρο της Οίας, συγκρότημα από τη Χαβάη με τελετουργία για τα ηφαίστεια, στα Μετέωρα, η ρώσικη χορωδία Μπλάγκοβεστ, στο Κάστρο του Ρεθύμνου οι Δερβίσηδες από το Μαρόκο κ.λ.π.

    Το πρόγραμμα ξεκινά από την Καλαμάτα Θέατρο του Κάστρου (4-7 Ιουλίου), συνεχίζεται στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, από τις 6 ως τις 9 Ιουλίου και περνά από το Ηρώδειο, από τις 8 ως τις 11 Ιουλίου, πριν ολοκληρωθεί στην Ολυμπία, με την Τελετή των Τελετουργιών.

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας με τη συνεργασία του World Music Institute, της Νέας Υόρκης.

    Το κόστος των εκδηλώσεων φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

    Προπώληση εισιτηρίων

    ΑΘΗΝΑ - ΗΡΩΔΕΙΟ

    Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων την Τρίτη 24 Ιουνίου από:

    Ταμεία Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός της στοάς.

    Τηλ: 210 32 21 459). Ticket Hellas (τηλεφωνικές πωλήσεις μέσω πιστωτικής κάρτας

    Τηλ: 210 61 89 300). Δισκοπωλεία Metropolis (Ομονοίας και Κολωνακίου) και Virgin (Σταδίου).

    Οι τιμές των εισιτηρίων είναι για τις εκδηλώσεις 8 και 9 Ιουλίου:

    Κάτω διάζωμα, 60, 50, 40 και 25 ευρώ. Ανω διάζωμα, 20 ευρώ.

    Για τις εκδηλώσεις 10 και 11 Ιουλίου:

    Κάτω διάζωμα 90, 70, 50 και 35 ευρώ. Ανω διάζωμα, 26 ευρώ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων την Τετάρτη 25 Ιουνίου από:

    Εκδοτήριο Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους). Ταμεία Θεάτρου Μονής Λαζαριστών.

    Οι τιμές των εισιτηρίων είναι για τις εκδηλώσεις 6 και 7 Ιουλίου:

    20, 15 και 10 ευρώ (φοιτητικό).

    Για τις εκδηλώσεις 8 και 9 Ιουλίου: 25, 20 και 10 ευρώ (φοιτητικό).

    [26] Συνέδριο για τα οπτικοακουστικά μέσα στην Ιταλία

    18/6/2003 7:18:00 μμ

    Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και να διαπιστώσουν κοινά σημεία συνεργασίας, θα έχουν οι επαγγελματίες του νεανικού οπτικοακουστικού χώρου απ' όλο τον κόσμο, στη φετινή AGORA 2003. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Μπολόνια της Ιταλίας από τις 20 έως και τις 23 Ιουνίου, με κύριους συνδιοργανωτές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παιδικής Τηλεόρασης και τη RAI SAT Ragazzi. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν, από την Ελλάδα, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, ενώ από την Ιταλία, η RAI, το Πανεπιστήμιο και ο Δήμος της Μπολόνια, καθώς και η Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου.

    Προβολή πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας της Μεσογείου

    Η προβολή της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας των χωρών της Μεσογείου και η ενθάρρυνση των συνεργασιών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ευρωμεσογειακής οπτικοακουστικής παραγωγής για τους νέους αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις της AGORA.

    Με την ευκαιρία αυτή η πρόεδρος-διευθύντρια του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (Ι.Ο.Μ.) Όλγα Κλειαμάκη επισημαίνει το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παιδικής Τηλεόρασης, τονίζοντας ότι αποτελεί μια ελληνική πρωτοβουλία με ευρωπαϊκή και γενικότερα διεθνή εμβέλεια στον ευαίσθητο τομέα Παιδιά και ΜΜΕ.

    Μέσα από αυτή τη διαχρονική δράση, η χώρα μας έχει όχι μόνο την αποκλειστικότητα σε έναν ειδικό τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, αλλά και την πρωτοβουλία για την οργάνωση του δημόσιου διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την παιδική ηλικία και τα Μέσα στην ψηφιακή εποχή.

    O διευθυντής της Διεύθυνσης Οργάνωσης, Προγραμματισμού και Μελετών της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Χρίστος Αλεξόπουλος αναφέρει ότι η ΓΓΝΓ σχεδιάζει μέσω του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου να δώσει ευκαιρίες για τη χρήση των ψηφιακών μέσων και την οικοδόμηση του ψηφιακού πολιτισμού στους νέους, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών.

    Αυτό αποτελεί προτεραιότητα και της Λευκής Βίβλου της Ε.Ε "Μια νέα πνοή για την Ευρωπαϊκή νεολαία".

    Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στην ιστοσελίδα www.agoramed.gr

    [27] Πιο σύγχρονη νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

    18/6/2003 6:37:00 μμ

    Το σχέδιο νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. Πρόκειται για ένα κείμενο με τις διατάξεις του οποίου καθορίζεται το πλαίσιο ρύθμισης των δραστηριοτήτων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (τηλεπικοινωνίες, αμφίδρομη τηλεόραση, δίκτυα επικοινωνιών, κλπ), οι οποίες αναπτύσσονται από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και ενσωματώνουν στην ελληνική έννομη τάξη τις διατάξεις των Οδηγιών της Ε.Ε.. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η παροχή Δικτύων και Υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι ελεύθερη και μπορεί να τεθούν περιορισμοί μόνο για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, ασφάλειας και υγείας. Ως δραστηριότητες ηλεκτρονικών επικοινωνιών νοούνται η εγκατάσταση, η λειτουργία, ο έλεγχος και η παροχή δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

    Ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός, διαφάνεια, άμεση πρόσβαση και εξυπηρέτηση

    Στις διατάξεις του σχεδίου νόμου δεν εμπίπτουν τα δίκτυα των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τα ασυρματικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ΥΠΑ που λειτουργούν σε ραδιοσυχνότητες ή ζώνες ραδιοσυχνοτήτων αποκλειστικής χρήσης της αεροναυτιλίας.

    Μεταξύ των γενικών αρχών του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

    - η προστασία του καταναλωτή,

    - η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής,

    - η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η υποστήριξη της καινοτομίας,

    - η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών,

    - η προστασία υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα,

    - η πρόσβαση όλων των πολιτών σε ένα ελάχιστο σύνολο υπηρεσιών συγκεκριμένης ποιότητας σε όλη τη χώρα,

    - η ικανοποίηση αναγκών συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και μειονεκτούντων χρηστών,

    - η διαφάνεια των τιμολογίων των παροχών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

    Στο σχέδιο νόμου ενσωματώνονται πέντε νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες του τομέα και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη συνολική αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε επίπεδο διοίκησης, ρύθμισης, ασφάλειας, ανταγωνισμού, εξυπηρέτησης των χρηστών και ανάπτυξης. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τη Βουλή και την ψήφιση του σχεδίου νόμου, η Ελλάδα θα βρίσκεται στην ομάδα πρωτοπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτοντας την πιο σύγχρονη νομοθεσία στα θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

    [28] Ηχητική... έκδοση μέσω Internet

    18/6/2003 1:03:00 μμ

    Πολλές γερμανικές εφημερίδες παράγουν ηχητικές εκδόσεις για τους τυφλούς. Ακόμα και περιφερειακές εφημερίδες προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Αυτό που δεν υπήρχε έως τώρα ήταν η παροχή μιας τέτοιας υπηρεσίας μέσω διαδικτύου. Η γνωστή εβδομαδιαία εφημερίδα Ντι Τσάιτ άρχισε πρόσφατα να προσφέρει την ηχητική έκδοσή της στο διαδίκτυο. Και για όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο για την απευθείας μετάδοση, μπορούν να μεταφορτώσουν τα άρθρα σε συσκευές που αναπαράγουν αρχεία mp3. Προς το παρόν, τα επιλεγμένα άρθρα είναι λίγα σε αριθμό, ωστόσο, οι αφηγητές τους είναι επαγγελματίες.

    Πηγή: Poynter Institute

    Η εφημερίδα - http://www.zeit.de/

    Zeit Audio aktuell - http://hoeren.zeit.de/

    [29] Νέο πρωτόκολλο για το ασύρματο διαδίκτυο

    Πηγή: ΑΠΕ 18/6/2003 12:53:00 μμ

    Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών των ΗΠΑ (IEEE) ανακοίνωσε την υιοθέτηση μιας νέας σταθεράς για τη μετάδοση του ασύρματου διαδικτύου. Γνωστό ως 802.11g, το νέο πρωτόκολλο θα επιτρέπει μεταδόσεις τέσσερις με πέντε φορές ταχύτερες από την τρέχουσα σταθερά 802.11b. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η νέα ταχύτερη τεχνολογία 802.11g θα προκαλέσει νέα αύξηση στον κλάδο του ασύρματου διαδικτύου, καθώς οι εταιρείες θα μπορούν να μεταδίδουν μεγαλύτερα αρχεία και να συνδέουν περισσότερους υπολογιστές σε ένα δεδομένο θερμό σημείο για wi-fi.

    Πηγή: Benton Compolicy / USA Today


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 June 2003 - 16:59:49 UTC