Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Διαδοχικές συναντήσεις Φερχόϊγκεν
  • [02] Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη συμπρωτεύουσα
  • [03] Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Εξήραν το έργο της ελληνικής προεδρίας
  • [04] Παπαδάκης: Να συνεχιστεί η δημοσίευση των πρακτικών
  • [05] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης Δ. Γεωργιάδη
  • [06] Γαλλία: Συλλήψεις Ιρανών Μουτζαχεντίν του λαού
  • [07] Ρώμη: Βόμβα εξερράγη σε ισπανικό σχολείο
  • [08] Δύο σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν την Ταϊβάν
  • [09] Σιβηρία: Επτά νεκροί από κατάρρευση ανθρακωρυχείου
  • [10] Επιδρομή σε στρατόπεδο Ιρακινών ανταρτών
  • [11] Νέος σύμβουλος των ΗΠΑ για τα όπλα μαζικής καταστροφής
  • [12] Αισιοδοξία στη Μπαρτσα για την απόκτηση Μπέκαμ
  • [13] Στην Ρέιντζερς ο Καπούσο
  • [14] Στο Ντένβερ το ''All Star Game'' του 2005
  • [15] Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
  • [16] Σε ύφεση παγκοσμίως η άτυπη πνευμονία

    [01] Κύπρος: Διαδοχικές συναντήσεις Φερχόϊγκεν

    17/6/2003 10:43:00 πμ

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκύντερ Φερχόϊγκεν, ο οποίος έφθασε τη Δευτέρα στην Κύπρο, άρχισε σήμερα Τρίτη τις επαφές του με συνάντηση που είχε νωρίς το πρωϊ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Αργότερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Βασική αποστολή του Ευρωπαίου αξιωματούχου είναι η προώθηση του ευρωπαϊκού πακέτου για στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Κύπρου και θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο μεταξύ, θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα συμμετάσχει σε κοινές συγκεντρώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που οργανώνουν οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    [02] Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη συμπρωτεύουσα

    17/6/2003 11:05:00 πμ

    Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη συμπρωτεύουσα, όπου την Πέμπτη αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία θα ολοκληρωθεί η εξάμηνη ελληνική προεδρία και τη σκυτάλη θα πάρει η Ιταλία. Στη Χαλκιδική θα μεταβεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε Κώστας Σημίτης, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την Πέμπτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τους ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται να συζητηθούν ευρωσύνταγμα, διατλαντικές σχέσεις και διεθνείς εξελίξεις. "Πλούσιο και εποικοδομητικό", χαρακτήρισαν το έργο της ελληνικής προεδρίας, από το Λουξεμβούργο, ο εκπρόσωπος για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα Χαβιέ Σολάνα και ο επίτροπος εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ Κρις Πάτεν. Δυναμικό παρών αναμένεται να δώσουν στη Θεσ/νίκη χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια ωστόσο σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρχών, θα παραμείνει ανοιχτή πόλη.

    Τα κυριότερα θέματα

    Στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ''Πόρτο Καράς'' της Χαλκιδικής, θα πάρουν μέρος 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και τα κυριότερα θέματα που θα τους απασχολήσουν είναι:

    το ευρωσύνταγμα η μετανάστευση οι διατλαντικές σχέσεις το άσυλο τα εξωτερικά σύνορα τα διεθνή θέματα όπως το Μεσανατολικό αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων

    Το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν απο τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, συνήλθε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο και εκφράστηκε η δέσμευσή του για προώθηση της ειρηνικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Με τη συμμετοχή 10 πρωθυπουργών και αρχηγών 60 κομμάτων πραγματοποιείται την Πέμπτη στη Χαλκιδική η διευρυμένη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος. Θα προηγηθεί η διάσκεψη των αρχηγών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    "Έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε πολύ καλά στη Σύνοδο της Χαλκιδικής. Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε όλοι στο Σχέδιο Συνταγματικής Βάσης. Στην ΕΕ προχωράμε με μικρά βήματα και με συμβιβασμούς", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    "Η Ε.Ε θα πρέπει να αναλάβει και να κατανείμει στα μέλη της τα βάρη που αφορούν στον πυλώνα της Ασφάλειας που αφορά κυρίως την τρομοκρατία και την λαθρομετανάστευση. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στην κατανομή και την διαχείριση των ποσών που απαιτούνται για τις πολιτικές αυτές", πρόσθεσε ο κ. Μπεγλίτης.

    Στη Σύνοδο θα τεθεί και το κείμενο που ετοίμασε ο Χαβιέ Σολανα για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας που αφορά στην φυσιογνωμία της ΕΕ στην Αμυνα, την Ασφάλεια και την Εξωτερική πολιτική.

    Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ ο Μπεγλιτης είπε ότι συνεχίζεται ο διάλογος και οι προσπάθειες για να βελτιωθούν οι διατλαντικες σχέσεις.

    "Το σχέδιο συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρόλο που κρύβει παγίδες- είναι ένα έναυσμα για να πάει η ΕΕ προς τα εμπρός δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο ευρωβουλευτής Κωστής Χατζιδάκης.

    Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 20 Ιουνίου, για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

    "Δημόσια ανακοίνωση" και όχι ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί εάν πρόκειται να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, έως τις 23 Ιουνίου, εξέδωσε το Στειτ Ντιπαρτμεντ.

    [03] Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Εξήραν το έργο της ελληνικής προεδρίας

    17/6/2003 12:09:00 πμ

    Το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, που συνήλθε την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, προχώρησε σε μία σειρά σημαντικές αποφάσεις για κρίσιμα θέματα, ολοκληρώνοντας το έργο που προώθησε το τελευταίο εξάμηνο η ελληνική προεδρία. ''Είναι δύσκολο να βρει κανείς τα τελευταία χρόνια μια προεδρία που να επιτεύχθηκαν σε ένα εξάμηνο τόσα πολλά και να αντιμετωπίστηκαν τόσα θέματα, από τον πόλεμο του Ιράκ μέχρι τη διεύρυνση της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την άμυνα μέχρι την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ'', τόνισε ο εκπρόσωπος για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Σολάνα, όπως και ο επίτροπος εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ Κρις Πάτεν, εξήραν το πλούσιο και εποικοδομητικό έργο της ελληνικής προεδρίας-με ειδική μνεία στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αλλά και στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη- τονίζοντας ότι ''οι Έλληνες φίλοι μας χειρίστηκαν με ιδιαίτερα κομψό τρόπο δύσκολα θέματα και έδωσαν ένα λαμπρό δείγμα πώς μπορεί κάποιος να είναι κύριος και πολιτικός ταυτοχρόνως''. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα αποτέλεσμα της Συνόδου μίλησε ''για σκληρή δουλειά με σπουδαία επιτεύγματα που ισχυροποιούν την ΕΕ και να αναδεικνύουν τον διεθνή ρόλο της στις νέες προκλήσεις.

    Περί Ιράκ, Ιράν και όπλων μαζικής καταστροφής

    Οι 14 υπουργοί εξωτερικών εξέτασαν επίσης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής, με στόχο τον έλεγχο στη μεταφορά και την εισαγωγή τους, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και αποτελεσματική προληπτική πολιτική.

    Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εσωτερική κατάσταση στο Ιράκ, αλλά και το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας και προειδοποίησαν την Τεχεράνη να αποφύγει κάθε χρήση βίας και να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες.

    Επί τάπητος η ευρωπαϊκή στρατηγική για την άμυνα

    Στο συμβούλιο συζητήθηκε ακόμα η ευρωπαϊκή στρατηγική για την άμυνα, με βάση σχετική εισήγηση του Χαβιέ Σολάνα, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η οποία δρομολογεί ''μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή άμυνα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, προάγοντας τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης''.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ''εξαιρετική δουλειά το κείμενο Σολάνα'' διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν αποτελεί οριστική εκδοχή και ότι εάν υιοθετηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Θεσσαλονίκη θα είναι η βάση για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Δόγματος από τις επόμενες προεδρίες.

    Ο ίδιος ο κ. Σολάνα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δεκασέλιδο κείμενο που δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την άμυνα και το οποίο θα πρέπει να εμπλουτισθεί στη συνέχεια. ''Η ΕΕ με 25 μέλη και το ένα τέταρτο του παγκοσμίου ΑΕΠ, είπε ο Σολάνα, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σε όσα συμβαίνουν γύρω της στον κόσμο. Πρέπει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της εποχής. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας σε όλη της την εμβέλεια''.

    Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΕ στην Αφρική και ιδιαιτέρως στο Κογκό, όπου το Συμβούλιο αποφάσισε την αποστολή τμήματος του ευρωστρατού στη δεύτερη ειρηνευτική του επιχείρηση μετά τα Σκόπια, παράλληλα με διπλωματικά, οικονομικά και πολιτικά διαβήματα.

    Η ευρωπαϊκή προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων

    Το συμβούλιο ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τα Δυτικά Βαλκάνια, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την πρόθεση της ΕΕ να βοηθήσει πολιτικά και οικονομικά την ευρωπαϊκή τους προσέγγιση. ''Περιμένουμε όμως, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, την ανάλογη ανταπόκριση από την πλευρά των βαλκανικών χωρών.

    Τις ανάλογες δεσμεύσεις που θα τις φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη, ενώ ο κ. Σολάνα σημείωσε ότι ''η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ σημαντική για τα Βαλκάνια''.

    Οι σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Στην ατζέντα των 15 ήταν επίσης οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ στη βάση των συζητήσεων που έγιναν στο Ατυπο Συμβούλιο στο Καστελόριζο, όπου τονίστηκε η ανάγκη διαλόγου επί ίσοις όροις και χαιρετίστηκε η πρόοδος που επιτεύχθηκε επί ελληνικής προεδρίας.

    Στη διάρκεια του γεύματος οι υπουργοί συζήτησαν ακόμη το κείμενο που ενέκρινε η Συντακτική Συνέλευση ως σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος και το οποίο επίσης θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

    Το Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων θα συνεχίσει την Τρίτη τις εργασίες του στο Λουξεμβούργο με τα δύο Συμβούλια Σύνδεσης της Ε.Ε. με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ολοκληρώνοντας όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    [04] Παπαδάκης: Να συνεχιστεί η δημοσίευση των πρακτικών

    17/6/2003 11:42:00 πμ

    Το θέμα της δημοσίευσης των πρακτικών της διαδικασίας της δίκης της "17 Νοέμβρη" έθεσε στο δικαστήριο με την έναρξη της διαδικασίας την Τρίτη, ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, Κώστας Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης είπε πως έχει ενημερώσει για τη διακοπή της δημοσίευσης τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, προκειμένου να συνεχιστεί η δημοσίευση των πρακτικών, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται η δημοσιότητα μιας τόσο σοβαρής δίκης.

    [05] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης Δ. Γεωργιάδη

    17/6/2003 10:00:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Διονύση Γεωργιάδη συνεχίζεται η δίκη της 17Ν, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι μάρτυρες Αντώνης Ευαγγέλογλου και Νικόλαος Γκαλέρας, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί επαγγελματικά με τον κατηγορούμενο και τον χαρακτήρισαν ''καλό και συνεργάσιμο παιδί''. Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο μουσικός Γιώργος Κερατσόπουλος, ο οποίος κατέθεσε ότι ο Διονύσης Γεωργιάδης τραγουδούσε και έπαιζε φυσαρμόνικα, ενώ συμμετείχαν και οι δύο σε μουσικό συγκρότημα. Ο μάρτυρας μίλησε για τις φιλικές σχέσεις του κατηγορούμενου με το Βασίλη Ξηρό και όπως είπε το χρονικό διάστημα, για το οποίο κατηγορείται ότι συμμετείχε στη 17 Νοέμβρη, ο Διονύσης Γεωργιάδης εργαζόταν από το πρωί εως αργά το απόγευμα, ενω το βράδυ έκαναν μαζί πρόβες. Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, Κώστας Παπαδάκης έθεσε στο δικαστήριο το θέμα της δημοσίευσης των πρακτικών της διαδικασίας.

    Ο κ. Παπαδάκης είπε πως έχει ενημερώσει για τη διακοπή της δημοσίευσης τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, προκειμένου να συνεχιστεί η δημοσίευση των πρακτικών, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται η δημοσιότητα μιας τόσο σοβαρής δίκης.

    [06] Γαλλία: Συλλήψεις Ιρανών Μουτζαχεντίν του λαού

    17/6/2003 11:12:00 πμ

    Μία ευρεία αστυνομική επιχείρηση κατά στελεχών της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού άρχισε από το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι και στη μείζονα περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο των ερευνών που παρήγγειλε ο δικαστής Ζαν Λουί Μπρουγκιέρ, αρμόδιος για θέματα κατά της τρομοκρατίας. Ήδη οι γαλλικές Αρχές έχουν συλλάβει περίπου 150 άτομα, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος και ο αδελφός του ηγέτη της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού. Για την επιχείρηση, που διεξάγεται σε 13 σημεία στο δυτικό Παρίσι, στο Ιβλίν και στο Βαλ ντ' Ουάζ, έχουν κινητοποιηθεί περίπου 1.200 αστυνομικοί και 80 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής.

    Η Μαριάμ Ρατζαβί, σύζυγος του ηγέτη της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού, η οποία έχει υποδειχθεί από την οργάνωση ως ''η μέλλουσα πρόεδρος του Ιράν'', καθώς και ο αδελφός του Σάλεχ Ρατζαβί, συνελήφθησαν στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ σε επαύλεις που ανήκουν στον αδελφό του Μασούντ Ρατζαβί και στις οποίες στεγάζεται το εθνικό συμβούλιο της ιρανικής αντίστασης. Στις επαύλεις βρέθηκαν πέντε εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν μέσα σε χρηματοκιβώτιο.

    Στόχος της επιχείρησης είναι η σύλληψη των ηγετών και των στελεχών της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού, στα σημεία εκείνα που θεωρούνται επιχειρησιακές, οργανωτικές και βάσεις της επιμελητείας της οργάνωσης, με ακαθόριστες οικονομικές πηγές, όπως τόνισε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

    [07] Ρώμη: Βόμβα εξερράγη σε ισπανικό σχολείο

    17/6/2003 10:41:00 πμ

    Βόμβα εξερράγη νωρίς το πρωί της Τρίτης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, μπροστά από την είσοδο ισπανικού σχολείου στη Ρώμη. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας μικρός μεταλλικός κύλινδρος, ο οποίος περιείχε εκρηκτικά περιορισμένης ισχύος, εξερράγη προκαλώντας ζημιές στην είσοδο και τα παράθυρα του σχολείου Θερβάντες, όπου φοιτούν 334 μαθητές ηλικίας από 3 ως 18 ετών. Προς το παρόν, η Αστυνομία δεν γνωρίζει τα κίνητρα της επίθεσης, για την οποία δεν υπήρξε καμία απειλή ή προειδοποίηση.

    [08] Δύο σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν την Ταϊβάν

    17/6/2003 8:52:00 πμ

    Δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,9 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στην Ταϊβάν, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί θύματα και ζημιές, όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές. Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, με μέγεθος 5.9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε περί τις 02.33, τοπική ώρα εντοπίστηκε 28 χλμ. ανατολικά της Χουαλιέν, στις ανατολικές ακτές της νήσου και σε εστιακό βάθος 18,8 χλμ., όπως ανακοίνωσε το Μετεωρολογικό Γραφείο της χώρας. Ίδιο ήταν και το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού, που σημειώθηκε στις 06.38 τοπική ώρα σε εστιακό βάθος 19,9 χλμ. Στις 9 Ιουνίου, η νησιωτική χώρα είχε πληγεί από μία δόνηση 6,3 Ρίχτερ κι από μία άλλη δόνηση 6,5 Ρίχτερ στις 10 Ιουνίου, οι οποίες όμως δεν προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές.

    [09] Σιβηρία: Επτά νεκροί από κατάρρευση ανθρακωρυχείου

    17/6/2003 8:29:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και έξι είναι εγκλωβισμένοι σε μεγάλο βάθος μετά την κατάρρευση στοάς ανθρακωρυχείου στην περιοχή του Κουζμπάς, στη Σιβηρία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τας, τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν επτά νεκρούς από το ορυχείο Ζιμίνκα. Αλλοι έξι ανθρακωρύχοι παραμένουν παγιδευμένοι στις στοές, αν και τα συνεργεία διάσωσης βρίσκονται σε επαφή με τέσσερις εξ αυτών. Το συγκεκριμένο ορυχείο έχει ιστορία 70 χρόνων εξόρυξης κάρβουνου.

    [10] Επιδρομή σε στρατόπεδο Ιρακινών ανταρτών

    17/6/2003 8:59:00 πμ

    Επίθεση από αέρος και ξηράς εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις σε στρατόπεδο Ιρακινών ανταρτών βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η επίθεση, που έγινε σε απόσταση 150 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Βαγδάτης, ήταν σφοδρή και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί Ιρακινοί. Την ίδια ώρα, ένοπλοι Ιρακινοί κατέρριψαν ελικόπτερο τύπου Απάτσι στο δυτικό Ιράκ. Ωστόσο, ο αντιστράτηγος Ντέιβιντ ΜακΚίρναν, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ αρνήθηκε να διευκρινίσει αν το Απάτσι καταρρίφθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ σημείωσε ότι διασώθηκαν τα δύο μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου. Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια σειρά συλλήψεων, για να εντοπίσουν τους εναπομείναντες οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Στόχος η εξουδετέρωση των οπαδών του Σαντάμ

    Στα πλαίσια μίας νέας επιχείρησης για τον εντοπισμό και την καταδίωξη οπαδών του έκπτωτου προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν συλλάβει 371 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

    Το Κεντρικό Στρατηγείο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, αναφέρει πως οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές στη Βαγδάτη και κοντά στις πόλεις Τικρίτ και Κιρκούκ, όπου κατέσχεσαν όπλα κι εκρηκτικά.

    Η επιχείρηση Σκορπιός της Ερήμου αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των φιλοσανταμικών μαχητών, έπειτα από μία σειρά θανατηφόρων επιθέσεων κατά Αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη και σε εχθρικά χωριά και πόλεις στα δυτικά και βόρεια της χώρας. Παράλληλα, στόχος της επιχείρησης είναι να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στους Ιρακινούς.

    Ωστόσο, οι εξαγριωμένοι ντόπιοι κάτοικοι διατείνονται πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις αυξάνουν την εχθρότητα κατά των κατοχικών δυνάμεων και πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για αποχώρηση των Αμερικανών.

    [11] Νέος σύμβουλος των ΗΠΑ για τα όπλα μαζικής καταστροφής

    17/6/2003 8:45:00 πμ

    Με το έργο της ανακάλυψης των υποτιθέμενων όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, επιφορτίστηκε από τη CIA, ο Ντέιβιντ Κέι, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό. Ο νέος σύμβουλος των ΗΠΑ αναμένεται να μεταβεί μέσα στην εβδομάδα στη Βαγδάτη, προκειμένου να αρχίσει τη νέα του αποστολή, όπως τόνισαν τη Δευτέρα Αμερικανοί αξιωματούχοι. Την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ είχε προαναγγείλει την άφιξη του Κέι στη Βαγδάτη, η οποία θα αποτελέσει τη βάση του νέου συμβούλου.

    Η Ομάδα Ερευνών Ιράκ που συνέστησε το αμερικανικό Πεντάγωνο, δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των όπλων μαζικής καταστροφής και θα εφαρμόσει τις μεθόδους, που έχει αναπτύξει ο Κέι. Η Ομάδα περιλαμβάνει δεκάδες πρώην επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, οι οποίοι εργάστηκαν στο Ιράκ, μέσα στα τελευταία 12 χρόνια.

    Από την ημέρα της κατάρρευσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανακαλυφθεί στο Ιράκ τα μεγάλα αποθέματα των όπλων μαζικής καταστροφής, όπως διατείνονταν οι ΗΠΑ, οι οποίες στήριξαν τον πόλεμο κατά της κυβέρνησης της Βαγδάτης πάνω σε αυτήν τη βεβαιότητα.

    Το Πεντάγωνο και η CIA εξακολουθούν να ισχυρίζονται πως τέτοιου είδους όπλα υπάρχουν και θα ανακαλυφθούν εν τέλει στο Ιράκ.

    [12] Αισιοδοξία στη Μπαρτσα για την απόκτηση Μπέκαμ

    17/6/2003 11:38:00 πμ

    Μεγάλη αισιοδοξία για την απόκτηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ, υπάρχει στο στρατόπεδο της Μπαρτσελόνα. Μία ημέρα μετά την εκλογή του Ζοάν Λαπόρτα στην προεδρία των Καταλανών και την δήλωση του 41χρονου δικηγόρου, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους μάνατζερ του Αγγλου μέσου, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για "πισωγύρισμα". Αιτία η μη ανακοίνωση της απόκτησης Μπέκαμ, καθώς ο Λαπόρτα κέρδισε τις εκλογές με "αιχμή του δόρατος" την ανακοίνωση της συμφωνίας του με την διοίκηση των "μπέμπηδων". Σήμερα όμως, τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν νέα τροπή, καθώς ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ, δηλώνει: "Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Εκτιμώ ότι οι πιθανότητες να αποκτήσουμε τον Μπέκαμ κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80%. Αυτήν την εβδομάδα θα συναντήσω τους εκπροσώπους του Μπέκαμ και θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη".

    Παρ' όλα αυτά, η Μπαρτσελόνα δεν είναι ο μοναδικός σύλλογος που κινείται για την απόκτηση του Μπέκαμ.

    Ο κορυφαίος μέσος έχει κάνει διάφορες δηλώσεις, που τον καλύπτουν σε κάθε πιθανή εξέλιξη, όπως ότι δεν θέλει να φύγει από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πως ποτέ δεν είπε ότι θα μείνει για πάντα στους "Μπέμπηδες".

    Σίγουρα πρόκειται για το ποδοσφαιρικό γεγονός του καλοκαιριού που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, μέχρι το τελευταίο επεισόδιο.

    Χωρίς να αποκλείεται, η κατάληξη της ιστορίας να είναι η χειρότερη για τον Λαπόρτα και τους φίλους της Μπάρτσα, εάν επαληθευθούν όσοι υποστηρίζουν ότι ο Μπέκαμ θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ρεάλ Μαδρίτης.

    Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της "Manchester Evening News", σύμφωνα με το οποίο "η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να παραχωρήσει τον Φίγκο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να πάρει τον Μπέκαμ".

    Παράλληλα, οι "Times", η "Daily Mail" και η "Sun", επισημαίνουν σε σημερινά τους άρθρα, ότι "η διοίκηση των πρωταθλητών Αγγλίας, είναι έτοιμη να δεχθεί πρόταση της Ρεάλ, ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ για την παραχώρηση του Μπέκαμ, που θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην Μαδρίτη".

    [13] Στην Ρέιντζερς ο Καπούσο

    17/6/2003 10:12:00 πμ

    Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας στην Πόρτο και μία καριέρα που ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό "τρεμπλ", ο Καπούσο, αποφάσισε να αλλάξει σελίδα στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο έμπειρος επιθετικός της Πόρτο, που φέτος πήρε το νταμπλ στην Πορτογαλία, ενώ κατέκτησε και το κύπελλο UEFA, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ρέιντζερς. "Οι δύο σύλλογοι έχουν συμφωνήσει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πέρασα έξι υπέροχα χρόνια εδώ, όμως η περιπέτεια που λέγεται Πόρτο τελείωσε για μένα", δήλωσε ο 31χρονος άσος, που εκτός των άλλων, μετρά 34 διεθνείς συμμετοχές και 2 γκολ με την Eθνική Πορτογαλίας.

    [14] Στο Ντένβερ το ''All Star Game'' του 2005

    17/6/2003 10:09:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο Κομισσάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, ανακοίνωσε ότι το All Star Game του 2005, θα διεξαχθεί στις 20 Φεβρουαρίου, στο Ντένβερ. Του μεγάλου αγώνα στον οποίο όπως κάθε χρόνο θα πάρουν μέρος οι κορυφαίοι των κορυφαίων, θα προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο με τους διαγωνισμούς τριπόντων και καρφωμάτων, καθώς και την ανάδειξη του κορυφαίου Ρούκι της χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το "All Star Game" του 2004, θα διεξαχθεί το τριήμερο 13-15 Φεβρουαρίου, στο "Στέιπλς Σέντερ" του Λος Αντζελες.

    [15] Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

    17/6/2003 10:06:00 πμ

    Όλα ξεκίνησαν από μία απλή γιορτή στο Παρίσι το 1982 και πλέον διεξάγεται σε πάνω από 110 χώρες σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που γιορτάζεται την 21η Ιουνίου ταυτόχρονα σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, από την Ιρλανδία έως το Καζακστάν και τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο. Η Αθήνα θα δώσει και αυτή δυναμικό παρών, με πληθώρα εκδηλώσεων, τις οποίες στηρίζει επικοινωνιακά η ΕΡΤ ΑΕ. Στόχος να πλημμυρίσουν οι πλατείες με ανθρώπους και μουσικές. Σε συνεργασία με το Μ.Ε.Σ.Ο (το ελληνικό συντονιστικό γραφείο) και την Ευρωπαϊκή συντονιστική επιτροπή (A.D.C.E.P.) και τη στήριξη του Υπουργείου πολιτισμού, οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε οκτώ κεντρικά σημεία της Αθήνας, αλλά και σε πολλούς άλλους χώρους, με την συμμετοχή ερασιτεχνών και επαγγελματιών μουσικών.

    Το πρόγραμμα

    Από τα στενάκια του εμπορικού τριγώνου έως την Πνύκα, από τον Εθνικό Κήπο έως το Πεδίον του Αρεως, καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, σε οργανωμένες εξέδρες, αλλά και σε μικρότερες παραγωγές με ερασιτεχνικά σχήματα ή ακόμη και μετακινούμενα πάνω σε φορτηγά!, περισσότερες από 100 εκδηλώσεις (συναυλίες, παρελάσεις, εκθέσεις), που θα συνδυάζουν όλα τα μουσικά γούστα, θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί και θα κορυφωθούν το βράδυ.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

    Καλλιμάρμαρο Στάδιο (Jazz/Funk/Electro)

    18.00 Νέοι καλλιτέχνες

    21.00 Αμμος, Xaxakes, Κωνσταντίνος Β, Μιχάλης Δ, Μίκρο, Μανώλης Φάμελος, Raining Pleasure

    Πλ. Συντάγματος (Ελληνική Έντεχνη)

    17.00 Νέοι καλλιτέχνες

    20.00 Λουκιανός Κηλαηδόνης, Etsi De, Φοίβος Δεληβοριάς, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Παπάζογλου, Δήμητρα Γαλάνη

    Πεδίον Αρεως (Rock, Hip Hop, Dance)

    11.00 Νέοι καλλιτέχνες

    18.00 Clandestinos, Ανοιχτη Θάλασσα, Τζίμης Πανούσης, Υπόγεια Ρεύματα, Ημισκούμπρια, Going Through, De Traces, Astrid (UK)

    Ζάππειο (Μουσικές του κόσμου)

    12.00 Νέοι καλλιτέχνες

    18.00 Sigmatropic, Μιχάλης Νικολούδης, Βασίλης Ρακόπουλος, Πετρολουκας Χαλκιάς, Κρίστι Στασινοπούλου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Νανα Σιμόπουλος, Maharajah Flamenca (Ινδία), Axiom of Choice (Ιράν)

    Πλ. Κοτζιά (Ελληνική παραδοσιακή-Λαϊκή σκηνή)

    12.00 Νέοι καλλιτέχνες

    17.00 Δημοτική Αθηναϊκή Μαντολινάτα, Estundiatina Βόλου, Δόμνα Σαμίου, Μαριώ, Παλαικά Σεφέρια, Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Χαρ. Γαργανουράκης

    Δ. Αρεοπαγίτου-Πνύκα (Ορχηστική-Ελληνική μουσική)

    12.00 Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα, Συμφωνικά Σύνολα ΕΡΤ, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας

    21.00 Μείζονες Απουσίες, Θοδ. Οικονόμου, Χρήστος Θηβαίος, Emilia Ottaviano, Λουδοβίκος των Ανωγείων

    [16] Σε ύφεση παγκοσμίως η άτυπη πνευμονία

    17/6/2003 12:22:00 μμ

    Κανένα νέο κρούσμα της ασθένειας του Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου δεν καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην Ταϊβάν. Οι υγειονομικές Αρχές τόνισαν πως ο απολογισμός των κρουσμάτων της νόσου της άτυπης πνευμονίας παραμένει στα 697, εκ των οποίων τα 83 ήταν θανατηφόρα. Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ήρε την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει για την Ταϊβάν εξαιτίας της νόσου. Η ΠΟΥ σημείωσε ότι συνεχίζουν να μειώνονται τα νέα αλλά και τα υπάρχοντα κρούσματα του ιού SARS παγκοσμίως, ωστόσο προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης παγκοσμίως, για να αντιμετωπίσουν με κάθε νέο κρούσμα. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Κίνα, όπου κανένα νέο κρούσμα και κανένας νέος θάνατος δεν καταγράφηκε για πέμπτο συνεχές 24ωρο. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Πεκίνο, που είναι η μόνη περιοχή για την οποία συνεχίζει να ισχύει η ταξιδιωτική οδηγία της ΠΟΥ. Κανένα νέο κρούσμα ή θάνατος δεν καταγράφηκε για έκτο συνεχές 24ωρο και στο Χονγκ Κονγκ. Την ίδια ώρα, σε πτώση βρίσκεται και ο ρυθμός καταγραφής κρουσμάτων SARS και στον Καναδά.

    Καναδάς: Συνέδριο για την αναθέρμανση των επενδύσεων

    Νέα 48 κρούσματα της νόσου, καταμετρήθηκαν τη Δευτέρα στον Καναδά, έξι λιγότερα από τον αντίστοιχο απολογισμό που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσαν οι ιατρικές αρχές του Οντάριο, της μόνης επαρχίας που μαστίζεται ακόμη από την ασθένεια.

    Οι 33 νεκροί στη χώρα από το SARS έχουν καταγραφεί όλοι στο Τορόντο, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας και επίκεντρο της ασθένειας στον Καναδά, τη μόνη μη Ασιατική χώρα που επλήγη από τη νόσο.

    Παράλληλα, το Οντάριο ανακοίνωσε την εκταμίευση περίπου 5 εκατ. καναδικών δολαρίων (3.7 εκατ. δολάρια) για ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναθέρμανση των επενδύσεων, οι οποίες έχουν σημειώσει κάθετη πτώση μετά την εμφάνιση του SARS στην επαρχία τον περασμένο Μάρτιο.

    Η διοργάνωση του συνεδρίου αυτού αποτελεί τμήμα γενικότερου σχεδίου ύψους 128 εκατ. καναδικών δολαρίων (95 εκατ. δολαρίων) για τη βελτίωση της οικονομίας και του τουρισμού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 June 2003 - 9:31:08 UTC