Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκρός βρέθηκε ο εξαφανισμένος εύελπις
  • [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Βάρκιζα
  • [03] Βρετανία: Μίνι ανασχηματισμός από τον Τόνι Μπλερ
  • [04] Φραστική επίθεση Ράμσφελντ κατά του Βελγίου
  • [05] Ερευνα ΧΑΑ για τις μετοχές ΕΛΠΕ και Petrola
  • [06] Σύσκεψη για τις μεταγραφές στον ΠΑΟ
  • [07] ΠΑΟΚ: Δεν εδώσε τις μετοχές ο Μπατατούδης
  • [08] Έφυγε ο Γκρέγκορι Πεκ
  • [09] Εφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Μαρία Αναγνωστοπούλου

    [01] Νεκρός βρέθηκε ο εξαφανισμένος εύελπις

    12/6/2003 10:43:00 μμ

    Νεκρός βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, πυροβολημένος στο κεφάλι με το όπλο του στο χέρι και το δάχτυλο στη σκανδάλη, ο πρωτοετής εύελπις Θωμάς Σαμολαδάς, από την Κατερίνη, που στις 21 Μαΐου είχε εξαφανιστεί από τη Σχολή Ευελπίδων. Ο εύελπις βρέθηκε στην περιοχή Κίτσι Κορωπίου σε σημείο που οδήγησε τους αστυνομικούς Αλβανός, στα χέρια του οποίου βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο του άτυχου νεαρού. Οι αστυνομικές Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

    [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Βάρκιζα

    12/6/2003 7:52:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από της 7.20 το απόγευμα της Πέμπτης πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή κοντά στο μεγάλο Λούνα Παρκ της Βάρκιζας, περιοχή με ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές ,ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει 9 οχήματα της Πυροσβεστικής με 27 άνδρες. Επίσης, στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [03] Βρετανία: Μίνι ανασχηματισμός από τον Τόνι Μπλερ

    12/6/2003 9:56:00 μμ

    Σε μικρές αλλαγές της κυβέρνησής του, προχώρησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αφήνοντας, ωστόσο, ανέπαφους τους σημαντικούς υπουργούς του, όπως Οικονομικών, Εξωτερικών και Εσωτερικών. Η σημαντικότερη αλλαγή ήταν η αποχώρηση του υπουργού Δικαιοσύνης λόρδου Ντέρι Ιρβιν, ο οποίος εθεωρείτο μάλιστα ένας από τους προσκείμενους στον πρωθυπουργό. Οι φήμες για αντικατάσταση του υπουργού Αμυνας, Τζεφ Χουν, αλλά και για τη δημιουργία υπουργείου Ευρώπης στην κυβέρνησή του, αποδείχτηκαν τελικώς αναληθείς.

    Αλλαγές έγιναν στο υπουργείο Υγείας, με νέο υπουργό τον Τζον Ρέιντ, ενώ δημιουργήθηκε ένα νέο υπουργείο Συνταγματικών Υποθέσεων, στο οποίο θα υπάγονται τα πρώην υπουργεία Ουαλίας, Σκοτίας καθώς και αρμοδιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Επικεφαλής του νέου αυτού υπουργείου θα είναι ο λόρδος Τσάρλς Φάλκονερ, ο οποίος δεν θα συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης ούτε και θα προεδρεύει στη Βουλή των Λόρδων.

    Από την κυβέρνηση αποχώρησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέρι Ιρβιν, καθώς και η υπουργός αρμόδια για θέματα της Σκοτίας, Ελεν Λίντελ.

    [04] Φραστική επίθεση Ράμσφελντ κατά του Βελγίου

    12/6/2003 8:10:00 μμ

    Έντονη φραστική επίθεση κατά της βελγικής κυβέρνησης εξαπέλυσε την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξαιτίας των πολλών προσφυγών τελευταία ενώπιον βελγικών δικαστηρίων με κατηγορούμενους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο κ. Ράμσφελντ χαρακτήρισε ως "ανοησίες" όλες αυτές τις προσφυγές, ενώ σε «αντίποινα, ανήγγειλε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δαπανήσει λιγότερα κονδύλια, προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα έδρα του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο.

    ''Μέχρι να βεβαιωθούμε ότι το Βέλγιο είναι φιλόξενη χώρα, θα δεσμεύουμε κονδύλια για την κατασκευή του νέου στρατηγείου του ΝΑΤΟ'', ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αμερικανού υπουργού.

    Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις προσφυγές κατά Αμερικανών αξιωματούχων ενώπιον βελγικών δικαστηρίων, όπως επιτρέπεται από την βελγική νομοθεσία, μία αφορά τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, που ηγήθηκε του αμερικανοβρετανικού συνασπισμού στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    [05] Ερευνα ΧΑΑ για τις μετοχές ΕΛΠΕ και Petrola

    12/6/2003 7:51:00 μμ

    Tη διερεύνηση της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς των μετοχών των ΕΛΠΕ και Petrola πριν την δημοσιοποίηση της συμφωνίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, μιλώντας στο 2o συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών της KPMG. Η δήλωση αυτή έγινε μετά από υπόνοιες που άφησε στην ομιλία του, στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του ομίλου Marfin κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι, πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι μετοχές των δύο εταιριών είχαν περίεργη συμπεριφορά στη Σοφοκλέους.

    Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank κ. Ν. Καραμούζης, αλλά και ο υποδιοικητής της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκης, οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο, διαβεβαίωσαν ότι τα τραπεζικά τους ιδρύματα δεν συμμετείχαν σε τέτοιους είδους συναλλαγές και δεν επωφελήθηκαν από τη συγχώνευση.

    Ο πρόεδρος κ. Π. Αλεξάκης αναφέρθηκε επίσης και στις μέχρι τώρα ενέργειες που έχει κάνει η διοίκηση του Χ.Α.Α. για την αναβάθμισή του, ενώ κάλεσε όλους τους φορείς της χρηματιστηριακής αγοράς να συνεργαστούν ώστε η Σοφοκλέους να βγει από την ταλαιπωρία των τελευταίων χρόνων.

    Τέλος, ο κ. Αλεξάκης επεσήμανε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επενδύουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ακολουθώντας τις συμβουλές των επαγγελματιών της αγοράς.

    [06] Σύσκεψη για τις μεταγραφές στον ΠΑΟ

    12/6/2003 9:32:00 μμ

    Κάτι σαν... επίσημη έναρξη της μεταγραφικής περιόδου για τον Παναθηναϊκό ήταν η σημερινή σύσκεψη στην Παιανία μεταξύ του Ιτζάκ Σούμ, του συνεργάτη του Λούη Χριστοδούλου και του Βέλιμιρ Ζάετς. Στην σύσκεψη δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο νέος πρόεδρος του "τριφυλλιού", Αργύρης Μήτσου καθώς ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε ιατρικό συνέδριο που διεξάγεται στην Αυστρία. Ο "λαγός" μετέφερε στους συνομιλητές του τις εντυπώσεις του από τον Μάρτιν Ζάγιατς, αλλά και τους Κρζίνοβεκ και Κοσόφσκι, τους οποίους παρακολούθησε στο χθεσινό ματς της Πολωνίας με τη Σουηδία για τα προκριματικά του EURO 2004.

    Βασικός στόχος των «πρασίνων παραμένει ο Ζάγιατς, που χθες χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει επίσημη πρόταση για την απόκτησή του.

    Επίσης, ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί και για την απόκτηση των Μάριτς και Ζουτάουτας, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη, δηλαδή κάποιος παίκτης το όνομα του οποίου δεν έχει ακουστεί ως τώρα.

    Στο μεταξύ, μεγάλη είναι η διαφορά που χωρίζει τις απαιτήσεις των "πρασίνων" από τα χρήματα που προσφέρει η Βέρντερ για την απόκτηση του Γιούρκα Σεϊταρίδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των Γερμανών αγγίζει το 1.5 εκ. ευρώ, όμως η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει σε αυτό το οικονομικό επίπεδο. Ετσι, όλα δείχνουν ότι η περίπτωση αποχώρησης του 22χρονου αμυντικού από την Παιανία δεν πρόκειται να προχωρήσει καθώς ο πρόεδρος της Βέρντερ έχει δηλώσει ότι η ομάδα του δεν μπορεί να διαθέσει αυτή τη στιγμή υψηλά ποσά για μεταγραφές.

    [07] ΠΑΟΚ: Δεν εδώσε τις μετοχές ο Μπατατούδης

    12/6/2003 10:53:00 μμ

    Ακαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση στην Αθήνα των κ. Σεργιαννίδη και Κατέρογλου με τον Γιώργο Μπατατούδη. Οι δύο πρώτοι ζήτησαν από τον τελευταίο να παραχωρήσει το 51% των μετοχών του, χωρίς να έχει οικονομικές απολαβές από την κίνηση του αυτή, προοπτική που ο Γιώργος Μπατατούδης δεν θέλησε καν να τη συζητήσει. Αντίθετα, ζήτησε από τους δύο άνδρες το ποσό του 1 δις δρχ για να παραχωρήσει τις μετοχές του. Παράλληλα εξέφρασε τις σκέψεις τους, αναφορικά με το ευοίωνο μέλλον του ΠΑΟΚ, μέσα από τις παραχωρήσεις των Οκκά, Καφέ, Κουκιέλκα και Ουντέζε. Αμεση ήταν η αντίδραση μερίδας οπαδών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι προχώρησαν σε ολιγόλεπτη κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ, με βασικό αίτημα να συναντηθούν με την προσωρινή διοίκηση της ομάδας.

    Νωρίτερα, οι κ.κ. Σεργιαννίδης και Κατέρογλου, είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, κ. Παπαλάκη, ο οποίος τους κατέστησε με σαφήνεια τον κίνδυνο υποβιβασμού που απειλεί την ομάδα, στην περίπτωση που δεν βρεθεί η απαιτούμενη λύση στα διοικητικά της.

    Οι σημερινές εξελίξεις θα είναι το αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ αύριο.

    [08] Έφυγε ο Γκρέγκορι Πεκ

    12/6/2003 9:47:00 μμ

    Ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς του αμερικανικού κινηματογράφου, ο Γκρέγκορι Πεκ, πέθανε το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 87 ετών από φυσικά αίτια. Ο Πεκ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Λος Αντζελες, ενώ στο πλευρό του ήταν η δεύτερη σύζυγός του Βερόνικα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ηθοποιού στο αμερικανικό δορυφορικό δίκτυο CNN. Ο Γκρέγκορι Πεκ είχε τιμηθεί με Όσκαρ Α' αντρικού ρόλου το 1963, ενώ είχε προταθεί συνολικά 5 φορές. Πασίγνωστη είναι η ταινία του "Μόμπι Ντικ". Την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο την έκανε το 1944 με την ταινία "Ημέρες Δόξας". Ο διάσημος ηθοποιός, που τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί και δεν εμφανιζόταν, ήταν παντρεμένος δύο φορές και είχε πέντε παιδιά, ενώ δεν είχε απασχολήσει ποτέ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή τα τηλεοπτικά κανάλια. Με τη δεύτερη σύζυγό του, Βερενίκη μάλιστα ήταν παντρεμένος 48 χρόνια.

    [09] Εφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Μαρία Αναγνωστοπούλου

    12/6/2003 8:18:00 μμ

    Μια μεγάλη απώλεια για την αρχαιολογική επιστήμη αποτελεί ο θάνατος της αρχαιολόγου Μαρίας Αναγνωστοπούλου. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο της δήλωσε ότι η Μαρία Αναγνωστοπούλου με το δημοκρατικό της ήθος, την επιστημονική της συγκρότηση, την αγάπη της για την πολιτιστική κληρονομιά και την αφοσίωσή της στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων αφήνει πίσω της ένα πολύ πλούσιο έργο. Ένα έργο που αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εάν ληφθούν υπόψη οι αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε πολύ συχνά να αντιμετωπίσει λόγω των δημοκρατικών πεποιθήσεων και αγώνων της. ''Κορυφαίο βέβαια κεφάλαιο της δραστηριότητας της Μαρίας Αναγνωστοπούλου- είπε ο κ. Βενιζέλος- υπήρξε ο αγώνας για την προστασία, τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Μαρία Αναγνωστοπούλου ήταν η ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας, ο άνθρωπος που κινητοποίησε και ευαισθητοποίησε την κυπριακή, την ελλαδική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Κύπρου της οφείλουν πάρα πολλά. Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία θα τιμήσει την μνήμη της κατά τον πρέποντα τρόπο".

    Η ζωή και το έργο της

    Η Μαρία Αναγνωστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Ο πατέρας της Γιώργος Αναγνωστόπουλος- απόγονος του Ηπειρώτη ευεργέτη Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου- ήταν καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο παππούς της Γεώργιος Χατζιδάκης καθηγητής του Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τελείωσε το Δημοτικό στο Πειραματικό σχολείο και το Γυμνάσιο στο Αρσάκειο Ψυχικού (1942). Το 1941 πήρε μέρος στις πρώτες φοιτητικές διαδηλώσεις εναντίον των κατακτητών ενώ ως φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το 1950 πήρε το πτυχίο της από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Από το 1950 μέχρι το 1960 εργάστηκε στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και από το 1960 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ως έκτακτη υπάλληλος.

    Στη διάρκεια της δικτατορίας απολύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού όπου και ξαναπροσλήφθηκε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Έλαβε μέρος σε ανασκαφικές έρευνες στο προϊστορικό Νεκροταφείο στη Βούλα (1954), στη μεγάλη ανασκαφή νοτίως της Ακροπόλεως (1953-54) και στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας (1955-67). Εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (1952), Ακροπόλεως (1953-54), Ελευσίνας και στη Στοά Αττάλου (1976). Εργάστηκε επίσης στο Musse d΄Art et Histoire στη Γενεύη (1969), καθώς και στην Εκδοτική Αθηνών όπου είχε την επιμέλεια της έκδοσης της πεντάτομης Μυθολογίας (1972-77), στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό Britannica και στις εκδόσεις Μέλισσα.

    Από το 1978 έως το 1990 υπηρέτησε στη Γ΄ Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ήταν υπεύθυνη ως αρχαιολόγος μαζί με το Νικόλαο Λιανό για την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα του πλοίου του 17ου αιώνα "La Therese" βορειοδυτικά του λιμανιού του Ηρακλείου. Συνταξιοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ το 1990.

    Συγχρόνως με τις αρχαιολογικές της δραστηριότητες, η Μαρία Αναγνωστοπούλου είχε αναλάβει την κριτική εικαστικών τεχνών στη εφημερίδα "Ελευθερία" (1958-64). Ήταν μέλος της Α.Ι.C.A (Διεθνής Κριτικών Τέχνης) ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κρητών Επιστημόνων και του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελλήνων Επιστημόνων. Από το 1985 ήταν Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Για τη δραστηριότητά της αυτή βραβεύτηκε το 1995 από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ στις 25 Μαΐου 2003 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κηδεία της Μαρίας Αναγνωστοπούλου θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 16.00 από το Α΄ Νεκροταφείο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 June 2003 - 20:56:37 UTC