Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανονικά οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών
  • [02] Δικάζεται ο στραγγαλιστής 11χρονης στα Γιάννενα
  • [03] Ποινική δίωξη κατά ανακρίτριας για υποθέσεις του ΧΑΑ
  • [04] Πρωτόπαπας: Το Κυπριακό, κλειδί για την πορεία της Τουρκίας
  • [05] Εργατικό δυστύχημα στην Αττική οδό
  • [06] Θετική η πορεία των ελληνοτουρκικών επαφών
  • [07] Αλλάζει ο τρόπος ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας
  • [08] Εφαρμογή του ελληνικού δικαίου για έκδοση πολίτη στις ΗΠΑ
  • [09] Κατάσχεση πλαστών ευρώ στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Συνεδρίαση της Ομάδας Δουβλίνου στην Αθήνα
  • [11] Επίτιμος διδάκτορας του Παν/μίου Πάτρας ο Α. Κακλαμάνης
  • [12] Πρώτες ενδείξεις συναίνεσης στη Συνέλευση
  • [13] Συνέδριο για Δημόσια Διοίκηση στη Ρόδο
  • [14] Έτοιμο το κείμενο συμφωνίας έκδοσης Ε.Ε-ΗΠΑ
  • [15] Κριτική η Αγκυρα απέναντι στο πακέτο της Ε.Ε για Τουρκοκυπρίους
  • [16] Σημαντικές αποφάσεις από το Συμβούλιο Μεταφορών
  • [17] Αυστηρούς ελέγχους στα καπνιστά ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [18] Κατάθεση Γάλλου καθηγητή για τον Ψαραδέλλη
  • [19] Έκθεση της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [20] Ινδία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον καύσωνα
  • [21] Διακόπτει η Χαμάς τις συνομιλίες με τον Αμπάς
  • [22] Ζιμπάμπουε: Συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
  • [23] Ρωσία: Δολοφονήθηκε επικεφαλής κρατικής βιομηχανία όπλων
  • [24] Αυξάνονται συνεχώς τα θύματα του καύσωνα στην Ινδία
  • [25] Σύλληψη Γερμανού στο Παρίσι για τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [26] Συμπόσιο τουρκικής καταγωγής βουλευτών από τα Βαλκάνια
  • [27] Ο Χ. Μπλιξ κατηγορεί ΗΠΑ-Βρετανία για παραπληροφόρηση
  • [28] Επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ
  • [29] Επερώτηση της ΝΔ για την οικονομία
  • [30] Ολα για όλα η Εθνική στην Ισπανία
  • [31] Στις 8 Ιουλίου αρχίζει η προετοιμασία του ΠΑΟ
  • [32] Στον Πανιώνιο ο Τζιωρτζόπουλος
  • [33] Συμφωνία Αρη με ξένους επενδυτές
  • [34] ΕΡΤ: ''Ενισχύουμε τη ΝΕΤ και αλλάζουμε την ΕΤ1''
  • [35] ''Πλόες'': ''Μνήμες και Πραγματικότητα''
  • [36] Σωτήριος εμβολιασμός κατά ιλαράς σε παιδιά της Αιθιοπίας
  • [37] SARS: Νέοι θάνατοι σε Χονγκ Κονγκ - Πεκίνο
  • [38] Προσοχή: Bugbear.Β... reloaded
  • [39] Διεθνές συνέδριο οίνου στη Σαντορίνη
  • [40] Βρετανία: Η πιο γοητευτική γιαγιά η Τζάκι Ανταμς

    [01] Κανονικά οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών

    6/6/2003 3:58:00 μμ

    Κανονικά θα γίνουν οι προσλήψεις των 10.195 εκπαιδευτικών που πέτυχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2002, ύστερα από απόφαση του οργάνου. Η εμπλοκή δημιουργήθηκε επειδή δεν εκτελέστηκε προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του οργάνου για αναβαθμολόγηση των γραπτών των 60.000 υποψηφίων. Σε ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, που αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα τονίζεται πως η ολομέλεια του ΑΣΕΠ απέρριψε ένσταση υποψηφίου ο οποίος διαμαρτυρόταν για την αρνητική βαθμολόγηση των εσφαλμένων απαντήσεων στις ερωτήσεις πολλαπλών. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως η βαθμολόγηση των γραπτών στις εξετάσεις που διενεργεί το ΑΣΕΠ λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο τις σωστές απαντήσεις αλλά και τις λανθασμένες, κόβοντας σε αυτή την περίπτωση βαθμό.

    [02] Δικάζεται ο στραγγαλιστής 11χρονης στα Γιάννενα

    6/6/2003 7:16:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε την Παρασκευή στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Πρέβεζας, η δίκη του 36χρονου Χρήστου Κολοβού, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της μόλις 11 χρόνων Μαρίας Διδασκάλου στις 14 Μαΐου 2002, σε συνοικία των Ιωαννίνων. Τόσο εντός, όσο και εκτός των δικαστηρίων, η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα, για να αποφευχθούν επεισόδια από τους συγγενείς του παιδιού σε βάρος του κατηγορουμένου.

    Αμετανόητος δολοφόνος, λέει ο πατέρας του θύματος

    Ο Κολοβός, με ένα σχοινί είχε στραγγαλίσει το κοριτσάκι και μετά το έκρυψε κάτω από πλάκες πολυουρεθάνης, μέσα στο κατάστημα σιδερικών που διατηρούσε στην ίδια γειτονιά με το σπίτι του θύματός του. Στη συνέχεια, σχεδίαζε το ίδιο βράδυ να μεταφέρει τη σορό σε ένα κτήμα του και να τη θάψει για να χαθούν τα ίχνη.

    ''Το είχα κάνει τάμα...'', ήταν η αφοπλιστική απάντηση του Κολοβού, όταν τον ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου γιατί σκότωσε το παιδί, χωρίς να δώσει καμιά άλλη εξήγηση.

    Ο πατέρας της 11χρονης, Αναστάσιος Διδασκάλου, χαρακτήρισε αμετανόητο δολοφόνο τον Κολοβό, που ούτε ένα συγγνώμη δεν ζήτησε για την πράξη του, ενώ επεσήμανε ότι ''τα έχει τετρακόσια'' ως προς τα λογικά του, κάτι που απέδειξαν και όλες οι ψυχιατρικές εξετάσεις που έγιναν και κανένα στοιχείο δεν συνηγορεί για ψυχολογικά του προβλήματα.

    Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του παιδιού Ευαγγελία Διδασκάλου η οποία επισήμανε ότι έψαχναν το παιδί ακόμη και στο κατάστημα του Κολοβού και αυτός της είχε πει ότι την είδε να φεύγει με ένα άλλο παιδί, για να την βρουν αργότερα οι αστυνομικοί που κλήθηκαν, κρυμμένη κάτω από τα μονωτικά.

    Η δίκη συνεχίστηκε με καταθέσεις μαρτύρων και διακόπηκε στις 4 το απόγευμα, για να συνεχιστεί στις 9 το πρωί του Σαββάτου.

    [03] Ποινική δίωξη κατά ανακρίτριας για υποθέσεις του ΧΑΑ

    6/6/2003 5:43:00 μμ

    Ποινική δίωξη εις βάρος της ανακρίτριας, που είχε χειριστεί την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, ζητά να ασκηθεί στο πόρισμά του ο Εισαγγελέας εφετών Γιώργος Κολιοκώστας. Ο εισαγγελέας, ο οποίος ολοκλήρωσε την έρευνα του, ζητά να διωχθεί η κ. Μπουρμπούλια για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και παράβαση καθήκοντος, ενώ εισηγείται να διερευνηθεί περαιτέρω από τακτική ανάκριση, αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης και της δωροληψίας. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δικαστικός είχε αιφνιδιαστικά παραιτηθεί από την υπόθεση στις αρχές του 2002, επικαλούμενη λόγους υγείας. Λίγο αργότερα ήρθαν στη δημοσιότητα οι προσωπικές της σχέσεις με συνήγορο υπεράσπισης ατόμου, που εμπλεκόταν στην υπόθεση.

    Αρνήθηκε ότι η επίμαχη σχέση επηρέασε τους χειρισμού της στις υποθέσεις

    Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Πέτρο Βέρροιο, ο οποίος θα το παραδώσει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου αυτό να αποφανθεί αν η δικογραφία θα απασταλεί στην Εισαγγελία της Θήβας ή της Χαλκίδας, καθώς σύμφωνα με το νόμο, η δίωξη σε βάρος δικαστικού λειτουργού πρέπει να ασκείται από άλλη και όχι από την Εισαγγελία που υπηρετεί.

    Η Πρωτοδίκης και πρώην 19η τακτική ανακρίτρια Αθηνών κ. Μπουρμπούλια είχε κληθεί πριν από πέντε ημέρες και από τον αρεοπαγίτη και επιθεωρητή του Πρωτοδικείου Αθηνών Χαρ. Γεωργακόπουλο να δώσει εξηγήσεις, για τους χειρισμούς της κατά το έτος 1999, σε 23 υποθέσεις μετοχών "φούσκες", που συγκλόνισαν την εποχή εκείνη το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων τέθηκε στο αρχείο.

    Οι εξηγήσεις επικεντρώθηκαν στις σχέσεις της Πρωτοδίκου με δικηγόρο της Θεσσαλονίκης -ο οποίος είχε πελάτες βασικούς μετόχους μίας από τις 23 εμπλεκόμενες εταιρίες στην υπόθεση των μετοχών "φούσκες"- καθώς και στα ταξίδια που πραγματοποίησαν μαζί στο εξωτερικό, όπως και στην αγορά υπερπολυτελούς κατοικίας.

    Η κ. Μπουρμπούλια, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχθηκε ότι είχε εμπλακεί συναισθηματικά με τον δικηγόρο και χαρακτήρισε "σφάλμα της" την εν λόγω σχέση, καθώς και ότι είναι έτοιμη "να πληρώσει" το τίμημα. Η Πρωτοδίκης αρνήθηκε, όμως, ότι η επίμαχη σχέση της επηρέασε τις υποθέσεις που χειριζόταν την εποχή εκείνη (μετοχές "φούσκες").

    Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρωτοδίκης δεν παρέσχε πειστικές απαντήσεις για το λόγο που δεν δήλωσε κώλυμα και δεν ζήτησε την εξαίρεσή της από την επίμαχη υπόθεση. Οι ερωτήσεις του αρεοπαγίτη στράφηκαν παράλληλα και στην οικονομική προέκταση της υπόθεσης.

    Συγκεκριμένα, ο αρεοπαγίτης υπέβαλε ερωτήσεις σχετικά με την περιουσιακή κατάστασή της και ειδικά για την αγορά πολυτελούς κατοικίας στην Εκάλη Αττικής, η αντικειμενική αξία της οποίας είναι 498.899 Ευρώ (170 εκατομμύρια δραχμές). Η κ. Μπουρμπούλια φέρεται να απάντησε ότι για την αγορά του ακινήτου στην Εκάλη, πούλησε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Λιβαδειά και έλαβε δάνειο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πατέρας της Πρωτοδίκου ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε από την Πρωτοδίκη να προσκομίσει τα σχετικά συμβόλαια, τα οποία η κ. Μπουρμπούλια θα τα παραδώσει μέσα στις επόμενες μέρες.

    [04] Πρωτόπαπας: Το Κυπριακό, κλειδί για την πορεία της Τουρκίας

    6/6/2003 2:27:00 μμ

    Την ''δική του σημαντική αξία'' είχε το ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη, η Ευρωβουλή για την Τουρκία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας την αναφορά του ψηφίσματος πως η ευρωτουρκική πορεία συναρτάται με τη λύση του Κυπριακού. ''Η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία εξάλλου την οδηγεί σε αδιέξοδο", παρατήρησε επίσης ο κ. Πρωτόπαπας.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετική με την πιθανότητα πρόκλησης επεισοδίων από την Τουρκία στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως κατά τη γνώμη του ''δεν θα τολμήσει κανείς να κάνει κάτι τέτοιο. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα'', σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας και τόνισε πως δεν πρέπει να μετατοπίζεται η συζήτηση εκεί που θέλει η Τουρκία.

    [05] Εργατικό δυστύχημα στην Αττική οδό

    6/6/2003 6:03:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε 33χρονος εργάτης, που ενώ εργαζόταν στα έργα της Αττικής οδού στον Ασπρόπυργο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπαθε ηλεκτροπληξία. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Ζερβουδάκη, που μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο από συναδέλφους του αλλά εκεί δυστυχώς οι γιατροί διαπίστωσαν απλά το θάνατό του.

    [06] Θετική η πορεία των ελληνοτουρκικών επαφών

    6/6/2003 4:13:00 μμ

    Βήματα προόδου σημειώνονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, όσον αφορά στην 11η "διερευνητική" συνάντηση τουρκικής και ελληνικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της εβδομάδος στην Αγκυρα. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ουγούρ Ζιγιάλ, ενώ την χώρα μας εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αναστάσιος Σκοπελίτης. Μετά την τρίωρη περίπου συνάντηση, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στον τουρκικό Τύπο ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει τη συνολική επίλυση ζητημάτων, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος του Αιγαίου, τα νησιά των οποίων η κυριότητα είναι ασαφής και τα χωρικά ύδατα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα επιμένει ότι το μοναδικό ζήτημα στο Αιγαίο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και επιδιώκει την επίλυσή του στο Διεθνές Δικαστήριο. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιούλιο στην Αθήνα.

    [07] Αλλάζει ο τρόπος ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας

    6/6/2003 3:11:00 μμ

    Φανερή θα είναι στο εξής η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των βουλευτών, όπως αποφασίστηκε από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, ομόφωνα, με εξαίρεση την επιφύλαξη του ΚΚΕ. Η Επιτροπή έκανε δεκτή την πρόταση του Απόστολου Κακλαμάνη για αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας των αιτήσεων άρσης ασυλίας των βουλευτών, ώστε να μην δημιουργείται η αντίληψη ότι αθωώνονται με βάση την κακώς εννούμενη συναδελφική αλληλεγγύη.

    [08] Εφαρμογή του ελληνικού δικαίου για έκδοση πολίτη στις ΗΠΑ

    6/6/2003 2:59:00 μμ

    Διευκρινίσεις για τη συμφωνία δικαστικής συνδρομής που συνυπέγραψαν πρόσφατα ΕΕ και ΗΠΑ, έδωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ξεκαθαρίζοντας ότι αποκλείεται κάθε έκδοση Έλληνα πολίτη, συμπεριλαμβανόμενων και των μελών της ''17Ν'', καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να δημιουργεί ένα διεθνές πλαίσιο αλλά αφήνει περιθώρια εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας, με βάση τις διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Παρατηρώντας εξάλλου ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται μια σειρά δικαιωμάτων, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα τόνισε πως απαγορεύεται η έκδοση πολιτών τρίτων χωρών αν η χώρα πρέλευσής τους προβλέπει θανατική ποινή.

    Ο κ. Πρωτόπαπας παραπέμποντας στις σχετικές διευκρινήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλλιπου Πετσάλνικου για να εκδοθεί πολίτης τρίτης χώρας θα πρέπει να έχει διαπράξει αδίκημα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και με την προϋπόθεση να ήταν αξιόποινη η πράξη για την οποία εγκαλείται.

    "Αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, θα είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να αρνηθούμε αν η καταδίκη για το αδίκημα είναι η θανατική ποινή'', τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε επίσης ότι η συμφωνία δεν έχει αναδρομική ισχύ ενώ συμπερασματικά παρατήρησε πως 'η ΕΕ προχωρά στη διαμόρφωση ενός δικού της πλαισίου δικαίου, χωρίς να αποκλείονται όμως οι επιμέρους νομοθεσίες.

    [09] Κατάσχεση πλαστών ευρώ στη Θεσσαλονίκη

    6/6/2003 12:10:00 μμ

    Νέα παρτίδα με 280 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ βρήκαν και κατάσχεσαν άνδρες του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων της διεύθυνσης ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Τα πλαστά χαρτονομίσματα κατείχε και σκόπευε να διακινήσει στην αγορά, σύμφωνα με την αστυνομία, Αλβανός υπήκοος, ο οποίος συνελήφθη στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Όπως ανακοινώθηκε, οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι κάποιος Αλβανός υπήκοος φέρνει στην Ελλάδα και διακινεί πλαστά χαρτονομίσματα. Ύστερα από έρευνες εντόπισαν τον 29χρονο Ρ.S. (τα στοιχεία του δεν δόθηκαν από την αστυνομία), στο σπίτι του στο Πολύχρονο Χαλκιδικής, όπου βρέθηκαν και τα 280 παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, των 50 ευρώ το καθένα. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο αλλοδαπός ανακρινόμενος ισχυρίστηκε ότι τα χαρτονομίσματα προέρχονται από τη Βουλγαρία και ότι ομοεθνής του στα Τίρανα του τα έδωσε για να τα φέρει στην Ελλάδα και να τα διακινήσει.

    [10] Συνεδρίαση της Ομάδας Δουβλίνου στην Αθήνα

    6/6/2003 11:39:00 πμ

    Η Βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου θα συμμετάσχει, υπό την ιδιότητά της ως Προεδρεύουσα της Περιφερειακής Ομάδας Δουβλίνου στον τομέα "Βαλκάνια -Εγγύς και Μέση Ανατολή", στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ομάδας Δουβλίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Ιουνίου 2003 στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου. Η συνεδρίαση των Αθηνών θα είναι αφιερωμένη στην εξέταση της κατάστασης στα Βαλκάνια, με εκτενέστατες παρουσιάσεις από την κ. Γιαννάκου, καθώς και με συμπληρωματικές αναφορές από το UNDCP και από την Europol.

    Επίσης, ενόψει της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, θα εξεταστεί η προσπάθεια να διεξαχθούν Αγώνες στη λογική του αρχαίου ελληνικού πνεύματος της ευγενούς άμιλλας και μακράν της λογικής της χρήσης ουσιών.

    Η Ομάδα Δουβλίνου είναι ένας άτυπος παγκόσμιος μηχανισμός για τα ναρκωτικά που ιδρύθηκε το 1990. Συνεδριάζει δυο φορές σε ετήσια βάση και εξετάζει την παγκόσμια κατάσταση στο θέμα παραγωγής, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών, υποβάλλοντας σχετικές εκθέσεις. Η δομή της περιλαμβάνει την Κεντρική Ομάδα και Περιφερειακές Ομάδες.

    Η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στην Περιφερειακή Ομάδα "Βαλκάνια- Εγγύς και Μέση Ανατολή".

    [11] Επίτιμος διδάκτορας του Παν/μίου Πάτρας ο Α. Κακλαμάνης

    6/6/2003 1:24:00 μμ

    Επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών αναγορεύτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης από το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών ο κ. Κακλαμάνης φόρεσε την ακαδημαϊκή τήβεννο και του επιδόθηκε το μετάλλιο του Πανεπιστημίου.

    [12] Πρώτες ενδείξεις συναίνεσης στη Συνέλευση

    6/6/2003 4:30:00 μμ

    Η "βάση μιας συναίνεσης" προέκυψε στους κόλπους της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης σχετικά με τη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ε.Ε, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Έπειτα από μια σειρά συνομιλιών με τις διάφορες συνιστώσες της Συνέλευσης, ο Ζισκάρ ντ' Εστέν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως υπάρχει "μία μόνο πρόταση αναφορικά με την οργάνωση των μελλοντικών θεσμών της ΕΕ", η οποία ''έχει σημαντική υποστήριξη στους κόλπους της Συνέλευσης". "Μπορεί κανείς να σκεφτεί πως θα αποτελέσει τη βάση για μια τελική συναίνεση", πρόσθεσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το "ευρωπαϊκό συναινετικό πνεύμα", που εμφανίσθηκε σύμφωνα με τον ίδιο αυτές τις τελευταίες ώρες για να ξεπεραστούν τα σημεία τριβής. Η Συνέλευση πρόκειται να καταθέσει το τελικό σχέδιο ευρωπαϊκού συντάγματος, που θα εκπονήσει, στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Ιουνίου.

    Μέσω συμβιβασμών το τελικό προσχέδιο

    Το προεδρείο, που διευθύνει τις εργασίες της Συνέλευσης κατέληξε σε ένα συμβιβαστικό κείμενο αργά χθες το βράδυ, στο οποίο πάντως δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης. Το κείμενο αυτό, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μιας θέσης προέδρου της Ε.Ε, που θα βάλει τέλος στη σημερινή εξάμηνη προεδρία. Θα είναι μια "σημαντική θέση", που θα επιτρέψει "να καθοδηγηθεί το έργο και να εξασφαλισθεί η συνέχεια του ισχυρότερου οργάνου λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών", εξήγησε ο Ζισκάρ.

    Προβλέπει εξάλλου την τροποποίηση των κανόνων ψηφοφορίας με ενισχυμένη πλειοψηφία για τις αποφάσεις, που λαμβάνονται σε συμβούλια υπουργών. Για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Ισπανίας, η οποία έβλεπε να μειώνεται η εξουσία της να μπλοκάρει αποφάσεις, το σύστημα αυτό θα τεθεί σε ισχύ το 2009 και θα υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί το παλαιό για τρία επιπλέον χρόνια.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιοριστεί από το 2009 σε 15 μονίμους επιτρόπους και 15 αναπληρωτές επιτρόπους εκ περιτροπής μεταξύ των κρατών μελών. Ο πρόεδρός της θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν προτάσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης.

    Οι κύριες αντιρρήσεις στις αλλαγές ήρθαν από εκπροσώπους κυβερνήσεων στους κόλπους της Συνέλευσης, καθώς 18 από τους 27 ζήτησαν τη διατήρηση του θεσμικού συστήματος, που προέκυψε από τη συνθήκη της Νίκαιας, το οποίο πάντως έχει δεχτεί δριμύτατες επικρίσεις. Αφού συναντήθηκε μαζί τους σήμερα το πρωί, ο Ζισκάρ ντ' Εστέν έκανε λόγο για μια "θετική εξέλιξη" από την πλευρά τους, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως όλες οι αντιρρήσεις ήρθησαν. Προειδοποίησε όμως ότι η "συναίνεση" θα διαπιστωθεί στους κόλπους της Συνέλευσης σε σχέση με το σύνολο των 105 μελών της.

    Οι κυβερνήσεις θα έχουν πάντως την τελευταία λέξη κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής, η οποία θα κληθεί να αποφανθεί οριστικά για το σχέδιο συντάγματος, που ετοιμάζει η Συνέλευση.

    [13] Συνέδριο για Δημόσια Διοίκηση στη Ρόδο

    6/6/2003 7:22:00 μμ

    Η βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στη Λα Ριόχα της Ισπανίας, συνεχίστηκε με το Ατυπο Συμβούλιο στη Ρόδο και αναμένεται να ολοκληρωθεί υπό την ιταλική προεδρία, επεσήμανε ο Επίτροπος για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, Νιλ Κίνοκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, στο τέλος του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, αρμόδιων για τη Δημόσια Διοίκηση, που διεξήχθη σήμερα Παρασκευή στη Ρόδο. Θέματα καλής νομοθέτησης, ανθρώπινων πόρων, καινοτομιών στη Δημόσια Διοίκηση και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, περιελήφθησαν μεταξύ άλλων στην ατζέντα του Ατυπου Συμβουλίου.

    Ευρωπαϊκό δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης

    Ο κ. Κίνοκ αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο, όπως στην προσπάθεια για καλύτερο νομοθετικό έργο, ώστε να γίνει πιο κατανοητό και πιο απλουστευμένο για τον πολίτη, στις πρακτικές απασχόλησης, στην αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών καθώς και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως υπήρξε ομόθυμη αναγνώριση και από τις 25 αντιπροσωπείες των χωρών που έλαβαν μέρος στο Συμβούλιο, της σημαντικής προσπάθειας της ελληνικής προεδρίας σ' αυτόν τον τομέα.

    Συνοψίζοντας τα σημεία του Ατυπου Συμβουλίου ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως υπάρχει ταύτιση απόψεων για το μέλλον ενός ευρωπαϊκού δικτύου Δημόσιας Διοίκησης και πως ενισχύεται η συνεργασία σε επίπεδο επιμόρφωσης μεταξύ γειτονικών χωρών, αυτών που ανήκουν ήδη στην ΕΕ, των υπό ένταξη και εκείνων που θα ενταχθούν στο μέλλον όπως είναι χώρες των Βαλκανίων. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η δημιουργία παραρτήματος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στη Θεσσαλονίκη, για την κατάρτιση στελεχών Δ.Δ. από της υπό ένταξη βαλκανικές χώρες.

    Ένα ακόμη σημαντικό σημείο των συζητήσεων είναι αυτό που αφορά το θέμα της καλύτερης νομοθέτησης. Κρίθηκε αναγκαίο ένα απλό κατανοητό και διαφανές νομοθετικό πλαίσιο για την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών. Έτσι, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ειδικής οριζόντιας ομάδας που θα υποβάλει έκθεση για την απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος.

    Όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους, η πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία προσωπικού διαβατηρίου των υπαλλήλων για την προώθησή τους κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, έγινε αμέσως δεκτή. Η απόφαση αυτή συνδέεται με το θέμα της κινητικότητας στελεχών στο χώρο της ΕΕ και γίνεται προσπάθεια ώστε να αρθούν τα εμπόδια που τίθενται από τις εθνικές διοικήσεις.

    Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν στο να αρθούν οι ανισότητες για τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές εκφράζοντας την ευχή η απόφαση αυτή να γίνει αποδεκτή και από το Συμβούλιο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

    Απλούστευση διοικητικών διαδικασιών

    Στην εισήγησή του, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης, περιέγραψε το τοπίο των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης μετά και από την πρόσφατη διεύρυνση της Ε.Ε, που παρουσιάζει την εικόνα μιας "διοικητικής πολυχρωμίας, ένα σχεδόν δυσανάγνωστο μωσαϊκό", όπως επεσήμανε ο υπουργός.

    Οπως επισημάνθηκε, αγκάθια στην προώθηση μιας ενιαίας διοικητικής μεταρρύθμισης αποτελούν η έλλειψη πολιτικής για μείζονα θέματα της μεταρρύθμισης, καθώς και οι περιορισμένοι πόροι που διατίθενται για τους σκοπούς της μεταρρύθμισης των διοικητικών δομών.

    Η σύγκλιση ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην κατάργηση της αυτονομίας ή στην απαλλοτρίωση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων πάνω στις οποίες στηρίζεται η ευρωπαϊκή παράδοση.

    Ειδικότερα, οι σύνεδροι στάθηκαν στο θέμα της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και την υλοποίηση από τα ευρωπαϊκά όργανα και από τα κράτη-μέλη των αρχών της καλής νομοθέτησης.

    Το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί και αυτό ένα σημαντικό σημείο συζητήσεων, ενώ διαπιστώθηκε η τάση της απομάκρυνσης των κρατών-μελών από τη λογική της αρχαιότητας στις δημόσιες υπηρεσίες.

    Η εισαγωγή κριτηρίων όπως αυτών της απόδοσης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας συνιστούν τους άξονες του νέου ευρωπαϊκού διοικητικού μοντέλου.

    Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης και η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ε.Ε, καθώς περιορίζονται όλο και περισσότερο τα εμπόδια που υπάρχουν στις εθνικές διοικήσεις με την αναγνώριση της επαγγελματικής εμπειρίας και τη συνεχή πληροφόρηση για τις υπάρχουσες θέσεις προς πλήρωση.

    Οσον αφορά στις διοικητικές καινοτομίες προωθείται η εφαρμογή του κοινού πλαισίου Αξιολόγησης και των συγκριτικών επιδόσεων.

    Τέλος, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες, ενώ εκπονήθηκε μελέτη για τη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής από τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

    [14] Έτοιμο το κείμενο συμφωνίας έκδοσης Ε.Ε-ΗΠΑ

    6/6/2003 5:26:00 μμ

    Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης, που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Φίλιππου Πετσάλνικου, το κείμενο της συμφωνίας έκδοσης ΕΕ-ΗΠΑ, όπως και η εξουσιοδότηση για την υπογραφή της στις 25 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον κατά τη Συνάντηση Κορυφής του Αμερικανού Προέδρου Τζώρτζ Μπους με τον προεδρεύοντα στην Ε.Ε Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Όπως ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, η έναρξη των διαδικασιών προώθησης της συμφωνίας αποφασίσθηκε ομόφωνα επί Βελγικής Προεδρίας, η εντολή των διαπραγματεύσεων δόθηκε επίσης ομόφωνα στην Ισπανική Προεδρία, η Δανέζικη Προεδρία διεξήγαγε εντατικές διαβουλεύσεις και η Ελληνική Προεδρία ολοκλήρωσε το τελικό κείμενο, αφού προηγήθηκε σχετική ενημέρωση στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι θα ακολουθήσει και νέα ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωβουλής την προσεχή Τετάρτη 11 Ιουνίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ασκήσει κριτική στη συμφωνία, θέτοντας κυρίως θέμα για τους ευρωπαίους κρατούμενους στη βάση του Γκουαντανάμο. Ο προεδρεύων Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι "η συμφωνία έχει σημαντική προστιθέμενη αξία" σε σχέση με τις συναφείς υφιστάμενες διμερείς, χωρών- μελών της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ότι δεν πρόκειται να τις καταργήσει, αλλά αντιθέτως να τις συμπληρώσει και να τις ενισχύσει με πρόσθετες εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Επισήμανε ότι οι χώρες, που έχουν διμερή συμφωνία μπορούν να επικαλεσθούν τους λόγους άρνησης έκδοσης που αυτή προβλέπει και ότι η νέα κοινοτική συμφωνία επιτρέπει την άρνηση έκδοσης όταν στην αιτούσα χώρα ισχύει η ποινή του θανάτου, ενώ διασφαλίζει επίσης την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    Ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ακόμη ότι οι νέες διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν στο μέλλον μεταξύ χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι συμβατές με τη νέα κοινοτική συμφωνία που θα υπογραφεί στην Ουάσιγκτον. Ανέφερε ότι το σχέδιο συμφωνίας για την έκδοση περιέχει μια διάταξη που δεν έχει προηγούμενο και αναγνωρίζει ότι το κράτος από το οποίο ζητείται η έκδοση προσώπου, μπορεί να αναφέρεται στις συνταγματικές αρχές του ή τη νομολογία του για να αρνηθεί. Στην περίπτωση αυτή ακολουθούν διαβουλεύσεις για την επίλυση του ζητήματος μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών.

    Όταν υποβάλλεται ταυτοχρόνως αίτηση για έκδοση από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από κράτος-μέλος, η συμφωνία δεν προβλέπει ισοτιμία μεταξύ των δύο αλλά αφήνει την επίλυση του ζητήματος στη διακριτική ευχέρεια του κράτους έκδοσης. Τα κράτη-μέλη, που μέχρι στιγμής δεν συνδέονται με συμφωνία για αμοιβαία δικαστική συνεργασία με τις ΗΠΑ μπορούν να ανατρέξουν και στη δημόσια τάξη για να αρνηθούν τη διαβίβαση πληροφοριών.

    Εκτός από τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης επιτεύχθηκε, βάσει πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας, πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε διαφορές γάμου ή γονικής μέριμνας.

    Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος για πολύ σημαντικό Κανονισμό, που διευρύνει τον ενιαίο δικαστικό χώρο με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, διευκολύνοντας την κυκλοφορία των δικαστικών αποφάσεων εντός της Ε.Ε με την απλοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης και εκτέλεσης της απόφασης.

    [15] Κριτική η Αγκυρα απέναντι στο πακέτο της Ε.Ε για Τουρκοκυπρίους

    6/6/2003 4:58:00 μμ

    Η Άγκυρα υιοθετεί μία προσεκτική στάση απέναντι στα μέτρα, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, παρά την δυσφορία, που προκαλούν και την εντελώς απορριπτική στάση, που έσπευσε να υιοθετήσει ο κ. Ραούφ Ντενκτάς. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το τουρκικό υπουργείο θα προσπαθήσει "να εκθέτει τις ελλείψεις του Πακέτου", λένε. Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενοχλούν γιατί προβλέπουν διαδικασίες για την εξαγωγή των τουρκοκυπριακών προϊόντων υπό την εποπτεία των "νομίμων αρχών", της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Αν ως αρμόδια αρχή εννοείται η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση", τότε δεν θεωρούμε ότι αίρεται το εμπάργκο και θα προκαλούμε συζήτηση επί του θέματος σε όλες τις συνόδους της Ε.Ε.", λένε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχλησή της και για την εξέλιξη αναφοράς στο "εμπάργκο", που η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει επιβληθεί σε βάρος των τουρκοκυπρίων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά κατά προτεραιότητα να καταστεί δυνατή η ελεύθερη διεξαγωγή εμπορίου, "σύμφωνα με τα πρότυπα της Ένωσης". "Επί του προκειμένου, όμως, επιβάλλονται πολιτικά ανοίγματα και αναμένουμε από την Αθήνα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση", λένε στην Άγκυρα .

    [16] Σημαντικές αποφάσεις από το Συμβούλιο Μεταφορών

    6/6/2003 3:52:00 μμ

    Αποφάσεις σε τέσσερα ιδιαίτερα σημαντικά θέματα ορισμένα από τα οποία εκκρεμούσαν για σειρά ετών, έλαβε το τελευταίο υπό Ελληνική Προεδρία Συμβούλιο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Εκτός από το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για τις αερομεταφορές, το συμβούλιο εξέτασε ζητήματα όπως οι χρονοθυρίδες, το Πρόγραμμα Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2003-2010 και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

    Πρωτοβουλίες για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων

    Όσον αφορά στις χρονοθυρίδες αποφασίστηκε με ειδική πλειοψηφία η αναστολή ισχύος της αρχής "Το χρησιμοποιείς ή το χάνεις" (use it or lose it) μέχρι και τη θερινή περίοδο του 2004.

    Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ, στο πρότυπο των μέτρων που είχαν ληφθεί μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Η πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται πως είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα οικονομικά προβλήματα.

    Παράλληλα, για το Πρόγραμμα Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2003-2010, το Συμβούλιο Μεταφορών αποφάσισε ομόφωνα την ενδυνάμωση των μέτρων για την οδική ασφάλεια, κάτι που αποτελούσε και Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, ώστε μέχρι το 2010 να υπάρξει μείωση τουλάχιστον κατά 50% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα.

    Ο κοινοτικός στόχος περιλαμβάνει την ίδρυση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας και τη Δημιουργία Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια.

    Την ίδια ώρα, η Ελληνική Προεδρία πέτυχε να δεσμεύσει τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν σε πρώτη προτεραιότητα την Οδική Ασφάλεια στις εθνικές τους πολιτικές. Μάλιστα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της Προεδρίας της, το Β 6μηνο του 2003, η Οδική Ασφάλεια θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της.

    Τέλος, η Ελληνική Προεδρία προσδιόρισε με σαφήνεια τις αρχές που πρέπει να διέπουν τον προγραμματισμό των Διευρωπαϊκών Δικτύων, με προτεραιότητα στα σιδηροδρομικά έργα υποδομής.

    Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, η Ελληνική Προεδρία εξέτασε ακόμα με μεγάλη επιτυχία τα ζητήματα της Ασφάλειας Σηράγγων, των Αθέμιτων Πρακτικών Καθορισμού των Αεροπορικών Ναύλων από τρίτες χώρες και την Ασφάλιση αερομεταφορέων και επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αεροσκαφών.

    [17] Αυστηρούς ελέγχους στα καπνιστά ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    6/6/2003 12:35:00 μμ

    Tην λήψη μέτρων και τον αυστηρότερο έλεγχο της ποιότητας των αρωμάτων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των καπνιστών τροφίμων, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας με μεγάλη πλειοψηφία, την Πέμπτη, στο Στρασβούργο, έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μένης Μαλλιώρη. Στην έκθεση της η κ. Μαλλιώρη, υποστηρίζει την πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στόχος της οποίας είναι η εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών για τη διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειας και τη χορήγηση αδείας, στα αρώματα καπνιστών τροφίμων που χρησιμοποιούνται μέσα ή πάνω στα τρόφιμα.

    Κατάλογος ''πρωτογενών προϊόντων''

    Τα αρώματα καπνιστών τροφίμων παράγονται από συμπυκνωμένο καπνό που υφίσταται διαχωρισμό και καθαρισμό ή και περαιτέρω κατάλληλη φυσική επεξεργασία όπως εκχύλιση, απόσταξη, απορρόφηση, διαχωρισμό μέσω μεμβράνης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες για την υγεία ουσίες και κυρίως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις της κ. Μαλλιώρη, για να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος, πρέπει να γίνεται τοξικολογική αξιολόγηση για την ασφάλεια της χρήσης των αρωμάτων στα ''πρωτογενή προϊόντα'' και με βάση την αξιολόγηση αυτή να καταρτίζεται σχετικός κατάλογος ''πρωτογενών προϊόντων'', τα οποία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται.

    Στην έκθεση, ιδιαίτερος ρόλος δίνεται στην πρόσφατα συσταθείσα Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία πρέπει να αποφαίνεται για την επικινδυνότητα των καπνιστών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και να ζητά την απόσυρση όσων παρουσιάζουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη για σωστή ενημέρωση του καταναλωτή, με τη λεπτομερή αναφορά των συστατικών στην ετικέτα των προϊόντων, πριν κάνει την τελική επιλογή του.

    Η κ. Μαλλιώρη, τονίζει τέλος ότι η ''ελεύθερη κυκλοφορία ασφαλών και υγιεινών προϊόντων συμβάλλει όχι μόνο στην προστασία και στην ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων Πολιτών, αλλά διασφαλίζει παράλληλα τα κοινωνικά και οικονομικά τους συμφέροντα''.

    [18] Κατάθεση Γάλλου καθηγητή για τον Ψαραδέλλη

    6/6/2003 2:18:00 μμ

    Η κατάθεση του Γάλλου καθηγητή Κοινωνιολογίας κ. Μίκαελ Λεβί παρεμβλήθηκε στη διαδικασία για την εξέταση των πειστηρίων της υπόθεσης. Ο κ. Λεβί που έχει κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλλη ζήτησε να καταθέσει στο δικαστήριο, καθώς είχε έρθει στην Ελλάδα για το λόγο αυτό και αμέσως μετά επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αμερική.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή που, όπως είπε, γνωρίζει τον Ψαραδέλλη από το 1972 ο κατηγορούμενος δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια οργάνωση, όπως η 17Ν αφού ο ίδιος ήταν ορθόδοξος τροτσκιστής.

    "Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιος τροτσκιστής να συμμετέχει σε τέτοιου είδους οργανώσεις. Είναι εντελώς ασυμβίβαστο για έναν τροτσκιστή να αντικαταστήσει το διεθνισμό με τον εθνικισμό και τη συλλογική δράση με την ατομική βία και να επιδίδεται σε δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων".

    [19] Έκθεση της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

    6/6/2003 6:24:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναφέρει ότι το Ιράν δεν συμμορφώθηκε με την συνθήκη για την πυρηνική ασφάλεια (NPT), όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή διπλωμάτης, που πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης λαμβάνει μέτρα για να επανορθώσει. Η ίδια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι η έκθεση αναφέρει πως το Ιράν δεν συμμορφώθηκε προς τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ενημέρωση για πυρηνικά υλικά, για κατοχή και χρήση τέτοιων υλικών και την υπόδειξη των εγκαταστάσεων, στις οποίες φυλάσσονται και επεξεργάζονται τα υλικά.

    Ο διπλωμάτης που προέρχεται από χώρα-μέλος της ΙΑΕΑ, και ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι η έκθεση εξηγεί πως οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες και λαμβάνονται μέτρα, προκειμένου να συμμορφωθεί το Ιράν με τις υποχρεώσεις του.

    Οι συμφωνίες με την ΙΑΕΑ αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι πυρηνικά υλικά και πυρηνικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλών (NPT), δεν μπορούν να αποκλίνουν σε μυστικά προγράμματα πυρηνικών όπλων.

    Εξάλλου, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι παραβιάζει την συνθήκη για Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλών, ενώ πιστεύουν ότι έχει φιλοδοξίες για κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Ωστόσο, το Ιράν διαψεύδει κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Από την πλευρά της, η ΙΑΕΑ αρνήθηκε να σχολιάσει στο Ρόιτερ τις πληροφορίες που φέρεται να προέρχονται από την έκθεση.

    [20] Ινδία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον καύσωνα

    6/6/2003 5:14:00 μμ

    Δραματική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νεκρών από το κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και τρεις εβδομάδες την Ινδία, παρά τις πρώτες βροχές στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της χώρας. Αλλοι 46 άνθρωποι έχασαν την Παρασκευή τη ζωή τους από αφυδάτωση και ηλίαση στο Αντρα Πραντές, το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο στην Ινδία από τον φετινό καύσωνα. Οι νεκροί στη συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.281 και συνολικά σε όλη τη χώρα 1.393, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Από τα μέσα Μαΐου η θερμοκρασία στα περισσότερα κρατίδια της Ινδίας κυμαίνεται από 40 ως 50 βαθμούς Κελσίου και όλοι πλέον περιμένουν την περίοδο των μουσώνων, την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, όταν η μέση θερμοκρασία πέφτει αισθητά.

    [21] Διακόπτει η Χαμάς τις συνομιλίες με τον Αμπάς

    6/6/2003 6:57:00 μμ

    Η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς για τον τερματισμό των επιθέσεών της εναντίον Ισραηλινών, δήλωσε ο Αμπντελαζίζ αλ-Ραντίσι, ένα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Την ίδια ώρα, η ισλαμική Τζιχάντ επιθυμεί να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ του Αμπάς και του συνόλου των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, δήλωσε σήμερα ένας από τους επικεφαλής της ριζοσπαστικής αυτής παλαιστινιακής οργάνωσης.

    Διάλογο ζητάει η Τζιχάντ

    Ο Αλ-Ραντίσι απηύθυνε έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής της Ακαμπα, οι οποίες όπως είπε πρέπει να πραγματοποιηθούν το απόγευμα μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής σε πολλούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας καθώς και στη Ράφα και τη Χαν Γιούνις. Μια μαζική διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για αργά το απόγευμα στη Γάζα.

    ''Ευχόμαστε ο Αμπού Μάζεν να ανοίξει έναν διάλογο με το σύνολο των παλαιστινιακών κινημάτων'', δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Χίντι. ''Θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί καταδίκασε την αντίστασή μας και επίσης την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ισραηλινή κατοχή στη δήλωση που διατύπωσε στη σύνοδο κορυφής της Ακαμπα'', την Τετάρτη στην Ιορδανία, πρόσθεσε.

    Ο Χίντι επισήμανε επίσης ότι όλες οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις δέχθηκαν επιστολή των εκπροσώπων των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ, στην οποία οι τελευταίοι ζητούν τη διακοπή του διαλόγου με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

    [22] Ζιμπάμπουε: Συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

    6/6/2003 6:02:00 μμ

    Στα χέρια της αστυνομίας της Ζιμπάμπουε βρίσκεται από την Παρασκευή ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι, που συνελήφθη στο σπίτι του στη Χαράρε την τελευταία ημέρα των διαδηλώσεων που έχει οργανώσει η αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ωστόσο η σύλληψή του δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. ''Δύο αστυνομικοί ήρθαν εδώ, του είπαν πως βρίσκεται υπό κράτηση και τον μετέφεραν στο κεντρική αστυνομική διεύθυνση'', τόνισε ο Ουίλιαμ Μπάνγκο, εκπρόσωπος του κόμματος του Τσβανγκιράι, του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC). Την ίδια ώρα, χιλιάδες οπαδοί του Μουγκάμπε έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Χαράρε σε μια μαζική επίδειξη δύναμης, προκειμένου να αποτρέψουν τις τελευταίες διαδηλώσεις κατά του προέδρου της χώρας.

    [23] Ρωσία: Δολοφονήθηκε επικεφαλής κρατικής βιομηχανία όπλων

    6/6/2003 5:02:00 μμ

    Ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων της Ρωσίας έπεσε νεκρός κοντά στο σπίτι του στη Μόσχα, από τα πυρά ενόπλων με στολές παραλλαγής, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την Αστυνομία. Ο Ιγκόρ Κλίμοφ, προσωρινός γενικός διευθυντής της Αlmaz-Antei, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων στη Ρωσία, πυροβολήθηκε στο στήθος με πιστόλι με σιγαστήρα. Στη συνέχεια οι δράστες πέταξαν το όπλο και διέφυγαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας.

    Σύνηθες φαινόμενο οι δολοφονίες επιχειρηματιών

    Η εταιρεία ιδρύθηκε στις αρχές του χρόνου με προεδρικό διάταγμα, με στόχο να πραγματοποιεί ετήσιες εξαγωγές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι μέτοχοι της εταιρείας επρόκειτο να διορίσουν ένα μόνιμο γενικό διευθυντή αργότερα μέσα στον μήνα και μεταξύ των υποψηφίων ήταν και ο Κλίμοφ.

    Οι δολοφονίες επιχειρηματιών είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά οι δολοφονίες κορυφαίων διευθυντικών στελεχών κρατικών εταιρειών κατασκευής όπλων είναι φαινόμενα εξαιρετικά σπάνιο.

    Το πρακτορείο Ίντερφαξ, επικαλούμενο ανακοίνωση της αστυνομίας, μετέδωσε ότι οι ένοπλοι φαίνεται πως προσπάθησαν να πάρουν τον χαρτοφύλακα του Κλίμοφ και πυροβόλησαν τον πρώην αξιωματούχο της Υπηρεσίας Πληροφοριών όταν αυτός αντιστάθηκε και επιχείρησε να τους πάρει το πιστόλι.

    [24] Αυξάνονται συνεχώς τα θύματα του καύσωνα στην Ινδία

    6/6/2003 4:40:00 μμ

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από το κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και τρεις εβδομάδες την Ινδία, παρά τις πρώτες βροχές στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της χώρας. Αλλοι 46 άνθρωποι έχασαν την Παρασκευή τη ζωή τους από αφυδάτωση και ηλίαση στο Αντρα Πραντές, το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο στην Ινδία από τον φετινό καύσωνα. Οι νεκροί στη συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.281 και συνολικά σε όλη τη χώρα 1.393, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Από τα μέσα Μαΐου η θερμοκρασία στα περισσότερα κρατίδια της Ινδίας κυμαίνεται από 40 ως 50 βαθμούς Κελσίου και όλοι πλέον περιμένουν την περίοδο των μουσώνων, την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, όταν η μέση θερμοκρασία πέφτει αισθητά.

    [25] Σύλληψη Γερμανού στο Παρίσι για τρομοκρατικές επιθέσεις

    6/6/2003 12:25:00 μμ

    Ενας Γερμανός, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά και στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε πριν από 14 μήνες έξω από συναγωγή της νήσου Τζέρμπα της Τυνησίας, συνελήφθη στην περιοχή του Παρισιού, ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συλληφθείς θα παρουσιαστεί το βράδυ της Παρασκευής ενώπιον δικαστή, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στην Τζέρμπα. Ο Κρίστιαν Γκαντζάρσκι, 36 ετών συνελήφθη τη Δευτέρα, μια ημέρα μετά τη σύλληψη από τη γαλλική αστυνομία ενός Μαροκινού, ο οποίος επίσης καταζητείτο σε σχέση με τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    Ο Γκαντζάρσκι, θεωρείται ύποπτος για ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση στην Τζέρμπα, τον Απρίλιο του 2002 αλλά και στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο ακριβής του ρόλος στις επιθέσεις αυτές είναι ασαφής.

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, o Γκαντζάρσκι είχε συλληφθεί μετά την επίθεση στην Τζέρμπα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, ενώ τον περασμένο μήνα γερμανός εισαγγελέας απέρριψε αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

    Ο Γκαντζάρσκι θεωρείται συνεργός του Μαροκινού Καρίμ Μέχντι, ο οποίος συνελήφθη αργά την Κυριακή στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού. Ο Μέχντι πιστεύεται ότι έχει σχέσεις με την ομάδα της Αλ-Κάιντα στο Αμβούργο, που βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [26] Συμπόσιο τουρκικής καταγωγής βουλευτών από τα Βαλκάνια

    6/6/2003 4:04:00 μμ

    Τουρκικής καταγωγής βουλευτές των κοινοβουλίων των βαλκανικών χωρών συναντώνται σήμερα και αύριο στην Ανδριανούπολη στο πλαίσιο του Συμποσίου με θέμα "Κοινοβουλευτικοί Βαλκανικών Χωρών και Τουρκικών και Συγγενών Κοινοτήτων στην Πορεία προς την Ε.Ε.". Το συμπόσιο οργανώνει ο "Σύνδεσμος Βαλκανίων Τούρκων Θράκης", και θα συμμετάσχει ο βουλευτής Ροδόπης κ. Γκαλίπ Γκαλίπ καθώς και βουλευτές από τη Ρουμανία, την Π.Γ.Δ.Μ, το Σαντζάκ, το Κόσοβο, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και την "περιοχή των Γκαγκαούζων", όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    [27] Ο Χ. Μπλιξ κατηγορεί ΗΠΑ-Βρετανία για παραπληροφόρηση

    6/6/2003 7:41:00 μμ

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, κατέκρινε την Παρασκευή, την ποιότητα των πληροφοριών που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία αναφορικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, τονίζοντας ότι η ομάδα του αν και ακολούθησε πιστά τις αμερικανο-βρετανικές οδηγίες δεν βρήκε ίχνη τέτοιων όπλων στο ιρακινό έδαφος. Μιλώντας στο ΒBC, ο Μπλιξ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα στοιχεία που του έδωσαν πριν την έναρξη του πολέμου οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Επιπλέον, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και την Βρετανία ''να αναγνωρίσουν τα ψεύδη τους'', εκτιμώντας ότι το Ιράκ δεν θα μπορούσε να ''καταστρέψει τα όπλα του μαζικής καταστροφής χωρίς να αφήσει ίχνη''.

    Επιθεωρητές της IAEA στο Ιράκ

    Ο Χανς Μπλιξ που παραιτείται στα τέλη του μήνα εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι το ''νέο περιβάλλον'' στο Ιράκ θα δώσει τη δυνατότητα να διευκρινιστεί αν η Βαγδάτη διέθετε ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ομάδα επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας έφτασε σήμερα Παρασκευή στο Ιράκ για να επαναλάβει τον έλεγχο των ιρακινών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν μόνο κάποιους περιορισμένους ελέγχους σε έναν αποθηκευτικό χώρο.

    Την Πέμπτη, ο Χανς Μπλιξ κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την τελευταία αναφορά πριν την παραίτησή του.

    Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα ''Le Temps'', ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ, Σκοτ Ρίτερ, καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ''έχουν το θάρρος να θεωρηθούν υπεύθυνοι'' για τα ''ψεύδη'' τους και να ''εξηγήσουν ειλικρινά και έντιμα γιατί έκαναν τον πόλεμο''.

    Ο Αμερικανός πρώην επιθεωρητής προσθέτει ότι οι πληροφορίες, που κατά την άποψη του ήταν ή πολύ λανθασμένες ή τελείως κατασκευασμένες, που χρησίμευσαν για να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο Ιράκ αφήνουν να αιωρούνται αμφιβολίες και για άλλες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου: "δηλώνει ότι το Ιράν έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Βασιζόμενος σε ποιες πληροφορίες; Τι ισχύει για την Συρία, και τι για την Βόρεια Κορέα", τόνισε τέλος ο Ρίτερ.

    Πληροφορίες για επανασύνταξη έκθεσης Βρετανών για όπλα

    Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το BBC, το περιβάλλον του Βρετανού πρωθυπουργού αλλά μερικές φορές και ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ είχαν ζητήσει ''έξι με οχτώ φορές'' από τις υπηρεσίες πληροφοριών να επανασυντάξουν την έκθεση για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ''πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες πληροφοριών'', ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ κάποια στιγμή αναμίχθηκε στο θέμα αυτό, πριν η έκθεση δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2002.

    Η πληροφορία αυτή έρχεται να υποστηρίξει προηγούμενη πληροφορία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ειδικός σε θέματα άμυνας της πρωινής εκπομπής Today του BBC, Αντριου Τζίλιγκαν, σύμφωνα με την οποία η Ντάουνινγκ Στριτ ζήτησε από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ''να καταστήσουν πιο δελεαστική'' την έκθεση για τα ιρακινά όπλα, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη υποστήριξη στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Σύμφωνα με την τελική εκδοχή της έκθεσης που παρουσίασε ο Τόνι Μπλερ για τους ιρακινούς εξοπλισμούς, το καθεστώς της Βαγδάτης ήταν έτοιμο να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα σε διάστημα 45 λεπτών.

    [28] Επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ

    6/6/2003 5:29:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Στη Βαγδάτη βρίσκεται από την Παρασκευή μία επταμελής ομάδα επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά όπλα, προκειμένου να επιθεωρήσει αν εξαφανίστηκαν ραδιενεργά υλικά μετά τις λεηλασίες που έγιναν σε ένα κέντρο πυρηνικών ερευνών μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Στο πλαίσιο αυστηρών αμερικανικών περιορισμών, τα μέσα ενημέρωσης δεν θα έχουν πρόσβαση στις περιοχές που θα επισκέπτονται οι επιθεωρητές, όπως τόνισε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Για το λόγο αυτό δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα η τοποθεσία όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα.

    Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Αμερικανών στρατιωτών

    Οι επιθεωρήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν περί τις δύο εβδομάδες, αναμένεται να αρχίσουν το Σάββατο σε ένα τμήμα της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράκ Αλ Τουάιθα, περίπου 20 χιλιόμετρα νότιο-ανατολικά της Βαγδάτης.

    Κύριο έργο των επιθεωρητών θα είναι να εξακριβώσουν αν και ποιες ποσότητες πυρηνικών υλικών εκλάπησαν από το σταθμό της Αλ Τουάϊθα πριν από τις 7 Απριλίου, οπότε και τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις.

    Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, τα μέλη της ΙΑΕΑ θα συνοδεύονται διαρκώς από Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο κύριο συγκρότημα, καθώς και σε άλλες έξι πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπου ενδέχεται να έχουν γίνει λεηλασίες.

    Οι ΗΠΑ, ως δύναμη κατοχής, δεν θα επιτρέψουν στην ομάδα των επιθεωρητών να μετρήσει την μόλυνση του περιβάλλοντος από ραδιενέργεια ή να αναζητήσουν συμπτώματα από έκθεση σε ραδιενέργεια μεταξύ των κατοίκων.

    [29] Επερώτηση της ΝΔ για την οικονομία

    6/6/2003 2:36:00 μμ

    Συνέχεια στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σχετικά με την Οικονομία, επιχειρεί να δώσει η Νέα Δημοκρατία, με ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό που καταθέτουν δεκατρείς βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Δημήτρη Σιούφα. Οι βουλευτές της ΝΔ με την επερώτησή τους ζητούν εξηγήσεις για το 3% που δεν απορροφήθηκε από το Β' ΚΠΣ και τη μη αξιοποίηση των 237 δισ. δρχ., ενώ ζητούν ακόμη από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για τα προγράμματα από τα οποία προέρχονται νέες απώλειες, ύψους 77 δις δρχ. πέραν των οριστικά χαμένων 160 δις δρχ ή 468 εκ. ευρώ. Την ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, συνυπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ, κ.κ. Σιούφας, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης, Τσιπλάκος, Καλογιάννης, Λέγκας, Μπούρας, Παπαθανασίου, Καλλιώρας, Σκρέκας, Ρεγκούζας, Νικολόπουλος και Αλογοσκούφης.

    [30] Ολα για όλα η Εθνική στην Ισπανία

    6/6/2003 2:11:00 μμ

    Τον... ταύρο από τα κέρατα θέλει να πιάσει αύριο το βράδυ η Εθνική μας ομάδα και να κάνει το μεγάλο άλμα για τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του EURO 2004. Η Ελλάδα καλείται αύριο στη Σαραγόσα (22.45-ΕΤ 1), να δώσει τον καλύτερό της εαυτό απέναντι για ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, για να μπορέσει να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης. Ο Οτο Ρεχάγκελ παρομοίασε τον αγώνα με παρτίδα σκάκι που μπορεί οι Ισπανοί να είναι το φαβορί αλλά οι παίκτες μας μπορούν να πάρουν αποτέλεσμα αν αγωνιστούν με πάθος και εξυπνάδα. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής μας δεν θα έχει στη διάθεση του τον κεντρικό αμυντικό του Ολυμπιακού Παρασκευά Αντζα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

    Ο Γκάμπρι στη θέση του Γκούτι

    Από την άλλη πλευρά η Ισπανία θα παραταχθεί με όλα της τα αστέρια και θα επιδιώξει τη νίκη, η οποία θα σφραγίσει, ουσιαστικά, την πρόκριση της στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθούν του χρόνου το καλοκαίρι στην Πορτογαλία. Στον Γκάμπρι της Μπαρτσελόνα έπεσε ο κλήρος να αντικαταστήσει το κενό που δημιούργησε ο τραυματισμός του Γκούτι. Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης αποκλείστηκε από τους "φούριας ρόχας", καθώς υπέστη διάστρεμμα.

    Από τα υπόλοιπα παιχνίδια του αυριανού προγράμματος ξεχωρίζει το ματς της Σκωτίας με τη Γερμανία. Ο Μπέρτι Φογκτς, πρώην τεχνικός της εθνικής Γερμανίας και νυν της Σκωτίας, θα είναι το πρόσωπο της ημέρας και δήλωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να κάνει τη... ζημιά στην πατρίδα του και να ενισχύσει τις ελπίδες της Σκωτίας για πρόκριση στα τελικά. Σημαντικό είναι και το παιχνίδι στη Σόφια μεταξύ της Βουλγαρίας και του Βελγίου.

    Συνοπτικά το αυριανό πρόγραμμα

    1ος όμιλος

    Ισραήλ-Σλοβενία

    Μάλτα-Κύπρος

    2ος όμιλος

    Ρουμανία-Βοσνία

    Δανία-Νορβηγία

    3ος όμιλος

    Μολδαβία-Αυστρία

    Λευκορωσία-Ολλανδία

    4ος όμιλος

    Ουγγαρία-Λετονία

    Αγ. Μαρίνος-Σουηδία

    5ος όμιλος

    Σκωτία-Γερμανία

    Ισλανδία-Νησιά Φερόε

    6ος όμιλος

    Ισπανία-ΕΛΛΑΣ

    Ουκρανία-Αρμενία

    7ος όμιλος

    Σλοβακία-Τουρκία

    ΠΓΔΜ-Λιχτενστάιν

    8ος όμιλος

    Βουλγαρία-Βέλγιο

    Εσθονία-Ανδόρα

    9ος όμιλος

    Φιλανδία-Γιουγκοσλαβία

    10ος όμιλος

    Ελβετία-Ρωσία

    Ιρλανδία-Αλβανία

    [31] Στις 8 Ιουλίου αρχίζει η προετοιμασία του ΠΑΟ

    6/6/2003 4:16:00 μμ

    Στις 8 Ιουλίου θα γίνει στην Αθήνα, η πρώτη συγκέντρωση του Παναθηναϊκού, ενόψει της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν 2003-2004. Στις 13 Ιουλίου οι "πράσινοι" θ΄αναχωρήσουν για την Ελβετία, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 27 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, από 13 έως 25 του μήνα θα προετοιμαστούν σε αθλητικό κέντρο της περιοχής Κράνς Μοντάνα, ενώ το διήμερο 26-27 θα "μετακομίσουν" στη Βασιλεία. Κατά την παραμονή τους στην Ελβετία οι "πράσινοι" θα δώσουν φιλικά παιχνίδια με Σιόν (15/7), Οσέρ και Σπάρτα Πράγας (17 &amp; 19) στο πλαίσιο διεθνούς τουρνουά, Βασιλεία ή Ξαμάξ (22/7) και Σοσό (26/7). Για το μήνα Αύγουστο ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στις 2/8, στο Ρότερνταμ τη Φέγενορντ ή άλλη ολλανδική ομάδα της Α΄ κατηγορίας και στις 5/8, στην Αθήνα με ομάδα το όνομα της οποίας θα γνωστοποιηθεί προσεχώς. Τέλος, στο τριήμερο από 7 έως 10/8 οι "πράσινοι" θα μεταβούν στην Ισπανία και στην πόλη Ουέλβα, όπου θα δώσουν δύο φιλικά παιχνίδια με ισπανικές ομάδες της Α΄κατηγορίας.

    [32] Στον Πανιώνιο ο Τζιωρτζόπουλος

    6/6/2003 4:10:00 μμ

    Η ενίσχυση του Πανιωνίου, ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς συνεχίζεται. Μετά τον Πολωνό Ανταμ Μαγιέβσκι, "κάτοικος" Ν. Σμύρνης θα είναι για επόμενα τρία χρόνια και ο Σταύρος Τζιωρτζόπουλος. "Ο ποδοσφαιριστής συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Λευτέρη Πανταζή και υπέγραψε συμβόλαιο με τον Πανιώνιο διάρκειας 1+1+1 χρόνια", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ για την απόκτηση του 25χρονου αριστερού μπακ. Ο Πανιώνιος θα είναι ο πέμπτος σταθμός της καριέρας του Τζιωρτζόπουλου, καθώς κατά σειρά έχει αγωνιστεί στο Κερατσίνι, τον Ολυμπιακό, τον Ηρακλή και τον Ακράτητο.

    [33] Συμφωνία Αρη με ξένους επενδυτές

    6/6/2003 11:51:00 πμ

    Φως στο τούνελ για τον Αρη, καθώς μετά από προσπάθειες που κατάβαλαν οι διοικούντες της ομάδας και ο μάνατζερ Γιάννης Κόντης επήλθε οριστική συμφωνία με την ισπανική πολυεθνική εταιρεία μάρκετινγκ και συμβούλων "Demlage marketing and consultance" και σήμερα το απόγευμα να ανακοινωθεί επίσημα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι νέοι ιδιοκτήτες του Αρη θα εξοφλήσουν όλα τα χρέη της ΠΑΕ, προς παίκτες, οργανισμούς, φορείς και κρατικές υπηρεσίες και στην συνέχεια, όταν θα καθαρίσουν το οικονομικό τοπίο της ομάδας, θα αναλάβουν και τις μετοχές τις οποίες θα διατηρήσουν αρχικά για δέκα χρόνια.

    Μέσα στην σύνθεση του δ.σ. της ΠΑΕ θα παραμείνουν ως μέλη οι κ.κ. Τσαρούχας και Καραμπέρης με την έννοια των τοποτηρητών της ομάδας για τις κινήσεις των Ισπανών επενδυτών ενώ και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για την πορεία της ομάδας και της συνεργασίας.

    Η είδηση αυτή ικανοποίησε τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας Γιώργο Φοιρό, που ήδη επροτάθη από τους ιθύνοντες της ΠΑΕ για την συνέχεια της παραμονής του στην ομάδα.

    "Εμείς προτείναμε τον Γιώργο Φοιρό σαν πιο ενδεδειγμένο για την παραμονή του στην ομάδα, γιατί το αξίζει να εργαστεί στην ομάδα χωρίς το άγχος και τις συνθήκες που βίωσε τα τελευταία χρόνια" είπε ο Σωτήρης Καραμπέρης.

    [34] ΕΡΤ: ''Ενισχύουμε τη ΝΕΤ και αλλάζουμε την ΕΤ1''

    6/6/2003 12:02:00 μμ

    Τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος της νέας τηλεοπτικής περιόδου ανακοίνωσαν ο πρόεδρος Δ.Σ.-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας, ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης Τζώνη Καλημέρης και ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης Βασίλης Θωμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Πέμπτη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. "Ενισχύουμε τη ΝΕΤ και αλλάζουμε την ΕΤ1", αυτό είναι το σύνθημα της νέας χρονιάς που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΡΤ. "Η ΝΕΤ θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην ενημέρωση, ενισχύοντας ταυτόχρονα το πρόγραμμά της με ψυχαγωγικά και αθλητικά προγράμματα. Με αυτό τον τρόπο το κανάλι θα γίνει πιο ανταγωνιστικό, στα πρότυπα των δημοσίων τηλεοράσεων της Ευρώπης. Παράλληλα η ΕΤ-1 αποκτά ένα νέο πρόσωπο. Θα καλύπτει κυρίως το χώρο του πολιτισμού και των νέων ιδεών", τόνισε ο κ. Στάγκος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, είναι μια προσφορά στην κοινωνία και εμπίπτει απολύτως στους σκοπούς της.

    Τα ''βασικά συστατικά'' των δυο καναλιών

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ δήλωσε: "Στόχος μας είναι η ΕΤ-1 να έχει γρήγορη αποδοχή από το κοινό, να καλύπτει τις ανάγκες του και ταυτόχρονα να του προσφέρει μια εναλλακτική μορφή προγράμματος. Για τους επόμενους 15 μήνες, η ΕΤ-1, θα έχει και Ολυμπιακό χρώμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και Ολυμπιακές ζώνες στη ΝΕΤ, ενώ θα περιλαμβάνει εκπομπές που άπτονται των θεσμών της πολιτείας, δηλαδή της εκπαίδευσης, της εκκλησίας, της Βουλής κ.ά.".

    Τα "βασικά συστατικά" των δυο καναλιών έδωσε ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης Τζώνη Καλημέρης: "Η ΝΕΤ θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν τα πολυσυλλεκτικά κανάλια, στα μέτρα βέβαια της ΕΡΤ. Αυξάνεται ο όγκος των ειδήσεων και της ενημέρωσης. Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα θα μεταδίδονται από τη ΝΕΤ. Προσανατολιζόμαστε σε τέσσερα-πέντε σίριαλ σε εβδομαδιαία βάση, υψηλής ποιότητας, πλήρως ανταγωνιστικά προς αυτά της ιδιωτικής τηλεόρασης".

    Ο Τζώνη Καλημέρης αποκάλυψε ότι γνωστά ονόματα όπως οι Νίκος Περράκης, Νίκος Κουτελιδάκης, Μιρέλα Παπαοικονόμου, Κώστας Κουτσομύτης, Κάκια Ιγερινού, Λευτέρης Καπώνης, Λάμπης Ζουρουτιάδης, Ρέινα Εσκενάζυ και Κατερίνα Μπέη έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία με την ΕΡΤ.

    Στη συνέχεια τόνισε ότι στον τομέα της ελαφράς ψυχαγωγίας, κάποια προγράμματα της ΕΤ1 θα μετακομίσουν στη ΝΕΤ και θα προστεθούν και καινούργια, ενώ βεβαίως θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο ξένο πρόγραμμα.

    Για την ΕΤ-1 διευκρίνισε ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί "άλλοθι" αλλά ουσιαστική προσφορά: "Τα ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται με σωστό προγραμματισμό και όχι ως συμπλήρωμα του προγράμματος. Το θέατρο όπως και ο ελληνικός κινηματογράφος θα βρουν το "σπίτι" τους στην ΕΤ-1, ενώ θα υπάρχουν και ξεχωριστές ζώνες με ταινίες σινεφίλ. Για πρώτη φορά προσεγγίζουμε την ιδέα να δημιουργηθεί η ΕΡΤ GOLD, ένα μίγμα αναμνήσεων με αρχειακό υλικό από παραγωγές της ΕΡΤ προηγούμενων δεκαετιών".

    Επίσης, ανέφερε ότι το ένα κανάλι δεν θα ανταγωνίζεται το άλλο.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ Γιώργος Χουλιάρας υπογράμμισε ότι η ΝΕΤ θα συνεχίσει να παίζει το ίδιο ρόλο στις μεγάλες εξελίξεις: "Ο κύριος ενημερωτικός κορμός της διατηρείται, ενισχυμένος με σύντομα δελτία ειδήσεων ανά ώρα, όλο το 24ωρο. Για την ΕΤ1 είπε ότι φιλοδοξεί να καλύψει το πολιτιστικό έλλειμμα που παρατηρείται στην ελληνική τηλεόραση: "Θα υπάρχει πλούσιο ποιοτικό παιδικό πρόγραμμα. Έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με το Biography και το History Channel", ενώ συμπλήρωσε ότι πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις που θα μαγνητοσκοπεί και θα προβάλλει, θα μεταδίδει θεατρικές παραστάσεις από το αρχείο της ΕΡΤ (Θέατρο της Δευτέρας), εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να καθιερωθούν και βραβεία Θεάτρου.

    Έμφαση θα δοθεί στις εικαστικές τέχνες, στα νέα ρεύματα, τις νέες δημιουργίες νέων ανθρώπων, στο βιβλίο, την οικολογία, την ποιότητα ζωής και τον αθλητισμό.

    Ο Γ. Χουλιάρας πρόσθεσε: "Θα ενισχύουμε τα προγράμματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα καλυφθούν και από τις τρία κανάλια της Δημόσιας Τηλεόρασης, ενώ παράλληλα θα μεταδοθούν διοργανώσεις λιγότερο διαδεδομένων στο ευρύ κοινό Ολυμπιακών Αθλημάτων. Εκπομπές της ΝΕΤ όπως το "ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ" και το "ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ" θα προβάλλονται από την νέα σεζόν στην ΕΤ-1, ενώ αντίθετα η "ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ" και οι μεταδόσεις του Champions League μεταφέρονται στη ΝΕΤ".

    Ακόμη, αποκάλυψε ότι υπάρχει σκέψη τα δύο βασικά δελτία ειδήσεων να μεταδίδονται διακαναλικά.

    Ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης Βασίλης Θωμόπουλος έδωσε το στίγμα των ειδήσεων και της ενημέρωσης: "Στη ΝΕΤ παραμένει και ενισχύεται ο κορμός των ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών. Παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά στην τηλεθέαση του καναλιού σε περιόδους που υπήρχαν μεγάλα γεγονότα σε εξέλιξη".

    "Ως εκ τούτου" κατέληξε, "βασικός μας στόχος είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών ακόμα και σε περιόδους που δεν θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις".

    [35] ''Πλόες'': ''Μνήμες και Πραγματικότητα''

    6/6/2003 12:02:00 μμ

    Το Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο

    Το έργο δυο σημαντικών ζωγράφων και δασκάλων, του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ Δημοσθένη Κοκκινίδη και του τακτικού καθηγητή του ΕΜΠ Σωτήρη Σόρογκα, παρουσιάζεται φέτος στην Ανδρο με γενικό τίτλο "Μνήμες και Πραγματικότητα" στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού ''Πλόες'' που οργανώνει κάθε καλοκαίρι το Ίδρυμα Π&amp;Μ Κυδωνιέως. Οι δυο ζωγράφοι θα εκθέσουν αντιπροσωπευτικά, γνωστά και άγνωστα, καθώς και νέα έργα τους. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι οτι ανήκουν στην ίδια γενιά, έχοντας ο καθένας ξεχωριστά διαπραγματευτεί το χώρο, φυσικό και μεταφυσικό, καθώς και τα πλαστικά προβλήματα της φόρμας.

    Και τους δυο έχουν απασχολήσει, σε κοινωνικό, ηθικό και πνευματικό επίπεδο, οι διανθρώπινες σχέσεις, η φύση και ο διάλογος του ατόμου με τον εαυτό του. Στη ζωγραφική τους παρουσιάζεται η αισθητή και υπεραισθητή πραγματικότητα, μέσα απο μια διαπολιτισμική μνήμη οπως την εμφανίζουν τα αιτήματα της εποχής μας.

    Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει η κριτικός και ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την 28η Σεπτεμβρίου 2003.

    [36] Σωτήριος εμβολιασμός κατά ιλαράς σε παιδιά της Αιθιοπίας

    6/6/2003 6:17:00 μμ

    Η εκστρατεία του εμβολιασμού περίπου 5,2 εκατομμυρίων παιδιών άρχισε σήμερα, στην Αιθιοπία, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από επιδημία ιλαράς χάνουν καθημερινά τη ζωή τους περί τα 70 παιδιά. Παιδιά ηλικίας από έξι μηνών μέχρι 15 ετών θα εμβολιαστούν κατά της ιλαράς στην κεντρική, νότια και νοτιοανατολική Αιθιοπία. Η εκστρατεία, την οποία έχουν αναλάβει από κοινού το υπουργείο Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF, θα διαρκέσει επτά ημέρες. Σε κάθε παιδί θα χορηγηθεί Βιταμίνη Α.

    Ιλαρά: Μία από τις κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας

    Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας δεν διευκρινίζεται πόσα παιδιά έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους από την επιδημία.

    Τοπικές εφημερίδες δημοσίευσαν τις πληροφορίες για τον ημερήσιο απολογισμό, επικαλούμενες δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων σε θέματα υγείας σε τέσσερις περιοχές της χώρας.

    Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2002 είχαν εμβολιαστεί και είχε χορηγηθεί Βιταμίνη Α σε 2,2 εκατομμύρια παιδιά, τον Απρίλιο του 2003 εμβολιάστηκαν και χορηγήθηκε βιταμίνη σε 1,9 εκατομμύρια παιδιά, ενώ αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί και να έχει χορηγηθεί βιταμίνη μέχρι το τέλος του χρόνου σε περίπου 19 εκατομμύρια παιδιά.

    Η ιλαρά είναι μία από τις πέντε κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας στην Αιθιοπία, όπου σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΥ σημειώνονται περίπου 1,5 εκατομμύρια κρούσματα και χάνουν την ζωή τους περίπου 72.000 παιδιά κάθε χρόνο.

    [37] SARS: Νέοι θάνατοι σε Χονγκ Κονγκ - Πεκίνο

    6/6/2003 6:05:00 μμ

    Δύο άνθρωποι πέθαναν και δύο κρούσματα άτυπης πνευμονίας καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Χονγκ Κονγκ ενώ τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ταϊβάν, τα πρώτα από την περασμένη Κυριακή. Στο Χονγκ Κονγκ ένας άνδρας, που δεν είναι γνωστό, πώς μολύνθηκε και μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία πάσχει από χρόνια νόσο και που ίσως μολύνθηκε από τον ιό της άτυπης πνευμονίας στο νοσοκομείο από άλλο ασθενή είναι τα δύο νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Οι δύο ασθενείς, που πέθαναν ήταν δύο γυναίκες ηλικίας 59 και 60 ετών, που έπασχαν από χρόνια νόσο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ταϊβάν αφορούν τρεις νοσηλευτές του δημοτικού νοσοκομείου Γιάνγκ Μιν στην Ταϊπέι. Επίσης τρεις ασθενείς στο ίδιο νοσοκομείο έχουν παρουσιάσει τα συμπτώματα της νόσου. Και οι έξι μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Σουνγκσαν, που ειδικεύεται στην θανατηφόρα νόσο.

    Στο μεταξύ η Κίνα ανακοίνωσε, ότι ένα νέο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας και δύο θάνατοι από τη νόσο αυτή καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Το νέο κρούσμα αφορά ένα περιστατικό που είχε αρχικά χαρακτηριστεί ύποπτο και το οποίο τελικά επιβεβαιώθηκε. Οι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στο Πεκίνο, την πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο από την επιδημία αυτή. Τα στοιχεία αυτά αυξάνουν τον αριθμό των θανάτων από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας στους 286, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.750.

    Επτά ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αυξάνοντας το συνολικό αριθμό αυτών που αποθεραπεύτηκαν από τη νόσο σε 1.350 στο Χονγκ Κονγκ.

    [38] Προσοχή: Bugbear.Β... reloaded

    6/6/2003 1:04:00 μμ

    Το 2002 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Τώρα ξαναγυρνάει ενισχυμένος και εντελώς μεταλλαγμένος για νέες καταστροφές. Πρόκειται για τον Bugbear.Β έναν ιό που ήδη προκαλεί τον πανικό στους χρήστες, καθώς στη νέα του μορφή έρχεται με την υποστήριξη ενός πακέτου βοηθητικών προγραμμάτων που του δίνουν τη δυνατότητα να εξαπλώνεται γρηγορότερα να σπάει κωδικούς και να κλέβει εμπιστευτικές πληροφορίες που έχετε αποθηκεύσει στο σκληρό δίσκο σας. Οι χρήστες θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν τα anti-virus προγράμματά τους και να προσέχουν ιδιαίτερα την ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία τους.

    Δύσκολος ο εντοπισμός του

    Η νέα έκδοση του Bugbear έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τον προηγούμενο και όπως όλοι οι ιοί εξαπλώνεται μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

    Έρχεται σαν συνημμένο πρόγραμμα και χρησιμοποιεί διάφορες ονομασίες για είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός του. Για την ευκολότερη εξάπλωσή του μάλιστα χρησιμοποιεί ονόματα από αρχεία που έχει κλέψει από τον υπολογιστή που προέρχεται.

    Ωστόσο, επειδή χρησιμοποιεί πολλές φορές διπλή ονομασία, είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός του από anti-virus προγράμματα.

    Όταν φτάνει στο στόχο του, ο ιός ψάχνει για κατοχυρωμένες διευθύνσεις από τους καταλόγους της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, έτσι ώστε ο χρήστης να πιστέψει ότι πρόκειται για μήνυμα από γνωστό του άτομο αλλά και να καλύψει τα ίχνη του.

    Αμέσως μετά προσπαθεί να εξαπλωθεί στους άλλους υπολογιστές που είναι συνδεμένοι με το δίκτυο, αντιγράφοντας τον εαυτό του.

    Σε μια προσπάθεια μάλιστα να μην αποκαλυφθεί ο Bugbear.B, ψάχνει για τον τύπο του anti-virus προγράμματος που έχετε και προσπαθεί να το απενεργοποιήσει, ενώ είναι εφοδιασμένο με πρόγραμμα αντιγραφής του πληκτρολογίου για να βρει ποια κλειδιά χρησιμοποιείται και έτσι να αποκρυπτογραφήσει τους κωδικούς σας.

    Ο Bugbear.B τέλος έχει τη δυνατότητα να αφήνει ανοιχτή μια θύρα ώστε ο κατασκευαστής του να μπορεί να μπαίνει ανά πάσα στιγμή στον υπολογιστή που έχει καταλάβει.

    Οι κατασκευαστές anti-virus προγραμμάτων λένε ότι έχουν εντοπίσει χιλιάδες παραλλαγές του ιού που έχουν επηρεάσει υπολογιστές σε περισσότερες από είκοσι χώρες.

    [39] Διεθνές συνέδριο οίνου στη Σαντορίνη

    Πηγή: ΑΠΕ 6/6/2003 1:29:00 μμ

    Στη πανέμορφη Σαντορίνη πραγματοποιείται από 5 έως 7 Ιουνίου, Διεθνές Συνέδριο Οίνου, με τη συμμετοχή καθηγητών και μαθητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Συνεταιρισμών, ειδικών ερευνητών, οινολόγων κ.α, υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και των γραφείων του Αυστρίας και Ιταλίας. Στο Συνέδριο ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. Γιάννης Πατέλλης ανέδειξε τους άξονες της προώθησης από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού της ελληνικής γαστρονομίας και τόνισε τη σημασία για τη χώρα μας της αμπέλου στη φιλοσοφία της γεύσης και της παράδοσης που συνδέει τους Αρχαίους Έλληνες με τους σύγχρονους.

    Ιδανικός τόπος για γαμήλιες τελετές η Σαντορίνη

    Επίσης στο πλαίσιο του Συνεδρίου και παράλληλα με τις εκδηλώσεις του η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας διοργανώνει ημερίδα με θέμα "τον συμβολικό ρόλο του κρασιού στην 7η τέχνη".

    Την πρώτη θέση, ως ιδανικότερου τόπου για γαμήλιες τελετές κατέλαβε η Σαντορίνη σε μεγάλη έρευνα Μ.Μ.Ε. της Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας.

    Με τον τρόπο αυτό γίνεται μόδα ο Κυκλαδίτικος γάμος και θεωρείται, ως εξαιρετική επιτυχία μεταξύ των ξένων το γαμήλιο τελετουργικό και οι μέρες του μέλιτος να περάσουν στη Σαντορίνη.

    Έτσι η Σαντορίνη γίνεται πόλος έλξης τουριστών σε μια νέα, ειδική μορφή τουρισμού, το γαμήλιο τουρισμό.

    [40] Βρετανία: Η πιο γοητευτική γιαγιά η Τζάκι Ανταμς

    6/6/2003 2:23:00 μμ

    Η πεθερά του αστέρα του αγγλικού ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ ανακηρύχθηκε η πιο γοητευτική γιαγιά της Βρετανίας, ξεπερνώντας σε λάμψη ακόμη και τη βασίλισσα Ελισάβετ, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που έγινε για λογαριασμό ενός εισαγωγέα μήλων τύπου Γκράνι Σμιθ (granny σημαίνει γιαγιάκα στ' αγγλικά). Σε δείγμα 500 ερωτηθέντων, το 26% δήλωσε ανεπιφύλακτα την προτίμησή του στην Τζάκι Ανταμς, μητέρα της Βικτόρια, πρώην τραγουδίστριας του γυναικείου βρετανικού συγκροτήματος Σπάις Γκερλς και συζύγου του Μπέκαμ αναδεικνύοντάς την ως την πλέον λαμπερή γιαγιά στη χώρα.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ απέσπασε το 16% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν η ντίβα της σόουλ Σίρλεϊ Μπάσεϊ που έχει τραγουδήσει το μουσικό θέμα παλαιότερης ταινίας του Τζέιμς Μποντ με 12% και η ήδη 70χρονη Τζόαν Κόλινς, η ''πανούργα Αλέξις Κάρινγκτον'' της αμερικανικής σαπουνόπερας ''Δυναστεία'' με 8%.

    Η Τζάκι Ανταμς έχει δύο εγγόνια, αγοράκια και τα δύο από το γάμο της κόρης της με το διεθνή άσσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Η 77χρονη βασίλισσα έχει έξι εγγόνια από τα τρία παιδιά της, τους πρίγκιπες Κάρολο, Αντριου και την πριγκίπισσα Αννα καθώς ο μικρότερος της γιός της πρίγκιπας Εντουαρντ δεν έχει ακόμη αποκτήσει παιδί από το γάμο του με τη Σόφι Ρις Τζόουνς.

    Η σφυγμομέτρηση έγινε για λογιαριασμό ενός εισαγωγέα μήλων Γκράνι Σμιθ από τη Nότια Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία που διαφημίζει το προϊόν του με το λογοπαίγνιο: ''ένα μήλο Γκράνι Σμιθ την ημέρα, τις ρυτίδες κάνει πέρα''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 June 2003 - 16:55:50 UTC