Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεσμοθετείται το Πράσινο Πιστοποιητικό για αγρότες
  • [02] Προκαταρκτική εξέταση για το κλοφέν
  • [03] Συνεργασία Ελλάδας-Ουγγαρίας σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας
  • [04] ''Ανανεώνεται'' το δίκτυο Πελοποννήσου του ΟΣΕ
  • [05] Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός
  • [06] Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ για τις αερομεταφορές
  • [07] Ιδρυση Οργανισμού από την Ε.Ε για Ασφάλεια Δικτύων-Πληροφοριών
  • [08] Η συντριπτική πλειοψηφία των Πολωνών λέει ''ναι'' στην Ε.Ε
  • [09] Ικανοποίηση για απόσυρση μονοπύθμενων πλοίων
  • [10] Συνάντηση Σιράκ-Σρέντερ ενόψει του Εαρινού
  • [11] Κατηγορηματικός ο γραφολόγος για τα χειρόγραφα Γιωτόπουλου
  • [12] Στην Κροατία ο Πάπας
  • [13] Ολλανδία: Αθώοι οι ''στρατολόγοι'' της Αλ Κάιντα
  • [14] Εκρηξη στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ
  • [15] Αμπχαζία: Παρατηρητές του ΟΗΕ έπεσαν θύματα απαγωγής
  • [16] Ρωσία: Τραγωδία σε χυτήριο στα Ουράλια
  • [17] Μπιξ: Το Ιράκ δεν είχε απαγορευμένα όπλα πριν τον πόλεμο
  • [18] Βόσνιοι ειδικοί στο Ιράκ για εξουδετέρωση ναρκών
  • [19] Υπέρ των εργαζομένων η συγχωνευση ΕΛΠΕ και Πετρόλα
  • [20] Μείωσε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [21] Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων '93-'98 και για βιβλία Γ κατηγορίας
  • [22] Μέσα στον Ιούνιο η ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ
  • [23] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΓΣΣΕ για οφειλές ΙΚΑ
  • [24] Απόφαση-φρένο του Πρωτοδικείου για χρεώσεις τραπεζικών εξόδων
  • [25] Μπαρτσελόνα: Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές
  • [26] Μπαρτσελόνα: Στη θέση του Γκούτι ο Γκάμπρι
  • [27] ΜακΜάναμαν: ''Θέλω να παραμείνω στην Ρεάλ''
  • [28] Πιέζει η Μάντσεστερ για τον Ροναλντίνιο
  • [29] Μπιτς Βόλεϊ: Ατυχες οι ελληνικές ομάδες στα προικριματικά
  • [30] Βiennale Νέων Δημιουργών: Μια θάλασσα τέχνη
  • [31] Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • [32] Ερευνητικό Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας
  • [33] Κανένα νέο κρούσμα SARS σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ
  • [34] Περιβαλλοντικό βραβείο για εξολόθρευση.. αρουραίων
  • [35] Παρουσίαση του νέου προγράμματος της ΝΕΤ
  • [36] Αυστραλία: Best-seller περιοδικό για τον... θάνατο

    [01] Θεσμοθετείται το Πράσινο Πιστοποιητικό για αγρότες

    5/6/2003 3:27:00 μμ

    Με κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Γιώργου Δρυ και Πέτρου Ευθυμίου καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης του Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά στη χώρας μας και κατοχυρώνει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την επαγγελματική επάρκεια όσων ασχολούνται με τα αγροτικά επαγγέλματα. Οι κατέχοντες το πράσινο πιστοποιητικό εντάσσονται κατά προτίμηση στα προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας.

    Ποιοι δικαιούνται το πιστοποιητικό

    Το πράσινο πιστοποιητικό χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας στις εξής κατηγορίες προσώπων:

    Στους κατέχοντες τυπική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται απόφοιτοι όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, μετά από εξετάσεις γνώσεων και δεξιοτήτων ή παρακολούθηση ωρών εξειδίκευσης (ΤΕΕ Α' και Β' κύκλου, ΙΕΚ, ΤΕΙ και ΑΕΙ μη γεωτεχνικής κατεύθυνσης)

    Όσον αφορά τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ γεωτεχνικής κατεύθυνσης, το πράσινο πιστοποιητικό χορηγείται άνευ εξετάσεων. Στους έχοντες λάβει άτυπη επαγγελματική κατάρτιση. Αφορά όσους έχουν λάβει κατάρτιση ή θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης που παρέχονται από το Υπουργείο Γεωργίας, τα Κέντρα "Δήμητρα", καθώς και από πιστοποιημένες εκπαιδευτικές δομές, μετά από εξετάσεις γνώσεων και δεξιοτήτων.

    [02] Προκαταρκτική εξέταση για το κλοφέν

    5/6/2003 5:00:00 μμ

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτήρης Μπάγιας για να διερευνηθεί η βασιμότητα καταγγελιών εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες λειτουργούν μετασχηματιστές που παράγουν την ουσία κλοφέν, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Από την προκαταρκτική εξέταση που θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Προβατάρης θα ερευνηθεί επίσης εάν τέτοιου τύπου μετασχηματιστές χρησιμοποιούνται και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες του νομού Αττικής.

    [03] Συνεργασία Ελλάδας-Ουγγαρίας σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας

    5/6/2003 4:40:00 μμ

    Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και την αμυντικής τεχνολογίας υπόγραψαν την Πέμπτη, οι υφυπουργοί Aμυνας της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, Λουκάς Αποστολίδης και Ιμρε Ιβάνσικ, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, στο μνημόνιο προβλέπεται σε πρώτη φάση ο κοινός σχεδιασμός προγραμμάτων για την ανάπτυξη και παραγωγή οπλικών συστημάτων, για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ σε επόμενο στάδιο η εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες. Μικτή τεχνική επιτροπή θα προσδιορίσει και θα επιλέξει τα προγράμματα που μπορούν να αναληφθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ιβάνσικ επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας για τη διάθεση κοινοτικών πόρων για την ανάπτυξη της έρευνας για αμυντικούς σκοπούς, καθώς και για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αποστολίδης επισήμανε την ανάγκη μέσα από αυτή τη συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα ζητήματα της ειρήνης και της σταθερότητας να επεκταθεί στη βαλκανική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

    [04] ''Ανανεώνεται'' το δίκτυο Πελοποννήσου του ΟΣΕ

    5/6/2003 1:25:00 μμ

    Στην ανακαίνιση του μεγαλύτερου μέρους της σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου προχωρά ο ΟΣΕ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου δικτύου το οποίο είναι παλιό και κατά συνέπεια κρίνεται ανεπαρκές για τα σημερινά δεδομένα και τις απαιτήσεις του επιβατικού κοινού. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αυξηθεί η μέση ταχύτητα των αμαξοστοιχιών και κατά συνέπεια θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος της διαδρομής.

    Μείωση κατά μία ώρα της διάρκειας των δρομολογίων INTERCITY

    Συγκεκριμένα με το INTERCITY η διαδρομή Αθήνα - Τρίπολη θα γίνεται σε 2 ώρες και 20 λεπτά, από 3:30 ώρες που είναι σήμερα και Αθήνα - Καλαμάτα σε 4 ώρες, έναντι 5 ωρών και 35 λεπτών που είναι τώρα.

    Τα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ανακαινιστεί, είναι συνολικού μήκους 179 χλμ. και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 40,5 εκατ. ευρώ.

    Στο μεγαλύτερο μέρος γίνεται πλήρης αντικατάσταση της επιδομής γραμμής, δηλαδή νέοι στρωτήρες από μπετόν, νέες σιδηροτροχιές (συνεχώς συγκολλημένες) και σύγχρονο υλικό συνδέσεως, ενώ παράλληλα θα γίνουν ανάλογες εργασίες αλλαγής γραμμών εντός των σιδηροδρομικών σταθμών, με νέες αποβάθρες και άλλα έργα υποδομής.

    Έτσι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα στον άξονα Αθήνα - Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα θα καταστήσουν τον σιδηρόδρομο ανταγωνιστικό με τις υπόλοιπες επιβατικές μεταφορές.

    [05] Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός

    5/6/2003 12:13:00 μμ

    Νέα περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αρχίζει από την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στο Παρίσι όπου την Παρασκευή το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζάκ Σιράκ και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Αυστρία ενώ στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    [06] Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ για τις αερομεταφορές

    5/6/2003 5:29:00 μμ

    Το "πράσινο φως" στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αρχίσει διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του ανοίγματος της διατλαντικής αγοράς των αεροπορικών μεταφορών, έδωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην τελευταία, υπό Ελληνική Προεδρία, συνεδρίασή του στο Λουξεμβούργο. Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, καθώς μετά από οκταετή διαπραγματεύσεις η Ε.Ε. θα διαπραγματευθεί ενωμένη με τις ΗΠΑ. Πλέον, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ κ. Μινέτα θα έχει συνομιλητή από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία θα είναι η επίτροπος κ. Λογιόλα ντε Παλάθιο.

    Πιθανή ημερομηνία η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ

    Η Ισπανίδα επίτροπος συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία που κατάφερε μέσα στο τρέχον εξάμηνο να επιλύσει αυτό το χρονίζον ζήτημα της εξουσιοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ, συμφωνία για τον τομέα των αερομεταφορών.

    Κατά πάσα πιθανότητα, οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα αρχίσουν στις 25 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ, όπου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εκπροσωπήσει τους "15".

    Όσον αφορά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ο κ. Βερελής σημείωσε ότι η κοινοτική Επίτροπος θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα 15 κράτη-μέλη.

    Επί της ουσίας, οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ διεξάγονται λόγω παλαιότερης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει οκτώ χωρες της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

    Οι συμφωνίες κρίθηκαν αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο, καθώς οι διμερείς συμφωνίες επεφύλασσαν προνομιακή μεταχείριση στις αεροπορικές εταιρίες των ευρωπαϊκών χωρών που τις υπέγραψαν, έναντι των αεροπορικών εταιριών των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

    Οι χώρες που έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία.

    Εντός του πλαισίου εντολής του συμβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και η εξεύρεση τρόπων αναθεώρησης των οκτώ διμερών συμφωνιών που έχουν υπογράψει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ.

    Ουσιαστικά, η κοινοτική πλευρά θα προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με τις αμερικανικές Αρχές επί όλων των προβλημάτων που αφορούν τις διατλαντικές αερομεταφορές.

    Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία κοινών κανόνων ανταγωνισμού και η αποφυγή παροχής αθέμιτων επιδοτήσεων, η πρόσβαση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών στην αμερικανική αγορά, η επίλυση του λεγόμενου ζητήματος των χρονοθυρίδων, δηλαδή της κατανομής προνομιακών ωρών χρήσης προς ορισμένες αεροπορικες εταιρίες, το σύστημα κρατήσεων, ο έλεγχος της ιδιοχρησίας των αεροπορικων εταιρειών.

    Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευθεί και με άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Αυστραλία και το Μαρόκο και θα επιχειρήσει την επίτευξη συμφωνιών ανάλογων με αυτή που θα προσπαθήσει να επιτύχει με τις ΗΠΑ.

    Σημειώνεται όμως ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν υπογράψει συνολικά 1.500 διμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες του κόσμου και συνεπώς θα είναι ουσιαστικά συνδιαπραγματευτές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [07] Ιδρυση Οργανισμού από την Ε.Ε για Ασφάλεια Δικτύων-Πληροφοριών

    5/6/2003 5:15:00 μμ

    Σε πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών, κατέληξε το Συμβούλιο υπουργών Επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο κ. Μανόλης Στρατάκη εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λήψη της απόφασης, τονίζοντας ότι με τη γεφύρωση των αντιθέσεων που σημειώθηκε κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας "σε έναν κρίσιμο τομέα για την προώθηση της γνώσης στην Ευρώπη".

    Την απόφαση για την ίδρυση του Οργανισμού χαιρέτισε ο αρμόδιος για τις τηλεπικοινωνίες επίτροπος Ερκι Λιίκανεν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς των επικοινωνιών και της κοινωνίας της πληροφορίας.

    Ο κοινοτικός επίτροπος επεσήμανε την επιτυχία των ελληνικών πρωτοβουλιών για την Ηλεκτρονική Ενσωμάτωση (στην υπουργική σύνοδο στη Κρήτη), για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (στην Αθήνα) και για την Ηλεκτρονική Υγεία (στις Βρυξέλλες).

    [08] Η συντριπτική πλειοψηφία των Πολωνών λέει ''ναι'' στην Ε.Ε

    5/6/2003 4:29:00 μμ

    Τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, 80,9% των Πολωνών έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν ''ναι'' και 68% είναι αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου PBS, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.074 ατόμων στις 4 Ιουνίου. Αναμέσα σε αυτούς που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν, 13% θα πουν ''όχι'' στην ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε, ενώ 6,1% δεν έχουν αποφασίσει.

    ''Με ποσοστό λάθους 3%, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα ξεπεράσει εύκολα το 60%'', υπογράμμισε ένας από τους αναλυτές του ινστιτούτου. Ομως άλλοι αναλυτές προειδοποιούν πως το ποσοστό συμμετοχής που προκύπτει από τη δημοσκόπηση δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου σίγουρο, αφού το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής σε προηγούμενες ψηφοφορίες ήταν κατά 20% μικρότερο από την πρόθεση ψήφου που είχαν εκφράσει οι ερωτηθέντες, στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας.

    Το ποσοστό συμμετοχής θα κρίνει το δημοψήφισμα, γιατί πρέπει να ξεπεράσει το 50% για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.

    [09] Ικανοποίηση για απόσυρση μονοπύθμενων πλοίων

    5/6/2003 4:11:00 μμ

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόφαση της Ε.Ε να επισπεύσει τις διαδικασίες απόσυρσης των πετρελαιοφόρων μονού κύτους και αντικατάστασής τους από πετρελαιοφόρα διπλού κύτους, εξέφρασε μετά τη λήξη του Συμβουλίου θαλάσσιων μεταφορών, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    Εύσημα από τη Ντε Παλάθιο για επιτεύγματα Ελληνικής Προεδρίας

    Ο κ. Ανωμερίτης υποστήριξε ότι "με τις αποφάσεις που λάβαμε και όχι με τις προθέσεις, συμβάλλουμε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος", επισημαίνοντας παράλληλα ότι "το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του νέου ορισμού της στρατηγικής της Ε.Ε για μια ποιοτική ναυτιλία".

    Ο Ελληνας υπουργός υπενθύμισε ακόμη τη διακήρυξη που ενέκριναν οι 25 χώρες- μέλη στο "νησί της Αποκάλυψης", την Πάτμο, κατά το άτυπο Συμβούλιο Μεταφορών, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. O κ. Ανωμερίτης πρόσθεσε ότι χωρίς σεβασμό στο παγκόσμιο περιβάλλον η ναυτιλία δεν μπορεί να υπάρξει ως οικονομική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι "η ποιοτική ναυτιλία θα είναι το Α και το Ω των στρατηγικών μας".

    Επίσης, αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση του Συμβουλίου για αύξηση των πόρων στο συμπληρωματικό ταμείο που έχει προβλεφθεί κατά των κινδύνων από ρύπανση πετρελαίου, το οποίο, όπως επεσήμανε, πενταπλασιάστηκε, δηλαδή από 160 εκατ. δολάρια έφτασε το 1 δισ. δολάρια.

    Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για τις μεταφορές επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο απένειμε εύσημα για τα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι βαθμολογία είναι από "πάρα πολύ καλή έως εξαιρετική".

    Η κοινοτική επίτροπος χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα ως πρώτη ναυτιλιακή δύναμη για τη θωράκιση της ποιοτικής ναυτιλίας με σεβασμό προς το περιβάλλον.

    Αναφερόμενη ειδικότερα στα μέτρα που ενέκρινε την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κ. Ντε Παλάθιο σημείωσε ότι επιτυγχάνεται η ανανέωση του ευρωπαϊκού στόλου χάρη στην αποφασιστικότητα που επέδειξε η ελληνική προεδρία.

    Δείτε σχετική είδηση: Αποσύρονται τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους

    [10] Συνάντηση Σιράκ-Σρέντερ ενόψει του Εαρινού

    5/6/2003 3:41:00 μμ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο για μία ανεπίσημη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής της Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Ιουνίου. Η συνάντηση αυτή έχει σαν στόχο την προετοιμασία τους για τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία θα καταβληθούν προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο θέμα των μελλοντικών θεσμών της διευρυμένης Ευρώπης, στο οποίο οι απόψεις των χωρών μελών είναι διισταμένες. Στη διάρκεια του γεύματος που θα έχουν οι κύριοι Σρέντερ και Σιράκ θα παρακαθίσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιόσκα Φίσερ και Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    [11] Κατηγορηματικός ο γραφολόγος για τα χειρόγραφα Γιωτόπουλου

    5/6/2003 2:54:00 μμ

    Κατηγορηματικά απέκλεισε στην κατάθεσή του ο δικαστικός γραφολόγος κ. Ιωάννης Μακρής το ενδεχόμενο να είναι κατασκευασμένα τα χειρόγραφα που αποδίδονται στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Ο αστυνόμος Α' κ. Μακρής, ο οποίος είναι προϊστάμενος του τμήματος γραφολογίας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις στην προκήρυξη για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού, που εντοπίστηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου, ανήκουν στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι υπάρχει σχέση των εγγράφων της Πάρνηθας με αυτά που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατέθεσε και ο επικεφαλής του εργαστηρίου διερεύνησης πλαστογραφιών και παραχάραξης της αστυνομίας, ο οποίος υποστήριξε ότι στην Πάτμου εντοπίστηκαν τυπογραφικές μήτρες, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της ταυτότητας και του διπλώματος του Γιωτόπουλου. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με ανάγνωση εγγράφων.

    Δεν έχουν πλαστογραφηθεί λέει ο γραφολόγος

    ''Γράφτηκαν από το ίδιο άτομο. Από τους ελέγχους αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο".

    Σε ερώτηση του προέδρου σχετικά με το εάν θα μπορούσε κάποιος, με βάση το υλικό της Πάρνηθας να μιμηθεί τη συγκεκριμένη γραφή, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν μπορεί να παράγει τη γραφή άλλο ανθρώπινο χέρι πλην του γράφοντος.

    Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, η γραφή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είναι υπερχειλίζουσα ατομικότητας, είναι πηγαία και αυθεντική και συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι δεν έχει πλαστογραφηθεί.

    Οι γραφολογικές πραγματογνωμοσύνες δεν είναι αλάθητες λέει ο Γιωτόπουλος

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος επισήμανε στον μάρτυρα ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία, όπου τα αποτελέσματα γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης έχουν αποδειχθεί αβάσιμα.

    Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε βιβλίο Γάλλου ποινικολόγου στο οποίο αναφέρονται περιπτώσεις λάθους. Ανάμεσα στα παραδείγματα ήταν και το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης σε δείγμα γραφής του αξιωματικού Ντρέιφους, που εκ των υστέρων αποδείχθηκε εσφαλμένο.

    Γιωτόπουλος: Έχετε ακούσει κύριε μάρτυρα για την ύπαρξη μηχανήματος που διαθέτουν όλες οι μυστικές υπηρεσίες των σοβαρών χωρών και μιμείται τη γραφή;

    Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.

    Πρόεδρος: Πολλά ξέρετε για τις μυστικές υπηρεσίες κύριε Γιωτόπουλε.

    Ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου ρώτησε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο για πιο λόγο δεν διόρισε ο ίδιος πραγματογνώμονα.

    Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι κανείς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν δεχόταν να διενεργήσει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για λογαριασμό του, επειδή θα καταστρεφόταν η καριέρα του.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι τα περισσότερα έγγραφα κατασκευάστηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες με βάση το δείγμα γραφής που υπήρχε στα κείμενα της Πάρνηθας. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως είναι δικά του ορισμένα από τα έγγραφα της Πάρνηθας, τα οποία είχε γράψει το 1973.

    Ο Γιωτόπουλος ρωτήθηκε επίσης αν του ανήκει συγκεκριμένο έγγραφο της Πάρνηθας, στο οποίο γίνεται ''περιγραφή χουντικών''.

    Ο κατηγορούμενος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το είχε γράψει αυτός το 1973, βασισμένος σε περιγραφές ατόμου που βασανίστηκε.

    Πρόεδρος: Δηλαδή αυτός που είχε βασανιστεί έκανε τέτοιου είδους περιγραφές, όπως είναι ''κομψός''; Έβαζε τα καλά του δηλαδή και πήγαινε να βασανίσει; Ελάτε τώρα...

    Στο δικαστήριο κατέθεσε ο επικεφαλής του εργαστηρίου διερεύνησης πλαστογραφιών και παραχάραξης της αστυνομίας κ. Νικήτας Μενεξής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πλαστή ταυτότητα και την πλαστή άδεια οδήγησης που είχε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Ο μάρτυρας που θα εξεταστεί το πρωί της Παρασκευής για συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα, υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι στη γιάφκα της Πάτμου εντοπίστηκαν τυπογραφικές μήτρες, οι οποίες από τον εργαστηριακό έλεγχο που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της ταυτότητας και του διπλώματος.

    Μόνιμος κάτοικος Γερμανίας λέει ότι ήταν ο Παπαναστασίου μεταξύ 74-76

    Ο συνήγορος του Νίκου Παπαναστασίου κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφα από γερμανικές αρχές, σύμφωνα με τα οποία τα έτη 1974 έως και 1976 -οπότε φέρεται ο εντολέας του να έχει ιδρυτικό ρόλο στη ''17 Νοέμβρη''- ο Παπαναστασίου ήταν κάτοικος Γερμανίας.

    Στο δικαστήριο την Παρασκευή αναμένεται να προσκομιστούν όλα τα πειστήρια της υπόθεσης.

    [12] Στην Κροατία ο Πάπας

    5/6/2003 7:03:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Στο αεροδρόμιο της Ριέκας στο νησί Κρεκ της Κροατίας έφθασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, στο εκατοστό ταξίδι του στο εξωτερικό. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος Στίπε Μέσιτς, ο πρωθυπουργός Ιβιτσα Ράτσαν, ο αρχιεπίσκοπος του Ζάγκρεμπ Γιόσιπ Μπόζανιτς, ανώτεροι αξιωματούχοι από τους χώρους της πολιτικής και της εκκλησίας και περίπου 3.000 πιστοί. Την ίδια ώρα, οι καμπάνες χτυπούσαν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας. Στη συνέχεια, ο Ποντίφηκας, ο οποίος θα παραμείνει για πέντε ημέρες στην Κροατία, μετέβη με καταμαράν στο λιμάνι της Ριέκας στην βορειανατολική Αδριατική.

    [13] Ολλανδία: Αθώοι οι ''στρατολόγοι'' της Αλ Κάιντα

    5/6/2003 4:11:00 μμ

    Και οι δώδεκα κατηγορούμενοι ως μέλη ενός ισλαμιστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, αθωώθηκαν την Πέμπτη από το Δικαστήριο του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, το οποίο έκρινε ανεπαρκή τα εναντίον τους στοιχεία. Από τους δώδεκα κατηγορούμενους μόνον δύο, ένας Γάλλος κι ένας Αλγερινός, που δικάζονταν στην ίδια υπόθεση, καταδικάσθηκαν σε δίμηνη και τετράμηνη φυλάκιση για κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Και αυτοί, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι μαζί με τους συγκατηγορούμενούς τους, επειδή εξέτισαν ήδη την ποινή τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

    Ανάμεσα στους δώδεκα Ισλαμιστές δύο κατηγορούνταν για ''αρωγή του εχθρού σε περίοδο πολέμου'', σύμφωνα με τους νόμο που ισχύει από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Μολαταύτα, το δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτά τα στοιχεία που παρουσίασαν εναντίον των κατηγορουμένων οι αρχές, εκτιμώντας πως η Ολλανδία δεν ήταν εμπλεγμένη σε ένοπλη σύρραξη κατά τη στιγμή της σύλληψής τους.

    Επίσης απορρίφθηκαν και τα στοιχεία που παρουσίασαν στο δικαστήριο και οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες (AIVD), επειδή υπάγονταν στο καθεστώς των 'εμπιστευτικών στοιχείων', τα οποία δεν μπορούν να επαληθευθούν.

    [14] Εκρηξη στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ

    5/6/2003 4:03:00 μμ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης, στο κέντρο της πόλης Κουμάνοβο, στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ, από την οποία τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί δίπλα σε πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε 40 περίπου παρακείμενα διαμερίσματα και καταστήματα. Τα κίνητρα της ενέργειας είναι ακόμη άγνωστα, ενώ η αστυνομία διεξάγει σχετική έρευνα. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους κατοίκους της πόλης, ενώ ο δήμαρχος της πόλης συνέστησε στους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Η εθνική σύσταση στο Κουμάνοβο αποτελείται κυρίως από Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός Σέρβων.

    [15] Αμπχαζία: Παρατηρητές του ΟΗΕ έπεσαν θύματα απαγωγής

    5/6/2003 2:40:00 μμ

    Τρεις παρατηρητές του ΟΗΕ και ο διερμηνέας τους έπεσαν θύματα απαγωγής το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή Κοντόρ, μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στην Αμπχαζία και τη Γεωργία. Οι απαγωγείς μαζί με τους τρεις παρατηρητές και τον διερμηνέα τους είχαν συλλάβει και τέσσερις Ρώσους στρατιώτες της δύναμης ελέγχου της CEI (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών), τους οποίους όμως στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους. Οι δύο από τους τρεις παρατηρητές είναι Γερμανοί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητα του τρίτου. Τα μέλη της Αποστολής Παρατηρητών του ΟΗΕ στη Γεωργία (Monug) έχουν αναλάβει την επίβλεψη της εκεχειρίας ανάμεσα στη Γεωργία και την Αμπχαζία. Είναι η τέταρτη φορά που παρατηρητές του ΟΗΕ πέφτουν θύματα απαγωγής. Στις προηγούμενες περιπτώσεις οι απαχθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις.

    [16] Ρωσία: Τραγωδία σε χυτήριο στα Ουράλια

    5/6/2003 12:58:00 μμ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά σε έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε χυτήριο στην περιοχή Καμένσκ Ουράλσκι στα Ουράλια. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, άλλοι δύο άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, ενώ άνδρες των ομάδων διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους στα ερείπια της μονάδας παραγωγής οξυγόνου, όπου σημειώθηκε η τραγωδία.

    Αποδίδεται σε έκρηξη φιάλης οξυγόνου

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν βάσει των ερευνών, το δυστύχημα ενδέχεται να προκλήθηκε από την πτώση μιας φιάλης οξυγόνου την ώρα που αυτή γέμιζε. Η φιάλη εξερράγη, κάτι που ενδεχομένως να προξένησε και την έκρηξη μιας άλλης φιάλης και ακολούθως μιας δεξαμενής αερίου.

    Η έκρηξη προκάλεσε ζημιές σε ακτίνα 500 μέτρων, καθώς έσπασαν τα τζάμια όχι μόνο των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου αλλά επίσης των παρακείμενων πολυκατοικιών, καταστημάτων και ενός κινηματογράφου δίπλα στο χυτήριο.

    [17] Μπιξ: Το Ιράκ δεν είχε απαγορευμένα όπλα πριν τον πόλεμο

    5/6/2003 5:05:00 μμ

    Την πιθανότητα η Βαγδάτη να μην διέθετε απαγορευμένα όπλα πριν από τον πόλεμο, εξέφρασε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα δεν βρήκαν ακόμα όπλα μαζικής καταστροφής. ''Από όσο γνωρίζω, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι που κρατούνται σήμερα δεν έχουν αποκαλύψει ότι η χώρα διαθέτει ακόμα όπλα'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χανς Μπλιξ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία επιθεώρηση της Πορτογαλίας Visao.

    Σύμφωνα με τον Χανς Μπλιξ, ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών πάνω στα οποία στηρίχθηκαν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για να εξαπολύσουν τη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ δεν ήταν ιδιαίτερα ''ακλόνητα''.

    ''Όσο περισσότερο οι επιθεωρητές των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων ανακρίνουν ολοένα και περισσότερους αξιωματούχους, ολοένα και πιο υψηλόβαθμους, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρχουν τέτοια όπλα, ή να υπάρχουν αλλά σε μικρό αριθμό'', τόνισε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις που κατέχουν το Ιράκ δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρουν το παραμικρό ίχνος όπλων μαζικής καταστροφής, οκτώ εβδομάδες μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, αν και ελέγχουν ολόκληρη τη χώρα.

    Στο μεταξύ, η CIA και το Πεντάγωνο έχουν διαψεύσει τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον τους ότι αλλοίωσαν τα στοιχεία τους για το Ιράκ, ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τον πόλεμο.

    [18] Βόσνιοι ειδικοί στο Ιράκ για εξουδετέρωση ναρκών

    5/6/2003 3:01:00 μμ

    Ειδικοί πυροτεχνουργοί από τη Βοσνία βρίσκονται επί το έργον για την εξουδετέρωση περίπου 10.000 ναρκών, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του ιρακινού εδάφους από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των αμερικανο-βρετανικών κατοχικών δυνάμεων.

    ''Ειδικοί για την ναρκαλιεία, που υπάγονται στη συμμαχία, έχουν ξεκινήσει τη μακρά κι επίπονη εργασία της εξουδετέρωσης ενός από τα τελευταία εγκλήματα του Σαντάμ Χουσεΐν κατά του ιρακινού λαού και της απομάκρυνσης περίπου 10.000 ναρκών από όλην τη χώρα'', τόνισε η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με τη συμμαχική ραδιοφωνία, οι Βόσνιοι ειδικοί, τους οποίους προσκάλεσαν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, θα επικουρούνται στο έργο τους από σκύλους ειδικά εκπαιδευμένους στον εντοπισμό ναρκών.

    ''Οι νάρκες αυτές συνιστούν έναν σημαντικό κίνδυνο ιδίως για τα παιδιά που παίζουν στα χωράφια, χωρίς να γνωρίζουν πως αυτά είναι γεμάτα νάρκες'', μετέδωσε η ραδιοφωνία, καλώντας παράλληλα τους Ιρακινούς να προειδοποιήσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που καραδοκούν.

    Επίσης για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών εκπαιδεύονται και Ιρακινοί, προσθέτει η ίδια πηγή.

    [19] Υπέρ των εργαζομένων η συγχωνευση ΕΛΠΕ και Πετρόλα

    5/6/2003 6:50:00 μμ

    Η συγχώνευση των Ελληνικών Πετρελαίων με την Πετρόλα αναμένεται να αυξήσει και όχι να μειώσει τις θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι τα οφέλη από τις συνέργιες των δύο εταιρειών θα πλησιάσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος της ερχόμενης 5ετίας.Τα παραπάνω επισήμαναν το μεσημέρι της Πέμπτης ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Αθανάσιος Καραχάλιος και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Μωραϊτης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Διοίκηση της Πετρόλα. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών υπογράμμισαν ότι στόχος του νέου ενεργειακού κολοσσού είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις και συμφωνίες σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Επέκταση στη διεθνή αγορά

    Τα πλεονεκτήματα της συγχώνευσης περιλαμβάνουν την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της νέας εταιρείας, τη διεθνή επέκταση των νέων ΕΛΠΕ, με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών προϊόντων.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τονίστηκε, πως δημιουργείται μια εταιρεία μεγαλύτερου μεγέθους με βελτιωμένη θέση συγκριτικά με εφάμιλλες εταιρείες της Ε.Ε. και αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης σε διεθνή επενδυτικά σχέδια.

    Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ τόνισε ότι η εταιρεία υλοποιεί ήδη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα συνεχιστεί, αφού όμως πρώτα αναμορφωθεί και διευρυνθεί προκειμένου να αξιοποιηθούν τα νέα στοιχεία από την απορρόφηση της Πετρόλα και ενσωματωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Πετρόλα κ. Καλατζής ανέφερε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, η υλοποίηση του οποίου έχει ανασταλεί, θα ενταχθεί στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ.

    Το νέο Δ.Σ. θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την είσοδο της εταιρίας στο ΧΑ, τα οποία ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ.

    [20] Μείωσε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    5/6/2003 4:46:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα βασικά επιτόκια στο χαμηλότερο σημείο από το 1948, κρίνοντας ότι η ισχυροποίηση του ευρώ υπονομεύει την ήδη αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 0,50% δηλαδή από 2,5% στο 2% και το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 9 Ιουνίου 2003.

    Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 0,50% στο 3% με ισχύ από τις 6 Ιουνίου 2003 και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 0,50% στο 1% και θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουνίου 2003.

    Επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 48 ετών στο 3,75%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας περιέκοψε τα επιτόκιά της κατά 0,50% στο χαμηλότερο από το 1999, στο 3%.

    Σημειώνεται ότι οι σουηδικές εξαγωγές εξαρτώνται κατά 40% από την ευρωζώνη και ότι η σουηδική οικονομία έπεσε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2003.

    Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές, μετά τις τελευταίες εκθέσεις που δείχνουν υποχώρηση του πληθωρισμού και αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στο μπλοκ των Δώδεκα.

    Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και έγκυρων ινστιτούτων, όπως της γερμανικής δεξαμενής σκέψης IfW, η σχεδόν μηδενική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί για το σύνολο του 2003.

    Στο μεταξύ, η ανατίμηση του ευρώ κατά 24% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο πλήττει τις κερδοφορίες των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως της Volkswagen και της Alcatel και οδήγησε επιχειρηματίες και πολιτικούς στην Ευρώπη να ασκήσουν πιέσεις στην ΕΚΤ για μιά ουσιαστική μείωση των επιτοκίων. Ακόμη και αυτή η μείωση του 0,50% δεν θεωρείται αρκετή για να βοηθήσει την ευρωζώνη να βγει από την ύφεση.

    Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια επτά φορές από την αρχή του 2001, ενώ η αμερικανική Federal Reserve 12 φορές και αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ είναι στο 1,25%.

    Η μείωση του πληθωρισμού ελευθέρωσε τα χέρια της ΕΚΤ για να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή έπεσε στο 1,9% τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο του έτους, με τη βοήθεια της ανόδου του ευρώ που έκανε τις εισαγωγές φτηνότερες, τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την αδυναμία της οικονομίας που στέρησε από τους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές.

    Η πρόβλεψη του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα επίσης ήταν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα πέσει στο 1,5% τον επόμενο χρόνο.

    [21] Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων '93-'98 και για βιβλία Γ κατηγορίας

    5/6/2003 3:49:00 μμ

    Με την καταβολή ελάχιστου ποσού φόρου ανά χρήση από 100.000 δρχ. έως 500.000 δρχ. παρέχεται η δυνατότητα και στις επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας του κώδικα βιβλίου και στοιχείων να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους της εξαετίας 1993-1998, με ανάλογες προϋποθέσεις και όρους που ίσχυσαν και για τις επιχειρήσεις με βιβλία Α' και Β' κατηγορίας. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία προβλέπονται οι όροι και οι διαδικασίες για την περαίωση των υποθέσεων της εξαετίας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Γ' κατηγορίας. Στην απόφαση προσδιορίζεται και η προθεσμία στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν στις εφορίες τα ειδικά σημειώματα περαίωσης των υποθέσεων για τις επιχειρήσεις αυτές. Προθεσμία δίνεται από 26 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου ανάλογα με ΑΦΜ.

    Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων ξεκινούν από τις 26 Ιουνίου για τους επιτηδευματίες με ΑΦΜ που λήγει στο 1 και στο 2. Στη συνέχεια κλιμακώνονται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του επιτηδευματία. Ετσι

    στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τους επιτηδευματίες με ΑΦΜ, το οποίο λήγει στους αριθμούς 3,4 και 5, στις 3 Ιουλίου για τους επιτηδευματίες με ΑΦΜ που λήγει σε 6 και 7, στις 7 Ιουλίου για τους επιτηδευματίες με ΑΦΜ που λήγει σε 8 και 9 και στις 10 Ιουλίου για τους επιτηδευματίες με ΑΦΜ που λήγει στο 0.

    Παράλληλα, παρατείνεται και η προθεσμία για την περαίωση των υποθέσεων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών της εξαετίας 1993-1998 που τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας. Οι προθεσμίες για την υποβολή των ειδικών σημειωμάτων περαίωσης των υποθέσεων είναι οι ίδιες με αυτές των επιχειρήσεων με βιβλία Γ' κατηγορίας του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

    Η δυνατότητα περαίωσης αφορά επιχειρήσεις για ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Γ' κατηγορίας και μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων για τις χρήσεις 1993-1998 μέχρι 75 εκατ. δρχ. για επιχειρήσεις πώλησης, μέχρι 25.000.000 δρχ. για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερων επαγγελματιών και μέχρι 75 εκατ. δρχ. επί μικτών επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος από την παροχή υπηρεσιών δεν υπερβαίνει τα 25 εκατ. δρχ.

    Τα ελάχιστα ποσά βεβαιωμένου φόρου που πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας για την περαίωση των χρήσεων της εξαετίας, είναι τα ακόλουθα:

    Για τις επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή μεταποίησης και παραγωγής: Για όσες έχουν μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων ανά χρήση μέχρι 5 εκατ. δρχ., το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση ανέρχεται στις 100.000 δρχ., για μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων από 5.000.001 έως 20.000.000 δρχ. το ελάχιστο ποσό φόρου ανέρχεται σε 200.000 δρχ., από 20.000.000 έως 50.000.000 δρχ. το ελάχιστο ποσό φόρου ανέρχεται στις 300.000 δρχ. και για μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων ανά χρήση μέχρι 75.000.000 δρχ. το ελάχιστο ποσό φόρου ανέρχεται στις 400.000 δρχ. Για εμπορικές επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών: Για μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων μέχρι 5 εκατ. δρχ. το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση είναι 100.000 δρχ. Από 5.000.0001 μέχρι 10.000/000 το ελάχιστο ποσό φόρου είναι 200.000 δρχ. Από 10.000.001 έως 15.000.000 δρχ. το ελάχιστο ποσό φόρου είναι 300.000 δρχ. Από 15.000.001 έως 25 εκατ. δρχ. το ελάχιστο ποσό φόρου είναι 400.000 δρχ. και για τζίρο μέχρι 37.500.000 το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση είναι 500.000 δρχ. Για ελεύθερους επαγγελματίες: Για μέσο όρο ακαθάριστων αμοιβών ανά χρήση μέχρι 3 εκατ. δρχ., το ελάχιστο ποσό φόρου είναι 100.000 δρχ. Από 3.000.001 έως 5.000.000 δρχ. το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση είναι 200.000 δρχ. Από 5.000.001 μέχρι 10 εκατ. δρχ. το ελάχιστο ποσό φόρου είναι 300.000 δρχ. Άπό 10.000.001 έως 15.000.000 το ελάχιστο ποσό φόρου είναι 400.000 δρχ., ενώ για ακαθάριστες αμοιβές έως 25.000.000 εκατ. δρχ. το ελάχιστο ποσό φόρου είναι 500.000 δρχ.

    Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Α' και Β' κατηγορίας του κώδικα βιβλίων και στοιχείων τα ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση που είχαν οριστεί με τις προηγούμενες αποφάσεις για την περαίωση των υποθέσεών τους, προσαυξάνονται κατά 25% και ειδικά για τις κατασκευαστικές εταιρίες κατά 50%. Οι υπόχρεοι, μαζί με την υποβολή των ειδικών σημειωμάτων περαίωσης των υποθέσεων στις εφορίες, θα πρέπει να καταβάλλουν και το ένα δέκατο των φόρων που τους αναλογεί. Με τη ρύθμιση αυτή περαιώνονται οι υποθέσεις που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ.

    [22] Μέσα στον Ιούνιο η ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ

    5/6/2003 3:42:00 μμ

    Εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ), στην οποία ανήκει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό αποφασίστηκε την Πέμπτη σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας μεταξύ του γενικού γραμματέα Γιώργου Ζανιά και εφτά τραπεζών. Το Δημόσιο θα πωλήσει σε αυτές τις εφτά τράπεζες το 33% των μετοχών της ΕΧΑΕ, το οποίο κατέχει.

    [23] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΓΣΣΕ για οφειλές ΙΚΑ

    5/6/2003 2:22:00 μμ

    Συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης για να συζητήσουν θέματα που αφορούν το ΙΚΑ και συγκεκριμένα τις οφειλές του Ιδρύματος από παρακρατούμενες εργοδοτικές εισφορές προς τον ΟΑΕΔ και την Εργατική Εστία.

    [24] Απόφαση-φρένο του Πρωτοδικείου για χρεώσεις τραπεζικών εξόδων

    5/6/2003 1:28:00 μμ

    Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ αριθμ. 2011/2003 απόφασή του έκρινε ότι σύμφωνα με τους νόμους 2789/2000 και 2912/2001 για την διαγραφή των πανωτοκίων, τα Τραπεζικά ιδρύματα δεν μπορούν να χρεώνουν τους δανειολήπτες με κάθε είδους Τραπεζικές δαπάνες και έξοδα. Ακόμα, έκρινε το δικαστήριο ότι αυτή η "απαγορευτική" για τις Τράπεζες νομοθετική διάταξη, είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές και την διεθνή σύμβαση της Ρώμης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Δικαίωση δανειολήπτη με παραγραφή χρεών ύψους 4,7 εκατ. δρχ.

    Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση έκρινε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να χρεώνουν έξοδά τους (ΕΦΤΕ, δικαστικά έξοδα, κ.ά.), από τον χρόνο κατάρτισης της σύμβασης του δανείου μέχρι την ρύθμιση του συνολικού ποσού της οφειλής, σύμφωνα με τον νόμο για την διαγραφή των πανωτοκίων.

    Όμως, κατά την απόφαση του Πρωτοδικείου, μετά την ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού, τα Τραπεζικά ιδρύματα μπορούν νόμιμα να "συνυπολογίζουν στην συνολική οφειλή και τα έξοδα που πραγματοποιούν εφεξής".

    Κατόπιν αυτών, το Πρωτοδικείο δικαίωσε δανειολήπτη και έκρινε ότι η Τράπεζα παράνομα τον χρέωσε με Τραπεζικά έξοδα ύψους 4,7 εκατ. δρχ. (13.793 Ευρώ) τα οποία το δικαστήριο διέταξε να διαγραφούν.

    [25] Μπαρτσελόνα: Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές

    5/6/2003 1:46:00 μμ

    Τέσσερις θα είναι τελικά οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Μπαρτσελόνα, που θα γίνουν στις 15 Ιουνίου. Όπως ανακοίνωσε τη Τετάρτη η εφορευτική επιτροπή, από τις έξι υποψηφιότητες που είχαν κατατεθεί αρχικά, οι δύο αυτές του Γιόσεπ Μαρία Μινγκουέλα και του Τζόρντι Μάγιο, δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των 1.600 υπογραφών από μέλη του συλλόγου και κατά συνέπεια δεν μπορούν να διεκδικήσουν την προεδρία των Καταλανών. Ετσι, οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ζοάν Γκασπάρτ θα είναι οι Λουίς Μπάσατ, Ζοάν Λαπόρτα, Χαουμέ Λαουράδο και Μαρτίνεθ Ροβίρα.

    Φαβορί... ο Λουίς Μπάσατ

    Σύμφωνα με την εφημερίδα της Βαρκελώνης "El Mundo Deportivo", το 36% των 67.000 μελών του συλλόγου που έχουν δικαίωμα ψήφου παρουσιάζονται αναποφάσιστοι, έντεκα μέρες πριν προσέλθουν στις κάλπες.

    Από αυτούς που έχουν... κατασταλάξει, τις περισσότερες προτιμήσεις (38%) συγκεντρώνει ο Μπάσατ, που ήταν υποψήφιος και το 2000, όταν έχασε για λίγες ψήφους από τον Γκασπάρτ.

    Το μεγάλο πλεονέκτημα του Μπάσατ, που είναι ανώτερο στέλεχος σε διαφημιστική εταιρία, είναι η συνεργασία με την πρώην σημαία της ομάδας, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος θα αναλάβει διοικητικό πόστο.

    Ο Μπάσατ υπόσχεται και "ηχηρές" μεταγραφές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα φέρει στο "Καμπ Νου" τον Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ.

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαίνεται πως έχει την... τιμητική της στις εκλογές αυτές, καθώς ο Λαπόρτα, που έρχεται δεύτερος στη δημοσκόπηση της "El Mundo Deportivo" με μικρή διαφορά από τον Μπάσατ, υπόσχεται ότι θα ντύσει στα κυανέρυθρα τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

    Ο Σάντρο Ροσέλ, στενός συνεργάτης του επιχειρηματία, υπολογίζει ότι ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας μπορεί να μετακομίσει στη Βαρκελώνη αντί 45 εκ. ευρώ.

    Όσο για τη θέση του προπονητή, εκλεκτός του Λαπόρτα είναι ο νυν τεχνικός του Αγιαξ Ρόναλντ Κούμαν, το γκολ του οποίου απέναντι στη Σαμπντόρια είχε χαρίσει στη Μπαρτσελόνα το μοναδικό πρωτάθλημα Ευρώπης στην ιστορία της, το 1992.

    Ο Ολλανδός έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο με τον "Αίαντα", αλλά αυτά είναι... ψιλά γράμματα, μπροστά στο κυνήγι ψηφοφόρων που έχουν εξαπολύσει οι υποψήφιοι.

    Οι Χαουμέ Λαουράδο και Μαρτίνεθ Ροβίρα φαίνεται ότι θα είναι οι "κομπάρσοι" των εκλογών, καθώς στις δημοσκοπήσεις κανείς από τους δύο δεν συγκεντρώνει πάνω από 10%.

    Και αυτοί πάντως δεν φείδονται υποσχέσεων και ονομάτων. Μάλιστα, ο Λαουράδο "έβαλε φωτιές" την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι θα πάρει στην ομάδα τον Ικερ Κασίγιας από τη μισητή Ρεάλ.

    Ο διεθνής τερματοφύλακας τον διέψευσε άμεσα, όμως οι εντυπώσεις έμειναν.

    Ο Λαουράδο ισχυρίζεται ακόμα ότι έχει συμφωνήσει με τον Ρουμάνο αμυντικό του Αγιαξ Κριστιάν Κίβου, τον οποίο προορίζει για αντικαταστάτη του Φρανκ Ντε Μπουρ.

    Τέλος, ο Μαρτίνεθ Ροβίρα έχει και αυτός το "κρυφό χαρτί" του, που ακούει στο όνομα του Τιερί Ανρί, έστω κι αν ο Γάλλος δεν έχει εκφράσει ποτέ την επιθυμία να φύγει από την Αρσεναλ.

    Όσο για τον νέο τεχνικό της ομάδας, ο Ροβίρα έχει επιλέξει τον Κλάους Τοπμέλερ, που πέρυσι έφτασε με τη Λεβερκούζεν μια ανάσα από το τρεμπλ (αλλά δεν πήρε τίποτα) και φέτος απολύθηκε στα μισά της περιόδου. Πάντως, η επόμενη μέρα των εκλογών μάλλον δεν θα είναι τόσο ρόδινη για τους τέσσερις υποψηφίους.

    Η Μπαρτσελόνα υπολογίζεται ότι έχει χρέη γύρω στα 150 εκ. ευρώ, άρα το έργο του νέου προέδρου θα είναι εξ ορισμού πάρα πολύ δύσκολο.

    [26] Μπαρτσελόνα: Στη θέση του Γκούτι ο Γκάμπρι

    5/6/2003 1:27:00 μμ

    Ο Ισπανός επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Γκάμπρι κλήθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή της Ισπανίας, Ινιάκι Σάεθ, για να καλύψει το κενό του τραυματία Γκούτι, για τον αγώνα του Σαββάτου στη Σαραγόσα με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2004. "Επέλεξα τον Γκάμπρι γιατί μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις να δώσει λύσεις", δήλωσε ο Σάεθ για τον 24χρονο άσο της Μπαρτσελόνα. Ο Γκούτι αποκλείστηκε από τους "φούριας ρόχας" καθώς υπέστη διάστρεμμα και δεν θ' αγωνιστεί ούτε στο ματς της Τετάρτης με τη Βόρεια Ιρλανδία για την ίδια διοργάνωση.

    [27] ΜακΜάναμαν: ''Θέλω να παραμείνω στην Ρεάλ''

    5/6/2003 1:01:00 μμ

    Να παραμείνει στην Ρεάλ Μαδρίτης, επιθυμεί ο βρετανός μέσος Στιβ ΜακΜάναμαν, μολονότι δεν αγωνίζεται συχνά στην ενδεκάδα της "Βασίλισσας". Ο ΜακΜάναμαν έχει ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο με την Ρεάλ και παρά τις προτάσεις που έχει από ομάδες της πρέμιερ λιγκ, θέλει να παραμείνει στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". "Είμαι πάντα ικανοποιημένος στην Ρεάλ, μολονότι δεν παίζω όσο θα ήθελα. Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο να φύγω, από τη στιγμή μάλιστα που έχω ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο", τόνισε ο 31χρονος άσος.

    Επίσης, κατέληξε ότι "τα προηγούμενα χρόνια έπαιζα περισσότερο, αλλά φέτος χρησιμοποιήθηκα ελάχιστα. Φυσικά και θέλω να παίζω περισσότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα φύγω από τη Μαδρίτη".

    [28] Πιέζει η Μάντσεστερ για τον Ροναλντίνιο

    5/6/2003 12:54:00 μμ

    Κορυφώνονται οι ζυμώσεις και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εντείνει την πίεση για την απόκτηση του Ροναλντίνιο από την Παρί Σεν Ζερμέν. Την Τετάρτη, ο εκτελεστικός διευθυντής της πρωταθλήτριας Αγγλίας, Πίτερ Κένιον, συναντήθηκε με τον αδερφό του Βραζιλιάνου σταρ, Ρόμπερτ Ασίς, για να συζητήσουν το θέμα της μεταγραφής. Μετά από τη συνάντηση με τον Κένιον ο Ασίς είχε επαφή, για το ίδιο ζήτημα, με τον πρόεδρο της Παρί, Φράνσις Γκρέιγ. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο η Μάντσεστερ έχει συμφωνήσει με την Παρί και απομένει να πει το "ναι" και ο Ροναλντίνιο για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

    [29] Μπιτς Βόλεϊ: Ατυχες οι ελληνικές ομάδες στα προικριματικά

    5/6/2003 1:10:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ξεκίνησε τη Τετάρτη στη Ρόδο το World Open ανδρών με τους προκριματικούς αγώνες, οι οποίοι θα αναδείξουν τις 8 ομάδες που θα συμπληρώσουν τις 24 υπάρχουσες ομάδες του κυρίως ταμπλό. Παρά το γεγονός ότι στους προκριματικούς αγώνες έλαβαν μέρος αρκετές ελληνικές ομάδες, καμία εξ' αυτών δεν κατάφερε να συνεχίσει τη διεκδίκηση συμμετοχής στο κυρίως ταμπλό της διοργάνωσης.

    Συγκεκριμένα οι Αραμπατζής/Χαριτωνίδης ηττήθηκαν από τους πολύ καλούς Βραζιλιάνους Χάρλεϊ/Φράνκο με 2-0 σετ, ενώ το δίδυμο Πανούσου/Μυλωνά από τους Αυστραλούς Πρόσερ/Γουίλιαμς με το ίδιο σκορ.

    Την ίδια τύχη είχαν και οι Νερατζής/Καραχάλιος, που έχασαν από τους Ιάπωνες Βατανάμπε/Σιρατόρι, ενώ στο τελευταίο παιχνίδι της ημέρας οι Αγγελίδης/Κελεπούρης δεν κατάφεραν να συνεχίσουν αφού ηττήθηκαν από τους Ισπανούς Κοτρίνο/Γκαρθία με 2-0 σετ.

    [30] Βiennale Νέων Δημιουργών: Μια θάλασσα τέχνη

    5/6/2003 5:40:00 μμ

    Από τις 6 και μέχρι τις15 Ιουνίου, η πόλη της Αθήνας υποδέχεται για πρώτη φορά την 11η Βiennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Το θέμα της έκθεσης είναι ο "Κόσμος: Κοσμογραφίες της Ευρώπης και της Μεσογείου, κοσμοπολιτισμός και ψηφιακός κόσμος" στο φαντασιακό των νέων δημιουργών. Η 11η biennale της Αθήνας προσκάλεσε τους Νέους Δημιουργούς της Ευρώπης και των μεσογειακών χωρών σε μια διερεύνηση των νέων εκδοχών που απέκτησε η έννοια του κόσμου. Αποτέλεσμα η "καταγραφή" των τρόπων με τους οποίους σήμερα οι νέοι δημιουργοί απεικονίζουν, επικαλούνται, σχεδιάζουν, φαντάζονται το χώρο, το φυσικό και τεχνητό τοπίο, το δυνατό και το αδύνατο, το ταξίδι, τις σχέσεις, το περιβάλλον, με μια λέξη τον κόσμο, σε όλη την πολυπλοκότητά του. Στην 11η Μπιενάλε παίρνουν μέρος περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες, από 18 έως 30 ετών και από 20 διαφορετικές χώρες. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" (πρώην Πύργος Βασιλίσσης), στο Ιλιο, ενώ θα υπάρξουν και συναυλίες από δημοφιλείς καλλιτέχνες. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες των δημιουργών έχουν κατανεμηθεί σε επτά τομείς, οι οποίοι είναι:

    Οπτικές Τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κατασκευές, εικαστικές παρεμβάσεις-εγκαταστάσεις, φωτογραφία, video art, κόμικς, cyber art) Εφαρμοσμένες Τέχνες (αρχιτεκτονική, βιομηχανικό σχέδιο-κόσμημα, γραφικές τέχνες επικοινωνίας, εικονογράφηση, ψηφιακή δημιουργία, μόδα) Θέαμα (χορός, θέατρο, καλλιτεχνικά δρώμενα) Εικόνα και Κίνηση (Κινηματογράφος-video, κινούμενο σχέδιο) Μουσική Λογοτεχνία Γαστρονομία

    Η biennale είναι ένας θεσμός που διοργανώνεται από το 1983 έως σήμερα (Βαρκελώνη '85, Θεσσαλονίκη '86, Βαρκελώνη '87, Μπολώνια '88, Μασσαλία '90, Βαλένθια '92, Λισσαβόνα '94, Τορίνο '97, Ρώμη '99, Σαράγεβο 2001). Ως πολιτιστικό γεγονός το οποίο προάγει τη συνεργασία και την ευγενή άμιλλα ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πνεύμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Οι πόλεις και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι καλλιτέχνες είναι: Αλγερία (Τιπάσα), Βοσνία, Κύπρος (Λευκωσία), Κροατία (Ριέκα, Μοντέρνα Γκαλερία), Γαλλία (Μασσαλία, Μονπελιέ), Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), Ιταλία (Αρέτζο, Μπολώνια, Φεράρα, Φλωρεντία, Φορλί, Μιλάνο, Μόντενα, Πάρμα, Πάνοβα, Πράτο, Ρέντζιο-Εμίλια, Τορίνο, Βενετία, Μπάρι, Νάπολι, Πεσκάρα, Σαλέρνο), Πορτογαλία (Λισσαβόνα), Αγιος Μαρίνος, Σλοβενια (Λουμπλιάνα), Ισπανία (Αλμέρια, Μαδρίτη, Μαλάγα, Σεβίλλη, Βαλένθα, Σαραγόσα), Μάλτα, Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), Σερβία και Μοντενέγκρο, Φινλανδία, Λίβανος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Σύρια, Ισραήλ (Τελ Αβίβ), Τυνησία, Μαρόκο, Αλβανία, Παλαιστίνη, Ρομ, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία, Κόσσοβο, RFY (Βελιγράδι).

    Παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις

    Φυσικά δεν θα λείψουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Στην τελετή έναρξης θα εμφανιστούν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζοντας από κοινού, "Μια Θάλασσα Πλατειά": ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο, που περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια επιλεγμένα από το σύνολο του έργου του Μάνου Χατζιδάκι.

    Ττο Σάββατο 7 Ιουνίου εμφανίζονται δύο σχήματα κρουστών, το γκρουπ Κρόταλα από την Ελλάδα και το γκρουπ Ηarem από την Τουρκία.

    Τη Δευτέρα 9 Ιουνίου το κοινό θα απολαύσει την Κρίστη Στασινοπούλου με την ορχήστρα της και το γκρουπ Οναρ, ενώ την Πέμπτη 12 Ιουνίου εμφανίζεται η Σαββίνα Γιαννάτου με την ορχήστρα της.

    Η τελετή λήξης θα γεμίσει από τις φωνές του Νίκου Πορτοκάλογλου και του Rachid Taha.

    [31] Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    5/6/2003 5:20:00 μμ

    Το 9ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνει από 18 ως 27 Ιουλίου , το Διεθνές Κέντρο Χορού της Καλαμάτας με την συμμετοχή τόσο πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών - από τις οκτώ διεθνείς συμμετοχές, οι έξι παρουσιάζονται στη χώρα μας για πρώτη φορά - αλλά και ονομάτων σημαντικών, που το ελληνικό κοινό, είχε την ευκαιρία να απολαύσει στο παρελθόν. H αυλαία ανοίγει με μια παλιά γνώριμη την Ισραηλινή χορογράφο Ινμπαλ Πίντο, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου. Δεν απουσιάζουν και οι ελληνικές παρουσίες, όπως αυτή του Χάρη Μανταφούνη, του Αντώνη Φωνιαδάκη, αλλά και δυο πρωτοεμφανιζόμενες χορογράφους την Σεσίλ Μικρούτσικου και την Βάσω Γιαννακοπούλου, που ανήκουν στη νεώτερη γενικά του σύγχρονου ελληνικού χορού.

    Ο κύκλος των σόλο ξεκινά με την ETYDE, σε χορογραφία μιας γνώριμης του Φεστιβάλ, της εκρηκτικής κυρίας του Καναδικού χορού Μαρί Σουινάρ.

    Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα καθιερωμένα σεμινάρια χορού που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου και παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργικής επαφής με συγκεκριμένες τεχνικές του χορού μέσα από διεθνώς καταξιωμένους δασκάλους.

    Το σεμινάριο φέτος θα γίνει από την Lisa Race, χορεύτρια της ομάδας David Dorfman Dance, ενώ θα διδάξουν και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, αλλά και ο David Dorfman.

    Το Διεθνές Κέντρο Χορού, με το έργο που επιδεικνύει από το 1995,στην προώθηση και προβολή της χορευτικής δημιουργίας, έχει καταστήσει την Καλαμάτα τόπο συνάντησης και ανταλλαγής ανάμεσα στους δημιουργούς και σπουδαστές της χορευτικής τέχνης, Έλληνες και ξένους.

    [32] Ερευνητικό Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας

    5/6/2003 9:02:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ερευνητικό Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου κατ' αυτό τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα της άμεσης εμπειρίας, συμμετέχοντας στις εργασίες σε μερικές από τις πιο σημαντικές υποβρύχιες ανασκαφές που συντελούνται σήμερα στη θάλασσα, ειδικότερα στη Μεσόγειο. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Χίλτι και το Ευρωπαικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Σους-Μαριν, ενώ ακολούθησε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο από τον Γάλλο αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιο, που επισφράγισε τη δημιουργία του νέου τμήματος στη Σχολή της Αρχαιολογίας. Η θάλασσα δια μέσου των αιώνων, αποτέλεσε σπουδαίο συνδετικό παράγοντα ανάμεσα σε ανόμοιες κοινότητες λαών και πολιτισμών.

    Η Ενάλια Αρχαιολογία με γνωστικό αντικείμενο την αρχαία τεχνολογία, ναυσιπλοϊα, παράλια γεωμορφολογία και μυθολογία καθώς και την πολιτιστική αρχαιολογία και ιστορία, συμβάλλει ώστε οι ερευνητές να πληροφορηθούν περισσότερα για το ναυτικό εμπόριο, την οικονομία και ιστορικά πρόσωπα που είχαν πάρει μέρος σε ναυτικές περιπέτειες στο βάθος του χρόνου.

    Ο κ. Γκοντιο διευθυντής του Ινστιτούτου, του οποίου οι ανασκαφές έγιναν πραγματικότητα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χίλτι, είναι μια από τις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης Ενάλιας Αρχαιολογία.

    Σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, εντόπισε τις βυθισμένες βασιλικές συνοικίες στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, τις πόλεις του Ηράκλειου και της Κανώπης καθώς και το βυθισμένο στόλο του Ναπολέοντα από τον Νέλσον στον κόλπο του Αμπουκιρ.

    Οι φοιτητές του τμήματος Αρχαιολογίας της Οξφόρδης, θα μπορούν τώρα πια να αναλάβουν έρευνα σχετική με τα αντικείμενα που έχει ανακαλύψει ο Γκοντιο και η ομάδα του και θα ενθαρρύνονται ώστε να συμμετέχουν σε αρχαιολογικές υποβρύχιες ανασκαφές στη Μεσόγειο αλλά και στα ανοιχτά των ακτών της Αιγύπτου.

    Οι ερευνητικές αυτές εργασίες θα αποτελέσουν τη βάση για διδακτορικές διατριβές και σχετικές αρχαιολογικές εκδόσεις.

    Το Αγγλικό Πανεπιστήμιο διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων σχετικές με την Ενάλιο Αρχαιολογία καθώς και επιστημονικά συμπόσια στην Οξφόρδη.

    [33] Κανένα νέο κρούσμα SARS σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ

    5/6/2003 3:46:00 μμ

    Οι πολίτες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ μπορούν πλέον να αναπνέουν με ανακούφιση καθώς φαίνεται πως ο φονικός ιός της άτυπης πνευμονίας οδηγήθηκε στην πολυπόθητη ύφεση. Υπάρχουν φυσικά ασθενείς που υποκύπτουν τελικά στη νόσο, ωστόσο οι κατάλογοι με τα νέα κρούσματα ημερησίως, παραμένουν άδειοι. Η Κίνα σήμερα Πέμπτη για δεύτερη συνεχή ημέρα δεν ανέφερε κανένα νέο κρούσμα, ωστόσο δύο νέοι θάνατοι πολιτών καταγράφηκαν στην επαρχία Σανσί στα βόρεια της χώρας. Αλλά και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν σήμερα μόνο τον θάνατο μιας 77χρονης γυναίκας. Πάντως, ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του SARS στο Χονγκ Κονγκ ανέρχεται τώρα σε 284 και των κρουσμάτων σε 1.748.

    Δύο ύποπτα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία

    Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλινγκτον ανακοινώθηκαν δύο ύποπτα κρούσματα και δύο άτομα εισήχθησαν σε νοσοκομείο στο Οκλαντ προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

    Η κρατική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι παρά το γεγονός ότι αυτά είχαν και οι δύο ταξιδεύσει σε περιοχές όπου είχαν σημειωθεί πολλά κρούσματα άτυπης πνευμονίας, παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά μίας ήπιας μορφής γρίππης και δεν θεωρούνται ως πιθανά κρούσματα.

    Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε σχετικά και αναμένονται τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διεθνώς έχουν χάσει την ζωή τους από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο μέχρι στιγμής πάνω από 770 άτομα και έχουν προσβληθεί περίπου 4.800.

    [34] Περιβαλλοντικό βραβείο για εξολόθρευση.. αρουραίων

    5/6/2003 4:27:00 μμ

    Ένας κυνηγός ...αρουραίων στο Βιετνάμ που κατόρθωσε να εξοντώσει 200.000 τρωκτικά τιμήθηκε από την κυβέρνηση της χώρας του με ένα ειδικό βραβείο για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Νγκουγιεν Βαν Νγκα για να εξοντώσει τα τρωκτικά χρησιμοποιούσε δολωμένες θηλιές αντί των επικίνδυνων δηλητηρίων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και στη συνέχεια τους αρουραίους που έπιανε τους έδινε ως τροφή στα γουρούνια του και τα σκυλιά του, γράφει η εφημερίδα Βιετνάμ Νιους.

    ''Χάρη στο νέο αυτό φαγητό τα γουρούνια μου πάχυναν κατά 17 κιλά και τα σκυλιά μου ζυγίζουν το κάθε ένα πάνω απο 4,5 κιλά'' δήλωσε ο Νγκα.

    Ο ''δεινός κυνηγός'' κρατούσε τις ουρές των τρωκτικών ως ενθύμια αλλά και τρόπαια και όπως καταγράφει η εφημερίδα καταμετρήθηκαν περίπου 200.000.

    Ο Νγκα και η ομάδα των εξολοθρευτών του έχουν ως ορμητήριο τους της επαρχία Μπακ Τζιάνγκ, 50 χιλιόμετρα βορειοναταολικά του Ανόι.

    Ωστόσο πραγματοποίησαν πολλά ταξίδια και σε γειτονικές επαρχίες για να εξοντώσουν τα τρωκτικά που κατέστρεφαν οριζώνες και αργούς με καλαμπόκια.

    [35] Παρουσίαση του νέου προγράμματος της ΝΕΤ

    5/6/2003 1:45:00 μμ

    Έμφαση στην πολυσυλλεκτικότητα με εμπλουτισμό του ενημερωτικού της προγράμματος με μεγάλα αθλητικά γεγονότα και σίριαλ, αναμένεται να δώσει στη νέα σεζόν η Νέα Ελληνική Τηλεόραση, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος παρουσιάζοντας σε σημερινή συνέντευξη τύπου τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος της νέας τηλεοπτικής περιόδου. Σ΄ ό,τι αφορά στην ΕΤ1, ο κ. Στάγκος τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει σαφή ταυτότητα προβάλλοντας τις τέχνες και τον πολιτισμό. Επίσης, ο πρόεδρος της εταιρείας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γίνει η ΕΡΤ ανταγωνιστική και να βαδίσει στο πρότυπο των δημόσιων τηλεοράσεων της Ευρώπης.

    [36] Αυστραλία: Best-seller περιοδικό για τον... θάνατο

    5/6/2003 12:14:00 μμ

    Ο Chris Drake θεωρείται από τους μικρούς εκδότες της Αυστραλίας σε μια αγορά όπου κυκλοφορούν 260 περιοδικά και δεσπόζουν "γίγαντες" όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο κ. Ντρέϊκ στην προσπάθειά του να αναπτύξει τον εκδοτικό του οίκο έψαχνε εναγωνίως να βρει κάποιο κοινό που δεν είχε το δικό του περιοδικό. Μελετώντας τα δεδομένα διαπίστωσε, όπως δηλώνει, ότι ενώ υπάρχουν έντυπα που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα δεν υπάρχει κανένα που να είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε κάτι που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας: Τον θάνατο! Και έτσι δημιουργήθηκε το νέο του περιοδικό "A Scent of Flowers" (Αρωμα Λουλουδιών) που καλύπτει θέματα όπως κηδείες, φέρετρα, στεφάνια, ψυχολογική στήριξη, τάφοι και άλλα μακάβρια... Ο κ. Ντρέϊκ υπερηφανεύεται ότι το νέο περιοδικό έχει μεγάλη κυκλοφορία και οι διαφημιστές "κάνουν ουρές" για να διαφημιστούν στις σελίδες του. "Πρόβλημα περιεχομένου δεν υπάρχει", λέει ο κ. Ντρέϊκ και συμπληρώνει: "Οι άνθρωποι πεθαίνουν και θα πεθαίνουν και έτσι υπάρχουν παρά πολλά πράγματα για να γράψει κανείς ιστορίες".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 June 2003 - 16:57:12 UTC