Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή κόντρα Σημίτη-Καραμανλή σε όλα τα μέτωπα
  • [02] Απάντηση Σημίτη στις τουρκικές προκλήσεις
  • [03] Δριμεία απάντηση ΝΔ σε επίθεση Σημίτη
  • [04] Η Ολυμπιακή αντιμέτωπη με την Αμερικανική δικαιοσύνη
  • [05] Μαστίγωνε το παιδί της!
  • [06] Επίσκεψη Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ
  • [07] Προφυλακίστηκε ο πατροκτόνος
  • [08] ΗΠΑ-ΕΕ ''πρόσωπο με πρόσωπο'' στο Εβιάν
  • [09] Εκδηλώσεις για το ευρωπαϊκός έτος εκπαίδευσης μέσω αθλητισμού
  • [10] Επικρίσεις Πρόντι για το προσχέδιο Συντάγματος της ΕΕ
  • [11] Ούζο-ρετσίνα: 100% ελληνικά για τους Καναδούς
  • [12] Διημερίδα για Παγκοσμιοποίηση, Ισότητα και ΜΜΕ
  • [13] Κατάθεση του αδελφού του Κώστα Τέλιου
  • [14] Υπόθεση Ριανκούρ - Πόρισμα πραγματογνωμόνων
  • [15] 4 Ιουνίου: Κρίσιμη ημερομηνία για τον οδικό χάρτη
  • [16] Κατηγορούμενος για τρομοκρατία γνώριζε τον Λάντεν
  • [17] Υπέρ του νέου συνταξιοδοτικού ο Σιράκ
  • [18] Την Πέμπτη επαναρχίζει η δίκη Μιλόσεβιτς
  • [19] Βόσπορος: Πετρελαιοφόρο βύθισε πλωτό εστιατόριο
  • [20] ΠΓΔΜ: Νόμος για συγκέντρωση παράνομου οπλισμού
  • [21] Επιδημία χολέρας στη Βασόρα
  • [22] Ιράκ: Συντριβή ελικοπτέρου με τέσσερα θύματα
  • [23] Ενα Κούρδος εξελέγη δήμαρχος του Κιρκούκ
  • [24] Στο Ιράκ μέσα στην εβδομάδα ο Τόνι Μπλερ
  • [25] Αντιδράσεις για την εξαγορά της ''ΑΓΝΟ'' από την ''ΚΟΛΙΟΣ''
  • [26] Παράνομες οι απολύσεις στην Αθηναϊκή Χαρτοποιΐα
  • [27] Συνεχίζει τις επιτυχίες στο Ρολάν Γκαρός η Δανιηλίδου
  • [28] Υπέγραψε στην Μπόλτον ο Γιαννακόπουλος
  • [29] Ποδηλατοδρομία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [30] Τέλος το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους
  • [31] To 70% των μεσήλικων υποψήφιοι για προβλήματα καρδιάς

    [01] Σκληρή κόντρα Σημίτη-Καραμανλή σε όλα τα μέτωπα

    28/5/2003 4:42:00 μμ

    Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές που έρχονται την Ανοιξη του 2004, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Κ.Ε. και της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος την Τρίτη. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, έκανε λόγο για συνωμοσία συμφερόντων που διαπλέκονται με τη ΝΔ, με στόχο την κατάρρευση της κυβέρνησης. "Να κατονομάσει τα συμφέροντα που αισθάνεται ότι τον απειλούν", ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσσόπουλος. ''Μιλούν από μόνοι τους, φωνάζουν ''είμαστε εδώ'' οι επιχειρηματίες που κρύβονται πίσω από τα σενάρια της σκανδαλολογίας" ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χ. Πρωτόπαπα.

    Για υπονόμευση, λαϊκισμό, και πλαστή εικόνα για την ελληνική οικονομία κατηγορεί τη ΝΔ ο Υπουργός Τύπου

    "Εάν δούμε το χρόνο, το περιεχόμενο και τους φορείς αυτής της προσπάθειας θα καταλάβουμε για ποιους πρόκειται. Όταν ακριβώς εκδηλωνόταν αυτή η προσπάθεια δημιουργίας νοσηρού κλίματος και εσωστρέφειας, εμφανίστηκε και ο πολιτικός φορέας της συντηρητικής παράταξης για να εκμεταλλευτεί το κλίμα. Να ρωτήσετε τον κ. Καραμανλή ποιους εννοεί όταν κατηγορεί περί διαπλεκομένων'', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε να εμποδίζεται η ανάμιξη των επιχειρηματικών συμφερόντων στην πολιτική: ''έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας. Η ΝΔ έδειξε χθες μια πρόθεση για τέτοια συνεργασία. Ελπίζω να την αποδείξει και έμπρακτα''.

    Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην ομιλία του Πρωθυπουργού, ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε "Για μία ακόμη φορά η ΝΔ θυσιάζει το καθήκον της στο βωμό του εντυπωσιασμού, σε μία εποχή που η κυβέρνηση δίνει σκληρές μάχες, η ΝΔ δεν διστάζει στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων και παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία, χωρίς η ίδια να προτείνει θέσεις, να υιοθετεί τις πιο συντηρητικές και ακραίες θέσεις, οι οποίες ταυτίζονται με αυτές των βιομηχανιών κύκλων. Στα θέματα αυτά αναδεικνύονται οι πολιτικές διαφορές μας. Είναι η ώρα να μας πει η ΝΔ τις απόψεις της για την οικονομία. Τα κροκοδείλια δάκρυα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα δεν πείθουν κανέναν".

    Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου περί εκλογών το φθινόπωρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ''ο κ. Παυλόπουλος συνήθως πέφτει έξω στις προβλέψεις του. Οσο εύκολα αλλάζει τις απόψεις του, τόσο εύκολα πέφτει και έξω στις προβλέψεις του''.

    Διανύουμε την καλύτερη τετραετία, η οικονομία έχει σταθερότητα και προοπτική δηλώνει στη ΝΕΤ 105,8 FM ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Δείτε σχετικές ειδήσεις:

    Ολομέτωπη επίθεση του Πρωθυπουργού κατά αντιπολίτευσης

    Κατηγορώ Σημίτη κατά ΝΔ

    Δριμεία απάντηση ΝΔ σε επίθεση Σημίτη

    [02] Απάντηση Σημίτη στις τουρκικές προκλήσεις

    28/5/2003 7:09:00 μμ

    "Η Ε.Ε. και η Ελλάδα θα συνεχίσουν ομαλά τη σχέση τους με την Τουρκία, περιμένοντας να ανταποκριθεί η τελευταία στις υποχρεώσεις της", δήλωσε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κώστας Σημίτης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν να πετούν στην περιοχή πληροφόρησης πτήσεων στο Αιγαίο δίχως να παρέχουν σχετικές πληροφορίες καθώς- σύμφωνα πάντα με τις ίδιες δηλώσεις- το Αιγαίο είναι διεθνής εναέριος χώρος και όχι ελληνικός. "Ο κ. Οζκιόκ επανέλαβε τις γνωστές από παλιά θέσεις της Τουρκίας" είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε ότι "μέχρι το 2004 θα πρέπει να λυθούν αυτά τα θέματα".

    Με προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα

    Σαφή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων στρατηγών σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων, έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. "Δεν απαντώ στους στρατηγούς, άμεσα ή έμμεσα. Συνομιλητής μου είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με τον οποίο έχουμε τακτικές σχέσεις και επαφές" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το θέμα των παραβιάσεων έχει ήδη συζητηθεί με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

    Με σκληρό ύφος απάντησαν στις προκλητικότατες δηλώσεις των στρατηγών της Αγκυρας επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει και εκείνη τις ευθύνες της.

    Διαβάστε αναλυτικά

    [03] Δριμεία απάντηση ΝΔ σε επίθεση Σημίτη

    28/5/2003 1:05:00 μμ

    Στην αντεπίθεση πέρασαν την Τετάρτη τα στελέχη της ΝΔ μετά την οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της ΝΔ για την οικονομία ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Ρουσσόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να κατονομάσει τα συμφέροντα από τα οποία απειλείται η κυβέρνησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''αν ο κ. Σημίτης αισθάνεται ότι απειλείται από συμφέροντα να τα κατονομάσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μιλήσει επανειλημμένως για το πρόβλημα. Ας τα κατονομάσει ο κ. Σημίτης. Εμείς θα πολεμήσουμε μαζί του''.

    ''Αχίλλειος πτέρνα της χώρας η οικονομία''

    Ο κ. Ρουσσόπουλος ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική και μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι είναι λογικό η ΝΔ να επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης γιατί αυτή έχει αποτύχει πλήρως και σημείωσε ότι η οικονομία εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα της χώρας, ενώ η οικονομική πολιτική είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης του κ. Σημίτη και το μόνο που βλέπει ο πρωθυπουργός αντί για προβλήματα είναι συνωμοσίες.

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα και δεν αντέχει στην κριτική, ενώ σημείωσε ότι ''δεν έχει παρά να κοιτάξει ποιοι τον στήριξαν και τον στηρίζουν για να καταλάβει ποιοι είναι σήμερα οι διαπλεκόμενοι. Αλλωστε, διαπλεκόμενοι υπάρχουν λόγω κυβερνητικών αποφάσεων και αν δεν κάνω λάθος σήμερα κυβερνά ο κ. Σημίτης".

    Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε εκλογές προκειμένου, οπως είπε, να προσφέρει υπηρεσία στη χώρα που σέρνεται και πρόσθεσε ότι ''θέλει δεν θέλει ο κ. Σημίτης θα συρθεί το φθινόπωρο στις εκλογές γιατί ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι''.

    Στη συνεδρίαση των συντονιστών νύξη για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έκανε ο κ. Γιώργος Σαλαγκούδης λέγοντας ότι ''δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές ή όχι", πλην, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ.Καραμανλής δεν θέλησε να ανοίξει συζήτηση και έκλεισε το θέμα λέγοντας τώρα συζητούμε για την οικονομία.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος μίλησε για πληγές που υπάρχουν στην οικονομία και ανέφερε χαρακτηριστικά το δημόσιο χρέος, την έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών, τον υψηλό πληθωρισμό, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την ανεργία, τα πανωτόκια, την υπερχρέωση των νοικοκυριών, ενώ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε πορεία εκτροπής. Ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε, τέλος, τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του.

    [04] Η Ολυμπιακή αντιμέτωπη με την Αμερικανική δικαιοσύνη

    Πηγή: ΑΠΕ 28/5/2003 12:11:00 μμ

    Υπονοούμενα για το χρόνο ανακίνησης του θέματος, άφηναν στελέχη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σχολιάζοντας τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επιδίκασε στον εθνικό μας αερομεταφορέα να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων στους συγγενείς ενός 52χρονου αμερικανού, που πέθανε εν πτήσει το 1998, σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ο θάνατός του αποδόθηκε, από τους συγγενείς του, στο παθητικό κάπνισμα.

    Κύκλοι της Ολυμπιακής σημείωναν ότι πρόκειται για μια παλιά γνωστή υπόθεση, η οποία βρίσκεται ακόμη στα χέρια της δικαιοσύνης.

    Επίσης, τόνισαν ότι για πρώτη φορά το Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή, που κατέθεσε έγκαιρα η Ολυμπιακή και αναμένεται να συζητηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

    Στη συζήτηση αυτή ο εθνικός μας αερομεταφορέας θα προσκομίσει τεκμηριωμένα στοιχεία που θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς των συγγενών του εκλιπόντος.

    Οι ίδιοι κύκλοι του εθνικού αερομεταφορέα δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν την επιλογή χρόνου ανακίνησης του θέματος, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, αρχίζει η αυξημένη επιβατική κίνηση της θερινής περιόδου και ενώ η Κομισιόν επιχειρεί να δρομολογήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις κρατικές επιδοτήσεις προς την Ολυμπιακή, αμέσως μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [05] Μαστίγωνε το παιδί της!

    28/5/2003 3:11:00 μμ

    Μία 29χρονη μητέρα συνελήφθη στο Ηράκλειο Κρήτης κατηγορούμενη ότι μαστίγωνε το μόλις εννέα ετών παιδί της. Την πράξη της γυναίκας, κατήγγειλε ο πατέρας του παιδιού στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου. Όπως είπε, η μητέρα, χρησιμοποιώντας δερμάτινο μαστίγιο χτύπησε το παιδί τους και του προξένησε ελαφρές σωματικές βλάβες στα χέρια και στην πλάτη. Η 29χρονη - η οποία συνελήφθη-ισχυρίσθηκε στους αστυνομικούς ότι το χτυπήσε λόγω "ανάρμοστης συμπεριφοράς". Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, ενώ αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η γυναίκα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

    [06] Επίσκεψη Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ

    28/5/2003 1:07:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (CMC) Πτέραρχος Χάραλντ Κουγιατ (Harald Kujat) θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 29 έως 31 Μαΐου, προσκεκλημένος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Γεώργιου Αντωνακόπουλου. Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του, ο κ. Κουγιατ θα συναντηθεί με την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συζητήσουν θέματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

    Σημειώνεται ότι η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Συμμαχίας το οποίο λειτουργεί υπό την πολιτική εξουσία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής Αμυντικής Σχεδίασης.

    Είναι υπεύθυνη για την υποβολή εισηγήσεων στις προαναφερθείσες πολιτικές αρχές του ΝΑΤΟ για στρατιωτικά θέματα και την παροχή οδηγιών - κατευθύνσεων στους στρατηγικούς διοικητές.

    [07] Προφυλακίστηκε ο πατροκτόνος

    28/5/2003 12:05:00 μμ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στο Β' Ανακριτή για τη δολοφονία του πατέρα του ο 44χρονος Δημήτρης Μαθιουδάκης. Ο Μαθιουδάκης σκότωσε την περασμένη Παρασκευή με μαχαίρι τον πατέρα του. Ως αιτία της δολοφονίας θεωρείται ο τρόπος διαχείρισης και χρήσης ενός σπιτιού, όπου διέμενε ο Μαθιουδάκης. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο θάνατος του πατέρα του οφείλεται σε ατύχημα.

    [08] ΗΠΑ-ΕΕ ''πρόσωπο με πρόσωπο'' στο Εβιάν

    28/5/2003 12:37:00 μμ

    Στη Σύνοδο Κορυφής των G8, δηλαδή, των επτά πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Ιουνίου στο Εβιάν, θα μετάσχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα είναι η πρώτη φορά που οι κ.κ. Σημίτης και Μπους θα συναντηθούν μετά την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας, την 1η Ιανουαρίου και κατά πάσα πιθανότητα το γεγονός αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο και στη διαμόρφωση της ατζέντας για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένων Πολιτειών, στις 25 Ιουνίου. Πέραν της επίσημης ατζέντας, η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί η συνάντηση των G8 να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη γεφύρωση του χάσματος που έχει επέλθει μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, λόγω του πολέμου κατά του Ιράκ.

    Η Σύνοδος Κορυφής των G8, ευκαιρία για ''προσέγγιση'' των δύο πλευρών

    Αλλωστε, θα είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου και μετά που θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, βρίσκεται προ των πυλών μια άριστη ευκαιρία για ''πρόσωπο με πρόσωπο'' επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

    Ωστόσο, οι ελπίδες της Ελληνικής Προεδρίας για γεφύρωση του χάσματος δεν είναι εύκολο να ευοδωθούν. Ηδη, τα σχετικά δημοσιεύματα κι οι πληροφορίες που διαρρέουν από την Ουάσιγκτον εμφανίζουν την αμερικανική πλευρά να μην είναι έτοιμη να ''συγχωρήσει'' τους Ευρωπαίους που της αντιτάχθηκαν.

    Αυτό δείχνουν και συγκεκριμένες κινήσεις:

    Το Πεντάγωνο ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα τη γαλλική αεροπορία πως δεν είναι καλοδεχούμενη στις ασκήσεις με την ονομασία ''Κόκκινη Σημαία'', που πραγματοποιούνται στη Νεβάδα τον ερχόμενο Μάρτιο, και στις αντίστοιχες της Αλάσκα, τέσσερις μήνες αργότερα.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έχει ακόμη προειδοποιήσει τη Γαλλία ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα περιορίσουν τη συμμετοχή τους στην ετήσια αεροπορική επίδειξη ''έκθεση των Παρισίων'' και θα περιορίσουν και τον αριθμό των αξιωματικών τους που θα την παρακολουθήσουν.

    Η Γαλλία από την πλευρά της, ενώ δεν δείχνει διατεθειμένη να ''πάρει πίσω'' την αντίθεσή της στον πόλεμο, έχει δώσει σημάδια διαλλακτικότητας ''ψηφίζοντας, για παράδειγμα, την απόφαση που ήθελαν οι ΗΠΑ για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ στον ΟΗΕ'' μια απόφαση που αναγνωρίζει στην πραγματικότητα την κυριαρχία των Αμερικανών επί του Ιράκ. Διαλλακτικός υπήρξε κι ο ίδιος ο πρόεδρος Σιράκ, στη συνέντευξή του στους ''Financial Times'', όπου μεταξύ άλλων κάλεσε τους G8 να επικεντρωθούν στην κατάσταση της διεθνούς οικονομίας.

    Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία φαίνεται πως είναι ευκολότερο να γεφυρωθούν, αλλά και στην κατεύθυνση αυτή δεν φαίνεται κάποια αισιόδοξη εξέλιξη.

    Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Γερμανός καγκελάριος κι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχουν μιλήσει ούτε στο τηλέφωνο εδώ κι έξι μήνες.

    Η Ατζέντα των θεμάτων

    Στην ατζέντα των G8 θα κυριαρχήσουν δυο ακόμη θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ένα, είναι ο πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για τα προληπτικά μέτρα. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για την οποία Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις.

    Το δεύτερο θέμα που ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους είναι οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας. Οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών είναι πως θα αρχίσει κάποια ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2003 και στις ίδιες εκτιμήσεις φαίνεται πως συγκλίνουν κι οι διεθνείς οργανισμοί. Με δεδομένο, όμως, ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται ήδη στον αστερισμό της κάλπης, έχει μεγάλη σημασία για αυτές να γνωρίζουν σε τι συνθήκες θα πραγματοποιηθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις.

    Στην ατζέντα των G8 περιλαμβάνονται ακόμη τα θέματα της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, των παρανόμων και μικρού βεληνεκούς όπλων, της Νότιας Κορέας, του Ιράν, της Κολομβίας, της άτυπης πνευμονίας, του Κονγκό, της Γεωργίας, της κρίσης Ινδίας - Πακιστάν, του Αφγανιστάν, της Σρι Λάνκα και της Μέσης Ανατολής.

    [09] Εκδηλώσεις για το ευρωπαϊκός έτος εκπαίδευσης μέσω αθλητισμού

    28/5/2003 6:50:00 μμ

    Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις σε τοπικό και κοινοτικό επίπεδο με θέμα: "2004: Ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού", απηύθυνε την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της πρωτοβουλίας, συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του εκπαιδευτικού και του αθλητικού κόσμου, η αξιοποίηση των αθλητικών αξιών στην εκπαίδευση και η ενίσχυση του αθλητικού εθελοντισμού μέσα στο 2004, που συμπίπτει με μία σειρά από αθλητικές εκδηλώσεις μείζονος σημασίας, όπως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας.

    Σε τρεις φάσεις η διοργάνωση των δράσεων

    Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, τα 6,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη συγχρηματοδότηση δράσεων που σχεδιάζονται στα κράτη- μέλη και υλοποιούνται, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, διακρατικό ή κοινοτικό επίπεδο.

    Η σχετική διαδικασία καλύπτει την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2004, και διοργανώνεται σε τρεις φάσεις:

    Η πρώτη φάση, με προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ, αποβλέπει στη συγχρηματοδότηση δράσεων που ξεκινούν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2004 και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 4 Ιουλίου του 2003.

    Κατά τη δεύτερη φάση θα συγχρηματοδοτηθούν δράσεις που ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου του 2004 και οι οποίες λήγουν στις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους, με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκάτ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 1η Οκτωβρίου 2003.

    Η τρίτη φάση έχει αντικείμενο δράσεις που θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου του 2004, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 1η Μαρτίου του 2004 και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα δέκα νέα κράτη -μέλη θα μπορέσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το δεύτερο και τον τρίτο κύκλο εκδηλώσεων. Προβλέπεται ότι τα προγράμματα κοινοτικής εμβέλειας, δηλαδή με την ενεργό συμμετοχή εταίρων από τουλάχιστον οχτώ κράτη -μέλη, θα συγχρηματοδοτούνται σε ποσοστό έως και 80% του συνολικού κόστους. Τα σχέδια τοπικού, περιφερειακού, εθνικού ή διακρατικού χαρακτήρα θα συγχρηματοδοτηθούν σε ποσοστό έως και 50% του συνολικού κόστους. Τα σχέδια αυτά θα επιλεγούν σε εθνικό επίπεδο από τους αρμόδιους φορείς συντονισμού για το "ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού 2004" που θα συσταθούν σε κάθε συμμετέχουσα χώρα.

    Αναφερόμενη στην απόφαση αυτή, η αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης και αθλητισμού επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ δηλωσε ότι το ευρωπαϊκό έτος 2004 θα συμβάλει στην καλύτερη ενσωμάτωση του αθλητισμού και των αξιών του στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση και θα ενισχύσει την πεποίθηση ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για την οικοδόμηση μιας πιο ανοικτής και πιο ανεκτικής κοινωνίας.

    Η κ. Ρέντιγκ απήυθυνε έκκληση σε όλους τους παράγοντες, τους διδάσκοντες, τους αθλητικούς υπεύθυνους και τις αρχές να συμμετάσχουν ενεργώς στις εκδηλώσεις του έτους αυτού, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων μέσω του σχεδιασμού καινοτόμων και ποιοτικών σχεδίων.

    [10] Επικρίσεις Πρόντι για το προσχέδιο Συντάγματος της ΕΕ

    28/5/2003 5:24:00 μμ

    Οι χώρες που υποστηρίζουν μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση κατηγόρησαν τις μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. ότι προσπαθούν να "αρπάξουν την εξουσία", διαμορφώνοντας ένα νέο σύνταγμα που ενισχύει τις ίδιες σε βάρος του ευρύτερου συμφέροντος. Αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν από την Αθήνα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Καναδά, έκανε κριτική στο προσχέδιο του Συντάγματος χαρακτηρίζοντας το ως "απογοητευτικό". Ο κ. Πρόντι σημείωσε πως με την πρόβλεψη της ειδικής πλειοψηφίας δεν προωθείται το όραμα της συνθήκης της Νίκαιας και κινδυνεύει η ενότητα της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης προσπαθεί με κάθε τρόπο να ετοιμάσει το κείμενο του νέου Συντάγματος εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής της ελληνικής προεδρίας στις 20 και 21 Ιουνίου, όμως οι διαφωνίες παραμένουν για το πώς θα κατανεμηθεί η εξουσία στη διευρυμένη πλέον ΕΕ.

    ''Δεν έχει ούτε όραμα, ούτε φιλοδοξίες''

    ''Το εν λόγω κείμενο δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ούτε όραμα, ούτε φιλοδοξίες και δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη Συνθήκη της Νίκαιας. Αντίθετα, αποτελεί ένα είδος οπισθοδρόμησης'' υπογράμμισε ο κ. Πρόντι.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε επί του συγκεκριμένου θέματος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ (Τρόικα-Καναδά) δήλωσε χαρακτηριστικά: "Θα ήθελα, για να κρούσω τον κώδωνα στα μέλη της Συνέλευσης, να πω τα εξής: Δεν είναι επιτρεπτό να γίνουμε θύματα και όμηροι ενός κειμένου το οποίο όχι μόνο δεν δίνει λύσεις αλλά και απειλεί να παραλύσει την Ευρώπη''.

    Δείτε σχετική είδηση

    Δημοσιοποίηση του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος

    Εντονες αντιδράσεις από τις μικρότερες χώρες

    ''Έχουμε την εντύπωση πως κονταροχτυπιόμαστε με ανεμόμυλους'', δήλωσε ο Ελμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτής και μέλος της 105μελούς Συνέλευσης, η οποία θα συζητήσει το τελικό κείμενο αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

    ''Δεν είναι αποδεκτό από τα μικρότερα κράτη-μέλη. Θέλουμε ένα διευθυντήριο στην Ευρώπη, όπου οι έξι μεγάλες χώρες θα αποφασίζουν για όλα; Αν ναι, αυτό θα είναι το τέλος της ΕΕ'', τόνισε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος κατηγόρησε το προεδρείο της Συνέλευσης, με επικεφαλής τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της πλειοψηφίας των μελών της Συνέλευσης και της πλειοψηφίας των μικρότερων κρατών-μελών.

    Το προεδρείο προτείνει τη δημιουργία μιας προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μακρόχρονη θητεία, αντί για την εξάμηνη που ισχύει σήμερα. Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν οι ''μεγάλες έξι'' -Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.

    Το σχέδιο του κειμένου του Συντάγματος προβλέπει επίσης ο αριθμός των επιτρόπων να είναι 15, κάτι που αποδοκιμάζουν οι μικρές χώρες, οι οποίες επιμένουν να έχουν και δικά τους μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Μπροκ επισημαίνει πως οι προτάσεις αυτές θα μετατρέψουν την Κομισιόν σε μια ''μηχανή που θα φροντίζει για την καλή λειτουργία της κοινής αγοράς'' και θα αποδυναμώσουν το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η πραγματική εξουσία θα ασκείται από τις εθνικές κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Τέλος κατηγόρησε τον ντ' Εστέν ότι αγνοεί τις 1.500 τροποποιήσεις που έχουν καταθέσει τα μέλη της Συνέλευσης για ορισμένα από τα βασικά άρθρα του Συντάγματος, κυρίως εκείνα που αφορούν τους θεσμούς και την εξωτερική πολιτική.

    Επικρίσεις Στρο για τους Συντηρητικούς πολέμιους του Συντάγματος

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο με σχόλιο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times ξιφουλκεί κατά των αντιπάλων του σχεδίου για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, κατηγορώντας τους πως επιθυμούν να καταστρέψουν την ΕΕ. Οι κύριοι αντίπαλοι του σχεδίου είναι οι ίδιοι εκείνοι που τόνιζαν πως η Οικονομική και Νομισματική Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 θα οδηγούσε στην εξαφάνιση της κυριαρχίας της Βρετανίας, εξηγεί στο άρθρο του ο Στρο.

    "Δεν φαίνεται να αντιλήφθηκαν πως οι φόβοι τους αποδείχθηκαν λανθασμένοι. Είναι αποφασισμένοι να ξαναρχίσουν τη μάχη που είχαν χάσει πριν δέκα χρόνια", εκτιμά.

    "Αντίθετα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εμείς δεν θεωρούμε την Ευρώπη εχθρό μας" υπογραμμίζει ο Στρο, προσθέτοντας πως "ποτέ άλλοτε δεν δόθηκε καλύτερη ευκαιρία στη Βρετανία για να διαμορφώσει την Ευρώπη".

    "Το βρετανικό όραμα για μία Ευρώπη των κρατών εθνών, που ήδη είχε πολλούς συμμάχους, τώρα χαίρει μεγάλης υποστήριξης κι από νέες χώρες μέλη", τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πόλεμος του Ιράκ απέδειξε την ελευθερία δράσης της Βρετανίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής: "κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει λογικά πως μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μας έδεσε τα χέρια στην προηγούμενη δεκαετία και πως θα το κάνει και στο μέλλον", τόνισε.

    Διαβάστε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Times

    [11] Ούζο-ρετσίνα: 100% ελληνικά για τους Καναδούς

    28/5/2003 4:36:00 μμ

    Το ούζο και η ρετσίνα θα προστατεύονται στον Καναδά και οι ονομασίες τους δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται πλέον από Καναδούς παραγωγούς, βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά. Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις εξαγωγές των προϊόντων αυτών στην καναδική αγορά. Σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με τον Καναδό υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Πιέρ Πέτιγκριου και τον επίτροπο της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου.

    Μεγάλη σημασία αποδίδεται και από τις δυο πλευρές στην αναπτυξιακή διάσταση αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων και στην ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι διαπραγματεύσεις επηρεάζουν και τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τόσο ο Έλληνας υπουργός όσο και ο επίτροπος Λαμί αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης της αγροτικής οικονομίας.

    Σημαντικό διμερές θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά, το οποίο συζητήθηκε, ήταν και η προώθηση μιας συμφωνίας για την διευκόλυνση των επενδύσεων και του εμπορίου. Οι δυο πλευρές εκφράστηκαν θερμά για μια τέτοια συμφωνία, η οποία για την Ελλάδα παρουσιάζει ενδιαφέρον, επειδή αναμένεται να ενισχύσει την προσέλκυση καναδικών επενδύσεων.

    [12] Διημερίδα για Παγκοσμιοποίηση, Ισότητα και ΜΜΕ

    28/5/2003 2:23:00 μμ

    Την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης πλαισίου λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης εξέφρασε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Χρήστος Πρωτόπαπας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, την Τετάρτη, στην έναρξη των εργασιών της διημερίδας: ''Η επίδραση του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης στη δομή και λειτουργία των ΜΜΕ - Ζητήματα ισότητας και πως αντιμετωπίζονται μέσω του Τύπου'', που οργανώνει στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων. ''Τα περασμένα χρόνια δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός ΜΜΕ, αλλά η διατήρηση τους δεν είναι δεδομένη'', επισήμανε ο κ. Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι ''η ψηφιακή τεχνολογία και η δορυφορική τηλεόραση δημιουργούν νέα δεδομένα μέσα σε συνθήκες διαρκώς εντεινόμενου ανταγωνισμού''.

    ''Αναγκαία η αναπροσαρμογή πλαισίων''

    Ο υπουργός Τύπου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναπροσαρμογής της κοινοτικής οδηγίας ''Τηλεόραση χωρίς Σύνορα'' του 1989, τονίζοντας με έμφαση ότι ''θέλουμε νομοθετική ρύθμιση η οποία βεβαίως θα είναι ελαστική, θα έχει τη μορφή πλαισίου, θα ενισχύει τον κοινωνικό διάλογο και θα διέπεται από αυστηρούς κανόνες προστασίας του δημοσίου, κοινωνικού συμφέροντος''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε, ότι τα λειτουργούντα ΜΜΕ πρέπει να είναι βιώσιμα, καθώς κάθε άλλη κατάσταση τους οδηγεί στη διαπλοκή, και πρέπει να κινηθούν, στην κατεύθυνση παραγωγής νέων προϊόντων, τα οποία, όμως, πρέπει να είναι συναφή με το αντικείμενο τους.

    Ωστόσο, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, παρατήρησε ότι οι ανάγκες της αγοράς και της διαφήμισης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ''καταπατήσουν τα πάντα'' και να ακυρώσουν τον κοινωνικό ρόλο των ΜΜΕ.

    ''Τα ΜΜΕ του ''παγκόσμιου χωριού'' της αυγής του 21ου αιώνα πρέπει να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών και την ελεύθερη ροή ιδεών'', σημείωσε σε γραπτό μήνυμα του προς την διημερίδα, ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης προσθέτοντας ότι η παγκοσμιοποίηση στην επικοινωνία δεν πρέπει να καταλήξει στη συγκέντρωση του πληροφοριακού πλούτου σε μερικές επιχειρήσεις, κάτι που δεν θα ανεχτεί ο σύγχρονος πολίτης.

    Ο υφυπουργός Τύπου επισήμανε τον πολύ σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στον τομέα αυτό η ΕΕ, ενώ παρατήρησε ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι που διαδραματίζουν ένα ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στα ΜΜΕ, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αύξηση και κάλυψη των γυναικείων θεμάτων.

    ''Εποχή διχασμένων προσωπικοτήτων φύλου''

    Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, στην οποία προήδρευσε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, κήρυξε με ομιλία της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων, Σοφία Αραβοπούλου. Η κ. Αραβοπούλου χαρακτήρισε την εποχή μας ως ''εποχή διχασμένων προσωπικοτήτων φύλου, καθώς άντρες και γυναίκες αναζητούν ελευθερία ψυχής και δημοκρατικότητα, αλλά οι γυναίκες βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση καθώς είναι αναγκασμένες να αναμετρηθούν με βιώματα και ρόλους που τις υποβιβάζουν και που, δυστυχώς, είναι "φυτεμένα" σε αυτές".

    Η κ. Αραβοπούλου επεσήμανε ότι ''πολλοί προβληματισμοί που ακούγονται στα συνέδρια μένουν μέσα στους τοίχους τους'', υπογραμμίζοντας, με έμφαση, από την άλλη, ότι απαιτείται από όλους τους δημοσιογράφους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, συνεχής αντίσταση στη ''βαρβαρότητα της μετριότητας και της ομογενοποίησης'', καθώς και μεράκι, αίσθηση ασφάλειας και ενθουσιασμός για τη δουλειά τους.

    ''Ενα καλοστημένο ρεπορτάζ και μια ωραία ανάλυση μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά στην αλλαγή νοοτροπίας και στερεοτύπων του κόσμου'', κατέληξε χαρακτηριστικά η κ. Αραβοπούλου.

    ''Κατάργηση των διακρίσεων- ισότητα στην απασχόληση''

    Τη βία και τον αποκλεισμό των γυναικών ανέφερε ως τα δύο σημαντικότερα προβλήματα στο ''παγκόσμιο χωριό'', ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Κασιμάτης, προσθέτοντας ότι στη Συντακτική Συνέλευση της ΕΕ προωθούνται τα άρθρα 21 και 23 της νέας Συνθήκης, τα οποία προβλέπουν την κατάργηση των διακρίσεων και την ισότητα στην απασχόληση, την εργασία και τις αποδοχές, αντίστοιχα.

    ''Στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι, μετά τις εκλογές του 2004, το 1/3 των μελών του να είναι γυναίκες'', ανέφερε ο κ. Κασιμάτης. ''Ο κόσμος της ταχύτητας και της πληροφορίας είναι ο δικός μας κόσμος, στον οποίο τα ΜΜΕ, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προέκταση της κοινωνίας μας, παίζουν καθοριστικό ρόλο'', επισήμανε στην δική της ομιλία, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά.

    ''Δεν υπάρχουν καλά και κακά ΜΜΕ, υπάρχει μόνο καλή και κακή χρήση τους και αυτή τη στιγμή προβάλλονται εικόνες της γυναίκας-αντικειμένου εκμετάλλευσης και ηδονής'', τόνισε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν και εκπομπές που ανατρέπουν αυτά τα στερεότυπα.

    Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς πρότεινε αυτές οι εκπομπές να βραβεύονται, και στις προτάσεις της προβάλλει την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του ΕΣΡ ώστε να διεξάγει καλύτερους ελέγχους και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών σε πόστα ευθύνης στα ΜΜΕ. '

    'Η εικόνα του αδικημένου που επαιτεί ισότητα, υποβιβάζει τις γυναίκες που, όπου, δοκιμάστηκαν, πέτυχαν'', ανέφερε στην ομιλία της η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. ''Είμαστε αριθμητικά περισσότερες και έχουμε και καλύτερη παιδεία, άρα μπορούμε να πετύχουμε, υπό την προϋπόθεση να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να προβάλλουμε τις ικανότητες μας'', επισήμανε, χαρακτηριστικά, η κ. Μπακογιάννη. '

    "Το όχημα της παγκοσμιοποίησης το οποίο οδηγείται από νεοφιλελεύθερες ιδέες και υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ γεγονότα που οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση δεν είναι νομοτέλεια, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές στρατηγικές'', ανέφερε στην δική της ομιλία η δημοσιογράφος της ''Αυγής'', Σούλα Παναρέτου εκφράζοντας έτσι την θέση του ΣΥΝ.

    Η κ. Παναρέτου ολοκλήρωσε την ομιλία της με την πρόταση για δημιουργία Παρατηρητηρίου των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι ''ο αγώνας για τον εκδημοκρατισμό των ΜΜΕ είναι αγώνας για την δημοκρατία και συνδέεται άρρηκτα με τα θέματα ισότητας''.

    [13] Κατάθεση του αδελφού του Κώστα Τέλιου

    28/5/2003 2:53:00 μμ

    O κατηγορούμενος Κώ-

    στας Τέλιος

    Σε νέα φάση εισέρχεται η δίκη της 17Ν καθώς άρχισε την Τετάρτη η κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης των 19 κατηγορουμένων. Πρώτοι κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Τέλιου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος αισθανόταν ένοχος για τη συμμετοχή του στην οργάνωση, όμως δεν μπορούσε να ξεφύγει γιατί τον απειλούσαν. Νωρίτερα, προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στην έδρα του δικαστηρίου και τον Σάββα Ξηρό. Στις κρίσεις πανικού που πάθαινε ο Κώστας Τέλιος, μετά τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν, αναφέρθηκε ο αδελφός του Κώστα Τέλιου, Θανάσης Τέλιος. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του αδελφού του έδειχνε προβληματική και φαινόταν όπως είπε ότι φοβάται.

    ''Βασανιζόταν από κάτι ο αδελφός μου''

    Σύμφωνα με την κατάθεσή του Θανάση Τέλιος, ο αδελφός του παρουσίαζε αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία, ένοιωθε συχνά τρόμο και φαινόταν ότι βασανίζεται από κάτι.

    Ο κ. Τέλιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετείχε ο κατηγορούμενος στην κλοπή οπλισμού από το στρατόπεδο του Συκουρίου επειδή, όπως ανέφερε, κάθε παραμονή Χριστουγέννων βρισκόταν στο σπίτι του, μαζί με την οικογένειά του.

    Ο μάρτυρας υπεράσπισης είπε επίσης ότι μόλις άρχισαν οι συλλήψεις των μελών της ''17Ν'' ο αδελφός του αισθάνθηκε ασφαλής και για αυτό θέλησε να παραδοθεί στην αστυνομία.

    ''Ο κατηγορούμενος αναζητούσε την κάθαρση''

    Νωρίτερα, ο εκδότης Ηλίας Μέλιος, στην κατάθεσή του μίλησε για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Κώστας Τέλιος με αποτέλεσμα να επισκεφθεί όπως είπε μαζί του ψυχίατρο ο οποίος του έδωσε θεραπευτική αγωγή.

    Ο μάρτυρας Δημήτρης Βαγγέλης, στέλεχος του ΣΕΓΑΣ ο οποίος είχε αναγνωρίσει τον Κώστα Τέλιο σε λογοτεχνική συγκέντρωση, στη Χαλκίδα, το 1997 εξέφρασε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος αναζητούσε την κάθαρση με την έννοια της αρχαίας τραγωδίας. ''Προφανώς έφερε ένα μεγάλο βάρος, είχε τύψεις, αγωνία σε κάτι που είχε γίνει''.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης και ο μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Τέλιου Αθανάσιου Βαγενάς, καθηγητής Πανεπιστημίου. Ο κ. Βαγενάς ανέφερε στο δικαστήριο την εκτίμησή του ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να ένοιωθε ένοχα που συμμετείχε στην οργάνωση και ότι αν και ήθελε δεν μπορούσε να ξεφύγει απ' αυτήν.

    [14] Υπόθεση Ριανκούρ - Πόρισμα πραγματογνωμόνων

    28/5/2003 12:21:00 μμ

    Η υπόθεση της Λουϊζης Ριανκούρ πυροδότησε για μία ακόμη φορά την ατμόσφαιρα, στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείο Κακουργημάτων. Ο πρόεδρος ανέγνωσε το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, που διορίσθηκαν από τον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, να αποφανθούν αν η φωνή της γυναίκας που συνομιλούσε με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και άλλους το 1993, ταυτίζεται με το δείγμα φωνής που έδωσε η Μαρία Τσιντέρη πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με τους δύο πραγματογνώμονες η φωνή του 1993 ανήκει σε μία γυναίκα, η οποία όμως δεν είναι η Μαρία Τσιντέρη, συγκρινόμενη με το δείγμα που έδωσε πρόσφατα. Το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης προκάλεσε την αντίδραση υπεράσπισης και Πολιτικής Αγωγής.

    Αμφισβητήσεις για το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης

    Η υπεράσπιση ζήτησε να κληθούν εκ νέου οι τέσσερις αξιωματικοί της ΕΛΑΣ να καταθέσουν, επισημαίνοντας ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξης.

    Η Πολιτική Αγωγή αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης, ενώ χαρακτήρισε μεθόδευση την εξέταση των τεσσάρων πρώην στελεχών της αστυνομίας στην παρούσα δίκη, το αντικείμενο της οποίας, όσον αφορά τη Ριανκούρ, είναι κλοπές πινακίδων και αυτοκινήτων.

    Το δικαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Χρήστου Λάμπρου απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης, κρίνοντας ότι δεν αποτελεί αντικείμενο της δίκης, επιφυλασσόμενο πάντως στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία από την έρευνα του κ. Ζερβομπεάκου, να επανεξετάσει την υπόθεση.

    Νωρίτερα, έγινε δεκτό το αίτημα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου να διαβιβαστεί ο φάκελος που αφορά τη νοσηλεία του Ξηρού στον Ευαγγελισμό.

    Επίσης, ο πρόεδρος θα ζητήσει την προσκόμιση στο δικαστήριο των κλειδιών που είχαν εντοπιστεί μετά την έκρηξη στον Πειραιά στον Σάββα Ξηρό και της σχετικής εργαστηριακής αξιολόγησής τους.

    [15] 4 Ιουνίου: Κρίσιμη ημερομηνία για τον οδικό χάρτη

    28/5/2003 6:36:00 μμ

    Στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μπους - Αμπάς - Σαρόν στην Ιορδανία για τον οδικό χάρτη. Μία μέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση στο θέρετρο Σάρμ Ελ Σειχ της Αιγύπτου με τους Αραβες ηγέτες. "Θέλουμε να πετύχουμε πρόοδο στον οδικό χάρτη" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚλελαν, δίνοντας με σαφήνεια το στίγμα των αμερικανικών προσπαθειών για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005. Νωρίτερα την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς.

    Να τερματισθεί η απομόνωση Αραφάτ ζητά ο Αμπάς

    Μετά την Ιορδανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ.

    Στο μεταξύ, την άποψη ότι η βία δεν μπορεί να σταματήσει από τη μία μέρα στην άλλη εξέφρασε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Χααρέτζ.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

    Τόνισε επίσης την ανάγκη να τερματιστεί η απομόνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    "Είναι απολύτως απαράδεκτο να είναι απομονωμένος ο Αραφάτ. Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω στο λαό ότι έχουμε μια νέα κυβέρνηση που συνομιλεί με το Ισραήλ ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος μας είναι απομονωμένος στη Μουκάταα" είπε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, την ικανοποίηση του για την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας, να αποδεχθεί, έστω και με επιφυλάξεις τον οδικό χάρτη, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [16] Κατηγορούμενος για τρομοκρατία γνώριζε τον Λάντεν

    28/5/2003 6:15:00 μμ

    Μουχλάς

    Ένας Ινδονήσιος που κατηγορείται ότι σχεδίασε την επίθεση στο Μπαλί τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 202 ανθρώπων, δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον δικαστηρίου στη Τζακάρτα πως γνώριζε καλά τον ηγέτη της αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Μουχλάς, γνωστός και ως Αλι Γούφρον, κατέθεσε στη δίκη του Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, θεωρούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, μιας περιφερειακής οργάνωσης που ευθύνεται για την επίθεση. Σύμφωνα με τον Μουχλάς, πίσω από την επίθεση στο Μπαλί βρισκόταν μια μικρή ομάδα στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ενώ ο Αμπού Μπακάρ Μπαασίρ δεν γνώριζε τίποτα για το σχέδιο, το οποίο και δεν θα ενέκρινε.

    ''Καμία βοήθεια από τον Λάντεν''

    Ο ίδιος όμως επισήμανε πως για τις επιχειρήσεις της οργάνωσης του δεν έλαβε καμιά βοήθεια από τον αρχηγό της αλ-Κάιντα. Στη συνέχεια της δίκης, οι δικαστές δεν υπέβαλαν και άλλες ερωτήσεις στον Μουχλάς για να μάθουν πότε γνωρίστηκε με τον Μπιν Λάντεν.

    Ο Αμπού Μπακάρ Μπαασίρ κατηγορείται πως προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα του σε σκληροπυρηνικό μουσουλμανικό κράτος, δίχως να συνδέεται με τις επιθέσεις στο Μπαλί. Εντούτοις, κατηγορείται για αλυσίδα επιθέσεων σε εκκλησίες την παραμονή των Χριστουγέννων του 2000, όπου σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι.

    Από την πλευρά του, ο Αλί Ιμρόν, ο μικρότερος αδελφός του Μουχλάς, παραδέχτηκε ότι είναι μέλος της Τζεμάα Ισλαμίγια, ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει σίγουρα αν ο Αμπού Μπακάρ Μπαασίρ είναι ο ηγέτης της.

    Σημειώνεται ότι πληροφορίες φέρουν την αλ Κάιντα να έχει δεσμούς με την Τζεμάα Ισλαμίγια.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC

    [17] Υπέρ του νέου συνταξιοδοτικού ο Σιράκ

    28/5/2003 7:28:00 μμ

    Υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις του δημοσίου ο Γάλλος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τις δίκαιες και επείγουσες. ''Η μεταρρύθμιση αυτή είναι επείγουσα'', τόνισε ο Ζακ Σιράκ μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε την Τετάρτη τις μεταρρυθμίσεις αυτές και σχεδιάζει να τις παραπέμψει στο κοινοβούλιο, το οποίο ελπίζει πως θα τις εγκρίνει. ''Ήταν ευθύνη της κυβέρνησης να ενεργήσει και να το κάνει χωρίς καθυστέρηση, ώστε να μην αναγκαστεί μια μέρα να πάρει σκληρά μέτρα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δίκαιες'', επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος. Στο μεταξύ, οι δάσκαλοι ανακοίνωσαν πως θα απεργήσουν την επόμενη Τρίτη, την ίδια ημέρα που έχουν εξαγγείλει απεργία οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

    Γενίκευση των απεργιακών κινητοποιήσεων

    Οι απεργίες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο των τελευταίων εβδομάδων. Εργαζόμενοι και συνδικάτα αντιτίθενται στη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Ραφαρέν, που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων εβδομάδων στο Γαλλικό Κοινοβούλιο.

    Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν δυόμισι χρόνια περισσότερο και από το 2020 πέντε χρόνια περισσότερο, προκειμένου να χρηματοδοτείται το συνταξιοδοτικό σύστημα.

    Αν και το δεύτερο μεγαλύτερο σωματείο έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση, τα δύο αριστερά συνδικάτα αντιδρούν έντονα. Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής, τώρα προειδοποιούν για επ΄ αόριστον απεργίες του δημοσίου τομέα από τις 3 Ιουνίου.

    Σχετικό άρθρο

    [18] Την Πέμπτη επαναρχίζει η δίκη Μιλόσεβιτς

    28/5/2003 6:57:00 μμ

    Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα βρεθεί και πάλι την Πέμπτη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η δίκη του οποίου είχε διακοπεί την Τρίτη για λόγους υγείας του κατηγορουμένου. Ο 61χρονος πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε τις ημέρες αυτές υψηλό πυρετό, ενώ πάσχει μονίμως από υψηλή πίεση και καρδιολογικά προβλήματα. Ο Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει 66 κατηγορίες για το ρόλο του στους τρεις μεγάλους πολέμους της δεκαετίας του '90, στην Κροατία (1991-1995), στη Βοσνία (1992-1995) και στο Κόσοβο (1998-1999). Στο μεταξύ, η πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς θα εκτίσει την ποινή της στην Σουηδία.

    Στη Σουηδία θα εκτίσει την ποινή της η Πλάβσιτς

    Η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, που καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο σε ποινή κάθειρξης 11 ετών από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), θα εκτίσει την ποινή της στη Σουηδία, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

    Η κ. Πλάβσιτς που η ίδια ζήτησε να εκτίσει την ποινή της στη Σουηδία, τις προσεχείς εβδομάδες θα μεταφερθεί στη γυναικεία φυλακή του Χίνσεμπεργκ στην περιοχή Οερέμπρο, 200 χλμ. δυτικά της Στοκχόλμης.

    Η 72χρονη πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, είναι η πρώτη ανώτατη αξιωματούχος της Σερβίας που παραδέχτηκε την συμμετοχή της στην εκστρατεία εθνικών εκκαθαρίσεων κατά των Μουσουλμάνων και των Κροατών στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

    [19] Βόσπορος: Πετρελαιοφόρο βύθισε πλωτό εστιατόριο

    28/5/2003 1:56:00 μμ

    Υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρο βύθισε πλωτό εστιατόριο στο Βόσπορο, ενώ συνέθλιψε τρία ακόμα που ήταν αγκυροβολημένα στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το πετρελαιοφόρο Polisini-I παρεξέκλινε της πορείας του το βράδυ της Τρίτης και κατευθύνθηκε προς την όχθη στο πιο στενό μέρος της περιοχής, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε τέσσερις μαούνες που στεγάζουν εστιατόρια, μία από τις οποίες βυθίστηκε το πρωί. Όλοι όσοι βρίσκονταν στις μαούνες είχαν το χρόνο να βγουν στην ξηρά, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

    Πληθώρα ατυχημάτων σημειώνονται στην περιοχή

    Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως το πετρελαιοφόρο εξακολούθησε την πορεία του μέχρι που το σταμάτησε η ναυτική αστυνομία στην είσοδο της θάλασσας του Μαρμαρά. Το πλήρωμά του, που αποτελείται από Ρώσους, ανακρίνεται.

    Ατυχήματα τέτοιου είδους είναι συχνά στα στενά του οσπόρου, τα οποία αποτελούν τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο. Τους τελευταίους μήνες, ένα κότερο συνετρίβη στην προκυμαία, ένα εστιατόριο εμβολίστηκε από φορτηγό πλοίο και ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε θειικό οξύ προσάραξε για πολλές ώρες.

    [20] ΠΓΔΜ: Νόμος για συγκέντρωση παράνομου οπλισμού

    28/5/2003 7:05:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ, ψήφισε την Τετάρτη, ομόφωνα νόμο για τη συλλογή του παράνομου οπλισμού στην χώρα, ο οποίος θα καταστραφεί. Οι κάτοχοι των παράνομων όπλων καλούνται σε διάστημα 45 ημερών να τα παραδώσουν εθελοντικά στις αρχές. Όσοι παραδώσουν εθελοντικά τον παράνομο οπλισμό που κατέχουν, δεν πρόκειται να έχουν καμία συνέπεια, ενώ αυτοί που δεν συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις. Υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 500.000 παράνομα όπλα, τα οποία αποκτήθηκαν κυρίως κατά την διάρκεια της διεθνοτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, πριν δύο χρόνια. Οι εισηγητές του νόμου εκτίμησαν, ότι η συλλογή του παράνομου οπλισμού θα βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων και επεισοδίων, κυρίως στις περιοχές στις οποίες υπήρξαν συγκρούσεις, μεταξύ των πρώην Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

    [21] Επιδημία χολέρας στη Βασόρα

    28/5/2003 7:12:00 μμ

    Αυξήθηκαν τα κρούσματα χολέρας στην ιρακινή πόλη της Βασόρας αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων χολέρας στην ιρακινή πόλη της Βασόρας είναι ήδη μεγαλύτερος από τις περιπτώσεις που είχαν καταγραφεί όλη την περυσινή χρονιά, ενώ είναι σαφές ότι και πολλές ακόμα περιπτώσεις εμφάνισης χολέρας δεν έχουν γίνει γνωστές, ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον ΠΟΥ. Η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Φαντέλα Σαΐμπ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 64 περιπτώσεις της θανατηφόρου νόσου μόνο στη Βασόρα και τη γύρω περιοχή της, ενώ πέρυσι όλη τη χρονιά είχαν καταγραφεί 39 περιπτώσεις. Ο αριθμός των περιπτώσεων χολέρας είναι σαφές ότι είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιηθεί λόγω του γενικού χάους που επικρατεί στη χώρα μετά τον πόλεμο. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η επιδημία της χολέρας προέρχεται κατά τα φαινόμενα από την μόλυνση του ύδατος στην περιοχή της Βασόρας. Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για πάσχοντες που δεν υποβάλλονται αμέσως σε ειδική θεραπεία.

    [22] Ιράκ: Συντριβή ελικοπτέρου με τέσσερα θύματα

    28/5/2003 6:40:00 μμ

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη. Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί αμέσως. Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη Χίτ (βορειοδυτικά της Βαγδάτης) ανέφερε ότι το ελικόπτερο συνετρίβη στη διάρκεια συγκρούσεων μετά την επίθεση Ιρακινών διαδηλωτών εναντίον τοπικού αστυνομικού τμήματος.

    [23] Ενα Κούρδος εξελέγη δήμαρχος του Κιρκούκ

    28/5/2003 5:24:00 μμ

    Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ εξέλεξε την Τετάρτη, δήμαρχο έναν Κούρδο δικηγόρο, τον 59χρονο Αμπντέλ Ραχμάν Μουσταφά με ψήφους 20 υπέρ και 10 κατά. Αντίπαλοι του Μουσταφά ήταν ο Αραβας Ναγιέφ αλ-Τζαμπούρι και ο Τουρκομάνος Μουσταφά Εσεσλί. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εξέλεξαν επίσης αντιδήμαρχο τον Αραβα Ισμαήλ αλ-Χαντίντι, ειδικό σε θέματα πετρελαίου. Η ψηφοφορία διεξήχθη παρουσία του Αμερικανού στρατηγού Ρέιμοντ Οντιέρνο, ο οποίος για να αποφύγει τις εντάσεις με τους Τουρκομάνους, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν πήραν κανένα αξίωμα, διόρισε τον Τουρκομάνο Τασίν Καχία διευθυντή του τοπικού συμβουλίου. Ο νέος δήμαρχος του Κιρκούκ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην πόλη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους της.

    [24] Στο Ιράκ μέσα στην εβδομάδα ο Τόνι Μπλερ

    28/5/2003 4:36:00 μμ

    Ο Bρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι θα μεταβεί στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Κόλπο και την ανατολική Ευρώπη. Η επίσκεψη του Μπλερ θα είναι η πρώτη αρχηγού δυτικής κυβέρνησης στο Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναχώρησε την Τετάρτη για το Κουβέιτ, όπου θα φτάσει το απογευμα. ''Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα στο Ιράκ'', δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του. Μετά το Κουβέιτ, ο Μπλερ είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Πολωνία και τη Ρωσία, πριν καταλήξει στο Εβιάν της Γαλλίας για τη σύνοδο της G8, την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, ο Τόνι Μπλερ, αναχωρώντας από το Κουβέιτ, θα επισκεφτεί τη Βασόρα, όπου βρίσκονται τα βρετανικά στρατεύματα.

    [25] Αντιδράσεις για την εξαγορά της ''ΑΓΝΟ'' από την ''ΚΟΛΙΟΣ''

    28/5/2003 7:38:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, προκάλεσε η εξαγορά της εταιρείας από την εταιρεία ΚΟΛΙΟΣ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποφάσισαν να κατέλθουν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή, ενώ όπως υπογραμμίζεται σε σχετική απόφαση του σωματείου εργαζομένων, η απόφαση τους θα ανακληθεί μόνο αν υπάρξει συνάντηση τους με στελέχη της ΑΤΕ, των υπουργείων Εργασίας, Οικονομίας και της αγοράστριας εταιρείας.

    Οι ενστάσεις των εργαζομένων

    Η κατακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της ΑΓΝΟ στην εταιρία Κολιός Α.Ε ανακοινώθηκε την Τρίτη από την Αγροτική Τράπεζα, μετά από σχετική απόφαση από τα διοικητικά συμβούλια της ΑΤΕ και της θυγατρικής της ΑΤΕ Συμμετοχών.

    Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για "μονομερή απόφαση της κυβέρνησης και της ΑΤΕ να δωρίσουν την ΑΓΝΟ χωρίς καμία διασφάλιση των 430 θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

    Συμπαράσταση από το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσ/νικης

    Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων της ΑΓΝΟ εξέφρασε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία του οποίου, αποτελούμενη από τον γενικό γραμματέα Θεόδωρο Κυριακίδη, τον αντιπρόεδρο Ηλία Περπερίδη και τον ταμία Θανάση Τούση, επισκέφθηκε το χώρο του εργοστασίου.

    Ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους εξέδωσε και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με την οποία καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ.

    [26] Παράνομες οι απολύσεις στην Αθηναϊκή Χαρτοποιΐα

    28/5/2003 5:03:00 μμ

    Παράνομες και καταχρηστικές έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Δράμας τις απολύσεις 220 πρώην εργαζόμενων στην Αθηναϊκή Χαρτοποΐα Δράμας, κάνοντας αποδεκτή προσφυγή, που είχαν καταθέσει συλλογικά όλα αυτά τα άτομα και η οποία στρεφόταν κατά της διοίκησης της "Σόφτεξ". Ουσιαστικά το Δικαστήριο αποδέχτηκε πως οι απολύσεις δεν έγιναν ποτέ, γιατί δεν υπήρξε νόμιμη διαδικασία. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης οι 220 κατ' αρχήν δικαιωθέντες έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν απο την εταιρεία την αναδρομική καταβολή μισθών και τα ημερομίσθια, που έχασαν από την ημέρα απόλυσής τους μέχρι να υπάρξει τελεσιδικία στα δικαστήρια.

    Ενταξη σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα

    Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της Αθηναϊκής Χαρτοποΐας Δράμας απέλυσαν όλο το προσωπικό (περίπου 435 άτομα) και έβαλαν ''λουκέτο'' στις μονάδες της βιομηχανίας, η οποία απο τότε και μέχρι σήμερα παραμένει σε λειτουργική αδράνεια.

    Οι υπόλοιποι απολυθέντες, δηλαδή οι 215, δεν είχαν καταθέσει αγωγή κατά της Σόφτεξ για τις απολύσεις τους, ελπίζοντας πως η εταιρεία θα ξανάνοιγε το εργοστάσιο και θα τους επαναπροσλάμβανε. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έγινε και όλοι από αυτούς πήραν τις αποζημιώσεις, που τους έδωσαν οι ιδιοκτήτες και βγήκαν στο επίδομα ανεργίας, ενώ άλλοι εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία αποφάσισε να δρομολογήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τη νομαρχία και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Δράμας.

    Πολλοί από τους απολυθέντες, άνδρες και γυναίκες, είχαν υπηρεσία 20-25 χρόνων στο εργοστάσιο και μέσα στα επόμενα πέντε έως οκτώ χρόνια θα αποκτούσαν ώριμα δικαιώματα για συνταξιοδότηση. Για να μην χάσουν το δικαίωμα τους αυτό το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε πρόσφατα σχετική απόφαση για την Αναπτυξιακή Εταιρεία της νομαρχίας Δράμας και οι απολυθέντες άνδρες, ηλικίας 50 χρόνων και άνω, καθώς και οι απολυθείσες γυναίκες, ηλικίας 45 χρόνων και άνω, εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα ένσημα, που απαιτούνται και να υποβάλουν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια τα χαρτιά τους στα ασφαλιστικά τους ταμεία για να πάρουν σύνταξη.

    [27] Συνεχίζει τις επιτυχίες στο Ρολάν Γκαρός η Δανιηλίδου

    28/5/2003 7:33:00 μμ

    Στους "32" του Ρολάν Γκαρός προκρίθηκε η Λένα Δανιηλίδου, η οποία επικράτησε με 2-1 σετ (6-0, 4-6, 6-2) της Ιταλίδας Τατιάνα Γκαρμπίν. Με την νίκη αυτή η Ελληνίδα τενίστρια έσπασε την αρνητική παράδοση που είχε δημιουργήσει στα τελευταία τουρνουά όπου πήρε μέρος, με τον αποκλεισμό της στο β' γύρο. Στην επόμενη φάση η Δανιηλίδου, που είναι Νο14 στην παγκόσμια κατάταξη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ελβετίδα Πάτι Σνάιντερ, Νο18 στον κόσμο. Η 25χρονη Σνάιντερ έχει συμμετάσχει επτά συνολικά φορές στο γκραν σλαμ της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ την καλύτερη εμφάνισή της, την πραγματοποίησε το 1998, οπότε και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Στις 11 Ιανουαρίου του 1999, η Σνάιντερ είχε "σκαρφαλώσει" στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ στην καριέρα της έχει ρεκόρ 219 νίκες και 170 ήττες.

    [28] Υπέγραψε στην Μπόλτον ο Γιαννακόπουλος

    28/5/2003 7:17:00 μμ

    Στην πρέμιερ λιγκ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στην Μπόλτον. Αμέσως μετά το τέλος του πρωταθλήματος, ο πρώην άσος του Ολυμπιακού μετέβη στην Αγγλία, όπου αφού πέρασε με επιτυχία όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο. Σύμφωνα με το περιβάλλον του παίκτη, οι μικτές αποδοχές του θα είναι κοντά στα 5.3 εκ. ευρώ, χωρίς τα πριμ, ενώ οι πληροφορίες από τον Αγγλία κάνουν λόγο για περίπου 1.000.000 ευρώ ετησίως. Ο Γιαννακόπουλος δήλωσε ενθουσιασμένος που θα αγωνιστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα, όπου θα έχει συμπαίκτες και αντιπάλους τους καλύτερους ποδοσφαιριστές.

    Ενδιαφέρον και για Καψή - Μαλαδένη

    "Οι συνθήκες και η συμπεριφορά των ανθρώπων της Μπόλτον με εντυπωσίασαν και με σκλάβωσαν", τόνισε ο Γιαννακόπουλος στο επίσημο site του μάνατζέρ του στο διαδύκτιο.

    Στο μεταξύ, η ομάδα του Σαμ Αλαρντάις φαίνεται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλους Έλληνες ποδοσφαιριστές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόκτηση του Γιαννακόπουλου, ενδιαφέρεται και για τους Μιχάλη Καψή και Χρήστο Μαλαδένη της ΑΕΚ.

    [29] Ποδηλατοδρομία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία

    28/5/2003 4:49:00 μμ

    Αφιερωμένη στην Ιερή Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι η ποδηλατοδρομία που διοργανώνουν το Σάββατο 31 Μαΐου, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π) με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και τη συνεργασία της ΚΕΔΚΕ, του "Δικτύου Αμφικτιονία" και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο). Στην εκδήλωση αυτή, βασικό σύνθημα της οποίας είναι "Συμμετέχω για την ειρήνη", συνεργάζονται οι Δήμοι Αθήνας, Υμηττού, Ηλιούπολης, Βούλας, Βάρης Σαρωνίδας Αναβύσσου, Παλαιάς Φωκαίας, Λαυρίου, Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Παιανίας, Κορωπίου, Καλυβίων και Κερατέας.

    Με τη μορφή σκυταλοδρομίας

    Στόχος της εκδήλωσης είναι να διαδοθεί η ιδέα της Ολυμπιακής εκεχειρίας στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα στους νέους οι οποίοι θα κληθούν συμμετέχοντας στην ποδηλατοδρομία να μεταφέρουν το μήνυμα ειρήνης.

    Η εκκίνηση θα δοθεί στις 08:30 από το Ζάππειο και θα υπάρχουν δύο διαδρομές, με πόλεις σταθμούς, στην οποία θα μετέχουν ποδηλάτες από Δήμο σε Δήμο, υπό τη μορφή σκυταλοδρομίας.

    Ο τερματισμός θα γίνει στο Λαύριο, γύρω στις 13:30 και θ' ακολουθηθούν δύο διαδρομές. Η πρώτη είναι Αθήνα (Ζάππειο, Υμηττός, Ηλιούπολη, Βούλα, Βάρη, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φωκαία) Λαύριο και η δεύτερη Αθήνα (Ζάππειο, Αγία Παρασκευή, Παλλήνη, Παιανία, Κορωπί, Καλύβια, Κερατέα), Λαύριο.

    Στην ποδηλατοδρομία αυτή θα μετέχουν αθλητές των εθνικών ομάδων, συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα, ενώ στους κατά τόπους σταθμούς θα διανέμεται έντυπο υλικό και διπλώματα από τη ΓΓΑ. Την απονομή θα κάνουν οι Ολυμπιονίκες, ενώ επίσης η Ε.Ο.Π θα μοιράζει έντυπο πληροφοριακό υλικό που θέμα της θα έχει την ποδηλασία.

    [30] Τέλος το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

    28/5/2003 4:02:00 μμ

    Σταματάει η περίοδος χάριτος για τους αμετανόητους καπνιστές και το υπουργείο Υγείας θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα σε επιχειρήσεις, καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα κατά του καπνίσματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος στις 31 Μαΐου. Επίσης, την Πέμπτη υπογράφεται συμφωνία με τον ΣΕΒ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα κατά του καπνίσματος και στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη η Ελλάδα θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή οδηγία που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2002 για την απαγόρευση της μετάδοσης διαφημίσεων προϊόντων καπνού σε κινηματογραφικές αίθουσες και άλλες αίθουσες καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, η Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι ο αντικαπνιστικός αγώνας δεν απέδωσε στη χώρα μας, αφού το 2002 σημειώθηκε αύξηση των καπνιστών, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

    Μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία

    Ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισε το κάπνισμα ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία. Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί επανέλαβε ότι αυτά θα εφαρμόζονται βαθμιαία με οδηγό το τρίπτυχο πειθώ, συναίνεση, ενημέρωση, υπογραμμίζοντας πως "πρέπει να εφαρμόζονται με ευαισθησία, η οποία θα πιστοποιεί πως τα μέτρα δεν στρέφονται προς τους καπνιστές αλλά στο κάπνισμα, που εκτός από τους ίδιους τους καπνιστές βλάπτει σοβαρά και τους άλλους".

    Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε στην ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία για τον έλεγχο του καπνού που επετεύχθη στη Γενεύη με την υιοθέτηση της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αποτελεί την πρώτη Διεθνή Σύμβαση στον τομέα της υγείας.

    Πρόκειται, τόνισε, για μία ακόμη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας, με ιδιαίτερη σημασία, την οποία έπειτα από μακρά και επισταμένη προεργασία, παρουσιάστηκε στην 56η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Π.Ο.Υ. ως κοινή θέση, εξ ονόματος όλης της Ευρώπης. Επίσης, υπογράμμισε ότι η σύμβαση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω προώθηση της διεθνούς δράσης και συνεργασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Ο υφυπουργός Υγείας &amp; Πρόνοιας Έκτορας Νασιώκας προανήγγειλε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα διεξαχθούν χωρίς υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού και πως την 1η Ιουλίου 2005 θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη διαφήμιση.

    Στον σύντομο απολογισμό του, για την εφαρμογή των μέτρων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 180 προγράμματα Αγωγής Υγείας που αφορούν την ενημέρωση των μαθητών και χαρακτήρισε ικανοποιητική την εφαρμογή τους.

    Μόδα και κινηματογράφος συμβάλλουν στο κάπνισμα

    Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος είναι αφιερωμένη στην "πάταξη" της έμμεσης διαφήμισης του καπνού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην προσπάθειά του να βρει τα βασικά αίτια της διάδοσης του καπνίσματος κατέληξε ότι δύο παράγοντες είναι εκείνοι που συμβάλλουν με ''ύπουλο'' τρόπο. Πρόκειται για τη μόδα και τον κινηματογράφο, στοιχεία, δηλαδή, της καθημερινότητας τα οποία αποτελούν πηγή ''έμπνευσης'' κυρίως για τους νέους.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας, καθηγητής, Νικόλαος Χούλης, το κάπνισμα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες αιτίες πρόωρου θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία μας. Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει ένα από τα πιο αρνητικά στατιστικά στοιχεία στον τομέα αυτό.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, πάνω από τους μισούς άνδρες στη χώρα μας καπνίζουν, ενώ το ποσοστό των γυναικών καπνιστριών αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Διεθνώς πιστεύεται ότι τέσσερα εκαταομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, ενώ η πρόβλεψη για το 2030 είναι ότι οι θάνατοι θα φτάσουν τα δέκα εκατομμύρια. Το πιο ανησυχητικό, όμως, στοιχείο που ανακοινώθηκε ενόψει της Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, είναι η εκτίμηση ότι αν δεν περιοριστεί το φαινόμενο της χρήσης τσιγάρων, οι περισσότεροι μελλοντικοί θάνατοι εξαιτίας αυτής της συνήθειας για τα επόμενα 50 χρόνια θα έχουν ως θύματα αυτούς που καπνίζουν σήμερα και ιδίως τα νεαρά άτομα που τώρα αρχίζουν το κάπνισμα.

    Αναφερόμενος στη μόδα και τον κινηματογράφο, ο κ. Χούλης είπε ότι κατά τη γνώμη του από τα δύο αυτά, ο κινηματογράφος αν και έχει περιορίσει κάπως την προβολή του τσιγάρου στα έργα, έχει συμβάλει πάρα πολύ στη διάδοση του καπνίσματος με τη δημιουργία ''προτύπων'' είτε καλών, είτε κακών που βρίσκουν ανακούφιση και γαλήνη στο άναμμα ενός τσιγάρου, ενέργεια που αποτελεί το πιο άσχημο παράδειγμα προς μίμηση ιδίως από τα νεαρά άτομα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ν. Δοντάς, εξήγησε ότι παρά την εξαγγελία των μέτρων για περιορισμό του καπνίσματος, τη χρονιά που πέρασε το κάπνισμα αυξήθηκε στη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αντικαπνιστικός αγώνας δεν απέδωσε τα αποτελέσματα που αρχικά είχαν σχεδιαστεί.

    Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα του παθητικού καπνίσματος, καθώς εκτιμάται ότι το 45% των ανδρών που δεν καπνίζουν, καπνίζουν παθητικά σε χώρους όπου βρίσκονται με γνωστούς ή φίλους τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες, παθητικές καπνίστριες, ξεπερνά το 35%.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία έκθεση που έγινε για το παθητικό κάπνισμα σε εργασιακούς και δημόσιους χώρους. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, τοποθετήθηκαν ειδικά φίλτρα μέτρησης νικοτίνης σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, εστιατόρια και μπαρ. Από τα πρώτα αποτελέσματα μετά την καταγραφή του ποσοστού ύπαρξης νικοτίνης στον κάθε χώρο, προέκυψε ότι η Ελλάδα, η Αυστρία και η Γαλλία έχουν κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά νικοτίνης στους χώρους αυτούς από ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία, χώρες που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα.

    [31] To 70% των μεσήλικων υποψήφιοι για προβλήματα καρδιάς

    28/5/2003 1:41:00 μμ

    Υποψήφιοι στεφανιαίοι ασθενείς είναι το 22% των ατόμων κάτω της ηλικίας των 25 ετών, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 70% για τα άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 50 χρόνων. Τη φυσική διαδικασία της αρτηριοσκλήρυνσης που οδηγεί στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μπορεί αποτελεσματικά να επιβραδύνει ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και άλλων παραγόντων που έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Τα παραπάνω τονίστηκαν στο 6ο Σεμινάριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργάνωσε η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) και το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 85 καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών.

    Η σημασία της προληπτικής ιατρικής

    "Ενημέρωση" και "Πρόληψη" είναι οι λέξεις - κλειδιά για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Β.Ε. αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας του Α.Π.Θ. Ιωάννης Στυλιάδης, ο οποίος και δήλωσε ότι η Εταιρεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της τόσο για τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση και κατάρτιση των μελών της, όσο και για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα μείζονα ζητήματα υγείας που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Η σημασία της προληπτικής ιατρικής είναι μεγάλη, τη στιγμή που το 50% των ατόμων που καταλήγουν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ανήκουν στην κατηγορία των φαινομενικά "υγιών", ενώ στην πραγματικότητα πάσχουν από "κρυφή" στεφανιαίο νόσο, που δεν τους έχει προηγούμενα προειδοποιήσει με κάποια συμπτώματα.

    Εξετάσεις από τα 18, εάν είστε καπνιστής

    Οι νέοι, ακόμη από την ηλικία των 18 ετών, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, από τη στιγμή μάλιστα που διαπιστωμένα μεγάλος αριθμός μαθητών καπνίζει και εμφανίζει υψηλές τιμές χοληστερίνης, λόγω κακής διατροφής με αυξημένα λιπαρά.

    Το κάπνισμα κατέχει την πρώτη θέση, στη λίστα των παραγόντων κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα η διακοπή του καπνίσματος, όπως υποστηρίχθηκε από τον καθηγητή καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Μπουντούλα, κάνει τόσο καλό, όσο όλα τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των καρδιακών νόσων.

    Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μοντάνα των ΗΠΑ, κατέδειξε, μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 60% (θάνατοι, εισαγωγές σε νοσοκομεία), σε διάστημα έξι μηνών από την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου χρόνου.

    Τα μυστικά της σωστής διατροφής

    Ασκηση και υγιεινή διατροφή αποτελούν τις δύο αναγκαίες προϋποθέσεις για καλή υγεία και αποφυγή των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η Μεσογειακή δίαιτα θα πρέπει να αντικαταστήσει τη δυτική διατροφή και το μαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό, τις έτοιμες τροφές και ειδικά τις τηγανισμένες, που πρέπει οριστικά να "μπούνε στο κόκκινο".

    Το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα ψάρια, θωρακίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα, η κατανάλωση 300-500 γραμμαρίων ψαριών (ελευθέρας βοσκής) την εβδομάδα ή 2-3 γραμμαρίων fish oil, δηλαδή του γνωστού μας μουρουνέλαιου, έχει βρεθεί ότι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου σε υγιή άτομα, χωρίς προηγούμενα συμπτώματα καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Εντυπωσιακό είναι, ότι πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν πως τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν μειώνουν την καρδιαγγειακή θνητότητα, σε αντίθεση με τη Μεσογειακή δίαιτα και τα "ω-3 λιπαρά" (βρίσκονται στα ψάρια) που έχουν θετικά αποτελέσματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 May 2003 - 17:04:40 UTC