Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Τάσσου Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό
  • [02] Αύριο συνεδρίαση Κ. Ε. και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Δίκη για την παράνομη είσοδο του Οτσαλάν
  • [04] Στις 10 Ιουνίου η απολογία Μιχαλόπουλου
  • [05] Τηλεφωνική ενημέρωση για τα προγράμματα ΟΑΕΔ
  • [06] ''Δεν είναι αυτός'' λέει μάρτυρας για τον Κονδύλη
  • [07] Συντριβή αεροπλάνου στην Τουρκία-74 νεκροί
  • [08] Ελπίδες για ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού
  • [09] Κωνσταντινούπολη: Δύο τραυματίες από έκρηξη βόμβας
  • [10] ΗΠΑ: Πορτοκαλί συναγερμός για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [11] Νέες απειλές της Βόρειας Κορέας
  • [12] Νίκη Σοσιαλιστών στις δημοτικές στην Ισπανία
  • [13] Ενας Αμερικανός νεκρός από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
  • [14] Αντιδρά η κυβέρνηση στις δηλώσεις Γκαργκάνα
  • [15] ''Αντανακλάσεις Βυζαντίου'' στη Ρώμη
  • [16] Συναυλία με μουσική Ιταλών και Ελλήνων συνθετών

    [01] Συνάντηση Τάσσου Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό

    26/5/2003 11:25:00 πμ

    Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και του ρόλο της Ε.E. ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, έχει αυτή την ώρα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος. Νωρίτερα ο κ. Παπαδόπουλος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Χθες, κατά την αναχωρησή του από την Κύπρο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι παρά το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ε.Ε. για το Κυπριακό, δεν αναμένεται να αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο, είτε σε υποκατάσταση των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ, είτε για να υποκαταστήσει επιμέρους πρωτοβουλίες του Οργανισμού.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι ο διορισμός επιτρόπου της Ε.Ε. για το Κυπριακό είναι θέμα που δεν συζητείται μόνο από την ελληνική κυπριακή πλευρά, αλλά και από την ίδια την Ε.Ε.

    [02] Αύριο συνεδρίαση Κ. Ε. και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

    26/5/2003 9:17:00 πμ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Ο Κ. Σημίτης εξακολουθεί να κρατά "κλειστά τα χαρτιά του" σε κρίσιμα θέματα, όπως ο ανασχηματισμός και οι προαναγγελθείσες "παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα". Ενδεικτικό - ωστόσο - της τοποθέτησης του, είναι το μήνυμα- χαιρετισμός, που απηύθυνε στο συνέδριο της ΑΕΚΑ. "Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στην απαξίωση της πολιτικής με μια νέα μεγάλη πολιτική και κοινωνική συστράτευση", τόνισε π πρωθυπουργός στο μήνυμα- χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΑΕΚΑ και επισήμανε: "Μπορούμε ενωμένοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή".

    ΑΕΚΑ: Πρόταση Μπίστη για ''Επιτροπή Κεντροαριστεράς''

    Στην υιοθέτηση μιας θεσμικής διαδικασίας με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, η οποία να γίνει αποδεκτή από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση Κεντροαριστεράς, επέμεινε ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ Νίκος Μπίστης, συνοψίζοντας τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Κίνησης οι οποίες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής. Ο κ. Μπίστης στην ομιλία του πρότεινε τη συγκρότηση μιας ''Επιτροπής της Κεντροαριστέρας'', η οποία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένοι ή εξαναγκασμένοι σύμμαχοι ενόψει των εκλογών και όλα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή αυτής της θεσμικής διαδικασίας που πρότεινε η Κίνησή του.

    Επίσης, ανέφερε ότι δεν αρκούν δηλώσεις καλών προθέσεων, αλλά χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει ένας δεσμευτικός χρονικός ορίζοντας, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις και ενόψει των αλλαγών που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ο κ. Μπίστης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αυταπάτες, ότι με κινήσεις μικρού βεληνεκούς είναι δυνατόν να ανατραπεί η σημερινή δύσκολη κατάσταση, υπογραμμίζοντας πως απαιτούνται κινήσεις μεγάλου βεληνεκούς για να υπάρξει μια νέα δυναμική.

    [03] Δίκη για την παράνομη είσοδο του Οτσαλάν

    26/5/2003 11:46:00 πμ

    Επαναλαμβάνεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη των 13 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο απόστρατος αρχιπλοίαρχος Αντ.Ναξάκης, που φέρονται να οργάνωσαν, πριν περίπου 4 χρόνια, τη μεταφορά και την παραμονή στην Ελλάδα του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί αίτημα για νέα αναβολή της δίκης, ενώ το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για το αν θα επιτραπούν στην αίθουσα κάμερες προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

    [04] Στις 10 Ιουνίου η απολογία Μιχαλόπουλου

    26/5/2003 11:37:00 πμ

    Προθεσμία για τις 10 Ιουνίου πήρε τη Δευτέρα από τον 22ο τακτικό ανακριτή για την υπόθεση των εκβιασμών ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος. Ο κ. Μιχαλόπουλος είχε κληθεί σε απολογία για τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος της εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα και της απόπειρας απάτης κατά συρροή, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από τον εισαγγελέα κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Οι κατηγορίες σε βάρος του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου αφορούν καταγγελίες επιχειρηματιών αλλά και του μητροπολίτη Ζακύνθου σύμφωνα με τις οποίες ο εκδότης με διάφορες απειλές προσπαθούσε να αποσπάσει χρηματικά ποσά από αυτούς.

    [05] Τηλεφωνική ενημέρωση για τα προγράμματα ΟΑΕΔ

    26/5/2003 9:15:00 πμ

    Όλες οι πληροφορίες για τις παροχές, τα προγράμματα και την επαγγελματική εκπαίδευση του Ο.Α.Ε.Δ., παρέχονται πλέον τηλεφωνικά. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το σύνολο των παροχών του Οργανισμού και να πληροφορηθούν τις απαραίτητες διαδικασίες, στο τετραψήφιο νούμερο 1464 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Στην τηλεφωνική σύνδεση, παρέχονται πληροφορίες για τα προγράμματα απασχόλησης του Οργανισμού, για τα κάθε μορφής επιδόματα και παροχές, καθώς και για τις σχολές Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ. Η σύνδεση με το 1464 ισχύει για ολόκληρη τη χώρα και λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Ο πολίτης επιβαρύνεται με αστική χρέωση από όποιο σημείο της χώρας κι αν τηλεφωνεί.

    [06] ''Δεν είναι αυτός'' λέει μάρτυρας για τον Κονδύλη

    26/5/2003 10:39:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση "17 Νοέμβρη". Στην κατάθεση του ο Χρήστος Χρηστίδης, αυτόπτης μάρτυρας στη ληστεία της τράπεζας Εργασίας, στο Περιστέρι, δε μπόρεσε να αναγνωρίσει στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κανέναν από τους δράστες. Ο μάρτυρας, ο οποίος, προανακριτικά, είχε πει ότι ο ένας από τους ληστές έμοιαζε με το Σωτήρη Κονδύλη, καταθέτοντας τη Δευτέρα υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με τους δράστες, που είχε δει. Για την ίδια υπόθεση εξετάστηκε ως μάρτυρας και ο Αθανάσιος Λιάκουρας, ο οποίος υποστήριξε ότι η φιγούρα ενός από τους δράστες έμοιαζε λόγω όγκου στο Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά δε μπορεί να είναι, όπως είπε, βέβαιος.

    Ραχιώτης: ''Όχι στην προσκόμιση νέων στοιχείων στη μέση της δίκης''

    Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε μετά από αίτημα του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Σταύρου Γεωργίου, να αποστείλει έγγραφο στον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, προκειμένου να λάβει γνώση για το αν έχει ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη σχετικά με το εάν η φωνή της Μαρίας Τσιντέρη ταυτίζεται με αυτή της γυναίκας, που είχε τηλεφωνήσει στον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ Στέφανο Μακρή. Η γυναίκα αυτή είχε δώσει πληροφορίες τόσο για επικείμενο χτύπημα εναντίον δικαστικού λειτουργού, όσο και για συγκέντρωση των μελών της 17 Νοέμβρη στη Λουϊζης Ριανκούρ.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του στο δικαστήριο για μέρος των πειστηρίων, που διαβιβάστηκαν από τις αστυνομικές αρχές και αφορούν τα κλειδιά, τα οποία φέρονται πως βρέθηκαν στο σπίτι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και ανοίγουν μια από τις γιάφκες της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

    Ο κ. Ραχιώτης υποστήριξε ότι δε μπορούν να διαβιβάζονται στοιχεία από τις διωκτικές αρχές διαρκούσης της δίκης. ''Το να εισάγονται με προανακριτικές πράξεις νέα στοιχεία καταργεί κάθε έννοια της δίκαιης δίκης. Δίκη σημαίνει ότι έχει τελειώσει η ανάκριση και η προανάκριση'', πρόσθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Ο εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου επεσήμανε ότι πρέπει να προσκομίζεται στο δικαστήριο κάθε στοιχείο, που προκύπτει από την έρευνα, επειδή, όπως τόνισε, η κατηγορία είναι μία και αδιαίρετη.

    Ακολούθως κατέθεσε η Βηθλεέμ Καλφόγλου, ένοικος της πολυκατοικίας στην οδό Δαμάρεως, στο Παγκράτι, όπου εντοπίστηκε μία από τις δύο γιάφκες της 17 Νοέμβρη. Η κα Καλφόγλου είπε πως την ημέρα, που ενοικιάστηκε το διαμέρισμα, είχε δει μαζί με τον ιδιοκτήτη το Σάββα Ξηρό. Η μάρτυρας υποστήριξε πως το βράδυ της 1ης Ιουλίου, μετά την έκρηξη στον Πειραιά, είχε ακούσει κάποιον να ξεκλειδώνει το επίμαχο διαμέρισμα, μετά από λίγο να κλειδώνει και να επιστρέφει. Όπως είπε, αυτό επαναλήφθηκε 10 με 15 φορές. Η κα Καλφόγλου ανέφερε ότι φοβήθηκε και δε βγήκε να κοιτάξει τι συνέβαινε.

    [07] Συντριβή αεροπλάνου στην Τουρκία-74 νεκροί

    26/5/2003 11:00:00 πμ

    Ουκρανικό αεροσκάφος τύπου Yak-42 που μετέφερε 62 Ισπανούς στρατιώτες μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και 12μελές πλήρωμα συνετρίβη τα ξημερώματα της Δευτέρας κοντά στη Τραπεζούντα της Τουρκίας, καθώς προσπαθούσε να προσγειωθεί μέσα σε πυκνή ομίχλη. Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε. Πριν τη συντριβή, ο πιλότος επιχείρησε δύο φορές να προσγειώσει το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο για ανεφοδιασμό αλλά δεν το κατόρθωσε λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή. Kατά την τρίτη απόπειρα προσγείωσης το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ του αεροδρομίου.

    Το αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα λόφο κοντά στη μικρή πόλη της Μάκα 35 χιλιόμετρα από την Τραπεζούντα.

    Οι Τούρκοι επίσημοι είπαν ότι ο πιλότος δεν μπορούσε να διακρίνει τον διάδρομο προσγείωσης. Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη-μόλις 10 μέτρα-λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή.

    Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί χθες στις 23.00 (ώρα Ελλάδος), από την Καμπούλ, προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στην πρωτεύουσα Μπισκέκ της Κιργιζίας και νωρίς το πρωί επρόκειτο να προσγειωθεί και πάλι για ανεφοδιασμό με καύσιμα στην Τραπεζούντα.

    Το αεροπλάνο άνηκε στην ουκρανική αεροπορική εταιρία "Σρεντιζεμνομόρκι" (Μεσογειακή). Η εταιρία ιδρύθηκε πριν τέσσερα χρόνια και εκτελεί πτήσεις τσάρτερ στον Λίβανο,την Αίγυπτο,την Ισπανία,την Τουρκία,την Ελλάδα και την Ιταλία.

    Το ουκρανικό αεροσκάφος μετέφερε τους ισπανούς στρατιώτες, από την Καμπούλ στην Σαραγόσα. Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε το γεγονός.

    Η Ισπανία μετείχε με 120 στρατιώτες στην διεθνή στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν (ISAF).

    Πρόκειται για το τρίτο δυστύχημα ουκρανικού αεροσκάφους τους τελευταίους μήνες. Στις αρχές Μάιου άνοιξε εν πτήση η πόρτα ενός ουκρανικού Ιλιούσιν 76 στην δημοκρατία του Κονγκό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 άνθρωποι. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συντριβεί ένα ουκρανικό Αντόνοφ 140 στο Ιράν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ουκρανοί.

    [08] Ελπίδες για ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού

    26/5/2003 11:06:00 πμ

    Εγκρίθηκε, από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, έστω και με επιφυλάξεις, ο "Οδικός Χάρτης" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, που προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους έως το 2005 και την κατάργηση εβραϊκών οικισμών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Πάντως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς πριν από τα τέλη της εβδομάδας και όχι σήμερα, όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα, προκειμένου να συζητήσουν την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου. Εξάλλου, το Ισραήλ αρνήθηκε τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής μεταξύ Σαρόν- Μπους και Αμπάς στην Αίγυπτο.

    Μία δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στον άρτι διορισθέντα παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας. Οι Σαρόν και Αμπάς είχαν την πρώτη τους συνάντηση προ μίας εβδομάδας στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, χωρίς όμως κάποια σημαντικά αποτελέσματα.

    Πάντως ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος απέρριψε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί στην Αίγυπτο η σχεδιαζόμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς.

    "Ο Σαρόν δεν πρόκειται φυσικά να μεταβεί στην Αίγυπτο με δεδομένη την εχθρική θέση αυτής της χώρας προς το Ισραήλ παρά τη συνθήκη ειρήνης που έχουμε υπογράψει" τόνισε ο ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Να σημειωθεί πάντως ότι η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προτείνει τη διεξαγωγή της τριμερούς συνάντησης κορυφής στην Αίγυπτο για την προώθηση του "οδικού χάρτη" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, μετά τη σύνοδο κορυφής των Οκτώ ισχυρότερων χωρών του κόσμου στο Εβιάν της Γαλλίας από την 1η έως την 3η Ιουνίου.

    Ο ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε πάντως ότι η τριμερής αυτή συνάντηση θα μπορούσε να διεξαχθεί σε τρεις εβδομάδες στην Ακαμπα, στην Ιορδανία, σημειώνοντας όμως ότι εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν τον τόπο και την ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης.

    Το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε την Κυριακή ότι η τριμερής συνάντηση θα διεξαχθεί στην Ακαμπα σε τρεις εβδομάδες, αλλά η συγκεκριμένη ημερομηνία θα αποφασιστεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Ισραήλ: ''Ναί'' στον ''οδικό χάρτη'', αλλά με επιφυλάξεις

    Την Κυριακή ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν εξασφάλισε την έγκριση από το υπουργικό του συμβούλιο του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ "οδικού χάρτη" που περιλαμβάνει μιαν ιστορική έκκληση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Σαρόν ξεπέρασε την αντίθεση των ακροδεξιών υπουργών και μελών του κόμματος του, του Λικούντ, και το σχέδιο έλαβε στην ψηφοφορία 12 ψήφους υπέρ, 7 κατά, ενώ υπήρχαν και τέσσερις αποχές. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε τον "οδικό χάρτη" ως το "μικρότερο κακό".

    Η έγκριση του ''οδικού χάρτη'' με επιφυλάξεις από την ισραηλινή κυβέρνηση ''δεν είναι αρκετή'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναμπιλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του προέδρου της παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ. "θέλουμε να εγκρίνουν τον οδικό χάρτη ως έχει, χωρίς προϋποθέσεις, όπως το έκαναν οι Παλαιστίνιοι", πρόσθεσε ο Ρουντέινα.

    Πάντως την έγκριση του "οδικού χάρτη" από το Ισραήλ χαιρέτισαν ο Βρετανός και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Λευκός Οίκος τη χαρακτήρισε ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά. ''Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλες τις πλευρές στην περιοχή για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα του προέδρου Μπους για ειρήνη, όπως ο ίδιος το εξέφρασε σε ομιλία του στις 24 Ιουνίου 2002'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ανταμ Λιβάιν και πρόσθεσε πως η απόφαση του Ισραήλ είναι ''ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά''.

    [09] Κωνσταντινούπολη: Δύο τραυματίες από έκρηξη βόμβας

    26/5/2003 10:20:00 πμ

    Δύο Τούρκοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε σάκο, στο χώρο στάθμευσης του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη. Να σημειωθεί ότι αυτή αποτελεί την τρίτη έκρηξη που σημειώνεται στην Τουρκία μέσα σε διάστημα δέκα ημερών.

    [10] ΗΠΑ: Πορτοκαλί συναγερμός για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις

    26/5/2003 9:41:00 πμ

    Στο ενδεχόμενο της πραγματοποίησης ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αναφέρεται στη σημερινή του έκδοση το αμερικανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Newsweek, επικαλούμενο ειδικούς στην τρομοκρατία της CIA και του FBΙ. Εσωτερικό έγγραφο των δύο υπηρεσιών εκτιμά πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας εισέρχεται πλέον σε μία νέα και πολύ πιο επικίνδυνη φάση, την οποία περιγράφει ως "παγκόσμια κι ενορχηστρωμένη επίθεση κατά την περίοδο της άνοιξης/καλοκαιριού". Το εύρος των τηλεπικοινωνιακών υποκλοπών έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, προσθέτει το περιοδικό, και οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, όπως και οι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους, φαίνεται πως συνηγορούν ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα σχεδιάζει επιθέσεις.

    ''Τρομοκρατικό πλήγμα εντός των επομένων 30 ως 90 ημερών''

    "Πιθανώς πρόκειται για μία προσπάθεια να πραγματοποιηθούν τρομοκρατικά πλήγματα στο αμερικανικό έδαφος και μπορεί να υλοποιηθεί εντός των επομένων 30 ως 90 ημερών", προστίθεται στο έγγραφο των υπηρεσιών αυτών, που επικαλείται το Newsweek.

    Από τις πληροφορίες που έχουν αποσπασθεί από αιχμαλώτους της Αλ Κάιντα τεκμηριώνεται πως πλέον οι υπόγειοι σταθμοί του μετρό στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις αποτελούν τους δυνητικούς στόχους των νέων επιθέσεων.

    Στις ΗΠΑ το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές ενέργειες έχει περάσει από το αυξημένο "κίτρινο" επίπεδο στο πολύ αυξημένο "πορτοκαλί", εξαιτίας του κινδύνου για νέο τρομοκρατικό πλήγμα κατά των ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

    [11] Νέες απειλές της Βόρειας Κορέας

    26/5/2003 9:25:00 πμ

    Την απειλή της να προκαλέσει μία "απροσμέτρητη καταστροφή" στη Νότια Κορέα, την οποία κατηγορεί πως αυξάνει τα ενδεχόμενα νέου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, επανέλαβε την Δευτέρα, η Βόρειος Κορέα. Την περασμένη εβδομάδα η Βόρειος Κορέα προκάλεσε την αντίδραση της νοτίου γείτονός της, η οποία ματαίωσε τις συνομιλίες για την οικονομική συνεργασία. Αυτή τη φορά, η προειδοποίηση κατά του Νότου εκφράσθηκε από την πανίσχυρη βορειοκορεατική Επιτροπή "για την ειρηνική επανένωση της μητέρας πατρίδας", του κυβερνητικού οργανισμού που χειρίζεται τις επαφές με τη Νότιο Κορέα.

    Σύμφωνα με διακήρυξη της εν λόγω επιτροπής, που μεταδίδει το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, οι εξηγήσεις της Νοτίου Κορέας δεν είναι επαρκείς και "η νοτιοκορεατική πλευρά δεν θα πρέπει να κρύβει την αλήθεια με αξιοθρήνητα προσχήματα, αλλά να αναγνωρίσει τα σφάλματά της και να ζητήσει συγγνώμη από το έθνος".

    Στο ίδιο κείμενο η επιτροπή τονίζει πως εάν ο Νότος "συνεχίσει τη συνεργασία του με ξένες δυνάμεις, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, οι διακορεατικές σχέσεις θα μειωθούν σε μηδενικό σημείο και θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία απροσμέτρητη καταστροφή".

    [12] Νίκη Σοσιαλιστών στις δημοτικές στην Ισπανία

    26/5/2003 8:44:00 πμ

    Μικρό προβάδισμα στους σοσιαλιστές έναντι του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δίνει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ισπανία. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 34,76%, έναντι 33,85% του Λαϊκού Κόμματος και είναι η πρώτη φορά που οι Σοσιαλιστές ξεπερνούν το Λαϊκό Κόμμα σε τοπικές εκλογές, από το 1991. Ωστόσο το Λαϊκό Κόμμα έχει ελαφρύ προβάδισμα ως προς τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνουν οι υποψήφιοί του σε πανεθνικό επίπεδο, αν και με σαφώς χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 1999. Την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς το κόμμα του είναι επικεφαλής σε 35 από τις 52 μεγάλες πόλεις της χώρας και στις 9 από τις 13 περιφέρειες.

    Επιπλέον το Λαϊκό Κόμμα θα εξακολουθήσει να ελέγχει τη δημαρχία της Μαδρίτης, όπου δημοτικός σύμβουλος, εξελέγη η σύζυγος του Αθνάρ, Ανα Μποτέγια, κάνοντας το πολιτικό ντεπούτο της.

    Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση χωρίς Βάσκους υποψηφίους μετά την απόφαση να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα των αυτόνομων-εθνικιστών, Μπατασούνα, με τη λογική ότι διατηρούσε δεσμούς με την ΕΤΑ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

    Στο Σαν Σεμπαστιάν, πρωτεύουσα της βασκικής επαρχίας με το πλέον ριζοσπαστικό στοιχείο, οι άκυρες ψήφοι έφθασαν στο 10%, ενώ στο Μπιλμπάο τα άκυρα ψηφοδέλτια είναι περίπου το 5%.

    [13] Ενας Αμερικανός νεκρός από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών

    26/5/2003 9:00:00 πμ

    Ενας Aμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας τραυματίσθηκε σε έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη με ιρακινά πολεμοφόδια στα νότια της Βαγδάτης. Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Αλ Ντιουανίγια, περίπου 75 χλμ νοτίως της Βαγδάτης, ενώσο οι στρατιώτες ήταν εν υπηρεσία, ανακοινώθηκε από το CentCom, το Κεντρικό Επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων. Έρευνες έχουν ξεκινήσει για να διαπιστωθεί η αιτία της έκρηξης, η οποία δεν θεωρείται πως οφείλεται σε εχθρική ενέργεια. Ο τραυματισμένος στρατιώτης διακομίσθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε εγχείριση. Τα ονόματα αμφότερων των στρατιωτών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν την ενημέρωση των οικείων τους.

    [14] Αντιδρά η κυβέρνηση στις δηλώσεις Γκαργκάνα

    26/5/2003 12:04:00 μμ

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και η ΓΣΕΕ για τις δηλώσεις Γκαργκάνα, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε μείωση μισθών προκειμένου να συγκρατηθεί η ανεργία. Εκτός χρόνου και τόπου, χαρακτήρισε τις προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Ραγδαία αύξηση της ανεργίας, που θα συμπαρασύρει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους, προβλέπει το ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "κοινωνικό εφιάλτη". "Η κυβέρνηση απορρίπτει μία πολιτική μείωσης μισθών για την αντιμετώπιση της ανεργίας", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχει συνάφεια μεθόδων και στόχων μεταξύ του ΣΕΒ και της ΝΔ.

    ''Απορρίπτουμε τις προτάσεις'' δηλώνει ο Ρέππας

    Οι προτάσεις για μείωση των μισθών προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός και η ανεργία, που διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τις προτάσεις μείωσης των μισθών που κατά καιρούς έχουν γίνει και από τους διεθνείς οργανισμούς για τη μείωση της ανεργίας.

    Επίσης, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα είναι μικρότερο από το μέσο όρο των μισθών στην ΕΕ.

    Παράλληλα με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χ. Πολυζωγόπουλός είπε ότι οι προτάσεις αυτές είναι εκτός τόπου.

    Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στα "Νέα" ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρότεινε τη συγκράτηση των μισθών και των τιμών προκειμένου να μη μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να αποφευχθεί μια νέα αύξηση ανεργίας.

    Αναφερόμενος στους παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε στη συνέντευξή του ότι "οι αυξήσεις των μισθών από τη μία πλευρά και η τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων απο την άλλη, είναι δύο παράγοντες αλληλένδετοι, καθοριστικής σημασίας για τον πληθωρισμό".

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η πτώση του πληθωρισμού στο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν απώλειες στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη μισθολογική πολιτική, ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε ότι "εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι σε ορισμένους μονοπωλιακούς, ή ολιγοπωλιακούς τομείς του δημόσιου τομέα, στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, ΟΤΕ, όπου οι αυξήσεις είναι υπερβολικές αν συνυπολογίσει κανείς και τα επιδόματα" και πρόσθεσε ότι "οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι άμετρες αυξήσεις μισθών μόνο προσωρινά ενισχύουν το εισόδημά τους. Αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό στο σύνολο της οικονομίας με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα με τελικό θύμα τους ίδιους".

    Ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των λίγων χωρών που έχουν τη χαμηλότερη ηλικία πραγματικής συνταξιοδότησης. Συνέστησε δε τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση της πραγματικής μέσης ηλικίας της συνταξιοδότησης.

    Τέλος, προτείνει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία.

    "Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί απόψεις που έχουν να κάνουν με μείωση μισθών. Το δικό μας μοντέλο, είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί στη Λισσαβόνα και έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την ευημερία των εργαζομένων", ξεκαθάρισε, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Συνάντηση Ρέππα- Κωνσταντόπουλου

    Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των επιχειρήσεων είναι να αντιμετωπίσει την έκτακτη αυτή κατάσταση ώστε αν δεν διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας κατά τη συνάντησή που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι δεν άκουσε κάποιο τεκμηριωμένο αντίλογο για την αντιμετώπιση της κρίσης και επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε γενικευμένα ή απλουστευμένα συμπεράσματα περί κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του Συνασπισμού στην κυβερνητική πολιτική. Σε δήλωσή του πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πολιτική ούτε αναπτυξιακή πολιτική έχει ούτε κοινωνική ευαισθησία. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκου Γκαργκάνα, σημείωσε ότι δημιουργεί κοινωνικό εφιάλτη.

    [15] ''Αντανακλάσεις Βυζαντίου'' στη Ρώμη

    26/5/2003 10:46:00 πμ

    Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, σε συνεργασία με τα Musei Capitolini και την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οργανώνει στη Ρώμη έκθεση με θέμα ''Αντανακλάσεις Βυζαντίου - Σημαντικά έργα Τέχνης (15ος - 17ος αιώνας)''. Πενήντα τέσσερα επιλεγμένα έργα, από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνισμού, που προέρχονται αποκλειστικά από τη συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρουσιάζουν την πορεία καθώς και τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Μεταβυζαντινή Τέχνη. Η έκθεση φιλοξενείται από τις 22 Μαΐου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2003 στο Palazzo Caffarelli, στο Musei Capitolini της Ρώμης, το παλαιότερο κρατικό μουσείο στον κόσμο, το οποίο δέχεται πάνω από 400.000 επισκέπτες το χρόνο.

    Η έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προβάλλονται έργα υψηλής καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του Βυζαντινού Πολιτισμού μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη ζωγραφική και εκπροσωπείται κατά κύριο λόγο από φορητές εικόνες της κρητικής σχολής, που υπογράφουν μεγάλοι ζωγράφοι όπως Αγγελος Ακοτάντος, Ανδρέας Ρίτζος, Νικόλαος Τζαφούρης, Μιχαήλ Δαμασκηνός, Εμμανουήλ Λαμπάρδος κ.λπ.

    Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το έργο ''Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος του Αγγέλου Ακοτάντου'' (πρώτο μισό του 15ου αιώνα), που είναι επηρεασμένο από τα παλαιολόγια πρότυπα της Κωνσταντινούπολης.

    Εξίσου σημαντική είναι και η εικόνα του κορυφαίου καλλιτέχνη Ανδρέα Ρίτζου ''J(essus) H(omimum) S(alvator)'' (δεύτερο μισό του 15ου αιώνα), καθώς δείχνει ότι η ζωγραφική έχει τη δυνατότητα να αντλεί τα πρότυπα της τόσο από τη βυζαντινή, όσο και από τη δυτική τέχνη.

    Παράλληλα, στην έκθεση εκτίθενται αργυρά εκκλησιαστικά σκεύη, καθώς επίσης άμφια, βιβλία έντυπα και χειρόγραφα.

    Ανάμεσα στα άμφια ξεχωρίζει ο επισκοπικός σάκος, αξιόλογο δείγμα χρυσοκεντικής, που προέρχεται από την Ανατολική Ρωμυλία.

    Ο σταυρός - λειψανοθήκη (15ος αιώνας) με την επίχρυση συρματερή επένδυση και τα πλακίδια από στεατίτη, αλλά και η ομάδα αντικειμένων που προέρχονται από τη Μονή του Backovo, στη σημερινή Βουλγαρία, διακοσμημένα με συρματερό σμάλτο (18ος αιώνας), αποτελούν σημαντικά δείγματα μικροτεχνίας της Μεταβυζαντινής Τέχνης.

    Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Ρώμη μετά από μια επιτυχημένη παρουσία στη Νέα Υόρκη.

    [16] Συναυλία με μουσική Ιταλών και Ελλήνων συνθετών

    26/5/2003 10:00:00 πμ

    Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2003 και ώρα 22.00, στο ανοικτό θέατρο "Δόρα Στράτου" στο Λόφο Φιλοπάππου, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει μία συναυλία με μουσική και τραγούδια των μεγαλύτερων Ιταλών και Ελλήνων συνθετών αφιερωμένη σε "Ένα ταξίδι στο έντεχνο τραγούδι" - Μουσική Ιταλών και Ελλήνων Συνθετών σε συναυλία. Η συναυλία περιλαμβάνει υποβλητικές μελωδίες και γνωστά τραγούδια μεγάλων Ιταλών και Ελλήνων συνθετών που την τελευταία πεντηκονταετία έχουν χαρακτηρίσει τη μουσική κουλτούρα των δύο χωρών, όπως των Μ. Θεοδωράκη, L. Dalla, G. Gaber, Μ. Χατζηδάκι, F. De Andre και άλλων. ). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί από το Ιταλικό συγκρότημα "Le Muse Νovae" της Γένοβας και από το Ελληνικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων "Ακρόαμα" (υπό τη διεύθυνση του Ευστάθιου Μαυρομμάτη και τη φωνή της Αθηνάς Τσάγκη).

    Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συναυλία διοργανώνεται με την ευκαιρία της επετείου της Ιταλικής Εθνικής Εορτής.

    Πληροφορίες: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών τηλ. 210 8665186/7.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 May 2003 - 9:28:52 UTC