Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προώθηση του κυβερνητικού έργου ζητά ο πρωθυπουργός
  • [02] Έρχεται το τραμ
  • [03] Χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες εξετάσεις
  • [04] Κλειστά τα δικαστήρια
  • [05] Κατά λάθος... ριπές Αμερικανών στρατιωτών
  • [06] Επαφές Πάουελ για την ψήφιση του νέου σχεδίου
  • [07] Περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή
  • [08] Ειδικά προγράμματα για τους απολυμένους
  • [09] Σέλτικ- Πόρτο στον τελικό UEFA
  • [10] Παρίσι: Παρουσίαση υποψηφιότητας των Ο.Α 2012
  • [11] 6ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Χορού στην Κύπρο
  • [12] Ιαπωνία: Απαγόρευση καναδικού κρέατος
  • [13] Εκλογική απάτη... τεχνολογίας 3G
  • [14] Ο Μπέκαμ αιτία αποβολής μαθητή στην Αγγλία
  • [15] Aγόρασε εξωτικό νησί για τις διακοπές των υπαλλήλων

    [01] Προώθηση του κυβερνητικού έργου ζητά ο πρωθυπουργός

    21/5/2003 12:08:00 πμ

    Προσήλωση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ που συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Κυπριακό και στις επαφές του με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ κάνοντας ειδική μνεία στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι ο λόγος της αποτελεί επανάληψη του παρελθόντος και κάλεσε τα στελέχη να υπερτονίζουν τη διαχωριστική γραμμή με τη συντηρητική πολιτική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Ανάγκη ανάδειξης των ιδεολογικών διαφορών με τη ΝΔ

    Θετικός προβληματισμός επικράτησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Κώστας Σημίτης κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μην παρασύρονται από το κλίμα σκανδαλολογίας, που οδηγεί στην εσωστρέφεια και στην παραπολιτική χωρίς τέλος.

    Όπως υπογράμμισε εκείνο που προέχει αυτή την περίοδο είναι η προώθηση του κυβερνητικού έργου και η εφαρμογή του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

    Κάλεσε τα στελέχη να προβάλλουν και να αναδείξουν τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την πρόσφατη παρέμβασή της για την Παιδεία, τονίζοντας πως ο πολιτικός της λόγος είναι επαναλήψεις του παρελθόντος, ο οποίος, ωστόσο, θα πρέπει να απαντάται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

    Εξέφρασε δε την πρόθεση να συζητηθούν στα κομματικά όργανα με βάση το σχεδιασμό του Εκτελεστικού Γραφείου, οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και ειδικότερα στους ελιγμούς Ντενκτάς επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ενώ μίλησε και για τις οικονομικές εξελίξεις, βάσει του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στο G-8, όπου μετείχε και ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ενημέρωσε επίσης το Ε.Γ. για τις επαφές που έχει αυτή την περίοδο με τους ευρωπαίους ομολόγους του εν όψει της συνόδου κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Πνεύμα ενότητας στο ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ο Κ. Λαλιώτης

    "Το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Σημίτης έχουν τη δυνατότητα και την πρωτοβουλία των κινήσεων, για να οδηγήσουν τα πράγματα σε θετικά αποτελέσματα" δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστας Λαλιώτης.

    Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει πνεύμα ενότητας, συμπαράταξης και συσπείρωσης στο ΠΑΣΟΚ.

    "Πρέπει να υπάρξει μια δέσμη μεταρρυθμίσεων οι οποίες να χτυπάνε στην καρδιά την παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος" δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής.

    Την ανάγκη συστηματικής και ειλικρινούς προσπάθειας από όλες τις πλευρές για ενίσχυση της ενότητας του Κινήματος και της επανασυσπείρωσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει νικηφόρα τη μάχη των επόμενων εκλογών.

    Την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός θα δώσει το ακριβές στίγμα των προθέσεών του για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας.

    [02] Έρχεται το τραμ

    21/5/2003 11:33:00 πμ

    Την πρώτη του "βόλτα" στην Αθήνα μετά από 40 χρόνια θα κάνει απόψε το τραμ. Ο πρώτος από τους 25 συρμούς φτάνει απόψε περίπου στις 11 στο λιμάνι του Κερατσινίου, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, πάνω σε ειδική πλατφόρμα και κατόπιν κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με τις υποδείξεις της Τροχαίας. Η διαδρομή, που θα ακολουθήσει το τραμ, που έχει μήκος 35 μέτρων και πλάτος 2,7 μέτρων, θα είναι μέσω Γρηγορίου Λαμπράκη, Πέτρου Ράλλη, Πειραιώς, Κηφισού και Λ. Ποσειδώνος μέσω Καραολή Δημητρίου. Εκτιμάται, ότι η διαδρομή θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

    [03] Χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες εξετάσεις

    21/5/2003 9:03:00 πμ

    Χωρίς απρόοπτα, με εύκολα αλλά και πρωτότυπα, κατά γενική ομολογία, θέματα ξεκίνησαν χθες Τρίτη, οι Πανελλήνιες εξετάσεις, με τους μαθητές της Β΄ Λυκείου να διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Γ΄ Λυκείου στην Ιστορία. Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με τους μαθητές της Β' Λυκείου να διαγωνίζονται στην Αλγεβρα και της Γ' Λυκείου στην Έκθεση. Στο ειδικό site που έχει δημιουργήσει για τέταρτη συνεχή χρονιά η ΕΡΤonline, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.ert.gr/, μπορείτε να ενημερωθείτε πρώτοι για τα θέματα των εξετάσεων απευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους, σε συνεργασία με το φροντιστήριο "Σύνολο".

    Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν ως το τέλος Ιουνίου, ενώ οι βαθμολογίες, αναμένεται να αναρτηθούν στα Λύκεια μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οπότε και θα αρχίσει και η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις σχολών.

    Οι εισαγωγικές βάσεις και τα ονόματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

    [04] Κλειστά τα δικαστήρια

    21/5/2003 8:33:00 πμ

    Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη, τα δικαστήρια καθώς οι δικηγόροι της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν 48ωρη αποχή αντιδρώντας στις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου που αφορά την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης. Χθες βράδυ, στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπως να δοθεί η δυνατότητα και για τρίτη αναβολή στις δίκες υπό προϋποθέσεις.

    [05] Κατά λάθος... ριπές Αμερικανών στρατιωτών

    21/5/2003 10:32:00 πμ

    Αμερικανοί στρατιώτες που ήταν σε υπηρεσία μπροστά από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπούλ, άνοιξαν κατά λάθος πυρ εναντίον ομάδας αφγανών στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν άλλα δύο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής ασφαλείας της Καμπούλ, Μπασίρ Σαλαντζί. "Οι αμερικανοί στρατιώτες που ήταν σε υπηρεσία μπροστά από την είσοδο της πρεσβείας τους άνοιξαν κατά λάθος πυρ εναντίον ομάδας αφγανών στρατιωτικών που ξεφόρτωναν υλικά στην απέναντι πλευρά του δρόμου,μπροστά από το κτίριο της αφγανικής υπηρεσίας ασφαλείας" τόνισε ο Σαλαντζί. " Οι Αμερικανοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για απόπειρα επίθεσης", πρόσθεσε ο αφγανός αξιωματούχος.

    [06] Επαφές Πάουελ για την ψήφιση του νέου σχεδίου

    21/5/2003 8:45:00 πμ

    Σε κούρσα τηλεφωνικών επαφών έχει αποδυθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, αποφασισμένος να πιέσει τους ομολόγους του των χωρών-μελών του Σ.Α. να υποστηρίξουν το νέο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο υπουργός μίλησε δυο φορές με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ, μια με τον Γάλλο Ντομινίκ ντε Βιλπέν και μία με την Ισπανίδα Αννα Παλάθιο, και τον Γερμανό Γιόσκα Φίσερ. Ο Πάουελ τηλεφώνησε επίσης στον πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, ενώ αναμένεται να έχει κι άλλες πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες εντός της ημέρας, για να διαβεβαιώσει ότι η Ουάσιγκτον έχει κάνει αλλαγές στο σχέδιο απόφασης λαμβάνοντας υπόψη τις διαφωνίες των εταίρων της.

    Το σχέδιο προβλέπει τερματισμό των κυρώσεων κατά του Ιράκ και επιτρέπει σε ΗΠΑ και Βρετανία να ελέγχουν τη χώρα έως ότου αναλάβει την εξουσία η νέα ιρακινή κυβέρνηση, ενώ παραχωρείται διευρυμένος ρόλος στον ΟΗΕ, σε αντίθεση με το σχέδιο που είχαν καταθέσει προηγουμένως.

    Οι Αμερικανοί προσδοκούν ότι το σχέδιο θα υιοθετηθεί αύριο ή το αργότερο την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, που μετά την 4ωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου δήλωσε, ότι το σχέδιο "κατόρθωσε να εξασφαλίσει μεγάλη υποστήριξη, ήταν όμως εκτενές και ορισμένα ζητήματα που έθιγε έχρηζαν περαιτέρω μελέτης".

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως τα μέλη του Σ.Α. αξίωσαν πολλές αλλαγές στο 12-σέλιδο κείμενο- το οποίο συνυπογράφεται (όπως αναμενόταν) από Βρετανία και Ισπανία.

    Υπέρ της άρσης των κυρώσεων τάσσεται και η Σαουδική Αραβία, με τον υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Σαούντ Αλ Φάισαλ, να κάνει λόγο για μια απόφαση που θα ρυθμίζει ''όλα τα προβλήματα που εκκρεμούν στο Ιράκ - διευκρινίζοντας πάντως ότι το πιο πιεστικό ζήτημα σήμερα είναι αυτό της αποκατάστασης της ασφάλειας - λόγω της έλλειψης πολιτικής, της απουσίας κεντρικής αρχής και της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας.

    [07] Περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή

    21/5/2003 9:16:00 πμ

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει την πρώτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, τις επόμενες εβδομάδες σε μια προσπάθεια διάσωσης του σχεδίου ειρήνευσης που απειλείται από τις συνεχείς επιθέσεις αυτοκτονίας, γράφουν σήμερα οι "Times" της Νέας Υόρκης. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ο πρόεδρος Μπους ενδέχεται να συναντηθεί με τους ισραηλινούς και παλαιστινίους ηγέτες στο Κουβέιτ ή το Κατάρ, αλλά μάλλον είναι απίθανο να επισκεφτεί το Ισραήλ. Επίσης, οι Times σημειώνουν ακόμη ότι αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, να απομακρύνει ορισμένους οικισμούς εποίκων που κατασκευάστηκαν πρόσφατα και να λάβει κάποια άλλα μέτρα καλής θέλησης που δεν θα επηρεάζουν την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο πρόεδρος Μπους συνομίλησε για πρώτη φορά τη Τρίτη, τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Αμπού Μάζεν.

    [08] Ειδικά προγράμματα για τους απολυμένους

    21/5/2003 11:32:00 πμ

    Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Υπουργείο Εργασίας προκείμενου να βρεθούν επιμέρους λύσεις για τη στήριξη των υπό απόλυση εργαζομένων στις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο. "Το υπουργείο θα εκπονήσει ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και επιχορηγήσεων για την εξεύρεση νέας εργασίας", ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας. Σε οριστικό κλείσιμο οδηγείται η Πάλκο, μετά τις άκαρπες συναντήσεις του Υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση κλήθηκαν ήδη να παραλάβουν τις αποζημιώσεις τους. Ελπίδες, ωστόσο, για τα Υβόννη Stores, καθώς ο Δημήτρης Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς της επιχείρησης και διασφάλισης της απασχόλησης των εργαζομένων.

    Ευθύνες στις διοικήσεις των επιχειρήσεων

    "Η κυβέρνηση, πάντως, αποσυνδέει τις πρόσφατες πτωχεύσεις επιχειρήσεων από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο πόσες εταιρίες κλείνουν, αλλά και πόσες ανοίγουν", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης επέρριψε ευθύνες στις διοικήσεις των επιχειρήσεων, επειδή δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν εγκαίρως τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί και τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ απέκλεισε περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους.

    "Ανεδαφικές οι απόψεις που μιλούν για άνοδο του ποσοστού ανεργίας. Δεν είμαστε σε περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης του κλεισίματος των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου η ανεργία δεν μπορεί να απορροφηθεί", δήλωσε στη ΝΕΤ 105, 8 ο υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυροπουλος.

    Αντίθετα στις εμπορικές επιχειρήσεις που κλείνουν οι άνεργοι απορροφώνται γρήγορα από άλλες ομοειδείς.

    Οργανωμένο σχέδιο της εργοδοσίας για περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων υπαινίχθηκε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Συλλαλητήριο για την ανεργία την Πέμπτη

    Από την αρχή του μήνα 1500 εργαζόμενοι έχουν μείνει άνεργοι μετά την απόφαση γνωστών εταιριών, να κλείσουν.

    Η εταιρία ΠΑΛΚΟ έκανε την αρχή.

    Τα καταστήματα καλλυντικών Υβόννη και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αντωνόπουλος ακολούθησαν, ενώ, μια ακόμη επιχείρηση το εργοστάσιο μεταποίησης κομπόστας ΠΑΥΛΙΔΗΣ-μεταφέρεται, όπως έγινε γνωστό τη Τρίτη, από τη Σκύδρα στην Αργεντινή.

    Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας παρεμβαίνοντας στο θέμα του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της κλιμάκωσης της ανεργίας οργανώνει την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, συλλαλητήριο για να απαιτήσει μέτρα προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων και στήριξης των ανέργων.

    [09] Σέλτικ- Πόρτο στον τελικό UEFA

    21/5/2003 9:35:00 πμ

    Η ώρα του μεγάλου τελικού για να αναδειχθεί η ομάδα που θα κατακτήσει το κύπελλο UEFA, έφτασε. Σήμερα το βράδυ (ΕΤ-1 21:45), στο Ολυμπιακό στάδιο της Σεβίλης, ο Σλοβάκος διαιτητής, Λιούμπος Μίτσελ περιμένει την Πόρτο και την Σέλτικ, οι οποίες και θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο προπονητής της Πόρτο Χοσέ Μουρίνιο θα παρατάξει τους Βίτορ Μπαϊα, Πάουλο Φερέιρα, Ζόρζε Κόστα, Ρικάρντο Καρβάλιο, Νούνο Βαλέντε, Ρικάρντο Κόστα, Μανισε, Αλενίτσεφ, Ντέκο, Γιανκάουσκας, Ντερλέι, ενώ ο Μάρτιν Ο'Νιλ της Σέλτικ αμένεται να ξεκινήσει με τους Ντάγκλας, Μιέλμπι, Μπαλντε, Βαλζερέν, Αγκατε, Λαμπέρτ, Λένον, Πετροφ, Τόμσον, Σάτον και Λάρσον.

    [10] Παρίσι: Παρουσίαση υποψηφιότητας των Ο.Α 2012

    21/5/2003 9:04:00 πμ

    Την υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ανακοινώνει επίσημα σήμερα Τετάρτη, ο Δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Μπερτράν Ντελανοέ. Οι λεπτομέρειες του φακέλου διεκδίκησης έχουν κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό από τους υπευθύνους και αναμένεται να αποκαλυφθούν στην παρουσίαση. Το Παρίσι διεκδίκησε ανεπιτυχώς τους Αγώνες του 1992 και του 2008. Η αποτυχία προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και πολλοί την απέδωσαν στο γεγονός ότι επικεφαλής της εκστρατείας δεν είχε τεθεί ο τότε δήμαρχος της πόλης, Ζαν Τιμπερί. Στο μεταξύ, την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα της Μόσχας για τους Αγώνες, ο πρόεδρος της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λεονίντ Τιγκάτσεφ.

    Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητά τους συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, κυρίως γιατί σημαντικό μέρος των απαιτούμενων εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμο, μια και η πόλη είχε διοργανώσει τους Αγώνες το 1980.

    Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 διεκδικούν επίσης το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Μαδρίτη και η Λειψία, ενώ στην "κούρσα" αναμένεται να προστεθούν σύντομα η Ρώμη, το Τορόντο, η Κωνσταντινούπολη, το Νέο Δελχί, το Κέιπ Τάουν καθώς και μία εκ των Σαό Πάουλο ή Ρίο Ντε Τζανέιρο.

    Η ψηφοφορία της ΔΟΕ για την ανάθεση της διοργάνωσης θα γίνει το 2005 στη Σιγκαπούρη.

    [11] 6ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Χορού στην Κύπρο

    21/5/2003 8:30:00 πμ

    Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Χορού που πραγματοποιείται στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ στη Λεμεσό, η Πρεσβεία της Ελλάδος παρουσιάζει, την Τετάρτη 21 Μαϊου 2003, την παράσταση της Ομάδας Χορού "Sine Qua Non" με τίτλο ''Δεν με χωρά ο τόπος''. Πρόκειται για μια νέα δημιουργία του χορευτικού σχήματος "Sine Qua Non", ενός εκ των σημαντικοτέρων εκπροσώπων του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 1992 και έκτοτε έχει παρουσιάσει πρωτότυπες και σημαντικές χορογραφίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο άνθρωπος είναι ο κεντρικός άξονας του έργου, ενώ η κίνηση, το φως, η εικόνα (video), ο ήχος και ο νους καλούνται να δημιουργήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπνεύσει η ανθρώπινη αναζήτηση.

    Ξεκινούν από το γεγονός ότι η υπαρξιακή αναζήτηση είναι το θέμα που διακατέχει τον άνθρωπο πιο έντονα από ο,τιδήποτε άλλο στη διάρκεια της ζωής του.

    Χαρακτηριστικά αναφέρει η ομάδα: ''Αν κάποτε κάναμε ένα χορό αφιερωμένο σε ό,τι έχουμε αφήσει να μας διαφύγει - συνειδητά ή ερήμην μας - με αγάπη για τις κατακτήσεις μας, αλλά και για ό,τι καταφέραμε, πώς θα ήταν άραγε;''.

    Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, την Τετάρτη 21 Μαϊου 2003 και ώρα 20:30.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [12] Ιαπωνία: Απαγόρευση καναδικού κρέατος

    21/5/2003 8:43:00 πμ

    Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα πως πρόκειται να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές καναδικού βωδινού κρέατος έπειτα από την επιβεβαίωση από τις καναδικές αρχές του πρώτου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (νόσος των τρελλών αγελάδων) σε μία αγελάδα στη χώρα. "Για να βεβαιωθούμε πως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια δεν θα περάσει στη χώρα μας εξεδώσαμε μία άμεση διαταγή απαγόρευσης εισαγωγής καναδικών αγελάδων και αμνοεριφίων καθώς και προϊόντων του κρέατός τους, των οργάνων τους κι άλλων παραγώγων τους", τονίζει σε ανακοινωθέν του το ιαπωνικό Υπουργείο Γεωργίας. Η Ιαπωνία είχε εισαγάγει 19,025 τόννους βοδινού κρέατος από τον Καναδά, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3.9% των εισαγωγών, συνολικά 486,740 τόννων εκείνου του έτους στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου.

    Κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων εντοπίσθηκε σε ζώο στην επαρχία Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της Καναδικής Ομοσπονδίας Εξαγωγών Βοδινού, το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε πριν από λίγες μέρες ενώ το τεστ έγινε στις 31 Ιανουαρίου.

    Πρόκειται για μία αγελάδα οκτώ ετών.

    Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Οτάβας, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν προσωρινά την εισαγωγή κρέατος και προϊόντων από βοοειδή από τον Καναδά.

    [13] Εκλογική απάτη... τεχνολογίας 3G

    21/5/2003 11:36:00 πμ

    Μαφία... τέχνας εκλογικών μαγειρεμάτων κατεργάζεται. Η δυνατότητα των κινητών τηλεφώνων τρίτης γενιάς (3G), για ταυτόχρονη επικοινωνία με φωνή και εικόνα, έδωσε στα μέλη της ιταλικής μαφίας την ευκαιρία να αναπτύξουν μια άλλη διάσταση επικοινωνιακής πολιτικής με στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επικείμενων περιφερειακών εκλογών. Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς πρόκειται να αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ψήφισες... Απόδειξη

    Οι Ιταλοί λάτρεις της τεχνολογίας ήταν μεταξύ των πρώτων σε ολόκληρο τον κόσμο που έσπευσαν να προμηθευτούν τις νέες συσκευές της τρίτης γενιάς, χωρίς βέβαια να μπορούν να φανταστούν ποτέ ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Μαφία για την επίτευξη των δικών της, άνομων, στόχων.

    Η εμπλοκή της Μαφίας στην πολιτική με τρόπους πλάγιους δεν είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς ανέκαθεν προσπαθούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων - άλλοτε με απειλές κι άλλοτε πάλι με τη δωροδοκία. Αυτή τη φορά, όμως, πρόσθεσαν στο οπλοστάσιό τους και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας - τα κινητά τηλέφωνα της τρίτης γενιάς (3G).

    Και επειδή μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις... οι εκλογείς, που θα είναι εφοδιασμένοι με τέτοια τηλέφωνα, θα πρέπει να στέλλουν με το κινητό τους φωτογραφία του ψηφοδελτίου τους, που θ' αποδεικνύει ότι επέλεξαν όντως τον υποψήφιο που τους είχε υποδειχθεί, για του λόγου το αληθές.

    Οι ιταλικές αρχές, παρόλα αυτά έχουν λάβει ήδη τα μέτρα τους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γκιουζέπε Πισάνου, τονίζει πως έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας και τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν και τα κινητά της τρίτης γενιάς.

    Αν και δεν έχουν δοθεί ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, πολλοί ανταποκριτές πιστεύουν πως θα ζητείται από κάθε ψηφοφόρο να παραδίδει το κινητό του πριν ψηφίσει.

    ΠΗΓΗ: BBC GREEK

    [14] Ο Μπέκαμ αιτία αποβολής μαθητή στην Αγγλία

    21/5/2003 10:34:00 πμ

    Οτι οι διάσημοι ποδοσφαιριστές και αθλητές γενικότερα αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά όλου του κόσμου, δεν είναι κάτι καινούριο. Το μόνο κακό είναι ότι τα παιδιά δεν περιορίζονται στην παρακολούθηση των αγωνιστικών επιτευγμάτων των αθλητών που θαυμάζουν, αλλά πολλές φορές μιμούνται και την εξωαγωνιστική συμπεριφορά τους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι... μπελάδες παραμονεύουν. Κάπως έτσι την έπαθε ένα 14χρονο αγόρι στο Λονδίνο, που είδε τον διευθυντή του σχολείου του να τον αποβάλει. Αιτία, το γεγονός ότι ο μικρός Κένι έσπευσε να υιοθετήσει τη νέα (αρκετά ιδιόρρυθμη, είναι αλήθεια) κόμμωση του Ντέιβιντ Μπέκαμ.

    Θυμίζουμε ότι ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εθεάθη πριν λίγες μέρες στη Νίκαια της Γαλλίας, μαζί με την σύζυγό του Βικτόρια, με νέο λουκ: τα μαλλιά του πλεγμένα σε κοτσιδάκια σε στυλ... Αλεν Αϊβερσον (corn-rows, για τους πιο... προχωρημένους).

    Ο διευθυντής του σχολείου δεν... εκτίμησε ιδιαίτερα την καινοτομία του νεαρού Κένι. Είπε μάλιστα στον πατέρα του ότι είναι γελοίο και απαράδεκτο για ένα λευκό αγόρι να έχει τέτοια εμφάνιση. Τώρα, ο 14χρονος καλείται να... αποχωριστεί το κούρεμα του αγαπημένου του παίκτη, αλλιώς μάλλον θα αναγκαστεί να αλλάξει σχολείο και να ελπίζει ότι ο επόμενος διευθυντής θα αποδειχθεί πιο... ανοιχτόμυαλος.

    [15] Aγόρασε εξωτικό νησί για τις διακοπές των υπαλλήλων

    21/5/2003 11:07:00 πμ

    O Βρετανός πολυεκατομμυριούχος Σερ Ρίτσαρντ Μπράσον φαίνεται πως την πάτησε αγοράζοντας ένα νησί στην ανατολική Aυστραλία (Νούσα). Πριν λίγες ημέρες, ο Σερ Μπράσον ανακοίνωσε ότι αγόρασε το νησί αυτό για να κάνουν εκεί τις διακοπές τους, οι εργαζόμενοι του ομίλου του Bέρτζιν. Tο νησί Mέικπις, έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων (Αυστραλίας), γίνεται έτσι το πιο πρόσφατο απόκτημα της αυτοκρατορίας του Mπράνσον, όπου θα ξεκουράζονται οι 25.000 υπάλληλοί του. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, το νησί αυτό βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, εκτός σχεδίου και απαγορεύεται η ανάπτυξη του.

    Το νησί βρίσκεται υπό προστασία

    Ο Σερ Mπράνσον είπε πως θα γίνουν κάποια έργα ανάπλασης και το νησί θα δεχθεί τους πρώτους παραθεριστές του σε δώδεκα μήνες.

    "Mε τη χειρονομία μας αυτή θέλουμε να πούμε ένα ευχαριστώ στο προσωπικό της αεροπορικής μας εταιρείας Bέρτζιν Mπλου (πετά εντός της Aυστραλίας), που σε λίγο χρονικό διάστημα από το ξεκίνημά της, φέτος, παρουσίασε κέρδη, ύψους 176 εκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε ο ιδιοκτήτης, προσθέτοντας ότι το νησί θα προσφέρεται για όλα τα μέλη του προσωπικού του, εντός και εκτός Aυστραλίας.

    Εκπρόσωπος του δήμου της Νούσα, όπου υπάγεται το νησί εξέφρασε την έκπληξή του. "Απορώ", είπε ο κ. Ράσελ Γκριν, "που ένας τόσο πετυχημένος επιχειρηματίες δεν έλεγξε προσεκτικά τι αγόρασε. Το νησί βρίσκεται υπό προστασία και δεν πρόκειται ποτέ να του επιτρέψουμε τα έργα, που θέλει να κάνει εκεί".

    Ο κ. Γκριν είπε πως ο Σερ Μπράνσον θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Εκπρόσωπος του επικεφαλής της Βέρτζιν σχολίασε ότι "θα γίνουν σχετικές προτάσεις στο δήμο για την ανάπλαση του νησιού με στόχο να μην αλλοιωθεί και να μην ρυπανθεί το περιβάλλον".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 May 2003 - 9:35:00 UTC