Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αντιπολεμική Πρωτομαγιά καλούν τα συνδικάτα
  • [02] Μίνι Σύνοδος Κορυφής των ''τεσσάρων'' για την Αμυνα
  • [03] Η Τουρκία σπεύδει να κερδίσει το ''χαμένο χρόνο''
  • [04] Η Β. Κορέα δέχεται να υποχωρήσει, αλλά υπό όρους
  • [05] Αραφάτ: Δεν θα μπω στο περιθώριο

    [01] Σε αντιπολεμική Πρωτομαγιά καλούν τα συνδικάτα

    28/4/2003 8:07:00 μμ

    Με επίκεντρο την προσπάθεια να εκφραστεί η αντιπολεμική διάθεση των εργαζομένων θα οργανώσουν τη φετινή εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα. Για να υπογραμμίσουν αυτή την απόφαση η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας καλούν στο πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης. Στο συλλαλητήριο αυτό καλούν και θα συμμετάσχουν επίσης το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες αντιπολεμικές οργανώσεις. Η συμμετοχή των εργαζομένων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια λόγω της γενικής ευαισθητοποίησης αλλά και του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων που συμμετείχαν στον προηγούμενο γύρο των αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

    Και τα αιτήματα των εργαζομένων στην ''πρώτη γραμμή''

    Εκτός από τα αντιπολεμικά συνθήματα που ακούστηκαν στις μεγάλες διαδηλώσεις της 15ης Φεβρουαρίου και της 15ης Μαρτίου τα συνδικάτα θα δώσουν έμφαση επίσης στα οικονομικά-ταξικά αιτήματα των εργαζομένων: στη διεκδίκηση βελτίωσης του εργατικού εισοδήματος ενάντια στην ακρίβεια και στην αύξηση του πληθωρισμού, αλλά κυρίως γύρω από τα θέματα που έφερε στην επικαιρότητα η πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκου Γκαργκάνα.

    Σχετικά με την προοπτική περαιτέρω ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας οι συνδικαλιστές θα στείλουν το μήνυμα ότι θεωρούν τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα ήδη αρκετά ελαστικές και ότι διεκδικούν μέτρα στην αντίστροφη κατεύθυνση κατοχύρωσης δηλαδή των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κυρίως στήριξης των ανέργων.

    Ως προς το ασφαλιστικό θα υπογραμμίσουν ότι θεωρούν ότι το θέμα έχει κλείσει για τα επόμενα χρόνια με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης-συνδικάτων που εκφράστηκε με το νόμο Ρέππα θα δηλώσουν ότι καμία δυσμενής αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων δεν μπορεί να τεθεί ως θέμα διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα και θα απαιτήσουν να τηρηθούν οι συμφωνίες και ειδικά το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ταμείων.

    Παρά τις έντονες πολιτικές συνθήκες τόσο λόγω του πολέμου, όσο και λόγω των συζητήσεων σχετικά με την οικονομική πολιτική δεν έγινε και φέτος κατορθωτό να επιτευχθεί ένας ενιαίος εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (που πρόσκεινται κυρίως στο χώρο του ΚΚΕ) καλούν σε ξεχωριστό συλλαλητήριο στις 10.30 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

    [02] Μίνι Σύνοδος Κορυφής των ''τεσσάρων'' για την Αμυνα

    28/4/2003 8:58:00 μμ

    Η Σύνοδος Κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου στις Βρυξέλλες, η λεγόμενη πρωτοβουλία πρωτοβουλία των "τεσσάρων", με θέμα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας δεν στρέφεται κατά των ΗΠΑ. Αυτό τόνισαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ. Τα ζητήματα που πρόκειται να εξετάσουν οι τέσσερις ευρωπαίοι ηγέτες στην μίνι Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 του Απριλίου είναι τρία: H έννοια της ευρωπαϊκής άμυνας και οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, η διαμόρφωση συγκεκριμένων σταδίων και διαδικασιών, που θα επιτρέπουν σε ορισμένες χώρες μέλη να προχωρούν σε ενισχυμένη συνεργασία σε αμυντικά ζητήματα παρακάμπτοντας τον κίνδυνο του βέτο από άλλες χώρες-μέλη και τέλος ή έκκληση προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη για συμμετοχή ώστε να καταστεί σαφές ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας.

    Υπερ της πρωτοβουλία ο Ρ. Πρόντι

    Σε συνέντευξή του στην ευρείας κυκλοφορίας γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir, ο πρωθυπουργός του Βελγίου εκτιμά ότι η πρωτοβουλία των "τεσσάρων" δεν στρέφεται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ή του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ενός "μηχανισμού σε θέματα άμυνας" αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέσπιση "συνεκτικής κοινής εξωτερική πολιτικής της ΕΕ".

    "Η πρωτοβουλία μας δεν είναι κλειστή ομάδα" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φερχόφστατ εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του για συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας σε αυτή την ενισχυμένη συνεργασία.

    Ο Βέλγος πρωθυπουργός υποστηρίζει ακόμη την ανάγκη δημιουργίας μιας "δύναμης παρέμβασης χιλιάδων ανδρών", που θα λειτουργεί παράλληλα με τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος Ρομάνο Πρόντι τάσσεται υπέρ κάθε προσπάθειας ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνιστώσας του ΝΑΤΟ, κάτι που όπως εξήγησε, είναι προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι ο κ. Πρόντι θεωρεί ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας δεν δημιουργεί με οιοδήποτε τρόπο αντιθέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κ. Πρόντι υποστηρίζει την πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών μελών, συνέχισε, επισημαίνοντας την ανάγκη η πρωτοβουλία αυτή να παραμείνει ανοιχτή για συμμετοχή στις υπόλοιπες χώρες μέλη.

    Διευκρίνισε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προσεκλήθη στη μίνι Σύνοδο Κορυφής και δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη συνάντηση.

    [03] Η Τουρκία σπεύδει να κερδίσει το ''χαμένο χρόνο''

    28/4/2003 8:31:00 μμ

    Η τουρκική κυβέρνηση θα υποβάλει τον Μάιο πολλά νομοσχέδια στο κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν την επίσπευση της ένταξής της στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει ως το τέλος του χρόνου τις εργασίες εναρμόνισης της τουρκικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, μετά από σειρά συνταγματικών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η ελευθερία της έκφρασης και η μετάδοση εκπομπών, ιδιωτικών ΜΜΕ στην κουρδική γλώσσα, υπογράμμισε ο Τσιτσέκ. ''Η ένταξη στην ΕΕ είναι μία πολιτική του κράτους...θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με αποφασιστικότητα, για να ενταχθούμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια...η Τουρκία πιστεύει ότι θα μπορέσει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005''.

    [04] Η Β. Κορέα δέχεται να υποχωρήσει, αλλά υπό όρους

    28/4/2003 9:10:00 μμ

    Η Βόρεια Κορέα δέχεται να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν η Ουάσιγκτον τερματίσει την εχθρική της στάση. Η Βόρεια Κορέα προσφέρεται επίσης να διακόψει τις δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων και να σταματήσει τις πυραυλικές εξαγωγές. Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά την ενημέρωση δυτικών διπλωματών από ανώτατο Κινέζο αξιωματούχο, εντεταλμένο στα θέματα της Βόρειας Κορέας, κάτι που αποτελεί σπάνια κίνηση για την Κίνα, η οποία φιλοξένησε τις συνομιλίες μεταξύ 23-25 Απριλίου προκειμένου να τερματιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δηλώνοντας ότι η Βόρεια Κορέα πρότεινε ένα σχέδιο για μία τελική συμφωνία με σκοπό τον τερματισμό των πυρηνικών και πυραυλικών της προγραμμάτων, αλλά ζήτησε σημαντικά ανταλλάγματα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Πάουελ, εξετάζουν το βορειοκορεατικό σχέδιο, το οποίο κατετέθη κατά τις συνομιλίες του Πεκίνου την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ ΗΠΑ, Βόρειας Κορέας και Κίνας.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η Βόρεια Κορέα ζήτησε ως αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ να δεσμευτούν ότι δεν θα επιφέρουν ''πρώτο πλήγμα'' στη χώρα, όταν εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Στο μεταξύ η Βόρεια Κορέα υποχώρησε από το προηγούμενο αίτημά της για διμερείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και δήλωσε στον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι ότι δεν έχει προτίμηση σε κάποιο ειδικό σχήμα διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοιζούμι δήλωσε από τη Μαδρίτη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι η βορειοκορεατική κρίση πρέπει να τύχει άλλης μεταχείρισης από την ιρακινή και να ενεργήσουμε ''πολύ προσεκτικά'' και ''ειρηνικά''.

    [05] Αραφάτ: Δεν θα μπω στο περιθώριο

    28/4/2003 7:53:00 μμ

    Δεν σκοπεύει να τεθεί στο περιθώριο, δηλώνει στην ισραηλινή εφημερίδα ''Μααρίβ'' ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ σήμερα Δευτέρα, παραμονή της ψηφοφορίας στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο για την έγκριση του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς και της κυβέρνησής του. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το περιβάλλον του Μαχμούντ Αμπάς, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει ν'ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Λευκού Οίκου να μεταβεί στην Ουάσινγκτον μέχρις ότου αρθεί ο περιορισμός του Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα από τον ισραηλινό στρατό.

    ''Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος του παλαιστινιακού λαού...ολόκληρος ο κόσμος το γνωρίζει αυτό'', τονίζει και προσθέτει, ''σκοπεύω να χαιρετίσω τους πολλούς ηγέτες που θα έρθουν εδώ στη Ραμάλα για να με συναντήσουν τις ερχόμενες εβδομάδες''.

    Οσον αφορά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ο Αραφάτ εκφράζει στην ίδια συνέντευξη αμφιβολίες για την ειλικρίνειά του. ''Ο Σαρόν δεν είναι προετοιμασμένος να καταβάλει το τίμημα της ειρήνης'', λέει στην ισραηλινή εφημερίδα.

    Σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς να ''καταπολεμήσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 April 2003 - 20:55:47 UTC