Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Πάσχα των πολιτικών
  • [02] Στην Αλεξανδρούπολη ο Κ. Στεφανόπουλος
  • [03] Τραυματισμοί από βεγγαλικά
  • [04] Ανάσταση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας
  • [05] Συνεχίζεται η διακίνηση στα κατεχόμενα
  • [06] To Πάσχα των λιγότερο τυχερών
  • [07] Πάσχα στον Αγ. Νικόλαο Τεχεράνης
  • [08] Συναντήσεις Γκάρνερ με Ιρακινούς αξιωματούχους
  • [09] Περιοδεία Ράμσφελντ στις χώρες του Κόλπου

    [01] Το Πάσχα των πολιτικών

    27/4/2003 7:30:00 μμ

    Κοντά στους στρατευμένους νέους, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα βρέθηκε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Μονάδες των τριών όπλων στο νομό Έβρου, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βρέθηκε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Την αεροπορική βάση Τατοΐου, επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αλλά και ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής.

    Κ. Σημίτης: Ισχυρή η ελληνική οικονομία

    Με τους στρατευμένους που υπηρετούν στην Αλεξανδρούπολη, συνεόρτασε ανήμερα του Πάσχα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος

    Την 117 πτέρυγα μάχης της πολεμικής αεροπορίας στην Ανδραβίδα, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και αντάλλαξε ευχές με τους στρατευμένους.

    Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο Κυπριακό αλλά και την ελληνική οικονομία.

    Όπως είπε, η πολιτική που ακολουθήθηκε στο Κυπριακό, δεν ήταν τυχαία αλλά σχεδιάστηκε προσεκτικά με αποτέλεσμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατάργηση της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία.

    Αναφέρθηκε επίσης και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι ισχυρή και συνέστησε σε όλους όσοι έχουν αμφιβολίες να βλέπουν τα γεγονότα σε βάθος χρόνου και όχι σε ημερήσια βάση.

    Σταθερός στόχος της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός είναι μια σύγχρονη Ελλάδα με ισχυρή δύναμη στρατιωτικής αποτροπής και γρήγορη οικονομική ανάπτυξη.

    Δηλώσεις Κ. Καραμανλή - Α. Παραρήγα - Ν. Κωνσταντόπουλου

    Κ. Στεφανή - Α. Κακλαμάνη

    "Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία γιορτάζουν τη νίκη της ζωής και την ανάσταση της ελπίδας" υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.

    "Με πίστη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία μπορούμε να κάνουμε την ελπίδα σιγουριά και με αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη να κτίσουμε μια κοινωνία ευημερίας, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς" είπε χαρακτηριστικά και τόνισε

    "Το χρωστάμε στην πατρίδα μας, στα παιδιά μας και τους εαυτούς μας".

    Μήνυμα συμπαράστασης στους λαούς που υποφέρουν από τις ΗΠΑ, το Ιράκ, την Παλαιστίνης τη Συρίας και τη Β. Κορέας, απέστειλε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    "Αυτήν την ηλιόλουστη Λαμπρή μπορεί κάποιος να ονειρεύεται και να προσδοκά την Ανάσταση των λαών" ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Την αεροπορική Βάση στην Ανδραβίδα, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωσταντόπουλος.

    "Η σημερινή ημέρα αγάπης και ειρήνης είναι ευκαιρία για να αγωνιστούμε για ένα διαφορετικό κόσμο με δικαιοσύνη και ανθρωπιά. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η ανθρωπότητα αναζητά αυτές τις αξίες που ευτελίζονται από ορισμένους" είπε μεταξύ άλλων.

    Στη βάση του Τατοίου βρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής θέλοντας, όπως είπε να εκφράσει, την ευγνωμοσύνη του προς τις Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα προς την Πολεμική Αεροπορία που ανέλαβε τη συνέχιση του έργου της αερομεταφοράς ασθενών μετά το τελευταίο δυστύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ.

    Μήνυμα αισιοδοξίας, απέστειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επισκέφθηκε την αεροπορική βάση στο Τατόι αλλά και το αρχηγείο του Στόλου.

    "Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για ένα καλύτερο μέλλον. Ο ρόλος της χώρας μας στην Ευρώπη είναι σημαντικός, η εθνική υπόθεση της Κύπρου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο όπως και το αίσθημα ασφαλείας του Κυπριακού λαού μετά την ένταξή της στην ΕΕ".

    Η ανάσταση των πολιτικών

    Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και το Χριστός Ανέστη του Θεανθρώπου, έψαλαν τα μεσάνυχτα σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, αλλά και σε όλον τον κόσμο οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

    Ανάμεσά τους και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, πιστή στις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας.

    [02] Στην Αλεξανδρούπολη ο Κ. Στεφανόπουλος

    27/4/2003 7:14:00 μμ

    Με τους στρατευμένους που υπηρετούν στην Αλεξανδρούπολη, συνεόρτασε ανήμερα του Πάσχα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έφθασε νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης και αμέσως μετά επισκέφθηκε τον 1ο Σταθμό Αναφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας στα Λουτρά. Στη συνέχεια μετέβη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και επισκέφθηκε κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το μεσημέρι παρακάθισε στο πασχαλινό γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του το Δ' Σώμα Στρατού, στο στρατόπεδο ''Κανδηλάπτη''.

    Δηλώσεις για την Ανάσταση - το Κυπριακό - τα ελληνοτουρκικά

    Στις δηλώσεις του επεσήμανε τον κύριο ρόλο που παίζει η πολεμική αεροπορία στην αμυντική θωράκιση μίας χώρας και αναφέρθηκε μάλιστα και στον πρόσφατο πόλεμο, όπου ουσιαστικά δεν υπήρχε καθόλου αεροπορία από πλευράς Ιράκ.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    "Eλπίζουμε ότι θα βρεθεί τρόπος να τακτοποιήσουμε τις υπάρχουσες διαφορές και αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ε.Ε" δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι αν τελικά επιλυθούν οι διαφορές, δεν θα μειωθεί η σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    "Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν στο κράτος ένα ιδιαίτερο κύρος και ιδιαίτερο δυναμισμό" είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη γιορτή του Πάσχα δήλωσε ότι είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας καθώς πέρα από θρησκευτικό έχει επίσης και έναν εθνικό χαρακτήρα.

    "Αυτό οφείλεται σε μια παλιά ιστορία του καιρού που ήμασταν υπόδουλοι στους Τούρκους. Κάθε φορά που γιορτάζαμε την Ανάσταση, γιορτάζαμε και ελπίζαμε στην Ανάσταση του Έθνους" τόνισε.

    Επισήμανε επίσης ότι η περιοχή του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης, μπορεί να μην είναι το γεωγραφικό κέντρο της χώρας, είναι όμως το εθνικό της κέντρο.

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του συνόδευαν ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, ο διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαλάνης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    [03] Τραυματισμοί από βεγγαλικά

    27/4/2003 5:48:00 μμ

    Με αίμα σημαδεύτηκε και φέτος το παράνομο έθιμο των βεγγαλικών. Στο νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύεται νεαρός από το νομό Ηλίας, που έχασε και τα δυο χέρια του από κροτίδα. Σε νοσοκομείo της Κέρκυρας νοσηλεύεται μια 42χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε λίγα λεπτά μετά την Ανάσταση, από φωτοβολίδα, που προήλθε από σκάφος αγκυροβολημένο στο λιμάνι του νησιού. Από βεγγαλικά, τραυματίσθηκε στα μάτια ένας νεαρός στο Αίγιο. Με τραυματισμούς σημαδεύτηκαν και οι πασχαλινοί εορτασμοί της ομογένειας. Στην Αυστραλία, δυο νεαρές Ελληνίδες τραυματίσθηκαν σοβαρά στα μάτια και το πρόσωπο από βεγγαλικά την ώρα της Ανάστασης, έξω από τον ναό των Αγίων Αναργύρων στο Όκλι της Μελβούρνης.

    [04] Ανάσταση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

    27/4/2003 4:21:00 μμ

    Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και το Χριστός Ανέστη του Θεανθρώπου, έψαλαν τα μεσάνυχτα σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, αλλά και σε όλον τον κόσμο οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ανάμεσά τους και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, πιστή στις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας. Χθες, ανάμεσα σε χιλιάδες πιστούς, το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης έλαβε και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Το θείο φως της Ανάστασης του Κυρίου έλαβαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός στον Πύργο της Ηλείας και ο πρόεδρος της ΝΔ στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

    Στον Αγιο Ανδρέα της Πάτρας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος παρακολούθησε την αναστάσιμη ακολουθία μαζί με χιλιάδες πιστούς.

    Μετά το "Χριστός Ανέστη" ο κ. Στεφανόπουλος αντάλλαξε ευχές για ειρήνη και αγάπη με τους συμπολίτες του ενώ ταυτόχρονα ευχήθηκε "Χρόνια Πολλά" σε όλους τους Έλληνες.

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, έστειλε από τον Πύργο Ηλείας τα χρόνια του πολλά σε όλους τους Έλληνες.

    Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, παρέδωσε το Αγιο Φως στο πρωθυπουργικό ζεύγος και λίγο αργότερα στον περίβολο του ναού, το Χριστός Ανέστη, τα βεγγαλικά και το φιλί της Αγάπης έδωσαν τον τόνο στην πανηγυρική ατμόσφαιρα της βραδιάς της Ανάστασης.

    Στην ιερά Μονή Νταού Πεντέλης, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα - στην προχωρημένη εγκυμοσύνη των επτά μηνών, παρακολούθησαν την αναστάσιμη λειτουργία.

    Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της μονής, χιλιάδες πιστοί έψαλαν το Χριστός Ανέστη και αντάλλαξαν ευχές με το ζεύγος Καραμανλή, το οποίο συνοδευόταν από τους γονείς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ζεύγος Βαλινάκη.

    Στα Χανιά παρακολούθησαν την αναστάσιμη ακολουθία, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη με την οικογένεια της, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, παρακολούθησε την αναστάσιμη λειτουργία που τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

    [05] Συνεχίζεται η διακίνηση στα κατεχόμενα

    27/4/2003 12:49:00 μμ

    Με ιδαίτερη χαρά γιορτάζεται το Πάσχα, φέτος και στην Κύπρο, καθώς οι εξελίξεις με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, υποχρέωσαν τον Ραούφ Ντεκτάς να ανοίξει την πράσινη γραμμή, με αποτέλεσμα χιλιάδες Eλληνοκύπριοι και Tουρκοκύπριοι να περάσουν στις δύο πλευρές του νησιού. Και σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε η διακίνηση Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα και Τουρκοκυπρίων προς τις ελεύθερες περιοχές. Λίγο μετά τις 6 άνοιξε το οδόφραγμα Περγάμου και μια ώρα αργότερα το οδόφραγμα στα Στροβίλια και η προσέλευση ατόμων που θέλουν να περάσουν την Ημέρα της Λαμπρής στις κατεχόμενες περιοχές είναι χωρίς προηγούμενο. Στις 7 το πρωί άρχισε η διέλευση των Τουρκοκυπρίων προς τις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα-Πάλας και μισή ώρα αργότερα η μετάβαση των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Οι κατοχικές αρχές δεν επιτρέπουν ακόμη την είσοδο σε Ελληνοκυπρίους με αυτοκίνητα.

    Μέτρα της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης

    Εως τις 11 το πρωί, πάντω από 2.500 Ελληνοκύπριοι εισήλθαν στα Κατεχόμενα και περισσότεροι από 3.00 Τουρκοκύπριοι πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές. Χθες, διακινήθηκαν και από τα τρία οδοφράγματα 21.000 άτομα.

    Συνολικά, και τις πέντε ημέρες, 31.000 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα Κατεχόμενα και 15.500 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές. Λόγω της γιορτής του Πάσχα, η αστυνομία μοιράζει σήμερα κόκκινα αυγά και φλαούνες, κυπριακές πασχαλινές τυρόπιτες κατασκευασμένες με χαλούμι, τυρί και αυγά- σε όσους Τουρκοκύπριους εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

    Σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα παραθέσει γεύμα σε αρχηγούς Ελληνοκυπριακών και αντιπολιτευομένων Τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι τα μέτρα θα είναι ολοκληρωμένα και θα έχουν άμεση ισχύ και τα γνωρίζουν ήδη οι πολιτικοί ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα θα αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες σε ότι αφορά το Κυπριακό.

    Το υπουργείο Συγκοινωνιών προωθεί ρυθμίσεις για παραχώρηση του δικαιώματος στους Τουρκοκύπριους που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές, να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι θα στελεχωθεί η υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων και ταυτοτήτων από τουρκόγλωσσους λειτουργούς για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εξυπηρετηθούν οι Τουρκοκύπριοι, που επιθυμούν να αποκτήσουν τα επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σημειώνεται ότι χθες, διακινήθηκαν και από τα τρία οδοφράγματα 21.000 άτομα, δηλαδή 14.800 Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα Κατεχόμενα και 6.124 Τουρκοκύπριοι μετέβησαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος χαρακτήρισε τη μετάβαση των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και αντίστροφα, ως άναρχο και παντελώς ανεξέλεγκτο γεγονός. Ο κ. Χάσικος, κάλεσε την κυβέρνηση να καθοδηγήσει τους πολίτες και να αρχίσει αμέσως διάλογο για λύση του κυπριακού, καθώς βλέπει κινδύνους για το μέλλον αν καθυστερήσει η λύση. Επίσης, ζήτησε την άμεση έναρξη διαλόγου στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Από την άλλη, ο Ραούφ Ντενκτάς, με έκδηλη ανησυχία από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα με την ελεύθερη διακίνηση, κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους "να προστατεύσουν και να διατηρήσουν το ψευδοκράτος". Ζήτησε από τους Τουρκοκυπρίους να είναι προσεκτικοί, να μη παρασύρονται από τα οικονομικά τους προβλήματα και να μη δελεάζονται από τα χρήματα, που οι Ελληνες αφήνουν στο ψευδοκράτος.

    [06] To Πάσχα των λιγότερο τυχερών

    27/4/2003 6:53:00 μμ

    Και φέτος, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, υπήρχαν άνθρωποι που δεν γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου στα σπίτια τους και μαζί με τις οικογένειές τους. Είτε γιατί η οικονομική ανέχεια τους ανάγκασε να ζουν στους δρόμους, είτε γιατί διανύουν αυτό το διάστημα της ζωής τους στη φυλακή είτε γιατί είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Μαζί με τους λιγότερο τυχερούς συμπολίτες μας βρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής που πήγε στο ΚΑΤ και ο Υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης που γιορτάζει το Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κω και έκανε ανάσταση μαζί με τους τροφίμους των φυλακών του νησιού.

    Σε βαθιά ανθρώπινη και κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπως κάθε χρόνο, ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, συλλειτουργήθηκε με κρατουμένους των φυλακών και έψαλλε μαζί τους ύμνους της αναστάσιμης λειτουργίας.

    Μακριά από τις εκκλησιές και τα σπίτια τους γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου οι νοσηλευόμενοι και το προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας.

    Ο Υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής επισκέφτηκε το ΚΑΤ για να πει στους νοσηλευόμενους και νοσηλευτές το "Χριστός Ανέστη" και να τους μεταφέρει τις πασχαλινές ευχές αλλά και τις ευχές για "περαστικά" του Υπουργείου Υγείας.

    Την ίδια ώρα, το καθιερωμένο πασχαλινό τραπέζι, έστρωσε στους άπορους της πόλης ο δήμος Αθηναίων στο Σαράφειο Κολυμβητήριο.

    [07] Πάσχα στον Αγ. Νικόλαο Τεχεράνης

    27/4/2003 7:50:00 μμ

    Στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και λαμπρότητας τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο, η πασχαλινή θεία Λειτουργία. Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και το Χριστός Ανέστη του Θεανθρώπου, έψαλαν τα μεσάνυχτα εκατοντάδες πιστοί και πλήθος επισήμων, Ιρανών διπλωματών καθώς και επισήμων φορέων μεταξύ άλλων από την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Ο Αγ. Νικόλαος, είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός του Ιράν. Αναγέρθηκε το 1945 και αρχιτέκτονας του είναι ο Νικολάι Μαρκόφ.

    [08] Συναντήσεις Γκάρνερ με Ιρακινούς αξιωματούχους

    27/4/2003 1:06:00 μμ

    Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ Τζέι Γκάρνερ θα συναντηθεί με 300-400 εξέχοντες Ιρακινούς τη Δευτέρα στη Βαγδάτη για να συζητήσει το μέλλον της χώρας και να προσδιορίσει ποιοι μπορούν να αναλάβουν ηγετικές θέσεις, όπως ανακοίνωσε η Μπάρμπαρα Μποντάιν συντονίστρια για τη Βαγδάτη και το κεντρικό Ιράκ. Η ίδια διευκρίνισε πως στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος ο Αχμαντ Σαλάμπι ηγέτης του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου και το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, η κυριότερη οργάνωση της σιιτικής ιρακινής αντιπολίτευσης.

    Επίσης όπως έγινε γνωστό από άλλες πηγές στη συνάντηση θα πάρουν μέρος και τα δύο βασικά κουρδικά κόμματα, η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί.

    Η κ. Μποντάιν τόνισε πως στην αυριανή συνάντηση η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι στη Νασιρίγια. "Δεν πρόκειται για μια πολιτική συνάντηση, αλλά μια συνάντηση οργανωτικού χαρακτήρα", επισήμανε.

    [09] Περιοδεία Ράμσφελντ στις χώρες του Κόλπου

    27/4/2003 12:53:00 μμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έφτασε σήμερα στο Αμπου Ντάμπι, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου, όπου θα ευχαριστήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για τη βοήθειά τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ και θα συζητήσει πιθανές αλλαγές στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία εκεί. Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό προσγειώθηκε με έξι ώρες καθυστέρηση εξαιτίας μηχανικού προβλήματος που παρουσιάστηκε όταν σταμάτησε στην Ιρλανδία για ανεφοδιασμό. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Ράμσφελντ ανέβαλε για αργότερα μέσα στην εβδομάδα την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Αφγανιστάν. Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα συναντηθεί με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 April 2003 - 16:52:23 UTC