Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Τουρκοκύπριοι ανοίγουν τα σύνορα
  • [02] Μίλερ: Είναι νωρίς για τον εντοπισμό χημικών όπλων στο Ιράκ
  • [03] Συνάντηση Μ. Χρυσοχοίδη - ΟΤΟΕ
  • [04] Συνελήφθη ανώτατο στέλεχος του Σαντάμ
  • [05] ''Δεν ήξερα...'' υποστηρίζει ο διοικητής που έπληξε το Pelestine
  • [06] Αρχισε η μεταφορά ειδών διατροφής στην Κιρκούκ
  • [07] Τηλεοπτικό σποτ Ολυμπιονικών στη σκιά της Ακρόπολης
  • [08] Στις 5 Μαϊου η Γ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [09] Πέθανε η Νίνα Σιμόν
  • [10] ''Η επιστήμη των αθλημάτων'' στη Θεσσαλονίκη
  • [11] ''Οικουμενικότητα και πολιτισμός στην εποχή της παγκοσμιοποίησης
  • [12] Ύπτιο... σε θρυμματισμένο γυαλί για διαφημιστικούς λόγους

    [01] Οι Τουρκοκύπριοι ανοίγουν τα σύνορα

    21/4/2003 10:45:00 μμ

    Υπό το κράτος των πιέσεων των ΗΠΑ, της Ε.Ε., αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων, ο γιος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς αλλά και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς, ανακοίνωσε την Δευτέρα με δηλωσή του στο πρακτορείο Reuters, ότι το ψευδοκράτος θα ανοίξει μερικώς τα σύνορά του με την Κύπρο και θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του νησιού, καθημερινά και μέχρι τα μεσάνυχτα. ''Πρόκειται για μία μονομερή απόφαση που ελήφθη για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και την προώθηση της ειρήνης. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα κάνουν το ίδιο'', τόνισε ο Σερντάρ Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι τα σύνορα θα ανοίξουν για πρώτη φορά την Τετάρτη δοκιμαστικά για να δούμε αν οι δύο πλευρές μπορούν να ζήσουν μαζί και τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν.

    Αλλαγές στο Σύνταγμα για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές

    Νωρίτερα η Κυπριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προωθεί συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα θέτουν τέρμα σε διαχωριστικά στοιχεία.

    Με βάση τις τροποποιήσεις, όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας θα είναι ίσοι και θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με βάση ενιαίους εκλογικούς καταλόγους.

    Η αλλαγή θα αρχίσει με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004, στις οποίες, για πρώτη φορά, οι τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα και να ψηφίσουν.

    Επαφές Μάουρερ στην Κύπρο

    Την Κύπρο επισκέφθηκε την Δευτέρα και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της ΕΕ Λέοπολτ Μάουρερ, με σκοπό να παρακολουθήσει τις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια αξιολόγησης της προόδου εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όσο και της διενέργειας μιας βαθύτερης εργασίας για το άνοιγμα προς τους Τουρκοκυπρίους.

    Ο κ. Μάουρερ δήλωσε ότι το θέμα των αλλαγών στο σχέδιο Ανάν θα εξετασθεί αφού επαναρχίσουν οι συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κόφι Ανάν ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση για αποδοχή ενός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσής τους και διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

    Ο κ. Μάουρερ επικαλέστηκε επίσης τις αισιόδοξες δηλώσεις των κυρίων Σημίτη και Γκιούλ για λύση του κυπριακού και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή θα κάνει το πάν για να υποστηρίξει μια τέτοια λύση. Στον χαρτοφύλακά του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ένα μακροσκελή κατάλογο με τις εκκρεμότητες της Κύπρου από πλευράς εναρμόνισης.

    Ο Επίτροπος Φερχόιγκεν έχει διακηρύξει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να να πέσουν θύματα της πολιτικής μη λύσης που ακολουθεί η ηγεσία τους. Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του Φερχόιγκεν είναι η, υπό όρους, ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων και κοινοπραξιών, με ανάμιξη των τουρκοκυπριακών φορέων από την κοινωνία των πολιτών.

    Η οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαίου.

    Θα προηγηθεί μια ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση στην Αθήνα, του Επιτρόπου Φερχόιγκεν με τον πρωθυπουργό Σημίτη και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [02] Μίλερ: Είναι νωρίς για τον εντοπισμό χημικών όπλων στο Ιράκ

    21/4/2003 8:16:00 μμ

    Τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς και την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ. Μετά τη συνάντηση ο κ. Μίλερ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το μέλλον του Ιράκ και απάντησε ότι εκείνο που τώρα είναι πιο σημαντικό είναι η ικανοποίηση των αναγκών του ιρακινού λαού, που θα καθορίσουν το μέλλον του μετά από την μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα έχει διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Ερωτηθείς για το αν βρέθηκαν χημικά όπλα στο ιρακινό έδαφος, ο κ. Μίλερ απάντησε ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνει γνωστό κάτι τέτοιο. Τέλος, αναφέρθηκε στην αναταραχή που δημιουργείται από τις καταστροφές και τις λεηλασίες στη Βαγδάτη, επισημαίνοντας ότι οι αυτουργοί πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

    [03] Συνάντηση Μ. Χρυσοχοίδη - ΟΤΟΕ

    21/4/2003 7:59:00 μμ

    Έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ και εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για να συζητήσουν το θέμα των ληστειών στις Τράπεζες και τα μέτρα για την αποτροπή τους. Η αστυνομία και η ΟΤΟΕ συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δεσμεύτηκε ότι θα συνταχθεί άμεσα σχέδιο υπουργικής απόφασης, το οποίο θα αποτελεί μέρος των προδιαγραφών για την λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων.

    [04] Συνελήφθη ανώτατο στέλεχος του Σαντάμ

    21/4/2003 11:15:00 μμ

    Στην σύλληψη του Μοχάμαντ Χάμζα Ζουμπέιντι, πρώην μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης της Επανάστασης του Ιράκ, πρώην αντιπρόεδρου της ιρακινής κυβέρνησης και ενός από τους 55 πλέον καταζητούμενους, προχώρησαν την Δευτέρα οι ιρακινές αρχές, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου. Αμέσως μετά τον παρέδωσαν στις αμερικανικές δυνάμεις.

    ''Οι ελεύθερες ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Μοχάμαντ Χάμζα Ζουμπέιντι στην περιοχή Αλ Χίλα'', 80 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ''και τον παρέδωσαν στους αμερικανούς στρατιώτες'', δήλωσε ο εκπρόσωπος Χαϊντάρ Αχμεντ.

    Ο Ζουμπέιντι, 18ος στη λίστα, είναι η ντάμα μπαστούνι στην τράπουλα των καταζητούμενων που έχει κυκλοφορήσει το Πεντάγωνο. Το Συμβούλιο Διοίκησης της Επανάστασης υπήρξε ο ανώτατος συλλογικός φορέας εξουσίας του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

    Μέχρι σήμερα είχαν συλληφθεί συνολικά έξι ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Σαντάμ, ένας παραδόθηκε στο Ιρακινό Εθνικό Κονγκρέσο και ένας σκοτώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

    [05] ''Δεν ήξερα...'' υποστηρίζει ο διοικητής που έπληξε το Pelestine

    21/4/2003 9:24:00 μμ

    Αποποιείται των ευθυνών του για το χτύπημα στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη στο κέντρο της Βαγδάτης στις 8 Απριλίου ο διοικητής της αμερικανικής μονάδας αρμάτων μάχης, λοχαγός Φίλιπ Γουόλφορντ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των Τάρας Προτσιούκ, εικονολήπτη του Ρόιτερ, και Χοσέ Κούζο, εικονολήπτη του ισπανικού τηλεοπτικού καναλιού Tele 5, καθώς και τον τραυματισμό τριών μελών της δημοσιογραφικής ομάδας του πρακτορείου Ρόιτερ. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο γαλλικό περιοδικό ''Νουβέλ Ομπσερβατέρ'', ο λοχαγός ο οποίος ηγείτο των αρμάτων μάχης Abrams που υπερασπίζονταν τη γέφυρα Τζουμχουρίγια, δηλώνει ότι δεν γνώριζε ότι το κτίριο ήταν γεμάτο δημοσιογράφους και ότι έδωσε άδεια για την επίθεση όταν οι άνδρες του εντόπισαν στην οροφή του κτιρίου κάποιον που φαινόταν ότι χρησιμοποιούσε κιάλια.

    ''Πολεμούσαμε για μερικές ώρες. Δεχόμασταν πυρά όλη την ώρα, από αυτήν την περιοχή όπως και από άλλες. Ανταπέδωσα τα πυρά. Χωρίς δισταγμό. Αυτός είναι ο κανόνας'', δηλώνει στη συνέντευξή του στο ''Νουβέλ Ομπσερβατέρ''.

    ''Εμαθα 20 λεπτά αργότερα ότι είχαμε χτυπήσει...ένα ξενοδοχείο με δημοσιογράφους. Αισθάνομαι άσχημα, οι άνδρες μου αισθάνονται άσχημα''.

    Σε ερώτηση, αν γνώριζε ότι το κτίριο χρησιμοποιείτο ως βάση από τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης στη Βαγδάτη, ο Γουόλφορντ απαντά: ''Οχι, δεν είχα λάβει καμία πληροφορία αυτού του είδους. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οποιαδήποτε πληροφορία που θα είχε σταλεί από αρχηγείο μεραρχίας δεν θα είχε φτάσει σε μένα''.

    Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε σήμερα ότι το περιστατικό ερευνάται, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του ''Νουβέλ Ομπσερβατέρ''.

    [06] Αρχισε η μεταφορά ειδών διατροφής στην Κιρκούκ

    21/4/2003 8:51:00 μμ

    Την αποστολή εκατοντάδων τόνων φαγητού, άρχισαν τα Ηνωμένα Έθνη, στην πόλη Κιρκούκ του Βορείου Ιράκ. Τουλάχιστον 30 φορτηγά, φορτωμένα με 625 τόνους φακές, 35 τόνους ζάχαρη, πέρασαν σήμερα τα σύνορα του Ιράκ, από τη βορειοανατολική Τουρκία. Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, είχε διακοπεί με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων Αμερικανών και Βρετανών. Το πρώτο κομβόι φορτηγών πέρασε στο Ιράκ από τα σύνορα με την Ιορδανία, την περασμένη Πέμπτη, φορτωμένο με δεκάδες τόνους αλεύρι.

    [07] Τηλεοπτικό σποτ Ολυμπιονικών στη σκιά της Ακρόπολης

    21/4/2003 8:29:00 μμ

    Η προβολή τηλεοπτικού σποτ, στο οποίο συμμετέχουν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης αλλά και Έλληνες ολυμπιονίκες, έγινε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το σποτ, που σκηνοθέτησε ο Τάσος Μπιρσίμ, είναι πρωτοβουλία του Γιώργου Λιάνη και γυρίστηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την Κυριακή 6 Απριλίου, που είναι Ολυμπιακή Μέρα. Απώτερος στόχος, η προώθηση των αρχών του Ολυμπισμού, της Ειρήνης, του Πολιτισμού, του Ανθρωπισμού και του Ευ Αγωνίζεσθαι.

    Μήνυμα ολυμπιακών αξιών

    "Οι Ελληνες Ολυμπιονίκες έστειλαν μηνύματα, έχοντας στο νου τους τις μεγάλες Ολυμπιακές αξίες και το κεντρικό θέμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, μαζί με την Ολυμπιακή εκεχειρία" τόνισε στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Διευκρίνισε επίσης, ότι λόγω των τελευταίων αρνητικών γεγονότων δεν κατέστη δυνατή η τηλεοπτική προβολή του.

    "Τις χαλεπές ημέρες που περάσαμε πρόσφατα, με αφορμή τον πόλεμο, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες αποφάσισαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για την ειρήνη, τον πολιτισμό, τον ανθρωπισμό και το ευ αγωνίζεσθαι" δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Λιάνης.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ο ΓΓΑ, Νίκος Έξαρχος, Έλληνες Ολυμπιονίκες με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου τους, Παναγιώτη Φασούλα.

    Ακολούθησε η βράβευση των ομάδων υδατοσφαίρισης γυναικών, του ΑΝΟ Γλυφάδας, που κατέκτησε το Κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης και της Βουλιαγμένης, που πήρε το LEN Trophy, καθώς και των αθλητριών, που κέρδισαν μετάλλια στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών.

    [08] Στις 5 Μαϊου η Γ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ

    21/4/2003 8:24:00 μμ

    Πέρασε από σαράντα κύματα... Αναβλήθηκε δύο φορές. Τελικά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιάννη Γρανίτσα αποφάσισε η κρίσιμη Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ, να διεξαχθεί τη Δευτέρα 5 Μαϊου. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου, αναβλήθηκε όμως μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε αυτή της ENIC, από τη στιγμή που οι μετοχές που κατέχει δεν είναι ονομαστικές, όπως προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος.

    Και τώρα κύπελλο...

    Ενώ λοιπόν η αγωνία για τα διοικητικά παρατείνεται για ακόμα δύο εβδομάδες, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και οι παίκτες του προσπαθούν να συνεχίσουν αναπόσπαστοι (όσο αυτό είναι εφικτό) την καλή πορεία που κάνουν τον τελευταίο καιρό. Η Ενωση συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, τώρα όμως στο προσκήνιο βρίσκεται ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, που θα γίνει την Τετάρτη στο στάδιο "Νίκος Γκούμας".

    Ο Σερβοέλληνας τεχνικός ανακοίνωσε την αποστολή για το παιχνίδι, η οποία αποτελείται από 19 παίκτες. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται βεβαίως οι τραυματίες Νικολαϊδης και Πέτκοφ.

    Στη διάθεση του Μπάγεβιτς βρίσκονται οι Γεωργάτος, Γεωργέας, Ζαγοράκης, Ιβιτς, Κασάπης, Κατσουράνης, Καψής, Κρέικ, Κωνσταντινίδης, Κωστένογλου, Λάκης, Μαλαδένης, Μιχαηλίδης, Μπορμπόκης, Ναλιτζής, Ράιτ, Σεντένο, Τσάρτας και Χιώτης.

    [09] Πέθανε η Νίνα Σιμόν

    21/4/2003 11:36:00 μμ

    Μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερες τραγουδίστριες της τζαζ και της σόουλ μουσικής η Νίνα Σιμόν πέθανε την Δευτέρα στο σπίτι της στη νότια Γαλλία σε ηλικία 70 ετών. Η Νίνα Σιμόν καταγόταν από τη Βόρεια Καρολίνα αλλά τα τελευταία οκτώ χρόνια περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου στη Γαλλία και τελευταία είχε προβλήματα υγείας. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες που ηχογράφησε ποτέ ήταν το 1959 το "I love You Porgy" του Γκέρσουιν, ενώ το πλούσιο ρεπερτόριο της περιλάμβανε το "Mississippi Goddamn" ένα κομμάτι με πλούσιο κοινωνικό μήνυμα και το "Old Jim Crow". Γεννημένη σε μία οικογένεια με οκτώ παιδιά, η Νίνα Σιμόν σπούδασε πιάνο στη διάσημη Μουσική Σχολή Juillard της Νέας Υόρκης, κάτι που στη δεκαετία του 1950 αποτελούσε μία σπάνια ευκαιρία για μία μαύρη.

    [10] ''Η επιστήμη των αθλημάτων'' στη Θεσσαλονίκη

    21/4/2003 7:14:00 μμ

    Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση, που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δράσης της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες της στη συμπρωτεύουσα. Τίτλος της έκθεσης, που γίνεται σε συνεργασία με το Science Museum του Λονδίνου, είναι η "Η επιστήμη των αθλημάτων" και αποτελεί κεντρική συνιστώσα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου για το 2004, που έχει χαρακτηρισθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού.

    Η έκθεση "Η επιστήμη των αθλημάτων" απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως στα παιδιά και εξηγεί διεξοδικά μέσω πρωτοποριακών διαδραστικών συστημάτων τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμες (Βιολογία, Φυσική, Χημεία κ.ά) υποστηρίζουν τον αθλητισμό.

    Με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα αθλήματα που παρουσιάζονται, ανακαλύπτοντας τις ικανότητές τους, αλλά και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους στον αθλητισμό. Ήδη 3.000 μαθητές έχουν επισκεφθεί την έκθεση.

    Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό που προβάλλει την Ολυμπιακή προετοιμασία, έτσι ώστε ο επισκέπτης να ενημερωθεί για την πρόοδο των έργων που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, εκτίθεται το αρχειακό υλικό του Υπουργείου Πολιτισμού που αναφέρεται στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

    Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 30 Μαΐου και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στο χώρο της Δ.Ε.Θ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [11] ''Οικουμενικότητα και πολιτισμός στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

    21/4/2003 7:00:00 μμ

    "Οικουμενικότητα και πολιτισμός στην εποχή της παγκοσμιοποίησης: οι δρόμοι της ειρήνης" είναι το θέμα της 2ης διεθνούς Συνάντησης Θρησκειών και Πολιτισμών που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, από τις 2 έως τις 5 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Ιεράς Μονής του Κύκκου. Καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικοί, θεολόγοι, δημοσιογράφοι, κληρικοί όλων των θρησκειών και των δογμάτων, αλλά και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, από το διεθνή χώρο, θα συναντηθούν στη Λευκωσία για να συζητήσουν για τον πολιτισμό ως γέφυρα ειρήνης.

    Η δεύτερη συνάντηση διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμού και το Τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου 0Πανεπιστημίου.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή παρουσίαση της εκδήλωσης στο Βυζαντινό Μουσείο, "ο πόλεμος στο Ιράκ, η κρίση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η διεθνής νομιμότητα, καθώς και η αναζήτηση του ρόλου της Ευρώπης, τοποθετούν στο επίκεντρο του διεθνούς προβληματισμού τη σχέση οικουμενικότητας και πολιτισμού μέσα σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και συγκυρία όπου η συζήτηση για την πολιτιστική πολυμορφια και το ρόλο των θρησκειών εντείνεται".

    Η β΄συνάντηση περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες:

    θρησκείες και πολιτισμοί απέναντι στην παγκοσμιοποίηση παγκοσμιοποίηση, οικονομία και πολιτισμός οι ιερές ποιητικές και μουσικές παραδόσεις των λαών ως γέφυρες ειρήνης.

    Παράλληλα με τις συνεδριάσεις διοργανώνεται και πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    [12] Ύπτιο... σε θρυμματισμένο γυαλί για διαφημιστικούς λόγους

    21/4/2003 8:46:00 μμ

    Ενα από τα "γυμνα" του Τιούνικ

    Καρφωμένος σε γάντζους κρεάτων ή κολυμπώντας σε μία δεξαμενή γεμάτη θρυμματισμένο γυαλί θα υποδέχεται τους πελάτες του πολυκαταστήματος Selfridges του Λονδίνου, ο Τζοντ Καμικάζι, ένας πρώην καλλιτέχνης του τσίρκου. Οι ακραίες, αν όχι ανατριχιαστικές δραστηριότητες του, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας της επιχείρησης. Οι πελάτες του καταστήματος, αλλά και οι επισκέπτες που περνoύν από την Οξφορντ Στριτ, μια από τις κυριότερες εμπορικές αρτηρίες της βρετανικής πρωτεύουσας, θα μπορούν να παρακολουθούν τα πρωτότυπα νούμερα κοιτάζοντας από τα ανοίγματα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στη μεγάλη βιτρίνα του μαγαζιού. Στο πλαίσιο των λιγότερα επώδυνων θεαμάτων, το Selfridges σχεδιάζει να εμπιστευτεί στον Αμερικανό φωτογράφο Σπένσερ Τιούνικ την φωτογράφιση 500 πελατών εντελώς γυμνών πάνω στις κυλιόμενες σκάλες του καταστήματος.

    Εκούσιο σούβλισμα και καταπόσεις αναμμένων λαμπτήρων

    Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, ο Τζοντ Καμικάζι, από τη Σκοτία, 39 ετών, που κατοικεί σε ένα πρώην σφαγείο στη Μασσαλία της νότιας Γαλλίας, θα προσπαθήσει κυρίως να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ενός ασυνήθιστου εγχειρήματος:

    Θα παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερη ώρα αιωρούμενος σε αυθεντικούς γάντζους κρεάτων, τέσσερις μεταξύ αυτών θα ''σουβλίζουν'' την πλάτη του και δύο άλλοι τις γάμπες του. Το σημερινό ρεκόρ είναι 7 ώρες, υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ο Καμικάζι θα υποβληθεί σε επέμβαση για εμφυτεύματα με τεφλόν στην πλάτη ώστε ν' ανέχεται καλύτερα τους μεταλλικούς γάντζους. ''Αιμορραγεί λίγο, όχι όμως πολύ γιατί τώρα έχει προετοιμάσει το σώμα του γι αυτό'', τόνισε.

    Στόχος της διαφημιστικής αυτής εκστρατείας είναι να γοητεύσει τον κόσμο, να προκαλέσει το ενδιαφέρον του για την τέχνη του ''τρυπήματος'' (piercing) ή του τατουάζ, είπε εκπρόσωπος του καταστήματος.

    Ο ίδιος αρτίστας θα παρουσιάσει επίσης κι άλλα αγαπημένα του νούμερα, όπως το να κολυμπά σε δεξαμενή γεμάτη θρυμματισμένο γυαλί, ή το να καταπίνει ένα νέον 3.000 βατ το οποίο μόλις ανάψει τον μετατρέπει σε "ζωντανό λαμπατέρ".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 April 2003 - 20:54:04 UTC