Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λευκωσία σήμερα ο Κώστας Σημίτης
  • [02] Μετρό: Εγκαινιάζεται ο σταθμός στο Μοναστηράκι
  • [03] Απαγορευτικό απόπλου από τον Πειραιά
  • [04] Οδύσσεια για μαθητές που επιστρέφουν από εκδρομή
  • [05] Κινητοποιήσεις δημοτών για τις χωματερές
  • [06] Το Κυπριακό στη συνάντηση Σημίτη-Ανάν
  • [07] Ο φόβος της άτυπης πνευμονίας αναστάτωσε το 'Ελ. Βενιζέλος'
  • [08] Δώδεκα προσωπικότητες οραματίζονται την Κοινωνία της Ευρώπης
  • [09] Περί απόπειρας δολοφονίας Μπουλούκμπασι
  • [10] Ισραήλ: Προς μερική άρση κυρώσεων στους Παλαιστινίους
  • [11] Τουρκία: Σεισμός 4,8 R στην περιοχή της Σμύρνης
  • [12] Στρατιωτικοί στο Ιράκ για να ψάξουν όπλα μαζικής καταστροφής
  • [13] Πιθανή επίσκεψη Πάουελ στη Μέση Ανατολή
  • [14] Η εκπροσώπηση του Ιράκ στον ΟΠΕΚ ''πονοκεφαλιάζει'' τις ΗΠΑ
  • [15] Το πρώτο συμβόλαιο ανοικοδόμησης στην Bechtel
  • [16] Παραίτηση πολιτιστικών συμβούλων του Μπους για τις λεηλασίες
  • [17] Ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για την ανασυγκρότηση
  • [18] Οικονομική ενίσχυση στους μελισσοκόμους
  • [19] Κλειστό το ΧΑΑ την Παρασκευή και τη Δευτέρα
  • [20] Στα 1,6 δισ.ευρώ το ύψος των κρατικών προμηθειών
  • [21] Απορρίφθηκαν οι εφέσεις Πανιωνίου και ΟΦΗ
  • [22] Μικροτσίπ κατά της οικογενειακής βίας...

    [01] Στη Λευκωσία σήμερα ο Κώστας Σημίτης

    18/4/2003 11:38:00 πμ

    Για την Κύπρο αναχωρεί στις 17.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας έτσι τον λεγόμενο γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο στην Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη πραγματοποιείται 48 ώρες μετά την ιστορική υπογραφή ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και σύμφωνα με τα Κυπριακά ΜME επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Κατά την παραμονή του στην Λευκωσία, ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των Τουρκοκυπριακών κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ενώ ο Ρ. Ντενκτάς έχει δηλώσει ήδη την απόφασή του να μην συναντηθεί με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας από το γ.γ. του ΟΗΕ

    Το Κυπριακό κυριάρχησε και στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός, χθες, με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην Αθήνα.

    Η επίλυση του Κυπριακού είναι ένα διεθνές πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόνισε ο κ. Σημίτης, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Από την πλευρά του ο Κόφι Ανάν, ο οποίος παραμένει στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Ελούντα της Κρήτης για τρεις ημέρες, επισήμανε ότι χάθηκε μια ευκαιρία για επίλυση, τόνισε όμως ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη βούληση των εμπλεκομένων πλευρών.

    Η στάση της Αγκυρας

    Αν το σχέδιο Ανάν μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη μιας μόνιμης λύσης, τότε θα αξιοποιηθεί, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Πιο δεκτικός στο σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ εμφανίστηκε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    Δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε πιθανότητα θετικής εξέλιξης στο Κυπριακό μετά την αρνητική στάση της Τουρκίας στη Χάγη δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

    Συναντήσεις Σημίτη και με Τουρκοκυπρίους

    Παλλαϊκή υποδοχή επιφυλάσσεται στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά την άφιξή του σήμερα στην Κύπρο, την πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ιστορική διεύρυνση της Ένωσης. Ο κ. Σημίτης θα φθάσει στις 19.00 ώρα Ελλάδας και λίγο αργότερα θα τον υποδεχθεί ο κόσμος στον κυκλοφοριακό κόμβο της Ριζοελιάς, έξω από τη Λάρνακα.

    Το πρωί του Σαββάτου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Το μεσημέρι θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και στις 13.00 θα προσφωνήσει ειδική Συνεδρία του Σώματος.

    Το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να συναντηθεί στην κατοικία του πρέσβη της Ελλάδας με αντιπολιτευόμενους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, που ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία του να εκθέσουν τις απόψεις των κομμάτων τους.

    Ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλή Ταλάτ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Σημίτη και δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια του Ντενκτάς.

    Με τον κ. Σημίτη δήλωσε ότι θα συναντηθεί και ο Χουσεϊν Αγκολεμλή, αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης.

    Την πρόσκληση απέρριψαν οι Ερόγλου, Σερντάρ Ντενκτάς και Χασίπογλου, που μετέχουν στη ψευδοκυβέρνηση.

    Ο Ντενκτάς δεν επιθυμεί συνάντηση με Σημίτη- Σχόλιο Τ. Παπαδόπουλου

    Αναφερόμενος στην άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά την διάρκεια της παραμονής του τελευταίου την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Κύπρο, ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την λύπη του.

    "Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους Τουρκοκύπριους με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας να δείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει το χέρι της προς την πλευρά τους. Είναι λυπηρό που ο κ. Ντενκτάς αποφάσισε όχι μόνο να μην πάει στην συνάντηση, αλλά και να απαγορεύσει την συμμετοχή και στα συμπολιτευόμενα κόμματα".

    [02] Μετρό: Εγκαινιάζεται ο σταθμός στο Μοναστηράκι

    18/4/2003 11:45:00 πμ

    Το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης εγκαινιάζεται η γραμμή του Μετρό που συνδέει το Σύνταγμα με το Μοναστηράκι. Η νέα γραμμή, μήκους 1.120 μέτρων, αναμένεται να εξυπηρετεί τις καθημερινές μετακινήσεις άλλων 80.000 Αθηναίων. Από τις εκπλήξεις σε αυτή τη διαδρομή θα είναι ο νέος σταθμός Μοναστηρακίου και η θέα τμήματος της αρχαίας κοίτης του Ηριδανού.

    [03] Απαγορευτικό απόπλου από τον Πειραιά

    18/4/2003 9:32:00 πμ

    Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία, λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων. Από τον Πειραιά απαγορεύτηκε ο απόπλους για Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Κρήτη, ενώ από τη Ραφήνα εκτελούνται τα δρομολόγια μόνο μέχρι την Ανδρο. Τα πλοία αναχωρούν κανονικά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ τα δελφίνια φτάνουν μέχρι την Αίγινα. Τέλος, χωρίς προβλήματα διεξάγονται τα δρομολόγια στις πορθμειακές γραμμές.

    [04] Οδύσσεια για μαθητές που επιστρέφουν από εκδρομή

    18/4/2003 9:11:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ωρες ταλαιπωρίας περνούν οι 617 επιβάτες, του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου "Μαρίνα" που το βράδυ της Πέμπτης, ενώ έπλεε ανοιχτά της Καλύμνου παρουσίασε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του. Μετά από εντολή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έδεσε στο λιμάνι της Καλύμνου για να γίνει αποκατάσταση της βλάβης. Τους 617 επιβάτες, που ήταν στην πλειοψηφία τους μαθητές που επέστρεφαν στην Αθήνα από εκδρομές, παρέλαβε το επιβατηγό πλοίο ''Δημητρούλα'' της ίδιας πλοιοκτήτριας εταιρίας το οποίο κατέπλευσε εκτάκτως στην Κάλυμνο. Η οδύσσεια όμως των επιβατών του ''Μαρίνα'', όσο και των 150 επιβατών του ''Δημητρούλα", που άλλαξε δρομολόγιο για να εξυπηρετήσει την έκτακτη αυτή ανάγκη, δεν σταματά εδώ. Το ''Δημητρούλα απέπλευσε από την Κάλυμνο της πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι το υποχρέωσαν αρχικά να δέσει στην Πάτμο και αυτήν την ώρα καταπλέει στο λιμάνι της Νάξου, μέχρι να δοθούν νέες εντολές για απόπλου. Το Μαρίνα εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδο - Κω - Κάλυμνο - Λέρο - Πάτμο - Πάρο - Πειραιά, ενώ το ''Δημητρούλα'' εκτελούσε το δρομολόγιο από Αστυπάλαια - Αμοργό - Δονούσα - Νάξο - Πάρο - Πειραιά.

    [05] Κινητοποιήσεις δημοτών για τις χωματερές

    18/4/2003 8:55:00 πμ

    Αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της γέφυρας του Ασπροπύργου προγραμματίζει για τις 11 το πρωί η Διαδημοτική Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της χωματερής Ανω Λιοσίων. Παρόμοια κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει για το πρωί και οι κάτοικοι του Καπανδριτίου, με τη συμβολική κατάληψη τμήματος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

    [06] Το Κυπριακό στη συνάντηση Σημίτη-Ανάν

    17/4/2003 10:00:00 μμ

    ''Εάν διαπιστώσω ότι υπάρχει πράγματι αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος (της Κύπρου) θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε να προωθήσω την προσπάθεια. Ελπίζω να συνεχιστούν οι προσπάθειες, καθώς πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ειρηνική λύση'', δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι το κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα και για την επίλυση του ο δρόμος οδηγεί στον ΟΗΕ. Υπάρχει, πρόσθεσε, το σχέδιο Ανάν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για συνομιλίες. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον κ. Ανάν ότι ο ΟΗΕ θα έχει πάντα την υποστήριξη της Ε.Ε. και της Ελληνικής Προεδρίας, στις προσπάθειές του.

    Σημίτης: ''Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς συνεργασία''

    "Δεν είναι πρόσφορο αυτή τη στιγμή να αναζητήσουμε άλλους δρόμους. Δεχόμαστε το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, αλλά όπως επισημαίνεται και από το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτό το σχέδιο απαιτεί αποδοχή και από τις δύο πλευρές προκειμένου να εφαρμοστεί επιτυχώς. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς συνεργασία και πολιτική βούληση. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι απαραίτητες και στην Χάγη φάνηκε ότι αυτή την εποχή δεν υπάρχουν. Ο χρόνος αυτός είναι κρίσιμος για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την κατάργηση της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο θα επιτευχθεί κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών και ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    ''Ανάγκη για συναίνεση στους κόλπους του Σ.Α. για το νέο Ιράκ''

    Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στο Ιράκ, ο κ. Ανάν μίλησε για την ανάγκη να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους ώστε να ανακουφιστούν οι Ιρακινοί και χαρακτήρισε απαραίτητη την συνεργασία όλων των ηγετών της περιοχής προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Είναι ανάγκη να φτάσουμε σε συναίνεση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εργαστούμε όλοι για τον κοινό σκοπό'', πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ και επισήμανε την σημασία που αποδίδει στην εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'' που έχει αποφασιστεί για την διευθέτηση του Μεσανατολικού ως βασικού παράγοντα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    ''Την μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ομαλότητα'', πρόσθεσε ο κ. Ανάν και ευχαρίστησε την ελληνική ηγεσία για την υποστήριξη και την εκτίμηση που δείχνει προς τον Οργανισμό.

    Ανάν: ''Ιστορική στιγμή η υπογραφή της Διεύρυνσης''

    Μιλώντας για την χθεσινή υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι ''αν και η λέξη ''ιστορικός'' θα μπορούσε να έχει πλέον χάσει την σημασία της, χθες νομίζω ότι ζήσαμε μια πραγματικά ιστορική στιγμή και πρέπει να νοιώθουμε ευγνώμονες που βρεθήκαμε εδώ''.

    [07] Ο φόβος της άτυπης πνευμονίας αναστάτωσε το 'Ελ. Βενιζέλος'

    17/4/2003 9:54:00 μμ

    Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν αεροσκάφος της Air France ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι ένας Κορεάτης επιβάτης είχε εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της άτυπης πνευμονίας. Οι υπεύθυνοι του αερο-υγειονομείου μπήκαν στο αεροπλάνο εξέτασαν τον ασθενή και διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα, που αρχικά τους είχαν περιγραφεί από το πλήρωμα, δεν υφίσταντο ή τουλάχιστον, δεν ήταν τόσο έντονα ώστε να κινήσουν τις υποψίες των ειδικών ότι πρόκειται για το σύνδρομο της ασιατικής πνευμονίας. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας άνοιξαν οι πύλες του αεροσκάφους και έτσι όλοι όσοι επέβαιναν στο αεροπλάνο αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    [08] Δώδεκα προσωπικότητες οραματίζονται την Κοινωνία της Ευρώπης

    18/4/2003 11:33:00 πμ

    Συνεδριάζει στο δημοτικό μέγαρο της Αθήνας η ομάδα εργασίας των 12 προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, από την οποία ο πρόεδρος της Κομισιον, Ρομάνο Πρόντι ζήτησε να υποβάλει ένα μακρόπνοο σχέδιο για την κοινωνία της Ευρώπης. Μέλος της ομάδας είναι από την Ελλάδα η δήμαρχος της Αθήνας, Ντόρα Μπακογιάννη. Η ομάδα, που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της οποίας προεδρεύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν, έχει στόχο τη σύνταξη έκθεσης για το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης. Η σημερινή συνεδρίαση είναι η δεύτερη κατά σειρά της ομάδας εργασίας, ενώ η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

    [09] Περί απόπειρας δολοφονίας Μπουλούκμπασι

    18/4/2003 10:35:00 πμ

    Με την εξέταση της μάρτυρος Ευγενούλας Γεννηματά συνεχίζεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Η κα Γεννηματά έχει καταθέσει ότι δύο εβδομάδες πριν από την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου διπλωμάτη, Ντενίς Μπουλούκμπασι, στις 16 Ιουλίου 1991, είχε δει τους Αλ. Γιωτόπουλο, Σ. Ξηρό και Β. Τζωρτζάτο να παρακολουθούν το σπίτι του, παριστάνοντας τους τοπογράφους. Η μάρτυρας υποστηρίζει ότι είδε τα ίδια άτομα να φεύγουν από την περιοχή αμέσως μετά την έκρηξη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αμφισβητούν την κατάθεση της μάρτυρος, υποστηρίζοντας πως, προανακριτικά, η κα Γεννηματά είχε αναφερθεί σε δύο δράστες, ενώ τώρα ισχυρίζεται ότι τα άτομα, που είδε να παρακολουθούν το σπίτι του διπλωμάτη, ήταν συνολικά πέντε, από τα οποία αναγνωρίζει τους τρεις προαναφερόμενους κατηγορούμενους.

    Επόμενη υπόθεση η απόπειρα δολοφονίας Παπαδημητρίου

    Η επόμενη προγραμματισμένη υπόθεση, που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, είναι η απόπειρα δολοφονίας του πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου, στις 21 Δεκεμβρίου 1992.

    Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προηγηθεί η εξέταση μαρτύρων από προηγούμενες υποθέσεις, που δεν είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο, όταν εκδικάστηκαν οι σχετικές δικογραφίες.

    [10] Ισραήλ: Προς μερική άρση κυρώσεων στους Παλαιστινίους

    18/4/2003 11:06:00 πμ

    Διατεθειμένο να χαλαρώσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον παλαιστινιακό λαό, εμφανίζεται το Ισραήλ, όταν σχηματιστεί η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς έχει πραγματικές εξουσίες και πολεμήσει την τρομοκρατία, σεβόμενη το νόμο και την τάξη, τότε το Ισραήλ προτίθεται να χαλαρώσει τον αποκλεισμό, να απελευθερώσει τους Παλαιστινίους κρατουμένους και να επισπεύσει την καταβολή των χρημάτων που οφείλει στους Παλαιστινίους. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είναι διατεθειμένος να έχει συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησής του.

    [11] Τουρκία: Σεισμός 4,8 R στην περιοχή της Σμύρνης

    18/4/2003 10:01:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το πρωί της Παρασκευής την περιοχή της Σμύρνης, στη δυτική Τουρκία, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην πόλη Ούρλα. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες. Πρόκειται για την δεύτερη σεισμική δόνηση που συγκλονίζει την περιοχή την τελευταία εβδομάδα μετά τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς και υλικές ζημιές στην Σμύρνη στις 10 Απριλίου. Το επίκεντρο και αυτής της δόνησης ήταν επίσης στην πόλη Ούρλα.

    [12] Στρατιωτικοί στο Ιράκ για να ψάξουν όπλα μαζικής καταστροφής

    18/4/2003 10:18:00 πμ

    Ομάδα περίπου χιλίων εμπειρογνωμόνων, θα στείλουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, προκειμένου να ψάξουν για όπλα μαζικής καταστροφής, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου. Η ομάδα θα αποτελείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς, επιστήμονες και ειδικούς του ιδιωτικού τομέα και θα διοικείται πιθανότατα από στρατηγό. Ορισμένα μέλη της ομάδας βρίσκονται ήδη στο Ιράκ, αλλά το σύνολο της δύναμης αυτής θα είναι έτοιμη επιχειρησιακά σε δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ ζητά την βοήθεια όσων γνωρίζουν που μπορεί να βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής.

    Οι ΗΠΑ δεν θέλουν την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ

    Οι Αμερικανοί ειδικοί, που θα φτάσουν στο Ιράκ, θα συνοδεύονται από ειδικούς που έχουν εκπαιδευτεί στους ελέγχους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα θα γίνουν κανονικά. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει ορισμένες χώρες να μιλήσουν για νοθευμένους ελέγχους, τόνισε το CNN.

    Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχτηκε ότι οι κατηγορίες για πιθανή νοθεία στο θέμα της εύρεσης όπλων μαζικής καταστροφής απασχολεί την Ουάσινγκτον.

    Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάσσονται στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως ζήτησε την Πέμπτη ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλίξ.

    Η Αμερική δεν θα βρει μόνη της απαγορευμένα όπλα

    Τη βοήθεια όσων γνωρίζουν που μπορεί να βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ζήτησε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, καθώς υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να τα βρουν μόνες τους.

    "Δεν νομίζω ότι θα βρούμε κάτι", δήλωσε ο Ράμσφελντ, μιλώντας σε εργαζόμενους του Πενταγώνου, σημειώνοντας ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να βρουν ανθρώπους που θα τους οδηγήσουν σε απαγορευμένα όπλα. "Δεν πρόκειται για κυνήγι θησαυρού, όπου γενικά ψάχνεις παντού, ελπίζοντας ότι θα βρεις κάτι'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός.

    Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν οποιοδήποτε όπλο βρουν, αλλά κάποιες χώρες και ορισμένα άτομα θα σπεύσουν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ ότι έχουν μεθοδεύσει την τοποθέτηση των όπλων μαζικής καταστροφής για να δικαιολογήσουν την εισβολή στο Ιράκ.

    [13] Πιθανή επίσκεψη Πάουελ στη Μέση Ανατολή

    18/4/2003 8:21:00 πμ

    Στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανόμενης και της Συρίας, μπορεί να βρεθεί πολύ σύντομα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Στόχος του πιθανού ταξιδιού είναι η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών και η πίεση προς τη Δαμασκό αναφορικά με το εξοπλιστικό της πρόγραμμα και την υποστήριξη που παρείχε στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες της πιθανής περιοδείας του Κόλιν Πάουελ, ωστόσο διευκρίνισαν ότι η επίσκεψη του Πάουελ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν ορκιστεί η κυβέρνηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς.

    Η Συρία θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της

    Όσον αφορά στη Συρία, ο Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στο κανάλι PBS, τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως κάποια μέλη της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να αναζητούν καταφύγιο στη Συρία, ενώ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει στη Δαμασκό πληροφορίες για συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία και ελπίζει πως η Συρία θα αναζητήσει.

    Επίσης, ο κ. Πάουελ σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία πως δυνάμεις Φενταγίν που πολέμησαν στο Ιράκ ήρθαν από τη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν συλληφθεί άτομα που κατευθύνονταν στο Ιράκ, από τη Συρία, έχοντας στην κατοχή τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι η χώρα του εξετάζει σενάρια για πιθανή εισβολή στη Συρία, λέγοντας ότι η περίπτωση της Δαμασκού είναι διαφορετική από εκείνη της Βαγδάτης.

    [14] Η εκπροσώπηση του Ιράκ στον ΟΠΕΚ ''πονοκεφαλιάζει'' τις ΗΠΑ

    18/4/2003 8:05:00 πμ

    Η εκπροσώπηση του Ιράκ στις επόμενες συναντήσεις του ΟΠΕΚ προβληματίζει τις ΗΠΑ, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην παραβρεθεί εκπρόσωπος της χώρας στην επόμενη σύνοδο. ''Μέχρι να μπορέσουν οι Ιρακινοί να αποφασίσουν ποιος είναι ο εκπρόσωπός τους, μπορεί να μην βρίσκονται στη σύνοδο του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη, στις 24 Απριλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο ΟΠΕΚ έχει προσκαλέσει τον υπουργό της κυβέρνησης Σαντάμ

    Το ποιος θα μπορέσει να εκπροσωπήσει το Ιράκ στον ΟΠΕΚ αποτελεί ένα διπλωματικό "πονοκέφαλο" για την Ουάσινγκτον, που ελέγχοντας εκ των πραγμάτων τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι καταδυναστεύει την ιρακινή πολιτική.

    ''Το εάν το Ιράκ θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας δεν θεωρείται θέμα προτεραιότητας αυτή τη στιγμή'', δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

    Ωστόσο, πηγή του ΟΠΕΚ ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Οργανισμός έχει προσκαλέσει στην προσεχή σύνοδο τον υπουργό Πετρελαίων της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, Αμίρ Μουχάμεντ Ρασίντ, ο οποίος όμως βρίσκεται στον κατάλογο των καταζητούμενων από τις ΗΠΑ.

    Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό να εκπροσωπηθεί το Ιράκ από έναν υπουργό κυβέρνησης που έχει ανατραπεί. ''Το προηγούμενο καθεστώς αποτελεί παρελθόν και δεν εκπροσωπεί πλέον τον ιρακινό λαό'', δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι θέμα υπό εξέταση το ποιος -και εάν- θα εκπροσωπήσει το Ιράκ στην επόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ.

    [15] Το πρώτο συμβόλαιο ανοικοδόμησης στην Bechtel

    18/4/2003 2:19:00 πμ

    Το πρώτο σημαντικό συμβόλαιο, αξίας 680 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανασυγκρότηση του συστήματος ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης και άλλων έργων υποδομής στο Ιράκ κέρδισε η εταιρία Bechtel Inc, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Bechtel αρχικά είχε αποσπάσει "πακέτο" έργων αξίας 34,6 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά σταδιακά και μέσα σε διάστημα 18 μηνών το ποσό θα ανέλθει σε 680 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η υπηρεσία του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

    Το συμβόλαιο για να ισχύσει χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο. Μεταξύ των έργων που αναλαμβάνει η συγκεκριμένη εταιρία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, είναι η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, κυβερνητικά κτίρια και την ανοικοδόμηση του λιμανιού του Ουμ Κασρ.

    [16] Παραίτηση πολιτιστικών συμβούλων του Μπους για τις λεηλασίες

    18/4/2003 2:15:00 πμ

    Ο κορυφαίος σύμβουλος τους Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους επί πολιτιστικών θεμάτων παραιτήθηκε εξ αιτίας των πρόσφατων λεηλασιών στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης. Ο Μάρτιν Σάλιβαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της προεδρικής επιτροπής για πολιτιστικούς θησαυρούς από το 1995, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία των αμερικανικών δυνάμεων να προστατέψουν το μουσείο της Βαγδάτης. Μαζί του και άλλα δύο μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με το Associated Press, ο Ριτσαρντ Λάνιερ και ο Γκάρι Βίκαν. Και οι τρεις είχαν τοποθετηθεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    Οι θησαυροί που χάθηκαν

    Το μουσείο της Βαγδάτης περιείχε περισσότερα από 100.000 αρχαιολογικά αντικείμενα παλαιών πολιτισμών. Επίσης λεηλατήθηκαν και άλλοι χώροι στο Ιράκ όπου στεγάζονταν αρχαιολογικοί θησαυροί, όπως το μουσείο της Μοσούλης.

    Ανάμεσα στα ανεκτίμητα που χάθηκαν είναι το περίφημο βάζο του Ουρούκ (ηλικίας 5.000 ετών), η άρπα του Ουρ και το μπρούτζινο άγαλμα του Μπασίτκι.

    [17] Ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για την ανασυγκρότηση

    18/4/2003 8:59:00 πμ

    Ιάπωνες αξιωματούχοι θα βρεθούν σύντομα στο Ιράκ, προκειμένου να μετάσχουν στην υπό αμερικανική εποπτεία υπηρεσία, που θα αναλάβει την πολιτική διοίκηση της χώρας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ιαπωνία προτίθεται να πάρει μέρος στη διαδικασία σχηματισμού της νέας διοίκησης, με στόχο να ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή ιαπωνικών εταιρειών στα έργα ανοικοδόμησης στο Ιράκ.

    Οι Ιάπωνες θέλουν να ακουστεί η άποψή τους

    Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιορίκο Καουαγκούτσι τόνισε ότι τέσσερις ή πέντε αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν στην Υπηρεσία Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ORHA) του Ιράκ.

    ''Είναι σημαντικό για την Ιαπωνία να στείλει προσωπικό από την πρώτη φάση, προκειμένου να συμβάλλει στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην ανοικοδόμηση του Ιράκ'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Καουαγκούτσι.

    Ο Ιάπωνας υπουργός σημείωσε ότι η χώρα του θέλει να ακούγεται η άποψή της για την ανοικοδόμηση στην ORHA, που αναμένεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα εμπλακεί στη διαδικασία ανοικοδόμησης.

    [18] Οικονομική ενίσχυση στους μελισσοκόμους

    18/4/2003 10:50:00 πμ

    Με το ποσό του 1.700.000 ευρώ θα ενισχυθούν οι μελισσοκόμοι της χώρας για την αντικατάσταση μέρους των κυψελών τους, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Γεωργίας. Προβλέπεται η αντικατάσταση 77.000 κυψελών σε όλη τη χώρα και με ποσοστό επιχορήγησης το 70% της αξίας των νέων κυψελών. Προτεραιότητα για την αντικατάσταση δίνεται σε κείνους τους παραγωγούς που έχουν αξιόλογο όγκο παραγωγής. Κριτήριο σε αυτό αποτέλεσε ο αριθμός των κατεχομένων κυψελών και ως όριο τέθηκε ο αριθμός των 150 κυψελών.

    Ποιοι δικαιούνται τη χρηματοδότηση

    Συγκεκριμένα:

    Οσοι παραγωγοί διαθέτουν αριθμό κυψελών μεγαλύτερο από 150, το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται σε 25,7% Οσοι παραγωγοί διαθέτουν λιγότερες από 150 κυψέλες, θα αντικατασταθεί το 21,6 % αυτών. Ως κατώτατος αριθμός επιχορηγούμενων κυψελών καθορίζονται οι πέντε.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και τα Κέντρα Μελισσοκομίας της περιοχής τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαδικασίες επιχορήγησης.

    [19] Κλειστό το ΧΑΑ την Παρασκευή και τη Δευτέρα

    18/4/2003 10:22:00 πμ

    Κλειστή θα παραμείνει σήμερα, Παρασκευή αλλά και τη Δευτέρα 21 Απριλίου η Χρηματιστηριακή Αγορά Αθηνών, καθώς και τα συστήματα εκκαθάρισης, λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 20 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συστημικοί κίνδυνοι στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς κατά τις ίδιες ημερομηνίες δεν θα λειτουργήσουν το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (TARGET), καθώς και τα αντίστοιχα εθνικά συστήματα των χωρών της ζώνης του ευρώ.

    [20] Στα 1,6 δισ.ευρώ το ύψος των κρατικών προμηθειών

    18/4/2003 10:02:00 πμ

    Στα περυσινά επίπεδα διαμορφώνεται το ύψος του Ενιαίου Προγράμματος Κρατικών Προμηθειών για το 2003. Οπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ξενογιαννακοπούλου, το συνολικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 1.609 εκ. ευρώ έναντι 1.364 εκ. ευρώ του αντίστοιχου αρχικού προγράμματος το 2002, το οποίο τελικά διαμορφώθηκε στα 2.200 εκ. ευρώ και υπολογίζεται ότι αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και φέτος. Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά 87,1% με διαδικασίες ανοικτού διαγωνισμού, κατά 11,8% με κλειστό διαγωνισμό και κατά 1,1% ως υψηλής τεχνολογικής και οικονομικής αξίας. Οι φορείς φέτος είναι 87 εναντι 171 φόρων πέρυσι και τα περισσότερα κονδύλια αφορούν στα νοσοκομεία (ποσοστό 49,8%).

    Εξάλλου η κα Ξενογιανακοπούλου ανέφερε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα ''Εμπόριο και Επιχειρηματικότητα'', στην οποία θα αναφερθούν οι δυνατότητες ένταξης του εμπορίου στα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ.

    Επίσης, ανέφερε ότι όσον αφορά τα νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, όλα θα προωθηθούν στη Βουλή μέσα στο Μάϊο - και αυτό που αφορά την αναβάθμιση του ρόλου των καταναλωτικών οργανώσεων στην αγορά και την εξυγίανση της αγοράς εμπορίας οπωροκηπευτικών που περιλαμβάνει και τον τρόπο λειτουργίας του υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου.

    Επίσης και το Παρατηρητήριο Τιμών θα επεκταθεί σε πανελλαδική κλίμακα τον ίδιο μήνα.

    Τέλος, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι στις 7-8 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στην Ερέτρια η Ατυπη Υπουργική Συνάντηση για τον Καταναλωτή.

    [21] Απορρίφθηκαν οι εφέσεις Πανιωνίου και ΟΦΗ

    18/4/2003 9:09:00 πμ

    Απορρίφθηκαν οι εφέσεις Πανιωνίου και ΟΦΗ το βράδυ της Πέμπτης από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ. Και οι δύο ομάδες είχαν κάνει έφεση κατά της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπή της ΕΠΑΕ, με την οποία τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό του γηπέδου τους για επεισόδια οπαδών τους. Ετσι, ο αγώνας ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα θα διεξαχθεί οριστικά στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και το παιχνίδι Πανιωνίου-Ακράτητου στην Λιβαδειά.

    [22] Μικροτσίπ κατά της οικογενειακής βίας...

    18/4/2003 9:59:00 πμ

    Εναν πρωτότυπο τρόπο εξετάζουν οι Αυστραλοί προκειμένου να περιορίσουν την λεγόμενη οικογενειακή βία. Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι της αυστραλιανής κυβέρνησης εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν ειδικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο σε βιαία άτομα με αποδεδειγμένα ιδιαίτερα βεβαρημένο παρελθόν θα τοποθετείται ένα μικρό ηλεκτρονικό τσιπ στο πόδι τους και κάθε φορά που θα πλησιάζουν ...απαγορευμένες περιοχές (σπίτια και εργασία των συζύγων τους, σχολεία κ.λπ.) θα σημαίνει συναγερμός και θα ενημερώνεται η αστυνομία μέσω δορυφόρου!

    Η εισήγηση αυτή περιλαμβάνεται σε ειδική έκθεση που έκανε προς την κυβέρνηση η αρμόδια υπηρεσία για τις γυναίκες με στόχο την ασφάλειά τους και τον περιορισμό της οικογενειακής βίας.

    Ορισμένες γυναικείες οργανώσεις αντιδρούν με το μέτρο αυτό χαρακτηρίζοντας "ακραία" την τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ στα πόδια βίαιων ανδρών και υποστηρίζουν ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη της βίας και όχι στην εκ των υστέρων αντιμετώπισή της.

    Η ομοσπονδιακή υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων, Αμάντα Βάστον, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις πολιτειακές κυβερνήσεις να συζητήσουν τις προτάσεις επισημαίνοντας ότι τυχόν προβλήματα τεχνολογίας με την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού τσιπ μπορούν να ξεπεραστούν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 April 2003 - 9:24:08 UTC