Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαλαρώνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
  • [02] Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας της αγοράς από σήμερα
  • [03] Στο Ζάππειο η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη
  • [04] Υπέρ της διεύρυνσης οι ΗΠΑ
  • [05] Νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα 25 κρατών
  • [06] Ατυπα συγχαρητήρια Γκιουλ για την ένταξη της Κύπρου
  • [07] Συνάντηση Ανάν-Σιράκ
  • [08] Ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κίνα
  • [09] Στη Συρία για εκτόνωση της κρίσης ο Πάουελ;
  • [10] Βαγδάτη: Επέστρεψε Ιρακινός ηγέτης της αντιπολίτευσης
  • [11] Τηλε-διάσκεψη Μπους-Φρανκς για επιχείρηση ανοικοδόμησης
  • [12] Το Ιράν επιτρέπει την είσοδο σε μέλη της ''Μουτζαχεντίν του Λαού''
  • [13] Περισσότερα χρήματα ή λιγότερο άγχος;
  • [14] Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στο Περού

    [01] Χαλαρώνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    17/4/2003 10:51:00 πμ

    Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ηλεκτρικού και των μπλε λεωφορείων, με εξαίρεση τις ώρες που η τροχαία θα διακόπτει την κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους για την αναχώρηση των ευρωπαίων ηγετών. Μετά τις 2 μμ θα πραγματοποιούνται κανονικά και τα δρομολόγια των τρόλεϊ ενώ ως τις 6 μμ το μετρό δεν θα σταματά στο σταθμό της Ακρόπολης. Oι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Λ. Συγγρού, στη Λ. Βάρης-Κορωπίου και στους δρόμους γύρω από την Ακρόπολη, το Ζάππειο και το Μοναστηράκι θα εφαρμοστούν από τις 7.00 το πρωί αντί στις 6.00 και θα λήξουν στις 4.00 το απόγευμα αντί για τις 3.00. Επίσης, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρίσκονται στο Ζάππειο, θα δίνεται κατά διαστήματα στην κυκλοφορία τμήμα της παραλιακής και της Συγγρού για τη διευκόλυνση μετακίνησης των κατοίκων των περιοχών αυτών, ανάλογα με τις μετακινήσεις των επισήμων.

    [02] Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας της αγοράς από σήμερα

    17/4/2003 9:42:00 πμ

    Eντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα. Από σήμερα, τα καταστήματα θα λειτουργούν με εορταστικό ωράριο. Από Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Mεγάλη Πέμπτη τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, τη Μεγάλη Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, το Mεγάλο Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ την ημέρα της Ανάστασης και τη Δευτέρα του Πάσχα, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

    Aναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων

    Με εορταστικό ωράριο λειτουργούν τα καταστήματα, σύμφωνα με το οποίο τα Εμπορικά Καταστήματα θα είναι ανοιχτά:

    Πέμπτη και Παρασκευή

    9π.μ.- 9μ.μ. το πρωί

    Σάββατο 19 Aπριλίου

    9π.μ - 4μ.μ.

    Mεγάλη Δευτέρα έως Mεγάλη Πέμπτη

    9π.μ-9μ.μ.

    Mεγάλη Παρασκευή

    1μ.μ.- 7μ.μ.

    Mεγάλο Σάββατο

    9π.μ.- 3μ.μ.

    Το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μαρκετ τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει ως εξής:

    Μεγάλη Δευτέρα - Mεγάλη Πέμπτη

    8π.μ.- 9μ.μ.

    Μεγάλη Παρασκευή

    1μ.μ. - 8 μ.μ.

    Mεγάλο Σάββατο

    8π.μ.- 6μ.μ.

    Kυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα

    Κλειστά

    Στα περσινά οι τιμές των κρεάτων-οπωροκηπευτικών

    Λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρατηρείται επάρκεια αγαθών στη λαχαναγορά του Ρέντη, ενώ παρά τις κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, κρέατα και οπωροκηπευτικά θα πουληθούν σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

    Ανατιμητικά φαινόμενα - λόγω μειωμένης παραγωγής - στις ντομάτες και ορισμένα υπαίθρια λαχανικά θα αντιμετωπιστούν με εισαγωγές.

    Οι τιμές των κρεάτων θα διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα (8-10 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια) και θα γίνουν εισαγωγές από Σκόπια, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

    [03] Στο Ζάππειο η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη

    17/4/2003 11:11:00 πμ

    Στο Ζάππειο ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με τη συμμετοχή 40 ηγετών από τις χώρες μέλη της Ε.Ε., τα υπό ένταξη μέλη, τα υποψήφια μέλη, τις γειτονικές χώρες της Ε.Ε. και τις χώρες της ΕΖΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε ως χώρος διαβούλευσης της Ε.Ε. με τις χώρες της Περιφέρειας και στην παρούσα συγκυρία της διεύρυνσης (χθες υπογράφηκε στην Στοά του Αττάλου η συνθήκη προσχώρησης των 10 νέων μελών κρατών στην Ε.Ε), αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Περιφέρειά της.

    Επί τάπητος τα νέα δεδομένα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη επεξεργάζεται την πολιτική της Ε.Ε. με τις γειτονικές της χώρες, δεδομένου ότι οι υπό ένταξη χώρες είχαν διμερείς συμφωνίες με τις γειτονικές τους χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία και Λευκορωσία) που πρέπει τώρα να αναθεωρηθούν λόγω των συμβατικών υποχρεώσεων που γεννά η Ε.Ε. στα νέα της μέλη.

    Η συμφωνία Σένγκεν, για παράδειγμα, προς την οποία πρέπει να εναρμονιστούν οι 10 υπό ένταξη χώρες, δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις αυτών των χωρών με τις γειτονικές χώρες που βρίσκονται στην περιφέρεια της ΕΕ.

    Η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την έκδοση κειμένου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, τους στόχους της νέας διευρυμένης ΕΕ και τις σχέσεις της με τους νέους γείτονες.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέδιο δήλωσης της Προεδρίας για το Ιράκ σημειώνει πως ''τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο που θα αφορά στη διαδικασία για την αυτοδιακυβέρνηση του ιρακινού λαού αξιοποιώντας τη μοναδική τους ικανότητα και εμπειρία κατά την μεταπολεμική ανοικοδόμηση των κρατών''.

    Ελαιοφύτευση από τους 40 Ευρωπαίους ηγέτες

    H Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι με συνέντευξη Τύπου του προεδρεύοντος Κώστα Σημίτη, ενώ λίγο αργότερα, oι 40 Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν σε 40 παιδιά από έναν κλάδο ελιάς τον οποίο τα παιδιά στην συνέχεια θα φυτέψουν σε ειδικό υπαίθριο χώρο στο Πάρκο Ελευθερίας στο Γουδί. Στη βάση της κάθε ελιάς θα υπάρχει πλακέτα με το όνομα του κάθε ηγέτη, αφιερωμένη στην ειρήνη και την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    [04] Υπέρ της διεύρυνσης οι ΗΠΑ

    17/4/2003 8:43:00 πμ

    Την σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην διεύρυνση της Ε.Ε., εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε ομιλία του στη δεξίωση που διοργάνωσε ο Έλληνας πρέσβης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε επίσης έμφαση στην Κύπρο την οποία χαρακτήρισε ως το μόνο ευρωπαϊκό κράτος το οποίο "παραμένει διαιρεμένο" και επανέλαβε την δέσμευση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

    Πάουελ: ''Η Τουρκία να εκπληρώσει τα κριτίρια της Κοπεγχάγης''

    Ο κ. Πάουελ συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία για την δραστήρια ηγετική της στάση στην Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της διεύρυνσης, τονίζοντας ότι ταιριάζει όντως στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, να φιλοξενεί αυτό το καινοτόμο γεγονός για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην νέα προοπτική που άνοιξε για την Ευρώπη μετά τον εναγκαλισμό των 10 νέων μελών, καθώς η σημερινή γενιά των Ευρωπαίων δεν είναι διαιρημένη από τη βία και τον φόβο αποδεικνύοντας επίσης το σημαντικό ρόλο της Ε.Ε., ως δύναμης δημοκρατίας, ευημερίας και σταθερότητας

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής δημοκρατίας για την Κύπρο, τονίζοντας ότι καθώς η Ευρώπη ενώνεται ένα από τα μέλη της Ε.Ε. παραμένει διαιρεμένο αλλά και την προσήλωση των ΗΠΑ, ώστε να εξευρεθεί μια δίκαια και διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού.

    Στη συνέχεια ο Κόλιν Πάουελ αναφέρθηκε στην περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε., καλωσορίζοντας το στόχο της ΕΕ για ένταξη της Ρουμανίας και Βουλγαρίας το 2007, αλλά και την απόφαση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία, εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει το Δεκέμβριο 2004, ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, καλώντας για πρώτη φορά τους Τούρκους να ικανοποιήσουν τα κριτήρια που της έχουν τεθεί.

    [05] Νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα 25 κρατών

    17/4/2003 8:03:00 πμ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση των ''25'' είναι πλέον γεγονός μετά την υπογραφή διεύρυνσης για την προσχώρηση των 10 νέων μελών στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Στοά Αττάλου κάτω από την Ακρόπολη. Η συνθήκη προσχώρησης υπεγράφη παρουσία των ευρωπαίων ηγετών και του γγ του ΟΗΕ Κ. Ανάν. Πετύχαμε τον μεγαλύτερο στόχο της Κομισιόν δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι. Την ικανοποίησή τους για την ένταξη εξέφρασαν και οι αρχηγοί των 10 νέων χωρών-μελών. Με τη Συνθήκη Προσχώρησης καταργήθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια είπε ο κ. Σημίτης. Ως μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη, χαρακτήρισε τη διεύρυνση ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ιστορική μέρα για την Κύπρο

    Εμφανέστατα συγκινημένος ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε ότι η Συνθήκη Προσχώρησης αποτελεί δικαίωση των αγώνων και των προσπαθειών του κυπριακού λαού, αλλά και της Ελλάδος. Η υπογραφή της Συνθήκης γιορτάστηκε με πανηγυρικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις στην ελεύθερη Κύπρο. Επίκεντρο ήταν η Λευκωσία όπου τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν στο Δημοτικό Μέγαρο η πρεσβεία της Ελλάδας , η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Δήμος της πρωτεύουσας. Η τελετή της υπογραφής και η ομιλία του προέδρου κ. Παπαδόπουλου μεταδόθηκε απευθείας από γιγαντοοθόνη, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με πυροτεχνήματα.

    Στη διάρκεια της τελετής της υπογραφής ρίχθηκαν 25 χαιρετιστήριες βολές όσες και οι χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ έγινε έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εψάλη ο Ύμνος της Ευρώπης.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί τη Λευκωσία την Παρασκευή και το Σάββατο με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ.

    Αναλυτικά, η μεγάλη στιγμή της υπογραφής για την Διεύρυνση της Ε.Ε.

    Απουσίασε η Τουρκία από την επίσημη τελετή της Συνθήκης

    Στην επίσημη τελετή της Συνθήκης Προσχώρησης νέων μελών στην ΕΕ δεν παρέστη χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τον οποίο αντικατέστησε διπλωμάτης. Ο κ. Γκιούλ έφθασε αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα.

    Στην Τουρκία, ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε εκ νέου προκλητικός, χαρακτηρίζοντας άδικη και παράνομη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χθες το απόγευμα κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μονόπλευρα αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου και να δημιουργεί διεθνείς υποχρεώσεις, παραβιάζοντας, όπως υποστηρίζει, τις Διεθνείς Συμφωνίες.

    Η Τουρκία είναι σε πολύ δύσκολη θέση και χρειάζεται την κατανόηση και την ενθάρρυνση της Ένωσης για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, παρατήρησε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκύντερ Φερχόιγκεν.

    Θετικές κρίσεις ΝΔ-ΣYN, συγκρατημένη τοποθέτηση ΚΚΕ

    Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη, την Κύπρο και τον ελληνισμό, χαρακτηρίζει τη Συνθήκη Προσχώρησης ο πρόεδρος της ΝΔ Kώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση και ειρηνική συνένωση δημοκρατικών κρατών στην ιστορία.

    Αναφερόμενη στη διεύρυνση, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είπε ότι με τη Συνθήκη υπογράφτηκε μια νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στους πολεμοκάπηλους και ειρηνοκάπηλους Ευρωπαίους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος χαιρέτισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να συμβάλλει στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε ριζική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ένωσης, πριν την πολιτική της ενοποίηση.

    [06] Ατυπα συγχαρητήρια Γκιουλ για την ένταξη της Κύπρου

    17/4/2003 11:43:00 πμ

    Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα και την Λευκωσία καθώς η Κύπρος, μετά από αγώνες πολλών ετών είναι από χθες και τυπικά ένα από τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ημέρα στην ιστορία της Κύπρου μετά την ανεξαρτησία, εκτίμησε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την επιθυμία να απολαμβάνουν και οι δύο κοινότητες του νησιού τα προνόμια που προσφέρει η ενωμένη Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών Απτουλλάχ Γκιουλ έστω και άτυπα συγχάρηκε τελικά τους Κύπριους αξιωματούχους για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε..

    Ο κ Γκιουλ, έδωσε τα συγχαρητήρια στον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Κύπρο Χρυσοστομίδη, σε σύντομη συνάντηση που είχαν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και άλλα μέλη της κυπριακής αποστολής.

    Ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι τα συγχαρητήρια του κυρίου Γκιουλ αποτελούν, κατά τη γνώμη του, μια τυπική έκφραση εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που δεν ανταποκρίνεται και στη θέση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, το οποίο ήδη ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη.

    Η Τουρκία είναι αναγκασμένη να επανεκτιμήσει στην πολιτική της στο Κυπριακό, κι αν διατηρεί ακόμη τις ευρωπαϊκές της προσδοκίες οφείλει να αλλάξει στάση, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου.

    [07] Συνάντηση Ανάν-Σιράκ

    17/4/2003 10:40:00 πμ

    Η συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ και το γεφύρωμα των διαφωνιών που έχουν προκύψει ως προς το ζήτημα στην καρδιά της Ε.Ε, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στο Ζάππειο. Ο γ.γ. του ΟΗΕ εκτιμά τη στήριξη της Ε.Ε. στο ιρακινό και σημείωσε ότι όποιες διαφορές έχουν προκύψει θα λυθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η Γαλλία εύχεται να παίξει κεντρικό ρόλο ο ΟΗΕ στο θέμα του Ιράκ όπως και στη σταθερότητα της περιοχής, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση με το γ.γ. του ΟΗΕ. Αργότερα, σήμερα, ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Εμμονή για κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στο νέο Ιράκ

    Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι η χώρα του θα εξετάσει με πραγματιστικό τρόπο και φάκελο με φάκελο τα ζητήματα που θα τεθούν, ενώ εξεδήλωσε την υποστήριξή του στη δράση του γενικού γραμματέα.

    Ο κ. Σιράκ ρωτήθηκε πώς μπορεί η Γαλλία να συνεργαστεί με τις δυνάμεις που αποκαλεί "κατοχικές" στο Ιράκ και απάντησε ότι ο τρόπος συνεργασίας θα οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    Ερωτηθείς για την επιθυμία του προέδρου Μπους να αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ προς το Ιράκ είπε ότι "από πολύ καιρό έχουμε θέσει αυτή την επιδίωξη". Και παρέπεμψε, όμως, για την ουσία του θέματος στον ΟΗΕ.

    Διαδοχικές συναντήσεις χθες με τους Ευρωπαίους ηγέτες

    Χθες Τετάρτη, στο περιθώριο της τελετής της Συνθήκης Προσχώρησης νέων μελών στην Ε.Ε, ο κ. Ανάν είχε διαδοχικές συναντήσεις, στην Αθήνα, με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Γερμανίας καθώς και με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Ο Σουηδός Πρωθυπουργός δήλωσε μετά την συνάντηση με τον Κόφι Ανάν ότι υπάρχει πλήρης στήριξη της Σουηδίας προς το πολυμερές διεθνές σύστημα, ενώ επισήμανε την ανάγκη υποστήριξης και των δύο πλευρών της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης ώστε να φθάσουν σε κάποιου είδους ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο Γκόραν Πέρσον επανέλαβε τη θέση της Σουηδίας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει τον κεντρικό ρόλο στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    Τα προβλήματα του Ιράκ και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή απασχόλησαν και τη συνάντηση του κ. Ανάν με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανοφ. "Συζητάμε μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την ενότητα του Συμβουλίου" είπε ο κ. Ανάν και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικός ο οδικός χάρτης για το Μεσανατολικό και ότι πρέπει να επιδοθεί μόλις σχηματιστεί η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Ιβανόφ.

    Κατά την συνεργασία του γ.γ. του ΟΗΕ και του Δανού Πρωθυπουργού τονίστηκε η ανάγκη να έχει σημαντικό ρόλο ο ΟΗΕ στον ανθρωπιστικό τομέα, τη διοίκηση του Ιράκ και την ανοικοδόμησή του.

    Το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η γρήγορη παροχή βοήθειας στους δοκιμαζόμενους ανθρώπους του Ιράκ, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Αυτό, πρόσθεσε ο Γερμανός ηγέτης, πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το δεύτερο θέμα, συνέχισε ο κ. Σρέντερ, είναι η εξασφάλιση της τάξης στο Ιράκ ώστε να μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία της ανοικοδόμησης. Πρέπει να το κάνουν και άρχισαν να το κάνουν οι ''σύμμαχοι''.

    Μετά τη συνάντηση Ανάν-Μπλερ, το πρωί της Τετάρτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως ο ΟΗΕ πρέπει να έχει ρόλο όχι μόνο για ανθρωπιστικά θέματα, αλλά και για πολιτικά και θέματα ανοικοδόμησης του Ιράκ. Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ σημείωσε ότι περιμένει ότι ο ρόλος αυτός θα γίνει σαφέστερος τις επόμενες εβδομάδες.

    [08] Ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κίνα

    17/4/2003 6:26:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα λίγο πριν από τις 04:00 (ώρα Ελλάδας, 09:00 τοπική) στην επαρχία Τσινγχάι της βορειοδυτικής Κίνας, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Σεισμολογίας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Ντελχί, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας που όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν υπάρχουν θύματα. Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Θιβετιανούς.

    [09] Στη Συρία για εκτόνωση της κρίσης ο Πάουελ;

    17/4/2003 11:47:00 πμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ενδέχεται να μεταβεί στη Συρία προκειμένου να εκτoνωθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών λόγω των κατηγοριών που έχουν εκτοξεύσει τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ, για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής και την υπόθαλψη ιρακινών αξιωματούχων από την Συρία, ανέφερε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μολονότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για την πιθανή μετάβαση του Πάουελ στη Δαμασκό, ο πρεσβευτής της Συρίας στην Ουάσινγκτον, Ροστόμ αλ-Ζούμπι, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή. Είναι προτιμότερη η διεξαγωγή διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ των δυο χωρών από την ανταλλαγή κατηγοριών μέσω του Τύπου, δήλωσε στην Ουάσινγκτον Ποστ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, Μπουθάινα Σαάμπαν.

    Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκφράσει για ακόμη φορά τις ανησυχίες της ότι η Συρία επέτρεψε σε ορισμένους ιρακινούς αξιωματούχους να περάσουν τα σύνορα και να καταφύγουν στο συριακό έδαφος για να μην συλληφθούν από αμερικανούς στρατιώτες, αλλά δεν έχει αποδείξεις για συγκεκριμένα άτομα που έχουν βρει άσυλο στη Συρία, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

    Οι ίδιοι αξιωματουχοι ανέφεραν ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν και ορισμένοι από τους 55 Ιρακινούς, που βρίσκονται στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους.

    Ο μόνος ιρακινός αξιωματούχος, για τον οποίον οι Αμερικανοί είναι σίγουροι ότι βρίσκεται στη Συρία, είναι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Φαρούκ Χιτζάζι, ο οποίος όμως έφθασε στη Δαμασκό με κάποια πτήση από άλλη χώρα.

    Η Συρία έχει διαψεύσει αυτές τις φήμες.

    Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Τάιμς", πάντως ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να εξαπολύσει μια επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας προκειμένου να συλληφθεί ο Σαντάμ Χουσέιν, στην περίπτωση που εντοπιστεί ποτέ στη χώρα αυτή.

    Μολονότι οι στρατιώτες που αναζητούν στο Ιράκ τους αξιωματούχους του παλαιού καθεστώτος έχουν λάβει τη διαταγή να σεβαστούν τα σύνορα με τη Συρία, η περίπτωση του Σαντάμ Χουσέιν αποτελεί εξαίρεση, αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο της Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ.

    [10] Βαγδάτη: Επέστρεψε Ιρακινός ηγέτης της αντιπολίτευσης

    17/4/2003 1:48:00 πμ

    Ο φιλοαμερικανός Ιρακινός αντικαθεστωτικός Αχμάντ Τσαλαμπί επέστρεψε στη Βαγδάτη, απ' όπου είχε φύγει όταν έγινε η ανατροπή της μοναρχίας, το 1958. Ο Ζαάμπ Σέτνα, σύμβουλος του Αχμάντ Τσαλαμπί δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης είναι η μόνιμη εγκατάστασή τους στην ιρακινή πρωτεύουσα. "Τα σχέδιά μας είναι να εγκατασταθούμε εδώ, να ανοίξουμε ένα γραφείο και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Ιράκ", δήλωσε ο Ζαάμπ Σέτνα.

    Ο Τσαλαμπί, επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, είναι ο πρώτος από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που φθάνει στη Βαγδάτη μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο σύμβουλός του δήλωσε πως ο Αχμαντ Τσαλαμπί θα αρχίσει σύντομα τις επαφές με θρησκευτικούς ηγέτες, επιχειρηματίες και αρχηγούς διαφόρων κοινοτήτων και θα συντονίσει τις ενέργειές του με τον Τζέι Γκάρνερ, τον απόστρατο Αμερικανό στρατηγό, ο οποίος θα αναλάβει τη διοίκηση του Ιράκ.

    Ο Αχμαντ Τσαλαμπί, που είναι Σιίτης, επέστρεψε στο Ιράκ πριν από δέκα ημέρες, όταν συνοδευόμενος από Αμερικανούς στρατιώτες έφθασε στη Νασιρίγια.

    [11] Τηλε-διάσκεψη Μπους-Φρανκς για επιχείρηση ανοικοδόμησης

    17/4/2003 1:44:00 πμ

    Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν είχε τηλε-διάσκεψη με τον πρόεδρο Μπους, κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Βαγδάτη. Ο στρατηγός Φρανκς βρισκόταν σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεΐν όταν συνομίλησε με τον Τζορτζ Μπους. Λεπτομέρειες της συνομιλίας δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά στη συνέχεια ο στρατηγός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε "στον πρόεδρο και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μία εικόνα για το πού βρίσκεται η επιχείρηση".

    "Παρουσίασα την προσωπική μου εκτίμηση, με βάση τις απόψεις των διοικητών. Στη συνέχεια περιέγραψα στον πρόεδρο αυτό που νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο στρατηγός Φρανκς, ο οποίος είχε επίσης τηλε-διάσκεψη και με τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσεφλντ.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ιράκ, ο στρατηγός Φρανκς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αποκαθίσταται η λειτουργία των δικτύων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και επαναλειτουργούν τα νοσοκομεία. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι σε μία εβδομάδα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

    Ο στρατηγός Φρανκς και οι διοικητές των αμερικανικών μονάδων επισκέφθηκαν ένα από τα προεδρικά μέγαρα στη Βαγδάτη και στη συνέχεια αναχώρησαν από τη Βαγδάτη προς άγνωστη κατεύθυνση.

    [12] Το Ιράν επιτρέπει την είσοδο σε μέλη της ''Μουτζαχεντίν του Λαού''

    17/4/2003 12:08:00 πμ

    Η Τεχεράνη θα επιτρέψει σε μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού, που εδρεύει στο Ιράκ και είναι μία από τις ιρανικές αντικαθεστωτικές ομάδες, να επιστρέψουν στο Ιράν, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αμπντουλάχ Ραμεζανζαντέχ. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA μετέδωσε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το Ιράν δεν προτίθεται να ασκήσει διώξεις εναντίον των μελών της αντικαθεστωτικής οργάνωσης, εφόσον δεν ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα της. Παράλληλα, η Τεχεράνη προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες να μην δώσουν καταφύγιο στους ηγέτες της οργάνωσης "Μουτζαχεντίν του Λαού" και ζήτησε την έκδοσή τους με το αιτιολογικό ότι ευθύνονται για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Η οργάνωση "Μουτζαχεντίν του Λαού" εδρεύει κυρίως στο Ιράκ, αλλά έχει μέλη επίσης στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρείται υπεύθυνη για πολλές βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες Ιρανών αξιωματούχων μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

    Η μυστική υπηρεσία του Ιράν ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 100 μέλη της οργάνωσης αυτής παραδόθηκαν στις ιρανικές αρχές και κάλεσε και άλλα μέλη της να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία "και να εγκαταλείψουν τις τάξεις της οργάνωσης".

    [13] Περισσότερα χρήματα ή λιγότερο άγχος;

    17/4/2003 9:40:00 πμ

    Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας τους και αποφασίζουν να περνούν περισσότερες ώρες στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Τετάρτη. Δώδεκα εκατομμύρια εργαζόμενοι γονείς στη γηραιά ήπειρο, οι περισσότεροι από τους οποίους κατέχουν θέσεις με υψηλές απολαβές αλλά συνάμα και πολύ άγχος, επιλέγουν να απασχοληθούν λιγότερες ώρες στο σπίτι, με λιγότερα χρήματα και λιγότερο άγχος. Ενώ ακόμη δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κατά κύριο λόγο άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, εγκατέλειψαν την εργασία τους εντελώς. Όσο για αυτούς που παραμένουν στις θέσεις τους προσπαθούν να ανακουφιστούν από το άγχος επιλέγοντας προϊόντα προσιτά και εύκολα στη χρήση. Σύμφωνα με την ανάλυση αγοράς που έκανε η εταιρεία Data Monitor, 1.600 διαφημιστικά μηνύματα βομβαρδίζουν τους Βρετανούς καθημερινά. Το γεγονός αυτό, καθώς και η χρήση του Διαδικτύου, των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, των κινητών τηλεφώνων και η έλλειψη οικογενειακών δεσμών, έχουν οδηγήσει τα επίπεδα άγχους σε οριακό σημείο.

    Αυξάνονται οι τεχνολογικές δυνατότητες στους χώρους εργασίας, αυξάνεται και το άγχος

    Η συνειδητοποίηση του αυξημένου κινδύνου ενός ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος έχει επίσης οδηγήσει τον κόσμο να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το τι είναι σημαντικό για αυτούς και τι όχι.

    "Πολλοί εργαζόμενοι προσπαθούν να απλουστεύσουν τη ζωή τους, καθώς υποφέρουν από τα συνεχώς συσσωρευμένα καθημερινά καθήκοντα", υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Data Monitor, Ντομινίκ Νοσάλικ.

    "Αυξανόμενες απαιτήσεις για χρόνο, υπερβολικό φορτίο πληροφοριών και ακόμα και οι πολλές δυνατότητες που μας δίνονται σήμερα, κάνουν τους περισσότερους εργαζομένους να αισθάνονται εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας", λέει.

    "Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να επανεκτιμούν τι τελικά είναι πιο σημαντικό το να κερδίζουν περισσότερα και να ξοδεύουν περισσότερα, ή το να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, τους φίλους ή την σχέση τους, αναπτύσσοντας ανθρώπινες σχέσεις" καταλήγει.

    ΠΗΓΗ: BBC/Greek

    [14] Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στο Περού

    17/4/2003 9:39:00 πμ

    Eνα λατρευτικό αντικείμενο που αποδεικνύει ότι στην Αμερική υπήρχαν θρησκευτικά έθιμα πριν από 4.000 χρόνια, λένε ότι ανακάλυψαν στο Περού οι Αρχαιολόγοι. Η μορφή μιας θεότητας με προτεταμένα δόντια και γαμψά νύχια βρέθηκε χαραγμένη στην εξωτερική επιφάνεια δοχείου και θεωρείται το αρχαιότερο θρησκευτικό εύρημα της αμερικανικής ηπείρου. Το εύρημα αποδεικνύει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι οι πολιτισμοί που προηγήθηκαν των Ίνκας ακολουθούσαν λατρευτικά έθιμα χίλια χρόνια νωρίτερα από όσο εθεωρείτο γνωστό έως τώρα.

    Αποτελεί μια λατρευτική εικόνα

    Στο δοχείο αυτό απεικονίζεται θεότητα να κρατά στο ένα χέρι μία ιερατική ράβδο, κάτι που πιστεύεται ότι αποτελεί αντικείμενο λατρείας προγενέστερο του χριστιανικού σταυρού.

    Η θεότητα αυτή λατρευόταν-σε διαφορετικές παραλλαγές της- από τους λαούς στην οροσειρά των Ανδεων για χιλιάδες χρόνια.

    Το συγκεκριμένο θραύσμα του δοχείου βρέθηκε σε αρχαίο νεκροταφείο -το οποίο ήταν συλημένο- 120 μίλια βορείως της περουβιανής πρωτεύουσας Λίμα.

    ΠΗΓΗ: BBC/Greek


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 April 2003 - 14:41:10 UTC