Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαριές κατηγορίες για τον οδηγό της νταλίκας
  • [02] Αντιπολεμικές πορείες ενόψει Συνόδου
  • [03] Νομοσχέδιο για την ''αγροτική γη''
  • [04] Επίσκεψη Ιβανόφ στην Θεσσαλονίκη
  • [05] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ- Ανεστάλη η απεργία στο 'Σωτηρία'
  • [06] ΣτΕ: Αντισυνταγματικοί οι όροι δόμησης του Ολυμπιακού χωριού
  • [07] Διαμαρτυρία στην Καβάλα για αποθήκες καυσίμων
  • [08] Στάση εργασίας στο Ρίο - Αντίρριο
  • [09] Αρθρο του Κ. Σημίτη στη ''Le Monde''
  • [10] Κοξ: Απαραίτητη η σύγκληση ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [11] ΗΠΑ: Η διεύρυνση της ΕΕ θα είναι επωφελής
  • [12] Η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή
  • [13] Ένας νεκρός Παλαιστίνιος- Αποκλεισμός παλαιστινιακών εδαφών
  • [14] Συνελήφθη ο Αμπού Αμπάς, ο πειρατής του Ακίλε Λάουρο
  • [15] Συνομιλίες ΗΠΑ, Κίνας, Β. Κορέας, στο Πεκίνο
  • [16] Η ανοικοδόμηση στο επίκεντρο
  • [17] Νέες κατηγορίες ΗΠΑ προς την Συρία
  • [18] Αμερικανός πεζοναύτης θύμα φίλιων πυρών
  • [19] Επικοινωνία Αθνάρ με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ
  • [20] Επίθεση Κλίντον εναντίον Μπους
  • [21] Πρωτοβουλία της βασίλισσας της Ιορδανίας για ανθρωπιστική βοήθεια
  • [22] Έκκληση της Ουνέσκο για τον πολιτισμό του Ιράκ
  • [23] Υπέκυψε η εικονολήπτρια του ''America TV''
  • [24] Αυστραλιανές επικρίσεις για την πολιτική της ΕΕ
  • [25] ΟΑΕΔ: Χαμηλά τα ελληνικά ποσοστά μερικής απασχόλησης
  • [26] Ιταλία: Ένα στάδιο για τον Ντιέγκο Μαραντόνα
  • [27] Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ ''OlymPeace-Εκεχειρία''
  • [28] Ο τελικός χάρτης του ανθρώπινου DNA
  • [29] Κίνα: Νέα περιστατικά της θανατηφορού πνευμονίας
  • [30] Έκλεψαν κοσμήματα της Μέριλιν Μονρό

    [01] Βαριές κατηγορίες για τον οδηγό της νταλίκας

    16/4/2003 10:04:00 πμ

    Tις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ερευνούν οι εμπειρογνώμονες, κι όπως όλα δείχνουν η κακή φόρτωση της νταλίκας ήταν η αιτία του τραγικού δυστυχήματος. Mε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, οδηγείται σήμερα στον ανακριτή ο Δημήτρης Ντόλας, οδηγός της νταλίκας. Tην Τρίτη, ασκήθηκαν διώξεις και εναντίον άλλων οχτώ ατόμων που είχαν την ευθύνη της τοποθέτησης και της πρόσδεσης του μοιραίου φορτίου, σε εργοστάσιο ξυλείας στην Αλεξανδρούπολη. Εν τω μεταξύ 12 τραυματίες μαθητές εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Λάρισα, εξ΄ αυτών οι τέσσερις σε σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη κατάσταση. Σταθερή παραμένει και η κατάσταση του οδηγού του λεωφορείου. Σύμφωνα με απόφαση της ΟΛΜΕ η 13η Απριλίου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης για τους αδικοχαμένους μαθητές. Την ημέρα αυτή θα διοργανώνεται αιμοδοσία των εκπαιδευτικών, ως ελάχιστος φόρος τιμής. Η φετινή αιμοδοσία θα γίνει το Μάιο.

    Επίσης, η ΟΛΜΕ αποφάσισε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για την ενίσχυση των μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου και των μαθητών που τραυματίστηκαν.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

    Σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με τηλεγράφημά του στο δήμαρχο Αποστόλου Παύλου Μακροχωρίου Ημαθίας, Ελευθέριο Βαλαβάνη, εκφράζει την οδύνη του για το πολύνεκρο δυστύχημα.

    ''Ολοι συμμετέχουμε στο βαρύτατο πένθος που επικρατεί στο δήμο σας και μη μπορώντας να προσφέρουμε τίποτα άλλο ενώνουμε τη βαθύτατη λύπη μας με τη δική σας και είθε ο Θεός να βοηθήσει όλους που επλήγησαν τόσο πολύ'', επισημαίνεται στο τηλεγράφημα.

    Δείτε σχετική είδηση: Χωρίς άλλοθι το έγκλημα στα Τέμπη

    [02] Αντιπολεμικές πορείες ενόψει Συνόδου

    16/4/2003 11:14:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή συγκεντρωση διαμαρτυρίας στη πλατεία Συντάγματος στην οποία συμμετέχουν η ''Δράση Θεσσαλονίκη 2003''. Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων με συμμετοχή της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ. Θα ακολουθήσει αντιπολεμική πορεία προς τις πρεσβείες της Αγγλίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ. Στις 5 η ώρα το απόγευμα οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο το οποίο θα καταλήξει και αυτό στην αμερικανική πρεσβεία.

    Αυτή την ώρα 100 άτομα του ΠΑΜΕ βρίσκονται συγκεντρωμένα έξω από τα γραφεία της British Airways επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 130 και δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους της εταιρίας να μπουν στα γραφεία.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου, συγκεντρώσεις επιτρέπονται μόνο κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας και στο τμήμα της πλατείας Συντάγματος μέχρι την Όθωνος και την Ερμού.

    Εξάλλου, στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει, από τις 11 έως τις 4 το απόγευμα, όλα τα εργατικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ κλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.

    [03] Νομοσχέδιο για την ''αγροτική γη''

    16/4/2003 12:18:00 πμ

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας, που ρυθμίζει θέματα διανομής αγροκτημάτων, διάθεσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων και παραχωρεί οικόπεδα σε ενδιαφερόμενους, σε παραμεθόριες περιοχές. Έτσι, με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων αποσαφηνίζεται ο τρόπος διάθεσης δημοσίων εκτάσεων για την αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών, ρυθμίζονται ζητήματα διαδοχής του κτηνοτροφικού κλήρου και επιφέρονται τροποποιήσεις στη νομοθεσία που αναφέρεται στη διενέργεια αναδασμών.

    Eπιλύει προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού

    Επίσης, καταργείται η μεταλλική δραχμή για τους γεωργικούς κλήρους και οι κληρούχοι θα χρεώνονται σε ευρώ, μόνον με το ένα τρίτο της αξίας της έκτασης, απαλλαγμένο από κάθε επιβάρυνση και από τόκους, το οποίο θα εξοφλείται σε πέντε ετήσιες άτοκες δόσεις.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιό του τονίζοντας ότι "επιλύει σημαντικά προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού", ενώ υπογράμμισε ότι "υπάρχουν περιπτώσεις που εισπράττονται σημαντικά εισοδήματα από τον ΕΛΓΑ και αυτό δεν πρέπει να παραγνωριστεί".

    Απέναντι στην καχυποψία που επέδειξε το ΚΚΕ, στην Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ), ο κ. Δρυς τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ξεχωριστή οργάνωση για τους νέους αγρότες" και πως η ΕΝΑ "ενοποιεί τον συνδικαλιστικό χώρο", καθώς τα μέλη της μπορούν να συμμετάσχουν και στις τρεις μεγάλες αγροτικές συνομοσπονδίες της χώρας.

    O κ. Δρυς, κάλεσε αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, όλα τα κόμματα με αντιπροσωπείες του να επισκεφθούν τον ΕΛΓΑ και όποια άλλη υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας επιθυμούν, προκειμένου να έχουν μια ανοικτή συζήτηση με τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

    Η ΝΔ, με τον εισηγητή της Ανέστη Αγγελή και τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Γιώργο Σαλαγκούδη, αντέταξε για το νομοσχέδιο, ότι δεν επιλύει βασικά προβλήματα των αγροτών και πως αποτελεί συρραφή επιμέρους ρυθμίσεων.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε λόγο για δυσλειτουργία του ΕΛΓΑ "χρέη 150 δις" και "πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις" στις γεωργικές αποζημιώσεις, ενώ παράλληλα εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων προς εκμετάλλευση στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

    "Νομιμοποιείτε καταπατητές, για τους οποίους υπάρχουν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις", διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας.

    H Ασημίνα Ξυροτήρη (ΣΥΝ), έκανε λόγο για "νομοσχέδιο πελατειακού χαρακτήρα με νομιμοποιήσεις καταπατήσεων και παραχωρήσεις τίτλων και εκτάσεων".

    [04] Επίσκεψη Ιβανόφ στην Θεσσαλονίκη

    16/4/2003 7:50:00 πμ

    Στη Θεσσαλονίκη έφτασε το βράδυ της Τρίτης, προερχόμενος από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ. Την Τετάρτη το πρωί, ο Ρώσος υπουργός, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αγιο Ορος και την Πέμπτη θα πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

    [05] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ- Ανεστάλη η απεργία στο 'Σωτηρία'

    16/4/2003 7:46:00 πμ

    Ανεστάλη η τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών του νοσοκομείου Σωτηρία, που είχε αρχίσει από την Τρίτη, ενώ σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα Τετάρτη οι γιατροί του ΙΚΑ.

    [06] ΣτΕ: Αντισυνταγματικοί οι όροι δόμησης του Ολυμπιακού χωριού

    16/4/2003 10:10:00 πμ

    Αντισυνταγματική και παράνομη έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την υπουργική απόφαση με την οποία προβλέπονται οι πολεοδομικοί όροι δόμησης του αποκαλούμενου "δημοσιογραφικού χωριού" στο Μαρούσι Αττικής και της ευρύτερης περιοχής. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αυξάνει, διπλασιάζει, τον συντελεστή δόμησης της εν λόγω περιοχής.

    Σε ένα μήνα η δημοσίευση της απόφασης

    Επίσης, αντισυνταγματικά και παράνομα προβλέπει η προσβαλλόμενη απόφαση της πολιτείας την κατασκευή πολεοδομικού κέντρου σε περιοχή που επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικιών.

    Ακόμα, κρίθηκε από το ΣτΕ ότι δεν υπήρξε η αναγκαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων για το όλο έργο.

    Η σχετική απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιευθεί σε ένα μήνα περίπου.

    Στο "δημοσιογραφικό χωριό" πρόκειται να φιλοξενηθούν οι ανταποκριτές των αλλοδαπών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [07] Διαμαρτυρία στην Καβάλα για αποθήκες καυσίμων

    16/4/2003 9:51:00 πμ

    Την αντίθεση τους στην εγκατάσταση αποθηκών καυσίμων σε περιοχή της Καβάλας δηλώνουν σήμερα φορείς και πολίτες του νομού στις 12.00 το μεσημέρι με συμμετοχή 50 σωματείων και συλλόγων σε κοινό συλλαλητήριο. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για δύο ώρες θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα και τα φαρμακεία της πόλης. Στη συγκέντρωση διάφοροι ομιλητές, αλλά και ειδικοί επιστήμονες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος θα ενημερώσουν τους συγκεντρωμένους για τις συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν από τέτοιες εγκαταστάσεις και λειτουργίες, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα ρυπογόνες.

    [08] Στάση εργασίας στο Ρίο - Αντίρριο

    16/4/2003 9:19:00 πμ

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης προγραμμάτισαν οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου. Η στάση εργασίας αποφασίστηκε από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξαγγέλθηκαν από τη ΓΣΕΕ, ως μια μορφή διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή Ευρωπαίων ηγετών στον πόλεμο του Ιράκ.

    [09] Αρθρο του Κ. Σημίτη στη ''Le Monde''

    16/4/2003 8:25:00 πμ

    Η 16η Απριλίου θα είναι μια σημαντική ημέρα, καθώς με την προσχώρηση των νέων μελών η Ευρώπη επανενώνεται μετά τον Ψυχρό πόλεμο, υπογραμμίζει σε άρθρό του ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε Κώστας Σημίτης στη σημερινή έκδοση της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde". Ο κ. Σημίτης, αφού καλωσορίζει τα νέα μέλη, προσθέτει την εκτίμηση του ότι είναι η ώρα του στοχασμού, για το ποια Ευρώπη φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε. Ο πρωθυπουργός κάνει εκτενή αναφορά στη συγκυρία, τονίζει ότι εδώ και 50 χρόνια η Ευρώπη απολαμβάνει την ειρήνη, υπογραμμίζει ότι ο τρόπος που ασκείται η κοινή εξωτερική πολιτική δίνει έμφαση στη διπλωματία, τις διαπραγματεύσεις και τα κίνητρα αντί της επιβολής κυρώσεων και της μονομερούς δράσης.

    Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και η ιστορία θα μας κρίνει

    Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη θλίψη του για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, εκτιμά ότι δεν εξυπηρετεί τη συγκάλυψη των διαφωνιών στο εσωτερικό της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλώνει ότι δεν θα φισθεί κόπων στο διάστημα που απομένει για την ελληνική προεδρία για να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και η συνεργασία μεταξύ των μελών και επαναλαμβάνει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ο κ. Σημίτης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η πολυμερής διπλωματική εμπλοκή έχει υπέρτατη σημασία, γιατί μακροπρόθεσμα κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει τον κόσμο από μόνος του. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και η ιστορία θα μας κρίνει, λέει χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο Σύνταγμα της Ευρώπης ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία ενός πιο ενιαίου πολιτικού χώρου, ενός πραγματικού ευρωπαϊκού δήμου.

    Το πλήρες κείμενο

    Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

    "Σήμερα είναι ιστορική μέρα για την Ευρώπη. Οι ηγέτες της Ευρώπης συγκεντρώνονται σήμερα στην Αθήνα, στη Στοά Αττάλου, κάτω από την Ακρόπολη, επ' ευκαιρία της υπογραφής από τα νέα 10 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Κύπρο και τη Μάλτα, των Συνθηκών Προσχώρησης, δίνοντας έτσι νομική υπόσταση στη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιεί το όνειρο μιας γενιάς και επανενώνει την Ευρώπη δεκατρία χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όταν τα φράγματα του Ψυχρού Πολέμου σαρώθηκαν από το ρεύμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Καλωσορίζω θερμά και εορταστικά τα νέα μέλη στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια".

    "Το όνειρο του Καντ για "διαρκή ειρήνη" πραγματώθηκε εντός των συνόρων της. Από ιστορική άποψη, πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο επίτευγμα διεθνούς συνεργασίας που συντελέστηκε ποτέ. Ο τρόπος με τον οποίο ασκούμε την εξωτερική μας πολιτική δίνει έμφαση στη διπλωματία, στις διαπραγματεύσεις, στα κοινά συμφέροντα, στους στενούς οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς, στην παροχή κινήτρων αντί στην επιβολή κυρώσεων, στις πολυμερείς παρά στις μονομερείς δράσεις".

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πραγματικά συμβάλει στην παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια. Σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, έχουν προηγμένη οικονομία, υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας και συνοχής, μια πιο δίκαιη κοινωνία. Πυλώνας των επιτυχιών μας, η λεγόμενη "Κοινοτική Μέθοδος" που αντανακλά τη μοναδική φύση της Ένωσης ως ένωσης κρατών και λαών. Απέδωσε πλούσιους καρπούς. Ωστόσο, η αρχική Κοινή Αγορά εξελίχτηκε σταδιακά σε κάτι σημαντικά πιο ουσιαστικό από την αγορά. Η Ένωση δεν είναι μόνο η Ενιαία Πράξη και το κοινό νόμισμα".

    Η Ευρώπη, ακμάζουσα στη διαφορετικότητά της, ανέπτυξε βήμα προς βήμα τις θεσμικές της δομές, βελτίωσε σημαντικά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη δημοκρατικότητά της, ανέπτυξε αρμοδιότητες σε άλλους τομείς για να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, ούτως ώστε να δρα ως μια πιο αξιόπιστη δύναμη στο διεθνές σύστημα, πέραν της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ισχύος της. Ας πάρουμε το πιο πρόσφατο επίτευγμά μας, το ευρώ, ως επίκαιρη υπόμνηση ότι τόσο οι επίμοχθες προσπάθειές μας, όσο και τα μεγάλα άλματά μας προς τα εμπρός, απαιτούν πάνω απ όλα πολιτική βούληση, θάρρος, αμοιβαία εμπιστοσύνη, φαντασία και κοινή προοπτική.

    Οι λαοί μας έχουν κοινές αξίες και είναι σταθερά προσηλωμένοι στην προώθησή τους. Ενώ συζητούμε το Μέλλον της Ευρώπης και καταρτίζουμε το νέο Σύνταγμα, δεν θα πρέπει να χάσουμε από την οπτική μας όλα όσα μας έχουν ενδυναμώσει στα τελευταία χρόνια, έχοντας ταυτόχρονα πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που μας περιμένουν. Εάν συμφωνούμε στους σκοπούς θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε και στα μέσα για την επίτευξή τους. Εάν αποσκοπούμε στη διατήρηση, ενδυνάμωση και προβολή της Ευρώπης ως τόπου οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής προόδου και ως πιο δίκαιης κοινωνίας αλληλεγγύης, ελευθερίας και δημοκρατίας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε όχι μόνο να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας επιδόσεις εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις που λάβαμε τον περασμένο μήνα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στο πλαίσιο της αποκαλούμενης "στρατηγικής της Λισσαβόνας", αλλά να διαφυλάξουμε την κοινωνική μας αλληλεγγύη. Εάν αποσκοπούμε σε μια δημοκρατική Ευρώπη που να είναι περισσότερη υπόλογη έναντι των πολιτών της, πρέπει να ενισχύσουμε τους πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας, να δημιουργήσουμε ανθεκτικούς, λειτουργικούς, αποτελεσματικούς και διαφανείς θεσμούς τους οποίους οι πολίτες μπορούν να εμπιστεύονται και με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η δημιουργία ενός πιο ενιαίου πολιτικού χώρου, ενός πραγματικού ευρωπαϊκού δήμου. Η νομιμοποίηση αποτελεί πάντα αμφίδρομη διαδικασία".

    "Σήμερα, η θλίψη, το κρίμα και η καταχνιά του πολέμου στο Ιράκ σκεπάζει βαριά τις καρδιές μας. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τις απώλειες, τόσο μεταξύ των μαχίμων όσο και μεταξύ των αμάχων. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τη σφαγή και τις καταστροφές που έχουν επιφέρει οι πολεμικές επιχειρήσεις. Κανένα χρήσιμο σκοπό δεν εξυπηρετεί η συγκάλυψη των διαφορών και των διαφωνιών που υπάρχουν στις τάξεις μας, όσο θλιβερές κι αν είναι αυτές, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες".

    Στους τελευταίους δύσκολους μήνες είχα το καθήκον, αλλά και την υποχρέωση, να επιδιώξω την ανεύρεση κοινής θέσης.

    Κατά το διάστημα της ελληνικής προεδρίας που εναπομένει, δεν θα φεισθώ κόπων ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και η συνεργασία μεταξύ μας. Πρέπει να τηρήσουμε τις αποφάσεις μας για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων, για την αναζωογόνηση του "οδικού χάρτη" σχετικά με τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να ενδυναμώσουμε το διατλαντικό διάλογο και να μην επιτρέψουμε τη περαιτέρω διολίσθηση των δεσμών Ευρώπης-Αμερικής μέσα στη μαύρη τρύπα".

    "Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το πρόγραμμα "πετρέλαιο-έναντι-τροφίμων" για το Ιράκ αποτελεί ενθαρρυντικό σημείο".

    "Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αποκατασταθούν ως η εστία της νομιμότητας και νομιμοποίησης στη διεθνή κοινότητα. Η πολυμερής διπλωματική εμπλοκή έχει υπέρτατη σημασία. Μακροπρόθεσμα, κανένας δεν μπορεί να κυβερνήσει τον κόσμο από μόνος του".

    "Για να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων σήμερα απαιτούνται διορατικότητα, πολιτικό θάρρος, εξειδικευμένοι στόχοι και καθαρό όραμα για το πεπρωμένο μας. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, εάν η Ένωση θέλει να έχει ισχυρότερη φωνή, εάν θέλει να διαδραματίσει αυτόνομο, ανεξάρτητο και υπεύθυνο ρόλο στη διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων σε ισότιμη βάση με τους συμμάχους της μέσα σ έναν κόσμο πολυπολικό. Μας περιμένουν κρίσιμες αποφάσεις. Ας δράξουμε την ιστορική ευκαιρία της διεύρυνσης για να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Η ιστορία θα μας κρίνει. Πρώτα η Ευρώπη".

    [10] Κοξ: Απαραίτητη η σύγκληση ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    16/4/2003 11:24:00 πμ

    Τον κίνδυνο να χαλαρώσει η ορμή την οποία έχουν αποκτήσει οι εργασίες της Συνέλευσης, εάν μετατεθεί η προθεσμία της 30ης Ιουνίου για τη Σύγκληση ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ στους ηγέτες των κρατών -μελών της ΕΕ. Ο κ. Κοξ αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Αναθεώρηση της Συνθήκης, είπε ότι αυτή θα πρέπει να έχει τελειώσει πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2004, έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να ξέρουν ποιες είναι οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προοπτικές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα μέλη του οποίου πρέπει να εκλέξουν.

    Η πρόταση για τη σύγκληση ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτό το συμβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΟΚ και της ΕΕ θα έχουν γίνει τόσα πολλά Ευρωπαϊκά Συμβούλια (Σύνοδοι) κατά τη διάρκεια μιας προεδρίας.

    Υπενθυμίζεται ότι επί Ελληνικής Προεδρίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια (Φεβρουάριο και Μάρτιο) πραγματοποιείται τώρα το τρίτο, θα ακολουθήσει το τέταρτο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική και τελικά το πέμπτο εάν πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου το ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάτ Κοξ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε ότι θα προτιμούσε να εκλέγεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, να εγκρίνεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολό της ως σύνολο.

    Με αφορμή την συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης και την διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ο κ. Κόξ επεσήμανε προς τους 15 ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για θεσμικές θεωρητικολογίες. Υπογράμμισε, δε ότι θα κρίνουν την τελική έκθεση της Συνέλευσης με βάση τις δυνατότητές για απτά αποτελέσματα που αφορούν την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευημερία, την ασφάλεια και την αύξηση της επιρροής της, ώστε να επικρατήσει Ειρήνη στον Κόσμο.

    Αργότερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ στη συνέντευξή του για τα θέματα που αφορούν τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα, εξέφρασε τη λύπη του και έδωσε τα συλλυπητήριά του στους γονείς των παιδιών, υπενθυμίζοντας ότι και αυτός ο ίδιος έχει χάσει ένα παιδί σε δυστύχημα.

    [11] ΗΠΑ: Η διεύρυνση της ΕΕ θα είναι επωφελής

    16/4/2003 7:48:00 πμ

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι επωφελής και για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ, όπως τονίζουν σε κοινή επιστολή τους οι πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον των μελών και των υπό ένταξη χωρών. ''Η διευρυμένη Ευρώπη θα ρίξει το βάρος στην ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων'', γράφουν οι 25 διπλωμάτες στο κείμενο αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. ''Ολα τα μέλη της ΕΕ έχουν κατά παράδοση ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και η Αμερική έχει βαθιές ρίζες στην Ευρώπη'' υπενθυμίζουν, υπογραμμίζοντας ότι ''η σχέση αυτή θα είναι πιο ισχυρή και πιο σημαντική''. Οι διπλωμάτες καλούνε την Ουάσινγκτον να μη δυσπιστεί έναντι της ευρωπαϊκής επιθυμίας να ενισχύσει την ενότητα και την κοινή πολιτική της, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει προς ζημία των ΗΠΑ.

    ''Η Ευρώπη θα συνεχίσει να εξελίσσει την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της και θα γίνει, στο πλευρό ΗΠΑ, μια δύναμη σταθερότητας και προόδου'', τονίζουν.

    [12] Η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή

    16/4/2003 9:59:00 πμ

    Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", λόγω ασθένειας του αναπληρωτή εφέτη κ. Παπαηλιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη ο κ. Παπαηλιού αισθάνθηκε αιφνίδια αδιαθεσία και αφού εξετάστηκε από γιατρό διαπιστώθηκε πως αντιμετωπίζει στομαχικούς ιλίγγους. Την Τρίτη αναγνώστηκαν έγγραφα για την επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ενώ κατέθεσε και η μάρτυρας, Ευγενούλα Γεννηματά, που υποστήριξε ότι 15 ημέρες πριν την απόπειρα δολοφονίας του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, είχε δει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, το Σάββα Ξηρό και το Βασίλη Τζωρτζάτο να παρακολουθούν το σπίτι του Τούρκου διπλωμάτη.

    [13] Ένας νεκρός Παλαιστίνιος- Αποκλεισμός παλαιστινιακών εδαφών

    16/4/2003 9:36:00 πμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην περιοχή Γιάτα, κοντά στη Χεβρώνα, σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές. Την ίδια ώρα σε πλήρη αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις λόγω του εβραϊκού Πάσχα, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ. Καταδίκαστηκε το Ισραήλ από την επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ΄την Τρίτη για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις τακτικές εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού.

    Φοβούνται επιθέσεις οι Ισραηλινοί

    "Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης όπως και εκείνοι της λωρίδας της Γάζας δεν θα μπορούν να εισέρχονται στο Ισραήλ, μετά τις προειδοποιήσεις για την προετοιμασία επιθέσεων στη διάρκεια των γιορτών" τόνισε ο εκπρόσωπος.

    "Οι γέφυρες Αλενμπι και Ανταμ στην Ιορδανία και το πέρασμα στη Ράφα (ανάμεσα στη λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο) θα παραμείνουν κλειστές" πρόσθεσε. Ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών περιοχών θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον έως την Κυριακή.

    Μέλος της Χαμάς ο νεκρός Παλαιστίνιος

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην περιοχή Γιάτα, κοντά στη Χεβρώνα, σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές.

    Πρόκειται για τον 30χρονο Χάσαν Σολειμάν Μασάρα, μέλος των Ταξιαρχιών Εζεντίν ελ Κάσαμ, που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Ο Μασάρα επιχείρησε να διαφύγει τη σύλληψη και οχυρώθηκε σε ένα σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους στρατιώτες που τον περικύκλωσαν, ανακοίνωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Νέα καταδίκη Ισραήλ από ΟΗΕ

    Το Ισραήλ καταδικάστηκε την Τρίτη από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για ''τις σφαγές που διέπραξαν οι στρατιωτικές αρχές κατοχής'' και για ''την τακτική 'της εξόντωσης' ή των 'εξωδικαστικών εκτελέσεων''' εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

    Η απόφαση αυτή, η οποία υποστηρίχθηκε από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες καθώς και από την Κίνα και την Κούβα, υιοθετήθηκε με 33 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 15 αποχές. Οι αρνητικές ψήφοι ήταν των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και του Περού.

    Μία δεύτερη απόφαση που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλεί το Ισραήλ να προχωρήσει στην κατάργηση των εβραϊκών οικισμών και να σταματήσει την ανέγερση του λεγόμενου τείχους ασφαλείας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εγκρίθηκε με 50 ψήφους υπέρ, μία κατά (ΗΠΑ) και δύο αποχές (Αυστραλία και Κόστα Ρίκα).

    Το Ισραήλ τέλος καταδικάστηκε για τρίτη φορά για την κατοχή των συριακών Υψωμάτων του Γκολάν με 33 ψήφους υπέρ, 21 αποχές και μία ψήφο κατά (ΗΠΑ).

    Χθες το Ισραήλ καταδικάστηκε για την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών με 51 ψήφους, μία κατά (ΗΠΑ) και μία αποχή (Γουατεμάλα

    [14] Συνελήφθη ο Αμπού Αμπάς, ο πειρατής του Ακίλε Λάουρο

    16/4/2003 11:10:00 πμ

    Αμπού Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος Αμπού αλ Αμπας, που κατηγορείται πως οργάνωσε την πειρατεία στο κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο το 1985, στη διάρκεια της οποίας είχε χάσει τη ζωή του ένας Αμερικανός, συνελήφθη στη Βαγδάτη, όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη το κεντρικό αμερικανικό επιτελείο δυνάμεων στο Κατάρ. "Ο Παλαιστίνιος τρομοκράτης Μοχάμεντ Αμπάς (γνωστός επίσης κι ως Αμπού Αμπάς) συνελήφθη τη νύχτα της 14ης Απριλίου, κατά τη διάρκεια μίας επιχείρησης στα νότια της Βαγδάτης από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της συμμαχίας'', τις οποίες επικουρούσαν στρατιώτες της αμερικανικής 3ης μεραρχίας πεζικού, τονίζεται στο αμερικανικό ανακοινωθέν. Το αίτημα της ομάδας του Αμπου Αμπας τότε ήταν η απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ. Ο Αμπου Αμπάς έχει καταδικαστεί στην Ιταλία πέντε φορές σε ισόβια κάθειρξη και καταζητείτο και από τις αμερικανικές αρχές. Είναι μια κατηγορία που οι ΗΠΑ είχαν προσάψει στη Βαγδάτη ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες. Στο μεταξύ, η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε την απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς.

    Παράνομη η κράτησή του, λέει η Παλαιστινιακή Αρχή

    Η κράτηση του Αμπού Αμπάς από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις παραβιάζει την παλαιστινο-ισραηλινή συμφωνία της 28ης Σεπτεμβρίου 1995, όπως υποστηρίζει η Παλαιστινιακή Αρχή.

    "Ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απελευθερώσουν τον Αμπού Αμπάς. Δεν έχουν δικαίωμα κράτησής του", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάεμπ Ερεκάτ, υπουργός της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    Ο Ερεκάτ υποστήριξε ότι η παλαιστινο-ισραηλινή συμφωνία της 28ης Σεπτεμβρίου 1995 προβλέπει ότι μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν μπορούν να κρατηθούν ή να δικαστούν για πράξεις που διεπράχθησαν πριν από τη συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1993.

    "Αυτή η προσωρινή συμφωνία υπεγράφη για την αμερικανική πλευρά από τον πρόεδρο Κλίντον και τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ουώρεν Κρίστοφερ", διευκρίνισε ο Παλαιστίνιος υπουργός.

    [15] Συνομιλίες ΗΠΑ, Κίνας, Β. Κορέας, στο Πεκίνο

    16/4/2003 8:33:00 πμ

    Ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βόρειο Κορέα θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο στα πλαίσια πολυμερών διαπραγματεύσεων για την κρίση που έχει προκληθεί γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ από διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση αυτή μοιάζει να είναι μία συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην αμερικανική πρόταση για πολυμερείς διαπραγματεύσεις και στη βορειοκορεατική επιμονή για αυστηρά διμερείς συνομιλίες με την Ουάσιγκτον.

    Ο Aμερικανός αντιπρόσωπος που θα λάβει μέρος στη συνάντηση του Πεκίνου θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την περιοχή της Απω Ανατολής και του Ειρηνικού Τζέιμς Κέλι, όπως τόνισαν αμερικανικά στελέχη, διατηρώντας την ανωνυμία τους.

    Μία επίσκεψη του Κέλι τον περασμένο Οκτώβριο στην Πιονγκιάνγκ είχε αποτελέσει τον καταλύτη για την κρίση, καθώς είχε κατηγορήσει τη Βόρειο Κορέα πως συνεχίζει μυστικά την ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος, κατά παράβασιν της συνθήκης του 1994 που επιτάσσει το πάγωμά του.

    [16] Η ανοικοδόμηση στο επίκεντρο

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/4/2003 8:52:00 πμ

    Με τις πολεμικές επιχειρήσεις να έχουν φθάσει σχεδόν στο τέλος τους, το κέντρο βάρους των εξελίξεων στο Ιράκ έχει ήδη περάσει στο ζήτημα της ανασυγκρότησης και βέβαια στη διπλωματία που επανακάμπτει ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για τον ρόλο του ΟΗΕ. Την Τρίτη ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση (πολιτικών και θρησκευτικών) αρχηγών της ιρακινής αντιπολίτευσης με αμερικανούς και βρετανούς αξιωματούχους στη Νασιρίγια. Μάλιστα, ανοίγοντας την συνάντηση ο Αμερικανός πρώην στρατηγός Τζέι Γκάρνερ (επικεφαλής από αμερικανική πλευράς για την ανοικοδόμηση) είπε ότι γίνεται η αρχή για ένα νέο και δημοκρατικό Ιράκ. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σε 10 ημέρες. Ωστόσο, στη Νασιρίγια χιλιάδες ιρακινοί διαδήλωσαν κατά του Σαντάμ αλλά και της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

    Διεργασίες για τη μετά Σαντάμ εποχή

    Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) που ζητούν να βρεθεί κοινή πορεία με την Ευρώπη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, φωνές που βρίσκουν ανταπόκριση ακόμη και στην Γαλλία που φαίνεται τώρα να ρίχνει τους τόνους. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν που μιλά τώρα για ρεαλισμό και ζητεί να παραμερίσει η Ευρώπη τις διαφορές με τις ΗΠΑ για το ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. «Είναι προφανές ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παίξει ένα ρόλο, είναι ανώφελο να πηγαίνουμε πίσω σε αυτά που μας δίχασαν, ας στραφούμε στο μέλλον" είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης, περιέγραψε ένα σχέδιο τριών φάσεων για το μεταπολεμικό Ιράκ. Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Τόνι Μπλερ, ανέφερε ότι οι εκλογές για μια πλήρως αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στο Ιράκ θα διεξαχθούν περίπου ένα χρόνο μετά την εγκαθίδρυση της μεταβατικής κυβέρνησης.

    Χθες Τρίτη ο Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο και συμφώνησαν, από την πλευρά τους, ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί ο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Εξάλλου, ο Βρετανός ταγματάρχης, Τιμ Κρος, εκτίμησε ότι μια μεταβατική διοίκηση θα συγκροτηθεί στη Βαγδάτη σε δύο εβδομάδες, και ότι οι πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου θα ξαναρχίσουν σε τρεις μήνες.

    Αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στο Ιράκ με περιορισμένη συμμετοχή των ιρακινών εξόριστων ζητούν η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει μία έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ευρύτερης περιοχής, με θέμα τις εξελίξεις στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως μια κουβέντα του παλαιστίνιου υπουργού Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε ότι «οι αραβικές χώρες πρέπει να εγκαθιδρύσουν δημοκρατικά καθεστώτα, διαφορετικά θα έλθει το τέλος των Αράβων».

    [17] Νέες κατηγορίες ΗΠΑ προς την Συρία

    16/4/2003 9:32:00 πμ

    Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς την Συρία, με αμερικανό αξιωματούχο που κράτησε την ανωνυμία του να κατηγορεί την Δαμασκό, ότι ανώτατος ιρακινός αξιωματούχος που είχε εμπλακεί στην επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους το 1993, βρήκε άσυλο στη Συρία. Πρόκειται για τον Φαρούκ Χιτζάζι, πρώην πρεσβευτή του Ιράκ στην Τυνησία που σύμφωνα με τον αξιωματούχο έφτασε την Τρίτη στη Δαμασκό μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. ''Δεν ξέρω αν θα του χορηγήσουν άσυλο'' τόνισε η ίδια πηγή. Πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, ο Φαρούκ Χιτζάζι ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό της ιρακινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μουχαμπαράτ. Η Ουάσινγκτον έχει κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα τις εχθρικές δηλώσεις κατά της Συρίας, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι έχει χορηγήσει άσυλο σε στελέχη του ιρακινού καθεστώτος.

    Βρετανία και Ισπανία ρίχνουν του τόνους

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για μερικές πτυχές της πολιτικής που ακολουθεί η Δαμασκός, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός της και τις μετακινήσεις ατόμων από και προς το Ιράκ. "Η Συρία αντιλαμβάνεται ότι τώρα έχει δημιουργηθεί ένα διαφορετικό περιβάλλον", τόνισε ο Πάουελ σε μια σαφή προειδοποίηση, αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν υπάρχει "κάποια λίστα" με χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτεθούν ή να ανατρέψουν τους ηγέτες τους ή να επιβάλουν τις δημοκρατικές αξίες.

    Βρετανία και Ισπανία από την πλευρά τους κατέβασαν τους τόνους την Τρίτη.

    Η Συρία άρχισε να ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου να μην προσφέρει καταφύγιο σε ιρακινούς αξιωματούχους και να προχωρήσει σε ελέγχους των συνόρων της με το Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ δήλωσε ότι η Συρία, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ, είναι φίλος της χώρας του και δεν θα γίνει στόχος οποιασδήποτε στρατιωτικής εκστρατείας.

    Ανήσυχος ο Αραβικός κόσμος

    Οι απειλές κατά της Συρίας έχουν θορυβήσει το σύνολο σχεδόν του αραβικού κόσμου. Αραβες διπλωμάτες στα Ηνωμένα Εθνη κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον ότι συντάσσεται με το Ισραήλ κατηγορώντας τη Συρία για κατασκευή χημικών όπλων.

    Επειτα από μία κεκλεισμένων των θυρών σύνοδό τους στην έδρα του ΟΗΕ, οι Αραβες διπλωμάτες δήλωσαν πως θα ζητήσουν σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει απόφαση, η οποία θα κηρύσσει τη Μέση Ανατολή ''ζώνη ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής'', ενώ ο πρεσβευτής του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ, Γιαχία Μαχμασάνι, απέρριψε ως ''απαράδεκτες και αβάσιμες'' τις αμερικανικές υπόνοιες. ''Η Συρία δεν έκανε τίποτε. Ελπίζουμε πως η σύνεση και η φρόνηση θα πρυτανεύσουν. Αρκετούς πολέμους είχαμε στη Μέση Ανατολή'', τόνισε.

    ''Η μόνη πλευρά με όπλα μαζικής καταστροφής στην περιοχή είναι το Ισραήλ. Εάν το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα, τότε προς τι οι κατηγορίες κατά της Συρίας;'', διερωτήθηκε ο Σύρος διπλωμάτης Φαϊσάλ Μεκντάντ μετά τη συνάντηση.

    Εξι αραβικές χώρες του Κόλπου απέρριψαν επίσης τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Συρία αναπτύσσει χημικά όπλα και παρέχει άσυλο σε Ιρακινούς αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, ενώ ζήτησαν να τερματιστεί σύντομα η κατοχή του Ιράκ.

    ''Πιστεύουμε ότι οι απειλές προς τη Συρία πρέπει να σταματήσουν. Δεν νομίζουμε ότι η Συρία θέλει πόλεμο ή την κλιμάκωση της κατάστασης'' δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σείχ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι στους δημοσιογράφους.

    ''Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί με άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών'' πρόσθεσε, με τη λήξη της κατεπείγουσας συνόδου των έξι υπουργών Εξωτερικών των κρατών του Κόλπου (GCC) που έγινε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

    [18] Αμερικανός πεζοναύτης θύμα φίλιων πυρών

    16/4/2003 10:05:00 πμ

    Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν κατά λάθος συνάδελφό τους στη Βαγδάτη τον οποίο εξέλαβαν για εχθρό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική αμερικανική στρατιωτική διοίκηση (Centcom) στο Κατάρ. Πριν δύο ημέρες άλλοι τρεις πεζοναύτες είχαν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ μετά από ατυχήματα. Συνολικά 123 αμερικανοί στρατιώτες έχουν βρει τον θάνατο από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ, στις 20 Μαρτίου, και 495 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό το αμερικανικό Πεντάγωνο.

    [19] Επικοινωνία Αθνάρ με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ

    16/4/2003 10:36:00 πμ

    Την πρόθεσή του να συνεργαστεί, έτσι ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Επίσης, ο Σύριος πρόεδρος τόνισε την δέσμευσή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την επικείμενη επίσκεψη στη Δαμασκό της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανα Παλάθιο, η οποία θα έχει επαφές με το Σύριο ομόλογό της, Φαρούκ αλ-Σάραα. Ο Αθνάρ τηλεφώνησε στον Αλ-Ασαντ από την Αθήνα, όπου βρίσκεται για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Η επικοινωνία αυτή γίνεται την ώρα που οι ΗΠΑ διατυπώνουν επανειλημμένα κατηγορίες ότι η Συρία διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι χορηγεί άσυλο σε ιρακινούς πρώην αξιωματούχους.

    [20] Επίθεση Κλίντον εναντίον Μπους

    16/4/2003 10:31:00 πμ

    Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επέκρινε την Τρίτη την εξωτερική πολιτική του διαδόχου του Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τον κάλεσε να αμβλύνει τις απόψεις του στα διάφορα θέματα που προέκυψαν με τον πόλεμο στο Ιράκ. "Το παράδειγμά μας μοιάζει τώρα να είναι: εφόσον κάτι τρομερό συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αυτό μας δίνει το δικαίωμα να ερμηνεύουμε τα μελλοντικά γεγονότα κατά τρόπον ώστε όλος ο κόσμος θα πρέπει να συμφωνεί, και αν δεν γίνει αυτό, εμείς θα τους δείξουμε", τόνισε ο Κλίντον, επίτιμος προσκεκλημένος σε ημερίδα του ιδιωτικού ινστιτούτου Conference Board.

    Του καταλογίζει λανθασμένες πολιτικές κινήσεις

    "Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να συσπειρώσουμε τη διεθνή κοινότητα. Εάν ζείτε σε έναν ανεξάρτητο κόσμο, δεν μπορείτε να σκοτώνετε, φυλακίζετε, ή να έχετε υπό κατοχή τις χώρες όλων των εχθρών σας. Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να κάνετε κάποιον συμβιβασμό", πρόσθεσε ο Κλίντον.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε ως "υπερβολική αντίδραση" τη διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, και στη Γερμανία σχετικά με την ιρακινή κρίση.

    Επιπλέον ο Κλίντον τόνισε πως κατά την εκτίμησή του ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας επισκιάζει κατά δυσανάλογο τρόπο την εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους. "Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, θα λέγαμε πως δεν μπορούμε να κρατήσουμε δύο καρπούζια ταυτόχρονα".

    "Οταν μαχόμαστε κατά της τρομοκρατίας, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Αμερική έναν καλύτερο τόπο", τόνισε ο Κλίντον.

    [21] Πρωτοβουλία της βασίλισσας της Ιορδανίας για ανθρωπιστική βοήθεια

    16/4/2003 8:56:00 πμ

    Με επιστολή της, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τάιμς, η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια καλεί τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να φροντίσουν ώστε το Ιράκ να καταστεί αρκετά ασφαλής περιοχή, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την χώρα. Η Ιορδανή βασίλισσα, που είναι στη διοικούσα επιτροπή της UNICEF, ζητεί από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις να δημιουργήσουν διαδρόμους, στον αέρα και στην ξηρά, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά, στην Ιορδανία και αλλού, των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και να υπάρξει ασφάλεια για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    "Νοιώθω έντονο το συναίσθημα του επείγοντος. Δεν υπερβάλω λέγοντας πως στ' αλήθεια κάθε λεπτό μετρά", γράφει στην επιστολή της η Ράνια.

    "Όσο περισσότερο συγκεκριμένες είναι οι προσπάθειές μας, τόσες περισσότερες ζωές θα σώσουμε και τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τον πόνο. Κανένας λαός δεν αξίζει τέτοιον πόνο", υπογραμμίζει η βασίλισσα της Ιορδανίας.

    [22] Έκκληση της Ουνέσκο για τον πολιτισμό του Ιράκ

    16/4/2003 1:11:00 πμ

    Ο γενικός διευθυντής της Ουνέσκο Κοισίρο Ματσουούρα απηύθυνε έκκληση να προστατευτούν από τους βανδάλους οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία του Ιράκ, ''διότι είναι ουσιαστικά στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ''. Σύμφωνα με τον κ. Ματσουούρα η "κεντρική βιβλιοθήκη" της Βαγδάτης, που οικοδομήθηκε το 1953, "λεηλατήθηκε και εν μέρει πυρπολήθηκε". Από την κατάληψη της Βαγδάτης από τα αμερικανικά στρατεύματα την Τετάρτη 9 Απριλίου, το εθνικό μουσείο καθώς και τα εθνικά αρχεία λεηλατήηκαν και μερικές φορές πυρπολήθηκαν. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ιρακινής αντιπροσωπείας στην Ουνέσκο, δυο μουσεία της επαρχίας, αυτό της Μοσούλης και εκείνο του Τικρίτ "λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν ή πυρπολήθηκαν".

    Μέτρα πρέπει να ληφθούν για να προστατευτούν

    "Οι βιβιλιοθήκες, τα αρχεία και τα χειρόγραφα πρέπει να διαφυλαχθούν διότι είναι ουσιαστικά στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ. Περίπου είκοσι αιώνες γραπτής ιστορίας της ανθρωπότητας διατρέχουν κίνδυνο. Πρέπει να γίνει οτι είναι δυνατό για να τις προστατεύσουμε απο τις λεηλασίες και την καταστροφή", αναφέρει η ανακοίνωση.

    "Μέτρα πρέπει να ληφθούν για να προστατευτούν τα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα των αρχείων, διότι είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης μετά τον πόλεμο, για να προστατευτούν τα δικαιώματα των ιρακινών πολιτών τα νόμιμα και τα οικονομικά, καθώς και όσα απορρέουν απο συμβόλαια", δήλωσε ακόμη ο γενικός διευθυντής της Ουνέσκο.

    "Δεν είναι μόνο οι θησαυροί του Ιράκ, είναι η μνήμη της ανθρωπότητας που βεβηλώθηκε", πρόσθεσε. "

    "Γιατί οι αμερικανοί στρατιώτες μπόρεσαν να προστατεύσουν το υπουργείο Πετρελαίου, και όχι άλλα τόσο σημαντικά κτίρια", διερωτήθη ακόμη ο Ματσουούρα.

    Αμερικανοί και Βρετανοί αρχαιολόγοι

    Βρετανοί αρχαιολόγοι εκφράζουν φόβους για το τι πρόκειται να συμβεί στην ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ και κατηγορούν τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις ότι δεν πήραν μέτρα κατά των λεηλασιών σπουδαίων ιρακινών μνημείων και μουσείων, ενώ αντίθετα φρόντισαν να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές της χώρας.

    Για τους ειδικούς πρόκειται για μια τραγωδία.

    ''Το να προστατεύουν το υπουργείο Πετρελαίου, αλλά όχι το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης, δείχνει τη στάση της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας απέναντι στην ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά'', δήλωσε ο Αλεξ Χαντ, ερευνητής και έφορος του Βρετανικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο Γιόρκ.

    Αμερικανοί αρχαιολόγοι έγιναν δεκτοί στο Πεντάγωνο και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους αμερικανούς στρατιωτικούς ''για την πιθανότητα να λεηλατηθούν ιστορικές τοποθεσίες'' στο Ιράκ, προσδιορίζοντας 5.000 τέτοια μέρη που έχουν ανάγκη προστασίας.

    ''Τους ενημέρωσαν, όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί'', τόνισε ο Τζέρεμι Μπλακ, ειδικός σε θέματα σχετικά με το αρχαίο Ιράκ στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    ''Πιστεύω πως από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξε άλλη τόσο μεγάλη λεηλασία'', επισημαίνει ο Χαντ.

    Οι αρχαιολόγοι επικαλούνται τη Σύμβαση της Χάγης του 1953, σύμφωνα με την οποία όλες οι εμπλεκόμενες σε έναν πόλεμο πλευρές είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας στην οποία διεξάγονται οι μάχες και καταγγέλουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι δύο από τις λίγες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη.

    Ομάδα αρχαιολόγων δημοσίευσε κείμενο στην εφημερίδα ''The Guardian'' στο οποίο επισημαίνει την αδιαφορία των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ σε ότι έχει να κάνει με τη λεηλασία αρχαιολογικών θησαυρών, ειδικά στη Μοσούλη, τη Βασόρα και τη Βαγδάτη.

    Εκφράζουν την αγανάκτησή τους ειδικά για τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ για να χαλαρώσει η νομοθεσία που προστατεύει την ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά, η οποία απαγορεύει την πώληση των έργων τέχνης στο εξωτερικό, με τη δικαιολογία ότι τα αντικείμενα αυτά θα είναι πιό ασφαλή στις ΗΠΑ.

    ''Πρόκειται για πολιτιστικό ιμπεριαλισμό'', υπογράμμισε ο Χαντ. Όμως το εμπόριο αυτών των αντικειμένων έχει ήδη αρχίσει και ορισμένα από αυτά έχουν προταθεί σε συλλέκτες στο Παρίσι, σύμφωνα με φήμες που είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

    Σύμφωνα με τον Μπλακ, ο οποίος έχει ζήσει τη δεκαετία του 80 έξι χρόνια στο Ιράκ, τα κυκλώματα που ειδικεύονται στο λαθρεμπόριο έργων τέχνης περνά από την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Ελβετία, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

    Το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης, το οποίο λεηλατήθηκε, φιλοξενεί περισσότερα από 200.000 αντικείμενα από την αρχαία Μεσοποταμία.

    Ακόμα και μετά την δέσμευση των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι θα προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως είναι πολύ αργά.

    ''Όταν τα αντικείμενα φύγουν από το Ιράκ, είναι σχεδόν αδύνατον να επιστρέψουν'', λέει χαρακτηριστικά ο Μπλακ.

    [23] Υπέκυψε η εικονολήπτρια του ''America TV''

    16/4/2003 12:56:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μια εικονολήπτρια από την Αργεντινή πέθανε την Τρίτη στη Βαγδάτη μετά τον τραυματισμό της σε τροχαίο δυστύχημα. Είναι η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος που σκοτώνεται καλύπτοντας τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η Βερόνικα Καμπρέρα, 28 ετών, εργαζόταν για το κανάλι ''America TV''. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ 13 δημοσιογράφοι.

    Η Καμπρέρα βρισκόταν στο ίδιο όχημα με τον ανταποκριτή του καναλιού, Μάριο Ποντέστα, 52 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου τους, ενώ κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βαγδάτη με το Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Οι δυο τους είχαν καλύψει και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    [24] Αυστραλιανές επικρίσεις για την πολιτική της ΕΕ

    16/4/2003 10:36:00 πμ

    Ο Aυστραλός ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Ντάουνερ επέκρινε σήμερα με δριμύτητα την ΕΕ προσάπτοντάς της πως δεν ενέργησε επαρκώς κατά του Ιράκ και τόνισε πως θα πρέπει να συσπειρωθεί για να μπορέσει να συνεισφέρει στη διεθνή ασφάλεια. Σε ομιλία του στο Παν/μιο της Καμπέρα, ο Ντάουνερ δήλωσε πως οι διχοστασίες στους κόλπους της ΕΕ όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και κατάφεραν ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα. Ο Ντάουνερ, που την Τετάρτη έχει σύσκεψη με στελέχη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και με τον αρμόδιο Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν, υπογράμμισε επίσης πως η αντίθεση της Γαλλίας και της Γερμανίας στην επέμβαση στο Ιράκ, υπήρξε η αιτία για τις μεγάλες διαφορές στους κόλπους της ΕΕ.

    Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ τόνισε επίσης πως η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να συνεισφέρει στη διεθνή ασφάλεια, όταν θα διευρυνθεί από του χρόνου με 10 νέα κράτη μέλη.

    "Μία από τις βασικές προκλήσεις για την Ευρώπη των 25 θα είναι να αποδείξει στους ίδιους της τους πολίτες, αλλά και στις άλλες χώρες του κόσμου, πως έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει τις ευθύνες της για να αποφασίζει κοινές ενέργειες έξω από την επικράτεια της Ευρώπης", τόνισε ο Ντάουνερ.

    "Μολονότι συμμερίζονταν την ανάγκη να αφοπλισθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποδείχθηκαν έτοιμες να εγκαταλείψουν μία μακρά αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, προκαλώντας σημαντικές παράπλευρες απώλειες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", υπογράμμισε.

    Ο ίδιος αναγνώρισε πάντως πως οι διαστάσεις στους κόλπους της ΕΕ για το Ιράκ δεν θα σταθούν ικανές να ζημιώσει την αποφασιστικότητα να θεσπισθεί μία κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

    [25] ΟΑΕΔ: Χαμηλά τα ελληνικά ποσοστά μερικής απασχόλησης

    16/4/2003 11:03:00 πμ

    Σύμφωνα με εμπειρική έρευνα του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, η μερική απασχόληση και η ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν ταυτίζεται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία, οι αγορές εργασίας των οποίων δεν θεωρούνται απορυθμισμένες, τα ποσοστά μερικής απασχόλησης είναι υψηλά και ανέρχονται σε 24,1% και 20,3%, αντίστοιχα, ενώ στις ΗΠΑ, το ποσοστό μερικής απασχόλησης κινείται στο 13% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέρχεται στο 17,9%. Στην Ελλάδα το ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ και φθάνει στο 4% παρουσιάζοντας τάσεις περαιτέρω μείωσης.

    Δεν οφείλεται στις περιορισμένες αμοιβές

    Στην έρευνα αμφισβητείται ότι αιτία των χαμηλών ποσοστών μερικής απασχόλησης στη χώρα μας είναι οι περιορισμένες αμοιβές και αναφέρεται ότι στην Πορτογαλία όπου το ύψος των μισθών είναι ανάλογο με της Ελλάδας το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 10,8%, ενώ στη Γαλλία αν και το ύψος των αποδοχών είναι υψηλότερο του μέσου κοινοτικού όρου, η μερική απασχόληση υπολείπεται από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η προσωρινή απασχόληση είναι περισσότερο διαδεδομένη σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, και η Γαλλία, ενώ εφαρμόζεται σε περιορισμένο βαθμό στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

    Στην Ελλάδα το ποσοστό προσωρινής απασχόλησης κυμαίνεται στο 9% έναντι 12,6% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ η πλειονότητα των μερικά και προσωρινά απασχολουμένων σε διάστημα ενός έτους τοποθετείται σε θέση πλήρους απασχόλησης (32,7% οι άνδρες και 25,5% οι γυναίκες).

    Πολλές οι ΜΜΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας

    Στην έρευνα τονίζεται ότι η αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας και η επέκταση των ευελιξιών στην Ελλάδα, παρεμποδίζεται από την μεγάλη έκταση της αυτοαπασχόλησης και την ύπαρξη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας, ανέρχονται στο 43,8% έναντι 16,6% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ το 64,6% των απασχολουμένων εργάζεται σε μικρές μονάδες με λιγότερα από 10 άτομα έναντι 36,1% στην ΕΕ. Σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 250 ατόμων απασχολείται μόλις το 7,5% των εργαζομένων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ανέρχεται στο 16,5%. Το 85% των απασχολούμενων σε μηνιαία βάση απασχολείται με σταθερό ωράριο έναντι 76,2% στην κοινότητα.

    Στην Ελλάδα η απασχόληση είναι σταθερότερη σε σχέση με την κοινότητα, καθώς το 16,7% των απασχολουμένων εργάζεται στην ίδια επιχείρηση για 30 και πλέον έτη έναντι 5,9% στην ΕΕ.

    Το 85,2% των απασχολουμένων στην Ελλάδα, δηλώνει ότι η εργασία τους επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους, έναντι 40,1% των ευρωπαίων συναδέλφων τους.

    Ικανοποιητικές θεωρεί τις συνθήκες εργασίας το 64,9% των Ελλήνων, έναντι 82,9% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ καθόλου ικανοποιητικές τις θεωρεί το 35,1%, έναντι 15,6% στην ΕΕ.

    [26] Ιταλία: Ένα στάδιο για τον Ντιέγκο Μαραντόνα

    16/4/2003 12:51:00 πμ

    Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που ο Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε τη Νάπολι. Ο Αργεντινός σουπερστάρ οδήγησε την ομώνυμη ομάδα στην κατάκτηση δύο τίτλων (1987, 1990), σπάζοντας την κυριαρχία των ομάδων της Βόρειας Ιταλίας, και λατρεύτηκε σαν Θεός σε ολόκληρη την περιοχή. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, θέλοντας να αποδείξει έμπρακτα την αγάπη των κατοίκων στον μοναδικό "Ντιεγκίτο", αποφάσισε να ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση την άδεια να μετονομάσει το στάδιο "Σαν Πάολο", η ιδιοκτησία του οποίου ανήκει στον Δήμο, σε στάδιο "Ντιέγκο Μαραντόνα".

    Κι αν απορείτε γιατί χρειάζεται άδεια από την κυβέρνηση για μια τέτοια διαδικασία ρουτίνας, η απάντηση βρίσκεται σε ένα νόμο που μάλλον οι Ιταλοί έχουν ξεχάσει να τον αλλάξουν.

    Χρονολογείται από την εποχή του Μπενίτο Μουσολίνι και απαγορεύει να δίνεται σε δημόσια κτίρια το όνομα οποιουδήποτε ατόμου, πριν συμπληρωθεί μια δεκαετία από τον θάνατό του.

    Εδώ και λίγο καιρό, η τοπική εφημερίδα "Napolipiu" ξεκίνησε εκστρατεία για την μετονομασία του "Σαν Πάολο", η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους της πόλης και ουσιαστικά οδήγησε στη σημερινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

    Απομένει να δούμε αν η ιταλική κυβέρνηση θα αποδειχθεί ευαίσθητη και ευέλικτη, ώστε να ικανοποιήσει το παλλαϊκό αίτημα.

    [27] Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ ''OlymPeace-Εκεχειρία''

    16/4/2003 11:31:00 πμ

    Το 2ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ "OlymPeace-Εκεχειρία", ένας θεσμός που προωθεί έναν πολιτισμό ειρήνης και αλληλεγγύης, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ελλάδα, για επτά ημέρες, με την συμμετοχή, 250 παιδιών από 12 διαφορετικές κοινότητες και 9 γλώσσες. Το Φεστιβάλ αναβιώνει το πνεύμα του θεσμού της εκεχειρίας που συνόδευε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, για μισό χρόνο πριν και μετά, στην Αρχαία Ελλάδα και αργότερα σε ολόκληρο τον Ελληνικό κόσμο, με ιστορική συνέχεια 1200 ετών. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης για την Ειρήνη μέσω Αθλητισμού και Τέχνης για εκπαιδευτικούς, νέους και παιδιά από περιοχές που υποφέρουν ή απειλούνται από συγκρούσεις.

    Επικοινωνία στις παγκόσμιες γλώσσες της Τέχνης και του Αθλητισμό

    Οι κοινότητες που συμμετέχουν είναι:

    Κύπρος Πριστίνα και Βελιγράδι Ιρλανδία Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ Λιλ, Γαλλία Ζούλου Νατάλ, Νότια Αφρική (κοινωνικός αποκλεισμός λόγω αναπηρίας) Ελληνικά Δημοτικά σχολεία είναι προσκαλεσμένοι επίσης δάσκαλοι και νεολαίοι από το Σουδάν, Τσετσενία, Βοσνία, Τουρκία, FYROM (Τέτοβο).

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάσθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, βασίζεται σε εκπαιδευτικές μεθόδους που αναπαράγονται εύκολα και ανεξάρτητα από το πολιτισμικό, γλωσσικό ή εθνικό περιβάλλον, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες της μη λεκτικής επικοινωνίας.

    Στη διάρκεια του "OlymPeace-Εκεχειρία" συναντώνται όλοι οι συμμετέχοντες και δημιουργούν μικτές ομάδες κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει και μια "πολυπολιτισμική" πόλη-κράτος (αρχαία Αθήνα, αρχαία Σπάρτη, αρχαία Κόρινθος κ.λ.π.) με κοινές αξίες και για μια εβδομάδα ασχολούνται με Τέχνη και Αθλητισμό (Πένταθλο με αγωνίσματα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προάγουν τη συνεργασία και το πνεύμα του "ευ αγωνίζεσθαι").

    Τέλος σημειώνεται ότι τιμητική διεθνή ομάδα στήριξης του Φεστιβάλ "OlymPeace-Εκεχειρία" έχουν ήδη δημιουργήσει επιφανείς καλλιτέχνες, όπως η Vanessa Redgrave, η Mia Farrow και ο Tim Robbins. Επίσης έχουν προγραμματιστεί δύο εκθέσεις φωτογραφίας, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. και του Ελληνικού Υπουργείου Τύπου, στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη, όπου θα εκτεθεί υλικό από το Φεστιβάλ του 2001.

    Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και τελεί υπό την επίβλεψη του Ινστιτούτου Παγκοσμίων Υποθέσεων (I.W.A.) ενώ έχει αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησης του προγράμματος από τη UNΙCΕF.

    [28] Ο τελικός χάρτης του ανθρώπινου DNA

    16/4/2003 1:57:00 πμ

    Λιγότερο από τρία χρόνια μετά από την πρόχειρη αποκωδικοποίηση για τα 3.000.000.000 γράμματα του ανθρωπίνου DNA, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες ότι ο τελικός χάρτης έχει ολοκληρωθεί πλέον σε ποσoστό 99.9%. Ο νέος χάρτης που βρίσκεται ήδη στα χέρια ερευνητών σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπληρώνει τα κενά αλληλουχίας γονιδιωμάτων που παρουσίαζε η πρόχειρη αποκωδικοποίηση του Ιουνίου του 2000 και θέτει τα θεμέλια για τη διερεύνηση καθώς και τη θεραπεία ασθενειών.

    Στοχεύουν συγκεκριμένα γονίδια και πρωτείνες

    Η διευθύντρια του αγγλικού ινστιτούτου Γουέλκομ Τραστ Τζέιν Ρότζερς ανέφερε για την διαφορά ανάμεσα στη πρόχειρη αποκωδικοποίηση του 2000 και τη σημερινή ολοκλήρωσή της.

    "Φαίνεται λίγο σαν να προχωράμε από τη πρώτη προσπάθεια ηχογράφησης ενός demo στη ηχογράφηση ενός CD", τόνισε η Ρότζερς.

    Η Διεθνής ομάδα της Αλληλουχίας του Ανθρωπίνου γονιδιώματος, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γενετικής, επεσήμανε ότι "έχοντας την γενετική αλυσίδα ολοκληρωμένη είναι σαν να έχουμε όλες τις σελίδες ενός εγχειριδίου που χρειάζεται για να φτιάξουμε το ανθρώπινο σώμα. Η πρόκληση για τους ερευνητές και τους επιστήμονες είναι να διευκρινίσουν πως διαβάζεται το περιεχόμενο αυτό των σελίδων".

    Η αλληλουχία του γονιδιώματος είναι ακριβής σε ποσοστό 99,9% και τα μοναδικά κενά που υπάρχουν, συνολικά 400, δε μπορούν να καλυφθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία.

    Οι ερευνητές είναι ήδη απασχολημένοι συγκρίνοντας τη δομή του ανθρώπινου γονιδιώματος με αυτή των ζώων, κάτι που θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν τα γονίδια που ευθύνονται για συγκεκριμένες ασθένειες.

    "Βασιζόμενοι στον νέο γενετικό χάρτη θα μπορούμε να μάθουμε για πιθανές μελλοντικές ασθένειες. Ο χάρτης του DNA προβλέπεται να οδηγήσει στην προσωπική ιατρική, την ανάπτυξη θεραπειών προσαρμοσμένων στο γενετικό προφίλ του κάθε ασθενούς προσωπικά. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να σχεδιάσουμε φάρμακα χωρίς παρενέργειες που θα στοχεύουν συγκεκριμένα γονίδια και πρωτείνες", δήλωσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.

    [29] Κίνα: Νέα περιστατικά της θανατηφορού πνευμονίας

    16/4/2003 10:52:00 πμ

    Δεκατέσσερα νέα κρούσματα του οξέως αναπνευστικού συνδρόμου, της λεγόμενης άτυπης πνευμονίας, ένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο, καταγράφηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Την ίδια ώρα, στον Καναδά η θανατηφόρα νόσος αναγκάζει την καθολική εκκλησία του Τορόντο να λάβει προληπτικά μέτρα, όσον αφορά τον τρόπο της θείας μετάληψης, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας, που έχει προκαλέσει 296 κρούσματα στον Καναδά, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που δημοσίευσαν οι αρχές.

    Καθώς μία κοινότητα καθολικών φαίνεται πως αποτελεί σημαντική εστία της εξάπλωσης της νόσου του οξέως αναπνευστικού συνδρόμου, ο καθολικός επίσκοπος του Τορόντο Τζονβ Μπουασονό υπογράμμισε πως παρά τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, που κορυφώνεται αυτήν την Κυριακή με το Πάσχα, "οι άνθρωποι θα πρέπει να μείνουν απομονωμένοι" εάν υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν από την ασθένεια. "Δεν θέλουμε να διακυβεύσουμε την υγεία κανενός", τόνισε ο επίσκοπος, υπογραμμίζοντας "αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον μας". Με βάση τα προληπτικά μέτρα, το ποίμνιο της επισκοπής του δεν θα μπορεί να πίνει το κρασί της θείας λειτουργίας, ούτε να λαμβάνει την όστια κατευθείαν στο στόμα. Επίσης θα τους ζητηθεί να μη σφίγγουν τα χέρια όπως συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Εξόν από την Ασία, η περιοχή του Τορόντο στον Καναδά είναι η πλέον πληγείσα ζώνη από το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, ή άτυπη πνευμονία, με 244 καταγεγραμμένα κρούσματα έως χθες και 13 νεκρούς. 29 από τα κρούσματα καταγράφηκαν στην καθολική κοινότητα του Μπούκας-Λουμπ Σα Ντίγιος της περιοχής, και οι ιατρικές αρχές διέταξαν τα μέλη της να μείνουν σε καραντίνα.

    [30] Έκλεψαν κοσμήματα της Μέριλιν Μονρό

    16/4/2003 12:43:00 πμ

    Κοσμήματα που ανήκαν στη διάσημη ντίβα Μέριλιν Μονρό κλάπηκαν από έκθεση στο Λονδίνο. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ένα χρυσό δαχτυλίδι με το μονόγραμμα ''Μ'', στολισμένο με διαμάντια και ένα χρυσό βραχιόλι αξίας 65.000 δολαρίων κλάπησαν τη Δευτέρα το απόγευμα από την γκαλερί Ρόαλντ Νταλ του Λονδίνου. Συνελήφθη ένας άνδρας κοντά στη γκαλερί, ενώ διαφεύγει ακόμα ένας. '' Η αστυνομία αναζητά έναν άνδρα για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έχει στην κατοχή του τα πολύτιμα κοσμήματα που ανήκαν στη σταρ του Χόλυγουντ Μέριλιν Μονρό'', αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 April 2003 - 20:11:29 UTC