Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε ο Ευάγγελος Μαλέσιος
  • [02] Διυπουργική για τους Ολυμπιακούς
  • [03] Παπανδρέου: ''Θα κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές''
  • [04] Συνάντηση Παπαντωνίου με τη Γαλλίδα ομόλογό του
  • [05] Ενταση στις φυλακές Κορυδαλλού
  • [06] Συλλαλητήρια με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής
  • [07] Ανεστάλη η απεργία των γιατρών του ''Σωτηρία''
  • [08] Τσοβόλας: Ανάγκη δημιουργίας αντινεοφιλελεύθερου μετώπου
  • [09] Πρόβλημα επανεισδοχής λαθρομεναστών στην Τουρκία
  • [10] Διακοπή κυκλοφορίας στον Ασπρόπυργο
  • [11] Η Αθήνα υποδέχεται την Ευρώπη των ''25''
  • [12] Η Αθήνα καλωσορίζει τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας
  • [13] Ρυθμίσεις στη Σένγκεν για την ολυμπιακή οικογένεια το 2004
  • [14] Ενοποιητικός παράγοντας η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
  • [15] Συμβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [16] Κων/πολη: Εκρήξεις μικρής ισχύος σε δημόσιους χώρους
  • [17] Χωρίς τέλος η βία σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας
  • [18] Τουρκία: Στο εδώλιο τα μέλη του Φιλοκουρδικού Λαϊκού Κόμματος
  • [19] Ν. Αφρική: Αποζημιώσεις στα θύματα του απαρτχάιντ
  • [20] Ολλανδία: Κάθειρξη 18 ετών το δολοφόνο του Φόρτουιν
  • [21] Γυναίκα-πρωθυπουργός για πρώτη φορά στη Φινλανδία
  • [22] Κροατία: Στο εδώλιο η κόρη του Φράνιο Τούντζμαν
  • [23] Η Συρία απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ
  • [24] Μπους: ''Ενα ελεύθερο Ιράκ, παράδειγμα για τη Μ. Ανατολή''
  • [25] Τέλειωσε ο πόλεμος, το χάος παραμένει
  • [26] Οι ΗΠΑ ζητούν ενίσχυση παρουσίας των Δανών στo Ιράκ
  • [27] Αμερικανοί στρατιώτες αποχωρούν από την Τουρκία
  • [28] Γερμανία: Έρευνες στην κατοικία του αλ-Σαάντι
  • [29] Συνάντηση Αγγελοπούλου με αντιπροσωπεία της ΑΙΒΑ
  • [30] ''Πολιτισμοί και Δημόσιο Δίκαιο'': Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα
  • [31] Συγγραφικές ''αναζητήσεις'' της κυρίας Μπλερ

    [01] Παραιτήθηκε ο Ευάγγελος Μαλέσιος

    15/4/2003 7:09:00 μμ

    Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτησή που υπέβαλε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελος Μαλέσιος. Η παραίτηση υπεβλήθη για λόγους ευθιξίας και για να υπερασπισθεί ο κ. Μαλέσιος τον εαυτό του, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Αφορμή για την παραίτηση στάθηκε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή" που του αποδίδει εύνοια υπέρ εταιρίας, η οποία διεκδικεί την ανάληψη της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Νέα Δημοκρατία, με δήλωση του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει όλες τις απαντήσεις στα ερωτηματικά που έχει γεννήσει η παραίτηση του υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως Βαγγέλη Μαλέσιου.

    ''Οι αποφάσεις μου και οι επιλογές μου είναι διαφανείς''

    ''Οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Μαλέσιο να έχει παραιτηθεί για θέματα ασφαλείας των ΟΑ δεν ευσταθούν, αφού ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και όχι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το οποίο δεν είχε καμία ανάμιξη στην πορεία του διαγωνισμού", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο υφυπουργός Τύπου ερωτηθείς άφησε να εννοηθεί ότι η παραίτηση γίνεται αποδεκτή για λόγους ευθιξίας και όχι επειδή αποδέχεται τις φήμες που δημοσιεύτηκαν.

    ''Λειτούργησα και λειτουργώ πάντοτε στο προσκήνιο'' σημειώνει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης ο κ. Ευάγγελος Μαλέσιος. Και προσθέτει: ''Οι αποφάσεις μου και οι επιλογές μου είναι διαφανείς και κρίνονται από σας, τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και τους πολίτες και όχι από αυτόκλητους κριτές. Αλλωστε είναι γνωστό ότι λειτούργησα πάντοτε συλλογικά και με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος''.

    Η επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό

    ''Αθήνα, 15-4-2003"

    ΠΡΟΣ

    Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης

    κ. Κων/νο Σημίτη

    Αγαπητέ Πρόεδρε,

    Η Κυβέρνηση έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο πολυποίκιλων κέντρων που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Την τελευταία περίοδο, δέχθηκα σειρά άδικων, ανήθικων και χυδαίων επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδότη, ο οποίος έχει διακριθεί στο παρελθόν για την συστηματική κατασυκοφάντηση πολιτών, και την διαρκή και άνευ ορίων σπίλωση υπολήψεων.

    Ο συγκεκριμένος εκδότης δεν δίστασε να επιχειρήσει να προσδώσει ιδεολογικό και πολιτικό μανδύα στην απόπειρά του, να προωθήσει προσωπικές επιδιώξεις και ιδιοτελή συμφέροντα. Σήμερα, η κατά σύστημα και κατά συρροή συκοφάντησή μου περιήλθε σε μια νέα φάση.

    Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσω τον συγκεκριμένο κύριο στον κατήφορο που έχει επιλέξει. Μας χωρίζει πολιτισμικό και ηθικό χάσμα.

    Λειτούργησα και λειτουργώ πάντοτε στο προσκήνιο.

    Οι αποφάσεις μου και οι επιλογές μου είναι διαφανείς και κρίνονται από σας, τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και τους πολίτες και όχι από αυτόκλητους κριτές. Αλλωστε είναι γνωστό ότι λειτούργησα πάντοτε συλλογικά και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

    Η πολιτεία μου, η επιστημονική μου καριέρα και η πολιτική μου διαδρομή ήταν πάντοτε διαυγείς. Με δεδομένη, όμως, την τρέχουσα συγκυρία πιστεύω ότι πρέπει να υποβάλλω στην παραίτησή μου. Η απόφασή μου είναι αμετάκλητη και απορρέει από την εσωτερική ανάγκη μου να σεβαστώ την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, να αποδείξω ότι και τώρα λειτουργώ στο προσκήνιο και ταυτοχρόνως να μην επιτρέψω να τεθεί η κυβέρνηση μας στο στόχαστρο αυτόκλητων και ιδιοτελών, κραυγαζόντων, περιθωριακών ανθρώπων.

    Δεν προτίθεμαι και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τον κ. Κουρή. Η εντιμότητά μου και το ήθος μου δεν κρίνονται από αυτόν και φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτόν για τις προσωπικές μου ανθρώπινες επιλογές δεκαετιών ή για τις πολιτικές μου απόψεις. Αλλωστε, δεν έχω ανάγκη να αποδείξω τα αυτονόητα- γνωστά σε σας, στους συντρόφους μου και στους πολίτες.

    Όλοι έχουμε κριθεί και κρινόμαστε. Η ευθιξία είναι χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι άνδρες. Γνωρίζετε ότι την έχω επιδείξει και στο παρελθόν, αφού άλλωστε ουδέποτε στην πολιτική μου διαδρομή υπήρξα θεσιθήρας.

    Τον λόγο έχουν πλέον οι αρμόδιες δικαστικές αρχές στις οποίες προσφεύγω. Μέχρι την τελική ετυμηγορία θεωρώ ότι δεν πρέπει να είμαι μέλος της κυβέρνησης, για να προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου.

    Με τιμή

    Ευάγγελος Μαλέσιος

    [02] Διυπουργική για τους Ολυμπιακούς

    15/4/2003 5:16:00 μμ

    Η πορεία των Ολυμπιακών έργων ήταν το αντικείμενο διυπουργικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ με επικεφαλής τον κ. Οσβαλντ στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Συντονιστική Επιτροπή αποτύπωσε τη μέχρι τώρα συντελεσθείσα πρόοδο, αλλά και τους ταχείς ρυθμούς που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

    Σημίτης: ''Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός''

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η αρχική δυσπιστία της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία εν μέρει δικαιολογείται, λόγω του μεγέθους του εγχειρήματος, υπεχώρησε μετά την επιτόπια επιθεώρηση των έργων και τη θεαματική τους πρόοδο. Ωστόσο, τόνισε ο πρωθυπουργός ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη πως κανείς ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι η προετοιμασία των Αγώνων δεν αντιμετώπισε δυσκολίες καθ' όλη τη διάρκειά της, "δυσκολίες οι οποίες, ενδεχομένως, να εμφανισθούν εκ νέου μέχρι την παράδοση των έργων".

    Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της συντονισμένης συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων στο τεράστιο αυτό εγχείρημα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησής της στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης, αναφερόμενος στο οικονομικό μέρος, επέστησε την προσοχή όλων ως προς την απαρέγκλιτη τήρηση των προαποφασισθέντων προϋπολογισμών.

    Βενιζέλος: ''Επιλύουμε τα προβλήματα με μέθοδο και αποτελεσματικότητα''

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την Ολυμπιακή προετοιμασία, ενώ αναφερόμενος ειδικά για την παρουσίαση που έκανε στην Επιτροπή ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι ''τα προγράμματα εξελίσονται θετικά, ειδικά σε θέματα ανάπτυξης και ενέργειας'', ενώ τα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων έχουν τεθεί υπό απόλυτο έλεγχο.

    Το γεγονός της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής, την παραμονή της υπογραφής της ένταξης, αποδεικνύει τι σημαίνει ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι η χώρα κινείται με αδιάκοπους ρυθμούς, επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης μίλησε για την αθλητική προετοιμασία και για τους αθλητές μας, σημειώνοντας ότι αυξήθηκαν τα κονδύλια προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και πως θα δοθούν όλες οι διευκολύνσεις προς τους αθλητές από το κράτος.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στα έργα που παρουσιάζουν μία μικρή καθυστέρηση και στα οποία επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους οι τεχνοκράτες της ΔΟΕ:

    Το ΟΑΚΑ και τον περιβάλλοντα χώρο Τη στέγη Καλατράβα (συνδυασμός τεσσάρων εταιρειών για την ολοκλήρωση του έργου, η όλη προετοιμασία βαίνει καλώς). Το Ελληνικό Τα test events (κατόπιν κοινών αποφάσεων με τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες μερικά εξ αυτών είτε μετακινούνται σε άλλους χώρους είτε γίνονται στους ίδιους χώρους, αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες) Το Στάδιο Καραϊσκάκη (αρχίζει να οικοδομείται τις μέρες αυτές και θα είναι έτοιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Οι μεταφορές και ιδιαίτερα το τραμ που προχωρά καλά.

    [03] Παπανδρέου: ''Θα κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές''

    15/4/2003 3:48:00 μμ

    Η κατάσταση στη λειτουργία των χωματερών είναι απαράδεκτη, επανέλαβε σήμερα σε ομιλία της στην ημερίδα του ΕΒΕΑ για την ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και διαβεβαίωσε ότι όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές θα κλείσουν όποιες και να είναι οι αντιδράσεις. Επιπλέον, η ίδια τόνισε ότι το οδικό δίκτυο της χώρας μας έχει βελτιωθεί κατά πολύ και πρόσθεσε ότι τα έργα υποδομής που γίνονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανή. Ωστόσο, "απέχουμε παρά πολύ από το να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο οδικό δίκτυο", είπε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι οι δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες, και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς.

    Η κ. Παπανδρέου κάλεσε, τέλος, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να βοηθήσουν στην δημιουργία χώρων υγιεινής ταφής απορριμμάτων για να προστατέψουν την υγεία των πολιτών της περιοχής τους και για να αντιμετωπισθεί ο διεθνής διασυρμός της χώρας.

    Πολλαπλά τα οφέλη από την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων

    Στο μεταξύ, σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων θα επιφέρει η εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, που προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Δρακούλης Φουντουκάκος σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με θέμα ''Εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και των άλλων προϊόντων: ο ρόλος των επιχειρήσεων''.

    Οπως είπε ο κ.Φουντουκάκος, ο νόμος δημιουργεί σημαντικές υποχρεώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις και το συνολικό κόστος από την εφαρμογή του αναμένεται ιδιαίτερα υψηλό και το επωμίζονται οι επιχειρήσεις.

    Από την πλευρά της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου τόνισε τη δέσμευση της πολιτείας για την προώθηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέφερε ότι η διαχείριση θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επεσήμανε ότι τα απορρίμματα αντιμετωπίζονται πλέον ως πηγή πλούτου διότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι η Εταιρία σύντομα θα υποβάλλει επί του θέματος συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της έρευνας και της διαμόρφωσης κατευθυντηρίων γραμμών.

    [04] Συνάντηση Παπαντωνίου με τη Γαλλίδα ομόλογό του

    15/4/2003 7:13:00 μμ

    Με τη Γαλλίδα ομόλογό του Michele Aliot Marie, συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι ο Γιάννος Παπαντωνίου. Επί τάπητος τέθηκαν τα πορίσματα από τις πρόσφατες συναντήσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο αλλά και το μεγαλόπνοο project ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Συζητήθηκε επίσης και η πρωτοβουλία των "4" να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 29 Απριλίου σε μία προσπάθεια στήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος και του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της Ε.Ε.

    Συμφέρει τις ΗΠΑ η εμπλοκή και άλλων χωρών στην ανοικοδόμηση

    "Θετική πρωτοβουλία, για τη χάραξη μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα άμυνας" χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των 4 ο Γιάννος Παπαντωνίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μετάσχει επειδή ασκεί την Ελληνική προεδρία.

    Η συνάντηση των "4" στις Βρυξέλλες, δεν έχει στόχο να αποκλειστούν τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. έσπευσε να υπογραμμίσει η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας.

    Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι ορισμένες φορές είναι πιο εύκολες οι συναντήσεις με τη συμμετοχή λιγότερων χωρών.

    Αναφερόμενη στο θέμα του Ιράκ, κάλεσε τις ΗΠΑ να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν συμφέρον να εμπλέξουν και άλλες χώρες στην πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ, γιατί, όπως είπε, τα προβλήματα είναι δύσκολα, το πεδίο είναι σύνθετο και το κόστος είναι σημαντικό.

    Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο η Ευρώπη έχασε το παιχνίδι να πείσει τις ΗΠΑ για το ρόλο του ΟΗΕ, υπογράμμισε:

    "Δεν χάνουμε ποτέ όταν σεβόμαστε το δίκαιο και υπερασπιζόμαστε ιδανικά και αρχές"

    [05] Ενταση στις φυλακές Κορυδαλλού

    15/4/2003 7:02:00 μμ

    Ένταση δημιουργήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν επτά Κούρδοι κρατούμενοι που κατάγονται από το Ιράκ, σκαρφάλωσαν ανήρτησαν πανό που έγραφε ''Αυτά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελλάδας'', στο σιδερένιο κιγκλίδωμα που χωρίζει την 5η πτέρυγα από το αρχιφυλακείο. Οι κρατούμενοι ζητούσαν την άμεση αποφυλάκισή τους μετά την έκτιση των ποινών τους, αλλά και να μην απελαθούν από την Ελλάδα. Η διαμαρτυρία των φυλακισμένων έληξε μετά την παρέμβαση της διεύθυνσης των φυλακών που τους διαβεβαίωσε ότι το αίτημά τους θα διαβιβασθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

    [06] Συλλαλητήρια με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής

    15/4/2003 6:57:00 μμ

    Μαχητικά συλλαλητήρια και πορείες προς την βρετανική και την αμερικανική πρεσβεία οργανώνει το αντιπολεμικό κίνημα με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα συμμετέχουν οι Μπλερ, Αθνάρ και Μπερλουσκόνι και οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως persona non grata από τις αντιπολεμικές οργανώσεις. Αυτή την ώρα, η Δράση Θεσσαλονίκη 2003 οργανώνει πικετοφορία από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή νεολαίας και εργαζομένων.

    Η ίδια οργάνωση την Τετάρτη καλεί σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα οργανωθεί πορεία προς τις πρεσβείες των χωρών που εισέβαλαν στο Ιράκ.

    Στην πλατεία Συντάγματος η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ καλούν τους Αθηναίους στις 11 το πρωί να συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργανώνουν και το οποίο θα καταλήξει στην αμερικανική πρεσβεία.

    Τα μπλοκ των διαδηλωτών του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του, θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο του Ζαππείου ο οποίος είναι χώρος απαγορευμένος για κάθε είδους εκδήλωση από την Αστυνομία.

    Τέλος στις 5 η ώρα το απόγευμα οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο το οποίο θα καταλήξει και αυτό στην αμερικανική πρεσβεία.

    [07] Ανεστάλη η απεργία των γιατρών του ''Σωτηρία''

    15/4/2003 6:38:00 μμ

    Αναστέλλεται η απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών του νοσοκομείου "Σωτηρία", την οποία είχαν αρχίσει από σήμερα Τρίτη και επρόκειτο να ολοκληρώσουν την Παρασκευή, με αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες. Η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε στους γιατρούς ότι το πρόγραμμα εφημεριών, το οποίο ζητούν, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί.

    [08] Τσοβόλας: Ανάγκη δημιουργίας αντινεοφιλελεύθερου μετώπου

    15/4/2003 4:51:00 μμ

    Ανοιγμα στα μεσαία στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν με το ΔΗΚΚΙ στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός αντινεοφιλελευθερου μετώπου έκανε ο πρόεδρος του κόμματος Δημ. Τσοβόλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Τσοβόλας καλώντας τα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος είναι νεοφιλελεύθερη και έχει προδώσει τις αρχές του, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του Κώστα Λαλιώτη προεκλογικό πυροτέχνημα.

    Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τη διεύρυνση

    Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να μην παραστεί στις εκδηλώσεις της υπογραφής διεύρυνσης της Ε.Ε. αν και το ΔΗΚΚΙ προσκλήθηκε, όπως είπε, τονίζοντας ότι οι μικρές πιστώσεις που θα διατεθούν στις νέες χώρες και στον αγροτικό τομέα, θα πλήξουν την αγροτική παραγωγή και την ελληνική περιφέρεια.

    Για την άρνησή του να παραστεί επικαλέστηκε και την παρουσία των κ. Μπλερ, Αθνάρ και άλλων πρωθυπουργών οι οποίοι συντάχθηκαν με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    [09] Πρόβλημα επανεισδοχής λαθρομεναστών στην Τουρκία

    15/4/2003 4:42:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Η Τουρκία δεν τιμά την υπογραφή της στη συμφωνία Αθηνών-Αγκυρας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών. Αυτό σημείωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με τα θέματα υποδοχής των μεταναστών και φύλαξης των συνόρων. "Κάναμε 2.500 αιτήματα επαναπροώθησης λαθρομεταναστών, ωστόσο η Αγκυρα αποδέχθηκε μόνο 14, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν έγγραφα πως οι λαθρομετανάστες διήλθαν μέσω των εδαφών της", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    "Έχουμε συμφωνίες επανεισδοχής με 35 χώρες και το πρόβλημα δημιουργείται με την Τουρκία, παρότι δηλώσαμε πρόθυμοι να πληρώσουμε για έξοδα επαναπροώθησης", συμπλήρωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα, που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, δεν μπορεί να έχει τέτοια συμπεριφορά.

    Αναφερόμενος στον "πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών" που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, χώρα με υψηλό --όπως είπε-- ποσοστό ανεργίας, εκτίμησε ότι "μετά από το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν τα προβλήματα απασχόλησης θα οξυνθούν, εάν συνεχιστεί το ρεύμα λαθρομετανάστευσης, θα δημιουργηθούν οξύτατα κοινωνικά προβλήματα".

    Εξέφρασε μάλιστα την πρόβλεψη ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανιστούν κοινωνικές δυνάμεις που δεν τιμούν τις αξίες μας και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, εννοώντας το ενδεχόμενο εμφάνισης ρατσιστικών αντιλήψεων.

    Τέλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση μέρους των τοπικών κοινωνιών οι οποίες κλήθηκαν να δεχθούν στις περιοχές τους κέντρα προσωρινής φιλοξενίας λαθρομεταναστών. "Επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε τέτοια κέντρα στην Αμυγδαλέζα Αττικής και κατόπιν στη Μαλακάσα, αλλά οι τοπικοί άρχοντες και κάτοικοι της περιοχής δεν μας το επέτρεψαν", είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    [10] Διακοπή κυκλοφορίας στον Ασπρόπυργο

    15/4/2003 4:26:00 μμ

    Διαρροή πίσσας στο οδόστρωμα σημειώθηκε στην περιφερειακή οδό Αιγάλεω, στη θέση Νεόκτιστα Ασπροπύργου, από δεξαμενή εργοστασίου που έσπασε, με αποτέλεσμα να γίνεται σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων. Στο σημείο αναμένεται να φτάσει και σκαπτικό μηχάνημα, ενώ ήδη βρίσκονται άνδρες της τροχαίας για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων

    [11] Η Αθήνα υποδέχεται την Ευρώπη των ''25''

    15/4/2003 7:19:00 μμ

    Ιστορικές στιγμές για την Ευρώπη. Στην Αθήνα καταφθάνουν από το μεσημέρι οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών της Ε.Ε. των 10 υπό ένταξη χωρών, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, έφθασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στο Μέγαρο Μαξίμου, έφθασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Συναντήσεις Κόφι Ανάν

    Ο Κόφι Ανάν θα έχει στην Αθήνα χωριστές συναντήσεις με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τον οικοδεσπότη της συνόδου πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τους πρωθυπουργούς του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ και της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν.

    Θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών που θα βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα για την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των 10 νέων χωρών μελών.

    Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί με τον Ρομάνο Πρόντι, στις 8 μ.μ με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντε Εστέν, ενώ στις 9 θα παραθέσει δείπνο εργασίας στον Χαβιέ Σολάνα.

    Στην Αθήνα θα φθάσει αύριο το βράδυ, μετά την τελετή προσχώρησης των νέων χωρών στην ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [12] Η Αθήνα καλωσορίζει τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας

    15/4/2003 6:38:00 μμ

    ''Διήμερο Γιορτής'', στο βαθμό που το επιτρέπει η οδύνη για το πολύνεκρο δυστύχημα, θα είναι η 16η και 17η Απριλίου κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθεί άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Ήδη άρχισαν να καταφθάνουν οι αποστολές των χωρών που θα πάρουν μέρος στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης των δέκα νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οποία ξεκινά μία καινούργια πορεία στο παγκόσμιο στερέωμα. Η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της μεγάλης διεύρυνσης της Ευρώπης των 25.

    Υποδοχή των αρχηγών και των ΥΠΕΞ την Τετάρτη

    Από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 9.20 π.μ. την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου θα υποδέχονται στην είσοδο του Ζαππείου Μεγάρου τους αρχηγούς των κρατών -μελών και κυβερνήσεων και τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών -μελών και των υπό ένταξη κρατών.

    Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Συνέλευσης κ. Ζισκάρ Ντ΄Εστέν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ.

    Ακολούθως από τις 9.30 π.μ.μέχρι τις 10.00 π.μ. θα υπάρξει συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για ένα δίωρο (από τις 10.00 πμ.- 12.00) οι αρχηγοί κρατών -μελών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν την πρόοδο των εργασιών της Συνέλευσης.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κ. Σημίτη.

    Να σημειωθεί ότι ο Τούρκους υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, αναμένεται στην Αθήνα την Τετάρτη το βράδυ, μετά την τελετή προσχώρησης των νέων χωρών στην ΕΕ.

    Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης

    Από τις 13.30-14.20 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Κ. Σημίτης θα υποδεχθεί τους αρχηγούς των κρατών-μελών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τους ηγέτες των υποψηφίων για ένταξη χωρών στη Στοά του Αττάλου.

    Η άφιξη των αντιπροσωπειών των κρατών -μελών της ΕΕ θα γίνει σύμφωνα με τους εθιμοτυπικούς κανόνες.

    Στις 15.15 θα αρχίσει η τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης και στη συνέχεια και για τρία λεπτά θα μιλήσουν:

    -Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Σημίτης και αμέσως μετά θα υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης και της τελικής πράξης.

    -Οι αρχηγοί κρατών -μελών και κυβερνήσεων των κρατών -μελών και των υποψηφίων χωρών και ακολουθούν οι υπογραφές της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Τέλος, επίσης για τρία λεπτά θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ Πατ Κοξ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Ρομάνο Πρόντι.

    Ακολουθεί η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία και στις 17.50 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.

    Στις 20.15 ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο ''Αστηρ Παλλάς'' της Βουλιαγμένης στους αρχηγούς κρατών -μελών και κυβερνήσεων και τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στην τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης, αλλά και τους συμμετέχοντες στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη

    Το πρωί της Πέμπτης (9.00 π.μ.-9.50 π.μ.) οι αρχηγοί κρατών -μελών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο σε πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα.

    Από τις 10πμ μέχρι τις 12.10 θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με τη συμμετοχή των 40 ηγετών, θα ακολουθήσει οικογενειακή φωτογραφία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τελετή φύτευσης δέντρων ελιάς αφιερωμένη στην ειρήνη και την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό 40 παιδιά θα προσφέρουν από έναν κλάδο ελιάς στους 40 Ευρωπαίους ηγέτες.

    Στη συνέχεια τα νεαρά άτομα θα μεταφερθούν στο Γουδί, όπου οι 40 Ευρωπαίοι ηγέτες θα φυτέψουν από μία ελιά, στη βάση της οποίας θα υπάρχει πλακέτα με το όνομα του ηγέτη.

    Οι 40 ηγέτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα καταλύσουν στα ξενοδοχεία: ''Αρίων Αστήρ'', ''Ιντερκοντινένταλ'', ''Ναυσικά Αστήρ'', ''Λήδρα Μάριοτ'', ''Ντιβάνι Απόλλων''.

    Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ανωτέρω εκδηλώσεων (άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης και εργασίες για τη Συνέλευση) θα επιτραπούν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης των Αθηνών οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου, η παρουσία αστυνομικών θα είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική.

    Σήμερα καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και τις νυκτερινές ώρες θα γίνονται συνέχεια έλεγχοι και δοκιμές για τις ανωτέρω εκδηλώσεις τόσο στη Στοά του Αττάλου όσο και στο Ζάππειο Μέγαρο.

    [13] Ρυθμίσεις στη Σένγκεν για την ολυμπιακή οικογένεια το 2004

    15/4/2003 5:42:00 μμ

    Πρόταση ώστε την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, να καταργηθούν προσωρινά, ορισμένες κοινοτικές διατάξεις, για την είσοδο των μελών της ολυμπιακής οικογένειας στο χώρο Σένγκεν και της έκδοσης θεωρήσεων πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτήν, η ειδική διαδικασία αίτησης για την έκδοση θεώρησης των μελών της ολυμπιακής οικογένειας θα συνδυάζεται με τη διαδικασία αίτησης πιστοποίησης την οποία οφείλουν να ακολουθήσουν τα μέλη της ολυμπιακής οικογένειας.

    Επιτακτική η ανάγκη αυτών των διευκολύνσεων

    Κατά συνέπεια, οι ενδιαφερόμενοι δε θα επιβάλλεται να εμφανισθούν προσωπικά στα προξενεία για να καταθέσουν την αίτηση τους, ή να παραλάβουν τη θεώρηση γιατί η θεώρηση που θα εκδοθεί για αυτούς θα έχει τη μορφή ειδικού αριθμού άμεσα ενταγμένου στο ολυμπιακό δελτίο ταυτότητας τους και το δελτίο διαπίστευσης.

    "Είναι αναγκαίο να προβλεφθεί προσωρινό καθεστώς παρεκκλίσεων από ορισμένες κοινοτικές διατάξεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων" δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων επίτροπος, Αντόνιο Βιτορίνο.

    Παρόλα αυτά, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι προσωρινοί κανονισμοί, δε θα πρέπει να θίξουν τις αρχές και τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν.

    [14] Ενοποιητικός παράγοντας η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    15/4/2003 5:35:00 μμ

    Κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους δημιουργεί η προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της νέας διαπραγματευτικής ομάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Τάκης Χατζηδημητρίου προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η λύση και η ένταξη αποτελούν δύο πολιτικές επιλογές που συγκεντρώνουν την υποστήριξη του λαού στο σύνολό του. Ο κ. Χατζηδημητρίου παραλλήλισε την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης με την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1960, δηλώνοντας ότι η 16η Απριλίου είναι μια νέα γενέθλιος ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Γυρίζει σελίδα η Μεγαλόνησος''

    "Με την υπογραφή κάτω από την Ακρόπολη της Σύμβασης για τη διεύρυνση ανατέλλει μια νέα περίοδος, με μια Κύπρο αναπόσπαστο μέλος της Ενωμένης Ευρώπης", δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου. Συμπλήρωσε, δε ότι τώρα, αρχίζει μια νέα εποχή για την Κύπρο και μια νέα περίοδος της ιστορίας για την Ευρώπη.

    "Είναι αυτό", πρόσθεσε, "που δεν κατάλαβαν οι στρατοκράτες της Τουρκίας και ο Ντενκτάς. Με την αναχρονιστική νοοτροπία και αντίληψη που τους διακρίνει, οδηγούν το λαό της Τουρκίας, αλλά και τους Τουρκοκυπρίους προς την καθυστέρηση και τη δυστυχία. Είναι έναντι αυτής της χρεοκοπημένης και οπισθοδρομικής πολιτικής που αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι και απορρίπτουν τον Ντενκτάς και την πολιτική του".

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι "ύστερα από πολλά χρόνια, ύστερα από συγκρούσεις και αιματοχυσίες, γίνεται πια ευρύτατα αντιληπτό ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα".

    Δήλωσε, επίσης, ότι η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι η κινητήρια δύναμη αναμόρφωσης του κράτους και της κοινωνίας. Οι πολίτες της Κύπρου, είπε, από την 1η Μαΐου, 2004, ισότιμοι πια με τους άλλους Ευρωπαίους, θα δέχονται τις κοινές προκλήσεις και είναι βέβαιο ότι θ' ανταποκρίνονται με επιτυχία.

    "Η ένταξη διανοίγει πια την προοπτική μιας νέας εποχής για το λαό και τον τόπο, που σε συνδυασμό με τη λύση μπορεί να χαράξει ένα ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον για όλους τους κατοίκους του νησιού, μέσα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης", ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Εξάλλου, τόνισε ότι η πορεία προς την Ευρώπη υπήρξε δύσκολη και με πολλά εμπόδια και επισήμανε ότι στις προσπάθειές της η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε πάντα την υποστήριξη της Ελλάδας που σε κρίσιμες στιγμές βοήθησε σε σημαντικές αποφάσεις.

    πηγή: ΑΠΕ

    [15] Συμβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    15/4/2003 4:22:00 μμ

    Tην άσκηση πιέσεων στον Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να αναθεωρήσει τη στάση του στο Κυπριακό ζήτησαν οι "15" από την Αγκυρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης και του πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Στην κοινή τους θέση που παρουσίασαν οι "15" στην τουρκική πλευρά απευθύνεται έκκληση προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία "να επανεξετάσει τη θέση της" και προς την Τουρκία "να υποστηρίξει πραγματικά τις προσπάθειες για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού".

    Αύξηση της οικονομικής βοήθειας

    Οι "15" παροτρύνουν ακόμη "όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική ρύθμιση του ζητήματος και ειδικότερα την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επανεξετάσει τη θέση της". Στην κοινή τους θέση, οι "15" τονίζουν ότι "αναμένουν από την Τουρκία να υποστηρίξει πραγματικά αυτές τις προσπάθειες".

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ΕΕ σημειώνει με ικανοποίηση την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και το βελτιωμένο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας οι "15" τονίζουν ότι σε σχέση με το προηγούμενο Συμβούλιο Σύνδεσης υπάρχει πρόοδος στην επίτευξη των πολιτικών κριτηρίων επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμη εντελώς τις προυποθέσεις και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν ενεργά οι προσπάθειες για την εξάλειψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένης της άσκησης σεξουαλικής βίας στους κρατούμενους.

    Τέλος, οι "15" αποφάσισαν να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Η κατανομή των πόρων ύψους 1,050 δισ. ευρώ έχει ως εξής: 250 εκ. ευρώ για το 2004, 300 εκ. ευρώ για το 2005 και 500 εκ. ευρώ για το 2006.

    Γιαννίτσης: ''Στην Τουρκία η ευθύνη της ένταξης''

    Την προσήλωση της ΕΕ για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού με τη συνέχιση της αποστολής καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μετά τη λήξη του Συμβουλίου Σύνδεσης.

    Ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι, η ΕΕ απευθύνει έκκληση προς την Τουρκία να υποστηρίξει τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης ζητώντας παράλληλα από την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αναθεωρήσει τη στάση της.

    Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι όπως και για όλες τις άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες εναπόκειται στην Τουρκία να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Γκιουλ: ''Στόχος της Τουρκίας η επιτάχυνση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού''

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δεν αποτελεί εμπόδιο για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό''. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

    Ο Γ. Φερχόϊγκεν ανέφερε επίσης ότι θεωρεί ότι σε ό,τι αφορά την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και τόνισε ότι ''αν υπάρξει καλή θέληση, το σχέδιο Ανάν είναι ακόμα επί τάπητος και βέβαια η ΕΕ έχει τη διάθεση να διευκολύνει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης''.

    Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Φερχόϊγκεν ανέφερε ότι υπάρχει το πολιτικό περιβάλλον για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει βήματα προόδου και προσθέτει επιπλέον στοιχεία σε ότι αφορά τη συνέπειά της στην πορεία αυτή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία εκδημοκρατισμού με την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων από το τουρκικό κοινοβούλιο και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών στην πράξη. Στόχος της Τουρκίας, όπως είπε ο Α. Γκιούλ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας και συμπλήρωσε ότι ''θέλουμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2004, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση''.

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να διακόψει τις επί 40 ετών σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να παραιτηθεί από την ένταξη, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, απαντώντας σε ερωτήσεις του τουρκικού τύπου πριν την συνάντηση κορυφής των Αθηνών.

    [16] Κων/πολη: Εκρήξεις μικρής ισχύος σε δημόσιους χώρους

    15/4/2003 6:16:00 μμ

    Δύο εκρήξεις μικρής ισχύος αναστάτωσαν το απόγευμα της Τρίτης την Κωνσταντινούπολη. Η μία από αυτές σημειώθηκε σε εστιατόριο της αμερικανικής αλυσίδας Mc Donald's, στην περιοχή Σιρκεσί, προκαλώντας υλικές ζημιές στους τοίχους και τις τζαμαρίες του κτιρίου. Νωρίτερα άλλη μια βόμβα εξερράγη στο λόμπι ενός ξενοδοχείου, στο οποίο καταλύουν αποκλειστικά δικαστές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις, ενώ κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.

    [17] Χωρίς τέλος η βία σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας

    15/4/2003 3:11:00 μμ

    Ένας Παλαιστίνιος μαχητής και ένας αξιωματικός του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια Ισραηλινής επιχείρησης σύλληψης τριών μελών παλαιστινιακής οργάνωσης στην πόλη της Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη. Ο νεκρός Παλαιστίνος άνηκε στην οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα". Οι άλλοι δύο καταζητούμενοι παραδόθηκαν στους στρατιώτες του ισραηλινού στρατού. Αργότερα δύο Ισραηλινοί εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμα τραυματίστηκε, όταν Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ στο μεθοριακό φυλάκιο Κάρνι, μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας. Να σημειωθεί ότι σήμερα καταδικάστηκε το εβραϊκό κράτος για ''σφαγές'' εις βάρος των Παλαιστινίων από την επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

    Καταδίκη Ισραήλ από ΟΗΕ

    Το Ισραήλ καταδικάστηκε σήμερα από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για ''τις σφαγές που διέπραξαν οι στρατιωτικές αρχές κατοχής'' και για ''την τακτική 'της εξόντωσης' ή των 'εξωδικαστικών εκτελέσεων''' εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

    Η απόφαση αυτή, η οποία υποστηρίχθηκε από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες καθώς και από την Κίνα και την Κούβα, υιοθετήθηκε με 33 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 15 αποχές. Οι αρνητικές ψήφοι ήταν των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και του Περού.

    Μία δεύτερη απόφαση που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλεί το Ισραήλ να προχωρήσει στην κατάργηση των εβραϊκών οικισμών και να σταματήσει την ανέγερση του λεγόμενου τείχους ασφαλείας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εγκρίθηκε με 50 ψήφους υπέρ, μία κατά (ΗΠΑ) και δύο αποχές (Αυστραλία και Κόστα Ρίκα).

    Το Ισραήλ τέλος καταδικάστηκε για τρίτη φορά για την κατοχή των συριακών Υψωμάτων του Γκολάν με 33 ψήφους υπέρ, 21 αποχές και μία ψήφο κατά (ΗΠΑ).

    Χθες το Ισραήλ καταδικάστηκε για την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών με 51 ψήφους, μία κατά (ΗΠΑ) και μία αποχή (Γουατεμάλα

    Σε αφαίρεση όγκου υποβλήθηκε ο Σαρόν

    O Iσραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν υποβλήθηκε, κάτω από άκρα μυστικότητα, σε αφαίρεση καρκινικού όγκου στο πρόσωπο σε νοσοκομείο του Τελ-Αβίβ, σύμφωνα με την εφημερίδα ''Γεντιότ Αχρονότ'' και τον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού.

    Η επέμβαση που έγινε στον αριστερό κρόταφο, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και πήγε καλά. ''Ο Αριέλ Σαρόν είναι καλά και δεν χρειάζεται επιπρόσθετη περίθαλψη'', δήλωσαν οι θεράποντες γιατροί του πρωθυπουργού στη ''Γεντιότ Αχρονότ''.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο με ένα τσιρότο στον κρόταφο.

    [18] Τουρκία: Στο εδώλιο τα μέλη του Φιλοκουρδικού Λαϊκού Κόμματος

    15/4/2003 5:05:00 μμ

    Με την κατηγορία της πλαστογράφησης εγγράφων προκειμένου το κόμμα τους να μπορέσει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, βαρύνονται 27 ηγετικά στελέχη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Κόμματος, (DEHAP), η δίκη των οποίων άρχισε σήμερα στην Αγκυρα. Την επιβολή 12ετούς ποινής κάθειρξης για καθέναν από τους κατηγορούμενους ζήτησε η κατηγορούσα αρχή. Μεταξύ αυτών, είναι ο Μεχμέτ Αμπάσογλου, ηγέτης του DEHAP ο οποίος έκανε λόγο για δίκη πολιτικού χαρακτήρα, η οποία στερείται νομικής βάσης. Οι εργασίες του DEHAP έχουν απαγορευθεί από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, με την κατηγορία της συνεργασίας με Κούρδους αυτονομιστές. Το DEHAP, δημιουργήθηκε το 1999 από υποστηρικτές του Κόμματος της Δημοκρατίας του Λαού (HADEP).

    [19] Ν. Αφρική: Αποζημιώσεις στα θύματα του απαρτχάιντ

    15/4/2003 5:17:00 μμ

    Ο Τάμπο Μπέκι

    Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, ανταποκρινόμενη στις προτάσεις της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης (TRC), αποφάσισε να αποζημιώσει με το εφάπαξ ποσό των 30.000 ραντ (περίπου 3.900 ευρώ) το κάθε ένα από τα χιλιάδες θύματα του απαρτχάιντ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Τάμπο Μπέκι. ''Η κυβέρνηση θα δώσει ένα φάκελο με 30.000 ραντ σε κάθε πρόσωπο ή επιζών που θα υποδείξει η TRC'', διευκρίνισε ο Μπέκι παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης στην τελική έκθεση της επιτροπής που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο μετά από εργασίες επτά χρόνων. Η TRC είχε προτείνει στην έκθεσή της τα θύματα του καθεστώτος του απαρτχάιντ να λαμβάνουν κάθε χρόνο, επί τρία χρόνια, το ποσό των 21.000 ραντ.

    [20] Ολλανδία: Κάθειρξη 18 ετών το δολοφόνο του Φόρτουιν

    15/4/2003 4:57:00 μμ

    O Πιμ Φόρτουιν

    Δικαστήριο του Αμστερνταμ καταδίκασε την Τρίτη σε κάθειρξη 18 ετών τον Φόλκερτ βαν ντερ Γκρααφ για τη δολοφονία του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φόρτουιν. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης στον κατηγορούμενο, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται μία παραδειγματική ποινή για οποιονδήποτε απειλεί τη δημοκρατία. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την επιχειρηματολογία του εισαγγελέα και έκρινε ότι το έγκλημα δεν έπληξε τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ολλανδία.

    [21] Γυναίκα-πρωθυπουργός για πρώτη φορά στη Φινλανδία

    15/4/2003 4:29:00 μμ

    Γυναίκα καταλαμβάνει για πρώτη φορά τον πρωθυπουργικό θώκο της Φινλανδίας. Πρόκειται για την πρόεδρο του Κόμματος του Κέντρου, Ανελί Γιετεενμέκι, η οποία εξελέγη την Τρίτη από το κοινοβούλιο πρωθυπουργός της χώρας. Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, οι βουλευτές εξέλεξαν την κα Γιετεενμέκι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, με ψήφους 111 έναντι 72. Η εκλογή της Ανελί Γιετεενμέκι πρόκειται να επικυρωθεί την Πέμπτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάρια Χάλονεν. Η Χάλονεν πρόκειται επίσης να εγκρίνει την κυβέρνηση που θα της παρουσιάσει η Γιετεενμέκι.

    Η κυβέρνηση αυτή θα περιλαμβάνει 18 χαρτοφυλάκια, 8 για τους κεντρώους, 8 για τους σοσιαλδημοκράτες και 2 για το μικρό Κόμμα του Σουηδικού Λαού (φιλελεύθερο).

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν ανακοίνωσε χθες πως δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, στην οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του θα διατηρήσει πάντως σημαντικά υπουργεία: των Οικονομικών, των Εξωτερικών, της Εργασίας και των Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Το Κέντρο, που βρισκόταν στην αντιπολίτευση από το 1995, κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές της 16ης Μαρτίου καταλαμβάνοντας 55 έδρες έναντι 53 των Σοσιαλδημοκρατών.

    Οι τρεις σχηματισμοί, οι οποίοι θα κυβερνησουν τη Φινλανδία ως το 2007, κατέχουν συνολικά 116 έδρες στο 200μελές κοινοβούλιο.

    [22] Κροατία: Στο εδώλιο η κόρη του Φράνιο Τούντζμαν

    15/4/2003 4:20:00 μμ

    Αρχισε σήμερα η δίκη της κόρης του πρώην προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούντζμαν, αρχιτέκτονα της ανεξαρτησίας της Κροατίας, με την κατηγορία της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας. Σε μία σπάνια δίκη μέλους της κάποτε πανίσχυρης οικογένειας, η Νεβένκα Τούντζμαν, 50 ετών κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το όνομά της για να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας με υψηλές απολαβές σε στενούς συνεργάτες της.

    Ο πατέρας της, που ηγήθηκε της ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991, πέθανε τον Δεκέμβριο του 1999 και ένας συνασπισμός μεταρρυθμιστών επικράτησε του εθνικιστικού κόμματός του HDZ στις γενικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2000.

    Αργότερα το έτος εκείνο, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αστυνομία άρχισε ανακρίσεις για αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φέρεται αναμειγμένη η οικογένεια Τούντζμαν, κάτι που η ίδια έχει αρνηθεί.

    Η υπόθεση της Νεβένκα Τούντζμαν είναι η μόνη που φθάνει σε δικαστική αίθουσα.

    Μετά τον θάνατο του Τούντζμαν ο γιος του Μίροσλαβ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, σχημάτισε ένα ακροδεξιό κόμμα.

    [23] Η Συρία απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ

    15/4/2003 7:47:00 μμ

    Ο Μπασάρ Αλ Ασαντ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο της Συρίας με ανακοίνωσή του απέρριψε σήμερα τις απειλές και τις κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον της οι Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές αιτιάσεις ''αστήρικτες'' και εμπνεόμενες από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ ενέτειναν την πίεση στη Συρία το τελευταίο 24ωρο, προειδοποιώντας τη Δαμασκό με την επιβολή κυρώσεων, επειδή -όπως λέει η Ουάσινγκτον- δίνει καταφύγιο στους ιρακινούς ηγέτες, αναπτύσσει χημικά όπλα και υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ενδεχόμενη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της Συρίας θα είναι το προοίμιο μιας ενέργειας κατά του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Διαιτησίας του Ιράν Μοσέν Ρεζαγέ. Παρά την ανησυχία των ΗΠΑ για την πολιτική που ακολουθούν το Ιράν και η Συρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ''πολεμικό σχέδιο'' για μια επίθεση σε αυτά ή σε άλλα κράτη.

    Βρετανία και Ισπανία από την πλευρά τους κατέβασαν τους τόνους σήμερα.

    Η Συρία άρχισε να ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου να μην προσφέρει καταφύγιο σε ιρακινούς αξιωματούχους και να προχωρήσει σε ελέγχους των συνόρων της με το Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ δήλωσε ότι η Συρία, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ, είναι φίλος της χώρας του και δεν θα γίνει στόχος οποιασδήποτε στρατιωτικής εκστρατείας.

    Ο Αθνάρ δήλωσε επίσης ότι θα μιλήσει για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με Σύρους αξιωματούχους αργότερα σήμερα ή αύριο.

    Στο μεταξύ, ο Σύρος πρεσβευτής στη Μαδρίτη Μόχσεν Μπιλάλ δήλωσε σήμερα πως οι αμερικανικές κατηγορίες προς τη Συρία ότι διαθέτει χημικά όπλα αποτελούν προσβολή για τη χώρα του, επισημαίνοντας ότι η χώρα του καταδίκασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και συνεργάστηκε με την Ουάσινγκτον, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος τέλος ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές κατηγορίες ότι η Συρία διαθέτει χημικά όπλα δεν είναι αξιόπιστες, διότι ΗΠΑ και Βρετανία δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει στο Ιράκ τα χημικά όπλα που το κατηγορούν πως έχει.

    [24] Μπους: ''Ενα ελεύθερο Ιράκ, παράδειγμα για τη Μ. Ανατολή''

    15/4/2003 7:22:00 μμ

    Η νίκη επί του Ιράκ είναι βεβαία όχι όμως πλήρης, εκτίμησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους σε ομιλία του στους κήπους του Λευκού Οίκου. "Πιστεύω ότι ένα ελεύθερο Ιράκ θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα ελευθερίας και προόδου για το σύνολο της Μέσης Ανατολής", τόνισε προσθέτοντας ότι πρόκειται επίσης για ένα "πολύ σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας". "Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν υπάρχει πλέον. Ο κόσμος είναι πιο σίγουρος σήμερα και οι τρομοκράτες έχασαν ένα σύμμαχο", σημείωσε ο Σμερικανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τους Ιρακινούς να συμμετάσχουν σε μια "αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι "αυτό το έργο θα απαιτήσει προσπάθειες και θα πάρει χρόνο".

    [25] Τέλειωσε ο πόλεμος, το χάος παραμένει

    15/4/2003 7:00:00 μμ

    Με τον πλήρη έλεγχο των πετρελαιοπηγών αλλά και την κατάληψη του Τικρίτ, από τις αμερικανικές δυνάμεις, ολοκληρώθηκε και συμβολικά η πτώση του καθεστώτος του Χουσεΐν στο Ιράκ. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο ο πόλεμος έχει τελειώσει, καθώς πουθενά δεν γίνονται μάχες, ωστόσο στη Μοσούλη δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγή πυρών, που σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον πλήθους που κινήθηκε με εχθρικές διαθέσεις εναντίον του νέου κυβερνήτη της πόλης, την ώρα που εκφωνούσε λόγο υπέρ των ΗΠΑ. Στη Βαγδάτη οι Αμερικανοί μοίρασαν χιλιάδες φέιγ-βολάν καλώντας τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους τη νύχτα, ώστε να περιοριστεί η αναρχία.

    Οι Ιρακινοί προσπαθούν να ξαναβρουν τις ζωές τους μέσα στα συντρίμμια

    Στη Βαγδάτη, περισσότεροι από 2.000 Ιρακινοί αστυνομικοί επέστρεψαν χθες στις εργασίες τους σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης μετά το κύμα λεηλασιών που σαρώνει την πόλη. Αυτοκίνητα της ιρακινής αστυνομίας συνοδευόμενα από Aμερικανούς στρατιώτες έκαναν περιπολίες στους δρόμους.

    Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί στρατιώτες απομάκρυναν τους ξένους δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να καλύψουν νέα διαδήλωση Ιρακινών σήμερα στη Βαγδάτη, έξω από το ξενοδοχείο ''Παλαιστίνη'', όπου στεγάζεται το αμερικανικό κέντρο επιχειρήσεων.

    Επρόκειτο για περίπου 200 με 300 Ιρακινούς που διαδήλωναν σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία ασφάλειας και τη μη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών μέσα στην πόλη, κυρίως για τη διακοπή της παροχής ρεύματος, για τα οποία κατηγορούν τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα, με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων η διοίκηση των Ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων στο δυτικό Ιράκ, οι οποίες αριθμούν 16.000 άνδρες και ελέγχουν τη συρο-ιρακινή μεθόριο, παραδόθηκε στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Στη Μοσούλη, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίσθηκαν την Τρίτη σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της πόλης. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή όπου εδρεύει η τοπική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τρεις αυτόπτες μάρτυρες και με τις μαρτυρίες των τραυματιών, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον ενός πλήθους που είχε εχθρικές διαθέσεις εναντίον του νέου κυβερνήτη της πόλης Μασάν αλ-Γκουμπούρι, ο οποίος εκφωνούσε ομιλία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε την έδρα της τοπικής κυβέρνησης έρημη και ένα αυτοκίνητο κατεστραμμένο καθώς και ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες στο νοσοκομείο, ενώ ένα αμερικανικό αεροπλάνο πραγματοποίησε πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από την πόλη.

    Συνολικά 118 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν βρει τον θάνατο από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ, στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε χθες βράδυ το αμερικανικό Πεντάγωνο.

    Για βομβαρδισμούς Ιρανών Μουτζαχεντίν στο Ιράκ κάνει λόγο ο Βρετανός πρέσβης

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βρετανίας από την ιρανική πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα πως αεροσκάφη των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων βομβάρδισαν βάσεις στο Ιράκ των Μουτζαχεντίν του Λαού, κύριας οργάνωσης της ένοπλης ιρανικής αντιπολίτευσης.

    Ο Βρετανός πρέσβης Αντριου Γκρίνστοκ, δεν διευκρίνισε τον αριθμό των επιθέσεων ή την ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθησαν ή τους στόχους τους.

    Περίπου τριάντα μαχητές των Μουτζαχεντίν του Λαού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από σαράντα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Ιράκ.

    Οι Μουτζαχεντίν του Λαού, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στην ανατροπή του Σάχη το 1979, είχαν εκδιωχθεί από το Ιράν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια είχαν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό, κυρίως στο Ιράκ, όπου διέθεταν πολλές βάσεις και χιλιάδες άνδρες με βαρύ οπλισμό. Από εκεί συνέχισαν τον αγώνα τους κατά του ισλαμικού καθεστώτος με επιθέσεις και δολοφονίες στο ιρανικό έδαφος.

    Εξι F-117 Στελθ επέστρεψαν στις ΗΠΑ

    Εξι αμερικανικά βομβαρδιστικά F-117 Στελθ επέστρεψαν στις ΗΠΑ "αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους", όπως ανακοινώθηκε χθες από τη βάση τους στο Χόλομαν, στο Νέο Μεξικό. Τα αμερικανικά αεροσκάφη έφθασαν στη βάση Λάνγκλεϊ, στη Βιρτζίνια, έπειτα από πτήση οχτώ ωρών.

    Πολλά άλλα ακόμη από τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στον Κόλπο αναμένεται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ εντός των προσεχών ημερών.

    Εκπρόσωπος του 49ου σμήνους στο Χόλομαν αρνήθηκε να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό.

    Περίπου 300 άτομα είχαν αναπτυχθεί για την συντήρηση των F-117 για τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ.

    [26] Οι ΗΠΑ ζητούν ενίσχυση παρουσίας των Δανών στo Ιράκ

    15/4/2003 7:14:00 μμ

    Ο Δανός Πρωθυπουργός

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Δανία, μια από τις πιο πιστές συμμάχους τους, να διευθύνει μία ταξιαρχία στους κόλπους της διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στο Ιράκ. Η Κοπεγχάγη είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποστείλει περίπου 380 στρατιώτες και 20 ως 25 αστυνομικούς στο Ιράκ για να λάβουν μέρος σε μια δύναμη σταθεροποίησης ή διατήρησης της ειρήνης. Ωστόσο το αίτημα της Ουάσινγκτον αφορά στον διπλασιασμό του αριθμού της δύναμης αυτής.

    ''Εχουν θετικές εμπειρίες από προηγούμενες συνεργασίες μαζί μας''

    Οι συμμαχικές δυνάμεις ''σκέφτονται να χωρίσουν το Ιράκ σε πέντε τομείς με αντίστοιχο αριθμό ταξιαρχιών. Εμείς δεν έχουμε δυνατότητες να διευθύνουμε έναν τομέα ή μια μεραρχία, παρά μόνον μία ταξιαρχία'', εξήγησε ο Δανός υπουργός Αμυνας Σβεντ Ααγκε Τζένσμπι.

    ''Οι Αμερικανοί αναφέρονται στο αίτημά τους στις θετικές εμπειρίες που είχαν με Δανούς υπευθύνους σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, μεταξύ άλλων στα Βαλκάνια'', είχε δηλώσει νωρίτερα ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά τη λήξη συνόδου της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του κοινοβουλίου της χώρας του με θέμα το Ιράκ.

    ''Βάσει των προσωρινών μας υπολογισμών, πρόκειται σχεδόν για το διπλασιασμό της συμβολής μας αν αναλάβουμε το νέο αυτό καθήκον'', κατέληξε ο Ράσμουσεν, ο οποίος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιλογή αυτή της Ουάσινγκτον, σημείωσε ωστόσο ότι ''πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των χωρών που θα συμβάλουν στη δύναμη αυτή και στη σύνθεσή της'' προτού η Δανία αποφασίσει ν'απαντήσει θετικά στο αμερικανικό αίτημα.

    [27] Αμερικανοί στρατιώτες αποχωρούν από την Τουρκία

    15/4/2003 2:06:00 μμ

    Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν μεταβεί στην Τουρκία για να αναβαθμίσουν τις αεροπορικές βάσεις που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο κατά του Ιράκ έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα με προορισμό τη Γερμανία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού. Το Πεντάγωνο ήθελε αρχικά να αναπτύξει έως 62.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Τουρκία και να χρησιμοποιήσει τις εκεί αεροπορικές βάσεις για να εξαπολύσει επιθέσεις στο Ιράκ. Όμως, το τουρκικό Κοινοβούλιο δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Επέτρεψε ωστόσο στα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού, 1.166 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναχωρήσουν σήμερα και αύριο από τη βάση του Ιντσιρλίκ και ο εξοπλισμός τους θα μεταφερθεί ακτοπλοϊκώς την προσεχή εβδομάδα από το λιμάνι Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα).

    [28] Γερμανία: Έρευνες στην κατοικία του αλ-Σαάντι

    15/4/2003 1:44:00 μμ

    Αμίρ αλ-Σαάντι

    Την κατοικία του κορυφαίου επιστημονικού συμβούλου του Σαντάμ Χουσεΐν, του Αμίρ αλ-Σαάντι, ο οποίος επί χρόνια ζούσε σε ένα κατάφυτο προάστιο του Αμβούργου με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, ερευνούν οι γερμανικές αρχές, ενώ οι γείτονες δεν γνώριζαν τίποτα για τις σχέσεις του με τη Βαγδάτη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντιστράτηγος Αμίρ αλ-Σαάντι είναι ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στο Αμβούργο όπου μέχρι πρόσφατα ζούσε απομονωμένος με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Ο αλ-Σαάντι, 55 ετών, αρχιτέκτονας των χημικών και βιολογικών προγραμμάτων του Ιράκ, είναι ο πρώτος ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος που παραδόθηκε, συγκεκριμένα την Παρασκευή, σε Αμερικανούς πεζοναύτες στη Βαγδάτη.

    Αναζητούν και τα παιδιά του

    Ενώ ο αλ-Σαάντι έζησε τις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος του Σαντάμ στη Βαγδάτη, άγνωστο είναι πόσα μέλη του στενού συγγενικού του περιβάλλοντος έχουν παραμείνει στη Γερμανία, όπου ο αλ-Σαάντι σπούδασε, γνώρισε τη σύζυγό του και ανέθρεψε τα παιδιά του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές αναζητούν την κόρη του Μίριαμ, 37 ετών, και τους γιούς του Αντνάν, 31 ετών και Καίς, 27 ετών.

    Το σπίτι του αλ-Σαάντι στο Αμβούργο, που ερευνούν οι γερμανικές αρχές, είναι ένα διώροφο σπίτι στο μεσαίας τάξης προάστιο Χουμελσμπίτελ το οποίο κτίσθηκε το 1984. Οι γείτονες εξεπλάγησαν όταν πληροφορήθηκαν ότι αλ-Σάαντι ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος του Σαντάμ.

    ''Σπάνια τον βλέπαμε. Ακούγαμε ότι ο κ. αλ-Σαάντι είχε μεγάλη θέση στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Γι΄αυτό κατεδάφισαν το μικρό σπιτάκι που υπήρχε στη θέση του σπιτιού τους και έχτισαν ένα διώροφο'', δήλωσε γείτονας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ζευγάρι έκανε τα πάντα για να μην προκαλεί με τα πλούτη του.

    ''Η σύζυγός του ήταν δασκάλα και οδηγούσε ένα αυτοκίνητο Golf. Μιλούσαν γερμανικά μεταξύ τους και είχαν και έναν γερμανικό λυκόσκυλο'', πρόσθεσε. Ο αλ-Σαάντι σπούδασε χημεία στη Γερμανία και στο Λονδίνο. Ερωτεύτηκε τη Χέλμα, η οποία κατάγεται από το Αμβούργο και η απόφασή του να την νυμφευθεί το 1968 έγινε αιτία να παραμελήσει για ένα διάστημα την καριέρα του στο Ιράκ.

    Εχοντας αποπεμφθεί από τις ένοπλες δυνάμεις επειδή νυμφεύθηκε αλλοδαπή, ο αλ Σαάντι αποκαταστάθηκε στη συνέχεια από τον ίδιο τον Σαντάμ, ο οποίος χρειαζόταν τις υπηρεσίες του και γι΄αυτό τον προήγαγε σε αντιστράτηγο.

    Ο αλ-Σαάντι ήταν επίσης υφυπουργός Βιομηχανίας και πολύ πρόσφατα εξουσιοδοτήθηκε να έχει τις επαφές με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Ενήργησε ως σύνδεσμος του Σαντάμ με τους επιθεωρητές και εμφανίστηκε επανειλημμένα στην τηλεόραση για να αρνηθεί ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο αλ-Σαάντι και η σύζυγός του βρίσκονταν στο Ιράκ όταν ήσαν εκεί οι επιθεωρητές, πριν από την έναρξη του πολέμου. Το ζευγάρι βρισκόταν ακόμα στη Βαγδάτη όταν οι αμερικανικές δυνάμεις έφθαναν στη Βαγδάτη και άρχισε να καταρρέει το καθεστώς.

    Ο αλ-Σαάντι, ο οποίος μιλάει άπταιστα τη γερμανική γλώσσα, ήλθε σε επαφή την Παρασκευή με δημοσιογράφους του γερμανικού καναλιού ZDF ζητώντας να οδηγηθεί με ασφάλεια στους Αμερικανούς διοικητές προκειμένου να παραδοθεί.

    Το όνομά του βρίσκεται στον κατάλογο με τα ονόματα των 55 καταζητούμενων ιρακινών αξιωματούχων. Σε συνέντευξή του στο ZDF ο αλ-Σαάντι τόνισε ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    ''Το λέω για την ιστορία και όχι για να υπερασπιστώ το καθεστώς, τόνισε. Ο αλ-Σαάντι δήλωσε ότι αποφάσισε να παραδοθεί όταν πληροφορήθηκε από ρεπορτάζ του BBC ότι κατεζητείτο από τις αμερικανικές δυνάμεις. Και υπογράμμισε ότι δε γνωρίζει πού βρίσκεται ο Σαντάμ.

    [29] Συνάντηση Αγγελοπούλου με αντιπροσωπεία της ΑΙΒΑ

    15/4/2003 6:50:00 μμ

    Συνάντηση με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου είχε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (AIBA) Ανβάρ Τσόβντρι, στο πλαίσιο επίσκεψης της αντιπροσωπείας της AIBA στην Αθήνα. Τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας στην επίσκεψή του συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Κανέρ Ντογκανέλι, τα μέλη του Δ.Σ. Σακίλ Ντουρανί και Ζαν Αντζελ, καθώς και η διευθύντρια Τύπου Τζίλντα Αντζελ, οι οποίοι και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων Μάκη Ασημακόπουλο, την Διευθύντρια Τομέα Πυγμαχίας Ουρανία Βρόντου και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για την εξέλιξη στη προετοιμασία της διοργάνωσης του Ολυμπιακού Τουρνουά της Πυγμαχίας.

    Ο Γενικός Γραμματέας της AIBA Κανέρ Ντογκανελί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της προετοιμασίας.

    "Είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε επίσημα στην Αθήνα και θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της AIBA, είπε ο κ. Ντογκανελί, για τα θετικά συμπεράσματα που αποκομίσαμε από τις συναντήσεις με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής. Τα πάντα έχουν δρομολογηθεί και είμαστε σίγουροι ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, τόσο για την δοκιμαστική προ-Ολυμπιακή διοργάνωση όσο και για το Ολυμπιακό Τουρνουά".

    [30] ''Πολιτισμοί και Δημόσιο Δίκαιο'': Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

    15/4/2003 4:34:00 μμ

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, η κρίση του ΟΗΕ και η αναζήτηση του ρόλου της Ευρώπης τοποθετούν στο επίκεντρο του διεθνούς προβληματισμού τη σχέση του πολιτισμού με την έννομη τάξη και το δίκαιο, τόσο το διεθνές, όσο και το εσωτερικό. "Πολιτισμοί και Δημόσιο Δίκαιο" είναι λοιπόν το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ευρωπαϊκό Κέντρου Δημοσίου Δικαίου, στις 17-19 Απριλίου στην Αθήνα. Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις τους περίπου 70 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, νομικοί, ιστορικοί, φιλόσοφοι, πολιτικοί επιστήμονες και θεολόγοι από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο διεθνώς στο οποίο επιχειρείται η συστηματική διερεύνηση του πολιτισμικού υπόβαθρου των σύγχρονων συνταγματικών και νομικών συστημάτων, σε μια συγκριτική προοπτική, η οποία δεν περιορίζεται στον ευρωπαϊκό χώρο και στις Η.Π.Α., αλλά εκτείνεται και στις ασιατικές και αφρικανικές χώρες, στον μουσουλμανικό κόσμο, στη Λατινική Αμερική, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    Εμφαση σε θεμελιώδη ζητήματα

    Οι εισηγήσεις στρέφονται γύρω από θέματα όπως η δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ανοχή, η αλληλεγγύη, η ανεξιθρησκία, η βιοηθική, τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών, η πολυπολιτισμικότητα, και επιχειρούν να καταδείξουν την επικοινωνία, τον διάλογο και την όσμωση των νομικών πολιτισμών.

    Αυτός ο αμοιβαίος αλληλοεπηρεασμός των νομικών πολιτισμών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πολυπολιτισμική αντίληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα ανταποκρίνονται στον σύγχρονο κόσμο και από τη σκοπιά των άλλων πολιτισμών και όχι μόνο του δυτικού πολιτισμού.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει την Πέμπτη ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας με θέμα "Η 'Οικουμενικότητα' του Συνταγματικού Πολιτισμού και η ανάγκη για 'Πολιτικοποίηση' της Παγκοσμιοποίησης".

    Το συνέδριο θα χαιρετίσουν, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (με μήνυμά του), ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Georgi Parvanov και ο Πρώην Πρόεδρος της Αϊτής Leslie Manigat.

    [31] Συγγραφικές ''αναζητήσεις'' της κυρίας Μπλερ

    15/4/2003 1:39:00 μμ

    Η Τσέρι Μπλερ, η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού, πέρα από τη νομική επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στο συγγραφικό τομέα. Η σύζυγος του Τόνι Μπλερ ετοιμάζει ένα βιβλίο με τις ιστορίες των συζύγων των βρετανών πρωθυπουργών στο οποίο θα συμπεριλάβει και λεπτομέρειες της ζωής της από τον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ. Η συλλογή του υλικού για το βιβλίο πιθανότατα ξεκίνησε στην κορύφωση της υπόθεσης ''Τσεριγκέιτ'', του σάλου που προκλήθηκε και ανάγκασε την κυρία Μπλέρ να απολογηθεί δημόσια για τον τρόπο που αγόρασε δύο διαμερίσματα στο Μπρίστολ με τη βοήθεια του απατεώνα Πήτερ Φόστερ.

    Η Ντάουνιγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, ανακοίνωσε μόνο ότι πρόκειται για ''ιδιωτική υπόθεση''. Ωστόσο η είδηση της κυκλοφορίας του βιβλίου έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των βουλευτών.

    Ο Τζέραλντ Χάουαρντ, βουλευτής των Τόρις από το Αλντερσοτ δήλωσε στην εφημερίδα Ντέιλι Εξπρές '' Η κυρία Μπλερ θα πρέπει να προσέχει τις ενέργειες της. ''Κανείς δεν πρόκειται να της αρνηθεί να γράψει ένα βιβλίο. Αλλά εάν σκοπεύει να γράψει μια πολιτική διατριβή, τότε να περιμένει τις κρίσεις και επικρίσεις μας''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 April 2003 - 16:54:04 UTC