Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύνεκρη τραγωδία με μαθητές στα Τέμπη
  • [02] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για τις εκλογές
  • [03] Πρός έγκριση από τον Αραφάτ η κυβέρνηση Αμπάς
  • [04] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν πάλι τη Συρία
  • [05] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-Κέλερ
  • [06] Ξέφυγε τρεις βαθμούς ο ΠΑΟ από τον ''θρύλο''

    [01] Πολύνεκρη τραγωδία με μαθητές στα Τέμπη

    13/4/2003 11:38:00 μμ

    Στη μεγαλύτερη τραγωδία στους ελληνικούς δρόμους εξελίχθηκε το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, στο 386ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη. Στους εικοσιτρείς ανέρχονται έως τώρα οι νεκροί. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν φορτηγό-ρυμουλκό που μετέφερε πλάκες νοβοπάν με κατεύθυνση προς Αθήνα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε 49 μαθητές και τρεις καθηγητές του Α' Λυκείου Μακρυχωρίου Ημαθίας. Πιθανολογείται ότι ο οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο, από μετατόπιση φορτίου και μετά τη σύγκρουση τα νοβοπάν έπεσαν πάνω στο λεωφορείο. Πάνω στα δύο οχήματα προσέκρουσαν τρία ΙΧ αυτοκίνητα από τα οποία τα δύο άρπαξαν φωτιά. Ο οδηγός της νταλίκας, συνελήφθη και κρατείται στη Λάρισα.

    Τραγικές ώρες στο Μακροχώρι

    Αργά το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού από τα οχήματα και πλέον η μάχη για τη σωτηρία των τραυματιών δίνεται στα νοσοκομεία.

    Αμέσως μετά το δυστύχημα κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά τραυματιών, με τη μετάβαση επί τόπου μεγάλων δυνάμεων της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ και πολλών ασθενοφόρων.

    Σε επιφυλακή τέθηκαν επίσης όλες οι υγειονομικές μονάδες της περιοχής, καθώς επίσης και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Κεντρικό και Παπαγεωργίου) που εφημερεύουν καθώς και η παιδοχειρουργική του ''Ιπποκράτειου''.

    Οι σοροί έξι παιδιών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται τρία άτομα, ένα ηλικιωμένος και δύο από τους τρεις καθηγητές που συνόδευαν τα παιδιά στην εκδρομή. Πρόκειται για την Παναγιώτα Ζιώγα και τον Γκέκας Δημήτρης, που είναι εκτός κινδύνου.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν μεταφερθεί οι σοροί δεκαεφτά νεκρών και αρκετοί τραυματίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιατροδικαστής Λάρισας ζήτησε οι σοροί που έχουν διακομιστεί στην Κατερίνη να μεταφερθούν στη Λάρισα, επειδή στην Κατερίνη δεν υπάρχει ιατροδικαστική υπηρεσία και ήδη έχουν αρχίσει να ανακύπτουν προβλήματα ως προς την αναγνώριση των πτωμάτων.

    Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση που απηύθυνε το νοσοκομείο για συγκέντρωση αίματος σε βαθμό που το Τμήμα Αιμοδοσίας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην προσφορά.

    Τις δικές τους τραγικές ώρες περνούν γονείς και συγγενείς των μαθητών που καταφθάνουν συνεχώς στο νοσοκομείο, ενώ από τη διοίκηση του νοσοκομείου καταβάλλεται προσπάθεια να συγκροτηθεί μια ομάδα ψυχιάτρων και ψυχολόγων προκειμένου να τους προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη.

    Η θλιβερή είδηση έφτασε στο Μακροχώρι όταν ένας ελαφρά τραυματισμένος μαθητής που απεγκλωβίστηκε εγκαίρως, ειδοποίησε μέσω του κινητού τηλεφώνου του τον πατέρα του.

    Γονείς και συγγενείς των παιδιών συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο όπου αλλόφρονες προσπαθούσαν να πληροφορηθούν για την τύχη των παιδιών τους, ενώ η καμπάνα του χωριού ηχούσε πένθιμα.

    Κάποιοι από αυτούς κατευθύνθηκαν προς τα Τέμπη με ΙΧ επιβατικά και αγροτικά αυτοκίνητα ενώ άλλοι έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ημαθίας.

    Συγκλονισμένος και ο πολιτικός κόσμος

    Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, καθώς και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Νίκος Γκεσούλης.

    Την οδύνη του για το τραγικό συμβάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Τα συλληπητηριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Τη βαθύτατη οδύνη και θλίψη του εκφράζει και ο Συνασπισμός για το πολύνεκρο δυστύχημα, όπως επίσης τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των μικρών μαθητών και των άλλων θυμάτων.

    Με αφορμή το τραγικό γεγονός του δυστυχήματος στα Τέμπη ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε την ακόλουθη δήλωση: ''Εκφράζω τη θλίψη και την οδύνη μου για τον άδικο χαμό των μαθητών και θέλω να διαβιβάσω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους τους, αλλά και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μαθητές''.

    Συντετριμμένος από το τραγικό ατύχημα, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, εκφράζοντας τη βαθύτατη οδύνη και την πατρική συμπάθεια του προς τους γονείς των θυμάτων.

    [02] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για τις εκλογές

    13/4/2003 7:49:00 μμ

    Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ προκάλεσε η επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνου Καραμανλή, στον πρωθυπουργό μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στο κλειστό γυμναστήριο Αμφισσας ότι προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με στόχο να αιφνιδιάσει. Η πολιτική ζωή έχει μπει ουσιαστικά σε μία προεκλογική περίοδο, απροσδιόριστης διάρκειας , δήλωσε από την Αμφισσα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επανέλαβε τις καταγγελίες για διαπλοκή και για εγκατάλειψη της περιφέρειας.

    Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι και αυτή την φορά ο κ. Καραμανλής θα πέσει έξω στις προβλέψεις του, απάντησε την Κυριακή, ο υπουργός τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Σχολιάζοντας επίσης τις αιχμές του προέδρου της Ν.Δ. για την διαπλοκή, είπε ότι πρέπει να την αναζητήσει πρώτα στο δικό του χώρο.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ.Ρουσόπουλος, απαντώντας εκτίμησε ότι ο κ.Πρωτόπαπας για μία ακόμη φορά χάνει την ψυχραιμία του και παρεκτρέπεται, σημειώνοντας ότι οι σημερινές θεωρίες του περί πολιτικής σταθερότητας είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι, μπροστά στα αδιέξοδά τους υιοθετούν επικίνδυνες λογικές και πρακτικές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, ενώ καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι όσον αφορά τις αμήχανες υπεκφυγές του κ.Πρωτόπαπα για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από ένοχη σιωπή.

    [03] Πρός έγκριση από τον Αραφάτ η κυβέρνηση Αμπάς

    13/4/2003 8:46:00 μμ

    Τον κατάλογο των υπουργών της μελλοντικής κυβέρνησής του, χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα εγκριθεί, υπέβαλε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε σήμερα επίσημη παλαιστινιακή πηγή. Ο κατάλογος περιλαμβάνει το συνταγματάρχη Μοχάμεντ Νταχλάν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας προληπτικής ασφάλειας στην πόλη της Γάζας, τον οποίο ο Αμπάς προτείνει για μία θέση-κλειδί που θα τον καθιστά υπεύθυνο της ασφάλειας. Ωστόσο ο πρόεδρος Αραφάτ δεν διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε αυτό το διορισμό τον οποίο στηρίζει η Ουάσινγκτον και θα προτιμούσε να οριστεί ένας ηγέτης που να μην προέρχεται από το περιβάλλον του Αμπάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο Αμπάς πρότεινε επίσης ως υπουργό Πληροφοριών τον Ναμπίλ Αμρ, αξιωματούχο του κινήματος Φατάχ του Αραφάτ, ο οποίος, από την έναρξη της Ιντιφάντα το Σεπτέμβριο του 2000, δεν φείσθηκε κριτικών προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Ο νυν υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, προτείνεται να αναλάβει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, όπως και ο κυριότερος παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, νυν υπουργός Τοπικών Κοινοτήτων.

    Ο ίδιος ο Αμπάς, γνωστός επίσης ως Αμπού Μάζεν, αποφάσισε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι διεθνείς μεσολαβητές για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Η κεντρική επιτροπή της Φατάχ, που επρόκειτο να συζητήσει το βράδυ της Κυριακής τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ανέβαλε τη σύνοδό της πιθανόν μέχρι τη Δευτέρα, λόγω των διχογνωμιών για το διορισμό των υπουργών, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

    Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να εγκριθεί από τον Αραφάτ και από το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο (Βουλή) πριν αναλάβει καθήκοντα.

    [04] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν πάλι τη Συρία

    13/4/2003 11:16:00 μμ

    Νέα προειδοποίηση προς τη Συρία απηύθυναν σήμερα τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να μη χορηγηθεί άσυλο σε ιρακινούς αξιωματούχους. Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ακόμη ότι στη Συρία υπάρχουν απαγορευμένα χημικά όπλα, ενώ ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι η Συρία στέλνει μαχητές στο Ιράκ για να πολεμήσουν τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις. "Ούτε παρεμβαίνουμε, ούτε όπλα μαζικής καταστροφής διαθέτουμε", απάντησε η Δαμασκός, ενώ ο γενικός γραμματέας του αραβικού Συνδέσμου χαρακτήρισε τις κατηγορίες ακατανόητες που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    [05] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-Κέλερ

    13/4/2003 9:01:00 μμ

    Η πορεία και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οικονομική κατάσταση στα Βαλκάνια ενόψει και της προγραμματιζόμενης συνόδου για τη Νότια Ευρώπη με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, η ανοικοδόμηση του Ιράκ, και η επικείμενη ένταξη των δέκα νέων μελών της ΕΕ, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησής τους στην Αθήνα, ήταν τα θέμα που συζήτησαν σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Χέρστ Κέλερ παρουσία του αναπληρωτή του Εντουάρντο Ανινάτ. Ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος συμμετείχε ως προεδρεύων του Eurogroup και ECOFIN στη σύνοδο G-7 και στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα για την Αθήνα.

    [06] Ξέφυγε τρεις βαθμούς ο ΠΑΟ από τον ''θρύλο''

    13/4/2003 10:53:00 μμ

    Τρίποντο που μετά το... στραβοπάτημα του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη, μπορεί ν` αποδειχτεί χρυσό, κατέκτησε επί αχαϊκού εδάφους ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" σε αγώνα για την 26η ημέρα της Α` Εθνικής, επικράτησαν 1-0 της Ξάνθης στο ουδέτερο γήπεδο της Πάτρας και αποσπάστηκαν τρεις βαθμούς από τον "αιώνιο" αντίπαλό τους που έφερε 0-0 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Ενα ακόμη βήμα για να σιγουρέψει την παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου, έκανε η ΑΕΚ. Η Ενωση , συνέτριψε 6-1 τον Ηρακλή στο "Νίκος Γκούμας" και βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον Ολυμπιακό. Το αήττητο για πέμπτο σερί παιχνίδι, διατήρησε ο ΟΦΗ. Οι Κρητικοί, νίκησαν 4-0 εκτός έδρας το Αιγάλεω, εκμεταλλευόμενοι την... τραγική ημέρα στην οποία βρέθηκε ο γκολκίπερ της ομάδας των δυτικών προαστείων, Μπίκιτς. Σε τροχιά Ευρώπης παρέμεινε ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη, σε αγώνα που έγινε στο ουδέτερο γήπεδο των Τρικάλων, επικράτησε 2-0 του Αρη και έτσι παρέμεινε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, τρεις βαθμούς πίσω από τον Πανιώνιο.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των αγώνων

    Προοδευτική-Ιωνικός 0-0

    Γιάννινα-Καλλιθέα 1-0 (Κυπαρίσσης)

    Ακράτητος-Παναχαϊκή 3-0 (Γκίτσης, Παγιαζίντ 61, Ζιάκας 78)

    ΠΑΟΚ-Αρης 2-0 (Γιασεμής 50, Θεοδωρίδης 69)

    Πανιώνιος-Ολυμπιακός 0-0

    Αιγάλεω-ΟΦΗ 0-4 ( Δέντσας 36, Μπελεβώνης 44, Ντεγιάνοφ 62, 81)

    ΑΕΚ-Ηρακλής 6-1 (Τσάρτας 2, Ιβιτς 4, Κατσαμπής 51-αυτογκόλ, Λάκης 86, Γεωργάτος+90, Ναλιτζής +90 / Καπετάνος 89)

    Παναθηναϊκός-Ξάνθη 1-0 (Βαζέχα 74)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες):

    Παναθηναϊκός 61, Ολυμπιακός 58, ΑΕΚ 56, Πανιώνιος 49, ΠΑΟΚ 46, Αρης 42, Ηρακλής 40, ΟΦΗ 38, Ξάνθη 32, Αιγάλεω 27, Προοδευτική 26, Καλλιθέα 23, Ακράτητος 22, Ιωνικός 21, Παναχαϊκή 8, ΠΑΣ Γιάννινα -56.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 April 2003 - 20:55:13 UTC