Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Φρούριο'' η Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [02] Ομιλία Ι. Μαγκριώτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [03] Δέκα αλλαγές στον Κώδικα Δήμων-Κοινοτήτων
  • [04] ''Η Κύπρος έτοιμη να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης''
  • [05] Ισραηλινοί πυροβόλησαν Βρετανό ακτιβιστή στη Ράφα
  • [06] Κούβα: ''Θάνατος'' για τους τρεις απαγωγείς
  • [07] Ανθρωπιστική βοήθεια 250.000 Ευρώ προσφέρει η Ελλάδα
  • [08] Ικανοποίηση Μπους
  • [09] Ράμσφελντ: Η αστυνόμευση στις Αμερικανοβρετανικές δυνάμεις
  • [10] Το κυνήγι του Σαντάμ και των συντρόφων του
  • [11] Δυο φορές προσπάθησε η Μόσχα να πείσει το Σαντάμ να φύγει

    [01] ''Φρούριο'' η Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής

    11/4/2003 9:41:00 μμ

    Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τάξης και τροχαίας θα ληφθούν από την Αστυνομία από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα στην Αθήνα λόγω της τελετής υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης, του Ατύπου Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη και Πέμπτη. Τα μέτρα που θα ληφθούν δεν έχουν ληφθεί σε παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν και είναι μεγαλύτερα και από αυτά της επίσκεψης του Πάπα. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή μόνο για την εφαρμογή των μέτρων θα διατεθούν περίπου 10.000 αστυνομικοί, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής (14.500 αστυνομικοί, 500 συνοριοφύλακες και 1.500 ειδικοί φρουροί) θα είναι σε πλήρη επιφυλακή. Επειδή οι δυνάμεις της Αττικής δεν επαρκούν με διαταγή του αρχηγού της Αστυνομίας αντιστράτηγου Φώτη Νασιάκου θα έρθουν και 2000 αστυνομικοί από την επαρχία. Η αστυνομία ζητά την κατανόηση των πολιτών και επισημαίνει ότι η διεξαγωγή της τελετής υπογραφής της Συνθήκης προσχώρησης του Ατυπου Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας είναι εθνική υπόθεση και αφορά όλους μας.

    Διακοπή κυκλοφορίας, απαγόρευση στάθμευσης, περιορισμός μετακινήσεων

    Οπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μέτρα θα ληφθούν στην περιοχή του αεροδρομίου, στους δρόμους και τις λεωφόρους των διαδρομών που θα ακολουθήσουν οι επίσημες αποστολές προς τα ξενοδοχεία διαμονής τους και από τα ξενοδοχεία προς τους χώρους εργασιών και εκδηλώσεων στο Ζάππειο, την Ακρόπολη, την Πλάκα, τη στοά Αττάλου, το Θησείο και το Μοναστηράκι.

    Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, στους ακόλουθους οδικούς άξονες και περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής: Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου οδό Κορωπίου Μαρκοπούλου (ρεύμα από Μαρκόπουλο προς Κορωπί) οδό Αγίας Μαρίνας, εθνική οδό Αθηνών-Σουνίου, παραλιακή λεωφόρος και σε (όλες τις καθέτους οδούς αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη), λεωφόρος Συγγρού (σε όλες τις καθέτους μέχρι την πρώτη παράλληλη), λεωφόρο Αμαλίας (σε όλες τις καθέτους μέχρι την πρώτη παράλληλη), λεωφόρο Ολγας, περιοχή Ζαππείου, περιοχή Ακροπόλεως και περιοχή Πλάκας.

    Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για:

    1. στάση και στάθμευση από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 15/4/03 μέχρι τις 3 το απόγευμα της Πέμπτης 17/4/03.

    2. κυκλοφορία των οχημάτων από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Από το αρχηγείο της Αστυνομίας εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία παρακαλούνται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Για την εξυπηρέτηση όσων θα πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθούν η ΓΑΔΑ προτείνει τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

    - από τον Πειραιά και τα δυτικά προάστια προς το διεθνή αερολιμένα Αθηνών μέσω των οδών Πειραιώς, Κηφισού, Αττικής οδού

    - όσοι επιθυμούν να κινηθούν προς Γλυφάδα και στους γύρω δήμους μέσω Πειραιά μπορούν να επιλέξουν την οδό Επαμεινώνδα, τη λεωφόρο Θησέως, Πειραιώς και λεωφόρο Αμφιθέας

    - από τα νοτιοανατολικά προάστια προς το διεθνή αερολιμένα Αθηνών μπορούν να ακολουθήσουν τη νέα εθνική οδό Αθηνών-Σουνίου, τη λεωφόρο Βουλιαγμένης (ρεύμα προς Αθήνα, περιφερειακή Κατεχάκη και λεωφόρο Μεσογείων).

    Σημειώνεται ότι οι 41 επίσημες αποστολές θα καταλύσουν στα ξενοδοχεία Λήδρα Μάριοτ και Ιντερκοντινένταλ στη λεωφόρο Συγγρού και στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Για αυτό το λόγο θα είναι κλειστή η Συγγρού και η παραλιακή όλες τις ώρες που αναφέραμε προηγουμένως.

    ''Κόκκινη ζώνη'' για συλλαλητήρια και πορείες

    Σε ό,τι αφορά στις διαδηλώσεις και πορείες από την ΓΑΔΑ έγινε γνωστό ότι θα ανακοινωθεί εγκαίρως η σχετική απόφαση και θα καθοριστούν αναλυτικά οι δρόμοι και οι περιοχές που θα απαγορεύονται. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες έχει ήδη προβλεφθεί μια ''κόκκινη ζώνη'' στην οποία θα απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση.

    Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει τους δρόμους γύρω από το Ζάππειο, τις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου, Αμαλίας, Φιλελλήνων.

    Οι συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται στο τμήμα της πλατείας Συντάγματος μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και πέρα από την Ερμού.

    [02] Ομιλία Ι. Μαγκριώτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    11/4/2003 9:16:00 μμ

    Την ενίσχυση του ειρηνευτικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Μαγκριώτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο ανοιχτής συνεδρίασης του Σώματος με θέμα "Το ΣΑ και οι περιφερειακές οργανώσεις: αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. "Η ΕΕ στοχεύει στην υποστήριξη του ΣΑ για την εφαρμογή των καθηκόντων του σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών" ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης της ικανότητας της δικαιοπραξίας για τη διαχείριση διεθνών κρίσεων.

    Κεντρικός o ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε σαφές ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τον αυξανόμενο σημαντικό ρόλο των περιφερειακών διακανονισμών και υπηρεσιών στον τομέα της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και καλωσορίζει την εξέταση του θέματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας"

    Πρόσθεσε επίσης, ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες προλαμβάνουν την επανάληψη διενέξεων και διασφαλίζουν τη μελλοντική ειρήνη και σταθερότητα.

    Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, υπογράμμισε την ανάγκη να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ καθώς επίσης και σε άλλες μεταπολεμικές περιπτώσεις.

    Ο Ιωάννης Μαγκριώτης εκπροσώπησε το Γιώργο Παπανδρέου και μίλησε εκ μέρους του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των δέκα καινούριων μελών και των δυο υπό ένταξη χωρών (Βουλγαρία και Ρουμανία).

    Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του ΣΑ μίλησαν αντιπρόσωποι των μελών του Σώματος, αλλά και εκπρόσωποι έξι μεγάλων περιφερειακών οργανισμών: της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, της Αφρικανικής Ενωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικών Αφρικανικών Κρατών.

    Της συνεδρίασης προεδρεύει ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό.

    [03] Δέκα αλλαγές στον Κώδικα Δήμων-Κοινοτήτων

    11/4/2003 8:58:00 μμ

    Τις 10 βασικές αλλαγές που προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τον νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων παρουσίασε σήμερα Παρασκευή, στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης τονίζοντας ότι η πρόταση που παρουσίασε παρά τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που εκφράζονται είναι αποδεκτή σε γενικές γραμμές. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόθεση του υπουργείου είναι ο διάλογος να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου προκειμένου ο νέος κώδικας να ψηφιστεί στη Βουλή πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων.

    Τι αλλάζει

    Οι αλλαγές σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη που προτείνονται είναι:

    - Προγραμματική διαδικασία στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου. Οι Δήμοι θα υποχρεούνται να εκπονούν τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα.

    - Αναβάθμιση του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ΕΠΤΑ, γίνεται κεντρικός μοχλός ανάπτυξης των Δήμων. Επίσης αναζητούνται συνχρηματοδοτήσεις από ιδιώτες, υπάρχει η δυνατότητα του "λίζινγκ" και θεσμοθετείται η μόνιμη σχέση Δήμων και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

    - Διευρύνεται η εσωδημοτική δημοκρατία. Εγκαταλείπεται το δημαρχοκεντρικό σύστημα και καθίσταται υποχρεωτική η εισαγωγή στοιχείων από την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Υποχρεωτικά καθίστανται και τα διαπαραταξιακά προεδρεία, ενώ καθιερώνεται ο δημοτικός έλεγχος στα πρότυπα του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συγκροτούνται επιτροπές στα πρότυπα της βουλής, ενώ κυρίαρχο εκτελεστικό όργανο καθίσταται η δημαρχιακή επιτροπή.

    - Καθιερώνεται ο πλήρης και υποχρεωτικός έλεγχος των Δήμων. Οι προληπτικοί έλεγχοι θ' ασκούνται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα ενισχυθεί, ενώ οι διαχειριστικοί έλεγχοι θα ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο διαχειριστικός έλεγχος θα γίνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ οι δήμοι με πληθυσμό 5000 κατοίκων και πάνω, αν μέχρι την αρχή του 2004 δεν έχουν καθιερώσει το διπλογραφικό σύστημα και το Μητρώο Υπαλλήλων, δεν θα χρηματοδοτούνται.

    - Ανάπτυξη του εσωτερικού οργανισμού. Πράγμα που συνεπάγεται εκσυγχρονισμό των δημοτολογίων, τα οποία και εντάσσονται στο εθνικό δημοτολόγιο.

    - Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Υποχρεωτική καθίσταται η κατάρτιση και επιμόρφωση των υπαλλήλων, ενώ απαγορεύονται οι προσλήψεις στα έτη των δημοτικών εκλογών.

    - Ριζική αναδιάρθρωση των δημοτικών επιχειρήσεων. Στην ουσία πρόκειται για περιορισμό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, στα απολύτως απαραίτητα. Η χωροταξική διάταξη των συμπολιτειών, θα γίνεται ανά επαρχία. Κάτι ανάλογο με τα Συμβούλια Περιοχής, που δεν προχώρησαν.

    - Οι διαδημοτικές συνεργασίες θεωρητικά είναι εθελούσιες αλλά πρακτικά είναι υποχρεωτικές.

    - Ορθολογική διαχείριση των πόρων. Στις συμπολιτείες μπορεί ακόμα να συμμετάσχει και το κράτος.

    - Οι Συμπολιτείες θα διοικούνται από προγραμματικές συμβάσεις δημοσίου δικαίου. Δεν θα γίνονται δηλαδή εκλογές.

    [04] ''Η Κύπρος έτοιμη να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης''

    11/4/2003 8:46:00 μμ

    Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Αντονιόνε, στον οποίο εξήγησε τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς στο Κυπριακό πριν και μετά τη συνάντηση της Χάγης και την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς, που οδήγησε σε ναυάγιο την πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ για λύση του προβλήματος. Ο κ. Αντονιόνε εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησής του για τη στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Αναφορικά με την ένταξη στην Ε.Ε., ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και είναι έτοιμη να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης, στις 16 Απριλίου στην Αθήνα. Ο κ. Αντονιόνε εξέφρασε την ικανοποίηση της Ιταλίας για το γεγονός ότι η Κύπρος θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανέφερε ότι ανέκαθεν η χώρα του στήριζε τις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη, διότι τη θεωρεί μια καθόλα ευρωπαϊκή χώρα που ανήκει και πολιτιστικά και γεωγραφικά στην Ευρώπη.

    ''Η Αργεντινή στηρίζει το σχέδιο του ΟΗΕ''

    Ο νέος πρέσβης της Αργεντινής στην Κύπρο Ατίλιο Νορμπέρτο Μολτένι επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Μολτένι είπε ότι η Αργεντινή ''επικυρώνει επίσημα ακόμα μια φορά την υποστήριξή της στο σχέδιο που υποβλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ελπίζει ότι ο λαός της Κύπρου θα επιτύχει σύντομα δίκαιη ειρήνη σε μια επανενωμένη Κύπρο'', Ο κ. Μολτένι είπε ότι η Αργεντινή συμμερίζεται την τιμή και τη χαρά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσεχή ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχή υποστήριξη της Αργεντινής για μια λειτουργική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού και είπε ότι η παρουσία αποσπάσματος της Αργεντινής στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενισχύει ακόμη περισσότερο τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Αναφερόμενος στην ''ανεπιτυχή κατάληξη'' των συνομιλιών στην Χάγη, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. ''Αναμένουμε'', συνέχισε, ''ότι η τουρκική πλευρά θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική καλή θέληση και θα έρθει μαζί μας σε μια διαπραγμάτευση με νόημα στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας''. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε, επίσης, ότι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την επανένωση του νησιού και για τη δημιουργία ενός κοινού και καλύτερου μέλλοντος για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ ως Ευρωπαίους πολίτες σε μια διευρυμένη Ενωση.

    [05] Ισραηλινοί πυροβόλησαν Βρετανό ακτιβιστή στη Ράφα

    11/4/2003 10:36:00 μμ

    Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σήμερα σοβαρά έναν βρετανό ακτιβιστή υπέρ της ειρήνης που βοηθούσε παιδιά Παλαιστινίων να περάσουν ένα δρόμο όπου σημειώνονταν πυρά, δήλωσαν συνάδελφοί του ακτιβιστές και νοσοκομειακοί αξιωματούχοι. Ο Τομ Χέρντολ ήταν ένα από τα 12 μέλη του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM) που μετέβησαν την Πέμπτη στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να διαμαρτυρηθούν για τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς πυροβολισμούς στην περιοχή, όπως δήλωσε ο Νικ Σμιθ, μέλος της ISM.

    ''Οι στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο ένοπλο που άνοιξε πυρ''

    Ο 21χρονος Χέρντολ πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει μία ομάδα παιδιών να περάσει ένα το δρόμο σε μια περιοχή όπου σημειώνονταν ισραηλινά πυρά.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ράφα, Αλι Μούσα, δήλωσε ότι ο εγκέφαλος του Χέρντολ δεν λειτουργεί και ότι είναι ''κλινικά νεκρός''.

    Ο στρατός δήλωσε ότι ελέγχει την πληροφορία.

    Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως στρατιώτες στον καταυλισμό της Ράφα ανέφεραν ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο ένοπλο με στολή μάχης, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον φυλακίου τους περίπου την ίδια ώρα που σκοτώθηκε ο Χερντολ.

    Παλαιστινιακές πηγές ασφάλειας και νοσοκομειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ωστόσο, ότι δεν έχουν πληροφορίες για παλαιστινιακές απώλειες στη Ράφα σήμερα.

    [06] Κούβα: ''Θάνατος'' για τους τρεις απαγωγείς

    11/4/2003 9:53:00 μμ

    Τρεις ένοπλοι που είχαν κρατήσει ομήρους όλους τους επιβάτες ενός οχηματαγωγού και ζητούσαν να εφοδιαστεί αυτό με καύσιμα και να καταπλεύσει σε αμερικανικό λιμάνι, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Διευκρινίστηκε από επίσημη πηγή ότι οι δράστες της ομηρίας δικάστηκαν με την κατηγορία της διάπραξης ''σοβαρών τρομοκρατικών ενεργειών'', καταδικάστηκαν σε θάνατο και η εσχάτη των ποινών εκτελέστηκε δια τυφεκισμού. Αναφέρθηκε δε ότι έγινε προσφυγή των κατηγορουμένων με σκοπό να ανασταλεί η εκτέλεση της θανατικής ποινής τους, αλλά αυτή απορρίφθηκε.

    ''Παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα''

    Εκπρόσωπος της κουβανικής ''Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εθνικής συμφιλίωσης'', ο Ελιζάρντο Σάντσες, αναφερόμενος στις τρεις εκτελέσεις αλλά και στο πρόσφατο κύμα εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον της αντικαθεστωτικής αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι παραβιάστηκε ακόμα και το άτυπο μορατόριουμ που ίσχυε μετά τον Απρίλιο του 2000, να μην εκτελείται καμία θανατική ποινή.

    [07] Ανθρωπιστική βοήθεια 250.000 Ευρώ προσφέρει η Ελλάδα

    11/4/2003 11:35:00 μμ

    Το ποσό των 250.000 Ευρώ θα συνεισφέρει η Ελλάδα για ανθρωπιστική βοήθεια στον πληγέντα ιρακινό πληθυσμό. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή τις ανθρωπιστικές ανάγκες στο Ιράκ. Όπως είπε το ποσό αυτό θα προωθηθεί στην ελληνική πρεσβεία του Αμμάν καθώς η πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαγδάτη έχει εκκενωθεί. Στόχος είναι η χρηματοδότηση από κοινού με την κυβέρνηση της Ιορδανίας συγκεκριμένων δράσεων νοσηλευτικής αρωγής, καθώς η Ιορδανία, ως γειτονική χώρα συντονίζει την προώθηση με ίδια μεταφορικά μέσα του συνόλου της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε στο Αμμάν.

    Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, σε συνεργασία με τα υπουργεία Αμυνας και Υγείας καθώς και με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προετοιμασία και τον συντονισμό της κατευθείαν αποστολής, μόλις αυτό καταστεί δυνατό, κυρίως φαρμάκων, υλικού πρώτων βοηθειών και τροφίμων, τα οποία έχουν ήδη συγκεντρωθεί και αποθηκευτεί, για τους τραυματίες που νοσηλεύονται στα ιρακινά νοσοκομεία και για το σύνολο του ιρακινού πληθυσμού.

    Το θέμα της κατευθείαν αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας θα επανεξετασθεί, τη Δευτέρα, υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή.

    [08] Ικανοποίηση Μπους

    11/4/2003 10:52:00 μμ

    Σαφώς ικανοποιημένος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εμφανίστηκε απόψε, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες για τα όσα προσέφεραν στις μάχες στο Ιρακινό έδαφος. "Ο στόχος επιτεύχθη, έπεσε το καθεστώς του Σαντάμ" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το καθεστώς της Δαμασκό δεν θα πρέπει να βοηθάει τους Ιρακινούς αξιωματούχους ενώ προειδοποίησε τη Συρία να μην παράσχει άσυλο στον Σαντάμ.

    [09] Ράμσφελντ: Η αστυνόμευση στις Αμερικανοβρετανικές δυνάμεις

    11/4/2003 10:16:00 μμ

    Οι αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ θα αναλάβουν καθήκοντα τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αποτρέποντας λεηλασίες στις ιρακινές μεγαλουπόλεις, τόνισε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. ''Αποδεχόμαστε ότι είναι επιτακτική η διασφάλιση της δημόσιας τάξης'', δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στους διαπιστευμένους στο Πεντάγωνο δημοσιογράφους. Απέδωσε παράλληλα τις γενικευμένες λεηλασίες στη Βαγδάτη και αλλού στην ''ξαφνική μετάβαση από ένα δικτατορικό καθεστώς στην ελευθερία''.

    ''Ατυχές γεγονός οι λεηλασίες!''

    ''Κανένας δεν εγκρίνει τις λεηλασίες, είναι ένα ατυχές γεγονός, αλλά μπορεί να κατανοήσει τη βαθιά απογοήτευση του ιρακινού λαού ύστερα από δεκαετίες υπό ένα δικτατορικό καθεστώς'', πρόσθεσε ο Ράμσφελντ.

    Τέλος επισήμανε ότι ο ιρακινός λαός επιτίθεται με ιδιαίτερο σθένος κατά των ίδιων των συμβόλων του καθεστώτος που κατέρρευσε, όπως τα πολυάριθμα προεδρικά μέγαρα, τα υπουργεία και οι εγκαταστάσεις του κόμματος Μπάαθ σε όλο το Ιράκ.

    Κατηγορεί ο Ράμσφελντ τη Δαμασκό για ''μη φιλική συμπεριφορά''

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, κατηγόρησε για μια ακόμα φορά τη Συρία για την εμπλοκή της στις τρέχουσες εξελίξεις στο Ιράκ, με τρόπο ''μη φιλικό'' προς τις ΗΠΑ. ''Δεν μας βοήθησε η Συρία, επιτρέποντας να σταλεί στο Ιράκ στρατιωτικό υλικό'', επισήμανε ο αξιωματούχος, που πρόσθεσε ότι επιτράπηκε επίσης σε ''εθελοντές'' να περάσουν από τη Συρία στο Ιράκ, ενώ τέλος επιτράπηκε σε ανώτερα στελέχη του καθεστώτος Χουσεΐν ''να διαφύγουν στη Συρία''.

    ''Υπάρχουν λοιπόν Ιρακινοί αξιωματούχοι που ακόμα φθάνουν στη Συρία'', διερωτήθηκε ο Ράμσφελντ, προφανώς υπαινισσόμενος καταφατική απάντηση στο ρητορικό ερώτημα του.

    [10] Το κυνήγι του Σαντάμ και των συντρόφων του

    11/4/2003 9:36:00 μμ

    Καταζητούνται νεκροί ή ζωντανοί. Ο Σαντάμ Χουσεΐν οι γιοι του Ουντάι και Κουσάι και ακόμα 52 άτομα που συμμετείχαν με ηγετικό ρόλο στο προηγούμενο ιρακινό καθεστώς αποτελούν στόχο για κάθε ένοπλο Αμερικανό ή Βρετανό που βρίσκεται στο Ιράκ. Ήδη η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, τύπωσε και μοίρασε σε όλους μια ιδιότυπη τράπουλα θανάτου με τις φωτογραφίες των 55 καταζητούμενων. Το δορυφορικό κανάλι Αλτζαζίρα μετέδωσε νωρίτερα πως σύμφωνα με τον πρώην υπουργό άμυνας του Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι νεκρός, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

    Τα σενάρια

    Αν ο Ιρακινός δικτάτορας παραμένει ζωντανός οι εκδοχές για το που βρίσκεται αυξάνουν κάθε λεπτό που περνάει.

    Ωστόσο, παρά τις φήμες και τα σενάρια η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση θεωρεί πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός και κρύβεται είτε στην Τικρίτ είτε στη Βαγδάτη.

    Κρύβεται στην Τικρίτ και τον προστατεύουν οι απόλυτα αφοσιωμένες σ αυτόν δυνάμεις της ρεπουμπλικανικής φρουράς Κρύβεται στη Βαγδάτη σε καταφύγιο είτε μεταμφιεσμένος σε απλό πολίτη Έχει διαφύγει στη Συρία Έχει εγκαταλείψει το Ιράκ μετά από μυστική συμφωνία για αναίμακτη παράδοση της Βαγδάτης Βρίσκεται εδώ και καιρό σε άλλη μουσουλμανική χώρα

    [11] Δυο φορές προσπάθησε η Μόσχα να πείσει το Σαντάμ να φύγει

    11/4/2003 8:32:00 μμ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσπαθήσει να πείσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να εγκαταλείψει την προεδρία και τη χώρα του πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες. Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ, τονίζοντας ότι δυο φορές στο παρελθόν, πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ο Πούτιν είχε αναθέσει στον ίδιο προσωπικά τις εμπιστευτικές αποστολές. Απώτερος στόχος του Ρώσου προέδρου, ήταν να αποτραπούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να γλιτώσουν οι ζωές πολλών εκατοντάδων αμάχων.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά o Πριμακόφω, ο πρόεδρος Πούτιν, τού είχε ζητήσει να μεταβεί στις 17 Μαρτίου στη Βαγδάτη για να πείσει τον ιρακινό τότε πρόεδρο.

    Ο Ρώσος πρόεδρος εμπιστευόταν τον Πριμακόφ, γιατί είναι καλός γνώστης της Μέσης Ανατολής, μιλά την αραβική γλώσσα και γνωρίζει πολλά χρόνια τον Χουσεΐν.

    Ο Πριμακόφ, μετέφερε το μήνυμα στο Σαντάμ Χουσείν και εκείνος αφού τον άκουσε εντελώς σιωπηλός θέλησε το μήνυμα του ρώσου προέδρου να ειπωθεί ξανά αλλά παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ.

    Ουσιώδη απάντηση δεν έλαβε ποτέ.

    Αντίθετα ο τότε ιρακινός πρόεδρος περιορίστηκε να πεί ότι και το 1991 η τότε ΕΣΣΔ τού είχε προτείνει ακριβώς το ίδιο, χωρίς μάλιστα τότε να γίνουν ποτέ χερσαίες επιχειρήσεις (που έχουν θύματα).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 April 2003 - 20:56:04 UTC