Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για την τραγωδία στην Κόρινθο
  • [02] Διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [03] Στην Αθήνα κλιμάκιο της ΔΟΕ
  • [04] Ανοιξιάτικο εκδρομικό πρόγραμμα
  • [05] Στη σκιά του πολέμου η συνεδρίαση του Εκτελεστικού
  • [06] Η υπόθεση Γ. Παλαιοκρασσά σήμερα
  • [07] Γενική απεργία την Τετάρτη στο Ισραήλ
  • [08] Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δ. Οχθη
  • [09] Υπέρ του πολέμου οι Βρετανοί
  • [10] ΗΠΑ: Επιστρέφουν Αμερικανοί διπλωμάτες
  • [11] Επεισόδια σε αντιπολεμική διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο
  • [12] ''Θερίζει'' η πείνα στην Αφρική
  • [13] Βόμβες κατά δημοσιογράφων
  • [14] Θρίλερ με την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [15] Χτυπήθηκαν τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα
  • [16] Νέα συνάντηση Μπους-Μπλερ σήμερα
  • [17] Υπεύθυνοι οι Αμερικανοί, δηλώνει οδηγός των Ρώσων διπλωματών
  • [18] Φίσερ: ''Να καταρρεύσει άμεσα το καθεστώς του Σαντάμ''
  • [19] Ράμσφελντ: ''Η νίκη δεν εξαρτάται από τον Σαντάμ''
  • [20] Διαδηλωτές σταμάτησαν αυστραλιανή φρεγάτα
  • [21] Αυστραλία: Να της ανατεθεί το υπουργείο Γεωργίας στο Ιράκ
  • [22] Η επιστροφή του Αχμεντ Τσαλάμπι
  • [23] Υπέρ της πολιτικής αυτοδιάθεσης του Ιράκ, τα κράτη του Κόλπου
  • [24] Συναντήσεις Σημίτη με Χριστοδουλάκη-Γκαργκάνα
  • [25] Οριακή η υποχώρηση του πληθωρισμού
  • [26] ΝΒΑ: Παραιτήθηκε ο Κράουζε
  • [27] Μπέος: ''Θα ζητήσω να τιμωρηθούμε''
  • [28] Ανέβαλε συναυλίες ο Πολ Μακάρτνεϊ
  • [29] Προσπάθειες για τον έλεγχο των ανεπιθύμητων e-mail
  • [30] Πέθανε η μητέρα του Μάικλ Δουκάκη

    [01] Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για την τραγωδία στην Κόρινθο

    8/4/2003 11:02:00 πμ

    Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ανακριτική διαδικασία των επτά κρατουμένων για την τραγωδία στη Σωληνουργεία ΑΕ στην Κορινθο, όπου την περασμένη Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους έξι εργαζόμενοι από έκρηξη. Οι έξι από τους επτά συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος, ενώ ο έβδομος από αυτούς αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΣ του εργοστασίου Αθανάσιος Μητρόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος θα καταβάλλουν 60.000 ευρώ, ο καθένας. Οι Αντώνιος Περιγιαλιώτης, διευθυντής του εργοστασίου, Χρήστος Σαρμάς, εργοδηγός βάρδιας, Κωνσταντίνος Μανιάτης, υπεύθυνος παραγωγής και Κωνσταντίνος Παπαχριστόπουλος, υπεύθυνος ασφαλείας θα καταβάλλουν 15.000 ευρώ, ο καθένας. Ο Παναγιώτης Λιούσκος, υπεύθυνος ηλεκτρολογικής συντήρησης, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

    [02] Διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

    8/4/2003 9:09:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εν όψει της έγκρισης, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, νέου ψηφίσματος για το Κυπριακό, την Πέμπτη. Τη Δευτέρα, δόθηκε και επίσημα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος θεωρεί τον Ραούφ Ντενκτάς ως βασικό υπεύθυνο του ναυαγίου της Χάγης και όλης της διαδικασίας για τη λύση του προβλήματος. Η έκθεση του Γ.Γ αποτελείται από 42 σελίδες και καταγράφονται με λεπτομέρειες όλα τα γεγονότα από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών το 1999.

    Πρέπει τα ενδιαφερόμενα μέρη να δείξουν διαλλακτικότητα

    Ο κ. Ανάν πιστεύει ότι "δεν θα παρουσιαστεί σύντομα άλλη ευκαιρία", ενώ μια λύση "μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει πλήρης και διακηρυγμένη ετοιμότητα από τους ηγέτες και των δύο πλευρών, έχοντας την πλήρη και αποφασιστική υποστήριξη, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, από τις μητέρες πατρίδες, για δέσμευση στην ολοκλήρωση του σχεδίου (χωρίς να ξανανοίξουν οι βασικές αρχές) και για να τεθεί αμέσως μετά σε χωριστά δημοψηφίσματα".

    Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, που ετοιμάζουν το προσχέδιο ψηφίσματος, επιδιώκουν να συμπεριλάβουν αναφορά, με την οποία θα υιοθετείται το σχέδιο Ανάν ως βάση για λύση του Κυπριακού.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το βράδυ της Δευτέρας, αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι ''η γραμμή που χωρίζει τη Λευκωσία, χωρίζει και την Τουρκία από την Ε.Ε και απέρριψε εκ νέου τις προτάσεις της Αγκυρας και του Ντενκτάς για διάλογο εκτός του ΟΗΕ.

    Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο συνήλθε τη Δευτέρα, το απόγευμα, υιοθέτησε ομόφωνα την κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης έναντι των Τουρκοκυπρίων, αλλά τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξαγγελθούν μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στις 16 Απριλίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε, αμέσως μετά ότι θα συνέλθει υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, εντός των ημερών για να εξετάσει ποια μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν και σε ποιο βαθμό παρέκκλισης από το νομοθετικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη μεταβατική περίοδο, έτσι ώστε να υποβληθεί συγκεκριμένη δέσμη μέτρων στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Την ίδια ώρα, ο Ραούφ Ντενκτάς επανήλθε με νέο τέχνασμα στο θέμα των Βαρωσίων υποβάλλοντας "πρόταση" που αποβλέπει, όπως δήλωσε, στο άνοιγμα της περιοχής με σκοπό την επαναδραστηριοποίησή της.

    Η πρόταση δεν προβλέπει επιστροφή της περιοχής υπό τον έλεγχο του Κυπριακού Κράτους, όπως προνοούσε η προηγούμενη δήλωσή του, αλλά άνοιγμα της περιοχής για ανοικοδόμηση υπό τον έλεγχο του ψευδοκράτους και από άτομα εκτός από τους νόμιμους ιδιοκτήτες των περιουσιών. Επισημαίνεται ότι όταν ο Ραούφ Ντενκτάς αναφέρεται στα Βαρώσια εννοεί μικρό τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου, που είναι σχεδόν περίκλειστο από κατοχικές δυνάμεις.

    [03] Στην Αθήνα κλιμάκιο της ΔΟΕ

    8/4/2003 9:05:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Η ελληνική κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004'' είναι έτοιμες για να υποδεχθούν σήμερα το κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο θα πραγματοποιήσει τον καθιερωμένο έλεγχο της Ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δέχθηκε τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου την Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία τον ενημέρωσε για τους τομείς που θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους οι τεχνοκράτες της ΔΟΕ, καθώς και για τα έργα που βρίσκονται σε οριακό σημείο, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

    [04] Ανοιξιάτικο εκδρομικό πρόγραμμα

    8/4/2003 5:36:00 πμ

    Αρχίζει το ανοιξιάτικο εκδρομικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας νομού Αττικής. με την προσκόμιση των απαραίτητων κατά περίπτωση δικαιολογητικών (αστυνομική ταυτότητα, βιβλιάριο ασθενείας, απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης εργαζομένων, νέος τύπος ενσήμων με 100 ημέρες εργασίας το έτος 2002, δήλωση ΑΦΜ, αρχική απόφαση σύνταξης κ.λ.π.). Το πρόγραμμα αυτό, προοπτικής κάλυψης 3.500 περίπου ατόμων, απευθύνεται σε δικαιούχους των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που κάνουν χρήση φέτος μικτού προγράμματος παροχών.

    Τετραήμερες εκδρομές

    Το ανοιξιάτικο εκδρομικό πρόγραμμα διάρκειας μέχρι 15/6/2003 (εκτός της Μεγάλης Εβδομάδας και της εβδομάδας του Πάσχα), πραγματοποιείται με 13 τουριστικά λεωφορεία, περιλαμβάνει τετραήμερες εκδρομές από Πέμπτη μέχρι Κυριακή στις περιοχές:

    Γρεβενά, Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, Καταρράκτες Αετιάς, Μακεδονικά Γεφύρια, Περιβόλι, Σπήλαιο. Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα, Πλαταμώνας, Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο, Όλυμπος, Καρίτσα. Τρίπολη, Βυτίνα, Λαγκάδια, Δημητσάνα , Στεμνίτσα, Αγ. Πέτρος Κυνουρίας, Λεωνίδιο, Κοσμάς, Μονή Έλωνας. Σπάρτη, Μυστράς, Μονεμβασιά, Μονή Ζερμπίτσας, Γύθειο, Γερολιμένας, Βάθεια. Ρίο, Μεσολόγγι, Γύρος Τριχωνίδας, Θέρμο, Λευκάδα. Καστοριά, Παύλος Μελάς, Πρέσπες, Ψαράδες, Νυμφαίο, Φλώρινα, Πισοδέρι, Αντάρτικο. Έδεσσα, Νάουσα, Αγιος Νικόλαος, Βέροια, Παναγία Σουμελά, Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα. Ν. Μαγνησίας (Γύρος Πηλίου). Καλαμπάκα, Μετέωρα, Τρίκαλα, Πύλη, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι.

    Η διάθεση των εισιτηρίων προς τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους θα γίνεται κάθε Παρασκευή, για τις εκδρομές που θα πραγματοποιούνται την επόμενη εβδομάδα.

    Γραφεία διανομής του Ο.Ε.Ε.: Αθήνας : Αγίου Μάρκου 11, Πατησίων 125 Πειραιά: Ομ. Σκυλίτση 19 Περιστερίου: Θίσβης 7.

    [05] Στη σκιά του πολέμου η συνεδρίαση του Εκτελεστικού

    7/4/2003 11:46:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 μ.μ. η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Αποφασίστηκε ομόφωνα να διεξαχθούν τον Ιούνιο οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών, ενώ εγκρίθηκε και ο οικονομικός προγραμματισμός για το 2003. Νωρίτερα, στην εισήγησή του προς το Εκτελεστικό Γραφείο για τις εξελίξεις στον πόλεμο του Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διαφαινόμενη στρατιωτική νίκη των ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτόν το λόγο, υπογράμμισε, απαιτούνται από την πλευρά της Ελλάδας προσεκτικοί χειρισμοί, ρεαλισμός και μεγάλη ευθύνη."Η Ελλάδα ήταν και είναι κατά του πολέμου και καθορίζει τη στάση της με βάση το εθνικό συμφέρον" είπε αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Η ελληνική προεδρία - επισήμανε - επιδιώκει στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να θέσει το θέμα της ανασυγκρότησης του Ιράκ μετά τον πόλεμο, τονίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε το ταχύτερο δυνατόν, οι ίδιοι οι ιρακινοί πολίτες να αναλάβουν τις τύχες της χώρας τους.

    Να σημειωθεί ότι ο κ.Σημίτης αναγνώρισε την αδυναμία της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο σημείωσε τις θετικές αποφάσεις που πάρθηκαν στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

    Σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη στάση της Αγκυρας το τελευταίο χρονικό διάστημα, χαρακτήρισε κινήσεις ελιγμού και εντυπωσιασμού τις πρωτοβουλίες της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας, τονίζοντας ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, γιατί η γραμμή που χωρίζει τη Λευκωσία χωρίζει και την Τουρκία από τις Βρυξέλλες.

    Ο κ.Σημίτης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δε συμφωνεί με τις σχετικές πρωτοβουλίες της Αγκυρας και του κ.Ντεκτάς, υπενθυμίζοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχει σαφείς προϋποθέσεις.

    [06] Η υπόθεση Γ. Παλαιοκρασσά σήμερα

    8/4/2003 10:05:00 πμ

    Με καταθέσεις αστυνομικών των ΜΑΤ, που δέχθηκαν την επίθεση της 17Ν στη Χαριλάου Τρικούπη, στις 2 Νοεμβρίου του 1991, συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, έχει ζήτησει να παρευρίσκονται σήμερα οι μάρτυρες για τη συμπλοκή στα Σεπόλια το Νοέμβριο του 1991, για την εκτόξευση ρουκέτας στη "Βιοχάλκο" και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν, τον Ιούλιο του 1992.

    [07] Γενική απεργία την Τετάρτη στο Ισραήλ

    8/4/2003 11:14:00 πμ

    Με γενική απεργία που έχει προκηρύξει για αύριο, Τετάρτη, η εργατική συνομοσπονδία του Ισραήλ, Χισταντρούτ, απειλεί να προκαλέσει αναστάτωση και χάος στη λειτουργία του κράτους, αν το υπουργείο Οικονομικών δεν αποσύρει το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που πλήττει τους μισθωτούς. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα της εργατικής συνομοσπονδίας Αμίρ Πέρετζ και του υπουργού Οικονομικών Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχουν καταλήξει προς το παρόν σε κάποια συμβιβαστική λύση, όπως έγινε σήμερα γνωστό και από τις δύο πλευρές.

    Σκληρό πρόγραμμα λιτότητας

    Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάστηκε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας για να εξέλθει η χώρα από τη χειρότερη οικονομική δυσπραγία στην ιστορία της.

    Το πρόγραμμα αυτό, που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου από την κυβέρνηση, προβλέπει περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μείωση 8% με 10% στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αποχώρηση περίπου 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, από τους οποίους οι 6.000 είναι εκπαιδευτικοί, καθώς συνταξιοδοτούνται αφού συμπληρώνουν το όριο ηλικίας που είναι τα 65 με 67 έτη.

    Το συνδικάτο Χισταντρούτ αντιτίθεται κυρίως στο γεγονός ότι το κοινοβούλιο πρόκειται να επιβάλει δια νόμου τα μέτρα αυτά, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο όλα τα κοινωνικά κεκτημένα.

    [08] Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δ. Οχθη

    8/4/2003 9:14:00 πμ

    Πέντε Παλαιστινίους συνέλαβε τη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Δυτική Οχθη, με στόχο τη σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή σε αντι-ισραηλινές επιθέσεις,δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο στελέχη της Τζιχάντ στη Χεβρώνα και ένα μέλος της Χαμάς στη Βηθλεέμ. Ο στρατός συνέλαβε επίσης άλλους δύο Παλαιστινίους στο χωριό Χίζμεχ, κοντά στη Ραμάλα.

    [09] Υπέρ του πολέμου οι Βρετανοί

    8/4/2003 5:46:00 πμ

    Στο ζενίθ της έχει φθάσει η υποστήριξη των Βρετανών στον πόλεμο κατά του Ιράκ από την έναρξη των μαχών, στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Guardian". Το 56% των Βρετανών υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση των αμερικανο-βρετανικών στρατευμάτων, ήτοι κατά 4% υψηλότερη από αντίστοιχη έρευνα την περασμένη εβδομάδα. Το ποσοστό των αντιθέτων στον πόλεμο φθάνει στην παρούσα έρευνα το 29%, έναντι 34% που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 4-6 Απριλίου, με δείγμα 1002 ενηλίκους.

    [10] ΗΠΑ: Επιστρέφουν Αμερικανοί διπλωμάτες

    8/4/2003 3:16:00 πμ

    Περίπου 1300 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους κατά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των τρομοκρατικών απειλών, του πολέμου στο Ιράκ και της μυστηριώδους επιδημίας της άτυπης πνευμονίας, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα, από το Αμερικανικό ΥΠΕΞ. Οι αποχωρήσεις διπλωματών, που δεν υπηρετούν σε νευραλγικές υπηρεσίες, αφορούν 34 αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία σε 17 χώρες, σύμφωνα με τους υπευθύνους του υπουργείου.

    Αυστηρές ''διαταγές αποχώρησης''

    "Εάν εξαιρέσουμε τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, ποτέ δεν είδα τόσον κόσμο να επιστρέφει και πρόκειται να επιστρέψει ακόμη", τόνισε η Νάνσι Ντόλτσε, υπεύθυνη αρωγής προσωπικού.

    Η πλειονότητα των αποχωρήσεων αυτών ανήκει στην κατηγορία των "διατεταγμένων αποχωρήσεων" από τα καθήκοντά τους, που επιτρέπει στο προσωπικό να αποχωρήσει με έξοδα της κυβέρνησης.

    Πάντως σε πέντε χώρες δόθηκαν αυστηρές "διαταγές αποχώρησης". Πρόκειται για τρεις χώρες στη Μέση Ανατολή, Ισραήλ, Συρία, Κουβέιτ, αναφορικά με τις συγκρούσεις στο Ιράκ, στην Ινδονησία, ένεκα της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, λόγω της πολιτικής αστάθειας.

    Οι αποχωρήσεις από την Κίνα, στο Χονγκ Κόνγκ και στο Βιετνάμ συνδέονται με την εξάπλωση της επιδημίας της ατύπου πνευμονίας.

    [11] Επεισόδια σε αντιπολεμική διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο

    8/4/2003 4:24:00 πμ

    Με σφαίρες από καουτσούκ και ξύλινα γκλομπ, η αστυνομία του Οκλαντ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, διέλυσε την Δευτέρα αντιπολεμική διαδήλωση περίπου 500-700 ατόμων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα. Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική αστυνομία ανοίγει πύρ κατά διαδηλωτών από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, οι τραυματίες ήσαν αιμόφυρτοι. Σύμφωνα με την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν περίπου τριάντα συλλήψεις διαδηλωτών. Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εταιρείας American President Lines, για να καταγγείλουν το συμβόλαιο που υπέγραψε η εταιρεία αυτή με την αμερικανική κυβέρνηση για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς τους αμερικανούς στρατιώτες που μάχονται στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με βοηθούς του δημάρχου του Οκλαντ, δεν παρατηρήθηκε κάποια προκλητική συμπεριφορά από την πλευρά των διαδηλωτών, που να δικαιολογεί την επέμβαση της αστυνομίας.

    Στην ίδια άποψη συγκλίνουν και άλλες μαρτυρίες.

    Η αστυνομία από την πλευρά της δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας πως επενέβη γιατί οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν στις δυνάμεις της πέτρες και μπουλόνια.

    [12] ''Θερίζει'' η πείνα στην Αφρική

    8/4/2003 1:49:00 πμ

    Σαράντα εκατομμύρια Αφρικανοί απειλούνται από την πείνα, προειδοποιεί ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (Pam) Τζέιμς Μόρις, καταγγέλλοντας τη διεθνή κοινότητα για ''δύο μέτρα και δύο σταθμά'' στο θέμα αυτό. ''Πώς μπορεί κανείς, με τρόπο συστηματικό, να αποδέχεται ένα τέτοιοι επίπεδο πόνου και απελπισίας στην Αφρική, ενώ δεν το δέχεται ποτέ για κάποιο άλλο τμήμα του κόσμου;'' διερωτήθηκε ο Μόρις στη διάρκεια ανοικτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ως θέμα την ''επισιτιστική κρίση στην Αφρική, μία απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια''.

    ''Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες των 40 εκατομμυρίων Αφρικανών που απειλούνται από την πείνα και ταυτόχρονα των 200 περίπου εκατομμυρίων Αφρικανών που υποφέρουν από χρόνια πείνα, κι' αυτό σιωπηλά και μακριά από την προσοχή των μέσων ενημέρωσης'', τόνισε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (Pam).

    Επίσης, ο Τζέιμς Μόρις ανέφερε ακόμα ότι το Pam έχει ανάγκη από 1,8 δισ. δολάρια ''μόνο για την αντιμετώπιση των επειγουσών επισιτιστικών αναγκών στην Αφρική''.

    Ενώ, νωρίτερα είχε παρατηρήσει ότι η έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για 1,3 δισ. δολάρια με στόχο τη σίτιση του ιρακινού λαού ''βρήκε, όπως ήταν πολύ λογικό, ευήκοα ώτα''.

    [13] Βόμβες κατά δημοσιογράφων

    8/4/2003 12:01:00 μμ

    Οι δημοσιογράφοι στο στόχαστρο τω επιθέσεων. Δύο βλήματα που μάλλον πρόερχονταν από τις αμερικανικές δυνάμεις χτύπησαν τον 15ο όροφο του ξενοδοχείο Palestine όπου βρίσκονται οι αποστολές των ξένων δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα ένας Ισπανός εικονολήπτης να χάσει τη ζωή του και άλλοι πέντε δημοσιογράφοι να τραυματιστούν εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Τα αραβικά κανάλια μετέδωσαν ότι στην ταράτσα του ξενοδοχείου υπήρχε ένας ελεύθερος σκοπευτής ή παρατηρητής των Ιρακινών, προκειμένου να ελέγχει τις κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων. Η πληροφορία ελέγχεται. Οι Αμερικανοί. ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να κρεμάσουν λευκά σεντόνια στα μπαλκόνια ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν τα δωμάτια όπου διαμένουν. Νωρίτερα είχαν χτυπηθεί και τα γραφεία του Αραβικού δικτύου, Αλ-Τζαζίρα.

    Μάχες στην περιφέρεια του προεδρικού μεγάρου

    Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης, Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σαχάφ, έκανε την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την εξέλιξη των μαχών δηλώνοντας ότι θα οι ιρακινός λαός θα καταστρέψει τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Εν τω μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται σε όλη τη Βαγδάτη.

    Οι μάχες επικεντρώνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις του προεδρικού μεγάρου και στο δυτικό άκρο εκεί που βρίσκονται οι γέφυρες Τζουμχουρίγια και Σινάκ, που για πρώτη φορά δύο αμερικανικά άρματα μάχης πέρασαν από την ανατολική στη δυτική όχθη, πλησιάζοντας στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Αμερικανικό αεροσκάφος Α-10 κατερρίφθη κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, αλλά ο πιλότος διεσώθη, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

    Στη μάχη και αμερικανικά ελικόπτερα Apache που έπληξαν με ρουκέτες και με πολυβόλα τη βάση Ρασίντ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στη νοτιοανατολική Βαγδάτη.

    Το πρωί, αμερικανικό αεροσκάφος Α-10 (αυτό που αποκαλείται και "φονέας αρμάτων") βομβάρδισε το σύμπλεγμα του πολυσυζητημένου προεδρικού μεγάρου στη Βαγδάτη.

    Το αεροσκάφος επιτέθηκε δύο φορές στη βόρειο είσοδο του συμπλέγματος και στο υπουργείο Συντονισμού, που βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο.

    Το αμερικανικό αεροσκάφος επανήλθε για να πλήξει και μία τρίτη φορά κοντά το ίδιο υπουργείο, προφανώς κατά της λεωφόρου που οδηγεί στο υπουργείο Πληροφοριών, άλλον ένα στόχο των εντατικών αμερικανικών βομβαρδισμών.

    Τα αμερικανικά άρματα μάχης παραμένουν μέσα στο κτίριο του προεδρικού μεγάρου που έχουν καταλάβει από χθες. Οπως αναφέρουν μαρτυρίες από την περιοχή, ισχυρές εκρήξεις εξακολουθούν να ακούγονται στην περίμετρο και μέσα στο μέγαρο - καθώς σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στο πυροβολικό και τα άρματα μάχης των Αμερικανών και στον ιρακινό στρατό.

    Θύμα των σφοδρών βομβαρδισμών και τα μέσα ενημέρωσης της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς τηλεόραση και ραδιόφωνο σταμάτησαν να εκπέμπουν. Νωρίτερα η τηλέοραση, δεν είχε μεταδώσει την καθιερωμένη ανακοίνωση του στρατού για τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήξει ραδιοτηλεοπτικές εγκαταστάσεις υποστηρίζοντας ότι ο Σαντάμ χρησιμοποιεί την τηλεόραση και το ραδιόφωνο για να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας.

    Τρεις δημοσιογράφοι του Ρόιτερ καθώς και ένας ισπανός εικονολήπτης και ένα πέμπτο άτομο τραυματίσθηκαν όταν το ξενοδοχείο Παλαιστίνη επλήγη από πυρά.

    [14] Θρίλερ με την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν

    8/4/2003 10:01:00 πμ

    Ενα νέο θρίλερ εξελίσσεται όσον αφορά την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και των δύο γιων του, καθώς μετά από πληροφορίες που έφτασαν στο αμερικανικό πεντάγωνο ότι ο ιρακινός πρόεδρος μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του, βρίσκονταν σε κατοικημένη περιοχή της Βαγδάτης, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν επιτυχώς το στόχο χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να επιβεβαιώνεται, εάν ο Σαντάμ και οι γιοι του είναι νεκροί. Σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του Γαλλικού Πρακτορείου, από την επίθεση σκοτώθηκαν 14 άμαχοι καθώς επλήγησαν και σπίτια.

    Συγκεχυμένες οι πληροφορίες

    Τα ξημερώματα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC επικαλούμενο αμερικανικές κυβερνητικές πήγες, μετέδωσε ότι ο Σανταμ Χουσεΐν και οι γιοι του πιθανότατα σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμό με αεροσκάφος Β-1, τύπου Στελθ, σε συνοικία στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν πως τα αεροσκάφη τους έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα (και συγκεκριμένα με τέσσερις βόμβες των 900 κιλών) τον αποκαλούμενο "ηγετικό στόχο" στο προάστιο Μανσούρ της Βαγδάτης.

    "Επιβεβαιώνουμε πως ο ηγετικός στόχος χτυπήθηκε σφοδρά, ανέφερε ο ταγματάρχης Μπραντ Μέιτζορ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να σχολιάσει την ερώτηση εάν μέσα στον πληγέντα στόχο βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσέιν. Όπως διευκρίνισε, η επίθεση έγινε χθες το απόγευμα από ένα βομβαρδιστικό Β-1.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, μετέδωσε πως η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία διέθετε αξιόπιστες πληροφορίες ότι σε υπόγειο καταφύγιο θα πραγματοποιούταν σύνοδος του Σαντάμ με υψηλόβαθμα στελέχη του στρατεύματος και των μυστικών υπηρεσιών, παρουσία των δύο γιων του Κουσάι και Ουντάι.

    [15] Χτυπήθηκαν τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα

    8/4/2003 10:10:00 πμ

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το πρωί της Τρίτης τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο εικονολήπτης, Τάρεκ Αγιούμπ και να τραυματιστεί ο υπάλληλος του δικτύου Ζοχάιρ αλ Ιράκι. Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα Μάχερ Αμπντάλα μετέδωσε ότι από τα αμερικανικά πυρά καταστράφηκε μία ηλεκτρική γεννήτρια και προκλήθηκε πυρκαγιά στα γραφεία του. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) στο Κατάρ διέψευσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν ως στόχο τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. "Δεν είχαμε ως στόχο το Αλ Τζαζίρα", δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Κατάρ.

    Η έδρα του Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη είναι πολύ κοντά στο υπουργείο Τύπου. Το τηλεοπτικό δίκτυο του Αμπού Ντάμπι μετέδωσε εικόνες από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο πολυώροφο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα.

    [16] Νέα συνάντηση Μπους-Μπλερ σήμερα

    8/4/2003 10:51:00 πμ

    Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στο Μπέλφαστ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Ιράκ, μετά τη χθεσινοβραδυνή πρώτη επαφή που είχαν, ενώ δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων. Οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας και ακολούθως θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ προειδοποίησε τη Δευτέρα, ότι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ''δεν πρέπει να θεωρήσουν δεδομένη τη νίκη'' στο Ιράκ. ''Κάνουμε προόδους επί του πεδίου, αλλά είμαστε πολύ συνετοί στο να πούμε εάν το τέλος της σύγκρουσης είναι μακρύτερα ή εγγύτερα'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    [17] Υπεύθυνοι οι Αμερικανοί, δηλώνει οδηγός των Ρώσων διπλωματών

    8/4/2003 10:27:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον της φάλαγγας αυτοκινήτων των Ρώσων διπλωματών και δημοσιογράφων που έφευγαν από τη Βαγδάτη με προορισμό τη Συρία, δήλωσε ο Ιορδανός οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, Μοχάμεντ αλ-Ζουμπέιντι, στο ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων, Πέτρα. Οπως τόνισε ο Αλ- Ζουμπέιντι, οι Αμερικανοί πυροβολούσαν αδιακρίτως, ενώ δεν έκαναν καμία προσπάθεια να εξακριβώσουν ποιοί βρίσκονταν στα αυτοκίνητα. Στην περιοχή όπου σταμάτησε η φάλαγγα αυτοκινήτων βρίσκονταν περίπου 50 αμερικανικά τανκς, δήλωσε ο Ιορδανός οδηγός. Οι στρατιώτες σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή και υποχρέωσαν όλους τους επιβάτες να ξαπλώσουν στο έδαφος. Ανοιξαν πυρ εναντίον οποιουδήποτε επιχειρούσε να σηκωθεί, πρόσθεσε ο Αλ-Ζουμπέιντι.

    [18] Φίσερ: ''Να καταρρεύσει άμεσα το καθεστώς του Σαντάμ''

    8/4/2003 1:02:00 πμ

    Το καθεστώς του Σαντάμ ελπίζουμε να καταρρεύσει το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθούν απώλειες σε ζωές αθώων, δήλωσε από το Ισραήλ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ. ''Το ιρακινό καθεστώς είναι μια βάρβαρη δικτατορία, ο Σαντάμ Χουσέιν είναι ένας φοβερός δικτάτορας που έχει επιτεθεί κατά των γειτόνων του, αλλά και κατά του Ισραήλ στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Κόλπο το 1991, και έχει δηλητηριάσει με αέρια τους Κούρδους'', δήλωσε ο Φίσερ στην ισραηλινή τηλεόραση.

    Οι διατλαντικές σχέσεις είναι κρίσιμες

    Αναφερόμενος στην κρίση στις σχέσεις της χώρας του με την Ουάσινγκτον με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Φίσερ δήλωσε πεπεισμένος ότι ''η κατάσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ομαλοποιηθεί'' μετά τον πόλεμο και υπογράμμισε ότι ''οι διατλαντικές σχέσεις είναι κρίσιμες τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για τους Αμερικανούς''.

    Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμα ότι η χώρα του ''στη μάχη κατά της τρομοκρατίας συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικών ιθυνόντων''.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, την Δευτέρα, ο Γιόσκα Φίσερ είχε συνάντηση με το νέο ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ στο Yπουργείο Εξωτερικών στη δυτική Ιερουσαλήμ.

    ''Το δικαίωμα του λαού του Ισραήλ να ζεί ειρηνικά και χωρίς το φόβο της τρομοκρατίας είναι καίριο και, όσον αφορά εμάς, πιστεύουμε ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διότι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής διπλωματίας, τόνισε ο Φίσερ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Σαλόμ.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή ο Γιόσκα Φίσερ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς.

    [19] Ράμσφελντ: ''Η νίκη δεν εξαρτάται από τον Σαντάμ''

    8/4/2003 12:46:00 πμ

    Η νίκη στο Ιράκ δεν εξαρτάται από την τύχη του Σαντάμ Χουσέιν, αλλά θα καθοριστεί από πολλούς παράγοντες, δήλωσε την Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο. Σε ερώτηση εάν η νίκη της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας θα διακηρυχθεί μόλις σκοτωθεί ή συλληφθεί ο Σαντάμ, ο Ράμσφελντ απάντησε αρνητικά: ''Δεν πιστεύω ότι αυτό εξαρτάται απαραίτητα από τον Σαντάμ Χουσέιν. Αυτή τη στιγμή δεν κυβερνά πια τη χώρα, το καθεστώς έχει αλλάξει''.

    Σειρά προϋποθέσεων

    Η νίκη, συνέχισε ο αρχηγός του Πενταγώνου, θα διακηρυχθεί από τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ''κατά τη γνώμη μου θα το πράξουν αναμφίβολα αργότερα, απλούστατα διότι πρόκειται για μία μεγάλη χώρα'' και ''υπάρχουν ακόμα πολλά καθήκοντα να εκπληρωθούν''.

    Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αναφέρθηκε σε μία σειρά από προϋποθέσεις, όπως τη μετακίνηση των δυνάμεων της συμμαχίας με σχετική ασφάλεια, την εξασφάλιση της άφιξης της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη δυνατότητα των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους να επιστρέψουν σε αυτά και να μπορούν να πούν οι Ιρακινοί πού κρύβονται τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    ''Ολα αυτά νομίζω ότι θα απαιτήσουν λίγο χρόνο'', κατέληξε ο Ράμσφελντ.

    [20] Διαδηλωτές σταμάτησαν αυστραλιανή φρεγάτα

    8/4/2003 7:51:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Μία φρεγάτα του αυστραλιανού στόλου παρ' ολίγο να αποπλεύσει το πρωΐ από τη ναυτική βάση του Σίδνεϊ για τον Κόλπο με μία σημαία που έγραφε "Οχι στον πόλεμο" στο κύτος της, την οποία προσάρτησαν στο πλοίο διαδηλωτές κατά του πολέμου στο Ιράκ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις αρχές. Δύο διαδηλωτές, που στη συνέχεια συνελήφθησαν, κατάφεραν να σταματήσουν με τον τρόπο αυτό την φρεγάτα HMAS Σίδνεϊ, κάτω από το αμήχανο βλέμμα των αξιωματικών και του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ που είχε έλθει για να ξεπροβοδίσει τα 230 μέλη του πληρώματος.

    Με βάση τις φωτογραφίες από το συμβάν, ένας διαδηλωτής κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στο κύτος της φρεγάτας με εκτοξευτές πυραύλων, προφανώς χάρις σε ένα σκοινί με γάντζο που πέταξαν στο σκάφος.

    Το συμβάν πραγματοποιήθηκε παρά τα αυστηρότατα μέσα ασφαλείας που είχαν ληφθεί.

    Στη διάρκεια της τελετής για τον απόπλου, ο Χάουαρντ ευχαρίστησε το πλήρωμα κι εξέφρασε την ευχή "πως κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εκεί, σε ένα όχι τόσο απώτερο μέλλον, το πιό δύσκολο μέρος του πολέμου θα έχει τελειώσει. Ομως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έχετε να υλοποιήσετε μία σοβαρή αποστολή, ακόμη και μετά το πέρας των εχθροπραξιών".

    [21] Αυστραλία: Να της ανατεθεί το υπουργείο Γεωργίας στο Ιράκ

    8/4/2003 5:57:00 πμ

    Η Αυστραλία ευελπιστεί πως θα συμμετάσχει στην μεταβατική κυβέρνηση που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο αμερικανικός στρατός αναλαμβάνοντας βασικούς τομείς όπως αυτού της γεωργίας, τόνισαν σήμερα Αυστραλοί υπουργοί. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμύνης Ρόμπερτ Χιλ, η Αυστραλία αναμένει να παίξει κάποιο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, στο οποίο έχει στείλει 2,000 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον την Κυριακή, ανέφερε στον αμερικανό ομολογό του Κόλιν Πάουελ πως η Αυστραλία αναμένει να της ανατεθεί το υπουργείο Γεωργίας στο Ιράκ. "Η χώρα μου υποστηρίζει το αμερικανικό σχέδιο για την εγκατάσταση μεταβατικής κυβέρνησης πριν τη μεταβίβαση της εξουσίας στους ίδιους τους Ιρακινούς", τόνισε ο Ντάουνερ.

    [22] Η επιστροφή του Αχμεντ Τσαλάμπι

    8/4/2003 5:44:00 πμ

    Η επιστροφή του κορυφαίου στελέχους της ιρακινής αντιπολίτευσης Αχμεντ Τσαλάμπι στο Ιράκ, μετά το πέρας του πολέμου, δεν σημαίνει πως το Πεντάγωνο του επιφυλάσσει έναν ευρύτερο ρόλο μέσα στην ιρακινή κυβέρνηση. ''Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να επιβάλλουν μία κυβέρνηση στο Ιράκ'', τόνισε χθες στους δημοσιογράφους ο αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Πολλοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον, μεταξύ τους κι ο Ράμσφελντ, φέρονται να υποστηρίζουν έναν ηγετικό ρόλο του Τσαλάμπι στο μεταπολεμικό Ιράκ, όμως αυτός στερείται ευρείας αποδοχής στο εσωτερικό της χώρας. Ο σιίτης Τσαλάμπι μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το κουρδοκρατούμενο βόρειο Ιράκ, στις νότιες περιοχές της χώρας, οι οποίες ελέγχονται από τα βρετανικά και τα αμερικανικά στρατεύματα. Από τότε που βρίσκεται στην εξορία, με βάση του το Λονδίνο, ο εξαιρετικά εύπορος πρώην τραπεζίτης, έχει καλλιεργήσει άριστες σχέσεις με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

    [23] Υπέρ της πολιτικής αυτοδιάθεσης του Ιράκ, τα κράτη του Κόλπου

    8/4/2003 3:39:00 πμ

    Τα αραβικά κράτη του Κόλπου, κύριοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, τόνισαν την Δευτέρα πως ο λαός του Ιράκ θα πρέπει να αποφασίσει για το δικό του μέλλον μετά την αμερικανική εισβολή στην χώρα τους και κάλεσαν υπέρ ενός ενισχυμένου ρόλου του ΟΗΕ στο Ιράκ. ''Για να αποφευχθούν μεγαλύτερες ανθρώπινες και υλικές ζημίες, είναι σημαντικό να αναλάβουν οι Ιρακινοί τις υποθέσεις ολόκληρης της χώρας τους'', τόνισαν οι έξι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας στον Κόλπο (GCC) σε ανακοινωθέν τους που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ.

    Επίσης, οι υπουργοί κάλεσαν τον ΟΗΕ '' να κινηθεί ταχέως και αποτελεσματικά προκειμένου να εγγυηθεί το μέλλον του Ιράκ, την κυριαρχία του, την εδαφική ακεραιότητά του και την ασφάλεια του λαού του'', τονίζει το πρακτορείο.

    Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ομάδος που το συγκροτεί στο Κουβέιτ, τονίζεται πως ''η αιτία της παρούσας κατάστασης'' ήταν η πολιτική της Βαγδάτης.

    [24] Συναντήσεις Σημίτη με Χριστοδουλάκη-Γκαργκάνα

    8/4/2003 11:44:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Η πορεία της οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ελληνική οικονομία στέκεται με ψυχραιμία και είναι έτοιμη να επαναδραστηριοποιηθεί στους τομείς εκείνους που σημείωσαν κάμψη το τελευταίο διάστημα, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, μετά την συνάντηση πού είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Σημίτη.

    Ο τουρισμός, για παράδειγμα, αν σταματήσει έγκαιρα ο πόλεμος, μπορεί να δώσει μάχη για να ανακτήσει τις όποιες απώλειες, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    [25] Οριακή η υποχώρηση του πληθωρισμού

    8/4/2003 10:09:00 πμ

    Σε οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, έντονες πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται κυρίως στα μέτωπα των υπηρεσιών, αλλά και των βιομηχανικών προϊόντων, ανεξάρτητα από τις συγκυριακές αυξήσεις σε καύσιμα και οπωροκηπευτικά. Επισήμως ο πληθωρισμός του Μαρτίου θα ανακοινωθεί σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    [26] ΝΒΑ: Παραιτήθηκε ο Κράουζε

    8/4/2003 4:10:00 πμ

    Μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του αμερικάνικου μπάσκετ, ο Τζέρι Κράουζε, ανακοίνωσε την Δευτέρα την απόφασή του να αποσυρθεί από τα κοινά του αθλήματος. Ο γενικός διευθυντής των Σικάγο Μπουλς υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος λόγους υγείας. Ο 64χρονος Κράουζε συνέδεσε το όνομά του με την αυτοκρατορία των "ταύρων" κατά τη δεκαετία του 1990, όταν κατέκτησαν έξι τίτλους στο ΝΒΑ και πέρασαν στην ιστορία σαν μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Μετά τη δεύτερη αποχώρηση του Μάικλ Τζόρνταν, το 1998, ο Κράουζε ανέλαβε την ευθύνη να ξαναχτίσει από την αρχή της ομάδα και... απέτυχε.

    Τα κενά του "αέρινου", αλλά και των Φιλ Τζάκσον, Σκότι Πίπεν και Ντένις Ρόντμαν δεν καλύφθηκαν ούτε κατά διάνοια, οι επιλογές παικτών στο ντραφτ αποείχθηκαν κακές (εξαίρεση ο Ελτον Μπραντ, που όμως έφυγε γρήγορα), ενώ οι Μπουλς δεν κατάφεραν να προσελκύσουν στο Σικάγο κανέναν παίκτη (είτε ελεύθερο, είτε μέσω ανταλλαγής) που θα μπορούσε να τους βγάλει από το τέλμα.

    Το αποτέλεσμα είναι μέχρι σήμερα οι "ταύροι" να μην έχουν καταφέρει από το '98 να βγουν στα πλέι-οφ και ο Κράουζε να αποδοκιμαστεί ουκ ολίγες φορές στο "Γιουνάιτεντ Σέντερ".

    [27] Μπέος: ''Θα ζητήσω να τιμωρηθούμε''

    8/4/2003 3:59:00 πμ

    Ευθύνες και στους οπαδούς του Πανιωνίου για τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στον Kυριακάτικο αγώνα με τον ΟΦΗ, καταλόγισε ο ισχυρός άνδρας της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ, Αχιλλέας Μπέος. "Τριάντα οπαδοί του ΟΦΗ και του Πανιωνίου προκάλεσαν τα επεισόδια στην Κρήτη. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να τελειώσει αυτή η ιστορία. Θα εισηγηθώ να τιμωρηθεί και ο Πανιώνιος από τον αθλητικό δικαστή", τόνισε ο κ. Μπέος. Παράλληλα, οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου καταγγέλλουν, ότι από την στιγμή που έφτασαν στο Ηράκλειο χθες το πρωί, δέχονταν συνεχώς προκλήσεις από τους οπαδούς του ΟΦΗ. Ακόμη, υποστηρίζουν, ότι οπαδοί του ΟΦΗ τους πετούσαν πέτρες στην εξέδρα και μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να γλιτώσουν.

    [28] Ανέβαλε συναυλίες ο Πολ Μακάρτνεϊ

    8/4/2003 2:24:00 πμ

    Ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ κρατώντας ένα κομμάτι χαρτιού πάνω στο οποίο είχε γράψει μόνο τη λέξη ''Λυπάμαι'' ανακοίνωσε στους θαυμαστές του ότι αναβάλει την περιοδεία του στη Βρετανία, γιατί έχει πρόβλημα με τη φωνή του. Ο Μακάρτνεϊ ήταν εξαιρετικά βραχνός μετά τη συναυλία που έδωσε το Σάββατο στο Σέφιλντ. Την Κυριακή επρόκειτο να εμφανισθεί στην Χάλαμ Αρένα, αλλά αναγκάσθηκε να αναβάλει την εμφάνισή του. Όπως ενημερώθηκαν οι θαυμαστές του Μακάρτνεϊ οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα της περιοδείας τις αναβληθείσες συναυλίες. Την Τετάρτη επρόκειτο να εμφανισθεί στο Μαντσεστερ, στις 13 και 14 Απριλίου στο Μπίρμινγκχαμ και στις 18 και 19 Απριλίου στο Ερλς Κόρτ του Λονδίνου. Είναι η πρώτη περιοδεία που πραγματοποιεί ο Μακάρντνεϊ μετά από 10 χρόνια.

    Ζητώ συγγνώμη

    ''Αρπαξα ένα άσχημο κρύωμα, το οποίο μου προκάλεσε πολύ έντονη βραχνάδα, ιδιαίτερα μετά τη συναυλία του Σαββάτου. Ξύπνησα σχεδόν χωρίς φωνή. Καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, υπό την καθοδήγηση γιατρού για να ανακτήσω τη φωνή μου το ταχύτερο δυνατόν. Φοβάμαι ότι πρέπει να αναβάλω τις άμεσες συναυλίες για να μπορέσω να πραγματοποιήσω τις επόμενες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της περιοδείας'', δήλωσε ο πρώην Μπήτλ.

    '' Ζητώ συγγνώμη από όλους εκείνους που αγόρασαν εισιτήρια για τις συναυλίες, ευτυχώς κατόρθωσα να δώσω μια στο Σέφιλντ'', πρόσθεσε ο σερ Πολ.

    Ήδη στα πλαίσια της περιοδείας του '' Back in the World'' ο Μακάρτνεϊ έχει εμφανισθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, το Μεξικό και την Ιαπωνία έχοντας δώσει 58 συναυλίες σε 37 πόλεις.

    [29] Προσπάθειες για τον έλεγχο των ανεπιθύμητων e-mail

    8/4/2003 9:12:00 πμ

    Ένα νέο νομοσχέδιο που προσπαθεί να βάλει τέλος στην ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία (spam), προωθεί η βρετανική κυβέρνηση με στόχο την καλύτερη προστασία των χρηστών του Διαδικτύου. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα μόνο εάν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους εκ των προτέρων. Ωστόσο, εάν βρίσκονται ήδη σε καταλόγους ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εταιρειών, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης στα ανεπιθύμητα μηνύματα που στέλλονται μέσω των κινητών τηλεφώνων (SMS).

    Οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να πληροφορούν τους χρήστες του Δικτύου και για τα αρχεία πληροφοριών (cookies) που διατηρούν στους υπολογιστές των χρηστών.

    Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα απόρριψης των αρχείων αυτών, αναφέρει το νομοσχέδιο.

    [30] Πέθανε η μητέρα του Μάικλ Δουκάκη

    8/4/2003 1:21:00 πμ

    Μάικλ Δουκάκη

    Η μητέρα του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψηφίου για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1988, Μάικλ Δουκάκη, απεβίωσε σε ηλικία 99χρόνων. Εκατοντάδες ομογενείς παρευρέθηκαν στη νεκρώσιμη ακολουθία που έγινε το Σάββατο στον Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης, ανάμεσά τους και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μπίκας. Στο πλευρό του Μάικλ Δουκάκη ήταν η σύζυγός του Κίτι, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

    Η Ευτέρπη Δουκάκη γεννήθηκε το 1904 στη Βόρειο Ήπειρο και το 1913 μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Αμερική.

    Εργάστηκε από τα παιδικά της χρόνια και μετά τις σπουδές της δίδαξε σε σχολεία της πολιτείας της, αλλά και του Νιου Χαμσάιρ.

    Το 1929 παντρεύτηκε το γιατρό Πάνο Δουκάκη, ο οποίος καταγόταν από τη Λέσβο.

    Σύμφωνα με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η κ. Δουκάκη πρωτοστάτησε σε εκδηλώσεις για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν ο γιος της διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την προβολή των ελληνικών καταβολών της, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ για τις ελληνικές αξίες και αρετές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 April 2003 - 9:38:32 UTC