Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Αναγκαία η Ολυμπιακή εκεχειρία
  • [02] Επεισόδια σε αντιπολεμική εκδήλωση στα Χανιά
  • [03] Αιχμές Ανάν κατά Ντεκτάς για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων
  • [04] Επιστολή Γκιουλ προς Ε.Ε για εμπλοκή στην ένταξη της Κύπρου
  • [05] Η Β. Κορέα καταδικάζει τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [06] Σκληρές μάχες στη περιφέρεια της Βαγδάτης
  • [07] Νέο λάθος των ΗΠΑ με αυτοκινητοπομπή στο βόρειο Ιράκ
  • [08] Επίθεση σε ρωσική διπλωματική αποστολή
  • [09] Βρέθηκαν τα πτώματα των σωματοφυλάκων του ''Χημικού Αλι''
  • [10] Γούλφοβιτς: Θα αργήσει να σχηματιστεί ιρακινή κυβέρνηση
  • [11] Νέα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ άτυπης πνευμονίας

    [01] Καραμανλής: Αναγκαία η Ολυμπιακή εκεχειρία

    6/4/2003 7:27:00 μμ

    Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και στα παιδιά του Ιράκ, ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ημερίδα στην αρχαία Ολυμπία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ολυμπισμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε την πρόταση για Ολυμπιακή εκεχειρία και τόνισε ότι είναι ανάγκη να επουλωθούν τα τραύματα στην αξιοπιστία του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, σε υψηλούς τόνους απάντησε ο υπουργός Τύπου στις χθεσινές δηλώσεις Καραμανλή για την αγροτική πολιτική.

    "Ο κ. Καραμανλής μοιράζει ακάλυπτες επιταγές χωρίς αντίκρισμα", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας, γνωστοποιώντας ότι την προσεχή Πέμπτη η κυβέρνηση θα πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για την πορεία της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τη διασφάλιση του Έλληνα αγρότη.

    Απαντώντας πριν από λίγο, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος είπε ότι τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησης Σημίτη οδήγησαν τον αγροτικό τομέα σε πρωτοφανή κρίση, την ελληνική περιφέρεια στο μαρασμό και τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας στα όρια της απόγνωσης.

    [02] Επεισόδια σε αντιπολεμική εκδήλωση στα Χανιά

    6/4/2003 4:54:00 μμ

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που είχε οργανώσει στη βάση της Σούδας στην Κρήτη το ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ σε συνεργασία με την τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και άλλοι φωτοβολίδες με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στη βάση. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Γιάννης Περράκης, το σύνολο των δημάρχων του νομού και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας-Αποκορώνου Ειρηναίος. Πριν τα επεισόδια διαδηλωτές μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού φόρουμ φώναζαν συνθήματα κατά του πολέμου, ζητώντας να σταματήσει ο ανεφοδιασμός αμερικανικών πλοίων από το Μαράθι.

    Αντιπολεμική πορεία αράβων στην Αθήνα

    Στην Αθήνα, την αλληλεγγύη τους προς τον λαό του Ιράκ και την επιθυμία να απομακρυνθούν το συντομότερο οι εισβολείς από την περιοχή, διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία οι Αραβικές Παροικίες που εδρεύουν στην Αθήνα με επικεφαλής την Παλαιστινιακή.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των διαδηλωτών οι οποίοι θα παρέμεναν εκεί τρεις ώρες ήταν στελέχη-μέλη της κίνησης ''Πρωτοβουλία Γένοβα 2001-Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ''.

    [03] Αιχμές Ανάν κατά Ντεκτάς για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων

    6/4/2003 4:09:00 μμ

    Eυθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς για την αποτυχία της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και αιχμές για τη στήριξη που παρέχει η Αγκυρα στον τουρκοκύπριο ηγέτη περιλαμβάνονται σε έκθεση του γγ του ΟΗΕ που επιδόθηκε χθες στα ενδιαφερόμενα μέρη και στους αντιπρόσωπους των 5 μονίμων μελών του ΣΑ. Το Κυπριακό θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί νέο ψήφισμα, που ενδεχομένως θα υιοθετήσει την έκθεση του Κόφι Ανάν.

    [04] Επιστολή Γκιουλ προς Ε.Ε για εμπλοκή στην ένταξη της Κύπρου

    6/4/2003 2:00:00 μμ

    Η Τουρκία επιχειρεί, ακόμη και την υστάτη, να πλήξει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με παρέμβασή της προς τις χώρες-μέλη της Ενωσης. Η παρέμβαση εκδηλώθηκε με επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ προς τις 15 χώρες, με την οποία ουσιαστικά αξιώνει να απαλειφθεί κάθε αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενος το σχέδιο Ανάν, το οποίο όμως η τουρκική πλευρά έχει τορπιλίσει. Οπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο Αμπντουλάχ Γκιουλ με επιστολή προς τους ομολόγους του των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητεί να μη γίνει καμιά αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, στη συνθήκη προσχώρησης, που θα υπογραφεί στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

    Να αντικατασταθούν οι αναφορές σε Κυπριακή Δημοκρατία με τη λέξη ''Κύπρος''

    Η επιστολή Γκιουλ συνοδεύεται από άτυπο έγγραφο με τις εισηγήσεις της Αγκυρας για αλλαγές στο προσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό κείμενο απέχει πολύ από το να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική διευθέτησης του Κυπριακού, καθώς αναφέρεται σε ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα δύναται να προσχωρήσει εν καιρώ τω δέονται.

    Ισχυρίζεται επίσης ότι αυτό συνιστά ξεκάθαρη παρέκκλιση από την ουσιώδη αρχή του σχεδίου Ανάν, το οποίο προνοεί τη δημιουργία νέας κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο.

    Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ σημειώνει ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού, αποτελούμενου από δύο πολιτικά ίσους εταίρους. Ο κ. Γκιουλ εισηγείται να αντικατασταθούν οι αναφορές σε Κυπριακή Δημοκρατία με τη λέξη ''Κύπρος''.

    Χριστόφιας: Ετοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις

    Φωτό Αρχείου

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποφύγει την προσέγγιση των ίσων αποστάσεων στο ψήφισμα που ενδεχομένως να εγκρίνει μετά τη συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό και το ναυάγιο της Χάγης.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο διεθνής παράγοντας, μετά και την εμπειρία της Χάγης, πρέπει να έχει πεισθεί ότι το καλόπιασμα της Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού και δεν θα βοηθήσει σε μια τυχόν νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ανανεώσει την εντολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνει κατορθωτή η επανάληψη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καμιά επιφύλαξη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου, θα υπογραφεί πανηγυρικά η συνθήκη προσχώρησης.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και μετά την υπογραφή της συνθήκης θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή θέληση και θα ανταποκριθεί θετικά στις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέληξε είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν προκειμένου να επιτευχθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    [05] Η Β. Κορέα καταδικάζει τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας

    6/4/2003 12:16:00 μμ

    Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ πως θα χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την προσεχή Τετάρτη, γύρω από το πυρηνικό της πρόγραμμα, ως ένα "προοίμιο πολέμου". Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, που έχει ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία απόφαση που μπορεί να προκύψει από τη σύνοδο, πρόσθεσε πως πρόκειται να ενισχύσει και να κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

    Εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταδίκασε τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρή προκλητική πράξη που στόχο έχει να σαμποτάρει τις προσπάθειες διαλόγου και να κλιμακώσει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο".

    "Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας αφεθεί να χρησιμοποιηθεί από την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ για την ασφυξία της Βορείου Κορέας, αυτή δεν θα φέρει στο ελάχιστο την ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών διαλόγου και για την πολύ τεταμένη κατάσταση που θα προκύψει. Αλλά δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή από το να ενισχύσει τη δύναμη αποτροπής του πολέμου, κινητοποιώντας όλο το δυναμικό της", πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο πόλεμος στο Ιράκ απέδειξε πως οι επιθεωρήσεις που στόχο έχουν να επαληθεύσουν κάποιον αφοπλισμό "δεν χρησιμεύουν στην αποτροπή ενός πολέμου, αλλά στην πρόκλησή του.

    [06] Σκληρές μάχες στη περιφέρεια της Βαγδάτης

    6/4/2003 8:10:00 μμ

    Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το κέντρο της Βαγδάτης, που συγκλονίζεται από ισχυρές εκρήξεις, καθώς οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Aνταλλαγές πυρών πυροβολικού και όλμων ακούστηκαν κοντά στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ενώ συνεχή πυρά πυροβολικού σημειώνονται στα ανατολικά και νοτιοδυτικά περίχωρα. Σκληρές μάχες και στα νοτιοανατολικά προάστια για τον έλεγχο οδικής γέφυρας του ποταμού Τίγρη. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σαντάμ. Έρημη πόλη θυμίζει η ιρακινή πρωτεύουσα, που από τις 6μ.μ. (τοπική ώρα), άρχισε η απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα κρατήσει μέχρι τις 6π.μ. της Δευτέρας.

    Μάχες σε πολλά σημεία της πόλης

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ στη Βαγδάτη, νωρίτερα ακούγονταν εκρήξεις από συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης, η οποία δέχεται διαρκείς βομβαρδισμούς κυρίως από πυροβολικό και τεθωρακισμένα άρματα μάχης, ενώ ήδη τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει.

    Όπως μετέδωσε ο Πάνος Χαρίτος, από το πρωί η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά και οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι.

    Οι αμερικανικοί στρατιωτικοί χάρτες που είδε ανταποκριτής του Ρόιτερ δείχνουν ότι ο μόνος κύριος αυτοκινητόδρομος του οποίου πρέπει να εξασφαλιστεί ο έλεγχος στην 18η ημέρα του πολέμου είναι ο αυτοκινητόδρομος υπ' αριθμόν 2, που οδηγεί στην πόλη Κιρκούκ.

    Συγκρούσεις διεξάγονται στη δυτική Βαγδάτη αλλά και στα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Πυρά βαρέως πυροβολικού έπληξαν την συνοικία Ζαγιουνέχ στην ανατολική Βαγδάτη, κοντά σε ένα κτίριο της Ιρακινής Ολυμπιακής Επιτροπής του γιου του Σαντάμ Χουσέιν Ουντάι, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Ρόιτερ στην περιοχή. Στη συνοικία αυτή υπάρχουν κυρίως κατοικίες, πιστεύεται όμως οτι συστοιχίες του Ιρακινού πυροβολικού είναι εγκατεστημένες εκεί, καθώς εκεί υπάρχουν και οι κατοικίες Ιρακινών αξιωματούχων.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πεζοναύτες με την υποστήριξη πυροβολικού, αρμάτων μάχης και μαχητικών ελικοπτέρων βάλλουν εναντίον των ιρακινών δυνάμεων στην περιοχή αυτή για τον έλεγχο της οδικής γέφυρας του ποταμού Τίγρη, στα νοτιοανατολικά προάστια της Βαγδάτης.

    "Ο στρατός έχει τον έλεγχο της δυτικής ζώνης (εξωτερικά) της Βαγδάτης από τα νότια στα βόρεια του ποταμού", δήλωσε ο συνταγματάρχης Ρος Κόφμαν της τρίτης μεραρχίας πεζικού, αναφερόμενος στην περιοχή του ποταμού Τίγρη που χωρίζει την πόλη σε δυο μέρη, ανατολικό και δυτικό.

    Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι έριξε πέντε πυραύλους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στα προάστια της Βαγδάτης σε μια πρώτη παραδοχή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν φτάσει στο κατώφλι της ιρακινής πρωτεύουσας.

    ''Σήμερα το πρωί οι δυνάμεις μας έριξαν πυραύλους στον εχθρό, ο οποίος τόλμησε να πλησιάσει τα προάστια της Βαγδάτης'', δήλωσε Ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος στην κρατική ιρακινή τηλεόραση. ''Οι ιρακινές δυνάμεις έριξαν πέντε πυραύλους, καθώς και άλλον έναν πύραυλο στους εχθρούς στην περιοχή του Ευφράτη'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες, φάλαγγες αμερικανικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων πέρασαν τον ποταμό Ευφράτη.

    "Σκοτώσαμε 50 Αμερικανούς, καταρρίψαμε δυο Απάτσι, καταστρέψαμε 16 τανκ" δηλώνει ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών.

    Δυο χιλιάδες Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους στα περίχωρα της Βαγδάτης, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί.

    Συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε αεροδρόμιο και Βασόρα

    Δίχως τέλος οι σφοδρές μάχες στο αεροδρόμιο Σαντάμ ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, 7.000 άνδρες των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων προχωρούν ταχύτατα στην οικοδόμηση ενός στρατιωτικού χωριού στην περιοχή.

    Στο νότιο Ιράκ, Βρετανοί πεζοναύτες εξαπέλυσαν δεύτερη σημαντική επίθεση που συνοδευόταν από ισχυρά πυρά πυροβολικού στα νοτιοδυτικά προάστια της Βασόρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA), χωρίς όμως να αναφέρει τις πηγές του.

    Οι άνδρες της 3ης ταξιαρχίας των κομάντο προχωρούν προς το κέντρο της Βασόρας, με την υποστήριξη των ανδρών της 59ης ανεξάρτητης μοίρας πεζοναυτών.

    Η κάλυψη από το πυροβολικό γίνεται με αυτοπροωθούμενα πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος AS90 των 155 mm και με ελαφρότερα πυροβόλα, ενώ συμμετέχουν και άρματα μάχης Challenger 2, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    [07] Νέο λάθος των ΗΠΑ με αυτοκινητοπομπή στο βόρειο Ιράκ

    6/4/2003 5:49:00 μμ

    Δεκαοχτώ Κούρδοι αντάρτες και τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 45 άτομα τραυματίστηκαν, από νέο λάθος των αμερικανικών δυνάμεων, που βομβάρδισαν φιλική αυτοκινητοπομπή στο βόρειο Ιράκ. Το χτύπημα της αυτοκινητοπομπής μετέδωσε πρώτο το BBC, καθώς δημοσιογράφοι του δικτύου συνόδευαν τους Κούρδους που μαζί τους ήταν και αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των Κούρδων Ουατζίχ Μπαρζανί, αδελφός του Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK). Ο αμερικανικός στρατός, δεν επιβεβαίωσε το γεγονός, αλλά έκανε γνωστό ότι ερευνώνται οι πληροφορίες.

    " Η σκηνή που έχω μπροστά μου θυμίζει κόλαση. Γύρω μου, υπάρχουν οχήματα τυλιγμένα στις φλόγες, νεκρά κορμιά και ανθρώπινα μέλη. Χτυπάνε τους δικούς τους ανθρώπους", μετέδωσε ο δημοσιογράφος Τζον Σίμπσον σε πρωινή εκπομπή του BBC.

    Σύμφωνα με την ανταπόκριση του, το στρατιωτικό αεροσκάφος άρχισε να εξαπολύει επίθεση με βόμβες, έχοντας μικρή απόσταση από το έδαφος, περίπου τέσσερα μέτρα.

    Οσον αφορά τον αδελφό του Μασούντ Μπαρζανί, σύμφωνα με δηλώσεις του Χοσιάρ Ζεμπάρι, υπεύθυνου για τις εξωτερικές σχέσεις του PDK στο Γαλλικό Πρακτορείο, "τραυματίστηκε σοβαρά αλλά δεν είναι νεκρός".

    Ο ηλικίας 33 ετών Ουατζίχ Μπαρζανί διευθύνει τις κουρδικές ειδικές δυνάμεις που συνεργάζονται στενά με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις κατά τις κοινές επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν.

    [08] Επίθεση σε ρωσική διπλωματική αποστολή

    6/4/2003 5:08:00 μμ

    Επίθεση δέχτηκε λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι, κομβόι ρωσικής διπλωματικής αποστολής κατά την έξοδο του από την πόλη της Βαγδάτης με κατεύθυνση τη Συρία. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις δεν ευθύνονται για την επίθεση αυτή, από την οποία αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σε ανακοίνωσή της από το στρατόπεδο Ας Σαλίγια στο Κατάρ η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων (Centcom) αναφέρει ότι η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε σε περιοχή που ελέγχεται από το Ιράκ και ότι αυτή τη χρονική περίοδο δεν επιχειρούν εκεί αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις. Η ρωσική αποστολή έφυγε, μετά από αίτημα για απομάκρυνση των διπλωματών για λόγους ασφαλείας, του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες. Η διπλωματική αποστολή συνεχίζει το ταξίδι της προς την Συρία.

    [09] Βρέθηκαν τα πτώματα των σωματοφυλάκων του ''Χημικού Αλι''

    6/4/2003 3:55:00 μμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν τα πτώματα των σωματοφυλάκων του Ιρακινού διοικητή που είναι γνωστός ως ''Χημικός Αλι'' στα ερείπια της κατοικίας του, η οποία βομβαρδίστηκε το Σάββατο στη Βασόρα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού κεντρικού στρατηγείου (CENTCOM) δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις ερευνούν για να διαπιστώσουν εάν ο Αλι Χασάν αλ Ματζίντ, ξάδελφος του ίδιου του Σαντάμ Χουσεΐν, βρίσκεται κι αυτός θαμμένος κάτω από τα ερείπια, κάτι που κατά τον ίδιο "θα αποτελούσε μία θετική εξέλιξη". Το Ιράκ απέρριψε τους ισχυρισμούς των αμερικανών κάνοντας λόγο για αυταπάτες. Ο Αλ Ματζίντ αποκαλείται ''Χημικός Αλι'' επειδή έφερε εις πέρας τη γενοκτονία των Κούρδων του Ιράκ με χημικά όπλα το 1988.

    [10] Γούλφοβιτς: Θα αργήσει να σχηματιστεί ιρακινή κυβέρνηση

    6/4/2003 7:18:00 μμ

    Περισσότεροι από έξι μήνες θα χρειαστούν για να δημιουργηθεί μια ιρακινή κυβέρνηση που θα διοικήσει τη χώρα, μετά την ήττα του καθεστώτος του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς. Ερωτηθείς, σε εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου "Fox News", αν οι Ιρακινοί μπορούν να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση τόσο γρήγορα όσο οι Κούρδοι σχημάτισαν μια περιοχή στο βόρειο Ιράκ που άρχισαν να διοικούν το 1991, μετά τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο, ο Γούλφοβιτς δήλωσε ότι θα πάρει περισσότερο.

    "Έξι μήνες είναι αυτό που έγινε στο βόρειο Ιράκ. Αυτή είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση. θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από εκείνον", τόνισε.

    Ο Γούλφοβιτς είπε στη συνέχεια ότι το "ιρακινό καθεστώς ελέγχει ακόμη μεγάλους τομείς της Βαγδάτης, πρόσθεσε όμως ότι δυο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου οι δυνάμεις μας έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο, βρίσκονται έξω από την Βαγδάτη και ελέγχουν το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης". Σημείωσε μάλιστα ότι η "τρομερή Ρεπουμπλικανική Φρουρά έχει υποστεί τεράστιες απώλειες".

    Ο Αμερικανός υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της παραμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, όπως αυτή που εξακολουθεί να υπάρχει στη Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    "Είναι μια πιθανότητα, είναι όμως πολύ νωρίς για να πούμε ποια θα είναι η διευθέτηση στην περιοχή. Πολλά από αυτά τα θέματα θα πρέπει να αποφασιστούν σε συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τον ιρακινό λαό. Και θα πρέπει να είμαστε εκεί για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία", είπε τέλος ο Γούλφοβιτς.

    [11] Νέα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ άτυπης πνευμονίας

    6/4/2003 1:53:00 μμ

    Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χονγκ Κονγκ από το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS, άτυπη πνευμονία), ενώ άλλα 42 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό και τα οποία νοσηλεύονται ήδη, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της περιοχής.

    Την ίδια ώρα, στην Κύπρο, η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου διέψευσε πληροφορίες περί εμφάνισης περιστατικού άτυπης πνευμονίας στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού. Η κ. Ακκελίδου ανέφερε ότι επρόκειτο για περιστατικό απλής ουρολοίμωξης, χωρίς κανένα πρόβλημα και ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε οφειλόταν σε λανθασμένη αρχική διάγνωση. Η υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό άτυπης πνευμονίας εμφανισθεί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 April 2003 - 18:02:19 UTC