Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογείται αύριο ο Τούρκος αεροπειρατής
  • [02] Τσοχατζόπουλος: ''Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΟΗΕ θα συνεχιστεί''
  • [03] Διαμαρτυρία των κατοίκων της Κερατέας για τα σκουπίδια
  • [04] Η Τζιχάντ υπεύθυνη για την επίθεση αυτοκτονίας
  • [05] Βρετανός δημοσιογράφος νεκρός στο Β. Ιράκ
  • [06] Κομάντος αυτοκτονίας στέλνει στη Βαγδάτη η Τζιχάντ
  • [07] Μυστηριώδης επίθεση άγνωστου σε αμερικανική βάση
  • [08] Τ. Φρανκς: ''Δεν ξέρουμε πότε θα λήξει ο πόλεμος''
  • [09] Ρεπορτάζ του ABC ''καίει'' τον Κόλιν Πάουελ
  • [10] Τέλος το κάπνισμα στα μπαρ της Νέας Υόρκης

    [01] Απολογείται αύριο ο Τούρκος αεροπειρατής

    30/3/2003 2:15:00 μμ

    Αύριο θα οδηγηθεί εκ νέου στον εισαγγελέα για να απολογηθεί ο 20χρονος Τούρκος αεροπειρατής που προχθές κατέλαβε αεροσκάφος των εσωτερικών τουρκικών αερογραμμών και το οδήγησε στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' με αίτημα να μεταβεί στη συνέχεια στο Βερολίνο. Η αεροπειρατεία έληξε αναίμακτα και με τη σύλληψη του Τούρκου από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες των ΕΚΑΜ και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 194 επιβάτες και εννεαμελές πλήρωμα. Το αίτημα για έκδοσή του στην Τουρκία θα εξεταστεί αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, καθώς ο αεροπειρατής διέπραξε αδικήματα και στην Ελλάδα, σχολίασε ο Υπουργός Τύπου.

    Μετανιωμένος

    Ο Τούρκος αεροπειρατής, που φαίνεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και δεν είχε πολιτικά κίνητρα, ανακρινόταν για ώρες μετά τη σύλληψη του τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος τού άσκησε ποινική δίωξη για:

    - Παράνομη κατάληψη αεροσκάφους

    - Παραβίαση κανόνων αεροπλοΐας με κίνδυνο ζωής

    - Παράνομη οπλοφορία

    Ο δράστης δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο μια απερισκεψία.

    "Ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας αφού θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά θύματα" δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Θρίλερ στον αέρα

    Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 10.20 μ.μ. ώρα Ελλάδας της Παρασκευής, στο αεροσκάφος τύπου Airbus 310, που πραγματοποιούσε την πτήση Κωνσταντινούπολη-Αγκυρα. Στο Airbus επέβαιναν 192 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα.

    Ο Τούρκος αεροπειρατής Οζγκούρ Τζενκασλάν ζητούσε από τον πιλότο, να αλλάξει την κατεύθυνση του αεροπλάνου και να το οδηγήσει στη Γερμανία. Τα καύσιμα, όμως, δεν ήταν αρκετά για να κατορθώσει το αεροπλάνο να φτάσει στο αεροδρόμιο του Βερολίνου κι έτσι κρίθηκε αναγκαίο να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην πιο κοντινή πόλη.

    Νέος λοιπόν προορισμός ήταν η Αθήνα. Μόλις μπήκε το αεροπλάνο στον ελληνικό εναέριο χώρο, άρχισε να ακολουθείται από δυο F-16, που απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αράξου, στο Βόλο.

    Λίγο αργότερα, προσγειώθηκε σε ειδική πίστα του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής βρισκόταν σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Για το περιστατικό, από την πρώτη στιγμή, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

    Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής συνομίλησαν από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του "Ελ. Βενιζέλος" με τον αεροπειρατή και τους πιλότους.

    Σε συνεχή επικοινωνία βρισκόταν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, για τον συντονισμό των προσπαθειών. "Η υγεία των επιβατών και του πληρώματος είναι αυτό που προέχει για την Τουρκία", είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στον Γ. Παπανδρέου.

    Μέσω κινητού τηλεφώνου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον αεροπειρατή ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να μεταφερθούν στο αεροσκάφος σκάλες για να κατεβούν οι επιβάτες.

    Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις του Οζγκούρ Τζενκασλάν με την ειδική ομάδα διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ οι όμηροι (192 επιβάτες, δύο μωρά και εννιαμελές πλήρωμα) αφέθηκαν ελεύθεροι, σώοι και αβλαβείς, στις 2.50 το πρωί. Αφού κατέθεσαν στις Αρχές και αναπαύτηκαν αναχώρησαν το πρωί με άλλη πτήση των τουρκικών αερογραμμών, ενώ στη συνέχεια απογειώθηκε και το αεροσκάφος στο οποίο είχε εκδηλωθεί η αεροπειρατεία.

    Ο αεροπειρατής μεταφέρθηκε στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αερολιμένα, όπου, εξεταζόμενος, δήλωσε ότι προέβη στην αεροπειρατεία γιατί ήθελε να μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να επισκεφθεί την έγκυο σύζυγό του, αλλά οι γερμανικές Αρχές δεν του χορηγούσαν προξενική θεώρηση (σσ ο 20χρονος ζούσε στη Γερμανία, είχε πάει τελευταία στην Τουρκία και δεν του επιτρεπόταν να φύγει γιατί είχε εκκρεμότητες με τη στρατιωτική του θητεία). Στην κατοχή του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια αυτοσχέδια πλαστική ζώνη με 16 υποδοχές μέσα στις οποίες υπήρχαν δώδεκα κεριά μήκους περίπου 20 εκατοστών, το καθένα στις βάσεις των οποίων ο 20χρονος είχε κολλήσει χάρτινα καλύμματα ανοιχτού γκρίζου χρώματος για να μοιάζουν με μασούρια δυναμίτιδας. Επίσης είχε πάνω του τρία ξυραφάκια.

    Καθ΄όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας λειτουργούσε κανονικά.

    Εύσημα

    Τις ευχαριστίες του, στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και στο προσωπικό του Διεθνούς Αερολιμένα μας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Όπως τόνισε, με τη συνεργασία των δύο υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και με το συντονισμό του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η απελευθέρωση των επιβατών είχε αίσιο τέλος.

    Την ικανοποίησή του για το αίσιο τέλος της υπόθεσης εξέφρασε από το "Ελ. Βενιζέλος" και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Παράλληλα, ο υπουργός συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και τον αρχηγό, τον Αττικάρχη και τους ανώτατους αξιωματικούς που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

    ''Η χθεσινή εξέλιξη απέδειξε την υψηλή αποτελεσματικότητα του κράτους και των Αρχών Ασφαλείας. Η Ελλάδα, μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλους τους κινδύνους, ιδιαίτερα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004'' δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    [02] Τσοχατζόπουλος: ''Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΟΗΕ θα συνεχιστεί''

    30/3/2003 1:47:00 μμ

    Απαισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη των διεθνών σχέσεων, μετά το τέλος της επέμβασης των Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ, εμφανίζεται ο υπουργός ανάπτυξης (πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας) Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", αποδίδοντας, ταυτόχρονα, την ευθύνη γι αυτό, στις ΗΠΑ. Παράλληλα ο κ. Τσοχατζόπουλος τοποθετείται, έστω και χαλαρά, υπέρ της προσπάθειες δημιουργίας κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας στην Ε.Ε., διαφοροποιούμενος, ελαφρά, από την επίσημη κυβερνητική θέση, καθώς εμφανίζεται υποστηρικτής της καθιέρωσης της αρχής της ενισχυμένης πλειοψηφίας και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας, για τα οποία, ως τώρα, ισχύει η αρχή της ομοφωνίας.

    Η Ε.Ε να προχωρήσει μόνη της

    Ειδικότερα ο κ. Τσοχατζόπουλος προβλέπει ότι η κρίση που προκάλεσε η στάση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της αμερικανοβρετανικής εισβολής στο Ιράκ. Θα διαμορφωθούν, τονίζει, "επάλληλοι κύκλοι", στους οργανισμούς αυτούς και μάλιστα "διαφοροποιημένοι μεταξύ τους". Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης "στον ένα κύκλο θα είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και στον άλλο όλοι εκείνοι που έχουν μια άλλη άποψη". Ο "κατακερματισμός" αυτός, υποστηρίζει, είναι ευθύνη "της νέας αμερικανικής ηγεσίας", η οποία "επιχειρεί με τον πόλεμο να αλλάξει την περιφερειακά υφιστάμενη ισορροπία δυνάμεων".

    Σχετικά με τη στάση που πρέπει να έχει η Ε.Ε. ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει ότι η Ενωση είναι υποχρεωμένη "να προχωρήσει σε ενοποίηση και σε μια αυτόνομη πορεία", κατανοώντας ότι "δεν μπορεί να επιβιώσει αν έχει στην προοπτική της να λειτουργήσει μόνο ως μια κοινή οικονομική αγορά".

    Συντάσσεται με τη στάση της κυβέρνησης η οποία επιφυλάσσεται να γνωστοποιήσει τη θέση της σχετικά με την πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα, καθώς αυτή την περίοδο ασκεί την Προεδρία της Ενωσης, ζητεί, όμως, πλήρες ξεκαθάρισμα της θέσης της μετά τη λήξη του πολέμου.

    Ο ίδιος, σχετικά με τα θέματα της πολιτικής ενοποίησης, αποδέχεται τη συγκεκριμένη πρόταση και υποστηρίζει ότι "και στη νέα συνθήκη μπορούν τέτοιου είδους μεγάλα θέματα να μπουν στο τραπέζι και να ισχύσει επιλεκτικά η πλειοψηφία".

    Θα ''ανέβει'' ο τουρισμός στην Ελλάδα

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν συμμερίζεται τις απαισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στον ελληνικό τουρισμό.

    Ο υπουργός αναφέρει στην συνέντευξη ότι οι μειώσεις των κρατήσεων αφορούν τους μήνες της Ανοιξης και τονίζει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες οι κρατήσεις είναι αυξημένες.

    Αναφέρει επίσης ότι από τον Απρίλιο θα ξεκινήσει νέα διαφημιστική καμπάνια στο εξωτερικό, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο αναστολής των τελών προσέγγισης για τα αεροπλάνα στα περιφερειακά αεροδρόμια.

    ''Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να ξαναβάλει την πολιτική στη λειτουργία του''

    Σε ερωτήσεις σχετικά με τα εσωτερικά πολιτικά θέματα ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει ότι "στόχος της πολιτικής μας στρατηγικής (του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης) είναι να ανατρέψουμε τη σημερινή εικόνα" και να κατατεθεί μια "νέα στρατηγική πρόταση με διακριτά χαρακτηριστικά".

    Αναφέρει επίσης ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να ξαναβάλει την πολιτική στη λειτουργία του, να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκέντρωση της κομματικής εξουσίας, να εξασφαλίσει τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, να στηρίξει τα κοινωνικά κινήματα και να ανοίξει διάλογο με τα άλλα κόμματα".

    Αδιάφορος εμφανίζεται σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού και στη σχετική ερώτηση απαντά λέγοντας ότι είναι "μια κίνηση τακτικής που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα".

    [03] Διαμαρτυρία των κατοίκων της Κερατέας για τα σκουπίδια

    30/3/2003 2:52:00 μμ

    Στο δρόμο βγήκαν οι κάτοικοι της Κερατέας και των υπόλοιπων δήμων της Λαυριωτικής αντιδρώντας στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός από τους νέους χώρους υγειονομικής ταφής σκουπιδιών στην περιοχή τους. Οι κάτοικοι έκλεισαν τη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου στις 11.00 το πρωί. Αν και το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη σε ποιες περιοχές και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής στην Αττική, οι κάτοικοι στην Κερατέα δέχονται να δημιουργηθεί στην περιοχή τους ένας από αυτούς υπό την προϋπόθεση να διαχειρίζεται τα σκουπίδια μόνο των δήμων και των κοινοτήτων της Λαυριωτικής.

    Το πρόβλημα διάθεσης των σκουπιδιών στην Αττική είναι εκρηκτικό, καθώς ο μοναδικός οργανωμένος χώρος στα Ανω Λιόσια έχει ήδη υπερβεί τα όρια αντοχής του και η όποια καθυστέρηση αποσυμφόρησής του θα προκαλέσει, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον.

    [04] Η Τζιχάντ υπεύθυνη για την επίθεση αυτοκτονίας

    Πηγή: ΑΠΕ 30/3/2003 6:57:00 μμ

    Παλαιστίνιος καμικάζι πυροδότησε, σήμερα, εκρηκτικά έξω από ένα καφέ, της ισραηλινής πόλης Νετάνια, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκοτώθηκε ο καμικάζι, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άτομα, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αγνωστος τηλεφώνησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της Ισλαμικής Τζιχάντ για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο καφέ "Λονδίνο", στην κεντρική πλατεία της πόλης και κοντά στην παραλία. Επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα και αστυνομικά αυτοκίνητα. Εξάλλου, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι Ισραηλινοί συνδέουν το γεγονός με τον πόλεμο στο Ιράκ

    Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε στην είσοδο του καφέ "Λονδίνο", κοντά σε τέσσερις στρατιώτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάχι Χενέγκμπι, που έσπευσε επί τόπου, συνέδεσε την επίθεση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και ανέφερε ότι "είναι θαύμα που δεν σκοτώθηκε άλλος άνθρωπος εκτός από τον δράστη".

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Παλαιστινιακή Αρχή "καταγγέλλει κάθε επίθεση εναντίον αμάχων Παλαιστινίων ή Ισραηλινών".

    Η συγκεκριμένη πόλη έχει θρηνήσει πολλές φορές θύματα από τέτοιου είδους επιθέσεις ενώ η προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ είχε γίνει στις 5 Μαρτίου στην Χάιφα με 17 νεκρούς.

    Νεκρός Παλαιστίνιος στη Λωρίδα της Γάζας

    Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την Κυριακή από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, όταν ''διείσδυσε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη'', ανακοινώθηκε από ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο δρόμο που οδηγεί στο μεθοριακό φυλάκιο Κάρνι στον εβραϊκό οικισμό Νετζάριμ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στην απαγορευμένη ζώνη εντοπίστηκαν οκτώ Παλαιστίνιοι, από τους οποίους συνελήφθησαν τέσσερις, ενώ οι υπόλοιποι προσπάθησαν να διαφύγουν, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να πέσει νεκρός από τα πυρά των Ισραηλινών που τους καταδίωξαν.

    [05] Βρετανός δημοσιογράφος νεκρός στο Β. Ιράκ

    30/3/2003 7:36:00 μμ

    Βρετανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε την Κυριακή στο Β. Ιράκ, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ΙRNA. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου ITN έπεσε από το παράθυρο του δωματίου του στο ξενοδοχείο Αμπου Σαναά στην Σουλεϊμανίγια. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του καναλιού, το πτώμα του 48χρονου δημοσιογράφου, γνωστού και βραβευμένου για τη δουλειά του ως πολεμικού ανταποκριτή και σε άλλα θερμά σημεία του πλανήτη, βρέθηκε στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η τοπική αστυνομία έχει αρχίσει τη διενέργεια έρευνας για τη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του έγκριτου δημοσιογράφου.

    Ο Ρέιντο είχε καλύψει τους πολέμους στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν και τώρα είχε μεταβεί στο βόρειο Ιράκ για λογαριασμό του συνεργαζόμενου με το ITN Channel 4.

    Το ITN έχει ήδη χάσει ένα δημοσιογράφο στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Πρόκειται για τον Τέρι Λόιντ, ο οποίος πιστεύεται ότι έπεσε νεκρός από ''φίλια πυρά'' των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στα περίχωρα της Βασόρας.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Αυστραλός εικονολήπτης Πολ Μόραν είχε σκοτωθεί σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Β. Ιράκ. Στο ίδιο περιστατικό είχε τραυματιστεί σοβαρό Αυστραλός ανταποκριτής Ερικ Κάμπελ. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Ιράν.

    Η τύχη δυο δημοσιογράφων της εφημερίδας Long Island Newday, αγνοείται σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Αντονι Μάρο, ο οποίος επιπλέον εκτιμά ότι ίσως να κρατούνται από τις ιρακινές αρχές.

    Ο 33χρονος Βρετανός δημοσιογράφος Ματ ΜακΑλεστερ και ο 29χρονος περουβιανός φωτογράφος Μόιζες Σαμάν είχαν για τελευταία φορά επικοινωνία με την εφημερίδα τους την προηγούμενη Δευτέρα. Διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο μαζί με τους υπόλοιπους δημοσιογράφους. Συνάδελφοι τους, ανέφεραν ότι επρόκειτο να απελαθούν γιατί έληξε η βίζα τους.

    [06] Κομάντος αυτοκτονίας στέλνει στη Βαγδάτη η Τζιχάντ

    30/3/2003 6:52:00 μμ

    Η παλαιστινιακή οργάνωση Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι έχει στείλει στην Βαγδάτη την πρώτη ομάδα βομβιστών καμικάζι για να βοηθήσουν τους Ιρακινούς που μάχονται τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις. ''Οι Ταξιαρχίες Al-Quds φέρνουν στον λαό και το έθνος μας τα καλά νέα της άφιξης της πρώτης ομάδας μαρτύρων (επιτιθέμενων) στην καρδιά της Βαγδάτης", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ. "Πρόκειται για εκπλήρωση του ιερού καθήκοντος της υπεράσπισης των αραβικών και μουσουλμανικών εδαφών", προστίθεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

    [07] Μυστηριώδης επίθεση άγνωστου σε αμερικανική βάση

    30/3/2003 5:32:00 μμ

    Αγνωστος επιχείρησε να εισβάλει με φορτηγό σε στρατόπεδο στα βόρεια του Κουβέιτ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα με 15 Αμερικανοί στρατιώτες. Επίσημα, δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές ότι πρόκειται για βομβιστή καμικάζι. Στο μεταξύ, "περισσότεροι από 4000 Αραβες έχουν καταφθάσει στο Ιράκ για να γίνουν μάρτυρες σε επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Αμερικανών και Βρετανών" δήλωσε ο Χάζι Αλ Ράουι, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ιρακινών, τονίζοντας ότι κατά τη χθεσινή επίθεση στη Νατζάφ, δεν σκοτώθηκαν τέσσερις, αλλά έντεκα Αμερικανοί. Χθες ο τρίτος στην ιεραρχία των Ιρακινών, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, προανήγγειλε νέες επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των εισβολέων.

    Διεξάγονται έρευνες

    Δέκα με 15 στρατιώτες τραυματίστηκαν από το φορτηγό που άγνωστος οδήγησε εναντίον ομάδας στρατιωτών έξω από μία αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κουβέιτ. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό ερευνώνται.

    ''Περίπου στις 13:00(τοπική ώρα)έξω από το στρατόπεδο Ουνταίρι, στην έρημο στο βόρειο τμήμα του εμιράτου, ένα ανοικτό φορτηγό έπεσε πάνω σε ομάδα στρατιωτών που ήταν έξω από το στρατόπεδο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 με 15 απ' αυτούς. Αλλοι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον του. Διεξάγονται έρευνες'', καταλήγει η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για ενέργεια καμικάζι, ή για ατύχημα.

    Ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας οι συμμαχικές δυνάμεις - Παρασημοφόρηση μετα θάνατον του καμικάζι από τον Σαντάμ

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στρατιωτικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters αμερικανικά στρατεύματα από την 82η αερομεταφερόμενη Μεραρχία έφθασαν κοντά στην Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ προσκειμένου να αναλάβουν την προστασία των γραμμών ανεφοδιασμού, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε το Σάββατο Ιρακινός οδηγώντας παγιδευμένο αυτοκίνητο σε φυλάκιο του αμερικανικού στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών.

    Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι θα επιτεθούν σε αυτοκινητοπομπές με προμήθειες. Η Νασιρίγια βρίσκεται 375 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σε στρατιωτική βάση του Κατάρ από εκπρόσωπο της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης διευκρινίστηκε ότι κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ σκοτώθηκαν 4 άνδρες της Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού και όχι πέντε όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό.

    Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο μουφτής της Συρίας, σεΐχης Αχμάντ Καφτάρο, ο ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης των Μουσουλμάνων της Συρίας κάλεσε τους Μουσουλμάνους να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των Αμερικανών και Βρετανών ''εισβολέων''.

    ''Καλώ τους Μουσουλμάνους να χρησιμοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα για να αποτύχει η επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων αυτοκτονίας, εναντίον των εισβολέων'', τονίζει ο σείχης Καφτάρο σε ανακοίνωσή του την οποία έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    ''Η αντίσταση απέναντι στους εισβολείς είναι υποχρέωση όλων των Μουσουλμάνων, αλλά κυρίως των Μουσουλμάνων του Ιράκ'', τονίζει ο μουφτής.

    Στο μεταξύ η ιρακινή τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ο καμικάζι που οδήγησε το αυτοκίνητό του παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον των στρατιωτών, ονομαζόταν Αλί Χαμαντί αλ-Ναμανί και ανέφερε ότι ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν του απένειμε, μετά θάνατο, δύο παράσημα.

    [08] Τ. Φρανκς: ''Δεν ξέρουμε πότε θα λήξει ο πόλεμος''

    30/3/2003 4:49:00 μμ

    Ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων Τόμι Φρανκς μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Κατάρ ανέφερε ότι κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και τόνισε ότι η έντονη ιρακινή αντίσταση και οι επιθέσεις ανταρτών δεν έχουν σταματήσει τον ανεφοδιασμό από το Κουβέιτ προς τα στρατεύματα που βρίσκονται στην γραμμή του μετώπου στο Κεντρικό Ιράκ. ''Ομάδες δολοφόνων που έχουν καταλάβει πόλεις όπως την Βασόρα, την Νασιρίγια και την Νατζάφ προσπαθούν να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους των πόλεων αυτών. Ο ανεφοδιασμός προχωρεί και κάθε ημέρα βλέπουμε να υπάρχει καλύτερη επαφή μεταξύ των δυνάμεων μας και των κατοίκων στις πόλεις αυτές'', παρατήρησε ο Τόμι Φρανκς.

    Ενδείξεις για κατασκευή χημικών όπλων με την βοήθεια Λάντεν

    ''Το καθεστώς αντιμετωπίζει δυσκολίες και το γνωρίζει. Ολόκληρη η ακτογραμμή του Ιράκ περιφρουρείται και τα λιμάνια από σήμερα μπορούν να υποδεχθούν ανθρωπιστική βοήθεια για τον ιρακινό λαό'', ανέφερε ενώ σχολιάζοντας τις απώλειες των συμμαχικών δυνάμεων παρατήρησε ότι ''οι επιτυχίες στο Ιράκ δεν σημειώνονται χωρίς κόστος''.

    Ο στρατηγός είπε πως οι συμμαχικές δυνάμεις κατέστρεψαν ''εγκαταστάσεις τρομοκρατών'', όπως τις χαρακτήρισε, στο Βόρειο Ιράκ τις τελευταίες 48 ώρες. Δεν έκανε καμία διευκρίνιση αλλά η Ουάσινγκτον κατηγορεί την οργάνωση Ανσάρ αλ-Ισλάμ, που έχει αρκετές εκατοντάδες κυρίως Κούρδους μαχητές στο Βόρειο Ιράκ, οι οποίοι εργάζονται στην κατασκευή χημικών όπλων με την βοήθεια του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον Σαντάμ

    Ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει ''αξιόπιστη'' ένδειξη πως το καθεστώς είναι πάντα υπό τον έλεγχο του Σαντάμ Χουσεΐν για τον οποίο δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν είναι ζωντανός η νεκρός.

    ''Δεν γνωρίζω εάν ο ηγέτης του καθεστώτος αυτού είναι νεκρός η ζωντανός, αλλά δεν βλέπω να υπάρχουν ενδείξεις αξιόπιστες τις τελευταίες ημέρες ότι το (ιρακινό) καθεστώς είναι υπό τον έλεγχό του'', ανέφερε.

    Κανονικά η προέλαση προς την Βαγδάτη

    Επίσης, διέψευσε ότι υπάρχει παύση στην προέλαση προς την Βαγδάτη από τα νότια που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται.

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η ανάπαυλα μπορεί να διαρκέσει από 35 μέχρι 40 ημέρες.

    Απολογισμός θυμάτων

    Στο μεταξύ ο απολογισμός των θυμάτων στον ιρακινό πόλεμο είναι, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο παρακάτω:

    - Από αμερικανικής πλευράς 36 νεκροί και 17 αγνοούμενοι και από το βρετανικής 23 νεκροί.

    - Από ιρακινής στρατιωτικής πλευράς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία.

    - Από πλευράς Ιρακινών αμάχων, τουλάχιστον 589 νεκροί σύμφωνα με ιρακινές εκτιμήσεις.

    [09] Ρεπορτάζ του ABC ''καίει'' τον Κόλιν Πάουελ

    30/3/2003 1:48:00 μμ

    Ανθρακας αποδεικνύεται ότι ήταν, τα στοιχεία που έδινε ο Κόλιν Πάουελ, για ένα στρατόπεδο της Ανσάρ Αλ Ισλάμ, στο οποίο ήταν βέβαιος ότι οι Ιρακινοί είχαν κρυμμένα χημικά όπλα. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ABC, παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους, οι άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων δεν διαπίστωσαν κανένα ίχνος χημικών ή βιολογικών όπλων. Αντίθετα, το μόνο που αντίκρισαν ήταν ένα στρατόπεδο κατεστραμμένο από τους πυραύλους Κρουζ που έπεσαν τις πρώτες μέρες των πολεμικών επιχειρήσεων.

    Εκπαιδευτικό κέντρο για χημικά είχε ονομάσει το στρατόπεδο ο Πάουελ

    Της κατάληψης του στρατοπέδου από τους Αμερικανούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC, προηγήθηκαν σφοδρές μάχες, με τους άντρες της Ανσάρ Αλ Ισλάμ, οι οποίοι, για να μην αιχμαλωτιστούν απείλησαν ότι θα ανατιναχθούν με εκρηκτικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες, πριν από τη σύγκλιση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ στις 5 Φεβρουαρίου ο Κόλιν Πάουελ, είχε ονομάσει αυτό το στρατόπεδο, εκπαιδευτικό κέντρο για τη χρήση χημικών όπλων.

    Είχε δείξει μάλιστα και φωτογραφία του από δορυφόρο.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε τότε πει, ότι το στρατόπεδο αυτό, χρησιμοποιείται ως βάση για τις επιχειρήσεις της Ανσάρ Αλ ισλάμ, οργάνωσης, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Οι άντρες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσίων, ήταν τόσο σίγουροι για την ύπαρξη χημικών όπλων, που σχεδίαζαν να χτυπήσουν την εγκατάσταση πριν από την έναρξη του πολέμου.

    [10] Τέλος το κάπνισμα στα μπαρ της Νέας Υόρκης

    30/3/2003 2:34:00 μμ

    Αν είστε καπνιστής και ανακαλύψετε ότι δεν έχετε αναπτήρα, ενόσω βρίσκεστε σε κάποιο εστιατόριο, μπαρ ή νυχτερινό κλαμπ της Νέας Υόρκης, μην κάνετε τον κόπο να ζητήσετε από το διπλανό ή τη διπλανη σας. Διότι κινδυνεύετε να βρεθείτε παρέα στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, καθώς η εν λόγω βλαβερή συνήθεια από την Κυριακή 31 Μαρτίου εξοστρακίζεται δια παντός, από τους χώρους διασκέδασης. Έτσι το "χαριτωμένο", "μήπως έχετε φωτιά", μάλλον οι Νεοϋορκέζοι πρέπει το αντικαταστήσουν με το "πάμε έξω για ένα τσιγάρο;".

    Αντικαπνιστική ''σταυροφορία'' από το δήμαρχο της πόλης

    Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προωθήθηκαν από το δήμαρχο της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην καπνιστή και νυν οπαδό της υγιεινής ζωής.

    Οι επίδοξοι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμα που ποικίλουν, φτάνοντας μέχρι τα 400 δολάρια και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

    Ετσι οι 1,3 εκατομμύρια καπνιστές του "Μεγάλου μήλου" βρίσκονται στη δυσάρεστη, γι' αυτούς, θέση να βγουν σε αναζήτηση νέων καταφυγίων, όπου θα μπορούν να εξασκήσουν ασφαλώς την απαγορευμένη συνήθεια τους.

    Ο εν λόγω νόμος, που απαγορεύει το κάπνισμα επίσης σε όλους τους χώρους εργασίας και τα εντευκτήρια, δεν είναι καινούριος.

    Η απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ και εστιατόρια ίσχυε από το 1995, αλλά μόνο για τα μαγαζιά που είχαν διέθεταν μέχρι 35 θέσεις πελατών.

    Ο κ. Μπλούμπεργκ ανακοινώνοντας τις αυστηρότατες ρυθμίσεις διευκρίνισε ότι το κάνει για την προστασία των θαμώνων και των εργαζομένων, και ιδιαίτερα των μη καπνιστών.

    Πάντως οι ιδιοκτήτες των 13 χιλιάδες εστιατορίων και μπαρ της πόλης δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τα τεκταινόμενα και προβλέπουν ζημιά στα κέρδη τους. Οι πλέον αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μέσα σε έξι μήνες ο νόμος θα έχει αποσυρθεί, ενώ άλλοι πιο εφευρετικοί, ήδη δαπανούν φαιά ουσία για την εξεύρεση τρόπων "παράκαμψης" του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 March 2003 - 18:01:40 UTC