Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επτά νέα ΚΕΠ στο δήμο της Αθήνας
  • [02] Παπαντωνίου: ''Ο πόλεμος στο Ιράκ συναντά δυσκολίες''
  • [03] Καταδικάζει το μακελειό στη Βαγδάτη το ΚΚΕ
  • [04] Συνελήφθη ο Βασίλης Στεφανάκος
  • [05] Κ. Σημίτης: ''Ο ΟΗΕ σε κεντρικό ρόλο μετά τον πόλεμο''
  • [06] Υποθέσεις εκρήξεων σε λεωφορεία σε Καβούρι και Ρέντη
  • [07] Κατάθεση της χήρας Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη
  • [08] Κολομβία: Αεροπορικό δυστύχημα με τρεις νεκρούς Αμερικανούς
  • [09] Θερίζει ζωές ο ιός έμπολα στο Κονγκό
  • [10] Μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης
  • [11] Μπους: ''Ναι μεν αλλά...''
  • [12] Διαψεύδουν οι Σιίτες τα περί εξέγερσης στη Βασόρα
  • [13] Σε τραγική κατάσταση οι κάτοικοι της Βασόρας
  • [14] Διαψεύδουν οι Ιρακινοί την κατάληψη της Ουμ Κασρ
  • [15] Αυστηρή προειδοποίηση Μπλερ προς τους Ιρακινούς
  • [16] Σκοτ Ρίτερ: '' Οι ΗΠΑ θα χάσουν τον πόλεμο''
  • [17] Και νέος πύραυλος έπληξε το Ιράν
  • [18] Προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων η Γενική Τράπεζα
  • [19] Αισιοδοξία Ρογκ για 2004
  • [20] ''Πτώση'' για την Ελλάδα στην κατάταξη της FIFA
  • [21] Διεθνής συνάντηση πυγμαχίας
  • [22] Αντιπολεμική συνεργασία με πρωτοβουλία Κράβιτς
  • [23] Προσοχή ''πολεμικοί''... ιοί

    [01] Επτά νέα ΚΕΠ στο δήμο της Αθήνας

    26/3/2003 2:13:00 μμ

    Την ίδρυση επτά νέων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), που θα λειτουργούν σε κάθε διαμέρισμα του δήμου της Αθήνας, αποφάσισαν ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο δημαρχείο. Το υπουργείο και ο δήμος θα υπογράψουν προγραμματική σύμβαση, ύψους 2.150.000 ευρώ, για την χρηματοδότηση της λειτουργίας των εφτά ΚΕΠ. Ήδη, ο δήμος Αθηναίων αναζητά χώρους, στους οποίους θα εγκατασταθούν τα ΚΕΠ, τα οποία από το 2004 θα περιέλθουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του δήμου.

    Επόμενος στόχος η σύσταση ανεξάρτητης Αρχής Συνηγόρου του Δημότη

    Τόσο ο κ. Σκανδαλίδης όσο και η κ. Μπακογιάνη επισήμαναν ότι η συνεργασία μεταξύ τους είναι εποικοδομητική και έχει ως στόχο τη δημιουργία έργου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

    Η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε ότι οι επόμενοι στόχοι του δήμου θα είναι η ενίσχυση της τηλεφωνικής γραμμής πολιτών 195, καθώς και η σύσταση της ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Δημότη.

    [02] Παπαντωνίου: ''Ο πόλεμος στο Ιράκ συναντά δυσκολίες''

    Πηγή: ΑΠΕ 26/3/2003 6:38:00 μμ

    Ο πόλεμος στο Ιράκ συναντά δυσκολίες και σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια και σε ό,τι αφορά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ. Ο κ. Παπαντωνίου, αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις σχετικά με τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην περιοχή μας, τόνισε ότι προς το παρόν παραμένει σε ισχύ η εκτίμησή μας ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία μας θα είναι περιορισμένες εφόσον ο πόλεμος τελειώσει γρήγορα. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σταθμίσει τις θέσεις της σε περίπτωση που ο πόλεμος θα έχει μακρά διάρκεια. Παράλληλα, επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση της χώρας μας στο ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ και χαρακτήρισε θετική οποιαδήποτε κίνηση της Διεθνούς Κοινότητας για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου. Ο κ. Παπαντωνίου παρατήρησε επίσης ότι κατά μία εκδοχή υπάρχει περιορισμένη παρουσία τούρκων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ, και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα σταθμίσει τη θέση της εφόσον επιβεβαιωθεί ο φόβος ότι η Τουρκία έχει την πρόθεση να μπει δυναμικά στο Βόρειο Ιράκ.

    [03] Καταδικάζει το μακελειό στη Βαγδάτη το ΚΚΕ

    26/3/2003 3:24:00 μμ

    Η σφαγή των αμάχων Ιρακινών στην αγορά της Βαγδάτης από τα αμερικανοβρετανικά κανόνια αποτελεί ένα ακόμη έγκλημα πολέμου. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ τονίζοντας ότι κυβέρνηση και ΝΔ αρκούνται σε ευχές για το γρήγορο σταμάτημα του πολέμου και ζητώντας απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο. Το ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος την Πέμπτη 3 Απριλίου στις 7.30 το βράδυ, με σύνθημα "Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο". Στους διαδηλωτές θα μιλήσει η Γ.Γ. Αλέκα Παπαρήγα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στις πρεσβείες της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

    [04] Συνελήφθη ο Βασίλης Στεφανάκος

    26/3/2003 1:25:00 μμ

    Ο πλέον καταζητούμενος για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας Βασίλης Στεφανάκος συνελήφθη σήμερα το πρωϊ απο την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στεφανάκος είχε μεταβεί στην Εισαγγελία Αθηνών προφανώς με πρόθεση να παραδοθεί στον εισαγγελέα. Εκεί,όμως, βρέθηκαν αστυνομικοί της Δίωξης Εκβιαστών, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Ασφάλειας για να ανακριθεί. Αναμένεται σήμερα ή αύριο το πρωϊ να οδηγηθεί στον εισαγγελέα με τη εις βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία.

    Εναντίον του Στεφανάκου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε κυκλώματα εκβιαστών, λαθρεμπορίας πετρελαίου και γενικά σε υποθέσεις του λεγόμενου οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο ίδιος με συνεντεύξεις που έδινε απο κρυψώνες, είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες πράξεις και είχε ισχυριστεί οτι είναι ήδη πολύ πλούσιος και άδικα κατηγορείται. Ο Στεφανάκος είχε κατηγορηθεί μαζί με δεκάδες άλλα πρόσωπα αλλά δεν είχε συλληφθεί.

    Διαφεύγουν ακόμη τη σύλληψη δυο ακόμα άτομα για την ίδια υπόθεση.

    [05] Κ. Σημίτης: ''Ο ΟΗΕ σε κεντρικό ρόλο μετά τον πόλεμο''

    26/3/2003 7:21:00 μμ

    Την ανάγκη επανόδου από μια αμφισβητούμενη σε μια αναμφισβήτητη διεθνή νομιμότητα με κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ επισήμανε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, ενημερώνοντας τα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ο ΟΗΕ πρέπει να δώσει τις κεντρικές κατευθύνσεις για το τι θα ισχύσει μετά τον πόλεμο στο Ιράκ τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός. O Kώστας Σημίτης επανέλαβε τη σταθερή βούληση της Ευρώπης να συνεισφέρει ουσιαστικά στην επόμενη μέρα του πολέμου, με δεδομένες τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών για τη στρατιωτική επέμβαση.

    Παρά τις διαφωνίες, τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεργαστούν

    Σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι μεταξύ των μελών της Ε.Ε. υπήρχαν έντονες διαφωνίες για τον τρόπο και το χρόνο αφοπλισμού του Ιράκ και την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής που πιθανώς διέθετε η Βαγδάτη.

    Το θέμα, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, είχε επανειλημμένα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χωρίς να προκύψει συμφωνία.

    "Αντίθετα, οι διαφωνίες εντάθηκαν και ως εκ τούτου, όπως υπογράμμισε, θα ήταν μάταιο και επιπόλαιο να επιδιώξει η Προεδρία να ξεπεράσει τις αντιθέσεις".

    Σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτη, θέση της Ελληνικής Προεδρίας ήταν ότι με την έναρξη της στρατιωτικής σύγκρουσης θα έπρεπε να καθοριστούν αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε με την έναρξη του πολέμου.

    Ο Κώστας Σημίτης αναγνώρισε ως συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διάσπαση της Ευρώπης η οποία όμως δεν θα ξεπεραστεί εντείνοντάς την, αλλά επιδιώκοντας να αναδείξουμε τα σημεία συνεργασίας και συμπόρευσης. "Το κύριο πρόβλημα ήταν ότι οι διαφορετικές απόψεις ήταν σαφείς όπως και το αδιέξοδο, και για το λόγο αυτό η προσοχή μας έπρεπε να στραφεί στο μέλλον και στις δυνατότητες συνεργασίας".

    Ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα ης Ε.Ε

    Ο Κώστας Σημίτης αναγνώρισε επίσης, ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποτελέσουν ένα πειστικό αποτελεσματικό όργανο, παρά το γεγονός ότι είναι επιφορτισμένα με το χειρισμό ζωτικών θεμάτων για την παγκόσμια κοινότητα. Τόνισε ότι οι εθνικοί εγωισμοί είναι υπερβολικά ισχυροί και για το λόγο αυτό είναι πολιτικά επιβεβλημένο να συνεχίσουμε να ενισχύουμε το ρόλο της Ε.Ε.

    ''Στο σύγχρονο κόσμο επιδιώκουμε να δώσουμε τέλος στους πολέμους δημιουργώντας κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης, να κατοχυρώσουμε συνθήκες ειρήνης και προόδου ενδυναμώνοντας την Ευρώπη" τόνισε ο κ. Σημίτης.

    "H Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών έδειξε ότι παρά τις διαφωνίες, η Ευρώπη αποτελεί πάντα για μας την πιο σημαντική δυνατότητα να αποφύγουμε έναν μονοπολικό κόσμο όπου μια υπερδύναμη έχει την αποκλειστική ευθύνη της κοινωνίας και του κόσμου", είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Η δυνατότητα της Ευρώπης να συμμετέχει και να επηρεάζει ένα πολυπολικό κόσμο θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, με πρωτοβουλίες, συνεργασία και πεποίθηση για το κοινό μας μέλλον. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι επιδίωξή μας είναι να αποκαταστήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στο διεθνές επίπεδο μια λειτουργία των διεθνών σχέσεων που να είναι ευρύτερα αποδεκτή. Αυτό προϋποθέτει, όπως υπογράμμισε, ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα δώσουν τις κεντρικές κατευθύνσεις για το τι θα ισχύσει μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε ο Κώστας Σημίτης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τόνισε την ανάγκη για κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έδειξαν τη βούληση τους για ασφάλεια και αλληλεγγύη.

    Ο κ. Πρόντι ευχαρίστησε μάλιστα τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την επιτυχημένες κινήσεις και πρωτοβουλίες της προεδρίας σε τόσο δύσκολες συγκυρίες.

    Στην σκιά του πολέμου

    Οι εργασίες άρχισαν σε αντιπολεμικό κλίμα με πανό υπέρ της ειρήνης και μαύρα περιβραχιόνια που έφεραν πολλοί ευρωβουλευτές, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.

    "Η Ελληνική Προεδρία θεωρεί την έκτακτη Σύνοδο που διοργανώνουν, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο ως ανταλλαγή προβληματισμών και απόψεων που βοηθά στο στρατηγικό στόχο να υπάρξει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική", δήλωσε ο Υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Επίσης στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τη διαρκή επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στο Ιρακινό.

    Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με την κρίση στο Ιράκ.

    Η πρόοδος της οικονομικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. και οι στόχοι

    Ο Κώστας Σημίτης έκανε κι έναν απολογισμό των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο θέμα της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ε.Ε.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας έχει διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι υπαρκτές προοπτικές ανάκαμψης, πρόσθεσε, σκιάζονται από τον πόλεμο, τους παγκόσμιους πολιτικούς κινδύνους και τις οικονομικές αβεβαιότητες.

    Σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ο κ. Σημίτης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτίμησε ότι, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του σχεδίου, έχουν δημιουργηθεί πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 500.000 μέσα στο 2002, παρά το δυσμενέστερο οικονομικό κλίμα, ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν κατά δύο εκατομμύρια.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε τέσσερις προτεραιότητες για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας:

    - Την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής,

    - την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας,

    - την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και της διασύνδεσης της Ευρώπης

    - και την προστασία του περιβάλλοντος που ενισχύσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [06] Υποθέσεις εκρήξεων σε λεωφορεία σε Καβούρι και Ρέντη

    26/3/2003 12:45:00 μμ

    Στην υπόθεση της έκρηξης σε λεωφορείο με Αμερικανούς στρατιώτες, στο Καβούρι, στις 10 Αυγούστου 1987, όπου τραυματίστηκαν 11 άτομα, συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία στη δίκη της 17 Νοέμβρη. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η εξέταση του μοναδικού παρόντα στο δικαστήριο μάρτυρα για την έκρηξη σε λεωφορείο με αμερικανούς, στην περιοχή του Ρέντη, στις 24 Απριλίου 1987, όπου είχαν τραυματιστεί συνολικά 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 Αμερικανοί. Ο μάρτυρας Κωνσταντίνος Πλατάρας, που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη στου Ρέντη, δεν αναγνώρισε κάποιον από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης.

    Για αντιαμερικανικά χτυπήματα μίλησε ο Σάββας Ξηρός

    Κατά την εξέταση του κ. Πλατάρα, το λόγο πήρε ο Σάββας Ξηρός, υποστηρίζοντας ότι το χτύπημα κατά των Αμερικανών στου Ρέντη είχε γίνει στο πλαίσιο του γενικότερου αντιαμερικανικού κλίματος που επικρατούσε τότε.

    Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι στο λεωφορείο επέβαιναν Αμερικανοί, που υπηρετούσαν στην Αεροπορία, είχαν λάβει μέρος σε βομβαρδισμούς στη Λιβύη και αργότερα έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.

    Ο Σάββας Ξηρός εξέφρασε την αγανάκτησή του για την "σφαγή που γίνεται στο Ιράκ", ενώ σημείωσε πως δεν θα μιλήσει για λεπτομέρειες των χτυπημάτων.

    Ο πρόεδρος ρώτησε τον Πάτροκλο Τσελέντη για τη βομβιστική επίθεση και ο κατηγορούμενος απάντησε ότι συμμετείχε ο ίδιος με τους Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Από την πλευρά του, ο Χ. Ξηρός χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον Τσελέντη και αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην ενέργεια της οργάνωσης.

    Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανένας από τους Αμερικανούς μάρτυρες, ωστόσο αρκετοί από αυτούς έχουν δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Αμερικανού αξιωματούχου Τζορτζ Κάρος, τον Ιανουάριο του 1988.

    [07] Κατάθεση της χήρας Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη

    26/3/2003 3:08:00 μμ

    Νωρίτερα έληξε την Τετάρτη η ακροαματική διαδικασία της δίκης για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, καθώς απουσίαζαν πολλοί από τους κληθέντες μάρτυρες κατηγορητηρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο δικαστήριο βρέθηκαν μόνο πέντε μάρτυρες από τους συνολικά 34 για τις υποθέσεις των εκρήξεων σε λεωφορεία με Αμερικανούς σε Ρέντη και Καβούρι, της απόπειρας δολοφονίας του Τζόρτζ Κάρος και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη. Νωρίτερα, κατέθεσε η χήρα του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη, που υποστήριξε ότι ο άνδρας της δεχόταν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Την τιμωρία των ενόχων ζήτησε η κόρη του Αθανασιάδη

    Προειδοποίηση για τη ζωή του, είχε δεχθεί ένα μήνα πριν δολοφονηθεί από τη ''17Ν'', ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης Μποδοσάκης, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο η χήρα του, Ελένη Ιωσηφίνα Αθανασιάδη.

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ένα χρόνο πριν τη δολοφονία, κάθε πρωί, μόλις έφευγε ο σύζυγός της γίνονταν στο σπίτι τους βουβά τηλεφωνήματα, τα οποία πιθανολόγησε ότι σχετίζονταν με το περιστατικό.

    Την τιμωρία των ενόχων ζήτησε στην κατάθεσή της η κόρη του βιομηχάνου Αλεξάνδρα Αθανασιάδη.

    Την Πέμπτη ο πρόεδρος ζήτησε να παρίστανται οι μάρτυρες της δολοφονίας του Ουϊλιαμς Νορντίν, της απόπειρας δολοφονίας Κώστα Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτη Ταρασουλέα, Γιώργου Πέτσου και του οδηγού του Καραχάλιου, αλλά και για την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη.

    Ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανιστούν στο δικατήριο οι μάρτυρες απο την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη θα εξεταστούν πριν το δικαστήριο περάσει στις υπόλοιπες υποθέσεις.

    [08] Κολομβία: Αεροπορικό δυστύχημα με τρεις νεκρούς Αμερικανούς

    26/3/2003 6:44:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τρεις Αμερικανοί, που έψαχναν για τα ίχνη τριών συναδέλφων τους, οι οποίοι απήχθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου από αντάρτες στην Κολομβία, σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με αεροσκάφος Τσέσνα της αμερικανικής κυβέρνησης στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη χθες, Τρίτη, το βράδυ σε βουνό στη νότια Κολομβία, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή. "Δεν υπάρχουν επιζώντες", δήλωσε επίσημη κολομβιανή πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες και στη συνέχεια συνετρίβη γύρω στις 19:00 τοπική ώρα (02:00 π.μ ώρα Ελλάδας) σε βουνό κοντά στην περιοχή Ελ Παουτζίλ, που βρίσκεται νότια της Μπογκοτά, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Κακέτα.

    Εκτελέστηκαν

    Το αεροσκάφος αυτό ήταν Τσέσνα-208, ίδιο μοντέλο με αυτό που κατερρίφθη στις 13 Φεβρουαρίου στην ίδια περιοχή, κοντά στην Λαράντια, από τους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC, Μαρξιστές).

    Οι τρεις επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, που εργάζονταν στο πλαίσιο αποστολής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, απήχθηκαν από αντάρτες της FARC. Μάλιστα όπως φαίνεται δύο άλλοι επιβάτες του αεροσκάφους αυτού, ένας Κολομβιανός και ένας Αμερικανός, εκτελέστηκαν.

    Η FARC ανέλαβε την ευθύνη για τις απαγωγές και ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την ανταλλαγή των τριών Αμερικανών με αντάρτες της που κρατούνται.

    [09] Θερίζει ζωές ο ιός έμπολα στο Κονγκό

    26/3/2003 2:07:00 μμ

    Εκατόν δεκατρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κονγκό από την τελευταία έξαρση του ιού έμπολα στη χώρα. Αξιωματούχοι της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ πρόσθεσαν ότι από τον Ιανουάριο έχουν προσβληθεί από την θανατηφόρα επιδημία 123 άτομα μόνο στην περιοχή Κουβέτ. Ομάδα ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν καταφθάσει στην περιοχή από την ημέρα που εκδηλώθηκε η επιδημία, αντιμετωπίζοντας τα κρούσματα και συντονίζοντας την εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

    Ο ιός έμπολα εκδηλώνεται με απότομο υψηλό πυρετό, αδυναμία, μυϊκούς πόνους, έντονο πονοκέφαλο και πόνους στο λαιμό. Τα συμπτώματα αυτά στη συνέχεια ακολουθούνται από εμετούς, διάρροια, εξάνθημα, έκπτωση των λειτουργιών των νεφρών και του ήπατος, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

    Όσοι ασχολούνται με θέματα υγείας προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής να μην καταναλώνουν το κρέας πιθήκων, γιατί πιστεύεται ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.

    Η σχέση της μετάδοσης του ιού έμπολα από τους γορίλες στον άνθρωπο διαπιστώθηκε στις αρχές του χρόνου.

    [10] Μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης

    26/3/2003 7:53:00 μμ

    Σοκ, δέος και φρίκη πλέον στο Ιράκ, στον πόλεμο που μπήκε στη 2η εβδομάδα. Πάγωσε σήμερα ο κόσμος όταν αντίκρισε τις εικόνες από την πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης, όπου δύο πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν μέρα-μεσημέρι, προκαλώντας μακελειό: τουλάχιστον 15 άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ οι ιρακινές Αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 40. Καμία ανακοίνωση από το συμμαχικό επιτελείο του Κατάρ ενώ ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τ. Χουν απλά είπε ότι "δεν είναι στόχος μας καμία αγορά" συμπληρώνοντας ότι "διεξάγονται έρευνες". Δεκάδες εκρήξεις ακούγονται τις τελευταίες ώρες στα νότια προάστια της Βαγδάτης, που πλήττεται από αμμοθύελλες ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στην πόλη Νατζάφ, στο Ν. Ιράκ. Στο μεταξύ το Αλ-Τζαζίρα έδειξε νωρίτερα τα πτώματα δύο Βρετανών στρατιωτών καθώς και δύο αιχμαλώτους πολέμους.

    Περισσότεροι από 750 νεκροί Ιρακινοί στη Νατζάφ

    Το Αλ-Τζαζίρα ανέφερε ότι απέκτησε το αποκλειστικό αυτό βίντεο μετά από τις συγκρούσεις στο Ζουμπαίρ, κοντά στην Βασόρα, τις δύο τελευταίες ημέρες. Δεν διευκρίνισε ποιος έστειλε το βίντεο στο οποίο φαίνονται πτώματα με αίματα να κείτονται στο έδαφος. Οι δύο αιχμάλωτοι παρουσιάστηκαν για λίγο και είχαν μελαγχολικό ύφος, αλλά δεν υπήρχε ήχος.

    Νωρίτερα αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας είχε δηλώσει ότι δύο Βρετανοί σκοτώθηκαν στο Ζουμπαίρ ενώ αγνοούνται από τη Δευτέρα δύο ακόμη.

    Σφοδρές μάχες διεξάγονται και στη βόρεια Νασιρίγια, όπου η Αμερικανοί συναντούν σθεναρή αντίσταση ενώ συνεχίζονται και οι αεροπορικές επιδρομές στη Μοσούλη. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται χερσαίες επιχειρήσεις στη Κερμπάλα και στη Νατζάφ, όπου οι νεκροί Ιρακινοί ξεπερνούν τους 750.

    Στο μεταξύ οι Κρουζ, που έπληξαν το πρωί Βαγδάτης διέλυσαν την αγορά και παρακείμενα καφενεία ενώ οι δρόμοι ήταν διάσπαρτοι από διαμελισμένα πτώματα, ενώ υπήρχαν άνθρωποι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια καθώς και μέσα σε κατεστραμμένα αυτοκίνητα.

    Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Πληροφοριών έκανε λόγο για πάρα πολλές απώλειες αμάχων και είπε στους δημοσιογράφους ότι θα μεταφερθούν αργότερα στην πληγείσα περιοχή "για να διαπιστώσουν το μακελειό" από μόνοι τους.

    Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, κομμάτια των πυραύλων είναι ορατά μέσα σε δύο κρατήρες που άνοιξαν στο πεζοδρόμιο. Ο ίδιος ανέφερε πως πολλά κτίρια καταστράφηκαν και περίπου είκοσι αυτοκίνητα κάηκαν.

    Κάτοικοι της περιοχής τόνισαν πως στη συνοικία αυτή δεν υπάρχει καμία στρατιωτική εγκατάσταση.

    Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω είδηση δεν έτυχε μεγάλης προβολής από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, τόσο τα δυτικά, όσο και τα αραβικά.

    Ο αμερικανικός στρατός δεν θέλησε να πάρει θέση επί του θέματος. Κατά την επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο στρατηγείο του Κατάρ, ο εκπρόσωπος ερωτηθείς για το αν αμερικανικοί πύραυλοι ή βόμβες έπληξαν την αγορά στη Βαγδάτη απάντησε ότι ακόμη δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες, ώστε να πουν κάτι με σιγουριά. "Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν δικά μας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι χτυπήσαμε λάθος στόχο" είπε ο εκπρόσωπος, παραδεχόμενος ότι "λάθη μπορούν να συμβούν".

    ''Εχθρος'' και ο καιρός για τις συμμαχικές δυνάμεις

    Παράλληλα, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης Μοχάμεντ αλ-Σαχάφ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους δήλωσε ακόμη ότι ένα αεροπλάνο του αμερικανο-βρετανικού συνασπισμού καταρρίφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις νοτίως της πόλης Νατζάφ, στο κεντρικό Ιράκ.

    Ο Ιρακινός υπουργός ανακοίνωσε πως στη Νασιρίγια έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 500 άμαχοι και 200 σπίτια έχουν καταστραφεί.

    Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 40 εκρήξεις συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους στόχος της σημερινής επιδρομής ήταν τηλεοπτικές και δορυφορικές εγκαταστάσεις. Επλήγησαν και αναμεταδότες της κρατικής τηλεόρασης, που σταμάτησε τις εκπομπές της οι οποίες, όμως, λίγο αργότερα επαναλήφθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως παραμένει κλειστό το διεθνές πρόγραμμα της ιρακινής τηλεόρασης που μεταδίδεται μέσω δορυφόρου.

    Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός της ιρακινής κρατικής τηλεόρασης από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.

    Την Τρίτη οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται οι θέσεις της προεδρικής φρουράς.

    Αεροπορικές επιδρομές δέχθηκε και η Μοσούλη, κάτι που συνέβη την Τρίτη στο Κιρκούκ και το Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ. Στην περιοχή αυτή οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν και βάση της Αλ Κάιντα, ενώ, τα ξημερώματα βομβαρδιστικά Β-52 απογειώθηκαν από βρετανική βάση.

    Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Πληροφόρησης, 16 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς και 95 τραυματίστηκαν.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες στην περιοχή της Βαγδάτης, με βροχή και αμμοθύελλα, γεγονός που δυσκολεύει την προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων.

    Αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, έχουν καθηλωθεί 90 χιλιόμετρα έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα, λόγω αμμοθύελλας που επικρατεί στην περιοχή, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες παρεμποδίζουν την προώθηση αμερικανικών τεθωρακισμένων που πέρασαν τον Ευφράτη, κοντά στη Νασιρίγια.

    Στο μεταξύ, ισχυρή αντίσταση συναντούν οι Αμερικανοί πεζοναύτες από τις ιρακινές δυνάμεις βόρεια της Νασιρίγια, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η προέλασή τους στην πόλη Ας Σάτραχ. Η πόλη βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Νασιρίγια.

    Ο δημοσιογράφος Σον ΜακΓκουάιρ, που βρίσκεται μαζί με τις μονάδες των πεζοναυτών, μετέδωσε ότι η προέλαση σταμάτησε στην πόλη Ας Σάτραχ. ''Οι πεζοναύτες ζήτησαν τη βοήθεια του πυροβολικού για να πλήξει τις ιρακινές θέσεις στην πόλη'' πρόσθεσε.

    Αμερικανοί στρατιώτες με την κάλυψη αρμάτων μάχης σκότωσαν περισσότερους από 750 Ιρακινούς στρατιώτες στις μάχες στα περίχωρα του Νατζάφ, στο κεντρικό Ιράκ, το τελευταίο 24ωρο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματικός των υπηρεσιών Πληροφοριών στο Ιράκ.

    Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι 150 έως 300 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις στο Νατζάφ, που απέχει 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Στις συγκρούσεις δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η μάχη στο Νατζάφ ήταν η σκληρότερη που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι αμερικανικές δυνάμεις στις έξι ημέρες του πολέμου.

    Ανώτατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί λένε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί περί τα 320 χλμ στο εσωτερικό των εφαφών Ιράκ και "έχουν φτάσει πλέον στο κατώφλι" της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Εντούτοις, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο SkyNews, αξιωματούχος του Πενταγώνου εκτιμά ότι "δεν έχει έρθει η ώρα για τη μάχη της Βαγδάτης".

    Και δεύτερος Αμερικανός νεκρός από την επίθεση του Αμερικανού στρατιώτη με χειροβομβίδα στο συμμαχικό στρατόπεδο στη Ντόχα το Σάββατο.

    [11] Μπους: ''Ναι μεν αλλά...''

    26/3/2003 7:11:00 μμ

    Με πολύ προσεκτικά διαμορφωμένες εκφράσεις για την πορεία των επιχειρήσεων στο Ιράκ, λίγες ώρες μετά το μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, προσπάθησε να εμψυχώσει το ηθικό των στρατιωτών και του λαού του. Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στην αεροπορική βάση Μακντίλ της Φλόριντα, υποστήριξε ότι η πολεμική επιχείρηση προχωρά με ταχύτητα, αλλά θα χρειασθεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωσή της και εκτίμησε ότι καθώς πλησιάζουν στη Βαγδάτη οι Αμερικανοί στρατιώτες συναντούν "τις τελευταίες δυνάμεις ενός καταδικασμένου καθεστώτος".

    Ο κ. Μπους επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για την επίτευξη της νίκης, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλο αποτέλεσμα, υποσχέθηκε ότι πλησιάζει η μέρα της «απελευθέρωσης του Ιράκ και απαντώντας εμμέσως στους επικριτές, επισήμανε ότι εφαρμόζεται ένα αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο που χαρακτηρίζεται από ευελιξία.

    Στην προσπάθεια, μάλιστα, να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της πολεμικής μηχανής, την 6η ημέρα της επέμβασης, τόνισε ότι "αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της προεδρικής φρουράς δέχονται άμεσα και έντονα πυρά".

    Ταυτόχρονα έκανε λόγο για απειλή χημικών όπλων από το καθεστώς Σαντάμ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Το Ιράκ επιχείρησε να πλήξει με δηλητηριώδη αέρια ΗΠΑ και Ευρώπη".

    Ο κ. Μπους, καταδίκασε τη συμπεριφορά των Ιρακινών έναντι των Αμερικανών αιχμαλώτων και τόνισε ότι από την πλευρά τους οι Αμερικανοί σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και προσφέρουν κάθε βοήθεια στους ιρακινούς αιχμαλώτους που έχουν συλλάβει και οι οποίοι υπολογίζονται σε 4 χιλιάδες.

    Ο κ. Μπους ευχαρίστησε επίσης τους στρατιώτες για την αποφασιστικότητα και τις θυσίες τους και εξήρε το θάρρος και τον χαρακτήρα των νέων αμερικανικών δυνάμεων και τόνισε ότι τον τιμά το γεγονός πως σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο είναι ο ηγέτης τους. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην επιτυχή αποστολή των ειδικών δυνάμεων, που άνοιξαν δρόμο στο ιρακινό έδαφος για την προέλαση των αμερικονοβρετανικών δυνάμεων, ενώ σύντομα - όπως είπε - θα αναπτυχθούν στην περιοχή βουλγαρικές και ουκρανικές δυνάμεις.

    [12] Διαψεύδουν οι Σιίτες τα περί εξέγερσης στη Βασόρα

    26/3/2003 5:16:00 μμ

    Δεν υπάρχει εξέγερση στην Βασόρα υποστήριξε σήμερα με ανακοίνωση της η ιρακινή σιιτική αντιπολίτευση. Εκπρόσωπος του εδρεύοντος στην Τεχεράνη Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ(SCIRI) ανέφερε ότι σημειώθηκαν "κάποιες ταραχές" στην Βασόρα. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εξέγερση, ο εκπρόσωπος απάντησε: "Όχι δεν υπάρχει εξέγερση". Από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα, ότι πιστεύει, πως σημειώθηκε μικρής έκτασης εξέγερση εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν κατά την διάρκεια της νύκτας στην Βασόρα. "Ορισμένες ταραχές σημειώθηκαν χθες το βράδυ σε διάφορα σημεία της Βασόρας, αλλά δεν πήραν έκταση και δεν ήταν ιντιφάντα. Ο κόσμος φώναζε συνθήματα κατά του Σαντάμ", δήλωσε αργότερα πηγή του SCIRI. .

    ''Δεν υπάρχουν ενδείξεις εξέγερσης''

    Η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι ελλείψεις νερού και η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσαν τις ταραχές στην Βασόρα. Είπε ότι οι κάτοικοι ανέφεραν πως συμμαχικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο γραφείο του κυβερνήτη και σε κτίρια υπηρεσιών πληροφοριών.

    Η διάψευση του SCΙRΙ για εξέγερση στην Βασόρα έρχεται σε αντίφαση με προηγούμενη ανακοίνωση άλλου εκπροσώπου της οργάνωσης στην Τεχεράνη, που είχε δηλώσει χθες ότι μπορεί να επιβεβαιώσει πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι μία εξέγερση σημειώθηκε στην πόλη.

    Αργά την Τρίτη, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν τρία ιρακινά ολμοβόλα που έβαλαν κατά του πληθυσμού της πόλης, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει λόγο για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στην πόλη έχει εκδηλωθεί εξέγερση Σιιτών.

    Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης διέψευσε την πληροφορία. Εξάλλου, η ίδια οργάνωση σε ανακοίνωσή της, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει ότι 27 μέλη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν χθες κατά την διάρκεια βομβαρδισμού από τις συμμαχικές δυνάμεις της έδρας τους στην πόλη Αλ-Αμάρα,στο νοτιοανατολικό Ιράκ.

    Το SCIRI υποστηρίζεται από την σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και έχει διασυνδέσεις σε όλη την χώρα. Η Βασόρα ήταν θέατρο μίας αποτυχημένης σιιτικής εξέγερσης μετά τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

    Αλλα και ανταποκριτής του "Αλ Τζαζίρα" στην πόλη μετέδωσε πάντως σήμερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξέγερσης''Στους δρόμους της Βασόρας επικρατεί ηρεμία και δεν υπάρχουν ενδείξεις βιαιοτήτων ή ταραχών'' υποστήριξε ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Μοχάμεντ αλ Αμπντάλα.

    ''Δεν υπάρχουν ενδείξεις εξέγερσης. Το μόνο που μπορούμε να ακούσουμε είναι μακρινές εκρήξεις νοτιοανατολικά της πόλης και πιστεύουμε ότι εκεί μαίνονται οι συγκρούσεις'', πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ συνέστησε στους κατοίκους της Βασόρας να μην εξεγερθούν, γιατί, προς το παρόν, όπως είπε, η συμμαχία δεν μπορεί να τους βοηθήσει.

    Το αμερικανικό "σενάριο της γρήγορης νίκης δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα" δήλωσε στο CNN ο πρώην αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ Γουεσλεϊ Κλαρκ. "Είναι απλό η απελευθέρωση δεν συνέβη, οι Ιρακινοί δεν εξεγέρθηκαν", είπε ο Κλαρκ προσθέτοντας ότι επί του παρόντος το ένα τέταρτο των συμμαχικών δυνάμεων έχει εμπλακεί σε άγριες μάχες στη Βασόρα.

    [13] Σε τραγική κατάσταση οι κάτοικοι της Βασόρας

    26/3/2003 5:02:00 μμ

    Διεθνείς οργανώσεις αρωγής κρούουν τις τελευταίες μέρες τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τις τελευταίες ημέρες η Βασόρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Χιλιάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους γέροντες και παιδιά, βρίσκονται χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Ήδη έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε την Τετάρτη την αποστολή από το Αμάν στη Βαγδάτη δύο φορτηγών, που μεταφέρουν χειρουργικό και φαρμακευτικό υλικό.

    Χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα τις τελευταίες πέντε ημέρες

    Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η πόλη της Βασόρας, καθώς άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών. Σύμφωνα με τους ιρακινούς, πάνω από 80 άτομα σκοτώθηκαν, και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

    Τις τελευταίες πέντε μέρες, οι περίπου 2.000.000 κάτοικοι της πόλης έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός έχει αρχίσει εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί στο σύστημα υδροδότησης της πόλης.

    Στρατιωτική φάλαγγα από αμερικανικά και βρετανικά οχήματα που μεταφέρει νερό πέρασε σήμερα τα σύνορα του Κουβέιτ με το Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Η φάλαγγα, που αποτελείται από τριάντα περίπου οχήματα, κατευθύνεται κατ αρχήν προς το Ουμ Κασρ, το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων, τελεί υπό τον πλήρη έλεγχό τους, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τη Βασόρα.

    Ήδη, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση στο Νότιο Ιράκ, κυρίως στην περιοχή της Βασόρας, όπου οι συνθήκες ζωής επιδεινώνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τουλάχιστον 100.000 παιδιών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα δύο φορτηγά μεταφέρουν δέκα τόνους χειρουργικού υλικού για την κάλυψη 300 επεμβάσεων, αλλά και φάρμακα, νερό και υγειονομικό υλικό.

    Από την πλευρά του, ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός είναι σε θέση να διανέμει 600.000 λίτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες 40.000 ανθρώπων και φάρμακα πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των επιδημιών.

    Ο Τζέφρι Κιλ, εκπρόσωπος της UNICEF στο Αμάν, τόνισε ότι η οργάνωση αναζητά τρόπους με τους οποίους θα στείλει προμήθειες σε πόσιμο νερό εκτάκτως, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει φόβους για την επίπτωση που μπορεί να έχει η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό και πόσιμο νερό στην υγειονομική κατάσταση του πληθυσμού, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

    Ο διοικητής της επιχείρησης "Ελευθερία για το Ιράκ" αμερικανός στρατηγός Τόμι Φρανκς δεσμεύτηκε ότι οι πόλεις του νοτίου Ιράκ θα άρχιζαν να λαμβάνουν βοήθεια από την εβδομάδα αυτή, αλλά η υπόσχεση αυτή ''εκκρεμεί'' καθώς υπάρχει μεγάλη ιρακινή αντίσταση στη Βασόρα.

    [14] Διαψεύδουν οι Ιρακινοί την κατάληψη της Ουμ Κασρ

    26/3/2003 4:57:00 μμ

    Δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη Βασόρα από "φιλικά πυρά", ενώ η βρετανική διοίκηση ανακοίνωσε την κατάληψη του λιμανιού Ουμ Κασρ, στο οποίο αναμένεται ν' αρχίσει, από την Πέμπτη, η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Τη διοίκηση του λιμανιού θα αναλάβει ιδιωτική αμερικανική εταιρία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ουάσιγκτον. Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης Μοχάμεντ αλ-Σαχάφ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους διέψευσε την κατάληψη της Ουμ Κασρ. Εξάλλου, στο νότιο Ιράκ, συστοιχία πυραύλων Πάτριοτ επλήγη, κατά λάθος, από αμερικανικό αεροσκάφος, ενώ στην περιοχή αγνοούνται και δυο αμερικανικά ελικόπτερα.

    Απώλειες και στις τάξεις των συμμάχων

    Οκτώ Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, το τελευταίο 24άωρο, ενώ καταστράφηκαν τρία ελικόπτερα και περισσότερα από τριάντα στρατιωτικά οχήματα, υποστηρίζουν οι Ιρακινοί.

    Πάνω από 3.500 Ιρακινοί στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας ο οποίος χαρακτήρισε το ένοπλο σώμα των Φενταγίν απειλή τρομοκρατικού τύπου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εκτίμησε ότι αναμένονται ακόμα μερικές δύσκολες ημέρες.

    Από την πλευρά της η Βαγδάτη κατηγόρησε σήμερα τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα για ''απαγωγές'' Iρακινών πολιτών σε περιοχές του νοτίου Ιράκ όπου προελαύνουν και κυρίως στο Ουμ Κασρ και στην περιφέρεια της Βασόρας, για να τους παρουσιάσουν ως αιχμαλώτους πολέμου.

    Ο πόλεμος θα διαρκέσει, ενώ οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά, εκτίμησε και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη ΝΕΤ.

    Εξάλλου, ένας ακόμα πύραυλος έπεσε το βράδυ της Δευτέρας σε ιρανικό έδαφος και συγκεκριμένα στην πόλη Κασρ ε-Σιρίν, στο βορειοδυτικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, χωρίς όμως να προκαλέσει θύματα ή υλικές ζημιές, ανακοίνωσαν κύκλοι της ιρανικής κυβέρνησης. Οι Ιρανοί δεν γνωρίζουν εάν ο πύραυλος προήλθε από τις αμερικανο-βρετανικές ή τις ιρακινές δυνάμεις.

    [15] Αυστηρή προειδοποίηση Μπλερ προς τους Ιρακινούς

    26/3/2003 4:00:00 μμ

    Οι Ιρακινοί θα διωχθούν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα μετά το τέλος του πολέμου, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής κατά των συμμαχικών στρατευμάτων, τόνισε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο κ. Μπλερ απέρριψε τις πληροφορίες που θέλουν τις συμμαχικές δυνάμεις να στείλουν ενισχύσεις στο Ιράκ. Επίσης, κ. Μπλερ έκανε λόγο για περιορισμένη εξέγερση στη Βασόρα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν υποστήριξε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν έχει χάσει εκ των πραγμάτων τον έλεγχο του Nότιου Ιράκ.

    Δεν προβλέπονται ενισχύσεις δυνάμεων

    "Δηλώνουμε με τον πιο ρητό τρόπο στους ιρακινούς διοικητές επί του πεδίου ότι εάν χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα θα διωχθούν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα, όπως θα τους αξίζει", δήλωσε ο Μπλερ μιλώντας κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση του σώματος με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα του έχει αποστείλει αρκετές δυνάμεις στο Ιράκ και στο παρόν στάδιο δεν προβλέπεται η αποστολή ενισχύσεων, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι σε αυτό συμφωνεί και η Ουάσινγκτον.

    Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Βασόρα, δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, ο Μπλερ είπε ότι κατά τη γνώμη του υπήρξε το βράδυ της Τρίτης μία περιορισμένη εξέγερση.

    "Σε σχέση με το τι συνέβη στη Βασόρα χθες τη νύχτα, οι πληροφορίες πραγματικά είναι συγκεχυμένες, αλλά πιστεύουμε ότι υπήρξε κάποια περιορισμένης μορφής εξέγερση", είπε χαρακτηριστικά.

    Χουν: Αυξημένος ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες αμάχων

    "Το καθεστώς του Ιράκ πρέπει να γνωρίζει ότι οι ημέρες του είναι μετρημένες", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, που τόνισε ότι έχει χάσει τον έλεγχο του Νότιου Ιράκ.

    Ο κ. Χουν υποστήριξε ότι το λιμάνι Ουμ Κασρ, ζωτικής σημασίας για τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, η χερσόνησος Φάο και όλες οι πετρελαιοπηγές στο νότο είναι ασφαλισμένα.

    Αναφορικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ο βρετανός υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι τώρα ο ρόλος των συμμαχικών δυνάμεων επικεντρώνεται στην αεροπορική κάλυψη των αμερικανοβρετανικών χερσαίων δυνάμεων, που προελαύνουν προς τη Βαγδάτη.

    Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες αμάχων θα αυξάνεται όσο προχωρούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρόκειται να επιβραδύνει τη στρατιωτική εκστρατεία.

    [16] Σκοτ Ρίτερ: '' Οι ΗΠΑ θα χάσουν τον πόλεμο''

    26/3/2003 6:12:00 μμ

    Μια άλλη διάσταση για τον τέλος του πολέμου στο Ιράκ δίνει ένας πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης, ο Σκοτ Ρίτετ. Με εκφρασμένες τις αντιρρήσεις του για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά και γνώστης παράλληλα των δυνατοτήτων του ιρακινού στρατού λόγω της άμεσης εμπλοκής του στις διαδικασίες αφοπλισμού, ο Σκοτ Ρίτερ δηλώνει σε συνέντευξή του στον πορτογαλικό ραδιοφωνικό σταθμό TSF, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν τα μέσα για να καταλάβουν τη Βαγδάτη και δεν μπορούν παρά να χάσουν τον πόλεμο. ''Οι ΗΠΑ θα φύγουν από το Ιράκ με την ουρά στα σκέλια. Είναι ένας πόλεμος που δεν μπορούν να κερδίσουν'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρίτερ, προσθέτοντας ότι ο στρατός των ΗΠΑ, μπορεί να κερδίσει μερικές τακτικές μάχες αλλά όχι και τον πόλεμο.

    [17] Και νέος πύραυλος έπληξε το Ιράν

    26/3/2003 5:52:00 μμ

    Ένας ακόμη πύραυλος έπεσε προφανώς κατά λάθος σε ιρανικό έδαφος, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές της Τεχεράνης, ενώ ένας αναλυτής είπε ότι η χώρα του είναι απίθανο να χάσει την ουδετερότητά της και να εμπλακεί σε πόλεμο με το γειτονικό Ιράκ. Ο πύραυλος έπεσε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στην πόλη Κάσρ-ε Σιρίν, στη δυτική επαρχία Κερμανσάχ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές και δεν έχει διευκρινιστεί από πού εκτοξεύθηκε ο πύραυλος, ανέφεραν οι πηγές.

    "Δεν νομίζω ότι το Ιράν θα χάσει την υπομονή του και θα απαντήσει. Μέχρι τώρα συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά", τόνισε ο πολιτικός αναλυτής Σαίντ Λεϊλάζ. Από την περασμένη εβδομάδα, που οι συμμαχικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ιρακινές δυνάμεις ότι εκτοξεύουν πυραύλους που πέφτουν στο ιρανικό έδαφος.

    Κλειστά τα σύνορα

    Εξάλλου το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως θα απαγορεύσει σε ενόπλους ιρακινούς εξόριστους που βρίσκονται στο έδαφός του να επιστρέψουν στο Ιράκ για να εμπλακούν σε πόλεμο με σκοπό την ανατροπή του ιρακινού προέδρου.

    "Δεν θα επιτρέψουμε οποιεσδήποτε στρατιωτικές κινήσεις είτε υπέρ είτε κατά οποιασδήποτε από τις εμπόλεμες πλευρές μέχρι να τελειώσει η σύγκρουση. Τα σύνορά μας είναι κλειστά σε οποιονδήποτε θέλει να τα διασχίσει", ανέφερε ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    [18] Προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων η Γενική Τράπεζα

    24/3/2003 2:41:00 μμ

    Την μείωση των καταθετικών και ορισμένων επιτοκίων στα δάνεια της ανακοίνωσε η Γενική Τράπεζα. Στις καταθέσεις, η Τράπεζα πραγματοποίησε μειώσεις μέχρι 0,25% εκατοστιαίες μονάδες στο Ταμιευτήριο, στα χαμηλότερα κλιμάκια υπολοίπων, ενώ στα υψηλά καταθετικά υπόλοιπα το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο.

    Μειώσεις μέχρι 0,10 εκατοστιαίες μονάδες ανακοινώθηκαν και στον προνομιακό λογαριασμό ''Αποδοτικό Ταμιευτήριο''.

    Στον επενδυτικό/καταθετικό λογαριασμό ''Super G'' τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα και φθάνουν μέχρι 3,25%.

    Στα δάνεια, μειώθηκε κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων και διαμορφώθηκε στο 9,75%.

    Στα επιτόκια δανείων για εξόφληση οφειλών προς την Εφορία και Οργανισμούς κοινωνικής Ασφάλισης οι μειώσεις φθάνουν μέχρι 0,75 μονάδες. Το επιτόκιο δανείου για αγορά μετοχών μειώθηκε από 10,75% σε 10,50%. Τα επιτόκια των υπόλοιπων χορηγητικών προϊόντων προς ιδιώτες, τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και τα επιτόκια πιστωτικών καρτών παραμένουν αμετάβλητα.

    Η νέα αναπροσαρμογή των επιτοκίων των εμπορικών τραπεζών μετά την μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδηγεί πλέον τα επιτόκια καταθέσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στην περίπτωση των μικρών καταθέσεων σε μηδενικά, με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθετικών λογαριασμών να έχει αρνητικές αποδόσεις εαν συνυπολογισθεί ο υψηλός πληθωρισμός και η φορολογία των τόκων.

    Από την άλλη πλευρά οι μειώσεις στα επιτόκια δανείων είναι επιλεκτικές και δεν επηρεάζουν σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

    Χαμένοι και από την νέα αυτή αναπροσαρμογή είναι για μια ακόμη φορά οι μικροκαταθέτες που βλέπουν το εισόδημα τους να χάνει την ''αξία'' του χωρίς να έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικών αποδοτικών επενδυτικών προτάσεων λόγω της κρίσης στην εγχώρια και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που επηρεάζουν μια σειρά επενδυτικών λύσεων.

    [19] Αισιοδοξία Ρογκ για 2004

    26/3/2003 3:29:00 μμ

    Την αισιοδοξία του για την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, με συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα "El Pais". "Παρά τις καθυστερήσεις των δύο πρώτων χρόνων η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Εάν δεν χαθεί άλλος χρόνος, όλα θα είναι έτοιμα. Σε όλες τις διοργανώσεις υπάρχουν προβλήματα, θυμάμαι και τα προβλήματα της Βαρκελώνης, για παράδειγμα. Πάντα είναι δύσκολη υπόθεση η διοργάνωση των Αγώνων", τόνισε ο κ. Ρογκ.

    Ανύπαρκτος ο κίνδυνος ενός μποϊκοτάζ

    "Μερικές φορές πρέπει να κάνουμε επισημάνσεις και εγώ είπα, μετά από την Εκτελεστική Επιτροπή της Λοζάνης, τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι με ανησυχούσαν σοβαρά δυο εκθέσεις: οι σχετικές με την Ασφάλεια και το γήπεδο διεξαγωγής των τελικών του ποδοσφαίρου. Αλλά τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί. Υπεγράφη το συμβόλαιο με μια εταιρεία για την προμήθεια εξοπλισμού Ασφαλείας και ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για το γήπεδο. Υπάρχουν κάποια άλλα ζητήματα, αλλά γενικώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Καθυστερήσεις υπήρξαν κατά τα πρώτα δυο χρόνια. Τώρα εργάζονται καλύτερα, με μεγάλη ταχύτητα. Αν δεν χαθεί άλλος χρόνος θα είναι έτοιμοι", τόνισε ο Ζακ Ρογκ.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουν κάποιες χώρες τους Αγώνες της Αθήνας, σημειώνει ότι δεν συντρέχει λόγος να μποϊκοτάρει κανείς, ούτε τη ΔΟΕ ούτε την Ελλάδα και, κατά συνέπεια, θεωρεί ανύπαρκτο τον κίνδυνο ενός μποϊκοτάζ.

    Εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος επιπτώσεων μόνο αν οι Αγώνες διεξαχθούν μεσούντος κάποιου πολέμου, υπενθυμίζει όμως ότι στους Αγώνες της Βαρκελώνης γίνονταν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, χωρίς αυτό να επηρεάσει ουσιαστικά τους Αγώνες.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν η ΔΟΕ θα θεσμοθετήσει την Ολυμπιακή Εκεχειρία σημειώνει ότι εναπόκειται στην κατά περίπτωση διοργανώτρια χώρα να υποβάλει το αίτημα αυτό στον ΟΗΕ και όχι στη ΔΟΕ.

    Σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία η ΔΟΕ αναθέτει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνει ότι το μοναδικό κριτήριο είναι η αρτιότητα της κάθε υποψηφιότητας.

    Τέλος, αναφέρει ως παράδειγμα την ανάθεση των Αγώνων του 1996 στην Ατλάντα αντί της Αθήνας, σημειώνοντας ότι τότε η ελληνική πρωτεύουσα δεν διέθετε μετρό και το αεροδρόμιό της ήταν παλιό.

    [20] ''Πτώση'' για την Ελλάδα στην κατάταξη της FIFA

    26/3/2003 3:18:00 μμ

    Μικρή πτώση για την Eθνική μας ομάδα στη μηνιαία κατάταξη της FIFA. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έπεσε μια θέση και βρίσκεται πλέον στην 48η θέση με 573 βαθμούς, μια θέση πιο κάτω από την Ουκρανία (576), που είναι αντίπαλός της στα προκριματικά του Euro 2004. Όσον αφορά την Κύπρο, έπεσε τρεις θέσεις και βρίσκεται στην 86η θέση της κατάταξης με 470 βαθμούς, ενώ Αρμενία και Βόρεια Ιρλανδία που επίσης είναι στον όμιλο της εθνικής μας βρίσκονται στην 113η (από 111η) με 392 βαθμούς και στην 107η με 411 βαθμούς αντίστοιχα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται πάντα η παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα της Βραζιλίας με 852 βαθμούς, ενώ στη δεύτερη θέση πέρασε η Ισπανία.

    Αναλυτικά η πρώτη 10άδα του Μαρτίου (σε παρένθεση η κατάταξη του Φεβρουαρίου):

    (1) Βραζιλία 853 (3) Ισπανία 780 (2) Γαλλία 778 (4) Αργεντινή 761 (5) Γερμανία 758 (6) Ολλανδία 752 (7) Τουρκία 732 (9) Μεξικό 729 (8) Αγγλία 725 (10) ΗΠΑ 723

    [21] Διεθνής συνάντηση πυγμαχίας

    Πηγή: ΑΠΕ 26/3/2003 3:15:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με ελληνικό χρώμα και μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα, έγινε στη Σουηδία η διεθνής συνάντηση πυγμαχίας της εθνικής ομάδας της σκανδιναβικής χώρας με την ελληνική εθνική ομάδα, που βρέθηκε στη Στοκχόλμη. Στους αγώνες, που είχαν φιλικό χαρακτήρα, δεν κρατήθηκαν σκορ. Ο τρόπος ανάδειξης του νικητή ήταν ως εξής: Υπήρχαν τέσσερις διαιτητές-κριτές, δύο Σουηδοί και δύο Ελληνες. Κάθε φορά ο ένας ανέβαινε στο ρινγκ και οι τρεις υπόλοιποι έβγαζαν τον νικητή με 3-0 ψήφους ή 2-1. Τις περισσότερες φορές οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Από ελληνικής πλευράς, τη νίκη με 3-0 πήραν οι Ελευθερία Παλαιολόγου και Μαρία Σεμερτζόγλου στις γυναίκες και οι Βαρλάμ Χαρτσιλάβα, Αντώνης Γιαννούλας και Ηλίας Παυλίδης στους άνδρες. Αντίθετα, οι Καλλιόπη Γεϊτσίδου, Αρτούρ Μικαελιάν, Ορέστης Σαρρίδης, Γιώργος Μπίλης και Τάσος Παναγιώτου ηττήθηκαν από τους αντιπάλους τους.

    Oι κατηγορίες και τα ζευγάρια

    Αναλυτικά οι κατηγορίες και τα ζευγάρια των αγώνων:

    Γυναίκες

    52κ.

    Ελευθερία Παλαιολόγου-Σίπρα Νίλσον 54κ.

    Καλλιόπη Γεϊτσίδου-Κατρίν Ένοπσον 57κ.

    Μαρία Σεμερτζόγλου-Τζοζεφίνα Ντεγκρόφ

    Ανδρες

    54κ.

    Αρτούρ Μικαελιάν-Μπασίρ Χασάν 60κ.

    Ορέστης Σαρρίδης-Μαζίντ Τζελίλη 64κ.

    Βαρλάμ Χαρτσιλάβα-Ρίτσαρντ Σεμάκουλα 69κ.

    Γιώργος Μπίλης-Μπέντζαμιν Καλίνοβιτς 75κ.

    Αντώνης Γιαννούλας-Μπιορν Γιόχανσον 81κ.

    Ηλίας Παυλίδης-Σεντ Ελ-Νταχάν +91κ.

    Τάσος Παναγιώτου-Αντρέα Γκούσταβσον

    Ο Βαρλάμ Χαρτσιλάβα αναδείχθηκε καλύτερος αθλητής της διοργάνωσης και του απονεμήθηκε ειδικό αναμνηστικό.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σουηδία διοργανώνει κάθε χρόνο τους συγκεκριμένους αγώνες, τους οποίους ονομάζουν "ντούαλ" και από φέτος, για πρώτη φορά, υπήρξαν και γυναικείες συμμετοχές.

    [22] Αντιπολεμική συνεργασία με πρωτοβουλία Κράβιτς

    26/3/2003 2:37:00 μμ

    Ο διάσημος τραγουδιστής της ροκ Λένι Κράβιτς κυκλοφόρησε ένα ύμνο για την ειρήνη σε συνεργασία με δημοφιλή ιρακινό σταρ Καντίμ Αλ Σάχιρ, μέσω του διαδικτύου, ενώνοντας έτσι τη φωνή του κατά του πολέμου με άλλους καλλιτέχνες, τα τραγούδια των οποίων δεν μεταδίδονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Oι R.E.M, οι Beastie Boys, ο Τζον Μάλενκαμπ, ο πρώην τραγουδιστής των Rage againts the Machine Ζακ ντε λα Ρόσα έχουν κυκλοφορήσει αντιπολεμικά τραγούδια, μέσω Ιnternet. Ο Κράβιτς κυκλοφόρησε το τραγούδι ''We want Peace'' το οποίο ηχογράφησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαϊάμι, μαζί με τον δημοφιλή ιρακινό τραγουδιστή Καντίμ Αλ Σάχιρ, μέσω του διαδικτύου στη σελίδα του Rock the Vote, μιας πανεθνικής οργάνωσης η οποία ενθαρρύνει τους νέους να αναμιχθούν στην πολιτική.

    Ο Λένι Κράβιτς, που το 1991 είχε συνενώσει δεκάδες καλλιτέχνες και τραγούδησαν εκ νέου το τραγούδι θρύλο του Τζον Λένον ''Give Peace a Chance'', δήλωσε ότι αποφάσισε να συνεργασθεί με το Rock the Vote ''γιατί τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του δικαιώματος των νέων ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης''.

    Με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, οι ραδιοφωνικές εταιρίες είναι πολύ επιφυλακτικές στη μετάδοση αντιπολεμικών τραγουδιών.

    [23] Προσοχή ''πολεμικοί''... ιοί

    26/3/2003 2:06:00 μμ

    Eξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, στις διάφορες δημοσκοπήσεις που ''κυκλοφορούν'' μέσω του διαδικτύου και ζητούν την ψήφο τους υπέρ ή κατά του πολέμου στο Ιράκ. Ένα τέτοιο ερώτημα μπορεί να υποκρύπτει έναν ''ηλεκτρονικό ιό''. Υπάρχουν πολλοί ιοί με πολιτικά κίνητρα και οι επιθέσεις των χάκερς αυξάνονται συνεχώς με την κάθε ευκαιρία. ''Η κατάσταση αυτή είναι πιθανόν να συνεχισθεί. Δυστυχώς πολλοί χάκερς χτυπάνε χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές αθώων και ανυποψίαστων χρηστών'', δήλωσε ο διευθυντής της εταιρίας Asia of Sophos, Τσαρλς Κάσινς, μιας εταιρίας ειδικευμένης στην αντιμετώπιση των ιών.

    '' Ένας έξυπνος παρασκευαστής ιών, μπορεί να έχει συμπεριλάβει έναν ιό μέσα σε ένα πρόγραμμα δημοσκόπησης για τον πόλεμο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα της διαδοσης του ιού με το πρώτο πάτημα του πλήκτρου του ηλεκτρονικού υπολογιστή'', πρόσθεσε ο Τσαρλς Κάσινς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 March 2003 - 17:59:09 UTC