Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίκτυο Αλληλεγγύης για το Ιράκ από τη Νομαρχία Πειραιά
  • [02] Ανθρωπιστική βοήθεια από την Εκκλησία της Ελλάδος
  • [03] Εξασθενούν οι θυελλώδεις ανέμοι
  • [04] Ο Κώστας Καραμανλής στο Παρίσι
  • [05] Αντιπολεμική διαδήλωση στην Σάμο
  • [06] Στο δήμο επιστρέφει το στρατόπεδο της Φλώρινας
  • [07] Αγρια δολοφονία 60χρονης στη Γλυφάδα
  • [08] Νεκρός λαθρομετανάστης στον Έβρο
  • [09] Δυσαρέσκεια της Τουρκίας για έκθεση ευρωβουλευτή
  • [10] Συνέληφθη ύποπτος για τη δολοφονία Τζίτζιτς
  • [11] Μπους: ''Συνεχίζουμε σε όλα τα μέτωπα''
  • [12] Τουρκία: ''Θα εισβάλουμε μόνο σε κρίση''
  • [13] ΗΠΑ: Καταστρέψαμε ιρακινά συστήματα ''ηλεκτρονικού πολέμου''
  • [14] ΗΠΑ: Οι σκληρότερες μάχες είναι ακόμη μπροστά
  • [15] Αυξάνονται οι ανθρώπινες απώλειες
  • [16] ''Ξεκίνησε η μάχη της Βαγδάτης''
  • [17] Τένις: Νο1 για το 2002 η Serena Williams
  • [18] Οι υποψηφιότητες για τους κορυφαίους του 2002
  • [19] Στην Εθνική Πολωνίας ο Ολισαντέμπε
  • [20] ''Τεστ'' για την Εθνική ο αγώνας με Αυστρία
  • [21] Τουρνουά Nasdaq 100: Ήττα και στο διπλό για τη Δανιηλίδου
  • [22] Ο πρώτος. . . ''κλώνος'' στο Ιντερνετ
  • [23] Εισβάλλουν... τα SMS για το Ιράκ
  • [24] Πρώτο ''λήμμα'' στις αναζητήσεις ο πόλεμος

    [01] Δίκτυο Αλληλεγγύης για το Ιράκ από τη Νομαρχία Πειραιά

    25/3/2003 2:39:00 μμ

    Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό του Ιράκ αναλαμβάνει η Νομαρχία Πειραιά. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, στη μία το μεσημέρι, σύσκεψη υπό την προεδρία του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, δήμων της περιοχής και φορέων, προκειμένου να δημιουργηθεί Παμπειραϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης, το οποίο θα αναλάβει το έργο της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί η UNICEF και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να ενημερώσουν για τις ανάγκες και να καθοριστούν τα είδη που χρειάζεται να συγκεντρωθούν. Υπενθυμίζεται ότι η νομαρχία Πειραιά διοργανώνει επίσης τις επόμενες ημέρες διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με θέμα την ειρήνη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατά του πολέμου στο Ιράκ.

    [02] Ανθρωπιστική βοήθεια από την Εκκλησία της Ελλάδος

    25/3/2003 7:12:00 μμ

    Καταυλισμούς για πρόσφυγες στη Συρία και στην Ιορδανία δημιουργεί η μη Κυβερνητική Οργάνωση "Αλληλεγγύη" της Εκκλησίας της Ελλάδος με εντολή του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου. Ήδη, έχει συγκεντρώσει και είναι έτοιμη να αποστείλει στο Ιράκ ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία συνίσταται σε φάρμακα πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και σκηνές καταυλισμού. Οι καταυλισμοί δημιουργούνται κατόπιν συνεννοήσεως με τις αρμόδιες Εκκλησιαστικές και Κυβερνητικές Αρχές, ενώ ήδη έχουν σταλεί αραβόφωνοι ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για να αναλάβουν την φροντίδα των καταυλισμών και την επιμέλεια των παιδιών.

    Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, για την περαιτέρω υποστήριξη της προσπάθειας αυτής, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, δηλαδή στις 30 Μαρτίου 2003, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, θα περιαχθεί δίσκος σε όλους τους ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Το προϊόν αυτής της δισκοφορίας, θα διατεθεί για την άμεση αγορά φαρμάκων, ειδών ένδυσης και διατροφής και άλλων απαραιτήτων για τον ευρισκόμενο σε πολύ δύσκολη κατάσταση λαό του Ιράκ.

    [03] Εξασθενούν οι θυελλώδεις ανέμοι

    25/3/2003 7:03:00 μμ

    Σταδιακά, λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αναχωρούν από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας τα επιβατηγά πλοία όλων των τύπων. Συγκεκριμένα από το λιμάνι του Πειραιά επετράπη ο απόπλους των πλοίων για τα Χανιά και τη Χίο, Μυτιλήνη, από τη Ραφήνα ο απόπλους για την Ανδρο, ενώ από τον Αργοσαρωνικό εκτελούνται τα δρομολόγια μέχρι τον Πόρο.

    [04] Ο Κώστας Καραμανλής στο Παρίσι

    25/3/2003 6:21:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί την Πέμπτη στο Παρίσι, όπου την επομένη θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα "Σαρλ ντε Γκώλ και Κωνσταντίνος Καραμανλής" που συνδιοργανώνουν, Ίδρυμα Κ. Καραμανλής και το Ίδρυμα Ντε Γκώλ, στο Μέγαρο της Ακαδημίας της Γαλλίας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νοέλ Λενουάρ.

    [05] Αντιπολεμική διαδήλωση στην Σάμο

    25/3/2003 3:13:00 μμ

    Με αντιπολεμικά και αντιαμερικανικά συνθήματα η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης με τους υπόλοιπους φορείς της Σάμου, πραγματοποίησαν πορεία αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη αφού αυτή την ξαφνική κινητοποίηση πλαισίωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Κοινωνικό Φόρουμ της Σάμου στην προσπάθειά τους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους για τον πόλεμο. Εξάλλου με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και εφέτος η Εθνική μας Επέτειος με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών και τμημάτων του στρατού.

    [06] Στο δήμο επιστρέφει το στρατόπεδο της Φλώρινας

    25/3/2003 2:06:00 μμ

    Την αποδέσμευση του Στρατοπέδου "ΤΑΓΑΡΗ" της Φλώρινας και την επαναπόδοση της έκτασής του, 135 στρεμμάτων, στο Δήμο Φλώρινας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσώπησε σήμερα τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Φλώρινας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Ο υφυπουργός σε δήλωσή του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία των λαών και ότι η ειρήνη δοκιμάζεται σήμερα στο Ιράκ, όπου η ανθρωπότητα έχει στραμένα τα βλέμματα της. "Η χώρα μας είπε ο κ. Αποστολίδης, αισθάνεται ασφαλής και ατενίζει το μέλλον με βεβαιότητα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα στην Ε.Ε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες σε όλα τα πεδία, δεδομένου ότι, μόνον με ειρήνη, οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργούν, πηγαίνοντας μπροστά τον πλανήτη".

    [07] Αγρια δολοφονία 60χρονης στη Γλυφάδα

    25/3/2003 5:30:00 μμ

    Δολοφονημένη βρέθηκε πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα η Παναγιώτα Καραμπάτση του Γεωργίου 60 ετών, η οποία έμενε μόνη της στο ισόγειο διόροφου σπιτιού στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στη Γλυφάδα. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε από την αδελφή της 60χρονης η οποία μένει στον πρώτο όροφο που ανησύχησε και έσπασε, όπως είπε, στους αστυνομικούς, το τζαμάκι της πόρτας, μπήκε στο διαμέρισμα και βρέθηκε μπροστά στο μακάβριο θέαμα.

    Ερευνες για τον εντοπισμό των δραστών

    Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί και ο ιατροδικαστής που πήγε στο σημείο, η γυναίκα έφερε πολλές μαχαιριές στο στήθος.

    Επειδή δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης ούτε στοιχεία που να οδηγούν στην εκδοχή της ληστείας, οι αξιωματικοί της ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση προσανατολίζονται στο στενό περιβάλλον της γυναίκας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

    Ωστόσο, δεν αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    [08] Νεκρός λαθρομετανάστης στον Έβρο

    25/3/2003 3:30:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ένας Σομαλός λαθρομετανάστης έχασε τη ζωή του όταν εισήλθε τα ξημερώματα της Τρίτης σε περιφραγμένη ναρκοθετημένη ζώνη, στην περιοχή του Έβρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο άτυχος λαθρομετανάστης μαζί με ένα συμπατριώτη του μπήκαν στο ναρκοπέδιο, με αποτέλεσμα ο πρώτος να τραυματιστεί θανάσιμα, ενώ ο δεύτερος φέρει ελαφριά τραύματα. Αμεση ήταν η επέμβαση της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης για την περισυλλογή του νεκρού, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε στρατιωτική μονάδα, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στο ίδιο σημείο υπήρχαν άλλοι 18 Σομαλοί λαθρομετανάστες, οι οποίοι όμως δεν είχαν εισέλθει στο ναρκοπέδιο.

    [09] Δυσαρέσκεια της Τουρκίας για έκθεση ευρωβουλευτή

    25/3/2003 3:38:00 μμ

    Η Τουρκία κατήγγειλε σχέδιο έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου, που θεωρεί ότι ''ο κεμαλισμός'' αποτελεί ''εμπόδιο'' για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι πρόκειται για ''υποκειμενικές εκτιμήσεις'' του συντάκτη της. Η έκθεση, που έχει συνταχθεί από τον Ολλανδό χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Αρίε Οστλάντερ και υποβλήθηκε την Τρίτη, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, εκτιμά ότι ''ο ρόλος του στρατού φρενάρει την εξέλιξη της Τουρκίας προς ένα πολυφωνικό δημοκρατικό σύστημα''. ''Η έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή, για τον οποίο οι θεμελιώδεις αξίες εδράζονται κυρίως στον εβραϊκό και χριστιανικό πολιτισμό, διαπνέεται από υποκειμενικές εκτιμήσεις που αφορούν την ιστορική εξέλιξη της χώρας μας'', αναφέρει το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Η έκθεση αυτή, την παρούσα στιγμή, δεν είναι καθόλου εποικοδομητική για μιά υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ'', προσθέτει η τουρκική ανακοίνωση. Τέλος, η Αγκυρα ελπίζει ότι το σχέδιο της έκθεσης θα αναθεωρηθεί με μια πιο ''ορθολογική προσέγγιση'' της Επιτροπής και ότι οι "προκαταλήψεις'' θα ''απαλειφθούν''.

    [10] Συνέληφθη ύποπτος για τη δολοφονία Τζίτζιτς

    25/3/2003 4:25:00 μμ

    Οι σερβικές Αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι συνέλαβαν αυτόν που πυροβόλησε και σκότωσε τον πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς, στις 12 Μαρτίου. Πρόκειται για τον Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, που είναι γνωστός με το προσωνύμιο "Ζβέκι" και είναι βοηθός διοικητή της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων (JSO), των λεγόμενων κοκκινοσκούφηδων, όπως δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς. Στις 12 Μαρτίου, ο 50χρονος ηγέτης δέχτηκε από όπλο μεγάλου διαμετρήματος, δύο σφαίρες στο στομάχι και την πλάτη, έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, στο κέντρο του Βελιγραδίου. Μεταφέρθηκε κατεπειγόντως στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, η οποία ωστόσο δε στάθηκε ικανή για να τον κρατήσει στη ζωή.

    Τεράστια απώλεια για την Σερβία

    Με τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς, η κατάσταση στα Βαλκάνια, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, είχε τότε εκιμήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στο σερβικό λαό.

    "Η τραγωδία αποδεικνύει ότι οι αντιδημοκρατικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις είναι ακόμη εν ενεργεία στη Σερβία" είχε δηλώσει επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον που είχε τονίσει τον καθοριστικό ρόλο του Σέρβου Πρωθυπουργού στην εδραίωση της δημοκρατίας και ευημερίας.

    Ο Τζίντζιτς, που ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, γεννήθηκε το 1952 στο Μποζάνσκι Σάματς, που σήμερα βρίσκεται στη Σερβική Δημοκρατία (RS), της σερβικής οντότητας της Βοσνίας. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Λαϊκου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

    [11] Μπους: ''Συνεχίζουμε σε όλα τα μέτωπα''

    25/3/2003 5:51:00 μμ

    "Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος αλλά γνωρίζουμε ότι θα είμαστε νικητές" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε διάγγελμα του πριν λίγο στο Πεντάγωνο. Ο κ. Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο οικονομικής, ύψους 74 δις. δολαρίων, για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις οικογένειες των στρατιωτών, λέγοντας ότι δείχνουν μεγάλη γενναιότητα.

    Ζήτησε οικονομική ενίσχυση

    Μετά την ενημέρωσή του από το Πεντάγωνο, ο πρόεδρος Μπους εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν κάνει σημαντική πρόοδο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πολεμούν έναν εχθρό που δεν σέβεται κανένα κανόνα πολέμου, που δεν φορά ούτε στρατιωτική στολή. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να πολεμούν τίμια και ότι γνωρίζουν το αποτέλεσμα του πολέμου, που θα είναι μόνο η νίκη, όμως δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμά του. Ο Μπους τόνισε ότι το ιρακινό καθεστώς θα πέσει και ο ιρακινός λαός θα ζήσει σε ελευθερία.

    Ο κ. Μπους αναφέρθηκε τόσο για τους στρατιώτες, όσο και για τις οικογένειές τους, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δείχνουν μεγάλη γενναιότητα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους συμπαραστέκεται, δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Μπους μίλησε και για το αίτημα που κατέθεσε στο Κογκρέσο για χρηματοδότηση, για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, αλλά και για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ο πρώτος μήνας του πολέμου θα κοστίσει 74 δισ. δολάρια, 63 εκ των οποίων θα αφορούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ 5 θα δοθούν για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί στο Ιράκ, 3 για οικονομική ενίσχυση χωρών όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Τουρκία που θα υποστούν άμεση ζημία από τον πόλεμο και 4 δισεκατομμύρια αφορούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

    Ο Τζορτζ Μπους προειδοποίησε τους γερουσιαστές ότι η χρηματοδότηση αφορά μόνο και μόνο τον πόλεμο και τους κάλεσε να μην προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν χρήματα για τις πολιτείες τους.

    Επίσης, επισήμανε ότι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν πολεμούν μόνο στο Ιράκ αλλά και σε άλλα μέτωπα, όπως το Αφγανιστάν, με στόχο να προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας και την ελευθερία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέληξε, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν το έθνος στην μοίρα του και στο έλεος των τρομοκρατικών δυνάμεων, ενώ συνέστησε στους αμερικανούς να έχουν εμπιστοσύνη στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

    [12] Τουρκία: ''Θα εισβάλουμε μόνο σε κρίση''

    25/3/2003 7:47:00 μμ

    Τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι έσπευσε να διαβεβαιώσει η Αγκυρα ότι δεν προτίθεται να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Προηγήθηκε νέα προειδοποίηση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ προς την Αγκυρα ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας θα περιέπλεκε την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή έκθεση που υποβλήθηκε σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά ότι ο ρόλος του Στράτου φρενάρει την εξέλιξη της Τουρκίας προς ένα δημοκρατικό σύστημα. Η έκθεση προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που σε ανακοίνωση του τη χαρακτηρίζει επιζήμια για μια υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα. ΗΠΑ και Τουρκία δεν συμφώνησαν και σήμερα επί των τουρκικών αιτημάτων για ανάπτυξη δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, οι συνομιλίες ωστόσο θα συνεχιστούν σύμφωνα με δηλώσεις του απεσταλμένου του προέδρου Μπους στην Αγκυρα. "Μόνο σε ενδεχόμενο κρίσης θα στείλει η Τουρκία στρατιωτικές δυνάμεις σε μια ζώνη 20 χιλιομέτρων στο Β. Ιράκ", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, με αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο Ασοσιέντετ Πρες. Ο Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εμποδίσει τη ροή προσφύγων από το Ιράκ ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των στρατευμάτων που θα σταλούν στην περιοχή απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις. Την ίδια ώρα Κούρδος ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε την Δευτέρα από τη Δαμασκό πως οι Κούρδοι ''θα πολεμήσουν με όλα τα μέσα'' μια επέμβαση του τουρκικού στρατού στο ιρακινό Κουρδιστάν.

    ''Δύσκολο και περίπλοκο'' το θέμα του Β. Ιράκ

    Διπλωματικές πηγές πάντως, σύμφωνα με το Ρόιτερς, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να αναζητήσει μία μορφή συνεργασίας για τη στήριξη του βόρειου μετώπου στο Ιράκ, κάτι που επιθυμεί διακαώς η Αγκυρα, προκειμένου να μην χάσει-ένα μέρος έστω-από την οικονομική βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ.

    Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου στην Aγκυρα, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, στη δεύτερη ημέρα των σχετικών διαπραγματεύσεων με Τούρκους αξιωματούχους, δήλωσε την Τρίτη ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το "δύσκολο και περίπλοκο" θέμα του Β. Ιράκ και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

    ''Ναι'' από το ΝΑΤΟ, σκεπτικισμός στην Ε.Ε.

    Το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων σε μια ζώνη 20 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια συνάντησης του γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδου Ρόμπερτσον με τον επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, Χαβιέρ Σολάνα.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, μιλώντας στο BBC, κάλεσε την Αγκυρα να μην στείλει τα στρατεύματα της, που βρίσκονται στα σύνορα με το Ιράκ, μέσα στη χώρα. Μία τέτοια κίνηση, υπογράμμισε, θα περιέπλεκε την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Την ίδια ώρα πάντως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο διπλασιασμού της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα σε διάστημα τριών χρόνων.

    Όπως μεταδίδει από την Νοτιανατολική Τουρκία ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, ο αρχηγός γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χιλμί Οζκόκ ανέβαλε συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη.

    Ο στρατηγός Οζκόκ αναμένεται να μιλήσει την Τετάρτη από το Ντιγιαρμπακίρ.

    ΠΗΓΗ: Ελληνική Υπηρεσία του BBC

    Οι Κούρδοι αντιτίθενται σε κάθε τουρκική στρατιωτική επέμβαση

    Κούρδος ανώτατος αξιωματούχος, ο Νιτσιρβάν Μπαρζανί δήλωσε τη Δευτέρα από τη Δαμασκό πως οι Κούρδοι ''θα πολεμήσουν με όλα τα μέσα'' μια επέμβαση του τουρκικού στρατού στο ιρακινό Κουρδιστάν. ''Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αδικαιολόγητη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Κουρδιστάν και θα την πολεμήσουμε με όλα τα αναγκαία μέσα'', τόνισε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ο Μπαρζανί είναι το νούμερο δύο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK), ηγέτης του οποίου είναι ο Μασούντ Μπαρζανί.

    Ο ίδιος προέβλεψε πως ο πόλεμος θα διαρκέσει ακόμα μερικές εβδομάδες και χαρακτήρισε ''φυσιολογική'' την αντίσταση που προβάλλουν ορισμένοι Ιρακινοί, ενώ παράλληλα ελαχιστοποίησε τις δυσκολίες που συναντούν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο ιρακινό Κουρδιστάν, δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος στις μάχες, αλλά είναι εκεί για καθαρά ανθρωπιστικούς σκοπούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετά Σαντάμ εποχή, ο Μπαρζανί επανέλαβε πως οι Κούρδοι επιθυμούν ''τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού, δημοκρατικού, ενωμένου Ιράκ που θα ζει ειρηνικά με το λαό και τους γείτονές του''.

    [13] ΗΠΑ: Καταστρέψαμε ιρακινά συστήματα ''ηλεκτρονικού πολέμου''

    25/3/2003 5:02:00 μμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν έξι συστήματα GPS παρεμβολής παρασίτων (ηλεκτρονικού πολέμου), με τα οποία το Ιράκ επιχειρούσε να διαταράξει τις δορυφορικές επικοινωνίες των Αμερικανών, δήλωσε ο αντιστράτηγος Βίκτορ Ρένουαρτον. "Εντοπίσαμε ορισμένες απόπειρες των Ιρακινών να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου GPS, το οποίο έχουν προμηθευτεί από άλλο κράτος", είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά την ενημέρωσή του από το Κατάρ.

    Ανησυχούν οι ΗΠΑ για ενέργειες της Ρωσίας

    "Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε το σημείο καθενός από αυτά τα συστήματα και είμαι ευτυχής να αναφέρω ότι καταστρέψαμε και τα έξι τις τελευταίες δύο νύχτες των αεροπορικών επιθέσεων".

    Χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι ρωσικές εταιρείες προμήθευσαν εξοπλισμό παρεμβολής παρασίτων GPS στους Ιρακινούς. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι προμήθευσε τέτοιο εξοπλισμό.

    [14] ΗΠΑ: Οι σκληρότερες μάχες είναι ακόμη μπροστά

    25/3/2003 2:53:00 μμ

    Την εκτίμηση πως οι σκληρότερες μάχες του πολέμου στο Ιράκ είναι ακόμη μπροστά, εξέφρασε την Τρίτη ο Αμερικανός επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο αμερικανός αξιωματικός επισήμανε ότι όσο τα αμερικανικά στρατεύματα πλησιάζουν τη Βαγδάτη, τόσο η αντίσταση θα είναι ισχυρότερη. Ωστόσο, ο κ. Μάγιερς υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ το γνωρίζουν και προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο.

    [15] Αυξάνονται οι ανθρώπινες απώλειες

    25/3/2003 2:50:00 μμ

    Τραγικός είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των σημερινών βομβαρδισμών στη Βαγδάτη και των άλλων πόλεων του Ιράκ, 16 άμαχοι έχασαν την ζωή τους και 95 τραυματίστηκαν, δήλωσε την Τρίτη, ο ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαϊντ αλ-Σάχαφ. Στη Βαγδάτη, οι τελευταίοι βομβαρδισμοί είχαν ως συνέπεια το θάνατο ενός αμάχου και τον τραυματισμό τεσσάρων. Περισσότερα από 100 πτώματα, που ήταν αδύνατο να διευκρινιστεί αν ανήκαν σε στρατιώτες ή σε αμάχους κείτονταν στον δρόμο, κατά την έξοδο της Νασιρίγια προς τη Βαγδάτη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου. Στη Νατζάφ σκοτώθηκαν 6 άμαχοι και τραυματίστηκαν 29, ενώ στο Ελανμπάρ (δυτικά), σκοτώθηκαν 8 και τραυματίστηκαν 50 άμαχοι. Ένας πολίτης σκοτώθηκε και 9 τραυματίστηκαν στην επαρχία Νινευί (βόρεια). Τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν στη Νισάν (νότια). Δεκαοκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ενώ 20 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ως τώρα, υπολογίζει η βρετανικη διοίκηση.

    Το τρίτο περιστατικό σε λάθος στόχο

    Τα πτώματα βρίσκονταν κατά μήκος του δρόμου, γύρω στα 15 χιλιόμετρα βόρεια της Νασιρίγια, ενώ στον αέρα υπήρχε η οσμή καμένης σάρκας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου που διέσχισε την περιοχή συνοδεία αμερικανών πεζοναυτών, την Τρίτη

    Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε και για 40 ιρακινούς τραυματίες που αιχμαλωτίστηκαν από το σώμα των αμερικανών πεζοναυτών.

    Ο ανταποκριτής Σιν Μαγκρουάιρ του Reuters, μετέδωσε ότι περίπου στο ίδιο σημείο, μέτρησε γύρω στα 30 πτώματα "ήταν όλοι ενήλικοι άνδρες και φορούσαν τα μαύρα ρούχα των ιρακινών ατάκτων".

    Tην Δευτέρα το πρωί πύραυλος ξέφυγε από την πορεία του και κατέπεσε κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε επιβάτες λεωφορείου και να τραυματιστούν άλλοι δέκα, όλοι Σύριοι εργάτες που επέστρεφαν στη Δαμασκό.

    Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό, στις έξι μέρες του πολέμου, που πύραυλοι πέφτουν σε λάθος στόχους.

    Σημαντικές απώλειες μετρούν οι συμμαχικές δυνάμεις

    Το Αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη τα στοιχεία επτά πεζοναυτών, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Νασιρίγια, την Κυριακή, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των επιβεβαιωμένων απωλειών για τις αμερικανικές δυνάμεις στους 18 άνδρες, ενώ ξεπερνούν τους 60 οι τραυματίες.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή τη στιγμή τις πληροφορίες, που μετέδωσε ένας δημοσιογράφος που συνοδεύει τις αμερικανικές δυνάμεις, ότι την Τρίτη, στο μέτωπο της Νασιρίγια, σκοτώθηκε άλλος ένας αμερικανός στρατιώτης και ένας τραυματίσθηκε.

    Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης του Πρώτου Τάγματος Πεζικού, σκοτώθηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων στο νότιο Ιράκ, με συνέπεια να ανέλθει στους 20 ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων βρετανών στρατιωτών, από την ημέρα που άρχισε η επίθεση στο Ιράκ.

    "Με λύπη σάς πληροφορούμε ότι ένας βρετανός στρατιώτης από το Πρώτο Τάγμα "Black Watch", σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος την περασμένη νύχτα, στις επιχειρήσεις κοντά στην Αζ Ζουμπαϊρ, στο νότιο Ιράκ", ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ενημέρωσης στην κεντρική διοίκηση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Κατάρ.

    Αλλοι δύο βρετανοί στρατιώτες θεωρούνται αγνοούμενοι από την Δευτέρα, όταν δέχθηκαν επίθεση στο νότιο Ιράκ.

    [16] ''Ξεκίνησε η μάχη της Βαγδάτης''

    25/3/2003 12:01:00 μμ

    Τις αντιξοότητες που συναντούν τα συμμαχικά στρατεύματα στο Ιράκ στην έγνοια τους να υπάρξουν όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες και από τις δύο πλευρές, αποδίδει ο Bρετανικός Τύπος, ενώ πανομοιότυπος είναι ο τίτλος τριών βρετανικών εφημερίδων "Times", η "Guardian" και η "Daily Telegraph", "Ξεκίνησε η μάχη της Βαγδάτης". Οι ιρακινές επίλεκτες δυνάμεις της προεδρικής φρουράς, που έχουν αναλάβει την άμυνα της Βαγδάτης, σφυροκοπούνται από αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52, γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες.

    ''Times''

    "Το αμερικανικό πυροβολικό βάλλει κατά της προεδρικής φρουράς οι δυνάμεις της οποίας βρίσκονται 50 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της Βαγδάτης", γράφουν οι "Times".

    Σε υποχώρηση αναγκάσθηκαν οι βρετανικές δυνάμεις από την Βασόρα στα νότια του Ιράκ, καθώς αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση γράφουν οι "Times".

    Στην ανταπόκριση τους οι Times σχολιάζουν ότι δεν φαίνεται ότι "η ιρακινή αντίσταση θα καμφθεί σύντομα".

    ''Οι πόλεμοι στα Φόκλαντ, στον Κόλπο και στο Κόσοβο διήρκησαν δύο με τρεις μήνες'', αναφέρει η εφημερίδα.

    "Δικαίως αποφάσισαν ότι οι τυφλοί βομβαρδισμοί θα ήταν ασυμβίβαστοι με τους στόχους τους'', προσθέτουν οι "Times".

    ''Guardian''

    Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα ''Guardian'' υποστηρίζει ότι ''η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για τους άμαχους'' στον πόλεμο κατά του Ιράκ ''είναι ίσως χωρίς προηγούμενο'', αφού στους μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα, γίνονταν ελάχιστα για την ασφάλεια των απλών πολιτών.

    "Η πόλη απειλείται με ανθρωπιστική καταστροφή", γράφει η Guardian.

    "Δηλώσεις μελών διεθνώς οργανώσεων αρωγής λένε ότι οι κάτοικοι της Βασόρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας και πίνουν νερό από το ποτάμι. H UNICEF προειδοποίησε ότι 100 χιλιάδες παιδιά απειλούνται με σοβαρές ασθένειες", αναφέρει η εφημερίδα.

    "Την αντίθεση μεταξύ της συμπεριφοράς των Αμερικανών σήμερα και ορισμένων επειδοσίων στον πόλεμο του Βιετνάμ', προσθέτει η εφημερίδα.

    "Η νίκη δεν πρέπει να κερδιθεί σε βάρος αυτών που ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να απελευθερώσει''.

    Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην "Guardian" φαίνεται ότι αυξήθηκε η υποστήριξη των βρετανών για τον πόλεμο.

    Η πλειοψηφία των βρετανών (54%) υποστηρίζει τον πόλεμο. Πρόκειται για θεαματική αύξηση 16 ποσοστιαίων μονάδων σε μόλις μία εβδομάδα.

    ''Daily Telegraph''

    "Τα προβλήματα που αντιμετωπίσει η αμερικανοβρετανική επέλαση επικεντρώνονται σε δύο λόγους. Πρώτον οι ιρακινοί στρατιώτες έχουν πετάξει τις στρατιωτική τους περιβολή και έχουν αναμειχθεί με τους αμάχους γεγονός που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και δεύτερον οι αμερικανοί επιτελείς δεν δίνουν το "πράσινο φως" για αεροπορικές επιθέσεις στο 50% των στόχων, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων", γράφει η Daily Telegraph.

    Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα δημοσιεύει μια γελοιογραφία του Αμεικανού προέδρου Τζορτζ Μπους που εμφανίζεται ως αρσιβαρίστας που αγωνίζεται να σηκώσει μια μπάρα με δυο βάρη: αυτό που γράφει ''ανθρωπιστική φροντίδα'' είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το άλλο που έχει την ένδειξη ''στρατιωτικοί στόχοι''.

    "Η θαυμάσια πολιτική να μειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Ιράκ εκθέτει τις δυνάμεις μας σε πιο σημαντικούς κινδύνους'' γράφει στο σχόλιο της η εφημερίδα σημειώνοντας ότι ''οι απώλειες από τις δύο πλευρές ήταν μέχρι τώρα απίστευτα περιορισμένες''.

    "Τώρα είναι η ώρα των δύσκολων αποφάσεων", γράφει η Daily Telegraph.

    Ο αμερικανικός στρατός θα ήθελε να αντιμετωπίσει τις τρεις μεραρχίες της προεδρικής φρουράς μακριά από την Βαγδάτη.

    Όμως εκφράζονται φόβοι ότι η προεδρική φρουρά θα οχυρωθεί μέσα στην πόλη γεγονός που θα αναγκάσει τους αμερικανούς να επιβάλουν τον αποκλεισμό της.

    Financial Times

    "Τα προβλήματα της αμερικανικής επέλασης προέρχονται από το γεγονός ότι οι συμμαχικές δυνάμεις, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αυτούς που θέλουν να πολεμήσουν από αυτούς που θέλουν να παραδοθούν", γράφουν στο κεντρικό τους σχόλιο οι Financial Times.

    Η ραγδαία επέλαση προς την Βαγδάτη κάνει ευάλωτες τις γραμμές ανεφοδιασμού. Η αντίσταση των ιρακινών εκπλήσσει τους συμμάχους. Οι σύμμαχοι δεν γίνονται δεκτοί ως απελευθερωτές, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

    ''Daily Mail''-''Sun''

    Η ''Daily Mail" σε άρθρο της με τίτλο ''αφήστε τους στρατιώτες μας να κάνουν τη δουλειά τους'', ζητά να ακολουθηθεί μια στρατηγική που δεν θα δίνει τόση σημασία στην ανθρωπιστική πλευρά.

    ''Όσο αξιέπαινη κι αν είναι η επιθυμία να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων, η ωμή αλήθεια είναι ότι οι συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται στο Ιράκ για να πολεμήσουν. Στο κάτω-κάτω, κάθε άλλη έννοια πρέπει να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο''.

    ''Οι στρατιώτες μας πήγαν για να πολεμήσουν, όχι για να ενεργήσουν σαν ένστολοι και ένοπλοι κοινωνικοί λειτουργοί''.

    Επίσης, αποκαλύπτει ότι οι διαταγές που έχουν οι στρατιώτες είναι να μην ανοίγουν πυρ παρά μόνο εάν δεχτούν επίθεση και μόνο εάν έχουν αναγνωρίσει το στόχο τους.

    ''Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι τεράστιο μειονέκτημα θα είναι αυτό όταν θα πρέπει να κατακτήσουν τη Βαγδάτη δρόμο με δρόμο απέναντι σε έναν εχθρό που ντύνει ορισμένους από τους στρατιώτες του με πολιτικά και τοποθετεί τα όπλα κοντά ή μέσα σε σπίτια'' προειδοποιεί το δημοσίευμα.

    "Οι σύμμαχοι μάχονται κρατώντας σκόπιμα το ένα χέρι δεμένο. Πρόκειται για τον πρώτο ανθρωπιστικό πόλεμο'', γράφει η εφημερίδα "Sun".

    ''Εάν ο Σαντάμ είναι καρκίνος, οι βομβαρδισμοί της περασμένης Παρασκευής στη Βαγδάτη, ήταν χειρουργική επέμβαση με λέιζερ'', αναφέρει στο κείμενο της η βρετανική εφημερίδα.

    Πηγές: BBC Greek-ΑΠΕ

    [17] Τένις: Νο1 για το 2002 η Serena Williams

    25/3/2003 4:12:00 μμ

    Κορυφαία τενίστρια της χρονιάς για το 2002, αναδείχθηκε η Serena Williams, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο κατά τη διάρκεια τελετής στο τουρνουά NASDAQ-100, που διεξάγεται στο Μαϊάμι. Η Αμερικανίδα τενίστρια κατέκτησε την πρώτη θέση σε οκτώ τουρνουά μέσα στο 2002, μεταξύ των οποίων τρεις τίτλους σε τουρνουά Grand Slam (Roland Garros, Wimbledon και USA Open ), ενώ "σκαρφάλωσε" στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

    Το ρεκόρ της στην διάρκεια της σεζόν ήταν 56-5, ενώ σημείωσε 17 νίκες στις 19 αναμετρήσεις της με τενίστριες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

    Tο βραβείο για την πιο βελτιωμένη παίκτρια της χρονιάς απονεμήθηκε στην Daniela Hantuchova από την Σλοβακία.

    [18] Οι υποψηφιότητες για τους κορυφαίους του 2002

    25/3/2003 3:49:00 μμ

    Η επιτροπή Laureus έδωσε στη δημοσιότητα τους υποψηφίους για τους τίτλους των κορυφαίων του 2002, όπως αυτοί επελέγησαν μετά από ψηφοφορία, στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι από 75 χώρες. Ανάμεσα στους υποψηφίους ξεχωρίζουν ο Μίκαελ Σουμάχερ (νικητής πέρυσι), ο Ρονάλντο, η Μάριον Τζόουνς, η Σερένα Ουίλιαμς, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και οι Γιάο Μινγκ και Γουέιν Ρούνεϊ (στην κατηγορία των νέων αθλητών).

    Οι νικητές θα ανακοινωθούν και θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε ειδική εκδήλωση, που θα γίνει στις 20 Μαΐου στο Μόντε Κάρλο.

    Οι υποψήφιοι

    Αναλυτικά οι υποψήφιοι στις σπουδαιότερες κατηγορίες:

    ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ

    Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία-Φόρμουλα 1)

    Ολε Εϊνάρ Μπγιορντάλεν (Νορβηγία-Δίαθλο)

    Τάιγκερ Γουντς (ΗΠΑ-Γκολφ)

    Ρονάλντο (Βραζιλία-Ποδόσφαιρο)

    Λανς Αρμστρονγκ (ΗΠΑ-Ποδηλασία)

    ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ

    Μάριον Τζόουνς (ΗΠΑ-Στίβος)

    Πόλα Ράντκλιφ (Βρετανία-Στίβος)

    Ανίκα Σόρενσταμ (Σουηδία-Γκολφ)

    Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ-Τένις)

    Γιανίτσα Κόστελιτς (Κροατία-Σκι)

    ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ

    Εθνική Βραζιλίας (Ποδόσφαιρο)

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία-Ποδόσφαιρο)

    Εθνική Καναδά (Χόκεϊ Επί Πάγου)

    Φεράρι (Ιταλία-Φόρμουλα 1)

    Ευρωπαϊκή ομάδα Ryder Cup (Γκολφ)

    ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ-ΑΘΛΗΤΡΙΑ

    Ντανιέλα Χαντούσοβα (Σλοβακία-Τένις)

    Νταβίντ Ναλμπάντιαν (Αργεντινή-Τένις)

    Γιάο Μινγκ (Κίνα-Μπάσκετ)

    Γουέιν Ρούνεϊ (Αγγλία-Ποδόσφαιρο)

    Γιόσεμ Ουντεχάαγκε (Ολλανδία-Πατινάζ Ταχύτητας)

    [19] Στην Εθνική Πολωνίας ο Ολισαντέμπε

    25/3/2003 1:01:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ο τραυματισμός του Εμανουέλ Ολισαντέμπε "πονοκεφαλιάζει" τον Πάβελ Γιάνας, ενόψει των δύο παιχνιδιών που θα δώσει σε λίγες ημέρες η Εθνική Πολωνίας, στο πλαίσιο του 4ου ομίλου, για τα προκριματικά του Euro 2004. Ο εκλέκτορας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, ανακοίνωσε την Δευτέρα τα ονόματα των 21 ποδοσφαιριστών, που συμπεριέλαβε στην αποστολή για τα παιχνίδια με Ουγγαρία και Σαν Μαρίνο και ανάμεσα τους συγκαταλέγεται και αυτό του επιθετικού του Παναθηναϊκού.

    [20] ''Τεστ'' για την Εθνική ο αγώνας με Αυστρία

    25/3/2003 12:39:00 μμ

    Το τελευταίο της τεστ ενόψει του κρίσιμου αγώνα της επόμενης Τετάρτης με τη Βόρεια Ιρλανδία στο Μπέλφαστ, δίνει αύριο η Eθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντιμετωπίζει στις 21:30 στο στάδιο "Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ" του Γκρατς την Αυστρία. O τεχνικός της Εθνικής Οτο Ρεχάγκελ αναμένεται να προβάρει το σχήμα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στον αγώνα με τους Βορειοιρλανδούς. Στη διάθεση του Γερμανού τεχνικού, δεν βρίσκονται οι τραυματίες Τραϊανός Δέλλας, Αγγελος Μπασινάς και Γιάννης Γκούμας, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα, κυρίως στην αμυντική γραμμή.

    Η αποστολή της Eθνικής

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής καλείται να λύσει το πρόβλημα εκ των ενόντων, αφού με τους ίδιους παίκτες (πιθανή μόνο η επιστροφή Μπασινά) θα παραταχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Μπέλφαστ, σε ένα ματς όπου μόνο η νίκη θα κρατήσει την ελληνική ομάδα "ζωντανή" στη μάχη της πρόκρισης στα τελικά του EURO 2004.

    Η αποστολή της Eθνικής αποτελείται από τους:

    Τερματοφύλακες:

    Αντώνης Νικοπολίδης (Παναθηναϊκός) Κώστας Χαλκιάς (Ηρακλής)

    Αμυντικοί: Νίκος Νταμπίζας (Nιούκαστλ) Γιώργος Σεϊταρίδης (Παναθηναϊκός) Σωτήρης Κυργιάκος (Παναθηναϊκός) Παναγιώτης Φύσσας (Παναθηναϊκός) Στέλιος Βενετίδης (Ολυμπιακός) Σπύρος Βάλλας (Ξάνθη)

    Μέσοι:

    Γιάννης Αμανατίδης (Στουτγκάρδη) Βασίλης Λάκης (ΑΕΚ) Θόδωρος Ζαγοράκης (ΑΕΚ) Γιώργος Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ) Παντελής Καφές (ΠΑΟΚ) Βασίλης Τσάρτας (ΑΕΚ) Στέλιος Γιαννακόπουλος (Ολυμπιακός) Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός) Κώστας Κωνσταντινίδης (Ανόβερο)

    Επιθετικοί:

    Ζήσης Βρύζας (Περούτζια) Αγγελος Χαριστέας (Βέρντερ Βρέμης) Ντέμης Νικολαϊδης (ΑΕΚ)

    Η αποστολή της Εθνικής Αυστρίας

    Από την πλευρά τους, οι Αυστριακοί προετοιμάζονται και αυτοί για τις 2 Απριλίου, όταν αντιμετωπίζουν στην Πράγα την Τσεχία.

    Η Αυστρία μετέχει στον τρίτο όμιλο των προκριματικών του EURO 2004 και βρίσκεται στην κορυφή με έξι βαθμούς μαζί με Τσεχία και Ολλανδία, έχοντας όμως ένα ματς περισσότερο.

    Αποτελεί μια παραδοσιακή ποδοσφαιρική δύναμη, που όμως τα τελευταία χρόνια ακολουθεί διαρκώς πτωτική πορεία.

    Ο προπονητής της ομάδας και παλιά δόξα του αυστριακού ποδοσφαίρου, Χανς Κρανκλ, έχει καλέσει τους εξής ποδοσφαιριστές:

    Τερματοφύλακες:

    Τόμας Μαντλ (Αούστρια Β.) Χέλγκε Πάγιερ (Ραπίντ Β.)

    Αμυντικοί:

    Ρενέ Αουφχάουζερ (Γκράτσερ) Ερνστ Ντόσπελ (Αούστρια Β.) Αντον Εχμαν (Γκράτσερ) Τόμας Φλόγκελ (Αούστρια Β.) Μάριο Χίμπλινγκερ (Κέρντεν) Αντρέας Ιβανσιτς (Ραπίντ Β.) Μάρκους Κάτζερ (Αντμίρα)

    Μέσοι:

    Μπόζο Κοβάσεβιτς (Πάσινγκ) Χέλμουτ Ρίγκλερ (Πάσινγκ) Εμάνουελ Πόγκατετς (Ααράου) Πολ Σχάρνερ (Αούστρια Β.) Μάρκους Σοπ (Μπρέσια) Μάρτιν Στραντζλ (Μόναχο 1860) Μίκαελ Βάγκνερ (Αούστρια Β.) Μάρκους Βαϊσενμπέργκερ (Μόναχο 1860).

    Επιθετικοί:

    Αντρέας Χέρτζογκ (Ραπίντ Β.) Ρόναλντ Κόλμαν (Γκράτσερ) Μάριο Χάας (Στουρμ Γκρατς)

    [21] Τουρνουά Nasdaq 100: Ήττα και στο διπλό για τη Δανιηλίδου

    25/3/2003 12:33:00 μμ

    Πρόωρα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά τένις Nasdaq 100, που διεξάγεται στο Χίλτον Χεντ, της Φλόριντα η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα τενίστρια, μετά την ήττα στον τρίτο γύρο του απλού από την Γερμανίδα Μαρλένε Βαϊνγκάρτνερ, έχασε και στο διπλό και αποχαιρέτησε έτσι την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Σε αγώνα του πρώτου γύρου που έγινε τα ξημερώματα, η πρωταθλήτριά μας, με παρτενέρ την Αμερικανίδα Αλεξάντρα Στίβενσον, γνώρισε την ήττα από τις Γελένα Ντόκιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) και Νάντια Πέτροβα (Ρωσία) με 2-0 σετ (6-2, 6-1).

    [22] Ο πρώτος. . . ''κλώνος'' στο Ιντερνετ

    25/3/2003 6:07:00 μμ

    Η εταιρία που ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τον πρώτο ανθρώπινο κλώνο, η Clonaid, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία, η οποία, όπως υποστηρίζει, εμφανίζει ένα από τα πέντε κλωνοποιημένα παιδιά που έχουν γεννηθεί. Πάντως, πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν τους ισχυρισμούς αυτούς και υποστηρίζουν ότι κανένα κλωνοποιημένο μωρό δεν γεννηθεί μέχρι στιγμής.

    Οι έρευνες, τα πειράματα, οι ''αποδείξεις'' και οι αντιδράσεις

    Η απουσία επιβεβαίωσης μέσω εξετάσεων DNA στα μωρά που η Clonaid ισχυρίζεται ότι είναι ανθρώπινοι κλώνοι είναι το γεγονός που κάνει σχεδόν όλους τους ειδικούς επιστήμονες να αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της εταιρίας. Η πρόεδρός της, Μπριζίτ Μπουασελιέ, που την Δευτέρα βρισκόταν στην Βραζιλία, έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, που σύμφωνα με την ίδια απεικονίζει μέσα σε θερμοκοιτίδα το 3ο από τα πέντε μωρά κλώνους που-κατά τους ισχυρισμούς της- έχουν γεννηθεί.

    Η Μπουασελιέ είναι ανώτατο στέλεχος της αίρεσης των Ραελιανών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από εξωγήινους. Από τη Βραζιλία, επανέλαβε αυτό που κατά καιρούς υπόσχεται: ότι θα παρουσιάσει δηλαδή μέσα στις επόμενες μέρες, στοιχεία που θα αποδεικνύουν την γέννηση του μωρού κλώνου της φωτογραφίας. Ο πατέρας του παιδιού, είπε η ίδια, θα πάει σύντομα στην Βραζιλία και θα δώσει στους επιστήμονες αποδείξεις που θα επιβεβαιώνουν ότι το νεογέννητο της φωτογραφίας, είναι κλώνος του άρρωστου αδερφού του.

    Η επίμαχη φωτογραφία του μωρού μέσα στην θερμοκοιτίδα δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της Clonaid στο Ιντερνετ.

    [23] Εισβάλλουν... τα SMS για το Ιράκ

    25/3/2003 3:46:00 μμ

    Για τα καλά έχουν εισβάλλει... τα σύντομα γραπτά μηνύματα SMS για την κρίση στο Ιράκ, στην Αίγυπτο. Τα μηνύματα αυτά καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το πεδίο καταχωρήσεων: από το πιο ανόητο ή πλέον καλόγουστο έως τις πιο συγκινητικές και ειλικρινείς εκκλήσεις όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ. ''Πήρες τα τελευταία νέα για τον Σαντάμ;'', ''Πρέπει να σου στείλω τα τελευταία νέα για τον Μπους''. Οι Αιγύπτιοι μόλις συναντώνται σχολιάζουν τις πιο πρόσφατες ανταλλαγές σύντομων γραπτών μηνυμάτων τους στην αραβική και την αγγλική. Τα μηνύματα αυτά περνούν από το ένα τηλέφωνο στο άλλο, χωρίς αρχή και τέλος, μετά την έναρξη των αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων κατά του Ιράκ, την περασμένη Πέμπτη.

    Μηνύματα-εκκλήσεις για αντιπολεμικές διαδηλώσεις

    Σ' ένα μήνυμα που συνοδεύεται από φωτογραφία, σωσίας ιρακινού αξιωματούχου γράφει στα ξαδέλφια του στην Αίγυπτο: ''Παράκληση να μου βρείτε δουλειά σε περίπτωση που πέσει ο Σαντάμ''.

    Από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ που βρίσκεται αποκλεισμένος από τους Ισραηλινούς στο ημικατεστραμμένο αρχηγείο του, δίνει συμβουλές στον Σαντάμ για την περίπτωση ενδεχόμενης εξορίας του ''Πιστεψέ με, να μη δεχτείς λιγότερο από δύο υπνοδωμάτια με τουαλέτα''.

    ''Ουέλς δεν σε θέλουμε στην Αίγυπτο", αναφέρει μήνυμα που συνοδεύεται και από υβρεολογία για τον αμερικανό πρεσβευτή στο Κάιρο, Ντέιβιντ Ουέλς.

    Μηνύματα-εκκλήσεις για αντιπολεμικές διαδηλώσεις, για προσευχή υπέρ του ιρακινού λαού, μηνύματα που εύχονται την άτακτη υποχώρηση των Αμερικανών και Βρετανών, ενώ καλούν τις Αιγύπτιες να μαυροφορεθούν.

    ''Δεν σας ζητάω ούτε ψωμί, ούτε όπλα, αλλά να θρηνήσετε με πικρά δάκρια''. Υπογραφή: ''Βαγδάτη'', τονίζει μήνυμα μετά τους σφοδρότατους βομβαρδισμούς κατά της ιρακινής πρωτεύουσας το Σαββατο.

    [24] Πρώτο ''λήμμα'' στις αναζητήσεις ο πόλεμος

    25/3/2003 1:43:00 μμ

    Η λέξη "πόλεμος" βρίσκεται στην κορυφή αναζητήσεων των βρετανών χρηστών του διαδικτύου, αναφέρει ο κορυφαίος βρετανικός πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου, Φρίσερβ. ''Ο πόλεμος ήταν το πρώτο λήμμα στις αναζητήσεις, ξεπερνώντας τα συνήθη αγαπημένα του κοινού το σεξ, την Μπρίτνεϋ (Σπίαρς) και τα ταξίδια'', δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρίας, Νάντια Σκόφιλντ. Η Φρίσερβ, θυγατρική του τομέα διαδικτύου της Φρανς Τελεκόμ, εξυπηρετεί 2,6 εκατ. συνδρομητές και είναι ο μεγαλύτερος πάροχος συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο στην Βρετανία.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λέξη ''Ιράκ'' εκτόπισε από τη λίστα των 10 πιο συχνών αναζητήσεων το όνομα του συγκροτήματος μουσικής ποπ ''Ντίξι Τσικς'' σύμφωνα με τον δείκτη Yahoo's Buzz Index: http://buzz.yahoo.com


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 March 2003 - 17:55:29 UTC