Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης ενόψει του πολέμου
  • [02] ''Ανακαλύπτοντας το Ελληνικό Περιβάλλον'' στις Βρυξέλλες
  • [03] Τουρκία: Σύντομα οι αποφάσεις περί παροχής διευκολύνσεων
  • [04] Συνάντηση Κούρδων του Βορείου Ιράκ στην Αγκυρα
  • [05] Γαλλικό βραβείο σε δύο Ελληνίδες επιχειρηματίες

    [01] Αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης ενόψει του πολέμου

    18/3/2003 7:55:00 μμ

    Τη λύπη του, γιατί δεν απέδωσαν οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ, εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της ΝΔ για τις επιπτώσεις του πολέμου στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της εθνικής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία έχει γέρα θεμέλια, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ, ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Σώματος, Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση στο θέμα του πολέμου.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί ο τουρισμός και με διαφημιστική καμπάνια γιατί η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, ενώ ζήτησε και μέτρα για την αποτροπή ενδεχόμενου νέου μεταναστατευτικού κύματος προς τη χώρα μας.

    Μπροστά στις επιπτώσεις του πολέμου προέχει το εθνικό συμφέρον, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σύνεση.

    Εν τω μεταξύ την άμεση, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, πάνω στο ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στον "άδικο" πόλεμο κατά του Ιράκ, ζητά η γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, η κ. Παπαρήγα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση της χώρας μας συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο παρέχοντας διευκολύνσεις στις ΗΠΑ με τη λειτουργία της βάσης της Σούδας, τη χρησιμοποίηση ελληνικών πληρωμάτων στις πτήσεις των AWACS, την παρουσία φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο και μια σειρά άλλες ενέργειες και μάλιστα χωρίς να έχει έστω και την τυπική έγκριση της Βουλής".

    Παράλληλα, με σχετική επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό η κ. Παπαρήγα τονίζει ότι "η επίκληση της δήθεν υποχρέωσης της Ελλάδας να τηρήσει τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να συγκαλύψει τη συνενοχή της στο έγκλημα". Ρωτά, δε, τον πρωθυπουργό "εάν προτίθεται να κλείσει τη βάση της Σούδας, να αποσύρει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό, να σταματήσει κάθε διευκόλυνση από ξηρά, αέρα και θάλασσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της για να πραγματοποιήσουν τον βρώμικο πόλεμο κατά του Ιράκ".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ τονίζοντας ότι αφού ο πόλεμος είναι παράνομος, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για παροχή διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ που έτσι κι αλλιώς αντιβαίνουν στους γενικούς κανόνες του διεθνούς Δικαίου και στο ελληνικό Σύνταγμα.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι σαφή θέση κατά του πολέμου πρέπει να πάρει και η ΕΕ και κάλεσε την ελληνική Προεδρία να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

    Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνταχθεί ανοιχτά με εκείνους τους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν αντιταχθεί στον πόλεμο και να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή για να συζητήσει σχετικά με τον πόλεμο η εθνική αντιπροσωπεία.

    [02] ''Ανακαλύπτοντας το Ελληνικό Περιβάλλον'' στις Βρυξέλλες

    18/3/2003 8:43:00 μμ

    Τα εγκαίνια της έκθεσης "Ανακαλύπτοντας το Ελληνικό Περιβάλλον και τα Ελληνικά Προϊόντα Βιολογικής Καλλιέργειας" έγιναν την Τρίτη 18 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από την υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσω Παπανδρέου. Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μένης Μαλλιώρη παρουσιάζονται φωτογραφίες με λίμνες, ποτάμια και θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, όπως και βιολογικά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών.

    Εγκαινιάζοντας την έκθεση, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο κάλλος της ελληνικής φύσης ενώ τόνισε την ευαισθησία της κυβέρνησης και των Ελλήνων για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Μένη Μαλλιώρη, είπε ότι η έκθεση αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία να ανακαλύψουν όσοι δεν τις γνωρίζουν, τις ομορφιές της Ελλάδας, αλλά και τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη η οποία ερμήνευσε αντιπολεμικά τραγούδια, αλλά και γνωστά παραδοσιακά τραγούδια.

    [03] Τουρκία: Σύντομα οι αποφάσεις περί παροχής διευκολύνσεων

    18/3/2003 8:41:00 μμ

    Το τουρκικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη για το αν η χώρα θα προσφέρει ή όχι υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων. Παρουσιάζοντας ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το πρόγραμμα της νέας του κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα ήθελε να υποστηρίξει τους Αμερικανούς ''συμμάχους'' στην περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ. Από την Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως η χώρα του ζήτησε από την Αγκυρα να επιτρέψει τουλάχιστον τη διέλευση των αμερικανικών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να κάνουν και νέα οικονομική προσφορά, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος της.

    Κρίσιμη η επικείμενη ψηφοφορία

    Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου της χώρας υπό τον Ερντογάν που ασχολήθηκε με θέματα συναφή με την ιρακινή κρίση.

    Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κατήγγειλε ότι η χώρα του σύρεται στο να υποστηρίξει τους Αμερικανούς παρά τη θέλησή της και χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή ''ταπεινωτική''.

    Στο μεταξύ, αισιόδοξος ότι υπάρχουν δυνατότητες να επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ για να την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις ενόψει των επιχειρήσεων στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν.

    Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Tούρκος υπουργός δεν διευκρίνισε, εάν αναφέρεται στις πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από την Τουρκία, ή στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος, απ' όπου θα προωθηθούν στο "βόρειο μέτωπο" του Ιράκ.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι το πιο πιθανό είναι να επιτρέψει η Τουρκία τις πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο και όχι και την παράλληλη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

    Σημειώνεται ότι την 1η Μαρτίου η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει με πλειοψηφία τριών ψήφων την πρόταση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη 62.000 Aμερικανών στρατιωτών στην Τουρκία, προκαλώντας ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

    Έκτοτε η Ουάσινγκτον αύξησε τις πιέσεις της προς την Αγκυρα να προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία για το θέμα της ανάπτυξης αμερικανών στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος, ή τουλάχιστον για ένα πράσινο φως στη χρήση του τουρκικού εναερίου χώρου.

    [04] Συνάντηση Κούρδων του Βορείου Ιράκ στην Αγκυρα

    18/3/2003 8:41:00 μμ

    Σε συνάντηση τους στην Αγκυρα, οι ιρακινές αντιπολιτευτικές δυνάμεις, αποφάσισαν, σε ενδεχόμενο πολέμου, να θέσουν εαυτούς υπό τον έλεγχο των Αμερικανών. Η απόφαση αυτή αφορά, κατά κύριο λόγο τους εκατοντάδες «πεσμεργκά» δηλαδή τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν επίσης επί τάπητος και οι μηχανισμοί που θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πεσμεργκά και τα τουρκικά στρατεύματα.

    [05] Γαλλικό βραβείο σε δύο Ελληνίδες επιχειρηματίες

    18/3/2003 6:09:00 μμ

    Σε δύο Ελληνίδες επιχειρηματίες, τη Χριστίνα Σακελλαρίδη και την Ειρήνη Μαντζαβελάκη-Βασιλοπούλου, απονεμήθηκε φέτος, για πρώτη χρονιά, το βραβείο "Ευρώπη 2003" (Prix Europe 2003) του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού και Εμπορικού Συμβουλίου Γυναικών, σε εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι, παρουσία της Σιμόν Βέιλ, που υπήρξε η πρώτη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό και Εμπορικό Συμβούλιο Γυναικών, απονέμει κάθε χρόνο δύο βραβεία (Prix Madame Commerce de France και Promotion Severine Pansu) στις γυναίκες που διαπρέπουν στον επιχειρηματικό τομέα. Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Γυναικών δραστηριοποιείται στη Γαλλία και από το 2000 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις γαλλόφωνες χώρες και έχει ως μέλη του τις σημαντικότερρες εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη δημιούργησε και διευθύνει από το 1990 την επενδυτική εταιρεία Interinvest SA, είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξαγωγέων και πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

    Η κ. Ειρήνη Μαντζαβελάκη-Βασιλοπούλου, δικηγόρος, διευθύνει τα ξενοδοχεία Saint George Lycabettus Palace και Paradise Andros. Ασχολείται με την προώθηση της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού στο εξωτερικό, ενώ το 2002 ίδρυσε το Μουσείο Λαϊκής και Χριστιανικής Τέχνης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 March 2003 - 21:54:49 UTC