Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αποτυχία λύσης του Κυπριακού έχει συνέπειες για την Τουρκία
  • [02] Σύντομα οι αποφάσεις για τη χωματερή Ανω Λιοσίων
  • [03] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Καλούν σε κινητοποιήσεις κατα πολέμου
  • [04] Νομοσχέδιο στη Βουλή για τα οπωροκηπευτικά
  • [05] Υπογραφή συμφωνίας για τον ευρωστρατό
  • [06] Προετοιμασίες της ελληνικής προεδρίας για το Εαρινό
  • [07] Περί αναρμοδιότητας συνέχεια
  • [08] Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Δυτική Όχθη
  • [09] Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Νιγηρία
  • [10] ''Στρατόπεδα συγκέντρωσης'' για κλέφτες αυτοκινήτων
  • [11] Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
  • [12] Ώρα αποφάσεων στην Τουρκία
  • [13] Παπανδρέου: ''Εξάντληση των διπλωματικών προσπαθειών ''
  • [14] Μέτρα για την οικονομία ζητά ο Καραμανλής
  • [15] Ευρωπαϊκός θρίαμβος του Παναθηναϊκού
  • [16] Η ΕΡΤ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
  • [17] Εξελίξεις στην υπόθεση του Κριστιάν Καρεμπέ
  • [18] Κυκλαδικά ''Ποιήματα σε μάρμαρο''
  • [19] Slobodanka Stupar: ''Μάρτυρας'' του φόβου

    [01] Η αποτυχία λύσης του Κυπριακού έχει συνέπειες για την Τουρκία

    14/3/2003 11:23:00 πμ

    "Το Κυπριακό είναι ανοικτό, χωρίς τη λύση του δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. «Η ένταξη της Κύπρου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός,«θα γίνει χωρίς πρόβλημα, διότι η Ελλάδα και η Κύπρος σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πειστικές και επιβεβαίωσαν την ορθότητα των επιλογών μας». Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για απλοϊκό και πειραματικό τρόπο άσκησης της εθνικής πολιτικής. Το απόγευμα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στο Ιράκ.

    Ελπίζουν ακόμα οι Τουρκοκύπριοι

    Εν τω μεταξύ, στα κατεχόμενα σύμφωνα με τις εφημερίδες οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να διατηρούν τις ελπίδες τους ότι τελικά θα επέλθει λύση στο Κυπριακό.

    Σε δημοσκόπηση που διενήργησε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κύπρις οι ερωτηθέντες παρουσιάστηκαν αισιόδοξοι ότι νικητές θα είναι οι Τουρκοκύπριοι που επιθυμούν τη λύση και επέκριναν τον Ραούφ Ντενκτάς για την αδιαλλαξία του.

    [02] Σύντομα οι αποφάσεις για τη χωματερή Ανω Λιοσίων

    14/3/2003 9:05:00 πμ

    Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να λάβουν την τελική τους απόφαση οι εργαζόμενοι στη χωματερή Ανω Λιοσίων για το αν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους. Μετά απο μια μαραθώνια σύσκεψη ειδικών εμπειρογνωμόνων εντοπίστηκαν ορισμένα σημεία στο χώρο της χωματερής, όπου μπορεί να γίνει εναπόθεση απορριμμάτων με ασφαλή τρόπο. Η διοίκηση του Σωματείου φέρεται να αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των εμπειρογνωμόνων και αναμένεται να την εισηγηθεί σήμερα στη γενική συνέλευση των εργαζομένων.

    Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη εμπειρογνωμόνων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΙΓΜΕ, του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, του εδαφομηχανικού καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Παπακυριακόπουλου και του ιταλού ειδικού σε θέματα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Ραφαέλο Κόσου οι οποίοι έκριναν πως μπορεί να ξαναλειτουργήσει η χωματερή Ανω Λιοσίων στον υπάρχοντα χώρο.

    Επίσης, το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίασε επίσης το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανω Λιοσίων, όπου για άλλη μια φορά ζητήθηκε η απομάκρυνση της χωματερής από τα Ανω Λιόσια πριν από το 2004 και η διασφάλιση με κάθε τρόπο της υγείας και της ακεραιότητας των εργαζομένων στη χωματερή.

    [03] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Καλούν σε κινητοποιήσεις κατα πολέμου

    14/3/2003 9:03:00 πμ

    Σε συμβολική στάση εργασίας σήμερα από τις 12 ως τις 12.30 το μεσημέρι καλούν τους εργαζόμενους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. μετά από απόφαση της συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν επίσης τους εργαζόμενους σε τρίωρη στάση εργασίας στις 21 Μαρτίου και σε συλλαλλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με σύνθημα "όχι στον πόλεμο ειρήνη και δουλειά για όλους". Οι κινητοποιήσεις αυτές μπορούν να θεωρηθούν τα πρώτα βήματα των συνδικάτων σε ανάδειξη αντιπολεμικής δράσης μέσα στους χώρους εργασίας και σε συντονισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    [04] Νομοσχέδιο στη Βουλή για τα οπωροκηπευτικά

    14/3/2003 11:23:00 πμ

    Τις προσεχείς μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα επέλθουν αλλαγές στη διακίνηση των οπωροκηπευτικών προϊόντων, ώστε να υπάρξει ενιαία έκφραση όλων των λαϊκών αγορών και συγχρόνως αποτροπή του παραεμπορίου, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπυρίδωνα Στριφτάρη. Ο κ. Θεοδώρου απέδωσε τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές των προϊόντων στα ακραία καιρικά φαινόμενα, χαρακτηρίζοντας "συγκυριακό φαινόμενο" την άνοδο του πληθωρισμού. Στο μεταξύ, μικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ και του υπ. Ανάπτυξης σαρώνουν από την Πέμπτη την αγορά με στόχο τον έλεγχο των τιμών κυρίως στα οπωροκηπευτικά τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 FM ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Δημήτρης Μπατζέλης.

    [05] Υπογραφή συμφωνίας για τον ευρωστρατό

    14/3/2003 10:16:00 πμ

    Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ για το θέμα του ευρωστρατού υπογράφεται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών. Την συμφωνία για την ασφάλεια θα υπογράψουν ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Υπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χαβιέ Σολάνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον. Με αυτόν τον τρόπο οριστικοποιείται και η αντικατάσταση της νατοϊκής δύναμης που εδρεύει στην ΠΓΔΜ, από την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Η ΕΕ αναμένεται να αναλάβει την αποστολή του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο. Η νατοϊκή δύναμη βρίσκεται στην χώρα από τον Αύγουστο του 2001, μετά την λήξη των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ και των Αλβανών ανταρτών της χώρας.

    [06] Προετοιμασίες της ελληνικής προεδρίας για το Εαρινό

    14/3/2003 11:26:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή σύσκεψη για την προετοιμασία του Εαρινού Συμβουλίου της ΕΕ, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Εργασίας Δημήτρη Ρέππα και Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα. Η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Μαρτίου.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση της πορείας των στόχων της Λισσαβόνας, όπου οι αρχηγοί κρατών -μελών και κυβερνήσεων είχαν θέσει ως στόχο να καταστεί η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πιο ανταγωνιστική στον πλανήτη έως το 2010.

    Η Ελληνική Προεδρία επιδιώκει να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του ''που βρισκόμαστε και που πάμε'' και να δοθούν οι κατευθύνσεις για την οικονομική πολιτική (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης) και για την Απασχόληση.

    Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη στρατηγική της ΕΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ενώ εκτός απροόπτου θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θέματα που σχετίζονται με "το Μέλλον της Ευρώπης".

    Εξυπακούεται ότι το πόσο θα συζητηθεί κάθε ένα από τα ανωτέρω θέματα εξαρτάται από τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ.

    Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

    Εξάλλου, να σημειώσουμε ότι το θέμα του Ιράκ θα δεσπόσει, εκ των πραγμάτων, των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Συμβούλιό τους που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη και Τετάρτη, 18 και 19 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες.

    Στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι να συζητηθεί το θέμα του Ιράκ σε γεύμα ή δείπνο των υπουργών Εξωτερικών και να συζητηθούν και άλλα θέματα στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά (20 και 21 Μαρτίου) στη βελγική πρωτεύουσα.

    [07] Περί αναρμοδιότητας συνέχεια

    14/3/2003 11:52:00 πμ

    Για την ένσταση περί αρμοδιότητας του δικαστηρίου και για την πολιτική, ή όχι δράση της 17Ν διασκέπτεται αυτή την ώρα το τριμελές εφετείο κακουργημάτων στον Κορυδαλλό. Νωρίτερα για μια ακόμη φορά ο Δημ. Κουφοντίνας, μετά τους συνηγόρους υπεράσπισης, έλαβε τον λόγο και μίλησε για διαστρέβλωση των απόψεών του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν έβαλα τον εαυτό μου δίπλα στον Κολοκοτρώνη, ή τη 17Ν δίπλα στο παράνομο ΚΚΕ. Δεν μπορεί κανείς να βάλει το μικρό δίπλα στο μεγάλο" είπε χαρακτηριστικά.

    Σερίφης: ''Διώκομαι για τις πολιτικές μου πεποιθήσεις''

    Το λόγο πήρε και ο Γιάννης Σερίφης ο οποίος επανέλαβε ότι διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και την αγωνιστική του στάση ζωής και ζήτησε απάντηση στο γιατί βρίσκεται κατηγορούμενος στη συγκεκριμένη δίκη.

    Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την αγόρευση της κας Καραμπλιάνη, συνηγόρου υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλη, η οποία διατύπωσε μια σειρά ερωτημάτων για το εάν πρέπει να εφαρμοστεί στους κατηγορουμένους ο μεταγενέστερος νόμος, που προβλέπει αυστηρότερη ποινική μεταχείριση και όχι εκείνος, ο οποίος ίσχυε κατά την τέλεση των πράξεων.

    Την Πέμπτη διαφοροποιήσεις ως προς την επιχειρηματολογία για την ένσταση που αφορά στον πολιτικό ή όχι χαρακτήρα της δίκης καταγράφηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης.

    Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, αλλά και άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης μίλησαν για επιτιθέμενη αριστερά, ενώ ο συνήγορος του Γιάννη Σερίφη , Φίλιππος Κοτέας , υποστήριξε ότι η Αριστερά δεν υπήρξε ποτέ ούτε επιθετική, ούτε δολοφονούσα, αλλά βίωμα και αγωνιστικός τρόπος ζωής.

    [08] Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Δυτική Όχθη

    14/3/2003 9:49:00 πμ

    Έξι Παλαιστίνιοι, καταζητούμενοι ως μέλη της Τζιχάντ και των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Παρασκευής κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, με την κάλυψη 30 αρμάτων μάχης, περικύκλωσαν τον καταυλισμό και μόλις εντόπισαν τους καταζητούμενους Παλαιστινίους άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

    Νεκροί δύο Ισραηλινοί από ''λάθος'' ομοεθνών τους

    Την Πέμπτη, νεκροί έπεσαν δύο Ισραηλινοί από λάθος του Ισραηλινού στρατού, κοντά στη Χεβρώνα. Οι δύο Ισραηλινοί ταξίδευαν με αυτοκίνητο που δέχθηκε καταιγιστικά πυρά σε μία διασταύρωση κοντά στον οικισμό Πνέι Χέβερ νότια της Χεβρώνας, είτε απο στρατιώτες είτε από ελικόπτερο. Ο ισραηλινός στρατός, που διέταξε ήδη την διενέργεια έρευνας για το περιστατικό, χρησιμοποιεί ελικόπτερα για τις επιθέσεις εναντίον αυτοκινήτων τα οποία χρησιμοποιούν καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι, πλήγματα που οι τελευταίοι χαρακτηρίζουν ως δολοφονίες

    [09] Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Νιγηρία

    14/3/2003 9:34:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίσθηκαν σε σειρά συγκρούσεων στο Κανάμ, το Βάσε και το Βόρειο Λανγκτάνγκ της κεντρικής Νιγηρίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους επιτόπου όταν μαχητές Ταρόκ από το βόρειο Λανγτανγκ επέδραμαν στην πόλη Κανάμ. Τρία ακόμα άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση αντιποίνων που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία κατά την επιδρομή στο Βόρειο Λανγκτανγκ εκλάπησαν, μεταξύ άλλων, 17.800 δολάρια που προορίζονταν για μισθούς εκπαιδευτικών.

    [10] ''Στρατόπεδα συγκέντρωσης'' για κλέφτες αυτοκινήτων

    14/3/2003 9:21:00 πμ

    Η αυτοκινητοβιομηχανία της Κολομβίας σχεδιάζει να κτίσει ένα "στρατόπεδο συγκέντρωσης" για τους ληστές αυτοκινήτων, περιφραγμένο με συρματοπλέγματα, όπου θα επικρατούν σκληρές συνθήκες κράτησης και θα επιβάλλεται στους κρατούμενους να εκτελούν καταναγκαστικά έργα. Το πρωτοφανές αυτό σχέδιο υπέβαλε στην κυβέρνηση ο Τούλιο Ζουλουάγκα, επικεφαλής της ένωσης των βιομηχανιών που κατασκευάζουν ανταλλακτικά και συναρμολογούν αυτοκίνητα στην Κολομβία. Ο Ζουλουάγκα κατέστησε σαφές ότι οι κρατούμενοι σε αυτή την ειδική φυλακή θα πρέπει να καλλιεργούν οι ίδιοι τα αγαθά με τα οποία θα τρέφονται -ή σε διαφορετική περίπτωση-, να αφεθούν να λιμοκτονήσουν.

    ''Προτείνουμε στον υπουργό Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να δημιουργηθεί μια ειδική φυλακή... σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης, με καλύβες και συρματοπλέγματα'', είπε ο γκριζομάλλης επιχειρηματίας στους δημοσιογράφους.

    Ο Ζουλουάγκα δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο είδος της μαζικής εξολόθρευσης που συνδέθηκε με την έννοια των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    "Δεν είναι σωστό τόσοι άνθρωποι να πηγαίνουν στις φυλακές και μετά εμείς οι Κολομβιανοι να αναγκαζόμαστε να τους υποστηρίζουμε διαμέσου των φόρων", είπε. "Θα πρέπει να αυτοσυντηρούνται, και να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Νομίζω ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει πολλά στη χώρα".

    Η αναλογία των κλοπών αυτοκινήτων είναι μία κλοπή στα τρία νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Κολομβία.

    Ο εμφύλιος πόλεμος έχει επιτείνει το πρόβλημα, καθώς τα έσοδα από τις κλοπές καταλήγουν συχνά στους παραστρατιωτικούς ή στους αντάρτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

    [11] Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

    14/3/2003 10:40:00 πμ

    Στο ζενίθ τους οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την κρίση στο Ιράκ, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία, εμφανίζονται διατεθειμένες να κηρύξουν τον πόλεμο, ακόμα και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκπρόσωποι των Μπους και Μπλερ, για πρώτη φορά, παραδέχθηκαν ότι δεν εξασφαλίζουν τις εννέα απαραίτητες ψήφους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε την τηλεφωνική διπλωματία επικοινωνώντας με τους ηγέτες της Πολωνίας, της Νορβηγίας και του Σαλβαδόρ. Για τον Ινδικό Ωκεανό, αναχώρησαν, τα αόρατα βομβαρδιστικά Stealth.

    Οι κινήσεις επί διπλωματικής σκακιέρας

    Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και τις Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία το τρέχον διήμερο για την εφαρμογή της απόφασης που να θέτει τις βάσεις για πόλεμο στο Ιράκ, ανακοίνωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ.

    Ωστόσο, διάφοροι απεσταλμένοι μετέδωσαν, ότι οι κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ, πιθανότατα να συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο με την ελπίδα να προχωρήσουν σε μια ψηφοφορία τη Δευτέρα.

    Ως τακτική υποχώρηση λόγω της έλλειψης πλειοψηφίας χαρακτήρισε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανία να καθυστερήσουν την ψηφοφορία ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, που επανέλαβε την άποψη της Μόσχας ότι δεν χρειάζεται να εγκριθεί στην παρούσα φάση μια νέα απόφαση για το Ιράκ και πολύ περισσότερο μια απόφαση που θα οδηγήσει στον πόλεμο.

    Ο Γιούρι Φεντότοφ χαρακτήρισε επίσης τις βρετανικές προτάσεις ως μη εποικοδομητικές που δεν βοηθούν στην επίλυση της κρίσης.

    Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράκ μπορεί να αφοπλιστεί ειρηνικά, υποστήριξε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ,προσθέτοντας ότι οι επιθεωρήσεις στο ιρακινό οπλοστάσιο πρέπει να συνεχιστούν.

    O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν επίσης, διέψευσε τη φημολογία ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επιδείξει ευελιξία αναφορικά με το θέμα του Ιράκ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο των επιθεωρητών.

    "Είμαστε αντίθετοι στη λογική του τελεσιγράφου", δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν προκαλώντας την οργή του Βρετανού ομολόγου του, Τζακ Στρο, ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή απόρριψη.

    Το Λονδίνο πάντως, χαμηλώνοντας τους τόνους λέει πως έχει συνεχείς επαφές με την Ελλάδα που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Γερμανία και άλλες χώρες.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Σολεδάδ Αλβεάρ δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα υποστηρίξει την αμερικανο-βρετανική πρόταση. Η Χιλή είναι μία από τις έξι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.

    Η Χιλή μαζί με το Μεξικό, το Πακιστάν, την Αγκόλα, τη Γουινέα και το Καμερούν προσπαθούν να βρουν μία κοινή θέση έναντι της αμερικανο-βρετανικής πρότασης -από τη μία πλευρά- και της κατηγορηματικής άρνησης -από την άλλη- της Γαλλίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Γερμανίας να στηρίξουν μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους στη διάρκεια της εβδομάδας έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με περίπου 20 ξένους ηγέτες για να τους επισημάνει την ανάγκη έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφασης που να δίνει το πράσινο φως για τη χρήση στρατιωτικής βίας στο Ιράκ.

    Την ίδια ώρα, το Ιράκ φέρεται έτοιμο να παραδώσει νέα στοιχεία στους επιθεωρητές για τα χημικά και βιολογικά όπλα που έχει καταστρέψει.

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον πόλεμο άρχισε

    Την ίδια ώρα εξαιρετικά ισχυρές ενδείξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος είναι πολύ κοντά.

    Το Πεντάγωνο διέταξε ήδη να αναχωρήσουν από το Μιζούρι για τον Ινδικό Ωκεανό, τα υπερσύγχρονα αόρατα βομβαρδιστικά Stealth, ενώ η βασίλισσα της Αγγλίας ματαίωσε - λόγω των εξελίξεων - την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Βέλγιο την προσεχή Τρίτη.

    Την ίδια ώρα στο Κουβέιτ, τα μαχητικά αεροπλάνα F-18 έχουν αρχίσει ήδη αναγνωριστικές και εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ, ενώ έξι βρετανικά πλοία που ειδικεύοται στην ανίχνευση ναρκών, πλέουν ήδη προς τον Περσικό.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο στέλνει κι άλλα πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα, απ όπου θα μπορούν να πλήξουν το Ιράκ, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Πενταγώνου.

    Πυκνώνουν οι επιδρομές των συμμαχικών αεροσκαφών

    Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που περιπολούν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ έπληξαν την Πέμπτη ένα κινητό σύστημα ραντάρ, περίπου 420 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

    Τις τελευταίες εβδομάδες τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έχουν πυκνώσει τις επιθέσεις στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ και στους στόχους τους περιλαμβάνονται συστοιχίες πυραύλων, γεγονός που δείχνει ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή.

    Την περασμένη Δευτέρα δυτικά αεροσκάφη είχαν χτυπήσει ένα κινητό σύστημα ραντάρ περίπου 370 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

    [12] Ώρα αποφάσεων στην Τουρκία

    14/3/2003 10:29:00 πμ

    Υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ, η τουρκική εθνοσυνέλευση θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο για να αποφασίσει αν θα δοθεί το πράσινο φως για την ανάπτυξη χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων σε τουρκικές βάσεις. Ωστόσο η ψηφοφορία για την έγκριση του αμερικανικού αιτήματος δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν την επόμενη εβδομάδα, χωρίς μάλιστα να είναι εγγυημένη η έγκριση του αιτήματος αυτού.

    Πιέσεις ΗΠΑ για απόφαση

    Κυβερνητικές πηγές στην Αγκυρα ανέφεραν ότι ο αμερικανός πρεσβευτής, Ρόμπερτ Πίρσον έδωσε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστολή του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο οποίος ζητά να αποσαφηνισθεί επειγόντως η στάση της Τουρκίας, στο θέμα της διέλευσης αμερικανικών δυνάμεων.

    Ο Μπους εκτός από την παραχώρηση βάσεων για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, ζητά από τον Ερντογάν και την άδεια για τη χρησιμοποίηση του τουρκικού εναέριου χώρου από τα αμερικανικά αεροσκάφη που θα μεταφέρουν δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, ή θα πλήξουν στόχους, όταν αρχίσουν οι επιχειρήσεις.

    Ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα του Ιράκ και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Τσένι.

    Η Ουάσινγκτον έστειλε παράλληλα στην Τουρκία τον απεσταλμένο του προέδρου Μπους, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας μεταξύ Αμερικανών, Τούρκων και Κούρδων για το πώς θα λειτουργήσουν τα πράγματα στο βόρειο Ιράκ, ώστε να μην υπάρξουν.

    Την Πέμπτη, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Αμπντουλαχ Γκιουλ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, με τους οποίους συζήτησε το θέμα του Ιράκ.

    Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επαναφέρει προς ψήφιση στην εθνοσυνέλευση το θέμα της διέλευσης αμερικανικών δυνάμέων από την Τουρκία. Ωστόσο πρέπει προηγουμένως να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή κι έτσι όσο κι αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η ψηφοφορία για το θέμα των διευκολύνσεων στους Αμερικανούς δεν μπορεί να γίνει πριν από την Τετάρτη.

    [13] Παπανδρέου: ''Εξάντληση των διπλωματικών προσπαθειών ''

    14/3/2003 9:26:00 πμ

    Η Ελλάδα επιμένει στην εξάντληση όλων των διπλωματικών προσπαθειών για την ιρακινή κρίση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη δημόσια τηλεόραση των ΗΠΑ (PBS), ενώ αναφερόμενος στην προοπτική ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παραδέχθηκε ότι το Σώμα είναι διαιρεμένο. Οσον αφορά τις διαφορετικές απόψεις που κυριαρχούν στις χώρες της ΕΕ, τόνισε ότι παρά τις διαφωνίες υπάρχει συναίνεση των μελών της σε μια σειρά ζητημάτων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ του αφοπλισμού και πλήρους συμμόρφωσης του Ιράκ, χωρίς τη συνέχιση των επιθεωρήσεων επ΄ αόριστον και στη συνέχιση της αποτελεσματικής πίεσης και απειλής για την προσφυγή στη στρατιωτική βία, αλλά με ταυτόχρονη εξάντληση όμως όλων των διπλωματικών προσπαθειών πριν τη χρήση βίας.

    Σε ερώτηση για τη θέση της ελληνικής κοινής γνώμης όσον αφορά την πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι "ευρύτερα στην Ευρώπη η κοινή γνώμη αντιτίθεται στον πόλεμο", επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχει αρνητική στάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση ανάλογης εξουσιοδότησης από μια δεύτερη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι θέση πολλών χωρών στην Ευρώπη είναι ότι υπάρχει κάποια πρόοδος και ότι οι συνέπειες ενός πολέμου θα ήταν αρνητικές για το Ιράκ και την περιοχή ευρύτερα.

    [14] Μέτρα για την οικονομία ζητά ο Καραμανλής

    14/3/2003 9:47:00 πμ

    Για αβεβαιότητα στην κατάσταση της οικονομίας που επιτείνεται από την κρίση στο Ιράκ μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του νωρίς το πρωί στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και για το κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες είναι εκτός από την ανεργία και την αγωνία για το αύριο, το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας που καθιστά δύσκολη τη διασφάλιση των ειδών καθημερινής επιβίωσης.

    Οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ επιβαρύνουν την οικονομία εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε γυάλινα πόδια και απαιτείται αλλαγή πολιτικής με άμεσα μέτρα που θα χτυπήσουν την κερδοσκοπία και το παρεμπόριο.

    Ο κ. Καραμανλής τέλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυταρέσκειας και οι ισχυρισμοί ότι όλα πάνε καλά όχι μόνο δεν πείθουν αλλά προκαλούν, σημειώνοντας ότι το έργο μιας κυβέρνησης μετριέται από την αποτελεσματικότητα, την κοινωνική ευαισθησία και από το αν έχει επαφή με το περιβάλλον.

    [15] Ευρωπαϊκός θρίαμβος του Παναθηναϊκού

    14/3/2003 1:19:00 πμ

    Με ένα γκολ του Ολιζαντέμπε στο 72 λεπτό ο Παναθηναϊκός πήρε μεγάλη νίκη μέσα στην Πορτογαλία από την Πόρτο και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πρόκριση στους τέσσερις της διοργάνωσης. Ο Σέρτζιο Μαρκαριάν δεν φοβήθηκε το ματς και ξεκίνησε τον αγώνα με το γνωστό δίδυμο Ολισαντέμπε-Λυμπερόπουλο στην επίθεση, παρόντος και του Γιόνας Κόλκα που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του.

    Τώρα πια οι πράσινοι καλούνται να διαφυλάξουν αυτό το σκορ, στη ρεβάνς της επόμενης Πέμπτης (20/3), στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αιφνιδιάσει και λίγο έλειψε να τα καταφέρει, όταν στο 5' ο Βίτορ Μπαϊα στο τετ α τετ με τον Καραγκούνη, απέκρουσε με το γόνατο, και στη συνέχεια η κεφαλιά του Κόλκα προς την κενή εστία, βρήκε στο σώμα του Ζόρζε Κόστα.

    Η συνέχεια ανήκε, όμως, στην Πόρτο που δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις με τον Ντερλέι στο 16' (απέκρουσε ο Νικοπολίδης) και τον Καπούσο στο 38'

    Η μεγάλη ευκαιρία για τους Δράκους χάθηκε σ ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.

    Στο 43΄ ο Χέλντερ Ποστίγκα πέρασε και τον Νικοπολίδη και από πλάγια θέση πλάσαρε, όμως ο Κυργιάκος απομάκρυνε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

    Στο 72ο λεπτό, η ελληνική ομάδα άνοιξε το σκορ.

    Ο Κόλκα σέντραρε από αριστερά στην καρδιά της άμυνας της Πόρτο και ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε με δυνατή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Οι πράσινοι είχαν αποκτήσει πλέον το πάνω χέρι, καθώς και το προβάδισμα είχαν και το ρυθμό του αγώνα ήλεγχαν και ο Σέρτζιο Μαρκαριάν είχε κρατήσει και τις τρεις αλλαγές του για τα κρίσιμα τελευταία λεπτά.

    Πράσινα όνειρα ακόμα και για τον τελικό της Σεβίλης

    Έχοντας λάβει αυτό το αποτέλεσμα, το Τριφύλλι, πλέον δικαιούται να κάνει όνειρα ακόμα και για τον τελικό.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΟΡΤΟ: Βίτορ Μπαϊα, Πάουλο Φερέιρα, Ζόρζε Κόστα, Πέδρο Εμανουέλ, Μάριο Σίλβα, Ντέκο, Κοστίνια (55' Αλενίτσεφ), Μανίσε, Καπούσο (46' Πεϊσότο), Ντερλέι (55' Γιανκάουσκας), Ποστίγκα

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Μπασινάς, Καραγκούνης (87' Γκούμας), Μικάελσεν, Κόλκα, Λυμπερόπουλος (+90' Λίνκαρ), Ολισαντέμπε (87' Κωνσταντίνου)

    Διαιτητής: Ντομένικο Μεσίνα (Ιταλία)

    Κίτρινες: Μικάελσεν, Καραγκούνης, Μπασινάς, Κοστίνια

    [16] Η ΕΡΤ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου

    13/3/2003 8:44:00 μμ

    Με απευθείας και μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις, η ΕΤ-1 και η ΝΕΤ θα καλύψουν το 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που θα διεξαχθεί στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου 2003. Η Ελλάδα στοχεύει φέτος σε μια δυναμική παρουσία, καθώς συμμετέχει στη διοργάνωση με δεκαμελή αποστολή, την οποία αποτελούν οι αθλητές Γιώργος Θεοδωρίδης, Αρης Γκαβέλας (σπρίντερ 60 μ.), Στέλλα Πιλάτου, Νίκη Ξάνθου (μήκος), Χρυσοπηγή Δεβετζή, Όλγα Βασδέκη (τριπλούν), Γεωργία Κοκλώνη (60 μ.), Φλώρα Ρεντούμη (60 μ. εμπόδια), Κωνσταντίνα Εφεντάκη (1500 μ.) και Μαρία Τσίρμπα (3.000 μ.).

    Οι κορυφαίοι αθλητές του κλειστού στίβου από όλο τον κόσμο θα δώσουν το "παρών"στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός, που γίνεται κάθε δύο χρόνια. Οι αγώνες αυτοί κλείνουν την αυλαία της χειμερινής περιόδου του στίβου.

    Φέτος οι αγώνες θα διεξαχθούν στο στάδιο National Indoor Arena, χωρητικότητας 13.000 θεατών, έναν υπερσύγχρονο χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου τριάντα διαφορετικές εκδηλώσεις (καλλιτεχνικές, συνεδριακές κ.ά.).

    Την αποστολή της ΕΡΤ αποτελούν οι δημοσιογράφοι Νίκος Αντωνιάδης, Γιάννης θεοδωρακόπουλος και Γιάννης Μαμουζέλος, οι οποίοι θα κάνουν τα σχόλια και το ρεπορτάζ για τους αγώνες.

    Το πρόγραμμα μεταδόσεων έχει ως εξής:

    ΝΕΤ

    Παρασκευή 14/3/03

    17.30 - 17.55 Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση πρωινών αγωνισμάτων

    17.55 - 20.45 Απευθείας μετάδοση

    ΕΤ-1

    Σάββατο 15/5/03

    17.45 - 18.15 μαγνητοσκοπημένη μετάδοση πρωινών αγωνισμάτων

    18.15 - 21.00 απευθείας μετάδοση

    Κυριακή 16/3/03

    15.30 - 18.45 Απευθείας μετάδοση

    [17] Εξελίξεις στην υπόθεση του Κριστιάν Καρεμπέ

    13/3/2003 8:44:00 πμ

    Νέες εξελίξεις σηματοδοτούνται για την υπόθεση του Κριστιάν Καρεμπέ μετά την αυτεπάγγελτη επέμβαση του προέδρου της δευτεροβάθμιας επιτροπής εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Γιώργος Χλαμπουτάκης άσκησε έφεση κατά της απόφασης του αθλητικού δικαστή, o οποίος αθώωσε το Γάλλο διεθνή του Ολυμπιακού για τα επεισόδια στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ.

    Επανεξέταση της υπόθεσης την Τετάρτη 19 Μαρτίου

    Όπως είναι γνωστό, ο Γάλλος άσος του Ολυμπιακού τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών, επειδή αποβλήθηκε, ενώ το δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΑΕ, δεν ασχολήθηκε με την αντιαθλητική συμπεριφορά του που ακολούθησε, επίθεση στους Οκκά και Καφφέ.

    Σήμερα, λοιπόν, ο πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, Γιώργος Χλαμπουτάκης, ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης και της απόφασης του αθλητικού δικαστή.

    Η υπόθεση θα εξεταστεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου.

    Τελεσίγραφο Θύρας 7 προς παίκτες του Ολυμπιακού

    Την ίδια ώρα, μήνυμα τελεσίγραφο προς τους παίκτες να τιμήσουν τα συμβόλαια τους, απέστειλαν οι οργανωμένοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού.

    Μετά και από τη χθεσινή ήττα από τον ΠΑΟΚ, η Θύρα 7 ζητά από τους παίκτες να σταματήσουν να απογοητεύουν τον κόσμο του Ολυμπιακού και να πετύχουν οκτώ σερί νίκες, ώστε να κερδίσει η ομάδα και φέτος το πρωτάθλημα.

    "Όποιος παίκτης νιώθει ότι δεν μπορεί να προσφέρει ή δεν πιστεύει ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα ας σταματήσει να πηγαίνει στις προπονήσεις και να θέσει εαυτόν εκτός ομάδας" ζητούν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα είναι κοντά στην ομάδα, και στον παιχνίδι με τον Ιωνικό στη Νεάπολη.

    [18] Κυκλαδικά ''Ποιήματα σε μάρμαρο''

    14/3/2003 10:40:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εγκαινιάστηκε στο χώρο του Ολυμπιακού Μουσείου στη Λωζάνη έκθεση με γενικό τίτλο "Ποιήματα σε μάρμαρο" κυκλαδικών και άλλων προϊστορικών ειδωλίων και σκευών από την ευρύτερη περιοχή, που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Barbier Mueller της Γενεύης. H έκθεση, που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 9 Ιουνίου, αποτελεί πρελούδιο για τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και στο πλαίσιο της γίνεται αναφορά στη ζωή και την καλλιτεχνική δημιουργία στο χώρο του Αιγαίου κατά την προϊστορική περίοδο.

    Η έκθεση πλαισιώνεται από κατάλογο, τον οποίο επιμελήθηκε ο Δρ αρχαιολόγος κ. Jean-Louis Zimmermann και από φωτογραφικό υλικό χώρων των Κυκλάδων, το οποίο έχει αναρτηθεί στον περιβάλλοντα χώρο της έκθεσης των ειδωλίων.

    Ο κάτοχος της συλλογής των Κυκλαδικών Ειδωλίων κ. Μπαρμπιέ, σημείωσε ότι η ιδέα της έκθεσης στο χώρο του Ολυμπιακού Μουσείου γεννήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ της Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Γενεύη κας Αικατερίνης Λούπα και της Διευθύντριας του Μουσείου μου στη Γενεύη κας Laurence Mathey.

    [19] Slobodanka Stupar: ''Μάρτυρας'' του φόβου

    13/3/2003 8:00:00 μμ

    H Slobodanka Stupar μια καλλιτέχνιδα, που τα τελευταία χρόνια κινείται με τις εκθέσεις της ανάμεσα στην Ελλάδα, Γερμανία και Σερβία, εγκαινιάζει τη νέα δουλειά της "Μάρτυρας" σε λίγες ημέρες στην Αθήνα. Τα έργα της ξεκίνησαν σαν ενεργειακή-χειρονομιακή γραφή, με άξονα σκέψης το συναίσθημα του φόβου και ζητούμενο την κινητοποίηση του θεατή σε σκέψεις απόδρασης. Η δουλειά της παρουσιάζεται στην "Diana Gallery Down Town" από τις 19 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου.

    Η δουλειά της ξεκινάει σαν ενεργειακή-χειρονομιακή γραφή. Τον τελευταίο καιρό επεξεργάζεται φωτογραφίες με το computer, τις επιζωγραφίζει και έτσι προστίθεται το ίδιο της το πρόσωπο επιζωγραφισμένο με κάπως πιο σφιχτό το μαντίλι που φιμώνει το στόμα της, με την διάταξη των προσώπων στο χώρο, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν στο θεατή την αίσθηση του στρόβιλου, της σύγχυσης αλλά κυρίως το αίσθημα του Φόβου γιατί ακριβώς αυτό το στοιχείο είναι που παραλύει σε όλους μας την καθαρή σκέψη, εξηγεί η Λένα Κοκκίνη, ιστορικός Τέχνης, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση.

    Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 19 Μαρτίου, 8.00-11.00 το βράδυ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 March 2003 - 10:18:18 UTC