Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν προς Αγκυρα
  • [02] Προκλητική αναχαίτιση των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος
  • [03] Συνάντηση ''Αθήνα 2004''-Ολυμπιακών Δημάρχων
  • [04] Επίσκεψη Καραμανλή στον ΕΟΤ
  • [05] Τα προβλήματα των ΑΕΙ επί τάπητος
  • [06] Τρέχει το μετρό στην Ηλιούπολη
  • [07] Καταδίκη της Τουρκίας για το θέμα Οτσαλάν
  • [08] Τη μείωση των καπνοκαλλιεργειών ενθαρρύνει η ΕΕ
  • [09] Αύριο η απόφαση περί ενστάσεως αναρμοδιότητας
  • [10] Παπαρήγα: Καμία σχέση δεν έχει το ΚΚΕ με τη 17Ν
  • [11] Δολοφονήθηκε ο Ζόραν Τζίντζιτς
  • [12] Φήμες για σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [13] Επικρίσεις για συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο
  • [14] Χάγη: Ιστορική ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
  • [15] Στην κόψη του ξυραφιού η αγορά πετρελαίου
  • [16] ''Τα περιθώρια εξαντλούνται'' δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου
  • [17] Πιθανότητα μη συμμετοχής Ε.Ε. σε ανοικοδόμηση Ιράκ
  • [18] Νέες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του ΕΚΦ
  • [19] Ένταση σε διαδήλωση στο λιμάνι Ισκεντερούν της Τουρκίας
  • [20] Διυπουργική σύνοδος για ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία
  • [21] Επάρκεια καυσίμων σε ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ
  • [22] Υπ. Μεταφορών: Αυξήθηκε η απορρόφηση των κονδυλίων
  • [23] Στον αθλητικό δικαστή τα επεισόδια του ντέρμπι
  • [24] Νέο εμβόλιο για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας
  • [25] Όροι για παράταση

    [01] Αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν προς Αγκυρα

    12/3/2003 5:03:00 μμ

    Στον Ραούφ Ντενκτάς επιρρίπτουν τις ευθύνες του ναυαγίου της Χάγης, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μη επίλυση του Κυπριακού δυσχεραίνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε, Γκίρχαρντ Φερχόιγκεν, υπογραμμίζοντας ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει σε ότι αφορά τη συμφωνία ένταξης της Κύπρου. Η απομάκρυνση του Κόφι Ανάν από τις συνομιλίες θα επηρεάσει θετικά την υπόθεση του Κυπριακού, δήλωσε νωρίτερα ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αλλάζοντας θέση, ζήτησε να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

    Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση για τις δηλώσεις Φερχόιγκεν

    "O OHE έχει κατ επανάληψη καταδικάσει την κατοχή τμήματος της Κύπρου και η κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο τμήμα της νήσου, δεν έχει αναγνωρισθεί ποτέ από τη διεθνή κοινότητα" δήλωσε νωρίτερα ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν τονίζοντας ότι οι εξελίξεις καθιστούν πολύ δύσκολη τη λήψη απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα για την ένταξη στην Ε.Ε. της Κύπρου, η οποία θα επικυρωθεί και τυπικά με την υπογραφή της ένταξης της στις 16 Απριλίου.

    Την ιδιαίτερη ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Φερχόιγκεν σχετικά με την ομαλή ενταξιακή πορεία της Κύπρου, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Χρήστος Πρωτόπαπας σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο κρατείται ανοιχτή η προοπτική επίλυσης του κυπριακού και πρόσθεσε ότι χάρη στη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε η ομόφωνη απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Κοπεγχάγη που αποτελεί μεγάλη ελληνική νίκη και διπλωματική ήττα για την Τουρκία.

    Μπεγλίτης: Το Κυπριακό δεν μπαίνει στο ψυγείο

    Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό επιρρίπτουν Ηνωμένα Έθνη, Στέητ Ντηπάρτμεντ και Φόρεν Οφις.

    "Έχουμε φτάσει στο τέρμα του δρόμου, δεν είμαι βέβαιος αν θα παρουσιαστεί σύντομα τέτοια ευκαιρία" δήλωσε ο Κόφι Ανάν, ενώ ευθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς, επιρρίπτουν και οι περισσότερες τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Όπως προβλέπουν, η αποτυχία των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου θα οδηγήσει σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Την ίδια ώρα, την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει η ελληνική κυβέρνηση.

    "Η δυναμική για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστεί" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτης, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό δεν μπαίνει στο ψυγείο".

    Όπως ανέφερε, η νέα τάξη πραγμάτων στην Τουρκία, επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος, καθώς η ιρακινή κρίση, εμποδίζει τη γείτονα χώρα, να διαχειρισθεί ταυτόχρονα τα δυο μείζονα προβλήματα.

    Νέες δηλώσεις Ντενκτάς

    Προκλητικός εμφανίζεται με νέες του δηλώσεις, από την Κωνσταντινούπολη, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

    " Η απομάκρυνση του Κόφι Ανάν, θα επηρεάσει θετικά τις συνομιλίες για το Κυπριακό" είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο την επόμενη εβδομάδα .

    Σε προηγούμενες του δηλώσεις χαρακτήρισε απαράδεκτο το ειρηνευτικό σχέδιο που υπέβαλαν για την Κύπρο τα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζοντας ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει φθάσει στο τέλος της.

    [02] Προκλητική αναχαίτιση των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος

    12/3/2003 5:44:00 μμ

    Σε αναχαίτιση ελληνικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, που εκτελούσε αποστολή του ΝΑΤΟ, προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης αμερικανικά μαχητικά F18. Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη εντός του FIR Αθηνών, 90 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και εντάσσεται στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενόψει επιχείρησης κατά του Ιράκ.

    Τα δύο F18 πλησίασαν το ελληνικό αεροσκάφος και ειδοποίησαν το πλήρωμα να αποχωρήσει από την περιοχή, καθώς σε κοντινή απόσταση εκτελούσαν, όπως υποστήριξαν, άσκηση.

    Το ελληνικό πλήρωμα επέστρεψε στη βάση του, μετά από συνεννόηση με την Αθήνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, οι ΗΠΑ, έχουν εκδώσει οδηγία, κατά την οποία, σε μία απόσταση, η οποία ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί, απαγορεύεται να πετούν αεροσκάφη.

    [03] Συνάντηση ''Αθήνα 2004''-Ολυμπιακών Δημάρχων

    12/3/2003 5:40:00 μμ

    Τη δυναμική είσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ολυμπιακή προετοιμασία σηματοδότησε η σημερινή συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, στη Νέα Ιωνία, με προσκεκλημένους τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη, τους δημάρχους Ολυμπιακών πόλεων και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αμεση συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

    Η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, υποδεχόμενη τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι ''είναι τιμή μας σήμερα, που βρίσκονται μαζί μας, περισσότεροι από 100 δήμαρχοι και περισσότερα από 150 στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν οριστεί ως Ολυμπιακοί Υπεύθυνοι''.

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής σημείωσε ότι ''η σημερινή συνάντηση εγκαινιάζει και στην πράξη τις δράσεις που από καιρό έχουμε δρομολογήσει για την άμεση, ουσιαστική και στενή συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης, διευρυμένης και τοπικής αυτοδιοίκησης και Οργανωτικής Επιτροπής, με στόχο τη λαμπρή υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα όπου γεννήθηκαν και αναβίωσαν''.

    Η κ. Αγγελοπούλου επανέλαβε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία για να αναδείξουμε τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο και κατέληξε λέγοντας ότι ''έχουμε τη βεβαιότητα πως μοιράζεστε μαζί μας το όραμα και τη διάθεση για σκληρή δουλειά και επιτυχία''.

    Σκανδαλίδης: Επείγουσα προτεραιότητα τα έργα για το 2004

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του, διαβεβαίωσε ότι η χώρα στο σύνολό της ξοδεύει όσα χρειάζονται και ακόμη περισσότερα, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των δράσεων που απαιτούνται και στην αντίστοιχη υλοποίησή τους.

    Ο υπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίζουν ως επείγουσας προτεραιότητας ό,τι σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ υπενθύμισε τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται ήδη στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

    Έκκληση να δοθεί αμέσως λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, με την υλοποίηση των εναλλακτικών λύσεων και σχεδίων, απηύθυνε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ απέδωσε στο φόβο του πολιτικού κόστους το γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια.

    Οσον αφορά τις αναπλάσεις, η κ. Μπακογιάννη, αν και αναγνώρισε τις καλές προθέσεις του υπουργού Εσωτερικών, τόνισε ότι ''στους 16 μήνες που απομένουν δεν υπάρχει ο χρόνος και η πολυτέλεια για μεγάλες αναπλάσεις. Έχουμε το χρόνο - είπε- για να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα, τον ευπρεπισμό και μία στοιχειώδη αισθητική αναβάθμιση των δήμων''.

    Επίσης, επανέφερε εμμέσως την πρόταση για τη δημιουργία μητροπολιτικού δήμου, όταν με αφορμή το θέμα των αδέσποτων σημείωσε πως παραμένει σε εκκρεμότητα ποιος φορέας θα υλοποιήσει τη διαδημοτική συνεργασία.

    Στο χαιρετισμό της, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά τόνισε την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξεφύγει από το ρόλο του παρατηρητή και να συμμετάσχει ενεργά. Επισήμανε δε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο στην καθαριότητα, όσο και στην υγεία, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις που έχει αναλάβει σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή.

    [04] Επίσκεψη Καραμανλή στον ΕΟΤ

    12/3/2003 2:46:00 μμ

    Σοβαρές ευθύνες καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο ο οποίος επέλεξε να πάει στα γραφεία του Οργανισμού όταν πληροφορήθηκε ότι ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει ραντεβού από τον πρόεδρο του ΕΟΤ. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι το κόμμα του δεν διαπιστώνει να υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική που να δίνει προτεραιότητα στον τουρισμό ως μοχλό ανάπτυξης της χώρας και πρόσθεσε ότι υπάρχει χαμηλή απορροφητικότητα στις κοινοτικούς πόρους, καθώς και "αποψίλωση" του ΕΟΤ. Εξέφρασε, δε, την ανησυχία του για την απόφαση να παγώσει η διαφημιστική καμπάνια.

    ''Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τον τουρισμό''

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως χρειάζονται άμεσα, βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ιρακινή κρίση, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες.

    Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων από τουριστικής απόψεως και να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας ώστε να υπάρξει ποιοτικός τουρισμός και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις που έκανε μετά τον κ. Καραμανλή τόνισε ότι υπάρχει μείωση κρατήσεων 10-20% λόγω της αβεβαιότητας για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά εκτίμησε ότι αυτή η κρίση είναι πρόσκαιρη και αφορά την ανοιξιάτικη περίοδο.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια σειρά μέτρων για να ανακάμψει ο ελληνικός τουρισμός καθώς παραμένει εργαλείο για στρατηγική ανάπτυξη της χώρας, ενώ είπε ότι συζητείται σε κοινοτικό επίπεδο και το ενδεχόμενο μείωσης των τελών στα αεροδρόμια. Επίσης ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τα καζίνο.

    Πάντως κατά την άφιξη του υπουργού στα γραφεία του ΕΟΤ υπάλληλοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στην οικονομία αλλά και στα γραφεία τους καθώς πρόκειται σύντομα να μεταστεγαστούν από την οδό Αμερικής.

    [05] Τα προβλήματα των ΑΕΙ επί τάπητος

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/3/2003 5:25:00 μμ

    Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Πρυτάνεις των 19 Πανεπιστημίων όλης της χώρας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους Πρυτάνεις ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάσπαση των τίτλων σπουδών στη χώρα μας. O κ. Σημίτης τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των πρυτάνεων για αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεμιστοκλής Λέκκας χαρακτήρισε σημαντικότατη τη συνάντηση και αναφερόμενος στα οικονομικά των πανεπιστημιακών είπε ότι ως τον Απρίλιο θα έχει υποβληθεί το πόρισμα της επιτροπής και η κυβέρνηση τον Αύγουστο θα δώσει οριστική απάντηση στο οικονομικό αίτημα των πανεπιστημιακών.

    [06] Τρέχει το μετρό στην Ηλιούπολη

    error 'ASP 0113'

    Script timed out

    /site/news/newsbody_eu.asp

    The maximum amount of time for a script to execute was exceeded. You can change this limit by specifying a new value for the property Server.ScriptTimeOut or by changing the value in the IIS administration tools.

    [07] Καταδίκη της Τουρκίας για το θέμα Οτσαλάν

    12/3/2003 1:01:00 μμ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η δίκη του Οτσαλάν δεν ήταν δίκαιη, καθώς σε ορισμένες ακροαματικές διαδικασίες ήταν παρών στρατοδίκης και επειδή ο Οτσαλάν είχε περιορισμένη πρόσβαση στους δικηγόρους του. Η απόφαση αυτή θεωρητικά υποχρεώνει την Τουρκία να δικάσει εκ νέου τον Οτσαλάν, όμως δεν είναι δεσμευτική.

    Ο Οτσαλάν καταδικάσθηκε σε θάνατο από τουρκικό δικαστήριο το 1999, αλλά στις 3 Οκτωβρίου το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής τον Αύγουστο.

    Ο Οτσαλάν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας για μια σειρά αιτιάσεών του όσον αφορά τις συνθήκες σύλληψής του στο Ναϊρόμπι, της απαγωγής του στην Τουρκία, κράτησής του, της απομόνωσής του και της κακομεταχείρισής του και επίσης για την άδικη δίκη του και την καταδίκη του σε θάνατο.

    Η Τουρκία πρόκειται να εφεσιβάλει την απόφαση, όπως ανακοίνωσε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. ''Θα ασκήσουμε έφεση αφού εκτιμάμε ότι υπάρχουν σφάλματα στην δικαστική αυτή απόφαση, τα επιχειρήματα και συμπεράσματά της οποίας δεν είναι καλά θεμελιωμένα'', υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    [08] Τη μείωση των καπνοκαλλιεργειών ενθαρρύνει η ΕΕ

    12/3/2003 1:23:00 μμ

    Περίπου 9,5 εκ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Καπνού για τη χρηματοδότηση ειδικών μέτρων που θα βοηθήσουν τους καπνοπαραγωγούς της ΕΕ να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες ή σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί στις εξής καπνοπαραγωγικές χώρες - μέλη της ΕΕ: Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Αυστρία. Το ανωτέρω ποσό είναι το ήμισυ του συνολικού ποσού που διαθέτει φέτος το Ταμείο Καπνού.

    [09] Αύριο η απόφαση περί ενστάσεως αναρμοδιότητας

    12/3/2003 3:41:00 μμ

    Την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και η δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης για την ένσταση περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου και δεν αποκλείεται να εκδοθεί και η απόφαση. Την Τετάρτη, οι εισαγγελείς εφέτες πρότειναν την απόρριψη της ένστασης περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, τονίζοντας πως τα εγκλήματα της 17Ν δεν είναι πολιτικά.

    Η 17Ν αποτελεί τη δολοφονούσα αριστερά και όχι την επιτιθέμενη αριστερά

    Στην αγόρευσή του ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής που εκπροσωπεί την οικογένεια του Χρήστου Μάτη, Σταύρος Γεωργίου υποστήριξε ότι πρέπει να απορριφθεί η ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου.

    Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Δημοκρατία επιβάλει άλλες νόμιμες δυνατότητες πλην του φόνου για την επιβολή επί του πολιτικού αντιπάλου και αναρωτήθηκε αν στο πρόσωπο του αστυνομικού Χρήστου Μάτη η τρομοκρατική οργάνωση χτύπησε τον εκπρόσωπο του κεφαλαίου.

    Η 17Ν αποτελεί τη δολοφονούσα αριστερά και όχι την επιτιθέμενη αριστερά υποστήριξε το πρωί ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Σάκης Κεχαγιόγλου και συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν και παραμένει μια αίρεση. Ο κ. Κεχαγιόγλου υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικών εγκλημάτων και επεσήμανε ότι εάν το δικαστήριο κρίνει άτι ορισμένα από τα εγκλήματα έχουν πολιτικό χαρακτήρα τότε ο ίδιος είναι έτοιμος να δεχθεί να μεταφερθούν μόνο τα συγκεκριμένα εγκλήματα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

    Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιώργος Πέτσος υποστήριξε ότι η ένοπλη βία είναι θεμιτή μόνο όταν την περίοδο της δικτατορίας και τόνισε ότι η αντίσταση γίνεται μέσα από την Ελλάδα και όχι από τα καφέ του Παρισιού.

    Η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη τόνισε ότι πρόκειται για έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου που προκάλεσε πόνο όχι μόνο στην οικογένειά του, αλλά και σε όσους πιστεύουν στην ίδια τη δημοκρατία.

    Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Αλέξανδρος Κατσαντώνης που εκπροσωπεί τον πρώην υπουργό Γιάννη Παλαιοκρασσά υποστήριξε στην αγόρευσή του ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν οι πράξεις των κατηγορουμένων πολιτικά εγκλήματα. Ο κ. Κατσαντώνης επικαλέστηκε σειρά αποφάσεων του Αρείου Πάγου από το 1906 σύμφωνα με τις οποίες ενέργεια για να χαρακτηριστεί πολιτική πρέπει να έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης και του πολιτεύματος.

    Ο δεύτερος συνήγορος του κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά κ. Γιώργος Μαύρος στην αγόρευσή του τόνισε ότι η ''17Ν'' δεν κατέστρεφε ανθρώπινες ζωές, καταργούσε τον άνθρωπο. Ο συνήγορος παρέθεσε προκήρυξη της οργάνωσης το 1988 με την οποία απαντούσε η ''17Ν'' στο Γιώργο Βότση και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι εκτελέσεις σε σχέση με τις βομβιστικές ενέργειες βρίσκονται ένα βήμα πιο ψηλά από άποψη επιχειρησιακή και ιδεολογική, ενώ υποστήριζε ότι οι δολοφονίες συνιστούν ποιοτικό ανέβασμα.

    Νωρίτερα, η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ολγα Τσόλκα που εκπροσωπεί την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί συσχέτισης της ''17Ν'' με το ΚΚΕ όταν αυτό ήταν παράνομο. Η κ. Τσόλκα τόνισε ότι τέτοιου είδους παραλληλισμός αγνοεί την ιστορία των πολιτικών κομμάτων και των συλλογικών κινημάτων.

    Οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής επί της ένστασης για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη. Αμέσως μετά θα δευτερολογήσουν όσοι συνήγοροι υπεράσπισης επιθυμούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δικαστήριο δεν αναμένεται να αποφασίσει επί της ένστασης αύριο.

    [10] Παπαρήγα: Καμία σχέση δεν έχει το ΚΚΕ με τη 17Ν

    12/3/2003 7:00:00 μμ

    "Η μέρα με τη νύχτα είναι το ΚΚΕ, με την ιδεολογία, την πολιτική και την πρακτική της 17 Νοέμβρη. Επομένως, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο και ούτε μας αφορούν όλα όσα λέγονται". Τη δήλωση αυτή έκανε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τα όσα υποστηρίζονται από συνηγόρους στη δίκη της 17 Νοέμβρη και τους συσχετισμούς που έχουν επιχειρηθεί μεταξύ της δράσεως της Οργανώσεως και του ΚΚΕ όταν αυτό βρισκόταν στην παρανομία. "Το ΚΚΕ έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί απέναντι στη "17Ν", τους στόχους που υπηρετούσε και τον ρόλο που έπαιξε εδώ και 27 χρόνια, ανεξάρτητα από το πώς σκέφτεται ο Α ή ο Β συντελεστής της, ή τι θέση είχε ή τι ρόλο έπαιξε στα πλαίσια αυτής της οργάνωσης", πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

    [11] Δολοφονήθηκε ο Ζόραν Τζίντζιτς

    12/3/2003 8:33:00 μμ

    Από δυο ελεύθερους σκοπευτές, δολοφονήθηκε έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στο Βελιγράδι, ο Ζόραν Τζίντζιτς. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε όλη την επικράτεια της Σερβίας, η προσωρινή πρόεδρος της χώρας, Νατάσα Μίσιτς. Σε πρώτη φάση, απαγορεύτηκαν όλες οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, ενώ ο στρατός αναλαμβάνει τα καθήκοντα της αστυνομίας. Την επίθεση καταδίκασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ενώ τραγωδία χαρακτήρισε τη δολοφονία, ο Χαβιέ Σολάνα.

    Μεγάλη απώλεια για τη Σερβία

    Κρίσιμες ώρες για τη Σερβία μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς το μεσημέρι.

    Ο 50χρονος ηγέτης δέχτηκε από όπλο μεγάλου διαμετρήματος, δυο σφαίρες στο στομάχι και την πλάτη, έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Μεταφέρθηκε κατεπειγόντως στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, η οποία ωστόσο δε στάθηκε ικανή για

    να τον κρατήσει στη ζωή.

    Με τη δολοφονία του Ζόραν Τζίτζιτς, η κατάσταση στα Βαλκάνια, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στο σερβικό λαό.

    "Η τραγωδία αποδεικνύει ότι οι αντιδημοκρατικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις είναι ακόμη εν ενεργεία στη Σερβία" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον και εξήρε το ρόλο Σέρβου πρωθυπουργού στην εδραίωση της δημοκρατίας και ευημερίας.

    Έργο μαφιόζων η δολοφονική επίθεση;

    Οι πληροφορίες μιλούν για δυο συλλήψεις ενώ εμπλέκεται μάλλον και τρίτος ένοπλος στη δολοφονική ενέδρα.

    Τα τελευταία χρόνια ο Τζίντζιτς είχε συνδέσει το όνομα του με τον αγώνα κατά της διαφθοράς και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανή η επίθεση εναντίον του να είναι η απάντηση μαφιόζων που ήθελαν να γλιτώσουν τη διώξη.

    Ο Τζίντζιτς, που ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, γεννήθηκε το 1952 στο Μποζάνσκι Σάματς, που σήμερα βρίσκεται στη Σερβική Δημοκρατία (RS), τη σερβικής οντότητας της Βοσνίας.

    Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Λαϊκου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

    [12] Φήμες για σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν

    12/3/2003 3:47:00 μμ

    Διεθνή αναστάτωση προκάλεσε η φήμη για τη σύλληψη του διαβόητου Σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λαντεν. Την είδηση μετέδωσε ραδιοφωνικός σταθμός του Ιράν και αμέσως μεταδόθηκε από το BBC και πακιστανικές πηγές. Ωστόσο, με άμεση ανακοίνωσή της η αμερικανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν έχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τέτοιο ισχυρισμό. Λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν καθώς και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι απολύτως αβάσιμη και χωρίς στοιχεία η είδηση περί σύλληψης του Μπιν Λάντεν.

    [13] Επικρίσεις για συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο

    12/3/2003 4:55:00 μμ

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι επέκρινε σήμερα Τετάρτη τις συνθήκες κράτησης που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους κρατούμενους της αμερικανικής βάσης Γκουαντάναμο στην Κούβα. Για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκουαντάναμο κάνει λόγο και η μεγαλύτερη εφημερίδα της Δανίας, ''Jyllands-Posten'', η οποία επισημαίνει πως οι συνθήκες κράτησης είναι παράνομες στις ΗΠΑ και στις άλλες δυτικές χώρες.

    ''Η μοίρα των ανθρώπων που συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αμερικανικής εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας είναι ένα πολύ ευαίσθητο πρόβλημα, που θα πρέπει να επιλυθεί επειγόντως", τόνισε ο Σίλι σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Όμως η διάθεση των Αμερικανών για διάλογο δεν έχει βελτιωθεί, είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας τη σημαντική διαφορά απόψεων ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον για αυτό το θέμα.

    Στη Γερμανία αυτοί οι κρατούμενοι θα απολάμβαναν τις καλύτερες συνθήκες κράτησης, είπε ο Γερμανός υπουργός και πρόσθεσε: ''Αν συλλαμβάναμε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στη Γερμανία θα εμφανιζόταν ενώπιον δικαστηρίου και θα είχε το δικαίωμα υπεράσπισης, όπως όλοι οι ύποπτοι''.

    Οι περίπου 650 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δεν θεωρούνται από τις ΗΠΑ αιχμάλωτοι πολέμου. Βρίσκονται φυλακισμένοι σε μικρά κελιά ενός ατόμου από τα οποία δεν βγαίνουν παρά μόνο δύο φορές την εβδομάδα για ένα τέταρτο για να πλυθούν. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 20 απόπειρες αυτοκτονίας στο στρατόπεδο αυτό.

    Σύμφωνα με την ''Jyllands-Posten'', μόνο ένας στενός κύκλος ανθρώπων γνωρίζει τι συμβαίνει στην αμερικανική βάση. ''Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συνθήκες κράτησης πλησιάζουν πολύ τα βασανιστήρια: οι αιχμάλωτοι αναγκάζονται να παραμένουν για πολλές ώρες γονατιστοί με δεμένα μάτια. Στους τραυματίες δεν χορηγούνται παυσίπονα και σε άλλους δεν δίνεται φαγητό και νερό'', υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

    [14] Χάγη: Ιστορική ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

    12/3/2003 12:16:00 μμ

    Στη Χάγη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η επίσημη ορκωμοσία των δικαστών του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Κατά την εκδήλωση, οι δεκαοκτώ νεοεκλεγέντες δικαστές, έντεκα άνδρες και επτά γυναίκες, ορκιστηκαν ενώπιον της βασίλισας της Ολλανδίας Βεατρίκης. Πρόεδρος εξελέγη ο Καναδός δικαστής Φιλίπ Κιρς και αντιπροέδροι, οι κυρίες Ακ. Κουενιέχια από τη Γκάνα και Ελ. Οντιο Μπενίτο από την Κόστα Ρίκα. Η δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που είναι το πρώτο παγκόσμιο μόνιμο ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, απαντάει σε ένα αίτημα της διεθνούς κοινότητας, που ανάγεται στην εποχή που υιοθετήθηκε η σύμβαση για την πρόληψη και τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948. Ωστόσο, δεν λείπουν οι χώρες που αρνούνται να αναγωρίσουν την αρμοδιότητα του οργάνου, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να δικάζει υποθέσεις λόγω πολιτικών συμφερόντων.

    Το πλαίσιο δημιουργίας του Δικαστηρίου

    Η δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απαντάει σε ένα αίτημα της Διεθνούς Κοινότητας, που ανάγεται στην εποχή που υιοθετήθηκε η σύμβαση για την πρόληψη και τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 9 Δεκεμβρίου 1948.

    Υστερα από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη (Ιούνιος - Ιούλιος 1998) ειδική συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων 160 χωρών και 260 μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου να δρομολογηθεί η ίδρυση ενός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Κατά τη συνεδρία, η ιδρυτική συνθήκη για τη λειτουργία ενός διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις γενοκτονίας υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των παρισταμένων κρατών (120 κράτη υπέρ, 7 εναντίον και 21 κράτη απείχαν).

    Ακόμη, η επονομαζόμενη Γενική Συνέλευση των Κρατών που έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη της Ρώμης, ορίστηκε αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων για τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Δικαστηρίου.

    Ωστόσο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, θα έπρεπε να προηγηθεί η επικύρωσή της από 60 κράτη, αριθμός που συμπληρώθηκε στις 11 Απριλίου 2002.

    Υστερα από το γεγονός αυτό, η ιδρυτική συνθήκη λειτουργίας του Δικαστηρίου τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2002, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το Δικαστήριο είναι αρμόδιο να εκδικάσει μόνο εγκλήματα που τελέστηκαν μετά από την ημερομηνία αυτή.

    Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη στις 18 Ιουλίου 1998 και την επικύρωσε στις 15 Μαΐου 2002. Η Κύπρος υπέγραψε τη Συνθήκη στις 15 Οκτωβρίου 1998, και την επικύρωσε στις 7 Μαρτίου 2002, ενώ η Τουρκία δεν την έχει υπογράψει. Αυτή τη στιγμή οι χώρες που έχουν επικυρώσει τη συνθήκη ανέρχονται σε 86.

    Στην πανηγυρική εκδήλωση της ορκωμοσίας παραβρέθηκαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Τζ,Π. Μπαλκενέντε, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, όπως και άλλοι ηγέτες και αξιωματούχοι κρατών.

    "Είναι κρίσιμο οι χώρες μας που στρατεύονται στην καταπολέμηση των εγκλημάτων πολέμου, των γενοκτονιών και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας να δεσμεύονται ότι δεν θα διστάσουν και οι ίδιες να εκτεθούν στην κρίση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου" υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης.

    Αντιδράσεις στη λειτουργία του από μερίδα χωρών - Οι ΗΠΑ ''λαμβάνουν τα μέτρα τους''

    Ανάμεσα στις χώρες που εναντιώνονται στη σύσταση ενός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα.

    Οι ΗΠΑ επικαλούνται κυρίως ότι η ύπαρξη ενός παρόμοιου δικαστηρίου θα καθιστούσε επισφαλή τη θέση των Αμερικανών στρατιωτών που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές, οι οποίοι θα γίνονται θύματα "αντεκδίκησης".

    Επιπλέον, πρόταση νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από την αμερικανική Γερουσία χωρίς ακόμα να έχει γίνει νόμος του κράτους, -καθώς υπολείπεται η υπογραφή του προέδρου- για την προστασία του προσωπικού που συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές, απαγορεύει κάθε σύμπραξη των αμερικάνικων αρχών με το Δικαστήριο. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πρόεδρο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να απελευθερώσει Αμερικανούς κρατούμενους, οι οποίοι είναι υπόδικοι ενώπιον του Δικαστηρίου.

    Σύμφωνα με παρατηρητές, η δυνατότητα αυτή μπορεί να αφορά και τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων σε ξένο έδαφος, εξ' ού και το προσωνύμιο ("νόμος εισβολής") που συνοδεύει τη σχετική πρωτοβουλία.

    Η προοπτική αυτή προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία ως φιλοξενούσα χώρα, είναι μεταξύ άλλων, υπεύθυνη για την ασφάλεια των κρατουμένων και η αμερικανική πλευρά αναγκάστηκε να παράσχει εξηγήσεις οι οποίες, ωστόσο, δεν διασκέδασαν πλήρως τους φόβους και τις ανησυχίες.

    Εξάλλου, οι ΗΠΑ συνήψαν συμφωνίες με διάφορες χώρες (π.χ. Ρουμανία), προκειμένου να εξασφαλίσουν την παράδοση στις αμερικανικές αρχές και στο Δικαστήριο, τυχόν Αμερικανών κρατουμένων, στο έδαφος των χωρών αυτών. Και η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, γιατί θεωρήθηκε ότι υπονομεύει, αν δεν ακυρώνει, στην πράξη την υπόσταση και τις προοπτικές του Δικαστηρίου.

    Αρμοδιότητες

    Οπως προβλέπεται από το άρθρο 5 της συνθήκης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση των ακόλουθων εγκλημάτων:

    Εγκλημάτων γενοκτονίας, σε βάρος εθνικών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας. Στα εγκλήματα αυτά περιλαμβάνονται η ανθρωποκτονία, απέλαση, βασανισμός και βιασμός, εάν αποτελούν μέρος οργανωμένου και συστηματικού σχεδίου που στρέφεται σε βάρος μιας πληθυσμιακής ομάδας. Εγκλημάτων πολέμου. Στα εγκλήματα αυτά περιλαμβάνεται η χρήση απαγορευμένων όπλων, η επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού, η κακοποίηση κρατουμένων, η ομηρία και η σεξουαλική κακοποίηση. Οι παραπάνω πράξεις είναι ποινικώς κολάσιμες τόσο στο πλαίσιο διεθνών όσο και εμφύλιων πολέμων. Επιθετική συμπεριφορά. Η ακριβής έννοια της λέξης αυτής παραμένει ασαφής, καθότι δεν κατέστη δυνατή σχετική ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ιδρυτικής συνθήκης για τη λειτουργία του Δικαστηρίου. Μόνο η νομολογία του Δικαστηρίου θα αποσαφηνίσει, προϊόντος του χρόνου, το θέμα.

    Οσον αφορά την ακολουθητέα διαδικασία, σχετική προσφυγή μπορούν να υποβάλλει οποιαδήποτε κράτος έχει αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, ακόμα και αν δεν έχει την παραμικρή σχέση με το έγκλημα που τελέστηκε.

    Ακόμη, ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου μπορεί να καταθέσει προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτει την ίδια δυνατότητα.

    Το Δικαστήριο, τέλος, λειτουργεί συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την εξουσία της εθνικής έννομης τάξης. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζει μόνο τις υποθέσεις εκείνες, τις οποίες τα εθνικά κράτη είτε δεν επιθυμούν, είτε δεν έχουν τα μέσα να εκδικάσουν.

    Η αναλυτική σύνθεση του Δικαστηρίου έχει ως εξής:

    M. Clark (Ιρλανδία), M. Diarra (Μαλί), A. Fulfard (Ην. Βασίλειο), K. Hudson-Phillips (Τρινιντάντ), C. Jorda (Γαλλία), E. Odio Benito (Κόστα Ρίκα), Γ. Πίκης (Κύπρος), T. Slade (Σαμόα), Song (Κορέα), S. Steiner (Βραζιλία), R. Blattmann (Βολιβία), H. Kaul (Γερμανία), P. Kirsch (Καναδάς), E. Kourula (Φινλανδία), A. Kuenyehia (Γκάνα),N. Pillay (Ν. Αφρική), M. Politi (Ιταλία), A. Usacka (Λετονία).

    Εκκρεμεί η εκλογή γραμματέα του Δικαστηρίου, για τη θέση του οποίου υπέβαλε υποψηφιότητα ο Ολλανδός Bert Maan και ο ορισμός εισαγγελέα.

    Η εξασφάλιση της έδρας του Δικαστηρίου από την Ολλανδία ήρθε ως επιβεβαίωση των μακρόχρονων προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα αυτή, προκειμένου να αναγορευτεί ως η αδιαφιλονίκητη πρωτεύουσα της απονομής της διεθνούς δικαιοσύνης.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Ολλανδία έχουν την έδρα τους το Διεθνές Δικαστήριο (βασικό όργανο επίλυσης των διακρατικών διαφορών (ICJ-CIJ),το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), (δικαστήριο που έχει συσταθεί ad hoc για την εκδίκαση των εγκλημάτων που έλαβαν χώρα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία) και το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο.

    [15] Στην κόψη του ξυραφιού η αγορά πετρελαίου

    12/3/2003 2:02:00 μμ

    Στο ήμισυ του όγκου των εξαγωγών ιρακινού αργού έχει συρρικνωθεί η εναπομείνασα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ, προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (IEA). H ΙΕΑ σημειώνει, στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της, ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το περασμένο δίμηνο έχει αφήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ --εξαιρουμένου του Ιράκ και της Βενεζουέλας-- ύψους 900.000 βαρελιών ημερησίως τη στιγμή που η προμήθεια της αγοράς με ιρακινό αργό ανέρχεται σε 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

    Στην περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ κατά της Βαγδάτης η ποσότητα αυτή θα εκλείψει, ενώ το Κουβέιτ έχει δηλώσει ότι πιθανώς θα απαιτηθεί η αναστολή εξαγωγών έως και 700.000 βαρελιών ημερησίως κουβεϊτιανού αργού ως μέτρο προφύλαξης.

    Η έκθεση της IEA θέτει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς του ΟΠΕΚ ότι είναι σε θέση να διαθέσει περίπου 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Η απόφαση που πήρε ο διεθνής οργανισμός την Τρίτη, να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις των χωρών-μελών του, συνοδεύθηκε από δέσμευση να αναλάβει δράση για την εξασφάλιση της προμήθεια της αγοράς με πετρέλαιο εάν αυτό απαιτηθεί, δέσμευση η οποία καθησύχασε τις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών του αργού.

    Η Σαουδική Αραβία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ και η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας αμφισβητεί την ικανότητα του βασιλείου να αντλήσει 10 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η προβολή της ΙΕΑ για το επίπεδο παραγωγής σαουδαραβικού αργού στα μέσα Μαρτίου κάνει λόγο για 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αφήνοντας της μόνο 400.000 βαρέλια ημερησίως ως πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή της σε 10,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέσα σε διάστημα 90 ημερών, αν και σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις της IEA προβλέπεται δυνατότητα αύξησης σε 9,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο και σε 10 εκατομμύρια βαρέλια το Μάιο.

    Τον Φεβρουάριο, η παραγωγή πετρελαίου, παγκοσμίως, αυξήθηκε κατά 1,96 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από τα οποία τα 1,5 εκατομμύρια προήλθαν από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, αναφέρει στην έκθεσή της η IEA. Διατήρησε, τέλος, αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τη ζήτηση παγκοσμίως στο 2003, σε 78,01 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    [16] ''Τα περιθώρια εξαντλούνται'' δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου

    12/3/2003 12:58:00 μμ

    "Εξαντλούνται τα περιθώρια για το Ιράκ, το οποίο θα πρέπει να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση στις απαιτήσεις των επιθεωρητών", υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέθεσε την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις θέσεις και τη δραστηριότητα της ελληνικής προεδρίας σχετικά με την κρίση του Ιράκ.

    "Οι ημέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες", είπε ο κ. Παπανδρέου. Ακούσαμε προσεκτικά την τελευταία έκθεση του κ. Μπλίξ, σύμφωνα με την οποία έχουν πραγματοποιηθεί θετικά βήματα συνεργασίας τον τελευταίο καιρό, με την έναρξη της καταστροφής των πυραύλων Al -Samoud και τις συνεντεύξεις επιστημόνων χωρίς την παρουσία τρίτων ή μαγνητοφώνων.

    Ωστόσο οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχισθούν επάπειρον, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις 17 Φεβρουαρίου οι 15 κατέληξαν στην κοινή θέση, ότι στόχος είναι ο πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ. "Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι δεν είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος και θέλω να τονίσω ότι και σήμερα ακόμα αυτό θεωρούμε" τόνισε ο κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι εναπόκειται στη Βαγδάτη να θέσει τέλος στην κρίση συμμορφούμενη με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η διεθνής κοινότητα αναμένει την πλήρη συμμόρφωση της ιρακινής πλευράς με τις περί αφοπλισμού της υποχρεώσεις, είπε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε: ''Καλούμε το ιρακινό καθεστώς να προχωρήσει άμεσα και χωρίς όρους στις ενέργειες και απαντήσεις που ζητούνται στην τελευταία έκθεση των επιθεωρητών, διότι τα χρονικά περιθώρια βρίσκονται κοντά στην πλήρη εξάντλησή τους.''

    [17] Πιθανότητα μη συμμετοχής Ε.Ε. σε ανοικοδόμηση Ιράκ

    12/3/2003 12:27:00 μμ

    Chris Patten

    Η Ε.Ε. δεν υπόσχεται βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ αν γίνει πόλεμος χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ, επανέλαβε την Τετάρτη ο επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ένωσης, Κρις Πάτεν. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πάτεν τόνισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ χωρίς την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και τις διατλαντικές σχέσεις.

    Ο Πάτεν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί με τα όπλα και τόνισε ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ είναι πιθανό να ενισχύσει την τρομοκρατία, ιδιαίτερα εάν οι ΗΠΑ δεν εργαστούν σκληρότερα για την ισραηλο-παλαιστινιακή ειρήνη. ''Θα είναι τότε πολύ πιο δύσκολο για την ΕΕ να συνεργαστεί πλήρως και σε ευρεία κλίμακα--και μακροπρόθεσμα στην διαδικασία ανοικοδόμησης--εάν τα γεγονότα εξελιχθούν χωρίς την απαραίτητη κάλυψη από τον ΟΗΕ και εάν οι χώρες μέλη (της ΕΕ) παραμένουν διαιρεμένες'', τόνισε ο Πάτεν.

    [18] Νέες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του ΕΚΦ

    12/3/2003 7:35:00 μμ

    Με αφορμή και τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις προγραμματίζουν νέες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήσε το Φόρουμ το μεσημέρι της Τετάρτης στην ΕΣΗΕΑ, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Μανώλης Γλέζος, ο Σπύρος Παπασπύρου, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΓΣΕΕ. Το Φόρουμ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται.

    ''Η χρονική συγκυρία της συνόδου δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό (...) Τα τύμπανα τον πολέμου ηχούν ξανά, ένα χρόνο μόλις μετά από την τελευταία φορά. Τότε ήταν το Αφγανιστάν που ισοπεδώθηκε από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στο όνομα ενός αόρατου εχθρού. Τώρα, είναι και πάλι το Ιράκ που ετοιμάζεται να πληρώσει το τίμημα του να βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αμερικανών και των συμμάχων τους'', δήλωσε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ Ρούντι Ρινάλτι.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των αντιπολεμικών εκδηλώσεων, το Σάββατο 15/3/2003 οργανώνεται στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος συναυλία και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Την ίδια ημέρα, αλλά και την Κυριακή 16/3/2003, θα πραγματοποιηθεί περικύκλωση των Νατοϊκών βάσεων στη Σούδα, τη Λάρισα και το Ακτιο.

    Εξάλλου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν για την Παρασκευή 21 Μαρτίου στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου ή της βάρδιας των εργαζομένων, και καλούν τους πολίτες σε συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 12:30 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

    Τέλος, την Παρασκευή 4 Απριλίου 2003 καράβι με διαδηλωτές, αναμένεται να ξεκινήσει από τον Πειραιά με προορισμό τα Χανιά, όπου θα προσπαθήσει να περικυκλώσει τη βάση της Σούδας.

    Σημειώνεται ότι στα Χανιά οργανώνεται στις 4 και 5 Απριλίου αντισύνοδος για την οικονομία και διαδήλωση στην πόλη, με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

    [19] Ένταση σε διαδήλωση στο λιμάνι Ισκεντερούν της Τουρκίας

    12/3/2003 1:25:00 μμ

    Προειδοποιητικά πυρά χρησιμοποίησε η τουρκική αστυνομία την Τετάρτη για να εμποδίσει πλήθος διαδηλωτών να εισβάλει στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) όπου αποβιβάζεται εδώ και εβδομάδες αμερικανικό στρατιωτικό υλικό στο πλαίσιο των προετοιμασιών στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ. Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν και σε συλλήψεις διαδηλωτών.

    Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Ισκεντερούν με πρωτοβουλία του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος και προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και των στρατιωτών για να διεισδύσουν στις εγκαταστάσεις του λιμανιού κρατώντας πανό που έγραφαν ''Όχι στον πόλεμο'' και φωνάζοντας συνθήματα όπως ''Yankees Go Home''. Στόχος των διαδηλωτών ήταν να φθάσουν μέχρι τα οχήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και να πετάξουν κόκκινη μπογιά.

    Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, η αποβίβαση στρατιωτικού υλικού στο λιμάνι του Ισκεντερούν εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας, που είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ.

    [20] Διυπουργική σύνοδος για ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία

    12/3/2003 7:16:00 μμ

    Με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη η δεύτερη σύνοδος της μικτής ελληνοτουρκικής Διυπουργικής Επιτροπής οικονομικής συνεργασίας που άρχισε την Τετάρτη στην Αγκυρα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, που βρίσκεται στην Αγκυρα για τη σύνοδο, συναντήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της με τους υπηρεσιακούς υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου Αλί Μπαμπατζάν και Κιουρσάτ Τουζμέν. Οι εργασίες της Συνόδου άρχισαν το πρωί, με επικεφαλής τον Α. Λοβέρδο και τον Τούρκο γ.γ. εξωτερικού εμπορίου Τονζτέρ Καγιαλάρ.

    Απαραίτητα μέτρα για εξισορρόπηση εμπορικών συναλλαγών

    Κατά την έναρξη, ο Τούρκος γενικός γραμματέας εξωτερικού εμπορίου υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων.

    Ο κ. Καγιαλάρ υπογράμμισε επίσης ότι οι δύο χώρες αποδίδουν μεγάλη σημασία στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο παρατηρείται δυστοκία και δεν έχει επέλθει συμφωνία.

    Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη Σύνοδο, αλλά, παρόλα αυτά, υπήρξε αναφορά. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί την εξαίρεση από τη συμφωνία των κερδών από ναυτιλιακές δραστηριότητες, πράγμα που έχει ζητήσει η τουρκική πλευρά.

    Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι αποφασίστηκε να συγκληθεί τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα η μικτή επιτροπή σχετικά με το ζήτημα αυτό.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, τέθηκε στην τουρκική πλευρά η ανάγκη λήψης μέτρων με σκοπό να εξισορροπηθεί η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές εμπορικές συναλλαγές. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Τουρκία αποτελούν το 56-57% των εισαγωγών της από τη χώρα αυτή.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Α. Λοβέρδο θα μεταβεί αύριο το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και θα επιστρέψει στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής.

    Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη σύνοδο, που είχε πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Κιουρσάτ Τουζμέν.

    Η υποβάθμιση της τουρκικής αντιπροσωπείας οφείλεται ενδεχομένως στο γεγονός ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση το νέο κυβερνητικό σχήμα, με πρόεδρο τον ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Κατά την πρώτη σύνοδο η οποία είχε ολοκληρωθεί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη υπογραφής της διμερούς συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας.

    [21] Επάρκεια καυσίμων σε ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ

    12/3/2003 5:04:00 μμ

    Yψηλή επάρκεια καυσίμων διαθέτει η χώρα, ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος παρουασίασε τα μέλη της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων που προβλέπεται από το νόμο για τη λειτουργία της πετρελαϊκής αγοράς. Όπως τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος οι αρμοδιότητες της επιτροπής είναι η κατάρτιση σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, η προετοιμασία κανονισμού τήρησης αποθεμάτων ασφάλειας, ο συντονισμός της με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και η πιστοποίηση των αποθηκών καυσίμων. Σε ερώτηση για τις τιμές στα καύσιμα, ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των τιμών καυσίμων, οι οποίες καθορίζονται ελεύθερα από την αγορά

    [22] Υπ. Μεταφορών: Αυξήθηκε η απορρόφηση των κονδυλίων

    12/3/2003 2:02:00 μμ

    Σε θέματα του υπουργείου Μεταφορών επικεντρώθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή. Για το θέμα των σιδηροδρόμων ο Υπουργός είπε ότι το 2003 οι απορροφήσεις θα υπερβούν κατά 60% τις απορροφήσεις του 2002, καθώς, όπως υπογράμμισε, τα έργα αφενός μεν έχουν ωριμάσει και αφετέρου έχουν μπει στην πορεία εκτελέσεων.

    Μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Βερελή, είναι ότι έχει ωριμάσει και το θέμα των εμπορευματικών κέντρων, ενώ μέσα στον Απρίλιο περνά από τη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο και έτσι έξι εμπορευματικά κέντρα αποδεσμεύονται και θα μπορούν να γίνουν οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί στις έξι περιφέρειες προκειμένου να κατασκευαστούν.

    Σε πλήρη ωρίμανση, εξάλλου, είναι και η προμήθεια των νέων μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς για τα μεν τρόλεϊ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχουν ξεκινήσει οι εφαρμογές των συμβάσεων, ενώ για τα λεωφορεία βρίσκονται στο τελικό στάδιο και πριν το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

    [23] Στον αθλητικό δικαστή τα επεισόδια του ντέρμπι

    12/3/2003 6:44:00 μμ

    Τον δρόμο της αθλητικής δικαιοσύνης παίρνει πλέον η υπόθεση με τα σοβαρότατα επεισόδια, που συνέβησαν την Κυριακή στο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ, στην εξέδρα των επισήμων του γηπέδου της Ριζούπολης, "θύματα" των οποίων, έπεσαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Γρανίτσας και ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης, Στράτος Γιδόπουλος. Σήμερα, η ΠΑΕ ΑΕΚ κατέθεσε καταγγελία στον αθλητικό δικαστή της ΕΠΑΕ, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες προβλέπονται από τα άρθρα 29 και 30 του ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η ΠΑΕ Ολυμπιακός κριθεί ένοχη, οι "ερυθρόλευκοι" κινδυνεύουν με «βαριά καμπάνα.

    [24] Νέο εμβόλιο για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

    12/3/2003 1:44:00 μμ

    Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ενδέχεται να σώσει χιλιάδες ζωές. Η δοκιμή έγινε, στο πανεπιστήμιο της Κουινσλάνδης, σε 14 γυναίκες οι οποίες είχαν ήδη προσβληθεί από το μικρόβιο ''Εϊτζ-Πι-Βι'' που προκαλεί αυτό το είδος καρκίνου. Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Φρέϊζερ, δήλωσε ότι σε εφτά από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα το μικρόβιο είχε εξαφανιστεί, ενώ στις άλλες εφτά εξασθένισε αισθητά. Αξιοσημείωτο είναι ότι το εμβόλιο μπορεί να δοθεί ως προληπτικό αλλά και ως θεραπευτικό μέσο. Οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει πόσο διαρκεί η επίδραση του εμβολίου, ο καθηγητής Φρέϊζερ όμως εκτιμά ότι η προφύλαξη θα είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών. Το εμβόλιο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, δεν παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες.

    [25] Όροι για παράταση

    12/3/2003 6:52:00 μμ

    Σε διπλωματικούς ελιγμούς με στόχο την ανατροπή των δυσμενών συσχετισμών στο Σ.Α. του ΟΗΕ όσον αφορά την κρίση του Ιράκ, επιδίδονται Βρετανία και ΗΠΑ. Οι δύο χώρες, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια μικρή χρονική παράταση στο τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό, ενώ η Βρετανία πρόκειται να θέσει μέσω του δεύτερου ψηφίσματος, έξι όρους στον Σαντάμ Χουσεΐν, για να αποφύγει τον πόλεμο. "Μας λείπει μόλις μία ψήφος για να πάρουμε την πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας" εκτιμά η Ουάσινγκτον.

    Σχέδιο έξι όρων από τη Βρετανία

    Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ψήφους μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ουάσιγκτον και Λονδίνο εξετάζουν να δοθεί μικρή χρονική παράταση στο τελεσίγραφο που έθεσαν στο Ιράκ για τον αφοπλισμό του και το οποίο λήγει στις 17 Μαρτίου. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε πάντως στο CNN ότι και η νέα προθεσμία θα λήγει μέσα στο Μάρτιο.

    Οι ΗΠΑ απέρριψαν την Τετάρτη εναλλακτικό σχέδιο έξι μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που πρότεινε να δοθεί προθεσμία στο Ιράκ μέχρι τις 17 Απριλίου.

    Μέσα στο ίδιο πλαίσιο ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάικ Ο'Μπράιαν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα θέσει έξι όρους στη Βαγδάτη, οι οποίοι θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

    Μεταξύ των όρων αναφέρεται ότι, ο Σαντάμ θα πρέπει να εμφανιστεί στην τηλεόραση και να δηλώσει ότι θα παραδώσει τα κρυμμένα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, να επιτρέψει σε 30 ιρακινούς επιστήμονες να μεταβούν, με τις οικογένειές τους, στην Κύπρο, όπου θα έχουν συζητήσεις με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και τέλος η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει τον άνθρακα και τα άλλα χημικά και βιολογικά όπλα που διαθέτει παραδεχόμενη παράλληλα, πως έχει ένα μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος το οποίο μπορεί να ψεκάσει με χημικούς παράγοντες μια μεγάλη περιοχή.

    Ο Βρετανός υπουργός δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι υπόλοιποι όροι. ''Βρισκόμαστε στη διαδικασία των συζητήσεων με τα άλλα μέλη (του Συμβουλίου Ασφαλείας) για τους όρους που θα προωθήσουμε'', κατέληξε ο Ο'Μπράιαν.

    Ετοιμος για όλα ο Τόνι Μπλερ

    Παρόλα αυτά, και απατώντας ουσιαστικά στους επικριτές του μέσα στο κόμμα των Εργατικών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να παραμείνει σταθερός στο τρόπο που χειρίζεται την ιρακινή κρίση και να πετύχει την υιοθέτηση μιας δεύτερης απόφασης του ΟΗΕ που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της Βαγδάτης.

    Ο Μπλερ επιβεβαίωσε πως η Βρετανία και οι σύμμαχοί της σκοπεύουν να προτείνουν ένα τροποποιημένο σχέδιο απόφασης στο οποίο θα διατυπώνεται ''ένα σύνολο σαφέστατων όρων, ενώ επέκρινε έμμεσα τη Γαλλία λέγοντας πως ενώ εκείνος προσπαθεί να βρει τη βάση για ένα ''συμβιβασμό'', η Γαλλία με τη στάση της το καθιστά περίπλοκο καθώς σε κάθε περίπτωση θα το καταψηφίσει.

    Ο Μπλερ κάλεσε επίσης τη Ρωσία και τη Γαλλία να επανεξετάσουν την απειλή για βέτο που έχουν εκφράσει, τονίζοντας πως αυτές οι δύο χώρες απειλούν την ενότητα των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ρωσία σε σχόλιό του στην εφημερίδα ''Ιζβέστια'' προειδοποίησε την Μόσχα να σκεφθεί καλύτερα τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από την χρήση του δικαιώματος βέτο στα Ηνωμένα Εθνη.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, ανακοίνωσε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης βρίσκονται στην τελευταία φάση τους, αλλά δεν ανέφερε πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης, καθώς όπως άφησε να εννοηθεί και η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν την απαραίτητη υποστήριξη των εννιά χωρών-μελών για την υπερψήφισή του.

    Ανάν: ''Ελλειψη νομιμότητας χωρίς απόφαση του ΟΗΕ''

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν από την πλευρά του, με άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε πόλεμος κατά του Ιράκ, χωρίς την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ δεν θα είναι νόμιμος, επισημαίνοντας ότι η ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ χωρίς την υποστήριξη άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα σημαίνει έλλειψη πολιτικής υποστήριξης η οποία θα καταδικάσει σε αποτυχία μια μεταπολεμική φάση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 March 2003 - 19:18:56 UTC