Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Καθαρή'' η Δευτέρα για το Κυπριακό;
  • [02] Σύγκρουση επιβατηγού πλοίου με φορτηγό στο Ρίο
  • [03] Γυναίκες και απασχόληση στην ΕΕ
  • [04] Σε εκρεμμότητα το θέμα φορολογίας των αποταμιεύσεων
  • [05] Θεσμοθετείται τρομερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής
  • [06] Επίθεση κατά εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας
  • [07] Τελεσίγραφο πολέμου
  • [08] Νέα έκθεση ίδιες αντιδράσεις
  • [09] Απαισιόδοξος ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [10] Φωτιά κατέστρεψε το γυμναστήριο της Ξάνθης
  • [11] Πρωτάθλημα ΕΕ: ''Χρυσή'' επί έξι η ελληνική Αρση Βαρών
  • [12] ΑΕΚ: Με Ιβιτς και Μαλαδένη ερωτηματικά στο ντέρμπι
  • [13] Χωρίς Ζε Ελίας στο ντέρμπι ο Ολυμπιακός
  • [14] ''Μια Σκηνή για τον Διόνυσο'' στο Δουβλίνο
  • [15] Η Λυσιστράτη διδάσκει στις ΗΠΑ την ειρήνη

    [01] ''Καθαρή'' η Δευτέρα για το Κυπριακό;

    7/3/2003 7:50:00 μμ

    Σε νέα κρίσιμη φάση μπαίνει το Κυπριακό, καθώς καθοριστικής σημασίας είναι η συνάντηση της Δευτέρας στη Χάγη, όπου ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένει τις απαντήσεις των δύο πλευρών σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για την αποδοχή του νέου σχεδίου του. Το Σάββατο, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στη Χάγη. Το πρωί ο κ. Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ντε Σότο, κατά την οποία ζήτησε να ενημερωθεί για τις επαφές στη Χάγη. Προκλητικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο Ρ. Ντενκτάς.

    Ντε Σότο: Στη Χάγη θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των επαφών στη Χάγη την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αναμένει να το πληροφορηθεί μέχρι την Κυριακή.

    Σε δηλώσεις του, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλβαρο ντε Σότο ανέφερε ότι για το πρόγραμμα θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αφού πρώτα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα στη Χάγη την Κυριακή.

    ''Το μόνο που μπορούσα να του αναφέρω είναι ότι οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στη Δευτέρα, αλλά θα έλθω σε επικοινωνία μαζί του την Κυριακή για να τον ενημερώσω για τις λεπτομέρειες του προγράμματος'', είπε ο κ. Ντε Σότο.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στη Χάγη θα υπάρξει διαπραγμάτευση και μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, είπε ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον Γενικό Γραμματέα και το αποτέλεσμα των επαφών με τις δύο πλευρές.

    Τη Δευτέρα, στη Χάγη θα βρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, μαζί με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κληρίδης θα μεταβεί στη Χάγη, προκειμένου να ενισχύσει τον κ. Παπαδόπουλο, στη δύσκολη αποστολή του, κατά την οποία θα πρέπει να απαντήσει με ένα "ναι" ή ένα "όχι" για το αν δέχεται να διεξαχθούν χωριστά δημοψηφίσματα για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε ζητήσει από τον προκάτοχό του να τον συνοδεύσει, ενώ και ο ίδιος ο Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, είχε εκφράσει την επιθυμία του, ο κ. Κληρίδης να βρίσκεται στη Χάγη.

    Εν τω μεταξύ, την άμεση εμπλοκή των τριών εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου επιδιώκει ο Ανάν ζητώντας από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας να στείλουν υψηλού επιπέδου αντιπροσώπους στη συνάντηση της Χάγης.

    "O γενικός γραμματέας έχει γράψει επιστολές στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (εγγυήτριες δυνάμεις) προσκαλώντας τους να αντιπροσωπευθούν στη συνάντηση της Χάγης την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, σε επίπεδο ανάλογο με τη σημασία του γεγονότος" αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνάντηση της Χάγης, ενώ η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί δια του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ -ειδικού απεσταλμένου του Φόρεϊν Οφις για το Κυπριακό.

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης τη συνάντηση στη Χάγη τη Δευτέρα μεταξύ του γγ του ΟΗΕ και των εκπροσώπων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα είναι εποικοδομητική είπε ο κ. Χυτήρης, αλλά δεν έχει δείξει ανάλογη στάση και η άλλη πλευρά.

    Αδιάλλακτη η στάση του Ντενκτάς - Υποστηρίζει η Τουρκία τις θέσεις του

    Ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς κατά την αναχώρησή από την Αγκυρα, δήλωσε ότι οι συναντήσεις που είχε ήταν πολύ θετικές, επισημαίνοντας ότι το θέμα του Κυπριακού είχε τον χαρακτήρα "εθνικού ζητήματος".

    Επίσης, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι οι προτάσεις Ανάν επηρεάστηκαν από τις απόψεις των Ελληνοκυπρίων και κατηγόρησε και πάλι την Ε.Ε. ότι δέχθηκε την παράνομη, όπως είπε, αίτηση για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις του με τον ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντενκτάς χαρακτήρισε την συνάντηση τους "ειλικρινή και θετική" και είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να πει ότι φεύγει από την Αγκυρα έχοντας φτάσει σε συμβιβασμό σε όλα τα σημεία με την τουρκική ηγεσία, ο είπε: "Ναι, μπορώ να το πω και αισθάνομαι υπερήφανος για αυτό".

    Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν γνώριζε τη νέα μορφή του σχεδίου Ανάν όταν σχολίαζε ότι αυτό είναι αποδεκτό.

    Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι όταν ο κ. Ανάν είχε επισκεφθεί την Αγκυρα δεν γνωρίζε τη νέα μορφή του σχεδίου, αλλά μόνο ορισμένα κεφάλαιά του, στα οποία έκανε αναφορά ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Όταν όμως μας περιήλθε το σχέδιο, διαπίστωσα ότι περιέχει ορισμένα σοβαρά αρνητικά σημεία.

    Το πρακτορείο Ανατολή μεταδίδει ότι ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό είπε ακόμα ότι "η Βόρεια Κύπρος είναι αναμφίβολα για μας ένας τόπος με μεγάλη σημασία. Εάν στην υπόθεση αυτή δεν γίνουν εκατέρωθεν θυσίες, η επίλυση του ζητήματος είναι δυσχερής, διότι δεν είναι ορθό να αναμένονται θυσίες μόνο από την τουρκική πλευρά".

    Διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις

    Η σκληρή αντιπαράθεση που σοβεί και απειλεί το καθεστώς Ντενκτάς, "βγήκε" στους δρόμους με μία διαδήλωση και μία αντιδιαδήλωση. Μία υπέρ του Ντενκτάς και άλλη μία υπέρ της λύσης του Κυπριακού με δημοψήφισμα.

    Στην πρώτη διαδήλωση μίλησε ο Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος εξέφρασε την περηφάνια του επειδή τα κατεχόμενα, όπως είπε, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου έθνους που λέγεται Τουρκία. Παράλληλα, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Αγκυρα για τη συνεχή συμπαράστασή της, η οποία απεφάνθη ότι δεν είναι σωστό το σχέδιο Αναν. Κλείνοντας την εκδήλωση είπε ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία, θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

    Στον αντίποδα, οι Τουρκοκύπριοι που υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησαν γενική απεργία και εκδηλώσεις για λύση του Κυπριακού.

    Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ψευδοβουλής που συζητεί το θέμα της αποδοχής ή όχι της πρότασης Ανάν για διενέργεια δημοψηφίσματος επί του σχεδίου του.

    Την εκδήλωση οργάνωσαν η πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" και η Επιτροπή για το "κοινό όραμα" των Τουρκοκυπρίων.

    Υπέρ της λύσης και της ένταξης διαδήλωσαν την Πέμπτη και Τουρκοκύπριοι φοιτητές του λεγόμενου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Οι φοιτητές αξίωσαν να δοθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά θετική απάντηση στη Χάγη για το δημοψήφισμα.

    [02] Σύγκρουση επιβατηγού πλοίου με φορτηγό στο Ρίο

    7/3/2003 10:40:00 μμ

    Σύγκρουση φορτηγού πλοίου με το φέρι-μποτ ''Μιαούλης'' σημειώθηκε στις 10:15 στη γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα. Λίγα λεπτά αργότερα το ''Μιαούλης'' έδεσε προσωρινά στην προβλήτα του Ρίου, όπου έχουν σπεύσει ασθενοφόρα για την παροχή πρώτων βοηθειών. Από τη σύγκρουση έχουν υποστεί ζημιές πολλά από τα οχήματα που βρίσκονται στο φέρι-μποτ. Το ''Μιαούλης'' έχει επίσης εκτεταμένες ζημιές στην αριστερή του πλευρά.

    [03] Γυναίκες και απασχόληση στην ΕΕ

    7/3/2003 8:06:00 μμ

    To ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ και η διαφορά στις απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες στην Κοινότητα. Παράλληλα, η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων παραμένει μη ικανοποιητική και μειώνεται με την άνοδο στην ιεραρχία, ενώ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στη Ελλάδα είναι το υψηλότερο στους "15". Αυτά προκύπτουν από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τα στοιχεία αυτά συνοδεύουν έκθεση που ενέκρινε η Επιτροπή για τις ίσες ευκαιρίες στην οποία παρουσιάζονται τα κύρια επιτεύγματα στην ΕΕ σχετικά με την ισότητα των φύλων.

    Μακρύς ο δρόμος για την ισότητα

    Η έκθεση αναφέρει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη νομοθεσία για την ισότητα των φύλων, κυρίως με την έγκριση της κοινοτικής οδηγίας για την παρενόχληση στην εργασία, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι ικανοποιητική.

    Σε δήλωσή της η αρμόδια για την απασχόληση επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρει: "Η νομοθεσία στα χαρτιά για την προώθηση της ισότητας των γυναικών είναι αναγκαία, αλλά δεν επαρκεί. Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι διοικήσεις, τα πολιτικά κόμματα, όλοι πρέπει να λάβουμε πολύ ενεργητικά μέτρα για να γίνει η ισότητα πράξη. Έως σήμερα, τα κράτη μέλη έχουν αρκεστεί στις διακηρύξεις υπέρ της ισότητας. Αυτό πρέπει να αλλάξει, τόσο για τις γυναίκες όσο και προς όφελος της πολιτικής και οικονομικής Ευρώπης, στο σύνολό της".

    Ειδικότερα, από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι το 2002, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ηλικίας 15-64 ετών στην Ελλάδα ανήλθε στο 42,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού με μέσο κοινοτικό όρο 54,9%.

    Προηγούνται η Δανία με 72,6% και η Σουηδία με 72,5%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ιταλία με 41,9% και στην προτελευταία θέση η χώρα μας.

    Η Ελλάδα εμφανίζει ακόμη το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών με καθεστώς μερικής απασχόλησης με 8,1%, με μέσο κοινοτικό όρο 33,7%. Προηγείται η Ολλανδία με 72,8%.

    Ωστόσο, η Ελλάδα (18,9%) παρουσιάζει μετά την Πορτογαλία (19,3%) το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γυναικών με μη εξαρτημένη εργασία. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 6,1% ενώ το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στη Δανία (2%).

    Εξάλλου, η διαφορά στις απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα φτάνει το 87% και είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ.

    Προηγείται η Πορτογαλία με 95% και ακολουθούν η Ιταλία με 91% και το Βέλγιο με 89%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Αυστρία και την Ολλανδία (από 79%). Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 84%.

    Ακόμη, προκύπτει ότι με την άνοδο στην ιεραρχία η συμμετοχή των γυναικών στην Ελλάδα μειώνεται στη λήψη των αποφάσεων, κάτι όμως που παρατηρείται σε γενικές γραμμές και στις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ:

    Στην Ελλάδα η αναλογία ανδρών-γυναικών είναι 1,68 για τα κατώτερα στελέχη εταιρειών (με μέσο κοινοτικό όρο 1,45), που φτάνει το 1,75 για μεσαία στελέχη (με μέσο κοινοτικό όρο 1,37) και 3,33 για διευθυντικά στελέχη (με μέσο κοινοτικό όρο 2,38).

    Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ με περισσότερες γυναίκες (51%) απ ό,τι άνδρες (49%) στο δικαστικό σώμα. Η Ελλάδα εμφανίζει ακόμη το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες στην ΕΕ με 16,8% ως ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

    Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας των γυναικών παρατηρούνται στο Λουξεμβούργο με 3,1% και την Ολλανδία με 3,6% με μέσο κοινοτικό 9,3%.

    Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά χαμηλό ποσοστό γυναικών που είναι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης:

    To 17% των Ελληνίδων είναι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης. Προηγείται η Φιλανδία με 36% και ακολουθούν η Ιρλανδία με 33% και η Δανία με τη Σουηδία (από 30%). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ιταλία με 10% και η Πορτογαλία με 11%. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 21%.

    Κατά τα άλλα...

    Παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας παρατηρείται στην Ιρλανδία με 1,98 και τη Γαλλία με 1,90 και το μικρότερο στην Ιταλία με 1,24 και την Ισπανία με 1,25. Στην Ελλάδα είναι 1,29 ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 1,47. Προκύπτει ακόμη ότι οι Ελληνίδες παντρεύονται σχετικά νωρίς σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαίες.

    H Ελληνίδα παντρεύεται κατά μέσο όρο στα 26,6 χρόνια και γίνεται μητέρα στα 26,8. Νωρίτερα παντρεύονται οι Πορτογαλίδες (25,2) και οι Βελγίδες (26,3) και αργότερα οι Σουηδές (30,1) και οι Δανές (29,5). Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 28,1. Στην ΕΕ νωρίτερα γίνονται μητέρες οι Αυστριακές και οι Πορτογαλίδες (από 26,4 χρόνια) και αργότερα οι Αγγλίδες με 29,1. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 28,3 χρόνια.

    Σε ό,τι αφορά τις συνήθειες γυναικών και ανδρών, προκύπτει ότι οι Ελληνίδες διαβάζουν κυρίως βιβλία και περιοδικά, διδάσκονται χορό και πηγαίνουν θέατρο, ενώ οι Ελληνες διαβάζουν κυρίως εφημερίδες, ακούν μουσική, βλέπουν βίντεο, πηγαίνουν σινεμά και γήπεδο, διδάσκονται τραγούδι, γλυπτική και ζωγραφική και ασχολούνται με το Ιντερνετ.

    Η Ελλάδα εμφανίζει ακόμη μια πρωτοτυπία:

    Κατέχει το ρεκόρ στις πιο αδύνατες γυναίκες (11,3% με μέσο κοινοτικό όρο 13,4%) αλλά και στις πιο παχύσαρκες (29,4% με μέσο κοινοτικό όρο 18,9%).

    Ακόμη ζουν περισσότερο από τις υπόλοιπες Ευρωπαίες, και με εξαίρεση τις Αγγλίδες και τις Γαλλίδες καπνίζουν περισσότερο, καταναλώνουν όμως λιγότερο αλκοόλ και κάνουν μικρότερη χρήση ναρκωτικών.

    Εξάλλου, η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία είναι οι χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών γυναικών (53%) ως προς τους αλλοδαπούς μόνιμους κάτοικους.

    [04] Σε εκρεμμότητα το θέμα φορολογίας των αποταμιεύσεων

    7/3/2003 8:51:00 μμ

    Χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία στο θέμα της φορολογίας των αποταμιεύσεων, λόγω των επιφυλάξεων της Ιταλίας, ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκεύη το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ. Το θέμα των αποταμιεύσεων όπως και το θέμα της φορολογίας της ενέργειας, που εκκρεμεί επίσης, αλλά δεν συζητήθηκε σήμερα, θα εξεταστούν σε έκτακτο Συμβούλιο ECOFIN, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου. Αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας των αποταμιεύσεων ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης είπε ότι επιβεβαιώθηκε η πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο του Ιανουαρίου, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις που πρόβαλε η Ιταλία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    Οπως έγινε γνωστό, η Ιταλία συνέδεσε την επίτευξη της συμφωνίας στο φορολογικό πακέτο με τη συμφωνία στη φορολογία της ενέργειας και πρόβαλε επίσης αίτημα να διαγραφούν πρόστιμα ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχουν επιβληθεί στους Ιταλούς παραγωγούς γάλακτος για υπέρβαση των ποσοστώσεων.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί τα εκκρεμή ζητήματα για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της φορολογίας των αποταμιεύσεων και περιορίζονται πλέον στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την οδηγία σχετικά με τις γονικές και θυγατρικές εταιρείες, αλλά και την οδηγία για τους τόκους και τα δικαιώματα.

    Υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να καταλήξει το Συμβούλιο σε συμφωνία πριν από το Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής (21-22 Μαρτίου).

    Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική συμφωνία του Ιανουαρίου προέβλεπε την ανταλλαγή πληροφοριών για τα εισοδήματα που προέρχονται από αποταμιεύσεις κατοίκων της ΕΕ σε χώρες των οποίων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ είχε συμφωνηθεί ακόμη ότι οι τρεις χώρες (Λουξεμβούργο, Αυστρία και Βέλγιο) που δεν μετέχουν στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, θα εφαρμόζουν ένα φόρο παρακράτησης στην πηγή στους τόκους των καταθέσεων. Ο συντελεστής παρακράτησης (φόρος) είχε οριστεί σε 15% από την 1η Ιανουαρίου 2004, σε 20% από την 1η Ιανουαρίου 2007 και σε 35% από την 1η Ιανουαρίου 2010.

    Εξάλλου ερωτηθείς σχετικά για τον κίνδυνο αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου λόγω του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι το Συμβούλιο συμφώνησε στον πλήρη συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών ώστε, όπως είπε, "να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ενδεχόμενο κρίσης".

    Σημείωσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι να αποφύγουμε την αύξηση του πληθωρισμού και τη λήψη μονομερών μέτρων.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι "το Σύμφωνο αποτελεί ένα ισχυρό σημείο αναφοράς το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό" και τόνισε ότι τα σταθεροποιητικά του στοιχεία παρέχουν την απαραίτητη αξιοπιστία που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης.

    Επεσήμανε τέλος ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν το κατάλληλο εργαλείο για την ενίσχυση των προσπαθειών μας για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

    [05] Θεσμοθετείται τρομερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής

    7/3/2003 7:01:00 μμ

    Την τριμερή κοινωνική Σύνοδο Κορυφής -η οποία θα συνέρχεται πρίν από κάθε εαρινό Συμβούλιο Κορυφής- θεσμοθέτησε στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην Σύνοδο αυτή, όπως ανέφερε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, θα συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί της προεδρεύουσας χώρας και των δύο επόμενων προεδριών, οι υπουργοί Εργασίας των "15" και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο Έλληνας υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι "ο νέος θεσμός θα ενισχύσει τον κοινωνικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την επιδίωξη των στόχων μας".

    Τα άλλα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Απασχόλησης ήταν η προώθηση της νέας αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και η πολιτική κοινωνικής προστασίας (συντάξεις, περίθαλψη ηλικιωμένων και καταπολέμηση κοινωνικού αποκλεισμού).

    Σε ότι αφορά τη στρατηγική για την απασχόληση, και εν όψει του Εαρινού Συμβουλίου Κορυφής -στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες- ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι οι "15" είναι προσηλωμένοι στους στόχους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας.

    "Κεντρικοί στόχοι", όπως είπε, "είναι η προσπάθεια δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και η διαμόρφωση αγορών εργασίας που θα λειτουργούν εύρυθμα και θα προάγουν την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση".

    Εξάλλου, σε ότι αφορά την πολιτική κοινωνικής προστασίας, το Συμβούλιο Απασχόλησης ενέκρινε τις κοινές εκθέσεις για τις συντάξεις και για την περίθαλψη και μέριμνα των ηλικιωμένων.

    Σχετικά με το θέμα των συντάξεων, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι το Συμβούλιο έκανε εκτίμηση των ωφελειών από την εφαρμογή της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, τονίζοντας ότι "το κοινωνικό φαινόμενο της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού θέτει παρόμοια προβλήματα για όλα τα συστήματα συντάξεων και υγείας της ΕΕ όσο κι αν αυτά διαφέρουν" και συμπλήρωσε ότι "στο θέμα αυτό το οικονομικό και το κοινωνικό στοιχείο συνυπάρχουν και θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία".

    [06] Επίθεση κατά εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας

    7/3/2003 9:53:00 μμ

    Τρείς νεκροί και οκτώ τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός επίθεσης που σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε εβραϊκό οικισμό κοντά στη Χεβρώνα, στη Λωρίδα της Γάζας, όταν--σύμφωνα με πληροφορίες-- δύο Παλαιστίνιοι που είχαν διεισδύσει στον εβραϊκό οικισμό Kiryat Arba άνοιξαν πυρ εναντίων επόικων, πριν πέσουν και αυτοί νεκροί από ισραηλινά πυρά. Η νέα αυτή επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανάληψη της ευθύνης για το μακελειό της Χάιφα την περασμένη Τετάρτη από τις ταξιαρχίες Εζεντιν αλ Κάσαμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και το οποίο είχε κοστίσει τη ζωή 15 ατόμων. Την επίθεση είχαν ακολουθήσει σκληρά ισραηλινά αντίποινα.

    Φαύλος κύκλος αίματος

    Την Παρασκευή τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι και ένας 16χρονος νεαρός σκοτώθηκαν από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, σε διαφορετικά επεισόδια στην Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

    Ο νεαρός Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε σε σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και διαδηλωτών, που πετούσαν πέτρες στο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, βόρεια της Γάζας.

    Στα νότια της πόλης σκοτώθηκαν τρεις ένοπλοι, που άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινής φάλαγγας σε δρόμο προς τον προσφυγικό καταυλισμό Νετζαρίμ. Νωρίτερα, μονάδες του ισραηλινού στρατού κατέλαβαν παλαιστινιακά εδάφη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές.

    Επίθεση ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων το πρωί της Πέμπτης προκάλεσε το θάνατο 15 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 140 στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της Γάζας.

    Τα περισσότερα θύματα παρακολουθούσαν κατάσβεση φωτιάς από εισβολή Ισραηλινών η οποία είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα, σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι σε λεωφορείο στη Χάιφα την Τετάρτη και η οποία είχε προκαλέσει το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 40.

    [07] Τελεσίγραφο πολέμου

    7/3/2003 10:01:00 μμ

    Νέο ψήφισμα με καταληκτική ημερομηνία την 17η Μαρτίου για συμμόρφωση του Ιράκ στις διεθνείς αποφάσεις, κατέθεσαν την Παρασκευή, Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Μαδρίτη. "Η ολιγοήμερη προθεσμία ισοδυναμεί με πολεμικό τελεσίγραφο", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Αμεση αντίδραση Γαλλίας

    Την πρόταση ψηφίσματος υπέβαλε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Κόλιν Πάουελ ανέφερε ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Τρίτη 11 Μαρτίου.

    "Νομίζω ότι η τροποποίηση της απόφασης που υποβλήθηκε από τον Τζάκ Στρό είναι βεβαίως κάτι που υποστηρίζουμε και εργαστήκαμε γι' αυτό", δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ.

    Στο αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης, δηλώνεται ότι ''το Ιράκ θα έχει αποτύχει να επωφεληθεί από την τελευταία ευκαιρία που τού δόθηκε να αφοπλιστεί με μέσα ειρηνικά, εκτός και αν μέχρι την 17η Μαρτίου κριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι κατέδειξε την πλήρη, άμεση, ενεργή και άνευ όρων συνεργασία του''.

    Αμεση η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν που δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν αποδέχεται αυτή τη διορία, που προτάθηκε πρώτα από τη βρετανική πλευρά.

    [08] Νέα έκθεση ίδιες αντιδράσεις

    7/3/2003 9:23:00 μμ

    Υπέρ της συνεχίσεως των επιθεωρήσεων τάχθηκαν την Παρασκευή Ρωσία-Γαλλία-Γερμανία αμέσως μετά την παρουσίαση της έκθεσης προόδου των επιθεωρήσεων στο Ιράκ από τους επικεφαλής των επιθεωρητών. Οι τρεις χώρες, υπέρμαχοι της ειρηνικής λύσης, δήλωσαν ότι οι επιθεωρήσεις λειτουργούν θετικά γι΄αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν. Την αντίθετη άποψη, εξέφρασαν για ακόμα μία φορά οι ΗΠΑ καθώς όπως δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, ότι σύμφωνα με την καινούργια έκθεση το Ιράκ δεν δείχνει μέχρι στιγμής να συνεργάζεται επαρκώς με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Πάουελ: ''Το Ιράκ δεν συνεργάζεται''

    Πιέζοντας εμφανώς στην κατεύθυνση να πειστούν τα μέλη του Συμβουλίου να ψηφίσουν, αργότερα, απόφαση οτι το Ιράκ παραβιάζει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στη διεθνή κοινότητα για τον αφοπλισμό του, ο Πάουελ τόνισε οτι η Βαγδάτη ''αγόραζε απο ευρωπαϊκή χώρα σωλήνες αλουμινίου''(η χώρα δεν κατονομάστηκε) με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι σωλήνες στα εξοπλιστικά προγράμματά του''.

    ''Συνεχίζει να αρνείται το Ιράκ να προσφέρει την άμεση συνεργασία του, την ενεργή και άνευ όρων συνεργασία του'', τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι τα μικρά βήματα του Ιράκ δεν αποτελούν πρωτοβουλίες, αφού γίνονται βεβιασμένα και κατόπιν των πιέσεων, με την απειλή χρήσης βίας.

    Ο ίδιος ανήγγειλε επίσης οτι οι ΗΠΑ ''στο πολύ κοντινό μέλλον'' θα καταθέσουν προς ψήφιση νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφάλειας με θέμα τον ιρακινό αφοπλισμό. ''Ηλθε ο καιρός για το Συμβούλιο Ασφάλειας να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον ιρακινό πρόεδρο Χουσέιν'', πρόσθεσε.

    Τελεσίγραφο Βρετανίας

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, επαναβεβαίωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι το Παρίσι, διαθέτοντας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου δικαίωμα βέτο, δεν θα επιτρέψει να ληφθεί μία απόφαση που θα προβλέπει και μονομερή (εκτός πλαισίου ΟΗΕ) προσφυγή στη στρατιωτική βία, ενώ πρότεινε εάν υπάρξει απόφαση για νέα ψηφοφορία να γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

    Ο ντε Βιλπέν τόνισε επίσης, την ανάγκη για αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ με το κάθε κράτος μέλος του διεθνούς Οργανισμού να αναλαμβάνει εδώ τις ευθύνες του απέναντι στην ιρακινή κρίση, καθώς το βήμα του ΟΗΕ αποτελεί βήμα της διεθνούς δημοκρατίας.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε από την πλευρά του ότι, οι επιθεωρήσεις των οπλικών συστημάτων του Ιράκ από τον ΟΗΕ, λειτουργούν και θα πρέπει να αυξηθούν και να επιταχυνθούν, εφόσον η συνεργασία του έχει βελτιωθεί αισθητά τελευταία. "Ο ειρηνικός αφοπλισμός είναι δυνατός και υπάρχει μια πραγματική εναλλακτική λύση στον πόλεμο'', πρόσθεσε, κάνοντας σαφές ότι η Γερμανία δεν βλέπει την ανάγκη για μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ.

    Την ίδια θέση υποστήριξαν και η Ρωσία με την Κίνα. "Η Ρωσία τάσσεται σθεναρά υπέρ της εξακολούθησης και της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της επιθεώρησης", δήλωσε ο Ιβανόφ.

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ταν Τζιασουάν, από την πλευρά του τόνισε ότι το Πεκίνο ''δεν βλέπει να υπάρχει ο λόγος να κλείσει η πόρτα στην Ειρήνη''. Παράλληλα, εξήρε την "ομαλή και σταθερή πρόοδο" που σημειώνεται απο τις συνεχιζόμενες επιθεωρήσεις με στόχο τον ιρακινό αφοπλισμό.

    Με τελεσίγραφο την 17η Μαρτίου, ως καταληκτική ημερομηνία για τον αφοπλισμό του Ιράκ, απάντησε στη νέα έκθεση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζάκ Στρό.

    [09] Απαισιόδοξος ο Γιώργος Παπανδρέου

    7/3/2003 10:00:00 μμ

    Δεν βλέπει να ξεπερνιούνται οι διαφορές μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την ιρακινή κρίση. "Δεν βλέπω συγκερασμό των διαφορετικών απόψεων", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας το στίγμα της διάσπασης που επικρατεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι και στους κόλπους της ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ευρώπη έχει αρκετές εμπειρίες από πολέμους και κρίσεις. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει αργότερα συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [10] Φωτιά κατέστρεψε το γυμναστήριο της Ξάνθης

    7/3/2003 10:49:00 μμ

    Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 6:30 το απόγευμα στο αθλητικό κέντρο της SΚODA Ξάνθης, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πηγάδια της Ξάνθης και αποτέφρωσε το μεγαλύτερο μέρος του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα τζακιού στον ξενώνα. Η φωτιά επεκτάθηκε με ταχύτητα με αποτέλεσμα εκτός του φυσιοθεραπευτηρίου να καταστραφεί.

    Ο πρόεδρος της ακριτικής ομάδας, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για την καταστροφή, ήταν όμως εξαιρετικά απογοητευμένος με ότι συνέβη, καθώς η κατασκευή του έργου ήταν όνειρο ζωής για τον ίδιο με σχεδιασμούς για την μετάκληση ξένων ομάδων σε περιόδους προετοιμασίας.

    Το έργο κόστισε περίπου 4 δισ. δραχμές, οι εγκαταστάσεις αναπτύχθηκαν σε έκταση 120 στρεμμάτων συνολικά και εμπνευστής, αλλά και χρηματοδότης της πρότυπης αυτής κατασκευής, είναι ο μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας SΚODA Ξάνθης, κ. Χρ. Πανόπουλος.

    Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων αυτών έγιναν στις 7 Φεβρουαρίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Μέχρι αργά τη νύχτα έδιναν μάχη με τις φλόγες δεκάδες πυροσβέστες από την Ξάνθη, την Καβάλα, την Κομοτηνή και από άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

    [11] Πρωτάθλημα ΕΕ: ''Χρυσή'' επί έξι η ελληνική Αρση Βαρών

    7/3/2003 9:53:00 μμ

    Ο Χρήστος Χριστοφορίδης

    "Καταιγίδα" από μετάλλια, για την ελληνική Αρση Βαρών, στο πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ενωσης που διεξάγεται στη Φερόλ. Ο Σπύρος Σταματιάδης (69κ.) και ο Χρήστος Χριστοφορίδης (77κ.) πέτυχαν το "απόλυτο" κατακτώντας έξι χρυσά στις κατηγορίες τους, ενώ θετικότατη ήταν η εμφάνιση και του Γιώργου Μαρκούλα (85κ.) με δύο ασημένια κι ένα χάλκινο.

    Ο Σταματιάδης ήταν πρώτος στο αρασέ (137,5κ.), το ζετέ (155κ.) και το σύνολο (292,5κ.), ενώ ο Χριστοφορίδης, που επανέκαμψε μετά από απουσία αρκετών μηνών, πρώτευσε σημειώνοντας ρεκόρ αγώνων και στις τρεις κινήσεις με 142,5 - 175,5 - 317,5. Σημαντική ήταν και η επιστροφή του Γιώργου Μαρκούλα, ο οποίος είχε τραυματιστεί τον Νοέμβριο στο παγκόσμιο ανδρών της Βαρσοβίας. Ο νεαρός πρωταθλητής μας, στην κατηγορία των 85 κιλών, ήταν δεύτερος στο αρασέ (140κ.) και το σύνολο (317,5κ.) και τρίτος στο ζετέ (177,5κ.). Μετά και τα σημερινά αποτελέσματα, η χώρα μας έχει «συλλέξει συνολικά 20 μετάλλια (8 χρυσά-7 ασημένια-5 χάλκινα) και φυσικά προηγείται στη γενική κατάταξη.

    [12] ΑΕΚ: Με Ιβιτς και Μαλαδένη ερωτηματικά στο ντέρμπι

    7/3/2003 9:40:00 μμ

    Από 21 ποδοσφαιριστές αποτελείται η αποστολή της ΑΕΚ για το ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμπεριέλαβε σε αυτήν και τους Ιβιτς και Μαλαδένη, που είναι τραυματίες και κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να παίξουν την Κυριακή. Ο Μαλαδένης δεν είναι απόλυτα έτοιμος, για τον Σέρβο οριστικά συνπεράσματα θα βγουν το Σάββατο.

    Ο τεχνικός του "Δικεφάλου", θα έχει στα διάθεσή του τους Γεωργάτο, Γεωργέα, Ζαγοράκη, Ιβιτς, Κασάπη, Κατσουράνη, Κρέικ, Κωνσταντινίδη, Κωστένογλου, Λάκη, Μαλαδένη, Μιχαηλίδη, Μπορμπόκη, Ναλιτζή, Νικολαϊδη, Πέτκοφ, Ράιτ, Ρούσεφ, Σεντένο, Τσάρτα και Χιώτη.

    Στο μεταξύ, σε απολογία κλήθηκε από τη Διοίκηση της ΠΑΕ ο Λίβιο Αρμάντο Πριέτο, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αποστολή της ομάδας για τον πρώτο αγώνα του με τη Μάλαγα στην Ισπανία. Ο Αργεντίνος, που ουσιαστικά θεωρείται ήδη παρελθόν από την Ενωση, θα απολογηθεί στις 17 Μαρτίου.

    Τέλος, ο προσωρινός πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Γιάννης Γρανίτσας συγκάλεσε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για την επόμενη Πέμπτη στις 4μ.μ., με θέμα τη σύγκληση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

    [13] Χωρίς Ζε Ελίας στο ντέρμπι ο Ολυμπιακός

    7/3/2003 9:36:00 μμ

    Χωρίς τον Μοεντίν Ζε Ελίας θα υποδεχθεί ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ στο ντέρμπι της Κυριακής. Αντίθετα, με χθες, ο Βραζιλιάνος μέσος, δεν κατάφερε να προπονηθεί σήμερα και έκανε θεραπεία, όπως και οι Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου και Τζιοβάνι. Οσον αφορά τώρα, στον επαναληπτικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, η συμμετοχή του Ζε Ελίας, θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με την εξέλιξη της αποθεραπείας του.

    [14] ''Μια Σκηνή για τον Διόνυσο'' στο Δουβλίνο

    7/3/2003 8:37:00 μμ

    Ανοιξε τις πύλες τις για το κοινό την Πέμπτη, στην αίθουσα του ιστορικού κάστρου του Δουβλίνου, Dublin Castle η έκθεση ''Μια Σκηνή για τον Διόνυσο: Θεατρικός Χώρος και Αρχαίο Δράμα'', η κυριότερη εκδήλωση για την ελληνική Προεδρία στην Ιρλανδία. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μακέτες αρχαίων θεάτρων, διεθνείς εκδόσεις με θέμα το ελληνικό αρχαίο δράμα, θεατρικά κοστούμια και μάσκες από ιστορικές καθώς και σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος ανά τον κόσμο. Η έκθεση, που ήδη έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον του ιρλανδικού κοινού, θα διαρκέσει μέχρι την 31η Μαρτίου.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ιρλανδικών αρχών, του διπλωματικού σώματος, της ελληνικής παροικίας, καθώς και προσωπικότητες της ιρλανδικής κοινωνίας. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Ιρλανδός υφυπουργός Οικονομικών κ. Tom Parlon.

    H έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με συντονιστή τον κ. Σπύρο Μερκούρη, τελεί δε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.

    Στα εκθέματα, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται μακέτες αρχαίων θεάτρων, διεθνείς εκδόσεις με θέμα το ελληνικό αρχαίο δράμα, θεατρικά κοστούμια και μάσκες από ιστορικές καθώς και σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος ανά τον κόσμο, που επισημαίνουν διαφορετικές όψεις, ερμηνείες και μεταφορές έργων, αναδεικνύοντας στην πορεία το πολλαπλό πρόσωπο, την εξέλιξη και την επιρροή του αρχαίου θεάτρου στο παγκόσμιο θέατρο.

    Η έκθεση πλαισιώνεται με διεθνές συμπόσιο για το σύγχρονο ανέβασμα του αρχαίου δράματος που οργανώνει το θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Trinity στο Δουβλίνο, όπου η Λήδα Τασσοπούλου θα παρουσιάσει 6 μονόλογους από αρχαίες τραγωδίες.

    Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της πρεσβείας για την προεδρία θα συνεχιστούν με τη διοργάνωση εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο Κέντρο Κινηματογράφου της Ιρλανδίας, με Έκθεση βιβλίου και παρουσίαση Ελλήνων συγγραφέων.

    [15] Η Λυσιστράτη διδάσκει στις ΗΠΑ την ειρήνη

    7/3/2003 7:55:00 μμ

    Δημόσια ανάγνωση του έργου του Αριστοφάνη "Λυσιστράτη" πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα σε 38 χώρες σε όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας δραστηριοποίησης των ανθρώπων του θεάτρου, με το σχέδιο Lysistrata Project. Η ιδέα ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη από τις δύο γνωστές Αμερικανίδες ηθοποιούς και ακτιβίστριες, Κάθριν Μπλάμ και Σάρον Μπάοθερ, τον Ιανουάριο. Οι συνολικά 601 αναγνώσεις της Λυσιστράτης στις διάφορες πόλεις του κόσμου, έγιναν ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην απειλή του πολέμου, την Δευτέρα 3 Μαρτίου. Στην Αθήνα η αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ακάδημος.

    Αποσπάσματα της Λυσιστράτης διάβασαν γνωστοί ηθοποιοί μεταξύ των οποίων οι: Νένα Μεντή (Λυσιστράτη), Ελένη Γερασιμίδου (Καλονίκη), Μπέσυ Μάλφα (Μυρρίνη), Μάνια Παπαδημητρίου (Λαμπιτώ), Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (Πρόβουλος), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Κήρυξ Λακεδαιμονίων).

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

    Στην Ελβετία ανάγνωση του κειμένου έγινε στη Λωζάνη, στο Φριμπούργο και στη Γενεύη Στις εκδηλώσεις παρέστησαν Ελβετοί διανοούμενοι, λάτρεις της Ελλάδας, οι οποίοι ενωμένοι τάσσονται του πολέμου στο Ιράκ.

    Στη Λωζάνη, ο γνωστός φιλόσοφος Δρ. Νταβίδ Μπουβιέ τόνισε πως "οι επιπτώσεις είναι λιγότερο πολιτικές παρά πολιτιστικές" ενώ για τη συμμετοχή του είπε οφείλεται κυρίως στην ικανοποίηση του από το γεγονός ότι η ιδέα της Ειρήνης περνάει από την αρχαία Ελλάδα για να προτείνει μια ειρηνική παιδεία, "ούτε δεξιά ούτε αριστερά" και χαρακτήρισε το έργο του Αριστοφάνη ως "σύμβολο μιας αρχαίας ελληνικής κλασσικής παιδείας σκέψης βασισμένης στην ειρήνη".

    Στο Φριμπούργο, παρόμοιες πεποιθήσεις εξέφρασε ο γνωστός καθηγητής Αλεξάντρ Ρόντουι. Οι φοιτητές του γοητεύτηκαν από το κείμενο του Αριστοφάνη που διδάχθηκαν φέτος. "Εγώ προσωπικά", δήλωσε ο ελληνιστής Α. Ροντούι, "είμαι ειρηνιστής αλλά χωρίς καμιά πολιτική δέσμευση, μελέτησα πιθαμή προς πιθαμή όλη αυτή τη περίοδο της Αρχαίας Ελλάδας και μου αρέσει ιδιαίτερα όταν αναλογίζομαι την απόσταση που έχει με την εποχή μας".

    Στη Γενεύη, οι αναγνώστες της "Λυσιστράτης" είχαν πρωταγωνιστή τον νεοεκλεγέντα πρύτανη Αντρέ Ουρστ, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κείμενο του Περικλή λέγοντας ότι "είναι μια μεγάλη βλακεία το να κάνεις πόλεμο όταν έχεις την επιλογή και βρίσκεσαι σε μια ευνοϊκή θέση" και κατέληξε: "αυτή είναι και η σημασία της συμμετοχής μας".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 March 2003 - 21:55:30 UTC