Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 17Ν: Διχάζει η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης
  • [02] Εγκαίνια νέου Νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη
  • [03] Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στη χώρα
  • [04] Πτώση ελικοπτέρου ΕΚΑΒ: Στους εμπειρογνώμονες η άτρακτος
  • [05] Νέες λεωφορειολωρίδες στην κυκλοφορία
  • [06] Εισέπραξε την αποζημίωση ο τέως
  • [07] Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων
  • [08] Θεσπίζεται ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ΕΕ
  • [09] Η ΕΕ στηρίζει τις ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία
  • [10] Πρωτοβουλίες ενημέρωσης για κινητικότητα εργαζομένων
  • [11] Οι Ευρωπαίοι επικρίνουν τις ενέργειες των ΗΠΑ
  • [12] Υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Phare
  • [13] Πολύνεκρη διπλή έκρηξη βόμβας στις Φιλιππίνες
  • [14] ΗΠΑ: Ο Μοχάμεντ εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [15] Ινδονησία: Νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου σε πισίνα
  • [16] Χουσεΐν: Τύραννος του αιώνα ο Μπους
  • [17] Συνάντηση Ανάν με επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου
  • [18] Οι μάχες του Κυπέλλου Ελλάδας
  • [19] UEFA: Την Τετάρτη ο αγώνας Βίσλα Κρακοβίας-Λάτσιο
  • [20] Δρακόντεια μέτρα για τους αγώνες του πρωταθλήματος Α' Εθνικής
  • [21] Στο Πρωτάθλημα Ε.Ε η Εθνική Αρσης Βαρών
  • [22] Συνέδριο ''Αθλητισμός και Γυναίκα''
  • [23] Διεθνές Μίτινγκ Κλειστού Στίβου ''Αθήνα 2003''
  • [24] Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
  • [25] Οι ''Χειροκίνητες ζωγραφιές'' του Βαγγέλη Λιούγκα
  • [26] Στον αέρα τα 3/4 των Emails σε παγκόσμια κλίμακα
  • [27] Πρωτότυπος τρόπος αναζήτησης εργασίας

    [01] 17Ν: Διχάζει η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης

    4/3/2003 6:49:00 μμ

    Με την υποβολή ενστάσεων για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της δίκης των 19 κατηγορουμένων για την υπόθεση της "17Ν". Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε να μην επιτραπεί η παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. Με παρέμβασή του, ο Κουφοντίνας αναρωτήθηκε για το ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να ακούσουν τη φωνή των κατηγορουμένων. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Σχεδόν όλοι, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Για πολιτική δίκη έκαναν λόγο οι Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός.

    Παρέμβαση Κουφοντίνα για τις τηλεοπτικές κάμερες

    Για το πρωί της Τετάρτης διακόπηκε η εκδίκαση της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των φερομένων ως μελών της ''17Ν''. Το δικαστήριο δεν αποκλείεται να αποφανθεί για το αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.

    Ο εισαγγελέας έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου, ζήτησε από το δικαστήριο να μην επιτρέψει την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. Ο κ. Λάμπρου υποστήριξε ότι ο νόμος που απαγόρευσε την τηλεοπτική κάλυψη είναι συνταγματικός και εφαρμοστέος και ότι τα θύματα έχουν δικαιώματα.

    "Οι κατηγορούμενοι τους στέρησαν πατέρα και σύζυγο. Ας μην τους στερήσει και η Πολιτεία την αξιοπρέπεια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, που τόνισε ότι η δημοσιότητα της δίκης είναι εξασφαλισμένη.

    Νωρίτερα, ένσταση για να επιτραπεί η παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17Ν" υπέβαλε ο συνήγορος της υπεράσπισης του Πάτροκλου Τσελέντη.

    Υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης της διαδικασίας τάχθηκε και ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης, που ανέφερε ότι το άρθρο 93 του Συντάγματος δεν παρέχει καμία εξουσιοδότηση στο νομοθέτη να θεσπίσει περιορισμούς στη δημοσιότητα της διαδικασίας, αλλά μόνο στους δικαστές.

    Στη συνέχεια, το λόγο πήραν ο συνήγορος του Γιάννη Σερίφη, Σπύρος Φυτράκης και της ομάδας των ''Θεσπρωτών'' Γιάννης Σταμούλης.

    Την παρέμβαση του φερόμενου ως μέλους της "17Ν" Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσαν οι ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας απευθύνθηκε στον πρόεδρο ρωτώντας τον για το ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να ακούσουν τη φωνή των κατηγορουμένων και τι φοβούνται. "Δεν δεχόμαστε μεσαίες λύσεις. Η θα μεταδίδονται όλα ή τίποτα", είπε χαρακτηριστικά ο "Λουκάς" της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ένσταση της υπεράσπισης θα διαφωνήσουν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, που εκπροσωπούν τις οικογένειες του Παύλου Μπακογιάννη, του Μιχάλη Βρανόπουλου, του Νίκου Μομφεράτου και του Θάνου Αξαρλιάν.

    Ωστόσο, κάποιοι από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής θα ζητήσουν να επιτραπεί στη διαδικασία η παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων και να απομακρύνονται μόνο όταν εκδικάζονται οι τέσσερις συγκεκριμένες υποθέσεις.

    Σωρεία κατηγοριών- Ελυσε τη σιωπή του ο Γιωτόπουλος

    Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου για τις 1000 κατηγορίες που τον βαρύνουν και το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης της πολύκροτης δίκης της 17 Νοέμβρη κυριάρχησαν κατά τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Ο κατηγορούμενος ως καθοδηγητής της τρομοκρατικής οργάνωσης υποστήριξε ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες από ξένα κέντρα και επιτέθηκε στους δικαστές κάνοντας λόγο για "έκτακτο στρατοδικείο".

    Για πολιτική δίκη και αναρμόδιο δικαστήριο μίλησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ μόνο πέντε από τους 19 κατηγορουμένους αποδέχτηκαν την εμπλοκή τους στη 17Νοέμβρη.

    Όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός του Κωνσταντίνου Τέλλιου, δεν αποδέχθηκαν τις κατηγορίες, ενώ οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός έκαναν λόγο για πολιτική δίκη.

    Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου το λόγο πήρε ο κατηγορούμενος Ανέστης Παπαναστασίου, ο οποίος απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε ότι δεν έχει διευκρινιστεί η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο ίδιος, καθώς ο εισαγγελέας κατά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου δεν αναφέρθηκε στο όνομά του.

    Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Βασίλης Μαρκής του απάντησε ότι αντιμετωπίζει μόνο μια πράξη που αφορά την κατηγορία βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου για συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση ''17Ν''.

    Χιονοστιβάδα ενστάσεων

    Χιονοστιβάδα ενστάσεων προανήγγειλε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, μιλώντας με τον ρεπόρτερ της ΝΕΤ Αλέκο Μάρκελλο σε ένα διάλειμμα της δίκης.

    Σύντομα θα ξεσκεπαστούν ο "μάγειροι" της δίκης ήταν τα λόγια του Γιάννη Σερίφη την ώρα που προσερχόταν στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ένσταση για τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου θα καταθέσει ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού Γιώργος Αγιοστρατίτης, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για πολιτικό έγκλημα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου.

    Στο δικαστήριο βρέθηκε την Τρίτη και η Χέδερ Σόντερς, χήρα του δολοφονηθέντος Βρετανού ταξίαρχου, που δήλωσε ότι περιμένει από το δικαστήριο να αποδειχθεί ποιοι είναι οι ένοχοι.

    Σημίτης: ''Να αφήσουμε το δικαστήριο να κάνει τη δουλειά του''

    "Να αφήσουμε το δικαστήριο να κάνει τη δουλειά του και να ασχοληθούμε με την Ελλάδα που αλλάζει και δημιουργεί, την Ελλάδα που ξεφεύγει από καταστάσεις όπως αυτές που ερευνώνται στη δίκη", δήλωσε ο Κώστας Σημίτης στην Αλεξανδρούπολη σχετικά με τη διεξαγόμενη δίκη της "17Ν".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ενοχλημένος από δημοσιεύματα του Τύπου και σχετικές δηλώσεις που του αποδίδουν την σύλληψη της ιδέας και την ευθύνη για την τοποθέτηση του αλεξίσφαιρου τζαμιού σε σχήμα "Πι" μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Τα μέτρα τάξης και ασφάλειας μέσα σε κάθε δικαστική αίθουσα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ασφάλειας (Ελληνική Αστυνομία), όπως τόνιζαν σήμερα ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στη δε σύσκεψη που είχε γίνει, πολύ πριν την έναρξη της δίκη για την τρομοκρατία, με τους συναρμόδιους φορείς (εκπροσώπους των υπουργείων Δημοσίας Τάξης και Τύπου, της ΕΛΑΣ, δικαστικών, κ.λπ.), για τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να τηρηθούν μέσα στην δικαστική αίθουσα, ο Πετσάλνικος είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο πρέπει να υπάρχει ο αλεξίσφαιρος κλωβός για την ασφάλεια των 19 κατηγορουμένων. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης πολύ πριν την έναρξη της επίμαχης δίκης είχε πει ότι η χρήση των δημοσιογραφικών κασετοφώνων δεν θα μπορούσε να απαγορευθεί μέσα στην δικαστική αίθουσα. Επισημαίνοντας, ότι από τον αντιτρομοκρατικό νόμο δεν απαγορεύεται η χρήση των μαγνητοφώνων.

    Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Πετσάλνικος δεν είχε καμία αντίρρηση να επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων μέσα στην αίθουσα Τύπου- δικηγόρων, μετά την παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), αλλά το μέτρο της απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων με την τοποθέτηση ειδικού μηχανήματος, είχε υποδειχθεί από την Ασφάλεια.

    Μίλερ: "Υπάρχουν ασύλληπτα μέλη της 17Ν"

    "Αίσθηση μου είναι ότι οι συλληφθέντες αντιπροσωπεύουν το κυρίως σώμα του επιχειρησιακού τμήματος της οργάνωσης", φέρεται να δήλωσε o Τόμας Μίλερ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, εννοώντας ότι υπάρχουν και ασύλληπτα μέλη.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε πως ο κ. Μίλερ μέχρι πριν από λίγες μέρες έδινε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την εξάρθρωση της "17Ν" και σε λίγες μέρες να άλλαξε τις δηλώσεις του; Αν αποδόθηκαν σωστά υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, επισήμανε ο κ. Πρωτόπαπας. "Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Μίλερ ότι από τη στιγμή που άρχισε η δίκη, στο χώρο του δικαστηρίου κρίνονται και αποδεικνύονται όλα", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και του συνέστησε να έχει υπομονή, προκειμένου να δει τις εξελίξεις και να αναμένει τις απαντήσεις. "Να μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα" δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Με ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός καλεί την κυβέρνηση να αρνηθεί στον κ. Μίλερ το δικαίωμα να υπαγορεύει εξελίξεις και να διαμορφώνει κλίμα αμφισβήτησης για τη δίκη που μόλις ξεκίνησε.

    Καλύτερες συνθήκες για δημοσιογράφους

    Από την Τρίτη, το αλεξίσφαιρο τζάμι, που είχε τοποθετηθεί γύρω από τα εδώλια των κατηγορουμένων έχει αφαιρεθεί και παραμένει μόνο ο σκελετός της κατασκευής, ενώ πίσω από τους κατηγορουμένους βρίσκονται και αστυνομικοί.

    Ικανοποιημένος από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων στις φυλακές Κορυδαλλού εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος.

    1. Επιτράπηκε η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων στην αίθουσα τύπου, που βρίσκεται δίπλα στην αίθουσα, στην οποία διεξάγεται η δίκη, ενώ υπάρχει και η πρόθεση να μεταφερθούν περισσότερα καρτοτηλέφωνα.

    2. Επίσης ήδη τοποθετήθηκαν μικρόφωνα κοντά στους κατηγορουμένους, ώστε να μπορούν να ακούγονται και στην αίθουσα τύπου.

    3. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει ίσως και εντός της ημέρας, εάν θα χρησιμοποιηθούν και τηλεοπτικές κάμερες για την κάλυψη της δίκης.

    Σχετικά με το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης ο κ. Σόμπολος επισήμανε ότι αυτό θα εξεταστεί από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι τη Δευτέρα ήταν αρνητικοί.

    [02] Εγκαίνια νέου Νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη

    4/3/2003 5:54:00 μμ

    To νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, δυναμικότητας 673 κλινών εγκαινίασε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης επισκέφτηκε την ακριτική πόλη συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή και τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας. "Χτίζουμε το νέο κοινωνικό κράτος πάνω στα θεμέλια μιας ισχυρής οικονομίας", τόνισε ο Πρωθυπουργός . Παράλληλα ο κ. Σημίτης άφησε και αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι είχε γίνει λόγος για μακέτες "όμως τα εγκαίνια εδώ", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης "είναι η απάντηση στην καταστροφολογία, τη μιζέρια και την ηττοπάθεια".

    ''Χειροπιαστή απάντηση σε πραγματικά προβλήματα''

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εντός του 2003 το νοσοκομείο θα ενισχύσει με σημαντικό βαθμό το προσωπικό του με καθηγητές Ιατρικής, μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι εγκαταστάσεις του παλαιού νοσοκομείου.

    Το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι πλέον παράγοντας, που συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, τόνισε ο κ. Σημίτης, που πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια χειροπιαστή απάντηση σε πραγματικά προβλήματα και ανάγκες.

    Να σημειώσουμε ότι το νέο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι το μεγαλύτερο στη χώρα με συνολικό εμβαδόν 88.000 τετραγωνικά μέτρα και ο συνολικός όγκος του κτιρίου είναι περίπου 400.000 τετραγωνικά μέτρα.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων "Αγιος Κυπριανός" και ξεναγήθηκε στους χώρους από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο.

    Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε με βόλτα στην αγορά της Αλεξανδρούπολης.

    [03] Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στη χώρα

    4/3/2003 7:23:00 μμ

    Βροχές, χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας, που πλήττει από τη νύχτα σχεδόν όλη τη χώρα. Από αύριο, πάντως, ο καιρός βελτιώνεται. Από την καταρρακτώδη βροχή στο Αργος, φούσκωσε ένας χείμαρρος και λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίος για έναν αγρότη. Το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και ο άντρας σώθηκε μετά από επιχείρηση ανδρών της Πυροσβεστικής, την οποία κατέγραψε και τηλεοπτική κάμερα.

    Τον παρέσυρε το. . . . ρέμα

    Στην επαρχιακή οδό Ηρας-Αργους, ο χείμαρρος του Ξεριά διέσχισε το οδόστρωμα. Συνήθως δεν έχει νερό, όταν όμως βρέχει η διέλευση των οχημάτων καθίσταται επικίνδυνη.

    Δεν υπάρχει κάποια προειδοποιητική πινακίδα στο σημείο και σε περίπτωση νεροποντής ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

    Ο Ξεριάς λοιπόν, φούσκωσε για ακόμα μια φορά και παρέσυρε στο διάβα του ένα φορτηγάκι. Ανδρες της Πυροσβεστικής προσπάθησαν για πολλή ώρα να απεγκλωβίσουν τον οδηγό. Ο οδηγός του οχήματος, Θόδωρος Χελιώτης κινδύνεψε.

    Επιστρατεύτηκε ακόμα και σκαπτικό μηχάνημα.

    Ευτυχώς, με την άμεση επέμβαση των αντρών της Π.Υ η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

    Βελτίωση από αύριο

    Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα, την Τρίτη.

    Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών:

    - Ευρυτανίας,

    - Αιτωλοακαρνανίας,

    - Αρτας,

    - Ιωαννίνων,

    - Καστοριάς,

    - Φλώρινας,

    - Σερρών Καρδίτσας,

    - Φθιώτιδας,

    - καθώς και στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης.

    Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στα πελάγη. Δεν έγιναν τα δρομολόγια δύο πλοίων από τον Πειραιά και τη Ραφήνα, του "Εξπρές Πηνελόπη" για Ανδρο- Τήνο-Μύκονο και του "Θεόφιλου" για Χίο Μυτιλήνη.

    Την Τετάρτη ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σε όλη τη χώρα.

    [04] Πτώση ελικοπτέρου ΕΚΑΒ: Στους εμπειρογνώμονες η άτρακτος

    4/3/2003 7:14:00 μμ

    Στα χέρια των εμπειρογνωμόνων βρίσκεται η άτρακτος του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ικαρίας, παρασύροντας στο θάνατο και τους τέσσερις επιβαίνοντες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου μπορούν να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα για τα αίτια της πτώσης του, το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου. Η πτώση του συγκεκριμένου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ήταν η τρίτη μέσα σε δύο χρόνια, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε δεκατέσσερα.

    Η άτρακτος θα φωτίσει τα αίτια της τραγωδίας

    Στο Ικάριο οι έρευνες

    Νωρίς το πρωί δύο νταλίκες βγήκαν από το πλοίο της γραμμής, στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας τα κομμάτια του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που κατέπεσε ανοικτά της Ικαρίας και έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

    Η άτρακτος και τα υπόλοιπα κομμάτια του ελικοπτέρου, βρέθηκαν ύστερα απο έρευνες πολλών ημερών, στο βυθό, σε βάθος 75 μέτρων.

    Το κομματιασμένο ελικόπτερο μεταφέρθηκε στην βάση της Υ.Π.Α. στο παλιό ανατολικό αεροδρόμιο, όπου και φυλάσσεται από φρουρούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η κατάσταση του ελικόπτερου θα επιτρέψει να διερευνηθούν με ακρίβεια όλα τα αίτια, ώστε να συνταχθεί το τελικό τους πόρισμα σε έξι μήνες.

    [05] Νέες λεωφορειολωρίδες στην κυκλοφορία

    4/3/2003 6:58:00 μμ

    Στην κυκλοφορία δόθηκε η νέα λεωφορειολωρίδα μήκους 500 μέτρων στην οδό Ακαδημίας και από την επόμενη Τρίτη θα αρχίσει η αυστηρή αστυνόμευσή της, προκειμένου να μην παραβιάζεται από τους οδηγούς ΙΧ. Στο μεταξύ, αρχίζει άμεσα και η λειτουργία της λεωφορειολωρίδας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Το πρόγραμμα επέκτασης των λεωφορειολωρίδων προβλέπει τη λειτουργία εντός του επόμενου τριμήνου λεωφορειολωρίδων στην Ιπποκράτους, τη Μεσογείων, στη Λεωφόρο Συγγρού, στην Πατησίων και στον Πειραιά, στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Γρηγορίου Λαμπράκη. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή, οι λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής θα βάφονται με κόκκινο χρώμα και οι υπόλοιπες με πράσινο.

    [06] Εισέπραξε την αποζημίωση ο τέως

    4/3/2003 3:08:00 μμ

    Εληξε και τυπικά η οικονομική εκκρεμότητα που είχε ο τέως με το ελληνικό δημόσιο. Το πρωί ο δικηγόρος του, Πέτρος Μαχλάς, εισέπραξε για λογαριασμό της τέως βασιλικής οικογένειας, το ποσό των 4,2 δις δραχμών, συνυπογράφοντας με τον αρμόδιο έφορο στην εφορία του Μενιδίου, το σχετικό ένταλμα πληρωμής. Τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος θα μεταφερθούν λογιστικά, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς σε τράπεζα του Λονδίνου, σύμφωνα με επιθυμία των δικαιούχων. Αν και το χρηματικό ένταλμα εκδόθηκε στο όνομα "τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος", μέρος της αποζημίωσης δικαιούνται η αδερφή του Ειρήνη, και η θεία του Αικατερίνη.

    [07] Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

    4/3/2003 1:53:00 μμ

    Δ. Γουργουράκης

    Ορκίστηκαν σήμερα ο νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Δημήτριος Γουργουράκης, επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, καθώς και τα νέα μέλη της Αρχής ενώπιον του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φίλιππου Πετσάλνικου. Ο κ. Πετσάλνικος μετά την ορκωμοσία επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Αρχή, η οποία από την ίδρυσή της καταξιώθηκε ως θεματοφύλακας των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών ενώ υπογράμμισε και την ιδιαίτερη σημασία της, ιδιαίτερα σε μια εποχή, που η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας απαιτεί εγρήγορση για την εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

    [08] Θεσπίζεται ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ΕΕ

    4/3/2003 7:10:00 μμ

    Με τη μεσολάβηση της ελληνικής προεδρίας κατέληξαν τελικά οι χώρες της ΕΕ σε συμφωνία για τη δημιουργία κοινοτικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, που θα προσφέρει στους εφευρέτες τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ενιαία ευρεσιτεχνία για όλη την ΕΕ. Το θέμα της θέσπισης ενιαίου διπλώματος, που εξετάζεται εδώ και 30 χρόνια και στο οποίο οι Ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν ποτέ να συμφωνήσουν, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις εφευρέσεις στην Ευρώπη, μειώνοντας σημαντικά το κόστος απόκτησης του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας, που είναι σήμερα τρεις φορές πιο υψηλό από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η ευρεσιτεχνία της ΕΕ θα προσφέρει κυρίως νομική ασφάλεια, με τη δημιουργία, μετά από μια μεταβατική περίοδο, ενός ειδικού για τον τομέα αυτό δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Ο προεδρεύων του συμβουλίου ανταγωνιστικότητας υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη και εξήρε τη σημασία της.

    Κλείνει ένα κεφάλαιο με ιστορία δεκαετιών

    ''Το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που έχει απασχολήσει τόσες προεδρίες, είναι πλέον πραγματικότητα'', δήλωσε ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πολιτική συμφωνία των ''15''.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, αφού συνεχάρη όλες τις προηγούμενες προεδρίες, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμβολή της, πρόσθεσε ότι η έγκριση του κοινοτικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες επενδύει η ΕΕ.

    "Ο κάτοχος του τίτλου της ευρεσιτεχνίας δεν θα χρειάζεται πλέον για να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του να προβαίνει σε δικαστικές ενέργειες σε κάθε χώρα, με τις διορίες, το κόστος και τον κίνδυνο των αντιφατικών αποφάσεων που ενυπάρχει στις υποθέσεις αυτές", δήλωσε με ικανοποίηση η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας κ. Φοντέν.

    Να σημειωθεί ότι η εν λόγω συμβιβαστική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δεκαπέντε κατά την προσεχή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 20 και 21 Μαρτίου.

    Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα αξιοποιήσει τις υποδομές και τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, που λειτουργεί εδώ και μερικές δεκαετίες. Θα μεταφράζεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης.

    Θα εκδικάζονται ιδιωτικές διαφορές για την ισχύ ή τις προσβολές των κοινοτικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από το Κοινοτικό Δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο και τα εθνικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα συνεργάζονται, ώστε να επιτυγχάνεται εξυπηρέτηση των εφευρετών και των κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, διάχυση των πληροφοριών.

    Με αυτό το θεσμό, αυξάνεται πλέον ο βαθμός ενοποίησης της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε., ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.

    Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μια απλή αίτηση, αποκτούν απευθείας προστασία στην αγορά κρατών-μελών.

    Το κόστος για την κατοχύρωση των εφευρέσεων και των καινοτομιών μειώνεται. Γιατί μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις έπρεπε να μεταφράζουν το σύνολο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις γλώσσες των κρατών-μελών, ενώ τώρα θα μεταφράζουν μόνο τις αξιώσεις και επομένως, θα έχουμε και ένα πολύ μικρότερο κόστος.

    Εξάλλου, με τη δημιουργία ενιαίου κεντρικού δικαστηρίου, επιτυγχάνεται ομογενοποίηση της νομολογίας και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για όλους τους ενδιαφερόμενους.

    Η Επιτροπή θα προσαρμόσει το σχέδιο κανονισμού που είχε καταρτίσει το 2000 με βάση τις αρχές της πολιτικής συμφωνίας. Θα το υποβάλει στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και εντός του 2003 θα εγκριθεί.

    Παράλληλα θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Κοινοτικού Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2010, συμβολικό έτος για τους στόχους ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

    Η θεσμοθέτηση του δεν καταργεί τα εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αυτά μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν για όσους εφευρέτες επιθυμούν την προστασία των εφευρέσεών τους σε μικρό αριθμό χωρών-μελών της Ε.Ε.

    "Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που γίνεται από τη ελληνική Προεδρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενισχύει ιδιαίτερα τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.", δήλωσε σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας ότι για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας χρειάστηκε να γίνει και τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο κ. Σημίτης παρενέβη προς τον κ. Μπερλουσκόνι, ώστε η Ιταλία να αποσύρει τις αντιρρήσεις που είχε και τελικά να επιτευχθεί συμφωνία.

    Προτεραιότητα η προώθηση των στόχων της Λισσαβόνας

    Εξάλλου, ο προεδρεύων Ελληνας υπουργός ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στέλνει μήνυμα προς την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της στρατηγικής της Λισσαβόνας για την ΕΕ και την ανάγκη προώθησης των θεμάτων της ατζέντας της, όπως ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, διαμόρφωση επιχειρηματικού κλίματος, ευνοϊκών προϋποθέσεων για τις μικρές επιχειρήσεις και άλλα.

    Η ανταγωνιστικότητα πρέπει να αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα για τη στρατηγική πορεία της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι η ιεράρχηση αυτή επιβεβαιώνει και το ρόλο του αντίστοιχου συμβουλίου.

    ''Η ανταγωνιστικότητα είναι ο μόνος δρόμος για να επηρεάσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε ακόμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη ως τη σύγχρονη στρατηγική της ΕΕ και την ανάγκη αναζήτησης ισορροπίας σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, για ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα, μέσα από τις τεχνολογίες της γνώσης και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τελικά για περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

    [09] Η ΕΕ στηρίζει τις ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία

    4/3/2003 6:07:00 μμ

    Αρχισε να υλοποιείται και στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2003, το τρίτο κοινοτικό πρόγραμμα προώθησης των Ευρωπαϊκών Εξαγωγών στην Ιαπωνία με την ονομασία "EU Gateway to Japan", το οποίο χρηματοδοτείται και διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην προώθηση του εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας. Στις δύο προηγούμενες φάσεις του προγράμματος οι ωφελούμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν στις 880 (από τις οποίες οι 87 ήταν ελληνικές), προερχόμενες από οκτώ επιλεγμένους κλάδους Οι επιχειρήσεις αυτές επιθυμούσαν να διεισδύσουν στην αγορά της Ιαπωνίας ή να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην περιοχή. Στο νέο πρόγραμμα που υλοποιείται, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 32 εκδηλώσεις (εμπορικές αποστολές ή εμπορικές εκθέσεις), που αντιστοιχούν σε μία κάθε χρόνο για τον κάθε κλάδο.

    Σε κάθε μία από τις δραστηριότητες αυτές θα συμμετάσχουν 25 επιλεγμένες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και 45 για τον κλάδο των Τροφίμων &amp; Ποτών). Η διάρκεια της κάθε δραστηριότητας θα είναι μία εβδομάδα.

    Οι οκτώ κλάδοι που έχουν επιλεγεί για τη νέα αυτή καμπάνια είναι:

    τα τρόφιμα &amp; ποτά, ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός, τα οικοδομικά υλικά, οι τεχνολογίες πληροφορίας &amp; επικοινωνίας, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, ο εξοπλισμός άθλησης και διασκέδασης (Outdoor Life &amp; Entertainment Equipment), ο οικιακός εξοπλισμός (Interior Lifestyle) και η νεανική μόδα &amp; οι νέοι σχεδιαστές.

    Η προετοιμασία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη αφορά σε συμβουλευτική υποστήριξη, κατάρτιση, σεμινάρια, εργαστήρια, ενημέρωση για ιδιώτες και ομάδες, εξατομικευμένων υπηρεσιών (μετάφραση, έρευνα αγοράς), επικοινωνία με ειδικούς στην Ιαπωνία, ξεχωριστή σελίδα στο διαδικτυακό τόπο του European Union "Gateway to Japan" για την παροχή συμβουλών, ενώ στην Ιαπωνία σε ενημέρωση, επίσκεψη-ξενάγηση σε εγκαταστάσεις, παρουσίαση των προϊόντων/υπηρεσιών της ΕΕ, προσωπικές επιχειρηματικές συναντήσεις κ.α.

    Η χρηματοοικονομική και οργανωτική υποστήριξη που προσφέρει το πρόγραμμα αφορά σε διαμονή (κρατήσεις και συνεισφορές ύψους έως και 1.000 ευρώ), εξατομικευμένες εμπορικές υπηρεσίες (συνεισφορές ύψους έως και 1.800 ευρώ και 80% των δαπανών της εταιρείας), διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά και αντίστροφα για τις ομαδικές εκδηλώσεις, κατάλογος της αποστολής στην ιαπωνική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένου του προφίλ των εταιρειών της ΕΕ, των προϊόντων και στοιχείων επικοινωνίας.

    Η διάρκεια του προγράμματος αυτού, αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων ανάλογων προγραμμάτων (1994-1996 και 1997-2001), έχει δύο συνδιοργανωτές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων (Ευρωεπιμελητήριο), ως Πανευρωπαϊκό Συντονιστή, με 15 Εθνικούς Συντονιστές (NCs) από τις Εθνικές Ενώσεις Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη στελέχωση, την προετοιμασία και την υποστήριξη των εταιρειών που θα συμμετάσχουν.

    Στην Ελλάδα το ρόλο του Εθνικού Συντονιστή έχει αναλάβει από το 1994 η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

    Πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται από τον Εθνικό Συντονιστή του προγράμματος Βασίλειο Αποστολόπουλο στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. (τηλ. 210 3632702, 210 3625630 και 210 3387104 - 6).

    [10] Πρωτοβουλίες ενημέρωσης για κινητικότητα εργαζομένων

    4/3/2003 5:01:00 μμ

    Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία ενημερωτική εκστρατεία για την κινητικότητα των εργαζομένων. Οι χρηματοδοτούμενες ενέργειες αφορούν την πληροφόρηση απο το διαδίκτυο, τη χρήση κέντρων κλήσεων, τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων και σεμιναρίων και τη παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού. Κύριος στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να προωθήσει την επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα, βελτιώνοντας την πληροφόρηση για τις υφιστάμενες ευκαιρίες κινητικότητας εντός της ΕΕ.

    Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, συνδικάτα, επιχειρηματικοί φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί εκπαίδευσης και κατάρτισης και τοπικά και περιφερειακά δημόσια νομικά πρόσωπα, τόσο απο τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και απο τα κράτη του Ερωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δηλ. Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν.

    Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να διεξαχθούν σε διακρατικό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, εφόσον έχουν ευρωπαϊκή διάσταση.

    Ακολουθητέα διαδικασία: Θα διευκρινισθεί στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί έως τις 15 Μαρτίου 2003.

    Κοινοτικές πηγές πληροφόρησης:

    http://europa.eu.int/eures

    Κοινοτικά σημεία επαφής:

    European Commision Employment and Social Affairs Directorate General

    Unit A 3 B- 1049 Brussels.

    Ka Ida Monclair, e-mail: ida.monclair@cec.eu.int,

    τηλ. (32-2) 295 60 11

    Κος Henric Stjernquist, e-mail: henric.stjernquist@cec.eu.int,

    τηλ. (32-2) 296 27 17

    [11] Οι Ευρωπαίοι επικρίνουν τις ενέργειες των ΗΠΑ

    4/3/2003 4:35:00 μμ

    Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στο σύνολό τους επικριτικοί απέναντι στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή σκηνή, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ειρήνης, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2002, το 46% των κατοίκων της ΕΕ πιστεύουν πως οι ΗΠΑ έχουν ''αρνητικό ρόλο'' στη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο, ενώ μόνο το 23% θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον έχει θετική επιρροή. Το 15% των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι. Στην έρευνα αυτή δεν ετέθη άμεσα το θέμα ενός ενδεχόμενου πολέμου εναντίον του Ιράκ, ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες βλέπουν θετικά τον αγώνα των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

    Ειδικότερα σε σύνολο πέντε ερωτήσεων σχετικών με τις ενέργειες των Αμερικανών στη διεθνή σκηνή, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (ποσοστό 54%) αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο ρόλος τους είναι θετικός.

    Αντίθετα, το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η κυβέρνηση Μπους παίζει αρνητικό ρόλο στον αγώνα κατά της φτώχειας.

    Το ποσοστό αυτό φτάνει το 57% στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στο θέμα της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής οι γνώμες των Ευρωπαίων διίστανται. Το 38% θεωρεί πως η πολιτική των ΗΠΑ έχει θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ το 34% πιστεύει ακριβώς το αντίθετο.

    Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωβαρόμετρο ρωτά τους πολίτες της ΕΕ για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο.

    Η έρευνα έγινε από την 1η Οκτωβρίου ως τις 5 Νοεμβρίου του 2002 σε δείγμα 16.074 πολιτών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ.

    [12] Υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Phare

    4/3/2003 5:36:00 μμ

    Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Ιδρυμάτων, των Ενώσεων και των Φιλανθρωπικών Οργανώσεων και Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές, μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για συμμετοχή τους στην εκτέλεση μικρών έργων στο πλαίσιο του προγράμματος Phare. Προτάσεις μπορούν επίσης να υποβάλουν οι επαγγελματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Σωματείων και των Εμπορικών Επιμελητηρίων, Ιδρύματα Ανωτάτης Εκπαίδευσης και Πανεπιστήμια και Ιδρύματα Έρευνας και Ανάπτυξης, είτε έχουν έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Εσθονία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Το συνολικό διαθέσιμο ποσό θα ανέλθει σε 2,1 εκατ. ευρώ.

    Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων περιέχονται στον οδηγό υποβολής αιτήσεων, που δημοσιεύεται μαζί με την παρούσα πρόσκληση στο δικτυακό τόπο της υπηρεσίας συνεργασίας EuropeAid:

    http://europa.eu.int/comm/europeaid/index_en.htm

    (αριθμός δημοσίευσης EuropeAid/115503/C/G/Multi)

    Τυχόν ερωτήσεις σχετικά με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων πρέπει να αποστέλλονται γραπτώς (συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων) κατά προτίμηση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση:

    benedicte.bronchart@cec.eu.int ή με φαξ (32-2) 2959540.

    Η προθεσμία για την υποβολή ερωτήσεων είναι η 4η Απριλίου 2003 και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, η 25 Απριλίου 2003.

    Καλούνται όλοι οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται τακτικά την προαναφερθείσα ιστοσελίδα του Διαδικτύου πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, δεδομένου ότι η Επιτροπή θα δημοσιεύει τις συνηθέστερες ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

    [13] Πολύνεκρη διπλή έκρηξη βόμβας στις Φιλιππίνες

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 4/3/2003 5:56:00 μμ

    Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν (μεταξύ αυτών και ένας αμερικανός πολίτης) και 100 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε σημείο αναμονής του αεροδρομίου της πόλης Νταβάο της νήσου Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες. Λίγα λεπτά αργότερα, άλλο ένα άτομο σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, στη γειτονική πόλη Τάγκουμ από έκρηξη που σημειώθηκε σε στάση λεωφορείου. Έργο τρομοκρατών χαρακτήρισε την σημερινή έκρηξη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ. Η αστυνομία έχει συλλάβει πολλούς υπόπτους, ενώ καμία οργάνωση έως τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη

    Οσον αφορά τον αμερικανό πολίτη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν είναι τουρίστας, ή μέλος της δύναμης που εδρεύει στην περιοχή με στόχο να βοηθήσουν την κυβέρνηση στο πόλεμο κατά των μουσουλμάνων ανταρτών.

    Εκπρόσωπος του στρατού, εκτίμησε ότι πίσω από την έκρηξη κρύβεται η ισλαμική οργάνωση Ισλαμικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Μορο (MILF), που είναι η μεγαλύτερη των τεσσάρων μουσουλμανικών οργανώσεων που δρουν στη περιοχή. Στις 20 Φεβρουαρίου η MILF είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Γκοταμπάτο στο κεντρικό Μιντανάο όπου ένας στρατιώτης είχε σκοτωθεί και έξι πολίτες είχαν τραυματισθεί.

    Η πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο, σε δηλώσεις της υποσχέθηκε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθεια των ΗΠΑ για την σύλληψη των ενόχων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς ενδείξεις για την ταυτότητα των βομβιστών.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS, BBC, ΑΠΕ.

    [14] ΗΠΑ: Ο Μοχάμεντ εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου

    4/3/2003 7:24:00 μμ

    Ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ είναι ο εγκέφαλος του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ κατηγορώντας επίσημα για πρώτη φορά από την ημέρα που συνελήφθη τον φερόμενο ως υπ' αριθμόν 3 της αλ Κάιντα. Το γεγονός σχολίασε και ο Τζώρτζ Μπους. Νωρίτερα, οι γαλλικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Μοχάμαντ, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διεξάγεται στη χώρα για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε Συναγωγή της Τζέρμπα στην Τυνησία τον Απρίλιο του 2002, που προκάλεσε τον θάνατο 21 ανθρώπων.

    Μπους: ''Σοβαρό πλήγμα στην αλ-Κάιντα''

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους από την πλευρά του δήλωσε ότι, η σύλληψη του Μοχάμεντ, αποτελεί ένα ''σοβαρό πλήγμα'' για το τρομοκρατικό δίκτυο, κατηγορώντας τον ως τον εγκέφαλο των επιχειρήσεων και χαρακτηρίζοντάς τον ως τον αρχιδολοφόνο του δικτύου της αλ Κάιντα. "Ο άνδρας που εμπνεύστηκε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τις ΗΠΑ", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Η έως τώρα ανάκρισή του δεν έχει φέρει πάντως κάποιο αποτέλεσμα καθώς οι περισσότερες πληροφορίες που έχει δώσει για την τύχη του Οσάμα μπιν Λάντεν στις πακιστανικές αρχές είναι αντιφατικές, λέγοντας αρχικά, ότι ο ηγέτης της αλ Κάιντα είναι ζωντανός και στη συνέχεια ότι είναι νεκρός.

    Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές ασφαλείας, ο Σέιχ Μοχάμεντ βρίσκεται ήδη στα χέρια των Αμερικανών και έχει μεταφερθεί στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν εάν ο Μοχάμεντ κρατείται στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    Πριν μεταφερθεί στο Αφγανιστάν τον ανέκριναν πράκτορες των του FBI και της CIA.

    [15] Ινδονησία: Νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου σε πισίνα

    4/3/2003 12:15:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ελικόπτερο συνετρίβη σε πισίνα ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Τζακάρτα της Ινδονησίας. Κατά την προσπάθεια προσγείωσης στο ελικοδρόμιο του 20όροφου ξενοδοχείου πολυτελείας. Νεκροί είναι ο Ινδονήσιος πιλότος, και δύο επιβάτες. Σύμφωνα με το προσωπικό του ξενοδοχείου, πρόκειται για τον διευθυντή τοπικής τράπεζας και της γραμματέας του.

    [16] Χουσεΐν: Τύραννος του αιώνα ο Μπους

    4/3/2003 1:16:00 μμ

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν υποστήριξε σήμερα ότι το Ιράκ ''θα νικήσει τους τυράννους'' σε πιθανή αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μήνυμά του που διαβάστηκε από παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης με αφορμή το Ισλαμικό νέο Έτος, ο ιρακινός πρόεδρος τόνισε απευθυνόμενος στους Ιρακινούς: ''Εσείς, ο ιρακινός λαός θα νικήσετε οπλισμένοι με την πίστη, οι τύραννοι θα ηττηθούν και η αλαζονεία δεν θα τους ωφελήσει''. "Ο τύραννος φαντάζεται πως είναι σαν το Θεό, ικανός να ελέγξει το σύμπαν και να κάνει ότι επιθυμεί. Πιστεύει ότι μπορεί να στερεί την ελευθερία των ανθρώπων", τόνισε στο μήνυμά του, που ήταν διανθισμένο με στίχους από το Κοράνι.

    [17] Συνάντηση Ανάν με επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου

    4/3/2003 1:06:00 μμ

    Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν θα έχει την Παρασκευή στις ΗΠΑ επιτροπή στην οποία ανατέθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου να εκθέσει τις θέσεις του όσον αφορά την ιρακινή κρίση, δήλωσε εκπρόσωπος του Αραβικού Συδέσμου. Σύμφωνα με τον Χισάμ Γιουσέφ, τον οποίο επικαλείται η αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ-Αχράμ", η επιτροπή θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου, επαλήθευσης και επιθεωρήσεων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.

    Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, την επιτροπή αποτελούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τυνησίας και του Μπαχρέιν καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    Η εφημερίδα, επικαλούμενη αραβικές πηγές, αναφέρει ότι τα μέλη της επιτροπής θα παρευρεθούν στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια της οποίας ο Μπλιξ θα παρουσιάσει την τελευταία έκθεσή του για τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον Γιουσέφ, η επιτροπή θα ενημερώσει τις ΗΠΑ ''για τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου''.

    [18] Οι μάχες του Κυπέλλου Ελλάδας

    Aννα Κούρτη 4/3/2003 2:20:00 μμ

    Το "εισιτήριο" της πρόκρισης για τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος, "κληρώνεται" την Τετάρτη. Το Αιγάλεω θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό και θα προσπαθήσει να διαφυλάξει το υπέρ του 1-0 από τον πρώτο αγώνα, προκειμένου να προκριθεί αυτό σε βάρος των "πρασίνων". Απο την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω της τα εξωαγωνιστικά προβλήματα των τελευταίων ημερών και να πάρει την πρόκριση για τους ημιτελικούς του Κυπέλλου σε βάρος του Πανιωνίου. Το κλίμα στις τάξεις των "κιτρινόμαυρων" δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, μετά τα γεγονότα της Κυριακής, ωστόσο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα. Με δεδομένο και το 1-1 του πρώτου αγώνα, ο "Ντούσκο" θα καταστρώσει χωρίς "πονοκεφάλους" τα πλάνα του για την αναμέτρηση, στην προσπάθεια που θα κάνει ο "Δικέφαλος" για να προκριθεί στους "4" του Κυπέλλου.

    Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων

    Μετά την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο "Απόστολος Νικολαϊδης", ο Γιώργος Χατζάρας να δήλωσε ότι το φαβορί παραμένει ο Παναθηναϊκός, ωστόσο το δέλεαρ της πρόκρισης στους "4" του Κυπέλλου είναι πολύ μεγάλο κίνητρο για το "Σίτι".

    Στο αντίπαλο "στρατόπεδο", παρά το προβάδισμα που έχει το Αιγάλεω μετά το 1-0 της Λεωφόρου, ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί στον αυριανό αγώνα χωρίς τους Μικάελσεν, Κόλκα, Χένρικσεν, Καραγκούνη, Νικοπολίδη και Ολισαντέμπε.

    Ο τεχνικός των "πρασίνων", Σέρχιο Μαρκαριάν προτίμησε να ξεκουράσει τους ποδοσφαιριστές του, ενόψει της δύσκολης αναμέτρησης με τον Πανιώνιο για το πρωτάθλημα.

    Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων:

    Αιγάλεω 17.00

    Αιγάλεω-Παναθηναϊκός (1-0) (1ο σκορ)

    Ν. Γκούμας 19.30

    ΑΕΚ-Πανιώνιος (1-1) (1ο σκορ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    [19] UEFA: Την Τετάρτη ο αγώνας Βίσλα Κρακοβίας-Λάτσιο

    4/3/2003 1:50:00 μμ

    Το "παζλ" των "8" ομάδων που θα λάβουν μέρος στους προημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA, συμπληρώνεται την Τετάρτη 5 Μαρτίου. Εκεί έχουν ήδη προκριθεί επτά ομάδες και το μόνο "εισιτήριο" που παραμένει χωρίς κάτοχο είναι αυτό που θα διεκδικήσουν Βίσλα Κρακοβίας και Λάτσιο. Ο αγώνας των δύο ομάδων είχε προγραμματιστεί να γίνει την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά η κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο της Κρακοβίας από τον παγετό, δεν κατέστησε δυνατή την διεξαγωγή του. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί την Τετάρτη, στο γήπεδο της Κρακοβίας, καθώς η UEFA άναψε το "πράσινο φως" για τη διεξαγωγή του, μετά την επιθεώρηση του αγωνιστικού χώρου από αντιπροσωπεία της. Ο πολωνικός σύλλογος έχει το προβάδισμα για την πρόκριση, καθώς στον πρώτο αγώνα απέσπασε ισοπαλία 3-3 από τη Λάτσιο. Η ομάδα που θα προκριθεί θα αντιμετωπίσει την Μπεσίκτας στους "8" της διοργάνωσης.

    Αποτελέσμτα Δ' γύρου

    Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών αγώνων για τον Δ' γύρο του Κυπέλλου UEFA (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα):

    Μπεσίκτας (Τουρκία)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 4-2 (0-1) Μποαβίστα (Πορτογαλία)-Χέρτα Βερ. (Γερμανία) 1-0 (2-3) ΑΕΚ-Μάλαγα (Ισπανία) 0-1 (0-0) Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-Λάτσιο (Ιταλία) 5/3 (3-3) Αντερλεχτ (Βέλγιο)-Παναθηναϊκός 2-0 (0-3) Στουτγκάρδη (Γερμανία)-Σέλτικ (Σκωτία) 3-2 (1-3) Ντενιζλίσπορ (Τουρκία)-Πόρτο (Πορτογαλία) 2-2 (1-6) Λίβερπουλ (Αγγλία)-Οσέρ (Γαλλία) 2-0 (1-0)

    Προημιτελικοί (13-20 Μαρτίου)

    Μάλαγα-Μποαβίστα Μπεσίκτας-Βίσλα Κρακοβίας ή Λάτσιο Σέλτικ-Λίβερπουλ Πόρτο-Παναθηναϊκός

    [20] Δρακόντεια μέτρα για τους αγώνες του πρωταθλήματος Α' Εθνικής

    4/3/2003 3:03:00 μμ

    Δύο συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας τα οποία θα είναι δρακόντεια στους κρίσιμους αγώνες της 22ης ημέρας του Πρωταθλήματος Α' Εθνικής, Ολυμπιακού-ΑΕΚ και Πανιωνίου-Παναθηναϊκού, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Για το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ θα κυκλοφορήσουν 11.000 εισιτήρια, ενώ θα μείνουν κλειστές οι θύρες 5 και 8, για λόγους ασφαλείας.

    Επίσης, αποφασίστηκε οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ, με την συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, να πάνε με τα πόδια από το γήπεδο "Νίκος Γκούμας" στην Ριζούπολη, όπου θα καθίσουν στις θύρες 6 και 7. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού θα πάνε πεζοί από τον σταθμό των Κ. Πατησίων στην Ριζούπολη.

    Μέχρι τα Κ. Πατήσια θα μεταβούν με τον ηλεκτρικό από τον σταθμό του Φαλήρου.

    Όσον αφορά στον αγώνα Πανιωνίου-Παναθηναϊκού, αποφασίστηκε οι οπαδοί των "πρασίνων" να μεταβούν με λεωφορεία ως την Λεωφόρο Συγγρού και από εκεί με την συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης να πάνε πεζοί μέχρι το γήπεδο της Νέας Σμύρνης, όπου θα καθίσουν στις θύρες 1 και 9.

    [21] Στο Πρωτάθλημα Ε.Ε η Εθνική Αρσης Βαρών

    4/3/2003 2:55:00 μμ

    Αναχωρεί την Τετάρτη η Εθνική ομάδα Αρσης Βαρών ανδρών και γυναικών, για τη Λα Κορούνια της Ισπανίας, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Στόχος είναι να κατακτήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα μετάλλια. Είμαι σε καλή κατάσταση", δήλωσε ο Έλληνας αθλητής Κώστας Γκαρίπης.

    Την ελληνική ομάδα συγκροτούν οι:

    Δ. Κυριλλίδης (56κ.) Αλέξ. Χατζίδης (62κ.) Σπ. Σταματιάδης (69κ.) Χρ. Χριστοφορίδης (77κ.) Μαρκούλας (85κ.) Βελλιανίτης (94κ.) Κων. Γκαρίπης (105κ.) Ρ. Ρωμανίδης (+105κ.) Πιπιλιαρίδου (48κ.) Κυρ. Βαμβακίδου (53κ.) Ολ. Τόκα (58κ.) Μ. Παναγιωτίδου (6κ.) Ζ. Αργυρού (69κ.) Αικ. Ροδίτη (+75κ.) Θ. Κατσίδη (+75κ.).

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι:

    6 Μαρτίου

    56κ. (Α) 62κ. (Α) 48κ. (Γ) 53κ. (Γ)

    7 Μαρτίου

    58κ. (Γ) 63κ. (Γ) 69κ. (Α) 77κ. (Α) 85κ. (Α)

    8 Μαρτίου

    69κ. (Γ) 75κ. (Γ) +75κ. (Γ) 94κ. (Α) 105κ. (Α) +105κ. (Α)

    [22] Συνέδριο ''Αθλητισμός και Γυναίκα''

    4/3/2003 2:30:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού θα λάβουν μέρος στο Συνέδριο "Αθλητισμός και Γυναίκα", που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 7-8 Μαρτίου 2003, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τελετή έναρξης (Παρασκευή 10:30), θα προβληθεί βίντεο αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τα εννέα χρόνια από το θάνατο της, ενώ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του το Χοροθέατρο "Ροές" της Σοφίας Σπυράτου.

    Bραβεύσεις Ολυμπιονικών

    Στο Συνέδριο, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιώργος Λιάνης, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Bίβιαν Ρέντιγκ (βιντεοσκοπημένο μήνυμα), ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Θα ακολουθήσουν βραβεύσεις Ολυμπιονικών που θα παρευρίσκονται στο Συνέδριο.

    Συγκεκριμένα θα βραβευτούν οι:

    Στεφκα Κωνσταντινοβα (Βουλγαρία) Βούλα Πατουλίδου (Ελλάδα) Ιρενε Σεβίνσκα (Πολωνία) Ούρλικε Μαιφαρθ (Γερμανία) Γκαλίνα Γκορόκχοβα (Ρωσία) Τερέσα Σάτερσον (Αγγλία) Ιγκριντ Κρίστιανσεν (Νορβηγία) Μπριγκίτε Φίσερ (Γερμανία) Λουντμίλα Τουρίσεβα (Ουκρανία) Λενια Βερντεσια (Κούβα) Ναταλί Ντι Τουα (Νότια Αφρική) Τασούλα Κελεσίδου (Ελλάδα) Κατερίνα Θάνου (Ελλάδα) Μιρέλλα Μανιάνι (Ελλάδα) Αννα Πολάτου (Ελλάδα) Εύα Χριστοδούλου (Ελλάδα) Μαρία Γεωργάτου (Ελλάδα) Νίκη Μπακογιάννη (Ελλάδα)

    [23] Διεθνές Μίτινγκ Κλειστού Στίβου ''Αθήνα 2003''

    4/3/2003 1:16:00 μμ

    Πολλά γνωστά αστέρια του παγκόσμιου στίβου θα δώσουν το παρών στο Διεθνές Μίτινγκ Κλειστού Στίβου "Αθήνα 2003", το οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ, την Πέμπτη 6 Μαρτίου, στο νέο κλειστό στάδιο της Παιανίας και θα μεταδώσει απευθείας η ΕΤ-1. Στο επί κοντώ γυναικών ξεχωρίζει η παρουσία της Ρωσίδας κορυφαίας αθλήτριας, του παγκοσμίου ρεκόρ στον κλειστό στίβο Σβετλάνα Φεοφάνοβα, νικήτριας του περσινού μίτινγκ "Αθήνα 2002" που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν η Ελληνίδα ρεκορντγούμαν σε ανοικτό και κλειστό στίβο, Γωγώ Τσιλιγκίρη, η Ερρικα Πρεζεράκου, η οποία έχει κάνει νέο ατομικό ρεκόρ με 4.20μ. και η Θάλεια Ιακωβίδου που θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τη φετινή της επίδοση.

    H Ρωσίδα αθλήτρια

    του παγκοσμίου ρεκόρ

    Σβετλάνα Φεοφάνοβα.

    Η Φεοφάνοβα στην προσπάθειά της να καταρρίψει εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ, θα συναγωνιστεί με την Γερμανίδα Ιβόν Μπούσμπαουμ, που έχει ατομικό ρεκόρ 4,64μ. και με την Τατιάνα Γκριγκορίεβα, την Αυστραλή πρωταθλήτρια που ήταν δεύτερη στο Σίδνεϊ.

    Στα 60 μ. το μεγάλο αστέρι θα είναι η Ζάνα Πιντούσεβιτς Μπλοκ, η Ουκρανή παγκόσμια πρωταθλήτρια του Εντμοντον (στα 100μ) που για μια ακόμη φορά θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά οι Ελληνες φίλαθλοι.

    Η Γεωργία Κοκλώνη σε μια δυνατή κούρσα θα προσπαθήσει να πετύχει μια καλή απόδοση.

    Στο μήκος γυναικών, ήδη δυο μεγάλες πρωταθλήτριες έχουν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους να αγωνιστούν στο διεθνές μίτινγκ.

    Πρόκειται για την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μόναχο, Τατιάνα Κότοβα με ατομικό ρεκόρ 7.42 μ. και την Βραζιλιάνα Μάουρεν Μάγκι (7.26μ.), η οποία ενόψει της συμμετοχής της στο παγκόσμιο του Μπέρμινχαμ θα έχει την ευκαιρία να συναγωνιστεί σπουδαίες αντιπάλους σε έναν δυνατό αγώνα.

    Η Νίκη Ξάνθου, πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στίβο πέρσι στη Βιέννη, που φέτος έχει την τέταρτη επίδοση στον κόσμο με 6.61μ., θα έχει την δυνατότητα να κάνει ένα δυνατό τεστ πριν το Μπέρμινχαμ. Μαζί με την Ξάνθου θα αγωνιστεί και η Στέλλα Πιλάτου, που φέτος δείχνει σταθερότητα στα μεγάλα άλματα.

    Στο ύψος ανδρών θα συμμετάσχει ο σπουδαίος Καναδός άλτης Μαρκ Μπόσγουελ, δεύτερος στο παγκόσμιο της Σεβίλλης το 1999 και έκτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ που έχει ατομικό ρεκόρ 2.35μ. Στο αγώνισμα θα έχουμε και ελληνική εκπροσώπηση με τους Δημήτρη Συρράκο, Γιώργο Μητράκο και Νίκο Γκιόση.

    Στο μίτινγκ θα έχουμε ακόμη τη συμμετοχή του Γιώργου Θεοδωρίδη και του Αγγελου Παυλακάκη στα 60μ. του Δημήτρη Πιέτρη και της Φλώρας Ρεντούμη στα 60μ εμπόδια, της Μαρίας Τσίρμπα στα 3.000μ. και του Χρήστου Σαράκογλου στη σφαιροβολία.

    Περιγραφή: Νίκος Τσώνης και Νίκος Αντωνιάδης

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του μίτινγκ

    Το πρόγραμμα του μίτινγκ:

    17.15

    επί κοντώ γυναικών 17.15

    μήκος ανδρών 18.05

    60μ εμπόδια γυναικών 18.20

    60μ εμπόδια ανδρών 18.30

    ύψος ανδρών 18.30

    μήκος γυναικών 18.40

    1500μ γυναικών 18.55

    1500μ ανδρών 19.10

    60μ γυναικών 19.25

    60μ ανδρών 19.30

    σφαίρα ανδρών 19.35

    400μ γυναικών 19.40

    τριπλούν ανδρών 19.50

    400μ ανδρών 20.15

    3.000μ γυναικών

    [24] Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου

    4/3/2003 12:45:00 μμ

    Στο νέο κλειστό στάδιο της Παιανίας, θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Οι Βαλκανικοί Αγώνες είναι μια από τις παλαιότερες αθλητικές διοργανώσεις στον κόσμο, με ιδιαίτερη αξία για τους Ελληνες φιλάθλους. Ο ΣΕΓΑΣ που κάνει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού, συμπεριλαμβάνει στους αγώνες πολλούς από τους γνωστούς πρωταθλητές του, αλλά και πολλά νέα αστέρια. Ανάμεσά τους η Γεωργία Κοκλώνη, 3η πέρσι στους πανευρωπαϊκούς κλειστού στίβου της Βιέννης, η Στέλλα Πιλάτου και η Χρυσοπηγή Δεβετζή 6η και 7η αντίστοιχα στο μήκος και στο τριπλούν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου. Απευθείας μετάδοση από την ΕΤ-1.

    Το παρών θα δώσει ο Γιώργος Θεοδωρίδης φιναλίστ πέρσι στα 100 μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου.

    Επίσης συμμετέχει ο Σταύρος Κουρουπάκης τέταρτος πέρσι στο παγκόσμιο εφηβικό πρωτάθλημα.

    Με τους καλύτερους πρωταθλητές τους στο στίβο συμμετέχουν στους αγώνες και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.

    Περιγραφή: Γιάννης Μαμουζέλος, Νίκος Αντωνιάδης.

    [25] Οι ''Χειροκίνητες ζωγραφιές'' του Βαγγέλη Λιούγκα

    4/3/2003 3:01:00 μμ

    H παράσταση τονίζει τη σημασία της αναπαράστασης; Ο Βαγγέλης Λιούγκας αναλύει σε διανοητικό επίπεδο την ανθρώπινη συμπεριφορά, αποδέχεται τον παθητικό ρόλο του σύγχρονου ανθρώπου μπροστά στην τεχνολογία, την πολιτική και τους κοινωνικούς θεσμούς και απαντά με την αναπαράσταση μέσω συμβόλων του νέου πεδίου δράσης ατόμου. Αποτέλεσμα οι "Χειροκίνητες ζωγραφιές" του, αναπαραστάσεις γεγονότων από κούκλες που ο καλλιτέχνης φωτογραφίζει με την εξαιρετική υπομονή ενός μικρογράφου πάνω σε μικρών διαστάσεων τελάρα, πάνω στις οποίες ο θεατής έχει δυνατότητα επέμβασης. Η ατομική του έκθεση παρουσιάζεται στη "Γκαλερί της Ερσης" μέχρι τις 15 Μαρτίου.

    Το πεδίο, που παρουσιάζει ο καλλιτέχνης, είναι ουδέτερο, χωρίς εθνικά ή προσωπικά χαρακτηριστικά, είναι πολύχρωμο για να ταιριάζει στην μετά-ποπ ατμόσφαιρα της μετακαταναλωτικής εποχής, ανάλαφρο ώστε να μην αφήνει ίχνη τραγικών φόβων, επιφανειακό ώστε να μην ξυπνάει συναισθηματικές και ιδεολογικές κρίσεις. Και πάνω απ' όλα παιχνιδιάρικο καθώς μερικοί μαγνήτες στην πλάτη των έργων επιτρέπουν στον θεατή να αλλάξει τη σειρά τους και να παρασυρθεί στο πολυπόθητο "παιχνίδι" τις ώρες της ακαταμάχητης αποχαύνωσης.

    Οι "Χειροκίνητες ζωγραφιές" είναι μικρά γεγονότα ανάλαφρης καθημερινότητας όπως επιβάλλει η τωρινή πραγματικότητα, στο κλίμα μίας εμπόλεμης κατάστασης προς τους "ορατούς" και "υποθετικούς" τρομοκράτες του διεθνούς συστήματος. Άλλωστε η τέχνη έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να μην φροντίζει να απαθανατίζει τη βαθύτερη ουσία του ανθρώπινου δράματος αλλά και το απύθμενο της δημόσιας και ιδιωτικής βλακείας.

    Υπογραμμίζοντας τη διαπίστωση του Umberto Eco, μην περιμένουμε ποτέ από την ελεύθερη συζήτηση να αναπηδήσουν οι ανακατατάξεις των συστημάτων στον κόσμο, είναι εξαιρετικά αντιδραστικό να αναπαριστά με τόση διαύγεια στις εικόνες του ο Λιούγκας, τον διανοητικό θάνατο του σύγχρονου ανθρωπάκου. Και εξαιρετικά ρομαντικός ο ίδιος ώστε μέσα από αυτές να ταπεινώνει την απραξία μας!

    [26] Στον αέρα τα 3/4 των Emails σε παγκόσμια κλίμακα

    Αννίτα Πασχαλινού 4/3/2003 4:45:00 μμ

    "Τρύπα" σε ένα από τα πλέον δημοφιλή προγράμματα διαχείρισης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε υπολογιστές δικτύων, εντόπισε η ανεξάρτητη αρχή, Internet Security Systems (ISS). Η Sendmail, μέσω της οποίας διακινούνται τα 3/4 των emails όλου του πλανήτη, είναι ένα software τόσο διάτρητο και ευπαθές, που ακόμα και ένας hacker χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, μπορεί να αποκτήσει με ευκολία τον απόλυτο έλεγχο του Email server της.

    Η νέα version της Sendmail ρυθμίζει το πρόβλημα

    Το πρόβλημα που εντοπίστηκε αφορά όλες τις version της Sendmail.

    Οι χρήστες που χρησιμοποιούν το software καλούνται να κατεβάσουν τη νέα version του από το site της εταιρείας στο Internet, για να ρυθμίσουν το πρόβλημα.

    Η Internet Security Systems, σπεύδει να υπογραμμίσει, ότι το πρόβλημα, δεν αφορά, άμεσα τους προσωπικούς υπολογιστές.

    Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό, μέτρα για την αντιμετώπιση του, καθώς ένας hacker μπορεί πολύ εύκολα, στέλνοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο μήνυμα προς την Sendmail, να πάρει τον απόλυτα έλεγχο του server της.

    Από την πλευρά της, καθησυχαστική εμφανίζεται, η αμερικανική ομάδα επείγουσας δράσης Cert.

    [27] Πρωτότυπος τρόπος αναζήτησης εργασίας

    4/3/2003 3:27:00 μμ

    Μια απελπισμένη απόφοιτος κολεγίου στην Κίνα που αναζητούσε δουλειά χωρίς αποτέλεσμα, σε μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας απέστειλε το βιογραφικό της σημείωμα συνοδευόμενο από μια τοπ-λες φωτογραφία της. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Tύπου, η κοπέλα από το Νανγίνγκ, που αυτοχαρακτηρίζεται στο βιογραφικό της σημείωμα ''ως χάρμα οφθαλμών'' προσθέτει ότι ''πίνει αρκετά'' και είναι ''ταλαντούχα χορεύτρια''. Σύμφωνα με το σχόλιο της εφημερίδας Μόρνινγκ Ποστ της Νότιας Κίνας, δεν έγινε γνωστό πόσες προσφορές ή απαντήσεις είχε και εάν ήδη την κάλεσαν σε συνέντευξη γνωριμίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 March 2003 - 17:58:35 UTC