Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα παράταση δίνει ο Ανάν
  • [02] Συζήτηση στη Βουλή για το ιρακινό
  • [03] Νέο ωράριο στα τα βενζινάδικα
  • [04] Νέο πρόβλημα με Κονκόρντ της Air France''
  • [05] Οι ''κήποι του κόσμου'' στη θέση του WTC
  • [06] Αποκλείστηκε η ΑΕΚ από το ΟΥΕΦΑ

    [01] Νέα παράταση δίνει ο Ανάν

    27/2/2003 10:01:00 μμ

    Στις 10 Μαρτίου λήγει η προθεσμία που έδωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ στον Ελληνοκύπριο πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ.Ντενκτάς προκειμένου να αποφασίσουν οριστικά αν αποδέχονται το σχέδιο του. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον κ. Αναν, ενώ θα έχουν και νέα συνάντηση μαζί του την Παρασκευή το πρωί, στην οποία μάλιστα θα παρευρεθεί, κατόπιν αιτήματος του κ. Παπαδόπουλου, και κ. Κληρίδης. Εξάλλου, μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ του σχεδίου Ανάν πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα κατεχόμενα.

    Τι προβλέπει το νέο σχέδιο

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αναν ζητά από τους δυο ηγέτες να συναντηθούν μαζί του μέχρι τις 10 Μαρτίου και να υπογράψουν συμφωνία ,για τη διενέργεια ταυτόχρονα και στα δύο μέρη δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου, με θέμα την αποδοχή ή μη της ένταξη της ενωμένης Κύπρου στης ΕΕ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, για τα στρατεύματα προτείνεται πλαφόν 6 χιλιάδων ανδρών για την κάθε πλευρά έως ότου ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, ενώ για την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων, από το αρχικό ποσοστό του 28% θα επιστρέψουν για εγκατάσταση το 21%.

    Για τα εδάφη που θα είναι υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο θα είναι περίπου το 29% της επικράτειας και θα περιλαμβάνουν και την Καρπασία. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο γίνεται αναφορά σε Ομοσπονδία που θα αποτελείται από τα δύο συνιστώντα κράτη, δηλαδή τα δύο ιδρυτικά κράτη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

    Το Κυπριακό στο υπουργικό

    Στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, λέγοντας ότι "το πιθανότερο είναι οι δυο πλευρές να μην καταλήξουν σε συμφωνία, παρά μόνο αν είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια διαπραγματεύσεων''.

    Ο κ. Σημίτης παρατήρησε, εξάλλου, πως το σχέδιο έχει κάποια θέματα που απαιτούν περαιτέρω συζήτηση, ενώ ο κ. Ντενκτάς ανακοίνωσε πως προτίθεται να διενεργήσει ένα τοπικό δημοψήφισμα το οποίο κατά τις ενδείξεις δεν θα ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές διαδικασίες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως συζήτησε τις ανησυχίες του με τον κ. Ανάν και συμπλήρωσε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ είχε διαμορφώσει την πεποίθηση πως το τοπικό δημοψήφισμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά ''είναι σκόπιμο'' χάριν εξυπηρέτησης της ισορροπίας στις σχέσεις Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων.

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως αν οι Τουρκοκύπριοι εκ προοιμίου τοποθετηθούν αρνητικά στο δημοψήφισμα δεν υπάρχει λόγος να γίνει ανάλογο δημοψήφισμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συζητήθηκαν οι εξελίξεις και αποφασίσθηκε να γίνει νέα συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα τοποθετηθούν τα κυπριακά κόμματα.

    Νέο, μεγάλο συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα

    Το ογκωδέστερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στα κατεχόμενα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το κατοχικό καθεστώς, προσπάθησε να το ματαιώσει, χωρίς ωστόσο να πετύχει το στόχο του. Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ειρήνης, κάλεσαν τον Ραούφ Ντενκτάς να παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του πολιτικού ζητήματος. Ο αριθμός των διαδηλωτών υπολογίζεται μεταξύ 45.000-50.000, ενώ το παρόν στην συγκέντρωση έδωσαν όλοι σχεδόν οι ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων, καθώς και ο ηγέτης του Τουρκικού κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, Χαϊρί Κοζάνογλου.

    [02] Συζήτηση στη Βουλή για το ιρακινό

    27/2/2003 10:57:00 μμ

    Υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της ιρακινής κρίσης με τα μέσα που διαθέτει η διεθνής κοινότητα, όπως είναι ο ΟΗΕ, τάσσεται η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ιρακινό, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Συνασπισμού. Για ματαίωση του πολέμου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, που σημείωσε ότι δεν θα πρέπει με τίποτα να νομιμοποιηθεί γιατί είναι ένας πόλεμος που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και προσπαθούν να τον επιβάλλουν στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

    Σημίτης: ''Σε διαρκή εγρήγορση η Ελληνική Προεδρία''

    Κρίσιμες, χαρακτήρισε τις στιγμές που ζούμε ο κ. Σημίτης, καθώς, όπως υποστήριξε κρίνεται η ειρήνη στη Μέση Ανατολή με συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα που θα είναι τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι για έναν πόλεμο πρέπει να έχουν εξαντληθεί προηγουμένως όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και να υπάρχει η νομιμοποίηση της ενέργειας που στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Όσον αφορά στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για την έκτακτη σύνοδο Κορυφής της 17ης Φεβρουαρίου, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "την προκαλέσαμε γιατί εμείς θέλουμε μια Ευρώπη με ισχυρή φωνή στην υπόθεση της παγκόσμιας ασφάλειας και της ειρήνης".

    Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελληνική Προεδρία βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για να είναι παρούσα στις εξελίξεις και ανέφερε, μάλιστα, ότι η τρόικα θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στο Σάμελσεϊ, όπου θα συνεδριάσουν οι αραβικές χώρες, για να αποφασίσουν να σταλεί μια επιστολή στο Σαντάμ Χουσεΐν, ώστε να πειστεί πως πρέπει να συνεργαστεί απρόσκοπτα με τον ΟΗΕ.

    Θέλουμε, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, έναν κόσμο ασφαλή, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι απαλλαγμένος από την κατοχή όπλων στα χέρια επικίνδυνων ανθρώπων και οι δυνάμεις αυτές πρέπει να αφοπλιστούν πλήρως και για πάντα

    Κωνσταντόπουλος: ''Υπέρ των απόψεων Γαλλίας και Γερμανίας''

    Αυτός ο πόλεμος πρέπει να ματαιωθεί τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας ότι αν δεν μπορεί τελικά να ματαιωθεί δεν πρέπει με τίποτα να νομιμοποιηθεί γιατί είναι ένας πόλεμος που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και προσπαθούν να τον επιβάλλουν στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

    Σε αυτή την ιστορική στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από την προεδρία για να δικαιολογήσει την διγλωσσία της και κατά την άποψή μας πρέπει η Ελλάδα με σαφήνεια να ταχθεί υπέρ των απόψεων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    Όλα τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ταυτίζονται με την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να εργαστεί για αυτήν.

    Καραμανλής: ''Αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ''

    Υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στο Ιράκ τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, που σημείωσε όμως πως η φιλειρηνική διάθεση των λαών δεν υποβαθμίζει ούτε την ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ, ούτε την ανάγκη αλλαγής καθεστώτος στη Βαγδάτη.

    Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει θέση απέναντι στα δικτατορικά καθεστώτα που συνιστούν πρόβλημα για τους λαούς και κίνδυνο για την ασφάλεια του κόσμου.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν έχει εκπονήσει σχέδιο ως Ελληνική Προεδρία για την αντιμετώπιση των βασικών πτυχών της ενδεχόμενης κρίσης στο Ιράκ.

    Παπαρήγα: ''Είμαστε κοντά στον πόλεμο''

    "Επί θύραις βρίσκεται ένας καταστροφικός πόλεμος", υποστήριξε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις δεσμεύσεις για διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ.

    Επίσης, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι "λίγη σημασία έχουν οι διακηρύξεις περί ειρήνης, το θέμα είναι τι κάνουμε για να παρεμποδίσουμε τον πόλεμο. Ακόμα και αυτό το σύνθημα αποτροπής του πολέμου ακούγεται χλωμό".

    Τέλος, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να τιμωρήσουν με την ψήφο τους τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που υποστηρίζουν την πρακτική της προσφυγής στον πόλεμο.

    [03] Νέο ωράριο στα τα βενζινάδικα

    27/2/2003 8:22:00 μμ

    Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με απόφαση του υπουργού ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου. Τις καθημερινές θα λειτουργούν συνολικά 14 ώρες από τις 6 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, από τον Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο και 15 ώρες, δηλαδή από τις 6 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο. Τις υπόλοιπες ώρες του 24αώρου θα ορίζονται με απόφαση των κατά τόπους Νομαρχών τα πρατήρια που θα διανυκτερεύουν, τα οποία δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από το 10% του συνόλου και περισσότερα από το 20% του συνόλου. Για τις Κυριακές και τις αργίες θα λειτουργούν εκ περιτροπής τα πρατήρια που θα ορίζονται πάλι με απόφαση των Νομαρχών και ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των πρατηρίων του συνόλου του νομού.

    [04] Νέο πρόβλημα με Κονκόρντ της Air France''

    27/2/2003 9:33:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τμήμα του πηδαλίου του, έχασε εν πτήσει, υπερηχητικό αεροσκάφος Κονκόρντ της "Air France", που πετούσε από την Γαλλία προς τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, όπως ανέφερε η αεροπορική εταιρεία, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια και στην ώρα του στον προορισμό του. Η "Air France" προσθέτει ότι διεξάγεται τεχνική έρευνα. Να σημειώσουμε ότι το περιστατικό αυτό γίνεται μία περίπου εβδομάδα μετά την αναγκαστική προσγείωση στον Καναδά ενός Κονκόρντ των Γαλλικών Αερογραμμών, μετά από δυσλειτουργία ενός εκ των κινητήρων του.

    [05] Οι ''κήποι του κόσμου'' στη θέση του WTC

    27/2/2003 8:54:00 μμ

    Το σχέδιο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Ντάνιελ Λίμπερσκιντ, με τίτλο "κήποι του κόσμου", επιλέχτηκε για την ανοικοδόμηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC), όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Τζόρτζ Πατάκι. Το σχέδιο προβλέπει πολλά κτίρια από γυαλί και ατσάλι με κομμένα άκρα και ένα κτίριο σε σχήμα βέλους που θα φθάνει τα 541 μέτρα σε ύψος, ενώ προτιμήθηκε από εκείνο μιας ομάδας Νεοϋορκέζων αρχιτεκτόνων με την ονομασία "THINK".

    Μνημείο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

    Το σχέδιο προβλέπει επίσης δυο μεγάλους δημόσιους χώρους που θα είναι διαμορφωμένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε κάθε χρόνο το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου ο ήλιος θα τους φωτίζει χωρίς καμία σκιά.

    Θα επιτρέψει επίσης να διατηρηθεί στο υπόγειο ένα μέρος της τεράστιας τρύπας που είναι σήμερα το ''Σημείο Μηδέν'' και κυρίως ο τοίχος υποστήριξης που ονομάστηκε ''μπανιέρα'' και την χωρίζει από την κοίτη του ποταμού Χάντσον, για να την μετατρέψει σε μνημείο για τα 2.800 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η πραγματοποίηση του σχεδίου αυτού θα στοιχίσει περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Ντάνιελ Λίμπερσκιντ, που έχει επίσης σχεδιάσει το Εβραικό Μουσείο στο Βερολίνο, είναι ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν 407 ομάδες αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων από όλον τον κόσμο.

    [06] Αποκλείστηκε η ΑΕΚ από το ΟΥΕΦΑ

    27/2/2003 10:23:00 μμ

    Αδοξο τέλος είχε η ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που έκανε το χειρότερο φετινό της παιχνίδι στην Ευρώπη, γνώρισε την ήττα από την Μάλαγα με 1-0 και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την "λευκή ισοπαλία", που απέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ισπανία. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης πέτυχε ο Μανού Σάντσες στο 28' της συνάντησης.

    Η χειρότερη εμφάνιση της ''Ένωσης'' στην Ευρώπη

    Αγνώριστη, με πολλά κενά στην άμυνα και ενέργειες που έδειχναν σημάδια ομάδας που βρισκόταν σε πλήρη διάλυση, παρουσιάστηκε η ΑΕΚ στο πρώτο 30λεπτο της αναμέτρησης.

    Το ναυάγιο του πρώτου ημιώρου, εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι Ισπανοί, οι οποίοι με ασφυκτική πίεση δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες μπροστά στην εστία του Χιώτη.

    Η υπεροχή των Ισπανών καρποφόρησε στο 28', όταν από την πάσα του Ντελί Βαλντές, ο Μανού Σάντσες από κοντά με πλασέ άνοιξε το σκορ, "παγώνοντας" τη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Όσο δυνατό κι αν ήταν το ταρακούνημα από τη φάση του 28', οι παίκτες της ΑΕΚ συνέχισαν το καταστροφικό παιχνίδι, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που παίκτες της αξίας του Νικολαΐδη και του Τσάρτα, δεν μπορούσαν να αλλάξουν μια πάσα.

    Μοναδική εξαίρεση η φάση του 42', όταν ο Τσάρτας έβγαλε τον Λάκη μόνο του απέναντι στον Κοντρέρας, όμως η μπάλα από το σουτ του τελευταίου πέρασε άουτ.

    Στην επανάληψη οι παίχτες της ΑΕΚ αναζήτησαν ένα γρήγορο γκολ, που θα τους έδινε ελπίδες για να πάρουν την πρόκριση.

    Στο 63', η "Ένωση" ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Ιβιτς, όμως ο διαιτητής ορθά έδειξε να συνεχιστεί ο αγώνας, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα από το σουτ του Ράιτ, η μπάλα χτύπησε στην πλάτη ενός Ισπανού αμυντικού και απομακρύνθηκε.

    Η Μάλαγα, σε μια από τις αντεπιθέσεις που επιχείρησε στο β' μέρος, βρέθηκε πολύ κοντά στο δεύτερο γκολ, όμως ο Χιώτης στο 71' έδιωξε με το αριστερό πόδι το σουτ του Μουσάμπα από το ύψος της μεγάλης περιοχής, σώζοντας την ομάδα του από βέβαιο κίνδυνο.

    Οι γηπεδούχοι στο 82' "άγγιξαν" την ισοφάριση, όταν ο Πετκόφ έγινε αποδέκτης της μπάλας στο ύψος της μεγάλης περιοχής, όμως το σουτ που επιχείρησε, αν και αμαρκάριστος, ήταν άσχημο με αποτέλεσμα η μπάλα να φύγει έξω από τα δοκάρια του Κοντρέρας.

    Δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου, ο Ράιτ στην τελευταία καλή ευκαιρία για την ΑΕΚ, λίγο έλειψε να παραβιάσει την εστία του Κοντρέρας, όμως η μπάλα από το τακουνάκι που επιχείρησε βγήκε λίγο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μπορμπόκης, Κασσάπης, Ράιτ, Κωστένογλου (76` Κωνσταντινίδης), Ζαγοράκης, Μαλαδένης, Λάκης, Γεωργάτος (46` Ιβιτς), Τσάρτας (69` Πετκόφ), Νικολαΐδης.

    ΜΑΛΑΓΑ: Κοντρέρας, Ροτέτα (32' Μπράβο), Ντελί Βαλντές (73` Καναμπάλ), Μουσάμπα, Βαλκάρθε, Ρομέρο, Μανού, Φερνάντο Σανθ, Χεράρδο, Χοσέμι, Σάντρο (81` Μιγκέλ Ανχελ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 February 2003 - 21:53:40 UTC