Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές διαβουλεύσεις στη Λευκωσία
  • [02] Βρέθηκε η άτρακτος του μοιραίου ελικοπτέρου
  • [03] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο
  • [04] Μεταφορά ασθενούς στην Αθήνα
  • [05] Πέθανε 34χρονη μετά τη υποβολή γενικής αναισθησίας
  • [06] Στις ΗΠΑ η ευρωπαϊκή τρόικα
  • [07] Επίθεση ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
  • [08] Ισραήλ: Παρουσίαση νέας κυβέρνησης από Σαρόν
  • [09] Αυστραλία: Προς ένταξη στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα
  • [10] Β. Κορέα: Επανενεργοποίηση πυρηνικού αντιδραστήρα
  • [11] Φλόριντα: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης
  • [12] Νέος υπουργός Εξωτερικών στη Ν. Κορέα
  • [13] Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ για την ονομασία
  • [14] Συνεδρίαση-σταθμός του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [15] Τουρκία: Ψηφοφορία για διευκολύνσεις στο στρατό των ΗΠΑ
  • [16] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-Πολυζωγόπουλου
  • [17] Aποτελέσματα Β΄ φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [18] Η ''Αμοργός'' του Ν. Γκάτσου
  • [19] Οξύ το πρόβλημα της ηπατίτιδας C
  • [20] Ρεκόρ αγνοουμένων στην Αυστραλία

    [01] Διπλωματικές διαβουλεύσεις στη Λευκωσία

    27/2/2003 11:22:00 πμ

    Κορυφώνονται σήμερα οι διπλωματικές διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του νέου σχεδίου Ανάν. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του νεοεκλεγέντα πρόεδρου της Κύπρου Τάσου Παπαδόπουλου, του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να απαντήσουν στον Κόφι Ανάν εάν προτίθενται να καταλήξουν σε συμφωνία, το αργότερο, εντός επτά ημερών.

    Πρώτη συνάντηση Τ. Παπαδόπουλου- Ρ. Ντενκτάς

    Είναι η πρώτη απευθείας συνάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ραούφ Ντενκτάς, μετά την εκλογή του στην προεδρία, στις 16 Φεβρουαρίου. Η κοινή συνάντηση, στην οποία κλήθηκε να παραστεί και ο απερχόμενος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Στη 13.30, ο κ.Ανάν θα παραθέσει γεύμα σε όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς, στην οικία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του, Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Θα χρειασθούν μακρές διαπραγματεύσεις πάνω στο νέο σχέδιο, δήλωσε την Τετάρτη ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ραούφ Ντενκτάς το απορρίπτει και προτίθεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στα κατεχόμενα, ενδεχομένως και το Σάββατο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει την εξουσιοδότηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει να είναι ο συνομιλητής της. Το δημοψήφισμα αυτό, δεν έχει καμία σχέση με το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις 30 Μαρτίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας λύσης και αφού προηγηθούν οι υπογραφές.

    Σήμερα, ωστόσο, στα Κατεχόμενα διοργανώνεται συλαλλητήριο υπέρ της λύσης του Κυπριακού.

    Την αντίθεσή του στη διενέργεια δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα, εξέφρασε, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Επαφές Ανάν στη Λευκωσία

    Την Τετάρτη, ο γγ του ΟΗΕ είχε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει διαδοχικές συναντήσεις με τους απεσταλμένους της Βρετανίας, λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και των Ηνωμένων Πολιτειών Τόμας Γουέστον, στην παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή Μάϊκλ Κλόσον.

    Το νέο χρονοδιάγραμμα επτά ημερών για τη λύση του κυπριακού, έθεσε προς τις δύο πλευρές- και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο-ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μετέβη την Τετάρτη στη Λευκωσία, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις, με τον απερχόμενο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον νεοεκλεγέντα Τάσσο Παπαδόπουλο και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    "Εχετε ραντεβού με την ιστορία", ήταν η χαρακτηριστική φράση του γ.γ του ΟΗΕ κατά την επίδοση στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς, του νέου αναθεωρημένου σχεδίου.

    Ο κ. Ανάν υπογράμμισε ότι ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια η λύση του κυπριακού δεν είχε φτάσει τόσο κοντά και ξεκαθάρισε ότι έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα 24ωρο για να του απαντήσουν αν προτίθενται να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις πάνω στο αναθεωρημένο σχέδιό του.

    [02] Βρέθηκε η άτρακτος του μοιραίου ελικοπτέρου

    Τζένη Χαραλαμπίδου 27/2/2003 9:11:00 πμ

    Ύστερα από προσπάθειες περίπου τριών εβδομάδων και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν στην περιοχή όλες αυτές τις ημέρες, εντοπίστηκε 2 χλμ. από το αεροδρόμιο της Ικαρίας, στην περιοχή Φανάρι-θέση Πετράδια, του Αγ. Κηρύκου Ικαρίας, η άτρακτος του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου κατέπεσε στα ανοιχτά της Ικαρίας και πήρε μαζί του στο βυθό της θάλασσας τέσσερις ανθρώπους. Αργά το βράδυ της Τετάρτης το βαθυσκάφος "Θέτις" εντόπισε σε 75 μ. βάθος την άτρακτo. Σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέλκυσης της ατράκτου, παρουσία εισαγγελέα.

    Η ανέλκυση της ατράκτου θα δώσει τις απαντήσεις

    Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ είχε ξεκινήσει με τετραμελές πλήρωμα από τη Μυτιλήνη για να πάει στην Ικαρία και από εκεί να μεταφέρει στη Σάμο μια ασθενή, η οποία έπασχε από γαστρορραγία. Ομως, αν και είχε επαφή με τον Πύργο Έλεγχου δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ικαρίας. Εκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν από τα ραντάρ.

    Τα ακριβή αίτια της πτώσης διερευνά η ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, που έχει συσταθεί από το υπουργείο Μεταφορών. Μέλη της επιτροπής βρίσκονται από την πρώτη μέρα μετά το τραγικό περιστατικό, στην Ικαρία, όπου όλο αυτό το χρονικό διάστημα περίμεναν την ανέλκυση της ατράκτου, η οποία θα φωτίσει το μυστήριο που καλύπτει μέχρι τώρα την υπόθεση.

    Μόνον με την ανέλκυση της ατράκτου θα μπορέσουν οι ειδικοί να προσδιοριστούν και τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, ενώ έως τώρα υπάρχουν μόνο σενάρια. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η συντριβή του ελικοπτέρου αποδίδεται σε μηχανική βλάβη, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές εκείνη τη νύχτα ενώ οι οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι με χιλιάδες ώρες πτήσεως στο ενεργητικό τους.

    Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου έξι μήνες.

    Με ιστορικό βλαβών πετούσε το μοιραίο ελικόπτερο

    Οπως αποδείχτηκε το μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ είχε ιστορικό βλαβών.

    Ενα έγγραφο-βόμβα αποκαλύπτει ότι το ελικόπτερο είχε υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον αριστερό κινητήρα, ενώ λίγους μήνες πριν από τη συντριβή του Αγκούστα οι χειριστές του είχαν αντιμετωπίσει μια σειρά βλαβών.

    Η πρώτη διαπιστώθηκε στις 21 Ιουνίου του 2002, οπότε είχε εντοπιστεί θραύση του σωλήνα συμπίεσης του εδράνου Νο 5 του αριστερού κινητήρα, αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα της ΗΕLITALIA. Tότε άρχισαν ενέργειες αποκατάστασης της βλάβης.

    Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 16 Ιουλίου παρουσιάζεται βλάβη στο ίδιο σημείο. Το ελικόπτερο αποδεσμεύεται για επιθεώρηση στις 20 του μήνα και διαπιστώνεται ρωγμή σε τμήμα του αγωγού εξαγωγής καυσαερίων το οποίο και αντικαθίσταται.

    Ομως την ημέρα που ξαναπετά σε αποστολές, διαπιστώνεται εκτεταμένη ρωγμή στον αγωγό εξαγωγής καυσαερίων, δηλαδή στο ίδιο σημείο. Το ελικόπτερο καθηλώνεται για δεύτερη φορά.

    Στις 25 Ιουλίου τεχνικός της Αγκούστα εντοπίζει κραδαασμούς υψηλής συχνότητας στον αριστερό κινητήρα και ζητά την αντικατάστασή του.

    Με ένα άλλο έγγραφο, η εταιρεία ΗΕLITALIA ενημερώνει το ΕΚΑΒ για μια σειρά από βλάβες που διαπιστώθηκαν στο μοιραίο ελικόπτερο λίγες ημέρες πριν από τη συντριβή του. Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια πτήσης και ενώ το ελικόπτερο πετούσε πλησίον της νήσου Ψαρά παρουσιάστηκε ένδειξη χαμηλής πίεσης λαδιού στο κιβώτιο μετάδοσης ισχύος του ελικοπτέρου. Ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να το προσγειώσει στα Ψαρά.

    Και οι τρεις βλάβες σημειώθηκαν την ίδια ημέρα, στις 3 Φεβρουαρίου 2002.

    Ο πρόεδρος των πτυχιούχων μηχανικών αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Κλεάνθης Τρατάς δήλωσε ότι διαθέτουμε πολύ καλούς πιλότους, ενώ και τα ελικόπτερα είναι πολύ καλά, και έχουν τη δυνατότητα νυχτερινής πτήσης. Κατά τον πρόεδρο των μηχανικών της Ολυμπιακής, το ερώτημα είναι κατά πόσο εφαρμόζεται πιστά το πρόγραμμα συντήρησης των ελικοπτέρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και κατά πόσο γίνεται σωστή διαχείριση των πτήσεων από την ιταλική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο.

    [03] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

    27/2/2003 8:09:00 πμ

    Με την ψήφο της πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, υπερψηφίστηκε την Τετάρτη το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τροποποίηση της διαδικασίας κτηματογράφησης και σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από την απαγόρευση διεκδίκησης εκ μέρους του Δημοσίου των εντός σχεδίου ακινήτων, τα οποία είτε είναι μικρότερα από δύο στρέμματα, είτε είναι οικοδομημένα κατά το 30% του κατά τόπον συντελεστή δόμησης και ο ιδιοκτήτης τους φέρει νόμιμους τίτλους για μια 10ετία, ή κατέχει το ακίνητο με χρησικτησία για 30 τουλάχιστον χρόνια. Στο μεταξύ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδριάζει το πρωί το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο θέματα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [04] Μεταφορά ασθενούς στην Αθήνα

    27/2/2003 10:53:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται διακλαδική επιχείρηση αερομεταφοράς ασθενούς από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ελικόπτερο της αεροπορίας Στρατού τύπου "Χίουϊ" απογειώθηκε από τη Σάμο για να παραλάβει από την Πάτμο 24χρονο νεαρό, ο οποίος έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα του μηριαίου οστού. Στη συνέχεια θα τον μεταφέρει πίσω στη Σάμο απ' όπου αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα τον μεταφέρει στην Αθήνα. Από εκεί ο ασθενής θα μεταφερθεί στο Θριάσειο νοσοκομείο

    [05] Πέθανε 34χρονη μετά τη υποβολή γενικής αναισθησίας

    27/2/2003 8:34:00 πμ

    Στο χειρουργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας πέθανε μια 34χρονη λίγο πριν υποβληθεί σε εγχείριση ρινικού διαφράγματος. Το σπάνιο περιστατικό σημειώθηκε την Τέταρτη το πρωί και ήταν μοιραίο για την Ελένη Γκατρή, από την Ελασόνα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Η άτυχη γυναίκα παρουσίασε επιπλοκές αμέσως μετά τη διαδικασία υποβολής της σε γενική αναισθησία, από την οποία ουδέποτε ''ξύπνησε''. Σύμφωνα με το διευθυντή της κλινικής, Βασίλειο Σάνδρη, όλες οι προεγχειρητικές εξετάσεις που έγιναν δεν είχαν δείξει το παραμικρό πρόβλημα και επομένως δεν υπήρχε καμία ένδειξη για ανεπιθύμητες παρενέργειες.

    Τέτοιες περιπτώσεις θανάτου κατά την αναισθησία συμβαίνουν με σπανιότητα μίας ανά 10.000.

    Πάντως, η διοίκηση του νοσοκομείου αναμένεται να διατάξει σήμερα μετά τη σύγκληση του ΔΣ, τη διενέργεια έρευνας ενώ ήδη του θέματος έχει επιληφθεί και ο εισαγγελέας υπηρεσίας.

    Περισσότερο φως πάντως για τα ακριβή αίτια του θανάτου της 34χρονης θα ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση, αν και θα απαιτηθούν κάποια 24ωρα για τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης.

    [06] Στις ΗΠΑ η ευρωπαϊκή τρόικα

    27/2/2003 10:13:00 πμ

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ, στο Μεσανατολικό, στο Κορεατικό αλλά και στο Κυπριακό, θα βρεθούν στο επίκεντρο της μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητά του ως προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και τον επίτροπο για εξωτερικές σχέσεις, Κρις Πάτεν, θα συναντηθεί αρχικά με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις και εν συνεχεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξαμηνιαίας υπουργικής συνάντησης ΕΕ- ΗΠΑ και θα ασχοληθεί επίσης και με άλλα ζητήματα που αφορούν τον ευρωατλαντικό διάλογο, τον οποίο η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητές της.

    Συνάντηση Παπανδρέου με Βούλγαρο ομόλογό του

    Ο κ. Παπανδρέου λίγο μετά την άφιξή του στην Ουάσινγκτον (τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σολομόν Πάσι και συζήτησαν το ζήτημα του Ιράκ.

    Νωρίτερα, ο κ. Πάσι είχε συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότα στον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

    "Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΣΑ, γετονική χώρα και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Συζητήσαμε για τον συντονισμό των προσπαθειών μας στο θέμα του Ιράκ. Ηταν μια χρήσιμη ενημέρωση πριν τις δικές μας συναντήσεις με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις και τον Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ", τόνισε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

    Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι η ατζέντα των συναντήσεων που θα έχουν ο ίδιος και οι κύριοι Σολάνα και Πάτεν με τους αρμόδιους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους θα περιλαμβάνει το Ιράκ, τη Β. Κορέα, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την αξιοποίηση των σχέσεων της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο έναντι και της επικείμενης συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και το Κυπριακό, στο οποίο "παρατηρείται κινητικότητα και μια ιδιαίτερη δραστηριότητα εκ μέρους του ΓΓ των Ην. Εθνών, η οποία έχει την υποστήριξη της Ελλάδας".

    [07] Επίθεση ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    27/2/2003 11:16:00 πμ

    Τριάντα ισραηλινά άρματα μάχης και τρείς εκσκαφείς κατέστρεψε το πρωί της Πέμπτης, τρία σπίτια και συνέλαβε έναν παλαιστίνιο μαχητή της Φατάχ, σε εισβολή που πραγματοποίησε στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η επιχείρηση αυτή τερματίσθηκε το πρωί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Στη Δυτική Οχθη ο στρατός κατέστρεψε τρία σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Οι στρατιώτες ανατίναξαν το σπίτι του μέλους της Φατάχ, Μοχάμεντ Αμπου Ζουρ, που κατηγορείται ότι το 2002 είχε λάβει μέρος σε επίθεση σε εβραϊκό οικισμό. Από την αναντίναξη, ωστόσο, κατέρρευσαν τα δύο γειτονικά σπίτια.

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε ένα μαχητή της Ισλαμικής Τζιχάντ που είχε παγιδεύσει αυτοκίνητο με 20 κιλά εκρηκτικά και μεγάλες ποσότητες καρφιών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

    Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι που καταζητούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ συνελήφθησαν τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε διάφορες τοποθεσίες της Δυτικής Οχθης, σύμφωνα πάντα με το στρατιωτικό εκπρόσωπο.

    [08] Ισραήλ: Παρουσίαση νέας κυβέρνησης από Σαρόν

    27/2/2003 10:25:00 πμ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν πρόκειται να παρουσιάσει το απόγευμα στο κοινοβούλιο τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, τα μέλη της οποίας ανήκουν από το χώρο του κέντρου ως την άκρα δεξιά, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Ο νέος τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός θα διαθέτει πλειοψηφία 68 εδρών στην Κνέσετ, σε σύνολο 120. Πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ αποτελεί πάντως, ο εσωκομματικός του αντίπαλος και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο ο Σαρόν θέλει να αναθέσει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

    Εθεσε όρους ο Νετανιάχου

    Σύμφωνα με τον πολιτικό σχολιαστή του κρατικού ραδιοφώνου Χανάν Κρίσταλ, ο Νετανιάχου δεν επιθυμούσε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα αναγκαστεί να ακολουθήσει πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμα του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο Νετανιάχου αποδέχθηκε υπό όρους το υπουργείο Οικονομικών. Ο Νετανιάχου συμφώνησε με τον όρο ότι θα διοριστεί επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα έχει τον έλεγχο της κυβέρνησης όταν ο Σαρόν θα λείπει από τη χώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αντίδραση του Σαρόν στους όρους του Νετανιάχου.

    Το υπουργείο Εξωτερικών ο Σαρόν εμπιστεύθηκε στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε απευθύνει εκκλήσεις για την απέλαση του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στο εξωτερικό.

    Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είναι πιστός σύμμαχος του Αριέλ Σαρόν, αλλά θεωρείται ότι δεν έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υπουργός Αμυνας θα παραμείνει ο στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικής ασφαλείας ανατίθεται στον απερχόμενο υπουργό Περιβάλλοντος Τσάχι Χανέγκμπι.

    [09] Αυστραλία: Προς ένταξη στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα

    27/2/2003 9:01:00 πμ

    Το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας (MDS) μελετά η Αυστραλία, για να προστατευθεί από επιθέσεις χωρών όπως η Β. Κορέα, εάν αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πραγματοποιήσιμο, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Χάουαρντ. ''Είναι υπερβολικά περίπλοκο, πολύ ακριβό, πολύ τεχνικό. Όμως θα μπορούσε, εάν αναπτυσσόταν, να παράσχει στις χώρες μια αμυντική προστασία εναντίον πυραυλικών επιθέσεων'', είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. ''Εφόσον μας ανησυχεί το ζήτημα της Β. Κορέας -και έχουμε λόγους να ανησυχούμε- θα πρέπει να βρούμε τρόπο να προστατεύσουμε την Αυστραλία από την επικίνδυνη συμπεριφορά της", πρόσθεσε μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

    Σε έγγραφο της για την αμυντική στρατηγική η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποκάλυψε πρόσφατα το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας και ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τις ΗΠΑ.

    Ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Χιλ, έχει δηλώσει ότι η Αυστραλία πιστεύει πως η Β. Κορέα αναπτύσσει όπλα τέτοιου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν την Αυστραλία. Ωστόσο, ο πανεπιστημιακός και ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής και στρατηγικής, Μάικλ ΜακΚίνλεϊ επέκρινε τη χρήση της αντιπυραυλικής ασπίδας ως μέσου άμυνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''μέχρι τώρα σχεδόν όλες οι δοκιμές απέτυχαν''.

    [10] Β. Κορέα: Επανενεργοποίηση πυρηνικού αντιδραστήρα

    27/2/2003 8:32:00 πμ

    Σε λειτουργία έθεσε και πάλι η Βόρεια Κορέα τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Γιονγκμπιόν. Η επανενεργοποίηση έγινε το τελευταίο 24ωρο. Εντούτοις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άρχισαν να λειτουργούν και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, πράγμα που θα προκαλούσε εξαιρετικά σοβαρές ανησυχίες στην Ουάσινγκτον. Πάντως, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Β. Κορέα ότι κάθε βήμα που κάνει για να αναβαθμίσει την πυρηνική δυνατότητά της, την απομονώνει περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα.

    ''Με κάθε βήμα που κάνει η Β. Κορέα για να αναβαθμίσει την πυρηνική δυνατότητά της, απομονώνεται περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα'', δήλωσε ο Σιν Μακ Κόρμακ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

    ''Νομίζω ότι αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα για το ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ κάνει ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης. Εμείς θέλουμε ειρηνική, διπλωματική λύση, αλλά όλες οι εκδοχές παραμένουν ανοικτές'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

    [11] Φλόριντα: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης

    27/2/2003 8:30:00 πμ

    Ένας 48χρονος άνδρας εκτελέστηκε χθες το βράδυ στη Φλόριντα με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα, για ένα φόνο που φέρεται ότι είχε διαπράξει το 1977. Η εκτέλεση του Ειμος Κινγκ ήταν η πρώτη που έγινε φέτος στην Πολιτεία της Φλόριντα. Ο 48χρονος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία της Νάταλι Μπράντι, 68 ετών, η οποία ζούσε κοντά στη φυλακή του Τάρπον Σπρινγκς την εποχή που ο Κινγκ εξέτιε εκεί ποινή για άλλο αδίκημα. Ο Κινγκ, ηλικίας τότε 22 ετών, εντοπίστηκε τη στιγμή που προσπαθούσε να ξαναμπεί στο κτίριο της φυλακής και μαχαίρωσε έναν υπάλληλο 15 φορές. Ο ίδιος υποστήριζε ότι το αίμα που βρέθηκε στα ρούχα του προερχόταν από τη συμπλοκή του με τον υπάλληλο και ότι δεν ήταν της 68χρονης γυναίκας.

    [12] Νέος υπουργός Εξωτερικών στη Ν. Κορέα

    27/2/2003 11:32:00 πμ

    Πρώην ακαδημαϊκό διόρισε ο υπουργός της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χιούν, ως υπουργό Εξωτερικών της χώρας, μια θέση που θεωρείται κρίσιμη για τη σφυρηλάτηση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον καθώς η Β. Κορέα φαίνεται πως εντείνει το πυρηνικό πρόγραμμα της. Ο Γιουν Γιουνγκ-κουάν, 52 ετών, ήταν καθηγητής εξωτερικών υποθέσεων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και είναι επικεφαλής του Κορεατικού Ινστιτούτου Μελλοντικής Στρατηγικής. Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και υπηρέτησε ως σύμβουλος διεθνών υποθέσεων και εθνικής ασφάλειας στο επιτελείο του νεοεκλεγέντος προέδρου. Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Ν. Κορέας ανακοινώθηκε σε ζωντανή μετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι YTN. Υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο 55χρονος Κιμ Τζιν-πιό.

    [13] Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ για την ονομασία

    27/2/2003 11:23:00 πμ

    Μπόρις Τραϊκόφσκι

    Ο εκπρόσωπος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις συνομιλίες που διεξάγονται με την ελληνική πλευρά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, για το θέμα του ονόματος, Ιβάν Τόσεφσκι, υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του τελευταίου στο θέμα αυτό, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Τόσεφσκι, έβλαψαν το κύρος της χώρας, μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

    Στην επιστολή της παραίτησης του προς τον πρόεδρο της χώρας, την οποία επικαλείται ο Τύπος των Σκοπίων, ο κ. Τόσεφσκι αναφέρει: "Από σήμερα, παύω να είμαι εκπρόσωπος στις συνομιλίες που διεξάγονται στον ΟΗΕ. Η αμετάκλητη παραίτηση μου, αποτελεί μέρος της προσπάθειας μου να μείνω μακριά από την αναστάτωση που προκαλέσατε τους περασμένους μήνες και από τη ζημιά που δημιούργησε αυτή στο κύρος της χώρας"

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, γνωστοποίησε την πρόθεση του να σχηματίσει "διαπραγματευτική ομάδα" η οποία, στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Νέα Υόρκη με την ελληνική πλευρά για το θέμα του ονόματος, θα αντικαταστούσε τον εκπρόσωπο της χώρας, κ. Τόσεφσκι.

    Ως αιτία της πρωτοβουλίας του εκείνης, ο κ. Τραϊκόφσκι, είχε αναφέρει την "αναγκαιότητα να δοθεί νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος".

    [14] Συνεδρίαση-σταθμός του Συμβουλίου Ασφαλείας

    27/2/2003 10:48:00 πμ

    Επί τάπητος τίθεται σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για επέμβαση στο Ιράκ, ενώ θα συζητηθεί και η γαλλογερμανική πρόταση που υποστηρίζει τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ, με την υποστήριξη της Μόσχας και του Πεκίνου. Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε η πολιτική του Μπλερ υπέρ του πολέμου από βουλευτές του κόμματός του καθώς σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, 199 βουλευτές ψήφισαν κατά, μεταξύ των οποίων 122 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, η πρόταση Μπλερ υπερψηφίστηκε από 434 βουλευτές του Εργατικού και του Συντηρητικού Κόμματος της Αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ του πολέμου. Παράδειγμα ελευθερίας για τα υπόλοιπα κράτη της Μ. Ανατολής θα μπορούσε να αποτελέσει το Ιράκ, απαλλαγμένο από το Σαντάμ Χουσεΐν, δηλώνει ο Μπους.

    Πολιτική ήττα για τον Μπλερ

    Η συνεδρίαση -κεκλεισμένη των θυρών- αρχίζει στις 17.30 (ώρα Ελλάδος) και στο τραπέζι του Συμβουλίου βρίσκονται δύο σχέδια απόφασης: Το αμερικανο-βρετανο-ισπανικό, που υποστηρίζεται και από τη Βουλγαρία και δίνει το πράσινο φως για την προσφυγή στη βία και το γαλλο-γερμανο-ρωσικό που στηρίζεται από την Κίνα και τη Συρία και τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, θεωρώντας τον πόλεμο ως την ύστατη επιλογή.

    Τα υπόλοιπα έξι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουινέα, Μεξικό και Πακιστάν) εμφανίζονται αναποφάσιστα, αν και φαίνεται να κλίνουν υπέρ της συνέχισης του έργου των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Η στάση των έξι αναποφάσιστων χωρών μελών θα είναι καθοριστική αφού για να ληφθεί απόφαση χρειάζονται εννιά ψήφοι, αν δεν ασκηθεί φυσικά βέτο από τα μόνιμα μέλη.

    Σε σύνολο 659 βουλευτών, οι 199 ψήφισαν υπέρ μιας τροπολογίας εχθρικής προς την πολιτική του Τόνι Μπλερ για το Ιράκ, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια αμφισβήτηση ακόμη πιο σημαντική απ' όσο προβλεπόταν του Πρωθυπουργού. Η τροπολογία απορρίφθηκε τελικά από πλειοψηφία 393 βουλευτών, κατά το τέλος μια ημέρας συζήτησης για το Ιράκ στην Βουλή των κοινοτήτων. Οι βουλευτές θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφίσουν πρόταση της κυβέρνησης με την οποία τους ζητείται να εγκρίνουν τη βούλησή της να επιλυθεί η ιρακινή κρίση μέσω του ΟΗΕ.

    Έτοιμη ''αν χρειαστεί'' να απελευθερώσει μαζί με τους συμμάχους της τη Βαγδάτη είναι η Ουάσινγκτον. Αυτό επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το Ιράκ, απαλλαγμένο από το Σαντάμ Χουσεΐν θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα ελευθερίας για τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής.

    "Ακόμη και με τη χρήση βίας εάν καταστεί απαραίτητη, είμαστε έτοιμοι μαζί με τους συμμάχους μας να απελευθερώσουμε το Ιράκ, να δώσουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους της χώρας από δολιοφθορές'', τόνισε ο Μπους.

    Διακήρυξε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πρόθεση να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του Ιράκ μακροπρόθεσμα, αλλά μόνο για όσο διάστημα είναι κάτι τέτοιο αναγκαίο.

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητά του ως προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και τον επίτροπο για εξωτερικές σχέσεις, Κρις Πάτεν, θα συναντηθεί αρχικά με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις και εν συνεχεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    Διαφωνίες και διαβουλεύσεις

    Γαλλία-Γερμανία

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης πως ''η κρίση του σήμερα ίσως να είναι ο πόλεμος του αύριο''. ''Σε καμιά περίπτωση και σε κανένα τόπο, το δίκαιο της βίας δεν μπορεί να υποσκελίζει τη δύναμη του δίκαιου. Αυτή είναι η βαθύτερη ουσία της δέσμευσης της Γαλλίας και της διπλωματίας της σε αυτήν την κρίση'', είπε χαρακτηριστικά ο Ραφαρέν μιλώντας στους βουλευτές.

    ''Δεν θεωρούμε πως ο δρόμος της βίας θα είναι πιο σύντομος και πιο σίγουρος από αυτόν των επιθεωρήσεων, οι οποίες διεξάγονται, χωρίς απρόοπτα, από τις 27 Νοεμβρίου και άρχισαν να έχουν αποτελέσματα'', επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε πως ''αυτή είναι μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε τον περασμένο Οκτώβριο''.

    Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωνε ότι ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποκλείει την περίπτωση ενός βέτο κατά του σχεδίου απόφασης που υπέβαλαν από κοινού τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και η Μαδρίτη.

    Κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε σημειώσει ότι μόνο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι σε θέση να θέσουν προθεσμίες στο Ιράκ για να αφοπλισθεί, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε τον πόλεμο απευκταία εμπειρία που είναι βαθιά εντυπωμένη στη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης.

    Ρωσία

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα ανοίγει το δρόμο για στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ.

    "Η θέση της Ρωσίας είναι πολύ γνωστή. Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να υιοθετήσουμε μίαν απόφαση που θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα για την έναρξη πολέμου", δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες με τον Σρέντερ.

    Ελλάδα

    Η κρίση του Ιράκ ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν οι κ.κ Σημίτης και Μπους κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους που είχαν την Τρίτη και η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. εξέφρασε την άποψη ότι η όποια απόφαση για το Ιράκ θα πρέπει να ληφθεί μόνο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Από την πλευρά του, ο Τζορτζ Μπους συνεχάρη τον κ. Σημίτη για τους επιτυχείς, όπως είπε, χειρισμούς του στο θέμα του Ιράκ, μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν στους κόλπους της Ε.Ε. για το θέμα και επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ευρώπη.

    Κίνα-Ρωσία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ και Τανγκ Τζιαχουάν ζήτησαν την Πέμπτη να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό. ''Οι δύο πλευρές συνηγορούν να επιλυθεί η κρίση στο Ιράκ μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων'', όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα μετά τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας.

    Καναδάς

    Συμβιβαστικό σχέδιο στο οποίο δίνεται διορία στο Ιράκ έως τις 28 Μαρτίου για να αποδείξει πως συμμορφώνεται με το ψηφισμα 1441 του ΟΗΕ, διένειμε ο Καναδάς στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [15] Τουρκία: Ψηφοφορία για διευκολύνσεις στο στρατό των ΗΠΑ

    27/2/2003 10:47:00 πμ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Στο τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της κυβέρνησης για παροχή διευκολύνσεων στον αμερικανικό στρατό και για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ σε περίπτωση πολέμου. Περίπου 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα μπουν στο βόρειο Ιράκ από την Τουρκία για να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης σε περίπτωση πολέμου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι "Kanal D", ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρόσθεσε πως 40.000 αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στην Τουρκία, έχοντας το ρόλο της επιμελητείας στρατού για όσους πολεμούν.

    [16] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-Πολυζωγόπουλου

    27/2/2003 9:21:00 πμ

    Τη δέσμευση του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη σε ασφαλιστικά και μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων ζήτησε το προεδρείο της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη. Η ΓΣΕΕ ζήτησε την υποστήριξη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης χωρίς νέες παρεμβάσεις, την απόδοση από το δημόσιο των χρεών του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, την Εργατική Εστία, την Εργατική Κατοικία και τον ΛΑΕΚ, την ενσωμάτωση της ΑΤΑ στη μισθολογική βάση υπολογισμού της σύνταξης για τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ καθώς και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι σε δύο μήνες θα έχει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα χρέη του ΙΚΑ και την ενσωμάτωση της ΑΤΑ, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα για την ΓΣΕΕ.

    [17] Aποτελέσματα Β΄ φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ

    27/2/2003 12:15:00 πμ

    Σε αγώνες για την 4η ημέρα της Β΄ φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    1ος όμιλος

    Ιντερ-Μπαρτσελόνα 0-0

    Νιούκαστλ-Λεβερκούζεν 3-1

    2ος όμιλος

    Αγιαξ-Αρσεναλ 0-0

    Βαλένθια-Ρόμα 0-3

    3ος όμιλος

    Ντόρτμουντ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-1

    Λοκομοτίβ Μ.-Μίλαν 0-1

    4ος όμιλος

    Λα Κορούνια-Βασιλεία 1-0

    Γιουβέντους-Μάντσεστερ Γ. 0-3

    [18] Η ''Αμοργός'' του Ν. Γκάτσου

    27/2/2003 11:27:00 πμ

    Το κορυφαίο υπερρεαλιστικό και ρομαντικό ποίημα "Αμοργός" του Νίκου Γκάτσου, παρουσιάζουν οι Αποπειρατικοί, το Σάββατο 15 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, στο θέατρο Πολύτροπο-Λεωφόρος Μαραθώνος 26 Α', στη Νέα Μάκρη. Ένα μεγάλο ποίημα της νεοελληνικής περιόδου γραμμένο στη μέση του χαμού, το 1943, εκδόθηκε την ίδια χρονιά και έμμελε να είναι το μοναδικό βιβλίο του Νίκου Γκάτσου. Με τα κουπιά στον άνεμο κρεμασμένα, τέσσερις αφηγητές, ένα πιάνο, ένα ακορντεόν, ένα φλάουτο, δύο κιθάρες και τρεις τραγουδιστές μας προσκαλούν να μπαρκάρουμε όλοι μας για Αμοργό.

    Είσοδος ελεύθερη.

    Πληροφορίες: Πολιτιστικές Απόπειρες.

    Τηλέφωνο: 2294098500

    [19] Οξύ το πρόβλημα της ηπατίτιδας C

    27/2/2003 10:54:00 πμ

    Σημαντική αύξηση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η ηπατίτιδα, ένα από τα πιο "ύπουλα" λοιμώδη νοσήματα. Η αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, η αθρόα προσέλευση στη χώρα μας οικονομικών μεταναστών και η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, οδηγούν σε αύξηση τόσο της ηπατίτιδας Β όσο και της C, η οποία φαίνεται ότι δύσκολα μπορεί να ανακοπεί. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, στην οποία φιλοξενούνται τόσο οικονομικοί μετανάστες όσο και μετακινούμενοι πληθυσμοί, και ακόμα υπάρχει μεγάλος αριθμός χρηστών τοξικών ουσιών, αλλά οι κρατουμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ο ιός ηπατίτιδας C μεταδίδεται 4 φορές γρηγορότερα από τον ιό του Έιτζ

    Το Γ' ΠεΣΥΠ Αττικής προχωρεί στην άμεση ανάπτυξη ενός μηχανισμού συστηματικής επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες υγειονομικές υπηρεσίες για τον τοπικό πληθυσμό και να αποφευχθεί το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.

    Πρώτο βήμα της προσπάθειας αυτής αποτελεί η διοργάνωση επιστημονικής διημερίδας με θέμα "Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C" (28 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου) στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αττικόν".

    Συνέντευξη Τύπου έδωσαν την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Γ' ΠεΣΥΠ Αττικής, καθηγητής, Δημήτρης Σερεμέτης, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας, Ε. Σαγκανά, η επιμελήτρια Α' του ΓΝΔΑ "Αττικόν", Αθηνά Χούντα και ο επιμελητής Α' στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαια, Χρήστος Δρακούλης.

    Η κ. Σαγκανά τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εξωτερικά ηπατολογικά ιατρεία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων της περιοχής, προέκυψαν τεράστιες διαφορές στη συχνότητα της νόσου ανάμεσα σε διαφορετικούς πληθυσμούς σε σύγκριση με τον ελληνικό πληθυσμό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ομάδα μεταναστών από την Ασία το ποσοστό των φορέων ηπατίτιδας C φτάνει το 23%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον ελληνικό πληθυσμό είναι 1-1,5%, ενώ σε άλλη ομάδα μεταναστών το ποσοστό ηπατίτιδας Β φτάνει το 14,6% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 2%.

    Επίσης, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών σε ποσοστό 70-75% νοσούν και από τους δύο ιούς της ηπατίτιδας ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό από τους φορείς ηπατίτιδας θα προσβληθούν από κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

    Το πρόβλημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται τέσσερις φορές γρηγορότερα από τον ιό του Έιτζ, με αποτέλεσμα στο τέλος της δεκαετίας οι θάνατοι από ηπατοκυτταρικό καρκίνο και κίρρωση του ήπατος αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές από Έιτζ.

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Σερεμέτης τόνισε ότι, με γνώμονα αυτά τα δεδομένα, το Γ' ΠεΣΥΠ Αττικής αποφάσισε το σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ομοιότητα ανάμεσα στους ιούς της ηπατίτιδας Β και της C παρέχει μοναδική ευκαιρία για την εκπόνηση ενιαίων προγραμμάτων πρόληψης, είπε ο κ. Σερεμέτης, όπως είναι η ανάπτυξη ενός μηχανισμού συστηματικής επιδημιολογικής επιτήρησης.

    Ο μηχανισμός αυτός θα αφορά όχι μόνο τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, αλλά και όλους τους τοπικούς κοινωνικούς και πολιτειακούς φορείς, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και φορείς που συνδέονται με τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Τέλος, η κ. Χούντα αναφέρθηκε στην πρόληψη της διασποράς του ιού των ηπατιτίδων Β και C, για την οποία τόνισε ότι αποτελεί "το σημαντικότερο βήμα για τη μείωση του επιπολασμού της ηπατίτιδας, τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στις ομάδες υψηλού κινδύνου".

    Η κ. Χούντα ανέφερε ότι στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού. Δεν είναι περίεργο ότι σε κίνδυνο για την ηπατίτιδα Β στη χώρα μας βρίσκονται κυρίως έφηβοι και νεαροί ενήλικες με αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, διότι ο ιός μεταδίδεται με το σπέρμα και τις κολπικές εκκρίσεις.

    Μεγάλος επιπολασμός του ιού υπάρχει και μεταξύ των ομοφυλοφίλων, όπου η μετάδοση αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ετεροφυλόφιλους με πολλαπλούς συντρόφους.

    Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β, αυτός ενδείκνυται σε:

    Υγειονομικό προσωπικό (εργαζόμενοι σε μονάδες τεχνητού νεφρού, ηπατολογικές κλινικές, αιμορροφιλικές και ογκολογικές κλινικές, αιμοδοσία, εργαστήρια που χειρίζονται τα δείγματα αίματος) Εργαζόμενους σε υπηρεσίες καθαριότητας και επεξεργασίας λυμάτων, προσωπικό και τρόφιμοι φυλακών και τρόφιμοι ιδρυμάτων Εργαζόμενοι σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, πολυμεταγγιζόμενοι, αιμοκαθαιρόμενοι, χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, άτομα σε στενή επαφή (σεξουαλική/οικογενειακή) με φορείς ηπατίτιδας Β Εκδιδόμενα άτομα και νεογνά από μητέρες με θετικό HbsAg.

    [20] Ρεκόρ αγνοουμένων στην Αυστραλία

    27/2/2003 10:57:00 πμ

    Ένα άτομο καταχωρείται κάθε 18 λεπτά στη λίστα των αγνοουμένων, στην Αυστραλία, αφού περίπου τριάντα χιλιάδες άτομα το χρόνο "κλείνουν την πόρτα πίσω τους" και φεύγουν αθόρυβα, σπρωγμένοι από διαφορετικά κίνητρα ο καθένας. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, 85% εντοπίζονται μέσα σε μια βδομάδα και 95% σε ένα μήνα. Οι περισσότεροι γυρίζουν πίσω με τη θέλησή τους. Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός, 500 πολίτες το χρόνο, που εξαφανίζονται και κανένας δε γνωρίζει τι έγιναν, αν ζουν ή αν πέθαναν.

    Ανάμεσά τους ανήλικα παιδιά, τα οποία φεύγουν για να βρουν την ελευθερία τους, αλλά και άλλα, που οι φρικιαστικές καταστάσεις, τις οποίες βιώνουν μέσα στο ίδιο το σπίτι τους, τα αναγκάζουν να ζητούν καταφύγιο στο άγνωστο.

    Μέσα στην πολυπολιτισμική Αυστραλία στους καταλόγους των αγνοουμένων παίρνουν θέση και νεαρές γυναίκες, που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από το χέρι του πατέρα ή του αδελφού, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 February 2003 - 10:14:59 UTC