Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοφανείς καταστροφές από την κακοκαιρία
  • [02] Βρέθηκε κομμάτι έλικα του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ
  • [03] Σπίτια προς ενοικίαση για το 2004
  • [04] Διώξεις για τα ναρκωτικά στον Κορυδαλλό
  • [05] ''Ράμπο'' και στις φυλακές
  • [06] Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβαν τσιγάρα
  • [07] Τελευταίο αντίο στην Αθηνά Ανύση
  • [08] Διεθνές Συνέδριο για το ''Μέλλον της Ευρώπης''
  • [09] ''7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ'' στην Αυστρία
  • [10] 40,8 δισ. ευρώ για τις υπό ένταξη χώρες-600 εκατ. για την Κύπρο
  • [11] Η καρδιά του ελληνικού πολιτισμού χτυπά στο Δουβλίνο
  • [12] Συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση
  • [13] Στο ''εδώλιο'' η Ελλάδα για την αναγνώριση διπλωμάτων
  • [14] Γάζα: Εντείνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις Παλαιστινίων
  • [15] Μακάβριο εύρημα... 27 χρόνια μετά !
  • [16] Αρμενία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών
  • [17] Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ντρ. Μιλάνοβιτς
  • [18] ΗΠΑ-Βρετανία μιλούν για τελεσίγραφο προς Ιράκ
  • [19] Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις τουρκικές βάσεις
  • [20] Ευρωπαϊκές διχογνωμίες για ανθρωπιστικά κονδύλια προς Ιράκ
  • [21] Καταστροφή όπλων θα ζητήσει ο OHE από το Ιράκ
  • [22] Σταρ του Χόλιγουντ κατά του πολέμου
  • [23] Ειρηνική λύση ζητούν οι ''Αδέσμευτοι''
  • [24] ΣΕΓΑΣ: Ματαίωση πανελληνίου πρωταθλήματος
  • [25] Φαβορί ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι με την Αντερλεχτ
  • [26] Θα παίξει ο Τζόρτζεβιτς στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ
  • [27] Μπάσκετ: Αφαίρεση 15 βαθμών από την ΑΕΚ για την υπόθεση Πιούκα
  • [28] Σήμερα ο αγώνας AEK-Μάλαγα
  • [29] Κορυφαίοι δημιουργοί του 20ου αιώνα στο μουσείο Φρυσίρα
  • [30] Ρεσιτάλ πιάνου στο Γαλλικό Ινστιτούτο
  • [31] Καρδιακές παθήσεις: Ποιοι πάσχουν περισσότερο στην Ευρώπη
  • [32] Το Internet έσωσε το πιο σέξι λαγουδάκι του κόσμου!
  • [33] Aναζητά σύζυγο o Ρόμπι Ουίλιαμς
  • [34] Αποβλακώνουν παιδιά οι αμερικάνικες ταινίες

    [01] Πρωτοφανείς καταστροφές από την κακοκαιρία

    20/2/2003 7:18:00 μμ

    Χωρίς τέλος μοιάζουν να είναι τα προβλήματα από την κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα. Τα μεγαλύτερα εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο, ενώ πάνω από 100 χωριά εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα από τα χιόνια. Από απόψε αναμένεται νέα επιδείνωση, με έντονες χιονοπτώσεις σε Αν. Θεσσαλία, Αν. Στέρεα και Εύβοια, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ το βράδυ αναμένεται να χιονίσει στα βόρεια της Αττική. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένουν οκτώ νησιά των Κυκλάδων, όπου το κόστος των ζημιών από τις καταστροφές ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την Ε.Ε.

    Πολλά χωριά και δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από το χιόνι

    Το πρωί στην Αττική χιόνιζε στα βόρεια προάστια, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω.

    Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού δικτύου της χώρας.

    Σοβαρά είναι τα προβλήματα στην Πελοπόννησο, 24 χωριά είναι αποκλεισμένα στο νομό Αρκαδίας και 10 στην Αχαΐα, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει τεθεί ο νομός Ηλείας.

    Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Θεσσαλία, καθώς αποκλεισμένα είναι 20 χωριά στο νομό Καρδίτσας και 19 στο νομό Τρικάλων.

    Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο σημειώθηκε στην Αγία Αννα της Εύβοιας, όταν δρόμος κόπηκε κάθετα και το ένα από τα δύο κομμάτια του σηκώθηκε σε ύψος 15 μέτρων. Την ίδια στιγμή παρακείμενος λόφος βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί ένα σπίτι και ένα ελαιοτριβείο. Επί τόπου βρίσκονται ειδικοί γεωλόγοι.

    S.O.S εκπέμπουν οι Κυκλάδες

    Δύσκολες ώρες εξακολουθούν να περνούν οι κάτοικοι των Κυκλάδων. Το σοβαρότερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο των μεγαλύτερων σε έκταση νησιών με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί από το απόγευμα της Τρίτης τα νησιά των Κυκλάδων Ανδρος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σίφνος και Σέριφος, στα οποία προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές από τις συνεχείς νεροποντές.

    Τα νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία επισκέπτονται την Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών και Αιγαίου, για να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος των ζημιών.

    Ήδη, με απόφαση του υπουργείου Αιγαίου χρηματοδοτήθηκαν με 100.000 ευρώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αιγαίου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις επείγουσες παρεμβάσεις, που απαιτούνται για την ανακούφιση των περιοχών που επλήγησαν.

    Εν τω μεταξύ, κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι συγκοινωνίες στα πορθμεία της χώρας.

    Σκανδαλίδης: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για φυσικές καταστροφές

    Πλημμυρισμένες καλλιέργειες, ετοιμόρροπα σπίτια από κατολισθήσεις εδάφους αλλά και μπαζωμένα ρέματα συνθέτουν την εικόνα που αντίκρισε την Τετάρτη ο κ. Σκανδαλίδης, κατά την επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου Εσωτερικών στις περιοχές του Μαραθώνα, του Καλάμου, του Μαρκόπουλου, του Ωρωπού και της Μαλακάσας.

    Συνοδευόμενος και από τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή, δήλωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα για την ΒΑ Αττική.

    ''Είναι απόλυτη προτεραιότητα η σύσταση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για φυσικές καταστροφές'', είπε ο υπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε την άμεση ενίσχυση των ΟΤΑ της ΒΑ Αττικής με 900.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών σε πρώτο στάδιο, ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές θα υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς αποζημίωσης που ίσχυσε στην περίπτωση του Κηφισού.

    Στο περιθώριο της περιοδείας του κ. Σκανδαλίδη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη δημάρχων και κοινοταρχών της περιοχής, κατά την οποία ο υπουργός ενημερώθηκε για τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

    Για ανεύθυνους ανθρώπους, ασχεδίαστη ανάπτυξη, μηδενική αντιπλημμυρική προστασία και πρόχειρες υποδομές, έκανε λόγο ο υπουργός και ζήτησε να εξετασθούν και οι παρανομίες όπου και αν έχουν συμβεί.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποφάσισε να προσφύγει στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, καθώς οι ζημιές είναι πρωτοφανείς και υπερβαίνουν το 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το ελάχιστο όριο για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας της Ε.Ε..

    Το υπουργείο Οικονομικών ζητάει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.

    Στα 800 εκατ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στις υποδομές της χώρας και στις γεωργικές καλλιέργειες. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπολογίσει το ακριβές κόστος των καταστροφών.

    Η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε ήδη την κοινοτική συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης απέστειλε επιστολή προς την αρμόδια Επίτροπο κα Schreyer, με την οποία ζητείται η κοινοτική συνδρομή.

    [02] Βρέθηκε κομμάτι έλικα του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

    20/2/2003 6:17:00 μμ

    Το κομμάτι του έλικα του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που κατέπεσε στα ανοιχτά της Ικαρίας πριν 10 μέρες βρέθηκε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια των ερευνών που διενεργούν στην περιοχή το ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο" και το βαθυσκάφος "Θέτις". Το ωκεανογραφικό "Αιγαίο" έχει εντοπίσει ορισμένα σημεία που πιθανότατα βρίσκεται η άτρακτος και τόσο οι δύτες όσο και το βαθυσκάφος "Θέτις" τα ελέγχουν ένα προς ένα. Από χθες το απόγευμα μόλις κόπασαν οι θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή άρχισαν ξανά οι έρευνες των δυτών, ελέγχοντας μια μεγάλη περιοχή του βυθού, από το Δράκανο μέχρι και την περιοχή Νύφι. Εξάλλου, χθες βράδυ εντοπίστηκε άλλο ένα μικρό κομμάτι από έλικα στη θαλάσσια περιοχή.

    Παρακολουθούν τις έρευνες συγγενείς του γιατρού που αγνοείται

    Φανερά συντετριμμένοι έφτασαν με έξοδα του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο της Ικαρίας, το απόγευμα, ο πατέρας, η αδερφή και μια φίλη του γιατρού Μακίντ Σαφάντι, ο οποίος ήταν πλήρωμα του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ. "Ο Μακίντ αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και ήθελε να προσφέρει για το κοινωνικό σύνολο. Τον πόνο μας απαλύνει το γεγονός ότι έπεσε για το καλό του κοινωνικού συνόλου", τόνισε ο πατέρας του άτυχου γιατρού.

    "Ήρθαμε να δούμε και τους άλλους συγγενείς των αγνοουμένων, να παρακολουθήσουμε τις έρευνες και να δούμε το σημείο όπου χάθηκε ο αδερφός μας, αλλά και όταν βρεθεί να τον πάρουμε μαζί μας πίσω στη Συρία. Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ μας ενημέρωναν για την πορεία των ερευνών", δήλωσε η αδερφή αλλά και η φίλη του γιατρού Μακίντ Σαφάντι.

    [03] Σπίτια προς ενοικίαση για το 2004

    20/2/2003 6:08:00 μμ

    Αν θέλετε να νοικιάσετε το σπίτι σας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, φαίνεται πως ήρθε η ώρα. Δύο τηλεφωνικές γραμμές είναι στη διάθεση όσων θέλουν να νοικιάσουν το σπίτι τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στην "Αλφα Φιλοξενία 2004" στο τηλέφωνο 210-3266156 και στην "Ελληνική Φιλοξενία" στο 210-6849222. Η "Αλφα Φιλοξενία 2004" και η "Ελληνική Φιλοξενία" είναι οι δύο επίσημοι ανάδοχοι του προγράμματος ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών. Οι δύο τηλεφωνικές γραμμές είναι προσωρινές. Η εφαρμογή του προγράμματος δεν έχει επισήμως αρχίσει, μια και εκκρεμούν ακόμα ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Οι ελάχιστες προδιαγραφές ενός σπιτιού για την ενοικίαση

    Πάντως, όσοι τηλεφωνούν θα μπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση τους, όταν το πρόγραμμα ενοικίασης μπει στην τελική του ευθεία. Τότε θα αρχίσει και ο έλεγχος των κατοικιών.

    Κατά μέσο όρο μία κατοικία θα μπορεί να νοικιαστεί από μία μέρα έως δύο μήνες και θα φιλοξενεί κυρίως τρία άτομα.

    Τα πλήρως εξοπλισμένα υπνοδωμάτια, το καθιστικό με την έγχρωμη τηλεόραση, η κουζίνα και το μπάνιο αποτελούν μεταξύ άλλων τις ελάχιστες προδιαγραφές για την ενοικίαση ενός σπιτιού.

    [04] Διώξεις για τα ναρκωτικά στον Κορυδαλλό

    20/2/2003 6:58:00 μμ

    Ποινικές διώξεις κατά πέντε κρατουμένων και τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, μέσα στις φυλακές, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά. Μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη είναι και ο πρώην αρχιφύλακας των φυλακών Αντώνης Αραβαντινός. που έδειξε ότι οι εμπλεκόμενοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι διώξεις έγιναν μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο Εισαγγελία για επτά συνολικά εισαγωγές ηρωίνης στις φυλακές Κορυδαλλού, συνολικής αξίας πάνω από 100.000 ευρώ.

    Ποινικές διώξεις

    Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Πειραιά Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε διώξεις για εισαγωγή ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, αγορά ναρκωτικών κατ' εξακολούθηση, πώληση ναρκωτικών κατ' εξακολούθηση και κατ'επάγγελμα, κατοχή ναρκωτικών κατ' επάγγελμα και παράβαση του νόμου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εναντίον των κρατουμένων Χρήστου Γκίζη, Κώστα Καραγιάννη και Γιώργου Κρίτσαλου και των Αλβανών υπηκόων Ιλίρ Χόντο και Αρτούρ Ζιλάζ.

    Επίσης, ο κ. Πεπονής άσκησε δίωξη εναντίον των σωφρονιστικών υπαλλήλων Νίκου Βατσινέα, Ανδρέα Βατσινέα, και Βασίλη Μάντζαρη για διευκόλυνση εισαγωγής ναρκωτικών στις φυλακές σε βαθμό κακουργήματος και παραπλάνηση σε ψευδορκία από κοινού σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς και εναντίον του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού Αντώνη Αραβαντινού για ηθική αυτουργία στην παραπλάνηση σε ψευδορκία.

    Διώξεις και στις γυναικείες φυλακές

    Η έρευνα του εισαγγελέα επεκτάθηκε και στις γυναικείες φυλακές, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις κρατούμενες που είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών.

    Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη για άμεση συνέργια σε διακίνηση ναρκωτικών, φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων μέσα στη φυλακή κατ'εξακολούθηση και κατά συναυτουργία από κοινού σε βαθμό κακουργήματος εναντίον της πρώην διευθύντριας Καίτης Σαρισάβα και της αρχιφύλακος Αθηνάς Χαραμαντά.

    Επίσης, ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος στην αρχιφύλακα και στη σωφρονιστική υπάλληλο του επισκεπτηρίου Σταματία Κολύντζα καθώς και στην υποδιευθύντρια ως προς το βαθμό που αναπλήρωσε τη διευθύντρια Καίτη Σαρισάβα.

    Τέλος, ο κ. Πεπόνης έδωσε παραγγελία στον ανακριτή να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις στην πρώην διευθύντρια και την αρχιφύλακα καθώς επίσης και για όποιο άλλο άτομο προκύψει από την κύρια ανάκριση.

    Πετσάλνικος: ''Θα πέσει άπλετο φως''

    Με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι "θα προχωρήσουμε σε ό,τι προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας σε αυτές τις περιπτώσεις, για υπαλλήλους που θα διαπιστώνεται από την άσκηση της ποινικής δίωξης ότι μπορεί να έχουν ευθύνες. Δεν θα εκδώσουμε εμείς τις δικαστικές αποφάσεις, θα συνεχίσει η διερεύνηση από πλευράς Δικαιοσύνης".

    O υπουργός τόνισε επίσης ότι θα διερευνηθεί σε βάθος η κάθε περίπτωση και υπόθεση, θα πέσει άπλετο φως και εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες, σαφώς θα πρέπει να υπάρξουν και οι ανάλογες κυρώσεις.

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν οι εν λόγω σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα τεθούν σε αργία, ο κ. Πετσάλνικος απάντησε: "Εκείνο που προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι η παραπομπή στο αρμόδιο υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο, για να αποφασίσει εκείνο τα δέοντα".

    [05] ''Ράμπο'' και στις φυλακές

    20/2/2003 5:00:00 μμ

    Με στόχο την εξασφάλιση της τάξης, της ασφάλειας και της νομιμότητας στη λειτουργία των φυλακών ιδρύεται ειδικό σώμα ελέγχου και επιθεώρησης των φυλακών, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάνλικος. Η νέα υπηρεσία θα στελεχωθεί με εννέα αδιάφθορους υπαλλήλους, επιλεγμένους με αυστηρά κριτήρια, οι οποίοι αναλαμβάνουν το έργο της κάθαρσης του σωφρονιστικού συστήματος από κυκλώματα σήψης και διαφθοράς διενεργώντας τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους οποιαδήποτε ημέρα και ώρα στα κελιά των κρατουμένων, αλλά και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ακόμα, θα προσληφθούν 300 νέοι υπάλληλοι προκειμένου να στελεχώσουν τις φυλακές ανά την επικράτεια ενώ θα ιδρυθούν τρεις νέες ιατροδικαστικές υπηρεσίες και θα προσληφθούν 35 υπάλληλοι. O υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα περίπου θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθεί σε ισχύ ο εσωτερικός κανονισμός καταστημάτων κράτησης.

    Σε εφαρμογή ο θεσμός της εναλλακτικής έκτισης ποινής

    Ενεργοποιείται επίσης, ο θεσμός παροχής κοινωφελούς εργασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε καταδικασθέντες των οποίων η ποινή δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια. Yποστηρικτικό μηχανισμό του νέου θεσμού θα αποτελέσουν οι επιμελητές κοινωνικής αρωγής που θα μεριμνούν για την πρακτική εφαρμογή του.

    Εν τω μεταξύ, σε περίπου ενάμιση μήνα αναμένεται να έχει τεθεί σε ισχύ ο εσωτερικός κανονισμός των καταστημάτων κράτησης που θα καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κρατουμένων και εργαζομένων. Τέλος, επικεφαλής του Δωδεκαμελούς Ευέλικτου Σώματος που θα επιβλέπει και θα επιθεωρεί τις φυλακές ορίστηκε ομόφωνα από όλους ο Εισαγγελέας Εφετών Αθανάσιος Δαδούκης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, η στερητική της ελευθερίας ποινή (φυλάκιση) που είναι είτε μεγαλύτερη από ένα μήνα και έχει μετατραπεί σε χρηματική ποινή, είτε είναι μεγαλύτερη από δυο έτη και δεν υπερβαίνει τα τρία, μπορεί να μετατραπεί σε παροχή κοινωφελούς εργασίας με την προϋπόθεση να το ζητήσει ή να το αποδεχθεί ο καταδικασθείς.

    Όπως επισήμανε ο υπουργός μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ο απαραίτητος υποστηρικτικός μηχανισμός, δηλαδή οι επιμελητές κοινωνικής αρωγής που θα μεριμνούσαν για την εφαρμογή του εν λόγω θεσμού. Έτσι, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξασφάλισε την πρόσληψη σε πρώτο στάδιο 60 επιμελητών κοινωνικής αρωγής με στόχο να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της εναλλακτικής έκτισης ποινής.

    Στόχος του θεσμού, όπως επισήμανε ο Φ. Πετσάλνικος είναι η αποτροπή του εγκλεισμού στις φυλακές όσων καταδικάζονται για ήσσονος σημασίας αδικήματα έτσι ώστε να μην βιώνουν τις συνθήκες κράτησης που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την μετέπειτα κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή αλλά, συγχρόνως, και η προσφορά εργασίας στο κοινωνικό σύνολο. Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή 34 φορείς (οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κλπ.).

    Εκτιμάται ότι από την εφαρμογή του νέου θεσμού θα ευνοηθούν σήμερα 650 περίπου κρατούμενοι οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν χωρίς αμοιβή εργασία έξω από τις φυλακές χωρίς να εκτίουν την ποινή τους.

    [06] Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβαν τσιγάρα

    20/2/2003 1:40:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Εξαρθρώθηκε η 12μελής, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σπείρα, που δρούσε σ' όλη την Ελλάδα με ειδικότητα στην κλοπή τσιγάρων και η οποία πριν από 10 μέρες είχε κλέψει από αποθήκες του Βόλου τσιγάρα αξίας περίπου 100 εκατ. δρχ. Η σύλληψη των μελών της έγινε στην Πιερία και η επιτυχία "χρεώνεται" στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Μετά από έρευνες βρέθηκε και το 90 % των κλοπιμαίων από την αποθήκη του Βόλου. Ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εντός της ημέρας.

    [07] Τελευταίο αντίο στην Αθηνά Ανύση

    20/2/2003 4:44:00 μμ

    Το τελευταίο αντίο είπαν το μεσημέρι στην Αθηνά Ανύση συγγενείς και φίλοι της αλλά και οι άνθρωποι της ΕΡΤ, που μαζί τους συνεργάστηκε για δύο δεκαετίες, Η κηδεία της η Αθηνάς έγινε από το κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου. Η Αθηνά Ανύση-Θεολογίδου, επίλεκτο στέλεχος της ΕΡΤ, εκφωνήτρια του ραδιοφώνου για 20 χρόνια, έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 50 χρόνων.

    Πάλεψε γενναία με τον καρκίνο για 10 χρόνια

    Η ζεστή φωνή των ερτζιανών της ελληνικής ραδιοφωνίας επί 20 χρόνια, ηχεί ακόμη στα αυτιά όσων την αγαπούν.

    Το πρόσωπο με το χαμόγελο, η δυναμική επαγγελματίας, ένα από τα επίλεκτα στελέχη της ΕΡΤ, ο δικός μας άνθρωπος, η Αθηνά Ανύση έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 50 χρόνων. Για 10 χρόνια πάλεψε γενναία με τον καρκίνο και την 1η Μαρτίου του 2000, μέσα από την εκπομπή της ΝΕΤ "ΣΥΝ και ΠΛΗΝ" προέτρεψε όσους έχουν προσβληθεί από αυτόν να μην του παραδίδονται αμαχητί.

    Η Αθηνά Ανύση προσελήφθη στην ΕΡΤ το 1983, εργάστηκε ως εκφωνήτρια ειδήσεων στο ραδιόφωνο και επί σειρά ετών ζούσε την αγωνία των υποψηφίων ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια.

    Από το 1995 εργαζόταν στο Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στις δορυφορικές μεταδόσεις κλασικής μουσικής.

    [08] Διεθνές Συνέδριο για το ''Μέλλον της Ευρώπης''

    20/2/2003 4:18:00 μμ

    Ο αρχικός λόγος για τον οποίο επισκέπτεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης τη χώρα μας ήταν η από διμήνου ανταπόκριση του να συμμετέχει στο Διεθνές Συνέδριο ''Δημιουργώντας μια νέα συνείδηση για την Ευρώπη'' και στην ειδικότερη συζήτηση που θα έχει για το ''Μέλλον της Ευρώπης''. Το Συνέδριο διοργανώνεται την Πέμπτη 20/2 και Παρασκευή 21/2 στις αίθουσες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 7) από τη Διεθνή Ευρωπαϊκή Κίνηση (ΔΕΚ) και το εθνικό της τμήμα που είναι η Ελληνική Επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Κίνηση. Το συνέδριο αποτελεί την κατάληξη ενός ευρύτατου διαλόγου που ανέπτυξαν εδώ και ένα χρόνο μεταξύ των πολιτών 25 χωρών της Ευρώπης η ΔΕΚ και άλλες ΜΚΟ οργανώσεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.

    Ο διάλογος αυτός περιείχε τα ερωτήματα: Ποιες αλλαγές θα φέρει η Διεύρυνση στην ΕΕ, πώς θα έρθουν οι πολίτες κοντύτερα στα κοινοτικά κέντρα αποφάσεων, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στα θεσμικά όργανα της Ένωσης και τι σημαίνει να είναι κανείς ''Ευρωπαίος''. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις αυτού του Διαλόγου θα επιδοθούν την Παρασκευή από τους συνέδρους στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης.

    Στο εν λόγω συνέδριο έχει προβλεφθεί να συμμετάσχουν πλην του κ. ντ' Εστέν και αντιπροσωπειών από τις 25 χώρες, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ε. Μπροκ, η πρώην γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης και ευρωβουλευτής κυρία K. Λαλυμιέρ , οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γ. Κατηφόρης, Μ. Παπαγιαννάκης και Ρ. Κράτσα κ.α.

    [09] ''7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ'' στην Αυστρία

    20/2/2003 6:11:00 μμ

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Παπανδρέου, αναμένεται να πάρει μέρος στο ''7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ'' που πραγματοποιείται από την Παρασκευή 21/2 και μέχρι την Κυριακή στο Λεχ του Αρλμπεργκ της δυτικής Αυστρίας, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Στην παραδοσιακή αυτή ετήσια συνάντηση κορυφαίων πολιτικών της Ευρώπης στο φημισμένο χειμερινό θέρετρο στις αυστριακές Αλπεις , πρόκειται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αντον Ροπ.

    Στις --κεκλεισμένων των θυρών--συνομιλίες εργασίας του ''Ευρωπαϊκού Φόρουμ'' το απόγευμα του Σαββάτου, θα συζητηθεί μια σειρά επίκαιρων ευρωπαϊκών θεμάτων, από τη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης μέχρι τη διεύρυνση της Ενωσης και την επισφράγισή της, με την πανηγυρική υπογραφή των συμφωνιών ένταξης των δέκα νέων μελών, στις 16 Απριλίου στην Αθήνα, και βέβαια ο απόηχος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για την ιρακινή κρίση, που είχε συγκαλέσει η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ.

    Η αυστριακή πλευρά, που εκτός του καγκελάριου Σιούσελ θα εκπροσωπηθεί και από την υπουργό Εξωτερικών Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, αναμένεται να θέσει και το θέμα της διέλευσης ξένων φορτηγών αυτοκινήτων από την Αυστρία και τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    [10] 40,8 δισ. ευρώ για τις υπό ένταξη χώρες-600 εκατ. για την Κύπρο

    20/2/2003 4:59:00 μμ

    Με ποσό 40,8 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό οι ανάγκες των δέκα νέων κρατών μελών της ΕΕ για την περίοδο 2004-2006, ενώ τα 600 εκατ. ευρώ από αυτά θα αφορούν στην Κύπρο. Αυτό ανακοινώθηκε την Πέμπτη 20/2/2003 στο πλαίσιο της συνάντησης του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη, με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Προϋπολογισμού της ΕΕ, με την αρμόδια σε θέματα προϋπολογισμού Επιτρόπου κα Schreyer και του προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Wynn. Κύρια αντικείμενα της συνάντησης ήταν ο καθορισμός του δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2004-2006 λόγω της διεύρυνσης, καθώς επίσης και η συζήτηση για τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2004.

    Από τη συζήτηση κατέστη σαφές ότι από τον καθορισμό του δημοσιονομικού πλαισίου για τη διεύρυνση, για την περίοδο 2004-2006, η δημοσιονομική θέση της χώρας μας δεν πρόκειται ούτε στο παραμικρό να επηρεαστεί αρνητικά. Τουναντίον διασφαλίζονται στο ακέραιο όλες οι αναμενόμενες χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, καθώς και οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα.

    Σημαντικό επίσης είναι ότι στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπονται και δαπάνες ύψους 273 εκ. ευρώ για την περίοδο 2004-2006 για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το οποίο σε περίπτωση επίτευξης πολιτικής συμφωνίας θα μπορεί πλήρως να χρησιμοποιηθεί.

    Εξάλλου, σχετικά με τις προτεραιότητες του νέου προϋπολογισμού του 2004, τονίστηκε από τον προεδρεύοντα υφυπουργό κ. Φλωρίδη, την Επίτροπο κα Schreyer αλλά και τον κ. Wynn η ειδική σημασία του νέου προϋπολογισμού 2004 που θεωρείται ο προϋπολογισμός υποδοχής της διεύρυνσης. Με την ευκαιρία ο Έλληνας υφυπουργός υπογράμμισε την σημασία που αποδίδεται στον προϋπολογισμό του 2004 σε συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ και προγράμματα που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων και την μετανάστευση, τα οποία ακριβώς λόγω της διεύρυνσης θα πρέπει επαρκώς να χρηματοδοτηθούν. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση και το 2004 στην προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας για την απασχόληση, την ενθάρρυνση της ανταγωνιστικότητας, την αειφόρο ανάπτυξη κ.α.

    Σε τοποθετήσεις τους τόσο η επίτροπος κα Schreyer όσο και ο πρόεδρος κ. Wynn αναφέρθηκαν επίσης στις προτεραιότητες του προϋπολογισμού του 2004, εκφράζοντας τις θέσεις και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντίστοιχα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η επόμενη συνάντηση των θεσμικών οργάνων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    [11] Η καρδιά του ελληνικού πολιτισμού χτυπά στο Δουβλίνο

    20/2/2003 2:02:00 μμ

    Με διαλέξεις που διοργανώνονται κάθε Πέμπτη του Φεβρουαρίου, γύρω από θέματα ελληνικού πολιτισμού, τιμά η Chester Beatty Library του Δουβλίνου, τη χώρα μας, με την ευκαιρία ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. Στο πρόγραμμα διαλέξεων του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Ιρλανδίας, περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας, τη σχέση ναών και θεάτρων, την πολιτιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα νησιά της Δήλου και της Πάτμου.

    27 Φεβρουαρίου: η τελευταία διάλεξη

    Οι διαλέξεις, προετοιμάζουν το κοινό της Ιρλανδίας για το μεγάλο πολιτιστικό event της έκθεσης «Μια σκηνή από το Διόνυσο» την οποία θα διοργανώσει το Μάρτιο στο ιστορικό κάστρο του Δουβλίνου, το υπουργείο Πολιτισμού, η ελληνική Πρεσβεία στο Δουβλίνο, το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό &amp; Ιστορικό Αρχείο, και το ιρλανδικό υπουργείο Τεχνών, Αθλητισμού και Τουρισμού.

    Το θέμα της σημερινής διάλεξης αφορά την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ την επόμενη εβδομάδα, στις 27 Φεβρουαρίου, θέμα της διάλεξης θα είναι τα δυο ιερά νησιά, της Δήλου και της Πάτμου.

    7 Μαρτίου: Ένα μεγάλο πολιτιστικό event για την Ελλάδα

    Μία εβδομάδα, μετά το τέλος των διαλέξεων και σε μικρή απόσταση από το χώρο της Βιβλιοθήκης, θα ξεκινήσει για ένα μήνα η μεγάλη έκθεση "Μια Σκηνή για τον Διόνυσο. Θεατρικός Χώρος &amp; Αρχαίο Δράμα".

    Με σκηνικό το επιβλητικό Κάστρο του Δουβλίνου, η έκθεση θα πραγματεύεται την ιστορία και τη δυναμική του θεατρικού Χώρου αλλά και τη βαθιά σχέση του με το αρχαίο δράμα.

    [12] Συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση

    20/2/2003 11:58:00 πμ

    Η αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το βασικό θέμα της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιείται στη Βασιλίτσα Γρεβενών.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα υπάρξουν προβλέψεις και ενδιάμεσοι στόχοι για την μεταβατική περίοδο των 10 νέων κρατών μελών.

    Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή και οι θέσεις που θα διαμορφωθούν θα έχουν εισηγητικό χαρακτήρα κατά την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες

    [13] Στο ''εδώλιο'' η Ελλάδα για την αναγνώριση διπλωμάτων

    20/2/2003 5:25:00 μμ

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας για τη μη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ σχετικά με τα επαγγέλματα του μηχανικού και του εκπαιδευτικού. Η οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου θεσπίζει ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, ενώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η οδηγία μεταφέρθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το προεδρικό διάταγμα 165/2000 της 23ης Ιουνίου 2000.

    Επίτροπος-αρμόδιος για εσωτερική αγορά

    Φριτς Μπολκενσταϊν

    Στην προσφυγή της η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι ελλιπής και δεν συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο, κυρίως σε ότι αφορά τους όρους που σχετίζονται με τα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η δοκιμασία της επάρκειας, ή η πρακτική άσκηση προσαρμογής που εφαρμόζονται στους διακινούμενους, καθώς και τον αποκλεισμό από τα πλεονεκτήματα της οδηγίας των προσώπων που έχουν ήδη ασκήσει το επάγγελμά τους στην Ελλάδα υπό συνθήκες μη νομοθετικής κατοχύρωσης.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή, προκύπτει ότι από τις καταγγελίες που υπέβαλαν μηχανικοί, η οδηγία εφαρμόζεται πλημμελώς. Δηλαδή, ότι οι ελληνικές αρχές απαιτούν την ακαδημαϊκή ισοτιμία των τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης για την πρόσληψη και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων απασχόλησης των μηχανικών στο δημόσιο τομέα, καθώς και για την εγγραφή των διακινούμενων επαγγελματιών στην αντίστοιχη επαγγελματική ένωση, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (TEE).

    Η Επιτροπή θεωρεί ακόμη ότι οι απαντήσεις της Ελλάδας στην αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε τον Ιούλιο του 2002 κρίθηκαν μη ικανοποιητικές από το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας.

    Σχολιάζοντας την απόφαση ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος Φριτς Μπολκενσταϊν δήλωσε: "Αν το ευρωπαϊκό δίκαιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων δεν τηρείται, τα πρόσωπα που διαθέτουν επαγγελματικά προσόντα κινδυνεύουν να στερηθούν του δικαιώματος να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, εμποδίζοντας την ευρωπαϊκή αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, τα κράτη μέλη περιορίζουν τη δυνατότητα, για τους πολίτες τους, επιλογής ειδικευμένου προσωπικού από άλλα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουν την παροχή μιας υπηρεσίας στο έδαφός τους".

    [14] Γάζα: Εντείνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις Παλαιστινίων

    20/2/2003 5:44:00 μμ

    Το Ισραήλ ενέτεινε την Πέμπτη τους περιορισμούς στις μετακινήσεις Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας μετά την απάντηση ενόπλων στις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Παλαιστίνιοι με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον μίας πόλης κοντά στο αγρόκτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Σε νέα βίαια επεισόδια στη Δυτική Οχθη, ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν ένα ένοπλο Παλαιστίνιο, τον 24χρονο Μοχάμεντ Οούφι, μέλος του ριζοσπαστικού κινήματος της Χαμάς, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες που εισέβαλαν στον καταυλισμό στην Τουλκάρεμ. Στην Ναμπλούς, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών, όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας νεαρών Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες εναντίον τους.

    Δίχως τέλος η ανταλλαγή πυρών

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τρεις οβίδες έπληξαν τον εβραϊκό οικισμό Μοράγκ στη νότια Λωρίδα της Γάζας χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Στην ίδια περιοχή, Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του εβραϊκού οικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, ενώ στη Ράφα άγνωστοι πυροδότησαν εκρηκτικά τη στιγμή που περνούσε μια αυτοκινητοπομπή του ισραηλινού στρατού, επίσης, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    Ο ισραηλινός στρατός έστησε οδοφράγματα χωρίζοντας την Λωρίδα της Γάζας σε τρεις τομείς.

    Τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από το περασμένο Σάββατο που μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς ανατίναξαν ένα άρμα μάχης στην Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος.

    Η έξαρση της βίας απειλεί τις νέες προσπάθειες για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις συγκρούσεις που διαρκούν περίπου 29 μήνες και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 2.227 Παλαιστίνιους και 694 Ισραηλινούς.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία για τους τελευταίους θανάτους και κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να αποφεύγει να σκοτώνει αθώους πολίτες. Ωστόσο εξέφρασε κατανόηση για την ''ανάγκη να προβαίνει σε νόμιμες αντιτρομοκρατικές ενέργειες''.

    Οι Παλαιστίνιοι υπογραμμίζουν ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τους αποτελούν συλλογική τιμωρία που βλάπτει αθώους. ''Οι οικισμοί (των Εβραίων) θα βομβαρδιστούν και οι Εβραίοι θα διαμελιστούν στο Τελ Αβίβ και την Τζάφα'', φώναζαν φανατικοί Παλαιστίνιοι στη διάρκεια ομαδικής κηδείας την Πέμπτη στην Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Αριέλ Σαρόν έχει δηλώσει ότι η βία από την πλευρά των Παλαιστινίων πρέπει να σταματήσει πριν μπορέσουν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

    [15] Μακάβριο εύρημα... 27 χρόνια μετά !

    20/2/2003 7:32:00 μμ

    Το ηφαίστειο Κιμποράτζο

    Μια τραγωδία που χρονολογείται από το 1976, αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια ομάδας ορειβατών στο μακρινό Εκουαδόρ. Στην κορυφή βουνού εντοπίστηκαν τα συντρίμμια αεροσκάφους, που είχε εξαφανιστεί πριν από 27 χρόνια. Δεκάδες πτώματα βρέθηκαν θαμμένα στο χιόνια και πολλά ατομικά αντικείμενα των επιβατών εντελώς αναλλοίωτα. Στις 15 Αυγούστου του 1976 ένα τετρακινητήριο αεροπλάνο της εταιρίας Σαετα, με 59 επιβάτες χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από το Εκουαδόρ και από τότε κανείς δεν έμαθε το παραμικρό για την τύχη του.

    Το ηφαίστειο Κιμποράτζο

    Μετά από 27 χρόνια μία ομάδα ορειβατών που αναζητούσε ένα νέο μονοπάτι για το ηφαίστειο Κιμποράτζο, έμεινε εμβρόντητη, διακόσια μέτρα πριν την κορυφή του ηφαιστείου, βλέποντας δεκάδες πτώματα παγωμένα και θαμμένα στο χιόνι. Ήταν οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, που παρά τις μακροχρόνιες έρευνες δεν είχε βρεθεί ποτέ. Ανάμεσα στα συντρίμμια οι ορειβάτες ανακάλυψαν και προσωπικά αντικείμενα των άτυχων επιβαινόντων, ενώ σε αναλλοίωτη εφημερίδα φαινόταν ξεκάθαρα η τραγική ημερομηνία: 15 Αυγούστου 1976.

    [16] Αρμενία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών

    20/2/2003 5:42:00 μμ

    Οι αρμενικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν για ένα ελάχιστο ποσοστό δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί απο τον χθεσινό πρώτο γύρο. ''Ο Κοτσαριάν συγκέντρωσε 49,8% και αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουμε σε δεύτερο γύρο'', δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αρτακ Σαγκρατιάν.

    Προκειμένου να εξασφαλίσει μία δεύτερη πενταετή θητεία στην πρώην σοβιετική αυτή δημοκρατία, ο Κοτσαριάν πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

    Στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου, θα είναι αντιμέτωπος με τον Στέπαν Ντεμιρτσιάν, που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 27,7%, ανέφερε ο Σαγκραντιάν.

    [17] Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ντρ. Μιλάνοβιτς

    20/2/2003 4:56:00 μμ

    Κατά του πρώην διευθυντή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας (RTS) Ντράγκολιουμπ Μιλάνοβιτς, η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα συλλήψεως, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ντούζαν Μιχαΐλοβιτς. Ο Μιλάνοβιτς έχει καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη για το θάνατο 16 εργαζομένων στους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου από τη νατοϊκή αεροπορία, διότι δεν εκκένωσε το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης όταν σήμανε συναγερμός για επικείμενη αεροπορική επιδρομή. Το κτίριο της RTS επλήγη από τους πυραύλους του ΝΑΤΟ τη νύχα της 22ας προς την 23η Απριλίου του 1999.

    Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης τον Ιούνιο του 2002, ο Μιλάνοβιτς είχε αφεθεί ελεύθερος, αλλά την περασμένη εβδομάδα η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν παρουσιάσθηκε την ημερομηνία που είχε ορισθεί για να αρχίσει την έκτιση της ποινής του.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου ο Μιλάνοβιτς, ένας από τους στενούς συνεργάτες του φυλακισμένου σήμερα στη Χάγη προέδρου της τότε Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διέπραξε έγκλημα, αρνούμενος να συμμορφωθεί στις διαταγές για την προστασία του κτιρίου της ραδιοτηλεόρασης στη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών.

    [18] ΗΠΑ-Βρετανία μιλούν για τελεσίγραφο προς Ιράκ

    20/2/2003 12:27:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το θέμα της κατάθεσης μίας δεύτερης απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα ανοίγει τον δρόμο για την ανάληψη της στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος Τ. Μπους με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τ. Μπλερ. Οπως αποκάλυψε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Λονδίνου στον ΟΗΕ, το ψήφισμα το οποίο επεξεργάζονται οι δύο πλευρές θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου προς τη Βαγδάτη. Πάντως, Γαλλία και Ρωσία δεν αποκλείουν την άσκηση βέτο σε περίπτωση απόφασης που θα επιτρέπει τη χρήση βίας κατά του Ιράκ.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης και μόνιμος αντιπρόσωπος του Λονδίνου στον ΟΗΕ Τζέρεμι Γκρίνστοκ τόνισε ότι ''η συζήτηση για τις βασικές αρχές του σχεδίου απόφασης για την ιρακινή κρίση θα αρχίσει στο πολύ άμεσο μέλλον''. ''Είτε ρητά είτε όχι, εκτιμώ ότι η απόφαση θα εμπεριέχει ένα τελεσίγραφο" τόνισε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ.

    Η κατάθεση αυτής της νέας απόφασης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ ο Τζορτζ Μπους με ο Τόνι Μπλερ.

    ''Μίλησαν για το Ιράκ. Συζήτησαν για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και τόνισαν τη σημασία του αφοπλισμού του Σαντάμ Χουσέιν'' τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία είχε διάρκεια 30 λεπτών.

    Ωστόσο, Γαλλία και Ρωσία δεν αποκλείουν την άσκηση βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση βίας κατά του Ιράκ.

    ''Είναι ένα ακραίο μέτρο στο οποίο πρέπει να προσφύγουμε με υπευθυνότητα. Σήμερα το καθήκον της Ρωσίας δεν είναι να διαιρέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά αντίθετα, να διατηρήσει στο έπακρο την ενότητά του'', δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα.

    ''Δεν είμαστε κατ' αρχήν αντίθετοι με μια νέα απόφαση, αλλά πρέπει να δούμε σε τι αυτή θα εξυπηρετήσει. Για να γίνουμε σαφείς: εάν η απόφαση αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποστολής των επιθεωρητών, είμαστε έτοιμοι να την εξετάσουμε. Εάν αποσκοπεί στην εξασφάλιση της χρήσης βίας, τότε πιστεύουμε ότι είναι επιζήμια'', πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, προειδοποίησε πάντως την Τετάρτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τη Γαλλία ''με την πλάτη στον τοίχο" με μία δεύτερη (μετά την ομόφωνη 1441) απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ, ώστε η τελευταία να αναλάβει το ρίσκο -ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας- να ασκήσει το βέτο της.

    [19] Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις τουρκικές βάσεις

    20/2/2003 6:14:00 μμ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Η Τουρκία δεν θα διαθέσει τις βάσεις της στις αμερικανικές δυνάμεις ενόψει του πολέμου στο Ιράκ, εκτός κι αν η Ουάσινγκτον εγγυηθεί εγγράφως την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Αγκυρα και τον μεταπολεμικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ''Αυτό δεν θα συμβεί χωρίς υπογραφή'', τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γενί Σαφάκ". Ο Λευκός Οίκος έδωσε την Τετάρτη στην Αγκυρα προθεσμία 48 ωρών να εγκρίνει τη χρησιμοποίηση του τουρκικού έδαφους από τις αμερικανικές δυνάμεις, με αντάλλαγμα την χορήγηση πιστώσεων ύψους 26 δισ. δολαρίων. "Η Τουρκία δεν θα απαντήσει στις ΗΠΑ σήμερα", δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Γιασάρ Γιακίς, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    Εγγυήσεις για ασφάλεια και μεταπολεμικό ρόλο της Αγκυρας

    ''Δεν έχουμε μια ημερομηνία στο μυαλό μας. Μόνο όταν καταλήξουμε σε συμφωνία θα στείλουμε στο Κοινοβούλιο προς έγκριση το αίτημα της ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων", τόνισε ο Ερντογάν.

    Ο Ερντογάν, που φοβάται όμως ότι ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ θα πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή και αστάθεια στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, διαπραγματεύεται σκληρά την παροχή διευκολύνσεων στην Ουάσινγκτον. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται ότι δεν θα έχει λάβει απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα, δυσκολεύοντας έτσι τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου. ''Είναι γελοίο να μιλάμε για διαπραγμάτευση με δολάρια. Οι πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις είναι πολύ πιο σημαντικές, η οικονομική διάσταση έρχεται δεύτερη'', τόνισε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία.

    Εκτός από τα οικονομικά ανταλλάγματα η Αγκυρα ζητεί επίσης εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής της παρουσίας στις Κουρδικές περιοχές στο Βόρειο Ιράκ μετά την εισβολή. Επιδιώκει ακόμη να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μετά-Σαντάμ εποχή στο Ιράκ καθώς ανησυχεί έντονα με την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά σύνορα της.

    Χάνει την υπομονή της η Ουάσινγκτον

    ''Η Τουρκία πρέπει να εκφράσει τις ενστάσεις της ώστε να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες", τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι ''η Αγκυρα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, αλλά μένει να δούμε τι είδους σεβασμό θα έχουν οι άλλοι όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής''.

    Ο Αμερικανός υπουργός Eξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, στις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε κάποια πρόοδος.

    Η Ουάσινγκτον φαίνεται πάντως να χάνει την υπομονή της και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους στο Ιράκ και χωρίς την συνεργασία της Αγκυρας.

    ''Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Τούρκους τους τελευταίους μήνες, και νομίζω ότι το κατανοούν, ότι εάν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικά μέσα θα πετύχουμε τους στόχους μας και χωρίς την τουρκική συνεργασία'', τόνισε ο Γούλφοβιτς.

    [20] Ευρωπαϊκές διχογνωμίες για ανθρωπιστικά κονδύλια προς Ιράκ

    20/2/2003 6:31:00 μμ

    Ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι των υπηρεσιών αρωγής της ΕΕ διασταύρωσαν τα ξίφη τους την Πέμπτη ως προς τον τρόπο που οι "15" θα πρέπει να προετοιμασθούν για μία ανθρωπιστική κρίση, η οποία αναμένεται να προκύψει από την επαπειλούμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου προέτρεψαν τις 15 χώρες να εκταμιεύσουν έκτακτα κονδύλια για να αποτραπεί η καταστροφή, όμως η επικεφαλής του Ανθρωπιστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) Κοστάνζα Αντινόλφι δήλωσε πως θα ήταν προτιμότερο, εάν οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ χρηματοδοτούσαν τους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ΕΕ είναι ένας από τους κυριότερους δωρητές των προγραμμάτων του ΟΗΕ για το Ιράκ, και η Κομισιόν εξετάζει τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου, από κοινού με διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη και ο Ερυθρός Σταυρός.

    Όπως δήλωσε η Αντινόλφι, ήδη έχουν ειδοποιηθεί τα κράτη μέλη πως ''θα ήταν καλύτερο να επιχορηγήσουν τους οργανισμούς στην προετοιμασία τους'', τόνισε όμως πως ''για πολιτικούς λόγους πολλά από αυτά δεν επιθυμούν να δείξουν πως έχουν αποδεχθεί τον πόλεμο. Αλλά γιατί να μη δείξουμε πως τον έχουμε αποδεχθεί;''.

    Μέχρι στιγμής, μόνο η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, σε κάποιο μέτρο, έχουν λάβει μέτρα για να χορηγήσουν στους διεθνείς οργανισμούς έκτακτα κονδύλια για την προετοιμασία της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ.

    Το ECHO έχει διαθέσει 15 εκατ. ευρώ για το Ιράκ στα πλαίσια του προγράμματος αρωγής του 2003 και θα μπορούσε να προσθέσει άλλα έξι εκατ. ευρώ σε έκτακτη ανάγκη. Εντούτοις, ορισμένοι ευρωβουλευτές δήλωσαν πως επιθυμούν να ξεκινήσουν να διατίθενται για τις προετοιμασίες κονδύλια από το αποθεματικό των 200 εκατ. ευρώ για τις έκτακτες βοήθειες, πράγμα που όπως τόνισε η Αντινόλφι δεν είναι εφικτό με βάση την κείμενη νομοθεσία, παρά μόνον αφού θα έχει επισυμβεί κάποια καταστροφή.

    [21] Καταστροφή όπλων θα ζητήσει ο OHE από το Ιράκ

    20/2/2003 12:59:00 μμ

    Την καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ, που διαθέτει το Ιράκ, αναμένεται να ζητήσει ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλίξ, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν πρέπει να καταστραφούν και οι προωθητήρες των πυραύλων. Από την απόφαση του Ιράκ για το αν θα καταστρέψει ή όχι τους πυραύλους, θα εξαρτηθούν και οι προθέσεις των ΗΠΑ, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μία άρνηση της Βαγδάτης θα αποτελούσε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Μπλίξ αναμένεται να στείλει σχετική επιστολή στην ιρακινή ηγεσία, αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες των επιθεωρητών στις πυραυλικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

    [22] Σταρ του Χόλιγουντ κατά του πολέμου

    20/2/2003 6:56:00 μμ

    Έκκληση στους αμερικανούς πολίτες απευθύνουν σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Μάρτιν Σιν, η Αντζέλικα Χιούστον και ο Μάικ Φαρέλ, για να λάβουν μέρος σε μια ασυνήθιστη αντιπολεμική διαμαρτυρία. Να ''βομβαρδίσουν'' το Λευκό Οίκο και τα γραφεία των μελών του Κογκρέσου με τηλεφωνήματα, φαξ και e-mails, στις 26 Φεβρουαρίου. Οι ηθοποιοί που μετέχουν στο αντι-πολεμικό κίνημα '' Ηνωμένοι Ηθοποιοί Νικούν χωρίς πόλεμο'' ανακοίνωσαν το πρόγραμμα δράσης τους, την Τετάρτη, στο Χόλιγουντ. Ο Σιν ζητεί από όσους το επιθυμούν να αποστείλουν το μήνυμα διαμαρτυρίας τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.moveon.org.

    Όσοι λάβουν μέρος στην προσπάθεια πρέπει να τηλεφωνήσουν στα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης και να ζητήσουν τη συνέχιση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης της κρίσης.

    Σε τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα ο Σιν, ο οποίος υποδύεται έναν αμερικανό πρόεδρο στην πετυχημένη τηλεοπτική σειρά ''Δυτική Πτέρυγα'', απευθύνει έκκληση ''για πορεία εικονικής πραγματικότητας στην Ουάσινγκτον''.

    "Ακόμα και εάν φτάσουν στην Ουάσινγκτον μόνο τα μηνύματα αυτών που μετείχαν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του Σαββάτου, η αμερικανική πρωτεύουσα θα ''πνιγεί'' σε μια θάλασσα αντιπολεμικών μηνυμάτων", δηλώνει ο γνωστός ηθοποιός.

    Στην ίδια κίνηση μετέχει μεγάλος αριθμός αμερικανών ηθοποιών και καλλιτεχνών όπως η Σούζαν Σαράντον, Κιμ Μπάσιντζερ, Ματ Ντέημον και άλλοι οι οποίοι ήδη έχουν αποστείλει ψήφισμα στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους απευθύνοντας έκκληση για μια ειρηνική λύση της ιρακινής κρίσης.

    [23] Ειρηνική λύση ζητούν οι ''Αδέσμευτοι''

    20/2/2003 4:15:00 μμ

    Τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που ανήκουν στο Κίνημα των Αδεσμεύτων διακήρυξαν την Πέμπτη πως επιθυμούν μία ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ και πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Αξιωματούχοι του Καμερούν, της Γουϊνέα, του Πακιστάν και της Χιλής, των οποίων η ψήφος ενδεχομένως να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση του ΟΗΕ για τη στήριξη ή όχι ενός πολέμου κατά του Ιράκ, αποσαφήνισαν αυτές τις θέσεις τους στα περιθώρια της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης στη Μαλαισία, ενόψει της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η Μαλαισία, που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο, προβλέπει πως το κίνημα, που αντιπροσωπεύει 114 κράτη από τον αναπτυσσόμενο κόσμο και μετρά στις τάξεις του και το Ιράκ, θα εκφρασθεί ρητά κατά του πολέμου ως λύση στην κρίση που έχει προκύψει σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Συνολικά έξι μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων συμμετέχουν στην παρούσα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [24] ΣΕΓΑΣ: Ματαίωση πανελληνίου πρωταθλήματος

    20/2/2003 1:43:00 μμ

    Ματαιώνεται το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ανδρών-γυναικών του 2003, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ. Επίσης, ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του Πανελληνίου Μίνου Κυριακού για μέλος του Δ.Σ. της IAAF στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο στο Παρίσι.

    [25] Φαβορί ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι με την Αντερλεχτ

    20/2/2003 1:30:00 μμ

    Τον Παναθηναϊκό έχρισε ως το φαβορί του αγώνα αλλά και της πρόκρισης στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ο προπονητής της Αντερλεχτ, Ούγκο Μπρόος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Τετάρτη. Ο προπονητής των Βέλγων τόνισε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η ομάδα του δεν θα παλέψει για την πρόκριση ενώ αποκάλυψε πως στον αγώνα η Αντερλεχτ θα παίξει με κλειστή άμυνα και θα επιδιώξει την επίτευξη ενός γκολ μέσω αντεπιθέσεων. Ο Μπρόος τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με την τελευταία μας αναμέτρηση. Ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ1.

    "Πάντα θυμάμαι ότι ο Παναθηναϊκός είχε καλή ομάδα, όμως τώρα, και μετά την περυσινή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι μία πολύ δυνατή ομάδα" είπε χαρακτηριστικά.

    Για να κερδίσουμε θα πρέπει να πιάσουμε πολύ καλή απόδοση, ενώ θα προσπαθήσουμε να εκμεταλευτούμε την τεχνική των αντεπιθέσεων που ως ομάδα εφαρμόζουμε πολύ καλά, υπογράμμισε ο προπονητής της Αντερλεχτ.

    Οσον αφορά την ομάδα του είπε: "Ευτυχώς δεν έχουμε προβλήματα τραυματισμών πέραν του Ντε Μπίλντε. Είμαστε πλήρεις όμως δεν θα ήθελα να αποκαλύψω πως θα αγωνιστούμε αύριο αφού σε αυτή την φάση της διοργάνωσης είναι καλό να κρατάμε και κάποια μυστικά".

    Σε ερώτηση για το αν ξεχωρίζει κάποιον από τους παίκτες των "πρασίνων" τόνισε: "Ο Παναθηναϊκός ξεχωρίζει γιατί βασίζεται στο σύνολο του. Γι' αυτό αποτελεί δύσκολο αντίπαλο για κάθε ομάδα".

    [26] Θα παίξει ο Τζόρτζεβιτς στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ

    20/2/2003 1:20:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ευχάριστα τα νέα για τον Ολυμπιακό και τον Ολεγκ Προτάσοφ, καθώς τελικά ο Ουκρανός προπονητής θα έχει στη διάθεση του τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς για τον κυριακάτικο αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Ο γιατρός της ομάδας, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, εξέτασε το πρωί τον αρχηγό του Ολυμπιακού, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στον δεξιό οπίσθιο μηριαίο, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Ολεγκ Προτάσοφ θα μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του παίκτη για το ματς με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Οπως υποστήριξε ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του Ολυμπιακού, ο Τζόλε θα ακολουθήσει στη σημερινή προπόνηση ατομικό πρόγραμμα και θεραπεία, θα τον επανεξετάσει αύριο το πρωί και θα διαπιστωθεί αν ο παίκτης θα είναι σε θέση να πάρει μέρος στο κανονικό πρόγραμμα προπόνησης της ίδιας ημέρας, που είναι και το πιο πιθανό.

    [27] Μπάσκετ: Αφαίρεση 15 βαθμών από την ΑΕΚ για την υπόθεση Πιούκα

    20/2/2003 7:45:00 μμ

    Ο αθλητικός δικαστής επέβαλε ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών στην "κιτρινόμαυρη" ομάδα, για οφειλή προς τον παλιό μπασκετμπολίστα Γιώργο Πιούκα, η οποία υφίσταται από το 1993 και συγκεκριμένα επί εποχής Μάκη Ψωμιάδη. Ο 33χρονος πλέον Πιούκας, τον Αύγουστο του 1993 είχε προσφύγει στην ΕΣΑΚ (νυν ΕΣΑΚΕ), ζητώντας ποσό 5 εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία όπως φαίνεται ποτέ δεν του καταβλήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα ο αθλητικός δικαστής να τιμωρήσει την ΑΕΚ. Η "κιτρινόμαυρη" ΚΑΕ έχει δικαίωμα προσφυγής και όπως όλα δείχνουν η λύση θα δοθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ).

    [28] Σήμερα ο αγώνας AEK-Μάλαγα

    20/2/2003 7:42:00 μμ

    Με πολλά αγωνιστικά προβλήματα, λόγω ιώσεων που ταλαιπωρούν αρκετούς παίκτες της, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει απόψε στην Ισπανία την Μάλαγα, στο πλαίσιο των πρώτων αγώνων της 4ης φάσης του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας θα μεταδοθεί στις 22.30 από το Super Sport.

    [29] Κορυφαίοι δημιουργοί του 20ου αιώνα στο μουσείο Φρυσίρα

    20/2/2003 2:02:00 μμ

    Ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο μουσείο Φρυσίρα, η έκθεση Representing the World, αποτέλεσμα συνεργασίας του μουσείου με τη Marloborough Gallery του Λονδίνου. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν έργα δώδεκα εικαστικών του περασμένου αιώνα. Η έκθεση περιλαμβάνει 71 έργα "κλασικών σύγχρονων παραστατικών ζωγράφων", όπως του Αυστριακού Oskar Kokoschka, του Κολομβιανού Fernando Botero, και του Manolo Valdes


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 February 2003 - 19:55:28 UTC