Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο χιονιάς θα ξαναχτυπήσει, λέει η Ε.Μ.Υ
  • [02] Λύση στο θέμα ακινήτων που διεκδικεί το δημόσιο;
  • [03] Νυχτερινή ταλαιπωρία για 300 επιβάτες του ''Κρήτη I''
  • [04] Δύο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο
  • [05] Προσαρμογές και διακοπές δρομολογίων ΗΣΑΠ
  • [06] Τηλεφωνική γραμμή του ΥΠΕΧΩΔΕ για κακοτεχνίες
  • [07] Κατατίθεται η καθοριστική έκθεση για το Ιράκ
  • [08] Νέες συλλήψεις υπόπτων κοντά στο Χίθροου
  • [09] Ν. Κορέα: Συγγνώμη για τη ''διάσκεψη έναντι χρημάτων''
  • [10] Συλλήψεις Παλαιστινίων στο Τουλκάρεμ
  • [11] Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
  • [12] Ευρωλίγκα- Οι ''16'' που προκρίθηκαν στη β΄φάση
  • [13] Πρόκριση-θρίλερ για τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα
  • [14] Ευρωλίγκα-Πρωτιά στο ''παρά πέντε'' για τον ΠΑΟ
  • [15] Ποδόσφαιρο Σάλας-Φιλικό: Ισπανία-Ελλάς 6-0
  • [16] Δυναμικό παρών από την Comdex Greece 2003
  • [17] Αυστραλία: Με προβλήματα γιορτάζει ο Αγ. Βαλεντίνος

    [01] Ο χιονιάς θα ξαναχτυπήσει, λέει η Ε.Μ.Υ

    14/2/2003 11:03:00 πμ

    Πρόσκαιρη υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων προβλέπει για το τρέχον διήμερο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής. Στο μεταξύ, αποκλεισμένα παραμένουν πολλά χωριά στην Μακεδονία, τη Φθιώτιδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Εξάλλου, κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου.

    Αίσιο τέλος στην περιπέτεια δύο νεαρών που ''κόλλησαν'' στα χιόνια

    Εντοπίστηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι δύο νεαροί που έμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερο από δύο ώρες στη χιονισμένη δασική περιοχή μεταξύ του Χορτιάτη και του Αρδαμερίου Θεσσαλονίκης, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαιναν "κόλλησε" στα χιόνια.

    Πρόκειται για τους Κυριάκο Τσιαντάκη και Ιωάννη Λαμπριανίδη, κάτοικοι Πολίχνης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΤ 3, συνεργείο της οποίας παρακολούθησε την επιχείρηση διάσωσης, οι άνδρες της ΕΜΑΚ, χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να προσεγγίσουν-με ειδικό όχημα-το σημείο που βρισκόντουσαν οι δύο νεαροί.

    Την ώρα εκείνη η θερμοκρασία στην περιοχή ήταν -5 βαθμοί της κλίμακας Κελσίου.

    Προβλήματα σε όλη τη χώρα

    H κακοκαιρία κάνει διάλειμμα για λίγο, τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν.

    Στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν και ο καιρός έχει ηρεμήσει στους περισσότερους δρόμους υπάρχει παγετός γι' αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα.

    Στην Αττική, από την Εκάλη προς την Νέα Μάκρη και στο δρόμο για την Πάρνηθα, μετά το 25ο χλμ.

    Δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα από τα χιόνια, κυρίως στη Μακεδονία, την κεντρική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.

    Στα Λαγκάδια Αρκαδίας τα σπίτια υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τη μετακίνηση του εδάφους. Οι κάτοικοι αν και φοβισμένοι παραμένουν στα σπίτια τους, παρά τις προτροπές των γεωλόγων που ζητούν επίμονα να τα εγκαταλείψουν.

    Προβλήματα και στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, καθώς, μόλις μία εβδομάδα μετά από τις καθιζήσεις της εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας και Τρίπολης - Κορίνθου, δύο νέες καθιζήσεις σημειώθηκαν χθες στην καινούρια περιφερειακή Πατρών καθώς και στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου.

    Τον Έβρο επισκέπτεται κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να επιθεωρήσει περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών, στο οδικό δίκτυο και τις καλλιέργειες από την υπερχείλιση του ποταμού.

    Στον αέρα βρέθηκε χθες τα ξημερώματα σειρά κατοικιών στο Ηράκλειο, της Κρήτης, όταν μετά από ισχυρή βροχόπτωση το έδαφος υπέστη καθίζηση. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι είχαν άγιο, γιατί αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ένα δρόμο όπου την ημέρα παίζουν παιδιά.

    Στα λευκά η Μακεδονία- κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη

    Σ' ολόκληρη τη Μακεδονία εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του χιονιού που έπεσε τις προηγούμενες ημέρες σχηματίστηκε παγετός δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Έτσι στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες, σε ορισμένες περιοχές δεν λειτουργούν τα σχολεία, ενώ αλλού άνοιξαν με καθυστέρηση.

    Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το κρύο είναι τσουχτερό και εξαιτίας του παγετού σημειώθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων,. Μάλιστα σημειώθηκαν από το πρωί τρεις καραμπόλες στις οποίες ενεπλάκησαν τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα. Οι συγκρούσεις ήταν ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές και συνέβησαν στο δρόμο από τη διασταύρωση του αεροδρομίου ''Μακεδονία'' έως τη διασταύρωση της Επανομής. Εξαιτίας των συγκρούσεων έχει προκληθεί σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή.

    Στο μεταξύ κλειστός, για δεύτερη μέρα, παραμένει ο δρόμος Χορτιάτη- Αγίου Βασιλείου, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και σε μεγάλα τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου στις περιοχές Λαγκαδά, Όσσας και Σοχού.

    Ορισμένα σχολεία στο νομό δεν λειτουργούν από το πρωί ύστερα από απόφαση των διευθυντών τους.

    Εξάλλου η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Πιερίας, βόρειας Χαλκιδικής και προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας.

    [02] Λύση στο θέμα ακινήτων που διεκδικεί το δημόσιο;

    14/2/2003 8:45:00 πμ

    Λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με ορισμένα ακίνητα που εμπίπτουν στο σχέδιο πόλης και είναι χαρακτηρισμένα ως οικοδομήσιμοι χώροι ή έχουν ήδη οικοδομηθεί αλλά διεκδικούνται από το δημόσιο, με βάση το νόμο 2308/95 ως δασικές εκτάσεις, δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ με τροπολογία-προσθήκη που κατέθεσε στη Βουλή. Ετσι, ορισμένες αποφάσεις που εκδόθηκαν από τις επιτροπές ενστάσεων επανεξετάζονται τώρα σύμφωνα με τις νέες διατάξεις. Η νέα τροπολογία-προσθήκη θέτει όμως, δύο προϋποθέσεις.

    Πότε το δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαίωμα κυριότητας

    Ειδικότερα:

    - σε ακίνητο που βρίσκεται μέσα σε σχέδιο πόλεως, ή μέσα σε οικισμό που προϋφίσταται του έτους 1923, ή μέσα σε οικισμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, που έχει οριοθετηθεί, το δημόσιο δεν επιτρέπεται να προβάλλει δικαίωμα κυριότητας και ο νομέας του ακινήτου θεωρείται κύριος έναντι του δημοσίου, εφόσον:

    Νέμεται μέχρι την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού αδιατάρακτως για 10 χρόνια το ακίνητο, με νόμιμο τίτλο από επαχθή αίτια υπέρ του ιδίου ή του δικαιοπαρόχου του που έχει καταρτιστεί και μεταγραφεί μετά την 23.2.1945. Ή Νέμεται μέχρι της ενάρξεως ισχύος του νόμου αυτού το ακίνητο καλοπίστως και αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα ετών.

    Στο χρόνο νομής που ορίζεται στις περιπτώσεις α) και β) προσμετράται και ο χρόνος νομής των δικαιοπαρόχων που διανύθηκε με τις ίδιες προϋποθέσεις.

    Αποφάσεις που εκδόθηκαν από τις επιτροπές ενστάσεων που προβλέπονται στα άρθρα 6,7 και 10 του ν.2308/1995 με τις οποίες αναγνωρίζονται δικαιώματα του Δημοσίου σε ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, επανεξετάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, μέσα σε προθεσμία τριών μηνών από την έναρξη ισχυρός του παρόντος.

    Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων καθορίζεται η διαδικασία επανεξέτασης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

    [03] Νυχτερινή ταλαιπωρία για 300 επιβάτες του ''Κρήτη I''

    14/2/2003 10:44:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του παρουσίασε χθες το βράδυ επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ''Κρήτη I'' της ΑΝΕΚ, που με 300 επιβάτες έπλεε ανοιχτά των Φλεβών με τελικό προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης. Το επιβατηγό πλοίο που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 20.30 μετά από συνεννόηση του πλοιάρχου του με το Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι 300 επιβάτες του προωθήθηκαν στον προορισμό τους στο πλοίο "Κρήτη II". Η επιστροφή του στον Πειραιά κρίθηκε αναγκαία λόγω της αδυναμίας του να πλεύσει μέχρι την Κρήτη με μια μηχανή.

    [04] Δύο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

    14/2/2003 9:54:00 πμ

    Στις 16 Φεβρουαρίου, η Κύπρος αναδεικνύει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκλογική διαδικασία γίνεται εν μέσω των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και της αναμενόμενης ένταξης του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυριότεροι υποψήφιοι μίλησαν στο ΒΒC για τους στόχους και το πρόγραμμά τους, καθώς και για τη γενικότερη πορεία της χώρας προς τις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες τίθεται αντιμέτωπη.

    Γλ. Κληρίδης: ''Όλα για την επίλυση του Κυπριακού''

    Ο νυν προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αποκλείει το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως θα ήθελαν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο λόγος για τον οποίο έθεσε υποψηφιότητα, είναι ότι ουσιαστικά οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού συνεχίζονται. "Η ανησυχία μου είναι ότι εάν εμφανισθεί τώρα ένας νέος διαπραγματευτής μπορεί να χάσουμε την ευεργετική εικόνα που δημιουργήσαμε", δηλώνει χαρακτηριστικά.

    "Θα ήμουν ευτυχής να αποσυρθώ μετά την Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, κατά την οποία τα αποτελέσματα για την Κύπρο ήταν θετικά", υπογράμμισε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Αλ. Μαρκίδης: ''Με Ντενκτάς δεν θα λυθεί το Κυπριακό''

    Η παρουσία του κ. Ντενκτάς καθιστά αδύνατη την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αλέκου Μαρκίδη, γενικού εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποψηφίου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το Κυπριακό θα βρεθεί στο περιθώριο. Σε ερώτηση γιατί κατέρχεται στις εκλογές ως αντίπαλος του προέδρου Κληρίδη, παρά το γεγονός ότι είναι στενός του σύμβουλος, ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι είχε λάβει αυτή την απόφαση πριν κατέλθει ως υποψήφιος ο κ. Κληρίδης.

    "Εξήγησα στον κ. Κληρίδη ότι διαφωνώ ριζικά με την εξαγγελία του για προεδρία 16 μηνών που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το Κυπριακό, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα θα υπάρχει μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, που θα τα χειρίζεται", είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Και συνέχισε: "Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Οσον αφορά το Κυπριακό, οι δραματικές εξελίξεις θα γίνουν μέσα στο Φεβρουάριο, οπότε δεν χρειαζόταν η υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη".

    Ν. Κουτσού: ''Όχι στο σχέδιο Ανάν''

    "Δεδομένου ότι τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχουν πραγματικά περιθώρια διαπραγμάτευσης, πέρα κάποιων οριακών αλλαγών, θεωρούμε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό", δήλωσε στο BBC ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Κουτσού.

    "Θέση μας είναι πως μέσα από τη διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι εφικτή η αλλαγή και της βασικής δομής και της φιλοσοφίας του σχεδίου του γενικού γραμματέα" συμπλήρωσε ο κ. Κουτσού. "Αυτή είναι η θέση μας. Εχοντας υπόψη μας ότι η αλλαγή της φιλοσοφίας του σχεδίου δεν είναι αποδεκτή ούτε από τα Ηνωμένα Εθνη ούτε από το διεθνή παράγοντα, λέμε καθαρά ότι εμείς δεν το αποδεχόμαστε", επεσήμανε.

    - Υπάρχει όμως κάποια εναλλακτική πρόταση;

    "Εμείς θεωρούμε ότι στις 16 Απριλίου θα πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρόεδρος εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκπροσωπεί τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους", είπε ο κ. Κουτσού. "Στη συνέχεια, βάση και πλαίσιο πρέπει να είναι το υφιστάμενο Σύνταγμα, στο οποίο θα ενσωματωθεί το κοινοτικό κεκτημένο".

    Τ. Παπαδόπουλος : ''Συνέχεια στις διαπραγματεύσεις''

    "Βασική πολιτική μου θέση εφόσον εκλεγώ θα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων", δηλώνει στο ΒΒC ο υποψήφιος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος υποδεικνύοντας ότι αυτή είναι και η θέση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, το οποίο έχει καθορίσει και τα κεφάλαια που χρίζουν διαπραγμάτευσης.

    "Και βέβαια δεν εννοούμε συζήτηση που να αλλάζει η βάση του σχεδίου ή η ραχοκοκαλιά του. Είναι τα θέματα που αφορούν τους εποίκους, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα επιστροφής των προσφύγων και περιουσιών, και βεβαίως μεγάλη σημασία έχει η λειτουργικότητα του σχεδίου ώστε το σχέδιο να είναι βιώσιμο".

    Η ανακοίνωση προεκλογικά του γεγονότος ότι θα έρθει ο κ. Ανάν στην Κύπρο για εντατικές συνομιλίες είναι μία κίνηση εντυπωσιασμού, δήλωσε χαρακτηριστικά.

    ΠΗΓΗ: BBC

    [05] Προσαρμογές και διακοπές δρομολογίων ΗΣΑΠ

    14/2/2003 9:38:00 πμ

    Αλλαγές θα ισχύσουν το Σάββατο στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού, λόγω έργων στο σταθμό του Πειραιά. Συγκεκριμένα, δεν θα πραγματοποιούνται από την έναρξη της κυκλοφορίας και μέχρι τις 9.30 το βράδυ τα δρομολόγια από το Νέο Φάληρο ως τον Πειραιά. Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία της ΕΘΕΛ, που θα εκτελούν το δρομολόγιο αυτό με το ίδιο εισιτήριο του ΗΣΑΠ.

    Εξάλλου, από την Δευτέρα οι συρμοί του Ηλεκτρικού από Πειραιά προς Κηφισιά δεν θα πραγματοποιούν στάση στο σταθμό Νέο Ηράκλειο λόγω έργων ανάπλασης του σταθμού. Οι επιβάτες θα κατεβαίνουν στον επόμενο σταθμό και θα επιστρέφουν στο σταθμό του Νέου Ηρακλείου με το ίδιο εισιτήριο.

    [06] Τηλεφωνική γραμμή του ΥΠΕΧΩΔΕ για κακοτεχνίες

    14/2/2003 9:16:00 πμ

    Στον τετραψήφιο αριθμό 1521 του ΥΠΕΧΩΔΕ θα μπορούν οι πολίτες να τηλεφωνούν από την Δευτέρα, για την επιδιόρθωση καταστροφών και κακοτεχνιών στους δρόμους (λακούβες κ.λπ.). Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Παναγιώτης Βασιλείου, η τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Ενημέρωσης Πολιτών για τα Δημόσια Εργα θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    [07] Κατατίθεται η καθοριστική έκθεση για το Ιράκ

    14/2/2003 9:40:00 πμ

    Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στον ΟΗΕ, καθώς οι επιθεωρητές για τον αφοπλισμό του Ιράκ θα καταθέσουν ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τη δεύτερη έκθεση τους. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χ. Μπλιξ αναμένεται να πει ότι το Ιράκ συνεργάζεται ως προς τη διαδικασία των επιθεωρήσεων, αλλά εξακολουθεί να μην έχει παραδώσει όλα τα στοιχεία για τα προγράμματα που αφορούν όπλα μαζικής καταστροφής, που ανέπτυξε στο παρελθόν. "Μόνο η απόλυτη συνεργασία του Ιράκ με τα Ηνωμένα 'Εθνη θα αποτρέψει τον πόλεμο" δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας του ΟΗΕ Μ. Μπαραντέι.

    Δεν υπάρχουν αποδείξεις για όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά εκκρεμεί το θέμα της πλήρους συνεργασίας του Ιράκ

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προειδοποίησε ότι το Ιράκ εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να "αθωώσει τον εαυτό του", αλλά μόνον εφόσον συνεργασθεί πλήρως με τους επιθεωρητές, ώστε να αποτραπεί μία αμερικανική επίθεση.

    Παρά τη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο, ενόψει μίας επίθεσης που -κατά τους περισσότερους αναλυτές- θα γίνει τον Μάρτιο, ο Ελ Μπαραντέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επιθεωρήσεις στο ιρακινό οπλοστάσιο πρέπει να συνεχισθούν για μερικούς μήνες ακόμη.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι ο Χανς Μπλιξ δεν διαθέτει αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής. "Ομως δεν μπορείς να το αποκλείσεις αυτό και αυτή η κατάσταση είναι προφανώς απαράδεκτη για κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.

    "Εάν το Ιράκ εξακολουθήσει να καταβάλει προσπάθειες για να δώσει στοιχεία, ιδιαιτέρως για βιολογικά, χημικά και πυραύλους, δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην δώσει πρόσθετο χρόνο στη διαδικασία των επιθεωρήσεων. Ομως (τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) χρειάζονται να δουν συγκεκριμένη πρόοδο", πρόσθεσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Ο Χανς Μπλιξ αναμένεται να πει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Ιράκ συνεργάζεται ως προς τη διαδικασία των επιθεωρήσεων, αλλά εξακολουθεί να μην έχει παραδώσει όλα τα στοιχεία για τα προγράμματα για όπλα μαζικής καταστροφής που ανέπτυξε στο παρελθόν.

    Η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία, που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως και η Γερμανία, η Συρία και άλλα μη-μόνιμα μέλη, επιδιώκουν την ενίσχυση της διαδικασίας των επιθεωρήσεων.

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι ανοικτή και σε αυτή θα παραστούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Συρίας, των ΗΠΑ, της Χιλής, του Μεξικου και της Ισπανίας.

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επαφές με ομολόγους του χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η συνεδρίαση θα είναι στην αρχή ανοιχτή για τους δημοσιογράφους και θα ξεκινήσει στις 5:15 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με παρεμβάσεις των εκπροσώπων των χωρών-μελών του ΣΑ. Στη συνέχεια, η συνεδρίαση θα συνεχισθεί κεκλεισμένων των θυρών.

    Την προσεχή Τρίτη 18 Φεβρουαρίου έχει προγραμματισθεί νέα ανοιχτή συνεδρία του ΣΑ για το ίδιο θέμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα παρεμβάσεων και σε άλλα μέλη του ΟΗΕ που δεν είναι μέλη του ΣΑ, κατόπιν αιτήματος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Οι ΗΠΑ εμμένουν στην επίδειξη ''αποφασιστικότητας''

    Λίγες ώρες πριν συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρόεδρος Μπους μιλώντας σε άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, στη Φλόριντα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα δείξουν την αποφασιστικότητά τους στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί ο ΟΗΕ σε μία ''κοινωνία που συζητά και δεν εμπνέει κανένα σεβασμό''.

    Ο Μπους δήλωσε αισιόδοξος ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να περιέλθει σε ανυποληψία το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το να μην φροντίζει να επιβάλει την υλοποίηση των αποφάσεών του και το να επιτρέπει στο ιρακινό καθεστώς να έχει βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα.

    Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το πολιτικό ενδιαφέρον θα στραφεί στο ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία, που αντιμετωπίζει μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην 54χρονη ιστορία της, δεν έχει καταλήξει ακόμα στο πότε θα παρασχεθεί βοήθεια στην Τουρκία, στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε εξάλλου ότι η Αυστρία σταμάτησε τη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Μία πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από την αυστριακή πλευρά.

    Ο Ράμσφελντ μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπους δεν αποκλείει ακόμα και τη χρήση πυρηνικών όπλων στο Ιράκ, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα συμβατικά όπλα που διαθέτουν οι αμερικανικές δυνάμεις είναι αρκετά.

    Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης ότι στην περίπτωση εχθροπραξιών στο Ιράκ θα χρειαστεί επιπλέον τουλάχιστον 83 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί στο ανθρωπιστικό πεδίο η κατάσταση κατά τα πρώτα λίγα 24ωρα.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ιράκ: Εν αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών

    [08] Νέες συλλήψεις υπόπτων κοντά στο Χίθροου

    14/2/2003 10:39:00 πμ

    Τέσσερα ακόμα άτομα συνέλαβε σήμερα Παρασκευή η βρετανική αντι-τρομοκρατική υπηρεσία κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας καθώς εκφράζονται φόβοι για τρομοκρατική επίθεση. Οι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν στο Λάνκλεϊ, στην περιοχή του Μπερκσάιρ, κοντά στον πρώτο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Αλλοι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν την Πέμπτη στο Χούνσλου, ενώ στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 37χρονο από τη Βενεζουέλα, στις αποσκευές του οποίου βρέθηκε μία χειροβομβίδα.

    Σε ''στρατιωτικό κλοιό'' το Λονδίνο

    O 37χρονος συνελήφθη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο από την Κολομβία και ανακρίνεται από την αντιτρομοκρατική. Κατά τον έλεγχο των αποσκευών του Βενεζουελανού, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα ύποπτο αντικείμενο, το οποίο έπειτα από εξέταση, έδειξε να είναι μια μη ενεργοποιημένη χειροβομβίδα.

    Τμήματα του βόρειου τερματικού σταθμού του αεροδρομίου Γκάτγουικ εκκενώθηκαν και οι πτήσεις ανεστάλησαν για λόγους ασφαλείας, την Πέμπτη, λίγο μετά τις 14.00 ώρα Γκρίνουϊτς (16.00 ώρα Ελλάδος).

    Στο μεταξύ, δύο άντρες συνελήφθησαν κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου, όπου από την Τρίτη έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο μια επίθεσης. Πρόκειται για ένα απλό προληπτικό μέτρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία των συλλήψεων αυτών.

    Η Βρετανία αντιμετωπίζει μια πραγματική και σοβαρή τρομοκρατική απειλή, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ την Πέμπτη, δύο ημέρες μετά τη λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας για μια ενδεχόμενη επίθεση στη χώρα.

    [09] Ν. Κορέα: Συγγνώμη για τη ''διάσκεψη έναντι χρημάτων''

    14/2/2003 9:11:00 πμ

    Κιμ Ντάε-Τζουνγκ

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε-Τζουνγκ, ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο που ξέσπασε, αναφορικά με τη διοχέτευση χρηματικού ποσού στη Βόρεια Κορέα για τη διεξαγωγή της ιστορικής συνάντησης κορυφής τον Ιούνιο του 2000, λέγοντας ότι οι ενέργειες που έγιναν αποσκοπούσαν στην προώθηση ''της ειρήνης και των εθνικών συμφερόντων''. ''Το ζήτημα της Hyundai Merchant Marine, που έστειλε χρήματα στη Β. Κορέα, έχει προκαλέσει έντονες τριβές και ανησυχία στο λαό. Λυπούμαι γι' αυτό'', ανέφερε ο Κιμ στη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματός του, που μεταδόθηκε σήμερα Παρασκευή, στις 3:00 (ώρα Ελλάδος).

    ''Θα αναλάβω την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση, αλλά ζητώ από το λαό να καταλάβει ότι αυτό έγινε ειλικρινά για το συμφέρον της ειρήνης και του έθνους'', πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν. Κορέας.

    Το τηλεοπτικό μήνυμα του Κιμ μεταδόθηκε για να δοθούν απαντήσεις στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση της Σεούλ εξαγόρασε τη διεξαγωγή της διακορεατικής συνόδου κορυφής δίνοντας "μαύρα χρήματα" στην κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ.

    Το σκάνδαλο για τη "διάσκεψη έναντι χρημάτων" και η πολιτική της Β. Κορέας στο θέμα των πυρηνικών έχει προκαλέσει προβλήματα στον πρόεδρο Κιμ και την πολιτική που εφαρμόζει έναντι της Πιονγιάνγκ, λίγες μέρες πριν παραδώσει την εξουσία στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ρο Μου Χιν.

    [10] Συλλήψεις Παλαιστινίων στο Τουλκάρεμ

    Πηγή: ΑΠΕ 14/2/2003 9:30:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε οκτώ Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων και έναν τοπικό ηγέτη της Τζιχάντ, στη διάρκεια εισβολής που πραγματοποίησε τη νύχτα στην πόλη Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 24χρονος Μάχμουντ Κολέιμπι, τοπικός ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της ισλαμικής Τζιχάντ και ο 22χρονος συνεργάτης του Φάεντ Σάουαλχα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Στην επιχείρηση μετείχαν περίπου 20 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα.

    [11] Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

    14/2/2003 9:13:00 πμ

    Στο 4% διαμορφώθηκε τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2002 υπερβαίνοντας τις αρχικές προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ στο 3,8%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα, το 2002: Η τελική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 3,1% έναντι 2,7% το 2001. Οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 7,4% έναντι 6,9% το 2001. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 0,5% έναντι πτώσης 1,3% το 2001. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 0,5% έναντι μείωσης 1,9% το 2001.

    [12] Ευρωλίγκα- Οι ''16'' που προκρίθηκαν στη β΄φάση

    14/2/2003 9:11:00 πμ

    Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το . . . θύμα στην απίστευτη εξέλιξη της τελευταίας αγωνιστικής την πρώτης φάσης της Ευρωλίγκα. Οι Μαδριλένοι, μετά την ήττα από τη Βιλεμρπάν μέσα στη Μαδρίτη έμειναν στην έκτη θέση του τρίτου ομίλου (λόγω των δύο ηττών από τη Βίρτους) και εκτός 16αδας. Βοήθησε βέβαια και το απίστευτο αποτέλεσμα στη Σιένα, όπου η ομώνυμη ομάδα διέλυσε με 112-50 (!) την Μπουντούτσνοστ και πέρασε ως καλύτερη έκτη, αφού με αυτό το +62 τερμάτισε με καλύτερη διαφορά πόντων από Ορτέζ και Ρεάλ (όλες είχαν από 20 βαθμούς).

    Τέσσερα γκρουπ

    Συνοπτικά οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση:

    Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία),

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία),

    Εφές Πίλσεν (Τουρκία),

    Σκίπερ Μπολόνια (Ιταλία),

    Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (Κροατία),

    Παναθηναϊκός (Ελλάδα)

    Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία),

    Ταουγκρές (Ισπανία),

    Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία),

    Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ),

    Σιένα (Ιταλία),

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία),

    Ούλκερ (Τουρκία),

    Ολυμπιακός (Ελλάδα),

    Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία),

    Βιλερμπάν (Γαλλία).

    Η κλήρωση της δεύτερης φάσης γίνεται το Σάββατο.

    Οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, με βάση τη θέση που κατέλαβαν στην πρώτη φάση. Σε κάθε όμιλο θα κληρωθεί μία ομάδα από κάθε γκρουπ, με μοναδικό περιορισμό ότι δεν μπορούν στον ίδιο όμιλο να βρίσκονται πάνω από δύο ομάδες από την ίδια χώρα.

    Αντίθετα, η ULEB δεν έχει προβλέψει περιορισμό για τις ομάδες που τέθηκαν αντιμέτωπες στην πρώτη φάση, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να κληρωθούν αντίπαλοι ομάδες που έπαιξαν ήδη μεταξύ τους.

    Τα γκρουπ δυναμικότητας:

    Α΄ Γκρουπ: Μπενετόν, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα

    Β΄ Γκρουπ: Ούλκερ, Ταουγκρές, Ολίμπια, Εφές Πίλσεν

    Γ΄ Γκρουπ: Ολυμπιακός, Σκίπερ, Μάλαγα, Βίρτους

    Δ΄ Γκρουπ: Τσιμπόνα, Μακάμπι, Βιλερμπάν, Σιένα

    [13] Πρόκριση-θρίλερ για τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα

    14/2/2003 9:04:00 πμ

    Είδε το. . . χάρο με τα μάτια του ο Ολυμπιακός, που με ηρωική αντεπίθεση στην τελευταία περίοδο νίκησε χθες 77-73 την Βίρτους στη Μπολόνια και εξασφάλισε την πρόκριση στους "16" της Ευρωλίγκα. Πρώτος σκόρερ και κορυφαίος παίκτης των "Eρυθρολεύκων", που κατέλαβαν την τρίτη θέση στον Γ΄ όμιλο, ήταν ο Μορίς Εβανς που σημείωσε 28 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 24-16, 38-29, 52-43, 73-77 .

    Eνα δύσκολο παιχνίδι

    Η Βίρτους που είχε ως στόχο να εξασφαλίσει την τρίτη θέση, μπήκε πολύ πιο δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε 20-9 στο 7΄.

    Με αντεπίθεση διαρκείας, ο Ολυμπιακός μείωσε σε 27-25 στο 13΄, όμως ήταν σαφές ότι υπήρχε πρόβλημα, αφού οι μόνοι που είχαν επαφή με το καλάθι ήταν ο Μορίς Εβανς και ο Νέναντ Μάρκοβιτς. Οι δυο τους σημείωσαν 22 από τους 29 πόντους των "Eρυθρολεύκων" στο πρώτο ημίχρονο, που ολοκληρώθηκε με 38-29 υπέρ της Βίρτους, με κορυφαίο τον-άλλοτε παίκτη του Περιστερίου- Ντέρικ Ντάιαλ.

    Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της όταν οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 45-31 στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου.

    Ο Ολυμπιακός μείωσε 48-41 λίγο πριν ολοκληρωθεί η τρίτη περίοδος, όμως το. . . κακό συνεχιζόταν. Στο σημείο εκείνο, ο μόνος παίκτης (εκτός των Έβανς, Μάρκοβιτς) που είχε σημειώσει περισσότερους από 3 πόντους, ήταν ο Ντε Μάρκο Τζόνσον που είχε 7 με ισάριθμες βολές (και 0/6 δίποντα)!

    Οι Ιταλοί πίστεψαν πως είχε τελειώσει το παιχνίδι, όμως έκαναν μεγάλο λάθος. Με ηρωική (και ομαδική) αντεπίθεση ο Ολυμπιακός πλησίασε για πρώτη φορά σε απόσταση βολής 1.43 πριν το τέλος, όταν μείωσε σε 68-65. Η Βίρτους τα είχε χαμένα και οι παίκτες της έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο.

    Ο Ολυμπιακός τα αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο και έφτασε στη νίκη με το τελικό 77-73.

    [14] Ευρωλίγκα-Πρωτιά στο ''παρά πέντε'' για τον ΠΑΟ

    14/2/2003 9:01:00 πμ

    Μπορεί να δυσκολεύτηκε χθες ο Παναθηναϊκός αλλά . . . το αποτέλεσμα μετράει. Οι πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν στο κλειστό του Σπόρτιγκ 65-63 (ημίχρονο 38-30) της Ολίμπια Λιουμπλιάνα και κατέλαβαν την πρώτη θέση του Β΄ομίλου της Ευρωλίγκα, που τους φέρνει στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης για τη δεύτερη φάση της διοργάνωσης.

    Τα δεκάλεπτα: 15-19, 38-30, 50-47, 65-63

    Συνεχόμενα λάθη κόστισαν στον ΠΑΟ

    Οι Σλοβένοι ξεκίνησαν το παιχνίδι με φρικτά ποσοστά ευστοχίας, όμως οι "Πράσινοι" δεν το εκμεταλλεύθηκαν. Πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και συνεχόμενα λάθη ήταν αυτά που επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους, όχι μόνο να μείνουν κοντά στο σκορ, αλλά και να προηγηθούν 19-15 στο φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου με τρίποντο.

    Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός, καθοδηγούμενος από τον πολύ καλό Γιώργο Καλαϊτζή, πέτυχε ένα σερί 9-0 και πήρε τα ηνία του αγώνα. Παρότι η Ολίμπια ανέκαμψε προσωρινά, οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έφτασαν τη διαφορά στους 10 πόντους και έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι 38-30, με τον Καλαϊτζή να έχει 14, αλλά να αντιμετωπίζει και πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι.

    Η αναγκαστική χρησιμοποίηση του Γιάκα Λάκοβιτς φάνηκε να κοστίζει στον Παναθηναϊκό, καθώς ο Σλοβένος φάνηκε τρακαρισμένος απέναντι στους συμπατριώτες του και δεν μπόρεσε να οργανώσει σωστά την ομάδα του.

    Η Ολίμπια ισοφάρισε 38-38 στο 23΄ και παρέμεινε κοντά στο σκορ μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου. Ενα σερί 8-0 των φιλοξενούμενων στα πρώτα τρία λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου τους έφερε μπροστά 55-50.

    Οι γηπεδούχοι έφεραν το ματς στα ίσα και όλα κρίθηκαν στο τελευταίο λεπτό. Ο Αλβέρτης έδωσε προβάδισμα 65-63 στους πρωταθλητές Ευρώπης 40 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και αυτό έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι Σλοβένοι έχασαν δύο επιθέσεις στο διάστημα που απέμενε.

    [15] Ποδόσφαιρο Σάλας-Φιλικό: Ισπανία-Ελλάς 6-0

    14/2/2003 9:22:00 πμ

    Βαριά ήττα με 6-0 γνώρισε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου Σάλας, από την αντίστοιχη της Ισπανίας, σε φιλικό αγώνα που έγινε στην πόλη Νταϊμιελ. Οι γηπεδούχοι έφτασαν άνετα στη νίκη με γκολ των Ντάνιελ (7΄), Κομπέτα (15΄), Ορόλ (16΄, 39΄), Χούλιο (22΄) και Αλβάρο (23΄).

    Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας: Παππάς, Ζάχος, Σοϊλεμές, Καρασάβας, Πάνου (πεντάδα), Αρβανίτης, Λίτος, Μπισμπίκης, Μπούσμπουρας.

    [16] Δυναμικό παρών από την Comdex Greece 2003

    14/2/2003 11:26:00 πμ

    Aνοιξε την Πέμπτη τις πύλες του το εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι για να υποδεχτεί το κοινό στα ειδικά διαμορφωμένα τεχνολογικά περίπτερα 52 εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που δίνουν το παρόν στην έκθεση Comdex Greece 2003, που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και την Key3Media Events. Στις εγκαταστάσεις της Comdex οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τα πιο πρόσφατα προϊόντα και να γνωρίσουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που πλέον επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας και της νέας οικονομίας.

    Γνωρίζοντας το σπίτι του ψηφιακού μέλλοντος

    Στην έκθεση, που θα διαρκέσει ως την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν εταιρίες του κλάδου από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ σημαντική θα είναι για άλλη μια χρονιά η παρουσία των μεγάλων πολυεθνικών του χώρου, οι οποίες και εκπροσωπούνται από τις θυγατρικές και τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα.

    Ο θεσμός της Comdex Greece εισέρχεται πλέον στο τέταρτο έτος ζωής και φέτος για πρώτη φορά φιλοξενεί για πρώτη φορά την ειδική εκδήλωση Digital Home &amp; Lifestyle, η οποία θα λάβει χώρα σε ένα διαμορφωμένο χώρο στο επίπεδο D της Εκθεσης και αποσκοπεί να καταδείξει στο ευρύ κοινό τεχνολογίες και εφαρμογές που σύντομα θα γίνουν κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.

    Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαθέσιμες στην διεθνή αλλά και την ελληνική αγορά λύσεις για οικιακή δικτύωση.

    Σε κάθε χώρο του σπιτιού, οι εφαρμογές που θα επιδειχθούν περιλαμβάνουν:

    Σαλόνι 1 και 2: Σύστημα e-entertainment &amp; digital imaging. Ολοκληρωμένη πλατφόρμα ψηφιακής ψυχαγωγίας που περιλαμβάνει: σύστημα οικιακού κινηματογράφου (home cinema), κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών (Playstation 2) και σύστημα δημιουργίας &amp; διαχείρισης οικιακών ταινιών με δυνατότητα σύνδεσης στο Internet και ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Σύστημα e-gaming. Κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών (Χ-ΒΟΧ).

    Γραφείο: Σύστημα τηλε-εργασίας (tele-working). Πρόσβαση με ασφάλεια σε κεντρικό κόμβο και διεξαγωγή εμπορικών πράξεων μέσω αυτού. Σύστημα Ηλεκτρονικού Εμπορίου B2C. Δυνατότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικών αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω Internet. Electronic financial settlement. Πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαχείρισης οικιακών οικονομικών.

    Παιδικό δωμάτιο: Σύστημα τηλε-εκπαίδευσης (e-learning). Σύνδεση προσωπικού υπολογιστή με απομακρυσμένο κόμβο παροχής υπηρεσιών distance learning. Σύστημα e-education. Χρήση προσωπικού υπολογιστή για πρόσβαση στους πόρους ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας. Σύστημα e-gaming. PC-based σύστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών

    Κουζίνα: Ψηφιακό ψυγείο με σύνδεση στο Internet, εφοδιασμένο με οθόνη 15''. Δυνατότητα σύνδεσης με τηλεόραση και video. To ψυγείο λειτουργεί και ως server τοπικού δικτύου για παροχή σύνδεσης Internet για τις υπόλοιπες συσκευές της κουζίνας του Digital Home.

    Φούρνος μικροκυμάτων με σύνδεση στο Internet για ηλεκτρονική ανταλλαγή, αποθήκευση και διαχείριση συνταγών

    Πλυντήριο πιάτων με σύνδεση στο Internet για εξ αποστάσεως διαχείριση λειτουργίας.

    Σύστημα κλιματισμού με σύνδεση στο Internet για εξ αποστάσεως διαχείριση λειτουργίας.

    Ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις

    Η διεθνούς βεληνεκούς έκθεση δεν θα ήταν δυνατόν να περιοριζόταν στην απλή παρουσίαση των καινοτόμων τεχνολογικά προϊόντων. Παράλληλα με την έκθεση, όπως άλλωστε συνέβαινε και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση συνεδριακών εκδηλώσεων με θέματα όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, ο ρόλος της τεχνολογίας και Software Τrends.

    Εξάλλου τέσσερα workshops θα καλύψουν θέματα όπως η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, νέες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, e-learning και επιχειρησιακές στρατηγικές ηλεκτρονικού επιχειρείν.

    [17] Αυστραλία: Με προβλήματα γιορτάζει ο Αγ. Βαλεντίνος

    14/2/2003 9:29:00 πμ

    Η πρωτοφανής ανομβρία που πλήττει την Αυστραλία έπληξε και την γιορτή των ερωτευμένων! Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, η πιο εμπορική ημέρα για τα ανθοπωλεία της χώρας, αλλά υπάρχει έλλειψη λουλουδιών και κυρίως τριαντάφυλλων. Ειδικά κόκκινων τριαντάφυλλων. Κι αυτά που υπάρχουν είναι κοντά, γεγονός που αποδίδεται στην ανομβρία και στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Επί πλέον, λόγω της έλλειψης, οι τιμές των τριαντάφυλλων είναι αισθητά αυξημένες. Εκτιμάται ότι οι ερωτευμένοι Αυστραλοί θα ξοδέψουν σήμερα πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια για να εκδηλώσουν την αγάπη τους με δώρα, λουλούδια, σοκολάτες, δείπνα και καταχωρήσεις ειδικών αγγελιών στις εφημερίδες!

    ''Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο''

    Πάντως, οι κάτοικοι της Μελβούρνης επέλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να εορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Οργανώνουν μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της πόλης με κύριο σύνθημα "Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο". Οι οργανωτές αναμένουν δεκάδες χιλιάδες κόσμο και εκτιμούν ότι θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές πορείες που έγιναν ποτέ στη Μελβούρνη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 February 2003 - 10:11:13 UTC