Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμετακίνητος ο Ντενκτάς στις συνομιλίες με Κληρίδη
  • [02] Η πρώτη επίσκεψη της Ντόρας στο Μαξίμου
  • [03] Eκλεισε για την κυβέρνηση το θέμα παραίτησης Πανταγιά
  • [04] Επί τάπητος η Υγεία στη συνάντηση Σημίτη-Στεφανή
  • [05] Διπλή επίσκεψη του Εγκέλαδου στην Μεσσηνία
  • [06] Διαμαρτυρία Βαλυράκη για ''διασυρμό'' στο Ελ.Βενιζέλος
  • [07] Πρόταση Κακλαμάνη για άρση βουλευτικής ασυλίας
  • [08] ''Υπάρχει ελπίδα'' διαμηνύει από το Κάιρο ο Παπανδρέου
  • [09] Εμφαση στην προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας
  • [10] Συνέδριο για τη ''Διαδικασία της Λισαβόνας'' στην Αθήνα
  • [11] ''Ωθηση'' στην ''Κοινωνία της Πληροφορίας''
  • [12] Μπους:''Στο τραπέζι όλες οι επιλογές για τη Β. Κορέα''
  • [13] Ισπανία: Ελεύθερος ο πλοίαρχος του ''Πρεστίζ''
  • [14] Προσάραξη δεξαμενόπλοιου στη Δανία
  • [15] ΟΣΦΠ: Ο Κάτανετς έφυγε, ο Προτάσοφ ήρθε
  • [16] Τα οικονομικά προβλήματα ''πνίγουν'' την ΑΕΚ
  • [17] Πιστός στην Αρσεναλ δηλώνει ο Βιεϊρά
  • [18] Ευρωλίγκα: Mε στόχο την πρόκριση ΠΑΟ-Ολυμπιακός
  • [19] Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής ΗΠΑ
  • [20] Ασθένειες...γραφείου!
  • [21] Παιδεραστές το 12% των σεξουαλικά κακοποιημένων αγοριών
  • [22] Τα παραπανίσια κιλά είναι ... κληρονομικά

    [01] Αμετακίνητος ο Ντενκτάς στις συνομιλίες με Κληρίδη

    7/2/2003 6:15:00 μμ

    Με ψήφισμα της ψευδοβουλής που του ''απαγορεύει'' να αποδεχθεί χάρτη για το εδαφικό παρουσιάστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη. Ωστόσο, η συνάντηση έληξε με την υπόσχεση και των δύο ότι τη Δευτέρα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να γίνουν βήματα προσέγγισης σε θέματα που οι δύο πλευρές ζητούν τροποποιήσεις επί του σχεδίου Ανάν. Ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, προειδοποίησε ότι αν τα Ηνωμένα Εθνη προχωρήσουν σε τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν, που να ικανοποιούν τις αξιώσεις του Ντενκτάς, τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα το απορρίψει αμέσως.

    Κληρίδης: ''Δεν πρόκειται να δεχτούμε αναθεωρήσεις στο σχέδιο Ανάν''

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που έκανε στην ψευδοβουλή την Πέμπτη, αφήνοντας αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι "απέφυγαν να τοποθετηθούν με εισηγήσεις επί του θέματος, ενώ εκφράζουν θέσεις και απόψεις δημοσίως σε συλλαλητήρια".

    Το Σαββατοκύριακο ο Αλβαρο ντε Σότο θα έχει επαφές στην Αγκυρα, με στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεση της τουρκικής κυβέρνησης για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας. Αμέσως μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, ο κ. ντε Σότο, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο σύμβουλος του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, παρουσιάστηκε στις συνομιλίες με ψήφισμα της ψευδοβουλής, με το οποίο του απαγορεύεται να δεχτεί οποιοδήποτε χάρτη στο εδαφικό.

    Ο κ. Μαρκίδης υποστήριξε ότι εξελίξεις στο Κυπριακό θα πρέπει να αναμένονται τον Δεκέμβριο του 2004, όπου θα κριθεί και πάλι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αν κατατεθεί αναθεωρημένο σχέδιο, τώρα, είπε θα είναι αρνητικό, αφού θα προχωρεί σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία.

    Ο κ. Μαρκίδης, πρόσθεσε, ότι μετά τις 28 Φεβρουαρίου, το σχέδιο Ανάν θα είναι ξεπερασμένο, αφού οι παρεκκλίσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να απαλειφθούν. Μετά την ημερομηνία αυτή, είπε, όπως υποδεικνύουν και τα Ηνωμένα Εθνη, θα υπάρξει μια περίοδος παγώματος.

    Ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ, προειδοποίησε πως εάν τα Ηνωμένα Εθνη προχωρήσουν σε τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν, που να ικανοποιούν τις αξιώσεις του Ντενκτάς, τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα το απορρίψει αμέσως. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι δεν έχει ενημερωθεί από τον Αλβαρο ντε Σότο ότι θα κατατεθεί νέο αναθεωρημένο σχέδιο. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο, αναφέροντας ότι έχει πληροφορίες από διπλωματικές πήγες ότι υπάρχουν σκέψεις για κάποιες τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν.

    Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι μπορεί να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο πριν από τις εκλογές για ενημέρωση και όχι για λήψη αποφάσεων, διότι, σημείωσε, δεν υπάρχουν θέματα για να ληφθούν αποφάσεις. Εξάλλου, ανέφερε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο ελήφθη σχεδόν ομόφωνα η απόφαση να γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και αυτό, συμπλήρωσε, κάνουμε μέχρι στιγμής. Ο Γλαύκος Κληρίδης επεσήμανε ότι έχει ενημερώσει πολλές φορές τον Πρόεδρο της Βουλής, είτε προφορικώς είτε γραπτώς.

    Επίσης, επανέλαβε ότι δεν προβλέπονται εξελίξεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι έχει αναλύσει επανειλημμένα πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι μέσα στο 2003.

    Ο κ. Κληρίδης διέψευσε τα όσα ακούγονται περί απόσυρσης της υποψηφιότητάς του, σημειώνοντας ότι δεν θα υπήρχε τότε λόγος να θέσει υποψηφιότητα.

    Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι έχει οχυρωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι το Προεδρικό δεν είναι οχυρό, αλλά επέλεξε να είναι συνεπής με όλα όσα είπε για σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα πολιτικά κόμματα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του, κάνει προεκλογική εκστρατεία με τις εμφανίσεις και τις προσκλήσεις που αποδέχεται, σημείωσε ότι σε όλες τις εκδηλώσεις απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουν σχέση με τις εκλογές, αλλά μόνο για ότι αφορά το Κυπριακό.

    Κασουλίδης: ''''ο ρόλος του ΓΓ των ΟΗΕ δεν μπορεί να μετατραπεί σε ρόλο επιδιαιτητή ή μεσολαβητή''

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά την αναχώρησή του για τον Λίβανο, δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη ανταπόκριση της Τουρκίας στην πρόσκληση του ΓΓ των ΟΗΕ προς την Ελλάδα και την Τουρκία για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας στο ενδεχόμενο μιας λύσης, ''θα σήμανε ουσιαστικά την ετοιμότητα της Τουρκίας να αντιμετωπίσει το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν''.

    Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως μια τέτοια ενέργεια από μέρους της Τουρκίας, ''θα στείλει τα ανάλογα μηνύματα προς τον Ραούφ Ντενκτάς ότι έρχεται και η σειρά του να αντιμετωπίσει και αυτός τις δικές του υποχρεώσεις''. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ''προηγήθηκε προεργασία για να σταλούν οι προσκλήσεις προς την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ήδη η Αγκυρα έδωσε το πράσινο φως. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις τα προσεχή εικοσιτετράωρα''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Κόφι Ανάν να καταθέτει ένα τρίτο σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό εναπόκειται στα Ηνωμένα Εθνη. Παράλληλα, τόνισε ότι ''εκ των πραγμάτων μια τρίτη έκδοση του σχεδίου μπορεί να είναι και η τελευταία ευκαιρία από τον ΟΗΕ, όπως για παράδειγμα της παρουσίας του κ. ντε Σότο και της ομάδας του στο νησί, στην Αγκυρα και στην Αθήνα''. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ''ο ρόλος του ΓΓ των ΟΗΕ δεν μπορεί να μετατραπεί σε ρόλο επιδιαιτητή ή μεσολαβητή και να μας θέσει ενώπιον ενός τέτοιου διλήμματος''.

    Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι το τρίτο σχέδιο θα κατατεθεί από τον ΟΗΕ για εξευμενισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη, κάτι το οποίο θα αποβεί εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τόσο ο κ. ντε Σότο όσο και άλλοι ξένοι παράγοντες, ''διατείνονται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στην ισορροπία ή τη φιλοσοφία του εγγράφου''.

    Ο κ. Κασουλίδης, αναφέρθηκε επίσης, στην αρνητική τοποθέτηση του Γλαύκου Κληρίδη στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος χωρίς να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. ''Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν είδε θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αυτό το έχει γνωστοποιήσει και στον κ. ντε Σότο'', είπε ο κ. Κασουλίδης.

    [02] Η πρώτη επίσκεψη της Ντόρας στο Μαξίμου

    7/2/2003 4:17:00 μμ

    Τα κονδύλια που διεκδικεί ο δήμος Αθηναίων από την κυβέρνηση, ενόψει της προετοιμασίας της πόλης των Αθηνών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιχορήγηση περίπου 100 εκ. ευρώ για την προετοιμασία της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, διεκδικεί η νέα δήμαρχος της πόλης, και αυτό ήταν το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε στην συνάντηση της με τον Πρωθυπουργό. Εξερχόμενη από το Μαξίμου, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως ο κ. Σημίτης, αν και δεν δεσμεύτηκε για το ακριβές ποσόν το οποίο θα δοθεί τελικά στο δήμο, ήταν θετικός για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

    Καλά νέα σύντομα και για το πράσινο στην Αθήνα

    Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος έθιξε στον Κώστα Σημίτη και το θέμα των αρμοδιοτήτων του δήμου για τους χώρους πρασίνου.

    Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα δύο αυτά ζητήματα θα ανακοινωθούν από την αρμόδια Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

    Η κυρία Μπακογιάννη πάντως εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την συνεργασία της με τον Πρωθυπουργό και για το θέμα των χώρων πρασίνου δήλωσε ότι ''σύντομα θα έχουμε καλά νέα''.

    [03] Eκλεισε για την κυβέρνηση το θέμα παραίτησης Πανταγιά

    7/2/2003 4:07:00 μμ

    Εκτός Μεγάρου Μαξίμου, βρίσκεται από την Πέμπτη ο Γιώργος Πανταγιάς καθώς ο ίδιος με επιστολή του έκανε γνωστό στον Πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να παραιτηθεί. Την παραίτηση του έκανε αποδεκτή ο Κώστας Σημίτης ενώ από σήμερα την εποπτεία του γραφείου του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας "για την κυβέρνηση το θέμα παραίτησης Πανταγιά θεωρείται λήξαν". Δημοσίευμα που ήθελε τον κ. Πανταγιά να έχει παρέμβη στο ΣΔΟΕ υπέρ του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα για κάποιο χρέος του δεύτερου, διαψεύστηκε από όλες τις πλευρές. Ο ίδιος ο κ. Πανταγιάς στην επιστολή παραίτησης του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ". . . προχώρησα στην ενέργεια αυτή για να στερήσω από τους πολιτικούς μου αντιπάλους το πρόσχημα ότι εκμεταλλεύομαι τη θέση μου για την προώθηση των προσωπικών μου στόχων".

    Διαψεύδουν την εμπλοκή Πανταγιά στο θέμα οφειλών Νταλάρα

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" της Πέμπτης, ο κ. Πανταγιάς πίεσε την ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να διαγραφεί το πρόστιμο για φοροδιαφυγή, ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών, προς τον κορυφαίο τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ δεν ενέδωσαν στις παρεμβάσεις του κ. Πανταγιά και προχώρησαν κανονικά στις προβλεπόμενες διαδικασίες, κοινοποιώντας την οφειλή στο Γιώργο Νταλάρα.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης δήλωσε πάντως ότι δεν υπήρξε παρέμβαση του κ. Πανταγιά στον ΣΔΟΕ υπέρ του Γιώργου Νταλάρα.

    Από την άλλη πλευρά, ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ''εκ του πονηρού είναι και η σύνδεση του συγκεκριμένου θέματος με τον Γιώργο Πανταγιά, ο οποίος ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο είναι συμπατριώτης και φίλος μου πολλά χρόνια πριν γίνει σύμβουλος του πρωθυπουργού και θα παραμείνει και μετά την παραίτησή του''. Ο κ. Νταλάρας πρόσθεσε ότι ''κατά τα άλλα αφού υπάρχει μια δική μου εκκρεμοδικούσα διαφορά πενταετίας με ένα ποσό 18 εκατομμυρίων περίπου το χρόνο από το ΣΔΟΕ, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, διαφθορά, διαπλοκή, εκβιασμοί, φοροδιαφυγή, στην Ελλάδα τέλος! Τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι''.

    Παραίτηση για λόγους ευθιξίας- πρόθεση του τώρα να πολιτευτεί

    Στην επιστολή-παραίτησή που υπέβαλε ο Γιώργος Πανταγιάς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν επέλεξε την πολιτική για να καλύψει φιλοδοξίες ή ματαιοδοξίες του και να εξαργυρώσει αρχές και αξίες στις οποίες πιστεύει, ούτε ως μέσο πλουτισμού και κοινωνικής αναρρίχησης.

    Προσθέτει ακόμη ότι δεν υπηρέτησε και δεν πρόκειται να υπηρετήσει καμιά πολιτική και κομματική νομενκλατούρα, όσο κι αν στηρίζεται σε γερά πόδια.

    Ο κ. Πανταγιάς σημειώνει ακόμα στην επιστολή του ότι εδώ και καιρό βλέπει στο πρόσωπό του να γίνεται μια προσπάθεια να συκοφαντηθεί η πολιτική του δράση στη Β' Πειραιά, αλλά και η δουλειά το στο Μαξίμου και γι' αυτό αποφάσισε να βάλει μια τελεία σε όλη αυτή την αθλιότητα.

    Θυμίζει επίσης στον Πρωθυπουργό την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος στη Β' Πειραιά τις επόμενες εκλογές, καταγγέλλει την "αθλιότητα" της συκοφάντησης της πολιτικής δραστηριότητας αναπτύσσει στο χώρο του Πειραιά, κάνοντας λόγο για επιχείρηση σπίλωσής του από μερίδα του τύπου, ενώ αναφέρει ότι ''συχνά έγινε αλεξικέραυνο μιας οργισμένης αντίδρασης εκείνων που από προσωπική και πολιτική ιδιοτέλεια αντιστέκονται στο αίτημα του εκσυγχρονισμού''. Επίσης υπογραμμίζει την αφοσίωσή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ''μια νέα ήπειρο στην πολιτική ζωή του τόπου''.

    Καταλήγοντας ο κ. Πανταγιάς υπογραμμίζει ότι υπηρέτησε τον κ. Σημίτη με αυταπάρνηση διότι πίστεψε και πιστεύει στο όραμά του, ότι συχνά έγινε αλεξικέραυνο μιας οργισμένης αντίδρασης εκείνων, που από προσωπική και πολιτική ιδιοτέλεια αντιστέκονται χρόνια τώρα στο αίτημα του εκσυγχρονισμού και την αλλαγή μιας καθεστωτικής πολιτικής τάξης.

    Διαξιφισμοί Πρωτόππαπα - Ρουσόπουλου

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι λόγοι της παραίτησης του πρωθυπουργικού Συμβούλου αναφέρονται στην επιστολή του και δεν έχουν σχέση με δημοσίευμα του Τύπου.

    "Εκπνέει η κυβέρνηση Σημίτη", ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. μέσω του εκπροσώπου της Θοδωρή Ρουσόπουλου.

    Απαντώντας ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόππαπας στις δηλώσεις της ΝΔ τονίζει ότι ''αφού αποδείχτηκε ότι είναι "άνθρακες ο θησαυρός" στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή, τώρα ο κ. Ρουσόπουλος προσπαθεί να ποντάρει στην παραίτηση Πανταγιά". "Με τέτοιες αφελείς λογικές", προσθέτει ο κ. Πρωτόππαπας," κατανοούμε γιατί η Ν.Δ. θα χάσει και τις επόμενες εκλογές.

    "Στις δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα, δεν θα απαντήσω. Διότι, φαίνεται, ότι είναι τόση η χαρά του από την αποπομπή του κ. Πανταγιά, ώστε δικαιολογείται να λέει ό,τι θέλει", ήταν η απάντηση του Θοδωρή Ρουσόπουλου στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Πανταγιά φέρεται να δήλωσε ''σιγά μη στάξει η ουρά του ποντικού, αυτό μας μάρανε; Η ευαισθησία εδώ εκδηλώθηκε;''

    [04] Επί τάπητος η Υγεία στη συνάντηση Σημίτη-Στεφανή

    7/2/2003 3:27:00 μμ

    Η κατάσταση στο χώρο της υγείας εξετάστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού, με τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή και τον διοικητή του ΙΚΑ Έκτορα Νασιώκα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι θα ενημερώσει αναλυτικά τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει την Πέμπτη, για τους δείκτες υγείας οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, δεν είναι τόσο άσχημοι όσο εμφανίζονται. Την Τετάρτη, ο κ. Σημίτης θα εγκαινιάσει το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του περί καθημερινότητας, ο κ. Στεφανής έκανε λόγο για παρεξήγηση και σημείωσε ότι έχουν αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ίδιος να εμφανίζεται ως απολαμβάνων την κακή καθημερινότητα.

    [05] Διπλή επίσκεψη του Εγκέλαδου στην Μεσσηνία

    7/2/2003 7:50:00 μμ

    Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η πρώτη, που ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17.51, ενώ η δεύτερη σημειώθηκε στις 19.03, με μέγεθος 4,6 Ρίχτερ. Όπως ανακοινώθηκε από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Πατρών, το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων εντοπίζεται 15 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε εστιακό βάθος 20 χιλιομέτρων.

    [06] Διαμαρτυρία Βαλυράκη για ''διασυρμό'' στο Ελ.Βενιζέλος

    7/2/2003 5:32:00 μμ

    Ένορκη διοικητική εξέταση θα διενεργηθεί με εντολή του υπ. Μεταφορών Χρίστου Βερελή για το συμβάν που προέκυψε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος την κατά τον έλεγχο του βουλευτή Σήφη Βαλυράκη την Πέμπτη. Ο πρώην υπουργός σε τρισέλιδη επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής αναφέρει πως ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του πέρασαν από την πύλη ελέγχου χειραποσκευών και επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Ολυμπιακής, που θα εκτελούσε την πτήση 536 για Χανιά, μετά από αρκετή καθυστέρηση του ζητήθηκε από το προσωπικό της Ολυμπιακής να βγει από το αεροπλάνο για να περάσει από πρόσθετο έλεγχο ασφαλείας με εντολή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ο κ. Βαλυράκης, όπως αναφέρει στην επιστολή, δεν αποδέχθηκε τον έλεγχο γιατί τον θεώρησε προσβλητικό και απαίτησε την άμεση αποδέσμευση του αεροσκάφους, το οποίο με καθυστέρηση 45 λεπτών απογειώθηκε χωρίς τον ίδιο και τη σύζυγό του.

    Ιδιαίτερα ενοχλημένος ο Βερελής

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θεωρεί τις ενέργειες αυτές προσχεδιασμένες και σκόπιμες με στόχο την προσωπική του μείωση, εκτιμά ότι δημιουργείται μείζον θεσμικό θέμα και τεράστιο πολιτικό ζήτημα διασυρμού Έλληνα βουλευτή από δημόσια υπηρεσία. Ζητάει, τέλος την ποινική διερεύνηση του θέματος και σημειώνει πως αν το πρόβλημα δεν διευθετηθεί άμεσα, επιφυλάσσεται να κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που του παρέχει ο συνταγματικός και θεσμικός του ρόλος, ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος για το συμβάν, επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπεύθυνο ασφαλείας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έδωσε στη δημοσιότητα τις επιστολές που είχε ανταλλάξει ο ίδιος με τον πρόεδρο του ΔΣ του αεροδρομίου, Κωστή Βαϊτσο, από τις οποίες προκύπτει ότι καθορίστηκαν τρεις ειδικές πύλες, δύο στο επίπεδο των αναχωρήσεων και μία στο επίπεδο των αφίξεων, από τις οποίες θα μπορούν να περνούν όλοι οι βουλευτές, χωρίς σωματική έρευνα με την επίδειξη της ειδικής ταυτότητας που εκδίδει είτε η Βουλή, είτε ο ΔΑΑ.

    Αυτή η διαδικασία που ισχύει από τις 16 Δεκεμβρίου του 2002 δεν ακολουθήθηκε και έτσι ο κ. Βαλυράκης οδηγήθηκε από τη συνήθη πύλη που περνούν όλοι οι επιβάτες, γεγονός που προκάλεσε τόσο την αντίδραση του βουλευτή, όσο και τη δυσφορία του υπουργού Μεταφορών.

    Σύμφωνα τώρα με τους υπευθύνους του αεροδρομίου, ο κ. Βαλυράκης και η σύζυγός του πέρασαν από την πύλη ελέγχου Β5 και κατά τη διάρκεια του ελέγχου, "Κτύπησε η πύλη", όπως λένε στην ορολογία τους οι υπεύθυνοι ασφαλείας, ενεργοποιώντας το σχετικό ηχητικό σήμα. Ο υπεύθυνος ασφαλείας στον συγκεκριμένο χώρο ζήτησε από τον κ. Βαλυράκη να τον ελέγξει με το φορητό μηχάνημα, αλλά αυτός αρνήθηκε και στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος.

    Σύμφωνα, όμως με τον ΕΚΑΠΑ ( Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας Πολιτικής Αεροπορίας), ο υπεύθυνος ασφαλείας ειδοποίησε, ως όφειλε, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την αστυνομία και την εταιρία που επρόκειτο να ταξιδέψει ο κ. Βαλυράκης, δηλαδή την Ολυμπιακή, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τα γνωστά γεγονότα

    [07] Πρόταση Κακλαμάνη για άρση βουλευτικής ασυλίας

    7/2/2003 3:48:00 μμ

    Υποεπιτροπή της επιτροπής Δημόσιας διοίκησης-Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που θα αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο της βουλής και έναν βουλευτή από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα θα εισηγείται σχετικά με τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών. Σχετική πρόταση κατέθεσε ο Απόστολος Κακλαμάνης στην επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, στην οποία προστίθεται ότι οι αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής που θα υποβάλλονται στο Κοινοβούλιο θα προέρχονται μόνον από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δια του υπουργού Δικαιοσύνης. Επίσης, η βουλή θα αποφασίζει με ανάταση του χεριού ή έγερση του ιδίου, ενώ στην αρμόδια επιτροπή θα συζητείται το ενδεχόμενο ονομαστικής μυστικής ψηφοφορίας μόνον εάν το ζητήσει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, ή 15 βουλευτές.

    [08] ''Υπάρχει ελπίδα'' διαμηνύει από το Κάιρο ο Παπανδρέου

    7/2/2003 6:07:00 μμ

    "Ναι, υπάρχει ακόμα ευκαιρία για Ειρήνη". Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Μάχερ και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσσα. Την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για διπλωματική και ειρηνική διευθέτηση της κρίσης διατύπωσαν και οι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου στο Κάιρο. Ειδικότερα ο κ. Μούσσα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι ο αραβικός κόσμος είναι στα αλήθεια έτοιμος να συνεργαστεί με τον Μπους χέρι-χέρι για την επίτευξη των στόχων που αφορούν τα όπλα μαζικής καταστροφής

    Αισιοδοξία για αποφυγή πολέμου έστω και την ύστατη στιγμή

    ''Υπάρχει ακόμη περιθώριο ανεύρεσης λύσης, θέλουμε ο Σαντάμ να συμμορφωθεί πλήρως και να δείξει στον κόσμο ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής'', τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μάχερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Μάχερ υποστήριξε ότι η Αίγυπτος έστειλε μήνυμα και εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα στον Σαντάμ για ειρηνική και διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

    Ο επικεφαλής της Αιγυπτιακής διπλωματίας σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η συντονισμένη συνεργασία με τον ΟΗΕ για την προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να στείλει απεσταλμένους στη Βαγδάτη.

    Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα βρεθεί ειρηνική λύση, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στηρίζει το έργο των επιθεωρητών και ελπίζει να ολοκληρωθεί.

    Απαντώντας στους ξένους δημοσιογράφους για τη θέση της ΕΕ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη στην υποστήριξη της παρούσας πρωτοβουλίας του ταξιδιού του, καθώς ήταν κοινή απόφαση των "15". Επίσης, κοινή απόφαση της Ευρώπης είναι η στήριξη των αποφάσεων του ΟΗΕ με πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή του ψηφίσματος 1441.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για κοινή αραβοευρωπαϊκή αποστολή στη Βαγδάτη, αλλά υπάρχουν πολλές ιδέες οι οποίες βρίσκονται υπό συζήτηση.

    Επιμονή στη διπλωματική οδό

    Πρέπει να αποφύγουμε τον πόλεμο, θέλουμε να εργαστούμε για την ειρήνη, αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Αυτό δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Μεσανατολικό, κ. Μορατίνος, ο οποίος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το αν φοβάται ενδεχόμενη έκρηξη του αραβικού κόσμου μετά από έναν πόλεμο στο Ιράκ, απάντησε ότι φοβάμαι για πολλά πράγματα, αλλά βούλησή του είναι να γίνουν οι κατάλληλες προσπάθειες ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

    Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η εκεί παρουσία του αποδεικνύει την υποστήριξη της ΕΕ στα διπλωματικά μέσα, ώστε να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού. ''Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουμε τις συνομιλίες του Καΐρου, ζητώντας και την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων'', είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της Αιγύπτου συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, για δεύτερη φορά, όλες οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, σε μία προσπάθεια δέσμευσής τους για αποκήρυξη της βίας και σαφή καταδίκη των τρομοκρατικών ενεργειών. Οι οργανώσεις ζήτησαν παράταση προκειμένου να απαντήσουν.

    Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Αίγυπτο εγγράφεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, που τον έχει ήδη οδηγήσει στην Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο.

    [09] Εμφαση στην προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας

    7/2/2003 12:33:00 μμ

    Να δραστηριοποιηθεί η UNESCO και να αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάρτιση μιας διεθνούς σύμβασης για την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας, είναι το συμπέρασμα των εργασιών της συνάντησης 15 υπουργών Πολιτισμού, από τις πέντε ηπείρους, στο Παρίσι. Οι 15 αποτελούν την ''ομάδα εργασίας γιά την πολιτιστική πολυμορφία'' η οποία ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο γιά την Πολιτιστική Πολιτική (RIPC). Στις συνομιλίες αυμμετείχε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεσμεύθηκε να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. To RIPC ιδρύθηκε το 1998 στην Οτάβα, με πρωτοβουλία του Καναδά, της Ελλάδας και ακόμα πέντε χωρών. Σήμερα, αριθμεί γύρω στις 55 χώρες μέλη.

    Ζητούμενο η ενεργοποίηση και η άσκηση αποτελεσματικής πολιτιστικής πολιτικής

    Εχοντας στόχο να πείσουν την UNESCO για την ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής, οι 15 υπουργοί επισκέφθηκαν τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κοϊχίρο Ματσούρα και του εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους παράλληλα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που αφορά το παρελθόν, θα πρέπει η UNESCO να αδράξει την ευκαιρία και να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής παραγωγής τού σήμερα, η οποία θα αποτελέσει την πολιτιστική κληρονομιά τού αύριο.

    Οι υπουργοί ζήτησαν από τον κ. Ματσούρα να αναγραφεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της UNESCO ώστε να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία για την προετοιμασία της Σύμβασης για την Προστασία της Πολιτιστικής Πολυμορφίας.

    Στην ''ομάδα εργασίας'' συμμετείχε ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους: ''Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα εδώ στο Παρίσι. Δεν είναι δυνατόν ο πολιτισμός, οι πολιτιστικές βιομηχανίες, ο κινηματογράφος, τα οπτικοακουστικά, η δισκογραφία, το βιβλίο, να αντιμετωπίζονται με τα κριτήρια του διεθνούς εμπορίου απλά και μόνο. Χρειάζεται να υπάρχει ένα ειδικό νομικό πλαίσιο, και ο κατάλληλος οργανισμός γι' αυτό είναι η UNESCO''.

    Οπως είπε ο υπουργός, η UNESCO είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός που έχει ως αρμοδιότητα τα θέματα πολιτισμού και παιδείας και το ''Δίκτυο'' (RIPC) δεν μπορεί να υποκαταστήσει την UNESCO. Είναι μία λαμπρή ευκαιρία επομένως για την UNESCO -τόνισε ο υπουργός- να ασχοληθεί με την πολιτιστική πολυμορφία, όχι με διακυρήξεις ούτε με δράσεις συμβολικές ή παιδαγωγικές, αλλά μπαίνοντας στην καρδιά του προβλήματος που είναι η λειτουργία της διεθνούς αγοράς.

    Στόχος των υπουργών του ''Δικτύου'' είναι μέσω των θεσμών της UNESCO να κινηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, αναπτύσσοντας τη συνεργασία με όλους του περιφερειακούς οργανισμούς που ασχολούνται με το αντικείμενο.

    Οι οργανισμοί αυτοί, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ίσως να μην παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την οικονομική και εμπορική διάσταση του θέματος, παίζει όμως ως προς την ιδεολογική και πολιτική διάσταση. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο κ. Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία να εισηγηθεί σχετικά, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας που εδρεύει στη Γενεύη, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της δισκογραφίας.

    Το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας

    Σε ό,τι αφορά το νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα ο κ. Βενιζέλος είπε οτι γίνεται η ίδια συζήτηση σχετικά με το θέμα της πολιτιστικής πολυμορφίας, γι' αυτό και το μεγάλο θέμα της ελληνικής προεδρίας στον τομέα του πολιτισμού είναι η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα μετά τη διεύρυνση.

    Αυτή η ταυτότητα, συγκροτεί ή παρεμποδίζει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς μεταξύ των 25 πλέον κρατών μελών στους τομείς του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων, είπε ο υπουργός.

    ''Τα ελληνικά προϊόντα είναι ακόμα πολύ μακρινά για τη Φιλανδία, καθώς και το αντίστροφο, ενώ τα αμερικανικά προϊόντα και γενικώς τα αγγλόφωνα προϊόντα, είναι παντού", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να μελετηθεί τι πρέπει να γίνει για το θέμα αυτό.

    Σε ερώτημα εάν η όλη δράση του ''Δικτύου'' θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "αντιαμερικανική", ο υπουργός απάντησε:

    ''Θα ήταν λάθος να θεωρηθούν όλες αυτές οι ενέργειες ως αντιαμερικανικές ή αμυντικού χαρακτήρα ενέργειες. Εάν θέλουμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική πολυμορφία, ιδίως στον τομέα των μεγάλων πολιτιστικών βιομηχανιών, τότε δεν μπορεί να κινούμαστε μόνο αμυντικά γιατί θα χάσουμε. Τα αμερικανικά προϊόντα υπάρχουν, κυκλοφορούν και νομίζω οτι έχουν πάρα πολλούς οπαδούς και θαυμαστές. Αρα χρειαζόμαστε ενεργητικές πολιτικές και πιο έξυπνες παρεμβάσεις σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

    Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση οτι δεν αρκεί απλώς και μόνο να διαπραγματεύεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα πρέπει να διαμορφώσει και η ίδια τη νομική βάση και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα της επιτρέψουν να παιξει ρόλο στην άσκηση της πολιτιστικής πολιτικής που είναι ένα πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό''.

    [10] Συνέδριο για τη ''Διαδικασία της Λισαβόνας'' στην Αθήνα

    7/2/2003 12:16:00 μμ

    Συναντώνται την Παρασκευή στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πρωθυπουργών των κρατών-μελών της ΕΕ οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με το έργο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι αυτοί θα συζητήσουν τη λεγόμενη ''διαδικασία της Λισαβόνας'' μέσω της οποίας επιδιώκεται να καταστεί το 2010 η οικονομία της ΕΕ η πιο ανταγωνιστική σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο στόχος αυτός συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή του και η Ελληνική Προεδρία επιδιώκει να επαναβεβαιωθούν οι προσδοκίες των αρχηγών των κρατών-μελών και κυβερνήσεων οι οποίοι έλαβαν και τις σχετικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας. Στο πλαίσιο αυτό προσλαμβάνει εξαιρετικό ενδιαφέρον το Συνέδριο που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο σε ξενοδοχείο των Αθηνών με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών

    Το Συνέδριο θα ασχοληθεί με θέματα που άπτονται της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών και ειδικότερα με θέματα που αφορούν το ενιαίο νόμισμα και τη μακροοικονομική πολιτική στην Ευρώπη, την καινοτομία και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις ευρωπαϊκές αγορές αγαθών και κεφαλαίου και τη βιώσιμη ανάπτυξη και διαφύλαξη της μελλοντικής ευημερίας.

    Το συνέδριο διοργάνωσε η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο συντονιστής για ''τη διαδικασία της Λισαβόνας'' κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα κ. Πέδρο Σόλμπες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Ντανιέλ Γκρός, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Πολιτικών Σπουδών, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού κ. Μάριο Μόντι, η επίτροπος για θέματα απασχόλησης Αννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Μοδινός , πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης ο Πλάτων Τήνιος ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Γιάννης Κατσουλάκος καθηγητής Οικονομίας στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων και διευθυντές ερευνητικών κέντρων από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Το Συνέδριο περιλαμβάνει πέντε κύκλους συζητήσεων συντονιστές των οποίων θα είναι αντίστοιχα οι: Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Χαρδούβελης (προϊστάμενος οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού), Ευη Χριστοφιλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας, Σίμος Μπενσασσόν, σύμβουλος υπουργού Ανάπτυξης και Ανδρέας Παπανδρέου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα συμπεράσματα και το κλείσιμο του συνεδρίου θα γίνουν από το Γιώργο Παπακωνσταντινου το συντονιστή της Ελληνικής Προεδρίας για τη διαδικασία της Λισαβόνας.

    [11] ''Ωθηση'' στην ''Κοινωνία της Πληροφορίας''

    6/2/2003 9:34:00 πμ

    Σε φάση εντατικοποίησης περνούν οι προσπάθειες για την "αποκόλληση" του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", με κινήσεις για την προώθηση των ώριμων έργων αλλά και άσκηση πιέσεων στους φορείς που διαπιστώνονται καθυστερήσεις. Στο πρώτο σκέλος, καταρτίστηκε πρόσφατα λίστα έργων για άμεση προώθηση εντός του πρώτου και δεύτερου εξαμήνου του 2003, προκειμένου να δοθεί σε αυτά προτεραιότητα όσον αφορά τις διαδικασίες. Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνουν τα έργα όσων υπουργείων παρουσιάζουν χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης των προγραμμάτων, όπως το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Γεωργίας και άλλα.

    Σε τροχιά υλοποίησης έξι έργα

    Όσον αφορά τις προκηρύξεις των έργων, η πρώτη ομάδα αναμένεται μέσα στην επόμενη Ανοιξη. Ειδικότερα, η κατηγοριοποίηση που έγινε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, έδωσε το "πράσινο φως" σε 162 έργα που είναι σε θέση να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση μέσα στο 2003.

    Στα έργα άμεσης υλοποίησης, περιλαμβάνονται έξι έργα προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ.ευρώ, περιλαμβάνονται τα ΠΕΣΥ, το Taxisnet, το ηλεκτρονικό σύστημα των δημόσιων προμηθειών, καθώς και έργα των υπουργείων Δικαιοσύνης, Αμυνας και Εργασίας, καθώς και άλλα μικρότερα έργα.

    Οσον αφορά τα υπόλοιπα, ορισμένα από τα έργα που έχουν προταθεί και ενταχθεί χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, ενώ υπάρχουν και άλλα για τα οποία απαιτείται μεγάλος όγκος δουλειάς.

    Ο κατάλογος των έργων κατά σειρά δυνατότητας υλοποίησης, πάντως, όπως σημειώνεται από πλευράς της Ειδικής Γραμματείας της "Κοινωνία της Πληροφορίας", είναι δυναμικός και η προτεραιότητα μπορεί να αλλάξει, εφόσον οι αρμόδιοι φορείς προχωρήσουν την επεξεργασία με ταχύτερους ρυθμούς και τα φέρουν στον επιθυμητό βαθμό ωριμότητας

    Πάντως, σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο τετράμηνο έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος έργα προϋπολογισμού 160 εκατ.ευρώ, ενώ εντάχθηκαν έργα προϋπολογισμού 225 εκ.ευρώ.

    [12] Μπους:''Στο τραπέζι όλες οι επιλογές για τη Β. Κορέα''

    7/2/2003 7:03:00 μμ

    Αμετακίνητη είναι η Β. Κορέα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στο θέμα των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ''όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι'' για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, αλλά επισημαίνει ότι αναμένει πως η κρίση θα επιλυθεί διπλωματικά. Ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικώς στον Κινέζο πρόεδρο Τζιάνγκ Τζεμίν, ανέφερε ότι η Κίνα είναι ''συνυπεύθυνη'' για να βοηθήσει να διατηρηθεί η κορεατική χερσόνησος χωρίς πυρηνικά όπλα.

    Αδιάλλακτη η Β. Κορέα

    Ο υποδιευθυντής του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρι Πιονγκ-Γκαπ, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκάλυψε ότι η χώρα του ενδέχεται να πλήξει προληπτικά πρώτη τις αμερικανικές δυνάμεις αντί να περιμένει μια επίθεση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Παράλληλα, η εφημερίδα "Ροντόνγκ Σινμούν" σε άρθρό της, προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση εναντίον των πυρηνικών της εγκαταστάσεων θα οδηγήσει σε ''ολοκληρωτικό πόλεμο''.

    ''Είναι ανόητο να σκέφτονται οι ΗΠΑ ότι θα μείνουμε αδρανείς με τα όπλα στις θήκες τους μέχρις ότου δώσουν διαταγές για να εξαπολυθεί προληπτική επίθεση'', τονίζει η εφημερίδα. Το σχόλιο αυτό μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

    Η Β. Κορέα που αποφάσισε να τεθούν σε ''κανονική λειτουργία'' οι πυρηνικές μονάδες, με την πρόφαση της ηλεκτροδότησης της χώρας, απειλεί να αγνοήσει κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη διένεξή της με την αμερικανική κυβέρνηση για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

    Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Τόκιο την Κυριακή και τη Δευτέρα, προκειμένου να συναντηθεί με την ιαπωνική ηγεσία για το θέμα της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Τόκιο, πρεσβευτής Μπέρνχαρντ Ζέπτερ.

    Η επίσκεψη διοργανώθηκε επισήμως από την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, χωρίς να διευκρινισθεί ποιους αξιωματούχους θα συναντήσει ο Σολάνα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο Σολάνα θα έχει επαφές τον με τον πρωθυπουργό Τζουνίσιρο Κοϊζούμι και τον υπουργό Εξωτερικών Γιορίκο Καουαγκούτσι.

    Οι επαφές θα επικεντρωθούν κυρίως στην απόφαση της Βόρειας Κορέας να θέσει εκ νέου σε ισχύ το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο η Ιαπωνία εκλαμβάνει ως άμεση απειλή.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να στείλει εντός του μηνός υψηλόβαθμη αποστολή στην Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με τον Μπέρνχαρντ Ζέπτερ, με το θέμα θα ασχοληθεί στις 12 Φεβρουαρίου στη Βιέννη και το Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

    [13] Ισπανία: Ελεύθερος ο πλοίαρχος του ''Πρεστίζ''

    7/2/2003 4:51:00 μμ

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, από τις ισπανικές αρχές, ο Έλληνας πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου "Πρεστίζ", Απόστολος Μαγκούρας, που παρέμενε προφυλακισμένος πάνω από δύο μήνες, στις φυλακές της πόλης Τεϊχέιρο. Ασφαλιστική εταιρία του Λονδίνου κατέβαλε ως εγγύηση το ποσό των τριών εκ. ευρώ, ενώ ο Μαγκούρας θα μπορεί να μείνει σε οποιαδήποτε πόλη της Ισπανίας, αφού ενημερώσει προηγουμένως τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Επίσης, ο Έλληνας πλοίαρχος θα πρέπει να δίνει καθημερνώς το παρών στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα του τόπου, όπου θα εγκατασταθεί.

    Ο Έλληνας πλοίαρχος είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της άρνησης συνεργασίας με τις αρχές, ενώ ένα από τα αδικήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε είναι ότι δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να ρυμουλκηθεί στην ανοικτή θάλασσα το δεξαμενόπλοιο.

    Να σημειώσουμε ότι το δεξαμενόπλοιο "Πρεστίζ" παρουσίασε ρήγμα στις 13 Νοεμβρίου έξω από τις ισπανικές ακτές και βυθίστηκε λίγες μέρες αργότερα, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή με το φορτίο πετρελαίου το οποίο διέρρευσε.

    Συνολικά, περισσότερες από 100 ακτές της Γαλικίας μολύνθηκαν, ενώ απαγορεύτηκε η αλιεία σε απόσταση 400 χλμ. από τις ακτές.

    [14] Προσάραξη δεξαμενόπλοιου στη Δανία

    7/2/2003 4:52:00 μμ

    Πετρελαιοφόρο με 35.000 τόνους πετρελαίου προσάραξε στη θάλασσα της Δανίας αλλά ως τώρα δεν αναφέρθηκε ύπαρξη πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή. Το υπό σημαία των νησιών Μπαχάμες ''Acushnet'' προσάραξε τέσσερα ναυτικά μίλια ανοικτά του δανικού νησιού Σάμσε μεταξύ της χερσονήσου της Γιουτλάνδης και του νησιού Σγιέλαν, σε ένα θαλάσσιο δίαυλο όπου σημειώνονται συχνά θαλάσσια ατυχήματα.

    Ευαίσθητο οικοσύστημα το μέρος που προσάραξε το πλοίο

    Το πετρελαιοφόρο, που κατευθυνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μονά τοιχώματα όπως το ''Πρεστίζ'', που βυθίστηκε στα ανοικτά της Ισπανίας το Νοέμβριο με αποτέλεσμα το ένα τρίτο από το φορτίο των 77.000 τόνων πετρελαίου που μετέφερε να διαρρεύσει στην θάλασσα και να προκληθεί μεγάλη οικολογική καταστροφή.

    Ο Γένσεν είπε πως το ''Acushnet'' που ανήκει στην εταιρεία Chevron, είχε αποπλεύσει από τη Λετονία με φορτίο πετρελαίου και προσάραξε σήμερα το πρωί. Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν έχει πάθει τίποτα, αλλά το πλοίο βρίσκεται σε μία περιοχή που θεωρείται ευαίσθητη επειδή υπάρχουν εκεί πολλές φώκιες και θαλάσσια πουλιά, ανέφερε ο Γένσεν.

    Δεν έχει διευκρινιστεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκολληθεί το δεξαμενόπλοιο, αλλά όπως ανέφερε ο Γένσεν βρίσκεται σε άσχημη θέση το πλοίο και εναπόκειται στους πλοιοκτήτες να αποφασίσουν πως θα ενεργήσουν.

    [15] ΟΣΦΠ: Ο Κάτανετς έφυγε, ο Προτάσοφ ήρθε

    7/2/2003 4:16:00 μμ

    Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε σήμερα την λύση της συνεργασίας της με τον Σρέτσκο Κάτανετς, γνωστοποιώντας παράλληλα, ότι νέος προπονητής της ομάδας, είναι ο Ολεγκ Προτάσοφ. Οπως είναι γνωστό, χθες, ο Σλοβένος τεχνικός, έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία άφησε αιχμές προς αρκετές κατευθύνσεις και πάνω απ όλα είπε ότι η ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα εφόσον το αξίζει. Μία δήλωση που ερμηνεύθηκε από κύκλους της ΠΑΕ ποικιλοτρόπως και ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή για την αποπομπή του Κάτανετς από τον πάγκο των πρωταθλητών.

    Λόγω κακού κλίματος στην ομάδα

    Η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που επικαλείται την δημιουργία αρνητικού κλίματος στην ομάδα, αλλά και τις άσχημες εμφανίσεις στα τελευταία παιχνίδια, έχει ως εξής:

    "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, γνωστοποιεί τη διακοπή της συνεργασίας της με τον προπονητή Στρέτσκο Κάτανετς. Οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνουν με το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ομάδα, με αποτέλεσμα τις τελευταίες εμφανίσεις της ομάδας, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κάτανετς οι οποίες κρίνονται απαξιωτικές για το σύλλογο και τους ποδοσφαιριστές και δείχνουν την έλλειψη πίστης από την πλευρά του σε ό,τι αφορά το στόχο της ομάδας που είναι η κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος, όπως επιθυμούν η Διοίκηση, οι ποδοσφαιριστές και τα εκατομμύρια των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας αναλαμβάνει ο Ολέγκ Προτάσοφ".

    [16] Τα οικονομικά προβλήματα ''πνίγουν'' την ΑΕΚ

    7/2/2003 6:48:00 μμ

    Στα τεράστια οικονομικά, και όχι μόνο, προβλήματα που ταλανίζουν την ΑΕΚ, αναφέρθηκε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης της ΠΑΕ, Γιάννης Γρανίτσας. Λογιστικές διαφορές ύψους 6,3 δισ. δρχ., εικονικά τιμολόγια, εξώδικα, οφειλές προς τρίτους και παίχτες, είναι μερικά από τα προβλήματα, για τα οποία έκανε λόγο ο κ. Γρανίτσας, ενώ τόνισε πως το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν υπάρχουν έσοδα στην ομάδα. Ο προσωρινός πρόεδρος της ΑΕΚ απηύθυνε έκκληση προς την πολιτεία, ώστε να υπάρξει ρύθμιση των χρεών για να μην πτωχεύσει η ομάδα. Τέλος, ο κ. Γρανίτσας μίλησε και για τις επαφές που θα έχει με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με το νέο γήπεδο της "Ένωσης".

    Χρέη... χρέη.... χρέη...!

    Πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Γρανίτσα, είναι να καταγράψει την πραγματική εικόνα της εταιρίας και να κάνει αποτίμηση των υποχρεώσεων προς τρίτους.

    Ο κ. Γρανίτσας σημείωσε ότι ο πρώτος έλεγχος που έγινε στην ΠΑΕ δεν έδειξε κάτι ουσιαστικό, παρά μόνο ότι ο Μάκης Ψωμιάδης δεν έπρεπε να είναι στην ομάδα, ενώ στη συνέχεια μπήκε στην ΠΑΕ το ΣΔΟΕ, για να βρει οικονομικές ατασθαλίες και ασχολήθηκε περισσότερο με τους Θρακομακεδόνες.

    Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος για την περίοδο 1992-2001, όπου διαπιστώθηκαν λογιστικές διαφορές 6,3 δισ. δρχ., από τα οποία τα 2,5 με 3 δισ. είναι για το ποσό που χρωστάει η ομάδα, ενώ το υπόλοιπο ποσό αντιστοιχεί σε πρόστιμα.

    Τα χρέη καταμερίζονται:

    Διοίκηση Μελισσανίδη-Καρρά: 224 εκατομμύρια Διοίκηση Τροχανά: 537 εκατομμύρια Enic και Netmed: 4,5 δισεκατομμύρια

    Παράλληλα, ο κ Γρανίτσας έκανε λόγο και για τα εικονικά τιμολόγια των 4,5 δισ., τα οποία περάστηκαν την τελευταία στιγμή και μετά ακυρώθηκαν.

    Ωστόσο, υπάρχουν υποχρεώσεις προς παίκτες, για τις οποίες ο κ. Γρανίτσας έχει ζητήσει την βοήθεια του προέδρου της ΕΠΑΕ κ. Γκαγκάτση και έκανε επαφές με ομάδες που τους οφείλονται χρήματα ύψους 1 δισ. δρχ.

    Όσο για τα χρέη προς τρίτους για την Ελλάδα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΑΕΚ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Υπάρχουν εξώδικα για 42-43 υποθέσεις πάνω από 1 εκ. ευρώ. Υπάρχουν και οι ταμειακές διευκολύνσεις ύψους 7-8 δισ., οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν".

    Ο Γιάννης Γρανίτσας τόνισε ότι θα είναι λάθος να πτωχεύσει η ομάδα και υποστήριξε πως μοναδική λύση είναι να γίνει μια ρύθμιση για τελευταία φορά.

    "Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν από τους μετόχους", δήλωσε ο κ. Γρανίτσας, επισημαίνοντας ότι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους στην γενική συνέλευση που θα γίνει το ταχύτερο δυνατό.

    Όσον αφορά το νέο γήπεδο της "Ένωσης", ο προσωρινός πρόεδρος της ΠΑΕ θα συναντηθεί την άλλη εβδομάδα με τον κ. Βενιζέλο, οπότε και θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις.

    Ο κ. Γρανίτσας συναντήθηκε με τον κ. Καρτάλη, στον οποίο παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που όπως είπε, δεν έχει παρουσιαστεί όμοιό του στον ελληνικό αθλητισμό.

    [17] Πιστός στην Αρσεναλ δηλώνει ο Βιεϊρά

    7/2/2003 2:42:00 μμ

    Για μια ακόμη φορά ο Πατρίκ Βιεϊρά διέψευσε τις φήμες πως θέλει να φύγει από το αγγλικό πρωτάθλημα και τόνισε τον συνασθηματικό του δεσμό με την Αρσεναλ. Ο Γάλλος διεθνής μέσος διευκρίνισε ότι δεν έχει στο μυαλό του καμιά άλλη ομάδα παρά τη Αρσεναλ. "Συζητώ την ανανέωση του συμβολαίου μου το οποίο έχει ισχύ μέχρι το 2004. Δεν βλέπω κάποιο λόγο γιατί να μην μείνω. Αγαπώ το σύλλογό μου και δεν έχω λόγους να φύγω αφού η Αρσεναλ δείχνει ότι με θέλει".

    ''Έχουν γράψει τόσα και τόσα για μένα, αλλά η ουσία είναι πως δεν θέλω να φύγω από την Αρσεναλ. Καταλαβαίνω πλέον πως έχει μεγάλους στόχους και θέλει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Αυτή η φιλοδοξία της ομάδας μου ταιριάζει και θα μείνω όσο χρειαστεί για να την βοηθήσω. Εχω όλα όσα θέλω στην Αρσεναλ και θα μείνω σε αυτή όσο με χρειάζεται", δήλωσε ο Γάλλος άσος.

    [18] Ευρωλίγκα: Mε στόχο την πρόκριση ΠΑΟ-Ολυμπιακός

    7/2/2003 2:43:00 μμ

    Η τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκα θα κρίνει, τόσο την πρόκριση του Ολυμπιακού στους "16", όσο και την κατάληψη της πρώτης θέσης στον Β' Όμιλο από τον Παναθηναϊκό. Για τους "πράσινους" τα πράγματα είναι απλά: ο νικητής του αγώνα με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα, στα Πατήσια παίρνει την πρωτιά και εξασφαλίζει μια καλύτερη κλήρωση στην επόμενη φάση, καθώς δεν θα κληρωθεί με τους πρώτους των άλλων δύο ομίλων. Οσον αφορά τους "ερυθρόλευκους", η κατάσταση στον Γ' όμιλο είναι εξαιρετικά μπερδερμένη.

    Βέβαια, οι Πειραιώτες απλοποιούν τα πράγματα αν νικήσουν στην Μπολόνια τη Βίρτους, οπότε στη χειρότερη περίπτωση θα τερματίσουν τέταρτοι.

    Σε περίπτωση ήττας όμως κινδυνεύουν με αποκλεισμό, στην περίπτωση που κερδίσει η Βιλερμπάν στη Μαδρίτη τη Ρεάλ και παράλληλα η Σλασκ χάσει στην Πολωνία από την ΤΣΣΚΑ.

    Μια αγωνιστική πριν το τέλος της πρώτης φάσης, την πρόκριση στους "16" έχουν εξασφαλίσει οι εξής:

    Μπενετόν Τρεβίζο Μπαρτσελόνα Εφές Πίλσεν Σκίπερ Μπολόνια Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ Παναθηναϊκός Ολίμπια Λιουμπλιάνα Ταουγκρές Μάλαγα ΤΣΣΚΑ Μόσχας Ούλκερ

    Υπενθυμίζεται ότι προκρίνονται οι πέντε πρώτες ομάδες κάθε ομίλου.

    [19] Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής ΗΠΑ

    7/2/2003 2:36:00 μμ

    Οι πιέσεις του Κογκρέσου, αλλά των μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, έφεραν την παραίτηση της Προέδρου Marty Mankamyer. "Όπως δείχνουν τα πράγματα, η μοναδική λύση για να σταματήσει ο πόλεμος είναι να φύγω εγώ από τη μέση. Επειδή αγαπώ αυτό που υπηρετώ για περισσότερα από 20 χρόνια, παραιτούμαι και ανοίγω το δρόμο για να θαφτεί το τσεκούρι του πολέμου", αναφέρει η επιστολή της.

    Η Marty Mankamyer κάτω από την σκιά του σκανδάλου Ward, απέστειλε με e-mail την παραίτησή της, στην Εκτελεστική Επιτροπή.

    Η Mankamyer πρόλαβε την Ολομέλεια της Επιτροπής, η οποία είχε προγραμματίσει να συνεδριάσει προκειμένου να της δώσει (ή όχι) ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα στο Σικάγο.

    Η 69χρονη πρώην Πρόεδρος είχε αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί, άλλαξε όμως γνώμη μετά και από αίτημα του ίδιου του Ward, ο οποίος της ζήτησε να μην συνεχίσει την κόντρα για χάρη του, καθώς και οι πέντε αντιπρόεδροι της Επιτροπής ήταν εναντίον της.

    Οι "εκκαθαρίσεις" μόλις ξεκινούν, καθώς το Κογκρέσο είναι αποφασισμένο να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο.

    Πρώτο βήμα θα είναι ο περιορισμός των 123 μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και η δικαιοδοσία της ν' αποφασίζει ανεξέλεγκτα για μεγάλες οικονομικές συμφωνίες.

    [20] Ασθένειες...γραφείου!

    7/2/2003 5:47:00 μμ

    Οι μυοσκελετικές παθήσεις, το άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση είναι οι νέες επαγγελματικές ασθένειες που εμφανίζονται όλο και συνηθέστερα και συσχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με τα πορίσματα σχετικής έρευνας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 21.500 εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη.

    Αγχος και σωματική καταπόνηση εναντίον υγείας

    Οι κυριότερες αιτίες των προβλημάτων υγείας είναι το άγχος και η σωματική καταπόνηση καθώς και ο πλημμελής σχεδιασμός των υποδομών των γραφείων. Επίσης η ευελιξία δεν συμβάλλει στο να υπάρχουν καλές συνθήκες εργασίας. Ο χρόνος εργασίας επεκτείνεται, ενώ η οργάνωση της απαιτεί πολλαπλές δεξιότητες, ομαδική προσπάθεια, αλλά και αυτενέργεια με αποτέλεσμα περισσότερη κόπωση και άγχος.

    Η ένταση της εργασίας συσχετίζεται στενά με προβλήματα υγείας και ατυχήματα στην εργασία. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δήλωσαν ότι εργάζονταν με ταχύ ρυθμό και με πιεστικές προθεσμίες κατά τη διάρκεια τουλάχιστον του ενός τετάρτου του χρόνου εργασίας τους. Επιπλέον, το 21% του συνόλου των εργαζόμενων δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να εκτελέσουν την εργασία τους. Όμως ενώ στατιστικά, με βάση τις ευρωπαϊκές έρευνες οι μυοσκελετικές παθήσεις, ραχιαλγίες και μυαλγίες, ειδικότερα στον αυχένα και στους ώμους, παρουσιάζουν αύξηση, στην Ελλάδα δεν συνδέουμε καν τα συμπτώματα αυτά με το χώρο εργασίας.

    Η αιτία δεν είναι οι άριστες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, αλλά η έλλειψη συστήματος διάγνωσης αναγνώρισης και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών. Οι γιατροί εργασίας, οι εξειδικευμένοι γιατροί στους οποίους οφείλει να απευθύνεται ο εργαζόμενος με συμπτώματα ασθένειες που συνδέεται με την εργασία του δεν ξεπερνούν τους 50, ενώ οι επιχειρήσεις που τους χρειάζονται είναι χιλιάδες. Η έλλειψη δυνατότητας μελέτης και παρακολούθησης των επαγγελματικών παθήσεων, αφήνει τον εργαζόμενο απροστάτευτο απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει και να μη διεκδικεί την επαγγελματική φύση της παθήσεώς του και επομένως και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.

    [21] Παιδεραστές το 12% των σεξουαλικά κακοποιημένων αγοριών

    7/2/2003 2:50:00 μμ

    Τα αγόρια που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης γίνονται μερικές φορές, αφού ενηλικιωθούν, δράστες του ιδίου εγκλήματος: το 12% αυτών επιτίθεται σεξουαλικά κυρίως σε παιδιά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει στο τελευταίο τεύχος της η επιθεώρηση ''The Lancet''. Είκοσι έξι ανάμεσα σε 224 αγόρια- θύματα κακοποίησης μετατρέπονται σε βιαστές, κυρίως παιδιών.

    Τα θύματα γίνονται θύτες

    Ο κίνδυνος το θύμα να γίνει παιδεραστής τριπλασιάζεται, όταν το αγόρι παραμελείται όσον αφορά τις υλικές, ηθικές και συναισθηματικές του ανάγκες, όταν απορρίπτεται από το γονέα, όταν γίνεται μάρτυρας βίαιων επεισοδίων μέσα στην οικογένεια (κυρίως όταν ο πατέρας χτυπά τη μάνα του), ή όταν ο δράστης της κακοποίησης είναι γυναίκα.

    Το 1/3 των αγοριών αυτών που έγιναν βιαστές, επιδείκνυαν βάρβαρη συμπεριφορά προς τα ζώα όταν ήταν παιδιά, ενώ το 5% μεταξύ αυτών δεν διέπραξαν σεξουαλική κακοποίηση μετά την ενηλικίωσή τους.

    ''Tα περισσότερα από τα αγόρια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία δεν γίνονται παιδεραστές, αλλά ορισμένες εμπειρίες και συμπεριφορές στην παιδική ηλικία έχουν σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο να δούμε τα θύματα να μετατρέπονται αργότερα σε επιτιθέμενους'', υπογράμμισε ο καθηγητής Ντέιβιντ Σκιούζ του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού του Λονδίνου, που ερευνά τους τρόπους μείωσης του κινδύνου αυτού.

    [22] Τα παραπανίσια κιλά είναι ... κληρονομικά

    7/2/2003 2:31:00 μμ

    Ένας πρόγονος μας μπορεί να ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά που ορισμένοι από εμάς "κουβαλάμε επάνω μας". Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ''Science'' κάποιος πρόγονος μας μπορεί να χρησιμοποιούσε το λίπος αυτό ως απόθεμα για τις ''ισχνές εποχές''. Αμερικανός ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρέχον και οξύ πρόβλημα της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποδοθεί σε ένα ''λανθάνον'' γονίδιο που μεταφέρεται από παμπάλαια, από την εποχή των κυνηγών-συλλεκτών τροφής.

    Γονίδιο αποθήκευσης λίπους για τους ''δύσκολους καιρούς''

    Το ''προνοητικό'' αυτό γονίδιο ήταν απαραίτητο για τους ανθρώπους που ζούσαν στις φυλές, για να παίρνουν περισσότερο βάρος σε καιρούς αφθονίας. Το επιπλέον αυτό βάρος τους χρησίμευε ως απόθεμα για τους δύσκολους καιρούς, όταν στέκονταν λιγότερο τυχεροί στο κυνήγι των ζώων και τη συλλογή της τροφής τους.

    Ο ερευνητής Τζέφρι Φρίντμαν γράφει ότι το άλλοτε ''σε ύπνωση'' γονίδιο, τώρα ίσως ευθύνεται για το υψηλό ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχει υπεραφθονία ειδών διατροφής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 February 2003 - 18:19:45 UTC